ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Urgenţe luate cu asalt de botoşănenii veniţi de peste hotare (video)

12 September 2022 at 11:14

În ultimele săptămâni media prezentărilor la Urgenţe a ajuns la aproximativ 200 pe zi.

Numărul şi aşa mare de prezentări la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a crescut şi mai mult în ultima perioadă. Motivul – sute de botoşăneni plecaţi la muncă în străinătate se întorc în vacanţă acasă. Aceştia profită de acest fapt şi pentru a-şi verifica sănătatea, încercând, însă să cheltuiască puţini bani sau chiar deloc. Asta pentru că majoritatea nu sunt înscrişi în vreun sistem de asigurări de sănătate, nici în România, nici în străinătate. „Sunt oameni care vin în ţară mai obosiţi decât au plecat şi mai bolnavi decât pot să-şi închipuie. Prima unitate la care mulţi se adresează este cea în sistem privat. Însă văd că uneori sunt şi acolo programaţi, iar ei stau o perioadă scurtă de timp. Alţii consideră prea scumpe respectivele investigaţii. Astfel, şi unii şi alţii, apelează la Urgenţe. Nu li se percep taxe pentru manopere, pentru reactivi de analize, pentru materiale sanitare”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Consultații dorite la oculist

În ultima parte a lunii august şi începutul lui septembrie, medicii din Urgenţe au ajuns să acorde aproape 200 de consultaţii pe zi, faţă de 150-170, cât ar fi media zilnică de prezentări. Marea nemulţumire a specialiştilor este că mulţi dintre cei veniţi de peste graniţă sunt agresivi verbal şi chiar fizic. Alţii, în schimb, pare că au uitat să vorbească limba română, deşi sunt plecaţi de un an-doi sau mai puţin. „A venit o doamnă, foarte aranjată şi care tot cerea să o consulte un oculist. A spus o dată, de două ori, nu înțelegeam ce vrea să spună. Iar ea devenea tot mai nervoasă că nimeni nu o înţelegea. De fapt, dorea un oftalmolog, pentru că o ustura un ochi de două săptămâni”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.

De altfel, şi parcarea spitalului a fost „invadată” în ultimele săptămâni, de maşini înmatriculate în Italia, Marea Britanie sau Spania. Medicii spun că toţi cei care se prezintă sunt evaluaţi şi consultaţi, chiar dacă unii trebuie să aştepte mai mult timp, nefiind urgenţe medicale. „Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, asta le permite să nu respecte nici urgenţele şi nici ceilalţi pacienţi. Dacă stai să rezolvi o pilă sau o relaţie poţi pune în pericol viaţa celui care are nevoie reală de asistenţă medicală de urgenţă imediată şi necondiţionată”, a spus un medic urgentist.

– Tudor CHIRIAC

play-sharp-fill
play-sharp-fill
articolul original.

Ultima zi de weekend a semănat cu un început de vacanță. Un turist a căutat mai mult de 4 ore un loc de plajă

22 August 2022 at 05:57
image

În ultima zi a weekend-ului, plaja a fost la mare căutare, astfel încât atmosfera de pe litoral semăna cu un început de vacanță. Pe plaja din Eforie, turiștii și-au găsit cu greu loc să-și aștearnă prosoapele și să-și deschidă umbrelele.

La mare a fost aglomerat în ultima zi de weekend

Toți care nu au apucat să se odihnească vara aceasta la mare, au profitat de zilele libere. Peste 40.000 de oaspeți au fost înregistrați în stațiunile din țară. Acest număr a fost și datorită prețurilor mai mici.

La prânz, plaja din Eforie Nord era plină. Turiștii au pus prosoapele oriunde vedeau o bucățică de nisip. Unii dintre ei au prins loc chiar pe mal, aproape cu picioarele în apă, relatează Pro Tv.

Un tânăr a fost prins de provocări în perioada aglomerată. El a căutat de dimineață, timp de aproape 5 ore, un loc de plajă.

„Păi în jur de patru ore și jumătate. Da, căci am tot căutat, că am fost și pe partea cealaltă și nu am găsit loc. Am ajuns pe la 10 dimineața și nu era loc”

Nu era spațiu nici în apă

În unele momente, turiștii nu găseau loc nici în apă, pentru a se răcori puțin.

„Oameni mulți în apă, distracție, marea este liniștită. Cred că o să mai fie weekendul următor tot așa aglomerat”, a spus administratorul plajei.

În pofida faptului că aglomerația a stricat puțin farmecul unei escapade reușite pe litoral, turiștii au plecat cu o amintire de la mare, majoritatea făcând fotografii cu ATV-ul salvamarilor.

Potrivit agențiilor de turism, peste 40.000 de vizitatori au fost, în acest weekend, în Eforie Nord. Stațiunea a fost printre cele mai căutate.

„Este mai ieftin prețuri mai mici. Pentru cazări acum poți să găsești și la 70 de lei, mâncarea prețuri mici”, a menționat o tânără.

Seara, deja drumul a fost prins de aglomerație. Traficul de pe Autostrada Soarelui a fost supravegheat de poliție din elicopter.

articolul original.

Coadă de câţiva kilometri pe Transfăgărăşan. Aglomeraţia, în apropiere de Bâlea Lac

7 August 2022 at 07:31
By: -
image

Zeci de maşini aşteaptă în coadă pe DN7C, adică pe Transfăgărăşan, pentru a prinde un loc de parcare în zona Bâlea Lac, coada fiind de câţiva kilometri, informează Adevărul.

Pe pagina de Facebook Meteoplus a fost postată un clip video în care se vede coada de maşini care înaintează cu câţiva kilometri pe oră. „E august şi e week-end. Asta se întâmplă de obicei în această perioadă”, confirmă Marius Olaru, managerul Bâlea Turism, citată de G4Media. Şoseaua Transfăgărăşan sau DN 7C porneşte din localitatea Bascov, judeţul Argeş, lângă Piteşti. Traseul merge spre nord şi se termină în localitatea Cârţişoara, aflată la 50 de kilometri de Sibiu şi 104 kilometri de Braşov. Traseul are 151 de kilometri şi urcă până la altitudinea maximă de 2042 de metri, la Bâlea Lac.

articolul original.

Haos în vămi si pe aeroporturi! Românii care pleacă în vacanță în afara țării sunt obligați să stea la cozi kilometrice

21 June 2022 at 06:41
image

A venit vara și așa cum se întâmplă deja în fiecare an, românii îşi încep concediile nevoiți să stea la cozi imense în punctele de trecere a frontierelor, atât în cele terestre, cât și pe Aeroportul Otopeni. Anul acesta însă aglomerația este extrem de mare, iar haosul de pe aeroport se datorează în principal disponibilizărilor de personal din pandemie.

Una din destinaţiile preferate de români este Grecia, iar principalul punct de trecere a frontierei este Vama Giurgiu-Ruse, unde cozile sunt din ce în ce mai mari. Pe lângă traficul mare, Podul Prieteniei, care face legătura între România şi Bulgaria, se află în reparații, lucru care face și mai greu tranzitul.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a anunţat că a solicitat autorităţilor bulgare să amâne până la toamnă lucrările de reabilitare ale podului de la Giurgiu-Ruse, dar fără sorți de izbândă, rugămintea sa fiind ignorată de partea bulgară. Mai mult, muncitorii lucrează doar pe timp de zi, inclusiv sâmbăta şi duminica.

„În prezent, traficul prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu s-a îngreunat, înregistrăm timpi ridicaţi de aşteptare pe sensul de ieşire din ţară”, a declarat Raluca Dumitrache, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

Ieri, la Giurgiu turiştii trebuiau să stea zeci de minute pentru a trece în Bulgaria, conform aplicaţiei „Trafic Online” de pe site-ul politiadefrontiera.ro, timpi de aşteptare asemănători înregistrându-se şi la Negru Vodă sau Calafat.

Pentru a evita aglomeraţia din vama Giurgiu, poliţiştii de frontieră, recomandă celor cu mașini mici trecerile cu bacul de la Bechet, Vama Veche şi Turnu Măgurele, care au cei mai mici timp de aşteptare, de 10-20 de minute, deși pentru cei care vin din București această variantă nu este cea mai bună deoarece au mai mult de ocolit.

Cozi kilometrice și la frontiera dintre Bulgaria și Grecia, în vămile Makaza şi Kulata

Cozile de zeci de kilomentri nu se opresc însă aici. Același lucru se întâmplă și în vama Makaza, unde şirul de maşini se întinde pe câţiva kilometri. Aici timpii de aşteptare ajung şi la jumătate de oră pentru fiecare 500 de metri parcurşi, problema fiind se pare numărul mic de ghişee deschise. Problema apare în special în weekend, atunci când mulţi turişti pleacă în concediu.

Nici în punctul de trecere a frontierei de la Kulata – Promachonas situaţia nu este mai bună. Românii susţin pe diverse forumuri că au aşteptat câte patru-cinci ore, timp în care trei echipe de poliţişti bulgari le-au verificat succesiv actele şi că nimeni nu le-a oferit nici o explicaţie.

În Vama Kulata, zeci de români, mulţi cu copii, au fost nevoiţi să aştepte într-o coloană de numai puțin de 7 km coloană sub soarele torid, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Oamenii spun că vameşii bulgari au încetinit înaintarea turiştilor români.

Haos și pe Aeroportul Otopeni, din cauza disponibiizărilor de personal din pandemie

Nici în ceea ce privește Aeroportul „Henri Coandă” situația nu e mai roz, acesta devenind un adevărat furnicar, indiferent de zi sau de oră, iar cozi de sute de oameni se formează la check-in, la controlul de securitate, la paşapoarte, la mâncare şi chiar şi la toalete.

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor, a declarat pentru Digi24 că întârzierile şi aglomeraţia din aeroporturi au devenit o problemă generală în Europa, iar una dintre principalele cauze o reprezintă disponibilizarea personalului în timpul pandemiei. În România, spune acesta, situaţia este mai bună comparativ cu alte state.

„Companiile aeriene au disponibilizat personal, iar traficul a crescut destul de brusc în luna mai 2022. Faţă de mai 2021, traficul e de trei ori mai mare în România, şi la fel în Europa. Oamenii trebuie să se informeze la companiile aeriene, legat de charterele turistice. Cu o zi înainte, să verifice din nou ora şi zborul. Ar trebui să fie cu trei ore înainte în aeroport, ca să reuşească să treacă de check-in şi de toate procedurile”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor.

La Otopeni, traficul pe primele 4 luni ale anului a depăşit 3 milioane de pasageri. Traficul aerian a înregistrat valori peste aşteptări, reducându-se din decalajul faţă de 2019, cel mai bun an din istoria traficului aerian, şi atingând aproximativ 80% faţă de nivelul din 2019.

articolul original.
  • There are no more articles
❌