ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL pentru alegerile prezidențiale, susține Alina Ghorghiu

29 September 2022 at 07:37
image

Președintele Senatului României, Alina Ghorghiu a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024 și a menţionat că premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL la candidatură.

Premierul Nicolae Ciucă a devenit președintele PNL după ce, în interiorul formațiunii politice, s-a creat o coaliție împotriva lui Florin Cîțu. Istoria recentă a PNL este una destul de tumultoasă în contextul în care și Florin Cîțu a ajuns președintele formațiunii politice după un scandal în care au fost lansate acuzații grave din partea lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă, o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale

Scandalul plagiatului făcut de Nicolae Ciucă pare să fi trecut, iar Alina Ghorghiu a declarat, în cadrul unui interviu la B1 TV, faptul că premierul este o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale. Interesant este faptul că președintele interimar al Senatului a declarat că este prematur să se discute pe acest subiect în aceste momente și că președintele partidului este o variantă luată în calcul.

”(PNL) are foarte multe variante, dar n-am să dau numele candidaţilor. Prima variantă este preşedintele partidului, dintotdeauna, preşedintele partidului a candidat la preşedinţia României. Asta a fost regulă în PNL. Sigur că premierul Ciucă are această variantă de luat în calcul. Nu s-au făcut sondaje, nu s-a decis candidatul la noi”, a continuat ea.

În continuarea declarațiilor, Ghorghiu a ţinut să mai sublinieze incă odată că președintele PNL este ”una dintre variante” pe care liberalii le au la dispoziție.

Cu câteva zile în urmă, în ziua de luni, purtătorul de cuvânt al PNL explica faptul că președintele liberal este persoana pe care se bazează partidul la alegerile prezidențiale din 2024. Ionuț Stroe a subliniat la rându-i că președintele PNL este un lider pe termen lung și că va câștiga alegerile viitoare.

Guvernarea actuală se erodează

Ionuț Stroie a explicat faptul că este văzut cu ochiul faptul că actuala guvernare erodează. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai explicat faptul că România, alături de premierul Nicolae Ciucă, a trecut prin cele mai grele perioade din istorie, cum ar fi criza pandemică, criza energetică dar și războiul din vecinătatea țării:

” (…) Guvernarea erodează, nu trebuie să fii sociolog de meserie să îţi dai seama că guvernarea erodează. Acest om conduce un guvern care a traversat cele mai neînchipuite crize, suprapuse, e un război în vecinătate, inflaţia a atins cote care nu au mai fost atinse din anii 90”, spunea Stroe.

În contextul declarațiilor făcute de Ionuț Stroe trebuie subliniat faptul că în ultimele săptămâni au apărut numeroase certuri în coaliția de guvernare. Neînţelegerile au apărut pe mai multe subiecte, cum ar fi creșterile pensiilor, compensarea facturilor la energie dar și creșterea salariilor bugetarilor. Așadar, în încheiere pare că premierul Nicolae Ciucă nu este singura opţiune pentru alegerile prezidențiale din partea PNL, lucru care crează noi întrebări: Cine va fi prezidențiabilul PNL? Sunt mai multe variante venite pe surse, variante care îl înclud chiar și pe europarlamentarul Rareș Bogdan.

articolul original.

Vasile Toma, Deputat de Iași la Raport de activitate parlamentară!  – septembrie 2022 – (P)

29 September 2022 at 06:54
image

Dragi ieșeni,
În calitate de reprezentantul dumnevoastră în Camera Deputaților, consider că cea mai mare responsabilitate pe care o am este aceea de a vă servi nevoile și interesele pornind de la continua comunicare și consultare cu dumneavoastră. Rămân fidel convingerii că gradul de implicare și de respect pe care eu îl manifest în activitatea mea parlamentară este și trebuie să fie direct proporțional cu
gradul de încredere pe care dumneavoastră mi l-ați acordat odată cu acest mandat. De aceea, cred și promovez informarea continuă, reciprocă, dialogul continuu, cooperarea, transparența, eforturile și munca susținută și dedicată și mă străduiesc ca tot ceea ce fac să fie ghidat după aceste valori. Astfel, vă prezint Raportul parlamentar al lunii septembrie 2022, care cuprinde principalele repere ale activității mele din Camera Deputaților:
I. ACTIVITATE PARLAMENTARĂ CURENTĂ:
• 33 de Propuneri legislative inițiate din care 5 au fost promulgate legislative
• 159 de Interpelări și Întrebări
• 37 de Declarații politice
• Intervenții privind activitatea specifică și rolul de secretar al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților
• Audiențe acordate în fiecare săptămână cetățenilor din județul Iași
• Întreținerea relațiilor interinstituționale la nivelul județul Iași și nivel național
• Sesiuni de consultare și dialog public și comunitar privind proiectele legislative din Camera Deputaților
II. ZILNIC: Intervenții și informări publice pe canalele proprii de comunicare privind temele de interes ale zilei la nivel local și național
III. ORI DE CÂTE ORI ESTE NECESAR: Comunicate de presă și declarații
IV. PRINCIPALELE TEME ABORDATE:
• urgentarea creșterii pensiilor și a salariului minim
• plafonarea prețurilor la energie
• subvențiile la combustibili pentru transportatori, distribuitori și populație
• Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8
• Perspectivele de finanțare și construcție pentru drumul Uricani – Cicoarei
• CFR Călători și CFR Marfă
• măsuri de sprijin la nivel socio-economic în contextul crizei provocată de conflictul armat din Ucraina
• proiecte de sprijin pentru agricultori și IMM-uri
• Programul ”Sprijin pentru România”, inițiat de social-democrația românească
• investițiile din fondurile europene prin schemele de ajutor de stat/ de minimis, Programele Operaționale și Planul Național de Redresare și Reziliență
• reglementări legislative privind buna desfășurare a noului an școlar, drepturile elevilor și ale cadrelor didactice
• reglementări legislative privind infrastructura de sănătate și accesul la serviciile medicale ale cetățenilor din mediul rural

V. PROGRAME INIȚIATE PENTRU ACEASTĂ SESIUNE PARLAMENTARĂ:
• Programul comunitar de susținere a consumului de produse fabricate în județul Iași: ”Cu inimă din județul Iași!”
• Programul comunitar ”Sănătate pentru toți ieșenii!”
• Programul comunitar de informare și consultare legislativă

Vă mulțumesc.

Vasile Toma
Deputat al Județului Iași

articolul original.

Tragedie în judeţul Dâmboviţa. O mamă s-a sinucis după ce copilul său s-a înecat în piscină

29 September 2022 at 06:47
image

O adevărată tragedie a avut loc în comuna Găiești, judeţul Dâmboviţa. O mamă, în vârstă de 34 de ani, a decis să-şi pună capăt zilelor, după ce băiatul ei de 5 ani s-a înecat în piscină.

Femeia a fost găsită spânzurată de un copac ieri, 28 septembrie 2022.

Tragedie în Dâmboviţa. O mamă şi copilul său au decedat unul după celălalt

Miercuri seara, 28 septembrie 2022, s-a produs o dublă tragedie în judeţul Dâmboviţa. Un băieţel în vârstă de 5 ani a fost găsit în piscina din curtea casei, în stare de inconştienţă. Un bărbat l-a observat şi a apelat la numărul unic de urgenţă 112 şi a alertat cadrele medicale. Medicii au sosit la faţa locului, însă după ce s-au efectuat manevrele de resuscitare care nu au avut succes a fost declarat decesul copilului.

La scurt timp după incident, mama băieţelului a plecat de acasă. Aflată în stare de şoc şi neconcepand să trăiască fără micuţul ei a decis să-şi pună capăt zilelor.

Aceasta a fost căutată timp de mai multe ore de autorităţi şi localnici şi a fost găsită spânzurata de un copac. Cami, femeia de 34 de ani, era decedata.

„Totodată, întrucât ulterior producerii evenimentului, mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională, la acest moment, sunt efectuate activități de căutare a acesteia”, a transmis Poliția Dâmbovița la acel moment.

Trupul copilului a fost dus la IML

Trupul neînsuflețit al copilașului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală din Dâmbovița, urmând a-i fi efectuată necropsia.

În urma incidentului nefericit, autoritățile au deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi demarate mai multe cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat, de fapt.

Conform declarațiilor unor vecini, micuțul ar fi căzut în psicină și s-ar fi lovit la cap, iar până la descoperirea accidentului, preț de câteva minute, acesta s-ar fi înecat. Aceștia au mai relatat faptul că mama își iubea enorm copilul, iar cuplul mai are o fetiță mai mare.

Tragedie la Timişoara. O femeie s-a aruncat de la etajul 10 împreună cu cei doi copii ai săi

Vă aducem aminte că la începutul lunii mai a acestui an s-a produs o tragedie similară. O femeie în vârstă de 33 de ani a decis să-şi pună capăt zilelor. Aceasta a sărit de la etajul 10 a unui bloc cu cei doi copii ai săi, în braţe.

Oamenii legii şi cadrele medicale s-au deplasat la faţa locului, însă din nefericire nu au mai putut face nimic. Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar penal. Tatăl copiilor se afla plecat în straintate şi avea o situaţie mai dificilă cu fosta lui soţie.

”Am ajuns aici și am intrat să îmi iau ceva din mașină și o femeie de la etajul 7 să sun la 112 pentru că sunt 3 oameni pe jos. Am făcut doi pași de la mașină până în fața blocului și am văzut că persoanele sunt inconștiente și am sunat imediat la 112, fără ezitare. Nu m-am apropiat foarte tare, am văzut că sunt inconștiente și am sunat după ajutor” a declarat un tânăr de la fața locului la acel moment.

Astfel, din nefericire s-a produs încă o tragedie în județul Dâmbovița.

articolul original.

Rapperul ​​Coolio, cunoscut pentru piesa Gangsta’s Paradise, a murit la vârsta de 59 de ani – FOTO, VIDEO

29 September 2022 at 05:03
image

Știrea morții rapperului american Coolio a fost dată de managerul acestuia. Artistul, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a câștigat un Grammy pentru piesa Gangsta’s Paradise. și a fost unul din cele mai mari nume ale hip-hop-ului din anii 1990.

El a murit în casa unui prieten din Los Angeles, a declarat managerul lui Coolio, Jarez Posey, pentru Associated Press, dar cauza nu a fost precizată.

Coolio a fost nominalizat la alte cinci premii Grammy în timpul carierei sale care a început la sfârșitul anilor 1980. De asemenea, el a ajuns pe locul al treilea în cea de-a șasea serie din UK Celebrity Big Brother în 2009 și s-a alăturat distribuției Ultimate Big Brother anul următor, ultima serie a emisiunii difuzată pe Channel 4.

Coolio s-a născut în Pennsylvania, dar mai târziu s-a mutat în Compton, California, unde a lansat primul său single în 1987.

El a înregistrat Gangsta’s Paradise pentru filmul din 1995 Dangerous Minds, cu Michelle Pfeiffer, și a devenit una dintre cele mai de succes cântece rap din toate timpurile.

articolul original.

A murit Octavian Opriș, fost parlamentar PDSR Bacău și fost președinte al Autorității Electorale Permanente

29 September 2022 at 04:08

Fostul parlamentar PDSR Bacău Octavian Opriş a încetat din viaţă, marți seara, la vârsta de 76 de ani. El a fost și primul președinte al Autorității Electorale Permanente.

Octavian Opriș a absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a obținut titlul de doctor în filosofie. A urmat și cursuri la Curtea Europeană de Justiţie de la Haga şi un curs de management la Viena, iar ulterior o specializare cu profil juridic la Londra.

Octavian Opriș a fost deputat PDSR (actualul PSD) în Parlamentul României în perioada 1990 – 1992, în această perioadă de timp devenind și vicepreşedinte al Comisiei de cultură şi mass-media. A fost și senator, în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004, ocupând, totodată, în cadrul acestei perioade de timp, și funcția de secretar al Comisiei juridice a Senatului României și preşedinte al Comisiei juridice a Senatului României.

Octavian Opriș a pus bazele Autorităţii Electorale Permanente, înființată prin Legea nr. 286/2003, instituție pe care a condus-o, în calitate de preşedinte, din luna mai 2004 până în luna mai 2012”.

articolul original.

Cu cât vinde Romsilva Giurgiu, lemnul de foc către populație?

29 September 2022 at 07:17
By: admin

Plafonarea preţului lemnelor de foc vândute de Romsilva populaţiei, la 500 de lei pe metru cub, riscă să aibă un efect scăzut în sprijinirea românilor dependenţi de lemne pentru încălzire. Prețul cu care vinde Romsilva metrul cub de lemn de foc este sub această valoare.

Milioane de gospodării din România își asigură încălzirea pe timpul iernii cu lemn de foc, lucru bine știut de către Regia Națională a Pădurilor Romsilva, instituție care administrează milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului.

Mulţi dintre locuitorii localităţilor dependente de lemne ajung să le achiziţioneze de la intermediari, în condiţiile în care aceştia le transportă adesea până la poarta lor.

Necesitatea materiei prime pentru încălzire învinge necesitatea fiscalizării, chiar dacă legislaţia silvică este una riguroasă, iar lemnul vândut ar trebui să aibă la bază documente de proveniență.

Am solicitat Romsilva Giurgiu, lista completă a prețurilor de vânzare directă a lemnului de foc către populație, prețuri valabile începând cu data de 1 septembrie 2022.

LISTA PREȚURILOR DE VÂNZARE DIRECTĂ A LEMNULUI DE FOC ȘI A SORTIMENTELOR DE LEMN DE LUCRU CU DIAMETRUL LA CAPĂTUL GROS DE MAXIM 24 CM , DESTINATĂ POPULAȚIEI ȘI ALTOR BENEFICIARI LEGALI, VALABILĂ DE LA 01.09.2022

Lista valabilă pentru O.S. BOLINTIN, O.S. COMANA, O.S. GHIMPAȚI, O.S. GIURGIU

Nr crt

Specia/ Gr de specii

UM

PREȚ

LIVRARE din:

Obs.

Drum auto

Depozit intermediar – permanent

Lemn rotund

 pentru construcții <24 cm

1

ST+CI+Pa

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

2

Girnita

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

3

Stejar roșu

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

4

Frasin

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

5

Cer

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

6

SC

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

7

DT

LEI/Mc

463

500

TVA 19%

8

Tei

LEI/Mc

231

237

TVA 19%

9

DM

LEI/Mc

220

231

TVA 19%

10

DR

LEI/Mc

220

231

TVA 19%

Lemn de foc

1

DT

LEI/Mc

400

438

TVA 5%

2

DM

LEI/Mc

188

200

TVA 5%

3

DR

LEI/Mc

188

200

TVA 5%

4

Cracă DT*

LEI/Mc

53

88

TVA 5%

5

Cracă DM*

LEI/Mc

36

70

TVA 5%

6

Cracă DR

LEI/Mc

36

70

TVA 5%

 

Oscilaţiile de preţ sunt „în funcţie de specie, sortiment şi condiţia de livrare (nu se asigură transportul)”.

Precizarea se regăseşte şi în anunţul celorlalte Direcţii Silvice din țară.

(Jurnal)

articolul original.

FOTO – Picturile artistului Ștefan Câlția, expuse la Londra. A fost invitat să prezinte perspectiva sa asupra satului transilvănean de însuși Regele Charles al III-lea

29 September 2022 at 07:03

O serie cu lucrări care reflectă lumea reală și lumea fantastică, semnate de artistul român Ștefan Câlția, este expusă în  Galeria „The Garrison Chapel” din Londra. Printre admiratorii pictorului se numără Regele Charles al III-lea.

Temele fantastice abordate de Ştefan Câlţia în lucrările sale sunt prezentate publicului larg prin picturi, personaje și obiecte special gândite în contextul expoziției de la The Garrison Chapel, spațiu expozițional al The Prince’s Foundation – principala fundație cu activitate în România patronată de Regele Charles al III-lea și care găzduiește expoziții ale artiștilor invitați și dezvoltă programe educaționale în diverse domenii.

Rosie Alderton, manager al The Garrison Chapel, afirmă: „Sunt convinsă că viziunea lui Ștefan Câlția despre lume va surprinde și va inspira publicul care va vizita galeria”.

„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția
„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția

Invitat să-și expună lucrările la Londra, de însuși Regele Charles al III-lea

Ștefan Câlţia, care a avut privilegiul de a îl întâlni pe Rege în Transilvania în această primăvară, este cunoscut ca un artist multidisciplinar.

În mai 2022, artistul Ștefan Câlția a avut privilegiul unei întâlniri cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, la una dintre vizitele sale periodice în Transilvania. Fascinat de lumea picturală a artistului, dar și de  permanentă sa muncă de aducere în actualitate a meșteșugurilor și a universului ancestral a satului  transilvan, Ștefan Câlția a fost invitat cu o expoziție personală în galeria din inima centralului cartier  londonez, Belgravia.

Pictura lui Ștefan Câlția este recunoscută prin complexitatea discursului narativ care aduce împreună clovni, personaje ce protejează case, păsări, elemente zoomorfe, personaje ce călătoresc pe, dar și deasupra liniei de pământ abia sugerate de pictor. Preocupat de ideea de loc ca o reprezentare a naturii și a apartenenței, peisajele lui vorbesc despre rădăcini, despre relația omului cu natura, despre pictură ca mediu de exprimare, dar și despre conservare și păstrare.

„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția
„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția

„Totuși, aș vrea ca acela care privește ceea ce am făcut nici măcar să nu intuiască această poveste. Mi-aș dori ca el să-și vadă propriile sale locuri, pe care le are deja rânduite în interiorul său. Nu îmi doresc să se schimbe atunci când stă în acest peisaj, ci, pur și simplu, ca el să privească, într-un mod mai limpede sau dintr-un alt unghi, ceea ce deja purta cu sine. Iar apoi, după ce pleacă de lângă lucrarea mea, să aibă bucuria unei meditații. Nu am ambiția nici să răstorn lumea, nici să o schimb. Este ca și cum am sta împreună pe un deal, privind apa Oltului sclipind în zare. Poate că eu înțeleg ceva din această imagine și tu altceva. Dar amândouă aceste înțelegeri sunt legate de lumină”, spune Ștefan Câlția.

Artistul abordează în expoziția „PATH IN TRANSYLVANIA” teme precum arhitectura vernaculară, meșteșugurile tradiționale, dar și biodiversitatea, ca resurse permanente în viețile noastre pe care e de dorit să ni le reamintim în aceste vremuri.

„Path în Transylvania”, de Ştefan Câlţia, va putea fi vizitată până pe 16 octombrie 2022.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cât câștigă un tractorist. Femeile din Iași se bat pe această meserie. Salariile sunt uriașe!

29 September 2022 at 07:02
image

Un număr tot mai mare de femei din Iași vor să devină tractoriste. Fie pentru că este o meserie bănoasă, fie pentru că agricultorii nu mai găsesc tractoriști sau doar pentru că ieșencele obțin punctaje mari la proiectele europene. Femeile se înscriu la concursurile organizate de Direcția Agricolă.

În ultimii 3 ani, 10 femei au finalizat aceste cursuri, ceea ce oricum reprezintă un număr foarte mare, având în vedere că agricultorii, acum sunt de sex feminin.

Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași din diverse motive, iar în ziua de azi, cine nu are nevoie de un salariu din care să te alegi cu ceva?

Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Producătoarea se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, Iași.

Spune că cineva trebuia să conducă tractorul și s-a apucat de cursuri, dar nu i se pare dificilă această meserie.

Ieșencele, femei dornice de muncă

„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla, absolventă a cursului de tractorist organizat de Direcția Agricolă Iași.

Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc tractoriști, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene.

„Eu am 42 de ani și, timp de 15 ani, am muncit în confecții. Apoi am ales să studiez agricultura pentru că mi-am dat seama cât de importantă e mâncarea și de aceea m-am gândit să îmi schimb domeniul. Am vrut să știu mai multe despre mâncarea sănătoasă. Am ajuns să evit să mai cumpăr din piață, pentru că țăranul agricultor fără școală prea multă folosește substanțe chimice, în mod necontrolat.

De aceea uneori cumpăr din supermarket, pentru că e nevoie să știm, dacă tot ingerăm substanțe chimice, măcar ce cantitate consumăm. În domeniul agricol sunt oportunități, dar trebuie să ai timp să te ocupi de ele. Eu am un copil mic și e mai dificil să am un program complet. Am finalizat și un internship, iar acum sunt studentă la master. Am făcut și curs de inspector de resurse umane. Am zis că îmi iau mapa și merg din ușă în ușă să caut un loc de muncă”, mai spune Sorina Maria Moraru, absolventă a cursului de tractorist.

Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie.

Femeile din Iași, dar nu numai, care vor să se înscrie la cursurile de tractorist pot cere informații de la Direcția Agricolă, următorul curs fiind programat în luna octombrie 2022, potrivit Bzi.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Se modifică Legea plafonării prețurilor la energia electrică. Vezi cât vei plăti în noile condiții și cum ți se va calcula factura la curent…

29 September 2022 at 06:51
By: admin

 Se  schimbă din nou calculul pentru plafonarea preţului la energia electrică. Potrivit amendamentului care a trecut de Senat şi urmează să intre la votul final în Camera Deputaţilor, raportarea va ţine cont atât de consumul mediu din 2021, cât şi de consumul curent de energie.

                                  Există mai multe scenarii:

Dacă anul trecut aveaţi un consum lunar de peste 301 kWh, anul acesta plătiţi preţul plafonat de 68 de bani doar dacă veţi consuma mai puţin de 100 kWh pe lună.

La un consum lunar de până la 255 de kWh, preţul va fi de 80 de bani.

Până în 300 de kWh însă plafonul de 80 de bani se menţine doar pentru primii 255 de kWh consumaţi, în timp ce restul cantităţii se va taxa la preţ întreg.

Preţul din factură pentru întreaga cantitate îl vor achita cei care consumă peste 301 kWh lunar.

Cam aceleaşi costuri se aplică şi în cazul celor care – anul trecut – au consumat lunar în medie până în 300 de kWh. Doar că în acest caz, cei care acum vor avea pe factură peste 301 kWh nu vor mai achita întreaga cantitate la preţul pieţei, ci vor avea primii 255 de kWh la preţul plafonat de 80 de bani.

În cazul celor care anul trecut au avut în medie sub 100 kWh lunar, preţul va fi plafonat la 68 de bani indiferent de cantitatea pe care o consumă în prezent.

Bisericile, parcurile industriale, producătorii de medicamente, companiile de apă şi transportul public, inclusiv Metrorex vor avea pentru 85% din consum un preţ plafonat de 1 leu pe kW.

În timp ce persoanele care folosesc acasă echipamente medicale vor beneficia de preţul de 68 de bani, indiferent de cantitatea consumată.

Acest preţ plafonat se va aplica şi în cazul familiilor care au mai mult de 3 copii. Excepţie nu fac însă milionarii, de exemplu, sau părinţii care deţin mai multe proprietăţi sau maşini electrice, adică averea nu e un criteriu de departajare.

Surse: Observator

articolul original.

VIDEO | Copil de 4 ani înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis

29 September 2022 at 06:42

Dublă tragedie la Găești. Un copil de 4 ani a murit înecat în piscina din curtea casei în care locuia cu mama sa. Distrusă de durere, după aflarea veștii, femeia în vârstă de 34 de ani a fugit într-o pădure din apropierea casei unde și-a pus capăt zilelor. 

Totul s-a întâmplat miercuri seară după ce băiețelul de numai 4 ani aflat în grija mamei a fost găsit fără suflare în piscină.

Polițiștii au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un copil s-a înecat, iar după ce s-au deplasat la locul faptei au constatat că minorul a căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței.

Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru cel mic, fiind declarat decesul. Cadavrul a fost transportat apoi la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei, au transmis polițiștii.

”La data de 28 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat cu privire la faptul că un copil s-a înecat.  Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde, din primele verificări, au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței”, informează IPJ Dâmbovița.

Distrusă de durere, Cami, mama copilului, a fugit de acasă, fiind căutată de zeci de polițiști și jandarmi. Din nefericire, după ore bune de căutări, femeia a fost găsită spânzurată de un copac, într-o pădure din apropiere.

”În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 din Codul Penal. Totodată, întrucât ulterior producerii evenimentului, mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională, la acest moment, sunt efectuate activități de căutare a acesteia. La activități sunt angrenați polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari”, au mai transmis reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Echipajul de Ambulanță trimis la fața locului a încercat să o resusciteze, dar fără rezultat.

articolul original.

Europarlamentarul Dan Motreanu, desemnat responsabil din partea grupului PPE pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua privind durabilitatea agricolă

29 September 2022 at 06:18
By: admin

Recent, eurodeputatul liberal Dan Motreanu a fost desemnat responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în rețeaua privind durabilitatea agricolă, a anunțat acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am fost desemnat responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în rețeaua privind durabilitatea agricolă.

Prin RICA, care datează din 1965, sunt colectate date economice și financiare de la peste 80 000 ferme la nivel UE, cu scopul de a monitoriza și evalua veniturile fermelor și activitățile comerciale.

Metodologia aplicată are scopul de a furniza date reprezentative în funcție de trei criterii: regiune, dimensiune economică și tip de activitate. Această sursă unică de date microeconomice este vitală pentru înțelegerea impactului Politicii Agricole Comune.

Noua propunere are rolul de a moderniza RICA prin extinderea domeniului de aplicare cu privire la practicile agricole sociale și de mediu la nivel de exploatație.

Astfel, noua rețea privind durabilitatea agricolă va include toate cele trei dimensiuni ale sustenabilității (economic, social și de mediu), în conformitate cu Pactul Verde”, informează europarlamentarul liberal, Dan Motreanu.

(Jurnal)

articolul original.

Concursuri eșuate de angajare a unor polițiști locali, în Botoșani! 18 înscriși, 18 picați. Șeful instituției: „Au lăsat foaia goală”

29 September 2022 at 06:06

Polițiștii din Botoșani au rămas surprinși de incompetența tinerilor de azi în urma rezultatelor obținute la un concurs pentru ocuparea unor posturi de polițiști locali. 18 persoane au candidat, dar se pare că nici locurile de muncă la buget nu mai stimulează interesul tinerilor, însă, asemenea rezultate au dezamăgit întreag sistemul! 

Poliția Locală Botoșani a obținut o derogare pentru a organiza un concurs pentru mai multe posturi de polițist local. În urma examenelor, un număr de 18 persoane au obținut calificative inadmisibile.

Aparent, nici măcar locurile de muncă la buget nu mai fac tinerii să își dea interesul suficient, astfel încât, notele obținute la examene au fost foarte mici.

Unii dintre ei au lăsat foaia goală, iar alții au mestecat gumă fără nicio jenă.

Ofițerii de poliție au rămas șocați deoarece s-a ajuns în situația în care să nu se găsească oameni pregătiți din punct de vedere profesional.

La concursul de recrutare organizat pentru ocuparea următoarelor funcții: postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte și postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte, la care s-au înscris nu mai mult de 18 candidați pentru cele două posturi.

Din nefericire, la fel ca la prima examinare toți au fost declarați respinși de comisia de evaluare.

Ofițerii din Botoșani, dezamăgiți de tinerii de azi

Șeful instituției a arătat că, din păcate, pare să fie din ce în ce mai greu să fie angajate persoane competente în serviciul public.

„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea atitudine de mestecat gumă. Ne-am dori să găsim tineri, dar nu cred că se mai face cartea pe care am făcut-o noi cu ani în urmă”, a spus Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani.

Sursă Foto – Botoșeanul.ro

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale a  declarat că aceste concursuri nu se vor repeta deoarece angajările în sistemul public au fost blocate până la data de 1 ianuarie 2023.

Și că, de asemenea, deocamdată va trebui să funcționeze pe actuala schemă de personal având în vedere că ambele concursuri s-au soldat cu eșecuri.

La cel de-al doilea concurs proba scrisă trebuia să aibă loc pe data de 26 septembrie 2022, de la ora 10:00, la sediul instituției.

Interviul nu va mai fi programat având în vedere că niciun candidat nu s-a calificat pentru această probă unde era nevoie să se atingă măcar numărul de 50 de puncte, potrivit Botoșeanul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Casă arsă până la temelii în localitatea Bulbucata

29 September 2022 at 05:49
By: admin

„O casă din localitatea Bulbucata a ars violent, ieri după-amiază. În momentul izbucnirii incendiului, proprietarii nu erau acasă. Fiind construită din lemn, flăcările s-au extins rapid, iar când au ajuns pompierii arderea era generalizată.

Trei autospeciale de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești și Detașamentului Bolintin Deal au acționat aproape două ore pentru stingerea incendiului.

Au ars locuința pe o suprafață de aproximativ 80 mp, mobilier, electrocasnice un atelier și diverse unelte folosite în gospodărie.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul”, informează ISU Giurgiu.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

(Jurnal)

articolul original.

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Fonduri europene nerambursabile pentru dotarea spitalelor din România”

29 September 2022 at 05:15
By: admin

380 de contracte pentru dotarea spitalelor, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, au fost semnate până în prezent, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Accesarea fondurilor europene nerambursabile permite dotarea spitalelor cu echipamente medicale de ultimă generație și echipamente de protecție.

De asemenea, aceste fonduri sunt folosite pentru creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale.

«Fie că este pandemie sau nu, infrastructura de sănătate a României și cadrul de furnizare a serviciilor trebuie să fie adaptate la tehnologiile moderne pentru a satisface nevoile medicale ale populației. În acest sens, pot spune că este o perioadă prolifică, în care semnăm numeroase contracte pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii», a declarat Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Separat de bugetul alocat prin POIM 2014-2020, prin PNRR și Politica de Coeziune, România dispune de fonduri importante pentru a asigura accesul românilor la servicii preventive, de urgență, curative și reabilitare de calitate.

În acest sens, din Planul Național de Redresare și Reziliență dispunem de 2,45 miliarde de euro pentru sănătate, în vreme ce Programul Operațional Sănătate din Politica de Coeziune 2021-2027 are o alocare totală de 3,88 miliarde de euro.”

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

Creșe construite prin PNRR la Odobești și Slobozia Bradului

27 September 2022 at 21:00
By: cristi

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a semnat contractele de finanțare pentru construirea de creșe la Odobești și Slobozia Bradului.   La Slobozia Bradului va fi construită o creșă mare (pentru 110 copii), iar la Odobești o creșă medie (pentru 70 copii). Construcția creșelor este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, fiind asigurate fonduri inclusiv pentru racordarea la utilități, iar autoritatea locală va pune la dispoziție doar terenul. Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic. Creșele sunt realizate după un proiect tip stabilit la nivelul ministerului. Potrivit unui comunicat de presă, în 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program ambițios de construire de creșe noi. Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanțează, în total, construcția a 124 de creșe, prin care se vor crea 7.450 de noi locuri pentru copii în creșele de stat. 

articolul original.

Focșani. Bloc cu trei etaje, construit între blocurile de pe strada Brăilei

27 September 2022 at 21:00
By: cristi

Un ansamblu de blocuri urmează să fie înghesuit între blocurile de pe strada Brăilei din Focșani. La nivelul Primăriei Focșani a fost depusă intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru construirea unui imobil cu locuințe colective P+2E+3R. Investiția este programată să fie ridicată pe strada Brăilei, T197, P10875, pe un teren cu o suprafață de 504 metri pătrați, într-o zonă cu multe blocuri. Practic, va fi un bloc care va fi ridicat pe un teren situat între alte blocuri. Investițiile în blocurile de apartamente sunt preferate de investitorii imobiliari, fiind considerate cele mai profitabile, ținând cont de prețul terenului în municipiul Focșani și de restricțiile care trebuie respectate de constructori.

Sursa foto: Tom – Pixabay 

articolul original.

Focșani. Proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” va costa 480 mii lei în 2023

27 September 2022 at 21:00
By: cristi

Extinderea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” pe tot anul 2023 la nivelul municipiului Focșani va costa 480 mii lei de la bugetul local. Aprobarea implementării proiectului în tot anul 2023 va fi discutată în ședința Consiliului Local din această săptămână. Proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” asigură gratuitate călătoriilor în transportul public din Focșani în fiecare zi de vineri. Scopul este de a încuraja folosirea metodelor alternative de transport, în locul utilizării autoturismului, în fiecare vineri, pentru reducerea poluării, scăderea nivelului emisiilor de carbon. Însă acestea vin cu un cost, care va trebui achitat din bugetul local. 

Utilizarea mijloacelor de transport în comun pe traseele din Focșani va trebui achitată de municipalitate iar costurile nu sunt deloc mici. Reprezentanții societății de Transport Public arată, într-o adresă transmisă municipalității, că valoarea costurilor doar pentru o zi de implementare a acestui proiect a fost de 13709 lei, doar pentru traseele din Focșani și fără să fie luate în considerare validările abonamentelor persoanelor care beneficiază de gratuitate, adică pensionari, persoane cu handicap, donatori de sânge. Pentru implementarea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!”, costurile eligibile vor trebui suportate din bugetul local al municipiului, prin metoda compensației acordată societății Transport Public. Reprezentanții Primăriei Focșani arată că, dacă proiectul ar fi implementat în 2023, a fost calculat un cost total de 480 mii lei, pentru 35 zile de vineri. Astfel, dacă pentru anul 2022, valoarea totală a compensației care trebuie acordată operatorului de transport public va fi de 7,93 milioane lei, suma va crește anul viitor, „fiind influențată de valoarea cheltuielilor efective stabilite pe baza costului pe kilometri actualizat pentru anul 2022, la care se vor adăuga și costurile actualizate pentru programul „Vinerea verde”. „În contextul actual în care veniturile din impozitele și taxele locale nu sunt majorate față de nivelurile anilor precedenți ci doar indexate cu rata inflației, pentru anul 2023 se va impune o reconsiderare și o redistribuire a alocărilor bugetare pe categorii de activități astfel încât să existe sursă de finanțare pentru acoperirea necesarului suplimentar aferent transferurilor către operatorul serviciului de transport public reprezentând compensația calculată conform contractului de delegare”, se arată în  raportul întocmit de Direcția Economică din primărie. 

Proiectul de hotărâre privind implementarea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” a fost inițiat de doi consilieri locali PNL, Corneliu Gheoca și Liviu Macovei. Aceștia precizează că proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” nu se va aplica pe traseele care includ ieșirea din municipiul Focșani. Practic, vor fi acoperite doar traseele 2, 3, 4, 51, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. mijloacele de transport care vor opera pe aceste trasee în zilele de vineri vor fi inscripționate cu sigla „Vinerea verde – Transport Gratuit”.

Sursa foto: upb.ro

articolul original.

10 cetăţeni din Bangladesh, prinşi la muncă în Satu Mare fără forme legale

29 September 2022 at 08:00
By: I. Z.

Marţi, poliţiştii de imigrări din Satu Mare au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini în municipiul Satu Mare. Au fost depistaţi 10 cetăţeni străini din Bangladesh care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale. Pe numele lor au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile, iar societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 100.000 de lei.

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare au efectuat la data de 27 septembrie a.c., o acţiune în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare, pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.
În cadrul acţiunii au fost depistaţi 10 cetăţeni din Bangladesh, cu vârste cuprinse între 24 şi 28 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale la o societate comercială din judeţul Satu Mare.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cetăţenii din Bangladesh au intrat legal în România, în baza vizelor, în scop de muncă, însă nu şi-au reglementat dreptul de şedere până la expirarea vizei.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare au emis pe numele acestora decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile, în conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul juridic al străinilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 100.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Totodată, cei de la IGI pot fi contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0261807757 sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.

articolul original.

Cinci români, trimiși în judecată în Ungaria în urma jefuirii unui camion care transporta televizoare smart

29 September 2022 at 06:57

Cinci bărbaţi, cetăţeni români, au fost trimişi în judecată, fiind acuzați că au jefuit în Ungaria un camion care transporta televizoare smart din Slovacia în Italia.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Judit Jánky, a relatat că cei cinci români au vizat încărcătura unui camion care se deplasa între fabrica Samsung din Galanta (Slovacia) şi Piacenza (Italia). Fapta a avut loc pe 24 noiembrie, când două maşini cu numere de înmatriculare poloneze au urmărit camionul de la Galanta până în localitatea maghiară Lenti, cu ajutorul unui dispozitiv GPS, a transmis Parchetul Judeţean Zala, pentru agenţia ungară de presă MTI, scrie News.ro.

Cei cinci români au aşteptat în apropierea unui loc de odihnă pentru conducătorii auto, până în momentul în care şoferul a adormit, iar apoi au deschis spaţiul de depozitare al camionului.

Şapte europaleţi încărcaţi cu 121 de televizoare smart, în valoare totală de aproape 18 milioane de forinţi (44 000 de euro), au fost transferaţi într-un autocamion mic, bunurile furate fiind depozitate apoi în garajul unei case din localitatea maghiară Budakalász.

Inculpaţii au fost prinşi două zile mai târziu, la Zala, la popasul de la Sormás de pe autostrada M7, cele 120 de televizoare din autovehicul fiind confiscate, prejudiciul fiind, astfel, recuperat în mare parte.

Citește și

Parchetul a acuzat inculpaţii aflaţi în arest preventiv de săvârşirea infracţiunii de furt cu valoare semnificativă.

Sursa: News.ro

Dată publicare: 29-09-2022 09:57

articolul original.
❌