ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

2 October 2022 at 06:10

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

articolul original.

S-a actualizat normativul în construcții

19 September 2022 at 11:21
By: Regie
image

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor. Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor, a transmis ministrul dezvoltării.

Normativul de construcții în vigoare de 25 de ani, datând din 1997, a fost modificat printr-un act normativ aprobat de Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

În România există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor.”

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale. ”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a arătat ministrul dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării a inițiat modificarea a zeci de normative de construcții în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcția creșelor, urmat de normativul privind construcția școlilor și liceelor. După elaborarea normativelor privind construcția spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza și alte reglementări în domeniul construcțiilor, cum ar fi cel pentru grădinițe și cele pentru construcția clădirilor eficiente energetic.

La elaborarea acestui act normativ au participat universități tehnice de specialitate, experți cheie din toate domeniile specifice și s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcția spitalelor, semnificativ simplificate vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

Marcel Ciolacu nu mai vrea „balet” pe tema prețurilor la energie

22 August 2022 at 08:52
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare, a declarat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

El a anunţat că va solicita adoptarea acestui act normativ în coaliţia de guvernare.

„În primul rând, cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie”, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

În opinia liderului PSD, există o supraimpozitare la producători, însă “cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu”.

„Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare. Şi chiar mi-aş dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu ştiu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei actului legislativ, vin cu ordonanţa de urgenţă. În opinia mea, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioada următoare, unde energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu perspectivă până în anul 2025”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, cel puţin pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a preţului la energie.

„Ce am stabilit cu primul ministru foarte clar este că preţul de 0,68, 0,80 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice, ceea ce este foarte clar. Se poate veni cu o compensare dacă preţul este mai mare. Din câte ştiu eu, preţul de producţie nu depăşeşte 0,68 şi 0,8. Important este să avem banii pentru a face această plafonare şi nu a intra într-un deficit. Sunt două abordări. (…) Este o abordate pe energia care este deja vândută în momentul acesta (…) Va fi o abordare pe această perioadă şi o abordare pentru perioada viitoare, unde până acum avem în jur de 23% din energie deja vândută pe anul viitor”, a explicat liderul PSD.

El a adăugat că va trebui să existe o discuţie aplicată în coaliţie, după ce vor exista variantele de acte normative.

„Guvernul României, statul român, în acest moment, trebuie să găsească soluţii care să menţină acest preţ de 0,68 şi 0,8 şi va găsi aceste soluţii. Haideţi să vedem variantele care vin din Ministerul Energiei şi pe urmă sunt ferm convins că cineva de la Guvern şi copreşedinţii coaliţiei vom veni şi vom comunica”, a arătat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a subliniat, în context, că nu a dorit să vină cu un joc politic.

„Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila, nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Totuşi politica înseamnă mai mult decât un sport uşor, dar adevărul este unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei, politica în sănătate o face Ministerul Sănătăţii, de aceea avem ministere. Legislaţia secundară, după ce am dat ordonanţă eu, Minister al Energiei, promovez actul normativ în Guvern, pe urmă în aplicare o pun cei de la ANRE. Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. (…) Eu v-am spus ce aud pe surse şi nu mă deranjează”, a explicat el.

În opinia liderului PSD, “marea marea guvernare de dreapta, cu primii miniştrii, a făcut o tâmpenie care ne-a adus în această situaţie”.

„Marea liberalizare în energie de fapt a creat şmecheri din nou în energie şi speculaţie pe piaţă. Mai mult, în doi ani de zile au făcut datorii la bugetul de stat de 200 de miliarde de lei. Este inacceptabil. (…) În acest moment, în această coaliţie am văzut că am depăşit peste 3% banii întorşi în economie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă, încercând să achităm împrumuturile făcute şi să plătim dobânzile făcute de către marea guvernare de dreapta condusă de domnii Cîţu şi Orban, altfel mari specialişti la televizor şi pe Facebook şi pe Instagram. N-ar vrea ei întâi să ne lămurească cum au făcut cu energia, cum au făcut cu împrumuturile şi pe urmă să-şi dea cu părerea?”, a susţinut Ciolacu. 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis, astăzi, 22 august, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, urmând ca în perioada imediat următoare să fie înaintate propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

„În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situaţia pieţei de energie, iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energie, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale”, se arată în informare.

articolul original.

MADR vine în sprijinul fermierilor din domeniul zootehnic

29 July 2022 at 06:54
By: Regie
image

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de act normativ privind un ajutor excepţional, în sumă de 129,166 milioane lei, care să vină în sprijinul fermierilor din domeniul zootehnic.

Conform unui comunicat remis, joi, beneficiarii din sectorul zootehnic pot fi crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi/sau persoane juridice, care deţin exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.

Resursele financiare totale necesare implementării schemelor de ajutor excepţional în sectorul zootehnic au o valoare de 129,166 milioane lei, echivalentul sumei de 26,1 milioane euro, care se asigură astfel: 63,075 milioane lei (12,745 milioane euro echivalent) finanţare externă nerambursabilă şi 66,091 milioane lei (13,354 milioane euro) de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 pentru MADR cu această destinaţie.

Valoarea totală a schemelor de ajutor excepţional în sectorul zootehnic este repartizată astfel: 71,759 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru sectorul suine;

57,407 milioane lei (11,6 milioane euro) pentru sectorul avicol.

Cuantumul ajutorului excepţional care se acordă beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de producţie deţinută este de 200 euro/UVM pentru capacitatea de producţie animale de reproducţie (scroafe şi/sau scrofiţe montate), 50 euro/UVM pentru capacitatea de producţie suine la îngrăşat.

Cuantumul ajutorului excepţional care se acordă beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de producţie deţinută este de 50 euro/UVM pentru capacitatea de producţie găini reproducţie rase grele şi/sau tineret de reproducţie, găini ouătoare şi/sau tineret de înlocuire şi de 20 euro/UVM pentru capacitatea de producţie pui de carne, pui de curcă, precum şi pui de găină eclozionaţi şi/sau pui de curcă eclozionaţi pe serie.

Ajutorul excepţional vizează circa 250 potenţiali beneficiari în sectorul suin, cu aproximativ 553.988 UVM capacitate de producţie, şi circa 310 beneficiari în sectorul avicol, cu aproximativ 2.243.643 UVM capacitate de producţie.

Plata ajutoarelor excepţionale trebuie să se efectueze până la data de 30 septembrie 2022.

României i-a fost alocată de la Comisia Europeană suma de 25,49 milioane euro, iar suplimentar de la bugetul naţional sunt prevăzute fonduri în valoare de 26,1 milioane euro, reprezentând 102,4 % din cuantumul alocat.

Suma de 26,1 milioane euro reprezintă economia rezultată ca urmare a aplicării schemei de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suine şi avicol, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie, precizează MADR.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înregistraţi în registrul unic de identificare şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să deţină exploataţie comercială autorizată sanitar – verterinar; să desfăşoare activitate de creştere şi/sau îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, ori activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor, în perioada 24 februarie 2022 – 31 iulie 2022, cu condiţia menţinerii activităţii până la data de 31 decembrie 2022.

Ajutoarele de adaptare excepţionale se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, în funcţie de categoriile de suine sau păsări. Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 150.000 euro în sectorul suine, respectiv 100.000 euro în sectorul avicol.

articolul original.

Zeci de acțiuni organizate pentru combaterea excesului de viteză

21 July 2022 at 10:12
By: Regie
image

Poliţiştii rutieri au desfăşurat în primul semestru al acestui an, la nivel judeţean, peste 50 de acţiuni pentru combaterea excesului de viteză, în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat pe această linie 8074 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, au fost reţinute, în vederea suspendării, 883 de permise de conducere.

În judeţul Sălaj, ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză s-au produs patru accidente grave de circulaţie în urma cărora o persoană şi-a pierdut viaţa, trei au fost rănite grav, iar una uşor.

Conform O.U.G. 195/2002, depășirea cu mai mult de 50  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus , constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 90 de zile.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ, depășirea cu mai mult de 70  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 120 de zile.

Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, șocul produs de accident este mai mare, iar consecințele mai grave.

Respectați limita legală de viteză pentru fiecare sector de drum!

articolul original.

Legea privind parcurile fotovoltaice, promulgată

21 July 2022 at 10:08
By: Regie
image

Legea care reglementează aspecte referitoare la folosirea terenurilor agricole având o suprafaţă mai mare de 10 hectare în scopul amplasării unor parcuri fotovoltaice, a fost promulgată.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, un act normativ pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi a altor acte normative.

Legea modifică şi completează articolul 92 din Legea nr. 18/1991, în sensul reglementării unor aspecte referitoare la folosirea terenurilor agricole având o suprafaţă mai mare de 10 hectare în scopul amplasării unor parcuri fotovoltaice.

Actul normativ prevede că, prin excepţie, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate următoarele obiective de investiţie specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 ha. Aceste investiţii se pot aplica, prin excepţie, şi pe terenurile agricole, având clasa de calitate I şi II.

În situaţia în care se realizează obiectivele prevăzute de lege, suprafaţa de teren agricol situată în extravilan, cu excepţia terenurilor având categoria de folosinţă arabil, se poate utiliza în sistem dual atât pentru producţia agricolă, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. În aceste cazuri, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face numai pentru suprafeţele de teren ocupate de aceste obiective de investiţie, restul suprafeţei rămânând în circuitul agricol.

Potrivit legii, pajiştile se folosesc pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje. Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor din extravilanul localităţilor. Prin excepţie de la aceste prevederi, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor situate în extravilan se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, în condiţiile legii, care să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor; suprafaţa ocupată cu pajişti permanente se poate utiliza în sistem dual atât pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

articolul original.
  • There are no more articles
❌