ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Uraganul Ian a rupt insule întregi din statul american Florida și a „pliat drumurile ca un acordeon”

30 September 2022 at 13:00
image

Uraganul Ian a lovit Golful de Coastă al Florida, devastând regiunea cu vânturi puternice și averse atât de extreme încât, precum un tsunami, a secătuit de apă țărmurile din Tampa Bay pe măsură ce și-a intensificat puterea.

Deși pagubele continuă să fie analizate, portretul distrugerii cauzate de uraganul Ian este deja îngrijorător. Milioane de locuințe și afaceri au fost inundate și au rămas fără curent electric, iar uraganul a fost atât de puternic încât a făcut bucăți un pod care face legătura între Lee County’s Sanibel și Insulele Captiva, insule care găzduiesc mii de gospodării.

, precum și alte câteva, pot fi acum accesate doar cu barca, un adevărat coșmar pentru echipele de intervenție și salvare, precum și pentru locuitorii evacuați care acum doresc să se întoarcă acasă.

Drumurile care duceau la un pod au fost „pliate ca un acordeon”

Potrivit presei locale, o bucată semnificativă din pod, cunoscut drept Sanibel Causeway, a fost ruptă complet, în timp ce drumurile care duceau la pod au fost „pliate ca un acordeon”. Digul spre Insula Pine, o altă insulă de barieră din zonă, este, de asemenea, impracticabil.

„Județele Lee și Charlotte sunt pur și simplu în afara rețelei publice la acest moment”, a declarat Ron DeSantis, guvernatorul statului american Florida, adăugând că, potrivit presei, încă este incert cât de mulți oameni se află pe insulele afectate, potrivit Futurism.

Amploarea devastării cauzate de uraganul Ian

„Suntem conștienți de mai multe apeluri de la oameni izolați din cauza . Cu toate acestea, nu putem reacționa momentan din cauza condițiilor de mediu”, a explicat Ben Abes, director al siguranței publice din județul Lee.

Deși ce a fost mai rău a trecut, amploarea devastării cauzate de abia acum începe să ia contur.

„Va fi o perioadă foarte dificilă, în următoarele câteva luni. Eforturile de salvare și recuperare vor fi complexe, vor fi costisitoare și va fi nevoie de eforturi concentrate din partea statului federale și agențiilor guvernamentale locale și a sectorului privat”, a precizat Roger Desjarlais, manager al județului Lee.

articolul original.

Acord-cadru de 3 milioane de lei pentru repararea ambulanțelor SAJ Gorj

26 September 2022 at 02:05
image

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj a rămas fără contractul de mentenanță și reparații destinat salvărilor și echipamentelor conexe.

Din acest motiv au fost alocate peste 3 milioane de lei pentru încheierea unui acord cadru cu un operator de specialitate. Durata acordului cadru va fi de 24 de luni.

Contractul, care este împărțit în trei loturi, va trebui semnat până la finalul lunii viitoare, după finalizarea licitației.
Serviciul de Ambulanță Județean Gorj are de puțină vreme și un nou manager interimar. Este vorba de Tiberiu Tătaru, numit pe 6 luni. Acesta a decis să scoată la licitație serviciile de reparații pentru ambulanțe, având în vedere că este nevoie ca autospecialele să fie disponibile 24 de ore din 24 pentru intervenții, în urma apelurilor primite prin serviciul 112.

articolul original.

Acord de colaborare încheiat cu Camera de Comerț Română din Singapore

20 September 2022 at 13:48

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu participanții la misiunea economică organizată la București, de Camera de Comerț Română din Singapore (Romanian Chamber of Commerce Singapore – RoCham) cu sprijinul Entreprise Singapore (Agenție guvernamentală pentru promovarea activității firmelor locale, atât din punct de vedere antreprenorial, cât și al internaționalizării acestora).

Din delegaţia din Singapore au făcut parte reprezentanți ai conducerii RoCham, precum și membri ai Asociației, activând în special în domeniile IT, digitalizării activității economice, inclusiv a proceselor de producție, precum și reprezentantul Entreprise Singapore. RoCham a fost creată relativ recent, la inițiativa unor firme din Singapore, inclusiv a unor membri ai diasporei române din acest stat, având ca scop promovarea schimburilor comerciale si de servicii, precum și a cooperării economice între cele două țări, având sprijinul atât al instituțiilor guveramentale din Singapore, cât și al celor din România, prin intermediul Ambasadei țării noastre în acest oraș stat.

În deschiderea evenimentului, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o scurtă  prezentare a locului Capitalei în economia țării, prezentând strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, punctând orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. În acest context, președintele CCIB a salutat prezența pentru prima dată la CCIB a unei misiuni economice dintr-o țară mică, dar puternic dezvoltată economic din Asia de Sud-Est, cunoscută ca o poartă de intrare a mărfurilor din întreaga lume către statele vecine, exprimâmd convingerea că, la rândul ei, România poate constitui o cale de pătrundere a produselor și serviciilor oferite de firmele singaporeze în Uniunea Europeană.

Vicepreședintele RoCham, Remus Pașca, și Suresh Agarwal, reprezentant al Enterprise Singapore, au prezentat interesul și dorința firmelor participante la misiunea economică de a identifica noi oportunități de afaceri în țara noastră.

În finalul întâlnirii președintele Iuliu Stocklosa și vicepreședintele Remus Pașca, din împuternicirea președintelui RoCham, Sam Ong, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) privind cadrul colaborării între cele două instituții camerale în vederea promovării intereselor economiec și comerciale ale membrilor acestora.

Informații de background

Republica Singapore este singura din regiunea Asiei de Sud-Est care are statutul de țară dezvoltată, ceea ce i-a permis, ajutată şi de poziţia geo-strategică favorabilă, să se transforme într-un puternic hub regional comercial, financiar şi tehnologic. Schimburile comerciale bilaterale au însumat în primul semestru 2022, valoarea de 66 mil.USD (+10,5% față de prima jumătate a anului 2021), din care exportul 30,3 mil USD (+31,9%), iar importul 35,7 mil.USD (-2,8%). La 31.07.2022 Singapore ocupa locul 50 în topul pe țări de rezidență al investitorilor străini cu un capital social de 26,6 mil. USD.

Biroul de Presă al CCIB

articolul original.

Au fost aprobate criteriile de acordare a burselor

14 September 2022 at 08:45
image

Au fost aprobate  criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, prevăzute în  ordinul 5.379/7.09.2022. Prevederile intră în vigoare începând cu anul școlar 2022-2023.

Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse de performanță și burse de ajutor social.

Acordarea burselor menționate anterior reprezintă atât o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, la diferite discipline/domenii de studiu, cât și o formă de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socioeconomic, în vederea participării la educație a acestora și a prevenirii abandonului școlar.

Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția burselor pentru ajutor social, însă doar pentru cei care au promovat anul școlar și nu au mai mult de 20 absențe nemotivate pe an.

Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat prin hotărârea Guvernului pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, care se acordă în anul școlar respectiv, din bugetele proprii ale acestora.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat.

De asemenea, toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară.

articolul original.

Zelenski: De îndată ce ne-am opri din înaintare, unele state ne-ar împinge spre ”procesul de la Minsk”. ”Minsk” e o bucată de hârtie goală ce oferă Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie (VIDEO)

12 September 2022 at 20:54
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa nu va accepta niciun fel de variantă nouă a acordurilor de la Minsk deoarece aceasta nu va fi decât „o bucată de hârtie” ce va da Rusiei șansa să ia o pauză și să se pregătească pentru următoarea invazie.

Zelenski, despre eventualele negocieri de pace cu Rusia

Zekenski a susținut, într-un interviu pentru jurnalistul CNN Fareed Zakaria, că prin eliberarea teritoriilor ucrainene, care se realizează zilele acestea printr-o contraofensivă ucraineană de proporții, Kievul urmărește „să nu i se mai permită Rusiei să continue ocupaţia foarte lentă pe care a început-o în 2014”.

El a mai spus că, din motive evidente, nu poate da informații despre viitoarele lor operațiuni, dar un lucru e sigur: „Vom continua ușor să înaintăm constant”.

„De îndată ce am rămâne şi am sta, ştiu că unele state ne-ar împinge spre ”procesul de la Minsk”. Vreau ca lumea să înţeleagă că sunt lucruri diferite o rezolvare diplomatică şi ”Minsk 2-3-5-10”. ”Minsk” este o bucată de hârtie goală ce oferă Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai ținut să sublinieze că Ucraina nu va negocia „cu cei care dau ultimatumuri”.

Acordurile de la Minsk au reprezentat o primă încercare de a încheia conflictul din Donbas, estul Ucrainei, printr-un armistițiu. Conflictul a continuat, însă, fiind alimentat de Rusia. Ulterior, Vladimir Putin a invocat așa-zise rele tratamente aplicate de ucraineni vorbitorilor de rusă din estul țării drept unul dintre pretextele pentru a o invada.

Zelenski: Societatea nu vrea să discute cu teroriștii

Recent, președintele ucrainean a explicat, la cea de-a 17-a întâlnire a Strategiei europene de la Yalta, de ce negocierile cu Rusia nu sunt acum posibile.

„Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor. (…)

Pentru ca noi să deschidem un culoar diplomatic cu ei, trebuie să dea dovadă de voință politică, că sunt gata să dea înapoi teritoriul care nu le aparține”, a spus Volodimir Zelenski.

De cealaltă parte, Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a transmis că țara sa va cere capitularea totală a regimului de la Kiev.

Zelenski: Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă

De altfel, liderul de la Kiev a explicat încă de la începutul conflictului de ce tratatele nu funcționează când vine vorba de Rusia.

În martie, de exemplu, el s-a referit la problema Memorandumului de la Budapesta, prin care Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării.

„Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a explicat Volodimir Zelenski, la acea vreme.

articolul original.

Misiunile pompierilor ialomițeni din acest weekend

12 September 2022 at 09:02
image

Stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor, reprezintă doar câteva exemple dintre cele 49 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (09-11.09.2022). La nivel județean, 39 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:

  • În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire dezafectată, în municipiul Fetești. A ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
  • În data de 10.09.2022, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier produs în municipiul Slobozia, în care au fost implicate două autoturisme și 5 persoane. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, toate persoanele implicate au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
  • De asemenea, în data de 11.09.2022, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier produs în municipiul Slobozia, în care a fost implicat un autoturism și o autoutilitară, în urma căruia au rezultat 3 victime conștiente și neîncarcerate. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, victimele au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
  • Tot în data de 11.09.2022, salvatorii ialomițeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs pe raza comunei Gheorghe Lazăr, pe DN 2A. În urma evenimentului rutier au rezultat 5 victime fără urme traumatice, neîncarcerate și conștiente. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, victimele au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
  • În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, în orașul Amara. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unei persoane care prezenta o plagă la nivelul membrului superior, și altor două persoane care au suferit un atac de panică. Au fost deteriorate elemente de mobilier, electrocasnice, articole textile și acoperișul pe o suprafață de 10 metri pătrați.

În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 4 incendii înregistrate la nivel județean.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

articolul original.

Președintele francez i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă armata de la centrala nucleară Zaporojie

12 September 2022 at 06:31
Foto: dw.com

În cadrul unei convorbiri telefonice, președintele francez i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă armata de la centrala nucleară Zaporojie. De asemenea, Emmanuel Macron urmează să vorbească din nou cu președintele rus în următoarele zile despre un posibil acord.

În cererea sa, președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat posibilitatea de încetare a focului în Ucraina și de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat duminică Palatul Elysee.

Macron, convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Astfel, Emmanuel Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul într-un comunicat, conform CNN.

În plus, președintele francez „a subliniat, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forțele ruse să își retragă armele grele și ușoare de la centrală și ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranței sitului”, a precizat Elysee.

Va avea loc o nouă convorbire între cei doi președinți

În prezent, în Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalația se află pe linia de foc dintre ocupanții ruși și forțele ucrainene.

Palatul Elysee a adăugat că preşedintele Emmanuel Macron „va vorbi din nou cu președintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie”.

În ceea ce privește problema securității alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina și Turcia, sub supravegherea Națiunilor Unite, funcționează.

AIEA: Linia electrică de rezervă a centralei nucleare din Zaporojie a fost restabilită

În contextul energetic, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat printr-un mesaj postat în dimineața zilei de duminică faptul că o linie electrică de rezervă la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost restabilită.

Această linie de rezervă va furniza centralei „energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactorului și pentru alte funcții de siguranță”.

Aşadar, ultimul reactor în funcțiune de la ZNPP, care este cel mai mare complex nuclear de acest tip din Europa, a fost oprit mai devreme sâmbătă, după ce linia de transmisie a fost restabilită.

articolul original.

Educarea copiilor în acordarea primului ajutor poate salva vieţi

12 September 2022 at 02:15
image

Copiii prezintă un risc ridicat de rănire neintenționată. Potrivit OMS, rănile cauzează aproape 950.000 de decese în rândul copiilor în fiecare an. 90% dintre aceste decese sunt cauzate de leziuni neintenționate în incidente rutiere, căderi, înec și arsuri. Substanțele găsite în case și în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii și adolescenți mor în fiecare an în urma otrăvirii – adică aproximativ 123 de copii pe zi.

Însă multe dintre aceste incidente pot fi prevenite prin campanii de informare preventivă destinate copiilor și adulților care sunt prezenți în mediul lor. Iar acordarea primului ajutor poate salva, în multe cazuri, vieţi. De aceea, în contextul marcării Zilei Mondiale de Prim Ajutor pe 10 septembrie, Crucea Roșie Română a subliniat importanţa învăţării acordării primului ajutor la orice vârstă.

Educarea copiilor în acordarea primului ajutor îi poate pregăti să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient, pentru a-şi salva propria viaţă sau pentru a salva viaţa celor din jur.

„Oricine poate salva vieţi!”

„Indiferent de categoria socială din care provine sau de vârstă, fiecare persoană are capacitatea de a acorda primul ajutor. Este esențial ca un număr cât mai mare de persoane să învețe să acorde primul ajutor la toate vârstele, fie că este vorba de cursuri de prim ajutor făcute în școli, la locul de muncă sau în cluburile pentru persoane în vârstă. Oricine poate salva vieți!”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Copiii, de la cea mai fragedă vârstă, pot acorda primul ajutor și pot salva viața unui membru al familiei sau a unui coleg de școală. În plus, copiii înșiși se confruntă cu un risc ridicat de rănire neintenționată, prin urmare, este esențial ca aceștia să știe cum să reacționeze într-o situație de urgență. Pentru a preveni accidentele domestice, este important să creștem gradul de conștientizare al copiilor prin identificarea potențialelor amenințări în mediul înconjurător, transmite echipa Crucea Roşie.

Cursurile de prim ajutor oferite de Crucea Roşie au certificare europeană

Crucea Roșie Română educă și furnizează cursuri de prim ajutor de 146 de ani fără întrerupere. Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În 2021, un an în care cursurile pentru al doilea an consecutiv s-au desfășurat în cea mai mare parte în regim online din cauza restricțiilor pandemiei COVID-19, organizația a instruit peste 32 000 de persoane în acordarea primului ajutor, dintre care 4.950 copii și 24.531 adulți.

Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaște rolul important pe care îl au la nivel mondial Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie în furnizarea de formare în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacității oamenilor de a răspunde în situații de accident sau boală.

articolul original.

Important acord public-privat de colaborare în respectarea legislaţiei muncii

11 September 2022 at 15:16
image

Memorandumul de colaborare semnat miercuri, 14.07.2021, de Președintele Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii (UNELM), Corneliu Bențe, Inspectorul General de Stat din Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu, și Președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), George Păunescu, va contribui la dialogul aprofundat pe problematica relațiilor de muncă.

Părțile vizează identificarea celor mai bune soluții pentru reducerea muncii nedeclarate, promovarea unor relații de muncă legale și crearea unor practici comune la nivelul inspectoratelor teritoriale de muncă.

Dantes Nicolae Bratu, Inspector general de stat, a precizat că: ”Inspecția Muncii va fi întotdeauna un partener al celorlalți actori din domeniul muncii implicați în promovarea relațiilor de muncă legale, corecte și echitabile. Inspecția Muncii urmărește să promoveze cele mai adecvate soluții care să conducă la îmbunătățirea mediului de muncă prin flexibilizarea și adaptarea legislației la realitățile în continuă schimbare de pe piața muncii și prin aplicarea unitară, la nivel național, a prevederilor legale. Am salutat, la momentul respectiv, apariția noii profesii de expert în legislația muncii, pe care o consider binevenită, întrucât vine în întâmpinarea nevoilor angajatorilor care doresc să aplice corect și în mod unitar toate reglementările în vigoare privind relațiile de muncă și să reușească, astfel, să-și desfășoare activitatea în mod corect și echitabil, atât față de salariați, cât și față de autoritățile statului.”

George Păunescu, Președinte UGIR, a subliniat că: ”Întreprinzătorii trebuie sprijiniți pentru a se conforma și a respecta legislația muncii, care suferă frecvente modificări. Experții în legislația muncii sunt chemați să asigure angajatorilor servicii specializate în resurse umane și salarizare la cel mai înalt nivel de profesionalism.”

Corneliu Bențe, Președintele UNELM, susține că: „Este nevoie de un dialog permanent între experții în legislația muncii, patronate, sindicate și inspectorii de muncă pentru a putea avea o relație de muncă solidă, bazată pe responsabilitate și bună-credință. Trebuie să rămânem într-o conexiune permanentă cu autoritățile statului care au atribuții în domeniul muncii și protecției sociale, în special cu Inspecția muncii, instituție care are competențe de control al respectării normelor legale. Prin protocolul semnat astăzi, punem bazele unei colaborări benefice tuturor părților implicate în relațiile de muncă, care se va concretiza prin propuneri de proiecte de acte normative cu impact în domeniul muncii și securității sociale, adoptarea unor măsuri privind unificarea practicii la nivelul inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și organizarea de evenimente (conferințe, seminarii, simpozioane) cu caracter profesional”.

Curierul Național

articolul original.

Decizia luată de părinții Simonei Halep după ce au aflat de divorțul tenismenei

7 September 2022 at 16:54
image

Tenismena a pus mai mult preț pe cariera sportivă decât pe familie și acest lucru nu i-a picat bine lui Toni Iuruc, arată ziare.com.

Părinții Simonei au aflat de decizia lor în această vară și au încercat să salveze mariajul fetei lor cu Toni Iuruc.

Stere și Tania Halep au mers chiar în Grecia, în vacanță cu Simona și Toni Iuruc pentru a-i convinge să nu se despartă.

Nu au reușit și tenismena cu Toni Iuruc au hotărât să divorțeze în aceste zile. Simona Halep și soțul său s-au căsătorit civil anul trecut.

Cei doi se cunosc din 2018, iar în toamna acestui an urmau să facă nunta religioasă. Simona Halep se pregătea să îmbrace rochița de mireasă, iar evenimentul din finalul acestui an avea toate detaliile puse la puncte.

Într-un decor de poveste și într-un lux incredibil, petrecerea de nuntă era programată să se desfășoare la Cazinoul din Sinaia, acolo unde erau așteptați peste 300 de invitați.

articolul original.

Vizele rușilor: Cât îi va costa, concret

6 September 2022 at 17:01
By: (C.T.)

Comisia Europeană a detaliat marţi propunerile menite să înăsprească condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei, relatează AFP.

Aceste măsuri au făcut obiectul unui acord politic al miniştrilor de externe din statele UE la sfârşitul lunii august.

”Agresiunea militară (rusă) nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, este şi o ameninţare pentru securitatea noastră. Cetăţenii ruşi nu trebuie să aibă un acces facilitat în UE şi desigur că a fi turist în UE nu este un drept fundamental”, a motivat în faţa presei comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Astfel, costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile, va creşte numărul documentelor cerute şi vor fi de asemenea aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.

Noul regim al vizelor pentru cetăţenii ruşi ar urma să intre în vigoare luni, dacă statele membre îl vor aproba săptămâna aceasta. Odată aprobat, Comisia Europeană le va prezenta statelor membre liniile directoare de emitere a vizelor către cetăţenii ruşi, pentru consolidarea cererilor din punctul de vedere al securităţii, prioritizarea celor care trebuie tratate rapid, cum ar fi cele pentru ”motive umanitare” şi ”de-prioritizarea” vizelor turistice, a indicat comisarul Johansson.

Suspendarea facilităţilor privind vizele pentru cetăţenii ruşi este o ”decizie ridicolă care se înscrie într-o serie de absurdităţi”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Polonia şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) cer ca UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, solicitare neagreată la nivel comunitar.

articolul original.

Anunț de mediu

2 September 2022 at 12:49

Persoanele juridice SC TERRA AGRO SRL, SC AGRONIG SRL, SC ELSIT COM SRL, SC CARMEN ANA INTERNATIONAL SRL, MUNICIPIUL SLOBOZIA, COMUNA COSAMBESTI, COMUNA SFANTU GHEORGHE și persoanele fizice BOZDOC MARIAN, STEF NELA, STEF MARIUS-VASILE, ION CONSTANTIN ANGELO si DRAGUSIN MARIUS,  titulari al planului ”Amenajament fond forestier proprietate publica sau privata aparținând persoanelor juridice SC TERRA AGRO SRL, SC AGRONIG SRL, SC ELSIT COM SRL, SC CARMEN ANA INTERNATIONAL SRL, MUNICIPIUL SLOBOZIA, COMUNA COSAMBESTI, COMUNA SFANTU GHEORGHE si persoanelor fizice BOZDOC MARIAN, STEF NELA, STEF MARIUS-VASILE, ION CONSTANTIN ANGELO si DRAGUSIN MARIUS” propus a fi amplasat pe o suprafață de 164,60 ha aparținând U.P.I SLOBOZIA, județul Ialomita, anunță publicul interesat asupra deciziei de emitere a avizului de mediu de către APM Ialomita.

De asemenea, documentele prevăzute la alin.(1) art. 33 din HG 1076/2004 pot fi consultate la sediul titularilor planului, in zilele luni-vineri, intre orele 8.00-16.00.

Proiectul de plan în forma avizata de APM Ialomita, este afișat pe site-ul APM Ialomita, la secțiunea: Reglementări/Aviz de Mediu/Documentații procedura SEA si EA, în vederea analizării acestuia.

articolul original.

Anunt public privind depunerea solicitarii de emitere a acordului de mediu

1 September 2022 at 11:35

CONSILIUL JUDEȚEAN IALOMIȚA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „MODERNIZARE ȘI REABILITARE DJ 212: LIMITA JUDEȚ BRĂILA – LUCIU – MIHAIL KOGALNICEANU – INTERSECȚIE CU DN 2A, INTERSECȚIE CU DJ 201 – LĂCUSTENI – PLATONEȘTI – MOVILA – FETEȘTI”, propus a fi amplasat în județul Ialomița, comuna Gura Ialomiței (intravilan, extravilan), comuna Mihail Kogălniceanu  (intravilan, extravilan),  orașul Țăndărei (intravilan, extravilan), comuna Platonești  (intravilan, extravilan), comuna Movila (intravilan, extravilan), municipiul Fetești (intravilan, extravilan).

Informațiile privind proiectul propus, pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomitț, loc. Slobozia, str. M. Viteazu, nr. 1, în zilele de luni – joi, intre orele 8.00-16.00 și vineri între orele 8.00-14.00

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița

articolul original.

Ungaria, acord cu Gazprom pentru creșterea achiziţiilor de gaze

31 August 2022 at 17:05
image

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze“.

„S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie”, a anunțat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar este considerat cel mai bun aliat din UE al lui Vladimir Putin

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE, citată de Agerpres.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

articolul original.

UE suspendă acordul de facilitare a vizelor pentru ruși

31 August 2022 at 14:46
image

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP şi DPA.

El a precizat că miniştrii, reuniţi la Praga, în Republica Cehă, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, au căzut de acord că relaţiile cu Moscova „nu pot rămâne neschimbate” şi că acordul „trebuie suspendat în totalitate”.

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, conform Comisiei Europene.

articolul original.

Absoarbe gazonul de pe „Oblemenco” 25 de milioane de euro în patru ani?

30 August 2022 at 02:30

Cine va întreţine cu 25 de milioane de euro gazonul de pe „Oblemenco”? La această întrebare se conturează deja un răspuns.

GdS relata, luna trecută, soluţia găsită de Primăria Craiova pentru a menţine verde şi la standardele recomandate de FIFA şi UEFA suprafaţa de joc de la stadionul de fotbal: un acord cadru pe patru ani pentru servicii complete de întreţinere. Suma maximă pusă în joc nu era deloc mică: aproape jumătate din costul construirii arenei „Ion Oblemenco”. 

Conform procedurii de achiziţie lansate în data de 20 iulie, valorea estimată a serviciilor solicitate de primărie era cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro. Banii sunt pentru „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice“ pentru gazon hibrid. Adică, acordul se încheie doar pentru întreţinerea celor 8.036 mp ai suprafeţei de joc, nu şi pentru cei 2.000 mp de gazon artificial de pe margine.

În aceşti bani ar intra însă şi schimbarea gazonului ori de câte ori va fi nevoie. 25 de milioane de euro în patru ani pentru întreţinerea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco”ar fi echivalent cu costul schimbării anuale a suprafeţei de joc în următorii 41 de ani. Asta dacă ne raportăm strict la ultima sumă contractată de municipalitate pentru înlocuirea suprafeţei de joc: 606.000 euro. 

Cine ar putea întreţine gazonul de pe „Oblemenco” până în 2026

Şi, totuşi, cine va întreţine cu maxim 25 de milioane de euro gazonul de pe „Oblemenco”? Cel mai probabil aceeaşi firmă care se va ocupa şi acum de schimbarea suprafeţei de joc după festivalul IntenCity: Sports Fields SRL. Firma din București este cea care a înlocuit, în octombrie 2021, cei 8.036 mp de gazon hibrid, cât are suprafața de joc, tot cu gazon hibrid, iar cei 2.000 mp de gazon natural de pe margine cu gazon artificial. Acţiunea a costat atunci 650.000 de euro, cu TVA. Acum, Sports Fields va schimba din nou gazonul.

Primăria Craiova şi-a propus să înlocuiască gazonul hibrid imediat după IntenCity. Licitaţia a demarat tot luna trecută, iar la final singura ofertă primită a fost de la Sports Fields SRL. Contractul a fost atribuit în data de 10 august, cu termen de execuţie de 15 zile de la comandă. Schimbarea va costa 2.518.080,36 lei fără TVA, adică 606.000 euro cu TVA. Un contract cu Sports Fields SRL, de data asta pentru patru ani, poate fi încheiat şi în perioada următoare.

Firma din Capitală este singura care s-a prezentat la megalicitaţia pentru acordul cadru cu valoarea cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro. Oferta Sports Fields a intrat în evaluare, cu termen final 14 noiembrie, dar cel mai probabil municipalitatea se va decide mai repede. Mai ales că are experienţa lucrărilor trecute. Valoarea estimată a contractului pleacă de la 51.895.203 lei (fără TVA) şi ajunge până la 103.021.569 lei (fără TVA). Adică, o valoare maximă de 122,5 milioane de lei cu TVA, bani în care intră inclusiv înlocuirea gazonului şi schimbarea sistemului de drenaj, încălzire şi irigare, atunci când este cazul. Termenul maxim de schimbare a gazonului cerut de Primăria Craiova este de 20 de zile. 

Ce lucrări trebuie să execute firma care va întreţine gazonul pentru patru ani

Ce lucrări trebuie să execute firma care se va ocupa de întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco” până în anul 2026? Potrivit caietului de sarcini, lucrările de întreţinere se referă la refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii gazonului, la eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe suprafaţa gazonată, la combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa de joc şi la asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului.

Primăria Craiova a primit o singură ofertă pentru acordul cadru pe patru ani privind întreţinerea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco”. Valorea estimată a serviciilor solicitate este cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro (Foto: Alexandru Vîrtosu)

De asemenea, firma va trebui să asigure menţinerea unui proces vegetativ corect al gazonului şi menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii, peste limita de îngheţ în sezonul rece. O parte din aceste lucrări erau asigurate înainte de RAADPFL. În serviciile solicitate de primărie intră chiar şi deszăpezirea gazonului şi transportul zăpezii în afara stadionului.

Se vor încheia opt contracte subsecvente

Acordul cadru presupune încheierea a opt contracte subsecvente: unul în 2022, unul în 2026 şi câte două în 2023, 2024 şi 2025. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 12.889.506,92 lei (fără TVA), adică 3,1 milioane de euro. Din răspunsul consolidat la clarificări aflăm că operaţiunile de schimbare a gazonului presupun şi schimbarea substratului (sorturi de nisip şi sorturi de zeolit), dar şi faptul că primăria a trecut la capitolul servicii şi acţiunile de marcare a terenului, de montare a porţilor şi steagurilor, plus intervenţiile din pauza meciurilor pentru strângerea ierbii sărite şi îndreptarea denivelărilor.

Conform cerinţelor din caietul de sarcini, pentru cele 25 de milioane de euro firma mai trebuie să tundă gazonul înainte de meci/antrenament (minim 12 – maxim 24 de intervenţii/contract subsecvent), să asigure fertilizarea granulară (minim 12 – maxim 24 de intervenţii per contract, maxim 144 prin acord) şi să folosească îngrăşăminte profesionale de gazon cu eliberare lentă şi controlată (250 kg/aplicare) – minim 12, maxim 18 intervenţii. 

Tot în sarcina firmei intră şi amplasarea/mutarea instalaţiei de fotosinteză (108 – 120 de intervenţii per contract subsecvent), amplasarea/mutarea foliei de protecţie a gazonului în sezonul rece (75 – 81 de intervenţii per contract), udarea gazonului (minim 24 – maxim 36 de intervenţii per contract), control umiditate/temperatură (între 30 şi 60 de intervenţii) şi semănat seminţe pregerminate (între 12 şi 24 de intervenţii).

articolul original.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, veste bună pentru țara noastră: Am semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării

29 August 2022 at 18:45
image

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut luni, o întrevedere bilaterală cu omologul cipriot, Charalambos Petrides, în care s-a semnat semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării.

Elementul central al întrevederii a fost reprezentat de semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării, document care va asigura cadrul juridic al cooperării între cele două părți.

„Acordul va permite, de asemenea, identificarea de oportunități concrete de cooperare în domenii de interes reciproc, precum managementul şi planificarea apărării, instruirea personalului, cooperarea industrială în domeniul apărării şi tehnico-științifică, protecția mediului sau medicina militară”, a transmis Vasile Dîncu

Cei doi oficiali și-au exprimat încrederea că acordul semnat, odată ratificat, va crea premisele pentru consolidarea cooperării bilaterale de o manieră pragmatică și eficientă.

„Discuțiile bilaterale au permis trecerea în revistă a provocărilor de securitate la nivelul Uniunii Europene cu accent pe regiunea Mării Negre si a Mării Mediterane, inclusiv oportunități de cooperare la nivel european pornind de la deciziile politice adoptate recent de către miniștrii apărării în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună”, se arată în comunicatul MApN

articolul original.

Polonia anunță că rupe acordurile cu UE privind reformele judiciare 

29 August 2022 at 16:30
image

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că ”acordurile cu Comisia Europeană au fost rupte”, acuzând această instituţie că nu a respectat înţelegerea de a debloca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei în schimbul desfiinţării camerei disciplinare pentru judecători, relatează agenţia EFE.

”Rezultă că cuvântul dat nu contează pentru Comisia Europeană, pentru reprezentanţii ei şi nici pentru unii politicieni din instituţiile europene. Aceasta este, din nefericire, o politică brutală”, a remarcat preşedintele polonez.

Andrzej Duda a făcut referire directă şi la un anunţ conform căruia patru asociaţii europene ale judecătorilor au contestat decizia Comisiei Europene de a aproba reforma judiciară prezentată de Polonia în iunie. ”Aceasta ar trebui să facă să sune alarma şi în alte ţări europene. Aşa cum se poate vedea, cercurile judiciare pur şi simplu doresc puterea”, consideră preşedintele Poloniei.

Premierul polonez i-a reproşat preşedintelui francez că Polonia se află sub ”sancţiuni mai dureroase decât cele aplicate Rusiei”

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat în vizită în Franţa, i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron că Polonia se află sub ”sancţiuni mai dureroase decât cele aplicate Rusiei”, făcând referire la amenzile impuse ţării sale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma disputelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformelor judiciare.

”Am citit într-un articol că există două ţări lovite de sancţiuni. Polonia a primit milioane de refugiaţi ucraineni şi, cu toate acestea, este lovită de sancţiuni mai dureroase decât cele împotriva Rusiei”, a spus Morawiecki la Paris. El a fost fost totuşi primit călduros de Macron la Elysee, în pofida divergenţelor persistente privind statul de drept.

Guvernul polonez a ajuns la un acord cu Comisia Europeană ce prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători

După îndelungi negocieri cu Comisia Europeană, guvernul polonez a ajuns la un acord cu aceasta în luna iunie ce prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători create în cadrul reformelor judiciare criticate de executivul comunitar, în schimbul aprobării de către Bruxelles a PNRR-ului polonez, în baza programului european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa circa 35 de miliarde de euro.

Polonia încă nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE

Dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că, în ciuda dizolvării respectivei camere, încă nu există suficiente garanţii care să protejeze judecătorii, anunţând prin urmare că Polonia încă nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, deşi i-a fost aprobat PNRR-ul în urma acelei înţelegeri.

Polonia şi Ungaria, ţări conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuză că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE în faţa dreptului naţional, sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, încă nu pot beneficia de planul european de relansare post-pandemie.

În timp ce PNRR-ul polonez a fost în cele din urmă aprobat de Comisia Europeană, deşi fără să se elibereze fonduri, cel al Ungariei este în continuare blocat complet de Bruxelles, care în plus a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept

articolul original.

Polonia rupe acordurile cu UE privind reformele judiciare şi acuză Bruxellesul că o sancţionează mai dur ca pe Rusia

29 August 2022 at 15:28
By: -
image

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că ”acordurile cu Comisia Europeană au fost rupte” și acuză Bruxellesul că nu a respectat înţelegerea de a debloca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei în schimbul desfiinţării camerei disciplinare pentru judecători.

Publicitate

”Cuvântul dat nu contează pentru Comisia Europeană, pentru reprezentanţii ei şi nici pentru unii politicieni din instituţiile europene. Aceasta este, din nefericire, o politică brutală”, a remarcat preşedintele polonez, relatează agenţia EFE.

Andrzej Duda a făcut referire directă şi la un anunţ conform căruia patru asociaţii europene ale judecătorilor au contestat decizia Comisiei Europene de a aproba reforma judiciară prezentată de Polonia în iunie.

”Aceasta ar trebui să facă să sune alarma şi în alte ţări europene. Aşa cum se poate vedea, cercurile judiciare pur şi simplu doresc puterea”, consideră preşedintele Poloniei.

Publicitate

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat în vizită în Franţa, i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron că Polonia se află sub ”sancţiuni mai dureroase decât cele aplicate Rusiei”, făcând referire la amenzile impuse ţării sale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma disputelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformelor judiciare.

”Am citit într-un articol că există două ţări lovite de sancţiuni. Polonia a primit milioane de refugiaţi ucraineni şi, cu toate acestea, este lovită de sancţiuni mai dureroase decât cele împotriva Rusiei”, a spus Morawiecki la Paris. El a fost fost totuşi primit călduros de Macron la Elysee, în pofida divergenţelor persistente privind statul de drept.

Publicitate

După îndelungi negocieri cu Comisia Europeană, Guvernul polonez a ajuns la un acord cu aceasta în luna iunie ce prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători create în cadrul reformelor judiciare criticate de executivul comunitar, în schimbul aprobării de către Bruxelles a PNRR-ului polonez.

Dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că, în ciuda dizolvării respectivei camere, încă nu există suficiente garanţii care să protejeze judecătorii.

Prin urmare, ea a anunțat că Polonia încă nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, deşi i-a fost aprobat PNRR-ul în urma acelei înţelegeri.

articolul original.
❌