ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

China i-a cerut lui Vladimir Putin să pună capăt „ruletei rusești” de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

27 August 2022 at 16:02
image

China a lansat un atac voalat la adresa Rusiei, în contextul temerilor tot mai mari legate de un posibil accident la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina. Centrala este controlată de invadatorii ruși, dar angajații sunt ucraineni și lucrează sub amenințare.

Avertismentul Chinei cântărește semnificativ în contextul în care aceasta e poate singura putere cu influență reală asupra lui Vladimir Putin, notează inews.co.uk.

China, atac voalat la Rusia, în contextul pericolelor la centrala de la Zaporojie

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut un apel la toate părțile „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte strict legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”.

„Nu trebuie să permitem ca tragediile de la Cernobîl și Fukushima să se repete”, a continuat el.

Shuang a avertizat apoi că un singur incident poate declanșa un accident nuclear „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările din jur”.

În acest context, oficialul chinez i-a cerut lui Putin să pună capăt „ruletei rusești”.

Un dezastru la Zaporojie a fost evitat la limită

Rușii și-au mutat la Zaporojie trupe și tehnică militară, atacându-i pe ucraineni de acolo. Mai multe bombardamente au avut loc în zonă, cele două părți acuzându-se reciproc.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică s-a arătat de mai multe ori extrem de îngrijorată de situație.

Un dezastru a fost la limită evitat chiar săptămâna aceasta, când centrala a fost o perioadă „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie. Riscurile se mențin.

articolul original.

Medicul Monica Pop avertizează: ‘Nimeni nu trebuie să ia acum pastile cu iod, ci doar în caz de accident nuclear’

21 August 2022 at 11:45
image

Astfel, medicul trage un semnal de alarmă întrucât părinții nu își dau seama la ce pericol îi expun pe cei mici.

Apelul vine după ce mai multe farmaciste i-au semnalat că unele persoane invocă tot felul de scuze pentru a mai face rost de câteva tablete în plus, de frica unui dezastru nuclear.

Din păcate românii nu au grijă de sănătatea lor. Românii nici măcar nu citesc indicațiile medicale. Dacă iei pastile cu iod și nu este nevoie se produce un dezechilibru hormonal.

Domnul ministru a spus clar că aceste pastile se iau doar în caz de accident nuclear.

Părinții dau pastile copiilor fără să se consulte cu medicii. Nimeni nu trebuie să ia acum pastile cu iod, ci doar în caz de accident nuclear. Pentru unii români profilaxie înseamnă să ia pastile când le primesc.

Sunt multe situații în care oamenii când aud de un medicament merg și îl iau fără să știe dacă este sau nu într-adevăr nevoie de el. Este un act criminal să dai copiilor pastile cu iod preventiv” a explicat Monica Pop, conform antena3.ro.

articolul original.

Ne așteaptă un dezastru nuclear? Ucraina a început exercițiile de urgență lângă centrala nucleară din Zaporojie

18 August 2022 at 10:17
image

Ne așteaptă un dezastru nuclear? Autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de intervenție în caz de dezastre, în urma bombardamentelor repetate la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, în prezent ocupată de trupele lui Vladimir Putin.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care dorește stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei pentru a evita o potențială catastrofă, se va întâlni, joi, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții.

În cadrul exercițiilor de urgență, primii respondenți ucraineni au îmbrăcat echipamentul de protecție complet și apoi s-au ocupat de o persoană care pretindea că este o victimă. După ce echipa a efectuat o scanare a radiațiilor, au așezat pacientul pe o targă, l-au acoperit cu o peliculă argintie lucioasă și apoi l-au urcat într-o ambulanță.

Primii respondenți au fost ei înșiși verificați pentru radiații înainte de a fi spălați cu furtunul și de a se debarasa de echipamentul lor. Exercițiile vor fi repetate în zilele următoare, au declarat autoritățile, potrivit Reuters.

Rusia anunță că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat joi că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, în timp ce Kievul neagă că ar fi întreprins astfel de atacuri, informează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia. Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear, scrie Agerpres. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

articolul original.

Raed Arafat: Există sisteme de avertizare în caz de accident nuclear

10 August 2022 at 10:27

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat detalii despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear, în contextul îngrijorărilor privind centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. De asemenea, acesta a spus că un impact nu va fi resimțit imediat în România și a explicat ce trebuie să facă românii în cazul în care se petrece un astfel de eveniment.

În prezent, măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina.

Impactul nu va fi imediat resimțit în România

Cu toate acestea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a vorbit despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear. Potrivit acestuia, impactul asupra României nu va fi unul imediat în caz de accident.

Astfel, „De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență.

Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat pentru Euronews România.

Există sisteme de avertizare în caz de accident nuclear

În acest context, Arafat a îndemnat populația la calm în cazul în care se petrece un astfel de accident. De asemenea, în ceea ce privește sursele de informare, șeful DSU a precizat că este important să fie urmărite sursele cunoscute și credibile.

În afirmaţiile sale, „Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e RoAlert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a mai declarat Raed Arafat.

articolul original.

Ce trebuie să faci în caz de accident nuclear? Șeful DSU sfătuiește toți românii

10 August 2022 at 10:07

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a oferit informații în legătură cu un posibil accident nuclear în România, în contextul în care Rusia ar fi amenințat că aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie. Arafat a transmis un mesaj către toți românii și i-a sfătuit ce pot face în cel mai rău caz pentru a se feri.

În urmă cu puțin timp, în spațiul public au apărut informații referitoare la faptul că rușii ar fi minat centrala nucleară Zaporojie și că ar fi amenințat că o aruncă în aer. Așadar, șeful DSU a dat detalii despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear.

Raed Arafat Sursă foto: Facebook

Raed Arafat: ”Centrala e la 800 de kilometri de România”

Din fericire, la momentul actual, în ţara noastră sunt valori normale de radiaţii. Chiar și așa, în caz de accident nuclear, Raed Arafat a dat asigurări că nu va fi resimţit un impact imediat în România.

”De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență.

Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat, pentru Euronews România.

Ce trebuie să facă românii în caz de accident nuclear

Dacă va exista totuși un accident nuclear, Arafat a îndemnat populația la calm în cazul în care se petrece un astfel de accident. De asemenea, în ceea ce privește sursele de informare, șeful DSU a precizat că este important să fie urmărite sursele cunoscute și credibile.

”Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e RoAlert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a mai declarat Raed Arafat.

articolul original.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: ‘La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian. Dar ate

9 August 2022 at 18:30
image

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat la Antena 3 care este motivul pentru care pastilele cu iod trebuie administrate doar persoanelor de până în 40 de ani. 

”Trebuie să facem o distincție clară între incident sau accident nuclear și atac nuclear, adică bombă sau rachetă, pentru că mecanismele și radioactivitatea și soluțiile terapeutice sunt total diferite.

În primul caz vorbim de eliberarea de izotop radioactiv. Putem vorbi despre acest iod radioactiv care poate fi inhalat sau ingerat și aici poate fi utilă această profilaxie cu iodură de potasiu, tocmai pentru a înlătura efectele negative asupra tiroidei. Pe de altă parte, dacă vorbim despre atac nuclear, adică bombă sau rachetă, țineți minte că radiațiile sunt maxime imediat după atac. Acestea scad în primele șapte ore, iar la 72 de ore după un atac nuclear, nivelul de radiații este undeva pe la 1%. Așa că pe partea aceea ar trebui să stați într-un subsol, să rămâneți acolo și să fiți informați de către autorități pentru că simpla izolare și contaminare întru-un astfel de adăpost reduce nivelul de expunere la radiații cu aproape 90%.

Dacă vorbim despre iodura de potasiu, ca medicație, aceasta există de pe la 1820, și este utilizată în medicină de foarte multă vreme, inclusiv pentru a trata afecțiuni dermatologice sau a contrabalansa efectele substanțele radio-farmaceutice.

”Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic!”

Dar atenție, mare atenție, pentru că aici este marea controversă. Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic, protejează doar tiroida, nu este un fel de platoșă împotriva radiațiilor și doar când vorbim despre iodul radioactiv.

Este vorba despre riscul de a dezvolta cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Peste 40 de ani s-a constatat că acest risc nu crește, în plus pot exista afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, necorelate, la care administrarea de iodură de potasiu poate să biciuiască evoluția acestor afecțiuni. Iodura de potasiu să știți că este indicată la vârste foarte tinere, acolo este beneficiul maxim și imediat după un astfel de incident sau accident nuclear. Adică începând de la 12 săptămâni de sarcină, nou născuți, sugari, copiii mici, sunt principalii beneficiari ai unor astfel de tratamente.

”Și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare!”

La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian. Dar atenție că și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare. Vorbim despre cei care pot avea alergii la iod, cei care au diverse vasculite, cei care au anumite afecțiuni dermatologice, la care administrarea de iodură de potasiu poate face foarte multe rău.

Din punctul meu de vedere, un consult cu medicul de familie sau medicul curant este esențial, iar pe varianta distribuirii eu am zis de la început că varianta de a salva și Poșta Română și a distribui prin astfel de sisteme sau a utiliza marii angajatori pentru a distribui aceste pastile de iodură de potasiu poate fi oricând o soluție”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, conform antena3.ro

Citește și: 

Ministerul Sănătății, precizări după ieșirea lui Alexandru Rafila privind distribuirea pastilelor de iod

Alexandru Rafila a băgat spaima în populație! Un medic de familie a răbufnit: ‘Ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu’

Ministrul Alexandru Rafila, îndemn de ultimă oră: Toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, să ridice pastilele

articolul original.

Ministerul Sănătăţii, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu: Se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear

9 August 2022 at 05:25
By: M.Ex.

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu, explicând că se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear.
Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu.
”Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora.
”Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

articolul original.

Rafila revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear

9 August 2022 at 03:55
image

Ministerul Sănătății face precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor. El a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus ministrul sănătății.

Medicii de familie, nemulțumiți de îndemnul lui Rafila 

La scurt timp după această declarație, medicii de familie au avertizat că acest anunț al ministrului sănătății este de natură să le aglomereze inutil cabinetele, având de suferit pacienții cu probleme curente de sănătate.

Federația Medicilor de Familie din România a transmis un comunicat în care spune că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau chiar săptămâni, pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

Ministerul Sănătății: Nu e niciun element de noutate

Precizările Ministerului Sănătății:

„1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.

Războiul din Ucraina generează îngrijorări în legătură cu radioactivitatea

Ministerul Sănătății a elaborat un Ghid de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Medicamentul este recomandat persoanelor sub 40 de ani, pentru că ele sunt cele mai expuse.

Întrebat, luni, dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”.

Toate aceste discuții vin în condițiile în care cresc îngrijorările în legătură cu situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, dar și ale unui conflict mai vechi între ministru și medicii de familie pe tema distribuției pastilelor de iod pentru populație.

articolul original.

Nivelul de radiații din Ucraina este normal

8 August 2022 at 15:27
image

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, transmite CNCAN, după ce Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojia, potrivit Mediafax.

Luni, autoritățile de la Kiev au anunțat că trupele rusești au cablat cu explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare. Centrul Stratcom al Ucrainei îl citează pe comandantul garnizoanei staționate la centrală, care ar fi spus că este gata să arunce clădirile în aer.

„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Potrivit sursei citate, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc în weekend. Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, Silviu Gurlui, profesor de fizică Universitatea Al. Cuza Iaşi, a spus că deși înțelege că „există o serie de amenințări” și „un context dificil”, „scenarii de a provoca rău acelei centrale sunt hazardate, indiferent de unde vor fi ele.”

„Orice accident va produce un dezastru care va fi împărțit de noi toți la un loc, așa încât nu văd absolut nicio logică.

Pe de altă parte, confirm, în privința nivelului radiațiilor, nu numai în România, inclusiv în Iași, nu văd în momentul de față niciun pericol, dar este evident că trebuie să fim atenți cu tot ce se întâmplă acolo, să urmărim situația și de asemenea să punem presiune pe autoritatea internațională care trebuie să fie acolo, prezentă mult mai mult. Mai mult, din păcate, nu văd, așa cum s-a întâmplat și la Cernobîl, nu văd decât declarații de îngrijorare, ceea ce pe mine mă îngrijorează, că ei nu sunt acolo mai prezenți( n.r.-reprezentanții Agenției Internaționale Atomice.) Este o zonă de conflict.”

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Anterior, secretarul general al ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul în interiorul centralei. „Orice atac la o centrală nucleară este un act sinucigaș”, a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

articolul original.
  • There are no more articles
❌