ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Retragerea cu făclii la Câmpulung Moldovenesc de Ziua Națională (foto)

2 December 2022 at 17:17

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un mod aparte la Câmpulung Moldovenesc. Pe lângă ceremonialul militar –religios și depunerile de coroane de flori care au avut loc la Cimitirul Eroilor s-a desfășurat și acțiunea ”retragerea omagială cu torțe”. Garda de Onoare formată din elevi ai Colegiului Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au parcurs cu făcliile aprinse  intonând cântece patriotice traseul Platoul Central-str. I.Hălăcuceanu, str.Pictor Grigorescu-Calea Bucovinei-str. Dimitrie Cantemir-rondoul de la monumentul deținuților politici și retur.

articolul original.

VIDEO| Ziua Națională a României, sărbătorită la Havana. Ambasadorul Theodora Magdalena Mircea: ”Evenimentul s-a bucurat de un real succes”

2 December 2022 at 09:28

Ziua Națională a României a fost marcată, în Cuba, printr-un eveniment-spectacol organizat de Ambasada României la Havana. Theodora Magdalena Mircea – ambasadorul României la Havana – a transmis că s-a dorit ca ”elementul central al Zilei Naționale în Cuba să fie reprezentat de sectorul Educației”.

În anul 2022 au fost semnate 113 acorduri de cooperare între universitățile din România și Cuba, educația fiind un segment care unește cele două țări în dorința comună ”de a asigura un viitor mai bun noilor generații și de a construi o cultura a Păcii în beneficiul umanității”.

Evenimentul dedicat marcării Zilei Naționale a României la Havana s-a bucurat de un real succes! Cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov și al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Ambasada României la Havana a marcat Ziua Naționala a României printr-un eveniment-spectacol, care a cuprins muzică, dans popular, ateliere de creație, degustare de vinuri și produse specifice românești, organizat în cadrul unei locații de prestigiu, Muzeul de Belle-Arte din Havana.

Un moment muzical unic a fost oferit de orchestra mixtă româno-cubanză, compusa din profesori și studenți ai Universității Transilvania din Brașov, membri ai Orchestrei Filarmonice a Universității de Arte din Havana, ai Orchestrei Simfonice Naționale din Cuba și ai corul Institutului Superior de Arte din Havana.

Aceștia au interpretat Rapsodia Română de George Enescu și «The lonely Shepherd» scrisă de James Last, dar cunoscută în lume prin intermediul maestrului Gheorghe Zamfir”, s-a precizat pe pagina de socializare a Ambasadei României la Havana.

Ziua Națională a României, sărbătorită la Havana

”Ne bucuram, prin urmare, să avem alături de noi, în această zi de mare sărbătoare, un număr important de studenți români și cubanezi”

La finalul concertului, ansamblurile de dansuri ale celor două universități prezente au încântat audiența formată din membri ai corpului diplomatic, autorități cubaneze, romani din Cuba, oameni de afaceri și de cultură, reprezentanți ai mass-media, cu frumusețea jocului românesc și a costumelor populare specifice.

Am dorit ca în acest an, elementul central al Zilei Naționale in Cuba să fie reprezentat de sectorul Educației, nu doar pentru că în 2022 au fost semnate 113 acorduri de cooperare între universitățile celor două țări, ci și pentru că acesta este un sector care ne unește, în dezideratul comun de a asigura un viitor mai bun noilor generații și de a construi o cultura a Păcii în beneficiul umanității.

Ne bucuram, prin urmare, să avem alături de noi, în această zi de mare sărbătoare, un număr important de studenți români și cubanezi”, a transmis, în discursul său, Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României în Cuba.

”Mulțumim rectorului Universității Transilvania din Brasov, rectorului și vice-rectorului USAMV București și Cramelor Recaș, pentru toată susținerea și implicarea în promovarea imaginii României în străinătate! La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor!”

Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României la Havana

Ambasada României la Havana a marcat Ziua Naționala a României printr-un eveniment-spectacol

Mesajul ambasadorului României, Theodora Magdalena Mircea, cu ocazia Zilei Naționale

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Theodora Magdalena Mircea – ambasadorul României la Havana – a punctat că implicarea României în proiectele auro-atlantice a demonstrat că țara noastră este un ”partener de încredere la nivel internațional”, iar România împărtășește, în Uniunea Europeană, ”un patrimoniu spiritual și moral bogat, întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane”.

Dragi români, Ziua Națională a României este mereu un prilej de a sărbători împreună și, totodată, de a reflecta la semnificaţia Marii Uniri: forța unui crez comun care a schimbat destinul unui popor!

Astăzi, contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume. Implicarea noastră activă în proiectele euro-atlantice face din ţara noastră un partener de încredere la nivel internaţional, iar rolul pe care ni-l asumăm în cadrul UE şi al NATO este tot mai vizibil şi mai semnificativ. Împărtășim în cadrul Uniunii Europene un patrimoniu spiritual și moral bogat, întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane, ale toleranței, libertății, egalității și solidarității, pe principiile democrației și statului de drept, pe respectul diversității culturilor și tradițiilor”, a transmis Theodora Magdalena Mircea.

”Vom continua să apărăm aceste valori comune, amenințate astăzi la granițele noastre de războiul injust și neprovocat lansat de Federația Rusă împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. La mulți ani România ! La mulți ani tuturor românilor!

Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României la Havana

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Ziua Națională a României a fost marcată la Vaslui printr-un ceremonial militar și religios

1 December 2022 at 21:02

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în centrul civic al municipiului Vaslui.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit despre sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru împlinirea unității politico-statale la 1 decembrie 1918.

„Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a marcat împlinirea crezului de peste veacuri al poporului român, acela de a-și vedea patria întregită, de a-și demonstra unicitatea, astfel încât visul unei Românii Mari să devină realitate. Îndeplinirea acestui ideal național nu putea fi posibil fără jertfa supremă a celor ce și-au dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Actul Marii Uniri a reușit astfel să prindă contur din dorința asiduă a românilor de a-și făuri statul național unitar, înscriind în filele istoriei convingerea conform căreia unitatea, credința, tradiția și sacrificiul au fost cele care au condus la o Românie întregită. Astăzi, mai mult ca oricând, să ne reamintim că indiferent de locul în care ne aflăm, de etnie, de statutul social sau de convingerile politice, cu toții facem parte din România, iar România este parte din ceea ce suntem astăzi, căci am fost și vom fi uniți prin neam și credință. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!”, a spus vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.

La rândul său, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prin mesajul transmis, a amintit de faptul că în această perioadă e nevoie de mai mult respect între români, pentru ca actul de la 1 decembrie 1918 să-și dovedească valențele sale.

„În fiecare an, la 1 decembrie marcăm Ziua Națională a României, prilej pentru a dovedi atașamentul față de valorile naționale. Poate cel mai important lucru, care ne-a făcut să rezistăm la toate vitregiile vremii, este apartenența la națiunea română. De aceea, avem nevoie de mai multă stimă unii față de alții, pentru ca actul pe care l-au săvârșit înaintașii noștri la 1 decembrie 1918 să-și dovedească toate valențele sale. Un pios omagiu și recunoștință celor care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis, unitatea politico-statală! La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

Despre momentul 1 decembrie 1918 a vorbit profesorul universitar ieșean Ionuț Nistor, invitatul manifestării.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane și o paradă militară.

articolul original.

Loghin: ”Îmi exprim recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran” (FOTO)

1 December 2022 at 16:50

Rădăuțenii au sărbătorit Ziua Națională a României la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Bogdan Vodă din municipiu aflat în vecinătatea Mănăstirii Bogdana. Aici un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori. Despre însemnătatea momentului au rostit alocuțiuni primarul municipiului, Bogdan Andrei Loghin, generalul de poliție (r) dr. Vasile Moțoc și profesorul de istorie Ionel Mitrofan.

”Preasfinția voastră, părinte stareț al Sfintei mănăstiri Bogdana, preacucernici părinți, onorați reprezentanți ai tuturor instituțiilor fundamentale ale statului român, stimați rădăuțeni, dragi români de pretutindeni:

Am tot cugetat la cum mă voi prezenta astăzi în fața dumneavoastră, aflat în mijlocul atâtor provocări pe care le parcurgem împreună și am hotărât să vin cu un discurs adaptat acestor vremuri tulburi, un discurs sincer, scris cu sufletul, la o oră târzie din noapte. Astfel, nu pot începe decât prin a mulțumi tuturor românilor indiferent unde s-ar afla, pentru sacrificiul și implicarea lor pe toate planurile, contribuind astfel la dezvoltarea României, ca un adevărat stat european!

Aș continua prin a-mi exprima recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran cu protecție în fața oricărei amenințări armate, acest lucru fiind astăzi parcă mai important ca niciodată!

Cu siguranță, mulți din cei ce ascultă acest discurs, se gândesc la faptul că există după atâta timp și neajunsuri, care parcă ne năpădesc din toate părțile și recunosc că sunt îndreptățiți să gândească astfel, dar în același timp, trebuie să fim cu toții conștienți că traversăm una din cele mai grele perioade din istorie!

Am trăit o perioadă a morții datorată perfidului Covid, trăim parcă într-un coșmar: cu război la graniță, simțind greutatea efectelor acestor plăgi contemporane, aducătoare de scumpiri apăsătoare asupra noastră și mai grav, trăim într-o societate schimbată în care adevăratele valori sunt parcă obligate să facă un pas în spate pentru a face loc celor care promovează superficialitatea, ura și dezbinarea!

Uităm prea ușor, că pentru a putea face față tuturor provocărilor, eroii despre care vorbim cu toții și îi omagiem cu atâta Fast, au înfrânt întocmai aceste blesteme, primând pentru ei unitatea, dragostea nemărginită față de țară și cel mai important față de oameni!

Să nu uităm, că omul doar prin om se desăvârșește!

Uităm, dragii mei frați, extrem de ușor despre cum au clădit înaintașii noștri acest tărâm binecuvântat, uităm că aceștia au zidit totul doar cu credință în Dumnezeu!

Apoteotic, îmi vine să repet cum am făcut-o de atâtea ori în discursuri: „doar uniți în cuget și simțiri putem trece peste toate aceste încercări, dar este oare îndeajuns?”

România, patria noastră mamă, nu așteaptă doar urări de ziua ei, ea plânge și se roagă pentru ca noi, să înțelegem aceste valori, să ni le însușim și să le transmitem generațiilor viitoare!

Aflându-mă astăzi în fața Sfintei mănăstiri Bogdana, cea mai veche mănăstire de zid din Moldova, necropolă a Mușatinilor, cu credință în fața lui Dumnezeu, mă înclin în fața dumneavoastră, mulțumindu-vă pentru maturitatea și înțelegerea de a ne fi alături tuturor celor ce suntem vremelnic în funcții de decizie, pentru a putea depăși ÎMPREUNĂ aceste momente complicate!

La mulți ani, țară minunată!

La mulți ani, România!

Cu recunoștință, al tău fiu, Bogdan Andrei Loghin, primarul Municipiului Rădăuți.

articolul original.

Antony Blinken, mesaj pentru România de 1 Decembrie

1 December 2022 at 12:42
image

Mariana Butnariu (gds.ro)

Secretarul de stat american Antony Blinken, afirmă, în mesajul transmis de Ziua Naţională a României, că relaţia dintre România și SUA e puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace.

„În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri şi comemorarea unirii ţării dumneavoastră în urmă cu peste 100 de ani. 

Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe aspecte, inclusiv al securităţii, în timp ce rămânem uniţi cu Aliaţii şi cu partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Le doresc românilor o zi naţională foarte fericită şi aştept cu interes să facem parteneriatul nostru şi mai puternic în anul care urmează“, a transmis Blinken. 

articolul original.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, de Ziua Națională

1 December 2022 at 12:36
image

Primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a punctat, în mesajul său cu prilejul Zilei Naționale a României, contextul istoric delicat care trasează obiectivele autohtone în această perioadă.

„La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul Schengen. Și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României. Față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie”, a scris Ciucă pe pagina sa oficială.

„Avem astăzi datoria de a depăși orice diferențe de suprafață și a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes național, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine. Să arătăm că 1 decembrie este, cu adevărat, ziua unității noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în fața tricolorului!”, a adăugat premierul României.

articolul original.

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

1 December 2022 at 08:00
image

Pe 1 decembrie 2022, secretarul de stat american Antony Blinken a transmis un mesaj de Ziua Naţională a României, în care a subliniat relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acesta a plecat ieri, 30 noiembrie 2022, din România, unde a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, care a avut loc la București.

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

Antony Blinken a felicitat poporul român în numele Statelor Unite ale Americii de Ziua Marii Uniri. Potrivit acestuia, este un an special, întrucât este şi cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Mai mult, secretarul de stat american a subliniat că relaţia dintre cele două state este una puternică, întrucât se axează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţeni.

”În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.
Relaţia noastră este puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţenii noştri şi pentru oamenii din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe chestiuni, inclusiv securitate, în timp ce suntem uniţi cu aliaţii şi partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Urez poporului român o zi naţională foarte fericită şi aştept cu nerăbdare parteneriatul nostru să devină şi mai puternic în anul care urmează”, a afirmat Antony Blinken în mesajul postat pe site-ul Departamentului de stat.

Antony Blinken a plecat ieri, 20 noiembrie 2022, din România, după vizita de două zile în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO, care a avut loc la Bucureşti.

Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO

România a fost pentru prima dată gazda unei reuniuni formale a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
În perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, Ministerul Afacerilor Externe a organizat reuniunea miniştrilor afacerilor externe NATO. Potrivit MAE, evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă miniştrii de Externe din NATO, la reuniune au fost invitate și alte țări, precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia şi Herţegovina.

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken a fost de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis a fost programată la ora 10:30. Antony Blinken a avut apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viză folosită în momentul de față.

Așadar, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken i-a felicitat pe români, de Ziua Națională a României

articolul original.

Ziua Națională a României sărbătorită cu un spectacol deosebit la Putna. Coroamă: ”Am aprins și luminițele în bradul de Crăciun intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor” (FOTO)

1 December 2022 at 09:18

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu un spectacol deosebit în comuna Putna care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.00 pe scena Casei de Cultură ”Ștefan cel Mare” organizatori fiind Primăria și Consiliul Local. Mai întâi au urcat pe scenă elevii clasei a II-a conduși de învățătoarea Zubaș Daniela, fiind urmați de corul reunit al școlilor din Putna și Gura Putnei condus de profesoara Maloș Mariana, artista bucovineancă cunoscută și sub denumirea de „Fata cu ulciorul”. Elevii și-au făcut mândri părinții din sală cu recitalurile oferite.  Invitații speciali ai acestui eveniment au fost renumitul Ilie Caraș și artista putneancă Alexandra Dan, aceasta din urmă îndeplinind și rolul de prezentator. ”A fost o adevărată lecție de patriotism pe scena Casei de Cultură „Ștefan cel Mare” din Putna.  Interpreții au ridicat publicul în picioare prin prestațiile lor. Spectacolul a fost unul deosebit, apreciat la superlativ de toți cei prezenți. Seara s-a încheiat cu ceremonia aprinderii luminițelor de Crăciun și degustarea de delicioase bucate tradiționale intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor. Felicitări tuturor participanților și celor care au pus umărul la succesul unei seri memorabile. La mulți ani, putneni! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a declarat primarul George Coroamă.

articolul original.

Ziua Națională a României

1 December 2022 at 04:05
image

În contextul deosebit de complex al vieții politice internaționale, al mutațiilor calitative radicale petrecute pe scena politicii europene și mondiale în primele decenii ale secolului XX, Unirea românilor de la 1918 nu a fost un fenomen politic izolat.

După „Unirea Mică” de la 1859, națiunea română și-a înzecit eforturile pentru înfăptuirea „Unirii celei Mari” (Dimitrie Gusti). 1 Decembrie 1918 a reprezentat un moment de răscruce, „o necesitate istorică ce încununa luptele pentru viață, civilizație și progres ale tuturor generațiilor trecute” (Dimitrie Onciul).

Către sfârșitul anului 1918, când forțele militare ale Antantei (Franța, Marea Britanie, Rusia) repurtau victorii în bătăliile cu cele ale Puterilor Centrale, în contextul dezagregării monarhiei dualiste austro-ungare, mișcarea de emancipare politică a națiunii române din Transilvania și din părțile ungurene crește în intensitate. În octombrie 1918 se constituie, la Budapesta, Consiliul Național Român Central, ca organ unic de organizare și conducere a mișcării de eliberare națională românești, ce unea personalități proeminente ale acestei mișcări, precum Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad (membri ai Partidului Național Român) și Tiron Albani, Ioan Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca ș.a. (social-democrați). La 12 octombrie, în casa dr. Aurel Lazăr din Oradea, are loc consfătuirea politică națională în care s-a hotărât soarta românilor din Ungaria.

Având ca bază juridică și politică principiul autodeterminării naționale, participanții (V. Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Al.Vaida-Voevod și ceilalți lideri ai mișcării de eliberare) au elaborat textul politic intitulat „Declarația de autodeterminare națională”, document care urma să fie prezentat de Al. Vaida-Voevod, deputat, Parlamentului de la Budapesta. La sfârșitul lunii octombrie au loc la Arad, la inițiativa părții maghiare, tratative între Consiliul Național Român Central și cel ungar și guvernul premierului Károly, privind situația și viitorul Transilvaniei.

Partea maghiară propune, pentru Transilvania, o largă autonomie, de tip cantonal elvețian, în granițele Ungariei Mari, propunere respinsă de români, care cereau suveranitate deplină asupra întregului teritoriu locuit de ei. La 7/20 noiembrie, Ștefan Cicio-Pop, președintele Consiliului Român Central, și Gh. Crișan, secretar, lansează Convocarea pentru Marea Adunare Națională a românilor transilvăneni și din părțile ungurene, ce se va ține la 18 noiembrie/1 Decembrie la Alba Iulia.

„Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizațiunii a scos neamul românesc din întunericul robiei la lumina conștiinței de sine” – se arată în documentul convocator. „Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celelalte națiuni ale lumii, liberi și independenți. În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor, principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei, națiunea română din Ungaria și Transilvania vrea să-și spună cuvântul său hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă”, încheie Convocarea.

Conform programului stabilit de organizatori, în ziua de 18 noiembrie/1 Decembrie, la ora 7, s-a oficiat în cele două Biserici românești (ortodoxă și greco-catolică) din Transilvania un Te Deum solemn. La ora 10, în Sala de festivități a Cazinoului din cetate, s-au întâlnit oficial personalități politice, religioase, culturale și militare.

Președintele Consiliului Național Român Central, Al. Vaida-Voevod, deschide Adunarea. Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, bătrânul memorandist George Pop de Băsești, adresându-se asistenței, amintește că „națiunea română, la toate evenimentele mari istorice din trecut, și astfel și astăzi, s-a adunat pentru a decide asupra sorții sale… Astfel, onorată adunare, în locul acesta sfințit de sângele morților noștri martiri, v-ați adunat și dumneavoastră, ca să sfărâmați și cătușele robiei noastre spirituale, ale robiei noastre seculare și să decidem ca un popor liber asupra sorții noastre”.

După discursurile inaugurale, cei 1 228 de delegați (deputați) își prezintă documentele cu care au fost învestiți (credenționalele) de populația românească a Transilvaniei să susțină la Marea Adunare unirea cu România. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă în care arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

După săvârșirea solemnului act al Unirii, cei peste 100 000 de participanți la Marea Adunare Națională adunați pe câmpul lui Horea aclamă cu urale unirea necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

La 27 iulie 1990, Parlamentul român hotărăște ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României.

Tot la 1 decembrie:

1135: Henric I al Angliei moare din cauza îmbuibării cu mreană.

1455: Moare Lorenzo Ghiberti, sculptorul care a creat Porțile Paradisului, ușile de bronz ale Baptisteriului catedralei din Florența.

1521: Moare papa Leon al X-lea, din familia Medici.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.

Parada ignoraților și dihonia națională

1 December 2022 at 05:03

Ziua Națională a României nu este niciun moment de festivism și nici de ipocrizie, din perspectivă istorică, ci o clipă de luciditate publică, cu gândul la cei care, în 1918 au pornit la drum, în ianuarie cu o țară ciuntită, iar la 1 Decembrie au sărbătorit România dodoloață, cum a numit-o un copil din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga. 

Cei din tribuna oficială pot fi priviți în fel și chip, ca pe vremea lui Trahanache și Tipătescu, dar cei care defilează prin fața lor NU sunt actori de circ, ci români care au depus Jurământul Militar și și-au asumat integral greutățile și privațiunile serviciului efectuat sub Tricolor. 

MAI SUNT PĂCĂLICI ÎN PIAȚA PUBLICĂ

România de azi este o țară a contrastelor, una în care cei cu venituri mari mai primesc o mână de arginți – a se vedea proiectul măririi lefurilor primilor demnitari ai țării și ai celor din legislativul românesc -, iar aceia care și-au pus viața drept chezășie, pentru meseria armelor, sunt duși cu zăhărelul procentelor de la 12,5 la 1%, așa cum nu s-a întâmplat în nicio țară membră a NATO, că tot ne-au vizitat miniștrii de externe ai aliaților noștri, poate mirați de liniștea cu care cetățenii simpli s-au adaptat unei realități triste, în care politicienii se scuză, dau vina unii pe alții, iau decizii de stă mintea în loc și servesc mai degrabă interesele unor terți, nu pe cel național. 

Cei care critică organizarea paradei militare uită, de pildă, că în Franța – țară latină membră a NATO și a UE – de Ziua Națională se organizează Parada Militară. 

Parada militară din 14 iulie 2022, la Paris Foto Facebook Emmanuel Macron

Cu ce detașamente vor defila structurile de forță? Cu cele finanțate de statul român, care cu un procent major s-a angajat la intrarea în NATO, apoi a tăiat bugetul apărării și acum îl mărește doar la presiunea venită de peste Ocean și a realităților văzute pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Mai sunt Păcălici, în piața publică, frustrați de ziua a șaptea, care țin de biserica drobului de sare și cădelnițează absența parăzilor militare în SUA, Marea Britanie și Germania sau în arealurile ostile mioriticilor – Suedia, Olanda și Austria -, în contextul în care Biserica și Armata au constituit stâlpii existenței noastre pe aceste meleaguri. 

Aceeași frustrați de ziua a șaptea atacă prezența, pe micul ecran, a unor foști militari profesioniști. 

În primul rând că în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie a devenit un recurs normal invitarea unor generali și colonei în retragere, la diferite posturi private de televiziune, pentru explicarea situației din zone de confruntări militare. 

Prin urmare, aici este vorba de un procedeu folosit de presa din state cu o tradiție democratică indiscutabilă, care nu confundă datul cu părerea ale unor promotori de frici inventate, cu opiniile unor militari cu o experiență redutabilă, care au și consilierea adecvată și sprijinul Pentagonului, respectiv al Ministerului britanic al Apărării. 

Meritul – atâta cât a existat până acum – al acestor români, care au rămas marcați pe viață de evoluția în Armata României este că și-au păstrat cumpătul, nu au împroșcat cu noroi instituția militară și au informat opinia publică cu părerile lor, diferențiate în raport de funcțiile anterioare avute, experiența militară personală și studiile efectuate, de unii dintre ei, în state membre ale NATO. 

Contrar diversiunii de tip răsăritean, că acești seniori nu au susținut cauza militarilor români, mai toți au semnalat, în mod repetat, situația tragi-comică a pensiilor militare, parte a unui sistem în care un subofițer șofer, acum în retragere, are un venit lunar mai mare, decât aceea a comandantului la dispoziția căruia era cu autoturismul armatei. Și inechitatea aceasta persistă! 

Participanții la „Programul de instruire inițială a soldaților și gradaților profesioniști parașutiști comando” s-au antrenat desfășurând activități intense Foto Facebook MApN

O minciună gogonată, tipică lui Ghiță Pristanda, este că toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid !!! 

În ce mă privește, dar și în ceea ce îi privește pe majoritatea absolută a celor chemați la diferite televiziuni, nu există o asemenea preocupare. Pentru liste sau avansări la apelul de seară. Dar cei care au lansat această infamie au o problemă. Ei… nu au fost chemați în redacția X sau Y. Este problema lor, nicidecum una de interes public. 

Ce fac ex-militari ajunși în Parlament este o altă chestiune insignifiantă, pentru că fiecare va fi judecat de votanții săi, la următoarele alegeri legislative. Ei sunt acolo pe cont propriu, nicidecum reprezentând organismul militar românesc. Deși, moral, ar trebui să acționeze ca atare. 

MODELUL DE LA PENTAGON

Dacă tot avem un Parteneriat Strategic cu SUA – unul de 25 de ani, marcat pe 29.11. 2022, în prezența lui Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA – ar fi timpul să luăm de la armata americană modelul de a fi specificate clar funcțiile de civili, din Ministerul Apărării Naționale, care vor fi ocupate doar la venirea unui nou ministru, cu precizarea obligatorie că toți vor pleca la demisia, demiterea sau încetarea activității acestuia în fruntea menestrelului, pardon, ministerului. 

Altfel va continua ping-pong-ul cu transformarea unor funcții de militari în posturi civile și cu rămânerea pe veci, a celor ajutați să fie la adăpostul seriozității instituției militare. 

Apropo! Nu ar strica să fie văzută și lista doctoratelor asumate, în domeniul securității naționale, de civili care se pricepeau, vorba vine, la apărarea națională, nici măcar precum bărbata Zoe Trahanache, care îl traducea, la modul figurat, pe venerabilul ei soț. Dar asta nu contează, nu este așa?… 

ATÂT ÎȘI POATE PERMITE ȚARA? 

Starea dotărilor discutabile ale Armatei României este rezultatul exclusiv al ochelarilor de cal purtați de clasa politică românească postdecembristă. 

Așa că faptul că avem acum aliați pe teritoriul României, cu miile și cu tehnica lor de luptă performantă, este rezultatul unei obtuzități generate de minciuna publică: Atât își poate permite țara! 

Dar România își permite să lase veniturile monstruoase ale multinaționalelor să plece, bine mersi, peste hotare, într-o așa numită normalitate, care ține mai degrabă de Spitalul nr.9. 

Știți cum trebuie să privim Parada Militară organizată de Ziua Națională a României?

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maior(ret) Irod Moisă a împlinit, la 30 noiembrie, un secol de viață. Foto Facebook MApN

Privind în ochi pe cei cu Caracter, din șirul detașamentelor de defilare. Sunt ușor de recunoscut, după modestie. 

Cât despre cei care consideră parada o manifestare grotescă și ridicolă, mă mir că nu au rostit și scris asta în limba celor care activează în mașina de propagandă a Kremlinului. Aferim! 

articolul original.

Reverență de Ziua Națională

30 November 2022 at 22:36
image

Ziua de 1 Decembrie, ziua națională a României, are, pe lângă importanța istorică (Unirea Transilvaniei cu România), o semnificație încă mai profundă.

De Ziua Națională, ne amintim tot ce a avut mai bun acest neam, ceea ce ne-a susținut de-a lungul istoriei și ceea ce ne este și acum pârghie pentru viitor.

În știință i-am avut pe Victor Babeș, Emil Racoviță, Henri Coandă…

În literatură, pe Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade…

În muzică, pe George Enescu, Ciprian Porumbescu, Sergiu Celibidache…

În pictură, pe Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza…

Istoria a consemnat conducători iluștri precum Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul…

Desigur, exemple ar fi mult mai multe.

Ce înseamnă aceste personalități ilustre pentru noi?

Așa cum arătam și într-un articol anterior, trecutul trebuie să constituie un punct de plecare pentru construirea unui viitor mai bun, indiferent de obstacole.

Avem un suflu, un spirit, o identitate națională, iar a ni le cinsti cum se cuvine nu înseamnă naționalism exagerat, ci conștientizare a noțiunii de patriotism autentic.

Desigur, luând ce este mai bun și din afară, recunoscând valorile externe (însă doar acolo unde sunt cu adevărat, n.m.), însă știind să învățăm din lecțiile înaintașilor.

Este adevărat, folosesc acest prilej și pentru a rememora, cu o undă de tristețe, că personalități de marcă ale României și-au găsit, din diferite motive, recunoașterea și acceptarea deplină în afara granițelor (ex. Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionescu). Dar trebuie să luăm din această lecție a istoriei din care ar fi bine să învățăm ceva și partea pozitivă: ne-au făcut cunoscuți și peste hotare, au dat greutate numelui de român.

Deși ar fi multe de spus despre trecut și aceste personalități, mă văd nevoit să mă opresc asupra prezentului pentru a releva un lucru care sunt convins că este cunoscut de mai multă lume, însă este trecut sub tăcere în mod ciudat, sper că nu deliberat.

România prezentă nu înseamnă doar corupție, crimă, viol, lene și decădere.

Adică înseamnă (din păcate!) toate aceste lucruri, care, însumate, alcătuiesc un tablou destul de sumbru, dar mai există o față nevăzută, pe care televiziunile, de exemplu, nu se înghesuie s-o redea.

Avem și oameni adevărați, elevi și studenți care iau premii naționale și internaționale, sportivi de excepție (să nu uităm că despre David Popovici nu se știa mai nimic până la performanțele care l-au făcut un star mondial), tineri care își dedică timpul liber artei (nu sunt enorm de mulți, dar sunt!), actori, scriitori sau poeți care promit sau care au confirmat deja, și chiar oameni obișnuiți care prin atitudinea lor, prin exemplul pe care îl oferă, în activități mai mici sau mai mari, în societate sau în familie, duc această țară înainte.

Nu trebuie să credem că doar ce este vizibil sau ce este scos în evidență există.

Pentru exemplul dat de toți aceștia, pentru memoria celor dinainte și pentru reușitele celor care vor veni, semnatarul acestor rânduri face o reverență.

De Ziua Națională.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.

Manifestări cultural-artistice, sportive şi comemorative organizate de Primăria Fălticeni în luna decembrie

30 November 2022 at 15:49
image

Primăria municipiului Fălticeni organizează în perioada 1-31 decembrie o gamă largă de manifestări pornind de la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, comemorării eroilor Revoluţiei din 1989 până la activităţi dedicate Crăciunului şi Anului Nou dar și competiţii sportive. Pentru toate acestea au fost alocate 238.200 de lei.

„Agenda manifestărilor pentru luna decembrie 2022 cuprinde evenimente devenite deja tradiţie în localitatea noastră dar şi competiţii sportive. Ziua Naţională a României şi comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 sunt evenimente cu semnificaţii deosebite pentru poporul român, care trebuie marcate şi în municipiul Fălticeni și pe care le sărbătorim la grupul statuar <Altarul Eroilor>. În ultimii ani au devenit tradiţionale două concursuri sportive, unul de tenis de masă, dedicat tinerilor şi adulţilor, înscris în calendarul Circuitului Naţional Amatur şi un concurs de tenis de câmp dedicat copiilor. Anul acesta organizăm ediţia a X-a a concursului de dans <Christmas Dance>, pentru copiii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile din zonă. Pentru a păstra tradiţia, la ediţia a V –a a Galei de Excelenţă vor fi premiați sportivii care practică volei, nataţie, canotaj, atletism, tenis de câmp, box, sportivi care anul acesta au avut performanţe deosebite, completând palmaresul cluburilor de la care provin cu noi medalii. Ne dorim ca în cadrul galei să invităm şi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Fălticeni, care pot fi un exemplu pentru tânăra generaţie. Primirea colindătorilor şi urătorilor la Primărie este o tradiţie de peste 30 de ani pe care o reluăm după doi ani în care a fost suspendată din cauza restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni organizează în luna decembrie următoarele manifestări:

– 1 Decembrie 2022, ora 12,00, Altarul Eroilor, str. Republicii, nr.13 (lângă Primărie) manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, ceremonial religios, depuneri de coroane de flori;

– 15 decembrie 2022, ora 15,00, Gala Premiilor de Excelenţă, ediţia a V-a;

– 16 Decembrie 2022, ora 16,00, Aleea pietonală, zona Primăriei, Inaugurarea Orăşelului Copiilor;

– 16 Decembrie 2022 – 16 ianuarie 2023, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, „Armonie şi culoare”- Expoziţie de pictură (ulei, acrilic, acuarelă) Marieana Lungu.

– 17 decembrie 2022, ora 11,00, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a X-a ediţie a Concursului Christmas Dance;

– 17 decembrie 2022, ora 10,00, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, Sala de sport a Colegiului „Mihai Băcescu”, a XIV -a ediţia a „Cupei Iernii” la tenis de masa, concurs organizat de AC.S. „Şomuz” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava;

– 18 decembrie 2022, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, ediţia a IX-a a „Cupei Moş Crăciun” la tenis de câmp pentru copiii, concurs organizat de A.C.S. „Nada Florilor” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni;

– 19 – 22 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Noi umblăm să colindăm”. Participă preşcolari şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Fălticeni şi din zonă;

– 22 decembrie 2022, ora 12,00, comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989. Depuneri de coroane la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, la mormântul eroului Ioan Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi şi la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni;

–  24 decembrie 2022, ora 15,00,  Aleea pietonală, zona Primăriei, Moş Crăciun vine cu daruri pentru copiii din Fălticeni;

– 27 decembrie 2022, intersecţia străzii Republicii cu Bulevardul Revoluţiei, se va desfăşura Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun „Sfântă-i brazda plugului”;

– 31 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Urători la Primărie”;

– 31 decembrie 2022, Piaţa „Nada Florilor”, ora 0,00, foc de artificii.

articolul original.

Salvamontiștii suceveni vor duce Tricolorul de Ziua Națională a României pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard

30 November 2022 at 15:45
image

Salvamontistii dorneni vor serba și în acest an Ziua Nationala a României pe crestele munților din Țara Dornelor, arborând drapelul national pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard. Salvamontiștii dorneni recomandă turistilor abordarea spre vârful Giumalău – 1857 m, cu plecare din satul Rusca, traseu marcat cu triunghi rosu.

articolul original.

Te Deum în bisericile ortodoxe de Ziua Naţională a României

29 November 2022 at 18:30
image

De Ziua Naţională a României, joi, 1 decembrie 2022, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

Reamintim că pentru a cinsti memoria eroilor români a fost edificată şi Catedrala Națională din București cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor şi Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârșită începând cu ora 12.00.

articolul original.

Însemnătatea Zilei Naționale pentru români

28 November 2022 at 11:27
image

Studiu Reveal Marketing Research

Pe 1 Decembrie 2022 sărbătorim 104 ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia în care s-a votat unirea Transilvaniei cu România, iar, din 1990, aceasta este și Ziua Națională a României. În acest context, Reveal Marketing Research a desfășurat un studiu pentru a afla care sunt planurile românilor în această perioadă, dar și cât de apropiați sunt de țara noastră în ceea ce privește consumul produselor românești.
După 1 Ianuarie (36%), Ziua Națională este sărbătoarea națională preferată a românilor (30%).42% dintre români vor petrece Ziua Națională acasă, unde vor alege să se relaxezeLegumele și fructele sunt considerate cele mai calitative produse românești (23%), urmate de vin (16%).

Revelionul, mai important pentru români decât Ziua Națională

Deși sărbătoarea națională preferată de cei mai mulți români din mediul urban este ziua de 1 Ianuarie – Anul Nou (36%), Ziua Națională a României ocupă poziția a doua, considerată sărbătoarea națională preferată de 30% dintre respondenți. Pentru persoanele peste 55 de ani, 1 Decembrie ocupă poziția 1 în topul sărbătorilor preferate (49%).
Ziua Femeii este sărbătoarea preferată a 13% dintre români, iar Ziua Copilului a 12% dintre aceștia. Pentru tinerii între 18-24 de ani Ziua Copilului este semnificativ mai puțin importantă (3%), aceștia sărbătorind în mai mare măsură Ziua Femeii sau Ziua Europei. Ziua Muncii și Ziua Monarhiei sunt preferate de puțini români, acestea atingând un procent de 2%.

Cum vor sărbători românii Ziua Națională a României

42% dintre respondenți declară că vor sărbători Ziua Națională a Românieiacasă, undese vor relaxa, într-o măsură mai mare persoanele peste 55 de ani (52%). Un sfert dintre români vor organiza și omasă festivă în familie sau cu prietenii, iar 14% declară căvor participa la paradeleși evenimentele organizate pe 1 Decembrie.
28% dintre românii din mediul urban vor profita de mini-vacanța de săptămâna aceasta pentru a părăsi orașul pentru un concediu. Tinerii între 24 și 34 de ani vor pleca în concediu în perioada aceasta într-o măsură semnificativ mai mare (34%).
Dintre aceștia, o treime declară că va merge la munte, 28% vor vizita rude iar 18% vor alege să viziteze un alt oraș din țară. Un procent mai mic, 7% dintre cei care vor pleca în concediu în perioada următoare, vor părăsi țara sau vor vizita prieteni în altă zonă a țării.
Alimentele românești sunt considerate net superioare celor produse în afara țării
Pentru 47% dintre românii din mediul urbanoriginea sau țara producătoareeste relevantă în alegerea produselor pe care le achiziționează. Pentru persoanele peste 45 de ani aceasta este semnificativ mai importantă (65%). Mai mult decât atât, două treimi dintre respondenți declară că verifică originea produselor în magazin, înainte de achiziționare.
În urma rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, putem observa că produsele românești sunt preferate într-o măsură semnificativă celor importate. Românii consideră legumele și fructele cea mai bună categorie de produse românești, cu 23% dintre respondenți considerând acestea ca fiind de cea mai bună calitate. Vinul este considerat cel mai de calitate produs românesc de 16% dintre români, iar apa îmbuteliată de 12%.
Produsele românești de o calitate superioară celor importate sunt considerate a fi cele alimentare. 97% dintre români consideră lactatele românești ca fiind mai calitative decât cele străine. Valori asemănătoare întâlnim pentru carne (96%), legume și fructe (96%), apa îmbuteliată (96%), dar și pentru produsele de bază (făină, ulei etc) (94%) și produsele de patiserie (94%).
Pe de cealaltă parte, românii consideră într-o proporție semnificativă (77%) că automobilele produse în afara țării sunt de o calitate superioară celor românești. Aceeași situație o întâlnim și în cazul articolelor vestimentare, pentru care 55% dintre români consideră că cele importate sunt mai calitative decât cele produse în România.
Pentru tinerii între 18 și 24 de ani se observă o tendință marginală de a considera produsele din afara țării ca fiind mai calitative decât cele românești, în particular pentru categoriile de produse non-alimentare (diferența ponderată este de 10% în medie pentru toate categoriile măsurate).

articolul original.

Festivalul Propatria călătorește de la Roma la Londra, de la Paris la București

8 November 2022 at 17:07

Ediția a XII-a a Festivalului PROPATRIA va avea loc între 9-29 noiembrie 2022, în mari capitale ale Europei: Roma, București, Londra, Paris și Viena.

Sub motto-ul Muzică fără FrontiereFestivalul Internațional PROPATRIA revine între 09 şi 29 Noiembrie 2022, cu cea de a douăsprezecea ediție, sub direcția artistică a Marei Dobrescu, cunoscută pianistă de origine română stabilită în Franța. Realizat cu susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XII-a ediție va fi itinerantă și va călători de la Roma la București apoi la Londra, Paris și Viena, evidențiind astfel caracterul internațional al festivalului și în același timp devenind, pentru prima dată cu adevărat, un festival menit să coaguleze întreaga diasporă românească.

Un important reper cultural, festival cu vocație internațională, pentru prima dată în afara granițelor Italiei acolo unde s-a născut, va premia excelențele românești în toate țările în care va poposi și va dărui concerte de înaltă ținută artistică publicului din Italia, Marea Britanie, Franța, Austria și România.

Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști și muzicieni de renume. Pentru ediția din acest an au fost invitați să participe artiști de anvergură: Ramona Horvath (România/Franța), Nicolas Rageau (Franța), Simone Anelli (Italia), Mara Dobrescu (România/Franța – din 2018 Director Artistic al festivalului), Roxana Constantinescu (România/Franța), Răzvan Popovici (România), Florian Mitrea (România/Marea Britanie), Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia), Filippo Tenisci (Italia), Rodica Vică (România/Austria) și Adela Liculescu (România/Franța).

Realizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român de la Paris, Institutul Cultural Român din Londra, Institutul Cultural Român din Viena, Institutul Italian de Cultură din București,Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Național de Artă al României din București, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București,  Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League din Londra, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz din Roma, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația Pro Contemporania,  International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”, va reuni pe scena sa în acest an, excelența românească din întreaga Europă.

Deschiderea festivalului va avea loc la Roma pe data de 09 noiembrie cu concertul Impressions de voyage en jazz, susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau și va continua pe data de 12 noiembrie la sediul Ambasadei României în Italia cu Gala Premiilor de Excelență și recitalul de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”. Va urma concertul de la București, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României cu concertul susținut de violonistul Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia). Următorul popas va fi la Londra, unde în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League va avea loc recitalul de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie). La Paris, în splendidul cadru oferit de Théâtre le Ranelag vor concerta mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța). La Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania to Austria, va avea loc etapa finală a festivalului care le va avea ca protagoniste pe soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu. Concertele de la Paris și Viena vor marca Ziua Națională a României 2022. Mai multe informații despre programul ediției din acest an pot fi găsite aici.

PROGRAMUL

ROMA: 9 noiembrie 2022, ora 21:00 – Casa del Jazz,Viale di Porta Ardeatina 55

IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ, concert susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau.Eveniment realizat cu susținerea Accademia di Romania, Roma, în cadrul Roma Jazz Festival 2022. Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite aici.

ROMA: 12 noiembrie 2022, ora 19:00 – Ambasada României in Italia, Via Nicolò Tartaglia 36

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚA PROPATRIA

Recital de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”.

BUCUREȘTI: 22 noiembrie 2022, ora 19:00 – Sala Auditorium a MNAR, Str. Știrbei Vodă 1-4

THE ROMANTICISM OF SCHUMANN AND PORUMBESCU, concert susținut de violonistul Constantin Beschieru (România/ Italia/Rep. Moldova) și pianistul Filippo Tenisci (Italia).

LONDRA: 25 noiembrie 2022, ora 13:00 – Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League, Over-Seas House Park Place, St James’s Street London

TALES OF LIVE, recital de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie). Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite aici.

PARIS: 28 noiembrie 2022, ora 19:00 – Théâtre le Ranelagh, 5 rue des Vignes, 16e 

VERS LES ÉTOILES, concert susținut de mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violonistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

VIENA: 29 noiembrie 2022, ora 18:00  – Ambasada României in Austria, Prinz Eugen-Straße 60

ROMANIAN MUSIC JOURNEY FROM ROMANIA TO AUSTRIA, concert susținut de soprana Rodica Vică (România/Austria) și pianista Adela Liculescu (România/Austria) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

Despre Festivalul Internațional Propatria

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.  Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Proiect realizat de Asociația Culturală româno-italiană Propatria cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, cu patronajul: Ambasada Republicii Italiene în România, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova în România.

Film 10 ani Festivalul Propatria

articolul original.
  • There are no more articles
❌