ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

300 de cărţi şi obiecte de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, salvate prin proiecte CJ

4 October 2022 at 20:12
By: M.Ex.

Două proiecte destinate protejării și valorificării patrimoniului cultural material al Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească, finanţate de Consiliul Judeţean Braşov, sunt duse la bun sfârşit cu sprijinul specialiştilor convervatori şi restauratori de la Muzeul de Etnografie Brasov.
Graţie implicării acestora, o parte din cărţile şi bunurile culturale vechi din colecţia Colegiului „Andrei Şaguna” deţinute de Muzeul Primei Şcoli Româneşti şi care au nevoie de igienizare şi conservare, sunt prelucrate cu ajutorul instalației de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu, achiziţionată la finele anului trecut de Muzeul de Etnografie cu fonduri alocate de administraţia judeţeană.

Astfel, nu mai este nevoie de transportul acestor bunuri la Centrul IRASM Măgurele pentru igenizare prin iradiere, după cum planificase iniţial conducerea Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae.
Săptămâna trecută s-a încheiat procesul de tratament şi conservare pentru 300 de cărţi şi obiecte, care durează 21 de zile, iar bunurile au fost returnate la Prima Şcoală Românească.
„Un proiect de suflet: Salvând și conservând patrimoniul celorlalți. Muzeul de Etnografie Braşov, îngrijind bunuri culturale de la Prima Școală Românească. Prin amabilitatea domnului director dr. Alexandru Stănescu, la Muzeul de Etnografie Brașov au fost tratate cărți din cadrul colecției. Mulţumim și mai avem de lucru”, a spus preotul Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului

4 October 2022 at 13:58

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului

Miercuri, 5 octombrie 2022, începând cu ora 9:00, la Museikon/ Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va desfășura online, via zoom, partea a doua a Atelierelor de Restaurare Museikon, ediția a V-a, cu tema „Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare.

Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului”. Va fi prezentat, cu această ocazie, stadiul actual al cercetării privind studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului.

Prima parte a Atelierelor de Restaurare Museikon a avut loc în luna iulie 2022 și a avut două componente: realizarea unor investigații fizico-chimice non-invazive asupra unui lot de icoane din colecția Museikon și realizarea unui experiment de îmbătrânire a unei icoane noi, pictată recent folosind materiale similare celor identificate în icoanele din colecție. Icoana nouă a fost vernisată folosind 5 rețete tradiționale de vernis, și este supusă unui proces de îmbătrânire artificială într-un laborator de specialitate. Rezultatele analizelor vor fi comparate cu cele realizate asupra icoanelor din colecție pentru a recupera și verfica secretele de tehnică.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

articolul original.

Nicolae Ciuca, la deschiderea liniei de finantare din PNRR adresata culturii: Semnam astazi contractele pentru doua proiecte importante – ”Muzeul National de Istorie a Evreilor Holocaustului din Romania si Memorialul Inchisoarea Tacerii Ramnicu Sarat

4 October 2022 at 07:36

Premierul Nicolae Ciuca a participat, marti, la ceremonia de semnare a contractelor în cadrul Componentei Turism și Cultură din PNRR – Modernizarea și crearea de muzee și memoriale.

”Ma bucur sa deschidem impreuna linia de finantare din PNRR adresata culturii si cresterii ofertei culturale. Astfel, semnam astazi contractele pentru doua proiecte importante: ”Muzeul National de Istorie a Evreilor Holocaustului din Romania si Memorialul Inchisoarea tacerii Ramnicu Sarat”.

Demersul nostru reprezinta actiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut si de onorarea memoriei victimelor totalitarismului. Rolul lor este esential in educarea tinerei generatii, in sprijinul adevarului si al valorilor democratice.

Astfel de proiecte se inscriu in efortul europen de a crea o cultura a memorarii si comemorarii , Romania dovedind ca isi respecta angajamentele internationale. Prin înfiinţarea celor două muzee, care ar fi trebuit create încă din anii 90, statul român îndeplineşte o datorie esenţială faţă de victimele Holocaustului şi ale regimului comunist, care vor avea astfel o mărturie oficială”, a  declarat Nicolae Ciuca.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

O ancoră antică a fost găsită pe fundul Mării Nordului. Cât de veche este?

3 October 2022 at 16:00
image

O ancoră antică, realizată din fier forjat, a fost descoperită în largul coastelor Angliei, pe fundul Mării Nordului, în timpul lucrărilor de prospectare pentru un parc eolian offshore de către ScottishPower.

Ancora este un exemplu rar, datând de acum aproximativ 1.600-2.000 de ani, din perioada romană sau, posibil, din epoca fierului.

Mai multe caracteristici ale ancorei sunt comparabile cu ancorele folosite pe navele din perioada romană imperială și cel mai probabil provine de la o mare navă comercială din flota romană, oferind dovezi materiale ale navigației pe mare și ale comerțului din acea perioadă.

Cu o lungime de peste 2 metri și o greutate de aproximativ 100 kg, se estimează că de 500-600 de tone.

Ancora descoperită este extrem de rară

Classis Britannica a fost flota regională a provinciei romane Britannia și prima flotă a Marii Britanii.

Deși au fost descoperite foarte puține dovezi maritime fizice, aceasta a funcționat de la jumătatea secolului I până la jumătatea secolului al III-lea d.Hr.

Rolul marinei era acela de a oferi sprijin de coastă forțelor terestre, cum ar fi campania lui Agricola în Caledonia (Scoția), unde Classis ar fi cercetat linia de coastă și ar fi realimentat legiunile care înaintau spre nord în teritoriile tribale, stabilind forturi și tabere temporare, scrie HeritageDaily.

În ultimii ani ai stăpânirii romane în Britannia, flota a fost dedicată aproape în întregime protejării coastelor estice și sudice împotriva piraților franci și a raidurilor saxone împotriva așezărilor de coastă, cunoscute sub numele de Saxonicum sau Saxon Shore.

Ancora, descoperită pentru prima dată în 2018

pentru prima dată în 2018, datorită lucrărilor de cercetare a fundului marin întreprinse de ScottishPower Renewables, înainte de construirea parcului eolian offshore East Anglia ONE, situat la aproximativ 40 km de coasta Suffolk.

În prezent, este supusă unor analize detaliate pentru a identifica mai bine vârsta și proveniența sa, ancora va fi expusă pentru scurt timp la Muzeul Ipswich înainte de a fi dusă înapoi în laborator.

După finalizarea analizelor și a lucrărilor de conservare, expusă permanent.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Motociclist din Jucu implicat în accident cu un ATV la Spermezeu, trei persoane rănite

2 October 2022 at 06:48
image

Pe Drumul Județean 171, în localitatea Spermezeu din județul Bistrița-Năsăud, a avut loc sâmbătă seara un accident rutier, soldat cu rănirea a trei persoane.

Din primele verificări efectuate de polițiștii rutieri din Beclean a rezultat faptul că un bărbat de 29 de ani din Târlișua, în timp ce conducea un ATV neînmatriculat, a intrat în coliziune cu o motocicletă, condusă de un bărbat, de 36 de ani din Jucu, județul Cluj.

A intervenit un echipaj SMURD și unul de Ambulanță. În urma accidentului, cei doi conducători auto și o pasageră de pe motocicletă au fost răniți și transportați la spital. Două persoane prezentau leziuni la nivelul mâinilor.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul motociclistului și 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celuilalt conducător auto.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de către polițiștii rutieri din Beclean.

foto: arhiva

articolul original.

Patriarhul Daniel: Războiul e o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor în suferinţă prin fapte bune. Să nu ne pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte

30 September 2022 at 20:36
image

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a îndemnat la rugăciune şi la fapte bune, în contextul războiului din Ucraina. Acesta a precizat că, uneori, încercările sunt „o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului”. Totuși, „trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte”.

Patriarhul Daniel a mai susținut că războiul din Ucraina e tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor în suferință prin fapte bune.

Mesajul Patriarhului Daniel, în contextul războiului din Ucraina

„Încercările acestea sunt, uneori, o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului. Chiar şi în mijlocul încercărilor, trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte, ne încearcă, dar nicio încercare nu este mai mare decât puterea noastră, dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu. (…) Şi în această încercare mai recentă, a războiului din vecinătate, cum s-a spus, este tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi, care trec prin suferinţă, să le răspundem cu fapte bune”, a transmis PF Daniel, la momentul aniversar dedicat sărbătoririi a 15 ani de la întronizarea ca Patriarh, potrivit agenţiei Basilica.

Acesta a mai afirmat că, în fiecare zi, la Catedrala Patriarhală se fac rugăciuni „pentru încetarea războiului, pentru pace între popoare, pentru că aceasta ne ajută să nu cădem în deznădejde, în disperare”.

De asemenea, a mai precizat că Biserica s-a implicat și material, mai ales în nodul și estul țării, fiind oferite refugiaților ucraineni „sute de tone de alimente şi de haine”.

articolul original.

Muzeul de Artă Constanța găzduiește expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”

30 September 2022 at 05:05
image

Muzeul de Artă Constanța găzduiește, în perioada 5-30 octombrie 2022, expoziția de pictură, grafică și sculptură „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”, curator Radu Popica, în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov. Vernisajul expoziției „Hans Mattis-Teutsch are loc pe 5 octombrie la ora 16.30.

Expoziția reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov semnate Hans Mattis-Teutsch (10 linogravuri, 9 acuarele, 4 pasteluri, 8 lucrări de statuarie mică și 3 picturi de șevalet). Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.

Elaborarea treptată a unui limbaj plastic original, avangardist, este evidențiată prin intermediul linogravurilor, acuarelelor și pastelurilor expuse, veritabil laborator al creației în care artistul experimentează noile modalități de expresie. Lucrările incluse în cadrul expoziției permit urmărirea traseului stilistic parcurs de Mattis-Teutsch: de la peisaje postimpresioniste, cu accente simboliste, evoluând apoi sub influența „Der Blaue Reiter” spre expresionism abstract (ciclul „Florilor Sufleteşti”), dar și apropierea ulterioară de constructivism, evidențiată de nudurile stilizate de la începutul anilor ’30.

Hans Mattis-Teutsch a fost prezent în viața artistică a Bucureștiului interbelic prin expoziții personale sau participări la expoziții colective din 1920 până în 1932. În 1924 s-a numărat printre artiștii care au expus în cadrul „Primei expoziții internaționale a Contimporanului”. În cadrul secțiunii destinată artiștilor din România, Mattis-Teutsch, alături de M. H. Maxy și Marcel Iancu, a fost unul dintre principalii expozanți. În anii 1924-1930 reproduceri după lucrările lui Mattis-Teutsch au fost publicate în mod constant de revistele de avangardă: Contimporanul, Integral, Punct și Alge. În anul 1925, Mattis-Teutsch figurează, alături de Benjamin Fondaine, ca membru al redacției revistei Integral de la Paris.

Hans Mattis-Teutsch și-a început studiile de artă la Brașov, urmând Şcoala Profesională de Stat pentru Industria Lemnului şi a Pietrei din Braşov, secţia sculptură în lemn, și frecventând atelierele pictorilor braşoveni Friedrich Miess şi Arthur Coulin. Apoi a urmat timp de un an cursurile Şcolii Naţionale Regale de Arte şi Meserii din Budapesta, continuându-și studiile de sculptură la Academia Regală de Arte Frumoase din München (1902-1905). În anii 1905-1908 s-a aflat Paris, unde a urmat studii libere de artă, apoi s-a oprit pentru o perioadă la Berlin, studiind sculptura egipteană, antică şi neoclasică.

Din 1908 a revenit la Braşov. În următorii ani a creat şi a expus la Braşov, călătorind însă frecvent la Viena şi Budapesta. A expus la Saloanele Naţionale de la Budapesta (1916-1918), iar în 1917 a deschis prima expoziţie personală la galeria Ma din Budapesta. După război a colaborat cu grupurile Abstrakte Gruppe der Sturm (Berlin) şi A bis Z Gruppe (Köln) și a expus la galeria Der Sturm (1921-1925). În ţară a expus la Cluj şi Bucureşti, în anul 1924 participând la Expoziţia Internaţională de Artă a revistei Contimporanul. În 1928 a participat la Expoziţia Abstractă Internaţională de la Berlin. În 1931 a publicat Ideologia Artei, lucrare teoretică în care şi-a expus concepţia despre artă. Începând din 1933 până în 1944 s-a retras din viaţa publică pe fondul unor probleme familiale și a ascensiunii extremismului.

După război a îndeplinit un rol important în relansarea vieții artistice a Brașovului prin înfiinţarea unui sindicat al artiştilor și a unei academii libere de pictură. Din 1945 a participat la expoziţiile colective organizate la Braşov, dar între anii 1950-1953 a fost exclus din viaţa expoziţională, ca urmare a refuzului de a se conforma dogmelor realismului socialist. După 1955 a revenit în viaţa expoziţională, ocupând pentru un timp funcţia de preşedinte al U.A.P. – filiala Braşov.

articolul original.

Muzeografi din toată țara sunt la Vaslui la sesiunea ”Acta Moldaviae Meridionalis”

29 September 2022 at 18:29
image

Astăzi și mâine, la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” se desfăşoară cea de-a 45-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis”.

Ediţia din acest an a sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis” a adunat la Vaslui peste 100 de istorici, cercetători, cadre universitare, personalități remarcabile din mediul academic.

La momentul deschiderii, Consiliul Județean Vaslui a fost reprezentat de vicepreședintele Ciprian Trifan, care a transmis un mesaj de bun venit invitaților și le-a urat mult succes tuturor participanților la eveniment.

Startul a fost dat de vernisajul a două expoziții. Mai întâi a fost vernisată expoziția „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran.

Expoziția marchează, astfel, Centenarul Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României.

Vasluienii au ocazia să admire o parte dintre obiectivele care au aparținut celei mai iubite suverane a țării noastre și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran.

Cea de-a doua expoziție, intitulată „De-a lungul timpului – chipuri și războaie”, cuprinde lucrări de artă plastică din patrimoniul Muzeului Județean Vaslui.

Lucrările redau portretele personalităților vremii, dar și numeroase compoziții ce reflectă efortul armatei române în conflagrațiile europene.

Seria de comunicări în plen a debutat cu prezentările profesorului universitar dr. Cătălin Turliuc, din partea Institutului de istorie „A. D. Xenopol” Iași, și col. (r) Mihai Hodorogea din București.

Programul zilei a mai curpins lansări și prezentări de cărți și reviste.

Discuţiile la simpozion continuă pe secţiuni, la care participă profesori universitari, istorici şi muzeografi din ţară.

articolul original.

Rareș Bogdan sfaturi pentru oamenii săraci: „Să creadă în bunul Dumnezeu”

28 September 2022 at 17:50

Rareș Bogdan sfaturi pentru oamenii săraci: „Să creadă în bunul Dumnezeu”

Deși provine dintr-o familie înstărită, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan afirmă că este o persoană cu picioarele pe pământ și că încearcă să îi ajute pe cei lipsiți de posibilități.

România se confruntă cu probleme din punct de vedere financiar după pandemia de coronavirus, dar și în contextul izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina. Guvernul caută soluții pentru a ține sub control această criză, iar Rareș Bogdan, ca reprezentant al autorităților, le-a oferit românilor care au probleme financiare un sfat. Ce le-a spus politicianul?

Ce îi sfătuiește Rareș Bogdan pe oamenii care au probleme cu banii?

În emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, Rareș Bogdan a fost întrebat ce sfat le-ar da oamenilor săraci din România, care în prezent întâmpină dificultăți din cauza scumpirilor.

Omul politic a făcut trimitere la credință și i-a sfătuit pe români să aibă încredere în Dumnezeu și să nu își piardă speranța că lucrurile se pot schimba în bine.

„Să creadă în bunul Dumnezeu și să facă eforturi să creadă că lucrurile se pot schimba în bine. Eu sunt un om care ajută, ajut atât cât pot, mult mai mult decât vorbesc despre ajutor. Nu voi vorbi despre asta. Inclusiv venind la dumneavoastră la emisiune am ajutat un om din Piața Victoriei, care a fost cu mine la demonstrații, care a primit, deși nu e un om bogat, trei familii, trei mame cu trei copii ucraineni și m-a sunat să îl sprijin. Îmi pare rău că nu am reușit săptămâna trecută, abia săptămâna asta.”, a spus Rareș Bogdan la „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

articolul original.

Charley Ottley promovează frumusețile Țării Silvaniei

28 September 2022 at 06:48
image

Frumusețea Țării Silvaniei va fi promovată în noul sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”, realizate de cunoscutul producător și regizor britanic Charlie Ottley.

Acesta s-a aflat pentru câteva zile în Sălaj, unde a descoperit o parte dintre cele mai frumoase și importante obiective turistice din județ. Însoțit de Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, jurnalistul britanic și echipa sa au poposit, marți, la Castrul Roman de la Porolissum.

Sunt tare bucuros că Țara Silvaniei a fost inclusă în itinerarul lui Charley Ottley și că unele atracții turistice din județul nostru vor fi promovate prin intermediul celebrului documentar TV dedicat culturii, gastronomiei și frumuseții naturale a României. A gustat din pălinca de Sălaj, a savurat preparatele slovace de la Făgetu, a descoperit tradițiile satului românesc la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz și a fost fascinat de complexitatea și istoria Castrului Roman de la Porolissum. Deși a vizitat doar câteva obiective, și-a dat seama de potențialul turistic imens al acestor locuri și de valoroasa moștenire culturală și istorică a județului. Totodată, ne-a promis că va reveni pe meleagurile noastre, pentru ca împreună cu alți specialiști din domeniu să creăm un proiect de promovare a Sălajului în țară și peste hotare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

articolul original.

Insecte lăsate „să se dezlănţuie” într-un muzeu din Amsterdam

27 September 2022 at 06:30
image

O altfel de artă. Personalul de curăţenie de la o galerie din Amsterdam a primit ordin să lase insectele să se „dezlănţuie” în numele artei.

Ca parte a unei expoziţii care explorează schimbarea percepţiei asupra insectelor în artă şi ştiinţă de-a lungul timpului, muzeul naţional din Amsterdam a permis ca în ultimele trei luni acestea să se „dezlănţuie” în toate crăpăturile şi colţurile sale.

Julia Kantelberg, curator adjunct, a declarat că au fost încurajaţi de Tomás Saraceno, un artist argentinian stabilit la Berlin, ale cărui lucrări apar în cadrul expoziţiei, să preţuiască acumularea de oriunde ar apărea acestea.

Pânzele de păianjen, tratate ca piese de artă

Pânzele sunt tratate, a spus ea, ca piese de artă, pentru a fi venerate, ca şi cum ar fi lucrările lui Rembrandt sau Vermeer, potrivit The Guardian.

„Saraceno ne-a provocat să recunoaştem pânzele de păianjen cu care coabităm deja în Rijksmuseum”, a spus ea. „Acest lucru a însemnat că a trebuit să ne schimbăm procedurile şi să ne lărgim perspectivele: nu să îndepărtăm păianjenii şi pânzele lor din zonele publice. Cu trei luni înainte de deschiderea expoziţiei, angajații pentru curățenie au fost rugaţi să nu îndepărteze păianjenii şi pânzele lor. De atunci, mă plimb săptămânal pentru a observa unde au început să apară pânzele – un mod foarte diferit de a privi în jurul clădirii pe care o cunosc atât de bine”.

Cei care vor vizita muzeul pentru expoziţia care se va deschide la 30 septembrie vor explora modul în care atitudinile s-au schimbat de-a lungul timpului şi vor fi, de asemenea, invitaţi să îşi reconsidere propriile sentimente de toate formele şi dimensiunile.

Păianjenii ar trebui să fie recunoscuţi ca artişti?

Printre lucrările expuse se numără pictura lui Albrecht Dürer din 1505 a unui cărăbuş cerb, cu cleştele ridicat. Descriind expoziţia, Kantelberg a declarat: „Intri într-o cameră din Evul Mediu, apoi treci prin perioada modernă timpurie, unde, odată cu inventarea microscopului, se deschide această întreagă lume. Oamenii de ştiinţă şi artiştii sunt fascinaţi de frumuseţea şi ingeniozitatea acestor animale mici. Şi apoi, la finalul expoziţiei, intri în această cameră foarte frumoasă, aproape în întregime întunecată, cu o mare lucrare de Tomás. Aşa că este cu adevărat piesa centrală a acelei încăperi”.

Sculptura lui Saraceno este realizată din mătase ţesută de patru specii de păianjeni care sunt locale în atelierul artistului din Berlin. „Mi se pare din ce în ce mai dificil să spun că este sculptura mea”, a spus el, sugerând că păianjenii ar trebui să fie recunoscuţi ca fiind ei înşişi artişti.

O scrisoare deschisă pentru drepturile nevertebratelor

O scrisoare deschisă pentru drepturile nevertebratelor, scrisă de Saraceno şi plasată lângă una dintre pânzele care au apărut în muzeu în ultimele săptămâni, pledează pentru convieţuirea cu insectele târâtoare, în loc să le privim ca pe nişte dăunători.

Saraceno, care permite păianjenilor să se dezvolte în propria casă, a sugerat că oamenii sunt cei care trăiesc în lumea păianjenilor şi nu invers.

Alte lucrări expuse includ o instalaţie numită Casa Tomada a artistului columbian Rafael Gomezbarros, care prezintă un roi de furnici sculpturale gigantice.

Expoziţia, Clara şi creaturi târâtoare, va fi deschisă până la 15 ianuarie.

articolul original.

Ateliere pentru copii la Muzeul de Artă Populară Constanța

27 September 2022 at 05:32
image

Muzeul de Artă Populară Constanța a anunțat că, în perioada 03-14 octombrie 2022, încep atelierele pentru copii la Muzeul de Artă Populară Constanța.
Cei mici sunt invitați la o activitate educativă dedicată copiilor de toate vârstele, specifică anotimpului în care ne aflăm, cu tema ”Colaj de toamnă” având ca subiect motivul Pomului Vieții.

Grupurile de copii vor fi îndrumate de către specialiștii muzeului.

Prețul unui bilet pentru participarea copiilor la atelier este de 2,5 lei și pentru efectuarea unui tur al muzeului 2,5 lei. Pentru adulți biletul de intrare este 5 lei.

Pentru programări și informații suplimentare doritorii pot scrie pe adresa de e-mail evenimente_muzeuetno@yahoo.com sau pot suna la numărul de telefon 0241616133 – muzeograf Dragomir Mihaela Trifu.

articolul original.

Muzeul Județean – Scurtă istorie a muzeului reacreditat recent

26 September 2022 at 15:26

Muzeul Județean din Argeș este, probabil, unul dintre cele mai tinere muzee din România. Acesta este un muzeu, care deși este destul de tânăr, a reușit să treacă prin destul de multe provocări. Muzeul s-a format si s-a extins treptat – a început în cadrul Ateneului Popular din Pitești, apoi a urmat sediul Prefecturii de Argeș, iar apoi și vechea primărie. 

În prezent, acesta este locul, care găzduiește cele mai diverse expoziții cu motive atât clasice, cât și contemporane. Această diversitate, de fapt, se trage încă din ani 70-80’, atunci când muzeul găzdui o varietate mare de expoziții – de la cele istorice, până la cele cu motive mega contemporane. Așadar, vizita la acest muzeu ar putea deveni o alternativă de distracție bună, în special în cazul în care încă nu ai obținut un bonus fara depunere la un cazinou online, sau nu ți-ai programat alte planuri de distracție deocamdată.

Muzeul Județean din Argeș – Prezent

În prezent muzeul își are sediu în clădirea fostei prefecturi. Sediul nu a fost ales la întâmplare – clădirea este realizată într-un stil neoclasic, ceea ce reflectă cel mai bine poziționarea muzeului. Este vorba despre poziționarea, care îmbină istoria și importanța trecutului istoric cu arta contemporană (care, la fel, este foarte importantă pentru dezvoltarea culturală a Argeșului). 

Totuși, accentul este pus pe istorie, muzeul lăudându-se și cu o bogată colecție de artefacte istorice, care cuprinde tocmai 6380 exponate. Istoria se îmbină de minune cu arta la Muzeul Județean – Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, de exemplu, cuprinde peste 1000 de lucrări. Este vorba despre patrimoniu de pictură și sculptură. În patrimoniu sunt incluse atât lucrări clasice, cu un background istoric bogat și extrem de important, precum și lucrări, realizate de autorii contemporani.

Aici sunt prezenți și cei mai renumiți autori din România: Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Gh. Petrașcu Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza. Așadar, Muzeul Județean nu doar că cuprinde un vast patrimoniu, dar și pune la dispoziția vizitatorilor săi lucrările celor mai importanți autori din istoria culturală a României. 

Acreditarea recentă a Muzeului Județean Argeș

Ultima acreditare a muzeului a avut loc în 2017 și, deși ar părea că nu a trecut atât de mult timp, conform legislației în vigoare acreditarea muzeelor se face obligatoriu odată la 5 ani. Din acest motiv, în acest an s-a pus întrebarea acreditării acestui obiect cultural important pentru Argeș. 

Recent, în luna august s-a aflat despre un răspuns pozitiv la acest subiect – Muzeul Județean Argeș a primit acreditarea necesară. Dosarul, de fapt, a fost analizat și mai devreme – în luna iulie, doar că nu era oferit un răspuns final exact, referitor la statutul acreditării. Într-un final, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a emis hotărârea finală și a aprobat acreditare. 

Ce înseamnă acest lucru? Muzeul Județean Argeș va continua să-și desfășoare activitatea fără întreruperi. Cele 7 secții ale acestui muzeu sunt disponibile vizitatorilor, la fel fiind disponibil și renumitul magazin de suveniruri e lângă muzeu, adorat atât de turiștii veniți de peste hotare, cât și de către românii care vizitează Argeșul. 

Muzeul reprezintă un edificiu, care are grijă de istorie și promovează tradițiile și obiceiurile sănătoase. Precum a menționat și Tony Sloterman, “Chiar dacă avem o groaza de divertisment accesibil în prezent, este important să nu uităm frumosul etern”. În acest context, este foarte important ca asemenea edificii să obțină toate acreditările necesare, pentru a-și putea urma misiunea.

articolul original.

Muzeul Cucuteni va lua numele lui Gheorghe Dumitroaia, director în anul înființării

26 September 2022 at 07:51
image

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamţ îşi va schimba numele în Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia”.

Solicitarea a fost făcută chiar de către reprezentanţii Complexului Muzeal Național Neamţ, în semn de recunoştinţă faţă de cel care a fost, din 1993 până în 2016, directorul acestei instituţii. Motivaţia nu este deloc întâmplătoare, cu atât mai mult cu cât de numele lui Gheorghe Dumitroaia se leagă şi iniţiativa înfiinţării, în anul 2005, a acestui muzeu.

Astăzi, Muzeul Cucuteni adăposteşte cea mai bogată colecţie de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei şi de artă cucuteniană, decorativă şi figurativă din lume. În urmă cu doi ani, dr. Gheorghe Dumitroaia a primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Pentru ca muzeul să ia numele lui Dumitroaia, aşa cum prevede legea este necesară acordarea avizului din partea consilierilor locali pietreni şi ulterior de vot în Consiliul Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află toate muzeele din Neamţ. De altfel, proiectul privind acordarea avizului în CL va fi supus la vot în şedinţa de lucru ce va avea loc la finele acestei săptămâni,

Mai multe despre dr. Gheorghe Dumitroaia puteți citi aici.

Alex SÎRBU

articolul original.

Muzeul Prado anchetează originea a zeci de opere de artă din colecția sa

23 September 2022 at 13:30
image

Peste 62 de opere de artă din colecția pe care o deține Muzeul Prado din Madrid, Spania, sunt anchetate în acest moment. Iată de ce abia acum se suspectează că unele dintre creațiile de artă ar fi fost confiscate.

Muzeul madrilen Prado anchetează originea a cel puțin 62 de opere de artă din vasta sa colecție cu scopul de a afla dacă ele au fost confiscate în timpul Războiului Civil spaniol (din 1936 până în 1939) sau în timpul dictaturii lui Franco.

CITEȘTE MAI MULT

Prado este unul dintre cele mai cunoscute muzee din Madrid. De asemenea, el cuprinde una dintre cele mai interesante colecții de artă europeană, din secolul al XIV-lea și până la începutul secolului al XIX-lea.

articolul original.

Expoziție Ion Mândrescu la Muzeul Național Brukenthal

22 September 2022 at 06:48

Ion Mândrescu, 2004: „Sculptura este forma mea de existență, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume”.

Muzeul Național al Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, organizează în perioada 23 septembrie – 15 octombrie 2022, expoziția Ion Mândrescu, Sculptură.

Vernisajul va avea loc vineri, 23 septembrie 2022., ora 14.00, la Palatul Brukenthal, Sala de expoziții temporare (curtea a II-a), Piața Mare, nr. 4.

Expoziția  cuprinde 17 lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.

Curatorii expoziției sunt Dr. Constantin Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei și Dr. Iulia Mesea, de la Muzeul Național Brukenthal.

Despre expoziție dr, Iulia Meseaspune:

“Cea mai mare parte a lucrărilor care sunt prezentate publicului cu acest prilej, aparținetemei fundamentale din creația sculptorului: Omul – Timpul – Spațiul, prin care artistul exprimă raportul dramatic al ființei umane cu coordonatele care îi definesc, dar îi și limitează existența, spațiul și timpul, în efortul depășirii lor, al evadării din limitele lor. De nestăvilit și totuși, cu o anume fragilitate, Omul lui Ion Mândrescu se angrenează într-un răscolitor efort creator prin care își determină poziția și relația cu Spațiul și Timpul. Prins în roata timpului cosmic, el pare totodată pivotul central al mișcării universului, al existenței, al vieții. În dinamica pe care o generează, între teluric și cosmic, între mundan și spiritual,este construcție și speranță, este contopire de lumi și destine.

Prin măiestria și forța modelajului, prin vocația monumentalului, lucrările sculptorului Ion Mândrescu, realizate cu predilecție în bronz, par să contopească fizica solidelor și legile cineticii. Formele puternice au un dinamism care le conectează cerului, pământului, sufletului omenesc, fiind o reflexie a personalității sale și o oglindă a felului în care artistul visează lumea.

O expoziție de forță, răscolitoare, despre destinul ființei umane, generatoare de evaluări și reevaluări de natură existențială, la care vă așteptăm, cu drag.

Ion Mândrescu este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai sculpturii românești contemporane.

Născut pe pământ bucovinean, artistul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București. În 1979 a obținut premiul revistei „Amfiteatru”, iar în 1981 a câștigat o bursă pentru sculptură și, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul de Artă „Frederic Storckși Cecilia Cuțescu-Storck”.

Cu un palmares profesional solid, Ion Mândrescu, expunea în 1992, la Sevilla și la Viena, iar în 1995, la Strasbourg. Și-a consolidat recunoașterea internațională cu ocazia expoziției de la Centrul Cultural Român de la Paris, din 1993, când a fost descoperit și preluat pentru a fi expus și reprezentat, în termeni de exclusivitate, de galeria AkkaValmay, de pe faimoasa Rue de Seine.

Este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris și a obținut pentru lucrările sale numeroase premii și distincții.

Peste 200 de lucrări din creația sa se află în colecții private și publice din țară și străinătate”.

articolul original.

Muzeografi din toată țara așteptați la „Acta Moldaviae Meridionalis”

21 September 2022 at 18:52

În zilele de 29 și 30 septembrie, la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” se va desfăşura cea de-a 45-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis”.

Ediţia din acest an a sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis” va aduce la Vaslui peste 100 de istorici, cercetători, cadre universitare, din țară și din străinătate.

„Programul sesiunii cuprinde, și în acest an, lansări și prezentări de cărți. Astfel, vor fi puse în circulație Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis”, nr. XLII (2021) și revista instituției, „File culturale vasluiene”, nr. 3 și 4. Volumele care vor fi prezentate de invitați sunt „Mareșalul Prezan – Artizan și apărător al Marii Uniri”, semnat de Grigore Stamate și Mihai Hodorogea, și „Pecetea României Mari: Încoronarea de la Alba Iulia. Centenar 1922-2022”, autori Constantin Pațilea și Viorel Nicolau”, a precizat Ramona Mocanu, directorul muzeului vasluian.

Evenimentul, organizat de Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, va debuta cu o serie de comunicări în plen, prezentate de profesorul universitar dr. Cătălin Turliuc, din partea Institutului de istorie „A. D. Xenopol” Iași, și col. (rz) Mihai Hodorogea din București.

Activitatea mai cuprinde și vernisajul a două expoziții. Prima, „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, este realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran, iar cea de-a doua se numește „De-a lungul timpului – chipuri și războaie”.

„Anul acesta se sărbătorește Centenarul Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. O parte dintre obiectivele care au aparținut celei mai iubite suverane a țării noastre și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran va putea fi admirată în sala Arta de către toți cei care vor trece pragul muzeului. În completarea acestei expoziții, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia, va fi expus Ordinul Ferdinand I, alcătuit din Colanul și Marea Cruce aparținând Reginei Maria”, a declarat muzeograf Andreea Atasiei.

„Cea de-a doua expoziție, care va fi realizată în sala Multimedia, va cuprinde lucrări de artă plastică din patrimoniul Muzeului Județean Vaslui. Lucrările redau portretele personalităților vremii, dar și numeroase compoziții ce reflectă efortul armatei române în conflagrațiile europene”, a declarat muzeograf Marian Antoniu.

Discuţiile la simpozion vor continua pe secţiuni, la care vor participa profesori universitari, istorici şi muzeografi din ţară.

articolul original.

A demarat proiectul CJ Dolj – „EU la muzEU”. Elevii din Dolj au început vizitele gratuite la muzeele din Craiova

21 September 2022 at 21:01
image

A demarat proiectul CJ Dolj – „EU la muzEU”. Elevii din clasele a VI-a și a VII-a de la toate şcolile din Dolj vor beneficia, din această lună, de programul „EU la muzEU”, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean (CJ) cu scopul de a promova valorile culturale din Dolj în rândul elevilor din județ.

Este vorba de un proiect aprobat de Consiliul Judeţean în luna martie, care presupune ca fiecare unitate de învăţământ din Dolj (din toate cele 110 localităţi, plus Craiova) să permită elevilor de gimnaziu (clasele a VI-a şi a VII-a) să viziteze, timp de o zi, instituțiile muzeale din Craiova aflate în subordinea CJ. Proiectul de vizite tematice gratuite are un buget anual de 350.000 de lei şi presupune pentru elevii din afara Craiovei transportul şi o masă caldă la Restaurantul „Flora“, aflat în administrarea unei societăţi deţinute de Consiliul Judeţean Dolj.

Programul a demarat din această săptămână, cu vizite la Muzeul Olteniei, cu cele cele trei secții ale acestuia: Istorie-Arheologie, Științele Naturii și Etnografie. Elevii din Dolj vor putea vizita însă şi Muzeul de Artă, dar şi Centrul „Constantin Brâncuşi“, ultima „bijuterie“ culturală a judeţului, inaugurat la finele săptămânii trecute. Circa 10.000 de elevi din judeţ vor beneficia în fiecare an de programul „EU la muzEU”, care va cuprinde, de anul viitor, încă o destinaţie unicat marca CJ Dolj: Casa Dianu – Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. „Vrem să oferim acces la educație non-formală și ceea ce înseamnă cultură muzeală pentru cât mai mulți elevi din judeţ“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

A demarat proiectul CJ Dolj – „EU la muzEU”. Cum au fost primele vizite

Muzeul Olteniei a primit, ieri, vizita unor grupuri de elevi de la şcolile din Ostroveni, Calopăr şi Orodel. Aceştia au făcut un tur al secţiei Istorie-Arheologie şi au aflat de la ghizi date despre istoria României, din cele mai vechi timpuri până aproape de zilele noastre.

A demarat proiectul CJ Dolj - „EU la muzEU”

„Avem privilegiul de a derula acest proiect «Eu la muzEU» şi pot să vă spun, din ce am constatat în aceste zile, că elevii sunt curioşi şi, în acelaşi timp, entuziasmaţi că vin aici. Cel mai mult îi atrag piesele de patrimoiu. Ştim cum sunt programaţi şi vin cu toţii, nu lipseşte nimeni. Practic, acum culegem roadele investiţiilor făcute de Consiliul Judeţean Dolj“, a spus Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Cosmin Vasile: „Vrem să le arătăm copiilor ce înseamnă istoria, cultura şi civilizaţia românească“

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a anunţat că proiectul „EU la muzEU” va fi derulat în fiecare an, pentru ca toţi elevii din Dolj să aibă posibilitatea să viziteze muzeele din Craiova.

„A debutat un proiect adresat copiilor din clasele a VI-a şi a VII-a de la toate şcolile din judeţul Dolj. Deja am primit vizitatori de la mai multe şcoli din judeţ. Prin acest proiect dorim să facilităm accesul tinerilor din judeţ, implicit din Craiova, la muzeele noastre, la expoziţiile permanente de la Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă, pentru a le arăta ce înseamnă istoria, cultura şi civilizaţia românească.

Sunt aproape 10.000 de elevi pe care îi aşteptăm să ne treacă pragul, din toate localităţile judeţului Dolj, şi ne dorim ca an de an, acolo unde nu există posibilităţi, elevii să aibă şansa să vadă cum se prezintă instituţiile noastre de cultură. Sper să fie atraşi de ceea ce li se prezintă şi să-şi dorească să studieze pe viitor istoria sau arheologia, însă pentru ei aceste vizite reprezintă, oricum, un plus de cultură generală. Sper să le placă şi să le spună şi colegilor lor mai mici ce au văzut aici, pentru că vom continua acest program“, a afirmat Cosmin Vasile.

Preşedintele CJ Dolj a mai precizat că va fi luată în calcul şi varianta de a se organiza vizite pe şantierul de la Desa sau la castrul de la Răcari, pentru elevii din zonele respective, pentru a vedea cum se fac săpăturile arheologice.

articolul original.

Simpozionul internaţional Semne şi Simboluri la Muzeul de Istorie din Suceava

20 September 2022 at 18:08

În perioada 20-23 septembrie 2022, Muzeul Naţional al Bucovinei Suceava şi Institutul de Arheologie Iaşi organizează a cincea ediție a Simpozionului internaţional Semne şi Simboluri.

Tema propusă pentru comunicări este Foc, lumină şi lichid sacru.

Prin alegerea unor teme care pot fi urmărite o perioadă lungă în cursul istoriei, participanţii, arheologi şi istorici pot împărtăşi din cercetările lor şi pot observa răspunsul în timp al comunităţilor umane la acelaşi tip de provocări.

La Muzeul de Istorie vor fi prezenţi 25 de specialişti din ţară şi străinătate, mulţi dintre ei participând la toate ediţiile anterioare.

articolul original.
❌