ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Percheziții în cadrul unei ample operațiuni anticorupție în Ucraina: „Raiduri de primăvară în loc de o campanie de însămânțare”

1 February 2023 at 13:42
By: -
image

Două raiduri anticorupţie de mare profil au fost efectuate de autorităţile ucrainene miercuri dimineaţă, vizându-i pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de Interne Arsen Avakov.

Casa miliardarului Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, a fost percheziţionată, a declarat o sursă din SBU pentru postul public de televiziune Suspilne.

E vizat un miliardar celebru

Presa locală relatează că ancheta se referă la companiile Ukrtatnafta şi Ukrnafta. Este vorba despre risipă de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de hrivne şi evaziune de la plăţile vamale, relatează The Guardian.

Fotografii care circulă pe reţelele sociale îl arată pe Kolomoiski, îmbrăcat într-un trening, privind în prezenţa unor ofiţeri SBU în interiorul unei case mari din lemn, scrie Reuters, care precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea imaginilor.

Igor Kolomoisky, one of Ukraine's most powerful oligarchs (considered an untouchable) was visited today by the SBU. He is investigated for fraud, tax evasion, embezzlement of oil products, among other things. Now, I hope he wont be extradited to Israel...#lviv pic.twitter.com/KzOc4TCXUG

— TheLvivJournal (@LvivJournal)
February 1, 2023

Kolomoiski a fost anterior inculpat de SUA şi i-a fost revocată cetăţenia ucraineană anul trecut de către preşedintele Volodimir Zelenski.

Igor Kolomoiski este un fost aliat al preşedintelui şi l-a susţinut în campania electorală din 2019. El este originar din oraşul central Dnipro şi deţine o serie de active, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina. 

Oficialii anticorupţie ucraineni investighează, de asemenea, un caz în care suspectează opt persoane de deturnare de active şi fonduri de la o companie petrolieră controlată de stat, legată anterior de Kolomoiski, scrie Reuters.

Statele Unite l-au sancţionat pe oligarh în 2021, "din cauza implicării sale în acte de corupţie semnificative". Autorităţile americane au susţinut că Kolomoiski şi un partener de afaceri au spălat în Statele Unite fonduri furate. Kolomoiski a negat orice ilegalitate.

Ancheta în cazul elicopterului prăbuşit

În ceea ce-l priveşte pe Arsen Avakov, el a fost ministru de Interne din 2014 până în 2021. Acesta a declarat pentru Suspilne că percheziţiile au avut legătură cu prăbuşirea elicopterului militar de la Brovarî de luna trecută şi au fost efectuate la mai multe adrese.

"Ne-am uitat la contractele cu elicopterele Airbus, vechi de şase ani. Desigur, nu s-a găsit nimic. Contractele au fost aprobate de Guvern şi de Parlament", a declarat Avakov.

Un elicopter militar fabricat de Airbus s-a prăbuşit la 18 ianuarie, provocând moartea a 14 persoane, între care ministrul de Interne Denîs Monastîrski şi alţi oficiali de top din minister.

Avakov, în vârstă de 59 de ani, a demisionat din funcţia de ministru de interne al Ucrainei în iulie 2021. El a fost unul dintre cei mai puternici oficiali ai ţării, ocupând funcţia de ministru de Interne timp de peste şapte ani.

Toate aceste percheziţii au loc în contextul în care autorităţile ucrainene şi-au intensificat în ultimele săptămâni eforturile anticorupţie, după ce presa a dezvăluit mai multe cazuri de contracte dubioase, inclusiv la Ministerul Apărării şi la cel al Infrastructurii.

De atunci, mai mulţi oficiali şi funcţionari publici au fost demişi sau şi-au dat demisia, unii dintre ei fiind arestaţi sau anchetaţi.

De asemenea, vineri, Kievul va găzdui un summit cu UE, în cadrul evaluării candidaturii sale la blocul comunitar, pe care trebuie să-l convingă că îndeplineşte standardele necesare.

„Raiduri de primăvară în loc de o campanie de însămânțare"

Perchezițiile anticorupție s-au desfășurat în întreaga țară, a anunțat David Arakhamia, liderul majorității parlamentare din Ucraina. Arakhamia a scris pe Telegram că autoritățile au desfășurat „raiduri de primăvară în loc de o campanie de însămânțare".

Alături de „o serie întreagă de acțiuni de investigație sub acoperire", Arakhamia a dezvăluit că au fost efectuate percheziții imobiliare și la politicianul Vadim Stolar, potrivit CNN.

El a precizat că „întreaga conducere a agenției vamale" a fost demisă, că au avut loc „percheziții la Serviciul Fiscal de Stat" și că autoritățile au transmis „notificări unor înalți funcționari ai Ministerului Apărării".

„Țara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, statul va veni și îl va ajuta să se schimbe", a spus politicianul ucrainean.

Ziua 343: Rusia și Belarusul se antrenează, Zelenski ar pregăti planul de pace. Ucraina, mai repede în NATO decât în UE?

articolul original.

Pariul greșit al Kremlinului: Tensiunile dintre SUA și Germania n-au lăsat pradă Ucraina

31 January 2023 at 14:27
image

Acum doi ani, Moscova privea disputa dintre Statele Unite și Germania asupra magistralei Nord Stream 2 ca pe un test al puterii transatlantice. De atunci, situația s-a schimbat atât de mult, încât și Kremlinul a fost surprins de ceea ce a urmat.

Rusia a investit enorm în conducta de 1.200 de kilometri care transporta gazele naturale în Germania, menită să crească exporturile și să-i întărească pârghia de putere asupra industriei europene. Germania, un client tradițional al resurselor oferite cu generozitate de Rusia, s-a așezat imediat în primul rând la coadă. Washingtonul nu.

Statele Unite nu doreau ca noua conductă de aprovizionare submarină de mare capacitate să înlocuiască vechile magistrale terestre care tranzitau Ucraina, oferind venituri vitale conducerii din Kiev din ce în ce mai înclinate către Occident, arată o analiză publicată de CNN.

Moscova a calculat că, dacă Washingtonul blochează Nord Stream 2, ceea ce a și făcut, atunci asta va arăta că puterea europeană nu mai depinde de Berlin, ci de Casa Albă.

Doi ani mai târziu, pariul Kremlinului s-a dovedit greșit. Deși tentată de avansurile amețitoare ale Rusiei, Germania post-Merkel a analizat de zece ori și a tăiat o dată, trecând, cu greu, e drept, de partea Americii și susținând trimiterea de tancuri în Ucraina. Exact ultimul lucru de care aveau nevoie rușii.

Cum i-a adus Scholz pe toți de partea lui

Cancelarul german a condiționat transferul tancurilor Leopard 1 și 2 în Ucraina de trimiterea de către SUA a tancurilor Abrams. Refuzul lui Olaf Scholz de a fi, așa cum a spus-o el, "presat" să trimită singur tancuri în Ucraina a arătat că dinamica puterii transatlantice s-a schimbat.

La summit-ul din martie anul trecut, liderii NATO au convenit să echipeze, să înarmeze și să instruiască forțele armate ale Ucrainei la standardele alianței nord-atlantice.

Deși Ucraina nu avea să devină membru NATO, mesajul transmis Rusiei era clar: în următorii ani, Ucraina urma să arate și să lupte ca și cum era în NATO.

Metamorfoza continuă a Ucrainei de la forța sovietică moștenită la clona NATO nu a depins doar de mecanismul sau diplomația obținerii tancurilor, vehiculelor de luptă, apărare antiaeriană și artilerie, ci și de aducerea a miliarde de oameni din statele membre NATO la un numitor comun cu politicienii lor.

A spus-o chiar Scholz în Parlament: "Credeți-ne. Nu vă vom pune în pericol", a dat el asigurări.

Acesta a explicat că guvernul său a gestionat deja agresiunea Rusiei și nu s-au concretizat temerile de o iarnă înghețată și de colaps economic. "Guvernul a făcut față crizei. Suntem într-o poziție mult mai bună", a spus el.

Ropotele de aplauze de la fiecare pas al discursului rostit cu grijă au vorbit la fel de puternic ca afirmaţiile sale. Scholz a făcut, așadar, ceea ce era mai bine pentru Germania, aducând de partea sa o populație care de obicei se opune războiului și arătându-i de ce trebuie să-și folosească puterea divizată în privința sprijinirii Ucrainei, chiar cu riscul de a înfuria Kremlinul.

Moscova crede că tot Casa Alba face jocurile

Dar dacă în Europa Scholz pare să fi estompat influența majoră a Americii în războiul din Ucraina, Moscova nu crede că s-a schimbat mare lucru. Andrei Kortonov, director general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, este de părere că la Moscova "cei mai mulți oameni cred că tot Biden "trage sforile". Ba chiar, în loc ca Berlinul să capete putere, "leadership-ul american arată mai puternic ca oricând".

Cu toate acestea, Kremlinul nu a făcut discriminări, continuând să privească la fel de amenințător spre ambele maluri ale Atlanticului.

Ambasadorul rus în Germania a spus că mișcarea Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina este "extrem de periculoasă" și l-a acuzat pe Scholz că refuză "să-și recunoască responsabilitatea istorică (a Germaniei) față de poporul nostru pentru crimele oribile ale nazismului". Iar omologul său de la Washington a acuzat Casa Albă de "provocare flagrantă" și a spus că Biden intenționează „înfrângerea strategică” a Rusiei.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării sale, a spus că Rusia nu-și va permite niciodată să fie învinsă și va folosi armele nucleare dacă este amenințată.

În mod ciudat, în rândurile oficialilor mai apropiați de Kremlin declarațiile sunt mai puțin belicoase, un indiciu că Putin a redus, probabil, amenințarea escaladării nucleare.

Ca reacție la decizia lui Scholz de a trimite "Leoparzii" în Ucraina, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, s-a limitat la termenii discursului clasic, spunând că aceasta "adaugă presiune pe continent, dar nu poate împiedica Rusia să-țși atingă obiectivele".

Berlinul vrea mai mult control

Mesajele amestecate despre tancurile lui Biden și Scholz i-au nedumerit pe mulți dintre cetățenii ruși. Unii dintre cei consultați de CNN sunt convinși că Rusia va învinge oricum și au spus că SUA și Germania vor fi perdantele războiului, însă mulți s-au arătat îngrijorați de război, invocând bilanțul greu al pierderilor și exprimându-și nemulțumirea că Putin le ignoră îngrijorările.

Nu se știe cât de multe cunoaște Scholz de scăderea în popularitate a lui Putin sau dacă el crede că asta contează acum, însă livrarea tancurilor ar putea contribui la slăbirea puterii liderului de la Kremlin.

După ce a întârziat să recunoască amenințarea Rusiei, să reorienteze Germania, să-și revigoreze armata și să-și intensifice livrările de arme către Ucraina, pragmaticul Scholz a transmis acum că Germania a intrat în joc și că, într-adevăr, vrea să preia controlul.

El a spus că Germania va coordona livrările Leopard 2 de la aliați către Ucraina, putere pe care i-o conferă legislația germană care împiedică orice cumpărător de echipament de război să-l transmită unui stat terț.

Cu Scholz îndreptându-se spre cârma diplomatică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își poate nutri ambițiile teritoriale de a reface întreaga suveranitate a Ucrainei, inclusiv recucerind Crimeea, înaintea unor eventuale discuții de pace cu Putin.

Cancelarul german s-a aflat în fruntea liderilor prieteni care doresc o încheiere rapidă a războiului și restabilirea stabilității economice în Europa.

Sunt posibile discuții îndelungate despre următoarele mișcări în sprijinul Ucrainei și semnale pentru Zelenski că ajutoarele militare vor depinde mai mult de acordul Berlinului și mai puțin decise unilateral de Washington. Pentru Kievul exasperat de zig-zagul de până acum al Germaniei nu poate fi decât o veste bună.

S-ar putea ca această schimbare a dinamicii puterii să nu schimbe modul în care se desfășoară războiul, dar ar putea avea un impact asupra contururilor unui acord final și ar putea modela o pace de durată atunci când aceasta va veni, conchide analiza menționată.

articolul original.

Ziua 339: Lupte grele la Vugledar. Polonia trimite încă 60 de tancuri, în total s-ar fi strâns 321

28 January 2023 at 20:01
image

În ziua 339 de război se dau lupte grele la Vugledar, o localitate din estul Ucrainei. „Încercuirea şi eliberarea în viitor” a acestei localităţi vor permite „schimbarea raportului de forţe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin.

În timpul ăsta, crește ajutorul pentru Ucraina. Polonia a anunțat că va mai trimite încă 60 de tancuri, în timp ce Belgia acordă ajutor militar suplimentar, cel mai mare ca valoare din istoria țării.

În ziua 338 de război, Zelenski a cerut statelor occidentale să livreze cât mai rapid tancuri cât mai multe Ucrainei pentru a pune capăt războiului, iar potrivit unor oficiali ruși, Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă majoră în Ucraina și este hotărât să întindă războiul pe mai mulți ani.

Evoluții pe front

 • Lupte feroce la Vugledar - Trupele ucrainene dau lupte grele cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde confruntările s-au intensificat în ultimele zile, relatează France Presse. Armata ucraineană a anunțat că a ucis aici 109 soldați ruși, iar 188 au fost răniți într-o singură zi. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat "lupte feroce", asigurând totodată că ruşii au fost respinşi. "Încercuirea şi eliberarea în viitor" a acestei localităţi vor permite "schimbarea raportului de forţe pe front", deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin.
 • Atacuri respinse - Armata ucraineană a respins 13 asalturi ale rușilor în regiunile Donețk și Lugansk, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei fără a preciza intervalul de timp în care au avut loc atacurile.
 • Bombardamente în Donețk - Trupele ruse au bombardat puternic Kosteantînivka, localitate din regiunea Donețk, sâmbătă dimineața. Trei civili au fost uciși.
 • Bilanțul războiului - Rusia a pierdut pe front cel puțin 125.510 de militari de la începerea războiului, potrivit bilanțului estimativ difuzat sâmbătă de armata ucraineană.
 • Rusia acuză Ucraina - Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a bombardat intenționat un spital din regiunea Lugansk, în estul separatist al Ucrainei, informează AFP şi EFE. Sâmbătă dimineaţa, "forţele armate ucrainene au lovit intenţionat clădirea unui spital local, cu lansatoare de rachete Himars", în localitatea Novoaidar, a afirmat armata rusă într-un comunicat. Atacul "s-a soldat cu 14 morţi şi 24 de răniţi printre pacienţi şi personal medical", precizează comunicatul.

Ajutoare pentru Ucraina

 • 321 de tancuri pentru Ucraina - Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri. „Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM, citat de CNN. El nu a precizat care ţări vor furniza tancurile şi ce fel de modele. Datele de livrare vor varia în funcţie de tipul de tanc şi de ţara de origine, a spus ambasadorul, iar calendarul va fi ajustat în următoarele consultări dintre Ucraina şi ţările occidentale.
 • Oficial - Până acum, oficial, SUA s-au angajat să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera propriile sale Leopard 2.
 • Polonia dă mai multe tancuri, Belgia oferă un pachet generos - Guvernul de la Varșovia a decis să trimită încă 60 de tancuri, pe lângă cele pe care le-a promis deja, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki, potrivit CTV News. Iar Belgia va acorda Kievului un pachet suplimentar de ajutor militar, în valoare de 94 de milioane de euro, cel mai mare de acest gen oferit vreodată de această țară unei alte țări, a anunțat premierul Alexander De Croo.

Declarații despre război

 • Riscul unui Al Treilea Război Mondial - Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, deci „la frontierele Europei”, ar începe al „Treilea Război Mondial", a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează EFE. "A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial", a subliniat Crosetto. El a subliniat că țările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse.
 • Cecenia şi-ar putea obţine independenţa - Premierul polonez Mateusz Morawiecki îndeamnă, într-un interviu acordat publicaţiei franceze LCI, şi alte naţiuni din Federaţia rusă să se elibereze". "Există părţi ale Rusiei care sunt nişte închisori ale altor naţiuni", a denunţat vineri şeful Guvernului de la Varşovia. "Aceste părţi ale Rusiei ar putea fi eliberate, ca Cecenia de exemplu. Eu cred că această ţară (Cecenia) îşi merită independenţa", a spus Morawiecki.
 • Rusia își termină arsenalul - Rusia ar putea să nu dețină suficiente rachete pentru a continua mai mult de trei-patru luni atacurile masive asupra Ucrainei, a spus un oficial din serviciile de informații ale Estoniei, citat de Newsweek. El a precizat că un astfel de scenariu optimist se bazează pe capacitatea actuală de producție a industriei de război ruse. În scenariul cel mai pesimist, Rusia ar putea avea suficiente rachete pentru a bombarda Ucraina între șase și nouă luni, a spus oficialul, precizând că totul depinde de câtă muniție cu ghidare a avut Moscova la începutul războiului.

Alte informații relevante

 • Sancțiuni mai dure - Japonia a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei în urma ultimelor sale atacuri cu rachete în Ucraina, adăugând mărfuri pe o listă cu interzicerea exporturilor și înghețând activele oficialilor și entităților ruse. Moscova a răspuns că decizia nu este îngrijorătoare și că s-a obișnuit cu astfel de restricții, relatează Reuters.
 • Coreea de Nord, mereu cu Rusia - Phenianul condamnă decizia Statelor Unite de a trimite tancuri de asalt de tip Abrams Ucrainei şi faptul că alimentează "un război prin procură" cu scopul de a distruge Rusia, relatează AFP. Washingtonul "încalcă şi mai mult linia roşie", arată, într-un comunicat, Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un. Aceasta acuză Statele Unite, pe care le cataloghează drept "arhicriminale", că sunt responsabile de Războiul rus din Ucraina. Phenianul se va afla "întotdeauna" alături de Rusia, subliniază sora dictatorului.
 • Mai multe victime la Makiivka - Atacul ucrainean cu rachetă de la Makiivka, din 1 ianuarie, în care Moscova susține că au murit 89 de militari, "este foarte posibil" să fi făcut peste 300 de victime, potrivit ministerului britanic al Apărării. "Evaluăm că majoritatea au fost probabil uciși sau dispăruți, mai degrabă decât răniți”, se arată în raportul din 28 ianuarie al ministerului. Conștientă că nu poate nega atacul, conducerea armatei ruse a decis să-l minimalizeze, prezentând date false, precizează sursa citată.
 • Sprijin necondiționat de la UE - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina din 3 februarie, că Ucraina beneficiază de sprijin necondiţionat din partea blocului comunitar. "Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de 'dacă' sau 'dar'", a afirmat von der Leyen într-un discurs ţinut la un eveniment al CDU la Düsseldorf, informează Reuters. Ucraina "luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei şi de aceea Ucraina trebuie să câştige acest război", a spus ea.
articolul original.

Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață în Rusia (Foto & Video)

21 December 2022 at 05:18
image

Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață reprezentând soldați ruși înarmați cu puști Kalașnikov pe străzile orașului siberian Cita.

Pentru localnici, sunt un punct de atracție. Mulți se opresc, îi privesc și se pozează cu ei. La minus 33 de grade Celsius, soldații ruși nu sunt în pericol aici. Pentru că sunt de gheață.

Cita se află la 4.830 de kilometri distanță de Moscova. Autoritățile locale au decis că niște sculpturi militarizate din gheață ar fi cele mai potrivite decorațiuni de Crăciun, un mod de a încuraja un an nou patriotic. Iar cei mai mulți dintre cei care trăiesc aici susțin această idee, se arată într-un reportaj realizat de BBC.

"Ducem un război, așa că e corect să avem acești soldați de gheață aici. Sunt de actualitate", a spus o femeie, Tatiana.

"E un mod neobișnuit de a sărbători Anul Nou. De obicei, ai Moș Crăciun, iepurași sau veverițe. Dar e un semn al vremurilor", a explicat Ludmila.

🤡 Officials in #Russia are forcing citizens to celebrate the New Year within a "patriotic concept". Instead of the usual winter characters, the main square of the town of #Chita was decorated with sculptures of the occupiers made of ice. pic.twitter.com/c9mXSOp5F9

— NEXTA (@nexta_tv)
December 7, 2022

Femeia este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. "Avem prieteni care au fost mobilizați și trimiși să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Îi sunăm să vedem dacă sunt bine. Dar orice am crede noi despre guvern, țara mamă e țara mamă. Dacă noi n-o apărăm, cine s-o facă?", a explicat ea.

Viața e grea în Siberia, dar patriotismul ține loc de orice

Când reporterul a întrebat-o de cine trebuie apărată Rusia, Ludmila a răspuns: "De naziști. Sunt o grămadă în jur. Rusia e atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propaganda LGBT. Încearcă să ne bage astea pe gât. Noi respingem aceste idei nepământene. Noi îmbrățișăm valorile ruse. E greu pentru să explic asta în cuvinte. Așa simt."

Rușii nu obișnuiau să vorbească pe stradă despre naziștii din Ucraina sau despre lupta pentru valorile ruse. Însă după ce a preluat controlul total asupra mass media, propaganda Kremlinului a reușit să convingă marea majoritate a populației că Rusia se află acum într-o luptă existențială cu Occidentul, iar oamenii repetă, aproape cuvânt cu cuvânt, discursul anti-ucrainean și anti-occidental pe care îl primesc pe canalele TV, notează sursa citată.

Sprijinul necondiționat al localnicilor din Cita nu a fost știrbit de faptul că, deși Siberia are rezerve imense de gaze naturale, orașul nu este nici acum conectat la rețeaua națională de gaze. Aici, la polul frigului, oamenii se încălzesc cu lemn și cu cărbuni. Oamenii nu se bucură de confort, dar au patriotism din belșug.

În fața casei de cultură, un om de zăpadă este împodobit cu drapelul Rusiei, iar în Piața Lenin, bradul de Crăciun stă lângă niște imense litere Z, simbolul "operațiunii militare speciale" a Moscovei.

La postul local Cita TV se difuzează reportaje despre elevii din oraș care scriu scrisori, dar nu pentru Moș Crăciun, ci pentru soldații ruși din Ucraina.

Amendă pentru un vis bizar cu Zelenski

Însă nu chiar toată lumea din Cita îmbrățișează acest patriotism necondiționat. Ivan Losev, în vârstă de 26 de ani, a povestit recent pe o rețea de socializare un vis bizar în care i-a apărut președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Am visat că fusesem mobilizat și trimis într-o tabără de instrucție. Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toți am fost prinși. Urmau să ne împuște, când Zelenski a arătat spre mine. 'Ți-am văzut postările de pe Instagram. Slavă Ucrainei!', a spus el. 'Slavă eroilor!', am răspuns eu", a povestit Losev.

După ce a scris despre visul lui pe rețelele de socializare și a făcut și alte comentarii despre "operațiunea militară specială", Ivan a fost reținut și a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 409 euro) pentru "discreditarea forțelor armate ruse".

"Cu cât se apropie mai mult căderea imperiului, cu atât mai tâmpite devin legile. Cred că asta va duce la prăbușirea Rusiei lui Putin", a spus Losev.

"Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar și să o critici ca să aduci schimbarea. Patriotismul înseamnă să-ți dorești binele orașului tău pentru a prospera. Pentru ca oamenii să rămână și să trăiască aici, s-o ducă bine. Dar patriotismul rus înseamnă să bombardezi Ucraina până o faci fărâme. Ei vor doar ca oamenii dintr-o altă țară să trăiască mai rău", a explicat tânărul.

articolul original.

10 generali ucraineni au fost demiși de la începerea războiului, altul s-a împușcat

16 December 2022 at 09:39
image

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că are încredere în generalii săi și că doar cei care fac față războiului au rămas în funcție.

Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru The Economist că de la începutul războiului cu Rusia a făcut mai multe schimbări la vârful armatei.

Fiind prea tânăr pentru a face armata în perioada sovietică, a reușit să evite cultura "poruncii" care a încurajat și răsplătit supunerea în structurile militare, îngrădind creativitatea. Totuși, asta nu înseamnă că Zalujnîi nu își impune voința puternică asupra celor cu care lucrează - el a declarat că a eliberat din funcție zece generali în cele aproape zece luni de război, notează publicația citată.

"Întotdeauna este posibil să fii normal. A fi normal înseamnă a rămâne om în orice situație, acesta este cel mai important lucru. (…) Am dat afară zece dintre ei (generali - n.red.) de la începutul războiului, pentru că nu erau la înălțime. Altul s-a împușcat", a relatat Zalujnîi.

În martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a degradat doi generali pentru încălcarea jurământului către țară. "N-am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar, treptat, vor fi toți pedepsiți", a spus el într-o alocuțiune, conform Wall Street Journal.

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei a mai spus în interviul publicat de The Economist că Rusia va încerca o nouă ofensivă asupra Kievului la începutul anului viitor. "Rușii pregătesc vreo 200.000 de noi soldați. N-am nicio îndoială că vor veni din nou spre Kiev", a declarat Zalujnîi.

"Mobilizarea rusă a mers. Nu-i adevărat că problemele lor sunt atât de îngrozitoare încât oamenii ăștia nu vor lupta. O vor face. Când un țar le zice să meargă la luptă, ei merg. Am studiat istoria celor două războaie cecene - a fost la fel. Poate că n-or fi așa de bine echipați, dar tot reprezintă o problemă pentru noi", a mai spus el.

articolul original.

Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de Financial Times, care îl compară cu Winston Churchill

5 December 2022 at 17:51
By: -

Financial Times l-a desemnat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept personalitatea anului 2022.

„Și-a câștigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie de caracter”, se arată pe contul de Twitter al Financial Times.

Argumentul Financial Times pentru această alegere a fost că președintele Ucrainei întruchipează „rezistența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale”.

De asemenea, Financial Times l-a numit pe președintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiții imperiale” care au costat viața a zeci sau chiar sute de mii de oameni.

„Mulți ucraineni înainte de invazia din februarie îl considerau un comediant și un amator, incapabil să accepte provocarea înaltelor funcții, dar Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a reușit să-și ocupe locul cuvenit în istorie datorită leadershipului și rezistenței sale incredibile”, scrie Financial Times.

Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic discursuri regulate la radio.

Financial Times consideră că utilizarea de către Zelenski a rețelelor sociale reflectă acțiunile lui Churchill și permite Ucrainei să obțină asistență militară și financiară din partea Occidentului.

„Așa cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și aduna țara (...), Zelenski a folosit rețelele sociale pentru a solicita fără încetare sprijin militar și financiar din partea Occidentului”, scrie Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zelenski a rememorat primele zile ale invaziei rusești și decizia sa de a rămâne în Kiev: „Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii...”.

Financial Times a subliniat că decizia președintelui de a rămâne, în loc să accepte propunerea americană de a fi evacuat, a devenit unul dintre cele mai importante puncte ale războiului, motivând armata și poporul ucrainean să reziste.

Ucraina a surprins întreaga lume respingând asaltul asupra Kievului și efectuând o contraofensivă în Donbas, notează ziarul. A recucerit jumătate din teritoriul capturat de trupele ruse, iar acum, odată cu debutul iernii, armata ucraineană se deplasează spre sud și est pentru a elibera întregul teritoriu ocupat, inclusiv Donbasul și Crimeea.

„Zelenski a devenit, de asemenea, personificarea curajului și rezistenței poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive Financial Times l-a recunoscut pe Zelenski drept Omul anului", conchide publicația.

La 30 octombrie, Zelenski a primit premiul Oxi Courage Award pentru conducerea sa în apărarea Ucrainei, care contribuie la promovarea și păstrarea libertății și democrației.

articolul original.

Președinta Ungariei va merge la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski – surse

25 November 2022 at 19:39
By: -
image

Președinta Ungariei, Katalin Novak, se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit site-ului index.hu, citat de Reuters, sursa a precizat că Novak va călători cu trenul prin Polonia.

Biroul prezidențial din Ungaria nu a confirmat, dar nici nu a negat informația.

Novak este politicianul maghiar de cel mai înalt rang care l-ar vizita pe Zelenski de la începutul războiului în Ucraina.

Katalin Novak este un aliat apropiat al premierului naționalist Viktor Orban și a fost ales președinte, o funcție în mare parte ceremonială, de către partidul de guvernământ Fidesz, majoritar în parlament. Alegerile au avut loc în luna martie.

În luna octombrie, Novak a semnat o declarație comună a președinților țărilor din Europa Centrală și din Balcani care au condamnat bombardamentele rușilor asupra orașelor ucrainene.

Miercuri, Ungaria a anunțat că va oferi un ajutor financiar de 187 de milioane de euro Ucrainei, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de Uniunea Europeană în valoare de până la 18 miliarde de euro.

articolul original.
 • There are no more articles
❌