ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pe urmele lui Churchill. Miza lui Zelenski la Washington

21 December 2022 at 09:48
By: -
image

Vizita la Casa Albă a liderului de la Kiev va întări simbolic rolul Americii în războiul pentru supraviețuirea Ucrainei și va trimite Kremlinului un semnal direct.

Prima călătorie în afara Ucrainei a lui Zelenski de la începutul invaziei Rusiei, în februarie, va sublinia, totodată, rolul decisiv al președintelui american Joe Biden în revitalizarea alianței occidentale care a ținut piept decenii la rând Uniunii Sovietice și care acum combate noul expansionism al Moscovei.

Sosirea lui Zelenski în America evocă, totodată, vizita premierului britanic Winston Churchill la Washington, cu 81 de ani în urmă, care a cimentat alianța care avea să câștige Al Doilea Război Mondial, clădind apoi lumea democratică postbelică.

Zelenski a comparat rezistența poporului său împotriva Rusiei cu cea a națiunii britanice în fața bombardamentelor naziste, într-un discurs transmis video anul acesta în Parlamentul de la Londra, iar sosirea lui la Washington va contura și mai mult asemănările cu întâlnirea dintre Churchill și președintele american Franklin Roosevelt, se arată într-o analiză publicată de CNN.

Misiunea lui Zelenski și "fereastra" care trebuie folosită

Vizita lui Zelenski se desfășoară în condiții extraordinare de securitate. Nici măcar președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a putut confirma primele informații despre acest eveniment. "Nu știm. Chiar nu știm", a spus ea marți seară.

La Casa Albă se pregătește o recepție în onoarea lui Zelenski, un semn indiscutabil al sprijinului american și occidental pentru lupta Ucrainei împotriva lui Putin, potrivit căruia Ucraina nu are dreptul să existe.

Ruben Gallego, membru democrat al Camerei Reprezentanților din partea statului Arizona, care a vizitat Ucraina la începutul acestei luni, a spus pentru CNN că Zelenski vine la Washington cu o misiune specială: "Ceea ce încearcă să facă este să stabilească o legătură directă între ajutorul nostru și supraviețuirea, sprijinul și viitoarea victorie a Ucrainei".

În mod clar, primul obiectiv al liderului de la Kiev este să obțină sprijin militar. În timpul vizitei sale, Joe Biden va anunța un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, în care va fi inclus si sistemul de apărare antiaeriană Patriot, a declarat un oficial american.

Washingtonul plănuiește, de asemenea, să trimită Ucrainei kituri care permit convertirea muniției mai puțin sofisticate în "bombe inteligente" pentru a ținti liniile defensive ale rușilor, au declarat surse de la Pentagon pentru CNN.

Vizita lui Zelenski survine, totodată, în timp ce Congresul SUA este gata să aprobe un alt ajutor consistent de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații NATO.

Decizia asupra sistemului Patriot, care ar răspunde cererii mai vechi a Ucrainei, reflectă un proces al SUA de a se adapta la schimbarea de strategie a atacurilor Rusiei. Sistemul ar ajuta Kievul să contracareze mai bine atacurile brutale cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii electrice pe care Moscova le vizează, încercând să înrăutățească situația civililor în plină iarnă și să distrugă rezistența poporului ucrainean.

Întrevederea dintre Biden și Zelenski, care au vorbit de multe ori la telefon și în legături video dar nu s-au întâlnit niciodată, survine într-un moment vital al războiului. Luni la rând, președintele american a fost rezervat în a trimite sisteme de arme Ucrainei pentru a evita escaladarea conflictului la confruntarea directă între NATO și Rusia. Biden a respins apelurile Kievului către Occident la crearea unei zone de excludere aeriană (no-fly zone) deasupra Ucrainei. Sistemul Patriot, cu rachete cu rază lungă de acțiune, ar reprezenta cea mai îndrăzneață implicare a Statelor Unite în conflict.

Wesley Clark, fostul comandant suprem al NATO, a spus că vizita lui Zelenski reflectă un moment critic în care soarta unui război pe care Ucraina nu-l poate câștiga fără sprijinul crescut al Statelor Unite poate fi decisă înainte ca Rusia să se regrupeze.

"E o fereastră de oportunitate pentru Ucraina și totodată o fereastră a pericolului. Rusia e slăbită, dar Rusia se va întări. Aceasta este o perioadă în care Statele Unite au nevoie să vină în ajutor… Aceasta e fereastra, președintele Zelenski o știe (…). La vară va fi cu totul alt câmp de luptă", a spus generalul american.

Ce reacție va avea Putin?

Zelenski se va adresa și Congresului SUA, unde republicanii sunt pregătiți să preia controlul anul viitor. Unii dintre membrii pro-Trump ai partidului au avertizat că miliardele de dolari oferite Ucrainei ar trebui folosite pentru întărirea frontierei de sud a Statelor Unite împotriva imigrației. Iar Kevin McCarthy, posibilul nou președinte al Camerei Reprezentanților, a spus că Ucraina nu ar trebui să se aștepte la "un cec în alb" de la Washington.

Chiar dacă Ucraina încă are un sprijin republican puternic în Senat, această schimbare a dinamicii politice îi convine Kremlinului, pentru că de ea ar putea depinde supraviețuirea politică a lui Putin.

Vizita lui Zelenski și anunțul despre furnizarea sistemului Patriot i-ar nărui lui Putin speranțele în slăbirea sprijinului acordat Ucrainei și l-ar putea provoca pe liderul de la Kremlin, confruntat cu situația dezastruoasă de pe front.

Călătoria de dinainte de Crăciun a lui Zelenski promite să fie cea mai mare lovitură de relații publice de până acum pentru fostul actor devenit președinte, care a folosit inteligent istoria și mitologia patriotică a națiunilor occidentale într-o serie de discursuri video adresate parlamentarilor din țările aliate. Deși s-a arătat recunoscător pentru sprijinul extern, el a părut uneori că încearcă să determine Occidentul să se rușineze că nu face mai mult și să-i facă pe alegătorii din acele țări să pună presiune pe liderii lor pentru a ajuta Ucraina.

Pe urmele lui Churchill

Când va ajunge la Washington, Zelenski ar putea trăi aceeași experiență pe care Churchill a avut-o în capitala Americii, scăldată de luminile Crăciunului, după lunile de întuneric aduse de raidurile aeriene.

Liderul britanic a traversat oceanul la bordul navei HMS Duke of York, evitând submarinele naziste care mișunau prin Atlantic, apoi a luat avionul de pe coasta Virginiei până la Washington, unde pe 22 decembrie 1941 era primit de președintele Franklin Roosevelt înainte de conferința de presă comună din următoarea zi.

După zile de analize și întâlniri, în care regimul lui Churchill a inclus vin sherry la micul dejun, scotch și suc la prânz, șampanie seara și un coniac vechi de 90 de ani înainte de a urca în pat seara, cei doi lideri au plănuit înfrângerea Germaniei naziste și a Japoniei și au pus bazele alianței occidentale pe care Biden a revigorat-o prin sprijinul său pentru Ucraina.

Churchill, care tânjise mai multe luni la intrarea Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial și știa bine că aceasta era cheia înfrângerii lui Hitler, a spus atunci: "Am petrecut aceste sărbători departe de țara mea, departe de familia mea și totuși nu pot să spun cu adevărat că m-am simțit departe de casă."

Zelenski va avea parte de o primire demnă de un erou și speră că sprijinul suplimentar al SUA va însemna că Washingtonul "a tras sabia libertății și a aruncat teaca", cum a spus Churchill despre administrația Roosevelt în discursul său către Congres din 26 decembrie 1941.

De altfel, liderul ucrainean pare să aprecieze paralelele istorice. Într-un discurs emoționant adresat în martie membrilor parlamentului britanic, Zelenski a parafrazat unele dintre cele mai faimoase cuvinte rostite de Churchill: "Nu ne vom preda, nu vom pierde, vom merge până la capăt."

T.D.

articolul original.

Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de Financial Times, care îl compară cu Winston Churchill

5 December 2022 at 17:51
By: -

Financial Times l-a desemnat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept personalitatea anului 2022.

„Și-a câștigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie de caracter”, se arată pe contul de Twitter al Financial Times.

Argumentul Financial Times pentru această alegere a fost că președintele Ucrainei întruchipează „rezistența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale”.

De asemenea, Financial Times l-a numit pe președintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiții imperiale” care au costat viața a zeci sau chiar sute de mii de oameni.

„Mulți ucraineni înainte de invazia din februarie îl considerau un comediant și un amator, incapabil să accepte provocarea înaltelor funcții, dar Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a reușit să-și ocupe locul cuvenit în istorie datorită leadershipului și rezistenței sale incredibile”, scrie Financial Times.

Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic discursuri regulate la radio.

Financial Times consideră că utilizarea de către Zelenski a rețelelor sociale reflectă acțiunile lui Churchill și permite Ucrainei să obțină asistență militară și financiară din partea Occidentului.

„Așa cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și aduna țara (...), Zelenski a folosit rețelele sociale pentru a solicita fără încetare sprijin militar și financiar din partea Occidentului”, scrie Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zelenski a rememorat primele zile ale invaziei rusești și decizia sa de a rămâne în Kiev: „Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii...”.

Financial Times a subliniat că decizia președintelui de a rămâne, în loc să accepte propunerea americană de a fi evacuat, a devenit unul dintre cele mai importante puncte ale războiului, motivând armata și poporul ucrainean să reziste.

Ucraina a surprins întreaga lume respingând asaltul asupra Kievului și efectuând o contraofensivă în Donbas, notează ziarul. A recucerit jumătate din teritoriul capturat de trupele ruse, iar acum, odată cu debutul iernii, armata ucraineană se deplasează spre sud și est pentru a elibera întregul teritoriu ocupat, inclusiv Donbasul și Crimeea.

„Zelenski a devenit, de asemenea, personificarea curajului și rezistenței poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive Financial Times l-a recunoscut pe Zelenski drept Omul anului", conchide publicația.

La 30 octombrie, Zelenski a primit premiul Oxi Courage Award pentru conducerea sa în apărarea Ucrainei, care contribuie la promovarea și păstrarea libertății și democrației.

articolul original.
  • There are no more articles
❌