ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Sonda InSight, aflată pe Marte, refuză să moară chiar dacă asta trebuie să se întâmple cu luni în urmă

28 September 2022 at 07:00
image

O mică sondă își continuă operațiunile pe Marte, deși oamenii de știință credeau că va muri în urmă cu mai multe luni.

NASA credea că sonda InSight va muri în urma cu mai bine de un an, însă, cu puțin noroc, nava spațială sfidează toată așteptările și continuă să funcționeze.

Încă din iunie 2021, NASA se pregătea de sfârșitul sondei marțiene, experții estimând că InSight se va stinge până în primăvara anului 2022. Însă, în luna mai, NASA și-a actualizat estimările și a anunțat că sonda se va opri din funcționare în această vară, ori cândva până la sfârșitul anului 2022.

Actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat sonda InSight să rămână în viață

Totuși, actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat să rămână în viață în tot acest timp.

„Încă din 2021, noi am modificat un pic operațiunile și am avut parte și de vreme marțiană care a fost norocoasă pentru noi, pentru că nu au fost furtuni de praf puternice sau alte fenomene de acest fel”, a explicat Chuck Scott, manager de proiect pentru InSight la Institutul de Tehnologie din California, SUA (CalTech) și Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Marte se află momentan în plin sezon de furtuni de praf, fapt pentru care orice sondă de tipul lui InSight ar fi afectată, pe măsură ce praful se adună pe panourile sale solare și o forțează să rămână fără energie. Însă, așa cum a explicat Scott, acest sezon de furtuni de praf a fost neobișnuit de liniștit.

InSight a ajuns în versiunea robotică de îngrijire paliativă

„Ne așteptam la furtuni de praf regionale care să ne cauzeze probleme. Însă, având în vedere vremea din acest an, oamenii care prognozează vremea pentru Marte cred că nu vom vedea nicio furtună de praf regională pentru alte câteva săptămâni bune”, a adăugat Scott.

În ciuda vremii plăcute , InSight a ajuns, fără îndoială, în versiunea robotică de îngrijire paliativă, operatorii săi de pe Pământ reprogramând sonda astfel încât aceasta „să moară în liniște”, în loc să intre în modul de siguranță (safe mode). Scott a mai precizat că, de la amartizarea sa din 2018, producția de energie a lui InSight a scăzut treptat, iar acum a ajuns la doar o zecime din capacitatea sa originală.

„Nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”

De fiecare dată când o furtună lovește, „sonda va fi afectată”, a spus managerul de proiect, iar în cele din urmă una dintre acele furtuni o va scoate complet din uz.

„Vom ajunge la un punct în care bateria nu va mai funcționa și nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”, a aspus Scott, citat de Futurism.

Este cu adevărat un miracol faptul că sonda InSight a rezistat atât de mult timp.

articolul original.

Care vor fi temperaturile în următoarele săptămâni? Prognoza anunțată de meteorologi

28 September 2022 at 06:30
image

Meteorologii au transmis prognoza pentru următoarele două săptămâni, pentru toate regiunile țării, și spun că temperaturile vor fi de toamnă blândă, în jurul valorii de 20 de grade.

În prima săptămână, valorile termice se vor situa în jurul normelor, astfel temperaturile maxime medii se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă valoare în data de 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 19 și 21 de grade, cu cele mai coborâte valori spre finalul intervalului.

Banat

medii nocturne se vor încadra între 8 și 13 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 1 și 2 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Crișana

Pe tot parcursul, valorile maxime medii se vor situa în jurul mediilor multianuale, astfel, se vor încadra între 18 și 22 de grade. În prima săptămână, cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 28 septembrie, urmând ca în cea de a doua săptămână, valorile maxime medii să fie de 18…19 grade. Valorile minime medii, se vor încadra în prima săptămână între 9 și 12 grade; cea mai ridicată valoare minimă medie se va înregistra în zilele de 27 septembrie și 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 29 septembrie. În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile minime medii vor marca o scădere și se vor încadra între 7 și 10 grade, cu cele mai coborâte valori în ultimele zile de prognoză. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Transilvania

În prima săptămână, valorile maxime medii se vor situa în jurul normelor specifice perioadei, astfel temperaturile se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în 30 septembrie și în 1 octombrie și cea mai coborâtă pe 28 septembrie. În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile medii diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 17 și 19 grade, cu cele mai coborâte valori, spre finalul intervalului. Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 7 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în 27 septembrie și 2 octombrie și cele mai coborâte în zilele de 26 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne, vor marca o scădere treptată de la 9 grade în data de 3 octombrie până spre 6 grade în data de 9 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 27 – 28 septembrie și 2 – 3 octombrie.

Maramureș

Valorile maxime medii se vor situa în general în jurul mediilor multianuale. Astfel temperaturile medii diurne în prima săptămână se vor încadra între 18 și 22 de grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă în 28 septembrie. În cea de a doua săptămână vor marca o scădere până spre 17 grade. Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 8 și 11 grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în ziua de 27 septembrie și în intervalul 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în zilele de 26 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne vor marca o scădere treptată până spre 6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată până în jurul datei de 4 octombrie, când local se vor înregistra cantități mai importante de apă.

Moldova

Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 18…20 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6 și 12 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Dobrogea

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme caldă, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 26 și 28 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 20…22 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 11 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Muntenia

Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 25 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 20…21 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 27 și 28 septembrie.

Oltenia

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 19…20 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 13 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima săptămână, iar în jurul datei de 27 septembrie local se vor înregistra cantități de apă mai însemnate.

La munte

În mare parte din interval regimul termic va fi apropiat de normele climatologice ale perioadei, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 10 și 15 grade, iar cea a minimelor între 3 și 8 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe toată durata perioadei de referinţă, însă cantităţi de apă mai însemnate se vor acumula în jurul datei de 27 septembrie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Cum va fi VREMEA în România | teiusinfo.ro

27 September 2022 at 08:46

Mesaje de paste fericit 2022 • Felicitari de Paste fericit • SMS  de Sfintele Paști • Urari de Paste • | teius info.ro

Învierea Domnului aduce bucurie în sufletele tuturor, cel mai răspândit obicei fiind vopsirea ouălor roşii, a căror prezenţă este obligatorie pe masa de Paşti. 40 de zile după Învierea Domnului creştinii îşi spun Hristos A Înviat şi răspund Adevărat a Înviat! Fii primul care trimite un mesaj de Paști prietenilor şi urează-le sărbători fericite!

MESAJE DE PASTE HAIOASE SI AMUZANTE

mesaje de Paste“Să paştem cât de mulţi, să paştem toţi de-o dată, chiar dacă iarba nu-i legală, măcar e tolerată.”

“16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou Paşte fericit!”

“De Paşte să iei de poftă, nu să mănânci de foame, carnea de miel are cam 200 de calorii la suta de grame.”

“Mai bine dau mesaje de Paşte decât să fac minute adiţionale. Mi-am dat salariul ca să umplu masa de bucate tradiţionale.”

“Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.”

MESAJE DE PASTE

Mesaje de Paste: Iisus a fost un crin printre spini, iar tu, prin dragostea lui, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!

 Mesaje de Paste: O singură dată pe an e Paştele. O zi specială, îmbogăţită de aroma bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primavară şi al tău! Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapă de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi. Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

Mesaje de Paste: Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Mesaje de Paste: E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit.

Mesaje de Paste: Hristos a înviat! Fie ca lumina Învierii să îţi umple sufletul de speranţă, linişte, bucurie şi iubire!

Mesaje de Paste: Aş vrea să petrecem Paştele împreună. Deşi ştiu că nu e posibil, îţi voi fi alături cu sufletul şi fie ca speranţa Învierii să mi te aducă aproape în curând! Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii!

Mesaje de Paste: Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!

SMS-uri de PASTE FERICIT

Mai bine dau MESAJE DE PASTE decât să fac minute adiţionale. Mi-am dat salariul ca să umplu masa de bucate tradiţionale.

Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un MESAJ DE PAŞTE

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

M-a contactat iepuraşul şi mi-a zis că eu o să fiu cadoul tău de Paşte.

Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.

De Paşte te provoc la un concurs de spart ouă. Am o presimţire că voi fi cel mai bun sau că te voi lăsa să câştigi dacă iepuraşul mă va umple de generozitate şi compasiune! Ce zici? Te bagi?

Poti să te maturizezi, să te cultivi, dar nu vei putea renunţa niciodată la bunătăţile mesei de Paşte!

Sunt zile cand trebuie să ne reamintim să fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima caldă şi mai deschisă, când lumina sfântă coboară în casele şi în inimile noastre. Paşte Fericit!

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei şi bucuriei cu bunătate şi căldură în suflet. Hristos a înviat!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou PAŞTE FERICIT!

Citește și: Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor

Sper să nu te ocolească iepuraşul nici anul acesta, deşi ştiu că nu ai fost atât de cuminte precum încerci să pari!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!

Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!

Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!

Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Domnului binecuvântată de lumina sfântă să aducă sentimente calde, bogăţie sufletească şi bunăstare într-un ou înroşit de iubire şi într-un cozonac delicios precum voia bună.

Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

În noaptea învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet „Hristos a înviat!”.

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire şi puterea de a dărui şi ajuta semenii. Paşte Fericit!

URĂRI de PAŞTE

Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!

Paşte mielul fericit, oul sade înroşit, de ruşine s-a scumpit. Iubitul iepuroi să-ti aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc si spor la toate!

Iepuroiul nu mai vine, ca nu prea se simte bine. A aflat din Parlament ca e criza in buget. Aşa ca s-a îmbătat ca sa nu fie crizat! PASTE FERICIT!

E totul gol, lipsit de miez. Nu e iubire, nu e crez, ce este bun e aruncat. E-o lume noua, în păcat că uiţi să ierţi ce-i de iertat chiar de HRISTOS A INVIAT!

Fie ca sfânta sărbătoare a învierii Domnului sa vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumina, iubire, speranţa. Un Paste Fericit!

Azi, in zi de sărbătoare sa coboare liniştea si pacea. Minunea invierii lui Iisus sa dainuie in inimile voastre, sa va lumineze viaţa si sa va aducă renaşterea credintei, sperantei, bucuriei cu bunătate şi căldura in suflete! Hristos a Înviat!

Lumina Sfintei Învieri sa pătrundă în sufletul si in inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!

Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire ! HRISTOS A INVIAT!

Dumnezeu sa va dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zâmbet la fiecare lacrima, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grija si un raspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului sa îţi aducă în suflet bucurie si iubire. Paste fericit, alaturi de cei dragi!

Învierea Domnului să vă aducă armonie in casa si în gând, împăcare si regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!

SMS-uri HAIOASE şi AMUZANTE de PAŞTE

Sper să nu te ocolească iepuraşul nici anul acesta, deşi ştiu că nu ai fost atât de cuminte precum încerci să pari!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!

Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un MESAJ DE PAŞTE

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

M-a contactat iepuraşul şi mi-a zis că eu o să fiu cadoul tău de Paşte.

Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.

De Paşte te provoc la un concurs de spart ouă. Am o presimţire că voi fi cel mai bun sau că te voi lăsa să câştigi dacă iepuraşul mă va umple de generozitate şi compasiune! Ce zici? Te bagi?

Poţi să te maturizezi, să te cultivi, dar nu vei putea renunţa niciodată la bunătăţile mesei de Paşte!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou PAŞTE FERICIT!

FELICITĂRI de PAŞTE

Pastele este o promisiune pe care Dumnezeu o reînnoişte în fiecare primăvara. Fie ca promisiunea de Paste sa îţi umple inima de pace si bucurie! Paste fericit!

In noaptea Învierii, când clopotele bat, cu lumânări aprinse, cu sufletul curat, sa spunem împreuna HRISTOS A INVIAT! Paste fericit!

Copacii care cresc, florile care înfloresc si păsările care canta suav, îmi şoptesc ca Pastele e aici si iti doresc multa caldura in suflet, presarata cu fericire! Paste fericit!

Sa va bucure Dumnezeu, sa va dea sanatate, sa fiţi împreuna cat mai mult timp, iar bucuriile sa tina la distanta toate necazurile! Paste Fericit!

Oul inrosit, mielul rumenit, cozonacul marit, Paste fericit. Fie ca aceasta sarbatoare sa va aduca multa nadejde si pace in viata.

Fie ca Sfanta Sarbatoare de Paste sa va coboare in suflet minunea Invierii. Multa caldura, pace si liniste in suflet. Hristos a Inviat!

Iisus a venit pe lume pentru a ne darui viata, astfel incat fiecare dintre noi sa se bucure de clipele de traire de pe pamant si de vesnicia din in ceruri .
Un Paste fericit !

Un gand curat, un miel impanat, un ou inrosit, cozonac indulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS VA INVIA!

Dumnezeu sa va ofere un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, o binecuvantare la fiecare pas si un raspuns la fiecare intrebare. Paste fericit!

Sa te protejeze îngerii, tristeţea să o uiţi, bunăstarea sa te înconjoareă, si Dumnezeu sa te binecuvanteze mereu. Paste Fericit!

articolul original.

Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade

26 September 2022 at 13:22

La noapte, în jumãtatea de vest a ţãrii cerul va fi noros, se vor semnala averse, posibil însoţite de descãrcãri electrice şi în special în zona montanã şi submontanã cantitãţile de apã vor depãşi pe arii restrânse 25...30 l/mp. În restul teritoriului înnorãri vor fi temporare, ploile locale şi în general slabe cantitativ. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. Temperaturile minime se vor situa între 9 şi 18 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Izolat se va forma ceaţã.

image

Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade

Vremea 27 septembrie în țară

Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri şi mai ales dupã-amiaza şi în prima parte a nopţii vor fi averse, pe arii extinse în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia şi local în restul teritoriului. Acestea vor fi însoţite pe alocuri de descãrcãri electrice, în special în sud-vest şi sud, unde izolat vor fi şi cãderi de grindinã şi vijelii. Pe arii restrânse cantitãţile de apã vor depãşi 25...35 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri pe crestele montane şi local în sud, mai ales asociat averselor.

Temperaturile maxime se vor situa în jurul celor normale la aceastã datã în jumãtatea de nord-vest a teritoriului şi vor caracteriza o vreme caldã în rest, iar la nivelul întregii ţãri vor fi cuprinse între 17 grade în dealurile Crişanei şi 28 de grade în Bãrãgan şi Dobrogea continentalã. Minimele termice se vor încadra între 7 şi 17 grade şi vor fi mai ridicate decât cele specifice datei. Spre sfârşitul intervalului, pe alocuri va fi ceaţã, cu o probabilitate mai mare în sudul ţãrii şi în zonele depresionare.

image

Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade

Vremea 27 septembrie în Capitală

La noapte, cerul va avea înnorãri, trecãtor va ploua slab, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 13...15 grade.

Vremea va fi caldã. Probabilitatea pentru înnorãri accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi mai ridicatã seara şi în prima parte a nopţii. Temperatura maximã va fi de 25...27 de grade, iar cea minimã de 11...13 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţã. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilã.

image

Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade

Vremea 27 septembrie la munte

Vremea va fi în general instabilã. În Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, iar dupã-amiazã vor fi posibile şi descãrcãri electrice. În restul masivelor înnorãrile se vor accentua mai ales dupã orele amiezii şi în prima parte a nopţii, când pe arii relativ extinse se vor semnala averse, pe alocuri însoţite de desccãrcãri electrice. Pe arii restrânse cantitãţile de apã vor depãşi 25...35 l/mp. Vântul va prezenta intensificãri temporare, în special la altitudini mari. Regimul termic nu va avea variaţii semnificative faţã de intervalul precedent.

image

Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade

Observator » Vremea » Vremea 27 septembrie. Sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a țării. Maximele pot urca până la 28 de grade
articolul original.

Ploaie slabă și temperaturi de 25 de grade în Capitală

26 September 2022 at 08:20
Ploaie slabă și temperaturi de 25 de grade în Capitală

Vremea va fi bună în Capitală luni și marți, cu temperaturi maxime de 25 - 27 de grade, potrivit meteorologilor.

Cerul va avea înnorări, trecător va ploua slab, iar vântul va sufla slab până la moderat, luni. Temperatura minimă va fi de 13-15 grade..

Marți, vremea va fi caldă, iar probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi mai ridicată în ultimele ore ale intervalului.

Temperatura maximă luni și marți va fi de 25...27 de grade.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

O masă de aer cald lovește România. Temperaturi de 29 de grade la finalul lui septembrie

25 September 2022 at 07:25
image

Vremea continuă să se schimbe în următoarele zile. După ce luna august a adus caniculă, vijelii, dar și furtuni și ploi, luna septembrie aduce temperaturi scăzute, iar mai apoi temperaturi caniculare.

Pentru ultima săptămână din septembrie, meteorologii anunță până la 29 de grade Celsius și ploi de vară.

Climatologul Roxana Bojariu anunță temperaturi de vară în următoarele zile. Potrivit acesteia, o masă de aer cald va lovi întreaga Românie. Odată ce aceasta va trece însă, temperaturile vor scădea din nou.

„Am avut și avem încă… acum… perioada asta, mai rece decât în mod obișnuit. Odată cu modificarea sensului și direcției circulației, cu mase de aer care vor veni din vest, sud – vest, evident că și temperaturile încep să crească pe teritoriul României ajungând la valori destul de mari.

Definiția zilei de vară este acea zi în care temperatura maximă este mai mare de 25 de grade, într-adevăr, vor fi zile de vară”, a spus climatologul, la Digi24.

articolul original.

Vremea azi, 25 septembrie. Temperaturi ridicate în cea mai mare parte a țării

25 September 2022 at 04:48

Vremea în țară

În Dobrogea și Bărăgan găsim soare, vreme bună și un vânt mai insistent pe litoral. Temperaturile cresc cu 4-5 grade față de sâmbătă și se opresc pe la 25 de grade.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei atmosfera va fi insorită. Norii apar doar trecător, se încălzește și la amiază vor fi în jur de 24 de grade Celsius.

Soare și vreme bună se anunță și în nordul Moldovei și în Bucovina. Temperaturile cresc, iar după prânz se vor înregistra 19 grade la Suceava și 22 de grade în Bacău.

Citește și

În nordul Transilvaniei și prin Maramureș se mai adună norii și s-ar putea să plouă puțin spre seară. Vor fi și perioade cu soare și se mai încălzește ușor. La noapte o să plouă în aversă și se vor strânge cantități mari de apă în zona Maramureșului.

În vestul țării găsim vreme schimbătoare și câteva ploi slabe în munții Apuseni. Vântul devine mai insistent în sudul Banatului, iar temperaturile cresc ușor.

În Transilvania se anunță vreme bună, norii apar doar trecător și vântul suflă mai tare în zonele de munte. Temperaturile cresc cu 4-5 grade față de ziua trecută.

În Oltenia ne așteaptă o zi frumoasă și se mai încălzește puțin față de ieri. Norii apar destul de rar și amiaza ne aduce maxime de până la 22 de grade.

În regiunile sudice găsim soare și atmosferă plăcută, iar după prânz se vor atinge 26 de grade în Lunca Dunării.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: prognoza meteo, vremea,

Dată publicare: 25-09-2022 07:48

articolul original.

Vremea 25 septembrie 2022. Se încălzește în toată țara, temperaturile urcă până la 26 de grade Celsius

24 September 2022 at 12:27
image

Vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul zilei în vestul și nord-vestul teritoriului, iar seara și noaptea și în sud-vest, centru și nord. În a doua parte a intervalului vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă, în Maramureș, local în Crișana și Banat și pe arii restrânse în Transilvania, nordul Moldovei și al Olteniei. În extremitatea de nord-vest cantitățile de apă pot depăși izolat 10...15 l/mp, iar trecător se vor semnala descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zonele montane, pe litoral și în sudul Banatului, iar noaptea și în regiunile vestice. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 18 și 26 de grade, iar cele minime între 6 și 15 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali spre 3 grade, dar și ușor mai ridicate pe litoral și în deltă. Izolat se va forma ceață.

Prognoza meteo București

Vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale acestei date. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 24...25 de grade, iar cea minimă de 7...10 grade.

Vremea la munte

Vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară și noaptea când se vor semnala averse slabe local în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali și izolat în restul zonei.  Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, mai ales pe creste.

Vremea pe litoral

Vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare, după-amiaza și noaptea (rafale în general de 40...50 km/h). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 23 de grade, iar cele minime vor fi de 15-16 grade. Noaptea vor fi condiții de ceață. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 17 grade.

articolul original.

Vremea în weekend: Frig, ploi și o ușoară încălzire de duminică

24 September 2022 at 04:27

Vremea în weekend: Frig, ploi și o ușoară încălzire de duminică

Temperaturile din acest weekend vor fi mai scăzute decât ar fi de așteptat în această perioadă, iar precipitațiile vor cădea în majoritatea regiunilor țării.

Deși sâmbătă, 24 septembrie, temperaturile cresc ușor va fi tot foarte frig. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe spaţii mici ploi slabe în nordul, nord-estul şi centrul teritoriului.

În nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, vor mai fi posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 și 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 grade în depresiunile intramontane şi 12 grade Celsius pe litoral. Izolat se forma ceaţă.

În Capitală, ANM anunță că vremea va fi încă rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, în creștere ușoară față de ziua precedentă, va fi de 20 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 5 și 8 grade Celsius.
De duminică se încălzește

Duminică, 25 septembrie, se încălzește în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în jumătatea de sud-est unde valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei. În vestul şi nord-vestul teritoriului înnorările se vor accentua, iar aria ploilor se va extinde treptat.

În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi izolate în nord-est şi în centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în regiunile vestice, pe crestele montane şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile intramontane. Izolat se va forma ceaţă.

Și în București se va încălzi semnificativ. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 25 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 8 și 11 grade Celsius.

articolul original.

Vremea 22 septembrie. Temperaturile vor fi mult mai scăzute pentru această perioadă din an. Nu scăpăm nici de ploi

21 September 2022 at 19:33
image

La noapte, vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros în jumãtatea de nord a teritoriului, iar pe arii restrânse, cu precãdere în Transilvania şi Moldova, va mai ploua slab. La munte, îndeosebi la altitudini de peste 1600 m, precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţã şi ninsoare. În regiunile sudice, cerul va fi variabil, iar ploi izolate vor fi posibile la începutul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri în zona montanã. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade, posibil cu valori uşor mai scãzute în depresiuni şi dealurile subcarpatice din sud, unde vor fi condiţii de brumã. Izolat se va semnala ceaţã.

 

Vremea 22 septembrie în ţară

Vremea va fi rece pentru ultima decadã a lunii septembrie în cea mai mare parte a ţãrii. În regiunile din vest, centru şi nord, în zonele montane şi submontane, înnorãrile vor fi persistente mai ales în cursul zilei când pe arii relativ extinse va ploua trecãtor; la altitudini de peste 1600 m, va fi şi ninsoare sau lapoviţã. În sud şi sud-est, vor predomina perioadele cu soare, iar ploile se vor semnala pe spaţii mici - mai ales dupã-amiaza, când vor fi însoţite izolat şi de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri uşoare în prima parte a intervalului în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi în zonele înalte ale Carpaţilor Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 20 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 1 şi 10 grade. Izolat, dimineaţa şi noaptea, se va forma ceaţã. Presiunea atmosferică va creste foarte putin dinspre nord-vest, incat regimul baric se va mentine slab ciclonic.

Vremea 22 septembrie în Capitală 

La noapte, vremea va fi rece. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 7...8 grade, mai scãzutã în zona periurbanã, spre 5 grade.

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit pentru aceastã perioadã din an, cu temperatura maximã de 18...19 grade şi minima de 7...9 grade. Cerul va fi temporar noros şi mai ales în a doua parte a zilei vor fi averse slabe şi posibil descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab pânã la moderat.

Presiunea atmosferică va fi aproape stationara, langa o valoare mai mica decat cea normala.

Vremea 22 septembrie la munte

Vremea va fi rece pentru ultima decadã a lunii septembrie. Înnorãrile vor fi persistente mai ales în cursul zilei când pe arii relativ extinse va ploua trecãtor, iar la altitudini de peste 1600 m va fi şi ninsoare sau lapoviţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri uşoare în prima parte a intervalului mai ales pe creste. Izolat pe vãi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea, se va forma ceaţã.

Vremea 22 septembrie pe litoral

Vremea va fi rece dimineaţa şi noaptea, cu temperaturi maxime ce se vor situa între 17 şi 19 grade, iar cele minime vor fi de 10...11 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri ziua, când, trecãtor, va ploua slab. Vântul va sufla slab si moderat, cu intensificãri în prima parte a intervalului. Temperatura apei mãrii va avea valori cuprinse între 15 şi 18 grade.

articolul original.

La Bâlea Lac, pe Transfăgărășan, a venit iarna. Zăpadă la Vlădeasa, dar și în Bucegi, pe vârful Omu

21 September 2022 at 09:42
image

La peste 1700 de metri altitudine continuă să ningă în toate zonele înalte din centrul țării. Spre exemplu, pe Transfăgărășan, astăzi este a doua zi de deszăpăzire.

Deocamdată, șoseaua nu este închisă, însă drumarii avertizează șoferi să nu circule în aceste zone fără a avea mașinile echipate cu anvelope de iarnă.

Mare grijă pentru cei care fac excursii în zona montană

Avertismente vin și de la salvatorii montani, care spun că orice excursie în zonele de mare altitudine trebuie să țină cont de prognoza meteo, în primul rând, și de pregătirea fizică a persoanei care abordează un astfel de traseu. De asemenea, nu trebuie să lipsească hainele suficient de groase, astfel încât disconfortul termic să fie minim, în timpul unei astfel de excursii.

Vremea 21 septembrie. Temperaturi scăzute în aproape toată ţara. Maxima nu va urca peste 20 de grade

Vremea va fi rece pentru această dată în toată ţara, chiar deosebit de rece în vest, sud-vest, centru şi nord, precum şi în zonele montane şi submontane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 şi 20 de grade. În regiunile intracarpatice şi în zonele montane cerul va fi mai mult noros şi local, cu precãdere în Banat şi Crişana, va mai ploua slab, iar la altitudini de peste 1500 m, îndeosebi în vestul Carpaţilor Meridionali precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţã şi ninsoare.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi izolat ploi slabe în nordul Moldovei şi în dealurile Olteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Izolat se va semnala ceaţã.

Astăzi, la munte, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros, local şi temporar va ploua, iar îndeosebi la altitudini de peste 1500 m, precipitaţiile vor fi şi sub formã de mãzãriche, lapoviţã şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe creste.

articolul original.

Vreme rece în toată România: Meteorologii anunță temperaturi mai scăzute decât ar fi normal în această perioadă / Va ploua în majoritatea regiunilor

21 September 2022 at 06:59
image

După un început de toamnă călduros, vremea rece pune stăpânire pe România. Sunt anunțate ploi în majoritatea zonelor din țară, dar și ninsori în regiunile montane. 

De asemenea, în următoarele zile va apărea și bruma.

Vremea va fi rece pentru această perioada a anului în cursul zilei de miercuri, transmit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului unde local şi temporar va ploua. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza şi seara, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Temperaturi maxime între 13 și 20 de grade Celsius

Ploile vor avea şi caracter de aversă, trecător mai ales în sud vor fi posibile şi descărcări electrice, iar în zonele de munte îndeosebi la altitudini de peste 1500 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de măzăriche, lapoviţă şi ninsoare. Conform meteorologilor, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, în nord-est şi în extremitatea de sud-vest.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade Celsius, posibil cu valori uşor mai scăzute în dealurile subcarpatice din sud, unde vor fi condiţii de brumă. Dimineaţa şi noaptea izolat se va semnala ceaţă.

În Bucureşti, vremea va fi rece pentru ultima decadă a lunii septembrie, astfel că temperatura maximă va fi de 20 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 7 grade Celsius, mai scăzută în zona periurbană până spre 5 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat, conform Adevărul.

Joi se face tot mai frig. Meteorologii anunță că vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii septembrie în aproape toată ţara. În regiunile din vest, centru şi nord şi în zonele montane şi submontane, înnorările vor fi persistente şi va ploua pe arii relativ extinse (local moderat cantitativ). Conform ANM, la altitudini de peste 1.600 metri, vor fi şi ninsori sau lapoviţă. În sud şi sud-est, cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala pe spaţii mici.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe litoral şi în extremitatea de sud-vest, cu precădere în masivele montane ale zonei. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade Celsius în depresiuni şi 20 grade Celsius în Lunca Dunării. Minimele vor fi cuprinse în general între 2 şi 10 grade Celsius. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Și în Capitală va fi tot frig, cu o maximă a temperaturii aerului de 18 grade Celsius şi o minimă cuprinsă între 7 și 9 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, trecătoare. Vântul va sufla slab până la moderat.

Vineri, 23 septembrie, vremea se menține în același regim. Conform ANM, în ţară, valorile termice se vor menţine mult mai scăzute decât ar fi normal în aceastã perioadă din an. Cerul va avea înnorări tempoare şi, cu precădere ziua, va ploua slab pe arii extinse în zonele montane şi pe alocuri în restul teritoriului; la peste 1.600 metri altitudine, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în sud-est şi în extremitatea sud-vestică şi izolat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 19 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade Celsius. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În Capitală, cerul va avea înnorări în special în cursul zilei când vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 18 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între  5 și 8 grade Celsius.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

Vești bune: de săptămâna viitoare vremea se încălzește!

20 September 2022 at 20:36
Vești bune: de săptămâna viitoare vremea se încălzește!

Chiar dacă în multe imagini de astăzi am putut observa un strat semnificativ de zăpadă în zonele montane, iar drumarii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să nu pornească la drum fără cauciucuri de iarnă, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunţat în această seară prognoza meteo actualizată. Iar veștile sunt bune.

Într-o intervenție la Antena 3, șefa ANM a explicat cum va fi vremea în zilele următoare şi în weekend:

"Într-adevăr un episod de iarnă scurt, prezent în zona ţării noastre cel puţin până vineri. În weekend vorbim de temperaturi în creştere de la o zi la alta.

Şi dacă sâmbătă este posibil să consemnăm valori de temperaturi apropiate unei zile de vară 24-25 de grade Celsius, săptămâna va debuta cu valori peste 25 grade, posibil să ne apropiem de 29-30 de grade, mai ales în extremitatea sudică a ţării, aşa cum arată informațiile în acest moment.

Până atunci în următoarele zile o vreme deosebit de rece pentru partea de nord, centru, vest a ţării, acolo unde temperaturile pe parcursul zilei nu vor depăși 15-16 grade.

În zona de sud, sud-est a ţării vorbim de temperaturi de până la 19-20 de grade, dar nopțile vor fi unele reci cu minime între 2 grade până la cel mult 10 grade, posibil valori sub 0 grade sub pragul de îngheț în depresiunile din estul Transilvaniei şi, cu siguranță, în masivele montane, acolo unde la altitudini mai mari de 1.500 de metri pe crestele înalte vorbim de posibilitatea să mai consemnăm precipitații mixte sub formă de lapoviță şi ninsoare".

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

FOTO – VIDEO | Ninge în mai multe zone din România. Un strat de 3 centimetri de zăpadă s-a depus pe Tranfăgărășan

20 September 2022 at 05:52
image

A nins deja în mai multe regiuni din România. Pe Transfăgărășan s-a depus un strat de 3 centimetri de zăpadă, iar în stațiunea Vlădeasa din Munții Apuseni temperaturile înregistrate sunt negative.

Salvamontiştii din Argeş au transmis că în zona montană înaltă ninge. Pe Transfăgărăşan s-a aşternut deja un strat de zăpadă care măsoară trei centimetri.

„Vă recomandăm să circulați cu prudență pe Transfăgărășan. Ninge la peste 1800m altitudine. Pe carosabil s-a depus un strat de aproximativ 3cm de zăpadă, temperatura este de -3 grade. Dacă vă aventurați și pe potecile de munte, echipați-vă corespunzător!”, a transmis, pe Facebook, Cristian Toma, reprezentant al Salvamont Argeş.

Imagini cu prima ninsoare de pe vârful Vlădeasa

Și pe vârful Vlădeasa s-au așternut deja primii fulgi de nea. Se pare că va fi o iarnă grea, mai ales că anul trecut în aceeași regiuni a nins pentru prima dată la finalul lunii octombrie.

Imaginile de pe Vârful Vlădeasa au fost înregistrate la o altitudine de 1.836 de metri.

În cursul zilei de duminică, Direcția Regională de Drumuri Craiova a transmis pe Facebook o atenționare pentru șoferi:

„Lapoviță și ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană. Evitați deplasarea dacă nu aveți autovehicule echipate de iarnă În zonă acționează un echipaj de intervenție din cadrul districtului Rânca și un utilaj echipat cu lamă și material antiderapant.

Dacă aveți probleme cauzate de aderență, nu vă continuați deplasarea, așteptați să treacă utilajul cu material antiderapant și cereți ajutorul echipei de la drumuri!”, a scris sursa citată.

La finalul lunii august, zăpada și-a făcut apariția la Vârfu Omu, la 2.505 metri altitudine.

Motiv pentru care, meteorologul Radu Manta le cere, ironic, amatorilor de drumeție în Munții Bucegi să fie echipați corespunzător pentru traseele montane: „Pentru amatorii de drumeție în Bucegi, vă rog eu frumos să vă lăsați șalpii acasă…”

Anul acesta au murit 70 de oameni pe munte. De la un an la altul, numărul intervențiilor salvamontișilor crește îngrijorător. De la începutul anului au fost înregistare în jur de 4.000 de solicitări.

Entuziasmați de excursiile pe munte, de cele mai multe ori turiștii pleacă în aventură cu o pereche de pantofi sport sau uneori, chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiștii repetă ca este necesar un echipament.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cum vor fi temperaturile în următoarea perioadă? Prognoza anunțată de ANM

19 September 2022 at 21:00
image

Temperaturile minime coboară până la 3 – 4 grade Celsius în toată țara, până în 24 septembrie. După această dată temperaturile cresc cu aproximativ 5 grade. La munte se anunță ninsori.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 19 septembrie – 2 octombrie.

BANAT

Până spre sfârșitul primei vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa, în general, între 16 și 18 grade, iar a minimelor între 4 și 7 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 5 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie

CRIŞANA

În intervalul 19 – 24 septembrie vremea va fi deosebit de rece, media maximelor termice fiind, în general, de 15…17 grade, iar a minimelor de 4…7 grade. La sfârșitul primei săptămâni și la începutul celei de a doua se va încălzi cu aproximativ 4 grade, apoi valorile termice nu se vor mai modifica semnificativ. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26
septembrie și 2 octombrie.

TRANSILVANIA

Până în data de 24 septembrie media temperaturilor se va menține mult sub cea specifică perioadei și se va situa între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. În următoarele patru zile maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MARAMUREŞ

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 13 și 16 grade, iar a minimelor între 4 și 6 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 4 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MOLDOVA

Media temperaturilor va fi mult sub cea specifică perioadei, până în data de 24 septembrie, și se va situa, în general, între 13 și 17 grade a maximelor și între 5 și 8 grade a minimelor. Va urma o creștere a valorilor termice, la început a celor maxime, apoi și a celor minime, astfel că în jurul datei de 27 septembrie, media maximelor va atinge 21…22 de grade, iar a minimelor va fi de 10…11 grade. În zilele care vor urma, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații termice semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 26 septembrie.

DOBROGEA

Până în data de 24 septembrie, media temperaturilor se va menține mult sub cea specifică perioadei și se va situa între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MUNTENIA

În prima săptămână de prognoză, media maximelor termice va avea variații între 17 și 22 grade, iar a minimelor între 6 și 9 grade și vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod normal la această dată. În cea de-a doua săptămână, mai ridicate, nu vor mai avea variații importante, media maximelor se va situa în jurul a 23…24 de grade, iar a minimelor va fi de 10…12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

OLTENIA

Până în data de 24 septembrie, media temperaturilor se va menține sub cea specifică perioadei și se va situa între 16 și 21 grade a maximelor și între 6 și 8 grade a minimelor. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

LA MUNTE

Vremea va fi mult mai rece decât în mod normal la această dată până în data de 24 septembrie; media maximelor termice va avea variații între 4 și 8 grade, iar a minimelor va coborî ușor sub pragul de îngheț. În următoarele două zile se va încălzi cu aproximativ 4…5 grade, apoi nu vor mai fi variații termice importante. Temporar va ploua aproape zilnic, iar în prima săptămână, la altitudini în general de peste 1600 m, trecător, se vor semnala și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

articolul original.

Altădată caniculă la mijloc de septembrie, acum frig, vânt și ploi – când se încălzește vremea

19 September 2022 at 11:33

Este vreme de toamnă târzie de două zile. Ploile își fac de cap, iar duminică a bătut și vântul cu putere. În alți ani, în septembrie se făcea încă plajă și era caniculă, vară în toată regula.

De exemplu, în urmă cu 7 ani, în 2015, în ziua de 19 septembrie s-au înregistrat temperaturi maxime de 34 de grade la Dej și Gherla și 33 la Cluj-Napoca. În Transilvania și în Banat era a doua zi la rând cu călduri mari și chiar caniculă. Recordul zilei în România era de 36 de grade, la Satu Mare.

foto: temperaturi maxime România, 19 septembrie 2015

romania temperaturi septembrie 2015

sursa: ANM

În 2022 avem parte de vreme la polul opus: ploi în reprize repetate, vânt și frig. Duminică au fost doar 14 grade după-amiază la Gherla, Dej și Cluj-Napoca, adică cu 20 de grade mai puțin decât în urmă cu șapte ani. Este o vreme foarte rece, care ține de câteva zile și care se păstrează la fel și în zilele următoare.

foto: temperaturi maxime România, 18 septembrie 2022

temperaturi romania septembrie 2022

La Vârful Vlădeasa, la cota 1840, duminică dimineață era -1 grad și s-a depus primul strat de zăpadă.

video gherla info

Luni dimineață a fost din nou foarte frig: doar 5,6 grade la Dej și 5,3 la Cluj-Napoca, potrivit ANM.

Vremea în continuare

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că vremea se menține rece toată săptămâna, dar că se va încălzi săptămâna viitoare.

Astfel, până sâmbătă, 24 septembrie, media temperaturilor din Transilvania se va menține mult sub cea specifică
perioadei și se va situa între 13-15 grade – maximele și între 3-5 grade minimele. Apoi, în următoarele patru zile temperaturile vor crește cu 5-6 grade.

Pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile se vor stabiliza, cu medii minime de 8 grade și maxime de 20 de grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată până vineri, 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

articolul original.

Vremea va fi schimbătoare în următoarele săptămâni. Prognoza ANM

19 September 2022 at 06:00
image

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în următoarele patru săptămâni vremea va fi schimbătoare.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 19-26 septembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și sud-vestice.

Cum va fi vremea între 26 septembrie și 3 octombrie?

În săptămâna 26 septembrie– 03 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 3 – 10 octombrie, medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 10-17 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe î.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile estice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, precizează meteorologii.

articolul original.

13 județe vor fi afectate de inundații. Zonele aflate sub cod portocaliu

19 September 2022 at 08:45
13 județe vor fi afectate de inundații. Zonele aflate sub cod portocaliu

Hidrologii au emis luni mai multe avertizări Cod galben și portocaliu de viituri, valabile de luni până marți, pe râuri din 13 județe.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Tisa – sector aferent S.H. Valea Vişeului, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Bistra (afluent al râului Timiş), Bistriţa (afluent al râului Siret), cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Sub Cod galben sunt, de luni ora 12.00 până marți ora 16.00, râuri din Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Suceava și Neamţ, iar de luni ora 12.00 până marți ora 9.00 râuri din Hunedoara, Arad, Timiş și Caraş Severin.

Codul portocaliu va intra în vigoare luni la ora 18.00, va expira marți la ora 9.00 și vizează râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna (judeţul Bistriţa Năsăud).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţul Bistriţa Năsăud.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Toamna își intră în drepturi! Vremea se răcește brusc în România, la munte va ninge

17 September 2022 at 18:40
image

Toamna își intră în drepturi în România. Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte, deși suntem abia la mijlocul lunii septembrie.

Mai mult decât atât, în zona montană înaltă a României, vântul ar putea să bată la rafală cu viteze de 100 de km/oră. Meteorologii au emis mai multe coduri de vreme severă și de furtună.

Astfel, în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

COD PORTOCALIU

În perioada 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Vântul va sufla cu putere în aproape toată ţara

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Sursa foto: Pexels.com

articolul original.
❌