ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO’

29 September 2022 at 19:14
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a afirmat că Federația Rusă va rămâne un agresor atâta timp cât nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice.

Eram fericiți și nu știam. Dar nu știam, în același timp, că Rusia – sau nu voiam să vedem – este un agresor. Ea va continua să cucerească, să anexeze, să declare republici secesioniste pe care să le sprijine și așa mai departe. În definitiv, acum înseamnă nu neapărat că este și limbaj de lemn – să ne apărăm libertatea, a noastră, a europenilor – ci să facem astfel încât Federația Rusă să nu reprezinte o amenințare sau o amenințare care, în mod obiectiv, are capacitatea să acționeze împotriva statelor europene.

Dacă noi plecăm de la următorul argument, că Federația Rusă, care reprezenta o forță, se considerau – nu știu dacă se mai consideră – echivalenți cu NATO, nu au reușit să cucerească, după mai bine de o jumătate de an de război, decât 15% din teritoriu, pentru că 7% era cucerit dinainte. Asta înseamnă că Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO”, a afirmat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a precizat că Federația Rusă ar trebui să aibă o armată bine pregătită și resurse financiare considerabile pentru a avea succes în următorii ani.

Orice compromis realizat cu Federația Rusă, pentru Federația Rusă a însemnat ‘merg mai departe’. Federația Rusă, dacă nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice, va rămâne un agresor. Cum faci Federația Rusă să aibă nevoie de 15-20 de ani și de resurse financiare importante?

Ar trebui să-și dubleze bugetul Apărării, ca să aibă o armată pregătită, ca într-o lovitură împotriva unui stat mediu, să aibă succes. Arma energetică să nu o mai folosească întotdeauna? Nu, energia să nu o mai folosească pe post de armă energetică”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu, conform Gândul.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘Noua grupare de forțe cel mai probabil va avea două misiuni. Ucrainenii în mod sigur caută să obțină informații cât mai exacte cu privire la perioada lor de pregătire’

26 September 2022 at 14:30
image

Noua grupare de forțe rusești cel mai probabil va avea misiunile de a întării apărarea în teritoriile anexate la Federația Rusă și continuarea atacului în punga Donbasului pentru încercuirea trupelor ucrainene și cucerirea integrală a oblastului Donețk, a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

Gen. (r) Virgil Bălăceanu,  despre misiunile noii grupări de forțe rusești în Ucraina

În opinia generalului român, „trebuie să plecăm de la o premisă că forțele actuale din Ucraina pot să fie dublate”.

„Adică să nu mai vorbim de aproximativ 120 de grupuri de luptă, să vorbim de 200 la 250 de grupuri de luptă, ceea ce va însemna o prezență, o densitate a forțelor rusești din teritoriile ocupate mult mai consistentă până la această dată. Noua grupare de forțe cel mai probabil va avea două misiuni – o primă misiune va fi întărirea apărării în teritoriile cucerite/anexate la Federația Rusă, și o a doua misiune flagrantă la adresa dreptului internațional, executarea, continuarea atacului în punga Donbasului pentru încercuirea grupării de forțe din punga Donbasului și cucerirea în întregime a oblastului Donețk”, a explicat Virgil Bălăceanu.

„Problema are o conotație de drept internațional puternică pentru că, în momentul în care se va relua, după referendum, ofensiva în punga Donbasului, sigur că un teritoriu anexat va fi folosit ca bază de atac asupra unui alt teritoriu. Se creează o problemă din punct de vedere al dreptului internațional destul de complexă, dar îmi este greu să cred că rușii nu vor continua ofensiva în punga Donbasului și se vor opri cu toate forțele pe o linie de demarcație, linie de demarcație care va fi dată de situația actuală a forțelor sau cel puțin situația în momentul în care referendumul va fi validat, sigur că da, în mod unilateral numai de către Moscova”, a continuat el.

„Ucrainenii în mod sigur caută să obțină informații cât mai exacte cu privire la perioada lor de pregătire – nu numai cu privire la perioada de pregătire, dar la asigurarea stării de operativitate a tehnicii, pentru că majoritatea tehnicii vine din stocurile de mobilizare și asigurare cu celelalte materiale, inclusiv muniții și materiale necesare pentru introducerea în luptă”, a adăugat gen. (r) Virgil Bălăceanu, conform b1tv.ro

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

22 September 2022 at 20:51
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei,  a declarat că Ucraina trebuie să fructifice acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe ruse, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului.

Mobilizarea parțială a fost dictată de necesitatea suplimentării grupării de forțe, suplimentare care apare mai ales prin succesul contraofensivei ucrainene pe axa de est, în zona Harkovului, nord-est, mai ales sud Harkov, și continuarea acțiunilor contraofensive pe axa de sud, pe malul drept al fluviului Nipru – o situație critică din punct de vedere militar care necesită introducerea de noi forțe și singura soluție a fost această mobilizare parțială”, a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

În mod sigur, concomitent cu protestele, care nu sunt de mare amploare, dar poate ele se amplifică, sperăm, anti-război, ordine de mobilizare au ajuns la rezerviști.

Totul a fost într-un plan bine pregătit (…). La această dată, sunt convins că cea mai mare măsură a rezerviștilor mobilizați sunt prezenți la unitățile lor, iar cei care nu sunt prezenți suportă consecințele unor pedepse de la 5 la 10 ani, după modificările făcute de dată recentă de Duma de Stat a Federației Ruse”, a continuat expertul.

Va trebui să vedem evoluția activităților de mobilizare parțială și de pregătire a noii grupări de forțe, de introducere a acesteia în războiul de invazie, pentru că asistăm la o modificare nu esențială, dar importantă a raportului de forțe. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului”, a mai spus el.

De asemenea, intensificarea acțiunilor militare și a luptei de rezistență trebuie să creeze instabilitate astfel încât referendumurile pe care și le-au propus – și Putin a fost de acord să le sprijine –  să nu se poată realiza, pentru că anexarea unor teritorii în mod ilegal ar însemna că rușii unilateral vor declara aceste teritorii ca aparținând Federației Ruse și atunci vor spune orice atac pentru eliberarea acestor regiuni înseamnă un atac asupra integrității teritoriale a Federației Ruse și putem lua în calcul în asemenea condiții folosirea armei nucleare”, a adăugat gen. (r) Virgil Bălăceanu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

articolul original.

Poate fi iarna asul din mâneca lui Vladimir Putin, pentru a tranșa invazia în Ucraina? Răspunsul generalului (r) Virgil Bălăceanu EXCLUSIV

13 September 2022 at 12:02
image

Vineri, 9 septembrie 2022, generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.

Printre altele, l-am întrebat pe generalul Virgil Bălăceanu dacă iarna poate fi asul din mâneca lui Vladimir Putin, ținând cont că acest anotimp i-a ajutat pe ruși, în trecut, să câștige marile bătălii în care au fost angrenați.

Eugen Dinu: Ar putea fi iarna asul din mânecă al lui Vladimir Putin? Din trecut, știm că iarna i-a ajutat pe ruși să câștige marile bătălii.

Generalul Virgil Bălăceanu: Păi, nu este un as în mânecă la niciunul dintre cei aflați în conflict. Iarna creează dificultăți, din punct de vedere al acțiunilor militare și ambele tabere sunt și în ofensivă, și în apărare. Ofensiva este mai dificilă pe timpul iernii. Vezi înfrângerea Wehrmachtului de către armata roșie în campania din est sau a lui Napoleon.

Dacă ne menținem pe nota aceasta, o parte din forțe sunt în apărare, altele sunt în ofensivă, de ambele părți. Probleme mai deosebite vor avea, în momentul iernii, continuarea acțiunilor ofenive, fie că vorbim de ofensivă în punga Donbassului, fie că vorbim de contraofensivă în sudul Ucrainei.

Iarna se constată și o scădere a intensității acțiunilor, mai ales a celor din ofensivă, pentru că apărarea rămâne pe locul în care se găsește anotimpul, că doar n-o să renunț la apărarea pe poziții sau pe aliniamente, sau pe obiective principale, că a venit iarna. Sunt și măsurile logistice care trebuie luate, ținând seama și de echiparea efectivelor, de hrănirea acestora, de crearea condițiilor de trai ș.a.m.d.

Numai să plecăm de la ideea că iernile nu mai sunt ca altădată. Deci, nu ne așteptăm să avem o iarnă foarte grea, geroasă, cu îngheț și dezgheț. Și atunci, schimbările acestea climatice favorizează ambele părți.

De ce spun favorizează ambele părți? Favorizează și partea în ofensivă, punga Donbassului, favorizează și partea în contraofensivă, în mod deosebit regiunea Herson și Zaporojie.

articolul original.

EXCLUSIV Generalul Virgil Bălăceanu, despre o invazie a lui Vladimir Putin în Republica Moldova: ‘Nu are cu ce’

12 September 2022 at 06:55
image

Fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, generalul (r) Virgil Bălăceanu exclude posibilitatea unei invazii ruse în Republica Moldova.

Într-un interviu acordat Bugetul.ro, generalul Virgil Bălăceanu a afirmat că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, nu dispune în acest moment de trupe pentru a deschide un nou front în Transnistria.

Eugen Dinu: De la începutul invaziei (în Ucraina) și până astăzi, s-a tot vorbit și de o posibilă invazie a armatei ruse și în Republica Moldova. Vedeți un pericol și pentru Republica Moldova?

Generalul Virgil Bălăceanu: Ce spuneam mai devreme? Deocamdată, rușii trebuie să se mențină pe malul drept al fluviului Nipru. Cum să ajungă ei în Transnistria, dacă ei nu rezistă pe malul drept al Niprului? Și dacă vor trece la apărare, pierzând malul drept al Niprului, pe malul stâng, e greu să mai treacă Niprul. Le este greu și ucrainenilor să treacă Niprul, pentru că vor trebui nu numai să-l treacă, podurile sunt deja deteriorate. Trebuie controlate, cu apărarea antiaeriană. Dar se va trece la forțare, care este mult mai dificilă.

Pentru că Transnistria înseamnă deschiderea unei noi axe. Care ar fi asta? Mikolaiv înspre Odesa, de la Odesa înspre gurile Dunării, înspre Transnistria, înspre Lvov.

E.D.: Plus că acolo (n.r. – în Transnistria) avem deja un regim pro-rus.

Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are importanță. Avem un regim pro-rus, avem forțe rusești care nu sunt semnificative la proporția forțelor care duc războiul în Ucraina.

Ca atare, am exagera dacă am avea o abordare (n.r. – în direcția deschiderii unui nou front în Republica Moldova) acum, de genul acesta, când războiul se duce în sud-estul Ucrainei și când rușii încearcă să reziste pe malul drept al Niprului. Legați malul drept al Niprului de Mikolaiv, Mikolaivul de Odesa și Odesa de celelalte deschideri.

E. D.: Practic, din punct de vedere strategic, ar fi o greșeală din partea lui Vladimir Putin să deschidă încă un front, în Transnistria?

Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are cu ce. Ca să deschizi un nou front, trebuie să ai forțe suplimentare. Lui îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reușească cucerirea pungii Donbassului, îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reziste în apărarea Herson și Zaporojie. Deci, nu pot să vorbesc de o greșeală. Ar fi o chestiune care nu poate fi aplicată acum, din punct de vedere al planificării militare.

Mai sunt și alte argumente. Nu dispun de o forță amfibie considerabilă. Au probleme cu privire la flotă, nu? Că au pierdut Crucișătorul Moskva. Nu pot să aducă suplimentări de forțe navale, că teritoriile sunt închise. Sunt foarte multe argumente care ne spun că probabilitatea de a deschide o direcție operativă în sud-vest este de domeniul, repet, al imposibilului. Cel puțin, în această etapă, în acest an. Și probabil va rămâne valabilă și în continuare.

Pentru că a avea teritoriile, înseamnă a le administra, înseamnă a le apăra, înseamnă a le hrăni, înseamnă posibilitatea alimentării cu energie electrică – vezi centrala nucleară de la Zaporojie, vezi controlul asupra barajului și lacului de la Nova Kakhovka, canalul Crimeea de acolo pleacă și alimentază cu apă toată Crimeea.

Ca atare, vorbim de obiective și economice, energetice, și strategice, din punct de vedere militar, care nu au legătură cu zona de sud-vest. Au legătură cu zona de sud-est și cu Crimeea, când vorbim de alimentarea cu apă și chiar alimentarea cu energie electrică.

articolul original.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Forțele ucrainene sunt în contraofensivă, rușii fiind obligați să treacă la apărare

11 September 2022 at 20:45
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a susținut duminică seară, la Talk B1 cu Dan Gabor, că forțele ucrainene sunt în contraofensivă pe toate direcțiile, rușii fiind obligați să treacă la apărare.

Președintele AORR spune că este vorba despre „o schimbare a paradigmei luptei armate în Ucraina”.

„Dacă până acum asistam la acțiuni în oglindă de tip ofensiv și apărare, ambele părți fiind, sigur, în zone diferite, în punga Donbasului rușii erau în ofensivă, ucrainenii în apărare, în Herson, mai ales pe malul drept al fluviului Nipru, ucrainenii erau în contraofensivă și rușii în apărare, din acest moment – și e vorba de câteva zile, adică ultimele două zile – e o schimbare totală de paradigmă. Vom vedea cât se va menține această inițiativă omniprezentă a forțelor ucrainene, pentru că pe toate direcțiile forțele ucrainene sunt în contraofensivă, care înseamnă ofensivă pe timpul luptei de apărare, rușii fiind obligați să treacă la apărare”, a explicat el.

„Este modul în care a fost concepută operația de contraofensivă de către liderii forțelor ucrainene, șeful Statului Major, gen. Zalujnîi, dar mai ales se vorbește de comandantul forțelor terestre că ar fi autorul unei asemenea lovituri la propriu și la figurat date forțelor rusești, e vorba de gen. Sirski”, a continuat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

„Pentru că privitor la est și la modul în care a acționat comandamentul operativ de est al forțelor ucrainene am asistat nu numai la o rupere a frontului într-o variantă aproape de varianta clasică, pe aliniamentul descris de cele două localități menționate din în ce mai des de către agențiile de știri, e vorba de Balaklia și de Kupiansk, dar asistăm și la o extindere a direcțiilor pe sud, Harkov, pentru că se vorbește de retragerea rușilor din Izium și din Liman. Ținem seama că Iziumul și Limanul sunt la aproape 50-75 de kilometri de Balaklia și de Kupiansk”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

„Se vorbește de o apropiere a forțelor ucrainene nord – nord-est, pe axa Harkov – Belgorod, de granița cu Federația Rusă. Lucrurile sunt, evident, de partea ucrainenilor, și eu sunt surprins de faptul că rușii nu au trecut la o apărare pe cele două localități Izium și Liman, foarte importante pentru operația pe care ei o desfășurau în punga Donbasului. Spre exemplu, Iziumul le-a luat mai bine de o lună, o lună și jumătate, să îl cucerească. Prin cucerirea Iziumului, au încercat să deschidă o axă pentru a încercui forțele ucrainene și a cuceri Donețkul, axă descrisă de Izium, Sloviansk și Kramatorsk”, a afirmat generalul român, scrie b1tv.ro

articolul original.

EXCLUSIV Generalul Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, radiografie la zi a războiului din Ucraina: ‘Un exemplu care ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva’

10 September 2022 at 15:19
image

Vineri, 9 septembrie 2022, generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.

Generalul Virgil Bălăceanu a declarat, pentru Bugetul.ro, că „ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene”.

Totodată, el ne-a subliniat că acțiunile ucrainene din ultima vreme ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva.

Însă, a precizat fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, că lucrurile trebuie văzute într-un echilibru, să „nu înțelegem că, imediat ce ai capacitatea să recucerești malul drept al Niprului, ai capacitatea să recucerești și Crimeea”.

Eugen Dinu: Domnule general, în ultimele zile, Ucraina a anunțat că a recucerit peste 700 de kilometri pătrați din teritoriul său. Din punctul dumneavoastră de vedere, are armata ucraineană capacitatea de a câștiga acest război de apărare împotriva agresiunii ruse?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: E foarte dificil să ne pronunțăm, pentru că, în același timp, ne punem întrebarea, în oglindă: Nu are capacitatea Federația Rusă, armata Federației Ruse, să reziste în teritoriile cucerite?

Deci, lucrurile ar trebui analizate, evaluate în acest moment și, sigur, cu o anumită perspectivă care este relativă. Deci, nu putem să avem garanții dincolo de decizia pe care o au liderii ucraineni și decizia este mai veche: recâștigarea teritoriilor ocupate de către invadatorii ruși în 2014-2022.

Însă ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene.

Asistăm la acțiuni de contraofensivă pe malul drept al Niprului. Obiectivul este eliberarea teritoriului respectiv.

Dacă vom asista la un succes al armatei ucrainene, Hersonul va fi eliberat, malul drept al râului Nipru va fi eliberat, barajul de la Nova Kachovka va fi în mâinile ucrainenilor. Este un exemplu care ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva.

Dar să nu înțelegem că, imediat ce ai capacitatea să recucerești malul drept al Niprului, ai capacitatea să recucerești și Crimeea.

Punctul doi. Faptul că există voința de a rezista și noi trebuie să discutăm, concomitent cu contraofensiva, și acțiunile luptei de insurgență, a luptei de gherilă în teritoriile ocupate. Este din ce în ce mai evidentă.

Mai adăugăm un alt factor: rezistența în punga Donbassului și scăderea considerabilă a ritmului de ofensivă pe care armata rusă îl are în punga Donbassului. Sunt factori militari, factori ai evoluției situației operative care trebuie luați în calcul.

Pentru că noi trebuie să vorbim nu numai de contraofensivă și eliberarea regiunii Herson, Zaporojie, Harkov și ce s-a cucerit din Lugansk și Donețk, dar și de rezistența în punga Donbassului. Deci, lucrurile sunt într-o dinamică de ambele părți. Pe de-o parte, inițiativa în Herson, Zaporojie, Harkov, deja în ultimele zile, aparține ucrainenilor, (iar pe de altă parte – n.r.) în punga Donbassului, deși vorbim de un ritm de ofensivă mult mai scăzut decât în situațiile anterioare, inițiativa apartine tot armatei ruse.

Și atunci, lucrurile trebuie văzute într-un echilibru, iar factorii sunt multipli dacă ne referim la posibilitatea succesului și, când vorbim de succes și ce proporții ar trebui să aibă acest succes, privim contraofensiva ucraineană și posibilitatea de completare a resurselor, mai ales a grupurilor de luptă de către armata rusă, continuarea ofensivei în punga Donbassului, scoaterea ucrainenilor sau încercuirea lor în punga Donbassului, cucerirea în totalitate a Oblastului Donețk.

În mod sigur, ambele obiective stau în fața planificării militare și dintr-o parte și din alta. Unii își planifică contraofensivă și rezistența în punga Donbassului, ceilalți planifică apărarea în Herson, Zaporojie și Harkov și continuarea ofensivei în punga Donbassului.

Dar ceea ce trebuie să fie luat în considerare este că suntem într-un echilibru ca acțiuni militare. Adică și unii, și alții sunt și în apărare, și în ofensivă, contraofensiva fiind o luptă ofensivă pe tipul apărării.

Duminică, 11 septembrie, Bugetul.ro o să vă prezinte INTERVIUL INTEGRAL realizat cu generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre un posibil război între NATO și Rusia: ‘Războiul odată declanșat înseamnă loviturile cu rachetele din toate locurile, de pe toate platformele’

20 August 2022 at 20:46
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a precizat în cazul în care ar începe un război între NATO și Federația Rusă se vor activa toate mecanismele strategice de avertizare și apărare. 

Întrebat ce se întâmplă în momentul în care forțele NATO din Europa ar intra într-o confruntare directă cu Federația Rusă, generalul (r) Virgil Bălăceanu a spus: „NATO are în primul rând un sistem de supraveghere și avertizare timpurie, un sistem care înseamnă sistemele naționale integrate în centre operaționale, care prezintă o imagine reală atât din punct de vedere al spațiului aerian, a spațiului terestru și al spațiului maritim.

Comandamentele au un rol, cum este Cartierul general, decizie politică și decizie politico-militară. Comandamentul operațional de la Mons este comandamentul îndrituit cu conducerea operațională care are în subordine alte comandamente.

Dacă ar începe această confruntare, în primul rând, NATO caută să evite surprinderea strategică, adică declanșarea unui război, a unei acțiuni de invazie. Nu poate să fie un lucru care nu se semnalează. Ai nevoie de o concentrare de forțe, de o mișcare de transport de forțe. Ai nevoie în anumite situații de o mobilizare, dacă este cazul sau nu. Deci sunt indici care se demonstrează ție că statul respectiv, vorbim acum de Federația Rusă, pregătește un asemenea lucru.

Deci NATO supraveghează, are un sistem de informații bine pus la punct, de la sateliți până la oamenii specializați la forțele de tip HUMIN. Ei se numesc așa, într-un limbaj generic, să le spunem senzori.

Spre exemplu, România are un sistem de radare foarte eficiente, care se înscriu în sistemul de supraveghere-avertizare timpurie al NATO. Toate datele se comunică în centrele operaționale. Pe de altă parte, NATO acționează cu capacitățile sale de intervenție rapidă. Până la intervenția forțelor terestre, a forțelor navale este vorba de dislocarea rapidă a aviației, care poate fi dislocată în timp scurt, în afară de misiunile care se execută încă de pe timp de pace, de poliția aeriană.

Războiul odată declanșat înseamnă loviturile cu rachetele din toate locurile, de pe toate platformele, pentru că lovirea cu rachete se poate face de pe instalații terestre, se poate face de pe submarine, se poate face de pe aviația strategică. Dacă este un război clasic, dincolo de apărarea sau, respectiv acoperirea aeriană și antirachetă, este nevoie de dislocarea forțelor terestre. Deci substanța unui război clasic, indiferent din ce perspectivă am vedea-o noi are nevoie de prezența forței terestre”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Serghei Șoigu, ieșire furibundă la adresa liderilor UE: ‘Vedem o altă manifestare clară a politicilor naziste cu oficiali europeni de rang înalt făcând presiuni pentru o idee rusofobă’
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ‘E liniște în Kaliningrad. Oare de ce? Au adus acum niște avioane cu rachete hipersonice, ca să genereze un sentiment de insecuritate”
În timp ce toate privirile sunt ațintite asupra Peninsulei Crimeea și pe centrala nucleară Zaporojie, forțele armate ruse bombardează în voie, în sudul Ucrainei

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘Dacă un stat alături de alte state puternice în NATO decid să intervină pentru apărarea unui alt stat nu mai e nevoie de articolul 5’

12 August 2022 at 19:15
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a declarat că parteneriatul strategic cu SUA și Turcia are o importanță majoră pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată, pentru că chiar dacă nu se întrunesc condițiile pentru aplicarea Articolului 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință.

Întrebat cu ce ar participa România în cazul unui conflict militar, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune: „România trebuie să aplice articolul 3 pentru că tratatul de la Washington are cele 3 articole.

Articolul 3 care consideră că în primul rând apărarea este națională, deci fiecare stat membru NATO trebuie să își asigure capacitățile proprii de apărare. Articolul 4 care cere consultări între mebri, pentru că sunt mai mulți membri NATO într-o anumită zonă, care poate să reprezinte zona de invazie – vezi spațiu extins al Mării Negre, iar pe de altă parte este articolul 5 cel al apărării colective.

Dincolo de ceea ce înseamnă dislocarea forțelor NATO, momentul critic este cel al consensului, pentru că nu se pot disloca forțele NATO decât printr-un consens al celor 30 de state membre NATO. Aici lucrurile pot să pară simple, dar ele devin și complicate. Vedem cazul Ungariei, care defectează în Uniunea Europeană poate să defecteze și în NATO.

Interesant este că polonezii, de exemplu, în strategia de securitate națională, din 2014 ei vorbeau de operația de apărare, operația de apărare împotriva amenințării Federației Ruse. Dar pe de altă parte, strategia respectivă prevedea un lucru foarte interesant ca Polonia să fie în măsură să execute apărarea teritoriului său chiar în condițiile în care la nivel NATO nu se realizează consens.

Adică acel articol 5 nu funcționează, nu funcționează. Și în acest lucru trebuie să ne dea de gândit, pentru că nimic nu este de monolit. Dar dacă nu funcționează articolul 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință.

Dacă un stat alături de alte state puternice în NATO decid să intervină pentru apărarea unui alt stat nu mai e nevoie de articolul 5, nu mai este nevoie de consens.

De aici trebuie să plecăm de la ideea că o garanție de apărare, securitate a României, dincolo de ceea ce înseamnă întărirea apărării proprii și pregătirea apărării teritoriale a României în contextul apărării colective, parteneriatul strategic cu Statele Unite este foarte important, iar legat de articolul 4 parteneriatul strategic cu Turcia este foarte important pentru România”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu, conform Gândul.ro.

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘În zona Dombasului există luptă în continuare. Pentru prima dată și-au demonstrat ucrainienii capacitatea de contraofensivă, au reușit să-i împingă pe ruși de pe zona Harkov’

10 August 2022 at 20:45
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, afirmă că în zona Dombasului rușii urmăresc cucerirea completă a regiunilor Donețk și Luhansk. La ora actuală luptele se dau pe axa mediană.

În zona Dombasului există luptă în continuare. Se vede foarte clar, orașul pe care l-au cucerit după îndelungi și lupte a fost Iz-Umu. De la Iuzum înspre sud vedem Sloviask-ul, Kramatorscu și vedem Donețkul . E aceasta este axa principală. Axa aceasta înseamnă a rezista pe acest intrând – punga Dombasului.

S-a cucerit inițial Rubijne, după care Severodonețkul peste drum dacă este noul oraș Lîsîcheasnk-ul. La ora actuală luptele se dau undeva pe o linie mediană. Această pungă în această pungă care are 2 axe în interior nu sunt menționate pe hartă, dar știm din ceea ce ni se comunică sunt 2 orașe Siversk și Bahmut. Sunt importante pentru că ele ar însemna și posibilitatea de interceptare a autostrăzii. E 40. Autostrada E 40 asigură libertatea de mișcare în interiorul pungii. Pe de altă parte, rușii urmăresc că misiunea finală aceasta ar trebui să fie cucerirea Slovianskului, Cramatorsk-ului și dezvoltarea ofensivei înspre Donețk, respectiv și dinspre Donețk înspre ca spre sud înspre sud, ca să închidă punga.

Pe de o parte să încercuiască gruparea de forțe ucrainiene care au trecut la apărare și aici trecerea la apărare din 2014, pe de altă parte să extindă partea cucerită din oblastul Donețk, pentru că oblastul Luhansk l-au cucerit. Au mai cucerit o parte din Harkov, destul de importantă din oblastul Harkov aproape 30 % interesant este și modul în care s-a luptat pe Harkov.

Pentru prima dată și-au demonstrat ucrainienii capacitatea de contraofensivă, au reușit să-i împingă pe ruși de pe zona Harkov până aproape 10 kilometri de graniță”, a declarat generalul Băbăceanu, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘Se exclude folosirea armamentului nuclear strategic. Poate să fie folosit în scopul descurajării’

articolul original.
  • There are no more articles
❌