ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Traficantul de arme Viktor Bout s-a făcut politician, după ce a fost extrădat în Rusia (Video)

12 December 2022 at 12:25
By: -
image

Viktor Bout, traficantul rus de arme eliberat joi după 14 ani în închisoare în Statele Unite în schimbul vedetei americane de baschet Brittney Griner, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), ultranaţionalist şi loial Kremlinului, a anunţat luni liderul formaţiunii.

Într-un video postat pe Telegram, liderul LDPR Leonid Sluţki, aflat pe o scenă lângă Bout, a spus: „Vreau să-i mulţumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o şi să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”.

În ciuda numelui său, LDPR a promovat de la fondarea sa în 1991 o ideologie dură, ultranaţionalistă, chemând Rusia să recucerească ţările fostei Uniuni Sovietice, notează Reuters.

Fondatorul şi liderul său de lungă durată, Vladimir Jirinovski, şi-a câştigat o reputaţie de showman politic pentru declaraţiile scandaloase şi comportamentul excentric până la moartea sa în aprilie.

Deşi văzut ca un candidat serios la putere în anii 1990, LDPR şi-a asumat de atunci un rol de subordonat în sistemul politic al Rusiei, făcând o opoziţie simbolică faţă de blocul la putere Rusia Unită, în timp ce sprijină Kremlinul în majoritatea problemelor.

Partidul are o istorie de recrutare a unor personalităţi controversate în politica rusă. În 2007, Andrei Lugovoi, fost agent KGB căutat în Marea Britanie pentru uciderea cu un an înainte a ex-spionului rus Aleksandr Litvinenko, a fost ales în parlament din partea LDPR.

articolul original.

Nu cumva schimburile de prizonieri fac mai mult rău decât bine?

11 December 2022 at 15:53
By: -
image

Eliberarea, joi, a vedetei americane de baschet Brittney Griner în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout a readus la suprafaţă o întrebare mai veche: nu cumva schimburile de prizonieri fac mai mult rău decât bine? – scrie Reuters.

În plină celebrare a întoarcerii acasă a baschetbalistei Griner, unii critici, inclusiv membri ai Congresului şi ai forţelor federale de aplicare a legii, au susţinut că astfel de schimburi nu fac decât să încurajeze statele străine să vizeze cetăţeni americani pentru a avea o pârghie de influenţă asupra Statelor Unite.

Familiile celor reţinuţi în străinătate resping acest argument, spunând că nu există dovezi concrete care să susţină acest lucru şi că guvernul american ar trebui să se concentreze pe descurajarea şi pedepsirea guvernelor care reţin sau încarcerează pe nedrept cetăţeni americani.

Situaţia dificilă a deţinuţilor americani din străinătate a căpătat vizibilitate după arestarea lui Griner în februarie şi pe măsură ce familiile şi-au intensificat eforturile de a-şi face cazurile publice, ajungând la concluzia că anii de diplomaţie discretă nu au făcut mare lucru pentru a-i aduce înapoi pe cei dragi lor.

Detaliile eliberării lui Griner evidenţiază compromisurile dureroase cu care se confruntă administraţia Biden. După luni de negocieri - în urma cărora oficialii americani sperau că atât Brittney Griner, cât şi Paul Whelan, un fost puşcaş marin american acuzat de Moscova de spionaj, vor fi aduşi acasă -, Rusia a fost dispusă să o elibereze doar pe Griner.

Acest schimb a însemnat eliberarea din închisoare a lui Viktor Bout, cetăţean rus despre care autorităţile americane spun că este unul dintre cei mai importanţi traficanţi de arme din lume şi care a fost capturat după o operaţiune laborioasă, care s-a desfăşurat la nivel mondial (inclusiv cu implicarea autorităţilor române - n.r.).

"Ruşii şi alte regimuri care iau ostatici cetăţeni americani nu pot pretinde că se poate pune semnul egalităţii între Brittney Griner şi oameni precum Viktor Bout, aşa-numitul „Negustor al morţii", a declarat senatorul Bob Menendez, preşedintele democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senat. "Trebuie să încetăm să invităm regimurile dictatoriale şi ticăloase să folosească americanii de peste hotare ca monedă de schimb", a cerut el.

Tot mai mulți americani sunt deținuți pe nedrept în străinătate

Detenţia americanilor în străinătate nu este ceva nou. De la capturarea de către Uniunea Sovietică a pilotului U-2 Francis Gary Powers, în anii 1960, la criza ostaticilor din Iran din anii 1970 şi la încarcerarea de dată mai recentă a unor cetăţeni americani în Coreea de Nord, Iran şi China, administraţiile de la Washington s-au luptat cu întrebarea dacă şi când să negocieze.

Problema a devenit acută, unele guverne părând să folosească detenţia arbitrară ca tactică de negociere. Într-un astfel de caz, în 2016, Coreea de Nord l-a reţinut pe studentul american Otto Warmbier, în plină dispută pe care o avea cu comunitatea internaţională în legătură cu lansările sale de rachete. Warmbier a murit la doar câteva zile după întoarcerea sa în SUA.

În acelaşi timp, prietenii şi familiile deţinuţilor americani exercită o presiune publică asupra administraţiei. Arestarea în februarie a lui Brittney Griner la Moscova sub acuzaţia de posesie de cartuşe de ţigări care conţineau ulei de canabis a declanşat un val de susţinere din partea fanilor, celebrităţilor şi politicienilor care au cerut eliberarea ei şi au criticat administraţia Biden pentru că nu a făcut mai mult.

Multe dintre familii susţin că autorităţile americane ar trebui să fie dispuse să negocieze şi resping argumentul potrivit căruia schimburile de deţinuţi încurajează diverse ţări să pună mâna pe cetăţeni americani.

"Nu am cunoştinţă de nicio dovadă concretă că acest lucru va încuraja mai multe luări de ostatici", a declarat Harrison Li, fiul chinezo-americanului Kai Li, deţinut de China din 2016. "Şi cred că ceea ce este important de subliniat este ordinul executiv pe care l-a emis preşedintele Biden, care este foarte clar în ceea ce priveşte furnizarea de măsuri proactive şi punitive care pot fi aplicate acestor ţări", a spus Harrison Li.

Joe Biden a semnat în iulie un ordin executiv care autorizează agenţiile guvernamentale americane să impună sancţiuni financiare şi alte măsuri celor implicaţi în detenţia nejustificată a cetăţenilor americani, dar familiile susţin că nu au văzut o punere în aplicare fermă a ordinului.

Statele Unite nu oferă o cifră oficială cu privire la numărul de cetăţeni americani deţinuţi în străinătate, însă Fundaţia James W. Foley Legacy, numită aşa după numele unui jurnalist american răpit şi ucis în Siria, afirmă că peste 60 de cetăţeni americani sunt reţinuţi pe nedrept în aproximativ 18 ţări.

O pantă alunecoasă

Dincolo de întrebarea dacă schimburile de prizonieri încurajează de fapt detenţia cetăţenilor americani, administraţia se confruntă şi cu critici din partea forţelor de ordine, în rândul cărora unii pun la îndoială înţelepciunea de a face schimb cu un condamnat de profil înalt, aşa cum era Viktor Bout.

"Nu cred că se poate negocia cu teroriştii, este o pantă alunecoasă, nu se termină cu bine", a declarat Robert Zachariasiewicz, un fost agent al Administraţiei americane pentru Combaterea Drogurilor care făcut parte din echipa ce l-a arestat pe Bout.

"Am vorbit cu mulţi oameni din cadrul Departamentului de Justiţie, la toate nivelurile. Sunt frustraţi, sunt dezamăgiţi, sunt lipsiţi de drepturi", a dezvăluit el.

Administraţia recunoaşte dificultăţile.

"Negocierile pentru eliberarea deţinuţilor deţinuţi pe nedrept sunt adesea foarte dificile - este o realitate. În parte, din cauza preţului care trebuie plătit pentru a-i aduce pe americani acasă la cei dragi şi în parte, pentru că rezultatele imediate pot fi considerate nedrepte sau arbitrare", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după ce s-a anunţat că Griner a fost eliberată.

Aceste alegeri dificile însemnau că Washingtonul putea fie să îl lase pe Paul Whelan în continuare în custodia Rusiei - ceea ce s-a întâmplat - , fie să se întoarcă cu mâinile goale, şi fără Griner, şi fără Whelan, după luni de negocieri.

Familia lui Paul Whelan a numit situaţia "o catastrofă".

"Unde sunt toţi aceşti oameni cu celelalte soluţii pe care le au despre cum să-i aducem pe americani înapoi?", a întrebat Elizabeth Whelan, sora lui Paul Whelan. "Care este alternativa? Da, este groaznic să trimitem pe cineva ca Viktor Bout înapoi, cu siguranţă, dar asta înseamnă că îi aducem pe americani acasă", a spus ea.

Rusia a cerut în schimbul lui Paul Whelan eliberarea unui agent FSB deținut în Germania

Rusia a refuzat să îl elibereze pe Paul Whelan la pachet cu Brittney Griner punând condiţia ca un fost colonel din spionajul intern rus, aflat în prezent în custodia Germaniei, să fie de asemenea eliberat în cadrul schimbului de prizonieri, au declarat pentru CNN oficiali americani. Moscova nu s-a lăsat convinsă chiar dacă Washingtonul a oferit numele altor câtorva deţinuţi ruşi aflaţi în SUA pe care americanii erau dispuşi să îi dea la schimb.

SUA nu au putut da curs solicitării Moscovei pentru că fostul colonel FSB, Vadim Krasikov, execută o condamnare pe viaţă pentru crimă în Germania.

CNN relatase încă din luna august că ruşii au cerut ca Vadim Krasikov să fie eliberat împreună cu Viktor Bout, în schimbul lui Whelan şi Griner, iar poziţia Moscovei se pare că a rămas inflexibilă.

Oficialii americani au întrebat discret Berlinul dacă ar putea fi dispus să îl includă pe Krasikov în acest schimb, a declarat pentru CNN o sursă guvernamentală germană de rang înalt. Dar, în cele din urmă, SUA nu au reuşit să obţină eliberarea lui Krasikov. Guvernul german nu a fost dispus să ia în considerare includerea lui Krasikov - care a asasinat un cetăţean georgian în plină zi, într-un parc din Berlin, în 2019 - într-un potenţial schimb de deţinuţi, a declarat sursa germană.

Potrivit surselor CNN, SUA au făcut mai multe alte oferte ruşilor, pentru a-i determina să fie de acord să îl includă şi pe Whelan în schimbul de prizonieri. Printre numele vehiculate de SUA s-a numărat cel al lui Aleksandr Vinnik, un cetăţean rus extrădat în SUA în luna august pentru acuzaţii de spălare de bani, piraterie informatică şi extorcare de fonduri. De asemenea, SUA s-au oferit să-l dea la schimb pe Roman Seleznev, un hacker rus condamnat în prezent la 14 ani de închisoare în SUA.

articolul original.

„Negustorul morții” e din nou liber: De ce este importantă pentru Putin întoarcerea lui Viktor Bout în Rusia

9 December 2022 at 22:06
image

Eliberarea celebrului traficant de arme s-a produs în cel mai neașteptat mod și în cel mai neașteptat moment. Pentru Vladimir Putin e o victorie, dar și semnul unei slăbiciuni.

Schimbul dintre Rusia și Statele Unite i-a surprins pe mulți dintre experții relațiilor diplomatice și ai serviciilor de informații.

La prima vedere, Brittney Griner și Viktor Bout n-au nimic în comun, fiind acuzați de infracțiuni diferite. Griner a fost închisă într-un penitenciar din Rusia pentru posesia unui singur gram de canabis. Bout este, însă, recunoscut drept cel mai mare traficant de arme din ultimele decenii, el alimentând conflictele din Africa și de pe alte continente, notează CNN.

E lesne de înțeles de ce era importantă Griner pentru americani: administrația Biden s-a implicat în extragerea ei pentru că fusese condamnată pe nedrept la nouă ani de închisoare și a căzut pradă unui context total nefavorabil, fiind arestată cu doar câteva zile înaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Negocierile dintre Casa Albă și Kremlin au început, așadar, în cel mai critic moment al relațiilor dintre cele două țări de la sfârșitul Războiului Rece. Însă tocmai acest context tensionat i-a adus într-un punct comun pe Griner și Bout, facilitându-le întoarcerea acasă.

Footage from Russia's Federal Security Service shows Brittney Griner traveling to United Arab Emirates to participate in a prisoner swap with Viktor Bout after being imprisoned in Russia since February. pic.twitter.com/y7sVVKJ4JK

— CBS News (@CBSNews)
December 9, 2022

Importanța lui Viktor Bout pentru Rusia a rămas, în schimb, un mare puzzle de rezolvat. Dacă Moscova a depus atâtea eforturi, ani la rând, la toate nivelurile posibile, pentru ca el să fie eliberat, înseamnă că acest om este foarte prețios pentru Rusia. Cine e, de fapt, și ce anume ascunde acest Viktor Bout?

Un povestitor șarmant, cu multe relații

Nick Paton Walsh, editor la CNN, a făcut un interviu cu Viktor Bout în 2009, în timp ce acesta se afla în detenție în Bangkok, și îl descrie drept un poliglot încântător, capabil să povestească la nesfârșit despre relațiile sale personale cu personaje politice din toată lumea.

Puține sunt lucrurile de care nu e acuzat și tot puține cele pe care nu le neagă. Mai mulți analiști și investigatorii ONU au susținut că Bout a alimentat cu arme conflictele din Africa, ceea ce el neagă. Neagă, de asemenea, și legăturile cu al-Qaeda. A devenit un fel de "baubau" și i s-a dus vestea până la Hollywood, povestea lui fiind transpusă în filmul "Lord of War", cu Nicolas Cage în rolul său.

În mod ironic, după toate infracțiunile de care a fost acuzat, "negustorul morții" a ajuns după gratii pentru un plan, nu pentru o acțiune, fiind înregistrat de agenții DEA sub acoperire în timp ce accepta să furnizeze arme pentru uciderea unor piloți americani care lucrau pentru guvernul columbian contra gherilelor Farc.

Fost pilot și întreprinzător descurcăreț, Bout a lucrat ca translator militar în perioada Uniunii Sovietice, însă există suspiciuni că a lucrat pentru serviciile secrete din Rusia și că a devenit un instrument-cheie în furnizarea de arme la nivel global pentru susținerea obiectivelor geopolitice ale Moscovei.

Există indicii că el a avut relații strânse cu oficiali ruși importanți care acum sunt foarte apropiați de Vladimir Putin. Asta ar explica înverșunarea cu care americanii l-au urmărit. În orice caz, Bout n-a fost un neica nimeni, scrie Paton Walsh, adăugând că întotdeauna a persistat un mister interesant asupra lui și anturajului său. "A fost tot timpul genul în care ți se face semn cu ochiul când cineva știe că într-o poveste există mai mult decât se spune deschis", arată el.

Ce se întâmplă când două puteri opuse ajung într-un punct de atracție

Modul în care s-a realizat schimbul de deținuți dintre Washington și Moscova spune două lucruri importante, scrie CNN.

În primul rând, această mutare de șah diplomatic, Griner pentru Bout, e o dovadă că Rusia și Statele Unite pot face înțelegeri chiar în timp ce bombele rusești ucid civili nevinovați în Ucraina iar Washingtonul furnizează Kievului arme care ucid militari ruși. Faptul că două puteri nucleare "pot cădea la pace" în timp ce gloanțele zboară este un lucru bun pentru toată lumea de pe planetă - asta înseamnă că anumite minți limpezi prevalează, iar interesele de bază câștigă.

Russian state media video, verified by The New York Times, shows the prisoner exchange of Brittney Griner and Viktor Bout, the convicted Russian arms dealer known as “the Merchant of Death,” at an airport in the United Arab Emirates. https://t.co/yWfMuHGFxY

— The New York Times (@nytimes)
December 8, 2022

În același timp, mișcarea trădează o slăbiciune a lui Putin. Într-o perioadă în care liderul de la Kremlin și-a ridicat la cote paroxistice retorica nucleară contra Occidentului, el acceptă un acord diplomatic de profil înalt pentru a recupera o piesă de mare importanță pentru elita rusă, pentru comunitatea de informații de la Moscova și pentru mândria națională.

Viktor Bout, un om de care e posibil să fi aflat și oamenii obișnuiți din Rusia, are o importanță mitologică pentru elita rusă. Deși Moscova și-a făcut un renume nefast din a-și abandona oamenii pe front, Bout nu este, cu siguranță, un personaj de care să se dispenseze.

Sunt foarte puțini oameni pe care Putin dorește să-i câștige acum de partea lui, astfel că acordul cu SUA ar putea fi și o ocazie bună pentru liderul de la Kremlin: mulți cred că atunci când a lucrat în Africa, "negustorul morții" și-a făcut o sumedenie de relații cu oameni importanți din preajma lui Putin.

Eliberarea lui Bout este o victorie pentru Putin, dar una care vine cu un cost: dezvăluirea slăbiciunii sale - nevoia de a mulțumi elita militară pe care se bazează.

articolul original.

Cine este Viktor Bout și cum a ajuns un astfel de personaj să fie eliberat de SUA

9 December 2022 at 12:12
By: -
image

Noul schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite pare unul dezechilibrat la prima vedere, însă este un pas diplomatic între cele două mari puteri. Așadar, Washingtonul a decis să-l elibereze pe rusul Viktor Bout, un personaj considerat criminal de război, care s-a ocupat cu traficul de arme.

Supranumit și „Negustorul Morții”, Bout a stat 12 ani într-o închisoare federală din Statele Unite.

El a fost probabil cel mai cunoscut rus aflat în custodia SUA și prizonierul pentru care Rusia a militat cel mai mult pentru a se întoarce.

Citeşte mai departe despre "Negustorul Morții" pe ŞtirileProTV.ro

articolul original.

Ca-n filme: Momentul în care SUA și Rusia au făcut schimbul de prizonieri celebri (Video)

9 December 2022 at 09:48
image

Presa rusă a difuzat înregistrarea transferului de deținuți convenit de Washington și Moscova.

Schimbul între Brittney Griner și Viktor Bout a avut loc, joi, pe un aeroport din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

În imaginile editate înainte de a fi difuzate în Rusia se vede cum Griner (îmbrăcată cu o haină de culoare roșie) și Bout, însoțiți de membri ai serviciilor secrete, trec unul pe lângă altul pe pista aeroportului.

Înregistrarea a fost făcută de serviciile de informații ruse, notează BBC.

Russian state media video, verified by The New York Times, shows the prisoner exchange of Brittney Griner and Viktor Bout, the convicted Russian arms dealer known as “the Merchant of Death,” at an airport in the United Arab Emirates. https://t.co/sw6OPSRgrI pic.twitter.com/QTAYQUZDk8

— The New York Times (@nytimes)
December 9, 2022

Griner a fost arestată în februarie, cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Jucătoarea americană de baschet a fost reținută într-un aeroport din Moscova, pentru posesie de droguri, după ce în bagajul său a fost găsită o cantitate mică de ulei de canabis, pe care ea o folosea pentru dispozitivul electronic de fumat.

Ea a pledat vinovată, dar apoi a spus că a fost o greșeală pe care a făcut-o din naivitate. A fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar luna trecută a fost trimisă într-un penitenciar după ce a pierdut apelul.

Administrația Biden a declarat că ea a fost acuzată pe nedrept și a declanșat eforturile de eliberare, creând o echipă specială pentru eliberarea cetățenilor americani deținuți în Rusia.

Moscova a precizat clar că va discuta doar pentru Griner. "Nu a fost o alegere despre ce american să aducem acasă. Alegerea a fost unul sau nimic", a dezvăluit secretarul de Stat Antony Blinken.

În aceste condiții, Joe Biden a fost nevoit să facă alegerea "foarte dureroasă" de a continua negocierile, dând aprobarea pentru eliberarea la schimb a traficantului de arme Viktor Bout, aflat de peste zece ani în închisoare în SUA.

La scurt timp după schimbul de deținuți, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au emis un comunicat în care arată că eforturile comune de mediere au contribuit la eliberarea deținutei americane.

Casa Albă a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru că au pus la dispoziție locul în care s-a făcut schimbul, însă a exclus rolul de mediere al acestui stat, subliniind că acordul a fost negociat de SUA și Rusia.

Este al doilea schimb de deținuți din acest an între Moscova și Washington, ceea ce indică faptul că rușii și americanii păstrează, totuși, contacte ascunse, chiar dacă relațiile oficiale dintre cele două țări sunt înghețate.

articolul original.

Viktor Bout s-a întors în Rusia: Viața bate filmul pentru „negustorul morții”

8 December 2022 at 17:03
By: -
image

Unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume a fost eliberat joi de Statele Unite, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner, închisă în Rusia.

Speculațiile care circulau de mai multe luni indicau că oficialii americani au analizat eliberarea lui Griner în schimbul lui Bout. Faima căpătată i-a adus acestuia un renume nefast și a inspirat un film de la Hollywood, notează BBC.

Viktor Bout a fost extrădat din Thailanda în Statele Unite în 2010, după o operațiune a Agenției Antidrog din SUA (DEA) desfășurată cu doi ani înainte. Agenții DEA s-au dat drept potențiali cumpărători din Forțele Armate Revoluționare din Columbia, grupare cunoscută drept Farc, actualmente desființată, și considerată organizație teroristă de către Statele Unite.

Bout a susținut că el era un simplu întreprinzător care derula o afacere de transport internațional, acuzat eronat că ar fi încercat să-i înarmeze pe rebelii sud-americani, și s-a declarat victima mașinațiunilor politice americane.

Un juriu din New York nu a crezut, însă, povestea lui. În aprilie 2012, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de conspirație în scopul uciderii unor cetățeni și oficiali americani prin livrarea de rachete și sprijinirea unei organizații teroriste.

Dovezile prezentate în timpul procesului au arătat că lui Bout i s-a spus pentru ce erau armele - uciderea unor piloți americani care lucrau pentru guvernul columbian. "Avem același dușman", le-a spus el agenților DEA sub acoperire.

Omul care făcea rost de arme pentru toată lumea

Născut în fosta republică sovietică Tadjikistan, Bout și-a început cariera în transportul aerian la începutul anilor '90, după căderea URSS.

Potrivit cărții "Negustorul morții", publicată în 2007 de experții în securitate Douglas Farah și Stephen Braun, el și-a clădit afacerea pe vânzarea avioanelor și elicopterelor militare rămase în baze după destrămarea Uniunii Sovietice, la începutul anilor '90.

Pe fondul crizei economice, avioanele Antonov și Iliușin erau de vânzare cu tot cu echipaje, numai bune pentru livrări clandestine în întreaga lume.

On l'appelle "le marchand de mort", et il a inspiré le film Lord of War. Condamné à 25 ans de prison aux États-Unis, Moscou vient d'obtenir sa libération en échange de la basketteuse Brittney Griner détenue en Russie. Voici l'histoire de Viktor Bout. pic.twitter.com/ar0nnmF4ED

— Brut FR (@brutofficiel)
December 8, 2022

Bout, care avea 45 de ani la data condamnării, a început să livreze arme prin câteva firme paravan în zonele de conflict din Africa.

ONU l-a desemnat un asociat al fostului președinte al Liberiei Charles Taylor, condamnat în 2012 pentru tăinuire și complicitate la crime de război în timpul războiului civil din Sierra Leone.

Presa din Orientul Mijlociu a scris că Bout a fost furnizor de arme și pentru al-Qaida și talibani. El este, de asemenea, acuzat că a înarmat ambele tabere ale războiului civil din Angola și că le-a oferit arme liderilor rebelilor și guvernelor din Republica Centrafricană, Congo, Sudan și Libia.

Într-un interviu pentru postul britanic de televiziune Channel 4 News, difuzat în 2009, acesta a negat orice legătură cu al-Qaida și talibanii, dar a recunoscut că a livrat arme în Afganistan la începutul anilor '90, spunând că acestea au fost folosite de forțele care luptau contra talibanilor.

El a mai susținut că a ajutat transporturile de mărfuri ale guvernului francez către Rwanda după genocidul din această țară și că a contribuit la transportul trupelor ONU de menținere a păcii.

Lordul războiului întruchipat de Nicolas Cage

Agențiile americane i-au luat urma în anii 2000. În 2002, Viktor Bout și-a părăsit casa din Belgia după ce a aflat că autoritățile au emis mandat de arestare pe numele său. Se crede că acesta a călătorit folosind mai multe nume false, mutându-se în mai multe țări, precum Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud, după care și-a făcut din nou apariția în Rusia, în 2003.

În același an, fostul ministru britanic de Externe Peter Hain l-a numit pe Viktor Bout "negustorul morții".

Autoritățile de la Washington i-au pus sub sechestru bunurile în 2006, dar nu aveau nicio pârghie legală pentru condamnarea lui în SUA. Capturarea sa a devenit posibilă în 2008, când agenții DEA s-au dat rebeli Farc și au ajuns în fața lui prin intermediul unui fost asociat al acestuia.

La scurt timp după ce agenții sub acoperire au negociat cu Bout despre livrări de arme către Farc, autoritățile thailandeze l-au arestat, iar Washingtonul a început demersurile legale pentru extrădarea lui în Statele Unite.

Autoritățile din Rusia l-au sprijinit în timpul procesului, ministrul de Externe Serghei Lavrov spunând că face tot posibilul pentru a-i asigura întoarcerea în Rusia și calificând "nedreaptă și politică" condamnarea la închisoare dispusă de instanța thailandeză.

Povestea lui Bout a inspirat filmul american "Lord of War", cu Nicolas Cage în rolul principal, în care antieroul scapă de justiție în final. În viața reală, traficantul de arme nu a avut aceeași soartă: până joi, când a fost trimis în Rusia, la schimb cu Brittney Griner, el a executat în SUA peste zece ani de închisoare.

T.D.

articolul original.

Știrea care a așteptat 15 ani

8 December 2022 at 17:31
By: F J

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner pentru a-l primi, la schimb, pe cetățeanul rus Viktor Bout, unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. Fiecare dintre cei doi era prizonier în Rusia, respectiv în SUA.

Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, au relatat agențiile de presă rusești. Video Ria Novosti

Brittney Griner în timpul procesului de la Curtea Regională din Moscova, 25 octombrie 2022. Foto Maxim Shipenkov, Epa

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter. Foto White House

Soția baschetbalistei eliberate, Cherelle Griner, a declarat că a fost “copleșită de emoție”, exprimând gratitudinea sa către oficialii de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat pentru acest final fericit.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Fost ofițer militar sovietic, a fost unul dintre cei mai căutați bărbați din lume, acuzat că a vândut arme Al Qaeda, talibanilor și diferitelor guverne și militanți din Rwanda, Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Algeria.

Filmul „Lord of War”, cu Nicolas Cage în rol principal și lansat în 2005, s-a bazat pe cazul său. Agențiile americane l-au vânat ani de zile până când l-au prins din urmă la Bangkok, în 2008, și l-au extrădat în SUA, în 2010.

„De ce rușii au fost atât de motivați atât de mult să-l elibereze pe Bout după capturarea sa este un mister.”, scria The New York Times, anul acesta în august.

„Orice informație secretă pe care Moscova s-ar fi îngrijorat că acesta ar putea-o dezvălui, probabil că a fost devoalată deja cu mult timp în urmă sau este cu siguranță livrată până acum. Dar poate fi, pur și simplu, un sentiment de solidaritate din partea președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei, fost ofițer K.G.B.”, arăta ziarul american.

„Există o mulțime de indicii în biografia lui Bout, chiar și pe pagina sa Wikipedia, care sugerează că a avut legături strânse cu serviciile secrete sovietice și ruse”, a declarat Michael A. McFaul, fost ambasador american la Moscova. „Știți cine mai e la fel? Putin. Presupun că Putin vrea să-și elibereze tovarășul. Loialitatea dintre acești oameni, cekiști (n.r. Precursorul KGB), este profundă.”, spunea ambasadorul pentru The New York Times.

Americanca Griner risca să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri. La proces, Griner – care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA – a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

La orele 16, joi, 8 decembrie, canalele de Telegram anunțau: „Avionul în care se află Viktor Bout a aterizat la Moscova. Aceasta este o știre care a așteptat 15 ani.”.

În ciuda eforturilor făcute de administrația Biden pentru eliberarea unui alt american Paul N. Whelan, fost ofițer de marină, arestat în Rusia pentru spionaj, Moscova nu a ieșit din logica practicată până acum și în cazul schimburilor de prizonieri cu Ucraina, de unu la unu.

Cel mai important prizonier, raportat la numărul eliberat în schimbul său, rămâne soldatul israelian Ghilat Shalit, care a revenit acasă în 2011, după ce fusese capturat de Hamas în 2006, la schimb fiind eliberați 1027 de palestinieni.

articolul original.

Moscova a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu „negustorul morții”

8 December 2022 at 14:21
By: -
image

Președintele american Joe Biden a anunțat, joi, eliberarea sportivei care era deținută într-o închisoare din Rusia. Moscova l-a primit la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout.

„Cu câteva clipe în urmă am vorbit cu Brittney Griner. E în siguranță. Este într-un avion. E în drum spre casă”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Înțelegerea dintre Washington și Moscova nu l-a inclus pe Paul Whelan, un alt cetățean american pe care Departamentul de Stat îl consideră închis pe nedrept, relatează CNN.

Potrivit unui oficial american, Biden a dat săptămâna trecută aprobarea finală pentru schimbul de deținuți negociat de mai mult timp și a fost informat constant despre evoluția situației în timpul dimineții.

După ce a primit confirmarea că Brittney Griner a ajuns în mâinile americanilor, președintele a vorbit cu ea din Biroul Oval, a spus un al doilea oficial.

Brittney Griner, care a jucat timp de mai mulți ani pentru o echipă de baschet din Rusia, a fost închisă în luna februarie, când a fost arestată pe un aeroport din regiunea Moscovei pentru că avea ulei de canabis asupra sa. Ea a pledat nevinovată, dar la începutul lunii august a fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar în noiembrie a fost transferată într-o colonie penitenciară din republica Mordovia, după ce a pierdut apelul.

US basketball star Brittney Griner has been released in a prisoner swap with Russia and is now in US custody, President Joe Biden confirmed. pic.twitter.com/R6Whn2CFEP

— Sky Sports News (@SkySportsNews)
December 8, 2022

Ministerul rus de Externe a confirmat, la rândul său, schimbul de deținuți, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Presa rusă scrie că operațiunea a avut loc la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

Supranumit "negustorul morții", Bout este un fost ofițer al armatei sovietice condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite sub acuzații de conspirație pentru uciderea de cetățeni americani, achiziție și export de rachete, precum și pentru sprijinirea unei organizații teroriste.

Moscova a catalogat condamnarea lui în 2012 "fără temei și părtinitoare", iar Bout și-a susţinut nevinovăția.

Paul Whelan, care are cetățenie americană, irlandeză și canadiană, a fost reținut într-un hotel din Moscova, în decembrie 2013, și condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzație pe care acesta a contestat-o vehement. El își ispăşește pedeapsa în mai multe tabere de muncă din Mordovia, la distanță de opt ore de mers cu mașina de Moscova.

T.D.

Ziua 288 de război: Noi amenințări nucleare şi spioni prinși la Odesa

articolul original.

Schimb de deținuți între Rusia ṣi SUA

8 December 2022 at 14:33
By: (R.C.)

Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, încarcerată în Rusia pentru posesie de droguri, a fost predată către SUA în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout, au anunţat oficial Washingtonul şi Moscova, potrivit Reuters.

Schimbul a fost efectuat joi pe aeroportul din Abu Dhabi.

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris au vorbit la telefon cu Brittney Griner. Liderul de la Casa Albă a declarat în faţa presei că baschetbalista este în drum spre SUA.

Ea fusese condamnată în Rusia la 9 ani de închisoare pentru trafic cu droguri, după ce fusese arestată pe un aeroport din Moscova încercând să intre în Rusia cu cannabis asupra sa.

Viktor Bout, traficant de arme notoriu, supranumit ”Negustorul Morţii” într-o biografie din 2007, era închis în SUA după ce fusese capturat în Thailanda în 2008 de agenţi americani ce i-au întins o capcană pretinzând că ar fi cumpărători de arme.

articolul original.
  • There are no more articles
❌