ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Un cuplu a fost condamnat în Iran la peste 10 ani de închisoare pentru un videoclip care a devenit viral (Video)

31 January 2023 at 21:35
By: -
image

Un tribunal iranian a condamnat un cuplu tânăr la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în faţa unuia dintre principalele monumente ale Teheranului într-un videoclip considerat ca un simbol al sfidării regimului, au declarat marţi militanţi iranieni pentru drepturile omului.

Astiyazh Haghighi şi logodnicul ei Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestaţi în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în faţa Turnului Azadi din Teheran a devenit viral, relatează AFP.

Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat.

Un tribunal revoluţionar din Teheran i-a condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi la interzicerea utilizării internetului şi interdicţia de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite.

Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de "încurajarea corupţiei şi a prostituţiei publice", precum şi de "adunare cu intenţia de a perturba securitatea naţională", a adăugat ONG-ul.

Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiţi de avocaţi în timpul procedurii judiciare şi că încercările de obţine eliberarea lor pe cauţiune au fost respinse.

ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiţii de detenţie sunt condamnate în mod constant de militanţii pentru drepturile omului.

Autorităţile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidenţă de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanşat un val de proteste împotriva regimului.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Cătălin Măruță, probleme “la tot pasul” înainte de revenirea la Pro TV. Te doare doar când îl vezi!

31 January 2023 at 21:40

Cătălin Măruță se recuperează după operația ligamentelor încrucișate, ieri s-a întors la emisiune după două săptămâni de absență, însă nu putea să apară în fața publicului fără să arate „țiplă”, cum stă bine unui om de televiziune. Prin urmare, soțul Andrei a dat o fugă la barbershop să se aranjeze înainte de intrarea în direct, nu de alta, dar l-a avut invitat pe Dorian Popa, așa că nu putea să lase „ștacheta” mai jos. Iată cum l-au surprins fotoreporterii CANCAN.RO pe „convalescentul” Cătălin Măruță, care ține cu orice preț la imaginea lui!

Derulearea poveștii „arată” în felul următor: realizatorul TV s-a lăsat pe mâna hairstylistului favorit într-un salon din zona Floreasca. Cătălin Măruță a optat pentru pachetul complet „frizură + barbă” și s-a bucurat de moment. A lăsat capul pe spate și a cooperat cu frizerul, ca nu cumva să i se taie anapoda vreun fir de păr. Pe scaun lucrurile au arătat lejer pentru prezentator, care nu a trebuit să facă mari eforturi. Abia când s-a ridicat, problemele serioase au început să apară.

Cătălin Măruța a trecut pe la hairstylist înainte de revenirea în emisiunea de pe PRO TV (Foto: CANCAN.RO)

Cătălin Măruță a întâmpinat probleme „la tot pasul”, după ieșirea din salon

Noroc de oameni binevoitori, care i-au sărit în ajutor vedetei. Șoferul l-a ajutat pe Cătălin să se îmbrace, dat fiind faptul că orice proces, cât ar părea de simplu, necesită susținere suplimentară. După ce s-a admirat în oglindă și a aprobat „lucrarea”, Măruță a dat buzna către ușă, unde au apărut noi impedimente. Pentru că situația a cerut-o, omul de bază al vedetei, cât și un angajat al salonului s-au năpustit să îi deschidă „convalescentului”, care se grăbea către mașină, ca să ajungă la emisiune.

Cătălin Măruță a avut nevoie de ajutor serios la ieșirea din frizerie (Foto: CANCAN.RO)

Șoferul lui Măruță, ajutor de bază în recuperarea după operația la picior

E drept că nici vremea nu prea l-a ajutat pe proaspătul operat, care s-a văzut nevoit să evite cu orice preț ghețușul de pe trotuar și mormanele de zăpadă. A părut că toți sorții s-au aliniat împotriva lui Măruță, însă entertainerul nu s-a dat bătut. Nici șoferul nu l-a lăsat la greu, având grijă de moderator în permanență.

Cătălin Măruță a intrat cu greu în mașină, ajutat de șofer (Foto: CANCAN.RO)

După ce Eva l-a făcut bătrân în urarea aniversării celor 45 de ani împliniți zilele trecute, Cătălin a ținut să demonstreze exact contrariul. Și-a păstrat zâmbetul, chiar dacă piciorul tratat părea să îi dea serioase bătăi de cap. Punctul culminant al aventurii lui Măruță la frizerie a fost urcarea în mașină, care s-a efectuat cu grijă sporită.

Șoferul a deschis ușa ferm, iar prezentatorul și-a ocupat locul pe bancheta din spate, timp în care omul lui Măruță a ținut cârjele. După ce s-a asigurat că cel pe care îl are în grijă este gata de drum, conducătorul a trecut la volan și a demarat către PRO TV, unde platoul îl aștepta pe prezentator după îndelungata pauză.

( ACCESEAZĂ ȘI: LEGĂTURA NEȘTIUTĂ DINTRE OANA LIS ȘI CĂTĂLIN MĂRUȚĂ. SOȚIA FOSTULUI EDIL A FĂCUT TOTUL PUBLIC: ”ERA SECRETUL NOSTRU” )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

i n d i s p o n i b i l – EP cu amestec de R&B și soul de la Alduts Sherdley

31 January 2023 at 17:52
image

Alduts Sherdley și-a făcut apariția în industria muzicală cu un super feeling, flow și versuri sincere. De data aceasta își pune influențele de hip-hop, soul și R&B în tr-un EP cu un sound clean, ce are în prim plan teme precum vulnerabilitatea și iubirea. “i n d i s p o n i b i l” va conține 3 piese: ,,Nepăsător”, ,,Toxic” și ,,Doobie”.

Alduts Sherdley și-a făcut apariția în industria muzicală cu un super feeling, flow și versuri sincere. De data aceasta își pune influențele de hip-hop, soul și R&B într-un EP cu un sound clean, ce are în prim plan teme precum vulnerabilitatea și iubirea. “i n d i s p o n i b i l” va conține 3 piese: ,,Nepăsător”, ,,Toxic” și ,,Doobie”.

Piesele de pe material au fost conturate de Aldu, iar pentru producție, a colaborat cu cei de la Seek Music, creditele mergând către Prny, Hueală și C.S.T.

,,EP-ul este format din 3 piese, story line, unde este descrisă o relație dintre doi oameni. Din nefericire, unul dintre ei nu este asumat și nu se poate implica pe deplin deoarece este <<indisponibil>> emoțional. Nu vă învinovățiți și nu încercați să faceți pe cineva să vă iubească. Uneori trebuie doar să treci peste, chit că este greu și nu îți dorești să se întâmple. Este normal să suferi pentru relația pe care ai crezut că ai avut-o.” ne spune Alduts Sherdley.

Alduts Sherdley este unul dintre cei mai noi artiști din peisajul muzicii urbane românești. Neo Soul și R&B sunt doar câteva dintre genurile muzicale pe care artista le abordează încă de când a început să lanseze muzică independentă în 2018. După câteva lansări, Alduts a devenit din ce în ce mai apreciată în mediul online, lansarea sa din 2021 – „Swipe Right” – reușind să intre în topul Spotify Viral România. Alduts a făcut parte, de asemenea, din Talent Show HBO Max – One True Singer, unde abilitățile sale remarcabile de a transmite emoție și de a compune, combinate cu aspectul ei unic și nonconformist, au atras rapid atenția juraților, cât și a fanilor. A urmat o colaborare cu Rava la scurt timp după aceea pentru piesa „Dungă”, lansare ce a urcat în Top 50 Spotify România.

articolul original.

FOTO-VIDEO | Victor Pițurcă a plecat de la DNA, după alte două ore de explicații în fața procurorilor / Avocat: „Nu a avut nicio treabă cu măștile”

31 January 2023 at 14:34

Fostul selecționer Victor Pițurcă a plecat, marți, în jurul orei 15:15, de la Arestul Central al Poliției Capitalei. El a spus că nu poate face declarații despre dosar și a precizat că fiul lui a fost reținut pentru 24 de ore.

„Nu pot să vorbesc”, a spus Victor Pițurcă, marți, la ieșirea de la DNA. El a adăugat că pe numele fiului său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

Avocatul Iancu Toader, apărătorul fostului fotbalist, a spus că Victor Pițurcă nu a comis niciuna dintre faptele de care este suspectat de DNA.

„A menționat foarte clar că, dată fiind calitatea pe care o are, va acționa procedural, în măsura în care îi este recunoscut dreptul la apărare. Nu a făcut nimic domnul Pițurcă”, a spus avocatul fostului selecționer.

Apărătorul fostului antrenor al Naționalei a fost întrebat dacă Victor Pițurcă a făcut presiuni ca fiul lui să câștige contractul pentru furnizarea de măști în perioada pandemiei.

„Exclus. Nu este adevărat”, a spus avocatul lui.

„Din punctul meu de vedere, nu se susțin probele procurorilor, pentru că nu există”, a adăugat apărătorul ales ales lui Pițurcă.

Avocatul a fost întrebat dacă va contesta măsura controlului judiciar impusă lui Victor Pițurcă.

„Voi analiza în cursul zilei de astăzi”, a răspuns el.

În continuare, sursa citată a subliniat că fostul fotbalist „nu are nicio treabă cu măștile” care au ajuns la MApN în perioada pandemiei.

„Domnul Pițurcă nu a făcut niciun act de comerț, nicio afacere, nu a vândut, nu a avut nicio treabă cu aceste măști. Am văzut în presă sume vehiculate. Nu există așa ceva. (…) Victor Pițurcă nu a săvârșit niciun astfel de act material”, a conchis avocatul lui Pițurcă.

Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL
Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Scandal la Primăria Capitalei. Președintele de ședință CGMB este acuzat că ar fi încercat să blocheze accesul locuitorilor din Greenfield în sala de Consiliu | DECLARAȚII EXCLUSIVE

31 January 2023 at 14:27
image

Consilierii USR din cadrul Consiliului General al Municipiului București, în frunte cu președintele de ședință, Andrei Rigu, sunt acuzați că ar fi încercat să blocheze participarea la ședința ordinară de marți a celor care locuiesc în Cartierul Greenfield, care au venit la Primărie să protesteze, dar și să ia cuvântul după ce principalul lor drum de acces în cartier a fost închis.

Andrei Rigu (USR), președintele de ședință a Consiliului General al Municipiului București, este acuzat că ar fi încercat să blocheze participarea cetățenilor din cartierul Greenfield, care au venit la Primăria Capitalei pentru a discuta în ședința CGMB problema cartierului, după ce drumul de acces prin pădure a fost închis recent.

„La fiecare ședință CGMB, cetățenii care doresc să participe la ședințele noastre de consiliu se pot prezenta, înscrie pe listă și pot primi acces în sala de ședințe. În cadrul ședinței de astăzi, 31 ianuarie, accesul în sala de ședințe a fost discriminatoriu, președintele de ședință, domnul Andrei Rigu, nepermițând participarea cetățenilor municipiului București, locuitori ai cartierului Greenfield.

La insistențele noastre, ale consilierilor PNL, cât și ale celor de la PSD, accesul a fost permis, după aproximativ două ore de așteptare în frig. Aceste comportamente discriminatorii față de cetățenii Capitalei nu ar trebui să aibă loc în instituția care îi reprezintă, Primăria Municipiului București”, a declarat, pentru Gândul, Florin Melciu, consilier CGMB.

De ce s-a blocat drumul Vadul Moldovei

În cele din urmă, aproximativ 10 persoane, locuitori ai Cartierului Greenfield, au fost lăsate să intre în sala de Consiliu de la Primăria Capitalei, unde, unii dintre ei, ar urma să ia cuvântul, dacă li se va permite.

Zeci de persoane, locuitori ai cartierului Greenfield, au protestat, marți, la Primăria Capitalei, după ce drumul Vadul Moldovei a fost blocat de către Romsilva, în urma unei decizii a instanței.

Locuitorii din Greenfield vor ca Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 1 să rezolve problema acestui drum.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a pus în executare o decizie judecătorească și a închis accesul pe drumul forestier din strada Vadul Moldovei.

În prezent, accesul din cartierul Greenfield către București se face doar prin Aleea Teișani, un drum cu o singură bandă pe sens, lucru care provoacă zilnic un blocaj de proporții în trafic.

Daniel Ciungu, consilier local PNL la Sectorul 1, a declarat, recent,  în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că primarul Clotilde Armand le-a promis locuitorilor din Cartierul Greenfield, în campania electorală, că Primăria va prelua în administrare drumul Vadul Moldovei, arteră închisă recent de Romsilva, care a pus în executare o hotărâre judecătorească.

Daniel Ciungu susține că primarul Clotilde Armand trebuie să ceară drumul Vadul Moldovei de la Romsilva.

„Punctul 2 din ceea ce a promis primarul Clotilde Armand pentru Cartierul Greenfield este fix asta: preluara și administrarea drumului Vadul Moldovei la Primăria Sectorului 1. A promis acest lucru, și de doi ani refuză. Trebuie să facă plata (către Romsilva – n.r.) și să facă o dispoziție de primar, prin care solicită drumul de la Romsilva”, a declarat Daniel Ciungu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”

Nicușor Dan susține că s-a întâlnit marți cu cei de la Greenfield

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că s-a întâlnit marți cu reprezentanții locuitorilor din Greenfield.

„Am avut azi o discuție cu reprezentații locuitorilor din Greenfield și cu cei ai Direcției Silvice Ilfov (structura regională a Romsilva care cuprinde și pădurile din București) pe subiectul accesului în cartier.

Eu susțin în continuare menținerea pe o perioadă determinată (2 sau 3 ani) a drumului existent, fără asfaltări sau extinderi, timp în care dezvoltatorul să realizeze cele trei ieșiri promise din cartier înspre centură și DN1.

Direcția Silvică Ilfov nu susține soluția drumului provizoriu, insistând pe scoaterea definitivă a drumului din domeniul forestier. Voi solicita o întâlnire cu conducerea centrală a Romsilva”, a precizat, marți, Nicușor Dan.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

31 January 2023 at 10:58
image

39.741 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 126 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(12), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2) şi ingineri(2).
Din cele 126 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii), 124 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar; asistent vânzări; ajutor bucătar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general);
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

Transportatori de lemne, sancționați

31 January 2023 at 10:56

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010,doi transportatori profesioniști de material lemnos

Un transportator profesionist de material lemnos a fost sancționat contravențional deoarece volumele nu au corespuns faptic cu cele din documente, iar un altul a fost sancționat pentru neînregistrarea în aplicația SUMAL 2.0. Informațiile au fost primite printr-un comunicat emis de IPJ Sălaj!

Sâmbătă, 28 ianuarie a.c., în cadrul acțiunii, la ora 19.30, în localitatea sălăjeană Sărmășag, a fost depistat în trafic, un transportator profesionist, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor cu semiremorcă, cu care transporta 8,02 metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii din Sărmășag împreună cu cei ai Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au constatat că volumele pe specii nu corespundeau cu volumele din avizele de însoțire, astfel că s-a procedat la inventarierea materialului lemnos.
În consecință, transportatorul a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 6.000 de lei, iar cei 8,02 metri cubi de material lemnos, din specia fag, în valoare de 1.387,46 de lei, au fost confiscați și predați la Ocolul Silvic Măgura – Șimleu Silvaniei.

Totodată, sâmbătă, 28 ianuarie a.c., un alt transportator a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru neînregistrarea ca transportator profesionist în aplicația SUMAL 2.0., fiind confiscați valoric 29,256 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 3.407,22 de lei.”

articolul original.

2023-anul fotovoltaicelor

31 January 2023 at 10:53
image

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că peste 3 milioane de case ar putea beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice. Potrivit ministrului, anul acesta, bugetul este de trei miliarde lei.

Ministrul Mediului anunță că în acest an se dorește finanțarea a sute de mii de panouri fotovoltaice.
Acesta a declarat că „În Romania sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.
Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.
Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.
Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000. Anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii.”

Ministrul Mediului a mai declarat că a demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii de finanţare, spunând că „În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.
Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene (…) Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”

În 2023 românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde. În momentul de față,pretul pentru un 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat.

articolul original.

Alegerile locale și parlamentare ar putea fi comasate.

31 January 2023 at 10:51
image

Încă din toamna anului trecut, Partidul Național Liberal a adus în spațiul public tema privind o posibilă comasare a alegerilor locale și parlamentare din 2024.Practic, comasarea acestora ar adduce o economie importantă la buget, cheltuielile generate de fiecare rundă de alegeri fiind în acest mod reduse la jumătate.

PNL insistă ca alegerile locale și parlamentare să fie comasate, afirmând că există suficiente argumente să fie promovat un asemenea proiect.
În toamna anului trecut, Trăilă a ieșit în spațiul public cu acest subiect, declarând că
”Cred că ar fi o soluţie să avem alegerile parlamentare odată cu alegerile locale. Ar fi o chestiune interesantă pentru că, vrând nevrând eşti într-o campanie naţională şi mesajul pe care îl dai şi ţi-l asumi este cel al partidului pe care îl reprezinţi şi lucrurile s-ar clarifica şi din punctul de vedere a aceea ce trebuie să facă parlamentarul şi a ceea ce trebuie să facă primarul ca politică publică.”

Tema lansată de Trăilă nu a fost abandonată de PNL. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, a declarat, despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect”.
Oficialul liberalilor este încrezător că un astfel de proiect va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

”Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect.
Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.
Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe, luni, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare ale PNL.
În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a explicat: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

articolul original.

Gabriel Țuțu, surprins în momentul ieșirii din sediul DNA

31 January 2023 at 12:11
image

Ringier Sportal: Gazeta Sporturilor GSP.roTolo.roBlogsport.roEchipaFantastica.roPremium GSP  •  Ringier Romania: RingierZiarul LibertateaLibertatea pentru femeiUnica ElleVIVA!AvantajeRețete PracticeTVmaniaImobiliare.roImoradar24Locuri de munca  •  Sitemap GSP: SectiuniTaguri

Pariază responsabil! Decizia ONJN nr. 2304 / 29.10.2018. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor

articolul original.

Victor Pițurcă, replică golănească, după ce a fost jignit în serie la intrarea în sediul DNA: „Dacă te dai cu ruj, vorbim!”

31 January 2023 at 12:10
image

Ringier Sportal: Gazeta Sporturilor GSP.roTolo.roBlogsport.roEchipaFantastica.roPremium GSP  •  Ringier Romania: RingierZiarul LibertateaLibertatea pentru femeiUnica ElleVIVA!AvantajeRețete PracticeTVmaniaImobiliare.roImoradar24Locuri de munca  •  Sitemap GSP: SectiuniTaguri

Pariază responsabil! Decizia ONJN nr. 2304 / 29.10.2018. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor

articolul original.

Prapad la Timisoara. Masina facuta zob, dupa ce s-a izbit de un stalp. Soferita de 19 ani se zbate intre viata si moarte. Video

31 January 2023 at 05:48

TIMISOARA. Accident teribil noaptea trecuta la intrarea in Timisoara dinspre Dumbravita.

Din cauza vitezei, o soferita de 19 ani a pierdut controlul volanului, a lovit bordura sensului giratoriu, masina a ricosat si a zburat intr-un stalp pe care l-a pus la pamant.

Autoturismul s-a facut zob, iar tanara de 19 ani aflata la volan a fost foarte grav ranita.

Soferita a fost transportata de urgenta la spital, unde medicii fac eforturi disperate sa ii salveze viata.

Imaginile dezastrului ne-au fost trimise de un cititor opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.

Politistii au inceput cercetarile pentru a stabili cu precizie cum s-a petrecut accidentul.

In jurul orei 00:40, politistii Biroului Rutier Timisoara au fost solicitati sa intervina la un accident rutier petrecut la intrarea in municipiul Timisoara, dinspre localitatea Dumbravita.

Ajunsi la fata locului, politistii au constatat ca o femeie, in varsta de 19 ani, a condus un autoturism pe strada Conac din localitatea Dumbravita, judetul Timis, dinspre localitatea Giarmata spre Timisoara, iar la intersectia cu strada Calea Sever Bocu din Timisoara, prevazuta cu sens giratoriu, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare si a intrat in coliziune cu un stalp de electricitate de pe marginea partii carosabile. In urma impactului, a rezultat ranirea conducatoarei auto. A fost intocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

“Celula de criză” la local între Alex Pițurcă și cumnatul lui. Imaginile disperării! A apărut Juniorul!

30 January 2023 at 21:40

Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii anticorupție din Capitală, într-un dosar care are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Procurorii au dorit să îl audieze și pe fiul fostului selecționer, însă, acesta a fost de negăsit. Piți Jr. a reapărut, însă, în peisaj, iar fotoreporterii CANCAN.RO au dat nas în nas cu ex-fotbalistul în centrul Capitalei. Nu era singur la masă, ci alături de cel care coordonează „celula de criză”, dar și de șofer. Avem imaginile disperării! 

În weekend-ul trecut, Alexandru Pițurcă a fost prezent la Nuba Chalet, în Poiana Brașov, unde a petrecut ca-n filme alături de amicii lui. Deși procurorii au dorit să-l audieze, acesta nu a răspuns citației, preferând doar să dea „seen” (DETALII AICI), motiv pentru care ar urma să fie emis pe numele lui un mandat de aducere. Când toată lumea credea că fiul ex-selecționerului a dispărut, CANCAN.RO l-a întâlnit la Starbucks, în zona Piața Victoriei. Nu singur, ci alături de șoferul său, și de cumnat, Mihai Naboiu.

(VEZI AICI: A DISPĂRUT DUPĂ PARTYUL DIN WEEKEND, DE LA MUNTE. PIȚI JR. A DAT CU ”SEEN” DNA-ULUI)

Piți Jr. abătut și transpirat!

Alexandru Pițurcă s-a prezentat la întâlnire cu fix aceeași geacă cu care a fost la munte. După un timp a renunțat la ea și a rămas într-o bluză. Cei trei au discutat minute în șir, cu siguranță despre situația în care se află fostul selecționer. Piți Jr. a fost  – pe bună dreptate – abătut. Nu doar tatăl său este luat în colimator, ci și el, nefiind exclus să ajungă, la rândul lui, zilele următoare, la sediul DNA. La un moment dat, în local, fostul fotbalist s-a șters de transpirație, semn clar că nu este deloc liniștit, temându-se pentru libertatea lui.

Alex Pițurcă, foarte abătut (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Nici Mihai Naboiu, cel care coordonează „celula de criză”, nu a fost în apele lui, marcat fiind, probabil, de vizita făcută la DNA. S-a întreținut, în special, cu Alexandru Pițurcă. Ce au discutat acolo, doar ei știu. Cert este că întrevederea a fost una agitată, mai ales că, în acele momente, Victor Pițurcă se afla la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției.

Piți Jr., încruntat în local (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Într-un final, cei trei au decis să plece spre casă. Pe drum, însă, au făcut și un mic popas la McDonald’s, unde și-au potolit foamea. Juniorul, care a reapărut, a ajuns la reședință cu șoferul său.

Alex Pițurcă și Mihai Naboiu își potolesc foamea (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

„Celulă de criză” acasă la Victor Pițurcă

Reamintim că Mihai, ginerele ex-selecționerului și cel care a gestionat totul, a fost surprins de paparazzii site-ului nr. 1 din România, în jurul prânzului, când a intrat în sediul central al DNA cu o geantă, iar apoi a părăsit sediul unității de parchet (IMAGINI AICI). S-a dus glonț la vila socrului său, unde se aflau membrii familiei, dar și apropiații. La momentul respectiv, situația antrenorului era incertă, acesta aflându-se, încă, pe mâinile oamenilor legii.

Acasă la Victor Pițurcă era o adevărată forfotă. Edan, fiul pe care fostul selecționer îl are cu Vica Blochina, nu putea lipsi de acolo. În această perioadă, băiatul locuiește cu tatăl său, din moment ce femeia care i-a dat viață este plecată în Republica Dominicană, unde participă la Survivor România 2023.

Edan, fiul cel mic al lui Victor Pițurcă (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Deși minor, acesta conștientiza în ce situație se află tatăl lui. Puștiul a venit singur de la școală și a intrat în casă. La fel a făcut și o femeie, probabil responsabilă cu întreținerea vilei. Cel care a coordonat tot a fost Mihai Naboiu, fiul Claudiei Pițurcă. În casă toți au așteptau, cu sufletul gură, o decizie.

Mașina a fost “abandonată” în parcare

Altfel, mașina lui Victor Pițurcă, un superb Mercedes S 500, în valoare de aproximativ 130.000 de euro, “trona” în parcare, nemișcată de câteva zile și plină de zăpadă, potrivit imaginilor realizate de CANCAN.RO.

Mașina lui Victor Pițurcă, „abandonată” în parcare (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

EXCLUSIV | VIDEO Cum ar trebui despăgubiți fermierii în caz de secetă. Președintele LAPAR: „E mult mai ușor să lucrezi 5.000 de ha decât două”

30 January 2023 at 14:56
image

Fermierul român nu ar trebui să primească de la stat, în caz de secetă, doar 1.500 de lei pe hectar, ci cheltuiala în totalitate pe unitatea de suprafață, susține Nicu Vasile, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Lipsa unei viziuni asupra agriculturii românești ar fi condus la existența unui număr uriaș de fermieri români nefiscalizați și a 4,7 milioane de hectare lăsate ”în bătaia vântului”.

Nicu Vasile, președintele LAPAR, a vorbit pentru Gândul despre situația din agricultura românească și despre efectele lipsei unei strategii agricole naționale.

Acesta susține că fermierii români afectați de secetă nu sunt cu adevărat sprijiniți prin cei 1.500 de lei/ha oferiți de minister, iar cheltuiala acestora ar trebui acoperită de stat în integralitate.

Un alt semnal de alarmă referitor la lipsa eficienței fermelor românești este subliniat de numărul foarte mare al fermierilor nefiscalizați.

Lipsa comasării terenurilor ar duce la imposibilitatea micilor fermieri de a avea câștiguri substanțiale, un sistem de irigații împotriva secetei neputând fi realizat pe ferme fragmentate.

”Am 34% din totalul fermierilor la nivel european adică 830.000 de fermieri, dintre care doar 27.000 sunt fiscalizați.

Și nu discutăm de profitabilitate. Dacă este să revin la o discuție în vogă în ultimele săptămâni este dezastrul din agricultura României, adică seceta. Eu am 7,1 milioane de hectare de secetă, iar până în 2020 nici măcar nu aveam o definiție a secetei pedologice.

Legea a fost în vigoare până în 2010, dar a fost abrogată sub pretextul că este ajutor de stat. Total greșit.

România are 7, 1 milioane de ha de teren care sunt supuse secetei, în fiecare an”, arată șeful LAPAR.

„Dacă nu e secetă, am probleme cu băltirea, dacă nu, am cu alunecările de teren”

Nicu Vasile a accentuat condițiile grele în care fermierii români ar trebui să producă performanță:

”Dacă 20 de zile în România nu plouă discutăm de secetă excesivă, dar mai am o problemă, dacă nu e secetă, am probleme cu excesul de umiditate, pe 3,4 milioane de ha.

Dacă nu e secetă, am probleme cu băltirea, dacă nu, am cu alunecările de teren. Tot timpul voi avea probleme. Avem scenarii pentru toate aceste lucruri?”

Nicu Vasile consideră că o soluție viabilă de sprijin a agricultorului român este susținerea de către stat a cheltuielilor totale pe unitatea de suprafață în caz de secetă.

”Dacă e să aduc în discuție seceta, eu sunt de acord ca fermierul român să primească nu 1.500 de lei, ci cheltuiala în totalitate pe unitatea de suprafață”, a declarat Nicu Vasile la ”Gândul Exclusiv”.

„România are 64 de milioane de sole, astăzi, 2023, la fel cum aveam la 1907”

Un alt impediment al rentabilității agriculturii românești este numărul mare al fermierilor nefiscalizați, care nu sunt profitabili.

”De ce trebuie să am 830.000 de fermieri în condițiile în care Polonia are undeva la 90.000, fiind o țară de două ori mai mare decât România, nu? Ca să nu putem discuta de performanțe”, susține Nicu Vasile.

În viziunea președintelui LAPAR, România reușește să producă numai datorii din cauza nerentabilității generate de lipsa sprijinului față de agricultori. El pledează pentru consultanță în agricultură și pentru utilizarea unor indicatori de performanță.

Micul fermier român se chinuie să fie productiv din cauza faptului că terenurile nu sunt comasate, fiind foarte costisitor să susții cheltuielile agricole pentru ferme și culturi mici.

”Cum celelalte țări creează plus valoare, iar noi nu reușim să creăm decât datorii?

E normal să asiguri consultanță. Nu pot să las așa în bătaia vântului 4,7 milioane de ha.

De ce în România am lăsat 4,7 milioane de ha, la dispoziția acestor fermieri care se chinuie foarte mult. E mult mai ușor să lucrezi 5.000 de ha de teren decât să lucrezi 2 ha de teren.

Micul fermier plătește singur și acciza pe motorină, el plătește și TVA-urile și atunci tot timpul vei avea aceste convulsii sociale.

Vom discuta din ce în ce mai des de aceste convulsii la nivel național. De ce? Că nu avem rentabilitate. Până când te împrumuți ca să supraviețuiești?

România are 64 de milioane de sole, astăzi, 2023, la fel cum aveam la 1907. Păi cum putem să fim rentabili?

O fermă care este fragmentată va trebui să aibă toată gama de utilaje și pentru fermă mică și pentru fermă mare și pentru fermă mijlocie, dar n-are rentabilitate.

Discută cineva în țara asta de rentabilitate și eu nu știu? Nimeni nu vrea să discute”, a atras atenția președintele LAPAR.

”Fermierii vor dispărea unul câte unul.” 270.000 de fermieri români sunt trecuți de 70 de ani

Nicu Vasile a mărturisit faptul că în 2020 a avut o discuție legată de problemele din agricultură, cu mai multe partide parlamentare. Deși politicienii au fost receptivi la discuție, doi ani mai târziu președintele LAPAR susține că nu regăsește niciun rezultat al discuției în politicile agricole:

”Acțiunea pe care am făcut-o eu a avut loc în anul 2020, iar acum suntem în 2022. Nu văd absolut niciun fel de schimbare. Absolut niciuna.”

Reprezentantul producătorilor agricoli susține că a discutat inclusiv cu ministrul Daea, despre importanța comasării terenurilor pentru a se putea construi un sistem de irigații:

”Din moment ce nu discutăm de comasare degeaba cumpărăm utilaje chiar și de un milion de euro, purtătoare de dobânzi și de asigurări, în condițiile în care nu avem rentabilitate pe ele.

Chiar am discutat și cu domnul ministru Daea și l-am întrebat cum poate face irigații pe zona aceasta fragmentată. N-ai cum.”

Un alt aspect alarmant este vârsta înaintată a unui mare număr de fermieri români, ceea ce în timp va conduce la dispariția fermelor.

”După 33 de ani, de fapt tu nici nu știi ce-ți dorești de la agricultură. E clar că fermierii vor dispărea unul câte unul. 270.000 din fermierii români sunt trecuți de 70 de ani.”

Lipsa investițiilor în cercetare este un alt factor care blochează rentabilitatea agriculturii românești:

”Dacă nu ai cercetare cum poți fi viabil din punct de vedere economic?”, se întreabă retoric Nicu Vasile.

Urmăriți interviul integral:Jurnalist Politic
articolul original.

INNA prezintă videoclipul oficial Yummy feat. Dhurata Dora și Stefflon Don

30 January 2023 at 15:34
image

INNA revine cu o nouă colaborare cu două artiste de top: Dhurata Dora și Stefflon Don și lansează videoclipul oficial mult-așteptat al single-ului „Yummy”.

„Yummy”, acea piesă de dans, energică, cu un mesaj optimist, a fost produsă de Alexandru Cotoi, Marcel Botezan, Sebastian Barac, scrisă de Alida Garpestad Peck, Rollo, Alexandru Cotoi, Elena Alexandra Apostoleanu, Stephanie Allen, Dhurata Dora, Denk, Tonic și versuri de Alida Garpestad Peck , Rollo, Elena Alexandra Apostoleanu, Stephanie Allen, Dhurata Dora, Denk, Tonic.

Videoclipul oficial a fost regizat și filmat de NGM Creative, Bogdan Păun, Paul Tatcu si Alexandru Mureșan, echipa cu care INNA colaborează de obicei.

„Este minunat să lucrezi cu artiști talentați precum Dhurata Dora și Stefflon Don, sunt fericită pentru această colaborare și că ne putem sprijini una pe cealaltă în a face ceea ce ne place cel mai mult: să transmitem iubire prin muzică. Enjoy!” a spus INNA.

,,Sunt absolut încântată să anunțăm lansarea piesei “Yummy”. Mi-am pus inima și sufletul în această colaborare și sunt mai mult decât entuziasmată că fanii mei iubiți au în sfârșit ocazia să o audă. Vă iubesc pe toți.” ne spune Dhurata Dora.

,,Sunt foarte bucuroasă că în sfârșit a ieșit această surpriză “yummy”! M-am distrat tare filmând clipul și sper ca această colaborare să vă placă la fel de mult cum îmi place și mie. Enjoy!”a spus Stefflon Don.

Lansată la sfârșitul anului 2022 cu lyric video, piesa „Yummy” a atras atenția publicului și a câștigat aproape 4 milioane de vizualizări.

INNA, unul dintre cei mai de succes artiști din România, cu o carieră internațională impresionantă, a depășit un nou prag important: 10 miliarde de vizualizări și streamuri. Acesta este, de asemenea, un record pentru un artist român și confirmarea unui repertoriu cu zeci de hituri cunoscute și apreciate în întreaga lume, cu colaborări cu artiști de relevanță români și internaționali precum J Balvin, Pitbull, Daddy Yankee, Flo Rida, Yandel, Alok, Timmy Trumpet, Sofi Tukker și alții.

Dhurata Dora este o cântăreață și compozitoare kosovar albaneză născută în Germania. Stilul și muzica ei impecabile au făcut-o să devină una dintre cele mai mari superstaruri din regiunea balcanică. Până astăzi, ea a strâns peste 200 de milioane de streamuri și peste 1 miliard de vizualizări în întreaga lume. Recentele sale colaborări internaționale cu Azet, Soolking sau GIMS i-au pus amprenta remarcabilă pe scena muzicală europeană.

Stefflon Don a debutat în 2017 cu hitul de top 10 “Hurtin’ Me”, un mixtape în 2-18, iar 2020 și 2022 au fost marcate de hiturile “Can’t Let You Go”, respectiv 2022’s “Like That”.

articolul original.

Adrian Mititelu: „Refuz să cred că vom fi sancționați”

30 January 2023 at 14:57
image

Ringier Sportal: Gazeta Sporturilor GSP.roTolo.roBlogsport.roEchipaFantastica.roPremium GSP  •  Ringier Romania: RingierZiarul LibertateaLibertatea pentru femeiUnica ElleVIVA!AvantajeRețete PracticeTVmaniaImobiliare.roImoradar24Locuri de munca  •  Sitemap GSP: SectiuniTaguri

Pariază responsabil! Decizia ONJN nr. 2304 / 29.10.2018. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor

articolul original.

Mesajul lui Adrian Mititelu după problemele de la Sfntu Gheorghe: „Nu suntem rasiști!”

30 January 2023 at 14:56
image

Ringier Sportal: Gazeta Sporturilor GSP.roTolo.roBlogsport.roEchipaFantastica.roPremium GSP  •  Ringier Romania: RingierZiarul LibertateaLibertatea pentru femeiUnica ElleVIVA!AvantajeRețete PracticeTVmaniaImobiliare.roImoradar24Locuri de munca  •  Sitemap GSP: SectiuniTaguri

Pariază responsabil! Decizia ONJN nr. 2304 / 29.10.2018. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor

articolul original.

BREAKING NEWS. Victor Pițurcă și directorul ROMARM, reținuți de DNA într-un dosar ce vizează achiziția de măști de către MApN în perioada pandemiei / Ginerele fostului selecționer, surprins în timp ce intră în DNA cu o geantă (FOTO-VIDEO)

30 January 2023 at 17:00

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de procurorii anticorupție din Capitală. Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că reținerile s-au făcut într-un dosar care are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

UPDATE ora 19.00Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu, duși în Arestul Central

În jurul orei 16.00, Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost duși la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției. Procurorul nu a luat, deocamdată, decizia dacă să-i prezinte sau nu judecătorului pentru mandate de arestare.

UPDATE ora 17:35 Două dosare la DNA privind achizițiile de produse medicale pe durata pandemiei

Surse judiciare precizează exclusiv pentru GÂNDUL că este vorba de fapt de două dosare la DNA privind aceste achiziții, respectiv cel ajuns inițial de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București și dosarul în care DNA a anunțat luni reținerea celor două persoane, desprins din primul.

UPDATE ora 16:40Dosarul, anchetat inițial de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.
La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.
Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție.

UPDATE ora 16:16 – Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – anunță, într-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt.

„1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”

UPDATE ora 15:45 Procurorii intenționează să-l audieze și pe fiul fostului selecționer, Alex Pițurcă

Surse judiciare ne-au declarat că, în dosarul lui Victor Pițurcă, procurorii intenționează să-l audieze și pe fiul fostului selecționer, Alex Pițurcă, însă acesta nu ar fi răspuns moment citației, urmând să se emită un mandat de aducere.

Potrivit surselor GÂNDUL, Alex Pițurcă s-a aflat sâmbătă la o petrecere la Nuba Chalet.

UPDATE ora 14:40 – Audierea lui Victor Pițurcă a luat sfârșit

Audierea lui Victor Pițurcă s-a încheiat, spun surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Fostul antrenor al Naționalei se află, însă, în continuare, în sediul DNA, iar sursele consultate de GÂNDUL spun că el va fi prezentat, cel mai probabil, instanței cu propunerea arestare preventivă.

UPDATE ora 13:40: În același dosar a fost reținut și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu

În dosarul lui Victor Pițurcă, procurorii au luat măsura reținerii și cu privire la directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu. Conform site-ului ROMARM, Țuți are 10 ani de experiență în cadrul Serviciului Român de Informații și cinci ani de securitate comercială.

În cauză, mai există și alți suspecți din sfera Ministerului Apărării Naționale.

Acuzațiile se referă la achiziții de măști medicinale și ochelari de către unități ale MApN. Echipamentele medicale erau neconforme și nu au putut fi folosite.

De altfel, oficialii Institutului „Ana Aslan” au transmis ca măștile primite de la firmă erau de proaste calitate, se rupea elasticul si nu asigurau protecția necesară personalului medical.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Victor Piurcă a fost reținut de procurori luni, iar, la ora transmiterii acestei știri, el se află încă în sediul DNA.

Ginerele lui Victor Pițurcă a fost surprins de jurnaliștii GÂNDUL în timp ce a intrat în sediul central al DNA cu o geantă, iar apoi a părăsit sediul unității de parchet.

Ulterior, el a mai adus un bagaj la sediul DNA.

Ginere lui Victor Pițurcă, surprins intrând în sediul central al DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Ginere lui Victor Pițurcă, surprins intrând în sediul central al DNA / Sursa foto: GÂNDUL

În același dosar este audiat, la ora transmiterii acestei știri, și unul dintre șefii Romarm.

Victor Pițurcă, reținut pentru achiziții publice din perioada pandemiei

Este vorba despre un dosar mai vechi în care s-au făcut mai multe percheziții și au fost deja audiate mai multe persoane, cunoscut opiniei publice sub numele de „Măști pentru MApN”.

În perioada în care România era în  stare de urgență, șeful direcției medicale MApN,  generalul D.P., s-a ocupat de „operațiunea” de achiziționare a măștilor anti-COVID.

Acesta l-a însărcinat pe șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât Ministerul Apărării Naționale nu dispunea de sumele respective.

Prin urmare, șeful farmaciilor a luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti, ca să le intermedieze relația cu o firmă chineză. După găsirea furnizorului prin cu ajutorul italienilor, generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani și astfel a intrat pe fir Victor Pițurcă, conform Pro Sport.

Prin intermediul firmei deținute de fiul lui (Alexandru Pițurcă), Victor Pițurcă ar fi plătit transportul măștilor.

Firma lui Alexandru Pițurcă a virat banii către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

Apoi, echipamentele militare au fost livrate de către asiatici către HELIOS, firma lui Neacșu Vasile, un apropiat al lui Pițurcă senior. De la HELIOS, echipamentele au fost trimise către MApN.

Procurorii suspectează posibile fapte de corupție

În cadrul unui dosar deschis de procurorii militari, se fac verificări cu privire la posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală.

Din acest dosar, o parte din fapte au ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei disjungeri către Parchetul anticorupție.

Victor Pițurcă a mai fost cercetat de DNA pentru rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF.

În trecut, el a fost condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătateciteste mai mult
articolul original.
❌