ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mâncărurile de la standul gospodinelor din Solonețu Nou de la evenimentul Gala Turismului „Descoperă Nord-Est”, i-a lăsat pe toți cu gura apă

22 September 2022 at 17:18

Astăzi, 22 septembrie, la Centrul de afaceri „Club Bucovina” din Gura Humorului gospodinele din Solonețu Nou au participat cu un stand de mâncăruri tradiționale specifice din bucătăria poloneză, luând parte la evenimentul Gala Turismului „Descoperă Nord-Est”, ediția a VII–a.

Evenimentul reprezintă un prilej de întâlnire și cunoaștere sub diferite forme între comunitățile etnice din Bucovina, persoane implicate în activități turistice și culturale, reprezentanți din industria HORECA, administrație publică, instituții de cultură, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava și are ca scop promovarea culturii, turismului și economiei județului.

La eveniment a participat si deputatul Ghervazen Longher – președintele Uniunii Polonezilor din România, care a afirmat: „Prin această cale dorim să mulțumim organizatorilor pentru invitație și să îi felicităm pentru eveniment și inițiativa de a promova importanța gastronomiei etnice în România. Mulțumim gospodinelor participante din partea comunității noastre, ați fost la înălțime, Vă felicităm!”.

articolul original.

Începe vaccinarea antigripală. DSP Buzău a primit 18.000 de doze de vaccin

22 September 2022 at 11:41

 A început deja distribuția primei tranșe de vaccin către spitale, centre rezidențiale și medicii de familie. Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2022-2023.

Cristina Ungureanu

Prima tranșă de vaccin gripal a ajuns la Buzău, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) a început deja distribuția, către primele categorii de persoane incluse în Programul Național de Vaccinare susținut gratuit de Ministerul Sănătății. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2022/2023, DDSP Buzău a primit în prima tranșă de vaccin gripal 18.000 de doze, din care 150 de doze pentru Ministerul de Interne. Această primă tranșă reprezintă aproximativ 50% din totalul dozelor solicitate de DSP Buzău pentru acest sezon.

Am primit 17.850 de doze de Influvac Tetra pentru a fi distribuit cu prioritate pentru personalul medical din spitale, unităţile ambulatorii şi de la ambulanţă, pentru rezidenții și salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici și pentru adulţii şi copiii rezidenți în instituţii de ocrotire socială şi pentru persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, precum și prin cabinetele medicilor de familie, care vor vaccina prioritar persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (bolnavi cronici, persoane autoimune etc) care sunt mai vulnerabile în fața virusurilor și necesită vaccinare.  Am primit, de asemenea, 150 de doze pentru MAI, tot pentru categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Este îmbucurător faptul că persoanele incluse în categoriile cu risc înalt de îmbolnăvire se vor putea vaccina înainte de debutul sezonului gripal, care se anunță a fi unul agresiv. Cred că până la sfârșitul lunii octombrie vom primi și celelate doze de vaccin, astfel încât toată populația eligibilă să se vaccineze la timp”, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană, Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău.

Dr Carmen Scîntei

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere, iar vaccinul trebuie administrat, în mod ideal, înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitate, spun medicii „Sfârșitul lunii septembrie și toată luna octombrie sunt considerate cele mai bune perioade pentru vaccinarea împotriva gripei, dar nu este târziu nici în luna noiembrie sau mai târziu, gripa atingând de obicei vârful în luna februarie”, spune dr. Carmen Scântei, epidemiologil șef al județului. Sezonul gripal poate continua însă până la sfârșitul lunii martie și, uneori, chiar până în luna mai.

„Se recomandă vaccinarea cu prioritate a femeilor însărcinate, care vor fi astfel protejate atât ele cât și bebelușii, atât înainte de naștere cât și în primele luni de viață. Vaccinul le poate feri, de asemenea, de naștere prematură, de avort sau chiar de decesul fătului. Trebuie vaccinați și copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, care nu au încă o imunitate bine dezvoltată și în cazul imbolnăvirii pot face complicații severe. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani prezină un risc crescut de a dezvolta afecțiuni grave, de a necesita spitalizare sau chiar de a deceda din cauza gripei. Persoanele cu afecțiuni medicale cronice și cele care lucrează în domeniul sanitar sau social sunt considerate, de asemenea, categorii de populație cu risc de îmbolnăvire, pentru că intră în contact cu foarte multe persoane de la care pot lua virusul, iar la rândul lor pot îmbolnăvi persoanele vulnerabile de care au grijă și cu care intră în contact”, a explicat medicul epidemiolog.

Pentru acest sezon,  Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută, care este un vaccin gripal tetravalent ce conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din tulpinile:

• A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215),

• A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224),

• B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic),

• B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic).

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023. Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie, unitățile sanitare cu paturi și unitățile de protecție socială și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa sezonieră, transmite Ministerul Sănătății.

Dr. Dina Mergeani

Prin intermediul platformei www.atlasgripal.ro, populația se poate informa despre importanța prevenției prin vaccinarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților, despre complicațiile bolii asupra organismului, precum și despre opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

„În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă și eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până în luna mai”, a declarat dr. Dina Mergeani, medic primar Medicină de familie, președintele Spcietății Naționale a Medicilor de Familie.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații și pentru cele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea. Persoanele care s-au vaccinat și intră în contact cu virusul gripal, pot fi ferite de îmbolnăvire, dar mai ales sunt ferite de complicațiile pe care le poate da gripa.

Dr Gindrovel Dumitra

Anul acesta, pe atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conținut interactiv, reprezentat de animații, care explică pe întelesul tuturor, informații despre prevenirea gripei, precum și despre importanța imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații sigure și esențiale în legătură cu gripa și prevenția acesteia.

Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a spune dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicina Familiei, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Prof dr Victoria Arama

Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021-2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488 – o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree.Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populatie la risc sunt incluși copiii mai mici de cinci ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronsic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani. Eficiența vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcție de vârsta persoanei pe care o vaccinăm”, explică prof. univ. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Dr Radu Rasinar – AstraZeneca

Odată cu migrația sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalității acestuia pe fondul renunțării la măsurile de prevenție COVID-19, precum și a reînceperii anului școlar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenția și reducerea severității bolii gripale, precum și posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă, reducând astfel  presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

„Conform statisticilor, sezonul gripal 2022 – 2023, pare că o să aibă un impact mai mare asupra populației și asupra persoanelor la risc, impact care generează o presiune suplimentară asupra   sistemului de sănătate românesc. Platforma și campania educațională Atlas Gripal își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, împreună cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății. Este important ca populația să aibă acces la informații corecte și sigure cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă și opțiunile de vaccinare antigripală disponibile la noi”, afirmă Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an unele noi. În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În cazul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor.

Ministerul Sănătății transmite că vaccinul gripal este sigur, pentru că de mai bine de 60 de ani aceste vaccinuri au fost administrate la milioane de oameni din întreaga lume, iar efectele secundare sunt uşoare. Pot apărea senzații de durere, roşeaţă şi inflamare a locului în care a fost administrată injecţia, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală, dar în câteva zile dispar de la sine. Foarte rar poate apărea reacţia alergică gravă – un caz dintr-un milion de persoane.

Trebuie știut însă, că vaccinul gripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19, de aceea medicii recomandă atât vaccinarea antigripală, cât şi împotriva virusului SARS-CoV-2, deoarece sunt cauzate de virusuri diferite.

Nu se recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor care au prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare a acestui tip de vaccin sau la orice componentă a acestuia, nici celor cărora li se administrează combinaţii de inhibitori de punct de control utilizate în tratarea canceruluiși nici persoanelor care suferă de neutropenie severă. Dacă aveţi alergie la ouă, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a face acest vaccin!

Pe lângă vaccinare, pentru a vă feri de gripă trebuie respectate și măsuri de protecție personală precum:

• spălarea regulată a mâinilor, uscarea adecvată și evitarea împrumutului de obiecte personale;

• igienă respiratorie bună – acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, folosirea șervețelelor pe care apoi le aruncați;

• autoizolare în cazul în care vă simțiți rău și aveți simptome de gripă;

• evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii;

• igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;

• purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;

Amânarea vaccinării antigripale poate fi determinată de un număr redus de cauze, între care cea mai importantă este febra peste 38 °C.

Contactați medicul de familie pentru a vă programa pentru vaccinare antigripală gratuită, la cabinet, dacă vă aflați într-una din categpriile de risc!


articolul original.

Victoria and Albert Museum aduce la Art Safari expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”

8 September 2022 at 08:08

Cu ocazia celei de-a 10-a ediții, Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează un moment cultural unic în țară, prezentând publicului o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra. Este pentru prima dată când celebrul muzeu expune lucrări din colecția sa în Europa de Est.

Victoria & Albert Museum, Londra, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin. John Constable a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici.

Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut. Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837. Un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

Aproximativ 50 dintre operele selectate pentru expoziția din cadrul Art Safari au fost donate către Victoria and Albert Museum, Londra, de către fiica lui John Constable, Isabel Constable, în 1888 – anul în care a și murit. Isabel Constable a fost cea de-a doua fiică și al patrulea copil al lui John Constable și asemenea tatălui ei, a fost o pictoriță cunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii. Alte 6 lucrări semnate de John Constable fuseseră donate muzeului din Londra în 1857 de către un important colecționar britanic, contemporan cu Constable – John Sheepshanks, fiind una dintre cele mai substanțiale donații la acea vreme.

John Constable, la rândul său, a fost un colecționar de artă toată viața. Lucrărilor multor artiști faimoși au făcut parte din colecția pictorului. V&A nu deține în patrimoniul său și operele colecționate de Constable, însă în cadrul expoziției din Art Safari, vor fi expuse o serie de printuri ale acestora pentru a oferi o imagine asupra profilului de colecționar al lui Constable. 

John Constable a colecționat opere ale multor artiști britanici și europeni diferiți, inclusiv lucrări în acuarelă și schițe de J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough și Thomas Gilpin și printuri de Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael și Antonie Waterloo.

„The Leaping Horse”– nu toate operele mari se țin în rame mici

Printre operele prezente la București se numără și „The Leaping Horse”, care face parte dintr-o serie de lucrări atipice prin dimensiune, aproape 2 metri, pictate de John Constable în 1819. Din dorința de a fi remarcat ca pictor peisagist serios, artistul a ales să creeze lucrări de dimensiuni mai mari, ca urmare a criticilor aduse de colegii săi contemporani la adresa tehnicilor sale de pictură.

Lucrarea ilustrează traficul de pe râu cu șlepuri care încearcă să treacă una pe lângă cealaltă.

Acțiunea centrală înfățișează un cal și un călăreț sărind peste una dintre barierele construite pe căile de remorcare ale râului pentru a împiedica vitele să rătăcească. Caii de șlep din Suffolk au fost special antrenați pentru a sări peste astfel de bariere – de aici și numele lucrări. Constable a folosit mișcări rapide și ample de pensulă pentru a transmite agitația și energia momentului. Este ultima și probabil cea mai puternică dintre vederile asupra River Stour.

O inspirație pentru artiști… și meteorologi

Artistul britanic era un maestru în a surprinde cu pensula schimbările atmosferice de pe cer și frumusețea acestor fenomene. Operele sale oferă senzația de imersie privitorului și cu adevărat îți taie respirația. Norii au reprezentat un laitmotiv al operei sale și una dintre marile sale pasiuni.

Studiu asupra norilor Cirrus de John Constable Foto Victoria and Albert Museum

Dar John Constable nu doar picta norii, ci obișnuia să și noteze condițiile meteorologice, direcția luminii și momentul zilei, iar cel mai des, aceste notițe se aflau pe spatele lucrărilor sale. Aceste informații i-au fost de mare folos meteorologului Luke Howard (1772-1864) în cercetarea sa legată de clasificarea norilor, care i-a și conferit titlul de „Nașul Norilor”.

„Stonehenge” încheie apoteotic expoziția Art Safari

Cele două curatoare de la Victoria and Albert Museum, Londra, au ales să finalizeze traseul expozițional dedicat lui John Constable cu lucrarea „Stonehenge”. Artistul a pictat-o într-un moment trist al vieții sale, la scurt timp după decesul soției sale. Melancolia transmisă de pictură poate fi asociată ușor cu momentele prin care trecea pictorul. În catalogul lucrării a fost găsită descrerea „Misteriosul monument Stonehenge, tronând într-un câmp gol și nemărginit…”, probabil chiar cuvintele artistului. Lucrarea oferă o imagine captivantă ce demonstrează abilitățile sale tehnice desăvârșite spre sfârșitul carierei și celebrează realizările lui Constable.

Stonehenge văzut de John Constable Foto Victoria and Albert Museum

Din Marea Britanie, Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expozițiade afiș Poster Art de Byoungil-il Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbârciu).

Program de vizitare

Joi-duminică -12:00-21:00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă între 22:00 și 1:00 (22:15 – ultima intrare)

Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Biletele pot fi achiziționate pe: https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro

articolul original.

US Open: Marta Kostiuk, din Ucraina, a refuzat să dea mâna cu jucătoarea Victoria Azarenka din Belarus | VIDEO

2 September 2022 at 09:22
image

Jucătoarea ucraineană de tenis Marta Kostiuk a refuzat să dea mâna cu sportiva belarusă Victoria Azarenka după eliminarea de la US Open. Kostiuk i-a reproșat adversarei sale tăcerea în cazul războiului din Ucraina.

„Nu a venit niciodată să-mi spună ce crede despre acest conflict. Nu am nimic personal cu ea, dar consider că are un rol foarte important în calitate de membră a Consiliului jucătoarelor din WTA, dar şi în afara tenisului, în ţara sa. Cred că ar fi putut face mai mult”, a spus ucraineanca Marta Kostiuk în vârstă de 20 de ani.

Ea a fost eliminată cu 6-2, 6-3 în runda a doua la US Open de sportiva din Belarus, Victoria Azarenka.

Marta Kostiuk nu s-a despărțit de adversara sa cu o strângere de mână ci a preferat o ușoară atingere de rachete, salut curent în perioada pandemiei.

Marta Kostiuk şi-a exprimat, de asemenea, „dezacordul” faţă de decizia circuitelor WTA şi ATP de a le permite ruşilor să joace la turnee, fără menţionarea ţării lor şi fără reprezentarea drapelului lor.

Citește și: US Open 2022: Nadal, în turul al treilea

Foto: Shutterstock

articolul original.

VIDEO | Unirea Dej a sărbătorit victoria cu Dinamo cu mii de spectatori. Cum a fost primită acasă echipa lui Dragoș Militaru

28 August 2022 at 12:25
image

Unirea Dej a avut parte de o primire specială la revenirea în oraș, după jocul de la Clinceni cu Dinamo, pe care l-a câștigat cu 3-2, dar totul a fost influențat de un anumit context. Sâmbătă au fost sărbătorite zilele Municipiului Dej, iar autoritățile locale au organizat un concert în centrul orașului.

Unirea Dej, primită de mii de spectatori la revenirea de la Clinceni, după succesul cu Dinamo

Pentru că sărbătoarea locală s-a întâmplat să fie în aceeași perioadă în care a fost programat și jocul dintre Dinamo și Unirea Dej, organizatorii s-au gândit să le facă o primire specială elevilor lui Dragoș Militaru, chiar dacă s-au întors acasă după un drum de șase ore. S-au urcat pe scenă și au sărbătorit alături de mii de oameni aflați la celebrarea zilelor orașului, circa 10 mii.

Dragoș Militaru le-a mulțumit celor aflați în piață, pentru că au rămas să aștepte și să aplaude și echipa lui, dar a profitat de ocazie să învite oamenii la stadion, în partidele pe care Unirea Dej le dispută pe teren propriu.

Vă mulțumim pentru susținere, că sunteți atât de mulți aici, ne aplaudați. Ne-am bucura să fie la fel de multă lume la fiecare meci de acasă și, în numele tuturor, vă mulțumesc și vă așteptăm alături de noi la toate meciurile pe care le vom disputa acasă”, a fost mesajul lui Dragoș Militaru.

Unirea Dej, start de Liga 2 peste așteptări

Unirea Dej are 9 puncte după patru etape de Liga 2. A învins în primele două runde FK Miercurea Ciuc, scor 2-1, și CSC Dumbrăvița, scor 2-1, iar apoi, în runda a 3-a, înaintea confruntării cu Dinamo, a cedat cu 1-2 în duelul cu Politehnica Iași.

În etapa a 5-a, Unirea Dej va avea un meci pe care îl va începe, în mod cert, cu prima șansă, cu Unirea Constanța pe teren propriu. Duelul este programat pentru sâmbătă, 3 septembrie, ora 11:00.

”A fost un meci frumos, mai greu pentru noi cei de pe bancă. Mă bucur că am întors scorul de fiecare dată în favoarea noastră, iar răspunsul băieților după rezultatul nedrept din etapa trecută a fost pe măsură.

Schimbările noastre și toate indicațiile de pe margine au fost făcute în așa fel încât să încercăm să marcăm și golul trei și să câștigăm meciul.

Dinamo este una dintre cele mai bune echipe din Liga 2, dar e nevoie de timp și de încredere. Dacă vor avea răbdare, eu cred că în 3-4 etape foarte puține echipe o să adune puncte din confruntările cu ei.(…)”, a spus, printre altele, Dragoș Militaru, după jocul de la Dinamo.

Angelo Cocian, eroul Unirii Dej cu Dinamo

Unirea Dej a condus și cu 1-0 și 2-1 Dinamo, prin golurile lui Angelo Cocian (min. 31 și 58), în timp ce pentru ”câinii roșii” a punctat Alexandru Darius Pop (min. 54 și 73). Golul decisiv a fost marcat de dejeni de la 11 metri, execuție transformată de Alexandru Mihai Pop, în minutul 73.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
Video: Unirea Dej

articolul original.

”Sărbătoarea roadelor” organizată de etnicii polonezi la Solonețu Nou ca în vremurile bune

27 August 2022 at 12:57

La Solonețu Nou s-a desfășurat sâmbătă, 27 august cea de-a XVII-a editie a ʺSărbătorii Roadelor – Dozynkiʺ, manifestare care încheie de fapt Zilele Culturii Polone 2022. Aceasta este o sărbatoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerisului și a lucrului în câmp, precum și pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință lui Dumnezeu pentru roadele de peste an. Alături de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, organizatorul evenimentului, s-au aflat ambasadorul Poloniei la București, Maciej Lang, prim vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, subprefectul Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct,  prof. dr. Petru Crăciun, deputatul polonez Tadeusz Aziewicz – vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu polonezii din străinătate, prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska” și Piotr Żołyński – coordonator investiții al Asociației „Wspólnota Polska”, locotenent colonel Olgierd Cieśla și locotenent colonel Daniel Domin de la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, capelanul Contingentului Militar Polonez, maiorul Sebastian Semrau, prietenul polonezilor din Romania prof. Bartłomiej Zdaniuk, primarului comunei Łagiewniki – Jarosław Tyniec, președintele consiliului comunal – Dobromiła Szachniewicz, împreună cu delegația din comuna Łagiewniki și corul „Canzona”, directorul Salinei Cacica, Radu Dârțu, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, reprezentanții organizațiilor locale din: Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Siret, Vicșani, Iași, București, reprezentanții comunități ucrainene din Cacica și Maidan, precum și vecinii români din Pîrtești de Sus.

”Sărbătoarea roadelor” a debutat cu Sfânta Liturghie care a avut loc la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou de la ora 11:00. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa Miguel Maury Buendia – nunțiul apostolic în România și Republica Moldova împreună cu mons. German Penemonte consilier al Nunțiaturii Apostolice, Excelența Sa Petru Gherghel – episcop emerit de Iași, mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou, precum și preoți din decanatul de Bucovina. Predica a fost rostită de către capelanul Contingentului Militar Polonez din Craiova, maiorul Sebastian Semrau. La ofertoriu toate delegațiile au oferit daruri sub formă de coșuri frumos decorate, pline de roade, flori, pâini sau cununi. A  urmat expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corul feminin Canzona din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor, ansamblul Pădurețul din Pîrteștii de Sus, ansamblul „Kolomeika” din Siret, Francesca Paula Pelciar din Vicșani. În timpul liturghiei s-au sfințit pâinile, cununile și s-au oferit daruri (roade) la altarul bisericii de către comunitățiile participante.

Sărbătoarea Roadelor s-a încheiat cu un festin popular cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

articolul original.

Dinu Iancu Sălăjanu la Palatul Victoria

26 August 2022 at 11:15
By: Regie
image

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat ,la Palatul Victoria, contractul privind modernizarea Drumului Județean 109P: Camăr – limită județ Satu Mare, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În prezența premierului Nicolae Ciucă, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au semnat, astăzi, la Palatul Victoria, contractul privind modernizarea Drumului Județean 109P: Camăr – limită județ Satu Mare, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Sălajul se numără printre primele județe din țară pregătite să încheie contractele de finanțare prin Programul Național de Investiții, toate cele șapte proiecte aprobate având documentații tehnice în stadii avansate – proiecte tehnice elaborate sau contracte de execuție semnate – cu posibilitatea de demarare imediată a lucrărilor. Cu responsabilitate și profesionalism, sintagma «Dezvoltăm Sălajul» devine realitate, iar momentul de astăzi, când am semnat un prim contract prin programul «Anghel Saligny» reprezintă încă un argument în acest sens”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

Pentru modernizarea DJ 109P, administrația județeană beneficiază de o alocare financiară de la bugetul de stat de 9,77 milioane de lei.

articolul original.

Zilele Culturii Polone au debutat în Cetatea de Scaun a Sucevei. Invitați la eveniment primarul Lungu a vorbit de primul lui șef care era polon iar vicele Barbă de soția sa de etnie poloneză

25 August 2022 at 17:52

Joi, 25 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei a debutat ediția cu numărul 23 a Zilelor Culturii Polone. Printre invitații președintelui și prim vicepreședintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher respectiv Victoria Longher, s-au aflat oficialități din Polonia precum deputatul Tadeusz Aziewicz-vicepreședinte al Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate și prof. Józef Wróbel-președintele Asociației „Wspólnota Polska” dar și oficialități locale precum primarul Sucevei Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă și subprefectul Cristi Șologon. Toți au transmis mesajele și felicitările lor pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ținută. De menționat că primarul Lungu a vorbit despre primul său șef care era de etnie polonă de la care a avut de învățat numai lucruri bune iar vicele Barbă a făcut referire la soția sa de asemenea de etnie poloneză pe care a cucerit-o pe viață.

A fost vernizată expoziția  „Enigma. Victoria decriptării”. Concert Maria Chaykovskaya

Joi seară a fost vernisată la Cetatea de Scaun a Sucevei expoziția  „Enigma. Victoria decriptării”. Datorită genialilor matematicieni polonezi, complicatul cifru al „Enigmei”, o mașină de criptat germană, a fost spart. Acest lucru a influențat cursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mașina de criptat germană „Enigma” a fost realizată de Arthur Scherbius. Aceasta a obținut un succes comercial pe piața civilă, precum și în instituțiile de stat și în cele administrative, cu mult înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Încă din 1932, criptologii polonezi au reușit să descifreze pentru prima oară codurile extrem de complicate ale „Enigmei”. Acest lucru a avut loc la Palatul Saxon din Varșovia, care adăpostea sediul Biroului de Cifruri din Divizia a II-a a Statului Major al Armatei Poloneze. Părinții succesului au fost matematicienii-criptologi polonezi: Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski. Realizările lor au permis decodarea cifrurilor „Enigmei”, îmbunătățite constant. Cu cinci săptămâni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 25 iulie 1939, șefii Biroului de Cifruri din Polonia și matematicienii-criptologi au dezvăluit performanțele poloneze serviciilor secrete franceze și britanice. După declanșarea războiului, acțiunea de descifrare a continuat în Marea Britanie și Franța cu participarea oamenilor de știință polonezi deopotrivă.  Expoziția pregătită de Consiliul Voievodatului Wielkopolska și, în versiune românească, de Institutul Polonez din București, ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich. Expoziția poate fi văzută la Cetatea de Scaun a Sucevei până pe 25 septembrie 2022. Imediat după vernisaj a avut loc concertul Mariei Chaykovskaya – cântăreață, pianistă și textieră ucraineană.

Tot joi a debutat și simpozionul științific internațional care în acest an se desfășoară online. Timp de două zile 25-26 august se vor întâlni istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi și istorici culturali din Polonia, România și Ucraina. Lucrările simpozionului intitulat „Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi” se desfășoară în două secțiuni: În lumea istoriei și În lumea literaturii și a problematicii bucovinene. În mod tradițional, simpozionul se va încheia pe 26 august cu concluziile și prezentarea celor mai recente publicații pe teme polono-române apărute în Polonia și România în ultimul an.

Zilele Culturii Polone se vor încheia sâmbătă, 27 august, la Solonețu Nou unde va avea loc Sărbătoarea Roadelor. Ziua de 27 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor la Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corulul feminin Canzona din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor. Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Bucovinei.

Zilele Culturii Polone au debutat în Cetatea de Scaun a Sucevei. Invitați la eveniment primarul Lungu a vorbit de primul lui șef care era polon iar vicele Barbă de soția sa de etnie poloneză, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Cum se spală pe mâini Virgil Popescu de tot scandalul cu furnizorii din energie? Are 3 vinovați de serviciu: ANRE, Ministerul de Finanțe și desigur Coaliția

24 August 2022 at 14:57
image

În urma conferinței de presă pe care ministrul energiei a susținut-o miercuri la Palatul Victoria, Virgil Popescu a trimis jurnaliștii să adreseze întrebări la ANRE și la ministrul Câciu, susținând că Ministerul Energiei nu are competențe.

La finalul conferinței de presă concluzia generală la care se putea ajunge era că scandalul actual cu furnizorii de energie și cel referitor la avantajul unor băieți deștepți care speculează stocarea energiei, țin în primul rând de ANRE și nu de Ministerul Energiei:

” Toate aceste lucruri de care vorbiți dumneavoastră ar trebui să fie clarificate de către cei care supraveghează piața de energie electrică și cea de gaze natural dacă este cazul. Atribuțiile de reglementare pe piața de energie, nu le are Ministerul Energiei. Nici nu avem datele necesare și pârghiile să facem acest lucru, dar există instituții care pot să facă acest lucru” a declarat Virgil Popescu.

Întrebat și despre impozitarea lanțului de producție, intermediere și furnizare, ministrul Energiei a menționat din nou faptul că impozitarea intră în atribuțiile Ministerului de Finanțe și al ANRE deși a recunoscut că intermediarii ”fac profituri uriașe și ar trebui impozitați”.

Referitor la faptul că din aprilie furnizorii nu și-au mai primit banii de la minister, Virgil Popescu i-a găsit de data aceasta vinovați chiar pe păgubiți, deși aceștia au menționat faptul că documentația s-a pus la dispoziție foarte târziu, conform declarațiilor din presă:

”Noi, la Ministerul Energiei tot ce ne vine la plată verificat de către ANRE, plătim. Furnizorii au început să depună documentele de plată, cred că în urmă cu 2 săptămâni pentru luna aprilie, deci probabil că nici nu aveau cum să primească. Dacă depuneau mai demult probabil că și primeau acești bani” a explicat ministrul Energiei întârzierile de plată.

Ceea ce nu menționează Virgil Popescu atunci când aruncă pisica în curtea ANRE și a Ministerului de Finanțe este faptul Ministerul Energiei este cel care care stabilește legislația primară, iar ANRE monitorizează aplicarea reglementărilor obligatorii la nivel național, necesară funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice,  susțin surse din domeniul energetic.

De asemenea supraimpozitarea lanțului de producție, intermediere și furnizare nu se poate realiza fără implicarea directă a Ministerului Energiei cu avizul Ministerului de Finanțe, susțin aceleași surse.

articolul original.

Seria 10 Liga 3 | Noul FC Bihor are de furcă pentru a prinde play-off-ul și barajele, cu Bistrița, Zalău sau Satu Mare, în poate cea mai captivantă grupă din campionat. Programul meciurilor

19 August 2022 at 14:14
image

Federația Română de Fotbal a stabilit astăzi, 19 august 2022, la Casa Fotbalului, prin tragere la sorți, calendarul competițional al noii ediții de Liga 3, sezonul 2022-2023, la o zi distanță după ce a comunicat componența celor zece serii ale noului sezon.

Noul campionat este programat să înceapă fix peste o săptămână, la 26 august, tot cu 100 de echipe împărțite în mod egal în zece serii, cu o mică schimbare, clarificarea modului în care se determină a 21-a retrogradată. Se vor disputa două faze în competiție, sezonul regular și play-off-ul sau play-out-ul, iar cele mai bune 20 de formații din play-off vor merge și în a treia fază, a barajelor de promovare în Liga 2.

În Seria 10, din care a promovat în Liga 2 în această vară Minaur Baia Mare, au fost repartizate următoarele echipe: CSM Sighetu Marmației, Victoria Carei, FC Bihor Oradea, Lotus Băile Felix, Minerul Ocna Dej, SCM Zalău, Gloria Bistriţa Năsăud, CSM Satu Mare, CFR Cluj 2 și Sportul Șimleu Silvaniei.

Noutățile sunt reprezentate de CSM Sighetu Marmației, Victoria Carei (nou-promovare), FC Bihor Oradea (denumire sub care joacă ACS CAO 1910), Minerul Ocna Dej (noua denumire a echipei Someșul Dej) și Gloria Bistriţa Năsăud (mutată din Seria 9).

Echipele din Seria 10 a Ligii 3 și numărele extrase în urma tragerii la sorți, cele care le determină programul:

CSM Sighetu Marmației – 10
Victoria Carei – 3
FC Bihor Oradea – 9
Lotus Băile Felix – 2
Minerul Ocna Dej – 4
SCM Zalău – 1
Gloria Bistriţa Năsăud – 7
CSM Satu Mare – 8
CFR Cluj 2 – 6
Sportul Șimleu Silvaniei – 5

Programul turului echipelor din Seria 10 Liga 3:

Etapa 1 – 27.08.2022

SCM Zalău – CSM Sighetu Marmației
Lotus Băile Felix – FC Bihor Oradea
Victoria Carei – CSM Satu Mare
Minerul Ocna Dej – Gloria Bistriţa Năsăud
Sportul Șimleu Silvaniei – CFR Cluj 2

Etapa 2 – 03.09.2022

CSM Sighetu Marmației – CFR Cluj 2
Gloria Bistriţa Năsăud – Sportul Șimleu Silvaniei
CSM Satu Mare – Minerul Ocna Dej
FC Bihor Oradea – Victoria Carei
SCM Zalău – Lotus Băile Felix

Etapa 3 – 10.09.2022

Lotus Băile Felix – CSM Sighetu Marmației
Victoria Carei – SCM Zalău
Minerul Ocna Dej – FC Bihor Oradea
Sportul Șimleu Silvaniei – CSM Satu Mare
CFR Cluj 2 – Gloria Bistriţa Năsăud

Etapa 4 – 17.09.2022

CSM Sighetu Marmației – Gloria Bistriţa Năsăud
CSM Satu Mare – CFR Cluj 2
FC Bihor Oradea – Sportul Șimleu Silvaniei
SCM Zalău – Minerul Ocna Dej
Lotus Băile Felix – Victoria Carei

Etapa 5 – 24.09.2022

Victoria Carei – CSM Sighetu Marmației
Minerul Ocna Dej – Lotus Băile Felix
Sportul Șimleu Silvaniei – SCM Zalău
CFR Cluj 2 – FC Bihor Oradea
Gloria Bistriţa Năsăud – CSM Satu Mare

Etapa 6 – 01.10.2022

CSM Sighetu Marmației – CSM Satu Mare
FC Bihor Oradea – Gloria Bistriţa Năsăud
SCM Zalău – CFR Cluj 2
Lotus Băile Felix – Sportul Șimleu Silvaniei
Victoria Carei – Minerul Ocna Dej

Etapa 7 – 08.10.2022

Minerul Ocna Dej – CSM Sighetu Marmației
Sportul Șimleu Silvaniei – Victoria Carei
CFR Cluj 2 – Lotus Băile Felix
Gloria Bistriţa Năsăud – SCM Zalău
CSM Satu Mare – FC Bihor Oradea

Etapa 8 – 15.10.2022

CSM Sighetu Marmației – FC Bihor Oradea
SCM Zalău – CSM Satu Mare
Lotus Băile Felix – Gloria Bistriţa Năsăud
Victoria Carei – CFR Cluj 2
Minerul Ocna Dej – Sportul Șimleu Silvaniei

Etapa 9 – 22.10.2022

Sportul Șimleu Silvaniei – CSM Sighetu Marmației
CFR Cluj 2 – Minerul Ocna Dej
Gloria Bistriţa Năsăud – Victoria Carei
CSM Satu Mare – Lotus Băile Felix
FC Bihor Oradea – SCM Zalău

Programul celorlalte etape ale sezonului:

Etapa 10 – 29.10.2022
Etapa 11 – 05.11.2022
Etapa 12 – 12.11.2022
Etapa 13 – 19.11.2022
Etapa 14 – 26.11.2022
Etapa 15 – 03.12.2022
Etapa 16 – 11.03.2023
Etapa 17 – 18.03.2023
Etapa 18 – 25.03.2023

PLAY-OFF

Etapa 1 – 01.04.2023
Etapa 2 – 08.04.2023
Etapa 3 – 14.04.2023
Etapa 4 – 22.04.2023
Etapa 5 – 29.04.2023
Etapa 6 – 03.05.2023
Etapa 7 – 06.05.2023
Etapa 8 – 13.05.2023
Etapa 9 – 20.05.2023

PLAY-OUT

Etapa 1 – 01.04.2023
Etapa 2 – 08.04.2023
Etapa 3 – 14.04.2023
Etapa 4 – 22.04.2023
Etapa 5 – 29.04.2023
Etapa 6 – 03.05.2023
Etapa 7 – 06.05.2023
Etapa 8 – 13.05.2023
Etapa 9 – 20.05.2023
Etapa 10 – 27.05.2023

BARAJE

Baraje semifinale: 24/27.05.2023
Baraje finale: 03/07.06.202

articolul original.

Mesaj de la Guvern pentru creștini

16 August 2022 at 09:38

Palatul Victoria va fi iluminat în roșu cu ocazia Zilei naţionale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor.

Guvernul marchează astăzi Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, prilej cu care Palatul Victoria va fi iluminat în roșu în această seară, între orele 20.00 și 24.00.

Amintirea marelui domnitor al Țării Românești Constantin Brâncoveanu, ocrotitor al culturii, credinței și al tradiției românești rămâne și astăzi vie, după mai bine de 300 de ani de la martiriul său împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și cu sfetnicul Ianache, devenit simbol al jertfei supreme pentru credința strămoșească și pentru propriul popor.

În urmă cu câțiva ani, fostul director al Serviciului de Informații, a analizat pentru Q Magazine dimensiunea spionajului și a diplomației în vremea domnitorului Brâncocenau. Analiza poate fi citită aici.

„Chiar dacă acele vremuri în care lupta pentru supremație nu avea limite și nu punea preț pe viață par demult apuse, vedem din păcate și astăzi, în întreaga lume, cum oameni nevinovați cad pradă violențelor pentru simplul motiv că împărtășesc altă credință. În plin secol XXI, asistăm încă la conflicte care opun religii, cărora le cad victime oameni simpli, nevinovați. Este dureros și ceea ce vedem, de aproape o jumătate de an, chiar lângă granițele României, cum o țară este decimată de o altă țară de aceeași credință, într-un război în care milioane de oameni mor sau sunt nevoiți fugă din propriile case și au fost bombardate chiar și spitale, școli și biserici. Nimic nu justifică violența. Cu atât mai mult, credința trebuie să ne apropie și să punem viața pe primul plan. Această zi de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor reprezintă un îndemn la înțelegere și pace între oameni ”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. 

Ziua de 16 august este marcată în fiecare an ca Zi națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, conform Legii 134/2020, care prevede iluminarea în roșu a sediilor instituțiilor și a unor obiective publice, precum și organizarea manifestări publice și evenimente comemorative.

articolul original.

Mii de catolici din țară și străinătate la pelerinajul de la Cacica. Sfânta Liturghie solemnă a hramului oficiată de arhiepiscopul Aurel Percă ce a împlinit astăzi 71 de ani (FOTO)

15 August 2022 at 17:35

Astăzi, 15 august a.c., s-a finalizat marele pelerinaj de la Cacica. Programul celebrărilor dedicate hramului a început la ora 09:15 cu Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică) la care au participat membrii comunității poloneze din Bucovina. Întreaga Sfântă Liturghie în limba polonă a fost acompaniată de Corul din Solonețu Nou. Sfânta Liturghie a fost oficiată de mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Alfons-Eugen Zelionka care activează în Lublin, Polonia, pr. dr. Wojciech Juszczuk, capelanul Direcției Generale de Poliție a Bisericii Romano-Catolice din Polonia, pr. Alin Cătălin Butnaru, paroh la Poiana Micului, pr. Raimond Tiberiu Iancu de la Colegiul Naţional Catolic ,,Sf. Iosif” din Iași. Nelipsiți de la această slujbă au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, precumm și o delegație din comuna Rybnik, Polonia. La ora 11:00 a avut loc Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii. La celebrările hramului Sanctuarului de la Cacica a participat Înaltpreasfinția sa arhiepiscop Aurel Percă, mitropolit de București, care a oficiat Sfânta Liturghie solemnă a hramului, însoțit de ES Iosif Păuleț, episcop de Iași, ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, ES Petru Gherghel, episcop emerit, mons. Ionuț Strejac, pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, pr. paroh Anton Mărăndescu, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu de la Conventul ,,Sf. Iosif” din Bacău, pr. Petru-Sebastian Tamaş, de la Căminul ,,Xaverianum” din Iaşi, cel care a predicat pe tot parcursul pelerinajului de la Cacica, dar și alți numeroși preoți. Prezenți la Sfânta Liturghie solemnă au fost și: vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Păltinoasa – Eduard Wendling, directorul Salinei din Cacica – Radu Gheorghe Dârțu, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, precum și delegația din comuna Rybnik, Polonia.

Totodată astăzi, Înaltpreasfinția sa Aurel Percă, mitropolit de București a împlinit frumoasa varstă de 71 de ani. Menționăm faptul că pe tot parcursul pelerinajului și a Sfintelor Liturghii, corul reunit al Bucovinei, dirijați de prof. Antonela Târnovan, organist Daniel Nesimuca au încântat urechile pelerinilor sosiți la Cacica.

articolul original.

Urmărire în Victoria, cu final în arest !

15 August 2022 at 10:35
By: M.Ex.

FOTO: ARHIVA
Sâmbătă, polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria au încercat să oprescă în trafic, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe strada 1 Decembrie 1918 din orașul Victoria, județul Brașov. Șoferul și-a văzut de treabă și și-a continuat deplasarea iar polițiștii sărit în mașina și au început urmărirea cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. În cele din urmă, conducătorul auto a abandonat mașina și a dispărut. În urma cercetărilor, polițiștii au identificat șoferul indisciplinat ca fiind un bărbat, în vârstă de 39 ani, din orașul Victoria, județul Brașov, persoană, care la data de 7 august 2022, fusese depistată de către polițiști conducând un autovehicul în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice- la testarea din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul fiind 0,98 mg/l alcool pur. Duminică , conducătorul auto a fost depistat, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. În cauză, s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

articolul original.

Scrisoare de bune intenții creștine  a unui preot paroh din Târgu Neamț către consilierii atei

3 August 2022 at 09:39
image

Prezent la  ședință Consiliului Local al orașului Târgu Neamț de joi, 28 iulie, preotul Ioan Mihoc, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a ridicat o problemă asupra căreia revine periodic. Este vorba despre revendicarea unui suprafețe  de teren din parcarea Hotelului „Victoria” care vrea să fie restituită bisericii. Este vorba despre 450 m.p., cu motivația că spațiul ar fi unul de „protecție pentru biserică”, față de zgomotul de la terasă și nu numai. Alături viețuiește, cu acte în regulă, un hotel, există o parcare și tot pe acolo există o cale de acces către respectiva locație.

Dincolo de situația în sine, atrage atenția scrisoarea prin care preotul paroh face solicitarea pentru Consiliul Local. Un limbaj cu dublu sens, chiar amenințător, la adresa consilierilor care ar îndrăzni să se opună, considerați apriori, atei.

Rămâne de văzut dacă vorbele duhovnicești ale preotului Mihoc vor avea efect asupra consilierilor locali din Târgu Neamț, care în aceeași ședință au mai primit o cerere, pentru acordarea unui teren pentru o nouă biserică în zona ieșirii spre Timișești. (V.B.)

articolul original.

Iohannis a retras 18 titluri de ”luptător la Revoluție cu rol determinant” unor persoane cărora tot el le-a acordat distincția, în urmă cu trei ani

2 August 2022 at 06:00
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis a retras, luni, 18 titluri de ”Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” unor persoane cărora tot el le-a acordat distincția, în urmă cu trei ani.
Conform Agerpres, au fost retrase titlurile pentru următorii: Vasile Bledea, Valentina Florentina Manta, Dumitru Petre, Elena Joiţoiu, Stelian Podărescu, Ioan Dorin Petrui, Ghiorghi Tănasă, Vasile Lăcătuş, Mircea Ştefan, Constantin Drăgoiu, Alexandru Man, Carnig Manuchian, Traian Dumbrăveanu, Vasile Mihai Ştefan Manţa, Aurora Samson, Dumitru Spirea, Constantin Oprişan, Vasile Vlad.

Conform ziuaconstanta.ro, în 11 decembrie 2019, în anul când se împlineau trei decenii de la Revoluția din 1989, Klaus Iohannis a acordat zeci de astfel de titluri, între care s-au numărat și cei 18 cărora la 1 august le-au fost retrase distincțiile.

articolul original.

Romania in pericol de a fi incercuita

25 July 2022 at 03:00

Sursa imagine: Hotnews

Si este un pericol extrem de real, daca Rusia va reusi intr-un final sa puna intreaga Ucraina la pamant. Daca rusii vor ocupa in totalitate Ucraina, sau vor reusi s-o subjuge macar politic, atunci Romania va ramane o insula a NATO si UE intr-o mare ruseasca. Si inca o insula cam subreda…

Am avea Rusia pe vechea granita cu URSSul, de la granita cu Ungaria pana la Chilia, Bulgaria in sud – aici unde premierul ceva mai pro-occidental, Kiril Petkov, a fost demis prin motiune de cenzura de fortele pro-ruse (conform proprilor sale declaratii) – Serbia, o tara cu adevarat pro-rusa, iar despre mizerabilul regim din Ungaria lui Victor Orban nu cred ca mai trebuie discutat, ministrul de externe de la Budapesta tocmai ce a vizitat pe 21 iulie Moscova, intr-un gest de sfidare major la adresa NATO/UE si caciulire in fata rusilor.

Nu mai discutam despre o eventuala nerecunoastere a Rusiei (sau a noi puteri-marioneta de la Kiev) a zonei economice exclusive a Romaniei conform cu hotararea Curtii de Justitie de la Haga.

Astfel incat situatia pentru Bucuresti este crunta in cazul in care Rusia va ingenunchea, intr-un fel sau altul, Ucraina. Si toate acestea pe fondul situatiei extrem de grele interne, cu o clasa politica cu totul impotenta si corupta, macinati de o incompetenta cronica, cu un buget care traieste pe perfuzii (imprumuturi masive, deficite exceptional de mari) si ramane de vazut cum va reactiona binomul NATO-UE in fata acestei situatii.

Daca Rusia ajunge pe granita noastra, restaurand vechea granita a URSS, lucrurile devin extrem de periculoase, atunci Dumnezeu cu mila si NATO cu puterea, pentru ca singura sansa pentru Bucuresti ar fi ca Alianta Nord-Atlantica sa aduca pe teritoriul nostru un numar mare de militari, tehnica de lupta din belsug si sa tina cu dintii de noi, iar UE sa faca ce-o face si sa sustina economic singura tara din flancul sud-estic care nu este in buzunarul Moscovei.

Cu rusii pe granita si inconjurati de state pro-ruse, cu o Ungarie posibil mai agresiva fata de Bucuresti, nadejdea va fi doar in NATO+UE pentru ca in clasa noastra politica… ca si cum te-ai ruga la zeii din antichitate, in mod clar n-o sa primesti nici un raspuns macar si pentru ca ei nu exista.

Ucraina nu lupta pentru Romania sau pentru Uniunea Europeana, dar prin succesul ei, sau prin esec, multe lucruri se vor schimba, iar pentru Romania victoria Kievului – chiar si partiala – este cu totul si cu totul cruciala.

Nicio alta tara membra NATO si UE nu are atat de mult de pierdut din victoria rusilor in razboiul din Ucraina, nicio alta tara NATO nu se va trezi inconjurata fizic de slugile Moscovei asa cum am putea noi sa fim.

Iar aceste lucruri ar trebui discutate, intelese clar si luate masurile care se impun.

Dar, in primul rand, trebuie sa intelegem situatia si n-am vazut o astfel de abordare prin presa noastra, nimeni nu discuta despre acest pericol extrem de grav la adresa statalitatii Romaniei. Daca Rusia vine din nou pe granitele noastre, un nou 1940 ar trebui sa fie luat in calcul.

Iar rusii isi fac treaba, demisia guvernului Draghi – la Roma – a fost pusa de ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, pe seama masinatiunilor propriului sau partid (Miscarea 5 Stele) si in legatura directa cu sprijinul pe care guvernul Draghi l-a acordat Ucrainei. Ministrul de externe italian a declarat  ca “capul lui Draghi a fost facut cadou lui Putin”, de doua partide: Miscarea 5 Stele (anti-europeana) si de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (acest hodorog libidinos care, la fel ca ion iliescu, nu se mai duce odata la cele sfinte).

Asta in timp ce Italia se adanceste intr-o criza a datoriei suverane mult mai grava decat situatia din 2009 si toate acestea se datoreaza, la fel ca in cazul Romaniei, coruptiei clasei politice, in conditiile in care Italia este a treia economie a Uniunii Europene.

Si pe langa toate aceste efecte directe ne mai asteapta cosmarul din Republica Moldova, un punct foarte sensibil pentru Romania. Ce va deveni Basarabia daca Rusia ajunge din nou pe granita ei? Ce se va intampla cu fragila statalitate a Chisinaului? Ce se va intampla cu Transnistria?

Nici macar nu am curajul sa incerc sa gasesc raspunsuri la aceste intrebari…

Astfel incat ce se intampla acum in Ucraina ne intereseaza atat de direct inca ar trebui sa doara, victoria Ucrainei, chiar si partiala, pastrarea suveranitatii macar asupra teritorilor sale vestice este cu totul esentiala pentru viitorul nostru, pentru viitorul Basarabiei. Si repet, nici o alta tara din Uniunea Europeana nu risca atat de mult precum Romania. Se discuta despre gazul natural si efectele lipsei lui la iarna, despre inflatie, criza economica etc, dar in coltul sud-estic al Uniunii Europene este o tara (Romania) pentru care aceste lucruri nu conteaza atat de mult atat timp cat spectrul unui Mini-Tratat de la Varsovia ce se poate contura in doar cateva luni si poate deveni din scenariu stiintifico-fantastic realitate crunta.

GeorgeGMT

articolul original.

FOTO. FC Brașov Old Boys a câștigat prima ediție a Memorialului „Horațiu Judele” de la Făgăraș

23 July 2022 at 07:08
By: M.Ex.

Autor: Adi MARICA

Prima ediție a Turneului de Fotbal Memorialul ,,Horațiu Judele” a fost câștigată de FC Brașov Old Boys. Fostele glorii ale Nitramoniei Făgăraș, FC Brașov, Șoimii Sibiu și Chimia Orașul Victoria au coborât vineri, în iarbă, pe gazonul stadionului Municipal din Făgăraș cu ocazia turneului organizat de Primăria Făgăraș în memoria lui Horațiu Judele, fostul director al Colegiului Național „Radu Negru“, un mare iubitor al fotbalului. Fost președinte de onoare al clubului Nitramonia Făgăraș și primar al orașului în perioada 1996-1998, Judele a decedat în 2014. FC Brașov Old Boys s-a prezentat la turneu cu o echipă de gală, din care au făcut parte Marin Barbu, Ionuț Pîrvu, Octavian Cocan, Sandu Cosma, Virgil Marșavela, Jozsef Gal, Adrian Henika și Codrin Ghioc, iar staff-ul echipei a fost alcătuit din Constantin Popa, Nicușor Bucur, Costel Spirea, Petre Lucian, Vasile Bența și directorul tehnic Vasile Gherghe, „veteranul “ delegației brașovene. Meciul de deschidere al turneului a fost cel dintre FC Brașov Old Boys și Soimii Sibiu Old Boys. Stegarii s-au impus cu 3-1 prin reușitele lui Sandu Cosma, Virgil Marșavela și Ionuț Pîrvu, iar pentru sibieni, la care a jucat și legendarul Ion Gheorghe, a marcat Moromete. În finala turneului s-au întâlnit FC Brașov și Nitramonia Făgăraș, câștigată de brașoveni cu golul făgărășanului Sandu Cosma. Nitramonia a avut un lot cu nume sonore printre care Ionel Ganea, Milu Palfi, Marian Chiric, Bebe Negroiu, Ionel Sfrijan, Doru Stiniguță, Adi Rizea, Sandu Gherghe, Costel Gherghe, Florin Comșa sau Cătălin Szalat . Sandu Cosma și-a exasperat colegii cu câteva ratări incredibile, dar s-a scos cu golul victoriei. Magiun Barbu a fost responsabilul cu spectacolul, iar Ionel Ganea și Ionuț Pîrvu s-au întrecut în șuturi puternice, adevărate torpile pentru cei doi portari. „Am câștigat prima ediție a turneului, acum suntem obligați să ne apărăm trofeul anul viitor “, a spus Marin Barbu.


articolul original.

Brașov: Salvamontiștii au căutat toată noaptea un turist rătăcit în Munții Făgăraș

22 July 2022 at 09:06
By: M.Ex.

Salvamontiști din Victoria și Brașov au căutat toată noaptea un turist rătăcit în Munții Făgăraș. Prin apel la 112 a fost anunțat că un bărbat a rămas blocat pe Muchia Zănoaga, din Masivul Făgăraș. El făcea parte dintr-un grup de patru persoane, dar ceilalți turiști au început să coboare singuri spre zona Viștișoara, acolo unde erau își stabiliseră tabăra. Numai că, bărbatul blocat nu avea telefon mobil, astfel că el nu a mai putut ține legătura cu camarazii săi.
Imediat după apel, 9 salvamontiști din Victoria și Brașov au plecat în căutarea turistului rătăcit, în puterea nopții. După un traseu de aproximativ 5 kilometri, cu 1200 de metri diferență de nivel, salvatorii montani s-au întâlnit cu colegii bărbatului. Doi salvamontiști au rămas cu care tinerii au fost coborâți în Viștișoara.
Ceilalți 7 salvamontiști au continuat isiunea de căutare a rătăcitului. S-au împărțit pe anumite trasee, dar toate cu destinația Muchia Zănoaga. Într-un final, în zori, turistul a fost găsit. Era teafăr, iar salvamontiștii l-au coborât în siguranță de pe munte.
Salvamontiștii le recomandă turiștilor ca atunci când merg pe munte să fie echipați corespunzător, să aibă un rucsac în care să țină mâncare, apă și haine de rezervă. Este important ca turiștii să aibă la ei și o lanternă, dar și o baterie externă pentru telefonul mobil.

articolul original.

Sancțiuni drastice dictate de FRF pentru reprezentantele județelor Iași și Cluj în Cupa României, după ce n-au participat în Faza regională. Echipele au fost retrogradate

14 July 2022 at 15:33

Cele două echipe calificate în Faza regională a noii Cupa României, ediția 2022-2023, care au refuzat să participe în competiție și-au aflat sancțiunea din partea Federației Române de Fotbal.

Reprezentantele județelor Iași și Cluj, Victoria Lețcani, respectiv Supporter 2.0 Cluj-Napoca, au fost excluse din competiția în care oricum n-au dorit să joace și, mai rău, au fost retrogradate în eșalonul imediat inferior celui în care au evoluat în sezonul trecut.

Victoria Lețcani și Supporter 2.0 au abandonat Cupa României înainte de startul ei

Victoria Lețcani și Supporter 2.0 au câștigat în această vară Cupa României – faza județeană a județelor din care fac parte, Iași, respectiv Cluj, astfel că s-au calificat automat în prima etapă a fazei naționale a Cupei României, Faza regională pe numele ei din acest sezon.

Aceste două formații au fost programate de FRF în grupele rezultate în urma tragerii la sorți, însă chiar înainte de prima etapă din cele trei au informat că nu pot să participe în competiție.

Victoria Lețcani trebuia să întâlnească Victoria Horia (Neamț) și mai apoi Unirea Bacău (Bacău). Supporter 2.0 trebuia să joace cu Recolta Dorolț (Satu Mare) și cu Crișul Sântandrei (Bihor).

Reprezentantele județelor Iași și Cluj, retrogradate de FRF din Liga a 4-a în a 5-a

În urma sesizării făcute de Departamentul competiții al FRF, cu privire la neprezentarea cluburilor Victoria Lețcani și Supporter 2.0 în Faza regională a Cupei României, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dictat sancțiuni împotriva acestora:

”În temeiul art. 86/4/2 din RD coroborat cu art. 30/14 din ROAF, clubul AS Victoria Lețcani se sancționează cu excludere și retrogradare în eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă – AJF Iași.”

”În temeiul art. 86/4/2 din RD coroborat cu art. 30/15 din ROAF, clubul ACS Supporter 2.0 se sancționează cu excludere și retrogradare în eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă- AJF Cluj.”

Victoria Lețcani a terminat sezonul 2021-2022 pe locul 2 în Liga a 4-a Iași și acum a fost retrogradată în Liga 5.

Supporter 2.0 Cluj Napoca a fost campioana din acest an a Ligii a 4-a Cluj și a ratat promovarea în Liga 3 după ce a pierdut barajul cu campioana din Satu Mare, Victoria Carei (1-1 la Cluj și 0-3 la Carei). Astfel, echipa clujeană a fost retrogradată în Liga 5 a județului său fiindcă nu s-a prezentat la meciurile din Cupa României. La această echipă joacă Laurențiu Rus, fost fotbalist la Dinamo.

  • Cel mai bine a procedat AJF Covasna, care nu a furnizat în acest an câștigătoarea Cupei României la nivel județean.
articolul original.
❌