ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Avarie RAJA în centrul municipiului Constanța

8 February 2023 at 08:11
image

Echipele RAJA intervin astăzi, 08 februarie 2023, pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de la intersecția str. Ștefan Mihăileanu cu Tudor Vladimirescu din municipiul Constanța.

Astfel, în intervalul orar 10:00 – 15:00, sunt afectați de lipsa apei consumatorii aflați în perimetrul delimitat de străzile: Călărași – I.Gh. Duca – Avram Iancu – bd. Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian – Sulmona – bd. Tomis – Călărași.

Tot în același interval orar se va furniza apă cu presiune redusă în următoarele zone:
aleea Garofiței – tronsonul delimitat de str. I. L. Caragiale și București;
perimetrul delimitat de str. Ion Lahovari – Poporului – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga – Ștefan Mihăileanu – Gheorghe Murea – I.Gh. Duca – Călărași – Ion Lahovari;
zona Piața Ovidiu – Peninsula, iar la etajele superioare ale imobilelor se poate înregistra lipsa totală a acesteia.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în parametrii optimi cel mai scurt timp.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Curs valutar BNR pentru 7 februarie 2023

7 February 2023 at 11:34

Cursul valutar BNR valabil pentru marți, 7 februarie 2023, este anunțat de Banca Națională a României în jurul orelor 13:00.

Astfel, vom afla cât costă cele mai tranzacționate valute din țara noastră. Vom afla cât costă un dolar american, un euro, un franc elvețian, precum și câți lei va costa o liră sterlină.

În plus, prețul celor mai tranzacționate valute din România vor afla în timp util cursul BNR valabil de astăzi pentru fiecare dintre monede.

Curs Valutar BNR: Euro

Astfel, un euro a fost cotat de Banca Națională a României luni, 6 februarie 2023, la 4,9036, mai mult cu 0,0031 lei decât în ziua de vineri, 3 februarie 2023, când un euro a costat 4,9005 de lei.

Curs Valutar BNR: Dolar american

Moneda americană s-a tranzacționat luni, 6 februarie 2023, la o valoare de 4,5570 lei, în timp ce vineri, 3 februarie 2023, dolarul american a costat 4,4823 de lei, potrivit Băncii Naționale a României.

Se poate vedea că moneda americană s-a apreciat cu 0,0747 lei pe 6 februarie 2023, raportat la cursul zilei anunțat de BNR în ziua de vineri, 3 februarie 2023.

Curs Valutar BNR: Lira sterlină

De asemenea, moneda britanică s-a tranzacționat în ziua de luni, 6 februarie 2023, cu 5,4789 lei, în timp ce vineri, 3 februarie 2023, lira sterlină a costat 5,4945 lei.

În contextul Băncii Naționale a României, se poate vedea că luni, 6 februarie, comparat cu vineri, 3 februarie 2023, lira sterlină s-a depreciat cu 0,0156 lei.

articolul original.

Graficele unui autobuz metropolitan, actualizate

7 February 2023 at 07:53
image foto: arhivă
Primăria comunei Ghiroda a anunțat că au fost actualizate graficele de circulație ale autobuzului metropolitan ce face legătura între satul aparținător Giarmata Vii și Timișoara.

Graficele de circulație pentru autobuzul M35 din Giarmata Vii au fost actualizate și se pot vizualiza la următorul link, urmând ca acestea să fie actualizate și în stații:

M35 Giarmata-Vii -> Timișoara: AICI

M35 Timișoara -> Giarmata-Vii: AICI

„Solicitarea din data de 31 ianuarie, transmisă de Primăria Ghiroda către S.T.P.T., prin care ne exprimăm dezacordul cu privire la modificările efectuate, a fost aprobată de către operatorul de transport. Astfel, graficele de circulație au revenit la orele stabilite înainte de modificări, unele curse au fost suplimentate, iar autobuzul M35 a preluat programul microbuzului”, au transmis reprezentanții Primăriei Ghiroda.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

RAJA: Se oprește apa în Zona de Nord din municipiul Medgidia

6 February 2023 at 09:44
image

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei, miercuri, 08 februarie 2023, pentru executarea lucrărilor de remediere survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Independenței, din mun. Medgidia.

Astfel, în intervalul orar 08.00 – 16.00, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din Zona de Nord – tronsonul delimitat de Canalul Dunărea Marea Neagră și DN22C.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în timp operativ. Totodată, rugăm utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

articolul original.

Containerele POLARIS pentru deșeuri voluminoase, amplasate în cartierul CET

6 February 2023 at 07:12
image

Polaris M Holding vă reamintește că benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste bene puteți depune prin aport voluntar și gratuit deșeuri voluminoase de care nu mai aveți nevoie, precum: mobilier, canapele, saltele, usi, obiect de uz sanitar, mochete, calorifere etc.

În săptămâna 06 – 12 februarie 2023, benele sunt amplasate în CET: Platforma 089 – Prel. Caraiman / Ion Ursu Platforma 110 – Aleea Egretei, parcare.

Pe lângă aceste locații, amplasate temporar, constanțenii pot duce deșeurile voluminoase la centrul de colectare deșeuri, al cărui sediu se află pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 290 A.

articolul original.

Marcel Ciolacu crede în posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să îl numească premier la rotaţia din luna mai

6 February 2023 at 06:57
Foto: G4media.ro

Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit, duminică, despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să nu îl numească premier la rotaţia din luna mai.

În plus Marcel Ciolacu nu crede acest lucru pentru că nu are niciun sâmbure de adevăr şi că consideră că au depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice.

În afirmaţiile sale, ”Nu cred acest lucru pentru că nu are niciun sâmbure de adevăr. Cred că am depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice. Întotdeauna, pe fiecare dintre noi ne urmăresşte trecutul, nu cred că se va ajunge la aşa ceva. Atributul de semnare este al preşedintelui, iar rotaţia este convenită, prinsă în protocolul semnat cu PNL. A luat act de la început de acest acord politic”, a spus Marcel Ciolacu.

Propunerile PSD pentru noul program de guvernare

Mai mult, Marcel Ciolacu a afirmat că PSD și-a propus ca într-o lună de zile să vină cu propunerile pentru noul program de guvernare.

Astfel, ”Sincer, nici nu cred că asta este o prioritate, noi în acest moment ne dorim ca într-o lună de zile să venim cu propunerile pentru noul program de guvernare, pentru că este un nou Guvern şi pe urmă să le negociem, să le discutăm în coaliţie, să închidem acest program de guvernare şi să îl transmitem în spaţiul public şi pe umă lucrurile vor veni de la sine.

Eu nu îmi doresc să vină miniştri în Guvern care să aibă un bagaj pe care nu l-au explicat. Cred că nu îşi doreşte nimeni”, a completat liderul social-democrat.

Obiectivele guvernului condus de Marcel Ciolacu

În contextul de activitate, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a vorbit despre coaliția de guvernare și despre obiectivele guvernului într-un interviu oferit pentru Bloomberg.

În cadrul acestuia, șeful social-liberalilor a declarat că este pregătit să preia funcția de prim-ministru de la liberalul Nicolae Ciucă, precizând că va exista și un acord între cele două partide.

În acest sens, Marcel Ciolacu a mai promis că ciclul de agitație politică care a are loc de 12 cabinete încoace nu va mai exista. El a mai spus că actuala coaliție va încerca să guverneze împreună și după alegerile din 2024.

Nu în ultimul rând, președintele PSD a mai spus că va continua reducerea deficitului bugetar al României, pentru ca acesta să se apropie mai mult de obiectivul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a spus că va evita tipul de cheltuieli pre-alegeri electorale practicate de premierul ungar Viktor Orban, care a umflat deficitul vecinului României, declanşând o retrogradare a ratingului şi afectatând economia.

Aşadar, „Înţeleg teama de alegeri, mai ales că putem vedea ce s-a întâmplat în Ungaria cu creşterea bruscă a costurilor de împrumut declanşată de măsuri pur electorale”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat miercuri din biroul său din Bucureşti pentru Bloomberg. „De aceea, îmi doresc să găsim stabilitate în interiorul actualei coaliţii”.

articolul original.

Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ, în săptămâna 6 - 12 februarie

6 February 2023 at 05:00
image
Sunt programate întreruperi ale energiei electrice atât în Timișoara, cât și în localitățile din Timiș, în săptămâna 6 - 12 februarie.

E-Distribuție Banat transmite că a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților.

Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții. În perioada 6 – 12 februarie, curentul va fi întrerupt astfel:

articolul original.

ANM atenționează că vremea devine geroasă şi va mai ninge în acest weekend

3 February 2023 at 11:32
Foto: capital.ro

În ziua de vineri 3 februarie 2023, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol la munte, în 26 de judeţe, ambele valabile până duminică după-amiaza, notează Agerpres.

Astfel, ANM a informat că în intervalul 3 februarie, ora 10:00 – 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a ţării.

Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

Concret, „De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, atrag atenţia meteorologii.

De asemenea, în perioada 3 februarie, ora 20:00 – 5 februarie, ora 18:00, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri vântul va depăşi 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Judeţele care vor intra sub Codul galben de ninsori sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

articolul original.

Care sunt soluţiile propuse de tinerii fermieri din cadrul think tank-ului Agrinnovator

3 February 2023 at 11:24

Tinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură organizat de Clubul Fermierilor Români, s-au întâlnit cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.

Prin programul „Specialist în Informatica Agricolă (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care să răspundă necesității de gestionare a soluțiilor digitale la nivel de fermă.

Astfel, specialiștii în Informatica Agricolă ar avea nevoie de studii medii, alături de o pregătire suplimentară de 6 luni, în care să fie inițiați să utilizeze o gama largă de aplicații informatice și echipamente agricole de actualitate.

În opinia sa, „Propunerea noastră de politică publică urmărește să răspundă unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor românești, și anume, deficitul de forță de muncă calificată capabilă să configureze și să utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente în ferme„, a declarat Răzvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitală a agriculturii din Agrinnovator, a subliniat importanța progresului pentru a aduce schimbarea în domeniul agriculturii.

În plus, acesta a explicat că a înaintat Ministrului Agriculturii un concept de inițiative de formare profesională prin abordarea integrată și unitară a tuturor etapelor: selecția fermelor, recrutarea și pregătirea aplicată a tinerilor, alături de monitorizarea performanțelor obținute.

Pe de altă parte, Alin Luculeasa, membru in cadrul grupului Agrinnovator, a povestit despre implementarea soluțiilor digitale în activitatea de zi cu zi, precum urmărirea flotei prin GPS sau cartografierea cu ajutorul dronelor, dând drept exemplu ferma în care activează.

Concret, Petruța Deac, absolvent de studii IT, a dezvoltat o aplicație de suport decizional pentru ferma de bovine a familiei, care să răspundă nevoilor particulare ale acesteia, în vreme ce un alt participant, George Chiriță, a explicat conceptul de performanță triplă și importanța atragerii capitalul uman specializat în ferme.

În contextul agricol, „Agricultura este influențată de foarte mulți factori, iar utilizarea instrumentelor digitale vă oferă, de cele mai multe ori, soluția, prin prelucrarea informațiilor obținute din câmp. Plec de aici cu o sarcină suplimentară, înțelegând atât demersul vostru, cât și misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.

articolul original.

Care sunt cotaţiile ROBOR, vineri, 3 februarie 2023

3 February 2023 at 11:09
Foto: mediaflux.ro

În ziua de vineri, 3 februarie 2023, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noile valori ale indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7.15% de la 7.17%, valoare cotată pe data de 2 februarie 2023.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7.50% de la 7.52%, cât era cotat cu o zi în urmă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut, la rândul său, la 7.87% de la 7.88%, cât era cotat joi, 2 februarie 2023.

– Pe data de 31 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni era 7,19%, indicele ROBOR la șase luni era 7,52%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni era 7,86%.

-Pe data de 30 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni era 7.20%, indicele ROBOR la şase luni era 7.54%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni era 7.88%.

-Pe data de 27 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,23% de la 7,25%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă. Indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 7,54%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,89% de la 7,90%, valoarea înregistrată în ședința precedentă.

-Pe data de 19 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni era 7.27%, indicele ROBOR la şase luni era 7.55%, iar indicele ROBOR la 12 luni era 7.91%.

-Pe data de 18 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,30% de la 7,31%, valoare înregistrată pe 17 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la șase luni a scăzut la 7,57% de la 7,58%, valoare înregistrată data trecută, iar indicele ROBOR la 12 luni, a scăzut la 7,93%, de la 7,94%, valoare înregistrată cu o zi în urmă.

-Pe 16 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,35% de la 7,40%, valoare înregistrată pe data de 13 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la șase luni a scăzut la 7,59% de la 7,65, valoare înregistrată anterior, iar indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,94% de la 7,97%, valoare înregistrată pe data de 13 ianuarie 2023.

articolul original.

Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR

3 February 2023 at 11:04

Ministerul Finanțelor a transmis că orice cetățean român care a împlinit 18 ani la data subscrierii poate investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%

Românii pot cumpăra titluri de stat și în luna februarie

Astfel, „Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR destinată exclusiv populației începând de vineri, 3 februarie, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată”, a transmis ministerul.

Cum pot fi cumpărate titlurile de stat?

În informaţiile ministerului finanţelor, „Titlurile de stat pot fi cumpărate:

Între 3 – 23 februarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;

Între 3 – 24 februarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;

Între 3 – 23 februarie 2023 în mediul urban și 3 – 22 februarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Care sunt persoanele eligibile?

În contextul ministerului, dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar eligibile sunt persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani.

Aşadar, „Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, se mai arată în comunicatul ministerului.

articolul original.

Proiectul de buget al Capitalei va fi votat în data de 3-02-2023

3 February 2023 at 10:12
Foto: pmb.ro

În data de 3 februarie 2023, Primăria Municipiului București urmează să aprobe, în ședința de astăzi bugetul general pentru anul acesta. concret, PMB ar urma să aibă în acest an, un buget general de 11,3 miliarde de lei, din care bugetul local este estimat la 8 miliarde de lei.

Astfel, proiectul de buget al Primăriei Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus, vineri, 3 februarie, votului în cadrul Consiliul General al Capitalei.

Amendamentul propus de PSD a primit aviz negativ în cadrul Comisiei economice

În contextul activităţii, pe ordinea de zi figurează şi un al doilea proiect conform căruia PMB urmează să contracteze un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei.

Fondurile respective vor fi folosite pentru: investiţii în consolidarea reţelei de termoficare, o serie de proiecte prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), Pasajul Doamna Ghica, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgirea Bulevardului Ghencea; refacerea patinoarului Flamaropol, traseu prioritar pietonal şi de biciclişti.

În ce priveşte proiectul de buget al Capitalei, PSD a depus un amendament care prevede următoarele: suplimentarea cu 630 de milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare;

-suplimentarea cu 56 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul „Bancă de alimente, Cantină socială, Centru de asistenţă pentru mamă şi copil şi reintegrare socio-profesională”;

-24,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la blocul de locuinţe sociale din bd. Ghencea nr. 322 – 326;

-2 milioane de lei pentru dezvoltarea proiectului cultural-artistic „Pinacoteca Municipiului Bucureşti„.

Totuși, amendamentul a primit aviz negativ, joi, pe 2 februarie, în cadrul Comisiei economice.

PMB şi instituţiile subordonate ar urma să aibă în 2023 un buget general de 11,3 miliarde de lei

De asemenea, consilierul municipal PNL Răzvan Socolovici a declarat că liberalii vor depune un amendament cu privire la majorarea capitalului social al STB cu 100 de milioane de lei (în baza deciziei de marţi a CGMB); alocarea a 20 de milioane de lei pentru eficientizarea iluminatului public pe 13 bulevarde; suplimentarea cu un milion de lei a sumelor destinate pentru bugetarea participativă; suplimentarea cu 37 de milioane de lei pentru salariile angajaţilor din Primărie şi instituţiile subordonate (ca urmare a creşterilor care se aplică din luna ianuarie, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de marţi a CGMB); suplimentarea sumelor pentru reparaţii de străzi şi trotuare; suplimentări pentru instituţii de cultură.

Totodată, luni, 30 ianuarie, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că în proiectul de buget al PMB va fi propusă o sumă „consistentă” pentru microcipări şi sterilizări gratuite, dar şi pentru extinderea capacităţilor din adăposturile de câini. Edilul a afirmat că își propune alocarea a 10 milioane de lei în bugetul din acest an pentru sterilizarea câinilor, dar precizat că suma va fi stabilită în urma discuţiilor cu grupurile politice din CGMB.

Veniturile totale ale bugetului general pentru anul 2023

* cotele defalcate din impozitul pe venit – 4,8 miliarde lei;
* venituri nefiscale – 2,7 miliarde lei;
* subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii – 1,3 miliarde lei;
* sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate – 912 milioane lei;
* operaţiuni financiare – 1 miliard de lei;
* venituri din capital – 350 milioane lei;
* impozite şi taxe pe bunuri şi servicii – 55 milioane lei.

Cheltuielile totale pentru anul 2023 ajung la aceeași sumă: 11.393.740.000 lei

* cheltuieli de personal – 2 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei pentru cele 19 spitale aflate în subordonare locală;
* bunuri şi servicii – 2,1 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru cele 19 spitale;
* dobânzi – 267 milioane lei;
* subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif – 2,4 miliarde lei;
* proiecte cu fonduri externe nerambursabile – 1,7 miliarde lei;
* asistenţă socială – 305 milioane lei;
* investiţii – 1,2 miliarde lei;
* rambursări de credite – 877 milioane lei.

articolul original.

Comunicat convocare ședință de îndată, online, Consiliul Județean Ialomița – 03.02.2023

2 February 2023 at 14:43
image

Consiliul Judeţean Ialomiţa se convoacă de îndată, în sistem on-line, în şedinţă în ziua de 03.02.2023,  ora 11:00 având pe ordinea de zi discutarea și adoptarea următoarelor:

  1. proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 266 din 28.12.2022 privind asocierea Unității Administrativ Teritoriale Județul Ialomița cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 în vederea realizării în comun a proiectului ”Extindere colectare separată a deșeurilor municipale”;
  1. proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 267 din 28.12.2022 privind aprobarea studiului tehnic și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții ”Extindere colectare separată a deșeurilor municipale”;
  1. proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 268 din 28.12.2022 privind aprobarea realizării proiectului și a cofinanțării cheltuielilor legate de proiectul ”Extindere colectare separată a deșeurilor municipale”;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea devizului general și a principalilor indicatori tehnico-economici, faza Proiect Tehnic de Execuție, pentru obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice a Clădirii Centrului Cultural ”Ionel Perlea”;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 114 din 07.08.2020 privind aprobarea realizării proiectului „Creșterea eficienței energetice a Clădirii Centrului Cultural Ionel Perlea” și a cheltuielilor legate de proiect, cu modificările și completările ulterioare. 

Ședința este publică. 

PREŞEDINTE, MARIAN PAVEL

articolul original.

Cât costă litrul de benzină sau de motorină în România, în ziua de 2 februarie 2023

2 February 2023 at 10:37

La începutul lunii februarie, prețul carburanților a mai scăzut un pic. S-a aflat cât costă benzina și motorina în România, astăzi, 2 februarie 2023. Care sunt prețurile afișate la principalele benzinării din țară?

Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.50 lei/l și 7.78 lei/l. Prețul benzinei și al motorinei a scăzut uşor.

Motorina s-a ieftinit azi cu circa 5 bani pe litru, iar prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 2 februarie 2023, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

Șoferii pot afla cât costă carburanții, care, de altfel, s-au scumpit după ce oficialii guvernamentali au renunțat la compensarea de 50 de bani pe litrul de combustibil. Compensarea de 50 de bani pe litrul de carburant nu mai este valabilă începând cu 1 ianuarie 2023. Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, însă, că măsura ar putea fi reintrodusă în anumite condiții.

Astfel, cât costă astăzi benzina și motorina în România, la stațiile de alimentare ale mai multor companii.

Prețurile carburanților în București

PETROM: benzină standard – 6.50-6.56 lei/l, benzină premium – 6.96-7.02 lei/l, motorină standard – 7.64-7.67 lei/l, motorină premium – 8.00-8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.60-6.70 lei/l, benzină premium – 7.24-7.34 lei/l, motorină standard – 7.71-7.79 lei/l, motorină premium – 8.02-8.29 lei/l

OMV: benzină standard – 6.61-6.65 lei/l, benzină premium – 7.26-7.30 lei/l, motorină standard – 7.72-7.75 lei/l, motorină premium – 8.23-8.26 lei/l

MOL: benzină standard – 6.60-6.65 lei/l, benzină premium – 7.24-7.30 lei/l, motorină standard – 7.71-7.75 lei/l, motorină premium – 8.22-8.26 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.56-6.59 lei/l, benzină premium – 7.16-7.19 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.50-6.55 lei/l, benzină premium – 7.20-7.25 lei/l, motorină standard – 7.65-7.68 lei/l, motorină premium – 8.01-8.04 lei/l.

Prețurile carburanților în țară

S-a aflat la cât a ajuns benzina și motorina în Cluj-Napoca.

PETROM: benzină standard – 6.54 lei/l, benzină premium – 7.00 lei/l, motorină standard – 7.67 lei/l, motorină premium – 8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.60 lei/l, benzină premium – 7.06-7.26 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.04-8.24 lei/l

OMV: benzină standard – 6.60 lei/l, benzină premium – 7.26 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.24 lei/l

MOL: benzină standard – 6.60-6.61 lei/l, benzină premium – 7.26-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.24 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.56 lei/l, benzină premium – 7.16 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.53 lei/l, benzină premium – 7.23 lei/l, motorină standard – 7.68 lei/l, motorină premium – 8.04 lei/l.

Prețurile carburanților în Timişoara

PETROM: benzină standard – 6.53 lei/l, benzină premium – 6.99 lei/l, motorină standard – 7.67 lei/l, motorină premium – 8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.25-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.26-8.29 lei/l

OMV: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.23-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.24-8.29 lei/l

MOL: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.25-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.24-8.29 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.54-6.59 lei/l, benzină premium – 7.14-7.19 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.51 lei/l, benzină premium – 7.21 lei/l, motorină standard – 7.68 lei/l, motorină premium – 8.04 lei/l.

articolul original.

Care sunt semnele care arată că poţi fi alergic la soare?

2 February 2023 at 10:31
Foto: cotidianul.ro

Ştie toată lumea că fără Soare, viața de pe Pământ nu ar fi avut nicio speranță. O stea care a încălzit mica noastră planetă stâncoasă a ajutat la crearea condițiilor care au făcut ca viața să se poată desfășura în acest mic colț al cosmosului. Totuși, cumva, unii oameni par să fi dezvoltat alergii la lumina soarelui.

Astfel, lumina soarelui este alcătuită dintr-un spectru de radiații electromagnetice care include lumină vizibilă, infraroșu (căldură) și ultraviolete (UV), ultimele fiind vinovate de daune solare care se întind de la irritante, până la dureroase și mortale.

În explicaţiile sale, Dr. Robert Sarkany, șeful de fotodermatologie de la Institutul de Dermatologie St John’s, de la Spitalul Guy’s and St Thomas’: “Dacă spargi lumina soarelui cu o prismă, vei descoperi că ai o gamă a culorilor curcubeului, dar doar a celor vizibile, de la cele mai scurte la cele mai lungi lungimi de undă. Totuși, dacă bagi mâna în ea, nu vei vedea nimic, dar se va simți fierbinte: acesta e infraroșul. Nu poți vedea și nu simți nimic, dar dacă ții mâna acolo suficient de mult, te vei arde. Acestea sunt ultravioletele (UV) și reprezintă 5% din ceea ce ne trimite Soarele”.

Ce este alergie la soare?

Lumina UV poate pătrunde în piele, deoarece se întâmplă că energia dintr-un foton UV se potrivește cu decalajul de energie dintre orbitalii electronilor din tipul de molecule care conțin carbon, care ne alcătuiesc: proteine, ADN și lipide.

Astfel, “Deci, acesta este un mod foarte fizic de a spune că UV schimbă chimic substanțele biochimice care ne formează căile și astfel orice fragmente din corp care sunt expuse la lumina zilei se vor schimba. Va trece prin primul sau doi milimetri de piele și ceea ce vei avea este situația foarte îngrijorătoare că tot timpul celulele sunt expuse, ADN-ul lor este schimbat și vei avea mutații și modificări ale ADN-ului”, continuă Dr. Sarkany.

Care sunt apărările organismului împotriva razelor solare și UV?

În esență, lumina zilei este un lucru unic omniprezent, potențial foarte periculos, care dăunează în mod clar asupra a tot ceea ce întâlnește în organism. Ca urmare a acestui fapt, a trebuit să dezvoltăm un sistem imunitar foarte, foarte sofisticat pentru a face față acestei amenințări majore care poate provoca cancer, boli autoimune, induce mutații în ADN etc.

Deci, cum ne descurcăm cu asta?

Avem trei răspunsuri majore: producerea de pigment în piele, astfel încât mâine să aibă loc mai puține daune. Te bronzezi destul de repede pentru a te proteja de expunerea la UV, așa că dacă mâine se întâmplă același lucru, acestea vor fi absorbite și nu vor ajunge la ADN.

Există, de asemenea, o cale intracelulară, complexă de reparare a ADN-ului, pentru a căuta toate acele fragmente de deteriorare a ADN-ului și pentru a le elimina înainte ca acestea să se transforme în mutații, cum ar fi cancerul. Celulele al căror ADN este deteriorat iremediabil sunt aruncate în sinucidere celulară, cunoscută și sub numele de apoptoză. Ele mor și asta provoacă reacția pe care o vedem ca arsura solară.

articolul original.

Program de gardă farmacii – Slobozia, luna FEBRUARIE 2023

1 February 2023 at 10:28
image

Asigurarea programului de gardă (orele 08:00-1:00) al farmaciilor din Municipiul Slobozia, luna FEBRUARIE 2023

Ziua Farmacia Adresa Porgram de garda Sâmbăta Duminica
01.02.2023 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
02.02.2023 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 08.00-1.00 08.00-15.00
03.02.2023 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50, Sc.C (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
04.02.2023 Farmacia Negrilă B-dul Cosminii lui, bl. 14 (parter) 17.00-1.00 09.00-17.00
05.02.2023 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 08.00-16.00    20.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
06.02.2023 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
07.02.2023 Farmacia Vio-Farm Str. Decebal, bl. F5 (parter) 08.00-17.00    21.00-1.00
08.02.2023 Farmacia Diana PECO Str. Matei Basarab, bl. A, Ansamblul PECO 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
09.02.2023 Farmacia Dona Str. Unirii, bl. U40 (parter) 07.30-1.00 08.00-16.00 08.00-14.00
10.02.2023 Farmacia Negrilă B-dul Matei Basarab, bl. J 2 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
11.02.2023 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. MB9, (parter) 08.00-19.00    21.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
12.02.2023 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, nr. 8-10 (Complex Maltex) 08.00-16.00    20.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
13.02.2023 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. J2-K1 (parter) 07.30-21.00    22.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
14.02.2023 Farmacia Diana Lacului Str. Lacului, nr. 2A 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
15.02.2023 Farmacia Farmaliv Str. Matei Basarab, bl. 32 (parter – zona Elegant) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-14.00
16.02.2023 Farmacia Galenus Str. Matei Basarab, bl. J2 (parter) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-18.00
17.02.2023 Farmacia Help Net B-dul Cosminului, bl. 16-17 (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00
18.02.2023 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
19.02.2023 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 20.00-1.00 08.00-15.00
20.02.2023 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50,ScC (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
21.02.2023 Farmacia Negrilă B-dul Cosminului, bl. I 4 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
22.02.2023 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-20.30    22.00-1.00 08.00-18.00 08.00-14.00
23.02.2023 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
24.02.2023 Farmacia Vio-Farm Str. Decebal, bl. F5 (parter) 08.00-17.00    21.00-1.00
25.02.2023 Farmacia Diana PECO Str. Matei Basarab, bl. A, Ansamblul PECO 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
26.02.2023 Farmacia Dona Str. Unirii, bl. U40 (parter) 08.00-14.00    20.00-1.00 08.00-16.00 08.00-14.00
27.02.2023 Farmacia Negrilă B-dul Matei Basarab, bl. J 2 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
28.02.2023 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. MB9, (parter) 07.30-21.00    22.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
Farmacia Help Net Complex Kaufland Slobozia 09.00-21.00 09.00-20.00
articolul original.

Avarie RAJA la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis

31 January 2023 at 07:52
image

Echipele RAJA intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis din municipiul Constanța. În vederea executării acestor lucrări, se sistează furnizarea apei potabile, astăzi, marți, 31 ianuarie 2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii aflați în perimetrul delimitat de străzile: B.P. Hașdeu – Farului – Ion Păun Pincio – Ciocârliei – bd. Al. Lăpușneanu – B.P. Hașdeu precum și cei arondați punctului termic 101.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

articolul original.

Va fi posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare?

31 January 2023 at 08:23

Luni 30 ianuarie 2023, purtătorul de cuvânt al partidului liberal a vorbit despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Astfel, Ionuţ Stroe a subliniat că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect.

În plus, purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat după şedinţa grupurilor parlamentare ale formațiunii că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

În contextul politic, este probabil ca proiectul să prindă contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

Astfel, „Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.

Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe a dezbătut și contestaţia de neconstituţionalitate

Concret, purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit și despre decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională.

În opinia sa, „Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011”, a completat Ionuţ Stroe.

Ionuț Stroe, despre rotativa guvernamentală

Anterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) a vorbit despre rotativa guvernamentală care va avea loc în luna mai a acestui an.

După ce a primit o întrebare cu privire la posibilele negocieri care ar mai putea avea loc în ceea ce privește planul stabilit inițial de către partide, Ionuț Stroe a precizat că „acest protocol a fost o formă care, practic, a definit modul de colaborare în cadrul coaliției. A fost un angajament al partidelor asumat, nu doar la masa negocierilor, ci și în fața românilor și a dus, ceea ce cu toții își doreau la vremea respectivă, ceea ce întreaga țară și societate avea nevoie și anume stabilitate politică și, implicit, stabilitate guvernamentală și instituțională”.

Aşadar,„Într-un context geo-politic și economic extrem, extrem de delicat. Acum, protocolul semnat între niște părți, trebuie aplicat cap coadă, nu doar în punctele unde îți convine sau unde ești avantajat. Protocolul descrie foarte clar și bine modalitatea în care se va face această tranziție de la premier PNL – la premier PSD, în mai anul acesta și modul în care celelalte Ministere o să fie ocupate de miniștrii liberali, respectiv miniștrii social-democrați.

Acum, la început, mi s-a părut că în mod ciudat a apărut această temă și, din păcate, PSD a întreținut și a deschis această discuție despre această rocadă mult prea devreme și spun mult prea devreme, pentru că mai sunt 4 luni în care această țară are nevoie de stabilitate, are nevoie de guvernare, are nevoie de eficiență administrativă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

articolul original.

POLARIS: Containerele pentru deșeuri voluminoase, amplasate în Poarta 6

30 January 2023 at 12:08
image

Polaris M Holding vă reamintește că benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste bene puteți depune prin aport voluntar și gratuit deșeuri voluminoase de care nu mai aveți nevoie, precum: mobilier, canapele, saltele, usi, obiect de uz sanitar, mochete, calorifere etc.

În săptămâna 30 ianuarie – 05 februarie 2023, benele sunt amplasate în Poarta 6:

Platforma 009 – str. Brizei, capăt OB 7
Platforma 011 – str. Zefirului, linie tramvai
Platforma 032 – 1 Mai vechi

Pe lângă aceste locații, amplasate temporar, constanțenii pot duce deșeurile voluminoase la centrul de colectare deșeuri, al cărui sediu se află pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 290 A.

articolul original.
❌