ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

„Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

1 February 2023 at 07:25
By: M.Ex.

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, prezintă joi, 2 februarie, de la ora 14.00, lansarea volumului „Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, o carte care luminează un destin topit în muzică, destinul brașoveanului Șerban Lupu, muzicianul complet de talie internațională.
Cititorul poate descoperi atât omul, cât și violonistul care își trăiește incandescent amintirile, știe să povestească fără patetism despre experiențe și oameni care i-au marcat viața, despre ingredientele succesului, despre misterul muzicii, despre renunțări și efort. Toate având un numitor comun: creativitate, libertate de gândire, cultură, talent. O perspectivă captivantă asupra vieții.
Evenimentul va fi completat cu prezentarea publică a Marelui Arbore Genealogic al Familiei Rațiu de Noșlac realizat de Ioan Gheorghe Rațiu, familie din care face parte și marele violonist.

Articolul precedent
articolul original.

Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș

1 February 2023 at 07:11
By: M.Ex.
Foto: Serviciul Salvamont Brașov

Având în vedere observațiile și măsurătorile nivometeorologice realizate de ANM, condițiile meteorologice precum și stratul de zăpădă depus în ultima perioadă, salvamontiștii recomandă iubitorilor de munte să evite deplasarea pe traseul Victoria – Viștea Mare – Vf. Moldoveanu. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov, au desfășurat marți o acțiune de patrulare preventivă în Munții Făgăraș și au montat indicatoarele cu “PERICOL DE AVALANȘĂ”, potrivit Monitorul de Făgăraș.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Premieră în justiţia din România: A fost deschis la Cluj primul proces de climă. Statul român este chemat în judecată

1 February 2023 at 06:55
By: M.Ex.
Foto: Declic

Comunitatea Declic a intentat marți primul proces de climă împotriva Guvernului și cere, printre altele, amendarea premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Mediului și Energiei, informează Monitorul de Cluj.

„Premieră în justiţie: Primul proces pe climă deschis împotriva statului român. Declic cere măsuri urgente, dar şi amendarea premierului Ciucă, alături de miniştrii Mediului şi Energiei. Comunitatea Declic a depus, marţi, 31 ianuarie 2023, la Curtea de Apel Cluj, actele pentru primul proces pe climă din România, proces prin care este chemat statul român în judecată. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acţiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanţă şi amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile”, se arată într-un comunicat transmis de Comunitatea Declic.

Declic a invocat, în acţiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare”. „Statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”, se arată în acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

„De aceea, Declic solicită în instanţă: ‘Obligarea pârâţilor Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna şi Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute’. Procesul urmăreşte ca, la final, instanţa să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească: 1. să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralităţii climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, se precizează în comunicat.

De asemenea, cere ca statul român să ia toate măsurile necesare în vederea creşterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% şi creşterii eficienţei energetice cu 13% până în anul 2030.

„În termen de maximum 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, să adopte planuri concrete şi coerente de atenuare şi adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 şi 1.2., precum şi mecanisme de raportare şi monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective; Declic a depus la dosarul din instanţă şi studii şi rapoarte realizate de cercetători specializaţi care susţin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice”, mai arată sursa citată.

Acţiunea Declic vine în continuarea altor procese asemănătoare din Europa. În Franţa, Olanda şi Irlanda, societatea civilă a câştigat în instanţă procesele deschise împotriva guvernelor respective şi a obţinut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice.

De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-şi actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

„Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaţionale, participă la summituri despre schimbări climatice şi apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru şi al copiilor noştri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanţă. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanţii statului român să fie taxaţi pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

„RE:IMAGINE BRAȘOV”: Muzeul de Artă Brașov se transformă în atelier de creație pentru 5 artiști

1 February 2023 at 06:31
By: M.Ex.

l „RE:IMAGINE BRAȘOV” – Artiști brașoveni contemporani propun un Brașov reimaginat într-un eveniment artistic și muzical la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Depoul de Artă Urbană organizează un eveniment artistic și muzical, având Brașovul în prim-plan vineri, 3 februarie, începând cu ora 17. Vineri, Muzeul de Artă Brașov se va transforma în atelier de creație live pentru artiștii: Anda Ansheen, Corina Drăgan, Ana-Maria Gălețeanu, Agata Secelean și Alice Zigman. Radu Croitoru va completa atmosfera cu inconfundabilul sunet de violoncel.
Muzeul de Artă Brașov îi provoacă pe artiștii contemporani brașoveni să creeze noi opere artistice inspirate din fotografiile prezentate în cadrul expoziției „Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, precum și de clădiri emblematice ale orașului, în timp ce publicul va avea acces la procesul de creație desfășurat în muzeu.
Proiectul urmărește aducerea în contemporaneitate a patrimoniului arhitectural care definește Brașovul prin lucrările artiștilor care trăiesc și creează în acest oraș. Evenimentul le oferă vizitatorilor șansa să descopere procesul de creație al artiștilor contemporani brașoveni, să interacționeze cu aceștia și să descopere mai multe despre istoria clădirilor emblematice care vor fi recreate de artiștii contemporani prin intermediul expoziției.
Accesul la eveniment este gratuit.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

FC Brașov a început antrenamentele în Antalya! Așteptările lui Dan Alexa: „Important este să ne găsim ritmul“

1 February 2023 at 06:13
By: M.Ex.

FC Brașov a ajuns luni în Antalya, iar seara Dan Alexa a condus primul antrenament din acest stagiu de pregătire. Antrenorul brașovenilor se declară mulțumit de condițiile de pregătire de care echipa are parte în Antalya. Brașovenii se antrenează la o bază de pregătire din apropierea hotelului, locație unde se antrenează și Concordia Chiajna. „Chiar sunt mulțumit de terenurile pe care le avem la dispoziție. Am început cu antrenamente fizice, dar, bineînțeles, că lucrăm și cu mingea. Chiar mie groază când mă gândesc ce vom face la întoarcerea în țară, ținând cont de vremea nefavorabilă de la Brașov “, a spus Alexa.

Ce spune Alexa de noii veniți, Boboc și Florică

Referitor la Robert Boboc și Luca Florică, ultimii doi jucători ajunși la FC Brașov, tehnicianul are mare încredere că aceștia pot ajuta echipa. „Boboc este un jucător experimentat, iar Florică a jucat foarte bine la Progresul Spartac și cred că ne poate ajuta și ca under“, a mai spus Alexa, care se confruntă în Antalya și cu primele probleme medicale în lot. Cociș și Florică au acuzat probleme medicale, primul acuzând dureri la spate, iar Florică are probleme musculare. Cei doi au fost menajați la antrenamentele de marți.

„Să ne găsim ritmul“

Dan Alexa spune că în primele două jocuri de pregătire le va acorda minute tuturor jucătorilor din lot. „Nu voi pune preț pe rezultate, important este să ne găsim ritmul. Primele jocuri sunt și cele mai dificile, de acomodare și sper ca jucătorii noi veniți să înțeleagă cerințele pe care le am de la ei. În primele două jocuri de pregătire le voi da minute tuturor jucătorilor “, a spus Alexa. Altfel, marți seara, în cantonament a fost sărbătorit secundul Ștefan Grigorie, cel care a împlinit 41 de ani.

Patru amicale în Turcia pentru FC Brașov

În Turcia, echipa lui Dan Alexa are perfectate patru jocuri de pregătire, pe 2 februarie cu Șahtior Karagandy (Kazahstan), pe 5 februarie cu BK Fremad Amager (Danemarca), pe 7 februarie cu Tuzla City (Bosnia-Herțegovina) și pe 9 februarie cu Dinamo Kiev U21 (Ucraina). În țară, în prima parte a pregătirii, FC Brașov s-a impus cu 2-1 în amicalul cu Sepsi OSK 2 (Liga 3), iar testul cu Olimpic Zărnești, programat în weekendul trecut, a fost anulat din cauza condițiilor meteo.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Tudor Chirilă îi felicită pe brașoveni pentru victorie: au impus regulament pentru salvarea dealurilor

31 January 2023 at 18:39
By: M.Ex.

Felicitări cetățenilor Brașovului! Este mesajul lui Tudor Chirilă, artistul, dar și activistul civic recunoscut pentru atitudine și verticalitate. El i-a felicitat, printr-o postare pe facebook, pe brașoveni pentru victoria obținută în impunerea unui regulament care să salveze dealurile orașului de construcții. Tudor Chirilă și-a însosit mesajul cu postarea lui Radu Hosu pe această temă:

Ce credeți? „Războiul” de la Brașov a fost câștigat de cetățeni!
Regulamentul pentru construcții în pantă – adică cele care protejează dealurile din Brașov, a trecut, după ce de 2 ori a fost picat de majoritatea potrivnică primarului Allen Coliban și după toate amenințările și hărțuirile la adresa viceprimarului Flavia Boghiu, doar pentru că au fost peste 100 de cetățeni în sală și o prezență record online!
Cum spunea viceprimarul Flavia Boghiu – „Puterea celor mulți împotriva șmecherilor” – a câștigat! Acest regulament are efecte doar în viitor, prin urmare, ceea ce în trecut a fost aprobat de fosta administrație ca început de construcție (inclusiv cerere de urbanism) nu intră sub incidența acestui set nou de reglementări.
Asta e frumusețea democrației, atunci când cetățenii se implică! Faceți la fel și în orașele voastre, în municipiile voastre! După cum o spun de când am început rezumatele de noapte legate de războiul din Ucraina: păsarea față de cel de lângă tine, informarea și implicarea, duc la progresul societății. Ignorarea, la regres.
Aceasta este victoria celor mulți și care de prea de multe ori sunt fără de voce! Felicitări! victoria

Articolul precedent
articolul original.

PSD-înțelept! PNL-de căruță! Consiliul Local a aprobat regulamentul privind construcțiile de pe dealurile Brașovului

31 January 2023 at 17:34
By: M.Ex.

Consiliul Local a aprobat Reglementările privind construcțiile în pantă, cu ajutorul consilierilor locali USR și PSD. Cei ai PNL, conduși absolut fără decență de viceprimarul Sebastian Rusu, s-au abținiut, cu prezentarea unor motive absolut puerile, mai ales prin consiliera locală Pamela Diaconu. Care a părut desprinsă din ”Pe aripile vântului”, când la cinematograf rula ”Gladiator” !!!Cei 4 consilieri locali PSD din Consiliul Local Brașov, spre deosebire de cei 10 ai PNL, au înțeles că interesul brașovenilor este mai important decât interesul de partid, astfel încât au votat pentru a bloca acele construcții aberante, plănuite pe dealurile Brașovului !
Înainte de aprobarea proiectului, câteva zeci de cetățeni, parlamentari, consilieri locali, reprezentanți ai executivului, avocați și dezvoltatori au luat cuvântul pentru a își exprima punctul de vedere cu privire la acest document. Scopul acestui document este de a clarifica modul în care se va putea construi pe dealurile Brașovului,

,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm”

În ședința de astăzi, Consiliu Local, cu ajutorul consilierilor locali PSD ( cei ai USR erau clar de partea acestui proiect iar cei PNL erau ”la comandă”) a aprobat hotărârea privind „Reglementările Juridice și Tehnice cu privire la întocmirea Documentațiilor de Urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă”, prin care este clarificat modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți, terenuri în pantă. Obiectivul acestor reguli este de a reduce la minim impactul construcțiilor asupra cadrului natural, prin crearea unui mecanism de control al transformării peisajului local.
,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm. Rolul municipalității este de a se asigura că reglementările pe care le impune au în vedere atât cadrul natural, cât și specificul orașului. Tocmai de aceea am elaborat acest set de reguli privind construcțiile în pantă, pentru a ne asigura că aberațiile urbanistice de până acum nu se vor repeta. Vrem să fim siguri că brașovenii se pot bucura de dealurile din centrul orașului și că oricine va construi acolo va respecta reguli de bun simț privind felul în care trebuie construit. Acesta este punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cel mai mare interes. Le mulțumesc tuturor celor care au urmărit dezbaterea și au fost prezenți. Este un punct cu privire la felul în care se va dezvolta Brașovul, între ce limite și în ce condiții în zona de pantă, în zona dealurilor. Este o nevoie reală de a clarifica aceste aspecte, cu privire la felul în care calculăm gabaritul, dimensiunea unor clădiri din această zonă, o nevoie identificată și pe un istoric al construcțiilor, cu care Brașovul s-a confruntat în ultimul deceniu și chiar mai mult, în ultimii 15 ani”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodată, primarul a ținut să sublinieze importanța implicării cetățenilor în aprobarea acestui act normativ, cetățeni care s-au implicat activ sacrificând-și timpul și energia pentru binele comunității, fie prin participarea la dezbaterile publice, la ședințele de consiliu local, organizând petiții publice și susținând, atât în mod direct, cât și pe rețelele de socializare, dreptul brașovenilor de a își proteja patrimoniul natural.

Principalele prevederi și efecte ale noului regulament

Rolul acestui document este de a explica condițiile în care trebuie elaborate viitoarele documentații de urbanism, astfel că acest proiect de hotărâre a beneficiat de dezbateri ample pentru a clarifica importanța acestor reglementări, oportunitatea și legalitatea lui.
Prin acest document se urmărește, în primul rând, accentuarea importanței etapei de analiză premergătoare demarării proiectelor de construire, necesară pentru evaluarea cât mai obiectivă a intervențiilor viitoare și a gradului de integrare în specificul local. Sunt precizate clar criterii de analiză și evaluare pentru viitoarele investiții din „zonele sensibile”, dar și o metodologie de analiză.
Reamintim că proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice în luna septembrie, perioadă în care s-au primit mai multe propuneri, parte dintre ele fiind integrate în proiectul de hotărâre. Ulterior, proiectul de hotărâre a fost propus în ședințele de Consiliu Local din lunile noiembrie și decembrie, dar nu a fost aprobat, deoarece majoritatea consilierilor s-au abținut de la vot, astfel că documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Care sunt principalele prevederi și efecte ale noului act normativ?

La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

Ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%

În plus, proiectul de regulament introduce o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcții și amenajări și a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălțimii maxime a unei construcții; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanța între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul și conformarea volumetrică; spațiile plantate și împrejmuirile.
Conform propunerii de regulament, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
De asemenea, ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi și ea de minimum 25% din suprafața parcelei.

Regulamentul stabilește înălțimea clădirilor

Și în ce privește înălțimea clădirilor, documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură numărul de niveluri este de P+2, iar din partea opusă să fie P+5, diferența fiind până acum încadrată ca „nivel subteran“. Conform noului regulament, se consideră nivel suprateran orice nivel care are cel puțin o fațadă vizibilă pe cel puțin jumătate din suprafața acesteia. În același timp, se interzice reducerea vizibilității fațadei unui nivel prin amenajări ulterioare care nu urmăresc configurația terenului natural, cu scopul încadrării acestuia ca nivel subteran.
O altă prevedere importantă este cea care vizează locuințele colective. Pentru a se evita situațiile în care pe aceste terenuri se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat la maxim șase.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Consiliul Copiilor Brașoveni și-a prezentat propunerile de completare a proiectului de buget 2023

31 January 2023 at 17:19
By: M.Ex.

Cei 20 de copii, membri ai Consiliului Copiilor Brașoveni, și-au prezentat în fața consilierilor locali cele 8 propuneri care vor face ca Brașovul să fie un oraș mai prietenos cu copii. Consiliul Copiilor Brașoveni este un proiect derulat de municipalitate împreună cu UNICEF pentru ca Brașovul să devină ,,Localitate Prietenă a Copiilor” –

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de astăzi, 31 ianuarie, reprezentanții Consiliului Copiilor Brașoveni le-au prezentat consilierilor locali propunerile acestei structuri consultative, formate exclusiv din copii, de completare a proiectului de buget, ce va fi dezbătut în ședința din data de 2 februarie 2022. Cele 8 propuneri prezentate astăzi au ca scop transformarea Brașovului într-un model de oraș prietenos cu copiii.

,,Consiliul Local al Copiilor Brașov înseamnă pentru noi implicare, înseamnă reprezentare. Este o șansă să ne facem vocea auzită și să ne implicăm ca și tineri cetățeni ai Brașovului și să facem o diferență. Noi vom fi acum vocea copiilor din Brașov, tuturor copiilor din Brașov și ne vom consulta cu ei, vom merge, vom asista la anumite discuții cu ei și astfel vom reuși să le identificăm problemele și să le aducem aici, la Consiliu, pentru a reuși să le rezolvăm. De exemplu, am venit cu o propunere care vizează locurile de joacă incluzive din Brașov, adică dotarea locurilor de joacă deja existente din Brașov cu echipamente pentru copiii care au dizabilități, echipamente care să le permită să se joace cu copiii tipici și să se simtă în largul lor acolo. Venim, de asemenea, cu propuneri pentru dotarea școlilor din Brașov cu echipamente cum ar fi laboratoare de informatică, săli de sport, pentru a asigura condiții egale de învățământ pentru toți elevii din Brașov. Și mai venim și cu o propunere: să existe un centru stomatologic în Brașov, cel puțin într-o școală unde se identifică mai mulți copii vulnerabili, întrucât aceștia nu își permit să meargă la un cabinet de stomatologie și acolo să aibă cumva un loc unde să se ducă gratuit și să beneficieze de aceste servicii. Toate aceste propuneri și proiecte pe care noi le-am redactat împreună au fost făcute pe baza nevoilor pe care le-am identificat pentru copiii din municipiul Brașov, prin activitățile la care noi am participat ca și consilieri“, au declarat Alexia și Horia, cei doi reprezentanți ai Consiliului Copiilor Brașoveni, prezenți în ședința de astăzi.

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni, ca urmare a nevoilor identificate în comunitate, sunt:
* Dotarea școlilor din municipiul Brașov cu laboratoare și săli de sport în vederea
asigurării accesului la servicii educaționale în condiții de egalitate pentru toți copiii;
* Înnoirea / creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură;
* Accesibilizarea și adaptarea mediului fizic al unităților de învățământ și al altor spații cu rol educativ pentru facilitarea accesului elevilor cu dizabilități;
* Locuri de joacă incluzive: dotarea parcurilor existente cu ansambluri de joacă și echipamente adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități;
* Înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc pe strada Carierei;
* Înființarea unor cluburi de robotică, cinematografie și finanțarea activităților desfășurate de astea, precum și susținerea copiilor care participă la concursuri naționale și internaționale;
* Înființarea unui Centru Multifuncțional pentru Tineri – o alternativă de petrecere a timpului liber, studiu în echipă, activități cultural – educative etc;
* Înființarea unor cabinete stomatologice școlare, în școlile în care sunt preponderenți, copiii care provin din familii vulnerabile.

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget”

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov, tinerii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget. Acest demers este parte din activitățile pe care Consiliul Local al Copiilor brașoveni le desfășoară. Este un proiect care a început deja de anul trecut, iar propunerile pentru bugetul pe anul 2023 cu care au venit copiii astăzi în fața Consiliului Local vin în urma unor analize, vin în urma unor documentări pe teren pe care aceștia le-au făcut, a unor analize privind nevoile copiilor din municipiul Brașov și pe care le aduc către consilierii locali, pentru a fi incluse în proiectul de buget pe 2023. Atunci când discutăm despre felul în care funcționează și se dezvoltă orașul nostru, nu putem să scoatem din discuție generațiile viitoare. Atât acum, pentru ei, din rolul de copii, de tineri, cât și pentru cum va fi orașul pentru ei ca adulți. De aceea este normal să-i includem în procesul de luare a deciziilor. Mă bucur să văd că avem în Brașov tineri implicați, care pot să pună bazele unei comunități incluzive, unei comunități sănătoase și ei să devină la rândul lor cetățeni implicați în funcționarea orașului lor” a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși

Reamintim că, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care își doresc să fie implicați, care sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de alți copii din comunitățile lor.
Acest consiliu a fost constituit ca urmare a parteneriatului dintre municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“, și a fost aprobat prin H.C.L. nr. 640/2022.
Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși în urma unui proces de selecție la care au participat 134 de copii, pe baza unor criterii care să asigure atât reprezentarea, cât și capacitatea și dorința lor de implicare și de înțelegere a „treburilor publice“. Ei sunt elevi la următoarele unități de învățământ: școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu.

Ce sunt „Localitățile Prietene ale Copiilor“

O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În practică este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.
Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.
Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România (Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca din județul Bacău și municipiul Brașov).
În acest sens s-a semnat, la Brașov, în data de 23 iulie 2021, „Memorandumul de înțelegere între municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România“.
Municipiul Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov participă în calitate de parteneri, în colaborare cu UNICEF România, la proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, potrivit HCL nr. 324/2021. Costul total al proiectului este de 3.015.367 lei, fonduri integral nerambursabile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

13 percheziții la persoane care dețineau ilegal arme. Un bărbat a fost prins când vindea ilegal arme letale

31 January 2023 at 17:05
By: M.Ex.

13 percheziții domiciliare la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” făcute de Polițiștii Serviciului Investigații Criminale Brașov, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale. Oamenii legii au surprins în flagrant delict un bărbat care ar fi oferit spre vânzare, ilegal, arme letale.

La nivelul structurii de investigații criminale din Brașov, s-a constituit un dosar penal, în care, în colaborare cu Serviciul Arme, Explizivi și Substanțe Periculoase, s-a constatat existența indiciilor că anumite persoane dețin și confecționează în mod ilegal arme de foc letale, acestea putând fi folosite la săvârșirea de activități infracționale.

Investigațiile au arătat că armele letale ar fi fost comercializate de un bărbat care le-ar fi procurat de la alte persoane, acestea din urmă confecționându-le și ansamblându-le artizanal, din diferite componente ce proveneau de la alte arme de foc.

Cercetările efectuate și materialul probator au dus la prinderea în flagrant delict astăzi, 31 ianuarie 2023, a unui bărbat, de 36 de ani, din orașul Zărnești, care ar fi oferit spre vânzare unei persoane două arme letale confecționate artizanal, tranzacție ce s-ar fi realizat în aceeași localitate.

Imediat după realizarea prinderii, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, Biroului de Investigații Criminale și secțiilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Brașov, respectiv din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Brașov, Harghita, Covasna și Prahova, au fost puse în executare 13 mandate de percheziție domiciliară.

În cadrul descinderilor, au fost descoperite mai multe bunuri de interes polițienesc, printre care arme, muniție și carne de vânat.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două autoturisme și au fost puse în aplicare 13 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor percheziționate, acestea urmând a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, unde se va stabili gradul de participare infracțională a fiecăreia și, în funcție de acestea, se vor face propunerile legale.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov continuă activitățile procedurale, în vederea probării întregii activități infracționale, în cadrul dosarului penal întocmit sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluție legală.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, precum și de cel al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Curtea de Apel Brașov i-a respins cererea. Căncescu mai rămâne în pușcărie

31 January 2023 at 16:18
By: M.Ex.

Curtea de Apel Brașov a respins, astăzi, solicitarea lui Aristotel Căncescu, fostul președinte PNL și al Consiliului Județean Brașov, care ceruse suspendarea executării pedepsei cu închisoarea de șapte ani și zece luni, la care a fost condamnat anul trecut pentru fapte de corupție. Amintim că Aristotel Căncescu a primit în luna februarie 2022 o pedeapsă de 7 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție și se află în acest moment după gratii. Până acum, cumulat cu perioadele petrecute în arest preventiv la sediul Poliției Brașov, fostul baron liberal a petrecut peste un an și jumătate în detenție.
De atunci, Căncescu tot încearcă să obțină eliberarea, dar ca și astăzi, cererile au fost respinse.

Iată Minuta de azi a Curții de Apel Brașov:

În baza art. 430 Cod procedură penală, respinge cererea formulată de contestatorul Căncescu Aristotel Adrian, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 44/S din data de 30 aprilie 2020 a Tribunalului Braşov, definitivă prin decizia penală nr. 79/Ap din data de 01 februarie 2022 a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în dosarul penal nr. 1751/62/2015. Definitivă. Pronunţată în data de 31 ianuarie 2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Căncescu mai are însă o șansă de a părăsi închisoarea, pe 14 februarie, când judecătorii Curții de Apel Brașov se vor pronunța cu privire la prescrierea unor fapte de corupție pentru care Căncescu a fost condamnat în luna februarie 2022. O sentință pozitivă ar reducere pedeapsa primită de fostul președinte CJ Brașov și i-ar da posibilitatea de eliberare. Și asta pentru că se va ține cont și că deținuții peste 60 de ani pot solicita eliberarea condiționată după efectuarea efectiv a jumătate din durata pedepsei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Adrian Mititelu, învins în scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi OSK – FCU Craiova: „Sepsi va câștiga procesul”

31 January 2023 at 14:43
By: M.Ex.

Meciul dintre Sepsi OSK și FC U Craiova a fost oprit definitiv în minutul 26 de către arbitrul Andrei Chivulete, după scandările xenofobe ale suporterilor olteni prezenți pe Sepsi Arena.
Chiar dacă era sigur că va câștiga procesul cu Sepsi OSK, Adrian Mititelu s-a recunoscut învins. Ofițerul de securitate al celor de la FC U Craiova a semnat un document prin care își asuma prezența suporterilor olteni la meci.

„Veste proastă!
Din păcate situația se schimbă radical!
SEPSI OSK o să aibă câștig de cauză, vom pierde procesul!
Din păcate ignoranța și naivitatea de care a dat dovadă un angajat al clubului (contrar instrucțiunilor primite) prin semnătura pusă înainte de începerea jocului, pe un document emis de Sepsi, aparent banal, ne duce în postura de club care și-a asumat accesul suporterilor.
Țin să precizez că am aflat de existența acestui document de abia astăzi!”, a scris Adrian Mititelu pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedent
articolul original.

40,5% dintre români nu au școală. Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor „educate”

31 January 2023 at 12:54
By: M.Ex.

Din totalul de 19,05 milioane de români, populație rezidentă, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Numărul absolvenților de studii superioare din România a depășit 3 milioane, dar mai mult de un milion dintre ei sunt în București. În opt județe, abia unul din zece locuitori a terminat o facultate, iar peste 65% din populație este inactivă economic.

Datele detaliate ale recensământului INSSE de anul trecut indică o corelație între nivelul studiilor și rata de ocupare a populației, pe județe. Astfel, în privința educației, se observă o discrepanță mare între București (plus Ilfov), Cluj și Timiș, față de județele României (circa două treimi) în care media populației cu studii superioare este sub media națională, de 16%.

În București, unul din trei rezidenți are studii superioare, dar sunt opt județe (Vaslui, Călărași, Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman, Suceava) în care abia unul din zece locuitori a terminat o facultate.

Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor privind ponderea persoanelor cu studii superioare.

Din punct de vedere al ratei de activitate a populației, cel mai mare grad de ocupare îl au județul Ilfov (52,2%) și municipiul București (50,8%), în timp ce, la polul opus, sunt județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%), în care mai puțin de o treime dintre rezidenți au de lucru.

Corelația se face uneori (nu întotdeauna) și cu gradul de îmbătrânire al populației, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentând două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%) din cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. Pe total, România mai are o populație activă de 8,18 milioane de persoane, din care 495 de mii își caută de lucru.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ionel Ganea a găsit vinovații pentru scandalul de la meciul Sepsi OSK – FCU Craiova: arbitrul Andrei Chivulete și observatorul Octavian Goga: ”Ar trebui expulzați din țară!”

31 January 2023 at 11:08
By: M.Ex.

Fostul internațional, brașoveanul Ionel Ganea a reacționat dur pe tema suspendării meciului dintre Sepsi și FCU Craiova, întrerupt definitiv în minutul 26 din cauza scandărilor xenofobe. Ganea a fost prezent la meci pentru a-l urmări pe fiul său, George Ganea, fotbalist legitimat la FC U Craiova. Ionel Ganea îi consideră vinovați pe centralul partidei, Andrei Chivulete, dar și pe observatorul de joc, brașoveanul Octavian Goga. „Nu s-a mai întâmplat nicăieri în fotbalul mondial ce au făcut Chivulete și cu Goga. Părerea mea e că ar trebui să se ia atitudine, e foarte grav ce au făcut. Doi nenorociți! Ar trebui expulzați din țară ăștia. Unde a crescut Chivulete? În România! Unde s-a născut? În România! Unde s-a afirmat? În România!”, a declarat Ionel Ganea la Pro Arena.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

ISU Brașov a primit în 2022, în medie, 123 de apeluri zilnic, pentru a ajuta brașovenii cu probleme !

31 January 2023 at 08:46
By: M.Ex.

În anul 2022, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au totalizat 18259 evenimente, înregistrând o medie zilnică de 50 de evenimente, după cum urmează:
13209 cazuri asistate de S.M.U.R.D.
• 12235 cazuri de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor;
• 857 intervenţii la accidente pe căile de transport:
– 850 accidente rutiere (18 cu descarcerare);
– 7 accidente feroviare (fără descarcerare);

3266 intervenţii ale gărzilor de intervenţie şi ale pompierilor civili:
• 426 pentru stingerea incendiilor;
• 339 pentru stingerea incendiilor de vegetație și deșeuri;
• 1323 alte situații de urgență (specific de protecție civilă)
– 1282 misiuni în contextul pandemiei COVID-19:
– 18 misiuni de asanare a teritoriului de muniție;
– 12 misiuni pentru limitarea și îndepărtarea efectelor inundațiilor;
– 6 misiuni în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase;
– 1 misiune de distrugere a muniției asanate;
– 1 explozie;
– 3 alte misiuni;
• 670 pentru protecţia comunităţilor, astfel:
– 435 acţiuni de asigurare/supraveghere a zonelor afectate (din care 3 explozii);
– 51 misiuni pentru salvarea animalelor;
– 74 misiuni de asigurare/supraveghere pe timpul evenimentelor publice;
– 4 misiuni de protecția mediului;

106 alte intervenţii;
1124 acţiuni preventive și de informare la instituţii, operatori economici, populație:

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/ asistate 721 persoane (681 adulți și 41 copii), fiind necesară evacuarea a 133 persoane (109 adulți și 24 copii). De asemenea, au fost salvate și 239 de animale.
Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de aproximativ 106 milioane RON.

Comparativ cu 2021, se poate remarca o scădere cu 1.7% a acțiunilor ISU Brașov, datorată în primul rând scăderii considerabile a numărului acțiunilor de intervenție în contextul COVID-19. Numărul acțiunilor SMURD a crescut cu 4,7%, numărul acțiunilor de intervenție cu specific de pompieri și protecție civilă a scăzut cu 21,4 %, numărul acțiunilor preventive a crescut cu 32,1%, iar numărul deplasărilor fără intervenție a scăzut cu 30,5%.

În anul 2022, pe raza de acțiune a ISU Brașov au fost înregistrate 426 de incendii și 339 de incendii de vegetație și deșeuri.
Gărzile de intervenție ale subunităților inspectoratului au intervenit pentru stingerea a 407 incendii, din care la 98 au participat și pompierii civili, precum și la 283 de incendii de vegetație și deșeuri, din care la 51 au intervenit împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență. De asemenea, serviciile voluntare pentru situații de urgență au intervenit singure la 18 incendii și la 56 incendii de vegetație și deșeuri, iar un incendiu s-a stins de la sine, înainte de sosirea pompierilor.
Pe timpul incendiilor au fost salvate 81 persoane (77 adulți și 4 copii) și au fost evacuate 86 persoane (73 adulți și 13 copii).
Din totalul de 426 de incendii (fără să considerăm incendiile de vegetaţie uscată şi deșeuri), un procent de 65,6% (278) au izbucnit în mediul urban şi 34,7% (148) în mediul rural.

Numărul de apeluri în situaţii de urgenţă gestionate pe parcursul anului a fost de 44753 apeluri, o medie de 123 apeluri zilnic.

Pe parcursul anului, au fost transmise în total un număr de 324 mesaje Ro-Alert în situaţii reale către diferite zone din județ, dintre acestea 308 fiind pentru semnalarea prezenţei unor animale sălbatice în zone populate, 1 mesaj de informare privind un incendiu cu degajări mari de fum și gaze toxice, 1 mesaj de informare preventivă privind incendiile de vegetație uscată, 1 mesaj pentru semnalarea dispariției a doi minori din comuna Vama Buzăului și 13 pentru fenomene meteorologice periculoase imediate.
Inspecția de Prevenire

Pe timpul activităţilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă inspectorii au constatat 5798 deficienţe, dintre care au fost soluţionate operativ pe timpul controlului un număr de 255 probleme organizatorice sau de altă natură.
Pentru încălcări ale legislaţiei în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă au fost aplicate 5546 sancţiuni contravenţionale principale, dintre care 4505, avertismente şi 964 amenzi în cuantum de 5.482.000 lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Victor Pițurcă a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar

31 January 2023 at 08:46
By: M.Ex.

Victor Pițurcă a fost eliberat din arest, după ce i-a expirat mandatul de arestare. Fostul selecționer va rămâne însă sub control judiciar. Victor Pițurcă a fost adus în această dimineață la sediul DNA, încătușat. La sediul DNA se afla și fiul său, Alexandru. La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. Victor Pițurcă este acuzat de cumpărare de influență în dosarul măștilor neconforme achiziționate de spitale MApN

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Elevii de la Colegiul Antipa din Brașov s-au întors în școala lor cu 2 luni înainte de data estimată inițial !

31 January 2023 at 08:23
By: M.Ex.

Elevii Colegiului Național Grigore Antipa s-au întors de 2 săptămâni în școala lor. Lucrările de reabilitare exterioară nu sunt gata, dar interiorul a fost terminat, astfel încât copiii au intrat la cursuri pe 16 ianuarie.
Situația de la Antipa a fost subiect de scandal în luna septembrie, la începutul anului școlar, când un grup de părinți ai elevilor a ridicat problema locului și orelor la care elevii vor face cursuri pe timpul reabilitării clădirii Colegiului. Se zvonea atunci că cei de clasa a 5-a vor face ore de la ora 15 la ora 20, dar nu se știa unde. Inițial s-a propus ca la Colegiul Național Unirea să se desfășoare o parte din ore. Dar, consiliul de administrație de la Unirea nu a acceptat această variantă. Se spune că decizia a fost luată la sugestia unui consilier local PNL, care are copilul la Unirea și este și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului. În aceste condiții, primăria a fost nevoită să găsească o soluție de urgență pentru acomodarea elevilor de la Antipa. Consiliul de administrație de la Colegiul Național Grigore Moisil a aprobat mutarea temporară a elevilor de la Antipa în clasele de la Moisil, pe timpul lucrărilor de reabilitare. Inițial, clădirea reabilitată trebuia să fie predată unității școlare la sfârșitul lunii martie, dar , prin colaborarea dintre părinți și municipalitate, s-a reușit devansarea acestei date cu 2 luni și jumătate. Părintele care a inițiat, în septembrie, discuțiile cu primăria Brașov a fost cea care a supravegheat, săptămânal, activitatea muncitorilor și a semnalat celor responsabili orice problemă întâlnită pe parcursul lucrărilor. Iată ce spune Maria Camelia Simionescu despre ultimele 4 luni, în care, pe lângă părinte, a fost și diriginte de șantier și om de legătură cu primăria :
”Elevii Colegiului Antipa s-au întors în 16 ianuarie, iar acest lucru a fost posibil datorită colaborării dintre Primărie și societatea civila ( am supravegheat săptămânal șantierul Antipa).
Chiar dacă au fost și sincope (datorate mai mult celor de la Rial) pe parcursul colaborării , primăria și-a ținut promisiunea luata în 6 sept 2022. La solicitarea mea, de câte ori am semnalat vreo problemă, reprezentanții Primăriei au fost proactivi, au venit în șantier , au rezolvat problemele apărute Acest lucru dovedește că se poate, dacă se dorește, sa se respecte interesele elevilor,înaintea oricăror interese personale. Pentru ca era inuman ca cei de-a VIII-a și cei de XII-a să facă ore online.
Mesajul meu către brașoveni este că între societatea civila și autoritate publică locală poate exista cooperare și este foarte important să ne implicam mai mult în deciziile locale ,să fim mai activi”
.
Menționă că Maria Camelia Simionescu a fost cea care, în septembrie, a tras semnalul de alarmă în legătură cu situația de la Antipa.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Tot mai multe cazuri de bullying în școli și cyberbullying: 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică

31 January 2023 at 07:05
By: M.Ex.

l Semnal de alarmă: Numărul cazurilor de bullying din școli a crescut cu aproape o treime
l În România, fenomenul de bullying are proporții nemaiîntâlnite: 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying

Conform datelor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715). În realitate însă, fenomenul este mult mai grav: analiza recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Considerând că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență dintre elevi în spațiile școlare, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.
Semnalul de alarmă al Organizației Salvați Copiii, transmis luni cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţă în Școală, vine ca urmare a relatărilor din ce în ce mai numeroase din presă cu privire la acte inacceptabile de violență produse între elevi în România. Una dintre acestea se referă la incidentul petrecut într-un liceu din localitatea Mioveni, în care elevii s-au agresat fizic cu pumnii și picioarele și folosind bucăți de lemn smulse de pe holurile unității de învățământ. În prezent, adolescenții se află în atenția consilierului școlar, iar grupul de acțiune anti-bullying al acestei școli a devenit funcțional imediat după acest eveniment, inițiind un proces de informare și mobilizare a elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru a identifica și preveni conflictele ce pot genera astfel de fapte de violență și punerea în pericol a siguranței elevilor și climatului școlar.

Faptele de bullying se petrec pe fondul lipsei de interes din partea sistemului de educație de a elabora o strategie și un plan de acțiune de prevenire și combatere a bullying-ului și cyberbullying-ului, pornind de la reglementările legale în vigoare privind acest fenomen aflat într-o progresie îngrijorătoare. În 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvați Copiii România privind prevenirea și reducerea fenomenului de bullying în școli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020). Acestea au preluat mecanismul de intervenție conceput integral de Salvați Copiii și testat în zeci de unități școlare. Obiectivul esențial al acelor dispoziții legale este de a crea un climat sigur și pozitiv în fiecare unitate de învățământ preuniversitar, astfel încât dreptul la educație al elevilor să fie respectat prin asigurarea unei stări de bine tuturor elevilor.
Astfel, în fiecare școală/liceu trebuie înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. Rolul acestui grup este de a preveni, de a identifica și soluționa situații de bullying între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice. În școlile în care există grup de acțiune anti-bullying și este funcțional, se observă o îmbunătățire a climatului educațional, care se traduce într-o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinții, astfel elevii primesc același mesaj la școală și acasă. Se simt sprijiniți pentru a deveni mai toleranți și se îndreaptă cu mai mare încredere către adulți atunci când întâmpină situații dificile.
”Ignorarea de către consiliile de administrație ale școlilor a legii care oferă școlilor o soluție pentru a preveni bullying-ul înseamnă, de fapt, să accepți că siguranța fizică și emoțională a elevilor care depind de tine le va fi amenințată. Întreg procesul educațional, relațiile dintre elevi și cadrele didactice și dorința de a veni la școală vor fi afectate, cu costuri pe care tot elevii le vor plăti, acum sau mai târziu. Pentru a determina școlile și liceele să-și creeze aceste mecanisme, Ministerul Educației și inspectoratele școlare au o mare responsabilitate, iar Salvați Copiii își va oferi, fără îndoială, sprijinul metodologic, așa cum am procedat și în cazul celor peste 80 de școli”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În anul 2022, în cadrul programului „Școli fără bullying”, Salvați Copiii a organizat sesiuni de informare și pregătire pentru 800 de cadre didactice din 138 de școli pentru aplicarea de metode educaționale bazate pe disciplină pozitivă și implementarea normelor metodologice anti-bullying. În aceste activități de informare și prevenire, au fost implicați 947 de părinți și 5.626 de copii (din care aproape 800 au devenit ambasadori anti-bullying în școlile lor). Astfel, Salvați Copiii a facilitat constituirea și funcționarea grupului de acțiune anti-bullying în 80 de școli partenere, în alte 58 grupul fiind în curs de constituire (www.scolifarabullying.ro).

Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii și se referă la comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullying-ul are consecințe pentru toată lumea – chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați.

Bullying-ul poate lua forma poreclitului sau a violenței fizice, dar se poate manifesta și mai subtil, prin ignorare, excludere, bârfă, zvonuri despre o persoană și, prin urmare, poate fi dificil de identificat.
Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neuro-dezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Alertă Protecția Consumatorilor: 37% din magazinele online folosesc practici manipulatoare

31 January 2023 at 06:46
By: M.Ex.

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecția consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda (rețeaua CPC) au făcut publice luni rezultatele unei acțiuni de verificare a site-urilor web de vânzare cu amănuntul.

Verificarea a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianți cu amănuntul care vând produse variind de la textile și până la produse electronice.

Această verificare s-a axat, de asemenea, pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare. Despre aceste practici se constată adesea că sunt utilizate pentru a-i determina pe consumatori să facă alegeri care ar putea să nu fie în interesul lor, așa-numitele „interfețe înșelătoare”.

Printre aceste practici se numără:

– numărătoarele inverse false;
– interfețele web concepute pentru a-i determina pe consumatori să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni;
– informațiile ascunse.

Ancheta a arătat că 148 de site-uri conțineau cel puțin una dintre aceste trei interfețe înșelătoare.

– 42 de site-uri web au utilizat numărătoare inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice;
– 54 de site-uri web au direcționat consumatorii către anumite opțiuni – de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare – fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii;
– S-a constatat că 70 de site-uri web disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori. De exemplu, era vorba de informații referitoare la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei opțiuni mai ieftine. 23 de site-uri web disimulau informații cu scopul de a manipula consumatorii îndemnându-i să își facă un abonament;

Acțiunea de verificare a inclus și aplicațiile a 102 dintre site-urile web care au făcut obiectul verificării, dintre care 27 au recurs, de asemenea, la cel puțin una dintre cele trei categorii de interfețe înșelătoare.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

„Così Fan Tutte”, în 2021, online, în 2023, în sala Operei Brașov. Nu mai sunt bilete disponibile

31 January 2023 at 06:35
By: M.Ex.

Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, se va desfășura spectacolul cu opera bufă „Così fan tutte” de W.A. Mozart. Lucrarea, în două acte, a avut premiera pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater din Viena. Compozitorul însuși a dirijat următoarele reprezentații, din vara anului 1790, după care opera nu a mai fost pusă în scenă până la moartea lui Mozart. În Marea Britanie, s-a jucat, pentru prima oară, în 1811, la King’s Theatre din Londra. În Statele Unite ale Americii, „Così fan tutte” a văzut luminile rampei abia în 1922, la Metropolitan Opera din New York.
Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, colaboratorul lui Mozart și la „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”. „Così fan tutte” este titlul scurt al operei, în traducere, „Așa fac toate”, cuvinte ce sunt cântate de cei trei bărbați, Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, în actul al doilea, chiar înainte de final; această frază melodică este citată și în uvertura lucrării. Da Ponte mai folosise expresia „Așa fac toate cele frumoase”, și înainte, în „Nunta lui Figaro”. Însă titlul complet al operei este „Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti”: „Așa fac toate, și anume Școala amanților”.
Subiectul operei tratează, de această dată, infidelitatea femeilor, spre deosebire de celelalte lucrări ale lui Mozart, cum ar fi „Don Giovanni” sau „Nunta lui Figaro”.
În distribuție pot fi urmăriți soliștii: Fiordiligi – Georgiana Dumitru (invitată), Dorabella – Asineta Răducan, Ferrando – George Ionuț Vîrban (invitat), Guglielmo – Valentin Marele, Despina – Silvia Micu (debut), Don Alfonso – Ștefan Schuller (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (invitat). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează două ore și 45 minute și are o pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

Lecție de Balet

Miercuri, 1 februarie, de la ora 11.00, în Sala de Balet a Operei Brașov, cei mai mici spectatori sunt invitați să pătrundă în universul grațioasei arte a dansului clasic prin intermediul unei Lecții de Balet, susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Evenimentul este structurat în două părți, la început, copiii vor avea ocazia să asiste la „încălzirea” pe care balerinii o fac înainte de un spectacol, cu tehnici de balet clasic şi contemporan. Ei vor fi acompaniați la pian de Lioara Popa. În partea a doua a Lecției de Balet vor urmări secvențe coregrafice din spectacolul de balet pentru copii „Meșterul păpușar”, pe muzică de L. Delibes. Coregrafia este semnată de Alexandru Fotescu, iar prezentarea îi apaține lui Lorand Cristian, solist al Operei Brașov. Preț bilete: 15 lei.

„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

Tot miercuri, 1 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, sunt așteptați iubitorii muzicii de operă la „Recitalul de la ora cinci”, susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Aurelia Florian – soprană, Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Alexandru Aghenie – bariton. La pian îi va acompania maestra Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.
Programul recitalului este dedicat, în bună parte, creației vocal-simfonice și vor putea fi ascultate fragmente din lucrări precum „Requiem” – G. Fauré, „Carmina Burana” – C. Orff sau „Stabat Mater” – A. Dvořák. Pe lângă aceste fragmente, sunt cuprinse și lied-uri românești și universale: „Poate că n-am iubi atât” – Mauriciu Vescan, „Oiseaux, si tous les ans” și „Das Veilchen” – W.A. Mozart sau „Du bist die Ruh” – Fr. Schubert.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌