ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Dupa 45 de ani de la revolta… / Fragment din autobiografia lui Constantin Dobre, liderul revoltei muncitoresti anticomuniste Valea Jiului - Lupeni august 1977 (III)

8 August 2022 at 21:31

După 45 de ani de la revoltă… / Fragment din autobiografia lui Constantin Dobre, liderul revoltei muncitorești anticomuniste Valea Jiului - Lupeni august 1977 (III)

image

El nu se manifesta în nici un fel, doar mă privea foarte atent și gata să intre în acțiune. Chiar și în timpul busculadelor provocate de furia masei de mineri protestatari, când individul s-a ales cu o rană deschisă deasupra ochiului stâng din care-i curgea o dâră de sânge (probabil fusese lovit cu capul de peretele gheretei), nu am fost scăpat de privirea-i atentă.
Pe cozorocul de ciment de deasupra gheretei portarului, în spatele și pe lateralele terasei de pe cabina portarului, se aflau mineri protestatari. Privind în jurul locului unde m-am aflat, după ce Ceaușescu a urcat pe terasa de deasupra gheretei portarului, vedeam o nemărginită mulțime de mineri și cetățeni ai Văii Jiului dintre care sute se aflau în copaci, pe garduri, pe stâlpi, pe depozitul de lemne aflat la mică distanță si pe toate clădirile din apropiere. Într-adevăr, Ceaușescu și ai lui erau prinși între mineri ca într-un clește.

DESCRIEREA LUI NICOLAE CEAUȘESCU
Ceaușescu, așezat în stânga mea, era de înălțime mijlocie, îmbrăcat într-un costum pe fond de culoare deschisă și cadrilat cu pătrate ce erau marcate pe laturile verticale și orizontale de linii de un albastru discret. Toată suprafața de pe umeri și partea de sus a hainei erau pline de mătreață. Cu toate că vremea era toridă, Ceaușescu era încălțat cu ghete maronii de genul acelor încălțări militare pentru ofițeri. Pe sub haină avea o helancă de un alb intens, închisă pe partea stângă a gâtului cu un fermoar abia vizibil, foarte îngust și tot de culoare albă, dar parcă mai închis la culoare decât helanca. Avea părul ușor ondulat, unsuros, plin de mătreață și pieptănat spre spate. Avea ochii obosiți, încețoșați, apoși și cu urdori la ambele extremități. Avea buzele destul de proeminente, udându-și-le frecvent cu saliva de pe vârful limbii. La ambele colțuri de la gură erau formate bobițe proaspete și uscate de mucoasă albă. 
Ceaușescu trăda o stare vizibilă și amalgamată de nervozitate, îngrijorare, agresivitate și viclenie. I se citea pe față uluiala și îngrijorarea față de modul cum a fost primit. N-am văzut nimic la el din descrierile propagandistice de individ dârz și curajos. Încă de la apariția lângă mine și la auzul asurzitor și repetat de scandare a lozincii „Nu intrăm în mină!”, Ceaușescu își frământa mâinile, se legăna pe un picior și pe altul și privind întrebător către oamenii lui, parcă cerând ajutor, se văicărea gângăvit continuu și cu vocea joasa astfel: „Cecece...ce eeeee? Cecece...ce fff...faaaceee? Nununu...nu intlaaaaț în miiiină? Pppp...păi sss...să șșș...știi tototo...toalășe ccc...că șșș...șchimbam fff...foaia!” („Ce e? Ce face? Nu intrați în mină? Păi să știi tovarășe că schimbăm foaia!” - nota mea). Am fost și rămân convins că poticneala, gângăveala și bâlbâiala lui Ceaușescu s-au datorat impactului teribil produs asupra lui de îndrăzneala, hotărârea și agresivitatea minerilor. Nenumăratele deficiențe: lipsa de logică și de  coerență, agramatismul, lipsa de agilitate mentală și spontaneitate etc., combinate cu megalomania, viclenia, aroganța, demagogia și extrema sensibilitate la lingușeli și laude, erau proprii și tipice individului prost și lipsit de o educație elementară. Colac peste pupăză, Ceaușescu era peltic la limba, mânca din litere și pocea cuvintele. Am remarcat foarte clar că Ceaușescu nu putea să pronunțe litera r. Se auzea mai mult litera l în loc de r. Chiar și atunci când se străduia să pronunțe litera r se îneca, strâmba și până la urmă tot un fel de l îi ieșea din gură. Mai pe scurt și intrând în limbajul lui Maniliuc, Ceaușescu era belit la minte și scrântit la limbă.

CONFRUNTAREA
În timp ce masa de mineri îmi scanda numele, l-am surprins pe Ceaușescu că privea către mine pe furiș. Am schițat gestul de a mă apropia de microfoane. Aveam și mâna ridicată, pentru a indica minerilor că urma să dau citire revendicărilor. La gestul meu cu mâna ridicată începuse să se facă liniște, dar nu totală. Se mai auzeau scandări ale numelui meu din mulțimea aflată mai la depărtare de locul unde se aflau microfoanele.
În acel moment a țâșnit din spatele lui Ceaușescu primul-secretar al comitetului municipal de partid din Petroșani - Clement Negruț. Acesta s-a așezat în fata microfoanelor, cu intenția de a saluta tovărășește sosirea lui Nicolae Ceaușescu. Negruț a apucat să zică doar următoarele cuvinte: „Tovarăși, dați-mi voie ca în numele oamenilor muncii din Valea Jiului și al comitetului municipal de…”. 
Acesta a fost întrerupt brusc de o mare și asurzitoare huiduiala, colorată cu înjurături, amenințări și reproșuri. Strigătele de furie și amenințare erau însoțite de securi vâjâite pe deasupra capetelor, busculade, grupuri de persoane călcate în picioare, copaci zgâlțâiți și garduri care pârâiau din cauza agitației. Cei mai afectați fizic (zgârieturi vizibile pe fețe, sufocări și probabil rupturi de oase) de agitația creată au fost cei care s-au aflat lângă ghereta portarului, poarta metalică de la intrarea în curtea minei și zidurile înconjurătoare. Îi vedeam și auzeam pe cei din fața gheretei cum strigau disperați să nu se mai împingă că se moare. Alții, aflați în spatele celor din fața gheretei, strigau la cei din față să-l arunce pe Clement Negruț în mulțime. Politrucilor de lângă mine li se citea consternarea pe fețe. 
Negruț, fără să înțeleagă motivația agitației minerilor (probabil s-o fi gândit că minerii aveau ce aveau numai cu el) a revenit tremurând lângă Ceaușescu și i-a spus: „Tovarășe secretar general, permiteți să raportez: minerii doresc să le vorbiți. Vă rog să-i liniștiți că sânt în stare de orice”. După ce și-a rotit privirea la stânga și în spate, unde se aflau activiștii de partid și gărzile de protecție, Ceaușescu, vizibil înfricoșat și cu nelipsit-ui tic de umezire a buzelor cu vârful limbii, a făcut un pas înainte și bătând cu degetele de la mana dreapta în unul din microfoane a zis: „Tototo... toalăși, toto... toaaalăși!” („Tovarăși, tovarăși!” - nota mea). Parcă lumea se mai liniștise puțin. Ceaușescu, „strateg și călit în lupte revoluționare” (după cum era descris în toată propaganda comunistă), și-a luat o mimă încruntată și bâlbâindu-se a continuat: „Toto... toalăși, vvv...vleț să mmm... m-ascultați?. Șșș... și eu aaa... am lll... luptat, ddd... da nnn... n-am fff... făcut cecece... ce-ați fff... făcut dududu... dumnevoastă. Și ccc... ca sss... să zic aaa...așa, cicici... cine nnn... nu vvv... vlea sss... s-asculte, sss... să ia o ppp...piatlă-n ggg...gulă!” („Tovarăși, vreți să m-ascultați? Și eu am luptat, da n-am făcut ce-ați făcut dumneavoastră. Și ca să zic așa, cine nu vrea să asculte să ia o piatră-n gură” - nota mea). Toți minerii revoltați au înțeles că Ceaușescu cerea să fie ascultat și cine nu voia să asculte să ia o piatră-n gură. Până aici i-a fost cu bâlbâiala, pelticeala și insulta. Ceaușescu a fost huiduit și înjurat ca la ușa cortului. S-au auzit, foarte clar și repetat, înjurături și insulte minerești. Iată câteva exemple, reținute și consemnate de mine: „Tulai pe tine, bâlbâitule!”; „Aaaah, mâncați-aș gura cu securea!”; „Huooo, futuți casa-n cur de neam prost!”; "La munca de jos cu tine, băăă, dacă vrei pietroaie!”; „Măăă, pulifrici, apucanea-i de carici, ca să faci limbrici și să nu mai zici!”. Cele mai hazlii insulte batjocoritoare erau însoțite de prelungite hohote de râs. 
În timp ce unii continuau să se ostoiască cu amenințările și injuriile la adresa lui Ceaușescu, marea majoritate a minerilor au început să-mi scandeze numele și să ceara să citesc lista de revendicări. Ceaușescu năucit, vizibil tremurând și arătând de parcă picase acolo de pe o altă planetă, s-a retras în mijlocul tovarășilor lui și cerea explicații: „Cecece... ce vol? Nnn... nu șșș... știu cecece... ce vol! Cecece... ce sss... stligă?” („Ce vor? Nu știu ce vor! Ce strigă?” - nota mea). Iată ce i-a răspuns Clement Negruț lui Ceaușescu: „Tovarășe secretar general, raportez. Minerul de aici (arătând cu mâna către mine) are ceva de spus. El are o lista cu doleanțe. Îi strig numele să le citească lista”. Adresându-i-se tot lui Ceaușescu, Ilie Verdeț l-a completat pe Negruț: „Este vorba de lista cu doleanțe pe care v-am înmânat-o la Petroșani. Ați făcut însemnări pe ea și ați pus-o în buzunarul de la haină”. Întorcându-se către mine și parcă abia atunci descoperind prezența mea, Ceaușescu mi-a zis: „Ppp... poftim tototo... toalășe lll...  mmm... miclofon, cecece... cetește lll... lista. Lll... lepede, lll... lepede, uuu... unde țe lll... lista?” („Poftim, tovarășe, la microfon, citește lista. Repede, repede, unde ți-e lista?” - nota mea). În timp ce îmi scoteam lista cu revendicări din buzunarul din dosul hainei mele de miner, am simțit cum eram împins ușor de la spate spre microfoane de către Ilie Verdeț. Aflat în fața microfoanelor, toți minerii care mă vedeau mi-au scandat frenetic numele. În timp ce eram aplaudat și ovaționat, mi-am mai aruncat câteva secunde ochii pe lista de revendicări. Din nou l-am auzit pe Ceaușescu văicărând-u-se: „Dedede... de ce nnn... nu cecece... cetește? Cecece... ce vvv... vlea să fff... facă cucucu... cu noi?"; Îii... îj bbb... bate jjj... joc ddd... de nnn... noi? Eee... e sss... selios ooo... ol nnn... nu eee... e sss... selios?”. („De ce nu citește? Ce vrea să facă cu noi? E serios ori nu e serios?” - nota mea). Și vulpoiul Verdeț m-a îndemnat la citirea listei: „Mă, om bun, nu auzi să citești odată lista aia. Nu se vede că minerii nu mai au răbdare? Vrei să se supere pe noi toți?”. Amuzat și zâmbind la auzul îndemnului lui Verdeț, am ridicat mâniile sus pentru a se face liniște. 
În câteva zeci secunde s-a făcut o liniște totală. Minerii erau numai ochi și urechi. Pentru a-mi regla vocea, am tușit de două ori, cu mâna la gură, și înainte de a da citire listei cu revendicări am citit de pe o alta hârtie următoarea introducere: „Fraților, noi știm bine de ce ne aflăm aici. Ne aflăm aici pentru că nu mai putem răbda nedreptățile, umilințele și batjocora la care suntem supuși, zi de zi. Am ajuns în starea de sclavi! Ne-a ajuns cuțitul la os!”. După care, întorcând-u-mi ușor capul către Ceaușescu, am continuat: „Noi nu ne cerșim drepturile în genunchi și cu mâinile întinse, ca milogii. Noi ne cerem drepturile care ni se cuvin cu hotărâre, dârzenie și fruntea sus. Suntem hotărâți să nu intram în subteran până când nu vom obține tot ce ni se cuvine. Nu-i așa, fraților?”. Precizez că această introducere a fost scrisă de mine pe o bucățică de hârtie cu circa o ora înaintea sosirii lui Ceaușescu la Lupeni. După introducere, răspunsul minerilor a fost tulburător de emoționant. S-a început cu scandarea repetată, din toate piepturile, a refrenului „Nu intrăm în mi-nă!” și terminând cu strigarea la unison a numelui meu. Privind la Ceaușescu și ai lui, aceștia arătau ca cei aflați sub influența unor narcotice puternice. Priveau către mulțime cu ochii holbați, fără să clipească și cu trupurile nemișcate. Dădeau impresia celor paralizați de groază și uimire. După circa 1-2 minute, am făcut semn cu mâinile către mineri să facă liniște pentru a da citire listei cu revendicări. Am citit, rar și apăsat, tot textul de pe hârtia cu revendicări. Am făcut o foarte scurtă pauză, de circa 2-3 secunde, între punctele revendicative citite. La sfârșitul citirii listei cu revendicări, minerii au izbucnit din nou să-mi scandeze numele. În timpul acelor scandări ale numelui meu, m-am întors către Nicolae Ceaușescu, i-am înmânat lista după care citisem și i-am zis: „Acum e rândul dumneavoastră să ne spuneți ce aveți de zis”. Ceaușescu, parcă ieșit dintr-o transă prelungită, a primit lista pe care i-am înmânat-o și mi-a zis: „Mumumu... mulțumezc ddd... de iii... infolmale toto... toalase” („Mulțumesc de informare tovarășe” - nota mea). Odată ajuns în fața microfoanelor, Ceaușescu n-a fost lăsat să vorbească. Unii îl huiduiau, alții continuau să strige refrenul „Nu intrăm în mi-nă”, iar de la depărtare se auzea scandarea numelui meu. Degeaba apelurile la liniște, cu mâinile ridicate din partea activiștilor aflați pe terasă, lângă mine.  (va urma)articolul original.

Gigi Becali exultă! Suma uriașă care îi va intra în conturi dacă FCSB ajunge în grupele Conference League: Știm deja banii!

8 August 2022 at 20:37
image

Returul se joacă joi, de la 20:30 și va fi în direct la PRO TV și VOYO. Cele mai tari faze vor putea fi revăzute pe SPORT.RO.

Gigi Becali anunță că și-a făcut deja calculele și că va mai transfera jucători doar dacă fCSB se va califica în playoff-ul Conference League și va continua seria întăririlor dacă echipa atinge grupele competiției.

Gigi Becali se așteaptă să primească 7-8 milioane de euro de la UEFA

„Păi banii știm care vin. Pentru că dacă ne calificăm, un milion și cu încă un milion și ceva, două milioane și cu încă două milioane și opt sute, vreo șase milioane. Șase milioane asigurate, plus bonusurile pentru victoriile din grupe, deci poți să iei vreo 7-8 milioane de euro”, a spus Gigi Becali pentru SPORT.RO.

Bilete online pentru FCSB - DAC 1904!

FCSB anunță că a pus în vânzare online biletele pentru partida cu FC DAC 1904, din a doua manșă a turului 3 preliminar al UEFA Europa Conference League, care se va disputa pe 11 august

Tichetele sunt disponibile AICI, la următoarele prețuri:

 • VIP 1 - 100 LEI
 • VIP 2 - 75 LEI
 • VIP 3 - 50 LEI
 • TRIBUNA 2 - INEL 1 - 30 LEI
 • TRIBUNELE 1 ȘI 2 - INELELE 2 ȘI 3 - 20 LEI
 • PELUZA NORD - 10 LEI

E-ticketele pot fi achiziționate până joi, 11 august, ora 14:00.

În schimb, biletele standard vor putea fi comandate online până luni, 8 august.

Programul caselor de bilete de la Arena Națională va fi următorul:

 • MARȚI - 11:00 - 19:00 (Bulevardul Basarabia)
 • MIERCURI - 11:00 - 19:00 (Bulevardul Basarabia)
 • JOI - 11:00 - 20:30 (Bulevardul Basarabia, Str. Maior Coravu, Bulevardul Pierre de Coubertin).

Dacă se califică, FCSB joacă în play-off cel mai probabil cu Viking din Norvegia

În cazul care va elimina echipa slovacă DAC 1904 Dunajska Streda, FCSB va va juca în play-off cu Viking Stavanger (Norvegia) sau Sligo Rovers FC (Irlanda). 

Viking s-a impus cu 5-1 în prima manşă. Bucureştenii ar juca acasă primul meci (18 august), iar calificarea s-ar decide în deplasare (25 august).

articolul original.

România a debutat cu o victorie categorică la Campionatul European EHF U18

8 August 2022 at 20:33
image

Golurile echipei României au fost marcate de Marian Cătălin Zariţchi 11, David Adrian Noţigan 4, Teodor Ştefan 4, Sorin-Paul Grigore 4, Alexandru-Eduard Golea 3, Ştefan Andy Armanu 3, Daniel Stanciuc 3, Mihnea Toma 3, David Bogdan Voica 2, David Florin Drăgoi 2, Eduard Florin Gheorghe 2, Codrin George Radu 2, George Pinţoiu 1, Alexandru Focşăneanu 1.

În celălalt meci al grupei, Finlanda a învins Republica Moldova cu 27-24 (11-14).

Marţi vor avea loc partidele România - Rep. Moldova (19:00) şi Finlanda - Marea Britanie (17:00).

Primele două clasate în grupe se califică pentru semifinalele prevăzute pe 13 august, iar finala are loc pe 14 august. Câştigătoarea competiţiei se califică în eşalonul de elită, dar şi la Campionatul European Under-20 din 2024, precum şi la Campionatul Mondial Under-19 din 2023.

articolul original.

România s-a clasat pe locul 14 la Campionatul Mondial U18

8 August 2022 at 20:29
image

Echipa antrenată de Aurelian Roşca a făcut o primă repriză bună, a condus şi la patru goluri, 16-12, 17-13, 19-15, dar la pauză diferenţa a fost de trei goluri, 20-17.

Tricolorele au căzut în repriza secundă, în care au marcat doar trei goluri în primele 12 minute şi trei în ultimele zece, Portugalia câştigând cui 35-32.

Maria Diana Lixăndroiu a marcat 7 goluri, Anamaria Mihaela Grigore 6, Maria Noemi Mezei 5, Mariam Nadia Mohamed 5, Alisia Lorena Boiciuc 2, Mihaela Andreea Mihai 2, Teodora Lavinia Damian 2, Cristina Elisa Danciu 1, Orsolya Maria Mozes 1, Denisa Marina Pavel 1.

De la învingătoare s-au remarcat Constanca Sequeira, cu 13 goluri, Luciana Rebelo 7 şi Naide Goncalves 6.

articolul original.

FC Botoșani - Farul Constanța 1-1 | Gheorghe Hagi: Unul dintre cele mai bune meciuri din acest sezon!

8 August 2022 at 20:23
image

Câștigătoarea din partida de pe Stadionul Municipal se putea duce pe primul loc în clasamentul Superligii, însă duelul s-a încheiat cu o remiză. Scorul a fost deschis de Mihai Roman, în minutul 5, însă oaspeții au egalat din penalty, prin Vlad Morar, după o gafă a lui Andrei Dragu, care a făcut henț în propriul careu. 

Ambele echipe au ajuns la două remize consecutive în campionat, după ce FC Botoșani scosese un egal în etapa trecută cu nou-promovata FC Hermannstadt, scor 1-1, în timp ce Farul remizase pe teren propriu cu Chindia, scor 0-0. 

Gheorghe Hagi, după meciul cu FC Botoșani: „Meritam să plecăm cu cele trei puncte!”

Antrenorul constănțenilor a vorbit la finalul partidei, nemulțumit de rezultatul obținut. Gheorghe Hagi a evidențiat ocaziile mari avute de jucătorii săi și a spus despre duelul cu echipa lui Mihai Teja că a fost unul dintre cele mai bune din acest sezon. 

„Cred că meritam mult mai mult, dar asta e. Am avut multe, multe ocazii. Cred că a fost unul dintre cele mai bune meciuri din Liga 1. Poate altă dată poate am avut noroc, nu am jucat atât de bine, acum...sunt foarte mulțumit de jucători, atitudinea pe care au avut-o, determinarea și concentrarea, jocul foarte bun. 

Ăsta e fotbalul, nu am vrut să comentez eu de cartonașele galbene, mi-am văzut de echipă. Cred că am făcut un meci foarte bun și trebuia să plecăm cu cele trei puncte acasă. Am văzut-o pe Hermannstadt, încep să cunosc echipa, am văzut-o și în Divizia B, felicitările mele, au omogenitate, stau foarte bine în teren, o echipă foarte grea”, a declarat Gheorghe Hagi la finalul meciului. 

După meciul din această seară, Farul se află pe locul 4 în clasament, în timp ce moldovenii ocupă poziția cu numărul cinci, ambele având câte 8 puncte. 

În etapa următoare, Farul joacă pe teren propriu cu FC Hermannstadt, luni, 15 august de la 19:00. De cealaltă parte, FC Botoșani se deplasează la CFR Cluj, duminică, 14 august de la 18:30. 

articolul original.

FC Botoșani - Farul Constanța 1-1 | Mihai Teja, categoric după remiza de acasă: A fost un meci spectaculos

8 August 2022 at 20:22

Trupa lui Hagi a atacat tot meciul și a încercat să întoarcă scorul, după ce Botoșani a deblocat tabela rapid, însă echipa de la nivelul mării a trebuit să se mulțumească cu un simplu rezultat de egalitate.

Mihai Teja, antrenorul gazdelor, a vorbit după meci și a evidențiat fazele bune pe care elevii lui Hagi le-au creat la poarta lor, precum și despre faza bizară din careu când Dragu a comis un henț.

Teja: „El de fapt nu e fundaș”

„Eu cred că a fost un meci echilibrat, în prima repriză au fost ocazii și de o parte și de cealaltă. Dacă dădeam și al doilea gol, la 2-0 era mai greu pentru ei.

Ne-au dominat la fazele fixe, ne-au împins mai mult acolo. Prima repriză a fost bună, a fost un meci spectaculos.

Chiar dacă suntem la început de drum, au trecut abia patru etape, noi am schimbat mulți jucători, nu s-au omogenizat încă toți, s-au făcut greșeli. Dar, vreau să-i felicit pe băieți, a fost un meci cu ritm.

Și noi am avut ocazii și ei au avut. Le mulțumesc și suporterilor care au veni într-un număr mare. Fotbalul cu suporteri este cel mai frumos și de aceea ne-am apucat de fotbal, să avem o asemenea atmosferă.

ARTICOL RECOMANDAT

Mai mult curaj, mai multă personalitate (n.r. ne trebuie). Eu cred că vom forma o echipă bună aici la Botoșani. Nu avem nicio înfrângere, acumulăm puncte, chiar dacă ne doream să câștigăm.

Da, el, de fapt, nu e un fundaș (n.r. despre hențul comis de Dragu). Sigur, l-am pus în marcaj fiindcă știam că vin cu cinci oameni. El mai mult nu trebuie să dea cu capul, trebuie să îl blocheze cu capul. Cred că ceilalți jucători trebuia să acționeze. Oricine poate greși, noi suntem o echipă.

Trebuie să revenim repede, avem meciuri frumoase și bune în față, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Mergem să ne batem de la egal cu egal. ”, au fost cuvintele lui Mihai Teja, după remiza cu Farul Constanța.

FC Botoșani - Farul Constanța 1-1

Cele două echipe ar fi putut urca pe prima poziție în cazul în care ar fi câștigat, însă rezultatul final a fost de egalitate. Mihai Alexandru Roman a deblocat tabela rapid, în minutul 5, chiar dacă Farul începuse în forță. 

Constănțenii au continuat la fel, iar golul egalizator a venit la finalul primei părți, în minutul 40. Vlad Morar a restabilit egalitatea și a închis tabela. Meciul s-a terminat 1-1, iar ambele echipe și-au strâns mâna la final.

articolul original.

Aproape 80.000 de turiști au rămas blocați pe o insulă din cauza unui focar de COVID

Aproape 80.000 de turiști au rămas blocați pe o insulă din cauza unui focar de COVID

Aproape 80.000 de turiști au rămas blocați la un resort din Hainan, insulă aflată în sudul Chinei, din cauza unui focar de COVID. Autoritățile insulare au luat decizia de a introduce restricții după ce infectările cu coronavirus au ajuns de la 24 la 127, în doar o zi.

De la începutul acestei luni, considerată vârful sezonului pe insulă, 983 de infecții au fost înregistrate, acestea ducând la anularea zborurilor și a biletelor de tren pentru părăsirea zonei turistice. Turiștii care vor să plece de pe insulă trebuie să efectueze cinci teste PCR în șapte zile, iar rezultatul acestora să fie negativ.

La aeroportul de pe insulă, mai mulți turiști au încercat să găsească soluții pentru a părăsi destinația, mai ales că se apropie începutul școlii. În plus, alți turiști se plâng de costul traiului din Hainan, scrie 20 minutos.es.

Prin urmare, la solicitarea autorităților, hotelurile au fost nevoite să reducă la jumătate prețurile pentru oaspeții lor în perioada de izolare din cauza numărului mare de vizitatori care au rămas blocați în Sanya, resortul de pe insulă.

China menține politica de toleranță zero față de coronavirus care i-a permis să se impună în fața diverselor focare de la începutul pandemiei prin izolare, teste în masă sau închiderea aproape totală a granițelor sale.


articolul original.

Actriţa şi cântăreţa Olivia Newton-John a murit la 73 de ani

8 August 2022 at 19:58

Actriţa şi cântăreaţa Olivia Newton-John, vedeta din muzicalul Grease, a murit la 73 de ani. 

Într-un scurt anunţ, soţul vedetei. John Easterling, a spus că a murit pe proprietatea ei din California, luni dimineaţa. 

Olivia Newton-John a murit la 73 de ani

"Olivia a fost un simbol al succesului și al speranței de peste 30 de ani, împărtășind lupta ei cu cancerul de sân”, se arată în comunicat. "Cerem ca toată lumea să respecte intimitatea familiei în această perioadă foarte dificilă”, se mai arată în declaraţie. 

Olivia Newton-John s-a născut pe 26 septembrie 1948, în Cambridge (Anglia). Când avea vârsta de 5 ani, familia ei s-a mutat în Australia. A debutat discografic în 1971, cu „If Not for You”. De atunci, a lansat numeroase single-uri care au ajuns pe primul loc în topurile internaţionale. Discografia sa cuprinde 28 de albume de studio, cel mai recent fiind „Friends for Christmas”, apărut în 2016.

A devenit cunoscută la nivel mondial graţie rolului din musicalul „Grease” (1978), care i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur. A jucat în peste 20 de producţii artistice şi de televiziune, între ele numărându-se „Xanadu” (1980), „It's My Party” (1996) şi „A Few Best Men” (2011). 

articolul original.

S-a aruncat de la etaj, după o ceartă cu iubitul. Mama tinerei de 21 de ani a fost martoră la incidentul dramatic din Chişinău

8 August 2022 at 19:48

O ceartă cu iubitul ei i-a tulburat minţile unei tinere de 21 de ani. S-a aruncat în gol, la primele ore ale dimineţii, după ce bărbatul a părăsit casa.

Martoră la întreg incidentul a fost mama tinerei, care venise în vizită la cei doi. Nu a putut să o oprească pe copilă să plonjeze spre moarte. Incidentul a avut loc în Chişinău, la ora 5.40, scrie realitatea.md.

S-a aruncat pe geam în faţa mamei

Criminaliştii s-au deplasat la faţa locului pentru a face cercetări. În timpul audierilor, femeia a povestit că tinerii au început să se certe, imediat ce au ajuns acasă, după care bărbatul a plecat din casă, iar tânara s-a aruncat în gol.

Medicul legist care a examinat cadavrul nu a depistat semne de moarte violentă. Urmează expertize la Centrul de Medicină legală, iar pe caz a fost inițiată o anchetă, pentru stabilirea altor circumstanțe.

articolul original.

Câtă lume a fost la Untold în 2022

8 August 2022 at 19:37
image

Ultima zi a călătoriei prin universul magic UNTOLD, ediția 2022, cea de-a patra zi de festival, a fost trăită cu un entuziasm imens de cei peste 90.000 de fanii veniți din toată lumea pentru a celebra dragostea pentru muzică, libertatea, toleranța și prietenia, alături de cei mai apreciați artiști naționali și internaționali. Peste 360.000 de mii de participanți au trecut pragul tărâmului magic în cele patru zile, spun organizatorii.

Mainstage-ul UNTOLD și-a deshis porțile duminică pentru live act-uri în premieră, dar și pentru DJ set-uri în exclusivitate.

Cu un palmares impresionant, câștigător a trei premii Latino Grammy, J Balvin este un global icon, un artist care a contribuit într-un mod unic la promovarea culturii latino, așa cum nimeni nu a reușit să o facă până acum. Artistul columbian a urcat pentru prima dată pe mainstage-ul festivalului UNTOLD pentru un show live plin de energie, în care toată lumea aflată pe Cluj-Arena a cântat și a dansat.

,,România a fost prima țară în care am fost invitat să cânt în afara continentului Sud-American. Vă sunt recunoscător pentru întreaga susținere. Să fii artist nu e un sprint, e un maraton, iar voi ați făcut ca totul să pară mai ușor. Dacă oferi dragoste vei primi înapoi tot dragoste. UNTOLD îți mulțumesc pentru invitația de a fi parte din această călătorie. Vă iubesc!”, acesta a fost mesajul lui J Balvin pentru fanii aflați pe Cluj-Arena.

Zecile de mii de fani, ,,latino gang-ul” de la mainstage, cu toții au cântat la unison cele mai cunsocute piese ale ,,băiatului din Medellin”, devenit un icon al culturii latino.

,,Ați creat o atmosferă magică, vă mulțumesc! Am rămas fără cuvinte!”, a spus J Balvin care, la finalul show-ului live, a coborât în mijlocul fanilor UNTOLD purtând steagul României.

Lost Frequencies, unul dintre cei mai carismatici artiști din muzica electronică a fost una dintre surprizele frumoase oferite de creatorii UNTOLD pentru cel de-al șaptelea capitol al poveștii trăite cu emoție pe Cluj-Arena. Artistul belgian a declarat că este îndrăgostit de magia pe care acest festival reușește să o recreeze la fiecare ediție și a pregătit pentru zecile de mii de fani un concept unic de show, dar și o versiune exclusivistă pentru clasicul ,,Are You With Me”.

Ceremonia de închidere pregătită de organizatorii festivalului UNTOLD, eveniment care ocupă locul 5 în lume la categoria Best Electronic Festival, a fost un spectacol de emoție, lumină, focuri de artificii, lacrimi de bucurie, îmbrățisări între prieteni și mesajul: „UNTOLD, are you with me?”

A fost un un moment care a transformat Cluj-Arena într-un univers unic, universul UNTOLD – The World Capital of Night and Magic!

După o pauză de patru ani, unul dintre cei mai mari DJ ai lumii, Hardwell, a dus distracția la un alt nivel, cu un show exclusivist. UNTOLD face parte dintr-o categorie selectă de patru mari festivaluri incluse în turneul de revenire al olandezului, ,,Rebels Never Die”.

Un adevărat vrăjitor al sound-ul big room house combinat cu elemente din tech, trance și techno, Hardwell și-a invitat fanii într-o călătorie unică, un live în care a inclus piese din viitorul său album programat să apară în luna septembrie. ,,Broken Mirror”, ,,Into the Unknown”, ,,Zero Gravity”, ,,Mind Control”, producțiile clasice cu care artistul olandez a ajuns în clasamentele dance, dar și o piesă nelansată oficial. Festivalul UNTOLD a fost primul loc în care Hardwell a venit cu propriul set-up de scenă.

,,Am fost întrebat de tour manager-ul meu despre festivalurile în care cred și pe care vreau să le includ în turneul meu de revenire. Am răspuns imediat. UNTOLD, suntem împreună pentru că avem aceeași dragoste pentru muzica electronică. Vă mulțumesc și vă iubesc!” – Hardwell

Una dintre cele mai apreciate soliste din Marea Britanie, aflată în clasamentul artistelor cu cele mai multe vizualizări pe YouTube, Anne-Marie a avut un show live, în premieră în România.

Cu o voce exceptională și cu un talent extraordinar, Anne-Marie a cântat alături fanii care au venit să-i vadă show-ul, a glumit cu aceștia și a reușit să creeze o conexiune frumoasă prin intermediul pieselor sale.
Toată lumea a acceptat invitația frumoasei artiste de a face o sesiune de improvizație pe clasicul “Rockabye”.
Germanul Tujamo a fost closing act pentru cel de-al șaptelea capitol UNTOLD. DJ-ul care ocupă locul 36 în Top 100 DJ Mag a prins răsăritul alături de fanii săi pe Cluj-Arena, care l-au primit cu mult entuziasm.

,,UNTOLD are un loc special în inima mea. Știu, ar putea fi interpretat ca un clișeu, dar în 2019 am adus-o aici pe mama mea. A fost pentru prima dată când m-a însoțit în turneu. A fost cel mai emoționant moment al vieții mele. Vă mulțumesc pentru că ați rămas cel mai frumos public din lume”, a fost declarația de dragoste a DJ-ului german pentru fanii UNTOLD.

Experiența UNTOLD a fost completată pe mainstage de Tim Hox, Pascal Junior și de germanul ATB.

Ultima zi a celei de-a șaptea ediții UNTOLD a oferit momente și live-uri speciale și la scenele secundare ale festivalului

Una dintre figurile iconice ale genului underground, germanul Stefan Bodzin, duo-ul Tale Of Us, Coeus, Kevin de Vries și Fehrplay (Closing Act) au fost artiștii care au transformat scena Galaxy într-un univers în care spațiul și timpul nu au contat, a contat doar pasiunea și dragostea pentru muzica techno.

În cele patru zile de festival, scena Alchemy e fost locul în care iubitorii de trap, hip-hop, dubstep sau drum’n’bass au cântat și dansat alături de artiștii preferați. În ultima zi a experienței UNTOLD din acest an au urcat pe scenă cei mai apreciați artiști și trupe îndrăgite: Ian, Culese din Cartier, DOPE D.O.D, Dub FX & Woodnote, DJ Shiver și Arkanian x Azrael Golden.

Pandhora Live, Paax (Tulum), Hernan Cattaneo B2B Nick Warren, Jan Blomqvst, Day Dreamers și Pablo Fierro sunt headlinerii care au făcut magie pe scena Daydreaming și i-au ghidat pe fani în călătorii muzicale unice cu seturile lor.

Porțile magice ale universului UNTOLD s-au închis pentru cel de-al șaptelea capitol al acestei experințe magice, dar călătoria continuă.

articolul original.

Nebun de gelozie, un bărbat din Oradea a intrat pe geam în apartamentul fostei iubite şi l-a bătut pe actualul partener. Apoi a ameninţat că dă foc la apartamentul

8 August 2022 at 19:15

Incident şocant, duminică seara, în Oradea. Măcinat de gelozie, un bărbat a intrat pe fereastra din apartamentul fostei sale iubite şi a început să îl loveacă în neştire pe actualul partener al femeii.

Cei doi au reuşit să fugă, moment în care bărbatul s-a închis în locuinţă, a dat drumul la gaz și a amenințat că îi va da foc. Chemaţi la faţa locului, pompierii şi poliţiştii i-au evacuat pe ceilalţi locatari, informează ebihoreanul. Într-un final oamenii legii au reuşit să pătrundă în apartament şi să îl imibilizeze pe bărbatul care nu părea să fi trecut peste despărţire.

A dat buluc peste fosta iubită

"Duminică, 7 august a.c., la ora 22.46, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a fost sesizat prin SNUAU 112, de o femeie de 36 de ani, din municipiul Oradea, că fostul său concubin, un bărbat de 35 de ani, din Oradea, ar fi intrat pe un geam în apartamentul acesteia, dintr-un bloc de locuințe din Oradea, fără acordul său, și l-ar fi agresat pe actualul concubin al acesteia, un bărbat de 44 de ani, din Oradea. Femeia de 36 de ani și bărbatul de 44 de ani au părăsit apartamentul, iar bărbatul de 35 de ani s-a încuiat în interior, amenințând că va da foc locuinței, lăsând gazul de la butelie să se scurgă în apartament".

La fața locului, s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii Biroului de Ordine Publică și cei ai Biroului Rutier Oradea și grupa de intervenție formată din luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Bihor, alături de echipaje din cadrul ISU Crișana al județului Bihor.

"Ca măsură de siguranță, au fost evacuați locatarii blocului, iar după delimitarea zonei de intervenție, polițiștii au pătruns în apartament, bărbatul de 35 de ani fiind imobilizat. Intervenția forțelor de ordine a reușit, neînregistrându-se victime, și fiind prevenită orice deflagrație, iar agresorul a fost internat involuntar într-un spital din municipiul Oradea", se arată în comunicatul IPJ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii orădeni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciliu și lovire sau alte violenţe.

articolul original.

Un avion de 90 de milioane de dolari al unui oligarh rus, luat în vizor de SUA

Un avion de 90 de milioane de dolari al unui oligarh rus, luat în vizor de SUA

Un judecător american a autorizat procuratura SUA să confişte un avion Airbus în valoare de 90 de milioane de dolari aparţinând oligarhului rus Andrei Skoci.

Skoci, care este membru al Duma, camera inferioară a legislativului rus, a fost iniţial supus sancţiunilor de către Trezoreria SUA în 2018 pentru presupuse legături cu grupări ale crimei organizate ruseşti, iar după invazia din Ucraina din 24 februarie Biroul pentru controlul activelor străine al Trezoreriei (OFAC) a decis noi sancţiuni împotriva acestuia, scrie Agerpres.ro.

Conform procurorilor, Skoci, care este miliardar şi membru al partidului Rusia Unită, pro-Putin, deţine avionul în cauză prin companii-paravan şi aeronava se află în prezent în Kazahstan.

Un iaht al miliardarului a ancorat în iunie în Dubai, considerat un refugiu pentru averile ruseşti în contextul intensificării sancţiunilor occidentale împotriva aliaţilor preşedintelui rus Vladimir Putin.


articolul original.

FOTO | Încă un tronson de autostradă din România se apropie de execuție

FOTO | Încă un tronson de autostradă din România se apropie de execuție

A fost finalizată reevaluarea ofertelor și desemnat câștigătorul pentru proiectarea și construcția secțiunii Chețani-Câmpia Turzii din Autostrada Brașov- Târgu Mureș - Cluj- Oradea. Anunțul a fost făcut de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Asocierea de constructori austrieci și germani, care a câștigat licitația cu suma de 420,34 milioane de lei (făra TVA), are la dispoziție 3 luni pentru proiectare și alte 18 luni pentru execuția lucrărilor, după semnarea contractului.

Contractul pentru acest tronson de autostradă (cu o lungime de 15,70 km) este finanțat din fonduri europene nerambursabile.


articolul original.

Un nou ajutor militar din partea Pentagonului, în valoare de un miliard de dolari, se îndreaptă spre Ucraina

Un nou ajutor militar din partea Pentagonului, în valoare de un miliard de dolari, se îndreaptă spre Ucraina

Pentagonul a anunţat că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars.

Noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat, notează Agerpres.ro.

Kievul va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul.


articolul original.

Gherla și mai multe sate afectate de pene de curent

8 August 2022 at 18:54
image

O pană de curent s-a produs luni seara în jurul orei 20 la Gherla. A fost afectată o mare parte a orașului, iar în jurul orei 20.30, o parte dintre consumatori au fost realimentați.

În jurul orei 21.30 mai erau străzi din oraș rămase pe întuneric.

Probleme au apărut în cursul serii, odată cu apropierea furtunilor, însoțite de fulgere, în mai multe zone rurale din județul Cluj.

Au fost semnalate pene de curent la Nicula, în Jucu de Jos, Juc de Sus, Bărăi, Petea, Naoiu, Valea Caldă, Legii Turmași, Hodaie, Căianu Vamă, Rotunda, Feldioara, Copru, Zorenii de Vale, Sâmboleni, Chesău, Sub Coastă, Lacu, Roșieni, Hagău, Căianu Mare, Ghirișu Român, Puini.

Estimările de reluare a alimentării cu curent electric sunt estimate pentru seara zilei de luni, în intervalul 22.30-23.30.

articolul original.

Ministerul Transporturilor trece la treabă: începe monitorizarea video a șantierelor din țară

Ministerul Transporturilor trece la treabă: începe monitorizarea video a șantierelor din țară

”A început monitorizarea aeriană a șantierelor, obiectiv pe care mi l-am asumat încă de la preluarea mandatului”, a scris Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

În perioada 11-15 iulie mai multe aeronave au survolat și au cules date din următoarele șantiere în lucru:

 • Centura București (DNCB),
 • Autostrada de Centură București (A0),
 • Centura Giurgiu,
 • Drumul expres Craiova-Pitești,
 • Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5.

”Toate datele captate au fost procesate în laborator pentru a realiza ortofotoplanuri, modele digitale de suprafață și modele tridimensionale. În baza acestor misiuni de zbor se realizează inclusiv o radiografie a mobilizării din cadrul șantierelor”, a explicat ministrul.

De exemplu, în data de 15 iulie 2022, la momentul zborului, pe șantierul Drumului Expres Craiova- Pitești au fost identificate următoarele:

 • 226 muncitori,
 • 164 autobasculante,
 • 22 betoniere,
 • 24 macarale,
 • 3 nacele,
 • 88 buldo-excavatoare,
 • 38 compactoare,
 • 3 utilaje de forare,
 • 3 utilaje de asfaltare.

Zborurile de supraveghere au fost efectuate în baza unui protocolul încheiat între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aero-Spațială (INCAS) și Ministerul Transporturilor.

Aceste zboruri de supraveghere a șantierelor se vor desfășura periodic, în toate zonele.


articolul original.

Recomandări medicale: SALINOTERAPIA pentru copii

8 August 2022 at 21:36

Recomandări medicale: SALINOTERAPIA pentru copii

– Pentru copiii cu varsta sub 12 luni NU se recomanda accesul in salina;

-Pentru copiii cu varsta intre 12-24 luni se recomanda cura de 10 zile, cu avizul medicului pediatru;

-Pentru copiii cu varsta peste 24 luni se recomanda cura de 10 zile;

-Efectele curei la salina pot persista pana la maxim 2-3 luni dupa incheierea curei, din acest motiv se recomanda patru cure/an pentru toti copiii cu   probleme respiratorii frecvente sau prelungite.

Indicațiile terapeuticeale curei la salină pentru copii

• rinita alergica, rinosinuzita;

• vegetatii adenoide (popular denumiti „polipi”), hipertrofie amigdaliana;

• infectii respiratorii recidivante (bronsiolite, bronsite, pneumonii interstitiale, faringite, angine, traheobronsite, rinoadenoidite acute, pneumonii);

• astm bronsic alergic/atopic, astm bronsic non-alergic/non-atopic, atat pentru formele simptomatice/asimptomatice, cat si pentru formele usoare / moderate;

• hiper-reactivitatea bronsica;

• astm infantil;

• copiii cu dermatita atopica, eczeme cutanate.

Contraindicațiiale curei la salina pentru copii

• reactii alergice severe in antecedente;

• astm bronsic forma sever-persistenta;

• bronhospasm sever, starea de rau astmatic;

• hepatita acuta, colecistita acuta, gastrita acuta;

• tuberculoza indiferent de sediu, neoplazii pulmonare;

• atelectazia, emfizemul pulmonar, pneumothorax, acidoza respiratorie;

• boli imunologice si reumatismale in faza acuta, colagenoze;

• diabet zaharat decompensat;

• infectii ORL in faza de acutizare: rinofaringita acuta, pneumonia acuta interstitiala, bronsita acuta, traheobronsita acuta, pneumonia acuta;

• boli neurologice periferice si centrale (abces cerebral, traumatism cranio-cerebral, scleroza multipla, epilepsie, scleroza laterala amiotrofica);

• hipertensiunea arteriala;

• claustrofobia, sindrom anxios;

• status postoperator pentru o perioada de 1-2 luni.

—————————————————————————————

ADRESA:

Pitești, str. Turda, Nr.6

(intersectie cu str. Banat, lângă Spitalul de Copii / Judecătoria Pitești).

PROGRAM DE FUNCȚIONARE:

Luni-Vineri 09:00 – 20:00

Sâmbătă 10:00 – 15:00 | Duminică inchis

ACCES DOAR PE BAZA DE PROGRAMĂRI:

0771 287 146

URMARITI-NE PE SOCIAL MEDIA:

Facebook: Salina Arges | Instagram: @salinaarges

articolul original.

Cremonese, victorie în Cupa Italiei cu Ternana. Ionuț Radu a primit două goluri la debut, Vlad Chiricheș a fost căpitan

8 August 2022 at 21:35
image
 • Liga 2: CSA Steaua - Metaloglobus, marți, 20:00, Digi Sport 1

 • Media: Digi Sport Special, marți, 22:00, Digi Sport 1

Ionuț Radu și Vlad Chiricheș au fost integraliști la nou-promovata în Serie A, iar stoperul chiar a purtat banderola de căpitan.

Cremonese - Ternana 3-2, în Cupa Italei. Ionuț Radu și Vlad Chiricheș, integraliști

Meciul de la Cremona a început perfect pentru gazde, care conduceau cu 2-0 după doar 22 de minute, în urma golurilor marcate de Luka Bogdan, în proprie poartă, și David Okereke. 2-0 a fost scorul înregistrat pe tabelă și la finalul primei reprize.

Startul părții secunde a adus o cu totul altă desfășurare și Ionuț Radu a fost învins de două ori. Au marcat pentru Ternana Pietro Rovaglia, minutul 54, și Antonio Palumbo, minutul 57.

Scorul final a fost stabilit doar trei minute mai târziu de Giacomo Quagliata. 

În turul trei din Cupa Italiei, Cremonese va juca împotriva Modenei, care a produs surpriza și a eliminat-o pe Sassuolo.

Ionuț Radu, împrumutat de Inter la Cremonese

Ionuț Radu a ajuns la Cremonese de la Inter, sub formă de împrumut pentru un sezon.

Vlad Chiricheș, în schimb, a fost transferat definitiv de nou-promovata în Serie A, de la Sassuolo, și a semnat un contract valabil trei ani.

articolul original.

Gol memorabil în Championship! Ismaila Sarr a înscris din propria jumătate de teren

8 August 2022 at 21:05
image
 • Liga 2: CSA Steaua - Metaloglobus, marți, 20:00, Digi Sport 1

 • Media: Digi Sport Special, marți, 22:00, Digi Sport 1

Ismaila Sarr candidează la titlul "Golul anului" în Anglia

În minutul 12, Ismaila Sarr a preluat mingea în propria jumătate de teren și a șutat surprinzător, profitând de ieșirea portarului David Button.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

West Brom a egalat în prelungirile primei reprize, prin Karlan Grant.

Ismaila Sarr a fost înger și demon pentru Watford. În minutul 73, senegalezul a ratat un penalty, iar meciul s-a încheiat 1-1.

articolul original.
❌