ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

USV Iaşi organizează a patra ediţie a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti

28 November 2022 at 04:43
By: Geo
image

La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi va începe a patra ediţie a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti – singura competiţie de acest gen din România.

Vor fi propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piaţă, altele care vor fi lansate special cu această ocazie.

Jurizarea se va face după o fişă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.

De asemenea, la ediţia din acest an, evaluarea probelor va avea loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustatori ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV Iaşi.

„A fost păstrat un echilibru perfect la jurizare – numărul de juraţi doamne-domni este acelaşi! Jurizarea se va face atât la general, cât şi pe criterii relevante pentru consumator: metoda tradiţională – metoda Charmat, spumante albe şi spumante rosé, topul realizat de juraţii de sex masculin, respectiv top feminin. În acest an, printre juraţi se va regăsi un blogger străin: Anne-Wies van Oosten. Am cunoscut-o anul trecut în Ungaria, în excursia organizată pentru cei care au participat la concursul Web Wine Writing, şi nu am ezitat să-i lansez invitaţia. Sunt convins că prin intermediul blogului ei, https://www.anne-wies.nl/, vinul spumant românesc va fi mai bine cunoscut, şi în Olanda”, a declarat Tiberiu Onuţu, organizatorul competiţiei.

Câteva date din cronologia vinului spumant românesc:

  • Ion Ionescu de la Brad era creditat ca fiind cel care a produs în 1841 prima dată „şampanie” (n.a. corect, vin spumant) în spaţiul românesc. Surse mai noi îl menţionează pe Jakob Aurelius Müller, superintendent la Biertan, care a produs vin spumant cu cel puţin 35 ani mai înainte.
  • Istoric vorbind, de-a lungul timpului au fost peste 30 de producători români de spumante.
  • Pivniţele Rhein & Co, Mott & Fils, Basilescu N St. Marceaux au fost cei mai cunoscuţi producători de spumante din prima jumătate a secolului XX.
  • Vinurile Basilescu au primit permisiunea, de la francezi de a folosi denumirea „şampanie” pentru efervescentele lor https://cramabasilescu.ro/istoric/pre-1945
  • Astăzi sunt 29 de producători activi care au lansate pe piaţă aproape 150 de mărci de vinuri efervescente.
articolul original.

Workshop ”Practică + Teorie = INGINERIE”, la Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule şi Robotică Suceava

21 November 2022 at 16:58

În data de 17 noiembrie a.c., la Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule şi Robotică din cadrul Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc workshopul ”Practică + Teorie = INGINERIE”.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a încuraja şi de a susţine schimbul de bune practici cu mediul economic, prin cunoașterea de către potențialii angajatori a capacității studenţilor – viitori ingineri, de a face cunoscută studenților oferta de practică, internship și angajare, dar și de a armoniza planurile de învățământ cu cerințele angajatorilor.

La eveniment au participat cadre didactice din învăţământul universitar și preuniversitar, reprezentanţi ai mediului economic şi studenți de la programele de studii Inginerie mecanică, Autovehicule rutiere, Tehnologia construcțiilor de mașini și Mecatronică/Robotică.

În ceea ce privește firmele participante, acestea desfășoară activități în domeniul ingineriei mecanice sau în domenii conexe: întreprinderi de prelucrări mecanice, întreprinderi din domeniul autovehiculelor, întreprinderi din domeniul diagnoză și mentenanță mecanică, dar și întreprinderi din domeniul industrializării lemnului: VITESCO TECHNOLOGIES IAȘI, TRUTZI SUCEAVA, EGEER ROMANIA și PRIMAGRA ROMANIA. (O.S.)

articolul original.

Program pentru creșterea calității actului didactic universitar la USV

16 November 2022 at 11:43
image

Începînd cu luna aprilie, Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava a derulat un amplu program vizînd dezvoltarea competențelor psihopedagogice ale cadrelor didactice prin traininguri de dezvoltare personală în direcția promovării abordărilor centrate pe student. Programul denumit <Suport instituțional pentru creșterea calității actului didactic universitar în contextul pandemiei, prin consiliere psihopedagogică, etică și promovarea unui stil de viață sănătos>, a beneficiat de o finanțare în valoare de 254.000 de lei, din partea Ministerului Educației.

Directorul Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane din cadrul USV, profesorul universitar doctor Bogdan Popoveniuc, a declarat, la Radio Top, că la cursuri au participat în șase weekend-uri cîte 25 de cadre didactice de la șase facultăți ale universității sucevene. El a adăugat că sesiunile au avut loc la Centrul de Perfecționare a Cadrelor Didactice de la Vatra Dornei „pentru a asigura atmosfera necesară deschiderii și receptării anumitor aspecte”. Profesorul a explicat că a fost nevoie de noul program fiindcă în urma perioadei de pandemie, s-a constatat că este necesară îmbunătățirea abilităților cadrelor didactice de a lucra online, dar și că studenții au nevoie de mai mult suport la revenirea la cursurile față în față. Programul a inclus și o componentă destinată studenților doctoranzi. Pentru aceștia a fost organizată și o conferință cu participare internațională în regim hibrid, iar la fața locului s-au aflat trei invitați de la Rețeaua Europeană de Integritate Academică. Întrebat dacă astfel de cursuri au darul de a sprijini profesorul în procesul didactic, în relația și interacțiunea cu studentul, universitarul Popoveniuc a răspuns: „Dacă își dorește. Cu forța nu se poate. Altfel rămîne un training normal”. El a completat: „Ideea principală a proiectelor de dezvoltare instituțională se bazează pe aspecte legate de etica instituțională și organizațională. Sînt noi aspecte care apar din cauza unei pandemii sau a unei alte situații. Acestea sînt doar teme de moment. În rest, îmbunătățirea culturii etice, organizaționale, mai ales în mediul universitar, este o temă mereu actuală”.

articolul original.

Teatrul Național din Timișoara lansează TNTm.ro, noul site și un tur virtual

11 November 2022 at 14:03

Teatrul Național din Timișoara lansează în mediul online noul său website – www.tntm.ro. Site-ul www.tntm.ro este noul instrument de comunicare online prin care utilizatorii pot accesa informații despre spectacolele Teatrului Național, despre evenimentele și despre inițiativele sale, despre echipă, despre sălile sale de spectacol etc.,  într-o formă optimizată, intuitivă, oferind o navigare prietenoasă pe orice tip de dispozitiv.

Site-ul www.tntm.ro este, totodată, o modalitate de a intra în contact cu utilizatorii, prin chestionarul online realizat  în colaborare cu Departamentul de Sociologie al Universității de Vest din Timișoara.

O noutate absolută pe care o aduce site-ul www.tntm.ro este TURUL VITUAL al Teatrului Național din Timișoara. Turul virtual TNTm oferă utilizatorilor informații și imagini inedite ale spațiilor de joc ale Naționalului, precum și imagini din culise și din spațiile auxiliare. Turul virtual oferă utilizatorilor, indiferent de locația acestora, posibilitatea de a vizita Teatrul Național și Sala 2 TNTm, în serii de fotografii la 360° care permit vizualizarea spațiilor din perspective noi și din unghiuri diferite, într-o experiență pe cât de plăcută, pe atât de instructivă.

„Acest nou site reprezintă o formulă de a ne apropia, de a comunica atât cu spectatorii noștri fideli, cât și cu publicul care nu ne cunoaște încă. Am vrut ca noul site al Teatrului Național din Timișoara să fie foarte accesibil, foarte deschis, să reflecte cât mai fidel principiile și activitatea Naționalului și să acomodeze utilizatorii cu oferta de spectacole și cu oamenii care fac posibile toate aceste lumi care înseamnă Teatrul”, a declarat Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

https://orasul-timisoara.ro/local-20720/

articolul original.

Trei studenți suceveni au obținut locul I la concursul cu un dispozitiv pentru recunoașterea limbajului semnelor

3 November 2022 at 09:19

O echipă formată din studenții Călin Ursu, Bianca Batinaș și Cătălin Mariuc de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a cucerit locul I la cea de-a VIII-a ediție a concursului <25 de ore la USV>. Competiția a avut loc la nivelul facultății, iar câștigătorii au propus un dispozitiv pentru recunoașterea limbajului semnelor. Locul II a fost ocupat de echipa alcătuită din studenții Florin-George Baciu, Daniel Lupaștean și Alexandru Damian, cu un proiect privind ochelarii inteligenți, iar locul III de echipa formată din Constantin Daniel Ailenei, Paul Teodor și Alexandru Leonte, care a propus un dispozitiv pentru detecția automată a culorilor.

Diplome de participare au primit studenții Filaret-Niculai Crainiciuc, Emanuel Pentilescu și Cătălin Cucu. Proiectele au fost evaluate de către un juriu condus de profesorul universitar doctor inginer Radu-Daniel Vatavu, și din care au mai făcut parte doctoranzii Arthur Sluÿters și Quentin Sellier, de la Université Catholique de Louvain, din Belgia. În acest an, concursul <25 de ore la USV> a avut drept temă proiectarea și dezvoltarea de noi tipuri de dispozitive inteligente. În acest scop, echipele de studenți au primit acces la echipamente cu senzori video și mini boxe audio, pe care să le folosească în timpul concursului.

articolul original.

Cercetători și profesori de la Universități internaționale prezenți la Congresul USV Iași cu teme de actualitate pe agenda mondială

19 October 2022 at 07:57
By: Geo
image

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași organizează în perioada 20 – 21 octombrie 2022 Congresul Științific Internațional „Life sciences today for tomorrow”. Alături de cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din Universitatea noastră s-au înscris aproximativ 400 de participanți din România și străinătate, la sesiunile organizate de către Facultățile de Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicină Veterinară.

Manifestarea reprezintă un excelent prilej pentru cercetătorii din întreaga lume de a se conecta, prin schimbul de experiențe științifice, idei și concepte inovatoare.

În tematica generală abordată se află ca și prezentări și discuții subiecte de actualitate pe agenda mondială din domeniul bioeconomiei, politicii agricole comune, biotehnologii impuse de schimbările climatice, agricultura ecologică. În prezentările și discuțiile specialiștilor din cadrul acestui Congres, vor mai fi prezentate și aspecte ale patologiei animalelor, biosecurității alimentare, antibiorezistența sau editarea genomului”, a transmis prof. univ. dr. Liviu Miron, Prorector cu cercetarea științifică și relațiile internaționale.

Din străinătate, la conferința vor susține prelegeri specialiști din Egipt, Franța, Germania, Indonezia, Italia, Lituania, Olanda, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Congresul din acest an va fi dedicat celebrării a 180 de ani de la primul Curs Superior de Agricultură susținut de Ion Ionescu de la Brad, la Academia Mihăileană din Iași, în martie 1842.

În anul 1841, Ion Ionescu de la Brad începe predarea primelor cursuri de agricultură la „Academia Mihăileană”, care vor dura până în august 1848, perioadă care îl consacră drept părinte al învăţământului agricol predat într-o instituţie de nivel superior şi primul profesor agronom din Ţările Române. Prin stăruința și exemplul său, Ion Ionescu de la Brad a determinat oficialitățile să înființeze și învățământul agricol practic, profesional, care a evoluat în timp până la liceele de profil, de astăzi. Toate acestea sunt motive suficiente ca să putem considera că începutul învățământului agronomic superior a fost la Iași.

articolul original.

Buletin naval. Ambarcațiune kamikaze ucraineană

17 October 2022 at 03:00
By: Nicolae

Nevoia te învață se spune și putem vedea asta la marina ucraineană care și-a pus ACTTM-ul local la treabă și au lansat la apă o ambarcațiune fără echipaj concepută pentru atacuri kamikaze, pe modelul aeronavelor fără pilot în genul Switchblade sau Harop.

Către sfârșitul lunii trecute, în apropierea bazei navale a Federației Ruse din Sevastopol, Crimeea a eșuat o ambarcațiune fără echipaj, fără însemne. Precauți, rușii au scos-o în larg și au aruncat-o în aer. Probabil după ce au studiat-o puțin pentru a putea să evalueze această nouă amenințare pentru flota rusă a Mării Negre.

ambarcatiune kamikaze ucraineana

Rușii distrug ambarcațiunea ucraineană Sursa foto: HI Sutton

ambarcatiune kamikaze ucraineana

Subiectul articolului de azi Sursa foto: HI Sutton

Ideea nu este nouă și a fost folosită cu oarecare succes în trecut, ultima dată de către rebelii houthi pe o navă saudită în Marea Roșie în 2017.

Am preluat de la HI Sutton pozele de mai jos pentru a vă face o idee despre dimensiunile ambarcațiunii și compartimentarea internă posibilă.

ambarcatiune kamikaze ucraineana

Compartimentarea internă Sursa foto: HI Sutton/USNI News

ambarcatiune kamikaze ucraineana

Dimensiunile generale ale ambarcațiunii raportat la statura unui om Sursa foto: HI Sutton/USNI News

Conform celor de la USNI News, ambarcațiunea are corpul din aluminiu iar propulsia este cu jet și este un produs civil vândut pe scară largă. Încărcătura explozivă este detonată cu ajutorul unor focoase de impact amplasate în prova, pe etravă. S-ar părea că focoasele provin de la bombe sovietice de aviație din familia FAB-500, aflate încă în uz. Nu se cunoaște structura încărcăturii explozive. Vizibile pe corpul ambarcațiunii sunt un dispozitiv electro-optic prevăzut și cu o cameră cu infraroșu și o antenă satelit (Starlink?).

După cum spuneam mai sus, ideea este foarte veche. Primele aplicații în materie pot fi considerate navele incendiare din epoca marilor veliere construite din lemn. Au urmat mai apoi vedetele rapide echipate cu torpile cu școndru, folosite de ruși în timpul a ceea ce noi am numit Războiul de Independență (1877). Despre acest tip de vedetă precum și despre atacul respectiv puteți citi mai multe aici. Ulterior au apărut torpilele automobile pentru a le diferenția de torpilele cu școndru și de minele navale care erau la început denumite tot torpile. Ideea a fost folosită și de italieni în cel de-al Doilea Război Mondial dar mijloacele de comandă la distanță nu erau suficient de dezvoltate la acel moment. Dar astăzi sunt.

O astfel de ambarcațiune este foarte greu de detectat cu mijloacele clasice de radiolocație. Mijloacele de detecție electro-optice cu camere infraroșu par mult mai potrivite pentru acest scop. O aeronavă fără pilot sau elicopterul ambarcat sunt probabil cea mai eficientă soluție pentru descoperirea și identificarea unor astfel de amenințări.

Combaterea lor se poate face fie cu tunurile rapide de la bordul navei, fie cu rachete ușoare așa cum sunt Hellfire, Spike, Mistral sau Martlet. De altfel, britanicii au și prezentat turela DS30M dotată cu un tun rapid de 30mm și 5 (cinci) rachete Martlet.

O astfel de ambarcațiune fără echipaj poate deveni în viitor un nou tip de muniție inteligentă, un fel de praștie a lui David în lupta împotriva lui Goliat. Potrivită, aș spune eu, pentru marinele green water (așa cum sunt și Forțele Navale Române) care nu dispun de un buget suficient. Ca în cazul oricărei arme, pot fi aduse atât argumente pro, cât și contra. După cum am mai spus, nu există arme minune, care să-ți rezolve toate problemele. Însă o astfel de muniție inteligentă, relativ lentă dar cu autonomie mare, poate rezolva niște probleme tactice atât timp cât sunt mai ieftine decât o rachetă anti-navă să-i spunem… clasică.

articolul original.

Avocat dr. Traian Popovici – un erou suceavean pe frontul apărării drepturilor omului

13 October 2022 at 17:28

La data de 17 octombrie 2022 se vor împlini 130 de ani de la nașterea lui Traian Popovici, avocat, doctor în drept și primar al orașului Cernăuți, în perioada august-noiembrie 1941, rămas în conștiința posterității pentru că reușit să oprească deportările masive a victimelor persecuțiilor pe criterii etnice, în special peroane de etnie evreiască. Conform statisticilor publice, numărul acestora a fost de aproximativ de 20.000 de oameni. Cu titlu de comparație, Oskar Schindler, a devenit cunoscut prin aceea că a reușit să salveze de la Holocaust aproximativ 1200 de etnici evrei.

În anul 1969 statul Israel i-a decernat lui Traian Popovici titlul, medalia și diploma de ”Drept între popoare”, distincție acordată ne-evreilor care s-au comportat cu eroism, cu riscul vieții, familiei și avutului încercând să salveze evrei de Holocaust și, implicit, Cetățenia de Onoare a Israelului. Astfel Traian Popovici a devenit primul cetățean român care a fost decorat cu această înaltă distincție umanitară de anvergură internațională.

Prin paginile cărții sale ”Spovedania”, scrisă imediat după terminarea celui de al doilea război mondial, Traian Popovici a imortalizat imagini și fapte care constituie mărturii cutremurătoare ale acelor evenimente, după cum urmează:

”Dimineaţa zilei de 11 octombrie, zi rece, umedă, tristă ca şi vălul din sufletul atâtor nenorociţi, priveam de pe fereastra dormitorului la fulgii de zăpada timpurie şi nu-mi venea să cred ochilor. Pe străzile din faţa ferestrei, un pohod întreg de omenire în pribegire. Moşnegi ajutaţi de-copii, femei cu prunci în braţe, infirmi târându-şi trupurile schiloade, toţi cu boccele în mână, valizii cărând în cărucioare sau roabe sau în spinare, cufere legate în pripă, aşternut, boarfe, haine, se îndreptau în pelerinaj mult înspre valea de suferinţă a oraşului, înspre gheto. Mi-am dat seama că s-a pus în mişcare roata nenorocului lor. (…)

O singură oază în Cernăuţi unde cetăţeanul evreu poate să-şi plângă durerea, unde i se respecta dreptul la petiţiune, unde i se recunoaşte chinul foamei, dreptul la pâine şi la viaţă, unde i se plăteşte regulat pensia, unde i se dă posibilitatea de muzică, unde i se dau ajutoare minime, unde nu este brutalizat şi unde i se respectă suferinţa: este primăria municipiului. Ca şi în templele antice, porţile îi stau deschise fiecăruia, pentru a se refugia de prigoană, pentru a-şi odihni sufletul martirizat, pentru a bea nădejde şi încurajare. Primarul le-a plătit cu vârf şi îndesat toate aceste evadări din sălbăticia contemporană.

(…) Nu pentru mine reclam onoarea de a fi fost om. O reclam pentru întreg aparatul funcţionăresc al primăriei, care mi-a împărtăşit simţirile şi care, sub conducerea mea, nu s-a pretat la nici un act de josnicie şi s-a dovedit a avea suflet.

(…) În ce mă priveşte, dacă m-am învrednicit de această tărie de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voinţa mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om, nu e meritul meu.

E meritul tuturor generaţiilor de popi din care mă trag şi cari m-au învăţat ce e iubirea de oameni, e meritul tuturor profesorilor de la liceul din Suceava, cari m-au crescut în lumina frumoaselor virtuţi ale clasicisimului şi mi-au plămădit sufletul la căldura umanităţii, care neobosită cizelează pe om şi-l diferenţiază de brută.  Viitorimea mă va judeca, dacă am făcut rău sau bine, cu aceasta a mea spovadă.”

Acțiunile de profundă natură umanitară și socială ale lui Traian Popovici redate prin fragmentele expuse mai sus exprimă o eroică aplicare efectivă a fundamentelor de drept natural cu mult înainte ca dreptul pozitiv în materia protecției internaționale a drepturilor omului să fi fost edictat prin intermediul convențiilor internaționale larg cunoscute în prezent, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948), Convenția Europeană a Drepturilor Omului (1950), Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (2000) și a constituțiilor statelor democratice.

Nu trebuie să uităm faptul că acțiunile și convingerile lui Traian Popovici în contextul opresiunii totalitare ca politică de stat reprezintă o importantă sursă reală de drept în materia apărării efective a drepturilor fundamentale ale omului și a drepturilor colective în condiții de profundă criză umanitară și, în consecință, cunoașterea și promovarea acestora constituie o datorie morală și academică pentru juriștii și istoricii români care trebuie să fie perpetuate în conștiința universală și în formarea noilor generații.

În acele vremuri de restriște, în care propaganda ideilor totalitariste fundamentate pe supremația rasială servea drept fundament ideologic pentru negarea adevărului axiomatic al dreptului natural, Traian Popovici a ales să nu execute ordinul unei legi vădit inumane, preferând mai degrabă atragerea oricărei forme de răspundere juridică, politică sau publică, decât să comită adevărate crime împotriva propriei conștiințe. Judecata istoriei a demonstrat că faptele care puteau deveni o crimă împotriva propriei conștiințe aveau să fie calificate în noua ordine juridică postbelică drept crime împotriva umanității. Așadar, noua paradigmă a drepturilor omului a fost fundamentată pe valori identice celor apărate prin propriile fapte de către Traian Popovici și de către cei pe care a reușit să îi inspire.

Pentru celebrarea acestei personalități marcante cu origini în localitatea Udești, județul Suceava, apărător al drepturilor omului în timpul celui de al doilea război mondial, Facultățile de Drept și Științe Administrative și de Istorie-Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, împreună cu Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, Baroul Suceava și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina, vor organiza la data de 20 octombrie 2022, ora 14:00, în sala de lectură a Bibliotecii Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceva, Corp E, o sesiune omagială de drepturile omului dedicată memoriei vieții și faptelor lui Traian Popovici, jurist român cu eminentă vocație umanitară universală.

Link conferință: https://meet.google.com/tcu-xnzz-xqv

Lector univ. dr. Lucian-Sorin Stănescu

Av. drd. Mircea Grozavu

articolul original.

USV ocupă locul al 3-lea la nivel național și a fost inclusă, pentru prima dată, în Clasamentul Internațional al Universităților Times Higher Education

13 October 2022 at 01:55

În ediția 2023 a THE WUR, universitatea suceveană se situează în intervalul 1001-1200, dintr-un total de 1.799 de universități, din 104 țări și regiuni. La nivel național, USV s-a clasat pe locul al 3-lea, alături de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între cele 20 de universități din România incluse în noua ediție a clasamentului, universitatea suceveană se află după Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, fiind urmată de Universitatea din București, Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost inclusă, în premieră, în Clasamentul Internațional al Universităților Times Higher Education (Times Higher Education World University Rankings). În ediția 2023 a THE WUR, universitatea suceveană se situează în intervalul 1001-1200, dintr-un total de 1.799 de universități, din 104 țări și regiuni. La nivel național, USV s-a clasat pe locul al 3-lea, alături de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între cele 20 de universități din România incluse în noua ediție a clasamentului, universitatea suceveană se află după Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, fiind urmată de Universitatea din București, Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Reprezentanții USV consideră că locul în acest clasament consolidează prezența constantă pe care instituția de învățământ superior suceveană a avut-o în ultimii ani în cele mai titrate ierarhizări realizate la nivel mondial.

Realizat de celebra revistă britanică Times Higher Education, acest clasament, publicat începând cu anul 2004, se constituie pe baza analizei a 5 domenii principale, în interiorul cărora sunt cumulați 13 indicatori de performanță, după cum urmează: activitatea didactică (numărul de titluri de doctor acordate, numărul de titulari care dețin titlul de doctor, recunoașterea academică, venitul instituțional raportat la numărul de cadre didactice și numărul de studenți la un cadru didactic) – 30%, activitatea de cercetare (numărul de publicații per cadru didactic, veniturile din cercetare și recunoașterea cercetării) – 30%, numărul de citări – 30%, internaționalizarea (ponderea cadrelor didactice din străinătate, coautorat internațional și ponderea studenților străini) – 7,5% și venituri din contracte cu mediul economic – 2,5%. Cea mai bună clasare a USV este la numărul de citări, unde se situează pe poziția 816 la nivel global, cu un scor de 52 raportat la media globală de 47,2, urmată de internaționalizare (poziția 1.149 la nivel global, cu un scor de 33,5 raportat la media globală de 42,1) și activitatea de cercetare (1.282 la nivel global, cu un scor de 12 raportat la media globală de 17).

În primăvara acestui an, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost selectată și într-un alt clasament mondial realizat de revista Times Higher Education (THE) – Impact Rankings, ediția 2022 – top internațional în care au fost incluse primele 1.406 instituții de învățământ superior la nivel global, reprezentând 106 țări ori regiuni. ”Includerea, în premieră, în aceste două prestigioase clasamente confirmă parcursul ascendent al universității sucevene, realizat prin eforturile susținute ale întregii comunități academice, și îi certifică statutul de universitate de elită, atât la nivel național, cât și internațional”, consideră conducerea universității din Suceava.

Universitățile românești în Times Higher Education World University Ranking – 2023:

501-600 – ASE București

801-1000 – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

1001-1200 – Universitatea Babeș-Bolyai

1001-1200 – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

1201-1500 – Universitatea din București

1201-1500 – Universitatea Transilvania din Brașov

1201-1500 – USAMV Cluj-Napoca

1501+ – Universitatea Al. I. Cuza din Iași

1501+ – Universitatea din Craiova

1501+ – Universitatea Dunărea de Jos

1501+ – Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș

1501+ – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

1501+ – UMF Grigore T. Popa

1501+ – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

1501+ – Universitatea din Oradea

1501+ – Universitatea Ovidius din Constanța

1501+ – Universitatea Politehnica din București

1501+ – Universitatea Politehnica din Timișoara

1501+ – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

1501+ – Universitatea de Vest din Timișoara

Mențiune – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu

Mențiune – Universitatea Valahia din Târgoviște.

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea Cambridge. (O. N.)

articolul original.

USV a organizat, în format hibrid, o serie de activități din cadrul proiectului Erasmus + „Management durabil al pădurilor prin realitate virtuală”

10 October 2022 at 12:20
image

Săptămâna trecută, timp de trei zile, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, în format hibrid, o serie de activități din cadrul proiectului Erasmus + „Management durabil al pădurilor prin realitate virtuală”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar partenerii USV sunt din Finlanda și Italia. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului „Balada” din Suceava și a grupat prezentări ale cadrelor didactice de la Facultatea de Silvicultură, ale partenerilor din cadrul proiectului și ale unor invitați din străinătate. Printre participanții interesați de managementul forestier sustenabil s-au aflat experți din domeniul silvic, reprezentanți ai Asociației Forestierilor din România, precum și cadre didactice și elevi de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Cîmpulung Moldovenesc. Aceștia au avut ocazia să testeze echipamentele de realitate virtuală și aplicația VR pilot dezvoltată în cadrul proiectului și adaptată managementului forestier sustenabil. Specialiștii din cadrul Facultății de Silvicultură vor continua colaborarea cu partenerii externi pentru implementarea unor tehnologii moderne în managementul resurselor forestiere.

articolul original.

Zilele Recoltei la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”

4 October 2022 at 03:40
By: Geo
image

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) organizează ZILELE RECOLTEI – expoziție de produse cu vânzare, pe 8 – 9 octombrie 2022. Peste 50 producători importanți de legume, fructe, preparate alimentare tradiționale și crame celebre se vor reuni cu cele mai bune produse, la veritabila sărbătoare a toamnei.

Toți ieșenii sunt așteptați împreună cu cei mici deoarece vor fi organizate ateliere pentru copii care vor cuprinde activități de modelare, „face painting”, își vor putea face propriul suc de struguri, organizatorii având în plan și realizarea de ateliere pentru obținerea de must sau de sculpturi în dovleci.

„La această sărbătoare a roadelor pământului vor fi amenajate peste 50 de standuri pe care vor fi expuse legume și fructe de sezon provenite din livezile și culturile locale, preparate alimentare tradiționale realizate de producători din regiunea Moldovei. Vor fi prezenți producători de miere, plante aromatice și condimentare, ciuperci, producători și procesatori din carne de pui, porc, vită și pește, producători și procesatori de lapte. Pe lângă ardei, vinete, gogoșari, morcovi sau alte rădăcinoase, vizitatorii standurilor de la Zilele Recoltei la USV Iași vor avea la dispoziție un sortiment variat de fructe de sezon, de la mere sau pere, la prune și struguri, parte dintre ele produse de studenții noștri”, a transmis prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iași.

Pentru ieșenii care preferă conservele preparate de gospodinele de la țară, oferta include dulcețuri, siropuri și sucuri naturale, zacuscă, dar și o gamă completă de murături tradiționale. Fermierii vor fi prezenți cu brânzeturi din lapte de oaie, vacă, bivoliță și capră, produse după rețete consacrate, dar și unele specialități.

„Zilele Recoltei, o veritabilă sărbătoare a toamnei, va fi un eveniment ce va oferi tuturor celor interesați, fermieri și vizitatori, ocazia de a se întâlni, iar în plus subliniem rolul nostru, a USV Iași de a se implica activ în comunitate, cu accent deosebit pe foștii absolvenți”, a mai spus prof. univ. dr. Vasile Stoleru. 

articolul original.

Sistemul de dragaj Trident – o nouă viață?

2 October 2022 at 03:00
By: Nicolae
sistemul de dragaj Trident

Puii…

Conform sursei citate, proiectul dragoarelor maritime realizat de ICEPRONAV Galați în anii ’80 a cuprins și 12 dragoare radiodirijate, de dimensiuni mai mici, denumite Ambarcatiuni Complementare Prova (sau „Pui”), câte 3 pentru fiecare dragor denumit navă pilot sau navă „Mamă”.

Un complet era compus din 3 „Pui” teleghidati de pe nava „Mamă” și forma Sistemul de Dragaj „Trident” care era destinat pentru activități de dragaj acustic și magnetic. “Puii” puteau lucra simultan sau independent unul față de celălalt, într-un anumit sector maritim, sub supravegherea și teledirijarea navei “Mamă”, de la distanță. Au fost planificate 12 Ambarcațiuni Complementare Prova, dar, din motive financiare, s-au realizat doar 3, care au fost repartizate la Dragorul Maritim cu numărul tactic (de bordaj) 29 – Locotenent Dimitrie Nicolescu.

Pentru mai multe detalii despre acest sistem și posibila sa revitalizare vă invit să citiți restul articolului pe rnhs.info accesând acest link.

articolul original.

Spectacol de marionete al trupei Jordi L. Vidal, vineri 7 octombrie 2022

29 September 2022 at 15:06

Vineri, 7 octombrie 2022, ora 17.00, Alianţa Franceză din Suceava invită publicul sucevean la un spectacol de marionete susținut de compania Jordi L. Vidal în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Jordi L. Vidal este o companie caracterizată de amestecul creativ al tuturor mijloacelor de expresie artistică – muzică, dans, teatru, acrobaţie, jonglerie…. Cu peste 600 de spectacole susţinute cu precădere în Europa, dar şi în ţări din Africa sau America de Sud, membrii companiei propun publicului sucevean spectacolul de marionete Alamor, laureat al juriului în cadrul Parcours d’Artistes – Saint Gilles, Belgia.

Spectacolul va fi interpretat de Despina Psymarnou şi Julie Querre, după o punere în scenă şi coregrafie de Jordi L. Vidal pe un aranjament muzical creat de Virginie Tasset. Spectacolul de marionete va fi urmat de piesa interactivă Hands wash şi de o întâlnire a profesorilor de limba franceză cu trupa Jordi L. Vidal pe tema punerii în scenă a unui spectacol de marionete.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reuşită Universitară, Agenţia Universitară a Francofoniei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

La Suceava, spectacolul Alamor continuă activităţile din cadrul „La Rentrée francophone à Suceava”, manifestare consacrată începutului de an şcolar francofon şi destinată profesorilor şi viitorilor profesori de limba franceză, dar şi tuturor francofonilor şi francofililor din judeţul şi oraşul Suceava. Această manifestare ajunsă la cea de-a doua ediţie va cuprinde un concert de muzică pop cu grupul elveţian Sophie de Quay şi două ateliere de formare în domeniul benzii desenate şi al comunicării non-violente.

Intrarea la spectacol este gratuită, în limita locurilor disponibile.

articolul original.

Taxele pentru cazarea studenților USV nu au fost majorate. Universitatea va suporta din bugetul propriu eventualele creșteri de prețuri la utilități

28 September 2022 at 15:50

În anul universitar 2022-2023, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) are mai mult de 4.200 de boboci înmatriculați în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie a.c., iar 15% din aceștia sunt tineri veniți din afara granițelor țării, însemnând peste 600 de studenți.

Pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară cazarea în toate cele șapte cămine ale USV, de un loc în cămin beneficiind studenții înmatriculați la toate ciclurile de studiu. Procesul de cazare se va încheia în data de 30 septembrie, înainte de începerea noului an universitar.

”Având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la căminul nr. 6 nu au fost încă finalizate, studenții care au fost repartizați la acest cămin vor fi cazați, temporar, în spații închiriate de către USV în orașul Suceava, inclusiv în hoteluri sau pensiuni.

În anul universitar 2022-2023, tarifele de cazare nu vor suferi nicio modificare. Drept urmare, în funcție de categoria în care se află beneficiarul unui loc de cazare (bugetat, cu taxă) și de facilitățile și gradul de confort pe care îl oferă un cămin sau altul, taxele lunare sunt cuprinse între 250 de lei și 540 de lei, aceleași ca și în anul universitar 2021-2022. În situația în care vor apărea costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor la utilități, acestea vor fi suportate din bugetul propriu al USV”, a transmis conducerea universității.

Toate căminele Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava sunt dotate conform standardelor europene, oferind studenților condiții excelente de cazare, după cum au menționat reprezentanții instituției. Totodată, pentru studenții USV există numeroase oportunități de recreere și de dezvoltare personală: Complexul de natație și kinetoterapie, terenul de sport acoperit, sală de sport, Observator astronomic, Casa de Cultură a Studenților etc. (O. N.)

articolul original.

Nord Stream 1…and 2: „Clear and Present Danger”?

27 September 2022 at 18:55

..for whom?

Europe investigates ‘attacks’ on Russian gas pipelines to Europe

articolul original.

Seara de Poezie 1 (ediție nouă) la Teatrul Municipal “Matei Vișniec”

22 September 2022 at 06:46

Casa de Poezie Light of ink & Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava, în parteneriat cu Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, vă invită la Seara de Poezie 1 (ediție nouă), vineri, 23 septembrie 2022, ora 17.00

Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava (spațiul expozițional, situat la etajul al III-lea al Teatrului)

Invitatul special al întâlnirii este criticul literar Mircea A. DIACONU, prorector al Universității “Ștefan cel Mare”.

Evenimentul se desfășoară sub genericul “Unde ne sunt visătorii?”.

Moderatorii Serii sunt Gheorghe CÎRSTIAN & Vlad SIBECHI.

Moderatorii vor dialoga cu Mircea A. DIACONU despre condiția poeților și a poeziei în societatea contemporană.

articolul original.

Buletin naval. Hoțul de drone

5 September 2022 at 03:00
By: Nicolae

Hoțul de cărți, hoțul de drone… „Moartea” este de data aceasta personificată de ramura islamică și foarte revoluționară a marinei iraniene. Potrivit celor de la USNI News, exact cu o săptămână în urmă, iranienii au încercat să „subtilizeze” o barcă fără echipaj de tip Saildrone Explorer. Adică exact ceea ce se tot discută pe aici ori de câte ori vine vorba de integrarea navelor fără echipaj în marinele militare din lumea-ntreagă: cum protejăm un astfel de vehicul fără echipaj de inamic. Saildrone Explorer este o navă de mici dimensiuni fără echipaj folosită pentru patrularea și supravegherea spațiului maritim. Este echipată cu camere și senzori disponibile în „comerțul socialist” și nu numai. Particularitatea acestei nave fără echipaj este destul de evidentă în poza de mai jos: folosește vântul pentru a se deplasa și soarele pentru a-și asigura energia necesară funcționării sistemelor sale. Deși cei din Flota a V-a a SUA insistă că niciun echipament clasificat nu se afla la bord, mă gândesc că poate iranienii erau mai interesați de soft-ul utilizat pentru navigația autonomă. Oricum ar fi, ei mereu au arătat un interes deosebit pentru dronele americane. De altfel, aceștia din urmă par să fie mulțumiți de această dronă navală. Întâmplător, producătorul a anunțat în aceeași zi cu „răpirea” că a încheiat un parteneriat cu șantierul naval Austal SUA pentru construcția versiunii Surveyor ce va intra în dotarea US Navy. Saildrone Surveyor are 65 de picioare (aprox. 22 m) față de cele 23 de picioare (aprox. 7 m) ale versiunii Explorer și va fi dotată cu senzorii necesari atât pentru misiuni hidrografice cât și pentru misiuni de patrulare și cercetare. Hidrografia este extrem de importantă pentru forțele navale iar despre asta puteți citi mai multe aici.

iran la furat de drone

Saildrone Explorer

Americanii au reperat nava logistică iraniană Shahid Baziar pe 29 august 2022 în jurul orei locale 23:00 remorcând cu elan muncitoresc proprietatea Flotei a V-a americane. Cum au reperat-o mai exact nu ni se spune dar din fișa tehnică a vehiculului aflăm că Saildrone este constant supravegheată de un pilot uman. Pentru recuperarea dronei au fost imediat trimise la fața locului nava de patrulare costieră USS Thunderbolt (PC-12) și un elicopter MH-60S Sea Hawk din cadrul Helicopter Sea Combat Squadron 26 cu baza în Bahrein. Apariția americanilor i-a motivat pe iranieni să taie discret parâma de remorcare, „eliberând” și drona și zona. Declarația americană pe subiect:

“IRGCN’s actions were flagrant, unwarranted and inconsistent with the behavior of a professional maritime force,” Vice Adm. Brad Cooper, the commander of U.S. Naval Forces Central Command, U.S. 5th Fleet and Combined Maritime Forces, said in the release. “U.S. naval forces remain vigilant and will continue to fly, sail and operate anywhere international law allows while promoting rules-based international order throughout the region.”

https://twitter.com/CENTCOM/status/1564652755746275331?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1564652794728022019%7Ctwgr%5E78f627902f4d5922748a6e58105cd87a43dc3c3c%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fbreakingdefense.com%2F2022%2F08%2Firanian-ship-intercepted-while-trying-to-detain-american-drone%2F Cea mai islamică și mai revoluționară marină a lumii surprinsă în flagrant delict la… furat de drone. Răpirea din serai, ce să mai! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=iV55BrCY6EI&t=129s Nu știu de ce, dar „acțiunea” iraniană mi se pare mai degrabă o improvizație a unui căpitan cu multă inițiativă care s-a întâlnit din întâmplare cu proprietatea americană și a încercat, că doar încercarea moarte n-are. Unii nu la fel de „amatori” ar fi ridicat barca din apă și ar fi ascuns-o în cală ceea ce ar fi pecetluit schimbarea discretă a proprietarului dronei. Pe de altă parte, Explorer este dotată cu AIS pentru a asigura securitatea navigației așa că poziția ei este destul de… „publică”.

iran la furat de drone

Probabil că așa arată o țintă pe vizorul unei rachete navă-navă Naval Strike Missile…

Unii (Breaking Defense) spun și că tentativa de „răpire” ar avea legătură cu negocierile purtate de Occident cu Iran pe marginea tratatului de neproliferare nucleară. Știri recente confirmă faptul că Iranul continuă să îmbogățească uraniu pentru obținerea armei supreme. Și se pare că până la urmă Iranul ar fi livrat Rusiei vehicule aeriene de luptă fără pilot. Rușii n-ar fi prea mulțumiți întrucât acestea se pare că nu funcționează conform pliantului… Ciudat, în atacul celei mai mari rafinării din Arabia Saudită au funcționat. În contextul actual, pentru noi este important ce se întâmplă în Iran. Țara este un mare producător de gaze și petrol, are graniță cu Turcia și acces la Marea Caspică pe unde este posibil să ne vină gazul salvator la iarnă. Pe de altă parte, furnizează armament Rusiei și și-a interconectat sistemul propriu de plăți interbancare – Shetab cu Mir, echivalentul rusesc, un potențial semn că cele două țări se pregătesc pentru un conflict de durată cu Occidentul.

Actualizat, 05.09.2022

Iranian Navy IRIS Jamaran has seized & released 2 US Navy Saildrones USVs in the Red sea. They claims the 2 were blocking international waters & were released after taking them to a safe loation.
I think US Navy Arleigh Burke class destroyer can be seen in the video on the right. pic.twitter.com/LghlzjjoqX

— Mehdi H. (@mhmiranusa) September 2, 2022

articolul original.

Buletin naval. US Navy pe drumul adoptării navelor fără echipaj

15 August 2022 at 03:00
By: Nicolae

Conform celor de la Breaking Defense, US Navy a dat undă verde operaționalizării navei fără echipaj de luptă împotriva minelor marine – Unmanned Influence Sweep System (UISS) despre care am mai vorbit și noi pe site aici. Asta în ciuda problemelor semnalate în martie anul curent.

US Navy drone

Unmanned Influence Sweep System (UISS)

Pe 22 iulie 2022 US Navy a aprobat IOC sau „initial operational capability” sau „capacitatea operațională inițială” (într-o traducere mot-a-mot) pentru sistemul fără echipaj de dragare prin influență mai sus menționat. Asta înseamnă că au oamenii și logistica minim necesare pentru a-l opera, fie de la bordul navelor de luptă de clasă Freedom sau Independence (LCS) sau de la bordul oricărei alte nave care dispune de mijloacele necesare lansării sale la apă (navele amfibii de exemplu), fie independent, de la țărm.

În cazul navelor de clasă Freedom sau Independence, UISS este o componentă esențială a modului de luptă împotriva minelor marine, unul foarte important în condițiile în care bătrânele Avenger și elicopterele MH-53E sunt la sfârșit de carieră. De altfel, toate componentele acestui modul – elicopterul MH-60S Block 2 dotat cu sistemele aferente pentru detecția și clasificarea minelor precum și sistemul de neutralizare a minelor, inclusiv a celor de fund – Airborne Mine Neutralization System (AMNS), UISS, un vehicul submersibil autonom, fără echipaj, dotat cu un sonar tractat AN/AQS-20C și un vehicul submersibil autonom, fără echipaj – Knifefish vor trece printr-o serie de teste complexe în cursul acestui an în vederea obținerii capacității operaționale inițiale pentru întregul modul.

Pe 28 iulie, căpitanul Godfrey Weekes implicat în programul UISS a declarat: „Over the years, the program has worked tirelessly to mature and field the UISS system that will keep the Navy’s most valuable asset, our sailors, safer by keeping them out of the minefield. With this declaration, the program is inching closer toward system-wide IOC for the MCM MP.”

Un contract în valoare de până la 122 milioane USD pentru a produce trei unități a fost semnat cu șantierul naval Bollinger și include și opțiunea de a achiziționa șase până la 24 de unități. Atribuirea acestui contract către Bollinger a fost o surpriză în condițiile în care cei de la Textron au avut o importantă contribuție la acest program.

Rămânem în zona vehiculelor fără echipaj și aflăm tot de la Breaking Defense că americanii testează intens un sistem de navigație autonomă pe navele de tip EPF – Expeditionary Fast Transport. Este vorba de EPF-13 USNS Apalachicola pentru care șantierul Austal a semnat un contract în valoare de 44 milioane USD în iunie 2021. Mai multe detalii aici.

EPF-13 USNS Apalachicola va fi prima navă operațională de mari dimensiuni deținută de US Navy și capabilă să navigheze în regim integral autonom în largul mării, un important pas înainte de la Sea Hunter și suratele ei din programul Overlord.

Conform ofițerului US Navy care supraveghează programul a declarat că, „the autonomous capabilities being demonstrated by this prototype system represent a major technological advancement for the EPF platform, the Navy at large and our industry partners. EPF-13 will be the first fully operational U.S. naval ship to possess autonomous capability including the ability to operate autonomously in a commercial vessel traffic lane.”

Urmează mai multe serii de teste ce se vor desfășura pe parcursul acestei veri, inclusiv noaptea și în condiții meteo grele. Testele vor fi supervizate și de L3 Harris și General Dynamics care vor asista marina SUA.

Totodată, continuă studiile dedicate unui nave mari fără echipaj, program botezat de US Navy drept Large Unmanned Surface Vessel iar cei de la Austal sunt și ei implicați alături de alte nume mari din industria de profil americană.

De altfel, cele patru nave fără echipaj definitivate până la această dată – Nomad, Ranger (ambele din programul Overlord) și Sea Hunter și Sea Hawk au fost masiv implicate în exercițiul RIMPAC 2022. Americanii vor să vadă cum pot fi folosite navele fără echipaj în cadrul unor acțiuni de luptă pentru a putea face ajustările necesare întrucât au planuri ambițioase în domeniu. De altfel, contraamiralul Casey Moton care conduce programul pentru nave fără echipaj și nave mici de luptă (LCS, Constellation) a declarat ziariștilot prezenți că cele patru și-au dovedit fiabilitatea și capacitățile de navigație autonomă iar încărcăturile de luptă s-au dovedit relevante din punct de vedere operațional. Dar nu chiar totul a mers perfect și se pare că au fost și probleme de comunicații cu ocazia RIMPAC 2022.

Până una alta, UISS este primul vehicul fără echipaj care a reușit să treacă de testele necesare operaționalizării sale a mai declarat Moton.

„It’s the first unmanned craft there. Clearly it’s got a different mission: it’s under local control of the asset that it’s operating from, whether it’s an LCS or a vessel of opportunity or the pier. So it’s a different autonomy problem, it’s executing a mine warfare mission in a traditional sweep pattern and not straying too far from its host platform. Reaching that milestone for any USV is important in building trust and confidence in the unmanned systems that will be so important to the future fleet. This craft, having it IOC, which means it’s through test, which means we have numbers fielded, which means we have trained crews, which means we have logistics set up … It’s just a huge milestone to get that done for our first surface MCM platform,” a mai declarat Moton.

Mai multe informații despre activitatea navelor fără echipaj cu ocazia RIMPAC 2022 puteți citi în acest articol de pe Defense News.

US Navy intenționează ca până în 2045 să opereze o forță compusă din 150 de nave și submersibile fără echipaj care vor acționa ca senzori sau ca magazii de muniție pentru navele cu echipaj. Cel puțin conform ultimelor planuri făcute publice.
articolul original.
  • There are no more articles
❌