ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Teoretician al conspirațiilor”, caut inteligență artificială

12 August 2022 at 20:38

Zilele trecute a fost publicat un punct de vedere al ONU, pare-se, în plin război declarat teoriilor conspirației. ONU e preocupat de progresia gândirii „conspirațiilor” catalogată drept o activitate „îngrijorătoare și periculoasă”. Ca atare, Națiunile Unite vor oferi publicului un set de instrumente pentru a „demasca și denunța” pe oricine îndrăznește să sugereze că guvernele lumii nu sunt complet oneste, verticale și transparente.

Despre „elita” cea bună la suflet

Presa a titrat imediat: „ONU declară război teoriilor conspirației periculoase: Lumea NU este manipulată în secret de elita globală”. Ar fi greu de contrazis un asemenea enunț! Evident că „elita” globală nu manipulează lumea în secret! O face pe față! Fără jenă.

De asemenea, ONU avertizează că George Soros, familia Rothschild și statul Israel nu trebuie să fie legate de nicio „presupusă conspirație”. UNESCO a făcut echipă cu Twitter, Comisia Europeană și Congresul Mondial Evreiesc pentru a lansa campania numită #ThinkBeforeSharing: Stop răspândirii teoriilor conspirației.

Potrivit UNESCO, „dacă ești sigur că ai întâlnit o teorie a conspirației” pe internet, atunci trebuie să reacționezi imediat și să postezi un link relevant către un „site web de verificare a faptelor” în comentarii. Către așa-numiții „fact checkers”. Adică, se cere denunțarea imediată a faptei!

Nu pare să reprezinte nici o importanță că așa-zișii verificatori sunt cel mai adesea niște trolli neinstruiți, care fac așa-zisele verificări între o doză de cocaină și o postare politică de extremă stânga pe propriul blog. Că de multe ori nu au habar despre semnificația termenilor în discuție…

Exemplu de „teorie a conspirației” de pe Twitter

Să luăm un caz concret. Anume, faptul că tatăl lui Klaus Schwab, anume Eugen Schwab, era nazist. Nu-i așa, o „teorie a conspirației”. Newsweek vine cu verificarea și cu negarea evidențelor. Iată ce zice: „Istoria relației lui Eugen cu nazismul este complexă, dar nu există dovezi concrete ale legăturilor cu conducerea germană de rang înalt, în special cu Hitler”. Afirmația se bazează pe… ce? N-are importanță!

Mai departe: „O verificare publicată de jurnaliștii germani acreditați DPA a folosit înregistrările privind denazificarea pentru a descoperi că Eugen Schwab era membru al unor organizații național-socialiste, dar numai asta nu dovedește nicio relație cu înaltul comandament german sau o credință în ideologia nazistă”. Adică, făcea parte din organizații naziste, dar asta nu dovedește că el credea în ideologia nazistă! Clar?

Și: „În timp ce filiala Escher Wyss din Ravensburg, Germania (pe care a condus-o Eugen) a folosit prizonieri de război pentru muncă forțată, nu este clar dacă compania a fost forțată să facă acest lucru de către naziști sau a făcut-o din cauza lipsei de muncitori”. Atunci: ah! Marea concluzie: este fals că tatăl lui Klaus Schwab a fost nazist.

Regretabil pentru Newsweek și Davos este că mai supraviețuiește câte un ziarist în presa sufocată de propagandă și ideologie de extremă stânga! Astfel, putem afla trecutul pe care Klaus Schwab a încercat să-l ascundă din cauza implicării familiei Schwab, nu numai în demersurile naziste pentru obținerea unei bombe atomice, ci și în programul nuclear ilegal al Africii de Sud din vremea apartheidului. Mai ales revelatoare este istoria tatălui lui Klaus, Eugen Schwab, care a condus în timpul războiului mondial filiala germană susținută de naziști a unei firme de inginerie elvețiană, ca un antreprenor militar proeminent. Compania Escher-Wyss a folosit munca forțată pentru a produce mașini esențiale pentru efortul de război nazist, precum și pentru efortul nazist de a produce apă grea pentru programul nuclear.

Niște ani mai târziu, la aceeași companie, tânărul Klaus Schwab a făcut parte din consiliul de administrație când a fost luată decizia de a furniza regimului rasist din Africa de Sud echipamentul necesar pentru a-și continua încercarea ilegală de a se transforma într-o putere nucleară. Articolul lui Steve Beckow este cît se poate de relevant.

Newsweek este proprietatea IBT Media și NW Media Holdings Corp. În ultimii ani a avut probleme serioase cu legea, pentru fraudarea datelor de trafic și gestionarea banilor din reclamă. Iar Wikipedia enumeră o serie de articole controversate puse în circulație chiar de Newsweek și care conțineau informații dovedit false. Aceștia sunt, așadar, cei care luptă cu dezinformarea „periculoasă”.

UNESCO oferă, de asemenea, sfaturi pentru oricine întâlnește un „teoretician al conspirației” în carne și oase. Potrivit ONU, în niciun caz nu trebuie să fii atras într-o ceartă cu „teoreticianul conspirației”.

Infografic UNESCO privind teoriile conspirației / Foto: UNESCO.org

„Orice argument poate fi luat ca dovadă că faci parte din conspirație și întărește acea credință”, iar „teoreticianul conspirației” va „argumenta din greu pentru a-și apăra convingerile”. Zici că e un manual inspirat din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”! Puteau să zică frumos că nu este indicat să discuți în contradictoriu cu cei care gândesc, căci orice argument valid ți-ar putea zădărnici îndoctrinările stângiste.

Potrivit ONU, o teorie a conspirației este adevărată doar dacă este „dezvăluită de mass-media”. Presa mainstream, evident. Hazlie această definiție! Mass-media mainstream a fost complet cumpărată și este plătită de elită. Și, întâmplător, potrivit tuturor „teoriilor conspirației”, „elita” este cea care conspiră împotriva maselor. Ar fi un pic problematic să așteptăm ca presa mainstream să dezvăluie faptele celor care o finanțează. Nu e nici un secret că pe „lanțul trofic”, atât presa, cât și companiile farmaceutice se adapă de la aceeași sursă financiară ori că șeful REUTERS stă în board-ul celor de la Pfizer – dacă ne referim doar la „conspirația” Covid.

La fel, nici măcar nu mai miră pe cineva că Raytheon sau Lockheed Martin (companii aparținând complexului militar-industrial) nu doar că profită copios de pe urma războiului din Ucraina, strângând miliarde de dolari, dar sponsorizează pagini întregi din ziarele mainstream americane! Să te aștepți atunci ca relatările presei mainstream să fie obiective?

Lucrurile nu sunt diferite nici cu „schimbările climatice”! Principalii beneficiari ai măsurilor privind implementarea măsurilor din Green Deal, nu doar că realizează profituri imense din finanțarea nebuniei eco-fasciste, dar și întrețin povestea în presa mainstream prin finanțări consistente.

Așadar, adevărul nu în presa mainstream ar fi de căutat, ci în așa-zisa presă alternativă. De genul „Ron Paul Liberty Report” sau „The Unz Review” sau altele similare. Dar câtă a lume a auzit măcar de ele sau câtă lume le accesează? Singura publicație care are audiență comparabilă cu presa mainstream este „Zero Hedge”.

Davos-ul intervine „salvator”

Dacă ONU se mulțumește să-i arunce pe „teoreticienii conspirației” în ridicol, Forumul de la Davos vine cu „soluții”: cenzura cu ajutorul IA (inteligenței artificiale).

Cei de la Davos au observat că 63% din populația planetei utilizează informațiile online, deci din bun start s-a orientat către „echipe care să genereze încredere și siguranță” prin eliminarea oricărui conținut „dăunător” sau „abuziv”. Iar cel mai dăunător și mai abuziv lucru astăzi este chiar adevărul!

„Combinând în mod unic puterea tehnologiei inovatoare, colectarea de informații în afara platformei și măiestria experților în domeniu, care înțeleg cum funcționează actorii amenințărilor, detectarea la scară a abuzului online poate atinge o precizie aproape perfectă”, consideră cei de la Davos.

Klaus Schwab și António Guterres (Davos și ONU) au de multă vreme o agendă comună / Foto: Twitter

Problema pe care o înțelege până și „elita” este însă că inteligența artificială este deocamdată incapabilă să facă discernăminte în funcție de context. Adică, nu este capabilă să facă diferența între o pictură renascentistă în care apare „nuditatea” și o imagine porno. Nu poate decide dacă un cuțit reprezintă o unealtă de lucru sau o armă. De unde și abuzurile inerente pe platforme de tip Facebook.

Cei de la Davos mai vin cu un exemplu drăguț: IA nu poate distinge între abuzul unui european promotor al supremației albilor și un abuz similar cu personaje africane, unde „abuzatorul” poate fi tot negru, la fel ca și victima. Sărim peste faptul că din bun start europeanul alb este un personaj abuziv!

Una peste alta, cei de la Davos vor ca cenzura să aibă loc în timp real, chiar în momentul când mesajul „dăunător” și „abuziv” este compus, adică înainte de publicarea lui. IA va decide, astfel, în timpul scrierii unui comentariu dacă propoziția scrisă poate sau nu să apară online.

Ceea ce recunosc și totalitariștii de la Davos este că deocamdată sunt neputincioși în fața diverselor nuanțe și contexte. Lăsăm la o parte subtilitățile lingvistice, pentru că vedem deja cât de rudimentari sunt cei care lucrează în domeniu pe la Reuters, de exemplu, sau la Newsweek, care neagă veridicitatea unei informații bazându-se pe sofisme sau comparând contexte altminteri de necomparat sau gafele uriașe comise de boții de pe Facebook sau diferite personaje frustrate că publicul nu împărtășește o singură opinie „acceptată”.

Infograficul celor de la Davos privind combaterea teoriilor conspirației / Foto: weforum.org

Pe scurt, soluția celor de la Davos este să adauge inteligență umană inteligenței artificiale și algoritmilor. Adică, să aducă experți pentru fiecare domeniu! Iar aceștia să lucreze mână în mână cu IA în timp real! Râd și curcile! Cei care au trăit în dictatura ceaușistă știu ce înseamnă a vorbi cu subînțelesuri, în „limbaj dublu”, eventual articulat pe „limbajul de lemn” al totalitarismului.

Disonanța cognitivă

Într-un moment de sinceritate, în timpul unui interviu din 1998 cu Steve Kroft, pentru emisiunea ”60 Minutes” de pe CBS, George Soros a recunoscut că îi plac mai mult ideile malefice pentru simplul motiv că reușesc să regrupeze mai mulți adepți decât ideile constructive, pozitive.

Este, de fapt, regula secretă a acțiunilor malefice din zilele noastre: să stea „ascunse” la vedere, în mod deschis, accesibile doar celor cu ochii deschiși. Accesibile doar celor care se informează cu adevărat. Sau „teoreticienilor conspirațiilor”. Ce denumire idioată!

Pe timpul interviului, Soros nu s-a scuzat pentru lucrurile malefice comise, dimpotrivă! A zâmbit și a spus că dacă nu le-ar fi comis el, cu siguranță le-ar fi comis altcineva.

Acțiunile malefice ale lui Soros, Gates, Obama, Schwab, Fauci, Clinton sau alții, au șansa de a fi „protejate” de bunătatea și credulitatea majorității populației. Asta pentru că majoritatea nu este pur și simplu capabilă să înțeleagă nivelul de răutate ce domină societatea și controlează viața, indiferent cât de evident și de imediat este acest rău.

Nu, Diavolul nici măcar nu mai este nevoit să convingă pe cineva că nu există! Și chiar dacă unii îl zăresc pe la Davos, Wall Street, în „mlaștina de la Washington”, hălăduind prin City-ul londonez, pe holurile Comisiei Europene, la NATO, tot îi acordă indulgență.

Nimeni nu chestionează „bunele intenții” ale cartelului bancar internațional, a Cabalei care a inițiat și a finanțat ambele părți ale fiecărui conflict major timp de secole. Nimeni nu tresare când se rostesc nume precum Rothschild sau Rockefeller.

Nimeni nu s-a mai întrebat de ce, indiferent de costurile în sânge, vieți omenești, resurse, bunuri, mizeria generată, distrugerea aferentă, nici un război nu a fost și nu este propriu-zis câștigat de o manieră suficientă cât să justifice beneficiile confruntării. Singurii care câștigă, fără excepție, de fiecare dată, sunt acești indivizi ai Cabalei, bancherii, căci războaiele produc noi datorii și, ca prin minune, mai multe datorii înseamnă imediat mai mult control exercitat de aceeași Cabală. Mai multe reguli, mai multe „organisme” care să le supervizeze.

Din această disonanță cognitivă mulți se trezesc abia acum, unii din cauza înșelăciunii Covid, alții din cauza Marii Resetări, a teatrului ieftin jucat de Zelensky, a bălmăjelilor Ursulei care distruge economia UE cu concursul Băncii Centrale Europene etc.

Dar, chiar dacă există o majoritate a populației capabilă să vadă și să recunoască toate aceste rele, îi vine extrem de greu să și accepte ideea! Vorbim, desigur, de civilizația Occidentală în primul rând, așa-zisa „lume liberă”, ferită de urgiile prin care a trecut Africa, America de Sud sau Asia, o civilizație care nu a avut a se întreba despre bunele intenții ale clasei conducătoare sau ale sistemului.

Lucrurile se manifestă similar și în Europa, unde occidentalul nu a asistat la teroare, umilințe, jafuri, pierderea demnității, cum s-a întâmplat dincoace de „Cortina de fier”. Occidentalul nu a identificat conducerea statului cu „inamicul”, așa cum a făcut-o cetățeanul din fostul spațiu sovietic.

Mai departe, în Est, a fost un fapt comun că „nomenclatura” comunistă beneficia de privilegii, constituindu-se într-o elită bogată și puternică, bucurându-se în mod disproporționat de avantajele acestui statut. Spre deosebire de ei, vesticii nu au avut decât exemplul diverselor forme asociative – a juriștilor, a lucrătorilor din sănătate, a patronatului, berarilor, fabricanților de automobile – care urmăreau, în esență, cam același lucru: să creioneze o elită care să le reprezinte interesele, să le producă bunăstare.

Cum lucrurile au început să se egalizeze după 1990 între estul și vestul continentului, lumea pare să-și fi pierdut abilitatea de a percepe un lucru cât se poate de banal: până și bogații se adună laolaltă pentru a-și proteja interesele! Bancherii, bunăoară, elitele din corporații etc. În mod paradoxal, însăși ideea că așa ceva ar fi posibil este repudiată ca fiind o simplă teorie a conspirației, de parcă nu ar fi evident că este vorba, în final, tot despre promovarea unor interese particulare.

Dar, ceea ce vedem, atât în cadrul textelor de la Națiunile Unite, cât și în textele de la Davos, reverberate apoi de presa mainstream și de politicieni, sunt câteva idei debile care ar fi trezit în urmă cu câțiva ani suspiciuni și unor elevi de gimnaziu. Teza principală este că nu există un plan. Adică, o invitație să ne gândim că cei care mișună prin bănci și corporații și își planifică fiecare pas, de data aceasta nu au planificat nimic. Nu e bizar? Apoi, chiar dacă ar exista un plan, nu e secret și nu e malefic.

Aici merită zăbovit un pic! Că nu e secret, am spus-o, e foarte adevărat, planul este la vedere. Pe site-urile diverselor organizații, toate semnatare ale Agendei 2030 – Davos, ONU, Comisia Europeană, guverne. E o certitudine, nu o presupunere, nu vreo teorie.

Mutația petrecută în gândirea populației puternic influențată de media și de discursul public al politicienilor survine în acceptarea ideii că minciuna, corupția, incompetența sunt chestiuni inerente, iar individul nu se poate lupta cu sistemul pentru că, de fiecare dată, sistemul îl va învinge. A avut loc, în consecință, o desensibilizare manifestă a cetățeanului față de aceste subiecte. Următorul pas este acela că a considera că sistemul are un plan și acest plan este al celor puternici, nu reprezintă decât o ficțiune, o chestiune neserioasă, ridicolă. În fond, de ce-ar vrea cei puternici să-i conducă pe cei slabi, nu?

„Elita” sau Cabala nu au astfel nevoie să se mai ascundă. De aceeași marjă de îndoială se bucură și aprecierea toxicității acestei elite. Cetățeanul gata desensibilizat de problemele elitei nici măcar nu se mai întreabă cum de în situația așa-zisei pandemii, guvernele care nu știau cum să nu mai plătească pensii, au devenit dintr-o dată extrem de preocupate de bunăstarea și sănătatea pensionarilor! Care pensionari au căzut apoi la datorie, iar întregul scenariu a dus la cel mai mare transfer de capital din mâinile cetățeanului în buzunarele bancherilor.

Nimeni nu s-a întrebat cum de cel care militează pentru depopularea planetei, pe față, la TEDx, este și cel care deține o parte din acțiunile companiilor care comercializează așa-zisul vaccin. Și, același individ, luptând și împotriva unor presupuse schimbări climatice, achiziționează cele mai vaste terenuri agricole, dar fabrică și carnea sintetică.

Klaus Schwab și Bill Gates la Davos / Foto: Twitter

Toate indiciile sugerează că „elita” se află acum într-o cursă contra cronometru, fereastra de implementare a planului lor – ”Marea Resetare”, dispărând pe măsură ce dolarul slăbește, economiile se prăbușesc și influența globală a Davos-ului este tot mai contestată de FED-ul american (având în board reprezentanți ai băncilor și ai instituțiilor financiare care refuză să falimenteze), de Rusia, China, India și întregul eșafodaj BRICS.

Deficitul de hrană, de energie, de libertate, inflația, războiul, vin în valuri! Și nici Covidul nu a dispărut de pe masa de joc. Populația dintr-o serie de țări (Sri Lanka etc.) s-a răsculat deja, însă pentru a se opri planul „elitelor”, Marea Resetare, ar fi nevoie ca lumea să înțeleagă un fapt elementar: că toate problemele provin dintr-o unică sursă. Iar aceasta este Londra și cartelul bancar.

City-ul londonez controlează sistemul financiar american prin Sistemul de Rezerve Federale. Sistemul finanțează toate industriile multinaționale, sistemul finanțează complexul militar-industrial, sistemul finanțează războaiele, epidemiile, foametea, loviturile de stat. Modelul de afacere promovat de acest sistem este haosul, devastarea, mizeria, suferința umană.

A lupta cu Joe Biden, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, Klaus Schwab, Bill Gates, George Soros, este cel puțin inutil. Toate aceste personaje sunt dispensabile și interșanjabile. Oricât de mizerabili ar fi, înlocuirea lor nu reprezintă nici un singur pas înainte până când sistemul bancar central va continua să existe și să „nască” oricâte alte personaje similare.

Iată de ce ONU, Davos și alții au nevoie de cenzură, de lupta cu „teoriile conspirației”! Ca lumea să nu înțeleagă sursa răului și să nu se unească împotriva „elitei”. A dușmanului comun. Lupta cu „teoriile conspirației” determină cine va determina viitorul omenirii: elita sau chiar omenirea.

O memă de pe Twitter despre conspirația privind teoreticienii conspirațiilor.

Fact check!

Rețineți din cele de mai sus: ONU, Davos, UE și băncile au decis să lupte cu „teoriile conspiraționiste”, sugerând că nu există un plan, că acest plan nu e secret și că nu e malefic.

Ce caută toate aceste entități laolaltă dacă nu există un plan? O conspirație?

De ce nu vorbesc deschis despre intențiile lor reale, privind cenzurarea liberei exprimări și a dezbaterilor?

Ce poate fi benefic în ocultarea adevărurilor și când anume cei care au impus cenzura au fost „băieții buni” în întreaga istorie a omenirii?

articolul original.

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

8 August 2022 at 12:00
image

Karahan Tepe, cunoscut local sub numele de ,,Keçilitepe”, este un sit preistoric situat într-o zonă montană din Munții Tektek, în regiunea Anatoliei de sud-est a Turciei, cunoscută sub numele de Taș Tepeler.

Taș Tepeler conține o care include situl Göbekli Tepe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru care Karahan Tepe este adesea numit situl său înfrățit.

Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, dar primul studiu sistematic a fost efectuat în anul 2000, care a dezvăluit bazine asemănătoare unor bazine sculptate în roca de bază, precum și un număr considerabil de dălți, mărgele, fragmente de vase de piatră, pietre de măcinat.

Situl înfrățit cu Göbekli Tepe

Descoperirea vârfurilor de săgeți, a răzuitoarelor, a perforatoarelor, a lamelor și a uneltelor de piatră din silex sau obsidian sugerează că locuitorii supraviețuiau în principal prin vânătoare-culegere sau prin creșterea animalelor, spre deosebire de majoritatea așezărilor neolitice care se bazau pe agricultură (fapt dovedit de lipsa vegetației cultivate in zonă).

Descoperirile sugerează, de asemenea, că neolitice, corespunzând cu situri contemporane precum Sefer Tepe, la 15 km nord, Sanlıurfa-Yenimahalle, la 63 km vest, și Göbekli Tepe, la 40 km vest.

Studiile ulterioare au constatat că Karahan Tepe are asemănări cu Göbekli Tepe II.

Un vast complex ritualic

Mai exact, este vorba despre 266 de piloni cu elemente arhitecturale în formă de T care se potrivesc și reliefuri cu animale reprezentând: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele anterioare ale unui iepure, picioarele posterioare și coada unei gazele și picioarele posterioare ale unui animal neidentificat.

Situl mai larg include locuințe circulare în cadrul , unde au fost găsite structuri ceremoniale tăiate în roca de bază. Una dintre aceste structuri este o cameră tăiată în stâncă care conține 11 falusuri gigantice, supravegheate de un cap bărbos cu un corp de șarpe.

La Karahan Tepe există mai multe reprezentări de oameni decât la Göbekli Tepe, ceea ce indică faptul că oamenii începuseră să se considere distinși de lumea animală, însă, cu timpul, situl a fost îngropat intenționat de către locuitori și abandonat, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al evenimentelor Darclée

24 July 2022 at 10:05
image

Manifestările Darclée revin în primul plan al vieții noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artiști care de doi ani așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracție pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.

Alături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.  

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.              

Așezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, „manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini.  

O seară muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclée și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.

Sâmbătă 30 iulie atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Duminică, 31 iulie, are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.                                                                                                  

Organizatorii evenimentului sunt:   Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, de Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Judeţean Brăila. Teatrul Municipal  Filarmonica Lyra – George Cavadia  Centrul de Creație.

articolul original.

O moschee celebră din Iran, inclusă în UNESCO, a fost avariată în timpul restaurării

21 July 2022 at 21:00
image

Moscheea Șahului din Isfahan a fost avariată în timpul lucrărilor de restaurare. O schelă s-a prăbușit și a stricat o porțiune din acoperiș, potrivit BBC.

O moschee iraniană din secolul al XVII-lea, considerată o capodoperă arhitecturală, a fost deteriorată în timpul lucrărilor de restaurare, au anunțat oficialii.

Moscheea Șahului din Isfahan este considerată și face parte din patrimoniul mondial al Națiunilor Unite. Potrivit unor imagini recente, o parte a clădirii pare neuniformă, în timp ce modelele de flori pictate pe cupolă nu se potrivesc.

Oficialii au recunoscut defectele, dar au spus că acestea pot fi corectate.

Moscheea a fost construită în epoca de aur a orașului Isfahan

„Supraveghetorii și restauratorii și-au dat seama că au existat daune, în special în partea superioară a domului. Vom înlocui țiglele domului, deoarece greutatea schelei a deteriorat marginea acestora”, a declarat Alireza Izadi, șeful patrimoniului orașului, potrivit presei de stat.

Lucrările „nu au fost încă finalizate”, a declarat și restauratorul Mehdi Pakdel. El a dat vina pe schelele folosite și pe provocările reprezentate de înălțimea domului de 54 de metri.

construită în epoca de aur a orașului Isfahan, al treilea oraș ca mărime din Iran. Cu faianța sa izbitoare, cu un model luminos albastru și galben strălucitor, moscheea este un magnet pentru credincioșii musulmani și pentru turiștii din interiorul și din afara Iranului.

articolul original.

Borşul ucrainean, declarat patrimoniu protejat de UNESCO

5 July 2022 at 06:00
image

Războiul dintre Ucraina şi Rusia s-a mutat în bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat.

UNESCO, cu sediul la Paris, a anunţat într-o declaraţie că a plasat , o supă roşie bogată, plină de legume, pe o listă a patrimoniului cultural care are nevoie de „salvgardare urgentă”, din cauza riscului pe care îl reprezintă invazia Moscovei pentru statutul supei ca element al patrimoniului cultural ucrainean.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: „Victoria în războiul pentru borş este a noastră!”.

Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de „naţionalism contemporan al Kievului”.

Borşul ucrainean, diferit pentru fiecare gospodină

„Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Un purtător de cuvânt de la Paris a declarat că noul statut înseamnă că Ucraina ar putea acum să solicite fonduri speciale pentru finanţarea proiectelor de promovare şi protecţie a acestui fel de mâncare.

„Pentru Ucraina, aceasta este o victorie, având în vedere că Rusia a vrut întotdeauna să ne fure istoria, cultura şi mâncărurile noastre naţionale”, a declarat Diana Kharanovici-Yavorska, un om de ştiinţă în vârstă de 35 de ani.

„Borşul ucrainean… poate fi diferit pentru fiecare gospodină, dar este al nostru”, a mai spus ea, potrivit Reuters.

Evhenii Mareşal, bucătar la un restaurant din centrul Kievului, a explicat că există mai multe tipuri principale de borş: varietatea tradiţională de sfeclă roşie, borşul verde făcut din sorcova şi chiar o varietate pe bază de peşte. El este ferm convins că toate sunt ucrainene.

„Bineînţeles că borşul este moştenire ucraineană. Pentru a pregăti un borş gustos, principalul lucru de care ai nevoie este un ucrainean adevărat (care să-l pregătească) şi gustul”, a spus Marshal în timp ce îşi croia drum printre un teanc de morcovi.

articolul original.

„Războiul borșului” câștigat de Ucraina, mai mult decât o victorie simbolică întâmplătoare

2 July 2022 at 08:48
By: -
image

UNESCO a decis să întroducă borșul în patrimoniul cultural imaterial în pericol, marcând o victorie simbolică pentru Ucraina, în conflictul diplomatic dintre Kiev şi Moscova.

Practic, UNESCO a recunoscut că invazia rusă pune în pericol cultura ucraineană a borşului, o supă foarte populară de ambele părţi ale graniţei, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

„Victoria este a noastră în războiul pentru borş”, a scris pe contul de Telegram ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkatchenko, care a dat asigurări că Ucraina va câștiga și războiul de pe front cu Rusia.

Deși poate părea un subiect minor, „războiul borșului” face parte dintr-o strategie ofensivă adoptată de Ucraina după invazia Rusiei de la finele lunii februarie.

În timp ce își organiza apărarea în fața atacurilor armatei ruse, Ucraina a multiplicat ofensivele diplomatice împotriva Moscovei. Iar una dintre ele se referă la borş.

La mijlocul lunii aprilie, Ucraina a solicitat includerea acestei ciorbe pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, considerând că Rusia, care a iniţiat conflictul, ameninţa „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestui fel de mâncare.

Două luni mai târziu, un comitet UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, reunit în sesiune extraordinară, i-a dat dreptate Kievului.

Borşul este o supă făcută din sfeclă şi varză, adesea însoţită de smântână proaspătă, foarte populară în Europa Centrală, în special în Rusia. Se crede că acest fel de mâncare este de origine ucraineană.

Argumentele Comisiei UNESCO pentru luarea acestei decizii:

  • „Existenţa acestei supe (...) nu este în pericol în sine, dar moştenirea umană şi vie care este asociată cu borşul este în pericol imediat din cauza capacităţii populaţiilor de a practica, de a-şi transmite patrimoniul cultural intangibil, serios perturbat din cauza conflictului armat (şi) în special a strămutării forţate a comunităţilor”.
  • „Oamenii nu mai pot pregăti sau măcar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea borşului şi nici nu se pot reuni pentru a pregăti acest fel de mâncare. (...) Conflictul armat distruge şi „mediul, fauna, flora. (...) Pentru toţi aceşti factori, este necesară salvarea urgentă a acestui element”.
articolul original.

Enigmaticii trovanți ai României. Povestea rocilor vii care cresc și se mișcă

24 June 2022 at 16:00
image

Cu aproximativ șase milioane de ani în urmă, a fost creat un fenomen geologic numit trovanți. Acestea sunt cunoscute și sub numele de pietrele de la Costești, după cea mai faimoasă locație a lor din România, sau „pietrele vii”.

Trovanții rari din România s-au format în circumstanțe extrem de complexe, care au implicat deplasări seismice, sedimente de nisip în râuri și ploi și o peioadă îndelungată.

După ce au fost martori la creșterea, extinderea și deplasarea lor de-a lungul generațiilor, în legende și mituri locale. Pentru geologi, trovanții au fost mult timp un mister captivant.

Trovanții sunt compuși dintr-un centru de piatră dură înconjurat de gresie și variază în mărime, de la trovanți extrem de mici și asemănători pietricelelor, până la pietre care cântăresc câteva tone.

Ce sunt trovanții?

Deși majoritatea trovanților sunt făcuți din gresie, geologii au găsit și unii făcuți din pietriș. Trovanții sunt un tip incredibil de interesant și unic de formațiuni stâncoase care se găsesc în anumite zone din România.

doar atunci când nisipul se acumulează cu depozite de gresie în jurul unui nucleu de piatră dură și este cimentat de apa care are o concentrație mare de carbonat de calciu .  Acest amestec se contopește pentru a face aceste roci cu adevărat fascinante, cunoscute de localnici sub numele de „pietrele care cresc”.

Ceea ce le face atât de interesante este faptul că localnicii au fost martori la creșterea și înmulțirea lor de-a lungul anilor. Datorită elementelor de care este nevoie pentru ca aceste roci să se formeze, ele trec printr-un proces neobișnuit care face ca pietrele să pară că acestea cresc și se mișcă.

Cum se formează trovanții?

Aceste formațiuni geologice ciudate cresc cu adevărat? Răspunsul este da, din toate punctele de vedere ele cresc, dar trovanții cresc într-un mod foarte specific și unic.

Atunci când în zonele în care se găsesc trovanți se înregistrează precipitații neobișnuit de abundente, aceștia tind să absoarbă mineralele din ploaie. Împreună cu formarea depozitelor de nisip și gresie deja prezente ca înveliș al rocii, începe o reacție chimică care exercită o presiune imensă asupra interiorului trovantului.

Această presiune rezultată din reacția chimică extinde trovanții spre exterior, de la miezul lor spre scoarța exterioară, ceea ce face ca roca însăși să crească.

La suprafața rocilor, mici depozite sunt împinse spre exterior adăugându-se la suprafața rocii, ceea ce duce la denumirea lor de „pietrele care cresc”. În general, creșterea trovanților este un proces destul de lent.

Comorile ascunse ale României

Dar, de-a lungul milioanelor de ani în care rocile au „crescut”, au fost create câteva formațiuni cu adevărat frumoase și deosebit de interesante.

Trovanții tind să fie sferici datorită activității seismice pe care au cunoscut-o.arată ca niște bule, unele dintre ele cu platforme care par să crească dintr-un sistem de rădăcini. Acești trovanți tind să fie fixați pe loc.

De-a lungul anilor, geologii au tăiat numeroși trovanți pentru a vedea din ce sunt făcuți și au descoperit că, nu foarte diferit de inelele copacilor, aceste formațiuni geologice au, de asemenea, mai multe straturi eliptice inelate în interior.

Cum arată trovanții?

Acest lucru se datorează faptului că rocile cresc efectiv prin bubuituri spre exterior atunci când plouă. Iar în aceste condiții, ele capătă alte depozite de nisip din zona lor și continuă să „crească” încet de-a lungul anilor. Așa se explică straturile pe care geologii le-au observat în interiorul trovanților pe care i-au tăiat.

Un alt lucru interesant despre trovanți este faptul că se mișcă. Trovanții se mișcă, chiar dacă foarte încet, dar se deplasează într-o oarecare măsură, scrie Ancient Origins.

Deoarece aceste roci adună nisipul din jur atunci când plouă, ele schimbă efectiv peisajul și își creează o cale care le permite să se disloce și să se deplaseze pe distanțe mici în perioade semnificative de timp.

Bule sau bolovani?

Datorită naturii fascinante a trovanților, aceștia au devenit o atracție turistică în România. Pentru a oferi protecție acestor stânci, în 2004 a fost creată „Rezervația Naturală Muzeul Trovanților”.

Rocile sunt atât de unice încât au intrat sub protecția UNESCO. În trecut, localnicii vindeau adesea trovanții mai mici turiștilor, ceea ce, pe termen lung, putea cauza o problemă pentru peisajul trovanților.

Deși se găsesc în peste 20 de locuri din România, unii abia după ce nisipul a fost luat din zonă pentru construirea de morminte și confecționarea de suveniruri.

Așadar, trovanții nu sunt, din punct de vedere tehnic, vii, însă aceste roci se schimbă în perioade de timp excepțional de lungi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Ia românească are șanse să intre în patrimoniul mondial UNESCO

24 June 2022 at 12:09
Sursa foto: Express de Banat

Senatorul liberal Liviu Brătescu a declarat că ia românească are toate șansele ca până la sfârșitul acestui an să intre în patrimoniul mondial UNESCO, prin înscrierea în „Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii”.

Politicianul a scris, pe o rețea de socializare, că anul acesta serbăm pe 24 iunie Ziua Iei, precizând că se simte legat sufletește de această zi.

„Am motive să mă simt legat sufleteşte în mod deosebit de Ziua Iei, deoarece am reuşit, alături de specialişti şi de echipa Ministerului Culturii, în perioada mandatului meu de secretar de stat, să finalizăm dosarul UNESCO „Cămaşa cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”. Era un proiect despre care se discuta încă din 2015, dar, în fapt, abia în 2021 s-a şi concretizat. Ia românească are toate şansele să intre în patrimoniul mondial UNESCO la finalul acestui an, prin înscrierea în „Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii”, a afirmat senatorul liberal Liviu Brătescu.

În încheierea mesajului său, senatorul PNL a amintit că statul român face eforturi pentru a pune simbolurile naționale „în conştiinţa universală acolo unde le este locul”.

„Contează pentru domeniul cultural fiecare victorie, mică sau mare, deoarece rămâne unul vitregit din punct de vedere bugetar şi al atenţiei care i se acordă în general la nivelul politicii mari”, a mai afirmat senatorul liberal, Liviu Brătescu.

articolul original.

Peste 150 de situri culturale distruse în Ucraina de la debutul războiului

23 June 2022 at 09:38

Peste 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în aproape patru luni de război în Ucraina, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO), relatează AFP, citată de Agerpres.

„Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci”, a precizat Unesco într-un comunicat.

„Aceste atacuri repetate asupra siturilor culturale ucrainene trebuie să înceteze”

Trei regiuni au concentrat trei sferturi din pagube după 24 februarie, data începerii invaziei ruse: Doneţk (45 de situri afectate), Harkov (40) şi Kiev (26), a precizat organizaţia ONU.

„Aceste atacuri repetate asupra siturilor culturale ucrainene trebuie să înceteze”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO. „Patrimonul cultural, sub toate formele sale, nu ar trebui în niciun fel vizat”,a mai spus ea.

La mijlocul lunii aprilie, Lazare Eloundou Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, raportase deja aproximativ o sută de situri avariate sau distruse, inclusiv „monumente istorice, unele (datând) din secolele al XI-lea, al XII-lea şi altele din epoca sovietică”.

„Au fost avariate, de asemenea, biserici, catedrale, cu obiecte liturgice unice, teatre, precum cel din Mariupol, biblioteci şi alte clădiri de arhive, monumente construite spre gloria istoriei Ucrainei”, a spus el, calificând aceste distrugeri drept „dramatice”.

Semnatarii Convenţiei de la Haga din 1954, Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de conflict armat, a reamintit Audrey Azoulay. Cele şapte situri ucrainene din Patrimoniul Mondial UNESCO nu au fost avariate până în prezent, a mai precizat organizaţia ONU.

articolul original.

Test de cultură generală. În ce județ se află Delta Dunării?

23 June 2022 at 08:00
image

A doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent pentru animalele sălbatice din zonele umede. Cu toate acestea, puțini știu, cu adevărat, unde este localizată.

Poluarea și manipularea deversărilor din amonte au un efect uriaș asupra acestei zone cu o biodiversitate ridicată și, în plus, delta continuă să se schimbe din punct de vedere ecologic – spre mare cu o rată de 10 până la 25 de metri în fiecare an.

Cea mai mare parte a deltei se află în România, în județul Tulcea, dar unele dintre marginile sale nordice și zonele cele mai recent formate se află și în Ucraina.

O suprafață totală de 679.000 ha din deltă se află sub protecție legală, inclusiv zonele inundabile și zonele marine. Nucleul rezervației a fost desemnat ca „sit al patrimoniului natural mondial” în 1991.

Delta Dunării, unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent

pentru România, deoarece țara este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea.

Secțiunea românească acoperă aproape o treime din suprafața bazinului, iar peste o treime din lungimea fluviului traversează țara. În mod esențial, Dunărea românească (dar și ucraineană) este vectorul final al tuturor deversărilor de ape uzate în Marea Neagră.

Din punct de vedere istoric, Dunărea și unii dintre afluenții săi au format rute comerciale importante în Europa.

Amenajarea acestor râuri pentru a facilita navigația a schimbat radical caracteristicile fizice și ecologice ale acestora, în timp ce poluarea provocată de nave și ambarcațiuni reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă, scrie Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

România este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea

De asemenea, ecosistemele constau într-o rețea labirintică de canale fluviale, golfuri de mică adâncime și sute de lacuri.

Intercalate cu mlaștini extinse, stufărișuri, insule și câmpii inundabile, acestea formează o zonă tampon naturală valoroasă, care filtrează poluanții din fluviul Dunărea, contribuind la îmbunătățirea stării apelor vulnerabile din nord-vestul Mării Negre.

Modificările ecologice din deltă au redus biodiversitatea, au alterat modelele naturale de curgere și sedimentare și au diminuat capacitatea deltei de a reține nutrienți.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

E lege: 24 iunie este „Ziua iei”

21 June 2022 at 12:44
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care prevede ca 24 iunie să devină „Ziua iei”, informează Administraţia Prezidenţială. „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”, arată actul normativ promulgat de către şeful statului.

Demersul, susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, este o dovadă clară şi echilibrată, că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional, arată un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.

„Depunerea dosarului transnaţional «Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova» la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, o moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, conform sursei citate.

Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internaţional, ia românească, simbol naţional al culturii române, este omagiată în peste 50 de ţări. Ia este bluza purtată de femei şi lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic. Tehnicile de decorare au fost transmise de-a lungul timpului, ca o mărturie peste timp a unicităţii acesteia şi o dovadă de statornicie a poporului român.

articolul original.
  • There are no more articles
❌