ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

MyBenefits și Sodexo Benefits and Rewards Services dezvoltă un parteneriat prin care milioane de angajaţi îşi pot selecta online beneficiile extra salariale din peste 28.000 de produse şi servicii, în funcţie de bugetul alocat de angajator

29 September 2022 at 17:11
image

Peste 28.000 de beneficii extra salariale integrate în scheme personalizate este ceea ce oferă parteneriatul dintre start-upul românesc MyBenefits – platforma de loializare și beneficii pentru angajați – și Sodexo Benefits & Rewards Services (BRS) – liderul local al pieţei de beneficii extra salariale – pentru toţi angajatorii şi angajații din România.

Astfel, angajaţii pot să își selecteze singuri, online, beneficiile în funcţie de bugetul alocat de angajator si să le schimbe lunar.

Prin acest parteneriat, cele două companii și-au propus să devină principalul furnizor de beneficii extra salariale flexibile din România şi să aducă o experienţă îmbunătăţită atât consumatorului final cât şi angajatorului.

MyBenefits este o platformă digitală prin care angajatorul oferă angajaţilor libertatea de a alege   beneficiile potrivite nevoilor lor.

Platforma oferă produse și servicii diverse precum beneficiile Sodexo (carduri de masă, cadou, turist şi culturale), asigurări medicale, abonamente la clinici medicale, pensii private, programe de dezvoltare personală și traininguri, servicii de wellbeing. Printre furnizorii incluși în platformă se numără: Regina Maria, MG Dental, MedLife, Mind Architect, Allianz Țiriac, eMAG sau Decathlon. Oferta este dinamică, constant fiind adaugaţi noi furnizori de servicii și produse, care răspund nevoilor din piață şi tendinţelor în materie de beneficii și criteriilor MyBenefits.

„Prin parteneriatul cu MyBenefits, ne-am propus să aliniem interesele angajatorilor cu cele ale angajaților în ceea ce privește conceptul de flexibilitate asupra beneficiilor oferite. Prin intermediul tehnologiei care stă la baza platformei digitale pe care o vom oferi clienților de acum înainte, transferăm decizia de la angajator la angajat, păstrând în același timp strategia de motivare a fiecărei companii ca element esențial în set-up-ul platformei. După ce recent am încheiat un parteneriat strategic cu un start-up din Marea Britanie pentru a aduce pe piața din România un instrument bazat pe tehnologie, date și neuroștiință pentru măsurarea fericirii și implicării angajaților, ne bucurăm că putem inova relația angajat – angajator și cu ajutorul unui start-up românesc. Prin strategia noastră, ne propunem să dezvoltăm parteneriate centrate pe nevoile actuale din piață, care au la bază inovație și tehnologie, astfel încât să ducem la nivelul următor starea de bine a angajaților și succesul companiilor”, a declarat Manuel Fernandez Amezaga, CEO Sodexo Benefits & Rewards Romania&Bulgaria.

’’Acest parteneriat este cel mai important de până acum și validează valoarea și relevanța muncii pe care am depus-o în ultimii ani în dezvoltarea platformei. Alături de Sodexo BRS vom ajunge cu siguranță să schimbăm experiența în relația cu angajatorul pentru foarte mulți salariați din România. Am început dezvoltarea platformei în 2016 împreună cu Cristian Teodorescu, ca platforma de loializare și incentivare a clienților, iar din 2019 am pivotat și către zona de beneficii pentru angajați, pentru că am realizat că putem transfera know-how-ul acumulat și către companiile care folosesc beneficiile salariale pentru a-și păstra angajații loiali sau pentru a atrage talente noi. După multe discuții cu departamentele de HR din diverse companii am înțeles mai bine că nu este vorba doar despre salariu atunci când alegi să stai la un job și că loializarea are o componentă majoră de atașament. Cred că acest beneficiu trebuie să îl oferim noi clienților, cu ajutorul platformei. Ultimii trei ani au fost despre a dezvolta zona de produs și experiența utilizatorului în platformă. Este foarte important pentru noi ca fiecare angajat, fie că are sau nu pregătire tehnică, să poată să folosească cu usurință MyBenefits și să-și selecteze beneficiile relevante lui”, a afirmat Andrei Dumitrel, cofondator MyBenefits.

Beneficiile listate pot fi adaptate și alese împreună cu echipa de resurse umane a respectivei companii, în funcție de profilul angajaților și de cultura organizațională a fiecărei companii.

Pachetele de beneficii au fost gândite astfel încât să satisfacă nevoile tuturor tipurilor de angajați, indiferent de vârstă sau experiență, crescând, în acelaşi timp, gradul de loialitate față de angajator.

Interfaţa platformei este intuitivă, iar înrolarea tuturor echipelor în platformă se poate face în timp foarte scurt, în 20 de minute, după încheierea formalităţilor de achiziţionare.

articolul original.

Vladimir Putin a semnat un nou decret: Ce măsuri au fost luate împotriva statelor occidentale ‘neprietenoase’ cu Federația Rusă

29 September 2022 at 18:50
image

NEWS ALERT

articolul original.

Un bistrițean a fost prins sub influența substanțelor halucinogene la volan! Ce a consumat

29 September 2022 at 13:54

Un bistrițean s-a ales cu dosar penal, după ce miercuri după-amiază a fost prins de polițiști sub influența substanțelor halucinogene, la volan.  

Polițiștii au depistat un conducător auto aflat sub influența unor substanțe psihoactive și au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Bărbatul în cauză, în vârstă de 33 de ani, din Bistrița, a fost oprit pentru control pe o stradă din municipiu, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanței Cannabis.

A fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a substanțelor consumate.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

articolul original.

Executivul comunitar urmează să interzică importurile de mai multe produse de oțel din Rusia

29 September 2022 at 10:57

Uniunea Europeană nu are în plan să cedeze în fața Rusiei și pregătește noi sancțiuni aspre. Cea mai recentă propunere de sancțiuni a Comisiei Europene consultată de Politico arată că Executivul comunitar urmează să interzică importurile de mai multe produse de oțel din Rusia.

În același timp, Uniunea Europeană ar mai avea în plan și interzicerea exporturilor anumitor semiconductori în Rusia, arată documentul. Pe de altă parte, în propunerea de sancțiuni nu se regăsește un element esențial și anume diamantele rusești. De cealaltă parte însă, în document scrie că Executivul comunitar vrea să interzică importul „anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”, arată Politico.

În contextul de activitate, în cursul zilei de miercuri, proiectul a fost prezentat de Comisia Europeană ambasadorilor UE, însă acesta mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări membre.

Din punct de vedere al sancţiunilor, scopul acestuia este utilizare unor seriile noi interdicții de export, dar și de import, astfel încât actualele sancțiuni să devină mai aspre. Printre altele, țintele sunt destul de variate, de la hârtie igienică și săpun până la componente tehnologice folosite de armata rusă.

Mai exact, dacă noul set de sancțiuni va intra în vigoare, acesta ar urma să elimine importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, printre care „produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.

Referitor la exporturi, conform documentului, Rusia nu va mai putea primi nici cipuri și nici semiconductori. În același timp, exporturile de avioane către Rusia vor fi interzise și ele dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În ceea ce privește domeniul serviciilor, în documentul consultat de Politico arată ca fiind ilegală „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.

În plus, Uniunea Europeană ar mai urma să sancționeze în jur de 30 de persoane, dar şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

articolul original.

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice, din conductele Nord Stream

29 September 2022 at 07:20

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns “ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional” după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor.

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056.

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii.

articolul original.

Țara noastră este la un pas de aderarea în Schengen: Subiectul a intrat pe agenda Parlamentului European

29 September 2022 at 11:02

Țara noastră este la un pas de aderarea în Schengen: Subiectul a intrat pe agenda Parlamentului European

Europarlamentarul Dan Nica a anunțat că România este pe lista de dezbateri a Parlamentului European privind aderarea în Spațiul Schengen. Acesta a mai precizat că îndeplinim toate condițiile necesare pentru a putea adera în spațiul comunitar.

Liderul europarlamentarilor PSD din Parlamentul European susține că delegația PSD a obținut introducerea pe agenda plenului Parlamentului European a unei dezbateri cu rezoluție privind soluționarea aderării României la Spațiul Schengen.

„România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen. Sunt 11 ani în care România a aplicat și a respectat toate prevederile acquis-ului Schengen, controlând și protejând granițele externe ale Uniunii. Cu toate acestea, fără niciun motiv obiectiv, Consiliul continuă să evite luarea unei decizii. Acest lucru este cu atât mai sfidător în actualul context geopolitic și de securitate”, a declarat Dan Nica.

Președinta Grupului Social-Democraților europeni, alături de Delegația PSD din Parlamentul European și de delegația bulgară au cerut o dezbatere și un vot pentru o rezoluție în plenul Parlamentului European, privind aderarea la Spațiul Schengen. Delegațiile solicită introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenarei europarlamentare din 3-6 octombrie 2022.

Sursă: stiripesurse.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Majoretele din Gherla premiate la Campionatul European de Majorete din Croația – VIDEO

28 September 2022 at 19:38

Imnul României a răsunat de mai multe ori, semn al reușitelor de locul I înregistrate de reprezentantele țării de la Campionatul European de Majorete din Zadar, Croația, desfășurat între 22-25 septembrie.

majorete campionat croatia

Echipele prezente s-au întrecut la diverse categorii. A fost un spectacol de culoare, ritm, muzică și eleganță. România a fost la înălțime și de această dată, iar categoriile de majorete tradiționale cu pom-poni au fost cucerite covârșitor de majoretele din Cluj-Napoca, Zalău și Gherla.

majorete queens dancing croatia gherla

Majoretele Queens Dancing din cadrul Asociației Sportive Invictus Gherla au un palmares bogat după această participare: locul I la duo junioare, locul I la duo senioare, locul III la solo junioare, locul V la solo senioare, locul I – echipe precadeti, locul III – echipe junioare, locul IV – echipe senioare, locul IV – echipe cadeți. Fetele au fost pregătite de Andreea Sabo.

majorete queens dancing croatia

video gherla info

La revenirea acasă, autocarul majoretelor a fost întâmpinat de primarul Ovidiu Drăgan, care le-a felicitat pe fete pentru efortul depus și pentru rezultatele obținute.

Majoretele MCM Girls, care activează în cadrul Casei Municipale de Cultură Gherla, au concurat la probele de marș și scenă.

majorete mcm girls gherla croatia

Cu locul 2 obținut, micuțele echipei au adus acasă titlul de vice-campioane europene la categoria majorete traditionale cu pom-poni.

A fost o satisfacție atât pentru ele, cât și pentru antrenoarele Alexandra Chiriac și Alexandra Blejan.

video gherla info

La revenirea acasă, fetele de MCM Girls au fost întâmpinate și felicitate de părinții încântați de reușită.

majorete mcm girls gherla

articolul original.

UE propune un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei

28 September 2022 at 16:13
image

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Noul pachet de sancțiuni este menit să oblige „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului din Ucraina prin decretarea unei mobilizări și „simulacre de referendumuri, ce sunt o încercare ilegală de a confisca teritoriu și de a schimba granițele internaționale prin forță”, a spus Von der Leyen, conform News.ro.

Acest al optulea pachet de sancțiuni contra Rusiei propus de Uniunea Europeană include interdicții suplimentare asupra importurilor de produse rusești, care ar urma să văduvească Moscova de venituri de circa 7 miliarde de euro.

UE va extinde, de asemenea, interdicțiile de export pentru tehnologiile cheie folosite în armată, precum articole de aviaţie, componente electronice și anumite substanțe chimice. Asta va „slăbi capacitatea Rusiei de a se moderniza” militar, a arătat șefa executivului UE.

Pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului la petrolul rusesc

Pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului la petrolul rusesc și, de asemenea, va interzice prezenţa cetăţenilor UE în conducerea companiilor de stat ruse, a mai anunțat ea.

Într-o declarație acordată presei, miercuri, la Bruxelles, Ursula von der Leyen a afirmat: „Nu acceptăm referendumurile false și niciun fel de anexare a teritoriilor din Ucraina și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare” a războiului.

Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate.

articolul original.

Ce spun UE şi NATO despre scurgerile gazoductelor Nord Stream

28 September 2022 at 11:40
image

Uniunea Europeană şi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au transmis faptul că acele scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost rezultate de o serie de operaţiuni de sabotaj.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 fac legătura între Rusia și Europa, însă UE şi NATO nu au adus acuzaţii directe Rusiei.

UE şi NATO, despre scurgerile gazoductelor Nord Stream

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a transmis faptul că o întrerupere a gazului prin cele două conducte Nord Stream 1 şi 2 ar conduce la „cel mai puternic răspuns posibil.

Vă aducem aminte că iniţial, în cazul scurgerilor de gaze, Ucraina a acuzat Rusia de comiterea unui „atac terorist”, scrie BBC.

De asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat miercuri, 28 septembrie 2022, faptul că scurgerile din gazoductele Nord Steam sunt cauzate de unele acte de sabotaj. Totodată, oficialul a menţionat că a purtat o serie de discuţii despre protecția infrastructurii critice în țările NATO cu ministrul danez al Apărării.

În acelaşi context, Uniunea Europeană a acuzat în urmă cu mai mult timp Rusia că ar utiliza rezervele sale de gaz și gazoductul Nord Steam drept arme împotriva Occidentului.

În aceeaşi ordine de idei, secretarul american de Stat Anthony Blinken a precizat faptul că scurgerilor „nu vor avea un impact major asupra Europei”. Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu transportă în momentul de față gaz în Europa, însă sunt încărcate cu gaz. Blinken nu a acuzat direct Rusia, însă a adăugat că „nu ar fi în interesul nimănui” dacă scurgerile ar fi fost provocate în mod intenţionat.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat mesajul transmis de Ursula von der Leyen.

„Actele de sabotaj asupra Nord Stream par să fie o tentivă de a destabiliza și mai tare furnizarea de energie Uniunii Europene”, a scris el pe Twitter.

Ce s-a întâmplat înainte de apariţia scugerilor de gaze la conductele Nord Stream

Important de precizat este faptul că înainte cu scurt timp de a se înregistra scurgerile de gaze la conductele Nord Stream 1 şi 2, seismologii au raportat explozii subacvatice.

Operatorii gazoductului Nord Stream 2 au transmis un avertisment cu privire la faptul că presiunea în conductă a scăzut luni după-amiază, 26 septembrie 2022. În consecinţă, autorităție daneze le-au recomandat navelor să evite zona din jurul insulei Bornholm. Ieri, operatorul Nord Stream 1 a anunțat că conductele subacvatice au suferit daune istorice în doar o singură zi.

Reamintim că gazoductul Nord Stream 1 care este compus din două conducte paralele, nu a mai furnizat gaz în Europa din luna august a acestui an, când a fost închis de Rusia. Autoritățile de la Moscova au declarat că efectuează lucrări de mentenanță, însă Europa susține că Rusia are în vedere să utilizeze livrările de gaze ca pe o armă.

Important de precizat este ca Nord Steam 1 se întinde pe o distanță de 1200 de kilometri pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei în nord-estul Germaniei. Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost oprit când Rusia a declanşat operaţiunea militară în Ucraina.

Dmitri Pestok, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a declarat „foarte îngrijorat” de scurgeri, afirmând că nu poate fi exclus un atac intenționat.

Oamenii legii danezi au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru.

„Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.

Operatorii gazoductelor au menţionat că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

articolul original.

STUDIU: Efectele social media asupra generației „Z”: un tânăr din cinci vrea să devină „celebru”

27 September 2022 at 12:07

Au însă și probleme, iar în topul dificultăților cu care se confruntă tinerii se află lipsa resurselor financiare, a consilierii în carieră, bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare. 

Sunt tineri, frumoși și stăpânesc aproape toate tainele internetului. Își fac cu ușurință prieteni în toată lumea, iar la un click distanță își găsesc toate informațiile de care au nevoie. Sunt tinerii Generației Z (născuți între 1995 și 2010), iar vocea lor „devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și către părinții și prietenii tinerilor, deoarece această generație este viitorul”, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție.

Cu toate acestea, într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă adolescenții și tinerii zilelor noastre.

Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România au fost colectate și analizate pentru a elabora studiul Insights PulseZ, prin care s-a dorit surprinderea stărilor și comportamentelor în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele Generației Z, pe un eșantion reprezentativ reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că simt nevoia de educație financiară și organizare personală, de gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale, iar fetele, în comparație cu băieții, se dovedesc sensibil mai afectate de lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseală (55% vs 45%), stări emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietate (50% vs 35%).

Totodată, studiul arată că 68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. În același timp tinerii de 16-18 ani își doresc să devină cunoscuți precum o celebritate, mediul digital fiind un catalizator al acestui fenomen. Aproape 1 din 5 tineri își doresc popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau ca exemplu.

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață, tendințele privind modul de învățare al tinerilor Generației Z diferă în funcție de vârstă, de profilul liceului în care învață și de mediul în care studiază (urban – rural). 37% dintre tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre cei de 22-24 de ani aleg în egală măsura sistemul formal și cel non-formal (în format online).

Tinerii sunt dispuși să aloce studiului câteva ore pe zi, iar liderii grupelor de vârstă sunt cei de 19-21 de ani care spun că studiază, în medie, 2,93 ore pe zi.

Apar însă diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural.

Diferențe apar și între tinerii de la profilul uman, care alocă mai mult timp studiului, comparativ cu cei de la profilul real, însă niciunii nu depășesc 3 ore de studiu/zi. 

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube peste 2,3 ore pe zi, Instagram (2,3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1,6 ore). Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok. Utilizarea WhatsApp și a emailului crește în preferințe odată cu vârsta.

Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a explicat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

În ceea ce privește comportamentul financiar, aplicațiile BT Pay și Revolut ocupă primele poziții în preferințele tinerilor, în top fiind transferul direct prin aplicația către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, concluzia fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile.

După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre cei de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar cei mai mulți tineri din grupa de vârstă 22-24 preferă platformele BT – 36%.

Studiul Insights PulseZ” 2022 a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL).


articolul original.

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei

28 September 2022 at 07:45
image

Fostul europarlamentar ungar Bela Kovacs, a fost condamnat de Curtea Supremă a Ungariei pentru că a lucrat pentru interesele Rusiei şi pentru a slăbi politica Uniunii Europene.

„Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenţia de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru „fraudă fiscală” şi „falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”. Lui Bela Kovacs i se reproşează că a semnat contracte de stagiu „fictive”, cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik a ieşit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzaţii, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanţă în 2020 şi unde predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria „KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informaţii ruse, Bela Kovacs se declară „victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban, transmite AGERPRES

articolul original.

Cătălin Drulă: Bode și Burduja au făcut matrapaslâcuri în acordarea împrumutului pentru Blue Air / În 2022, lucrurile sunt chiar mai grave. Vorbim de o țeapă, un Caritas, cu sute de mii de români păgubiți (VIDEO)

28 September 2022 at 07:54
image

Liderul USR, Cătălin Drulă, îi acuză pe liberalii Lucian Bode și Sebastian Burduja că au făcut „matrapaslâcuri” în acordarea ajutorului de stat pentru Blue Air în 2020, însă susține că în ceea ce privește anul 2022 „lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave„ și „vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români”.

Cătălin Drulă (USR) lansează acuzații în scandalul Blue Air

„E un întreg rechizitoriu. Eu cred că cineva din Ministerul Finanțelor a vrut să se pună la adăpost și a spus totul dinainte într-un document care a scăpat pe un site oficial al statului român, îl puteți găsi pe site-ul Ministerului Finanțelor. Așa vedem matrapaslâcurile făcute de Bode și Burduja în acordarea acestui împrumut”, spune fostul ministru al Transporturilor.

„Dacă mergem înainte către anul 2022, aici lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave. Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români. Avem scrisori disperate de la compania Blue Air în care ne spun că nu își mai pot plăti ratele, notifică statul român”, a adăugat liderul USR.

„Tot în luna mai, și asta este foarte interesant, preocuparea domnului Grindeanu era, în caz că statul preia această companie, să aibă grijă să nu ajungă la Ministerul Transporturilor așa cum fusese ordonanța din 2020. În luna mai, în Camera Deputaților, prin Comisia de transporturi, prin deputații PSD, la comanda domnului Grindeanu, a fost introdus un amendament și votat, în ciuda opoziției USR, astfel încât compania să ajungă la AAAS, fostul AVAS, cimitirul de relicve comuniste. Practic, domnul Grindeanu se pregătea pentru un faliment anunțat, dar nu le-a spus și românilor”, a mai spus el.

articolul original.

Liga Națiunilor: Spania învinge Portugalia și promovează în eșalonul de elită

27 September 2022 at 21:20
image

Spania s-a calificat la turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal după o victorie dramatică în Portugalia, marţi seara, scor 1-0.

Alvaro Morata a marcat singurul gol al partidei (’88), reușind totodată prima victorie oficială a Spaniei pe teren lusitan din 1934 încoace, notează Agerpres.

Cehia a retrogradat în Liga B după ce a fost învinsă de Elveţia cu 2-1. Soarta partidei şi a supravieţuirii putea fi diferită, însă cehii au ratat un penalty şi au avut o bară.

Serbia a promovat în Liga A, după 2-0 cu Norvegia, în deplasare. Aleksandar Mitrović a marcat al 50-lea său gol cu acest prilej.

În schimb, Suedia, ţinută în şah de Slovenia (1-1), a retrogradat în Liga C.

Scoţia va juca şi ea în eşalonul de elită al competiţiei (Liga A), după ce a remizat cu Ucraina, 0-0, la Cracovia. Armenia a retrogradat şi ea în Liga C.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Ursula von der Lyen s-a comportat ca un Stalin ale UE. Italienii au votat-o pe Giorgia Meloni și ca răspuns demn la tentativa de umilire din partea președintei CE’

27 September 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ” reacția nesăbuită a Ursulei von der Lyen i-a făcut pe italienii să-și dea seama că Giorgia Meloni avea dreptate în ce privește Uniunea Europeană.

”Alegerile parlamentare anticipate din Italia au avut o prezență la vot de 63,91%.

În România postdecembristă, o asemenea prezență la vot nu s-a mai înregistrat din 2000, cînd parlamentarele s-au ținut împreună cu prezidențialele. Începînd cu 2008, cînd pentru prima oară în postdecembrism alegerile parlamentare au fost diferențiate de cele prezidențiale, prezența la scrutin a fost catastrofală . 2008 – 39%. 2012 – 41%. 2016- 39%. 2020 – 33%.

Am simțit nevoia unei comparații cu alegerile de la noi, deoarece prezența mare la vot ( și în Italia a fost mare prin comparație cu prezența de la noi), e deosebit de importantă nu atît pentru încrederea Poporului în democrație, cît mai ales pentru legitimitatea partidului care a învins. Cu 26%, partidul Fratelli dʼItalia poate considera ca avînd în spate o forță electorală puternică. Și față de această forță partidul e dator vîndut, ca să zic așa, dacă parvine la guvernare, deoarece el a primit voturile în schimbul făgăduielilor electorale.

Partidul condus de Georgia Meloni a avut la alegerile anterioare, cele din 2018, doar 4%. La alegerile din 2022 a obținut 26%. Un salt uriaș, greu de imaginat într-o democrație.
Luînd în considerare aceste aspecte, e obligatoriu să ne întrebăm ce punct din Programul politic a sedus atît de tare pe italieni încît aceștia au făcut ca un partid să sară în doar patru ani de la 4% la 26% acum.

De regulă astfel de salturi au loc în cazul unui partid nou înființat, care vine în fața electoratului cu propuneri halucinant de populiste, imposibil de concretizat. E ceea ce s-a petrecut la noi cu partidul lui Dan Diaconescu în 2012.

Aceste populisme lipsesc din programul partidului Fratelli dʼItalia sau sînt într-o proporție prea mică pentru a le lua în calcul cînd vrem să vedem ce a sedus electoratul.

De ce au votat italienii partidul condus de Georgia Meloni?

Răspunsul ni-l dă reacția virulentă a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Lyen în fața sondajelor care dădeau cîștigătoare partidul Fratelli dʼItalia:

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă în Italia – am vorbit mai devreme despre Ungaria și Polonia – Comisia Europeană are instrumentele necesare.”

După succesul înregistrat de Giorgia Meloni mulți s-au grăbit să explice rezultatul prin reacția italienilor la amenințările Ursulei.
Da, italienii au votat-o pe Giorgia Meloni și ca răspuns demn la tentativa de umilire din partea președintei Comisiei UE.

După opinia mea nu aceasta a fost cauza principală. Reacția nesăbuită a Ursulei von der Lyen i-a făcut pe italienii să-și dea seama că Giorgia Meloni avea dreptate în ce privește Uniunea Europeană.

Pe parcursul campaniei partidul Fratelli dʼItalia a denunțat incredibila transformare a UE sub mandatul Ursulei von der Lyen dintr-o Uniune democratică, în care se ține cont, ca în orice democrație, și de punctele de vedere ale statelor membre, într-un nou Lagăr socialist de pe vremea Uniunii Sovietice. Se știe că pe vremea Lagărului socialist, guvernele statelor din Est erau simpli executanți ai Țarului comunist de la Kremlin, secretarul general al PCUS. De altfel una dintre cauzele prăbușirii Comunismului în Est a fost și dictatura insuportabilă a Moscovei asupra statelor comuniste. Mai nou, locul Moscovei l-a luat Bruxellesul, iar cel al secretarului general al PCUS, Președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Lyen a ajuns președinta Comisiei Europene în urma unor intrigi de budoar. Ea nu a abținut această funcție în urma unor alegeri directe la nivelul Uniunii Europene. Poziția președintei UE în raport cu statele membre e dată de felul în care a fost desemnată. Dacă ar fi fost aleasă direct (cum s-ar cuveni, de altfel) de către cetățenii UE, s-ar fi zis că în funcția de președintă a Comisiei ea transpune în practică nu pozițiile guvernelor, ci pozițiile cetățenilor. O alegere directă ar fi presupus un program al candidatei pentru care ar fi fost aleasă. Felul în care a ajuns în fruntea Comisiei conferă Ursulei von der Lyen prerogativele unui primus inter pares în raport cu premierii statelor care alcătuiesc Uniunea Europeană. Și așa ar fi trebuit să se poarte.

Cu atît mai mult s-ar fi impus asta cu cît Brexitul a semnalat un început de nemulțumire în rîndul cetățenilor Uniunii față de tendința transformării Birocrației de la Bruxelles într-o entitate suprastatală, cu propriile mecanisme și propriile interese, interese în tot mai mare contradicție cu interesele popoarelor din UE. La vremea respectivă s-a început o dezbatere despre Reformarea UE în direcția unei mai mari independențe a statelor suverane față de Birocrația de la Bruxelles.

Pandemia a fost fatală procesului pe cale de a se naște. Și nu atît pentru că noile provocări au împins în plan secund chestiunile generale, cît mai ales pentru că Birocrația de la Bruxelles, condusă de Ursula von der Lyen, a descoperit în Criză fericirea de a comanda. Pentru că la nivelul UE se cerea o coordonare a eforturilor angajate de toate statele, profitînd de nevoia unei centralizări, Ursula von der Lyen a transformat funcția de președintă a Comisiei într-una de Stalin al UE. Cu de la sine putere ea a comandat în numele statelor membre cantități uriașe de vaccin, plătite de cetățenii UE. Tot ea a comandat statelor membre o propagandă deșănțată vaccinurilor ceea ce a dus la creșterea neîncrederii față de medicament. Recent, ministrul nostru al Sănătății a recunoscut că distrugerea vaccinurilor inutilizate va costa România 200 de milioane de euro. Dacă ne gîndim la cît a costat achiziționarea pentru noi de către Ursula a vaccinurilor, administrarea vaccinurilor și propaganda făcută acestora vom descoperi că indicațiile dictatoriale date de președinta Comisiei au costat strașnic pe cetățenii români.

Pandemiei i-a urmat Criza Războiului din Ucraina.Și în acest caz Ursula von der Lyen s-a comportat ca un Stalin ale UE. A angajat cu de la sine Uniunea Europeană într-o implicare iresponsabilă în Război de partea lui Vladimir Zelenski, implicare care nu a ținut cont de interesele unor state membre, a compromis examenul care e admiterea în UE, idealizînd democrația din Ucraina, a transformat sancțiunile dintr-un instrument menit a promova pacea într-o armă menită a înteți Războiul. Criza energetică a fost un nou prilej de exersare a plăcerilor dictatoriale de către Ursula. Netam nesam ea a cerut statelor membre să facă economii de energie de 15%, chiar și cdacă unele state membre, precum România n-aveau nevoie de așa ceva.

Două state membre – Ungaria și Polonia – legendare prin faptul că au inițiat în 1989 procesul de prăbușire a comunismului – sînt amenințate iar și iar de Ursula von der Lyen cu tăierea fondurilor europene, pentru că nu-i ascultă indicațiile.

Amenințările adresate italienilor ca să fie atenți cu cine votează, mai precis ca nu cumva să voteze pe altcineva decît cine le spune ea, n-a fost o scăpare și nici cum caută unii să ne convingă expresia dependenței Ursulei von der Lyen de forța din afara Uniunii. A fost expresia clară a unei beții. Cea de se vedea un fel de Stalin al UE.

Contrar neghiobiile propagandistice în circulație prin presa noastră mituită italienii n-au votat ieșirea țării din UE, așa cum n-au făcut-o nici ungurii și nici polonezii. Ei au votat pentru o Uniune Europeană întoarsă la rădăcini, pentru o Uniune Europeană democratică și nu dicatorială.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei’

27 September 2022 at 19:22
image

Nu cred că Uniunea Europeană, în ansamblul său este în pericol, dar exact cum spuneți, mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. După molimă, după război fierbinte, după criza energetică, după criza economică, o să avem și o criză politică la nivelul Uniunii Europene. De ce spun asta? Pentru că Bruxelles-ul luptă pentru valorile sale. Doamna Ursula von der Leyen a ieșit chiar înaintea alegerilor să atragă atenția Italiei că va fi lipsită de fondurile europene. Nu a fost foarte inspirată, pentru că vedeți rezultatul obținut și, mă rog, acum a declarat că speră să colaboreze bine cu viitorul guvern italian.

Oricum Bruxelles-ul avea această atitudine față de Polonia, fiindcă avea o justiție nefuncțională, la fel ca noi, și a încercat să și-o facă funcțională. Se merge pe linia asta unde este inclusă și România, doar că România nu a luptat. Polonia e un stat și o țară care luptă, știți bine că de 3 ori în istorie a fost desființară și de 3 ori s-a reînființat.

Despre Ungaria nu avem ce să discutăm, e agentul oficial al lui Putin în sânul Uniunii Europene. Mai e partidul ăsta din Suedia, tot de extremă dreaptă. Adevărul este că Italia este prima breșă majoră, pentru că Italia este probabil prima putere culturală a lumii sau, în orice caz, a lumii occidentale. Este și o putere economică importantă în Uniunea Europeană, cu relații pe toate continentele, pentru că minoritatea italiană este foarte puternică. O ruptură între Roma și Bruxelles se va resimții în toată Europa, să știți”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

Își permite Meloni să piardă bani din fondurile europene?

PNRR-ul Italiei este de 150 de miliarde de euro. Cred că niciun stat nu-și permite să rămână fără banii ăștia. În același timp, Italia poate bloca imigranții care vin de pe Mediterană, lucru care nu e acceptabil la Bruxelles, poate expulza imigranți, lucru care nu s-a întâmplat în Uniunea Europeană, poate să își folosească dreptul de veto la decizii cheie ale Uniunii Europene. Atenție, Italia nu e România!

România are o voce mică, un piuit așa, undeva sub masa Bruxelles-ului. Atâta putem, nu mai contează. Poate după viitoarele alegeri prezidențiale, după următorul guvern… poate o să avem o importanță mai mare în viitor. Poate peste 10 sau 20 de ani, nu știu. Important este că România e bine așa cum e. E o țară stabilă, e o țară liniștită, e o țară fără extremisme, care o duce mai bine sau mai rău, la fel ca toată lumea… nu mult mai rău decât ceilalți.

În Italia se pot întâmpla multe lucruri, iar potențialul Italiei este mult mai mare. În sfârșit, în colțul din Vest avem Marea Britanie, care a ieșit din Uniunea Europeană, e Regele Carol al III-lea acolo. Sigur, nu se va schimba politica, iar doamna Liz Truss este o demnă urmașă a lui Boris Johnson. Dacă Italia vrea să găsească un aliat, acel aliat este Marea Britanie”, a mai precizat analistul politic.

Breșele din interiorul Uniunii Europene nu vin de la Putin

Aceste breșe nu vin de la Putin, el doar se dă mare. Acestea sunt problemele fundamentale ale Uniunii Europene. Dacă națiunile se tot reformează, Bruxelles-ul este cel mai anchilozat. Administrația de la Bruxelles – care nu se confruntă cu oameni în stradă, nu se confruntă cu alegeri libere, știți bine cum se aleg la Bruxelles – este un pic ruptă de realitate. Acea administrație trebuie să înțeleagă cum e și cu Green Deal-ul, și cu mâncatul de gândaci, și cu ale lucruri pentru care lumea nu este pregătită. 

În momentul acesta este blocată propaganda rusă, care a făcut mult rău. De altfel, să știți că Federația Rusă nu va mai ataca pe nimeni cu tancul. Va ataca cu fake news – cu propaganda asta ticăloasă despre care vorbiți – cu atacuri informatice, cu un act terorist ici și colo, dacă e cazul, dar nu cu tancul, fiindcă s-a văzut că sunt în urmă cu decenii.

Nu ne bucurăm, dar se bazează pe ceva victoria aceasta. Să ne amintim că și în Franța Marine le Pen era cât pe aci să câștige. Migrația acesta necontrolată, anumite lucruri care nu sunt încă apropiate sufletului uman, sufletului european, precum și multe alte lucruri care vin prin directivă de la Bruxelles fac ca statele să nu fie pregătite să le adopte.

Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei, n-am nicio îndoială, dar pentru asta hai să facem pași mici, să nu sărim foarte mult în față”, a mai spus analistul politic, Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro.

articolul original.

Apel umanitar pentru o tânără diagnosticată cu o boală gravă

27 September 2022 at 15:15
Campanie donare sange

Apel umanitar pentru o tânără în vârstă de 24 de ani. Ioana Manuela Sorodoc a fost diagnosticată cu leucemie și are nevoie de sânge pentru a putea fi salvată.

Tânăra din Vorona este internată la Institutul Regional de Oncologie Iași Aceasta are nevoie de sânge, grupa A2Rh+, dar este acceptată orice altă grupă. Rudele acesteia asigură transportul până la Iași celor care doresc să ajute.

„Pentru cei din Iași, donarea se face la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași. Sa specificați la Centru Regional de Transfuzii Sanguine NUMELE după ce ați donat. Program de donare: luni-vineri între orele 7:30-11:00 și 11:30-13:30”, se arată în mesajul postat.

articolul original.

Numărul rușilor care au intrat în UE a crescut cu 30% de la mobilizarea ordonată de Putin

27 September 2022 at 17:08

Numărul rușilor care intră în UE a crescut în urma unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.

“În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, a spus Frontex într-un comunicat.

Numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au sosit în Finlanda, potrivit comunicatului.

„Frontex estimează că trecerile ilegale ale frontierei ar putea crește dacă Federația Rusă decide să închidă granița pentru potențialii recruți”, a spus agenția.

Pentru a scăpa de coloanele de mașini care se întind și pe aproximativ 20 de kilometri, rușii care caută să scape de mobilizarea parțială decisă de Vladimir Putin trec granița spre Georgia pe jos.

Imaginile din satelit oferite de Maxar Technologies arată că duminică erau cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN.

Recent, autoritățile de frontieră din țări precum Finlanda, Georgia, Kazahstan sau Mongolia s-au plâns de cozi uriașe la granițe. Imaginile din satelit, făcute publice de compania Maxar Technologies, arată cozi kilometrice de mașini și la granița Rusiei cu Mongolia.

articolul original.

România, primul loc în UE la majorarea facturilor la utilități: Creşterea a depăşit rata inflaţiei generale

27 September 2022 at 16:31

România, primul loc în UE la majorarea facturilor la utilități: Creşterea a depăşit rata inflaţiei generale

Potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, facturile la utilităţi ale românilor au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

Monitorul Social a publicat un infografic cu privire la creşterea preţurilor la facturile casnice pentru utilităţi în ultimii ani în România faţă de media europeană.

„Cu termenul de referinţă a preţurilor la utilităţi din 2015, facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creştere este de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Media UE-27 pentru creşterea preţurilor la utilităţi a fost de la 89% din preţul de referinţă în 2010 până la 110% din preţul de referinţă în 2021. Creşterea cumulată a preţurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană”, arată infograficul.

Conform sursei citate, pe lângă creşterea totală de preţuri cea mai ridicată, România a înregistrat constant şi printre cele mai mari creşteri anuale ale facturilor. În fiecare dintre anii 2011, 2013, 2018 şi 2021 facturile au crescut cu măcar 8%, cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.

Spre deosebire, inflaţia raportată la indicele preţurilor de consum (IPC) între 2010 şi 2021 a fost semnificativ mai mică. Dinamica acestuia a fost de la 88% din preţul de referinţă în 2010 până la 115% din preţul de referinţă în 2021. Şi la acest capitol România a avut printre cele mai mari creşteri de preţuri, după Ungaria.

„Creşterea preţurilor la utilităţi în România a depăşit cu mult rata inflaţiei generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente, însă creşterea de preţuri cea mai mare a fost înregistrată la facturile pentru utilităţile casnice”, mai arată infograficul.

articolul original.

Bruxelles-ul se teme de ceva? Comisia Europeană a aprobat Italiei o nouă tranșă de bani din planul UE de relansare: ‘Bravo Italia și continuați așa! Comisia este alături de voi pe calea către redresare’

27 September 2022 at 14:21
image

Comisia Europeană (CE) a aprobat o nouă tranşă, de 21 de miliarde de euro, pentru Italia în cadrul planului european de relansare, considerând că guvernul în exerciţiu condus de pro-europeanul Mario Draghi şi-a îndeplinit promisiunile privind reformele, şi a îndemnat viitorul guvern ce ar putea fi condus de lidera extremei drepte Giorgia Meloni să continue programul de reforme.

‘Bravo Italia şi continuaţi aşa! Comisia este alături de voi pe calea către redresare’‘, a transmis într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care înaintea alegerilor câştigate duminică de coaliţia de dreapta a Giorgiei Meloni ameninţase Italia că, dacă la Roma va fi instalat un guvern eurosceptic, Bruxelles-ul are ”la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei„, relatează Reuters şi AFP.

O declaraţie de o ”aroganţă neruşinată”, a reacţionat Matteo Salvini, liderul Ligii, partid membru al coaliţie lui Meloni şi care a ameninţat-o la rândul său pe şefa Comisiei Europene cu o moţiune de cenzură.

Italia beneficiază în planul de relansare NextGenerationEU de granturi şi credite ce însumează 192 de miliarde de euro. Însă accesarea acestor sume, eliberate în tranşe, este condiţionată de respectarea unui calendar precis de reforme convenit cu Comisia Europeană.

Până în prezent Italia a primit 46 de miliarde de euro în cadrul acestui program, iar pentru viitoarea tranşă de 21 de miliarde (10 miliarde granturi şi 11 miliarde împrumuturi) Comisia Europeană a apreciat că guvernul de la Roma a ”furnizat elemente doveditoare detaliate şi complete” asupra realizării reformelor ce privesc ‘‘angajările în sectorul public, contractele publice, profesia de profesor, administraţia fiscală şi sistemele sanitare teritoriale”, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Lovitură pentru Vladimir Putin! Giorgia Meloni a promis că va furniza arme Ucrainei: ‘Nu o să tolerez nicio ambiguitate în această privință’

articolul original.
❌