ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Suceava: Aproape 100 de medici de la Spitalul Județean au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa de la Oncologie, cercetată pentru luare de mită

1 February 2023 at 07:14
image

Aproape 100 de medici din Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa Secției de Oncologie. Aceasta este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată, iar după ce a stat cinci zile în arest preventiv a fost plasată ulterior în arest la domiciliu.

Memoriul de susţinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh a fost semnat de 95 din cei 252 de medici care activează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Aceștia spun că “eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora”.

Și toate acestea pentru efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor.

Semnatarii scrisorii, care a fost depusă la Curtea de Apel Suceava, mai spun că nu cred că în cazul colegei lor poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite.

Pe de altă parte judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava consideră că faptele de care este acuzată Anca Dumitrovici Ababneh au caracter penal și întrunesc elementele infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Magistrații au mai arătat că „atențiile”, cadourile sau sume de bani către medici sunt o practică uzuală în România, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect, iar pacienții pot fi cercetați la rândul lor pentru dare de mită.

În cazul șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava anchetatorii arată că ar fi primit mită de 64 de ori constând în diferite sume de bani, dar și alte produse, cum ar fi cafea sau miere de albine.

Faptele ar fi fost comise în cursul anului trecut, iar totul s-a aflat după sesizările familiilor a doi bolnavi de cancer.

Citește și: Personalul Spitalului Județean Suceava, reinstruit să nu ia mită, după cazul șefei de la Oncologie, cercetată pentru șpagă

articolul original.

Piperea duce lupta la alt nivel

1 February 2023 at 06:05
By: (I.R.)

Avocatul Gheorghe Piperea a mers în Parlamentul European, la comisia unde se dezbate impactul negativ asupra drepturilor și libertăților fundamentale al politicii UE în pandemie.

Legat de acest subiect, avocatul a arătat, pe pagina sa de Facebook:

Că tot sunt la Bruxelles și mă pregătesc de conferința dedicată conflictului dintre constituțiile naționale și dreptul UE, mă gândeam că, atunci când :
(i) guvernului tău îi e frică de tine, iar tu
(ii) știi totul despre guvernul tău,
atunci e democrație.
Însă atunci când ți-e frică de guvernul “tău” și nu știi nimic despre cei din guvernul “tău” și absolut nimic din ce fac ei, atunci de tiranie.
În cartierul UE din acest oraș sunt peste 50 de mii de birocrați fără fețe, fără nume și fără numere, dar care impun tot ce se întâmplă în politică, justiție și administrație, inclusiv la nivelul națiunilor mici, periferice. Sunt anonimi, sunt insistenți și “proactivi” ca termitele, sunt ne-aleși de nimeni (dar impuși acolo prin proceduri conduse și implementate de ong-uri globaliste, pe care nu le știe și nu le vrea nimeni), sunt i-responsabili, dar irepresibili.
Gândiți-vă la doar două exemple: contractele secrete cu big pharma și finanțarea conflictului armat de la granița noastră.
Parlamentul european e pur decorativ, iar CJUE face rar jocul independenței și al imparțialității față de Comisia Europeană. Acest supra-stat al birocraților face ce vrea, la adăpost de critici și răspundere, la fel ca pe vremea “centralismului democratic” sovietic.
Ca să poată păstra șansa supraviețuirii, UE trebuie refăcută din 2024. Un bun început ar fi dreptul de inițiativă legislativă acordat parlamentarilor și moțiunea de cenzură.
Un bun parcurs ar fi revenirea la punctele (i) și (ii) de mai sus.
articolul original.

Fuego, la Constanța, în spectacolul Extraordinar de Folclor de Dragobete şi Mărţişor

31 January 2023 at 21:13
image

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează pe data de 22 februarie 2023, începând cu ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, proiectul cultural – artistic Spectacol Extraordinar de Folclor – Dragobete şi Mărţişor.

Spectacolul aduce în atenția publicului constănțean importanța păstrării și valorificării folclorului românesc, prin suite instrumentale și coregrafice pregătite de orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâuleţul” și prin interpretările artiștilor: Paul Surugiu – Fuego şi Elena Plătică solista ansamblului.

Evenimentul va prezenta într-o împletire armonioasă de contemporan şi tradițional şi este dedicat celor două sărbători ce dau startul primăverii, Dragobetele și Mărțișorul. Orchestra Ansmablului este condusă prin bagheta magică a dirijorului Cristian Obrejan.

Intrarea este liberă.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 342: Ucraina ar vrea să adere la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Cât de realist este acest termen

31 January 2023 at 08:05
image

Ziua 432 de război în Ucraine. Premierul de la Kiev, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles. „Avem un plan foarte ambiţios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem fi deja în etapa premergătoare începerii negocierilor de aderare”, a declarat Denis Şmihal într-un interviu acordat site-ului Politico.eu înaintea reuniunii UE-Ucraina, programată pe 3 februarie la Kiev.

Ucraina ar vrea să adere rapid la UE

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles.

„Avem un plan foarte ambiţios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem fi deja în etapa premergătoare începerii negocierilor de aderare”, a declarat Denis Şmihal într-un interviu acordat site-ului Politico.eu înaintea reuniunii UE-Ucraina, programată pe 3 februarie la Kiev.

„Problema este că nimeni din cadrul Uniunii Europene nu consideră realist acest termen”, comentează site-ul Politico.eu, notând că oficialii de la Bruxelles încearcă să menţină o perspectivă îndepărtată asupra admiterii Ucrainei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat anul trecut că, deşi Ucraina a primit statutul de candidat pentru integrarea europeană, probabil vor trece „decenii” până să devină membră a Uniunii Europene. Chiar şi liderii care au susţinut insistent acordarea statutului de candidat la summitul UE din iunie 2022 recunosc la nivel privat că aderarea se poate produce abia peste câţiva ani. Spre exemplu, naţiuni precum Serbia, Turcia şi Muntenegru aşteaptă de mulţi ani să adere la UE, Ankara chiar din 1999.

„Ucraina este un caz foarte complex pentru UE. Sunt mulţi care argumentează că Bruxellesul are o responsabilitate specială faţă de Kiev. Furia ucrainenilor faţă de hotărârea preşedintelui Viktor Ianukovici de retragere din Acordul european de asociere politică şi economică la cererea Rusiei a declanşat revoluţia Maidan din 2014 şi a creat premisele pentru război. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a notat că Ucraina este «singura ţară în care oamenii au fost împuşcaţi pentru că s-au înfăşurat în drapelul UE».

Aliaţii apropiaţi ai Ucrainei din UE, precum Polonia şi statele baltice, susţin puternic ambiţiile de integrare ale Kievului, considerând că este vorba de o democraţie care opune rezistenţă unui agresor. Multe dintre vechile state UE sunt mai sceptice, în condiţiile în care Ucraina, o superputere agricolă mondială, le-ar putea dilua puterile şi avantajele. Ucraina şi Polonia, cu populaţii totale de 80 de milioane de locuitori, s-ar putea alia pentru a rivaliza cu Germania ca forţă politică în Consiliul European, iar unele voci argumentează că Ucraina ar atrage fonduri în mod excesiv din bugetul Uniunii Europene”, subliniază site-ul Politico.eu, citat de Mediafax.

Pe fondul disputelor, oficialii UE au iniţiat deja eforturile pentru ca reuniunea UE-Ucraina programată vineri la Kiev să menţină poziţia de la summitul Consiliului European din iunie 2022, privind îndeplinirea în mod strict a criteriilor specifice pentru integrarea europeană. „Aşteptările sunt destul de mari la Kiev, dar este necesar să fie îndeplinite toate condiţiile fixate de Comisia Europeană. Este un proces pe bază de merite”, a afirmat un oficial de rang înalt de la Bruxelles, sub protecţia anonimatului.

Una dintre problemele majore ale Ucrainei este corupţia, dar premierul Denis Şmihal afirmă că autorităţile tratează cu seriozitate eforturile de combatere a practicilor ilegale.

„Avem nevoie de o Ucraină reformată. Nu putem avea aceeaşi Ucraină ca înaintea războiului”, a insistat un oficial european implicat direct în pregătirea reuniunii de vineri.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

UPDATE | FOTO: După ce a fost adus marți dimineață la DNA în cătușe, Victor Pițurcă a fost pus sub control judiciar / Fiul lui, Alexandru Pițurcă, urmărit penal în același dosar

31 January 2023 at 08:00

Jurnaliștii GÂNDUL au primele imagini cu fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, după ce a fost reținut de procurorii DNA. Fostul antrenor a fost adus, marți, la prima oră, la sediul central al Parchetului anticorupție. Anterior, a ajuns și fiul, Alexandru Pițurcă, care urmează să dea explicații în fața organelor de urmărire penală.

UPDATE 10:25: Victor Pițurcă, pus sub control judiciar 

După ce a fost adus marți dimineață la DNA în cătușe, Victor Pițurcă a fost pus sub control judiciar.

El a plecat de la arestul central al Poliției Capitalei marți, în jurul orei 10:30.

UPDATE ora 10:00: Victor Pițurcă a părăsit sediul DNA

Fostul selecționer al Naționalei a ieșit din sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), marți, în jurul orei 10:00, la mai puțin de două ore de la momentul în care a fost adus cu o escortă a poliției.

El a fost dus la Arestul central cu aceeași dubă cu care a fost adus la DNA, marți dimineața.

UPDATE ora 09:30: Ginerele lui Victor Pițurcă, în fața sediului DNA

Ginerele lui Victor Pițurcă a venit, marți dimineața, la DNA.

El nu a intrat în sediul central al parchetului anticorupție, ci a fost surprins în fața clădirii de pe Știrbei Vodă de jurnaliștii Gândul.

Soțul fiicei fostului selecționer este vizibil stresat, vorbește la telefon și nu își găsește liniștea știind că în interior, în fața organelor de cercetare penală, sunt socrul și cumnatul lui.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Victor Pițurcă a fost adus, marți, cu o escortă a Poliției, de la Arestul central al Capitalei la sediul DNA, din București. El urmează să dea noi declarații în dosarul de corupție ce vizează achiziția de măști de protecție în perioada pandemiei de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Tot marți va fi audiat și Alexandru Pițurcă, pentru că firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului fostului selecționer. El a ajuns la DNA înaintea tatălui său.

Procurorii anticorupție au probe care indică faptul că Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului său accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării.

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență și un complet de judecată ar urma să stabilească dacă acesta va fi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

  • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

UE cere ferm eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele româneşti

31 January 2023 at 07:17
image

Comisia Europeană a solicitat României anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare de la noi din țară, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens, relevă documente analizate de Profit.ro.

În 2020, Parlamentul a decis reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, printr-un amendament propus de PSD, astfel încât, pentru medicamentele produse în România, contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara ţării, în schimb, taxa a rămas neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.

Ce prevede avertismentul UE de anul trecut

Anul trecut, însă, Comisia Europeană a deschis un dosar în acest caz şi a transmis autorităţilor române o scrisoare în care arată că nivelul diferențiat de contribuție trimestrială pentru produsele originare din România (15%) constituie o incompatibilitate cu art.110 din Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE). Articolul 110 prevede că:

”Niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”, relatează .

Acum, conform sursei citate, Ministerul Sănătăţii va prezenta în Guvern un proiect de lege care prevede abrogarea contribuției de 15% pentru medicamente produse în România.

articolul original.

Care sunt condiţiile președintelui francez, Emmanuel Macron pentru o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina

31 January 2023 at 08:13

Franța a precizat că nu se opune trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții cruciale pentru ca războiul să nu escaladeze.

Astfel, președintele francez Emmanuel Macron spune că ar putea exista o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că trebuie îndeplinite anumite condiții.

În afirmaţiile sale, „La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, cotidianul francez Le Monde a precizat că livrarea de echipamente militare Ucrainei nu ar trebui să slăbească capacitățile armatei franceze.

„Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii”, a subliniat Emmanuel Macron.

Livrarea de avioane de vânătoare, un pas major

În contextul războiului, prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a precizat, la rândul său, că trimiterea de avioane de vânătoare către Ucraina nu este un lucru despre care nu se poate vorbi, însă este pas major.

Surse ucrainene spun că Polonia ar fi favorabilă unui astfel de transfer pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Totuși, prim-ministrul polonez spune că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

De altfel, Germania, care a fost de acord cu greu  să furnizeze tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, spune că nu se poate vorbi despre posibilitatea de furnizare a avioanelor de vânătoare.

Concret, Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Pentru Ucraina, lupta pentru a obține tancuri de luptă occidentale a fost doar începutul

În contextul apărării, având în vedere că Abrams construite în SUA și Leopards fabricate în Germania se îndreaptă acum spre linia frontului, după luni de certuri între aliații occidentali, planificatorii militari de la Kiev își îndreaptă atenția spre ceea ce ei consideră a fi următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși – livrări de avioane de luptă moderne.

Iar, conversațiile cu mai mult de o jumătate de duzină de oficiali militari și diplomați occidentali confirmă că o dezbatere internă privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă este deja în curs de desfășurare, fiind promovată de către oficialii ucraineni cu sprijinul statelor baltice cu atitudini războinice.

Dezbaterea se va dovedi, probabil, chiar mai controversată decât disputa privind furnizarea de tancuri. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au declarat că guvernele lor nu mai consideră că ideea nu mai poate fi pusă în practică, dar că temerile legate de o escaladare rămân ridicate.

articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Consiliul European a adoptat o recomandare privind un venit minim adecvat: ‘Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de ieșire din sărăcie și excluziune’

30 January 2023 at 21:01
image

Consiliul European (CE) a adoptat o recomandare care vizează combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale şi urmărirea unor niveluri ridicate de ocupare a forţei de muncă prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare şi servicii esenţiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente şi prin încurajarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor care sunt apte de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă, deşi toate statele membre dispun de plase de siguranţă socială, progresele înregistrate în ceea ce priveşte accesibilitatea şi adecvarea acestora au fost inegale. Prin urmare, Consiliul recomandă ca statele membre să stabilească şi, dacă este necesar, să consolideze plase de siguranţă socială solide, combinând un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestaţii de venit minim şi al altor prestaţii monetare de însoţire, cu prestaţii în natură, şi oferind acces la servicii de facilitare şi servicii esenţiale.

De asemenea, se recomandă ca statele membre să stabilească nivelul venitului minim printr-o metodologie transparentă şi solidă, în conformitate cu legislaţia naţională şi implicând părţile interesate relevante, luând în considerare sursele de venit globale, nevoile specifice şi situaţiile dezavantajoase ale gospodăriilor, venitul persoanelor cu câştiguri salariale scăzute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai şi puterea de cumpărare, precum şi nivelurile preţurilor şi evoluţiile aferente ale acestora. În vederea promovării egalităţii de gen, a securităţii veniturilor şi a independenţei economice a femeilor, a tinerilor adulţi şi a persoanelor cu handicap, Consiliul recomandă totodată asigurarea posibilităţii de a solicita ca venitul minim să fie acordat membrilor individuali ai gospodăriei.

Se recomandă, totodată, ca statele membre să ajungă treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu în 2030, protejând în acelaşi timp sustenabilitatea finanţelor publice. În plus, statele membre ar trebui să revizuiască periodic şi, ori de câte ori este relevant, să ajusteze nivelul venitului minim pentru a menţine caracterul adecvat al acestuia. În perioade de încetinire a creşterii economice, flexibilitatea în conceperea venitului minim poate juca un rol important în atenuarea consecinţelor sociale negative, precum şi un rol stabilizator în economie.

Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de ieşire din sărăcie şi excluziune. În perioade de criză economică, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresări durabile şi favorabile incluziunii. Plasele de siguranţă socială solide nu numai că îmbunătăţesc rezultatele sociale şi rezultatele privind starea de sănătate pentru persoanele cu acces minim la piaţa muncii, dar oferă şi beneficii sociale şi economice durabile pentru Uniunea Europeană, având ca rezultat societăţi mai echitabile, mai coezive şi mai reziliente.

În pofida realizării de progrese în ultimul deceniu, în 2021 peste 95,4 milioane de persoane erau încă expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, iar riscul menţionat era mai mare pentru femei. Pandemia de COVID-19 a evidenţiat avantajele sociale şi economice ale unor plase de siguranţă socială adecvate şi specifice, măsurile de limitare a răspândirii virusului având un impact disproporţionat asupra femeilor şi a grupurilor dezavantajate, în special în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală şi la educaţie. Războiul de agresiune nejustificat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la o creştere bruscă a preţurilor la energie şi ulterior la inflaţie, afectând şi mai mult gospodăriile cu venituri mici şi cele cu venituri medii inferioare, conform agerpres.ro.

articolul original.

Decizia care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin! Emmanuel Macron nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei

30 January 2023 at 20:45
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron pregătește o lovitură de proporții pentru Vladimir Putin. Acesta a transmis luni că nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse.

El a menţionat „criterii”, înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o „cerere” trebuie să fie „formulată” de Ucraina, ca aceasta „să nu ducă la escaladare” şi „să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă” şi ca ea „să nu diminueze capacitatea armatei franceze”.

„Prin definiţie, nimic nu este exclus”, a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii „nu fac astăzi această cerere”.

Or, „în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz”, a adăugat el, după ce indicase aceleaşi criterii pentru eventuala trimitere a tancurilor Leclerc.

„În funcţie de cererile care sunt formulate şi nu în funcţie de zvonuri care circulă” sunt luate deciziile, a mai subliniat şeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru întrevederi cu omologul Sebastien Lecornu.

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat la rândul său că „nu există tabu, dar că ar fi un mare pas” înainte dacă avioane de vânătoare sunt livrate Kievului.

Nici Ţările de Jos nu au primit pentru moment vreo cerere din partea Kievului în acest sens, a spus el, fiind de acord cu criteriile formulate de omologul său francez.

După mai multe săptămâni de ezitări, Berlinul a decis miercuri să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului.

Dar Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz duminică, transmite AGERPRES

articolul original.

Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia

30 January 2023 at 17:30
image

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite AFP.

‘Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia’, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas ‘neschimbată’.

Duminică, preşedintele turc Erdogan a dat pentru prima oară de înţeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă şi pe cea a Suediei.

‘Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda’, a spus Erdogan.

Aceste declaraţii ‘arată că există o voinţă din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesar’ cu privire la candidatura Finlandei, a subliniat ministrul Haavisto.

El a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez şi turc, în care a exprimat ‘poziţia ca (aderările) Finlandei şi Suediei să fie ratificate împreună’.

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte ‘terorişti’ turci, nu mai poate conta pe ‘sprijinul’ Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest ‘profund nerespectuos’ şi a exprimat ‘simpatia’ sa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a ţării împiedică interzicerea unor astfel de acţiuni, o reacţie care nu a domolit furia Turciei.

articolul original.

Legumele care te îngrașă la fel de mult ca pizza și micii. Evită-le dacă vrei să slăbești!

30 January 2023 at 17:45

De obicei, atunci când ne gândim la siluetă, alimentele care ne vin în minte pentru a ne menține în formă sunt legumele și fructele. Însă, ce-ai zice dacă ai afla că există chiar și legume care îngrașă și îți pot da peste cap tot planul pentru slăbit?

Cartofii și fasolea, inamici în cura de slăbire

Chiar dacă sunt considerate cele mai indicate pentru a pierde în greutate, există însă și câteva excepții. Potrivit specialiștilor, cartofii sunt cei care stau în vârful listei atunci când vine vorba despre legumele care pot îngrășa. Aceștia conțin amidon și au foarte multe calorii, iar dacă îi gătești necorespunzător, mai exact prăjiți sau combinați cu lapte și unt (piure), îți poți luat din start adio de la dietă!

Un alt inamic în dietă este fasolea. Dacă încercă să slăbești, stai cât mai departe de ea! Specialiștii susțin că această legumă este o adevărată bombă calorică, mai ales dacă o consumi sub formă de iahnie. O porție de 100 de grame de fasole are aproape 200 de calorii, iar un castron de ciorbă dublează numărul caloriilor, susțin nutriționiștii.

Cartofii și fasolea îngrașă (Foto: Pixabay)

Țelina și păstârnacul au foarte multe calorii

Pe de altă parte, sigur ești convinsă că țelina sau păstârnacul sunt ideale pentru un regim alimentar, însă, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Legumele albe au foarte multe calorii, deși sunt adesea folosite la supe sau salate.

Țelina și păstârnacul au multe calorii (Foto: Pixabay)

Legumele pe care trebuie să le consumi pentru a reuși să slăbești

Dacă vorbim despre legumele care îngrașă mai puțin și trebuie incluse în dieta ta, acestea sunt roșiile, castraveții, ardeii sau salata verde. Nutriționiștii susțin că dacă le vei consuma în mod corect, rezultatele nu vor întârzia să apară. Nici de avocado sau broccoli nu trebuie să stai departe. Acestea se numără printre cele mai sănătoase legume.

De exemplu, avocado este una dintre cele mai bune surse de grăsimi naturale și sănătoase. Conține acid oleic și scade nivelul colesterolului, ajutându-te să slăbești. Totodată, broccoli este unul dintre cei mai buni aliați în curele de slăbire. Conține vitamine și minerale și este de asemenea sărac în calorii, oferindu-ți sațietate.

Morcovul și ridichiile au o mare influență în prevenirea bolilor cardiovasculare și contribuie la reducerea stratului adipos. Sunt o sursă bogată în vitamine, așa că le poți consuma fără limită. În plus, dacă vrei să slăbești nu uita să incluzi și varza în dieta ta! Aceasta conține substanțe cu efect antioxidant, are vitamine și te ajută să elimini rapid surplusul de grăsimi.

articolul original.

„Dieta” cu pizza și shaorma a Irinei Fodor | Cum își menține silueta prezentatoarea America Express de la Antena 1 

30 January 2023 at 17:00

Irina Fodor este una dintre cele mai apreciate vedete Tv din România. De când se află la cârma show-ului America Express difuzat la Antena 1, soția lui Răzvan Fodor a atras toate privirile, iar asta pentru că arată demențial. Deși este mămică, se pare că își face mereu timp pentru a avea grijă de siluetă, însă nu mulți știu că aceasta îmbină utilul cu plăcutul și nu spune „nu” tentațiilor culinare.

Irina Fodor nu ține dietă, ba chiar mănâncă pizza și shaorma

Irina Fodor are o siluetă demnă de invidiat și nu e de mirare că primește des întrebări despre dietele pe care le urmează.  Moderatoarea este mereu deschisă cu fanii, astfel le-a dezvăluit acestora în ce constă alimentația sa.

Deși mănâncă orice, vedeta spune că nu a avut niciodată probleme cu greutatea. De asemenea, ea recunoaște că nu a ținut niciodată vreun regim special, ba chiar mănâncă pizza și shaorma. Prezentatoarea America Express și-ar dori să poată merge mai des la sală, însă spune că timpul nu-i permite.

„Nu fac nimic pentru a arăta așa. Nu am avut niciodată vreo problemă cu greutatea neapărat. Dacă este să fac ceva pentru mine acum aș mai merge la o sală din când în când doar că nu am timp. În rest mănânc cum mănâncă oamenii normali, nu am un regim alimentar special. Mănânc și pizza și shaorma”, a declarat Irina Fodor pentru Click.ro

Irina Fodor nu s-a confruntat niciodată cu kilogramele în plus (Foto: Instagram)

Irina Fodor se bucură de succes pe plan financiar

Dacă vorbim despre succesul ei pe plan financiar, ei bine, Irina Fodor n-o duce rău deloc. A fost implicată în diverse proiecte Tv, mai ales de când a înlocuit-o pe Gina Pistol, așa că și câștigurile sale au fost pe măsură.

Chiar dacă programul ei a suferit modificări drastice, iar una dintre cele mai mari schimbări pentru ea a fost în ceea ce privește timpul pe care îl petrece cu familia, prezentatoarea Tv nu se poate plânge, deoarece pe partea financiară lucrurile au stat foarte bine.

De exemplu, colega Ginei Pistol a fost plătită de Antena 1 cu 10.000 de euro pe lună pentru a prezenta emisiunea America Express. Filmările se desfășoară pe o perioadă de 10 săptămâni, deci conform calculelor,  bruneta a plecat acasă cu aproximativ 25.000 de euro.

articolul original.

Occidentul este gata de o eventuală escaladare a războiului! Președintele Comitetului Militar al NATO: ‘NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță’

30 January 2023 at 17:00
image

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista.

Citat de agenția de presă rusă Tass, înaltul oficial al NATO a făcut declarațiile în cadrul unui interviu la postul de televiziune portughez RTP.

E un semnal important pentru Rusia. NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță. Da, aceasta e o linie roșie. Dacă există o linie roșie aceasta e trecerea frontierei teritoriului NATO de către ruși”, precizează Bauer.

Întrebat direct dacă NATO e pregătită pentru un asemenea scenariu, oficialul a răspuns fără să ezite: „Da, suntem pregătiți”.

Cu alte cuvinte nu există nicio îndoială: Orice atac al Rusiei asupra unui stat NATO duce la activarea imediată a Articolului 5 ceea ce înseamnă că Federația Rusă e în război cu întreaga alianță.

Rob Bauer a adăugat în ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei că are convingerea că la Kremlin există rațiune iar Vladimir Putin realizează ce ar însemna pentru Federația Rusă un atac nuclear asupra unui membru Aliat.

Președintele Comitetului Militar al NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, a amintit că după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 Alianța a întărit considerabil Flancul Estic inclusiv prin dezvoltarea grupurilor de luptă suplimentare din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, conform defenseromania.ro.

articolul original.

E oficial: Victor Pițurcă și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate Ministerului Apărării

30 January 2023 at 15:05
image

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a venit, luni după-amiază, cu un comunicat oficial în dosarul în care au fost reținuți Victor Pițurcă, fost selecționer al echipei naționale de fotbal, și Gabriel Țuțu, șeful Romarm.

Procurorii susțin că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore în cazul lui Gabriel Țuțu, directorul Romarm, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual. Pițurcă, pomenit în comunicat doar ca „persoană fizică”, e suspectat de cumpărare de influență.

DNA precizează că în această cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Faptele de care sunt acuzați Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu

Anchetatorii susțin că, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, Țuțu Gabriel ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania Romarm, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

DNA susține că Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei.

De asemenea, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate introducerea într-un circuit comercial de livrare măști neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului. În plus, el a cerut efectuarea unor plăți către acesta, respectiv 40% din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță.

În schimb, Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Apărării și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția produselor respective și să achite la timp facturile.

În acest context, susțin procurorii, șeful Romarm ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

articolul original.

Petre Daea bate cu pumnul în masă: ‘Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor. România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană’

30 January 2023 at 12:30
image

România este un important exportator de animale către ţări terţe şi susţine schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, dar revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că ţara noastră nu poate accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor.

„România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”, a punctat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că România trebuie şi va continua să susţină interesele legitime ale fermierilor, care fac eforturi deosebite pentru valorificarea producţiei pe pieţele tradiţionale, „unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative”.

Conform unui comunicat de pe site-ul Parlamentului European, Comisia de anchetă a PE a găsit cazuri de neîndeplinire sistematică a aplicării reglementărilor existente privind protecţia animalelor în timpul transportului şi a făcut recomandări pentru revizuirea reglementărilor, care sunt aşteptate în 2023.

Comisia a cerut reducerea duratei călătoriilor, la opt ore pentru animalele care urmează să fie sacrificate şi la patru ore pentru animalele păstrate pentru producţia de lapte sau ouă sau reproducţie, precum şi o protecţie mai bună pentru animalele tinere sau gestante. În loc de plafonul de 10 zile, animalele neînţărcate nu ar trebui transportate înainte de a avea cinci săptămâni, iar limita pentru animalele gestante ar trebui să fie de două treimi din sarcină (90% în prezent).

Când vine vorba de transportul în afara UE, comisia a cerut ca exporturile de animale vii să fie limitate la ţările care garantează şi respectă în mod echivalent standardele privind bunăstarea animalelor.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care se desfăşoară la Bruxelles.

Pe agenda discuţiilor se regăsesc chestiuni importante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, respectiv situaţia pieţelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale, transportul animalelor, informează agerpres.ro

articolul original.

Ucraina își propune să adere la UE în termen de doi ani

30 January 2023 at 10:23

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat pentru site-ul Politico că țara sa își propune să adere la Uniunea Europeană în termen de doi ani. 

„Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare intrării”, a afirmat acesta, citat de G4Media.

Problema corupției din Ucraina, ca o condiție esențială de adereare și o preocupare a UE, nu a fost ocolită de Șmihal în intervenția sa. Potrivit Politico, Șmihal a insistat asupra faptului că guvernul Zelenski ia în serios problema corupției. „Avem o abordare de toleranță zero față de corupție”, a spus el, subliniind „viteza fulgerătoare” cu care au fost demiși mai mulți funcționari în această lună. „Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom dezrădăcina corupția”, a spus el.

articolul original.

Turcia ar putea aproba doar candidatura la NATO a Finlandei, spune Erdogan

29 January 2023 at 20:14
By: -
image

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată cu tineri desfăşurată duminică.

„Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când noi vom da un mesaj diferit despre Finlanda”, a spus şeful statului turc, în răspuns la o întrebare referitoare la candidatura la NATO a celor două ţări nordice, informează AFP.

Este pentru prima oară când Ankara lasă să se înţeleagă că ar fi gata să trateze candidatura la Alianţa nord-atlantică a Finlandei separat de cea a Suediei.

Turcia blochează din mai 2022 aderarea Suediei şi pe cea a Finlandei la NATO, reproşându-le celor două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din nordul Siriei şi din Irak, aminteşte AFP.

Luni, preşedintele turc a avertizat că Suedia nu va mai putea conta pe "sprijinul" Ankarei, după ce un militant de extremă dreapta a ars un exemplar din Coran, la Stockholm.

articolul original.

Stenograme din dosarul lui Niculae Bădălău: Cum se băteau PSD-iștii și PNL-iștii din Giurgiu pe contractele pe bani publici: „Dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport” / „O trimiți cu plicul și văd eu ce fac”

29 January 2023 at 14:56
image

Rechizitoriul lui Niculae Bădălău, fost ministru PSD al Economiei, arată corupția din județul Giurgiu și lupta pentru contractele pe bani publici dintre PSD și PNL, informează G4Media. Procurorii susțin că lucrările din bani publici erau atribuite prin corupție, iar finanțările de la instituțiile centrale precum Compania Națională de Investiții (CNI) erau obținute prin trafic de influență.

Anchetatorii arată că Niculae Bădălău i-ar fi cerut lui Dan Păsat, primarul susținut de PNL din comuna Bucșani, atribuirea unui contract de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de peste 7 milioane de lei pentru firma controlată de ginerele lui, Răzvan Marica. La schimb, Bădălău i-ar fi promis primarului că îi va obține finanțare pentru un proiect de la CNI, prin intermediul șefei Manuela Pătrășcoiu, despre care spunea că o controlează.

Rechizitoriul mai arată că Niculae Bădălău se lăuda că le suflă contractele liberalilor din județ, dar și că-i ajuta să obțină finanțare de la CNI pentru alte lucrări.

G4Media precizează că Dan Păsat, parlamentar PDL acum 10 ani, a fost condamnat pentru șantaj în 2013 și, de teama de a nu deveni recidivist, a decis să colaboreze cu procurorii. Prin urmare, el a beneficiat de clauza de exonerare penală.

Pe 10 noiembrie 2022, Păsat l-a denunțat pe Bădălău și le-a oferit procurorilor înregistrări cu fostul ministru, făcute cu telefonul. El a acceptat apoi să poarte tehnică de interceptare montată de DNA la întâlnirile cu Bădălău.

Ce au discutat Dan Păsat și Niculae Bădălău

Stenograma unei discuții dintre Dan Păsat și Niculae Bădălău din 9 august 2022, înregistrată de Păsat cu telefonul și oferită procurorilor:

PĂSAT DAN: Foarte bine.

BĂDĂLĂU NICULAE: L-am ajutat de nu știu câte ori.

PĂSAT DAN: Foarte bine! Să fii sănătos!

BĂDĂLĂU NICULAE: Pe GRASU (deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei – n.r.). L-am scăpat: „Șefule!”

PĂSAT DAN: …[râde]…

BĂDĂLĂU NICULAE: I-am luat sala de sport de la CNI, la OINACU, la FABIAN (Fabian Țîrcă – secretarul general al PNL Giurgiu și primar în comuna Oinacu – n.r.). Fii atent aici! Face licitație, se duce la MANUELA.

PĂSAT DAN: Da.

BĂDĂLĂU NICULAE: O chem pe MANUELA și îi spun: ”Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.” ”N-o fac eu. Am dat-o.” N-o fac că …(neinteligibil) …Dar să-l omor pe GRASU că mă enervase cu…

PĂSAT DAN: Da, știu, ce aveți voi.

BĂDĂLĂU NICULAE: … o șmecherie. Vorbea urât. Iau sala de sport. Mamă! S-a dus la Parlament, s-a dus la mă-sa în c**, s-a dus la nu știu ce. ”Cum, domnule, să ia sala un P.S.D.-ist?” Noi cu CIUCĂ, la 2 săptămâni… săptămânal aveam acolo, la 2 săptămâni aveam ședință de PNL. Și i-a zis lui CIUCĂ: ”Domnul Prim, am luat și eu sala de sport din …[neinteligibil]…” Eu îl știu pe ăsta de când eram ministru, el era… ă… șeful statului major și avem… că aveam fabricile alea de armament. ”Am luat o sală…” Mă calcă ăsta în picioare. Nici nu-l știa pe GRASU.

PĂSAT DAN: Nu, păi n-aveai de unde…

BĂDĂLĂU NICULAE: Nici nu-l știa …[neinteligibil]…

PĂSAT DAN: Slab rău.

BĂDĂLĂU NICULAE: Și îl prind pe… Fii atent! Și ca să îl enervez mai rău îl prind pe FABIAN (Fabian Țîrcă – secretarul general al PNL Giurgiu și primar în comuna Oinacu – n.r.) la nuntă la GHIDĂNAC (Marin Ghidănac – primarul PNL din comuna Roata de jos, județul Giurgiu – n.r.).

Au venit toți. Acolo, a făcut la fiică-mea (fiica lui Niculae Bădălău, Sabina Marica-Bădălău, deține domeniul Monato din Bolintin, cu salon de evenimente. Potrivit presei, ar fi investit 4 milioane de euro în restaurant, doar un candelabru ar fi costat 100.000 de euro – n.r.).

A venit și DAN MOTREANU (liderul organizației PNL Giurgiu – n.r.) și ăștia și zic: ”Bă FABIANE, fii atent aici, că îți bag și dispensarul.” Are un dispensar de un miliard și ceva. Ce …[cuvânt obscen]… mea o face el acolo, nu știu. Zic: ”Îți bag și dispensarul, dar îți dau licitația la tine”, că la astea mai micuțe le dă licitațiile la comune, CNI -ul acum, ca să nu mai…că sunt ei… au multe… ”dar mi-l dai mie.” Eu știind că FABIAN, finul lui ăsta …[neinteligibil]…

PĂSAT DAN: Da, e finu-său.

BĂDĂLĂU NICULAE: DANE, n-am apucat să mă duc până la un scaun încolo, că a și venit GRASU (deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei – n.r.) după mine: ”Băi, ești nebun, ce …[cuvânt obscen]… mea ai …[neinteligibil]…dispensarul lu’ ăsta?”…[râde]… ”Du-te, mă, dracu’ de aici cu dispensarul tău!”

La vreo 4 zile mă sună: ”Hai cu mine la MANUELA la CNI, să-mi dea dispensarul”. Zic: uite, mă, îmi băgai un băț în cur. Fir-ați ai dracu!

PĂSAT DAN: NICULE, ne ajutăm. Tu vorbește la CNI pentru primărie și aia și eu…

BĂDĂLĂU NICULAE: Da, mă, da.>>
Manuela Pătrășcoiu nu a răspuns întrebărilor G4Media, iar Alexandru Andrei a negat că ar fi discutat cu Bădălău. Andrei, care a fost în trecut la PSD, e acum deputat PNL de Giurgiu și prim-vicepreședinte al PNL Giurgiu.

Cum se atribuie contractele în administrațiile PSD: „O trimiți cu plicul și văd eu ce fac”

Procurorii mai spun că Bădălău i-ar fi oferit un comision primarului Păsat de 7% (170.000 de euro) din valoarea contractului de peste 7 milioane de lei. Contractul a fost încheiat în 2019 între primărie și asocierea de firme Samby Impex – Aris Construct. Samby Impex îl are ca unic asociat pe ginerele lui Bădălău, Răzvan Alexandru Marica.

Pe 25 noiembrie 2022, prin intermediul directoarei tehnice de la firma Samby Impex, Elena Matache, Nicuale Bădălău i-a dat primarului din Bucșani 35.000 lei, reprezentând o parte din comision.

Pe 19 noiembrie 2022, acasă la primar, Bădălău și Păsat au ajuns la o înțelegere, întâlnirea fiind înregistrată ambiental de primarul care deja colabora cu procurorii:

„PĂSAT DAN: Dă 7 % din lucrare și la aia veche și la asta acuma și la aia nouă. Asta spuneți voi. Am înțeles.

BĂDĂLĂU NICULAE: …(mișcă capul sus-jos cu un gest care semnifică aprobarea )….

PĂSAT DAN: O (pe Elena Matache – directoarea tehnică de la Samby Impex – n.r.) trimiți cu plicul și văd eu ce fac. Am înțeles. Gata. E închis”.

Pe 25 noiembrie, procurorii au constatat flagrantul, pe 28 au obținut arestarea lui Bădălău, iar pe 16 decembrie l-au trimis în judecată.

Într-un dosar separat e vizat Gabi Bădălău, fiul fostului ministru, care ar fi supravegheat transmiterea comisionului către primarul din Bucșani.

articolul original.
❌