ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Licitația pentru un nou operator de salubritate e blocată în instanță, însă ADI SIGD promite că Aradul nu va fi înghițit de gunoaie ca acum 4 ani

29 September 2022 at 10:01
image

Oana Țolea, consilierul juridic de la ADI SIGD, a fost invitată la ședința CLM de miercuri, 28 septembrie, pentru a aduce lămurii cu privire la strategia prin care urmează să se rezolve licitația pentru desemnarea unui nou contract pentru ridicarea deșeurilor menajere, în contextul în care primarul Bibarț a atenționat încă din iarna trecută că dacă nu se va efectua la timp documentația necesară – acum licitația fiind blocată – va lua decizia să scoată Aradul din ADI SIGD, pentru a evita o criză a gunoiului, cum a fost cea produsă când a intrat în urmă cu patru ani în acțiune Retim.

Amintim că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADI SIGD) este propriu-zis cea responsabilă de gestionarea serviciului de salubritate la nivelul județului și, implicit, al municipiului, și astfel este cea care întocmește toate documentele necesare contractării operatorilor de salubritate. Contractul cadru pentru deșeurile menajere din zona 1 (în care e municipiul) expiră la finalul lunii aprilie 2023, iar Primăria a solicitat ADI SIGD să se asigure că are soluții pentru orice problemă ar putea apărea în aceste demersuri, mai ales că acum licitația este blocată, caietul de sarcini fiind contestat în instanță.

„Îngrijorarea noastră este că licitația nu se termină la timp și nu vom avea operator pe municipiul Arad. Am spus în plenul ședinței, deja de două ori, că noi facem tot ce este posibil ce ține de Primăria Arad și am spus că nu mai vreau să trec, eu am trecut în calitate de viceprimar, alături de domnul Bognar și fostul primar, Gheorghe Falcă, prin momente foarte urâte când nu se ridica gunoiul în oraș. Nu ne mai permitem așa ceva și dacă cumva nu terminați licitația la timp, cu tot cu consultanță și cu alți filozofi de acolo, vom fi în două situații: una, vă veți asuma și veți face pe urgență atribuirea unui contract pe o perioadă limitată de timp, ceea ce n-ați făcut când alte primării au fost în astfel de situații, sau dacă nu veți face acest lucru, eu voi propune Consiliului Local retragerea din ADI și ne asumăm noi un astfel de contract, până refacem licitația, dar nu putem lăsa Aradul în gunoaie!”, i-a atras atenția Călin Bibarț.

Oana Țolea l-a contrazis pe edil în legătură cu lipsa de implicare a asociației când au apărut probleme în județ, susținând că s-a intervenit prin desemnarea provizorie a firmelor care să presteze aceste servicii, chiar specificând că zona 1 cu municipiul e singura din zonele din județ care încă mai are o firmă care operează în urma câștigării licitației și că restul sunt desemnate sub această formă, în urma unor negocieri pentru aplanarea situațiilor de criză.

Tariful pentru ridicarea gunoiului, motivul de contestare în instanță

În ceea ce privește blocarea licitației pentru un nou contract în municipiu, aceasta a explicat că a venit o decizie de la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) pe care nu intenționează să o conteste, fiind în interesul lor, întrucât în decizie e și un aspect ce privește modificarea tarifelor, doar că așteaptă o poziție a Ministerului. Specificăm că proiectul nu permite actualizarea tarifelor, ele fiind calculate la cantitatea de gunoi și valoarea din urmă cu mai mulți ani. Acesta este și motivul pentru care operatorii din alte zone a județului au reziliat pe rând contractele, ieșind în pierdere.

„Actualizarea planului tarifar nu depinde de noi, suntem încă în proiect și trebuie avizat de Minister, însă nu ne-a avizat pe noncasnici. Un operator economic a atacat în acest sens, zic eu pertinent, pentru că nu s-a ținut cont de inflație și nu ni s-a permis actualizarea tarifelor. În momentul de față suntem în situația în care în 3 octombrie expiră termenul pentru contestații, deci până atunci nu pot să vă spun dacă operatorul economic care a câștigat parțial la CNSC va continua procedura, sau dacă o vom continua noi. În cel mai pesimist scenariu, dacă se va merge pe contencios și va dura 3, 4, 5 luni și până în ianuarie nu reușim să încheiem contractul cu noul operator, avem posibilitatea pe legea 100/2016 să prelungim contractul cu actualul operator”, a explicat Oana Țolea, adăugând că în cazul în care timpul nu va fi suficient nici pentru această prelungire, mai există și opțiunea de a negocia prin atribuire directă a serviciului la o altă firmă, așa cum s-a procedat în cazul celorlalte zone din județ.

În final, Bibarț i-a cerut acesteia să reitereze că ADI SIGD își ia angajamentul că, indiferent de ce se întâmplă, la momentul expirării contractului vor avea soluția legală pentru a avea un operator, iar Oana Țolea a garantat că vor fi făcute toate procedurile necesare ca înainte de expirarea acestui contract să existe o continuitate a efectuării acestui serviciu de ridicare a gunoiului.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Banii pentru Județean, din salariile angajaților instituțiilor de cultură și ai Primăriei. Bibarț, critici la adresa Consiliului Județean

28 September 2022 at 15:32
image

Partea pe care trebuie să o acopere Primăria din cheltuielile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, în urma unui amendament adus la rectificarea bugetară. Astfel, 5 milioane de lei sunt direcționate din bugetul local al municipiului către cel al spitalului, banii fiind tăiați provizoriu din cei puși deoparte pentru salariile de la Teatru, Filarmonică și Primărie. O soluție de compromis, pentru o situație presantă, însă despre care municipatilatea ne asigură că nu va afecta bunul mers al treburilor. Totuși, primarul nu s-a putut abține să nu critice Consiliul Județean că în această perioadă a mărit salariile angajaților proprii.

Prin amendamentul votat astăzi, se alocă 5.000.000 lei către Spitalul Județean, aceștia reprezentând o tranșă din contribuția totală a Primăriei Arad la cheltuielile spitalului, stabilită la comun acord cu Consiliul Județean (instituția în a cărei subordine se află spitalul) la începutul acestui an, pentru întregul 2022. Banii alocați acum sunt luați din bugetul local după cum urmează:
• 1.400.000 lei tăiați din cheltuieli personal de la capitolul Autorități Publice;
• 1.600.000 lei tăiați din transferurile acordate către Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, din care 800.000 lei tăiați din cheltuielile de personal și 800.000 lei tăiați din cheltuielile cu bunuri și servicii;
• 2.000.000 lei tăiați din transferurile acordate către Filarmonica Arad pentru cheltuielile salariale.

„Vreau să precizez că suntem într-o situație complicată și grea pe care trebuie să o rezolvăm finanțând cu această sumă spitalul județean care are lucrări și contracte ce trebuie achitate. În același timp am căutat să folosim astăzi bani pe care nu îi folosim la Primărie, la Teatru, la Filarmonică acum, respectiv cheltuielile și salariile de pe luna decembrie, fără să afectăm cu nimic funcționarea celor două instituții de cultură. Își vor continua activitățile în mod absolut normal. Sunt banii pe luna decembrie, care nu trebuie plătiți acum, însă la spital trebuie în prezent, iar pe măsură ce vom avea bani suplimentari din fondul de cultură (de la Guvern, n.red.), vom pune la loc acești bani pentru decembrie”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.

Bibarț: Noi tăiem de la salarii, Consiliul Județean își crește salariile!

Situația a fost agreată de toate formațiunile politice din CLM, iar pentru asta le-au fost adresate mulțumiri. Explicații suplimentare pe subiect a mai dat primarul Călin Bibarț, care a profitat de ocazie să-și mai „înțepe” indirect colegii de la Consiliul Județean (din „tabăra adversă” a propriului partid), atrăgând atenția că această alocare de bani se dă fără să fie specificată o investiție clară, ci ei se „varsă” pur și simplu în bugetul spitalului fără ca Primăria să mai poată urmări ce se întâmplă cu ei ulterior.

Bibarț a amintit că în urmă cu 10 ani când au fuzionat spitalele și s-a făcut Spitalul Județean, ca parte din Consiliul Județean, Primăria a dat în folosință gratuită clădirile care țineau de fostul Spital Municipal către Județean și nu mai dădea alți bani, deoarece partea de investiții în aceste imobile erau acoperite din bugetul local, de Primărie.

„Atunci era direct pe obiective, pe investiții, dacă nu erau capabili să-i cheltuie, Primăria lua banii înapoi. La începutul acestui an, dintr-o greșeală care există în Codul Administrativ, nu mai puteam da în folosință gratuită clădirile, singura soluție legală a fost să preia Consiliul Județean în proprietate clădirile și a fost momentul în care ni s-a spus că trebuie să finanțăm și noi, municipalitatea, și e adevărat, sunt mulți arădeni care beneficiază de spital. Am propus 10 milioane, până la urmă au cerut 20 și ați dat acordul (consilierii, n.red.) ca eșalonat să dăm 20 de milioane lei pe an. Poate pe viitor ar trebui să solicităm ca acești bani să fie pe obiectiv de investiție și să știm pe ce se cheltuiesc, pentru că acum ei se duc într-un sac mare și de acolo nu mai știm. Până acum, cu aceste 5 milioane, cu efort mare pe care l-am făcut, s-au dat în total 13 milioane. Dacă ni se vor mai cere încă 7 milioane până la sfârșitul anului, nu știm de unde să mai tăiem, ca să o spunem cu sinceritate! Nu vreau să fiu înțeles greșit, vorbesc pe cifre. Noi am tăiat acum de la salarizare, în timp ce bugetul Consiliului Județean a fost crescut cu peste 7 milioane pentru mărit de salarii! Sunt cifre! Și ca să mai închidem un subiect pe care îl văd mult la televizor: nu mărim salariile primarului și viceprimarilor! Pentru asta ar însemna să venim în fața Consiliului Local cu rectificare de buget pe domeniul salarii, cu cât permit sumele respective, și eu nu o să semnez așa ceva! Noi acum am tăiat de la bugetul de salarii pentru sănătate. Am vrut să fac precizările acestea pentru a ști în ce paradigmă ne aflăm și sper să se și vadă banii în îmbunătățirea sănătății în Arad!”, a spus Călin Bibarț.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un bărbat și-a pierdut viața în accidentul de pe A1, direcția Timişoara – Arad

27 September 2022 at 17:36
image

Inspectoratul pentru Situații de Urgență informează că în această seară s-a produs un accident rutier pe autostrada A1, pe direcția Timișoara-Arad, la aproximativ kilometrul 533.
Se pare că accidentul s-a produs între o mașină și un TIR. E posibil ca o victimă să fie încarcerată.

Intervin pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare, SMURD Timiş, Arad și SMURD Vinga.

Intervenția este în dinamică.

Update

ISU Arad informează următoarele:

„La sosirea echipajelor, victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 45 de ani, prezenta semne incompatibilie cu viața.
Acesta a fost declarat decedat de către medicul echipajului SMURD TIM. Pompierii arădeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului”.

Update 2

DRDP Timișoaara informează că traficul se desfășoară pe banda a II-a. Banda de urgență și banda I sunt închise estimativ până în jurul orei 23:00.

Update 3

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele despre accident:

„În seara zilei de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, pe Autostrada A1, calea 1, la km. 531, a avut loc un accident rutier, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața.

Un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din județul Timiș, a acroșat partea din spate a unui ansamblu rutier, intrând ulterior în coliziune cu parapetul lateral.

Victima a fost proiectată în afara autoturismului, personalul medical de la fața locului constatând decesul.

Conducătorul autotrenului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În cauză se continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului, într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă”.

articolul original.

Unic în Arad! Zooland pregătește, la început de octombrie, mari surprize pentru copiii de toate vârstele

26 September 2022 at 10:19
image

Despre Zooland Arad am mai scris în urmă cu un an când i-am călcat pragul. Fără să știm foarte multe, ne-am așteptat să fie o simplă grădină zoologică, cu multe cuști și spații strâmte, îngrădite. Nu a fost defel așa, locul arătând mai mult a sanctuar pentru animale.

Impresia noastră că Gabi este un adevărat iubitor de animale ne-a fost confirmată ulterior, atunci când administratorul ne-a plimbat peste tot și ne-a arătat grija pe care o poartă animalelor de acolo. „Animalele au un spațiu generos și un lucru drăguț: ieduții, căprioarele și cerbii lopătari se apropie fără frică de vizitatori”.

„Animalul nu este o marfă de expus în magazine”, ne-a spus atunci și ne-a mai explicat că va ajunge să țină mai multe evenimente pe parcursul anilor.

Acel moment a venit acum. În 1 Octombrie, ferma Zooland Arad așteaptă doritorii mici sau mari cu ocazia organizării unui eveniment chiar pentru toate vârstele. Destinat iubitorilor de animale și natură, cu jocuri interactive, dresaj de cai Andaluzi , plimbări cu șareta trasă de ponei, parc interactiv cu animale, parc de joacă pentru copii, foc de tabără, muzica Folk live și nelipsitele ceaune delicioase (fasole cu ciolan la ceaun, gulaș), locul are toate ingredientele pentru a petrece o zi de sâmbătă deosebită.
Cei care doresc să mai „smulgă” o ultimă amintire verii (vremea promite să fie însorită, cu o temperatură de 23 de grade), pot veni și cu corturile, fiindu-le asigurat și un loc de campare, iar accesul este permis și pentru animale de companie (bineînțeles în lesă).

Programul evenimentului de sâmbătă, 01 octombrie (10:00-00:00):
12:00-18:00 – Jocuri interactive adulți-copii cu Masina Prieteniei/ Plimbare cu șareta trasa de ponei .

16:00-18:30 – Reprezentanții de dresaj cai Andaluzi cu Miroslav Jivoinov .

19:30 – 22:00 – Foc de tabăra și muzică Folk în compania prietenului nostru Piticu Piti .

Preț intrare eveniment 1 octombrie :
– 25 lei adult
– 15 lei copil de la 4 ani. ( nici o activitate din cele scrise mai sus nu se taxează suplimentar. )

#GUSTĂRIVRAJITEARAD

Chiar dacă nu ajungeți la evenimentul de sâmbătă, Gabi este la un telefon distanță:

„Excursie în familie sau o mini excursie cu clasa în săptămâna verde, vă așteptăm la ferma Zooland Arad. Parc interactiv cu animale. Vă așteptăm printre animalele noastre frumoase care abia așteaptă să se joace cu copiii și să fie hrănite cu morcovi și mere spălate, tăiate felii.

Poate doriți să vedeți Zimbrii, Alpaca,Lama sau Cerbii. Ne găsiți la 25 km de Arad în localitatea Sâmbăteni pe malul Mureșului ,GPS google maps ferma ZoolandArad. Peisajul s-a schimbat într-un verde crud, foarte frumos.

Picnic la fermă – teren volei pe nisip – teren de fotbal – tiroliană pentru copii  – ședințe foto între animale. – copiii pot hrăni animalele cu morcovi și mere spălate, tăiate felii -închiriere terase cu video proiector pentru team building, serbări și încheiere an școlar , evenimente private.

Program vizitare: Luni -Joi (programare telefonică pentru vizitare ferma ZoolandArad .)

Vineri 10- 20:00

Sâmbăta 10 – 20:00

Duminica 10- 20:00

Www.Zoolandarad.ro #gustărivrajitearad SHARE PLS. Informații la tel. 0740581464.

articolul original.

Ambulanță, implicată într-un accident rutier, pe Calea Victoriei

26 September 2022 at 09:44
image

În jurul orei 12:30, pe Calea Victoriei din municipiu a avut loc un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță Arad și un autoturism Mercedes.

Ambulanța se deplasa spre Spitalul Județean Arad, având un pacient. Șoferul Ambulanței susține că avea semnalele luminoase aprinse și se deplasa cu viteză dinspre UTA spre unitatea spitalicească. În zona „Cocoșul de Aur” șoferul Ambulanței s-a văzut nevoit să depășească pe linia continuă, însă șoferul Mercedesului, care semnaliza stânga, nu a ținut cont de semnalele luminoase și a virat. Astfel a avut loc impactul, după care Ambulanța a intrat în stâlpul pe care-l vedeți în imagine. O asistentă, aflată în Ambulanță, este la spital. Ceilalți implicați în accident nu au probleme medicale.

Poliția este la fața locului pentru a face cercetări și pentru a fluidiza traficul.

Update

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele cu privire la accidentul de pe Victoriei:

„Astăzi, în jurul orei 11,50, în circumstanțe care urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un eveniment rutier pe Calea Victoriei.

Un autoturism condus de un arădean de 33 de ani a intrat în coliziune cu o ambulanță condusă de un bărbat de 46 de ani, din Arad, care se deplasa cu semnalele luminoase în funcțiune.

În urma impactului, o asistentă a fost transportată la spital, în vederea evaluării stării sale.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că niciunul dintre conducătorii auto nu consumase alcool.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

Încetinitorul de particule – Căutând femeia în misterioasele demisii și lupte cusute cu ață galbenă din primărie

26 September 2022 at 04:59
By: E. Nola

Asta e, este luni, unii dintre noi am dat drumul la încălzire și ne uităm îngrijorați la ceasuri. Ceasuri de tot felul, plus contoare, fără să mai vorbim de facturile lăsate în cutia poștală. Alții mai dezvoltați și pricepuți la evidențele și conturile online. Este cât se poate de clar că vom avea o iarnă problematică dacă la nici o lună de la ultima caniculă trebuie să pornim încălzirea dacă nu vrem să ne moară pisicuțele și canarii de frigul din case.
Iar estimp la primărie sunt lupte. Nu, nu legate de găsirea unor metode și mijloace pentru ajutarea cetățeanului care se scociorește în pungă după ultima monedă de cincizeci de bani. Doar așa, să intre măcar la Kaufland sau la Lidl, că bani pentru cumpărături nu i-au mai rămas. Nu! La primărie sunt lupte politice care țin de marea și clasică întrebare: tu cu cine ții? Desigur continuarea nu e cu Mao sau cu Țao. E simplu, toată lumea știe: cu Bibi sau cu Ghiță Falcă.


Interesant e că mișcările de personal din primărie se fac la genul feminin: ultima atinsă fiind Elena Portaru, directoarea de la tehnic. Înaintea ei a demisionat Claudia Grozavu de la economic, dar a fost înlocuită tot cu o femeie în persoana Marilenei David, venită prin concurs de la Zona Liberă condusă de Cristina Bibarț. Locul Doamnei Portaru este preluat momentan de adjunctul ei, tot o femeie, desigur: Lucia Giurgiu. Și, înainte să intrăm în amănunte să nu o uităm pe cea care de treizeci de ani face și desface la primărie. Tot de o femeie vorbim desigur, de Doamna Lilioara. Cum care Lilioara, păi Stepănescu, firește. Cea care, și ea, a demisionat nu de mult, ca să se răzgândească în cele din urmă.
Și încă ceva, înainte de amănunte: deducem din toate astea că la primărie cei care lucrează pe bune, adică nu dau din gură, ci fac, scriu, semnează, ștampilează, sunt femei. Bărbații, în frunte cu cei aleși, sunt cu reprezentația, cu imaginea și tromboanele.
Cam pe invers, pe aici, pe la noi, nu-i așa?


Intrând în amănunte, lucrurile nu sunt foarte complicate, arădeanul informat și inteligent le știe de mult: Ghiță Falcă, cel care stăpânește pe aici de peste două decenii, nu vrea să renunțe, să scape frâiele din mână, nu vrea să mai vină și alții, eventual mai ortomani. Iar pentru asta face orice, înainte de toate se înconjoară cu yesmani lingușitori fără nicio calitate, fără personalitate și viitor. Numai că cu Bibi a greșit nițel. Nițel mai mult. Inventat și el ca Ioțcu, Cionca, Bîlcea, Geanina Pistru și ceilalți, adus din pădure și pus direct prefect, Călin Bibarț s-a dovedit un vânat mult prea jucăuș chiar și pentru neiertătorul Gheorghe Falcă.
Acum e mișuneala de pe lume în instituțiile politizate ale administrației arădene.
Falcă, realizând că Bibarț, prin relațiile sale mai mult sau mai puțin obscure, încearcă să preia primăria prin așezarea oamenilor săi în funcțiile cheie, face ce știe el mai bine: menținerea controlului prin oamenii săi, izolarea lui Bibarț, pregătirea unui om care i-ar putea lua locul la alegerile următoare.
Treaba însă nu este atât de simplă, Bibi, prin felul său jucăuș, nițel infantil, dar totuși simpatic, a reușit să câștige o anumită popularitate, iar oamenii puși în coasta lui, în frunte cu Lazăr Faur sau cei de la Consiliul Județean, în frunte cu Cionca și omul său din umbră, Andrei Ando, nu reușesc nicicum să îl anihileze. Nu e întâmplător că un sondaj în derulare încă îl arată pe locul doi în preferințe pentru Primărie, imediat după Adrian Wiener.


Așa că, acțiunea merge mai în profunzime, până la cei care efectiv lucrează în primărie, la directorii diferitelor departamente, în frunte cu economicul și tehnicul, două departamente decisive privind acțiunile administrative și mai ales gestionarea banului public. Adică la nivelul doamnelor de care am vorbit mai sus, supuse unor presiuni din toate părțile. Din partea lui Bibarț care le cere să uite de Falcă și, bine înțeles, din partea lui Falcă care le amintește mereu cine le-a pus acolo și cui datorează recunoștință.
Nu este întâmplător și de neînțeles că doamnele cedează nervos și vor acasă. Atunci sunt ”salvate” totuși prin mutarea lor în funcții mai puțin solicitante, așa cum Doamna Portaru a ajuns la Ape și Canal, un fel de sanatoriu-refugiu pentru oamenii lui Falcă.


Așadar, viitorul, cel puțin pentru noi, simplii cetățeni arădeni, nu arată prea bine.
În loc să își facă treaba, să se ocupe de investiții, întreținere și modernizări, administrația arădeană este măcinată, un fel de carne de tun, în luptele politice avându-l în centru pe Gheorghe Falcă. Nu e de mirare că proiectele arădene bat pasul pe loc, treburile se mișcă cu încetineală de melc, fiecare dintre părți aruncând vina pentru aceste nerealizări pe celălalt.
În ceea ce mă privește, le propun doamnelor prinse în acest joc penibil și grotesc să se revolte, așa cum fac toate femeile deștepte după ce realizează că bărbații lor au devenit periculos de infantili, să își pună bărbățeii care se cred șefi la punct și la colț și să treacă pe față la administrarea pe bune a Aradului.
Sunt mai mult decât convins că ne-am simți cu toții mult mai bine…

articolul original.

Drifturile în parcări îți garantează dreptul de a fi pieton pentru o lună de zile

25 September 2022 at 12:16
image

Comunicat. La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 23.31, polițiștii Biroului Rutier au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 725 de lei, un tânăr de 18 ani, din Pecica, care ar fi adoptat un comportament agresiv în conducerea autovehiculului, prin faptul că ar fi întors autoturismul folosind frâna de ajutor și ar fi accelerat în gol, în parcarea unei societăți comerciale situată pe Calea Aurel Vlaicu, din municipiul Arad.

De asemenea, tânărului i-a fost reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, în baza O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

articolul original.

La mulți ani, tanti Eva! Polițiștii au surprins-o cu un tort și o plasă de cumpărături

24 September 2022 at 12:06
image

Fiecare persoană în vârstă are nevoie de cineva care să îi fie alături. Tanti Eva, de exemplu, îi are pe polițiștii din Arad care de câteva luni o vizitează constant și se asigură că aceasta dispune de tot ce are nevoie.

Tanti Eva este în grija colegilor noștri de la ordine publică și rutieră, de câteva luni, ajungând să se cunoască bine. Diana și Eugen s-au gândit să-i facă o surpriză, de ziua ei, astfel că au apărut, pe nepusă masă, la ușa prietenei lor, cu un tort cu fructe. Seniorii noștri sunt cei care au crescut, educat și s-au sacrificat pentru generația noastră, iar noi credem că gesturile mici le pot aduce alinare și puțină bucurie“, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, Claudia Iuga.

articolul original.

Folosință gratuită pe un termen de 30 de ani pentru noile ateliere ale artiștilor plastici, membri UAP Arad

23 September 2022 at 12:28
image

După ce Primăria Municipiului Arad a demolat atelierele artiștilor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), proiectată de arhitectul Miloș Cristea, în apropierea Casei Sindicatelor, pentru a face loc Monumentului Marii Uniri, care este în continuare într-o perpetuă așteptare… activitatea artiștilor a fost mutată într-un alt imobil construit în apropiere, în spatele Consiliului Județean. Acum, pentru a nu interveni nicio complicație în acte, Consiliul Local Municipal Arad va aproba un proiect de hotărâre prin care va da în folosință gratuită noile ateliere către UAP filiala Arad.

Noile ateliere au fost inaugurate în semptembrie 2021 și oferă spațiu de lucru pentru 16 artiști, deci câte doi artiști în fiecare dintre totalul de 8 ateliere. Acestea sunt situate în spatele clădirii de birouri de la Joyson, de pe Miron Costin, alipite perpendicular cu aceasta, iar pentru o perioadă a fost o anumită comlicație în ceea ce privește terenul de acolo, întrucât atelierele erau înregistrate pe același CF cu clădirea respectivă. Acum, acest lucru s-a rezolvat. Și pentru că UAP Arad este o organizație de utilitate publică, nu trebuie nici să plătească taxe pe acel imobil.

„Având în vedere solicitarea Asociației Filialei din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România, recunoscută ca fiind de utilitate publică (…), consider oportun adoptarea unui proiect de hotărâre prin care să se aprobe transmiterea în folosință gratuită a imobilului teren, situat în Arad, strada Miron Costin, nr. 2/C, către Asociația Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România, recunoscută ca fiind de utilitate publică, având suprafața de 738 mp, pe o perioadă de 30 ani”, se arată în referatul de aprobare a proiectului, semnat de primarul Călin Bibarț.

Imobilul respectiv rămâne în proprietatea Municipiului Arad și are valoarea de inventar de 644.519,23 lei, UAP Arad având doar dreptul de a utiliza atelierele respective pe perioada stabilită în proiectul de hotărâre.

În ceea ce privește cele două galerii de artă din Arad, Galeria Delta și Galeria Alfa, de pe Bulevardul Revoluției, momentan UAP Arad poate în continuare să organizeze acolo expozițiile periodice, însă procesul prin care două persoane din Arad solicită să le fie oferite spațiile ca despăgubire în locul unui alt imobil din Arad care le-a aparținut, dar le-a fost confiscat de comuniști și nu mai poate fi la ora actuală retrocedat, este în plină desfășurare. Primăria Municipiului Arad ne-a asigurat că nu este dispusă să renunțe la aceste spații în favoarea acelor persoane, însă acest lucru depide de decizia finală pe care o va avea judecătorul. Un fapt care ajută să încline balanța în favoarea Primăriei și, implicit, a Uniunii Artiștilor Plastici, este că recent a fost emisă o nouă Ordonanță Guvernamentală care reiterează statutul de organizație de utilitate publică a filialei arădene a UAP, statul care atâta timp cât îl va avea această filială îi revine și dreptul asupra galeriilor respective, pe perioadă nedeterminată, potrivit unei Hotărâri de Consiliu emisă în 1995.

 Citește și: 

•Air Arad – inaugurarea noilor ateliere ale artiștilor membri UAP. „Parcă nu ești în Arad!” – Special Arad · ultimele știri din Arad

•Galeriile „Delta” și „Alfa”, în pericol de a fi pierdute pentru că doi moștenitori nu și-au putut dobândi apartamentele… din altă parte – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Câte amenzi au fost date la Arad pentru zgomotul infernal produs de mașini și motociclete, în luna august

22 September 2022 at 13:05
image

În 12 septembrie, am publicat pe Special Arad o analiză de zgomot realizată cu un sistem de inregistrare a sunetului „Tasi 695B”, prin care arătam că zilnic nivelul de zgomot produs de autoturisme și motociclete în municipiu depășește cu mult limita admisă legal la nivel european. Am trimis atunci două solicitări scrise, la IPJ Arad, respectiv la Poliția Locală Arad, pentru a afla câte amenzi s-au dat pentru aceste abateri legale, fiind instituțiile care au la ora actuală în atribuție să ia măsuri în acest sens.

Amintim că maximul legal admis la nivel european este de 50 decibeli noaptea și 55 decibeli ziua, conform directivei europene de zgomot 2002/49/ec. La Arad însă, atât ziua, cât și noaptea, avem depășite zilnic aceste limite, ba mai mult avem chiar puseurile de 100 dB în miez de noapte, iar locuitorii de pe arterele circulate ale municipiului (de exemplu Calea Aurel Vlaicu, Bulevardul Revoluției, strada Andrei Șaguna, Calea Romanilor, Bulevardul Nicolae Titulescu etc.) ne-au lăsat numeroase comentarii la postarea de pe Facebook a articolului precedent prin care își exprimă și ei frustrarea și epuizarea psihică din cauza acestui zgomot infernal care se aude atât de des din diferite mașini modificate tehnic pentru a da impresia de „mașină de curse”, ori de la diferite motociclete gălăgioase.

Răspunsul de la IPJ Arad l-am primit la două zile după solicitarea noastră, în 14 septembrie, purtătorul de cuvânt IPJ informându-ne că „în urma verificărilor în bazele de date ale poliției, polițiștii Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Arad au aplicat în luna august 2022 un număr de 10 sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui autovehicul care în mers sau în staționare poluează fonic”, fără să mai menționeze nimic despre motociclete.

Răspunsul de la Direcția Generală de Poliție Locală Arad l-am primit astăzi, 22 septembrie. Aflăm că polițiștii locali nu au aplicat nicio amendă, însă că ar exista intenția de a cumpăra un aparat de măsurare al zgomotului: „Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Arad a bugetat în acest semestru achiziționarea unui sonometru, în vederea aplicării de sancțiuni pentru depășirea nivelului de decibeli aprobat pentru diferite zone din oraș. În paralel, harta strategică de zgomot a Municipiului Arad a fost actualizată și este în prezent la Agenția de Mediu pentru a fi verificată”.

Primăria București vrea să interzică pe timp de noapte autoturismele care fac zgomot excesiv în Capitală

Pe de altă parte, situația zgomotului insuportabil produs de anumite autovehicule evident că nu este o problemă cu care se confruntă doar municipiul Arad, chiar în această săptămână fiind pus la transparență decizională un proiect de hotărâre ce privește diminuarea zgomotului produs de traficul auto în Capitală. Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător, iar ca măsură proiectul prevede permiterea circulaţiei autovehiculelor care produc zgomot peste un anumit prag de decibeli, în Municipiul Bucureşti, doar în intervalul orar 08.00 am – 21.59 pm. Mai multe despre acest proiect de hotărâre AICI.

Analiza de sunet pe perioada august – septembrie în centrul municipiului Arad o puteți studia în articolul: Aradul, asurzit de gălăgia infernală a motoarelor ambalate de teribiliști, în raliuri nocturne – Special Arad · ultimele știri din Arad.

articolul original.

Actorul din filmul „La drum cu tata”, Răzvan Enciu, va debuta ca regizor la Arad cu „…escu”

20 September 2022 at 13:17
By: Tomck@t
image

Directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Bogdan Costea, l-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe tânărul regizor Răzvan Enciu, cel care va monta pe scena teatrului arădean spectacolul „…escu” de Tudor Mușatescu. Răzvan Enciu este câștigătorul proiectului demarat de teatrul arădean, „Un teatru pentru început de drum”, aflat la cea de-a doua ediție.

Regizorul se va întâlni cu actorii arădeni astăzi și, în urma definitivării distribuției, va începe să lucreze la această producție începând de mâine. Avanpremiera spectacolului este programată pe data de 3 noiembrie și premiera pe data de 5 noiembrie.

„Mă bucur și sunt recunoscător Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad pentru ocazia de a debuta într-o instituție profesionistă. Cum se spune, ca să nu vindem prea multe înainte de vreme, ce pot să vă spun e că speranța mea e ca spectacolul pe care o să-l fac să fie relevant atât pentru repertoriul teatrului, cât și pentru comunitatea arădeană. Va fi un prilej de reflecție, asta sper să ofer spectatorilor”, a spus regizorul Răzvan Enciu.

Despre stilul spectacolului, tânărul regizor a dezvăluit că cel mai bun cuvânt pentru a-l descrie ar fi mai degrabă hibrid, decât stil clasic sau contemporan, adăugând că încearcă să se ferească de categorisiri de acest gen.

Distribuția spectacolului este numeroasă, sunt 15 personaje în total și se va lucra la acest spectacol cu aproape toți actorii de sex masculin din teatrul arădean, numărul personajelor feminine fiind mai mic, a divulgat Răzvan Enciu. „Întâlnirea cu actorii va avea loc astăzi, la ora 18, după aceea, definitivarea distribuției se va face în cursul zilei de mâine”, a menționat Bogdan Costea, directorul teatrului, adăugând că „bineînțeles, Răzvan și-a făcut temele, cel puțin la nivelul cunoașterii vizuale, a studiat site-ul, astfel încât și-a făcut un contur al distribuției”. „Până la urmă, nimic nu se compară cu întâlnirile tête-à-tête, care sunt cele mai relevante”, a mai spus regizorul Răzvan Enciu.

„…escu” este o piesă de teatru de comedie din 1933, scrisă de dramaturgul român Tudor Mușatescu și este, practic, continuarea piesei „Titanic Vals” (1932), prezentând destinele odraslelor lui Spirache Necșulescu. Primul spectacol în cadrul proiectului „Un teatru pentru început de drum” a fost, anul trecut, tocmai „Titanic Vals”, regizoarea debutantă care a câștigat atunci proiectul fiind Celina Nițu.

Răzvan Enciu nu se află la prima colaborare cu actorii arădeni

Ca actor, Răzvan Enciu și-a înscris în CV roluri precum Tipătescu din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, Simon din „Incendii” de Wajdi Mouawad (spectacol preluat în repertoriul Teatrului Bulandra) sau Miki din „Avioane de hârtie” de Elise Wilk (în regia lui Cristi Juncu).

Nu în ultimul rând, a avut un rol principal în filmul „La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, alături de actorul Alex Mărgineanu (pe vremea aceea angajat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, în prezent emigrat în SUA). Tot în acea peliculă, filmată parțial la Arad, au avut roluri secundare și actrițele Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Carmen Butariu, Liliana Balica și Roxana Sabău, precum și actorul și managerul Bogdan Costea.

Anul acesta, Răzvan Enciu și-a luat și diploma de regizor, la clasa profesor Theodor-Cristian Popescu, cu spectacolul  „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, spectacol selecționat în cadrul festivalului Theater Networking Talents Craiova 2022. Tot ca regizor, Răzvan Enciu și-a pus semnătura pe spectacolul „Referințele la Dalí mă excită” de José Rivera la Teatrul Arte Dell’Anima.

Ce ne mai pregătește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și ce preferă publicul arădean

Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani

articolul original.

Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani

20 September 2022 at 12:00
By: Tomck@t
image

Timp de doi ani, 2020 și 2021, diferitele scenarii și stări de alertă ale pandemiei COVID au oprit continuitatea unor evenimente culturale importante, cum ar fi festivalurile Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, însă la sfârșitul acestui an, două dintre acestea, FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic) și Festivalul Euromarionete, vor avea ediții noi, ediția a XXVI-a, respectiv ediția a XXI-a.

Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că organizarea celor două evenimente de tradiție se află în perioada de selecție și vor fi câte cinci zile de festival în ambele cazuri, cu spectacole invitate din afara repertoriului teatral arădean.

„Condițiile date ale acelei perioade (n. red. – anii de pauză, 2020/2021) au fost cele care ne-au înfrânat să desfășurăm festivalurile, mă refer la condițiile sanitare. Astfel încât improbabilitatea privind organizarea în condiții optime a festivalurilor ne-a făcut să fim mai circumspecți și rezervați, de aceea festivalurile n-au mai avut loc. De data aceasta, credem că nu există niciun fel de premiză sau niciun fel de condiție ante-organizare a festivalului, încât să nu se desfășoare. Avem deja niște contacte stabilite cu teatrele pe care le-am vizat, în momentul acesta nu este selecția definitivată, dar cu siguranță în prima decadă a lunii octombrie vom face anunțul privind programul festivalului”, a spus managerul Bogdan Costea.

Festivalul Euromarionete urmează să se desfășoare în perioada 1-5 noiembrie 2022, iar Festivalul Internațional de Teatru Clasic în perioada 23-27 noiembrie 2022.

Cum rămâne cu Festivalul Internațional de Teatru Nou?

Despre cel de-al treilea festival de tradiție al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, FITN (Festivalul Internațional de Teatru Nou), oprit în 2019 la ediția a VII-a și organizat, de regulă, la sfârșit de primăvară și început de vară, Bogdan Costea a declarat că se intenționează și continuarea acestuia, însă acest lucru va fi posibil, din punct de vedere financiar și organizatoric, doar de anul viitor.

„Trebuie avut în vedere că inclusiv condițiile de organizare au fost afectate, pentru că neavând certitudinea existenței finanțării la momentul finalizării stagiunii trecute, respectiv lunile mai-iunie, fiind o situație incertă, ne-a făcut să fim mai ponderați în felul în care alcătuim festivalul din punct de vedere a dimensiunii lui”, a spus Costea.

În anii trecuți, inclusiv 2020 și 2021, toate cele trei festivaluri au fost prevăzute în bugetul public al Aradului încă de la începutul anului, în acest an, în schimb, finanțarea a venit abia în a doua parte a acestui an, un „boost” semnificativ fiind finanțarea guvernamentală pentru instituțiile de cultură.

În acest an, bugetul pentru FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic) este de 400.000 lei și 150.000 lei pentru Euromarionete.

articolul original.

Investigații medicale gratuite pentru 200 de femei gravide de pe raza județului Arad!

19 September 2022 at 08:15
image

Comunicat. Două sute de femei gravide din județul Arad vor beneficia de investigații medicale de specialitate, gratuite, în cadrul unui contract încheiat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara!

Contractul a fost încheiat în cadrul proiectului POCU „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest“, Cod proiect 149478, și presupune monitorizarea evoluției unei sarcini normale, la gravida care nu deține documente medicale care să ateste existența – în antecedentele personale patologice – a rubeolei, a toxoplasmozei sau a infecției CMV.

Monitorizarea se va efectua pentru un număr de 200 de femei gravide, care vor beneficia de un pachet de servicii medicale specifice sarcinii.

„Ne bucurăm să ne alăturăm proiectului dezvoltat de Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și să oferim mai multe oportunități de monitorizare și investigare a sarcinii. Acest proiect vine să completeze facilitățile pe care secția noastră le oferă viitoarelor mămici și prin care cel puțin 1.500 de femei sunt monitorizate, în fiecare an, prin intermediul spitalizării de zi. Importanța acestui proiect rezidă din aplicarea practică a prevenției și investigării corecte a sarcinii, astfel încât să fie redusă, semnificativ, o serie de complicații, iar patologia asociată sarcinii să fie manageriată corespunzător în mod similar cu țările dezvoltate. De asemenea, faptul că aceste investigații sunt gratuite pentru gravide, reprezintă un mare pas înainte spre normalitate”, a explicat dr. Cristian Furău, medic primar obstetrică-ginecologie, SCJU Arad.

Programările pentru aceste investigații se pot efectua de luni până vineri între orele 07.30 – 14.30 la numărul de telefon: 0732254393.

Pachetul de servicii medicale va cuprinde:

 • Consultație de specialitate obstetrică-ginecologie;
 • Hemoleucogramă completă;
 • Determinare la gravidă a grupului sanguin ABO;
 • Determinare la gravidă a grupului sanguin Rh;
 • Uree serică, Acid uric seric, Creatinină serică;
 • Glicemie;
 • TGP, TGO, TSH;
 • Examen complet de urină (sumar + sediment);
 • VDRL sau RPR;
 • Testare HIV la gravidă;
 • Evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină (pentru rubeolă, toxoplasmoză, infecția CMV, hepatită B şi C);
 • Secreție vaginală;
 • Examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau (până la S23+6 zile) sau Test de toleranță la glucoză per os +/- Hemoglobină glicată (S24 – S28+6 zile) sau Biometrie fetală (S29-S33+6 zile) ori detecția Streptococului de grup B (S34 – S37+6 zile);
 • Ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii.

Informații suplimentare proiect, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara:

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 12.093.868,29 lei, din care 98% reprezintă cofinanțarea Uniunii Europene.

Lider de proiect este Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara iar partener de proiect, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu“ Timișoara.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea accesului populației la programe de sănătate și la servicii medicale de prevenție, screening prenatal, diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii ale gravidei și copilului, cu impact asupra îmbunătățirii stării de sănătate a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern în Regiunea Vest. Prin acest proiect, 2.100 de persoane, din județele Regiunii Vest (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș) vor beneficia de programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal. Proiectul are o durată de 31 de luni şi se va finaliza pe 29 decembrie 2023.

Persoanele care vor beneficia de screening prenatal vor îndeplini, CUMULATIV, următoarele condiții:

–  au statutul de femei gravide;

–  au domiciliul/reședința în regiunea vizată de proiectul regional – Regiunea Vest.

Excepție:

– Femeile care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu și dau o declarație că domiciliază în regiunea vizată de proiect vor reprezenta grup țintă eligibil.

– Femeile private de libertate vor fi asociate locului unde își desfășoară detenția și nu din perspectiva adresei de domiciliu;

– Femeile aflate în unități de asistență medicală sau socială.

articolul original.

Încetinitorul de particule – Bibi și poantele sale de doi lei pe seama Aradului

19 September 2022 at 05:54
By: E. Nola

Multe și mărunte, dar cu bătaie lungă.
Cam asta ar fi pe scurt sinteza evenimentelor de săptămâna trecută din Arad. Să le luăm pe rând.
Hubul mARTA – pentru cei mai puțin inițiați, este vorba de un fel de centru cultural care s-ar face în sediul fostei fabrici de mașini MARTA – e, cum ar veni, pe drojdie, după ce CLM-ul l-a scos de pe ordinea de zi, iar directorul, numit interimar, în persoana omului de teatru Ștefan Iordănescu, și-a arătat lipsa de interes pentru acest proiect, dându-și demisia dintr-un post pe care nici nu-l ocupase. Citește aici: Ștefan Iordănescu, director interimar la „Hub cultural MARTA”, noua instituție culturală din Arad
Treburile devin și mai nebuloase dacă aflăm că pentru anumite posturi s-a făcut deja și concurs, iar câștigătoarea amenință primăria cu proces dacă nu i se asigură locul. Dar cum să faci asta într-o instituție care nu există?
Mai precis există în fantezia viceprimarului Ilie Cheșa și în coșmarurile lui Bibi. Fiind proiectul primului, cel de al doilea face tot ce depinde de el ca să nu se realizeze, având în vedere faptul că acest Cheșa, fiind omul lui Fifor, joacă la cacialma, fiind până la urmă tot omul lui Falcă în coasta lui Bibi. De parcă nu era destul Lazăr Faur acolo.
Așa că Bibi face tot posibilul ca proiectul lui Cheșa, cu Hubul acesta despre care nimeni nu știe exact ce poate fi, să moară în chinurile facerii, în fond ce am avut și ce am pierdut, nu-i așa? Și ca să deturneze atenția, Bibi își aduce aminte de Casa Sindicatelor din Pădurice, de situația încurcată de acolo, de datorii și alte cele. Citește aici: După ce a pierdut definitiv în instanță Casa Sindicatelor, Primăria speră la executare silită

Aici Bibi, oricât de înverșunat ar fi, urmează modelul inaugurat de predecesorul său mult urât – de Ghiță vorbim, desigur -, cel care, tot așa, s-a luptat ani la rând pentru a obține Casa Sindicatelor.
Nimic nou sub soare, așadar, ai noștri ca brazii se fac că fac, dar de fapt nu fac nimic pentru oraș, nimic care nu are legătură cu ei. Așa că Bibi se duce nițel în Micalaca să discute cu oamenii despre problemele lor și despre cum ar putea el să le rezolve. Atunci încă nu știe că nu departe de el, într-un depozit de fiare și betoane vechi zace statuia dedicată lui Petschovschi, cea de la intrarea principală a stadionului vechi, cea despre care de la demolarea de acum opt ani nimeni nu mai știe nimica. Citește aici: Petschovschi și suporterii UTA îl așteaptă pe primar să „marcheze”. Deocamdată a „centrat” pe Facebook…

Să ne oprim aici o clipă pentru a lămuri o chestiune mult-discutată după descoperirea epavei statuii în cauză. Nu este statuia care îl înfățișează pe marele fotbalist, dar este dedicată amintirii sale. Știm asta de la fiul lui Csala, cel care împreună cu fiul său, deci nepotul fotbalistului, a vizitat nu de mult stadionul. Executată de Ioan Tolan – măcar pentru asta trebuia avută grijă de ea – la cinci ani de la moartea lui Csala, nu este modelată după el, dar asta nu schimbă faptul că este legată de amintirea sa.


Și așa cum vă spuneam, cineva, un fan, descoperă epava statuii într-un depozit din Micalaca. Bibi în două minute este acolo, se fotografiază cu Minunea Blondă în fel și chip, promițând și marea și sarea. În cazul nostru ceva absolut minimal și obligatoriu: că statuia va fi ”recondiționată” și repusă în locul care nu mai există, deci acolo undeva. Nici un cuvânt despre cum a ajuns acolo și de ce nu s-a interesat nimeni de la primărie după ea, în fond, după câte știm, stadionul este în proprietatea primăriei din moment ce echipa pentru care a fost construită trebuie să plătească chirie.
Dar Bibi e ca bucata de jăratec: nu-l poți ține în mână decât dacă ești foarte rapid: înainte de întâlnirea cu statuia dedicată marelui fotbalist s-a întâlnit și cu Sergiu Bîlcea. Știți, tinerelul cela de lângă Geani, acela care pe lângă Lazăr Faur este vârful lancei numite Ghiță Falcă. Deputatul Bîlcea – că este și deputat – l-a luat la rost pe Bibi la o conferință de presă PNL despre Cetate. Citește aici: Cetatea Aradului, „mănușa cu miros de naftalină” în duelul Bîlcea-Bibarț

Șmecher, n-ai ce zice. După ce de douăzeci de ani omul care l-a făcut deputat n-a fost în stare nici măcar să ridice o schelă în jurul bisericii franciscane din cetate, vine Sergiu și i-o servește lui Bibi. Bine că nu l-a întrebat și de Teatrul Vechi. Știți clădirea aceea din centrul orașului, prima clădire de teatru din România pe care Bibi a vândut-o cu 200 de mii de euro – o casă în Grădiște, nu mare lucru, face atâta – unei fundații ale cărei fire duc direct la Viktor Orban. Iar prin el mai departe la Putin.


Numai că acea clădire, respectiv complexul numit după Hirschl, a ajuns în acest hal sub lunga domniei în Arad a omului care i-a făcut pe amândoi: și pe Sergiu și pe Bibi, asta ca să nu mai vorbim de Iustin sau Lazăr Faur. Mai mult decât atât, în aceea clădire a funcționat ultima instituție de cultură autonomă din Arad – vorbim de Casa de Cultură a Municipiului – desființată de marele om din Brad și transformată într-o sucursală bancară de pe lângă primărie.
Cu alte cuvinte atât le-a rămas celor ieșiți de sub pelerina Versace mulată pe corp a lui Ghiță Falcă: să se dea în stambă, să facă bancuri proaste, să ne dea impresia că lucrează pentru noi în timp ce sforile sunt în continuare în mâna păpușarului care i-a confecționat pe chipul și pe asemănarea cu sine însuși.
Nu e de mirare că un alt om, apropiat de ei mai mult prin relații nenaturale, iese de câteva săptămâni în public, spunând lucrurilor pe nume, punând punctul pe i-urile în paragină ale Aradului.
Spunând, adică, ceea ce trebuie să spună în asemenea momente un politician adevărat și responsabil…
Dar, că doară suntem în Aradul lui Bibi, mai bine să ne vedem noi de treabă și să admirăm mai jos un adevărat rond de seară…Și de dimineața…

articolul original.

Baba oarba… UTA a pierdut în ultima secundă cu Hermannstadt după dubla lui Baba Alhassan

17 September 2022 at 19:29

UTA a părut o babă pensionară în jocul cu Hermannstadt, nicidecum o Bătrână Doamnă respectabilă, iar soarta face ca gruparea arădeană să fie învinsă, în ultima secundă a meciului, de un jucător care se numește Baba Alhassan.

Începem cu sfârșitul, cu cele spuse de Marin Dună, asistentul lui Ilie Poenaru, imediat după joc. „Nu meritam să pierdem”, a zis printre altele Dună, dar ne întrebăm dacă ar fi spus și că „nu meritam să câștigăm” dacă UTA reușea să înscrie la faza care a precedat golul victoriei sibiene. Totodată, Dună ne-a readus aminte că jucătorii arădeni acuză o stare de oboseală. Noi ne întrebăm de ce? Jucătorii formației arădene au avut opt zile la dispoziție să pregătească partida cu sibienii, ei evoluând la Botoșani vinerea trecută.

L-am ascultat apoi pe Ilie Poenaru care ne-a repetat și el, după ce a mai făcut-o și cu alte ocazii, că „jucătorii echipei noastre trebuie să fie modești. Nu mai putem continua așa. Îmi asum această înfrângere”. Ne-ar interesa și modul în care își asumă staff-ul tehnic înfrângerea și ce înseamnă să fii modest din punct de vedere al jucătorilor, pentru că noi am văzut doar că ei sunt modești din punct de vedere sportiv, fotbalistic…

Dar parcă și mai tare au deranjat tot cuvintele lui Dună, acesta spunând că „echipa nu a fost pregătită mental pentru acest meci”. Păi cum? UTA, echipa antrenată de Poenaru și Dună, juca pe teren propriu cu echipa clasată pe locul al 3-lea în Superliga, o echipă neînvinsă în acest sezon, o echipă care nu a mai pierdut pe teren străin din primăvara anului 2021! Și a mai spus Dună ceva… „După victoria de la Botoșani, o echipă mai bună decât Hermannstadt, unii jucători au crezut că vom câștiga acest meci pentru că se mai termină și cu invincibilitatea ei”, a spus Dună, iar în seara asta am văzut cât de „mai bună” este FC Botoșani, echipă care a pierdut cu 0-7 pe terenul celor de la Sepsi! Zero la șapteeeeee….!

Arădenii s-au entuziasmat după victoria de la |Botoșani, dar reperele probabil nu au fost bine alese. Antrenorii ne vorbesc că echipa era într-un moment bun, neînvinsă de patru etape, dar în două din aceste etape UTA a fost la un pas să piardă cu Mioveni și Chindia, ultimele clasate, echipe care la momentul respectiv au fost ridicate prin declarații la nivelul de super echipe.

UTA, astăzi, a întâlnit o echipă care a avut în formula de start opt jucători care au promovat în sezonul trecut în Liga 1. Dar această echipă, cu un antrenor care se pare că își cunoaște foarte bine meseria și care nu a pierdut nici măcar un meci din cele 18 din cariera sa în Liga 1, a arătat că practică un joc de posesie foarte bun, care are în componență jucători care își cunosc foarte bine fișa postului și care are o mentalitate de echipă care poate să aspire la locurile fruntașe din clasament, fapt demonstrat de victoriile obținute în ultimele secunde ale acestui meci și ale meciurilor anterioare, cel cu FC Argeș, cu Petrolul, dar și prestațiile din meciurile cu FCSB sau CS Universitatea Craiova.

Este adevărat că UTA a avut o oarecare superioritate în primele minute, dar acea superioritate s-a văzut doar la numărul de șuturi pe poartă după ce mingea trimisă destul de slab de Batha a fost prinsă de Muțiu. La poarta lui Iacob, însă, Hermannstadt parcă a fost mai periculoasă, dar execuțiile lui Opruț și a lui Oroian nu au nimerit ținta. După un șut din voleu pe lângă poartă al lui Postolachi, UTA a reușit probabil singura fază mai legată din acest meci. Jobello l-a angajat pe Hoxhallari în banda stângă, albanezul a centrat, mingea a fost respinsă din blocaj de Ionuț Stoica, a ajuns la limita careului de 16 metri, Stahl a fost mai rapid decât Răuță și fostul dinamovist a faultat în careu. Postolachi a executat perfect penalty-ul și UTA avea avantaj în minutul 28 pe tabela de marcaj.

Publicul era în delir și se aștepta la un joc și mai bun din acest moment al favoriților lor. Dar bucuria nu a durat prea mult pentru că în minutul 36, sibienii au spart ușor defensiva arădeană. O pasă verticală din jumătatea sibienilor de teren, Paraschiv a deviat mingea de lângă Chindriș pe direcția de alergare a lui Baba Alhassan, acesta a plecat de la 30 de metri șicanat de Batha dar mijlocașul arădenilor a fost inferior atât ca viteză cât și ca forță și Alhassan a înscris cu un șut foarte puternic la colțul scurt al porții apărate de Iacob pentru 1-1.

La pauză s-a intrat cu acest rezultat de egalitate, 1-1, iar Poenaru i-a schimbat pe Stahl și Cascini, atât pentru faptul că nu au produs mai nimic, dar mai ales pe considerentul lipsei de prospețime fizică. Au intrat Ubbink și Matei și fanii arădeni se așteptau ca echipa lor favorită să câștige atât la jocul de posesie cât și la creativitate. Din păcate, Ubbink a fost din nou o umbră, iar Matei, care nu s-a remarcat nici el cu nimic, s-a accidentat și Poenaru a fost forțat să-l trimită în teren pe Negoescu. UTA a jucat ultimul sfert de meci cu doi jucători under 21 în benzi în condițiile în care pe zonă centrală nu a reușit deloc să pună probleme.

Partea secundă a fost cu siguranță foarte plictisitoare pentru un spectator neutru. UTA a avut o ocazie prin Chindriș la o fază fixă și o bună situație la o incursiune a lui Vukcevic în dreapta. Atât… De partea cealaltă, sibienii au avut un contraatac periculos la capătul căreia Balaure a greșit ultima pasă spre același Baba Alhassan, sau șutul de la distanță al lui Biceanu. Dar sibienii au arătat totuși că au știința posesiei și au dus mult mai bine atacurile poziționale. Jucătorii Bătrânei Doamne s-au arătat crispați în jumătatea adversă, iar după minutul 70 au început cu mingile aruncate în spatele liniei defensive a celor de la Hermannstadt, mingi care fie au ieșit în aut de poartă, fie au fost culese ușor de Muțiu.

Au venit însă minutele de prelungiri. UTA putea da lovitura în minutul 90+4, atunci când Keșeru a făcut singurul lucru bun de la intrarea sa pe teren. A intrat în careu în partea stângă a sensului de atac al arădenilor, a centrat paralel cu linia porții, Postolachi și Benga au trecut pe lângă minge și de aici a început dezastrul. Opruț a preluat, a ieșit din defensivă cu mingea la picior, l-a găsit pe Petrescu în centrul terenului, acesta a pasat în dreapta unde Baba Alhassan a fost complet liber și ghanezul, singur cu Iacob, a înscris pe lângă acesta din nou la colțul scurt: 1-2!

A fost ultima fază a meciului pentru că centralul Colțescu a fluierat finalul tocmai când s-a reluat jocul de la jumătatea terenului.

O înfrângere grea pentru UTA mai ales dacă privim în perspectivă. Cu doar 15 puncte adunate în 11 meciuri, UTA are parte de un final de tur infernal cu meciuri împotriva echipelor Farul, CFR, FCSB și CS Universitatea Craiova.

Dar dincolo de rezultat, mai descurajant este jocul prestat de echipa antrenată de Poenaru, un joc dezlânat, cu o construcție lentă și cu probleme inclusiv pe faza defensivă, chiar și pe zonă centrală, un compartiment care mult timp a fost unul forte.

Meciul din această după amiază a început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Florin Hidișan, un fotbalist care a îmbrăcat în două rânduri tricoul roș-alb al echipei arădene, un fotbalist foarte apreciat de fanii arădeni.

UTA Arad – Hermannstadt 1-2 (1–1)

Postolachi 28 – din 11m / Baba Alhassan 36, 90+5.

UTA: Fl. Iacob – Vukcevic, Benga, Chindriș, Hoxhallari – Batha (67 Anton), Cascini (46 Fl. Matei, 72 Negoescu) – Stahl (46 Ubbink), Șteau, Jobello (67 Keșeru) – Postolachi.

Hermannstadt: Muțiu – Butean, Bejan, I. Stoica, Opruț – Biceanu (90 Năstăsie), Răuță (80 Mino Sota) – Balaure (80 P. Petrescu), Alhassan, Oroian (69 Iancu) – Paraschiv (80 Buhăcianu).

Arbitri: S. Colțescu (București) – la centru, Ad. Popescu (Craiova) și Al. Vodă (Albă Iulia) – asistenți.

articolul original.

Alte 17 trenuri electrice de lung parcurs, cumpărate de ARF. Vor circula și prin Arad

17 September 2022 at 09:18
By: -

Încă 17 trenuri electrice de lung parcurs Coradia Stream vor ajunge în România în urma acordului semnat între Autoritatea Română pentru Reforma Feroviară (ARF) și Alstom, au anunțat cele două entități, informează Adevărul.ro.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția tuturor celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2.421.771.878 lei, fără TVA, cu termen de livrare a primei rame la finalul anului 2023 și furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt:

-București Nord – Constanța,

-București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj Napoca,

-București Nord – Brașov – Deda – Cluj Napoca,

-București Nord – Brașov,

-București Nord – Iași,

-București Nord – Suceava,

-București Nord – Galați,

-București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria,

-București Nord – Craiova- Timișoara – Arad,

-Cluj Napoca -Timișoara,

-Cluj Napoca – Suceava – Iași.

Sursa: Adevărul.ro.

articolul original.

„Cu un ochi pe Moise”. Terenul de sport este acoperit în întregime cu tartan, gardul este încă incomplet

16 September 2022 at 18:00
image

Așa cum v-am obișnuit, am fost din nou în vizită pe șantierul de la Moise pentru a documenta starea lucrărilor.

Am observat că, față de săptămâna trecută, tartanul acoperă acum întreaga suprafață a terenului, însă trebuie menționat că o baltă ne-a atras atenția. Ne-am apropiat de locul respectiv și este o adâncitură acolo care permite apei să băltească. E, totuși o lucrare nouă, dar să zicem că din cauza acoperirii rigolelor (vezi galeria foto) apa nu a avut unde să se ducă. Vom vedea în viitor.

Săptămâna trecută menționam că sunt câteva panouri de gard lipsă, situația se prezintă la fel și acum, iar soarta acelui „pătrat” de care menționam este una nesigură. Sperăm să i se găsească o întrebuințare, dudul care a fost tăiat a început deja să dea lăstari.

Toaleta automată încă nu a apărut pe niciunde, iar dacă ne uităm la teren, ne întrebăm unde vor fi acele zone verzi de care s-a tot vorbit. Lucrarea însă, nu este gata, până la termenul de predare mai fiind aproximativ o lună.

Vom vedea rezultatul final atunci.

Pe săptămâna viitoare!

Articole asociate:

„Cu un ochi pe Moise”. Ei au început lucrările, noi vom documenta săptămânal progresul sau stagnarea lor

„Cu un ochi pe Moise”. Cum evoluează lucrările în săptămâna doi

„Cu un ochi pe Moise”. Șeful de șantier: „Eu zic că în două luni vă invit la inaugurare”

„Cu un ochi pe Moise”. Rămâne cum s-a stabilit pentru săptămâna patru

„Cu un ochi pe Moise”. „Steady as she goes” spun căpitanii de vas. Puțin câte puțin, ne apropiem de inaugurare

„Cu un ochi pe Moise”. Ce s-a mai făcut, ce mai este de făcut

„Cu un ochi pe Moise” intră în vacanță. Ce ne spune șeful de șantier

„Cu un ochi pe Moise” a revenit timid. Declarația primarului o contrazice pe cea a șefului de șantier

„Cu un ochi pe Moise”, tot mai aproape de final. Echipa din Târgu Mureș ar putea să predea lucrarea la timp

articolul original.

Cei trei bărbați care au jefuit și înjunghiat în inimă bărbatul din Vlaicu au fost arestați preventiv

17 September 2022 at 08:09

[unable to retrieve full-text content]În cursul zilei de vineri, 16 septembrie, la Spitalul Județean a ajuns un bărbat care se afla în stare gravă în urma unei altercații. Conform...

articolul original.

Cod portocaliu de furtună la Arad și alte opt județe

15 September 2022 at 08:29
By: -
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Sub Cod portocaliu de furtuni vor fi 9 județe. Prima avertizare meteo Cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte.

Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. O altă alertă Cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Citeste mai multe AICI

articolul original.
❌