ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

A murit unul dintre șoferii implicați în cumplitul accident de pe Autostrada A1 Arad – Nădlac

1 February 2023 at 07:16
image

În jurul orei 08:50, a avut loc un accident rutier pe autostrada A1, pe sensul de mers către ieșirea din țară.

Accidentul s-a produs între un autoturism și un autotren, în apropiere de punctul de trecere al frontierei Nădlac II.

La fața locului s-au deplasat atât echipaje de la Serviciul de Ambulanță Județean ( de la Nădlac și Pecica), cât și un echipaj medical SMURD. De asemenea, a fost solicitat și elicopterul SMURD.

Din primele informații, una dintre victime este încarcerată, inconștientă, posibil decedată (după cum transmite SAJ).

Intervin și pompierii militari ai Detașamentului Arad cu un echipaj pentru descarcerare.

Update

În urma accidentului în care au fost implicate două persoane (șoferul autoturismului și șoferul autotrenului) a rezultat o victimă, șoferul autoturismului.

Din păcate, șoferul autoturismului a murit. Victimă prezenta leziuni incompatibile cu viața în momentul sosirii echipajelor medicale.

Șoferul autotrenului nu a solicitat îngrijiri medicale.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Se reia concursul de manager pentru Hubul MARTA. Regulamentul pare modificat „cu dedicație”

31 January 2023 at 11:59
image

Din cauza că nu s-a înscris nicio persoană pentru concursul de management la noul Hub Cultural MARTA, se va relua procedura pentru organizarea unui nou concurs. Reactualizarea regulamentului de concurs a fost aprobată astăzi, 31 ianuarie, în Consiliul Local Municipal, urmând ca săptămâna viitoare să se preia deja dosarele.

Amintim că proiectul înființării unui hub cultural în fosta fabrică MARTA de pe Calea Iuliu Maniu aparține viceprimarului Ilie Cheșa, în acest sens fiind votată organigrama încă din primăvara anului 2022, alături de bugetul aferent pentru anul respectiv (circa 300 mii lei), însă din lipsa unui director nu au putut fi făcute nici alte angajări și nu s-au cheltuit nici banii pentru vreun proiect. Inițial, regizorul Ștefan Iordănescu a fost ales de Consiliul Local să fie director interimar, însă acesta s-a răzgândit înainte a semna contractul.

Concursul de manager trebuia să se desfășoare începând cu 19 ianuarie, însă a fost anulat din lipsă de candidați. Unul dintre cei care ar fi dorit să candideze, însă nu a putut din cauza cerințelor din regulament, a fost Ovidiu Balint, fostul director al Casei de Cultură Arad (în anii 2000). După cum a declarat pentru Special Arad, chiar dacă are studii de management cultural, nu are studii superioare într-un domeniu cultural, fiind de profesie inginer.

O modificare „cu dedicație”?

Consilierii au votat în ședința CLM de marți un proiect de hotărâre pentru organizarea unui nou concurs, care – pe lângă actualizarea calendarului – a modificat și un aliniat din regulament.

Specificația modificată este legată tocmai de studiile superioare necesare pentru participarea la concurs. Dacă în regulamentul din decembrie se enunțau următoarele: „întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei. Domeniul fundamental de ierahizare – științe umaniste și arte; ramura de știință: studii culturale sau arte”, acum, în noul regulament votat de consilieri în 31 ianuarie formularea se simplifică la: „întruneşte condițiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă”, astfel eliminându-se condiția ca studiile superioare să fie neapărat în domeniul cultural.

Restul cerințelor din regulamentul inițial au rămas neschimbate, în continuare solicitându-se – printre altele – o experiență în management de 7 ani sau că nu deţine o funcţie de manager la o altă instituţie publică de cultură din România.

Nu putem să nu observăm că a fost modificat exact aliniatul care l-a împiedicat pe fostul director al Casei de Cultură Arad să se poată înscrie la concursul de management din ianuarie.

Următorul concurs începe în 2 februarie

Elaborarea și depunerea proiectului de management de către candidați pentru următorul concurs se va face în perioada 2 – 24 februarie, după care între 27 și 28 februarie va avea loc selecția dosarelor. În perioada 1 – 9 martie va avea loc prima etapă de analiză a proiectelor de management de către membrii comisiei de concurs, iar în 10 martie va fi anunțată nota obţinută în prima etapă, fiind declarați admişi pentru susţinerea etapei a doua doar candidaţii care au obţinut minim nota 7.

În 13 martie va avea loc susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului desfășurat la Primăria Arad, în 14 martie se va afișa nota finală care poate fi contestată, iar comisia va avea un termen de 3 zile pentru soluționarea contestațiilor.

articolul original.

Bazinul de polo, scos de sub administrarea Recons. Societatea va continua însă prestarea serviciilor acolo

31 January 2023 at 11:15

Începând cu luna februarie, Primăria Municipiului Arad devine administratorul bazinului de polo în locul Recons SA.

Decizia de modificare a administrării bazinului de polo a fost luată de municipalitate împreună cu socitetatea Recons, ca o soluție pentru a putea menține pe linia de plutire activitatea de acolo. Atâta timp cât bazinul a fost oficial sub administrarea Recons, toate cheltuielile trebuiau achitate din bugetul societății, iar în ultima perioadă acestea deveneau mult prea mari, făcând gestionarea tot mai dificilă. Această mutare va permite ca Primăria Arad să achite din bugetul local cheltuielile, evitându-se să se ajungă la situația în care să se pună lacătul pe bazin.

Directorul Recons, Nicolae Mehelean, a declarat pentru Special Arad că cele mai mari cheltuieli la bazin au fost cele aferente gazului și energiei electrice. Acestea au reprezentat 82% din totalul cheltuielilor care s-au ridicat la 2.200.000 lei în anul 2022.

Deși de acum Primăria Arad va fi administrator, personalul Recons va continua să fie responsabil cu mentenanța, în urma semnării unui acord cadru. La bazinul de polo există angajate două casiere, 2 instalatori, 2 femei de serviciu și 3 salvamari.

Tarifele pentru bazinul de polo au fost actualizate în noiembrie 2022, atunci când consilierii au aprobat și tarifele pentru Ștrandul Neptun, respectiv stadionul „Francisc Neuman”.

Noile tarife pentru bazinul de polo sunt după cum urmează:

varianta actualizata pret bilete abonamente bazin polo

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Victor Pițurcă a fost reținut de DNA ca urmare a implicării în achiziții în perioada pandemiei

30 January 2023 at 11:57
image

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de procurorii anticorupție din Capitală. Surse judiciare au spus că reținerile s-au făcut într-un dosar care are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Atunci, 98% dintre banii aferenți unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măști FFP3 în unitățile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victorio Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist și fiul antrenorului Victor Pițurcă.

„Pițurcă ar fi fost reținut duminică seară. E în sediul DNA. E audiat din nou de anchetatori, iar azi va fi dus în fața Instanței. E posibil ca anchetatorii să ceară arestarea preventivă. Judecătorii vor stabili dacă trebuie să rămână în spatele gratiilor. Pițurcă ar fi ajutat la transportarea măștilor din China către MApN. Procurorii spun că măștile ar fi neconforme, iar familia Pițurcă a câștigat zeci de mii de euro”, a anunțat Digi24.

Sursa foto: GSP

Revenim cu amănunte.

articolul original.

Oscar Special: Nimic nou pe frontul de vest – Un film de concepție, dar fără inspirație

30 January 2023 at 11:09

Erich Paul Remark era, fără dubii, un tip dat naibii. Participant în războiul din tranșeele din Franța ale primei conflagrații, romanul, primul bestseller internațional literar, „Nimic nou pe frontul de vest”, în original „Im Westen nichts Neues”, se clădește pe această experiență, eroul principal, Paul, fiind în mod evident alter-egoul lui Erich Paul.

Romanul apare în serial în 1928, iar sub formă de volum în 1929, vânzându-se doar în Germania peste un milion de exemplare în primul an, ca după traducerea în engleză și în franceză fenomenul să se repete în tările cu aceste limbi. Ca o măsură a succesului literar copleșitor, în 1930, Hollywoodul, mai precis Universal, realizează prima ecranizare, film devenit clasic, câștigător al Oscarului, aflat la cea de a treia ediție, atât la cel mai bun film cât și la cea mai bună regie.

Numai că între timp în Germania naziștii vin la putere, atât romanul, cât și filmul sunt interzise, iar Erich Paul Remark se mută în Elveția, optând pentru numele care va rămâne în istoria literaturii: Erich Maria Remarque. Maria este numele mamei sale la care a ținut enorm, realitate ce poate fi surprinsă și în roman. Își permite toate acestea, cartea îi aduce bani serioși, mai mult decât atât, după ce lucrurile se înrăutățesc și mai mult, se duce în SUA, stând acolo, la adăpost, ca cetățean american în tot timpul celui de al doilea război mondial.

Se învârte în mediul artistic, îndeosebi cinematografic, este atras plenar de actrițe, având aventuri cu Hedy Lamarr, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Dolores del Rio, ca după război să se însoare cu vedeta feminină a lui Chaplin, Paulette Goddard, cu care va trăi până la moartea-i survenită în 1970.

Am insistat pe aceste elemente ale vieții autorului pentru a sublinia caracterul aparte al acestui roman, respectiv al celor trei filme care s-au făcut până acum pornind de la acest bestseller literar din care până în zilele noastre s-au vândut spre 50 de milioane de exemplare, fiind obiect de studiu în majoritatea liceelor occidentale.

Să trecem, așadar, la filme.

Cele două realizate până acum erau amândouă în limba engleză, cel din 1979 fiind de televiziune, dar cu actori vedete ale momentului cum ar fi Ernest Borgnine, Donald Pleasence sau Ian Holm. Și chiar dacă nici acest al doilea film nu este de lepădat, referința rămâne cel pomenit deja, din 1930, reținut ca un exemplu clasic de film de război, sursă de inspirație de atunci pentru regizori ca Spielberg sau Christopher Nolan. Fără să mai vorbim de faptul că regizorul Lewis Milestone i-a oferit rolul central lui Remarque, aflat atunci la 32 de ani, însă acesta, fiind marcat de scandalul din jurul cărții și interesat de alte cele, a refuzat.

All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest (1930)
„Nimic nou pe frontul de vest” (1930). Foto: IMDb

Cel de acum, cel nominalizat atât la Oscarul acordat celui mai bun film, cât și la cel pentru cel mai bun film care nu vorbește engleza, plus încă câteva tehnice, este așadar primul care vorbește în germană, ceea ce poate spune multe despre recepția cel puțin contradictorie a romanului în spațiul german. Cum am și spus, până după cel de al doilea război mondial a fost interzis atât în Germania, cât și în Austria, nemaivorbind de Polonia, Cehoslovacia sau Italia.

Interesant este că cel de al treilea film realizat după romanul lui Remarque, primul în limba în care vorbește romanul, a fost filmat în Cehia, tot așa cum cel din 1979 a fost filmat în Cehoslovacia de atunci.

Să vedem acum, după această lungă introducere – consider eu, necesară pentru un cinefil autentic – filmul.

Spre deosebire de primele două, vorbitoare în engleză, cel german de acum nu este de fapt o ecranizare, ci un film realizat pornind de la romanul lui Remarque. Scenariul renunță masiv la povestea din roman, neglijând, de exemplu, partea semnificativă a reîntoarcerii acasă în permisie și aduce în prim plan o poveste inexistentă în text: cea a tratativelor de armistițiu dintre mareșalul Foch și secretarul de stat german Erzberger, tratative care au dus la semnarea unei înțelegeri de încetare a ostilităților la ora 11 din ziua 11-a a lunii a 11-a, adică 11 noiembrie 1918, ora 11. Nemaivorbind de eliminarea unuia dintre eroii reprezentativi și a poveștii sale, caporalul de instrucție Himmelstoss, cel care le face viața recruților un iad, după care să se reîntâlnească cu ei în totul alte condiții pe front. Drept urmare, că era loc și timp, ultima scenă a filmului prezintă un ultim atac german, cu un sfert de oră înaintea termenului, adică în 11 Noiembrie 1918, la 11 fără un sfert trecute fix, atac în care eroul principal moare străpuns de baioneta unui soldat francez.

Problema cu această scenă este că ea nu este în romanul lui Remarque pentru că nu avea cum să se întâmple și nici nu s-a întâmplat, fiind o pură invenție care susține „concepția” realizatorilor, în frunte cu regizorul Edward Berger și cu vedeta Daniel Brühl, cel care îl joacă pe Erzberger.

Din păcate, această concepție nu prea are legătură cu atmosfera și intențiile din romanul lui Remarque, ci mai degrabă cu situația politică actuală – inclusiv războiul din Ucraina, plus întărirea dreptei naționaliste în țări precum Germania, Austria, Ungaria, dar și SUA, așa cum a și declarat regizorul –, și în cele din urmă cu dorința lui Berger de a corespunde cerințelor hollywoodiene, respectiv de a-și mări șansele la Oscar.

Rezultatul este o anumită lipsă de autenticitate și forță, un caracter artificios susținut plenar de realizarea tehnică ireproșabilă, lucru perfect firesc pentru o echipă germană. Imaginile sunt copleșitoare și înșelătoare în același timp, muzica insinuantă, dar povestea rămâne cumva în spatele mesajului forțat și prea explicit contemporan antirăzboinic.

All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest
Foto: Netflix

Jocul actorilor este fără cusur, scenele de luptă spectaculoase, chiar dacă tocmai această spectaculozitate studiată și „conștientă” în spiritul celor zise mai sus merge în direcția contrară autenticității. Primul film, cel laureat cu două premii Oscar în 1930, lucru rar și perfect adecvat, nu are muzică, de exemplu, și, cu toate că se află la începutul sonorului, redă parcă mai firesc sunetele obsesiv delirante ale războiului de tranșee din vest.

Un alt exemplu care pe mine m-a surprins neplăcut este lipsa cailor, atât de prezente în roman, cât și în cele două filme anterioare. Ceva firesc, din moment ce în timpul primului război mondial caii erau încă un element de bază al serviciului militar. Este drept, cam pe atunci au apărut camioanele și tancurile, nemaivorbind de avioane în ultimii ani ai războiului, dar caii au rămas până la sfârșitul conflagrației principalul mijloc de tracțiune, chiar dacă cavaleria ca armă și-a pierdut din importanță. În primele două filme vedem atelaje sanitare trase de cai, tunuri tractate tot așa, nemaivorbind de scena foarte dramatică din roman în care un tânăr soldat este gata să tragă, să le curme suferința, văzând agonia între bubuituri a cailor răniți. Scena este prezentă în ambele filme de dinainte, lipsind în cel de acum, mai mult decât atât, am reținut un singur cal în film, de fapt un prop, o „recuzită” reprezentând un hoit între tranșee.

Toate acestea, combinate cu absența evoluției eroului central, al acelui Paul Braumer-Erich Paul Remark care, în filmul despre care vorbim, rămâne neschimbat și după cele mai crunte experiențe, duc la scăparea mesajului central al romanului: războiul este o oroare care în cele din urmă atacă ființa umană în esența ei, ducând la o dedublare dramatică, o înstrăinare care contrazice tot ce credeam noi despre om.

Desigur, dacă facem abstracție de toate acestea, vom vedea un film perfect realizat tehnic, cu scene spectaculoase și dramatice în sine, dar care, cum cred eu, nu au mare lucru cu romanul lui Remarque, sacrificând inspirația și originalitatea unei concepții cel puțin discutabile prin conformismul ei.

De altfel, este cât se poate de semnificativă diferența dintre recepția germană și cea occidental-americană. Americanii, cu excepția notabilă a criticului de la New York Times, respectiv rogeregbert.com, laudă filmul până la loc comanda, fiind oarecum încântați că până și nemții au ajuns să se supună canoanelor lor, în timp ce critica și presa germană insistă pe aceste elemente artificioase și arbitrare, contrare realității de pe teren.

Tind să le dau dreptate, nu exclud că filmul merită câteva Oscaruri tehnice – ar fi însă absurd, dar nu imposibil, având în vedere cele zise, să primească Oscar pentru scenariu adaptat –, îl va lua, aproape sigur, și pe cel de film străin, însă rămâne departe de pretenția de a fi cel mai bun film de la Oscarurile din acest an.

Nota autorului:

NOTE OSCAR SPECIAL PATRU STELE

articolul original.

Notele Bătrânei Doamne! UTA – CS Mioveni 1-2. Evaluarea jucătorilor echipei UTA conform Special Arad

29 January 2023 at 14:50
image

Cu toții știm că fumatul este extrem de dăunător pentru adulți, dar pentru copiii care se află lângă persoane care fumează, putem spune că este la fel de periculos. Faptul că cineva fumează în preajma lor, iar ei inhalează fumul de țigară este un lucru extrem de dăunător pentru sănătatea celor mici !

Dacă vorbim despre fumatul pasiv, acesta este actul de inhalare neintenționată a fumului de tutun, adică fumatul indirect. Exact acest lucru se întâmplă cu copiii care se află-n aceeași încăpere cu persoane care fumează. Cu certitudine fumul de țigară din aer este  inhalat de toți cei care se află în aceeași încăpere, dar cel mai trist este că niciun copil nu poate să-și exprime un punct de vedere și să spună că fumul îl deranjează.

Autoritățile de sănătate publică au ajuns la concluzia că fumatul pasiv poate provoca o serie de boli copiilor. Încăperile pline de fum de tutun sunt de șase ori mai poluate decât o autostradă în plină zi, când traficul este la cote înalte, iar fumatul pasiv/secundar este una dintre cauzele apariției cancerului de plămâni.

Fumatul secundar înseamnă cel puțin 250 de substanțe chimice toxice care sunt inhalate, iar 50 dintre ele cauzează cancer.

Fumatul pasiv poate cauza sau favoriza la copii:

– infecții ale urechii

– simptome respiratorii (tuse, strănut, dificultăți  în respirație)

– infecții respiratorii (bronșită)

– un risc mai mare de aparitie a sindromului morții subite a sugarului.

Cum poți evita un risc major la care sunt expuși copiii :

-Nu fuma în casă în prezența lor. Dacă deschizi ușa sau geamul după ce fumezi nu este suficient. Fumul rămâne în aer mai mult timp după ce ai terminat țigara, sau rămâne chiar pe obiectele din casă.

-Nu fuma în mașină. Mașina este un alt spațiu închis în care dacă se fumează în prezența copiilor, aceștia sunt expuși la un risc major.

Recomandare:

Singura modalitate de a-l apăra pe copil de efectele fumatului secundar/pasiv este de a fuma afară, în curte, sau într-un spatiu deschis, departe de copii. Cel mai bine pentru sănătatea tuturor este să renunți la fumat.

Dacă te gândești să fumezi în casă să știi că există așa numitul fum terțiar (third hand smoke), adică fumul care rămâne pe suprafețele pereților și a obiectelor din casă, care în combinație cu alte substanțe din aerul din interior, pot da naștere la compuși cancerigeni.

Din nefericire, tot mai mulți copiii mici sunt expuși acestui tip de fum, deoarece ei ating  multe astfel de suprafețe și introduc în gură diverse obiecte.

Gândește-te de două ori dacă vrei să aprinzi o țigară în preajma unui copil !

articolul original.

Sfântul Sava a fost sărbătorit și la Arad. Dansatorii sârbi au urcat pe scena Teatrului „Ioan Slavici” din Arad

29 January 2023 at 08:40
image

Sfântul Sava a fost un prinț sârb a Zahumliei și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii și legislației sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și un diplomat, conform Wikipedia.

Este considerat unul din cele mai importante figuri ale istoriei sârbe și este canonizat și venerat de Biserica Ortodoxă Sârbă. Viața sa și devotamentul său personal pentru poporul sârb au fost interpretate în multe lucrări artistice din perioada medievală până în cea modernă. Catedrala Sfântul Sava din Belgrad îi poartă numele și este cea mai mare biserică din lumea ortodoxă.

Astfel, fiind o personalitate atât de importantă în viața sârbilor, acesta a fost sărbătorit și la Arad.

Sfântul Sava arată neamului nostru calea și împacă fratii. Anul acesta, în Arad și în toate bisericile noastre, ne închinat Lui si Îi transmitem rugăciune noastre cu speranța că i le va transmite Domnului”.

Așadar, cu ocazia acestei sărbători sfinte, sute de dansatori au urcat pe scena Teatrului „Ioan Slavici” din Arad și au încântat privirile celor prezenți la eveniment cu cântece și cu dansuri tradiționale sârbești.

articolul original.

Copil de doar 10 ani lovit mortal de mașină, în Timișoara

28 January 2023 at 20:32
image

Sâmbătă Seara, în jurul orei 18:00, pe o stradă din municipiul Timișoara a avut loc un accident rutier mortal, în urma căruia un copil în vârstă de 10 ani a fost spulberat de o mașină.

Șoferul, un bărbat în vârstă de 34 de ani, se afla la volanul unui autoturism când brusc a surprins și accidentat un copil în vârstă de 10 ani, care se afla angajat în traversarea drumului public prin loc nepermis, scrie pressalert.ro.

În urma impactului deosebit de violent, copilul a suferit răni incompatibile cu viața, iar medicii sosiți la locul tragediei au constatat decesul băiatului.

Polițiștii l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, iar rezultatul a ieșit negativ. Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările urmează să fie continuate în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor producerii accidentului.

articolul original.

Nicolae Bara a fost prezent la meciul dintre UTA și Mioveni! A discutat cu Meszar

28 January 2023 at 19:49
image

În luna decembrie, Special Arad era primul site care anunța că Nicolae Bara ar putea reveni ca investitor la UTA. Informația a fost apoi confirmată chiar de el, anunțând că în luna ianuarie ar urma să ajungă la Arad pentru a se pune la masă cu conducătorii clubului arădean.

Deși s-a tot vorbit că întâlnirea dintre Bara și Meszar trebuia să aibă loc la data de 15 ianuarie, fostul finanțator al echipei din perioada 2006-2008 a ajuns la Arad acum la meciul pe care Bătrâna Doamnă l-a susținut în compania ultimei clasate, CS Mioveni, meci pe care echipa antrenată de Gyuszi Balint l-a pierdut cu scorul de 2-1.

Nicolae Bara a fost prezent la meci alături de prietenul său, fostul ministru de interne Constantin Traian Igaș. El a și avut deja câteva întâlniri cu Alexandru Meszar, dar discuțiile au fost mai mult amicale, fără a se vorbi până acum despre o eventuală implicare financiară sau modul în care s-ar face aceasta.

Bara pleacă în Austria, acolo unde are domiciliul, urmând ca discuțiile dintre el și actuala conducere a clubului să continue.

articolul original.

Pumn în plex! UTA pierde cu ultima clasată în propria mocirlă și salvarea pare o Fata Morgana

28 January 2023 at 18:00

Nici în cele mai negre scenarii nu ne-am gândit, noi sau suporterii echipei UTA, că gruparea arădeană poate să piardă partida cu ultima clasată CS Mioveni, o echipă condamnată deja de mulți ca fiind prima retrogradată, dar care cu Dică pe bancă a câștigat șase puncte din șase posibile în acest an.

Nici starea proastă a suprafeței de joc, nici faptul că arădenii nu au mai câștigat de 12 etape, nu ne făceau să ne gândim la o înfrângere ci în cele mai pesimiste gânduri la un egal pentru că pe un astfel de teren jucătorii lui Gyuszi Balint nu pot desface o apărare supraaglomerată cum e cea a argeșenilor. Dar astăzi, Bătrâna Doamnă ne-a arătat că poate să ne arate că nu e în stare nici cu ultima clasată să se adune și să facă un meci bun, să arate că locul din clasament nu este unul pe măsura valorii lotului sau pe măsura a ceea ce a arătat în ultimele jocuri din campionat, cu U Cluj, Rapid sau FC U Craiova.

Spunea Desley Ubbink înainte de meciul de la Craiova că „suntem pe locul pe care îl merităm pentru că în startul campionatului nu am jucat nimic”. Astăzi, Ubbink și colegii săi ne-au arătat că poate nu ar merita nici măcar locul 15, cei de la Mioveni, „lanterna roșie”, arătând că pentru a spera să te salvezi de la retrogradare trebuie să dai mai mult decât poți pe teren, indiferent cum arată suprafața acestuia.

Comparativ cu meciul de la Craiova, Gyuszi a făcut două schimbări în echipa de start: Hoxhallari a intrat direct fundaș stânga astfel că în centrul defensivei a intrat Chindriș, iar Dobrescu a rămas pe bancă, iar Postolachi a fost reinventat în poziția de „winger”, poziție din care a marcat în Oltenia, iar pe bancă a rămas Stahl. Dar tehnicianul Bătrânei Doamne a pariat pe același cal mort, Claudiu Keșeru, care astăzi nu a mișcat deloc în menghina formată din „centralii” Mioveniului, Garutti și Scarlatache. Din păcate pentru fanii arădeni, astăzi au mai fost câțiva „morți”, și îi amintim aici pe Vukcevic, Chindriș și Cascini, în timp ce Batha și Ubbink au arătat o oarecare vitalitate, dar la capitolul clarviziune, limpezime, calm, nu am văzut nimic.

După un început avântat, cu o ocazie mare a lui Postolachi și două șuturi cadrate ale lui Rareș Pop și Cascini, părea că UTA vrea să-și răpună cât de repede adversara, dar echipa lui Dică avea să înscrie la prima ocazie. Antal a încercat o foarfecă la 14 metri de poartă, Iacob a respins și a fost lovit de fostul său coechipier, mingea a ajuns la Benchaib și șutul acestuia de la 18 metri a fost deviat de Benga în poartă, Iacob fiind surprins la aproximativ 10 metri în fața liniei porții, 0-1!

În urma analizei VAR, arbitrii din cameră au decis că nu a existat nicio infracțiune la duelul dintre Antal și Iacob, astfel că golul a fost validat.

Ne așteptam la o reacție furibundă a arădenilor, dar aceasta nu a venit. Același joc previzibil, cu acțiuni în flancuri ale lui Hoxhallari sau Vukcevic, sau mingi trimise direct în careu de Ubbink, toate fiind o pradă foarte ușoară pentru masivii Scarlatache sau Garutti. Cei doi au respins tot din zona careului.

Până spre finalul reprizei, UTA și-a creat doar două situații de gol la poarta lui Greab, prima fiind prin Chindriș la un corner executat de Pop, iar a doua la un șut din voleu al lui Batha, dar mingea a trecut peste poartă.

Iar ca situația să fie și mai dificilă, „centralul” Moroiță a dictat penalty la un presupus fault al lui Hoxhallari la Sno, și din minutul 45 Mioveni conducea cu 2-0 după ce lovitura de pedeapsă a fost transformată de același Benchaib.

Zarurile păreau deja aruncate, asta și pentru că UTA nu a înscris niciodată trei goluri într-un meci din acest sezon în Superliga. Apoi, după reluare, Gyuszi i-a înlocuit pe Vukcevic și Keșeru cu Benzar și Milosevic, dar vreme de 15 minute nu s-a jucat mai mult de trei minute efectiv. Cei de la Mioveni rămâneau joc după fiecare contact, tocmai pentru a nu da șansa gazdelor să intre în ritm.

UTA a continuat în aceeași notă, cu centrări venite din lateral de la Benzar și Hoxahallari, dar fără vreo șansă de reușită. A avut și Barbosa, intrat în locul lui Cascini, o acțiune individuală, am mai văzut și câteva șuturi departe de poartă ale lui Batha sau Postolachi, dar nu am văzut nicio ocazie clară de gol.

Arădenii au redus din diferență în minutul 81, atunci când Postolachi a câștigat un duel aerian în careu, mingea a ajuns la Milosevic și acesta a marcat din drop pentru 1-2. După doar un minut, Carnat putea face 3-1 pentru echipa sa, dar șutul său a ocolit vinclul.

Moroiță avea să dicteze șapte minute de prelungiri, dar nu s-a mai jucat nimic până la final și UTA rămâne pe poziție direct retrogradabilă, iar Mioveni vine puternic din urmă și în curând gruparea arădeană ar putea ajunge chiar pe ultimul loc al clasamentului Superligii! Mioveni a învins astăzi pentru că și-a folosit inteligent armele de care a dispus, pentru că a fost mai agresivă, pentru că a câștigat duelurile unu la unu și pentru că a știut mai mult ce vrea de la acest meci. Dar și pentru că UTA a fost penibilă în această după amiază….

Este o înfrângere care vine ca un pumn în plex pentru toți cei care susțin UTA, pentru toți fanii ei, iar astăzi s-a vorbit cel mai mult despre retrogradare… Pentru că salvarea pare tot mai mult doar o fata morgana.

UTA Arad – CS Mioveni 1-2 (0-2)

Milosevic 81 / Benchaib 19, 45-11 m

UTA: Fl. Iacob – Vukcevic (46 Benzar), Chindriș, Benga, Hoxhallari – Batha, Cascini (61 Willie Barbosa) – R. Pop, Ubbink, Postolachi – Keseru (46 Milosevic).

Rezerve: Balauru – Erico, Dobrescu, Stahl, Anton, Barbosa, Milosevic, Benzar, Marrone.

Antrenor: Gyuszi Balint.

Mioveni: Greab – Sno, Garutti, Scarlatache, Burnea – Panait (55 Lepistu), Lixandru – Antal (71 Diallo), Benchaib (71 Mboumbouni), Carnat (85 Rădescu) – B. Rusu (85 Buziuc).

Rezerve: Croitoru – I. Balaur, Buziuc, Rădescu, Toma, Coșereanu, Mboumbouni, Lepistu, Diallo.

Antrenor: Nicolae Dică.

Arbitri: Andrei Moroiță (Ploiești) – Daniel Mitruți (Craiova), Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Andrei Antonie (București).

Camera VAR: George Găman (Craiova) și Ferencz Tunyogi (Zalău).

Observator FRF: Ioan Onicaș (Zalău),

Observator LPF: Ștefan Popa (București)

clas 12 1

articolul original.

Accident la ieșire din Sintea Mare! O tânără însărcinată în șapte luni este încarcerată

28 January 2023 at 12:28
image

În urmă cu câteva minute a avut loc un accident rutier la ieșirea din Sintea Mare spre Chișineu-Criș. Este vorba despre un singur autoturism implicat, ieșit în afara părții carosabile. Din primele informații ar fi posibil ca o victimă să fie încarcerată.

Intervin pompierii militari ai Detașamentului Ineu – Garda 2 Chișineu-Criș cu o autospecială cu modul pentru descarcerae și un echipaj SMURD.

Update SAJ:

Masina ieșită din decor a căzut în șanț, rezultând două victime. Șoferul este conștient și a reușit să iasă singur din mașină. Din păcate, există și un pasager dreapta. Este vorba despre o tânără în vârstă de 16 ani, însărcinată în 7 luni, cu contuzie de membru inferior, incarcerată deoarece ușa autoturismului a rămas blocată în urma impactului.

Update ISU Arad

În autoturism se aflau două persoane, iar urma accidentului a rezultat o victimă, o minoră în vârstă de 16 ani, conștientă, cooperantă, încarcerată.

Pompierii au acționat pentru extragerea victimei din autoturism, ulterior aceasta fiind preluată de către echipajul medical SMURD.
Minora a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului și a fost transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.
Șoferul autoturismului nu a necesitat îngrijiri medicale.

articolul original.

Ce s-a văzut la emisiunea delirantă de pe Realitatea Plus. Cine a fost numit omul megamonumentului

28 January 2023 at 07:41
image

Acum câteva zile, CJA-ul ne anunța că azi (vineri, 27.01.2023) să punem pe Realitatea Plus că se vor duce să promoveze Aradul. Foarte bine până aici. Serios! Chiar foarte bine. Până când a venit momentul zero și a trebuit să pun pe canal. Am făcut-o mai mult din dorința de a-i prezenta lui dom’ prof’, cum îi spun lui Lajos Notaros, colegul nostru, un mic sumar care să-l ajute în Încetinitorul de particule pe care îl pregătește pentru ziua de luni. Acolo puteți citi mai multe și într-un mod mult mai aprofundat.

(Scriu aici cine a fost acolo, însă nu îi voi menționa pe toți în textul care urmează: Virgil Andru – proprietarul întreprinderii individuale Andru, Dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie ortodoxă, cunoscuta Eli Lăslean, Dr. Lavinia Betea – biograful familiei Ceaușescu, Vasile Diaconescu – dir. gen. Astra, Garofița Popa – consilier CJ, Petru Antal – primar Pecica, Călin Abrudan – primar Ineu, Corneliu Popi Morodan – primar Ghioroc, arhitectul Gheorghe Seculici, Andrei Ando, cei doi vice CJ – Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, viceprimarul Lazăr Faur, subprefectul Doru Sinaci, Cionca și Falcă.)

Însă mi-e teamă că îl voi dezamăgi, deoarece ceea ce mi-am notat eu pe foi… după o consultare minuțioasă, are un final neașteptat: Cionca o are mai mare decât Falcă! Adică suma minutelor acordate în emisiunea a cărei nume nu mă chinui să-l notez. Astfel, deși Falcă a început delirul cu Aradul, acesta a vorbit fix 7 minute. Atât. Cionca a acumulat însă 11 minute, moderatoarea (altă nebunie!) cerându-i intervenția în alte trei ocazii.

Nu știu unde mi-a fost capul de m-am supus benevol unei asemenea torturi, dar la un moment dat a început să mă distreze, părea un show de stand-up, exclamațiile moderatoarei (WOW! BRAVO! Cât de interesant) provocând râsete și din partea câinelui. Asta deoarece, de la bun început, ea îi invita pe telespectatori să vină la Arad să viziteze Cetatea Aradului, ca mai apoi, exact a doua propoziție care îi ieșea pe gură să fie: „Numai că nu se poate vizita. Este o bază militară acolo”.

Realitatea TV nu m-a dezamăgit

Postul de televiziune nu m-a surprins defel prezentând lucruri ireale. Imaginile care rulau pe ecran fiind niște filmări vechi de câțiva ani…. atât de vechi încât, preț de o secundă, l-am văzut pe Ioțcu la Expo Arad. Ați și uitat deja cine e, sau a fost, Ioțcu, este? Câteva cadre prezentau Bulevardul Revoluției, înainte să fie mânjit cu pistele de biciclete care nici acum nu sunt recepționate. Am mai văzut și câteva chioșcuri de ziare printre terasele de pe Corso…. A fost ca o întoarcere în timp.

Discursul moderatoarei devenea din ce în ce mai penibil, aproape că îl certa pe Falcă spunându-i să meargă la Bruxelles să le spună la austrieci cât de bine ne apărăm granițele: „44 de migranți au fost prinși la vama Nădlac!”. Cred că trebuia să prezinte și știrile în același timp, altfel nu-mi explic mențiunea.

Duduia nu s-a lăsat și apoi îi lua la întrebări pe invitați, de pildă pe directorul general de la Astra, Vasile Diaconescu, dar și pe Cionca: „Ce trebuie făcut ca românii să aibă parte de produse românești? De ce se cumpără din altă parte?!”, tuna și fulgera moderatoarea de parcă se afla la un miting AUR. Degeaba încerca Cionca să îi explice că e vorba de legislația în vigoare în ceea ce privește licitațiile, degeaba îi spunea Diaconescu că nu ține de el, ca director, chestiunile acestea, femeia nu înțelegea și îi dădea înainte cu neomarxiștii și globaliștii.

Moderatoarea, în discuția cu decanul Facultății de Teologie ortodoxă din Arad, Dr. Cristinel Ioja, și-a adus aminte brusc de un verset din Biblie…. acolo m-a lăsat mască!

Pe rând, invitații au vorbit fiecare de realizări, de proiecte, de bla-bla-uri și etc-urile cu care suntem obișnuiți deja, însă apoi a mai căzut o bombă pe capul nostru: viceprimarul Faur! Și aici o voi cita pe femeia ireală de la Realitatea: „Omul responsabil pentru megamonumentul din Arad sub  formă extraordinară: Cetatea Aradului!”

L-am așteptat pe viceprimar să-mi explice care e faza cu Cetatea, dar m-a fentat pe mine și pe moderatoare și a început cu Mureșul „care curge domol pe lângă Arad”, a vorbit de investiții, de proiecte, de arădenii liniștiți, de ștrand, și abia mai apoi a zis de Cetate… că e rezolvată situația juridică și că „se află în discuții cu Armata”.

Cred că discuțiile se poartă prin telegrame, pentru că durează de secole deja, iar Cetatea tot nu ajunge în circuitul turistic. A încercat să spună viceprimarul că unele palate din Arad se află în suferință, dar moderatoarea i-a tăiat-o scurt: „Haideți să vorbim doar de bine, fără suferință”.

Discursul de grădiniță a moderatoarei a dus emisiunea către genul programelor destinate sugarilor, aceasta revenind după o pauză publicitară dedicată Astra Vagoane spunându-le invitaților că unii dintre telespectatori sunt în proces de a-și face bagajele și vin să ne viziteze: „Afară ninge. Mâine este sâmbătă. Mergeți la Arad!”.

Per total, emisiunea a fost de un penibil cras, amintind de delirul lui Falcă de la europarlamentare când a dat viață la patru oameni care mâncau o pizza, iar CNA s-ar putea să aibă de lucru din nou, postul de televiziune fiind amendat cu 100.000 de RON în urmă cu două săptămâni pentru încălcarea regulilor de difuzare a publicității și spoturilor de teleshopping.

P.S. Ca să fie pe aceeași linie de ignorare totală de care a avut parte Falcă, Bibi nici nu a ajuns la emisiune. Asta pentru că, probabil, era la vânătoare, sau toată treaba a costat prea mult…

P.S. 2. Un lucru pe care trebuie să-l menționez. Virgil Andru, proprietarul întreprinderii individuale Andru, chiar merită laudele noastre. Omul și-a făcut o afacere și a venit pentru a și-o promova. Așa este normal și sper să evolueze cât mai mult pe viitor. Asemenea și Eli Lăslean.

Iar cuvintele Dr. Lavinia Betea vor rămâne o vreme întipărite undeva, pentru că deși făceau referire la faptul că Aradul este cam ignorat de presa centrală când vine vorba de implicarea în Revoluția din ’89, consider că definește clasa politică de azi și o parte din societatea civilă din care această clasă se ridică: „Se face o glorie din a minți frumos”.

articolul original.

„Cale liberă” pentru Laurenţiu Muntean, noul manager al Filarmonicii. Nu a fost depusă nicio contestație

27 January 2023 at 18:29
By: Tomck@t
image

Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”, având ca scop comemorarea Holocaustului în Europa și în România, dar și cunoașterea adevărului istoric, cel care este esențial pentru dezvoltarea unei societăți favorabile incluziunii, egalității și respectului.

În spiritul rememorării acestei tragedii din istoria Europei, invitatul special al evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, încă rămași în viață în România.

Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.

Octavian Fulop a povestit audienței succesiunea de evenimente în urma cărora a ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, dar și ultimele momente petrecute alături de tatăl și de mama sa pe care i-a pierdut acolo. În ianuarie 1945, Octavian Fulop a fost eliberat de armata americană.

„Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări.  Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.

Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea? Am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop.

Pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, ziua eliberării lagărului morții de la Auschwitz.

Curentele naționaliste și populiste care iau amploare în Europa ne determină să subliniem importanța cunoașterii adevărului istoric în ce privește Holocaustul și să continuăm promovarea asiduă a democrației și valorilor Uniunii Europene care sunt astăzi puse tot mai des sub semnul întrebării, din interiorul și din afara Uniunii.

articolul original.

Vor să îmbunătățească învățământul dual la Arad. Parteneriat între cinci școli, primărie, IȘJ, mediul academic și trei firme

27 January 2023 at 10:52
image

Învățământul dual este metoda considerată cea mai eficientă pentru a forma tânăra generație în muncitori calificați, însă din cauza mai multor factori, dintre care și o proastă prezentare către elevi, ori mentalitatea părinților, el nu ajunge să fie luat în considerare ca o opțiune atractivă în momentul în care se orientează către alegerea unei cariere. Din această cauză, operatorii economici găsesc tot mai greu profesioniști pe care să-i angajeze.

Pe acest considerent, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a venit cu inițiativa de a crea un parteneriat cu Primăria, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), cinci școli arădene și trei firme pe profil automative. Decizia de a înființa „Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Arad” are la bază Ordinului Ministrului Educaţiei nr.6216/2022, care prevede un program pilot la nivel național, cu ajutorul finanțării prin PNRR, prin care să realizeze minimum 10 consorții împreună cu 10 campusuri profesionale integrate, în vederea creării „unei rute profesionale pentru învăţământul tehnic superior”. Universitatea „Aurel Vlaicu” a atras și Politehnica din Timișoara ca partener în acest consorțiu.

Consorţiul Regional pentru învăţământ dual Arad este alcătuit din următoarele entități:
– Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, în calitate de lider,
– Universitatea Politehnică din Timișoara, în calitate de partener
– Primăria Municipiului Arad, în calitate de partener,
– Inspectoratul Școlar Județean Arad, în calitate de partener,
– Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Arad, în calitate de partener,
– Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, în calitate de partener,
– Colegiul Economic Arad, în calitate de partener,
– Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă Arad, în calitate de partener,
– Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări Caius Iacob Arad, în calitate de partener,
– S.C. Leoni Wiring Systems Arad S.R.L.,
– S.C. Hella România S.R.L. – punct de lucru ARAD,
– Joyson Safety Systems Arad S.R.L.

Responsabilități

Membrii consorțiului se vor întâlni în ședințe periodice și vor fi responsabili cu aprobarea proiectelor în vederea accesării de finanțări din fonduri externe, de la bugetul de stat sau din alte surse, cu organizarea și desfășurarea stagiilor de practică, asigurarea condițiilor materiale – utilaje, echipamente, materii prime, asigurarea resurselor umane (tutori, formatori) etc, organizarea de programe de educație antreprenorială. Operatorii economici vor participa la întocmirea curriculumului, vor informa și promova oferta profesională și vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește decizia de admitere a candidaților pentru locurile oferite în învățământul dual.

Parteneriatul în forma sa actuală va dura deocamdată 15 ani, cu posibilitatea de prelungire ulterioară.

„Învăţământul tehnic şi profesional îşi vădeşte importanţa în impactul pe care-l oferă în dezvoltarea regiunilor şi, implicit, în atragerea de investitori autohtoni şi străini. Construirea unui campus finanţat din fonduri nerambursabile va constitui baza creării unui ecosistem industrial regional şi generării premiselor dezvoltării intelectuale bazate pe inovaţie, creativitate şi specializare inteligentă precum și refacerea ţesutului social prin legăturile strânse între mediul administrativ, academic, liceal şi economic”, se arată în raportul de specialitate a proiectului de hotărâre ce prevede alăturarea în parteneriat a Primăriei Arad, proiect aprobat de consilieri în ședința CLM din 27 ianuarie.

Formarea profesională a elevilor/studenților în cadrul acestui program pilot va începe din anul școlar/ universitar 2023-2024.


Despre diferența de mentalitate asupra importanței învățământul dual a oamenilor din România și cei din Germania (o țară în care această formă de învățământ funcționează foarte bine), vă invităm să aflați în următorul interviu:

„Diferența e că, la voi, acesta înseamnă sfârșitul educației, pe când la noi e doar începutul”. De vorbă cu Gunnar Huste, despre barierele psihologice care sabotează învățământul dual la Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Vacanța elevilor, programată în funcție de județ

26 January 2023 at 19:41
By: -
image

La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 – 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

Nici nu se vor obișnui bine cu școala, că elevii vor face din nou pauză, o săptămână, când este programată vacanța din luna februarie.

Următoarea  va avea o săptămână și va fi programată conform deciziilor inspectoratelor şcolare judeţene, astfel:

Inspectoratele școlare județene Ilfov și Suceava au ales perioada 6-10 februarie 2023, potrivit Ministerului Educației, citat de Financial Intelligence

Inspectoratele școlare județene Argeş, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova au ales perioada 13-17 februarie 2023.

Inspectoratul școlar al Municipiului București și inspectoratele școlare județene Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Timiș au decis ca vacanța de o săptămână să fie în perioada 20 – 24 februarie 2023, potrivit aceleiaşi surse.

sursa: adevărul

articolul original.

Fost director în Ministerul Sănătății, trimis în judecată de DNA pentru că și-a ajutat o apropiată să promoveze un concurs

26 January 2023 at 19:33
By: -
image

Comunicat DNA.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 308/VIII/3 din 28 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DINA CONSTANTIN, la data faptei director al Corpului de Control al ministrului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, sub aspectul comiterii infracțiunii de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

ARAMĂ SILVIA, la data faptei și în prezent funcționar în cadrul Ministrului Sănătății sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 02 – 07 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal celeilalte inculpate o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

Acționând în această manieră, inculpatul Dina Constantin ar fi facilitat obținerea de către inculpata Aramă Silvia a unui punctaj care i-ar fi permis acesteia să promoveze proba respectivă.

Fiind audiată în prezenta cauză, inculpata Aramă Silvia ar fi făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, în sensul că nu ar fi recunoscut „ajutorul” oferit de inculpatul Dina Constantin în promovarea acelei probe de concurs.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Singurul candidat pentru postul de director adjunct la CMCA a fost admis, urmează probele. Pe surse, se știe cine

26 January 2023 at 19:29
By: Tomck@t
image

La primul concurs de ocupare a funcției vacante de director executiv adjunct organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, din decembrie 2022, singurul candidat a fost respins, deoarece nu a îndeplinit condițiile minime în specialitatea studiilor necesare, astfel că s-a organizat un nou concurs, în această lună. Din nou, există un singur candidat și tocmai a fost admis.

Candidatul admis (ieri, 25 ianuarie) va participa la proba scrisă a concursului pe data de 31 ianuarie, la sediul Centrului, după care, în maximum 5 zile lucrătoare (7 februarie), va urma proba de interviu.

„Pe surse”, candidatul ar fi tot din cadrul CMCA

Ca și în cazul concursului pentru postul de manager al Filarmonicii, numele candidatului nu este făcut public din motive GDPR, însă din informațiile pe care le deținem „pe surse”, acesta nu poate fi altcineva decât Sorin Groza, angajat deja la Centrul Municipal de Cultură Arad, în funcția de consilier superior în cadrul departamentului Proiecte Culte. De asemenea, din noiembrie, el ocupă temporar funcția de director adjunct, până la finalizarea concursului. Asta de când Daniela Pădurean-Andreica, fostă adjunctă și delegată ani de zile pentru postul de director, a devenit oficial director executiv, prin concurs. În trecut, Sorin Groza a lucrat și la Direcția Venituri a Primăriei.

Luna viitoare vom afla oficial dacă el este candidatul admis și – desigur – dacă va trece de cele două probe.

În atribuțiile prevăzute în fișa de post a viitorului director adjunct intră menținerea permanentă a legăturii cu instituțiile de cultură, învățământ, știință, sport, tineret (aflate sau nu în directa subordonare a Consiliului Local Municipal) și cu ONG-urile arădene, participarea la întocmirea calendarului anual al activităților culturale, coordonarea activității Compartimentului proiecte-culte și a Clădirii Preparandiei, a compartimentului Administrativ și a Serviciului Activități Culturale și Administrare Cinematografe, precum și întocmirea proiectelor de hotărâri și a referatelor, printre altele. Mai multe detalii despre fișa postului, aici.

articolul original.

Cazierul judiciar se va putea elibera prin Ghișeul.ro

26 January 2023 at 19:15
By: -
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat lansarea aplicaţiei pentru mobil Ghişeul.ro, el precizând că sunt 1,5 milioane de utilizatori pe această platformă şi că este remarcabilă rata de creştere. Totodată, el a afirmat că peste câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar prin platformă, mai întâi pe platforma web şi după o perioadă şi pe aplicaţia de mobil.

“Subiectul principal al acestei conferinţe este lansarea aplicaţiei pentru mobil Ghişeul.ro. Suntem mândri că am ajuns în punctul în care să putem prezenta românilor o aplicaţie simplă, uşor de folosit, o aplicaţie care este menită să le uşureze pur şi simplu viaţa. Mi-amintesc de ceea ce spunea cândva Octavian Paler şi anume că în orice paradis lucrurile se rezolvă cu o simplitate de care sunt capabili copiii sau zeii.

Nu ştiu dacă suntem încă într-un paradis Ghişeul.ro, mai avem de lucru, dar cred că orice român care va descărca aplicaţia Ghişeul.ro o va folosi, va descoperi că e mult mai uşor să plăteşti din câteva clickuri taxe şi impozite locale”, a declarat Sebastian Burduja, joi, într-o conferinţă de presă.

El a prezentat apoi câteva informaţii despre Ghişeul.ro

„Cu privire la Ghişeul.ro avem astăzi aproximativ 1,5 milioane de utilizatori, iar ceea ce este cu adevărat remarcabil este rata de creştere a numărului de utilizatori. Doar anul trecut sunt peste 350.000 de noi utilizatori ai platformei. Doar de la 1 ianuarie anul curent peste 65.000 de conturi noi, înseamnă aproximativ trei mii de conturi noi, create în fiecare zi. Avem peste 1.300 de instituţii conectate în platforma Ghişeul.ro, peste 400 de servicii publice, plăţi şi aşa mai departe în această platformă.

E adevărat că rata de înrolare dintre primăriile din mediul urban şi rural diferă. Dacă la municipii discutăm practic de toate municipiile, 91% dintre municipii sunt pe Ghişeul.ro, la comune discutăm de aproximativ o treime. Deci avem o distanţă de recuperat şi în proiectul de buget noi ne-am străduit să includem sume necesare pentru campanii de promovare a platformei .

În 2022 au fost efectuate 8,8 milioane plăţi prin platformă, în total, deci doar anul trecut 3,7 milioane, deci peste 40 la sută din toate plăţile efectuate prin platformă s-au dublat anul trecut. În 2023, deja în această lună scurtă peste 500. 000 de tranzacţii online”, a explicat ministrul Digitalizării.

El a adăugat că toate serviciile prin  au comision zero.

Mai multe detalii AICI

articolul original.

Accident la o stație OMV din Grădiște! Șoferul unui autoturism a intrat cu mașina prin vitrină

26 January 2023 at 10:06
image

În urmă cu puțin timp a avut loc un accident rutier în Grădiște. Din primele informații ar fi vorba despre șoferul unui autoturism care a intrat cu mașina direct prin geamul unei stații OMV.

Din fericire, șoferul autoturismului nu a avut nevoie de descarcerare, reușind să coboare singur din mașina ușor avariată.

Update, ISU Arad

„Pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit astăzi, 26.01.2023, în jurul orei 11:30, cu o autospecială cu modul pentru descarcerare, în vederea asigurării măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor, în cazul producerii unui eveniment rutier (autoturism intrat în magazinul unei stații de alimentare cu carburanți), în municipiul Arad, Calea Zimandului. În urma evenimentului rutier nu au rezultat victime”.

Update 2, IPJ Arad

„În ziua de 26 ianuarie a.c., în jurul orei 11:30, într-o stație PECO de pe raza municipiului, a avut loc un eveniment rutier fără victime.

Din primele cercetări, s-a stabilit că un bărbat de 53 de ani, din județul Vâlcea, în timp ce efectua o manevră de mers înapoi, a intrat în coliziune cu geamul magazinului stației PECO.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că bărbatul nu era sub influența alcoolului.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 725 de lei și 3 puncte penalizare, conform articolului 54 alin. 1 din O.U.G 195/2002”.

articolul original.
❌