ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

DRAMĂ în OAȘ. Un OȘAN a fost găsit SPÂNZURAT lângă Capitala Belgiei

29 September 2022 at 06:59

Dramă în Țara Oașului. Un oșan din Turț a fost găsit spânzurat lângă o pădure de lângă Bruxelles, Capitala Belgiei. A plecat după pâine și nu s-a mai întors. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Avea acasă o soție și trei copii.

Disparut de luni de acasă

Bărbatul, Ioan Feier, a dispărut încă de luni, după orele de muncă. Familia a cerut ajutorul internauților după ce bărbatul nu a mai fost văzut de luni.
Acesta lucra în Belgia și le-a spus colegilor că merge după pâine, iar de atunci nu mai a fost de găsit.

Colegii bărbatului spun că au anunțat autoritățile după ce sătmăreanul nu a mai revenit la domiciliul din Belgia. Acesta și-a parcat mașina și le-a spus că merge după pâine, dar de atunci a fost de negăsit.

”FEIER IOAN a dispărut în zona FOREST luni, 26 septembrie, după orele de muncă.

A ajuns acasă, a parcat mașina de lucru, le-a spus colegilor de apartament că merge să cumpere o pâine, dar, din pcăate, nu s-a mai întors.

De luni nu mai știm nimic de el. Poliția a fost contactată. Dacă cineva l-a vazut undeva, e rugat să sune la poliție”, este mesajul distribuit marți pe facebook de familie, colegi și prieteni.

Găsit spânzurat

Din nefericire, însă, cele mai negre ipoteze în legătură cu acest caz s-au adeverit. Miercuris seara Ioana Feier a fost găsit spânzurat în pădurea din zona Forest, de lângă Bruxelles.

Acesta a lăsat acasă o soție și trei copii îndurerați.

Iată ce a scris una dintre verișoarele celui decedat după aflarea teribilei vești.

”Trăiesc un coșmar ,din care vreau să mă trezesc.
Cu Ionică să vorbesc
Să văd ce durere a avut
Ajutor nu mi-a cerut.
Acasă Familia îl așteaptă, 3 copii si o nevastă
Om Bun unde ai plecat. Ce Durere ai lăsat”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL

28 September 2022 at 17:03

În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.

Familii întregi s-au mutat politic


”Invit pe toți cei care mă cunosc și alături de care am format o mare familie liberală să se întoarcă acasă, în PNL, care a fost și va fi cât de curând o mare forță politică la Botoșani”, a fost mesajul lansat de Roxana Țurcanu în ziua de 16 septembrie, când a demisionat din funcția de președinte ALDE Botoșani.


O centralizare făcută de PNL Botoșani pe data de 22 septembrie arată că în cele șase zile 66 de membri ai ALDE au depus adeziune la PNL.


Al doilea pe listă după fosta lideră este Gelu Matei, inginerul șef de la SC Nova Apaserv SA.


Printre cei care au făcut pasul de la ALDE la PNL se regăsesc inclusiv Aristomel și Liliana Anușca, socrii fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani din perioada 2012 – 2015.


Cazul lor nu este însă unul singular. În situația întocmită de PNL se regăsesc și Niculina, Dinu, Alexandra și Gabriel Atudoroae, Adelina și Iulia Pintilii, Lăcrămioara și Costică Agache, Aurel și Gheorghe Ursan, Florentina, Constantin și Florin Ailoaie, Iuliana și Gheorghe Maftei.

”În afara a cinci-șase nume de acolo, nu am o confirmare că au părăsit ALDE”


Invitat marți la ”Botoșăneanul TV”, noul lider ALDE Botoșani a arătat că nu a primit vreo demisie, însă a recunoscută că, pe de altă parte, legea partidelor politice prevede că înscrierea într-un partid înseamnă automat renunțarea la calitatea de membru din precedenta formațiune politică, nefiind obligatorie depunerea unei demisii.


”Nu știu dacă au fost înregistrate la PNL adeziunile lor și aprobate. Ei în mod automat își pierd calitatea de membru ALDE. Am să vreau să aflu și eu la un moment dat cine și cum și-a depus adeziunea acolo pentru că trebuie să reorganizez Biroul Politic și am nevoie de aceste informații. Încerc acum să discut cu membrii partidului, am luat-o ușor-ușor, dar până acum, în afara a cinci-șase nume de acolo, nu am o confirmare că au părăsit ALDE”,


Bogdan Dăscălescu, președinte ALDE Botoșani.


Totodată, a menționat că a discutat în special cu aleșii locali și nu a existat vreunul care îl anunțe că părăsește ALDE.


A precizat că în maxim o săptămână situația va fi clarificată.


Iar unii dintre cei rămași în ALDE susțin că amintita listă este îngroșată cu angajați de la firmele familiei Țurcanu.

VEZI VIDEO DE LA 9:24

Sergiu BĂLĂŞCĂU
Dacă rămâneau in ALDE peste 2 ani nu mai auzea nimeni de ei ca partid (și ca membri de partid ) dar așa poate mai prind un os de ros .Rușinică ……
articolul original.

Campanie. România merită în Schengen!

26 September 2022 at 17:51

PES activists România derulează în această perioadă o campanie prin care militează pentru un vot favorabil în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Campania a ajuns astăzi și în Satu Mare, unde membrii PES activists Satu Mare, coordonați de președintele Ciprian Crăciun, i-au informat pe sătmăreni despre beneficiile aderării României la spațiul Schengen și i-au rugat, prin intermediul cărților poștale puse la dispoziție, să trimită mesajele lor de susținere pentru acest deziderat.

Acțiunea de astăzi s-a bucurat de prezența prefectului județului, domnul Radu Roca și a președintelui PSD, domnul Mircea Govor, care, de asemenea, și-au exprimat susținerea în ceea ce privește integrarea României în spațiul Schengen.

Toate cărțile poștale cu mesajele sătmărenilor vor fi depuse la sediul Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles.

articolul original.

FOTOGALERIE. GRAV. Restaurant sătmărean ULTRA-CENTRAL, ÎNCHIS de Protecția Consumatorilor

26 September 2022 at 09:52

Un restaurant cu renume din municipiul Satu Mare a fost închis de către cei de la Protecția Consumatorilor. Neregulile constatate aici au fost grave, fapt ce a dus la apliocarea unei amenzi usturătoarea și închiderea temporară a localului.

În ultima săptămână, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Satu Mare a realizat o serie de acțiuni, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la SC Restaurant Cinque SRL Satu Mare, ca parte a unei tematici proprii de control.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Satu Mare au aplicat următoarele sancțiuni:

  • o amenda contravențională, în valoare totală de 15000 lei
    un avertisment
  • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor.

Neregulile constatate în timpul controlului, au fost:

  • prestarea de servicii alimentare cu produse neetichetate.
  • folosirea unor condiții in blocul alimentar necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar,(aragaz,plita,frigidere,pardoseala
  • neigenizate,pereti cu tencuiala scorojita cu urme de mucegai si igrasie).

articolul original.

Pod imaginar peste Prut la debutul stagiunii aniversare a Filarmonicii, concert plin de emoții pe scenă și cu ”bravo” strigat din public – VIDEO & GALERIE FOTO

24 September 2022 at 19:21

Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea  aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.

Dirijor de la Chișinău, care nu a venit singur


Orchestra simfonică a fost condusă de Mihai Agafița, prim dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.


Cu peste 750 de concerte simfonice și spectacole de operă susținute pe mapamond, din SUA și Rusia până în Spania și Portugalia, a revenit după mai mulți ani pe scena botoșăneană și la începutul reprezentației s-a adresat celor aproximativ 400 de spectatori.


”Pentru mine este o sărbătoare pentru că am revenit după atâta vreme la pupitrul acestei orchestre pe care am dirijat-o pentru prima dată acum 20 de ani. Și nu am venit singur, sunt cu o echipă de muzicieni foarte buni de la Filarmonica Națională din Chișinău care au venit împreună cu mine ca să susținem importanța acestui eveniment”,


Mihai Agafița, prim dirijor Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.

În sfârșit, Enescu!


Seara a debutat cu ”Rapsodia română” a lui George Enescu, vibrațiile transmise publicului determinând la final unii spectatori ca, pe lângă aplauze, să strige: ”Bravo! Bravo!”.


După mai mulți ani în care creațiile lui George Enescu nu s-au putut interpreta din cauza unor probleme de drepturi de autor, ”Rapsodia română” a deschis primul concert al stagiunii aniversare. Mai ales că de puțină vreme instituția municipalității botoșănene poartă numele inegalabilului compozitor român.


”Și dacă tot este sărbătoare, am decis să începem acest concert cu cea mai celebră lucrare din tot spațiul academic românesc, care pe bună dreptate poate fi considerată cartea de vizită a tuturor românilor, care a fost semnată de cel mai mare compozitor pe care l-a avut România”,


Mihai Agafița, prim dirijor Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.

Solist doctor în muzică


Spectacolul a continuat cu ”Concertul pentru pian și orchestră, în sol major” al lui Maurice Ravel și cu ”Preludiu la unison (din Suita pentru orchestră)” , de George Enescu, pentru a fi încheiat cu celebrul ”Bolero” al lui Ravel, lucrare simfonică pe care a compus-o în 1928 la cererea dansatoarei Ida Rubinstein, care își dorea un balet de la autorul lui Daphins.


Iar podul imaginar peste Prut s-a prelungit până în inima Transilvaniei pentru că solist a fost pianistul Csiky Boldizsar, doctor în muzică și profesor universitar la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj.


”Vin tot timpul cu drag. Bineînțeles că acest concert este unul foarte dificil pentru o orchestră, dar ne-am descurcat. Cred că am avut primul concert chiar aici”,


Csiky Boldizsar, pianist.

Managerul a început pe scenă și a continuat în public


Seara a fost una specială pentru noul manager al Filarmonicii botoșănene, care la ”Rapsodia română” s-a aflat pe scenă, în calitatea sa de prim trompetist al Orchestrei Simfonice, după care, plin de emoții, a urmărit spectacolul din sala Casei de Cultură a Sindicatelor. A mărturisit că i-a fost mai greu pe scenă deoarece ”de acolo am plecat și mi-am propus în acest mandat să fiu și pe scenă, ca trompetist, alături de colegii mei și împreună cu ei, atunci când va fi posibilitatea, lucrul cel mai frumos”.


”Ceea ce mă bucură foarte tare este publicul numeros pentru că entuziasmul artiștilor pe scenă este altul, diferit, ieșit din tiparul de odinioară și iată că startul în această stagiune este cu dreptul și cu siguranță vom reuși împreună spectacole foarte frumoase”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani.

Primăria pe fundal


Revenirea unei compoziții a lui George Enescu în programul Orchestrei Simfonice a fost doar una dintre noutățile serii. După mulți ani, cu ajutorul colegilor din Moldova, harpa s-a regăsit printre instrumente.


De asemenea, pentru prima dată scena a fost completată cu un banner uriaș cu Primăria Botoșani fotografiată aerian, o recunoaștere față de instituția care de atâția ani susține financiar Filarmonica, impresarul artistic Liviu Sorinel explicând că a preluat modelul de la filarmonici prestigioase din Europa.  


Aplauzele de la final au trecut granița a 60 de secunde.

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.

NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei

23 September 2022 at 17:00

Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.

Foc la școală din gelozie 

Ar fi partenerul de viață al femeii de serviciu de la școala din localitatea Bogdănești, comuna Santa Mare. A dat foc la depozitul de lemne unde erau rezervele pentru încălzirea unității de învățământ, pentru iarna următoare.

Iar asta pentru a se răzbuna pe femeie, în urma unor crize de gelozie. La momentul în care ar fi ajuns polițiștii la fața locului, bărbatul ar fi avut un comportament recalcitrant, cel mai probabil cauzat de consumul excesiv de alcool.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean a fost înregistrat un dosar penal de distrugere prin incendiere. Persoana bănuită de comiterea faptei a fost internată la Secția de Psihiatrie din cauza comportamentului recalcitrant afișat”,

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

Focul stins de pompieri

Pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit de material lemnos în localitatea Bogdănești.

Alarma a fost dată la miezul nopții de către un localnic. La fața locului s-a intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu violență la depozitul de lemne pe o suprafață de aproximativ 65 de metri pătrți, fără pericol de propagare la clădirile din vecinătate. S-a acționat mai bine de trei ore pentru stingerea tuturor focarelor și înlaturarea efectelor.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată, ancheta fiind preluată de polițiști.

Gabriela ERDIC
articolul original.

Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:

22 September 2022 at 20:21


Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:


Informaţii actualizate despre întreruperile planificate și neplanificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica Suport/Întreruperi.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcţionări a instalaţiilor.
Relații suplimentare la telefon 0261 929 sau telverde 0800 400 929.

articolul original.

IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO

22 September 2022 at 16:00

Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.

Propunerea vine din partea proiectanților care au prezentat o serie de imagini dar și un tur virtual video.

În acest moment a fost publicat pentru dezbatere Planul Urbanistic Zonal care mai apoi va fi votat în ședință de plen.

Mai mult, la documentație a fost anexată și o notă de control din partea Poliției Locale care consemnează următoarele:

„La data efectuării controlului pe amplasament nu se executau lucrări de construire, garajele existente având o vechime considerabilă. Se constată că nu se respectă autorizațiile de construire eliberate de Primăria municipiului Botoșani în anii 1993 – 1996 pentru parcări acoperite în sistem plasă de sârmă pe structură metalică. Garajele sunt construite pe terenul aparținând domeniului privat al municipiului Botoșani”.

Compartimentul „inspecție în construcții” din cadrul Poliției Locale a concluzionat că: ”Întrucât construcțiile au o vechime mai mare de 3 ani decizia menținerii sau desființării lor aparține Primăriei Botoșani”.

În primă fază, proprietarii garajelor vor fi notificați să își dărâme construcțiile. Ulterior, în cazul în care nu o vor face, Primăria va angaja firmă specializată în acest sens și va recupe banii de la cetățeni.

Click pe video de mai jos pentru a vedea cum se dorește să arate strada după demolarea bateriilor.

Gabriela ERDIC
Nu l-am agreat pe primar, dar, dacă într-adevăr spune ce face și face ce spune...a crescut o zecimală în ochii mei...
Bai frate au ăștia în Botoșani un fetiș cu trecerile de pietoni .. 700 de metri de strada 4 treceri de pietoni
Si pe Aleea Teodor Callimachi( in vecinatatea terenului de sport al scolii nr.6), Bucovina exista o baterie de garaje. Vor fi pastrate?
articolul original.

Alegeri interne – Radu Cristea, reales președinte al PSD Valea Vinului

22 September 2022 at 17:16

Joi după-masă a avut loc conferința de alegeri a organizației PSD Valea Vinului . La ședință au fost prezenți un număr de 90 de delegați, în frunte cu primarul comunei Valea Vinului și președintele organizației locale PSD, Radu Cristea, și viceprimarul Stelian Negrea.


Din partea conducerii județene a PSD au fost prezenți Mircea Govor, președintele organizației județene PSD, Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, Lenuța Cornea, vicepreședintele Consiliuliu Județean, Mariana Sălăgean, președintele organizației de femei PSD, Bianca Șorian, președintele TSD, Gheorghe Rentea, vicepreședintele PSD. În cadrul conferinței a fost aleasă noua conducere, iar în urma votului Radu Cristea a fost reconfirmat președinte, vicepreședinți au fost aleși Negrea Stelian, Bran Radu, Buda Ioan, Pop Călin, Pop Romel. Președintele organizației de femei Andries Emanuela, președintele organizației de seniori Feciche Maria, președintele organizației de tineret Negrea Sergiu, iar secretar executiv a fost aleasă Toma Florina.

La finalul conferinței de alegeri de la Valea Vinului, președintele reales Radu Cristea a propus ca organizația Valea Vinului să-l susțină pe Mircea Govor cu echipa dumnealui pentru un nou mandat la Președenția organizației Județene a PSD. Propunerea a fost votată în unanimitate.

articolul original.

Clubul sportiv al municipiului se va numi CSM Olimpia Satu Mare

22 September 2022 at 10:34

La inițiativa a 34 de glorii ale fotbalului sătmărean, clubul sportiv al municipiului se va numi CSM Olimpia Satu Mare.

Printr-o scrisoare adresată Primăriei și Consiliului Local Satu Mare, cei 34 de foști fotbaliști de la Olimpia, inclusiv din generațiile de aur care au evoluat în Divizia A, au cerut ca clubul sportiv al municipiului să preia și denumirea Olimpia.

Ludovic Keizer, Florin Fabian, Zoltan Ritli, Tiberiu Csik, Cosmin Iuhas și Florin Mureșan au susținut joi o conferință de presă alături de primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Florin Fabian a declarat că scopul acestui demers este să readucă numele Olimpia în prim-plan.

,,Olimpia a fost înființată de municipalitate și trebuie să rămână a comunității. Cu toții ne dorim ca Olimpia să redevină ce a fost cândva printr-un proiect serios și stabil”, a afirmat Florin Fabian.

Ludovic Keizer, component al generației de aur a Olimpiei, a afirmat că aștepta de mult ca Olimpia să revină comunității.

,,Generația mea dorește ca numele de Olimpia să rămână , iar echipa să fie susținută de municipalitate”, a declarat Ludovic Keizer.

 Primarul Kereskényi Gábor a mulțumit foștilor fotbaliști de la Olimpia pentru inițiativa, care se va concretiza într-un proiect de hotârâre ce va fi discutat în Consiliul Local.

,,Mulțumesc gloriilor fotbalului sătmărean pentru inițiativă. Olimpia este a orașului, este a sătmărenilor, este a foștilor jucători ai Olimpiei. Este normal ca de acum înainte, indiferent cine este primar, cine sunt consilierii locali, cine este la conducerea clubului, numele Olimpia să fie pe frontispiciul clubului sportiv al orașului.”, a spus primarul Kereskényi Gábor.

 Vă prezentăm cine sunt gloriile fotbalului sătmărean care susțin acest demers:

Ludovic Keizer, Báthory József, Iosif Vigu, Florin Fabian, Zoltan Ritli, Tiberiu Csik, Alexandru Pinter, Paul Levente, Vasile Boudi, Cosmin Iuhas,  Csenteri Jozsef, Ciprian Brata, István Svarczkopf, Ervin Zsiga, Dorel Ardelean, Vasile Mihovici, Daniel Oșan, Imre Tempfli, Tibor Blatniczki, Marius Bălău, Romulus Blaga, Daniel Frei, Gabriel Cadar, Răzvan Prodan, Ciprian Prodan, Gheorghe Lohan, Sorin Pătcaș, Robert Rozsel, Vasile Mociran, Cornel Ene, Dumitru Hotca, Florin Oros, Cornel Ioan Pop, Gheorghe Sabou.

articolul original.

VIDEO/FOTO. Femeie LOVITĂ de TREN în județ. VICTIMA a DECEDAT

22 September 2022 at 06:39

Azi dimineață, în jurul orele 08:55, s-a solicitat intervenția forțelor la o persoană lovită de tren de persoane, în localitatea Marna.

S-a intervenit cu un echipaj SAJ și un echipaj TIM trimis în sprijin, persoană de sex feminin se află în stop cardio respirator, se desfășoară manevre de resuscitare.

Circulația feroviară este întreruptă.

La locul intervenției a ajuns și elicopterul SMURD.

Victima este o femeie în vârstă de 73 de ani care suferea de hipoacuzie, adică era surdă.

Medicul aflat la locul intervenției a declarat decesul femeii.

Știre în curs de actualizare…

articolul original.

Gazeta de Nord-Vest preia anunțuri în limba maghiară

21 September 2022 at 18:32

Dragi locuitori ai județului Satu Mare, vă aducem la cunoștință că începând de azi Gazeta de Nord-Vest Satu Mare preia anunțuri de mica publicitate -condoleanțe, decese, vânzări, cumpărări, citații, închirieri, prestări servicii, anunțuri de mediu, apele române, anunțuri pentru PUZ-uri, pierderi, anunțuri de angajare, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Dacă doriți, vă stăm la dispoziție pe strada Petofi Sandor 4A, Satu Mare, pe email: gazeta_nv@yahoo.com sau la telefon 0361-407744. Vă așteptăm cu drag, de luni până vineri, între orele 08:00-16:00.

articolul original.

Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 

21 September 2022 at 15:34

Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 

În 2020 acesta a ocupat un post de consilier la cabinetul primarului de atunci, Cătălin Flutur. 


”Această numire reprezintă o onoare și o responsabilitate pe care voi încerca să o duc la înălțimea așteptărilor. Domeniul digitalizării administrației centrale și locale este unul pe care m-am concentrat în ultimii ani atât din punct de vedere profesional (proiecte IT realizate în/pentru instituții publice), cât academic prin articole de specialitate”,


Eduard Mititelu, secretar de stat 


Absolvent al Politehnicii București, Tânărul liberal a mulțumit ministrului Sebastian Burduja pentru încrederea acordată și organizației județene PNL Botoșani și celei de tineret care l-au propus pentru funcția menționată. 


Cu doar o zi înainte, Octavian Oprea, secretar general al TNL, a fost demis din funcție și totodată a eliberat și din funcția de subsecretar de stat de la Autoritatea pentru Digitalizarea României după ce au fost făcute publice înregistrări cu scandări triviale făcute la școală de vară a tinerilor liberali la adresa junilor din PSD.

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.

O nouă PREMIERĂ pe AEROPORTUL Satu Mare. Avionul a decolat pentru PRIMA DATĂ spre această DESTINAȚIE

21 September 2022 at 11:39

Azi, 21 septembrie 2022, Aeroportul Satu Mare înregistrează încă o premieră: un zbor charter de Tel Aviv (cursă privată).

Cei 177 de pasageri, pelerini din Satu Mare, Maramureș și Sălaj vor avea parte de un zbor direct la Tel Aviv, urmând ca pe durata celor 7 zile să viziteze Țara Sfântă și locuri încărcate de istorie.

”Le mulțumim partenerilor noștri, credincioșilor care participă la acest program, Asociației Pelerin în Maramureș și companiei HiSky care au făcut posibilă această cursă”, se arată într-o informare a Aeroportului Satu Mare.

articolul original.

Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE

17 September 2022 at 16:42

Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.

Unul dintre aceștia a fost Teia Sponte, apropiat al lui Gigi Becali și fost vicepreședinte al Clubului Steaua pentru o perioadă de 9 ani.

Milionarul a ajuns tocmai în comuna Hlipiceni pentru a-i fi alături Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, ctitor al Bisericii Sfântul Nicolae din comună, recent reabilitată și resfințită în prezența unor înalți prelați în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Teia Sponte s-a regăsit printre persoanele premiate în cadrul evenimentului religios pentru sprijin acordat pe partea de organizare. A primit o diplomă din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan, fiind aplaudat de sutele de persoane prezente la ceremonialul religios.

De altfel, pentru evenimentul religios au fost pregătite în jur de 5.000 de pachete care au fost împărțite oamenilor care au ajuns în comuna Hlipiceni, județul Botoșani.

Teia Sponte, vărul lui Gigi Becali, a intrat în topul milionarilor din Romania în anul 2017 după ce a vândut un teren din nordul Capitalei pentru suma de 24 de milioane de euro.

Aceasta nu este prima lovitură imobiliară dată de Teia Sponte. În 2016 el a vândut un alt teren din zona de nord a Bucurestiului, cu o suprafață de 47 de hectare, unei cunoscute companii pentru suma record de aproape 50 de milioane de euro.

La finalul anului 2017, Teia Sponte avea o avere estimată de 44 de milioane de euro. Milionarul nu a făcut avere numai din tranzacția de terenuri. Începând cu anul 2019 varul lui Gigi Becali a construit un ansamblu rezidențial de 12 blocuri în zona Străulești, pe un teren de 35.000 de metri pătrați.

Gabriela ERDIC
articolul original.

Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE

14 September 2022 at 11:37

Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.

Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.

Au dispărut oboarele, dispar și animalele

Tinerii au ales localitățile urbane sau străinătatea. Bătrânii abandonați în urmă și-au arendat suprafețele agricole și se ocupă cel mult de grădinile de pe lângă case. Animale precum vaca sau calul încep să fie tot mai rare în gospodării.

A dispărut astfel și piața de animale sau oborul unde se vindeau bovine, ovine, caprine sau cabaline.

Oboarele la Botoșani au fost închise la momentul în care au apărut primele focare de pestă porcină africană (PPA), la decizia Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

„După cum bine știți oboarele sunt închise având în vedere evoluția PPA și circulația porcului și a celorlalte animale. Nu prea mai sunt oboare pe Botoșani care să fie funcționale, nici la Săveni nu funcționează, nici la Dorohoi. S-a cam liniștit treaba având în vedere PPA-ul și circulația animalelor destul de controlată în această perioadă, pentru a evita apariția de noi focare”,

Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA

Este atent monitorizată circulația animalelor care ar putea pleca dintr-o zonă aflată sub restricții către altele din județ, mai ales în privința porcilor. Astfel că: „În oboare acum găsiți saci cu cereale sau alte produse care nu sunt de origine animală și nici animale”, explică în continuare directorul DSVSA.

Oboarele au devenit virtuale 

Cum nu mai există locuri unde se pot vinde sau cumpăra animalele, proprietarii acestora apelează la site-urile de vânzări online.

Și nu puține sunt anunțurile postate în mediul virtual în care se propun spre vânzare de la animale de companie, vaci sau cai, până la familii de albine.

„Posibil, sunt cerințe, bineînțeles că omul de adaptează și el condițiilor de vânzare cât mai ușoară și dacă se poate, de acasă. Dar ce discutăm de bovină sau ovină, cumpărătorii sunt abatoarele care vin și iau cu mașina direct din exploatație, de la proprietar. Iar porcul este limitată circulația acestuia pentru a evita multiplicarea focarelor”,

Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA

Pe locul unde a funcționat Oborul din municipiul Botoșani urmează să fie construită o creșă. 

Gabriela ERDIC
articolul original.

Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO

11 September 2022 at 15:06

Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui”, spune Mihaela Arhip, argumentând în acest fel titlul cărții. Titlu  care, deși la prima vedere pare ușor anapoda, are darul de a ne așeza pe fiecare la locul și cu numele care ni se cuvine.

”Fiecare nume are omul lui” este în primul rând o invitație la introspecție, apoi un îndemn de a nu (mai)trece nepăsători unii pe lângă alții, dar mai ales de a ne accepta cu tot cu neajunsurile sufletești sau trupești.

”Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui”, adaugă Mihaela Arhip. Și astfel, din aproape în aproape, pas cu pas, învățăm să fim o comunitate, fie că ne găsim la locul de muncă, în piața publică, în școală sau într-o sală de spectacol.

Sâmbătă la amiază, zeci de botoșăneni au participat la lansarea cărții Mihaelei Arhip, ”Fiecare nume are omul lui”. Profesori sau elevi și foști elevi, părinți alături de copii mai mari sau mai mici, scriitori, actori, prieteni și vecini. Oameni în căutare de povești.

Surpriza întâlnirii a constat în prezența în sală a inspectorului școlar general Bogdan Suruciuc, care a mărturisit că aflase din presă despre lansarea cărții unui coleg de breaslă și a dorit să își manifeste în acest fel aprecierea.

”Uitați-vă la ea, așa este!”

Colecția de povestiri „Fiecare nume are omul lui” este o carte despre oameni, cunoscuți sau anonimi, care au marcat în felul lor destinul scriitoarei Mihaela Arhip și pe care aceasta încearcă să-i onoreze transpunându-i într-o creație cu puternic caracter confesiv-meditativ.

”Volumul al doilea continuă pe aceeași notă o urmelor și a umbrelor periplul biografic început în volumul întâi. Curiozitatea nativă, dorința de a pătrunde dincolo de aparențe, setea de a cunoaște și de a se cunoaște sunt trăsături care motivează și întrețin ipostaza de spectator al vieții pe care însăși autoarea o mărturisește,

Adina Simona Mitrofan, moderatoarea întâlnirii

Rolul de a prezenta cartea i-a revenit scriitoarei Maria Baciu. În stilul caracteristic, Maria Baciu a lansat un discurs presărat cu glume și ironii menite să atragă atenția asupra importanței pe care cartea o are în educația unui copil, de la cum se citește până la modalitatea de receptare a unei opere.

”Vorbim despre continuarea unei cărți care are teme foarte multe ce pot fi exploatate. Dar înainte de asta este foarte important să îi învățăm pe copiii și pe elevii noștri să citească o carte. Să citească luând din cartea aceea ceva ce îi face bine lui. Foarte multe teme din această carte ajută la alcătuirea unei personalități. Autoarea este o scriitoare foarte bună. Trebuie să facem distincția valorică și să spunem că Mihaela Arhip este o scriitoare adevărată, o scriitoare care știe de ce se află în cuvânt. Poezia ei este tot atât de valoroasă ca și proza. Faptul că ne dă nouă niște lecții de viață în cartea aceasta înseamnă foarte mult”,

Maria Baciu, scriitoare

O carte despre oameni se scrie cu inima. Pentru că doar în acest fel un scriitor transmite mesajul nealterat, simplu, în special către cei care au nevoie de modele.

”Mihaela Arhip spune singură că este născută în zodia Soarelui. Uitați-vă la ea, așa este! Este veselă, este o profesoară care își iubește elevii, își iubește colegii, și asta se vede din carte. Iar cartea o poți privi așa, structurată: personalități care își desfășoară traiul acolo, pe pagini, și copilul care zburdă și care vrea să cunoască. Viziunea, în cartea aceasta, este spre frumos, spre îndeplinire, spre plenitudine.

Este foarte importantă o carte de alcătuire a unei personalități. Din fericire, autoarea este profesoară de română. Fiind profesoară de română are multiple posibilități să le vorbească copiilor, să vorbească într-un fel anume, cald și frumos, să folosească vocea, tonalitatea… Este important în alcătuirea unei personalități, mai ales la Liceul de Artă, pentru că de acolo ies artiști de renume. De aceea cred că școala ar trebui să se mândrească cu asemenea personalități creatoare.  E mare lucru, într-un liceu, să existe un scriitor. Și nu numai pentru acel liceu, ci pentru întregul învățământ”,

Maria Baciu, scriitoare

”Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr”

Cuvântul are forță, are demnitate. Cuvântul dărâmă sau construiește. Potolește inimi sau stârnește vifor. Depinde ce misiune în conferă scriitorul. Iar Mihaela Arhip este dincolo de toate un om al Cuvântului.

”Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales astăzi să participați la această discuție despre Oameni și Locuri care mie mi-au marcat viața, mi-au marcat devenirea”,

a spus dintru început Mihaela Arhip.

Profesor de limba română, poet prin definiție și trăitor în metaforă prin excelență, Mihaela Arhip dovedește o luciditate exemplară tocmai prin capacitatea extraordinară de a cuminți sentimentele, dar fără să amputeze în vreun fel meritele eroilor săi.

Creează portrete de cuvinte, dar cuvintele își păstrează autenticitatea și veridicitatea, mai ales acolo unde sunt parte din emoția firească unor astfel de scrieri. Pentru că, dincolo de poveste, dincolo de banal sau senzațional, se află un om. Cu numele lui…

”Nu este ușor să scrii despre tine raportându-te la ceilalți. Atunci când alegi să scrii doar despre tine este oarecum simplu, pentru că poți cosmetiza, poți romanța anumite lucruri. Nu minți, dar ascunzi adevărul. Atunci când te raportezi la ceilalți nu poți face nimic din toate acestea. Trebuie să spui doar adevărul, pentru că în carte rămân lucruri despre oameni și acestea vor fi duse mai departe, din generație în generație. Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr. În sală se află mulți dintre eroii cărții mele”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

Înainte de sesiunea de autografe, moderatoarea întâlnirii l-a invitat pe Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, să adreseze câteva cuvinte celor de față.

Bogdan Suruciuc și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, de munca de la catedră dublată deseori de preocupări ce adaugă nu doar școlii, ci întregii comunități, un plus de valoare de care societatea are nevoie. Pentru că rolul unui dascăl nu se sfârșește la ușa clasei, ci devine parte a unei vieți. Viață închinată educației. 

”Mărturisesc astăzi că simt responsabilitatea funcției pe care o ocup, având în vedere că reprezint sistemul de educație botoșănean și cadrele didactice, care au un rol esențial în educația noilor generații. Mă bucur să văd profesori care, pe lângă vocația pe care o au la catedră, fac și activități în afara școlii, iată, scriind cărți. Vă apreciez, vă stimez și vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru tot ceea ce ați făcut, și vă transmit toate gândurile mele bune. Să nu vă opriți aici și să fiți la fel, un model pentru cei care suntem mai tineri. Felicitări și mult succes!”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani

Iar călătoria nu se termină aici. Poveștile vor continua, pentru că volumul trei al cărții ”Fiecare nume are omul lui” se scrie deja. Alți oameni, alte locuri, alte întâmplări din Botoșani.

Lansarea de sâmbătă a avut și un caracter caritabil. Banii rezultați din vânzarea cărții au fost donați către persoanele aflate în nevoie de la Casa Nicolae. De asemenea, în Cutia pentru flori au fost donați bani pentru cățeii abandonați.

Florentina TONIȚĂ
articolul original.

AGRAVANT! Preșcolari și educatoare cu COVID. Alte 16 cazuri de VĂRSĂTURI și DIAREE

10 September 2022 at 15:41

Situația preșcolarilor de la Carei se agreavează. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, patru preșcolari și o educatoare au fost diagnosticați cu covid, aprând alte 16 cazuri de vărsături și diaree la mai multe grădinițe din Carei.

În cursul zilei de sâmbătă, 09 septembrie 2022, la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Carei, au fost semnalate 16 cazuri de vărsături și diaree la preșcolari și 4 cazuri de covid la creșă. La Grădinița cu Program Prelungit Nr.3 Carei, o educatoare are covid.

Conducerea Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 3 Carei a făcut o sesizare în acest sens la Direcția Sanitar-Veterinară Carei și la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare.

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare monitorizează cu atenție cazurile mai sus prezentate.

Vom reveni cu informații după finalizarea anchetei și după ce vor fi furnizate și rezultatele probelor de laborator pentru preșcolarii care se confruntă cu vărsături și diaree.

articolul original.

Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO

10 September 2022 at 16:00
  •  Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie
  •  Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800
  •  Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai

Urmașul marilor duhovnici ai neamului românesc

„Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, spunea Andrė Malraux acum câteva zeci de ani, fără să știe că aceste vorbe par, în timp-distanță, tot mai adevărate. Vremurile devin un vârtej în care singura ancoră de stabilitate o reprezintă biserica și oamenii ei. Un astfel de om este, cu siguranță, Părintele Ciprian Grădinaru, numit de unii „părintele speranței”, de alții „chirurgul sufletelor”, recunoscut ca fiind unul din marii duhovnici ai României, urmaș al părinților Arsenie Boca, Ilie Cleopa sau Iustin Pârvu. Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru a trăit o viață de călugăr în inima Moldovei, la Mănăstirea Sihăstria, iar de peste un deceniu slujește la Paraclisul Maicii Domnului din curtea Catedralei Mântuirii Neamului din București, acolo unde mii și zeci de mii de oameni îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul. Dacă faima sa de duhovnic este cunoscută de credincioșii din România, dar și de cei aflați peste mări și țări, poate mai puțin cunoscută este aplecarea sa către ajutorarea comunității.

parintele Ciprian Gradinaru

S-a întors în satul natal să devină al doilea ctitor al bisericii


   
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, fiu al comunei Hlipiceni din județul Botoșani, nu a uitat niciodată locurile natale, pe cei ce i-au îndrumat pașii pe calea către credință și, mai ales, locul în care l-a întâlnit, pentru prima data, pe Dumnezeu. Timp de patru ani, în perioada 2018-2022, a dus la bun sfârșit lucrările de refacere a bisericii ortodoxe din sat, biserică ce poartă harmul Sfântul Ierarh Nicolae, transformând vechiul locaș într-o frumoasă poartă spre rai, devenind astfel cel de-al doilea ctitor al locașului. Cu dragoste întru Hristos Domnul și cu mare bucurie îi așteaptă pe toți credincioșii să îi fie alături și să participe la slujba de resfințire a bisericii joi, 15 septembrie, începând cu ora 08.00. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Sunt așteptați mii de credincioși, nu doar din județul Botoșani, ci și din București sau Maramureș.
Cu o zi înainte, de Înățarea Sfintei Cruci, în intervalul orar 15.30-16.00, va sosi a Hlipceni și delegația oficială cu moaștele Sfântul Ierarh Nicolae de la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou.

Biserica Hlipiceni ziua

Biserica Hlipiceni noaptea

Cetățean de onoare al comunei Hlipiceni

„Când am plecat la Mănăstirea Sihăstria ca să-mi închin viața lui Dumnezeu, nu mă gândeam la faptul că Domnul va rândui ca să rectitoresc și biserica satului nostru. Un sat românesc ce are oameni harnici, sub ascultarea sfintei biserici este bineplăcut lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog al neamului nostru, raportându-se la satul său natal a spus: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Vlădeni». Parafrazându-l pe marele teolog: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Hlipiceni». Vă îndemn ca, după porunca împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos, să vă iubiți unul pe altul, pentru ca soarele din mila Domnului să răsară aici, la Hlipiceni, unde este cerul mai albastru”, a spus Părintele Ciprian la ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al comunei Hlipiceni, distincție oferită în semn de dragoste creștină, dar și din respect pentru gesturile pe care părintele le-a întors către locurile natale.

PREOTUL CIPRIAN GRADINARU

ciprian gradinaru

Implicat în proiecte sociale de anvergură


         
Părintele Ciprian nu a sprijinit doar proiectele de dezvoltare ale comunității din sat, ci a sprijinit și proiectele județului Botoșani în ansamblul său. Neștiut, a coordonat ample campanii de într-ajutorare, trimițând echipe de medici voluntari să le aline suferințele trupești și pachete cu cele trebuincioase multor familii nevoiașe: bătrâni singuri, persoane cu dizabilităţi, familii sărace cu mulți copii sau familii unde adulții nu mai au un loc de muncă. În 2019 a trimis aparatură medicală pentru Spitalul Mavromati, inclusiv pentru Spitalul de Copii. În 2021 a reușit să adune cu voluntarii de la Paraclis peste 200.000 de euro pentru renovarea unei secții a Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București. Sunt doar câteva exemple, însă poate cea mai mediatizată campanie a fost cea de donare de sânge, organizată sub patronajul Patriarhiei Române în 2013 și căreia i s-au alăturat pe parcurs voluntari, studenți, preoţi, călugări, oameni simpli, poliţişti, jandarmi, militari. Cu toţii au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. Doar în primii doi ani s-au strâns în toată ţara şapte tone şi jumătate de sânge. Campania continua și astăzi.

centrul de transfuzii

centrul de transfuzii sanguine botosaniâ

O mângâiere pentru fiecare


    
Căutat de mii de oameni, fie că se află în mănăstire, la Sihăstria Neamțului, acolo unde se retrage de câteva ori pe an, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală, părintele are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Ciprian capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.


Acolo, în munţi, e locul său de suflet, unde se încarcă duhovniceşte, „locul unde a trăit printre sfinţi”, după cum spune. A fost ucenicul Părintelui Cleopa, despre care afirmă că a fost lumina sufletului său. „Eram născuţi în sate vecine, Hlipiceni şi Suliţa, în părţile Botoşanilor. Ţin minte ziua când am intrat pe poarta mânăstirii şi l-am văzut. Era atât de blând, foarte sensibil, milos... Nu-mi puteam lua ochii de la el, cum stătea în pridvorul chiliei şi ne vorbea. Nu mai văzusem niciodată asemenea om. Când ţinea predicile, la un moment dat se întrerupea şi spunea: «Tare-mi sunteţi dragi. Cum vă văd pe toţi aici, în faţa mea, tot aşa să ne vedem cu toţii şi în Rai... ». Şi-ncepea aşa, să zâmbească şi să plângă de bucurie, privindu-ne pe toţi: «Tare-mi sunteţi dragi»...”.

parintele ciprian gradinaru hlipiceni

parintele ciprian gradinaru botosani

Firul nevăzut, dar simțit


    
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor, așa pare urmând un fir nevăzut de la Tocilenii Patriarhului Teoctist, Sulița Părintelui Ilie Ceopa, Stroieștii Părintelui Paisie Olaru și Hlipicenii Părintelui Ciprian Grădinaru. La capătul acesteia, la mijlocul lunii septembrie, vă așteaptă o ctitorie a familiei marelui vornic logofăt, Alexandru Sturza, de la Ruginoasa, împreună cu soția sa, Ecaterina. Biserica a fost construită din cărărmidă, pe structură de piatră, iar de-a lungul timpului a beneficiat de reparații și extinderi. Cel de-al doilea ctitor, Părintele Ciprian Grădinaru, a coordonat lucrările de restaurare generală: consolidarea structurii de rezistență a pereților, a acoperit integral locașul de cult cu tablă din oțel alămit, a așezat o o pardoseală nouă din marmură, a rânduit refacerea tencuielilor și finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, au fost înlocuite instalațiile și sistemele de luminat, sonorizare și încălzire, a fost refăcut integral gardul bisericii și construcțiile anexe. Lucrările au fost realizate, în cea mai mare parte, cu finantarea Companiei Naționale de Investiții. Obiectele de cult care împodobesc locașul au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de o echipa de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți, în vara anului 2022.  

Dorina BĂLAN

articolul original.
❌