ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Un studiu meteorologic ne arată zonele „fierbinți” ale Bacăului

26 September 2022 at 21:28

Un studiu meteo început de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și doi profesori din orașul nostru conturează ideea că există zone în municipiul Bacău unde din anumite motive, temperaturile sunt mai mari decât în restul orașului. Care sunt cauzele și la ce ajută asta vom afla în articolul de astăzi. (Deșteptarea)

În contextul actualității temei schimbărilor climatice, nu numai din punct de vedere strict științific, dar și pentru publicul larg, crește interesul pentru înțelegerea impactului pe care acestea îl au la nivel societal și individual. Din acest punct de vedere cunoașterea condițiilor de climat urban prezintă cel mai mare interes, determinat de concentrarea mare a populației în orașe – în prezent aproape 60% din populația planetei trăiește în orașe – cât și prin capacitatea pe care orașele o au de a transforma clima la nivel local. Astfel, orașele generează așa-zisa insulă de căldură urbană ce indică prezența unui areal, ce corespunde spațiului cel mai dens locuit, în care temperaturile sunt mai ridicate decât în regiunile rurale înconjurătoare.

Chiar dacă de cele mai multe ori acest fenomen este văzut ca având un efect negativ prin creșterea stresului termic resimțit de locuitori în timpul verii, trebuie să avem în vedere că la latitudini mari insula de căldură urbană conduce la un plus de căldură ce ameliorează stresul termic determinat de temperaturile reduse în timpul iernii.

Dată fiind importanța acestui subiect un proiect de cercetare științifică ce este coordonat de Conf. dr. Lucian Sfîcă din cadrul Departamentului de Geografie al Facultății de Geografie și Geologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (https://www.geo.uaic.ro/uclar/) își propune o evaluare detaliată a condițiilor de climat urban în 16 centre urbane din Moldova.

Această evaluare poate constitui mai apoi o bază solidă pentru administrațiile locale pentru dezvoltarea unor politici fundamentate și coerente de reziliență la schimbările climatice, politici care în prezent riscă să se transforme într-o înșiruire de obiective pe cât de generale, pe atât de lipside de consistență.

Studiul a început acum 10 ani

Demersul științific a fost început la Iași cu 10 ani în urmă prin instalarea unei rețele de observație a condițiilor de temperatură și umiditate ce a scos în evidență caracteristicile insulei de căldură urbană pentru capitala istorică a Moldovei.

În actuala etapă proiectul este extins la toate orașele principale din regiune și include și orașul Bacău, de la începutul anului 2022, odată cu instalarea a 5 puncte de monitorizare a condițiilor meteorologice pe arealul municipiului. Acest demers este completat de campanii de observații meteorologice expediționare și de investigarea caracteristicilor termice ale arealului cu ajutorul imaginilor satelitare.

Diferențieri termice – rezultate preliminare – în arealul municipiului Bacău rezultate din observații meteorologice expediționare realizate în intervalul mai-septembrie 2022 (roșu/albastru -areale constant mai calde/mai reci decât media observațiilor)

Astfel, rezultatele parțiale obținute până în prezent, derivate din toate măsurătorile și analizele indicate anterior, conturează un climatul urban bine individualizat cu temperaturi mai ridicate în centrul orașului cu până la 1°C față de periferia rurală pe baza măsurătorilor clasice din adăposturile meteorologice.

Insula de căldură urbană

Observațiile expediționare conturează de asemenea o insulă de căldură urbană ce se suprapune foarte fidel peste regiunea centrală a orașului, dar și puncte constant mai reci pe parcursul nopții în regiunile periferice.

Această insulă de căldură urbană este la fel de bine conturată și cu ajutorul imaginilor satelitare ce indică temperatura suprafeței terestre în cazul cărora temperaturile sunt mai ridicate față de regiunile periferice pe timpul verii, atât în timpul zilei cât și al nopții cu 2-3C.

Distribuția temperaturii medii a suprafeței în timpul verii pe parcursul zilei(stânga) și al nopții (dreapta)

Demersul de cercetare a fost și este susținut la nivel local de către profesorii de geografie Lucian Șerban și Bogdan Pădurariu, iar rezultatele finale ale proiectului sunt așteptate în prima parte a anului 2024 când ele vor fi puse la dispoziția administrației locale.

Conf. dr. Lucian Sfîcă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași

„Extinderea studiului efectuat de specialiștii Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași prezintă un interes deosebit. Mozaicul și particularitățile suprafeței subiacente a intravilanului municipiului Bacău (orientarea tramei stradale, prezența suprafețelor acvatice, densificarea zonelor construite, geomorfologia regiunii adiacente, spațiile verzi ș.a.) constituie un studiu de caz cu numeroase elemente de specificitate. Am convingerea că acumularea unor serii ample de date meteo și interpretarea lor vor conduce la concluzii inedite, ieșite din tiparul unor generalizări canonice, având o reală importanță teoretică și practică. Mulțumesc colectivului de geografi de la UAIC pentru efortul depus în implementarea acestui proiect care a prins viață la începutul acestui an”.

Prof. Șerban Lucian, C.N. „Gh. Vrănceanu Bacău 

articolul original.

Campanie. România merită în Schengen!

26 September 2022 at 17:51

PES activists România derulează în această perioadă o campanie prin care militează pentru un vot favorabil în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Campania a ajuns astăzi și în Satu Mare, unde membrii PES activists Satu Mare, coordonați de președintele Ciprian Crăciun, i-au informat pe sătmăreni despre beneficiile aderării României la spațiul Schengen și i-au rugat, prin intermediul cărților poștale puse la dispoziție, să trimită mesajele lor de susținere pentru acest deziderat.

Acțiunea de astăzi s-a bucurat de prezența prefectului județului, domnul Radu Roca și a președintelui PSD, domnul Mircea Govor, care, de asemenea, și-au exprimat susținerea în ceea ce privește integrarea României în spațiul Schengen.

Toate cărțile poștale cu mesajele sătmărenilor vor fi depuse la sediul Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles.

articolul original.

Ce pedeapsă a primit un adolescent din Onești care a ars de viu un om al străzii

26 September 2022 at 15:41
image

Faptele băiatului au șocat comunitatea din orașul Onești, județul Bacău, unde locuiește. Pe 01.12.2021, în jurul orei 1,30 noaptea, a stropit cu benzină un om al străzii cu care cerșea adeseori și se droga, iar apoi i-a dat foc în timp ce acesta dormea pe terasa unui restaurant din oraș, scrie Adevărul.ro.

În noaptea fatidică, pe 1.12.2021, adolescentul a mers la o stație PECO din Onești și a cumpărat benzină într-un recipient de plastic prin intermediul unui client. S-a dus apoi la un restaurant unde știa că doarme un om al străzii cu care cerșea și se droga adesea, l-a stropit cu benzină și i-a dat foc.

Victima a fost transportată la spital, dar a murit o săptămână mai târziu din cauza rănilor extrem de grave pe care le-a suferit. Incendiul provocat de adolescentul cunoscut cu afecțiuni psihice s-a extins la întreaga clădire a restaurantului si a unui bloc de locuințe învecinat, provocând pagube însemnate.

Tribunalul Bacău l-a condamnat în 22 septembrie pe un adolescent de 16 ani la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 12 ani. Mama și tatăl adolescentului au fost obligați să îi plătească despăgubiri civile de peste 200.000 de lei unei rude a persoanei fără adăpost care a murit. Decizia instanței nu este definitivă.

Citiți articolul integral

articolul original.

Consiliul Județean alocă 3,18 milioane de lei unui număr de 19 localități sucevene

26 September 2022 at 15:48
image

Nouăsprezece localități sucevene aflate în situații de extremă dificultate ar urma să beneficieze de 3,18 milioane de lei, din Fondul de rezervă al Consiliului Județean, potrivit unui proiect de hotărîre care va fi supus aprobării în ședința de joi, 29 septembrie, a deliberativului. Conform proiectului, cei mai mulți bani, respectiv, 400.000 de lei, sînt prevăzuți pentru Ostra. Urmează Moldovița, cu 300.000 de lei, și Cîrlibaba, Sadova și Stulpicani, cu cîte 250.000. Cîte 150.000 de lei ar urma să ajungă la Salcea, Breaza, Forăști, Horodniceni, Izvoarele Sucevei, Panaci, Stroiești și Ulma, 115.000 la Fîntîna Mare, cîte 100.000 la Berchișești, Poieni Solca și Valea Moldovei, 65.000 la Siminicea și 50.000 de lei la Mușenița.

Consiliul Județean alocă 3,18 milioane de lei unui număr de 19 localități sucevene, 9.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Comuna Topalu a achiziționat servicii de dirigenție de șantier pentru proiectul de alimentare cu apă și extinderea canalizării

26 September 2022 at 10:10
image

Primăria comunei Topalu, județul Constanța a achiziționat în luna septembrie servicii de dirigenție șantier /asistență tehnică pentru obiectivul ,,Modernizare alimentare cu apă, înlocuire și extindere rețea canalizare și stație de epurare-  etapa I, comuna Topalu”.

Serviciile au fost achiziționate contra sumei de 24.000 de lei, iar firma câștigătoare este SC ATC ALL Invest SRL.

Vă reamintim că Ministerul Dezvoltării Regionale va finanța, prin intermediul Programului de Investiții „Anghel Saligny” două proiecte ce se vor implementa la nivelul comunei Topalu.

Primul dintre ele este chiar cel de modernizare alimentare cu apă, înlocuire și extindere rețea canalizare și stație de epurare – etapa I, pentru care s-au achiziționat serviciile de dirigenție de șantier. Ministerul dezvoltării va finanța acest proiect cu suma de 2,32 milioane de lei.  

Conform primarului Constantin Baltă, Primăria Topalu va primi bani prin „Anghel Saligny” și pentru un alt proiect deosebit de important. Este vorba despre asfaltarea mai multor străzi comunale. Valoarea eligibilă a proiectului este de 7,5 milioane de lei.

Astfel, infrastructura rutieră și cea a rețelei de alimentare cu apă și canalizare din Comuna Topalu, se va moderniza și cu ajutorul banilor proveniți prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”.

articolul original.

Doi hoți cu cagule, imobilizați de o femeie

26 September 2022 at 12:48
image

La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 21.50, Secţia 2 Poliţie Bacău a fost sesizată telefonic, prin apel unic de urgență 112, de către o femeie de 28 ani, din Bacău, despre faptul că a surprins două persoane în locuinţa sa, care purtau cagule, în timp ce încercau să sustragă bunuri.

La faţa locului au fost dirijate trei patrule auto de siguranţă publică care au depistat în flagrant, în locuinţa reclamantei, două persoane de sex masculin, de 41 și 23 de ani, tată și fiu, ambii din municipiul Bacău.

În urma primelor verificări efectuate a rezultat faptul că cei doi bărbați au pătruns prin forţarea și escaladarea unui geam termopan în locuinţa părții vătămate, cu intenţia de a sustrage bunuri, unde au fost surprinşi de acesta şi concubinul ei, întorcându-se de la cumpărături.

În încercarea de a scăpa, cei doi au lovit-o și au împins-o pe reclamantă, însă aceasta, ajutată de concubinul ei, a reușit imobilizarea lor până la sosirea polițiștilor.

La controlul corporal efectuat de polițiști asupra celor doi au fost identificate mai multe bijuterii din aur, o șurubelniță, o lanternă și 2 tricouri de copil, pe care aceștia le-au folosit pe post de măști.

În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt efectuate cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată.

Cei doi bărbați au fost reținuți de polițiști pentru o perioadă de 24 ore, iar la data de 25 septembrie a.c. au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunerea de arestare preventivă.

Instanţa de judecată a admis propunerea, iar pe numele celor doi au fost emise două mandate de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

articolul original.

Unic în Arad! Zooland pregătește, la început de octombrie, mari surprize pentru copiii de toate vârstele

26 September 2022 at 10:19
image

Despre Zooland Arad am mai scris în urmă cu un an când i-am călcat pragul. Fără să știm foarte multe, ne-am așteptat să fie o simplă grădină zoologică, cu multe cuști și spații strâmte, îngrădite. Nu a fost defel așa, locul arătând mai mult a sanctuar pentru animale.

Impresia noastră că Gabi este un adevărat iubitor de animale ne-a fost confirmată ulterior, atunci când administratorul ne-a plimbat peste tot și ne-a arătat grija pe care o poartă animalelor de acolo. „Animalele au un spațiu generos și un lucru drăguț: ieduții, căprioarele și cerbii lopătari se apropie fără frică de vizitatori”.

„Animalul nu este o marfă de expus în magazine”, ne-a spus atunci și ne-a mai explicat că va ajunge să țină mai multe evenimente pe parcursul anilor.

Acel moment a venit acum. În 1 Octombrie, ferma Zooland Arad așteaptă doritorii mici sau mari cu ocazia organizării unui eveniment chiar pentru toate vârstele. Destinat iubitorilor de animale și natură, cu jocuri interactive, dresaj de cai Andaluzi , plimbări cu șareta trasă de ponei, parc interactiv cu animale, parc de joacă pentru copii, foc de tabără, muzica Folk live și nelipsitele ceaune delicioase (fasole cu ciolan la ceaun, gulaș), locul are toate ingredientele pentru a petrece o zi de sâmbătă deosebită.
Cei care doresc să mai „smulgă” o ultimă amintire verii (vremea promite să fie însorită, cu o temperatură de 23 de grade), pot veni și cu corturile, fiindu-le asigurat și un loc de campare, iar accesul este permis și pentru animale de companie (bineînțeles în lesă).

Programul evenimentului de sâmbătă, 01 octombrie (10:00-00:00):
12:00-18:00 – Jocuri interactive adulți-copii cu Masina Prieteniei/ Plimbare cu șareta trasa de ponei .

16:00-18:30 – Reprezentanții de dresaj cai Andaluzi cu Miroslav Jivoinov .

19:30 – 22:00 – Foc de tabăra și muzică Folk în compania prietenului nostru Piticu Piti .

Preț intrare eveniment 1 octombrie :
– 25 lei adult
– 15 lei copil de la 4 ani. ( nici o activitate din cele scrise mai sus nu se taxează suplimentar. )

#GUSTĂRIVRAJITEARAD

Chiar dacă nu ajungeți la evenimentul de sâmbătă, Gabi este la un telefon distanță:

„Excursie în familie sau o mini excursie cu clasa în săptămâna verde, vă așteptăm la ferma Zooland Arad. Parc interactiv cu animale. Vă așteptăm printre animalele noastre frumoase care abia așteaptă să se joace cu copiii și să fie hrănite cu morcovi și mere spălate, tăiate felii.

Poate doriți să vedeți Zimbrii, Alpaca,Lama sau Cerbii. Ne găsiți la 25 km de Arad în localitatea Sâmbăteni pe malul Mureșului ,GPS google maps ferma ZoolandArad. Peisajul s-a schimbat într-un verde crud, foarte frumos.

Picnic la fermă – teren volei pe nisip – teren de fotbal – tiroliană pentru copii  – ședințe foto între animale. – copiii pot hrăni animalele cu morcovi și mere spălate, tăiate felii -închiriere terase cu video proiector pentru team building, serbări și încheiere an școlar , evenimente private.

Program vizitare: Luni -Joi (programare telefonică pentru vizitare ferma ZoolandArad .)

Vineri 10- 20:00

Sâmbăta 10 – 20:00

Duminica 10- 20:00

Www.Zoolandarad.ro #gustărivrajitearad SHARE PLS. Informații la tel. 0740581464.

articolul original.

Ambulanță, implicată într-un accident rutier, pe Calea Victoriei

26 September 2022 at 09:44
image

În jurul orei 12:30, pe Calea Victoriei din municipiu a avut loc un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță Arad și un autoturism Mercedes.

Ambulanța se deplasa spre Spitalul Județean Arad, având un pacient. Șoferul Ambulanței susține că avea semnalele luminoase aprinse și se deplasa cu viteză dinspre UTA spre unitatea spitalicească. În zona „Cocoșul de Aur” șoferul Ambulanței s-a văzut nevoit să depășească pe linia continuă, însă șoferul Mercedesului, care semnaliza stânga, nu a ținut cont de semnalele luminoase și a virat. Astfel a avut loc impactul, după care Ambulanța a intrat în stâlpul pe care-l vedeți în imagine. O asistentă, aflată în Ambulanță, este la spital. Ceilalți implicați în accident nu au probleme medicale.

Poliția este la fața locului pentru a face cercetări și pentru a fluidiza traficul.

Update

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele cu privire la accidentul de pe Victoriei:

„Astăzi, în jurul orei 11,50, în circumstanțe care urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un eveniment rutier pe Calea Victoriei.

Un autoturism condus de un arădean de 33 de ani a intrat în coliziune cu o ambulanță condusă de un bărbat de 46 de ani, din Arad, care se deplasa cu semnalele luminoase în funcțiune.

În urma impactului, o asistentă a fost transportată la spital, în vederea evaluării stării sale.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că niciunul dintre conducătorii auto nu consumase alcool.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

Suceveanca Cristiana Flutur a deschis la București o conferință internațională în domeniul telecomunicațiilor la care participă peste 2.500 de delegați din 193 de țări

26 September 2022 at 11:14

România găzduiește, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, cea de a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, eveniment de importanță majoră pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) la nivel mondial. Conferința, la care sunt prezenți participanți din întreaga lume, a fost deschisă de suceveanca Cristiana Flutur, directorul pentru Relații Internațioanle din cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. La conferință sunt așteptați să participe 70 de miniștri din toată lumea.

Conferința Plenipotențiară este cel mai important for de decizie al UIT. PP-22 este un eveniment major, organizat le fiecare patru ani, în cadrul căruia se reunesc cele 193 de state membre pentru a decide viitorul organizației în ansamblul său, determinând astfel capacitatea sa de a influența dezvoltarea domeniului IT&C la nivel global. În total, la conferință vor participa peste 2.500 de delegați din cele 193 de țări. Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio.

Cristiana Flutur s-a alăturat ANCOM în 2012, ca expert Relații Internaționale și Afaceri Europene. Cristiana Flutur a avut un rol activ în reprezentarea României în ITU și în alte foruri internaționale. În iunie 2019, a fost numită Director pentru Relații Internaționale în cadrul ANCOM, gestionând activitatea a trei unități care acoperă aspecte precum relația cu organizațiile internaționale și regionale, cooperarea bilaterală și afacerile UE, organizarea de evenimente. Potrivit ITU, Cristiana Flutur este prima femeie care a deținut funcția de președinte al Comitetului pentru Politică ITU (Com-ITU) și co-președinte al CEPT (Conferința Europeană a Administrațiilor Poștale și Telecomunicațiilor), pentru o perioadă de trei ani, începând din iunie 2018. Ea și-a desfășurat activitatea și ca vicepreședinte european al Conferinței plenipotențiare a UIT 2018 (PP-18) și coordonator principal pentru Propunerile și pozițiile comune europene pentru PP-18. Cristiana Flutur este absolventă de Științe Economice a Facultății de Finanțe și Bănci, Academia de Studii Economice din București și deține un master de la aceeași universitate în Economie Europeană.

Suceveanca Cristiana Flutur a deschis la București o conferință internațională în domeniul telecomunicațiilor la care participă peste 2.500 de delegați din 193 de țări, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Un enoriaș sucevean sesizează Arhiepiscopia că unii preoți alungă oamenii din Sfânta Biserică cu câte taxe s-au ridicat. ” Ne este frică să și murim”

26 September 2022 at 10:40
image

Un enoriaș sucevean sesizează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților că unii preoți alungă oamenii din Sfânta Biserică cu câte taxe s-au ridicat.„Sărut mâna și să-mi fie cu iertare, dar unii preoți alungă enoriașii din Sfânta Biserică cu câte taxe s-au ridicat. Sunt de acord ca preoții să trăiască din ce dă lumea, dar ne este frică să și murim.”, a scris enoriașul arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic.

”Doamne, ajută! Ca să vă pot da un răspuns, vă rugăm să ne spuneți la ce taxe faceți referire. Mulțumesc!”, i-a răspuns ierarhul.

articolul original.

Preot profesor de religie la o școală suceveană reclamat că agresează elevii și le vorbește urât. ”Nu a slujit decât un acatist de pe tabletă”. Credincioșii cer ajutorul Arhiepiscopiei

26 September 2022 at 10:38
image

Un preot profesor de religie la o școală suceveană a fost reclamat de un credincios la Arhiepiscopia Sucevei și Răduților, că agresează elevii și le vorbește urât. „Vreau să vă aduc la cunoștință că ….. și este profesor …… agresează elevii și defăimează ….., vorbește urât și nu vrea ….. A fost …… până în 2009 și după, preot în satul ……, unde nu a slujit decât un acatist de pe tabletă. Nu slujește nicăieri și își bate joc de cele sfinte! Mai are voie să poarte reverendă, chiar dacă nu face nimic ca preot? Dacă vreți să vă convingeți, trimiteți pe cineva la școală să întrebe, dar nu profesori, ci elevi. Poate o să spuneți că nu aveți treabă cu școala, dar este singurul loc unde vine. Iar copiii care merg la biserica parohiei sunt atacați continuu de el (are ….. ca titular) și nici măcar nu predă. Vă rog să faceți ceva în legătură cu el. A spus că nu vrea să slujească. Binecuvântați și iertați-mă!”, a scris enoriașul.

”Doamne, ajută! Sectorul Învățământ și cel Bisericesc al Centrului Eparhial vor verifica informațiile”, a transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Preot profesor de religie la o școală suceveană reclamat că agresează elevii și le vorbește urât. ”Nu a slujit decât un acatist de pe tabletă”. Credincioșii cer ajutorul Arhiepiscopiei, 1.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

FOTOGALERIE. GRAV. Restaurant sătmărean ULTRA-CENTRAL, ÎNCHIS de Protecția Consumatorilor

26 September 2022 at 09:52

Un restaurant cu renume din municipiul Satu Mare a fost închis de către cei de la Protecția Consumatorilor. Neregulile constatate aici au fost grave, fapt ce a dus la apliocarea unei amenzi usturătoarea și închiderea temporară a localului.

În ultima săptămână, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Satu Mare a realizat o serie de acțiuni, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la SC Restaurant Cinque SRL Satu Mare, ca parte a unei tematici proprii de control.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Satu Mare au aplicat următoarele sancțiuni:

  • o amenda contravențională, în valoare totală de 15000 lei
    un avertisment
  • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor.

Neregulile constatate în timpul controlului, au fost:

  • prestarea de servicii alimentare cu produse neetichetate.
  • folosirea unor condiții in blocul alimentar necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar,(aragaz,plita,frigidere,pardoseala
  • neigenizate,pereti cu tencuiala scorojita cu urme de mucegai si igrasie).

articolul original.

Simona Halep se menţine în Top 10 WTA

26 September 2022 at 07:46
image

Jucătoarea de tenis Simona Halep va încheia anul 2022 în Top 10 WTA.

Românca ocupă locul 9 în ierarhia mondială, cu 3.025 de puncte adunate.

Recent, Simona Halep a anunţat că încheie sezonul, sportiva fiind supusă unei operații la nas.

articolul original.

Deocamdată, acces la REVISAL doar prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă

26 September 2022 at 07:20
image

Procedura privind accesul online al angajaților și al foștilor lucrători la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau REVISAL, cum a fost denumit până acum) a fost aprobată recent de către Guvernul României, dar va fi operabilă pentru cei cărora li se adresează abia la sfârșitul anului 2024. Totodată, guvernul a stabilit și modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care se poate dovedi vechimea în muncă și/sau specialitate.

Astfel, salariații ori foștii salariați vor putea verifica dacă angajatorii lor le-au trecut în REGES toate datele referitoare la activitatea prestată la ei în baza unui contract de muncă. Accesul la REGES este limitat la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea și descărcarea unui extras din registru.

Pentru aceasta, salariatul interesat va trebui să obțină numele de utilizator și parola, fie personal, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), fie prin e-mail, dacă deține semnătură electronică calificată. În plus, guvernul a completat REGES-ul cu elemente noi referitoare la nivelul și specialitatea studiilor absolvite de către angajați și a reglementat condițiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă și/sau specialitate.

Dovedirea se va face prin asumarea de către angajator a extrasului și certificarea acestuia prin semnătură, pe baza documentelor justificative din dosarul de personal al salariatului și a actelor contabile sau de altă natură, aflate în arhiva societății. Aceste reglementări vor intra în vigoare abia la 31 decembrie 2024, pentru că atunci va fi pus în exploatare sistemul informatic aferent REGES, conform Planului Național de Redresare și Reziliență.

Până atunci, salariații și foștii salariați i se vor adresa ITM-ului pentru obținerea unui extras din REGES, cu privire la activitatea desfășurată de ei în baza unui contract individual de muncă.

articolul original.

Încetinitorul de particule – Căutând femeia în misterioasele demisii și lupte cusute cu ață galbenă din primărie

26 September 2022 at 04:59
By: E. Nola

Asta e, este luni, unii dintre noi am dat drumul la încălzire și ne uităm îngrijorați la ceasuri. Ceasuri de tot felul, plus contoare, fără să mai vorbim de facturile lăsate în cutia poștală. Alții mai dezvoltați și pricepuți la evidențele și conturile online. Este cât se poate de clar că vom avea o iarnă problematică dacă la nici o lună de la ultima caniculă trebuie să pornim încălzirea dacă nu vrem să ne moară pisicuțele și canarii de frigul din case.
Iar estimp la primărie sunt lupte. Nu, nu legate de găsirea unor metode și mijloace pentru ajutarea cetățeanului care se scociorește în pungă după ultima monedă de cincizeci de bani. Doar așa, să intre măcar la Kaufland sau la Lidl, că bani pentru cumpărături nu i-au mai rămas. Nu! La primărie sunt lupte politice care țin de marea și clasică întrebare: tu cu cine ții? Desigur continuarea nu e cu Mao sau cu Țao. E simplu, toată lumea știe: cu Bibi sau cu Ghiță Falcă.


Interesant e că mișcările de personal din primărie se fac la genul feminin: ultima atinsă fiind Elena Portaru, directoarea de la tehnic. Înaintea ei a demisionat Claudia Grozavu de la economic, dar a fost înlocuită tot cu o femeie în persoana Marilenei David, venită prin concurs de la Zona Liberă condusă de Cristina Bibarț. Locul Doamnei Portaru este preluat momentan de adjunctul ei, tot o femeie, desigur: Lucia Giurgiu. Și, înainte să intrăm în amănunte să nu o uităm pe cea care de treizeci de ani face și desface la primărie. Tot de o femeie vorbim desigur, de Doamna Lilioara. Cum care Lilioara, păi Stepănescu, firește. Cea care, și ea, a demisionat nu de mult, ca să se răzgândească în cele din urmă.
Și încă ceva, înainte de amănunte: deducem din toate astea că la primărie cei care lucrează pe bune, adică nu dau din gură, ci fac, scriu, semnează, ștampilează, sunt femei. Bărbații, în frunte cu cei aleși, sunt cu reprezentația, cu imaginea și tromboanele.
Cam pe invers, pe aici, pe la noi, nu-i așa?


Intrând în amănunte, lucrurile nu sunt foarte complicate, arădeanul informat și inteligent le știe de mult: Ghiță Falcă, cel care stăpânește pe aici de peste două decenii, nu vrea să renunțe, să scape frâiele din mână, nu vrea să mai vină și alții, eventual mai ortomani. Iar pentru asta face orice, înainte de toate se înconjoară cu yesmani lingușitori fără nicio calitate, fără personalitate și viitor. Numai că cu Bibi a greșit nițel. Nițel mai mult. Inventat și el ca Ioțcu, Cionca, Bîlcea, Geanina Pistru și ceilalți, adus din pădure și pus direct prefect, Călin Bibarț s-a dovedit un vânat mult prea jucăuș chiar și pentru neiertătorul Gheorghe Falcă.
Acum e mișuneala de pe lume în instituțiile politizate ale administrației arădene.
Falcă, realizând că Bibarț, prin relațiile sale mai mult sau mai puțin obscure, încearcă să preia primăria prin așezarea oamenilor săi în funcțiile cheie, face ce știe el mai bine: menținerea controlului prin oamenii săi, izolarea lui Bibarț, pregătirea unui om care i-ar putea lua locul la alegerile următoare.
Treaba însă nu este atât de simplă, Bibi, prin felul său jucăuș, nițel infantil, dar totuși simpatic, a reușit să câștige o anumită popularitate, iar oamenii puși în coasta lui, în frunte cu Lazăr Faur sau cei de la Consiliul Județean, în frunte cu Cionca și omul său din umbră, Andrei Ando, nu reușesc nicicum să îl anihileze. Nu e întâmplător că un sondaj în derulare încă îl arată pe locul doi în preferințe pentru Primărie, imediat după Adrian Wiener.


Așa că, acțiunea merge mai în profunzime, până la cei care efectiv lucrează în primărie, la directorii diferitelor departamente, în frunte cu economicul și tehnicul, două departamente decisive privind acțiunile administrative și mai ales gestionarea banului public. Adică la nivelul doamnelor de care am vorbit mai sus, supuse unor presiuni din toate părțile. Din partea lui Bibarț care le cere să uite de Falcă și, bine înțeles, din partea lui Falcă care le amintește mereu cine le-a pus acolo și cui datorează recunoștință.
Nu este întâmplător și de neînțeles că doamnele cedează nervos și vor acasă. Atunci sunt ”salvate” totuși prin mutarea lor în funcții mai puțin solicitante, așa cum Doamna Portaru a ajuns la Ape și Canal, un fel de sanatoriu-refugiu pentru oamenii lui Falcă.


Așadar, viitorul, cel puțin pentru noi, simplii cetățeni arădeni, nu arată prea bine.
În loc să își facă treaba, să se ocupe de investiții, întreținere și modernizări, administrația arădeană este măcinată, un fel de carne de tun, în luptele politice avându-l în centru pe Gheorghe Falcă. Nu e de mirare că proiectele arădene bat pasul pe loc, treburile se mișcă cu încetineală de melc, fiecare dintre părți aruncând vina pentru aceste nerealizări pe celălalt.
În ceea ce mă privește, le propun doamnelor prinse în acest joc penibil și grotesc să se revolte, așa cum fac toate femeile deștepte după ce realizează că bărbații lor au devenit periculos de infantili, să își pună bărbățeii care se cred șefi la punct și la colț și să treacă pe față la administrarea pe bune a Aradului.
Sunt mai mult decât convins că ne-am simți cu toții mult mai bine…

articolul original.

Scădere cu 5% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

26 September 2022 at 05:57
image

În data de  25.09.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 3.882 persoane din care 2.810 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 5% fata de ziua precedenta.

▪ 1.258 mijloace de transport.

articolul original.

Cezar Gabriel Ciornei este noul președinte al Organizației Județene Suceava a Tineretului Național Liberal (FOTO)

26 September 2022 at 05:56

Tineretul National Liberal – Filiala Suceava și-a ales noua conducere județeană pentru următorii patru ani. Ședința de alegeri a avut loc duminică, 25 septembrie, noul președinte al organizației fiind ales tânărul liberal Cezar Gabriel Ciornei. La alegeri au participat reprezentați din conducerii PNL Suceava, respectiv vicepreședinții Consiliul Județean Suceava, Niculai Barbă și Vasile Tofan, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, vicepreședintele PNL Suceava, Dumitru Mihalescul, consilierul județean Tudor Plăcintă, primarul din Adâncata, Viorel Cucu și consilierii locali din Suceava, Maria Todereanu și Bogdan Păstrăv.

Ședinta a fost prezidată de către Alexandru Salup, în calitate de președinte în exercițiu al TNL Suceava și de către prim-vicepresedintele în funcție TNL Suceava Ciornei Cezar.

De asemenea în cadrul acestui eveniment TNL Suceava a avut invitați special de la nivel național, respectiv președinții TNL Iași, Codrin Lupu, TNL Neamț, Vlad Nazare, TNL Municipiul Botoșani, Mirabela Dumitru și TNL Giurgiu, Chiran Adrian.

„Importanța acestui eveniment la constituit numărul mare de particpanți din rândul tinerilor liberali suceveni, în număr de 202 persoane prezente în sală.

Pe parcursul intervențiilor din partea invitaților dar și din cadrul tinerilor liberali, s-au adus mulțumiri organizației de tineret pentru devotamentul și implicarea în cadrul activităților PNL Suceava, precum și importanța creării noi generații de politicieni, care să dezvolte administrativ și socio-profesional comunitățile din care fac parte.

În urma numărări voturilor a fost aleasă noua conducere a organizației județene de tineret TNL Suceava, precum și noua componență a biroului politic Județean TNL Suceava. Îi urăm succes noului președinte TNL Suceava Ciornei Cezar- Gabriel și echipei sale”, a transmis PNL Suceava într-un comunicat de presă.

articolul original.

Harșovschi anunță finalizarea asfaltării unui tronson din str. Aleea Jupiter din cartierul George Enescu (FOTO)

26 September 2022 at 05:37

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat că au fost finalizate lucrările de asfaltare a unui tronson din str. Aleea Jupiter din cartierul George Enescu. Lucian Harșovschi a precizat că este vorba despre o porțiune de stradă care până în momentul de față era pietruită. „Continuăm lucrările de asfaltare și în cartierul George Enescu. Până în prezent, pe Aleea Jupiter s-au desfășurat lucrări ample, porțiunea care începe din fața magazinului Rombat și se termină la Biserica Sf. Ioan cel Nou a devenit din stradă pietruită, fără trotuare, o stradă asfaltată, încadrată de borduri și cu trotuar pietonal adiacent părții carosabile”, a spus Harșovschi. El a mai adăugat că pe acest tronson a fost introdusă și o rețea de canalizare pluvială.

articolul original.

Topul celor mai bine plătite staruri de pe Instagram. 1.735.000 de dolari pe postare

26 September 2022 at 04:47

Lista celor mai bine plătite celebrități în funcție de sumele pe care le primesc pentru o postare sponsorizată pe Instagram a fost dată publicității de către Hopper HQ, notează Just Jared.

Celebrităților și influencerilor li se cere adesea să posteze conținut sponsorizat pe Instagram, iar sumele uriașe pe care le percep le reflectă popularitatea. Cea mai recentă „Instagram Rich List” prezintă cele mai mari nume de la Hollywood, din muzică și din sport, iar Kylie Jenner a fost detronată de pe prima poziție, notează profm.ro.

La capitolul muzicieni, clasamentul este condus de Selena Gomez, cu 1.735.000 de dolari per postare. O urmează Ariana Grande (1.687.000 dolari), Beyonce ($1.393.000), Justin Bieber ($1.281.000), Taylor Swift ($1.142.000), Jennifer Lopez ($1.130.000), Nicki Minaj ($1.031.000), Katy Perry ($1.029.000), Miley Cyrus ($928.000).

Top 20 celebrități de pe Instagram, în funcție de postările sponsorizate:

1. Cristiano Ronaldo

Umăritori: 478 milioane
Cost per postare: 2.397.000 de dolari

2. Kylie Jenner

Umăritori: 368 milioane
Cost per postare: 1.835.000 de dolari

3. Lionel Messi

Umăritori: 358 milioane
Cost per postare: 1.777.000 dolari

4. Selena Gomez

Umăritori: 344 milioane
Cost per postare: $1.735.000

5. Dwayne “The Rock” Johnson

Umăritori: 335 milioane
Cost per postare: $1.713.000

6. Kim Kardashian

Umăritori: 329 milioane
Cost per postare: $1.689.000

7. Ariana Grande

Umăritori: 329 milioane
Cost per postare: $1.687.000

8. Beyonce

Umăritori: 274 milioane
Cost per postare: $1.393.000

9. Khloe Kardashian

Umăritori: 269 milioane
Cost per postare: $1.320.000

10. Kendall Jenner

Umăritori: 255 milioane
Cost per postare: $1.290.000

11. Justin Bieber

Umăritori: 256 milioane
Cost per postare: $1.281.000

12. Taylor Swift

Umăritori: 223 milioane
Cost per postare: $1.142.000

13. Jennifer Lopez

Umăritori: 220 milioane
Cost per postare: $1.130.000

14. Virat Kohli

Umăritori: 212 milioane
Cost per postare: $1.088.000

15. Nicki Minaj

Umăritori: 201 milioane
Cost per postare: $1.031.000

16. Katy Perry

Umăritori: 171 milioane
Cost per postare: $1.029.000

17. Kourtney Kardashian

Umăritori: 196 milioane
Cost per postare: $964.000

18. Neymar

Umăritori: 177 milioane
Cost per postare: $945.000

19. Miley Cyrus

Umăritori: 181 milioane
Cost per postare: $928.000

20. Kevin Hart

Umăritori: 152 milioane
Cost per postare: $780.000.

articolul original.
❌