ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Arheologii au descoperit sarcofagul unui oficial de rang înalt din timpul lui Ramses al II-lea

23 September 2022 at 12:00
image

Arheologii au descoperit sarcofagul din granit al unui oficial de rang înalt din timpul domniei lui Ramses al II-lea. Sarcofagul a fost găsit în timpul săpăturilor din zona Saqqara, la sud de locul în care se află piramida regelui Unas, din Egipt. 

Noile săpături realizate în Egipt au fost conduse de dr. Ola Al-Ajizi de la Facultatea de Arheologie a Universității din Cairo, ca parte a unui studiu pe parcursul sezonului de lucru cuprinse între 2021 și 2022, pentru a excava zonele din jurul coridorului ascendent al piramidei regelui Unas.

Echipa a descoperit o cameră funerară lui Ptah-em-uya, un oficial de rang înalt care era „secretarul regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei Ramesseum (templul mortuar al lui Ramses al II-lea)”, potrivit lui Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Secretar regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei templului lui Ramses al II-lea”

Acest lucru în secolul al XIII-lea î.Hr. Mai exact, în timpul celei de-a 19-a dinastii egiptene, când Noul Regat al Egiptului a ajuns la apogeul puterii sale.

Aceasta fost întemeiată de către vizirul Ramses I, când Faraonul Horemheb l-a numit ca succesor al său la tron. Această dinastie este cel mai bine cunoscută pentru cuceririle sale militare în Palestina, Liban, și Siria.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre, cum ar fi „Djed”, care este asociat cu zeul creator Ptah și Osiris, și „Tyet” (nodul lui Isis) pentru a îl proteja pe cel decedat, precum și scene care îi reprezintă pe fiii zeului Horus, scrie HeritageDaily.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre

rupt, ceea ce indică faptul că mormântul a fost jefuit anterior, lăsând doar urme de rășină produsă prin procesul de mumificare.

Săpăturile recente din Saqqara au scos la iveală, de asemenea, o ascunzătoare de 150 de statuete din bronz în luna mai, cinci morminte antice în martie și peste 50 de sarcofage din lemn în 2021, datând din perioada Noului Regat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un papirus antic rar a revenit în Israel după ce a fost ascuns la vedere în SUA timp de 6 decenii

18 September 2022 at 12:00
image

Un papirus antic rar, probabil parte dintr-o scrisoare, a fost returnat Israelului după 6 decenii petrecute în clime mult mai reci.

Pierdut de aproape trei milenii în total, acest și-a găsit cumva drumul spre Montana, înainte ca o privire întâmplătoare asupra unei fotografii să ducă la descoperirea și recuperarea lui.

Există doar trei papirusuri cunoscute din această perioadă în colecția de Manuscrise de la Marea Moartă a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

„Documentele din perioada Primului Templu scrise pe materiale organice, cum ar fi acest papirus, abia au supraviețuit”, a explicat Joe Uziel, directorul IAA Judean Desert Scrolls Unit, pentru IFL Science.

Un papirus antic rar, vechi de aproape 3.000 de ani

„Deși avem mii de fragmente de sul care datează din perioada celui de-al Doilea Templu, avem doar trei documente, incluzându-l pe acesta recent găsit, din perioada Primului Templu”, a spus Uziel.

Povestea papirusului începe în secolele al VII-lea sau al VI-lea î.e.n., conform datării cu radiocarbon realizată de IAA, un rezultat care se potrivește bine cu estimările bazate pe formele literelor. Aceste lucruri plasează papirusul în mijlocul Perioadei Primului Templu, o eră numită după , care a existat în Ierusalim din secolul al X-lea î.Hr., conform tradiției evreiești, până la distrugerea sa, în 586 î.Hr.

Ce este acest papirus antic rar?

Dar papirusul nu este un document al Templului. Nu cu mult mai mare decât un timbru poștal, restul de papirus conține doar fragmente din 4 rânduri, iar primele cuvinte sugerează că documentul a fost cândva o scrisoare care conținea instrucțiuni, care îi spunea destinatarului: „La Ismael trimite…”.

„Ismael… a fost un nume comun în perioada biblică, însemnând ‘Dumnezeu va auzi’. Acest document a certificat probabil o expediere fie către, fie de la Ismael”, a spus Shmuel Ahituv, profesor emerit la departamentul de Studii Biblice, Arheologie și Orientul Apropiat Antic al Universității Ben Gurion.

Documentul s-a păstrat atât de mult timp datorită climatului uscat al , unde au fost găsite inițial toate cele trei relicve din epoca Primului Templu. A rămas acolo câteva mii de ani până când la un moment dat, probabil în ultimul secol, a spus Uziel, a fost furat și vândut dealerilor locali de antichități.

Povestea fragmentului

La mijlocul anilor 1960, acest papirus antic rar a ajuns peste Atlantic, în Montana. La acea vreme, zona pe care o cunoaștem acum drept Ierusalim era sub ocupație iordaniană, iar vânzarea și exportul de antichități erau foarte restricționate și necesitau permise speciale din partea oficialilor guvernamentali, permisiuni pe care nu se știe clar dacă le avea femeia care a adus papirusul acasă ca suvenir în 1965.

Cu toate acestea, a ajuns cumva acasă, unde a amplasat fragmentul de sul înrămat pe perete. Și acolo ar fi rămas, dacă Ahituv nu ar fi observat o fotografie a relicvei printre însemnările unui coleg decedat.

Așa a început o misiune comună între Ahituv și Unitatea de prevenire a furtului de antichități a IAA pentru a găsi acest document misterios și a-l aduce înapoi în Israel.

„Repatrierea acestui document rar face parte dintr-un proces amplu condus de Autoritatea pentru Antichități din Israel, care urmărește… să prevină vânzarea ilegală a sulurilor antice care au fost furate din deșertul Iudeei în trecut”, a declarat directorul Autorității pentru Antichități din Israel, Eli Eskosido.

„Și, pe de altă parte, ne propunem să prevenim jefuirea în continuare a patrimoniului cultural care există astăzi în deșert”, a continuat Eskosido.

Papirusul se întoarce la Autoritatea Israeliană pentru Antichități

Odată ce noua locație a fragmentului de papirus fusese localizată, acum în casa fiului cumpărătoarei din anii 1960, obiectivul a fost de a-l convinge pe proprietar să-l predea autorităților israeliene. După o invitație la IAA, el a fost convins că documentul rar ar fi cel mai bine păstrat de experții în antichități de acolo.

„Autoritatea Israeliană pentru Antichități… continuă să ne surprindă cu succesul lor în localizarea comorilor arheologice pierdute”, a declarat Hili Tropper, ministrul Culturii și Sportului din Israel.

„Unitatea de Prevenire a Furturilor de Antichități din cadrul Autorității pentru Antichități din Israel acționează cu putere pentru a dezrădăcina fenomenul furturilor de antichități, cu scopul ca întreaga populație să poată aprecia moștenirea națională”, a continuat Tropper.

Fragmentul conține indicii istorice despre limbaj

Rezultatele investigațiilor asupra artefactului vor fi prezentate la Muzeul Bible Lands din Ierusalim. Deocamdată, fragmentul se alătură unei bogății de comori descoperite în zonă în ultimii ani, dintre care unele au remodelat deja modul în care gândim despre dezvoltarea limbajului scris și a comunicării.

„Spre sfârșitul perioadei Primului Templu, scrisul a fost larg răspândit. Acest lucru este evident din multe descoperiri, inclusiv grupuri de ostrace (documente scrise pe cioburi de ceramică) și sigilii cu scris, care au fost descoperite în multe așezări urbane antice, inclusiv în capitala regală a Ierusalimului”, a spus Uziel.

„Fiecare document nou aruncă o lumină suplimentară asupra alfabetizării și administrării perioadei Primului Templu”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Petén Itzá, povestea neștiută a ultimului regat mayaș

16 September 2022 at 12:00
image

Petén Itzá a fost un regat al mayașilor Itzá, cu capitala la Nojpetén, în lacul Petén Itzá, Guatemala.

Itzá descindeau din neamul mayașilor yucateci Ah Itzá, un popor care a dominat peninsula Yucatán și a înființat un mare imperiu comercial din capitala lor de la Chichén Itzá.

, la sfârșitul perioadei clasice, yucatecii Ah Itzá au pierdut o luptă pentru putere cu Cocom și Xiu, ceea ce a dus la migrarea (sau expulzarea) lor către casa ancestrală din Lacul Petén, în jurul anilor 1441-1446 d.Hr.

Regatul lui Petén Itzá a apărut în perioada postclasică, având ca centru o mică insulă unde Itzá a construit orașul Nojpetén (actualul Flores) la mijlocul secolului al XV-lea d.Hr. Geografia politică a lui Petén Itzá era împărțită într-un quinconce, format din patru provincii.

Templele, arse și ruinate în urma atacurilor

Nojpetén a fost descrisă de conchistadorul spaniol din secolul al XVI-lea, Bernal Díaz del Castillo, care a spus că orașul era înconjurat de apă și conținea temple, palate și case cu acoperiș de paie foarte apropiate.

Relatările ulterioare din secolul al XVII-lea notează că orașul avea 21 de piramide, dintre care cea mai mare a fost numită ,,castillo” de către conchistadori și era comparabilă ca dimensiune și design cu cea a piramidei principale de la Chichen Itza, scrie HeritageDaily.

Se crede că actualul plan stradal al Flores-ului modern a fost moștenit de la planul orașului Nojpetén, cu o împărțire cvadripartită prin străzi principale care merg de la nord la sud și de la est la vest și care se intersectează în vârf, ocupat de piața modernă și de Catedrala Doamnei Noastre din Los Remedios.

Când a căzut Nojpetén?

Nojpetén avea ziduri de apărare construite pe terenul jos al insulei, care este posibil să fi fost construite în grabă de către Itza într-un moment în care se simțeau amenințați fie de spaniolii invadatori, fie de

Dovezile de conflict cu mayașii vecini au fost documentate de misionarul spaniol Andrés de Avendaño y Loyola, care a vizitat Nojpetén în 1696. În jurnalele sale sunt menționate nouă temple arse și ruinate în urma atacurilor mayașilor Kowoj, un popor care a migrat din Mayapan după prăbușirea mayașilor.

Nojpetén a căzut în fața unui asalt spaniol în 1697, fiind care a căzut în timpul cuceririi spaniole a Peténului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani

9 August 2022 at 22:00
image

O statuie din secolul al XII-lea, care a fost furată în 1971 dintr-un templu din statul Tamil Nadu din sudul Indiei, a fost găsită în New York, potrivit poliției.

Statuia din secolul al XII-lea o reprezintă pe zeița hindusă Parvati și a fost găsită la casa de licitații Bonhams, au anunțat polițiștii, potrivit BBC.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliției a declarat că polițiștii din Tamil Nadu au „pregătit documentele” pentru a duce statuia în India. Aceasta a fost dat dispărută pentru prima dată din templul Nadanapureshwarar Sivan în 1971.

O statuie furată dintr-un templu indian cu 50 de ani în urmă

Ancheta a început în 2019, după ce un administrator al templului a depus o plângere la poliție. Ancheta a fost condusă de polițiștii specializați din Tamil Nadu.

Statuia măsoară aproximativ 52 cm în înălțime și este evaluată la 212.575 de dolari. Zeița este în picioare și poartă o coroană de inele. Modelele din coroană se repetă în coliere, brățări, brâu și îmbrăcăminte, înfrumusețând textura de bronz, se arată în descrierea poliției.

Poliția a solicitat opinia unui expert pentru a compara o fotografie a statuii cu cea care se află la vânzare la casa de licitații Bonhams.

Parte din patrimoniul UNESCO

„Prin urmare, suntem îndreptățiți să revendicăm dreptul de proprietate asupra idolului, deoarece India este parte a privind patrimoniul mondial din 1972″, au declarat polițiștii.

În ultimii ani, India și-a amplificat eforturile de a recupera statuile și alte artefacte furate din țară. În februarie, prim-ministrul Narendra Modi a declarat că „peste 200 de idoli prețioși” au fost aduși cu succes înapoi în India din 2014.

În 2020, Marea Britanie a returnat guvernului indian trei furate dintr-un templu din Tamil Nadu în urmă cu peste 40 de ani. Una dintre cele mai impresionante piese returnate în ultimii ani a fost un idol Nataraja din bronz, care îl înfățișează pe zeul hindus Shiva. Statuia, care a fost evaluată la 5,1 milioane de dolari are peste 900 de ani și a fost cumpărată de National Gallery of Australia în 2008.

Bonhams este o casă de licitații internațională cu capital privat, care are sediul central la Londra. Reprezentanții companiei nu au emis încă nicio declarație pe această temă.

articolul original.

VIDEO | Casa Memorială „Gheorghe Tattarescu”, un templu al picturii românești (DOCUMENTAR)

8 August 2022 at 07:36
image

Casa Memorială „Gheorghe Tattarescu” se află pe strada Domnița Anastasia, în apropiere de Centrul Vechi al Capitalei, fiind singura reședință particulară în formă de han din zonă, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea.

Clădirea a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, în anul 1954, și este cea mai veche casă memorială din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Aceasta include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente și piese de mobilier ce au aparținut atât artistului, cât și familiei acestuia.

Gheorghe Tattarescu a fost, alături de Theodor Amann, întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase, iar operele sale plastice sunt prezentate în numeroase muzee și colecții, atât din țară, cât și din străinătate.

El a fost, de asemenea, cel mai de seamă pictor religios din România. Lucrările sale se regăsesc în 58 de biserici, printre care Colțea, Zlătari, Sfântul Spiridon și Crețulescu.

Construcția inițială a casei a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea de Dimitrie Popescu. Moștenitorul lui, colonelul Alecu Popescu, a vândut casa și întreg terenul pictorului Gheorghe Tattarescu, în anul 1855, atunci când acesta s-a întors de la studii din Roma. Doi ani mai târziu, proprietatea a fost mărită cu patru stânjeni și cu patru palme de teren, din terenul lui Georgio Georgescu.

Zugrav, profesor, fondator al Școlii Naționale de Arte Frumoase, nume de prim rang în pictura națională și în iconografie, Gherghe Tattarescu și-a făcut din casă, atelier, dar și loc de reprezentare.

Astfel, timp de trei ani, Tattarescu a adoptat locuința conform dorințelor sale. El a mai construit camere și a realizat un atelier pentru pictură, acolo unde au fost găzduiți și unii dintre elevii săi.

La terminarea lucrărilor de amenajare, Tattarescu a înscris pe frontispiciul clădirii anul 1858 și inițialele G.T, înscrisuri care se pot vedea și astăzi, iar curtea a fost pavată cu bolovani de râu.

Citește continuarea pe Gândul!

articolul original.
  • There are no more articles
❌