ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

SNICKERS lansează batonul Snickers Creamy

25 November 2022 at 14:00

În perioada 25-27 noiembrie, Snickers îi invită pe vizitatorii ParkLake Shopping Center (Str. Liviu Rebreanu 4, București) să își elibereze emoțiile fără teamă în camera specială anti-stres din interiorul centrului comercial.

Camera include o tehnologie care măsoară decibelii și va încadra participanții în patru categorii, în funcție de intensitatea țipetelor lor și în funcție de cât de mult stres vor să elimine. Alături de rezultate, vor primi un QR Code pentru un playlist Spotify adaptat stării lor, cât și un baton delicios de Snickers Creamy.

Noul Snickers Creamy este un baton cu un strat cremos ce conține arahide, caramel fin și alune proaspăt măcinate acoperite într-un strat generos de ciocolată delicioasă, iar o porție are doar 98 de calorii.

Mulți oameni asociază țipetele cu ceva negativ sau nepotrivit. Dar un strigăt sincer nu este doar o metodă pentru a elibera furia, ci și o experiență interesantă. Atunci cât este folosit în mod corect, poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.

Snickers îi invită pe vizitatorii ParkLake Shopping Center (Str. Liviu Rebreanu 4, București) să își elibereze emoțiile fără teamă în camera specială anti-stres din interiorul centrului comercial.

Ce declanșează nevoia de a țipa? Când apare această întrebare, primul lucru la care se gândesc cei mai mulți oameni este probabil furia sau frustrarea. Cu toate acestea, conform unui studiu științific realizat de neurologul cognitiv Sascha Frühholz, țipetele declanșează 6 emoții diferite. Prima dintre ele este deja menționată – furia, urmată de frică, durere și tristețe. Cu toate acestea, nevoia de a țipa nu are doar declanșatori negativi. Oamenii țipă și atunci când sunt extrem de fericiți sau experimentează o plăcere intensă.

În plus, cercetările au arătat că oamenii răspund mult mai mult la țipetele de bucurie care consolidează legăturile sociale. Dovada că țipetele pozitive reunesc oamenii sunt, de exemplu, uralele fanilor pe stadioane sau concertele unor artiști foarte cunoscuți. Un exemplu simplu ar fi concertul lui Elvis Presley, în care oamenii au urlat literalmente de entuziasm. Conform teoriei lui Frühholz, ei exprimă ceea ce simt și devin în mod natural mai apropiați.

Printre avantajele țipatului se numără accesibilitatea, pentru că oricine poate face asta oricând și fără vreun cost. Însă acum, cu ajutorul Snickers, consumatorii se pot relaxa cu această experiență din plin și într-un mediu controlat, așa cum este Camera Anti-stres.

Camera Anti-Stres este deschisă pentru public în perioada 25 – 27 Noiembrie, în intervalele: vineri: 15.00 – 21.00, sâmbătă și duminică: 13.00 – 21.00, la parterul Centrului Comercial ParkLake (Str. Liviu Rebreanu 4, București).

Despre compania Mars

Mars este o afacere de familie începută în urmă cu mai bine de 100 de ani. Această independență, oferă companiei libertatea și oportunitatea de a gândi în contextul unor generații întregi, nu doar în cadrul unor aspecte punctuale, astfel încât să poată investi în viitorul pe termen lung al acesteia. Ambițiile îndrăznețe sunt susținute de acțiunile celor peste 140 000 de asociați din 80 de țări. De asemenea, Mars s-a impus de mult timp ca o companie care oferă șanse egale pentru toți și încurajează alte companii să creeze medii incluzive și să ia măsuri împreună, pentru a ajuta femeile de pretutindeni să-și atingă atingă potențialul.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Iuliean Horneţ inventatorul unei tehnologii revoluţionare are o soluţie alternativă pentru încălzirea Craiovei

25 November 2022 at 10:50

Iuliean Horneț, inventator, producător de centrale termice pe bază de biomasă și de instalații de piroliză a fost ieri prezent la Craiova. Acesta a prezentat o alternativă pentru încălzirea oraşului, centrale pe peleţi făcuţi din deşeuri biodegradabile. Produsele sale – centralele termice – se găsesc azi în toată România. Fie că vorbim de persoane private, fie instituții publice.


Horneț spune că România putea fi independentă energetic complet de ani de zile. După părerea sa, putem produce peleți din lemn, din deșeuri menajere sau plastic, iar prin piroliză putem produce biodiesel, biochar pentru fertilizarea solului sau chiar motorină obținută din plastic ars la temperaturi de peste 1.000 de grade.
Acesta spune că pentru Craiova soluţia pentru încălzirea populaţiei care locuieşte la bloc ar fi montarea unor centrale care să deservească un cvartal de blocuri. Aceasta ar funcţiona pur şi simplu cu deşeurile pe care craiovenii le aruncă la platforma de gunoi. Din deşeurile menajere dar şi celelate deşeuri se poate produce combustibil, respectiv peleţi. Aceştia sunt folosiţi în aceste centrale care ulterior produc energie pentru încălzire, energie electrică, dar şi aer condiţionat vara.

„Avem soluţii pentru cartierele de blocuri. O centrală de 500 de mii de kw de asigură căldură şi apă caldă pentru o suprafaţă de 5.000 mp. Astfel de centrale pe peleţi făcuţi din deşeuri sunt la Buzău. Nu trebuie să tăiem pădurea ca să facem peleţi, avem suficiente deşeuri. Putem să toaletăm pădurea, avem viţă de vie, avem iarbă, avem gunoi de grajd, paie, coceni, avem toate celelalte deşeuri pe care putem să le utilizăm în a ne face confort. Pentru această centrală folosiţi deşeuri biodegradabile care sunt transformate în peleţi. O astfel de centrală produce 50kw pe zi. În acelaşi echipament se adaugă un absorber care să dea vara confortul în locuinţe. Prima operaţiune vă costă 40 de euro/mp. Repet peleţii folosiţi de această centrală sunt făcuţi din propriile dumneavoastră deşeuri. Şi pentru casele individuale avem centrale de 25 de kw. Am 84 de modele de echipamnete de cea mai înaltă eficienţă”, a explicat Iuliean Horneţ.

Peleţi produşi din orice deşeu

Acesta spune că a montat astfel de centrale în toată ţară. Până la acest moment sunt montate 800 de astfel de centrale, produse de firma lui Horneţ.
Acesta mai spune că:

„Practic, din orice deșeu produc, pot să fac energie. Prin piroliză. Este un echipament pe care l-am creat și care poate primi toate deșeurile solide și lichide ale planetei – nămol, cărbune, cauciuc, ulei uzat, plastic. Toate pot trece prin piroliză, până la 900 de grade în reactor, și obținem niște produse fantastice, pe care putem să le folosim. Biomasa și nămolul de epurare ridicate la temperaturi de până la 180 de grade duc la obținerea biochar-ului, singurul care ne mai poate salva de la deșertificare. El reface fertilitatea. Din cauciuc și plastic se poate face motorină, România e plină de deșeuri, de cauciucuri. Lemnul e o capodoperă. Îl folosim să facem din el viori, chitări, case. Să facem case frumoase, să îl folosim astfel încât să beneficiem de frumusețea și rezistența lui. Nu să îl ardem! Pădurile ne dau suficiente resturi ca să facem peleți și să îi ardem. Dar numai centralele pe care le produc eu pot să ardă așa ceva. Ceilalți ard rumegușul curat. Mai sunt unii care adună câte ceva să facă bricheți, dar brichetele au o eficiență de până la 27%. Le bagi în teracotă, au 17%. În centrale mai performante te duci la 60, 65%. Ceea ce fac eu înseamnă frunze, crengi și toate deșeurile organice peletizate cu un randament de 94%. Energie verde. Pentru că vorbim despre temperaturi fără poluare. Restul e ceea ce numesc energie primitivă.” spune Horneţ.

articolul original.

5G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei deschide noi oportunități de inovare

25 November 2022 at 06:21
image

Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor.

Pe lângă tehnologia mobilă din generațiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, întrucât Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol.

Anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul avioanelor

Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul avioanelor, permițându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice și de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicațiile mobile la bordul aeronavelor pregătește terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de rețea speciale (așa-numita „pico-celulă”), pentru a conecta utilizatorii și a transmite apeluri, texte și date, de obicei prin intermediul unei rețele prin satelit, între avion și rețeaua mobilă de la sol.

Wi-Fi în transportul rutier

De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvență de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme și autobuze. Decizia de modificare deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor și, eventual, pentru aplicații în metavers. În conformitate cu decizia de punere în aplicare modificată, statele membre pun la dispoziție benzile de frecvență de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

articolul original.

Reduceri de Black Friday pentru găzduire web

24 November 2022 at 21:54

În ultimii ani, marile magazine din România au dat startul evenimentului încă de la începutul lunii noiembrie, în timp ce furnizorii de servicii au preferat să păstreze tradiția americană de a oferi pachete de servicii la prețuri excepționale în ultima vineri a lunii noiembrie.

Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro.

Hostriver.ro oferă pachete de găzduire web cu cu stocare SSD, panou de control cPanel, CloudLinux și server LiteSpeed cu un discount de 50% față de prețul de listă. Conform regulamentului campaniei (aici), durata promoției Black Friday 2022 este între 7 – 27 noiembrie 2022, în limita pachetelor de găzduire web stabilite pentru această campanie. Reducerea se aplică o singură dată, pentru o perioadă de maxim 12 luni de contract.

Pentru un pachet de găzduire web prețurile pornesc de la 15 € / an (1.25 € / lună) pentru 10 GB SSD, 1 GB RAM, trafic necontorizat si maxim 2 domenii pe cont, ajungând la 47.88 € / an (3.99 € / lună) pentru 32 GB SSD, 3 GB RAM, trafic necontorizat și fără limita a numărului de domenii ce pot fi adăugate în cont.

Nu sunt disponibile reduceri pentru pachete VPS sau alte servicii cu specificații superioare precum pachetele de găzduire Magento.

Chroot.ro organizează evenimentul de reduceri în perioada 25 – 26 noiembrie 2022 și are o plajă imensă de servicii cu discount de la 53% până la 84% plus câteva pachete configurate special pentru Black Friday ce pot fi achiziționate numai în cele două zile de eveniment. Pachetele de găzduire web care sunt create special pentru Black Friday au prețul garantat și pentru reînnoirile viitoare ale pachetelor. Astfel, dacă achiziționați astăzi un pachet Arrow cu 32 GB SSD, 1 GB RAM, 1 domeniu găzduit și trafic necontorizat cu 19.99 €, anul viitor când expiră perioada contractată va fi reînnoit cu același preț mic de numai 19.99 € / an.

Pachetul vedetă al acestui an este cel de 29.99 € / an ce include 64 GB SSD, 3 GB RAM, 7 domenii găzduite și trafic necontorizat.

Pentru pachetele al căror preț scăzut este oferit numai pentru primul an de contract Chroot.ro are anul acesta:
PersonalPro la 9.99 € / primul an cu 32 GB SSD, 2 GB RAM, 150% CPU, domenii găzduite nelimitat.

Enterprise la 29.99 € / primul an cu 128 GB SSD, 4 GB RAM, 200% CPU, domenii găzduite nelimitat și o adresă IP dedicată.

Reduceri de Black Friday pentru găzduire web
Oferta Black Friday chroot.ro

În zona VPS-urilor ofertele sunt între 23.97 € / primul an pentru 50 GB SSD, 3 core-uri, 4 GB RAM si lățime de bandă best effort de 200 Mbps, până la 181.45 € / primul an pentru 160 GB SSD, 4 core-uri, 32 GB RAM, 500 Mbps lățime de bandă.

Anul acesta este oferită în exclusivitate o soluție de stocare Synology RackStation. Synology RS820+ este special creat pentru acele afaceri care își doresc un management eficient și centralizat al datelor, fiind soluții de stocare găzduite în data center și cu acces rapid atât din rețelele naționale cât și din afara lor. Pachetul disponibil în perioada 25 – 26 noiembrie 2022 costă 35 € / lună pentru primul an, având 8 TB de stocare, 6 GB RAM, trafic de date necontorizat și lățime de bandă de 1 Gbps.

În timpul zilei majoritatea furnizorilor de servicii de găzduire web își vor publica oferta și țineți cont de recomandările făcute în articolul legat de lucrurile la care trebuie să fiți atenți atunci când alegeți un pachet de găzduire web.

articolul original.

Cum poţi să câștigi bani pe YouTube

24 November 2022 at 13:04

Mulți dintre utilizatorii internetului se întreabă, probabil, cine sunt persoanele din spatele videoclipurilor pe care le vizualizează zilnic pe platformele de video-sharing din lume. Ei bine, aceste persoane se numesc creatori de conținut deoarece creează produse și servicii de informare pentru diverse industrii, precum divertismentul, moda, sportul, alimentația etc. Mulți dintre aceștia au o prezență importantă pe canalele de socializare, inclusiv pe YouTube.

Creat la începutul anului 2005 pentru a oferi posibilitatea utilizatorilor de pretutindeni să încarce și/sau să vizioneze materiale audio și video, YouTube este cea mai cunoscută platformă de video-sharing din lume.

Dacă te-ai întrebat cum poți face bani de acasă, trebuie să știi că YouTube reprezintă o soluție mai mult decât potrivită pentru tine, indiferent de vârstă sau de interese și asta pentru că întotdeauna va exista un public interesat pentru ceea ce dorești să prezinți.

Cum poţi să câștigi bani pe YouTube - Imagine cu o femeie care urmăreşte un videoclip de pe YouTube pe o tabletă
YouTube a fost lansat la începutul anului 2005

În cazul în care ești tentat să-ți faci un canal de YouTube și să încerci să câștigi bani din asta, în cele ce urmează vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini acest obiectiv.

Cum îţi creezi un canal de YouTube

Înainte de toate trebuie să știi că nu vei începe să câștigi bani din YouTube imediat și nici nu vor fi prea mulți la început.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți creezi un cont de Google pentru că doar astfel îți vei putea crea un canal de Youtube. Pe baza adresei de e-mail pe care o ai pentru acest cont te conectezi, iar odată conectat îți vei putea crea propriul canal urmând câțiva pași simpli.

Pentru ca urmăritorii tăi să înțeleagă ce vei promova pe YouTube va trebui să-ți configurezi foarte atent profilul, iar abia apoi vei putea să realizezi videoclipuri și să le încarci pe canalul propriu.

Atenție! Dacă decizi să-ți faci un canal de YouTube trebuie să cunoști regulile referitoare la tipul de conținut pe care ai voie să-l încarci. Utilizatorii platformei pot raporta sub anonimat conținutul pe care îl consideră neadecvat, situație în care acesta va fi verificat de cei de la YouTube și eliminat dacă vor fi încălcate politicile de utilizare.

Astfel, sunt interzise videoclipurile cu conținut sexual explicit ori cele care promovează sau tolerează violența pe criterii de sex, orientare sexuală, rasă, religie sau naționalitate. Totodată, nu este acceptat conținut care conțin amenințări sau calomnieri ori încurajări de a face lucruri periculoase, în special când vine vorba de copii.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să faci bani din YouTube

Pentru a realiza câștiguri din Youtube trebuie să îndeplinești câteva condiții, după cum urmează:

 • Să respecți toate politicile referitoare la generarea de bani, adică regulile comunității, termenii și condițiile și drepturile de autor YouTube, dar și politicile de produs Google AdSense;
 • Să locuiești într-o țară unde este disponibil Programul de Parteneriat YouTube (PPY), iar România figurează pe această listă;
 • Să ai cel puțin 4.000 de ore de vizionare în ultimele 12 luni;
 • Să ai peste 1.000 de abonați;
 • Să ai un cont Adsense.

Dacă îndeplinești aceste condiții vei putea adera la PPY, iar pentru asta tot ceea ce ai de făcut este să accesezi meniul din dreapta-sus și să apeși pe poza de profil și apoi pe YouTube Studio. Apoi din meniul din partea stângă, trebuie să apeși butonul „Generare de bani” și să semnezi condițiile programului de parteneriat.

Cum poți să faci bani din YouTube

Odată ce ai fost acceptat în programul de parteneriat vei avea acces la anumite facilități, precum asistența prin intermediul e-mailului și a chat-ului și protejarea conținutului promovat cu ajutorul instrumentului denumit Copyright Match Tool.

Creat la începutul anului 2005 - Cuvântul MONEY format din litere de scrabble cu logo-ul YouTube în fundal
Trebuie să știi că nu vei începe să câștigi bani din YouTube imediat și nici nu vor fi prea mulți la început

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute metode de a face bani din YouTube:

YouTube Membership

Aceasta este o modalitate prin care urmăritorii canalului tău de YouTube pot deveni membri în schimbul unei subscripții lunare. În schimbul acestor bani, tu va trebui să le oferi anumite avantaje, care se traduc printr-un conținut de calitate, unic și original. Practic, trebuie să le oferi membrilor canalului tău ceva ce nu pot obține gratis pe alt canal. Spre exemplu, dacă ai 10.000 de abonați poți genera câștiguri de câteva sute de euro.

Youtube Merch

Raftul de produse (aka YouTube Merch) reprezintă o secțiune de tip carusel amplasată sub videoclipul tău și include produse configurate pe Teespring.com, care pot fi vândute în regim de PoD (n.n. – Print-on-Demand). Teoretic trebuie să ai 10.000 de abonați pentru a putea câștiga bani pe YouTube prin această metodă, însă, în realitate, raftul de produse se poate debloca înainte să atingi acest prag. În momentul îin care vinzi un produs comanda este procesată și livrată direct de producător.

YouTube Ads

Creat la începutul anului 2005 - Imagine cu pagina de start a YouTube Ads pe un laptop.
Dacă atingi 1 milion de vizualizări, poți câștiga în medie 900-1.000 de euro prin YouTube Ads

Creatorii de conținut pot insera reclame în videclipurile pe care le postează, fie la început, la sfârșit sau fie chiar pe parcursul difuzării acestora. Reclamele sunt disponibile în diverse formate, iar cele mai populare sunt cele de tip „in-Stream”, pe care le poți închide după un anumit număr de secunde, și cele de tip „in-Display”, cunoscute și sub numele de Discovery Ads. Dacă atingi 1 milion de vizualizări, poți câștiga în medie 900-1.000 de euro și chiar mai mult.

Marketing de afiliere

Marketingul de afiliere este procesul prin care promovezi prin intermediul conținutul tău un anumit produs sau serviciu, iar pentru fiecare vânzare vei primi comision. Majoritatea comercianților au programe de afiliere astfel că, după ce vei aplica și vei fi acceptat într-un astfel de program, vei primi un link pe care vei putea să-l promovezi publicului tău. De regulă, comisioanele variază între 1 și 10% pentru produsele fizice și de 50% pentru produsele digitale.

Sponsorizări pe YouTube

Sponsorizarea este acea colaborare directă între un creator de conținut și o companie interesată în a-și promovara diverse servicii sau produse pe canalul de YouTube al creatorului. Poți fi plătit mai bine sau poți cere un preț mai mare în cazul în care colaborezi cu o companie care are ca public-țintă principal chiar piblicul tău. Pe măsură ce îți va crește canalul de YouTube va crește și interesul companiilor de a colabora cu tine în diferite modalități. Vorbim aici de bani mulți, la care se adaugă produse pe care le poți primi cu titlu gratuit pentru un review.

Servicii proprii

Aceasta este o metodă indirectă de monetizare a platformei YouTube. Dacă ai o anumită expertiză într-un anumit domeniu, un hobby pe care îl poți monetiza, aptitudini sau cunoștințe care îți pot aduce venituri în plus ai putea să-ți promovezi serviciile pe care le poți oferi pe YouTube. Spre exemplu, dacă faci activități de freelancing poți să promovezi prin intermediul canalului de YouTube serviciile pe care le oferi și, în acest fel, vei putea fi contactat pentru colaborări, ceea ce se va traduce prin mai multe venituri.

Magazin online

Ultima metodă de a face bani pe YouTube din lista noastră este în esență un upgrade la metoda de marketing afiliat cu deosebirea că nu mai vorbim de produsele altora și de procente de 1-5%, ci de produsele tale și de procente ce pot fi cuprinse între 30 și chiar 200%. Dacă ai un site poți să-ți promovezi afacerea pe YouTube printr-o strategie al cărei scop final este să aduci urmăritorii de pe YouTube la tine pe site. Dacă nu ai încă un site poți crea unul și să îți listezi produsele acolo pentru a putea fi achiziționate direct de către clienții tăi. Ai la dispoziție numeroase platforme care îți permit să construiești un site simplu și chiar gratis.

Donații prin Patreon

Patreon este o platformă de donații construită pentru creatorii de conținut care vor să-și monetizeze conținutul. Aceasta se aseamănă cu un abonament deoarece membrii donează lunar. Spre deosebire de celelalte metode de a face bani pe YouTube, în acest caz nu este necesar un anumit număr de abonați, ci trebuie doar să creezi un cont pe Patreon și să începi să generezi venituri. Platforma este gratuită, nu există taxe ascunse, iar singurul comision perceput va fi în funcție de vânzări și de pachetul ales (cel puțin 5%).

Vezi şi cum faci bani din TikTok și cât poți să câștigi!

articolul original.

K9 Thunder cel mai iubit dintre obuziere

24 November 2022 at 04:00

Acest obuzier auto-propulsat este de cativa ani “vedeta” artileriei grele la nivel mondial. Toata lumea il doreste, comenzile curg fara intrerupere si recordul absolut vine din Polonia care va cumpara un total de 672 de obuziere (212 cumparate din Korea si 460 asamblate in Polonia).

Iar lucrurile merg in continuare foarte bine, Finlanda a anuntat ca va mai achizitiona inca 38 de bucati K 9, dupa ce a cumparat deja alte 48 de unitati in 2017 (si inca zece in 2021), totalul urmand sa ajunga la 96 de obuziere K9 Thunder in Tara celor 1000 de lacuri.

Norvegia pe de alta parte isi suplimenteaza si ea comanda de obuziere coreene, cu inca patru unitati, ajungand la un total mai modest decat finlandezii, de doar 28 de unitati.

Ceea ce este surprinzator este pretul nu foarte mare pe care l-au platit pentru primele 48 de K9 Thunder finlandezii – 146 milioane de euro, iar pentru cele 38 noi comandate – 134 milioane de euro, aproximativ 3,5 milioane de euro per bucata.

Acum stai si te gandesti ce solutie magica au gasit coreenii de reusesc sa vanda K9 Thunder cu sutele de bucati (1700 vandute deja) si primesc comenzi in continuare?! Ce stie sa faca acest K 9 Thunder fata de PzH 2000 german,  CAESARul francez, Archerul suedez?! Nobody knows

Cert este ca un astfel de succes este cu totul remarcabil cu atat mai mult cu cat vorbim despre o tara asiatica, ne-membra NATO si chiar as fi curios cum reusesc coreenii sa le ia fata tarilor cu o mult mai mare experienta in acest domeniu?

Pusi in fata acestui imens succes comercial, coreenii se misca rapid si au anuntat deja planurile pentru dezvoltarea unor variante ale K9 Thunder cu raza mai lunga. Defense Development Agency va investi 38 de milioane de dolari, pana in august 2027. Doua sunt tintele acestui program de dezvoltare: pe de o parte cresterea razei spre 80-100km (K9A3), a doua, cresterea automatizarii sistemului pana la atingerea performantei ca un obuzier K9 sa fie operat de la distanta, fara echipaj la bord.

In acest moment se afla in productie varianta K9A1, dar odata cu K9A2 raza va creste la 70km folosind proiectile-racheta.

K9A1 beneficiaza de sistem pentru auto-pozitionare bazat atat pe INS cat si pe GPS, sistem APU, periscop pentru sofer FLIR si FCS imbunatatit. Intersant de aflat ca teava rezista in prezent la 1000 de lovituri, dar in viitor (K9A2) va ajunge la 1500/lovituri. Iar daca ne aducem aminte de cadenta cu care ucrainenii foloseau PzH 2000, 100 de lovituri pe zi, sau chiar mai mult, si presupunand ca PzHul este cam tot pe acolo, ajungem sa intelegem mai bine ce inseamna un conflict de mare intensitate. In zece zile trebuie schimbata teava si daca continui la fel, trei tevi/luna…

Exista de asemenea planuri pentru dotarea vehiculului cu o turela complet automata, crescand cadenta la 9 proiectile pe minut (trei lovituri in primele 8 secunde) – MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact). In prezent, K9 Thunder are un echipaj format din cinci membri (doi incarcatori, comandantul, ochitorul si conductorul).

Dar K9, in varianta fara echipaj, cu raza de 80-100 km, va fi gata de lupta abia in 2040, dar chiar si asa, coreenii sunt pusi pe cresterea eficientei obuzierului, mai ales ca au coada la poarta fabricii, lucru destul de neobisnuit.

GeorgeGMT

articolul original.

Facebook aduce schimbări majore începând cu 1 decembrie

23 November 2022 at 05:30
image

Platforma de socializare Facebook începe să trimită notificări utilizatorilor pentru a-i avertiza că în curând nu vor mai fi afișate date privind opiniile politice, orientarea religioasă, orientarea sexuală („interesat de”) și adresa privată. Facebook va elimina cele patru câmpuri de informații din profilurile utilizatorilor începând cu 1 decembrie, porivit www.businessinsider.com.

În lipsa unui comunicat oficial din partea Meta, site-ul Techcrunch a obținut o declarație din partea purtătorului de cuvânt al gigantului american: „Ca parte a eforturilor noastre de a face Facebook mai ușor de utilizat, eliminăm câteva câmpuri de profil: interesat de, opinii religioase, opinii politice și adresă. Trimitem notificări persoanelor care au completat aceste câmpuri, informându-le că vor fi eliminate. Această modificare nu afectează capacitatea nimănui de a împărtăși informații despre sine în altă parte sau pe Facebook”.

Schimbarea a fost observată pentru prima dată de consultantul Matt Navarra, care a postat pe Twitter o captură de ecran a notificării pe care a primit-o. Datele care vor fi eliminate nu sunt prezente pe platformele concurente, cum ar fi Twitter sau TikTok, care se concentrează în schimb pe biografii mai simple, lipsite de detalii specifice.

articolul original.

Atacurile cibernetice asupra porturilor Bremerhaven şi Hamburg, împiedica semnificativ eforturile NATO de a trimite întăriri aliaților

22 November 2022 at 07:57
Foto: digi24.ro

Ben Hodges, generalul american în retragere a declarat recent că atacurile cibernetice asupra porturilor Bremerhaven şi Hamburg din Germania prezintă un risc semnificativ. În opinia specialistului, acestea ar împiedica semnificativ eforturile NATO de a trimite întăriri aliaților.

În contextul suguranţei, generalul american în retragere susţine că protecţia cibernetică este la fel de importantă ca sistemul de apărare antirachetă pentru a securiza porturile germane de la Marea Nordului.

Totodată, acesta a atras atenţia că „infrastructura parţial civilă” poate fi o ţintă legitimă pentru un atac al Rusiei asupra ţărilor care ajută Ucraina, conform informațiilor transmise de reuters.com

Astfel, „Bremerhaven şi Hamburg sunt, de fapt, cele mai importante porturi maritime de care depinde Alianţa, inclusiv pentru echipament militar, nu doar pentru mărfuri comerciale”, a declarat Ben Hodges pentru sursa menționată.

Trebuie menționat că Ben Hodges a comandat forţele armate ale SUA din Europa între 2014 şi 2017 şi a pledat mult timp că infrastructura civilă este un pilon esenţial al strategiei militare

Atunci mi-am dat seama cât de vulnerabili suntem

De asemenea, acesta a reamintit de un atac cibernetic din 2017, numit NotPetya şi pus pe seama Rusiei, care a avut ca primă ţintă Ucraina, dar apoi s-a răspândit rapid în reţelele multinaţionalelor cu operaţiuni sau furnizori în estul Europei.

Gigantul danez de transport naval Maersk a spus că atacul a produs întreruperi ale sistemelor sale informatice din întreaga lume, astfel că grupul a pierdut urma mărfurilor sale.

În afirmaţiile sale, „Atunci mi-am dat seama cât de vulnerabili suntem. Dacă nu am putea folosi Bremerhaven, atunci ar fi foarte greu pentru SUA să-şi consolideze şi să îşi îndeplinească rolul din planurile de operaţiuni”, a completat Hodges.

În acest context, el a subliniat că decizia Germaniei de a permite companiei chineze COSCO Shipping Holdings Co. Ltd să cumpere o parte din acţiuni la terminalul din Hamburg, cel mai mare port al ţării, a produs „multă nelinişte, deoarece odată ce ei (n. red. China) ajung acolo, sunt în interiorul ecosistemului portului”.

Porturile sunt esenţiale pentru transporturile militare ale aliaţilor

În îngrijorările sale, Hodges a spus că porturile sunt esenţiale pentru transporturile militare ale aliaţilor, „aşa că este o problemă să ştim că China ar putea influenţa sau perturba activităţile la o infrastructură critică de transport”.

În acest sens, ministerul german al Apărării a refuzat să comenteze îngrijorările lui Hodges privind securitatea. Operatorul portului Hamburg, HHLA, a spus că analizează constant software-urile, instrucţiunile şi metodele pentru a identifica şi elimina slăbiciunile cât mai repede posibil.

articolul original.

Setări noi de confidențialitate pentru adolescenți pe Facebook și Instagram

21 November 2022 at 18:04
image

Meta transmite o serie de actualizări cu privire la siguranța copiilor pe Facebook și Instagram. Compania testează noi modalități de a proteja adolescenții atunci când aceștia ar intenționa să trimită mesaje către adulți potențial suspecți. În plus, toți utilizatorii cu vârste sub 16 ani vor avea de parcurs mai multe etape legate de confidențialitate, atunci când vor să-și facă un cont Facebook.

Actualizările pentru limitarea interacțiunilor nedorite

Compania testează noi modalități de a proteja adolescenții atunci când aceștia ar intenționa să trimită mesaje către adulți potențial suspecți cu care nu sunt conectați. Mai mult, profilul acestora nu va mai fi prezentat în secțiunea Poate îi cunoști. Pentru mai multă siguranță, este testată și eliminarea butonului pentru mesaj de pe conturile de Instagram ale adolescenților, atunci când profilurile acestora sunt vizionate de adulți suspecți, conform HotNews.ro.

Încurajarea adolescenților să utilizeze instrumentele de siguranță

Au fost dezvoltate o serie de instrumente, astfel încât adolescenții să ne poată informa dacă ceva îi face să se simtă inconfortabil în timpul utilizării aplicațiilor noastre și introducem noi notificări care îi încurajează să folosească aceste instrumente. De exemplu, le solicităm adolescenților să raporteze un cont pe care l-au blocat și le trimitem notificări de siguranță cu informații despre cum să gestioneze mesajele nepotrivite primite de la adulți.

Noile setări de confidențialitate pentru adolescenți pe Facebook

Începând de astăzi, toți utilizatorii cu vârste sub 16 ani (sau sub 18 ani în anumite țări) vor avea de parcurs mai multe etape legate de confidențialitate atunci când se alătură Facebook și îi vom încuraja pe adolescenții care au deja cont să aleagă aceste setări menite să le asigure un grad mai mare de intimitate.

articolul original.

Stele verzi – SNAPSHOT

19 November 2022 at 03:03

Odată cu finalizarea testului RFD-1, următoarea sarcină era montarea unui reactor SNAP-10A pe un vehicul spațial. Vehiculul ales a fost Agena, cunoscut și sub numele de ATV (Agena Target Vehicle) sau GATV (Gemini-Agena Target Vehicle).

Pe scurt, GATV era un vehicul spațial derivat din Agena-D, care era o treaptă superioară a rachetelor Atlas și Titan. La începutul programului Apollo, misiunile Gemini primiseră sarcina de a experimenta cu diferite tehnici și proceduri de andocare spațiala, pentru a căpăta experiență în astfel de manevre înainte de folosirea lor în programul lunar. Dorind să ia exemplul Gemini, care era un vehicul-școală relativ ușor și ieftin comparativ cu Apollo, s-a luat decizia de a urma o strategie similară și pentru dezvoltarea unui satelit spațial cu rol de ținta de andocare. În urma unui proces de selecție riguros, designul-ul celor de la Lockheed, care era bazat pe ultima treaptă a rachetei Atlas (treapta denumită Agena-D) a fost selectat.

Deja în 1965, GATV era un cal de povară foarte familiar planificatorilor de misiune, un vehicul robust care permitea un număr relativ mare de manevre orbitale, și care fusese deja test-bed pentru multe dintre sistemele spațiale care urmau să fie folosite în constelațiile de sateliți din anii 70. Alegerea sa ca și test bed pentru reactorul SNAP-10A era logică.

Subsistemul urma să fie montat pe vehiculul Agena la unul dintre capete, pentru a permite o ecranare cât mai eficientă a restului de vehicul. Pentru că reactorul reprezenta un tip de sursă electrică diferit de ceea ce se folosea la acel moment, anumite sisteme speciale de transfer de energie au fost instalate.

Lângă reactor urmau să fie montate și sistemele de urmărire și comandă împreuna cu cele de control și reglare a voltajului. Atomics Internațional a încercat să compartimentalizeze pe cât posibil reactorul.

De asemenea, satelitul urma să aibă și o serie de experimente adiționale, precum un detector de micrometeoriți și un propulsor ionic prin contact, cu cesiu (un precursor al motoarelor ionice de mai târziu). Acest din urmă era un proof-of-concept și opera folosind energie de la un set de baterii, care urmau apoi a fi lent reîncărcate de reactor. În urma operării sale, vehiculul urma să fie nu doar primul vehicul spațial cu energie nucleară, ci și primul vehicul cu propulsie ionică!

SNAPSHOT pe orbita – imagine artistica

Teste pregătitoare

Pentru a asigura o integrare corespunzătoare a reactorului cu Agena, o serie de prototipuri denumite Flight System Prototypes (FSM-1 și FSM-4 pentru sisteme generale, FSEM-2 și 3 pentru sisteme electrice) au fost supuse unor teste la sol. Acestea erau modele non-nucleare (căldura miezului fiind simulată printr-o serie de bucle rezistoare) testate în incinte vidate. Simulările urmăreau imitarea condițiilor la care urma să fie supus vehiculul atât în timpul lansării cât și în timpul operațiunilor în spațiu.

 • FSM-1 era menit a testa conceptul și sistemele de simulare. Nu avea o machetă a sistemului de putere electrică.
 • FSEM-2 nu avea nici el o machetă a sistemului de putere electrică, dar a inclus o machetă de masă a reactorului, radiatorului și a altor sisteme adiacente. Testele cu FSEM-2 au arătat că existau probleme cu design-ul electric original al satelitului, necesitând modificări și o reconstrucție totală a prototipului, precum și a sistemului de zbor însuși. După aceste modificări, noul prototip (FSEM-2A) a fost supus unor teste de vibrație, accelerație, șoc și temperatură (poreclite „Shake and Bake”), pe care le-a trecut cu brio.
 • FSEM-3 a fost supus unor teste detaliate la uzina din Sunnyvale a Lockheed, folosind evenimente de misiune pentru a testa compatibilitatea reactor-vehicul. Au fost implementate schimbări adiționale ale sistemului electric, dar deja în 1965, testele de integrare și electrice erau finalizate.
 • Ultima runda de teste a folosit FSM-4, care era singurul ce a inclus amestecul lichid de NaK, verificând că performantele sistemului erau in linie cu necesitățile operaționale.

Ultimul rând de teste a folosit un reactor SNAP-10A, în configurația de zbor obținută prin testele cu FSM-uri. Identic în configurație cu sistemul ce avea să zboare, acest test, denumit S10F-3 a avut loc între 22 Ianuarie 1965 și 15 Martie 1966 (practic concomitent cu misiunea în sine), operând neîntrerupt vreme de 10.000 ore, primele 390 de zile la putere termică de 35 kWe și apoi 25 de zile adiționale la 44 kWt. Testele au arătat că după un an de operațiuni, problema cunoscută a redistribuției hidrogenului în elementele de combustibil făcea ca puterea reactorului să scadă ușor mai mult decât se preconizase. S-au mai pus în vedere unele incertitudini minore, dar, per total, testul a fost un succes (mai mult decât misiunea însăși…) și a ajutat la operațiunile orbitale și analizele acestora de mai târziu. Tot acest test a definitivat și procedurile folosite la asamblarea sistemelor la sol, înaintea de lansare.

FSEM-3

Misiunea

Scopul misiunii era de a valida arhitectura reactorului SNAP-10A prin zbor orbital. Obiectivul era de a produce energie electrică (500 W / 0.5 kW, la o tensiune de 28.5 V curent direct) vreme de 9 zile fără control activ. Mai existau și o serie de obiective secundare:

 • validarea posibilității de a folosi un reactor SNAP-2 cu modificări minime (acesta, folosind sistemul său de conversie cu vapori de mercur în ciclu Rankine, ar fi permis o putere electrică mult mai mare, în caz că misiunile ulterioare ale programului spațial ar fi avut nevoie de așa ceva).
 • eliminarea necesității (dar nu a posibilității) controlului activ al reactorului vreme de un an, pentru eventuale misiuni viitoare care fi avut nevoie de o astfel de autonomie
 • determinarea procedurilor de manipulare în condiții de siguranță în timpul procesului de integrare și asamblare a vehiculului spațial
 • acomodarea eventualelor creșteri de masă atât în putere cât și în raportul de  putere/greutate

Dacă e să atragem atenția asupra acestor obiective secundare, cel mai interesant e obiectivul al doilea. Astfel, deși pragul pentru succes al misiunii era de 90 de zile, General Atomics dorea să dovedească capabilitatea de a opera vreme de un an (o capabilitate de fapt moștenită de la defunctul SNAP-2). Așadar, s-a dorit ca în acele 90 de zile, reactorul să demonstreze că era capabil să opereze mult mai mult timp, drept pentru care AI a impus niște linii directoare adiționale, mai stringente misiunii, specificând un număr de cerințe de proiectare, cum ar fi:

 • Compartimentalizarea sistemului de energie in afara structurii vehiculului Agena pe cat posibil
 • Cerințe de masă și poziție a centrului de greutate mai stringente comparativ cu cele primite de la Forțele Aeriene
 • Întrunirea specificațiilor militare pentru expunere la radiație electromagnetica a Agena

Lansarea a fost aprobată formal în Martie, iar lansarea a avut loc pe 3 Aprilie 1965, la bordul unei rachete Atlas-Agena D, zburând de la Vandenberg Air Force Base. Lansarea în sine a mers fără cusur, iar vehiculul Agena a intrat pe orbită polară de 1300km cum era planificat.

Lansarea SNAPSHOT si SNAPSHOT pe orbita atașat de GATV (Agena)

Din păcate, alte aspecte ale misiunii nu au funcționat la fel de bine. Înainte de lansare una dintre sondele cu impedanță menite a fi folosite pentru studii ionosferice a cedat, și după lansare, o parte din sistemul de detectare a micrometeoriților a cedat și el înainte să apuce să transmită date.

Alte mici defecțiuni au fost observate, dar cel mai îngrijorător aspect erau ocazionalele scurtcircuite și dereglări de voltaj provenite de la propulsorul ionic, care suferea de o serie de moduri de avarie (similare cu condensatoarele de mare putere). De asemenea, s-au observat interferențe electromagnetice excesive, care au făcut ca o bună parte din telemetrie să fie non-inteligibilă. Din acest motiv, propulsorul a fost oprit și testarea lui lăsată pentru finalul misiunii.

Reactorul a primit comanda de pornire la 3.5 ore după intrarea pe orbită, iar tamburii de control grosier au fost inserați la maxim, urmând ca tamburii pentru control fin să înceapă un proces de inserare graduala a reactivității în reactor. După 6 ore, regimul critic a fost atins, și etapa de control activ a fost demarată.

Vreme de 154 de ore, tamburii de control au fost operați prin comenzi de la sol, pentru a testa comportamentul reactorului. Din cauza problemelor cu motorul ionic, sistemele de detectare a erorilor au fost și ele oprite pentru a nu genera avertismente false. După trecerea primelor 200 de ore, reactorul a fost setat pe regim autonom la putere maximă.

În intervalul de timp 600-700 de ore, voltajul reactorului precum și temperatura sa au început să scadă, un fenomen observat și anticipat de modelul S10-F3, și care se datora migrației moleculelor de hidrogen din miez.

Pe 16 Mai, puțin peste l luna de la lansare, contactul cu satelitul a fost pierdut vreme de 40 de ore. În timpul acestei pene, reflectoarele reactorului au fost ejectate din miez (deși au rămas atașate de cablurile actuatoarelor lor), oprind reacția nucleară. Asta a însemnat și sfârșitul operațiunilor vehiculului, iar când bateriile de urgență s-au consumat 5 zile mai târziu, s-a oprit definitiv și comunicațiile cu nava. Trecuseră 45 de zile de la lansare și fuseseră făcute numai 616 orbite.
 

Analiza misiunii

Care a fost cauza? Posibilitățile sunt multe, dar telemetria a arătat niște evenimente grave. Ce se știe cu siguranță a fost că evenimentul a fost cauzat de Agena, nu de reactor. Nu existaseră indicații că reactorul urma să între în oprire de urgență (ejectarea reflectoarelor fiind procedura de scram), iar problema nu era una care ar fi trebuit să se petreacă fără comenzi de la sol. Pe baza telemetriei, s-au făcut supoziții.

Cauza cea mai probabilă a fost o comandă eronată de la decodorul de comandă pentru sistemul de tensiune a Agenei, parte din sistemul de condiționare și distribuție a energiei electrice. Cauza comenzii poate ține de două lucruri: ori o parte a regulatorului a cedat, ori a devenit supraîncărcat datorită lipsei de utilizare a energiei electrice sau a unei comenzi date pentru creșterea puterii. Sau amândouă simultan.

Cauza exactă a cascadei nu a putut fi identificată mai departe, dar toate detaliile par să indice o problema a sistemului de voltaj înalt (folosit pentru propulsor și alte sisteme care necesită multă putere) și nu a celui de voltaj redus. Au putut fi eliminate alte cauze posibile precum:

 • cedarea instrumentarului sau a reactorului din motive de regim termic sau radiație cosmica
 • coliziunea cu un alt obiect
 • explozia substanțelor chimice folosite de motoarele de la bord
 • cauze legate de arcurile electrice și interferentele EM pornind de la propulsorul buclucaș

În ciuda morții timpurii a satelitului, multe informații referitoare la design, calificare, operațiuni la sol, și probleme de lansare, au putut fi adunate pe parcursul programului, și au devenit disponibile pentru eventuale viitoare misiuni. O serie de sugestii în baza acestora urmau să fie adoptate:

 • Îmbunătățiri de instrumente si caracteristici
 • Adăugarea unui ecran parasolar pentru radiatorul principal pentru a elimina diferența de eficiență între partea luminată și partea umbrită (radiatorul devenea mai puțin eficient când era in bătaia soarelui, și diferența între partea umbrită și cea luminată era notabilă și iritantă)
 • Utilizarea unui scut de radiație de tip SNAP-2 pentru a permite folosirea unor componente off-the-shelf, care să nu necesite rezistență la radiație, economisind bani și masă pentru satelit.
 • Alte sugestii minore

De altfel, întregul program de siguranță creat pentru SNAPSHOT, incluzând testele de criticalitate în submersie a SCA4, zborul RFT-1, și corelația bună între rezultatele observate la sol și cele de pe orbită, a arătat atât Comisiei pentru Energie Atomică (AEC) cât și eventualilor utilizatori a SNAP-10A că sistemul era matur și pregătit pentru orice misiune care ar fi putut să îl utilizeze.

Din păcate, astfel de misiuni nu erau în pregătire și nici nu aveau să sosească. Pur și simplu, 500 We nu înseamnă multă putere (deși era mai multă decât foloseau multe dintre misiunile de la acel moment). Îmbunătățiri ale sistemelor termoelectrice au continuat (și continuă și astăzi, utilizate fiind pentru RTG-urile folosite curent, precum și în industria grea, la capturarea energiei termice reziduale în diferite procese de amploare). Reactorul a rămas pe raft, și astfel primul sistem astronuclear care a zburat vreodată și singurul sistem astronuclear american a fost retras din uz aproape imediat după SNAPSHOT.
 

Sfârșitul și analiza programului SNAP-10

SNAP-10 și derivatul sau au fost de la bun început sisteme de putere redusă, chiar și după ce s-a dorit reinventarea sa ca și sistem cu putere de ordinul kWe. De la bun început, era gândit ca și sistem pentru sonde spațiale, pe orbită joasă (dar și pentru eventualele misiuni interplanetare ce se conturau la orizont, cum erau Mariner și Pioneer). Dacă SNAPSHOT ar fi funcționat corect, propulsorul cu cesiu ar fi fost o capabilitate utilă pentru misiunile ulterioare. Dar eventualele misiuni interplanetare ar fi durat ani de zile, și e discutabil dacă combustibilul fragil folosit pentru SNAP-10 și SNAP-10A ar fi rezistat. Programul-sora SNAP-2 și SNAP-B, cu design-uri care aveau durate de funcționare mai mari și putere mai mare, ar fi fost ideale pentru astfel de scenarii.

În esență, SNAP pe de-a întregul dorea să creeze o panoplie de sisteme, SNAP-10 fiind varianta cea mai redusă ca putere și capabilitate pentru anumite misiuni care se doreau ieftine și de nișă. Dacă se doreau misiuni mai lungi și puteri mai mari, urmau să se folosească SNAP-2. Ar mai fi urmat alte reactoare pe care le vom discuta în viitorul apropiat, de ordinul zeci de kWe, pentru stații spațiale sau baze lunare (SNAP-8, SNAP-50, etc). Din păcate, bugetul colosal absorbit de Apollo (care nu avea nevoie de reactoare pentru că misiunile durau numai câteva zile) își punea amprenta, iar tăierile au vizat partea cea mai scumpă din programul SNAP (adică SNAP-2, cu turbina sa în ciclu Brayton și combustibilul sau robust) și a rămas SNAP-10-le care, de la bun început, era o chestie de nișă și nu foarte utilă. Au continuat să fie realizate teste la modele pe care le vom prezenta în articolele viitoare, sperându-se că după Apollo, inevitabilul program de realizare a stațiilor spațiale și a bazelor lunare ar fi permis reprioritizarea programului SNAP. Adică, după aselenizare, continuarea programului lunar ar fi permis includerea SNAP în bugetul acestuia. Din păcate, programul de expansiune spațială (de care am vorbit deja la naveta nucleară) nu s-a dovedit la fel de inevitabil pe cât se dorea, iar necesitatea unor astfel de sisteme a dispărut. Dar în 1965, astea nu se întâmplaseră încă, așadar dezvoltarea familiei SNAP avea să continue o vreme.

Cronologia ce se dorea a fi realizata a dezvoltării tehnologiei electrice astro-nucleare. Vise…

Cât despre SNAP-10 însuși, am menționat că utilizările sale erau limitate. Reactoarele în general concurau cu panourile fotovoltaice, care deveneau din ce în ce mai eficiente. Totuși, ele aveau o mare hiba: dimensiunile fizice. Reactoarele sunt chestii compacte, și astfel, ele nu generau multă rezistență la înaintare. Panourile solare se desfășoară sub formă unor „aripi” vaste, și fac ca eventualul obiect orbital să aibă o secțiune transversală mare.

Aerul nu se termină brusc la o anumită altitudine, ci pur și simplu devine din ce în ce mai rarefiat. Peste 200 km înălțime, prezența acestor molecule izolate de gaze atmosferice e insesizabilă, dar ele sunt tot acolo, și generează frânare pentru navele din orbite joase (LEO – Low Earth Orbit). Acesta este motivul pentru care sateliții Starlink au o durata de viață limitată, măsurată în ani, și pentru care Stația Spațială Internațională / ISS (ale cărui panouri solare sunt mari cât lățimea unui teren de fotbal) necesită ocazionale corecții orbitale din partea vehiculelor andocate.

În mod normal, rezolvarea acestei probleme impune ori corecții orbitale (care depind ori de lansările unor vehicule remorcher, ori de cât combustibil ai la bord) sau folosirea unor orbite înalte. Dar sunt cazuri când ai nevoie de orbite joase. Spre exemplu, înălțimea joasă ajută la obținerea unei rezoluții mai bune pentru imagistică la sol. Adică, sateliții de spionaj preferă altitudini joase pentru a obține imagini mai bune. Sau pentru a înregistra mai clar comunicațiile adversarilor (vezi Ucraina).
De asemenea, ele permit utilizarea unor radare de mare putere la altitudine mai joasă, reactoarele fiind și compacte și de mare putere. Nevoia asta a fost unul dintre motivele demarării programului astro-nuclear sovietic US-A, ei dorind să poată să obțină imagini mai clare a mișcărilor forțelor navale americane în timpul războiului din Vietnam.

SUA, în schimb, nu avea de-a face cu un adversar naval serios, dar doctrinar considerau forțele aeriene ca fiind cel mai puternic multiplicator de forță la dispoziția lor. Iar avioanele sunt vulnerabile la capriciile meteorologiei. Din acest motiv, principala utilizarea propusă reactoarelor de 500 We era pentru sateliți meteorologici. Puterea era suficientă pentru a transmite în timp real imagini (folosind nou apărutele camere digitale) și posibil pentru a transmite informații referitoare la umezeala aerului. Ar fi permis, pentru acele vremuri primitive, probabil cele mai detaliate și precise informații meteorologice din lume.

Din păcate, interesul USAF a scăzut pe măsură pe bugetul sau era lovit de necesitățile războiului din Vietnam, iar sateliții meteo au scăzut în importantă până în anii 70-80, când tehnologia a devenit suficient de matură pentru aplicații duale civil-militare. Dar nici un operator non-militar nu vrea să se lege la cap cu un reactor, chiar dacă ii îmbunătățea satelitul.

Și astfel SNAP-10 a luat calea SNAP-2, marcând sfârșitul primei etape din programul SNAP. Design-urile mai avansate despre care vom vorbi în viitor s-au testat doar la sol sau au fost gândite doar pe hârtie. Programul SNAP a continuat până în anii 70, la fel ca NERVA, dar a devenit un program strict de cercetare.

Pentru data viitoare vom vorbit și despre motoarele ionice, care ar constitui una dintre principalele utilizări ale reactoarelor spațiale, urmând apoi detaliile despre restul programului SNAP și apoi vom vorbi în premieră despre tehnologiile muscăleștii. Până atunci, să ne auzim cu bine!

Marian Dumitriu (Checkmate)

Surse:
1. SNAP-10A SNAPSHOT Program Development, Atomics International 1962 ( https://www.osti.gov/biblio/4194781 )
2. Reliability Improvement Program Planning Report for the SNAP-10A Reactor, Coombs et al 1961 ( https://www.osti.gov/biblio/966760 )
3. ACCEPTANCE TEST FACILITY SAFEGUARDS REPORT 1963 ( https://www.osti.gov/biblio/4647237 )
4. FINAL SNAPSHOT PERFORMANCE REPORT 1966 ( https://www.osti.gov/servlets/purl/4474823 )
5. SNAPSHOT NUCLEAR FLIGHT SAFETY PROGRAM 1961 ( https://www.osti.gov/biblio/4648974 )
6. SNAPSHOT SAFETY PROGRAM PLAN 1962 ( https://www.osti.gov/biblio/966134 )
7. SNAP lOA Power System Shipment Safeguard s Report 1963 ( https://www.osti.gov/biblio/4201278 )
8. SNAP lOA Launch and Reentry Hazards Due to Steady-State Operation 1964 ( https://www.osti.gov/biblio/4195957 )
9. ACCEPTANCE TEST FACILITY SAFEGUARDS REPORT 1963 ( https://www.osti.gov/biblio/4647237 )
10. https://beyondnerva.com/fission-power-systems/systems-for-nuclear-auxiliary-power-snap/snap-10-10a-and-snapshot/
11. https://www.osti.gov/includes/opennet/includes/Understanding%20the%20Atom/SNAP%20Nuclear%20Space%20Reactors.pdf

articolul original.

ING România a anunțat că va face o schimbare majoră pentru clienți, mai ales în zona de Home Bank

18 November 2022 at 09:31

ING România tocmai a anunțat o schimbare majoră pentru clienți. Un mesaj trimis recent arată că urmează să fie implementate mai multe schimbări în zona de Home Bank.

Astfel, ING România a anunțat mai multe funcții de care pot beneficia clienții. În mesaj este vorba despre: cereri de plată, rambursarea în avans a creditelor, afișarea numelui beneficiarului și posibilitatea de a autoriza plățile cu date biometrice.

„Curios să vezi noutăţile direct în Home’Bank? Înainte să te aventurezi în aplicaţie să le descoperi, uite aici, pe scurt, tot ce trebuie să ştii”, a transmis ING România.

 • Cererile de plată

În contextul schimbărilor, „Cererile de plată sunt aici ca să îţi facă viaţa mai uşoară. Simple, rapide şi fără complicaţii. Probabil ai fost în situaţii în care ai uitat să le dai prietenilor banii înapoi. Sau ei ţie. Prin Cerere de plată tu doar completezi suma pe care cineva trebuie să ţi-o înapoieze, iar Home’Bank se ocupă de restul. Fiecare prieten, client ING, primeşte o notificare din partea ta, pe care o poate autoriza pe loc sau la care se poate reîntoarce timp de 30 de zile de la data trimiterii. Tu vezi tot în Home’Bank – cine ţi-a dat banii sau câte cereri mai sunt încă în aşteptare. Plus, le poţi trimite oricând un reminder.

Vrei să încerci? Intră în Plăţi > Alte plăţi > Cereri de plată şi poţi cere banii prietenilor pentru ieşirea aia din oraş unde ai plătit tu. Limita este de maximum 7 cereri/zi, către 10 prieteni, iar valoare maximă nu poate depăşi 3.000 de lei.”

 • Rambursarea în avans a creditelor

„Rambursarea în avans a creditelor de nevoi personale şi a celor ipotecare se face direct în Home’Bank, din secţiunea Portofoliu, butonul Rambursează. Acum, la rambursările în avans ale creditelor în Home’Bank, poţi alege să reduci şi perioada rămasă de rambursat. După ce apeşi butonul Rambursează şi completezi suma, poţi vizualiza câteva informaţii care te vor ajuta să decizi între cele două tipuri de rambursare – cu reducerea perioadei de credit sau fără. După ce selectezi una dintre cele două variante, o simulare detaliată va fi afişată, iar apoi vei putea confirma simplu, prin semnarea acţiunii.”

 • Afişarea numelui beneficiarului

„Afişarea numelui beneficiarului, destinată doar pentru conturile ING, este de acum disponibilă şi când transferi bani către un IBAN deschis la una dintre băncile participante la proiectul SANB gestionat în parteneriat cu Transfond. Astfel eşti sigur cui trimiţi bani, te asiguri că ai introdus IBAN-ul corect şi eviţi tentativele de fraudă. Sperăm că, în viitorul apropiat, mai multe bănci se vor alătura acestei iniţiative şi vei vedea numele beneficiarului, indiferent de banca unde acesta are contul.”

 • În curând vei putea autoriza plăţile cu date biometrice

„Autorizarea plăţilor cu date biometrice pentru transferuri rapide şi sigure, te scapă de pierderea timpului cu introducerea parolei şi de riscul ca aceasta să fie văzută de altcineva. Dacă dispozitivul tău are activată autentificarea prin date biometrice şi te loghezi în Home’Bank cu amprenta sau funcţia de recunoaştere facială, înseamnă că ai deja această funcţionalitate activă şi pentru autorizarea plăţilor. Dacă nu, activează funcţia din Mai multe > Securitate şi login, pentru a te autentifica sau a aproba plăţile mai sigur şi simplu, cu amprenta sau recunoaşterea facială”, precizează ING România.

articolul original.

Găzduire web – la ce trebuie să fii atent când alegi un pachet de web hosting?

17 November 2022 at 20:37
image

Găzduirea de tip shared înseamnă de fapt că plătești pentru ca fișierele tale să fie găzduite pe un server, împreună cu alte sute sau chiar mii de alte site-uri. Aceasta este una din opțiunile cu care este cel mai probabil să te întâlnești, deoarece planul tarifar este mult mai scăzut față de costurile închirierii unor servere dedicate și de regulă conturile de găzduire shared au atașate panouri de control ușor de folosit, pentru care nu sunt necesare cunoștințe tehnice avansate.

 • Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro.

Tipul de pachet de Găzduire Web pe care îl alegi depinde și de tipul de website pe care vrei să îl ai. Dacă vorbim despre un site personal sau chiar pentru o mică afacere, găzduirea de tip shared este cea mai bună opțiune ca raport optim preț / performanță, iar dacă vorbim despre o afacere mai mare trebuie să te gândești la opțiunea de a avea un server dedicat sau un VPS.

Bogdan Rotariu, CTO Chroot Network

Este important să alegi un serviciu de Găzduire Web care să fie localizat în aceeași țară (zonă/regiune) cu cea din care provin vizitatorii site-ului tău. Din motive financiare sau pur și simplu fără să își dea seama, multe persoane cumpără Găzduire Web din altă țară, cu toate că site-ul lor are doar vizitatori din România iar acesta este adresat exclusiv vizitatorilor din România.

Când alegi un pachet de Găzduire Web este recomandat să fii atent la următoarele aspecte:

PERFORMANȚĂ

 • Spațiul de stocare pus la dispoziție și limite de trafic
  Acesta trebuie să fie suficient pentru a găzdui toate datele pe care vrei să le stochezi pe server (fișierele și bazele de date ale site-ului tău, conturile de email pe care le deții sau vrei să le creezi etc). Unii furnizori îți oferă spațiu nelimitat. Chiar dacă aceasta sună foarte tentant, de cele mai multe ori vei avea o limită impusă numărului de fișiere așa că ar fi bine să verifici celelalte limite impuse (număr de fișiere, trafic lunar, etc). În ceea ce privește limitele de trafic, e de dorit ca acestea să nu existe.
 • Tipul spațiului de stocare
  De o bună bucată de timp marea majoritate a serviciilor de găzduire sunt pe suport SSD, dar și aici e important ce fel de SSD vei avea la dispoziție. Pentru că SSD ai cel mai probabil și pe laptop-ul tău de acasă sau de la birou, doar că acestea nu au același randament ca și unul de tip Enterprise, special creat pentru serviciile de găzduire. Acestea dau serviciului de web hosting cele 3 caracteristici cheie: viteză, stabilitate și securitate
 • Ai la dispoziție un sistem de caching la nivel de server?
  Pentru ca site-ul tău să se încarce mai repede este util ca serverul în sine să fie rapid. Una din cele mai populare soluții la ora actuala este LiteSpeed așa că ar fi bine să întrebi furnizorul tău dacă tipul de server este Apache, NGINX sau Litespeed.
 • Cât RAM este alocat pachetului tău de găzduire?
  La fel ca și în cazul dispozitivelor personale, valoarea memoriei RAM influențează viteza de reacție a server-ului și, implicit, a site-ului tău. Verifică și necesarul de resurse al aplicației tale și comandă un pachet de găzduire care să satisfacă acest necesar.
 • Care este numărul de conexiuni concurente permise pe pachetul tău de găzduire?
  O conexiune concurentă este o conexiune care are loc în același timp (dar exact același timp) cu o altă conexiune. Dacă o conexiune rămâne activă timp de 450 de milisecunde (cererea conținutului paginii, apoi primirea acestora) și, 2 milisecunde mai târziu, un alt utilizator dă clic pe un link, acele conexiuni nu sunt concurente. Cu cât pachetul de găzduire pune la dispoziție mai multe conexiuni concurente, cu atât site-ul tău va rezista unui trafic mai mare.
 • Pachetul tău de găzduire include certificat SSL?
  Câțiva furnizori de certificate de securitate sunt: SSLSComodoRapidSSL sau chiar propriul furnizor de servicii de găzduire iar costurile unui certificat de securitate pornesc de la 5-7 dolari cu un timp necesar de instalare de 10-15 minute în fiecare an. Totuși, sunt companii de hosting ce au integrare directă cu Let’s Encrypt și reînnoiesc certificatul de securitate în mod gratuit și automat.
 • Ce soluții de securitate (Antivirus/Antimalware) îți sunt puse la dispoziție?
  Una din cele mai performante soluții de securitate la nivel de server la momentul actual e Imunify360. Verifică dacă furnizorul tău include în serviciul de găzduire această soluție sau una asemănătoare.
 • Câte domenii poți găzdui în pachetul de găzduire?
  Ideal este ca într-un pachet de găzduire să găzduiești doar un singur domeniu, astfel încât să elimini riscul ca o aplicație neactualizată să infecteze toate domeniile găzduite dar, pe de altă parte, e totuși bine ca să ai libertatea de a alege tu dacă vrei să găzduiești mai multe domenii în același pachet de găzduire.
 • Pachetul tău de găzduire include IP dedicat?
  Sunt foarte multe motive pentru care este recomandat să folosești o adresă IP dedicată pe un server de Găzduire Partajat, o parte din motivele principale fiind: reputație crescută atât pentru domeniul tău cât și, implicit, pentru serverul de email dar ajută și la indexarea mai rapidă a site-ului de către motoarele de căutare. Trebuie să ai în vedere faptul că un IP dedicat presupune un cost suplimentar de minimum 2 euro/lună așa că un pachet de găzduire care are această opțiune inclusă are o valoare mai mare.

FUNCȚIONALITĂȚI:

 • Pachetul de găzduire include administrare cPanel?
  cPanel (prescurtat de la Control Panel) este un utilitar de administrare, configurare şi automatizare pentru serviciile de Găzduire Web. Cu alte cuvinte, cPanel este un tablou de bord simplu de utilizat, bine întreținut, cu actualizări regulate, îmbunătățiri și măsuri de securitate. Acesta conţine utilitare pentru managementul întregului set de servicii disponibile pachetului dumneavoastră de găzduire, pornind de la servicii de e-mail (crearea conturilor de mail, vizualizarea căsuțelor de mail, creare şi administrare liste de e-mail), administrare de domenii, statistici, administrare baze de date, manager de fișiere, conturi FTP etc.
  De ce e important dacă există cPanel? Pentru simplul motiv că marea majoritate a furnizorilor din România îl pun la dispoziția clienților și, dacă la un moment vrei să schimbi furnizorul, nu vei putea beneficia de migrarea gratuită a contului pusă la dispoziție de noul furnizor.
 • Funcția de backup este activă în cPanel?
  Marea majoritate a furnizorilor oferă în cPanel soluții de backup (Jetbackup, de exemplu) doar că unii blochează funcția de backup pentru a îngreuna migrarea. Chiar dacă te afli într-o asemenea situație, cere furnizorului un backup general pentru că doar ei pot să ți-l pună la dispoziție.
 • Câte backup-uri sunt incluse în pachetul de găzduire?
  Aproape toți furnizorii îți vor pune la dispoziție o soluție de backup automatizat din cPanel. Important este și numărul acestor backup-uri și frecvența lor astfel încât să ai posibilitatea să restaurezi, parțial (fișiere, baze de date, etc) sau integral conținutul stocat pe server în caz de nevoie (site-ul sau contul de cPanel a fost compromis). La fel de important este și ca aceste backup-uri să fie stocate în altă locație (datacenter) decât cel principal astfel încât în cazul nefericit în care un datacenter este afectat de un dezastru, să rămâi cu datele din acele backup-uri și să nu pierzi toate informațiile stocate în acea locație). Recomandat este ca backup-urile să fie salvate într-o locație care se află pe o altă falie tectonică față de datacenter-ul principal.
 • Ai în cPanel posibilitatea de a modifica versiunea PHP?
  Versiunea PHP pusă la dispoziție în cPanel ar trebui să poată fi schimbată în funcție de necesități. Pe lângă versiunea PHP, ar trebui să ți se ofere posibilitatea de a modifica și opțiunile PHP (max_execution_time, memory_limit, post_max_size, upload_max_filesize, etc).
 • Poți face upgrade la pachetul de găzduire fără întreruperea serviciului?
  Este important ca, în cazul în care resursele alocate pachetului tău de găzduire nu mai sunt suficiente, să poți trece pe un pachet superior de găzduire dar fără ca site-ul tău să devină inactiv (downtime).

Din multitudinea de oferte existente alege în funcție de nevoia ta, dar fii conștient că un serviciu de calitate presupune și o infrastructură care oferă stabilitate serviciului oferit. Dar această infrastructură, pentru a respecta standardele de calitate, vine cu un cost care se va regăsi și în prețul pachetului de găzduire.

Daca vrei să găzduiești unul sau mai multe site-uri web și ai nevoie de o soluție mult mai performantă poți opta pentru servere dedicate.  Astfel, resursele vor fi folosite doar de către tine și vei putea instala sau modifica orice aplicație după nevoile tale fără a afecta și alți clienți. În plus, poți un nivel de securitate sporită, viteză de procesare mărită și flexibilitate ridicată deoarece nu împarți serverul cu alți clienți, ca în cazul serverelor partajate sau virtualizate.

Fiecare server dedicat are propria adresa IP unică, el fiind configurat și administrat de la distanță. Un alt aspect important îl reprezintă securitatea datelor, în special dacă sunt stocate informații sensibile sau aplicații de comerț electronic.

Pentru aceste companii, serverul dedicat asigură o securitate ridicată împotriva potențialelor amenințări cibernetice. Atunci când achiziționezi un server dedicat trebuie să iei in considerare câteva aspecte, precum: procesorul serverului, tipul și capacitatea de stocare a datelor, memoria RAM, lărgimea de bandă a conexiunii la internet și suportul oferit.

Gabriel Salavastru, Head of Product Management, M247 Europe
articolul original.

World of Warcraft și Overwatch nu vor mai putea fi jucate în China

17 November 2022 at 16:42
image

World of Warcraft, Overwatch și Diablo 3 se numără printre marile titluri de jocuri video Activision Blizzard care vor dispărea în China în ianuarie 2023, scrie BBC.

Dezvoltatorul de jocuri și NetEase, compania care oferă acces la jocuri în China, nu au reușit să-și reînnoiască acordul de licență vechi de 14 ani.

Toate jocurile necesită un distribuitor local și licențe de la guvernul chinez pentru a funcționa acolo.

Activision a spus că e în căutare de alternative.

Între timp, noi vânzări s-ar opri în următoarele zile.

Găsirea unui nou distribuitor și obținerea unei noi licențe ar putea dura mult timp.

WoW are trei milioane de jucători în China

Şeful NetEase, William Ding, a declarat că compania a încercat să negocieze cu Activision cu „cea mai mare sinceritate”.

„Au fost divergențe materiale în termeni-cheie și nu am putut ajunge la un acord”, a spus el.

Activision, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri din lume, a declarat că nu a reușit să ajungă la un acord în conformitate cu „principiile și angajamentele sale de funcționare față de jucători și angajați”.

NetEase susține că a a lucrat în pierdere cu Activision Blizzard.

Se crede că World of Warcraft are aproximativ trei milioane de jucători în China. Dar anul trecut, statul a limitat timpul pe care copiii îl pot petrece jocurile online la o oră în zilele de vineri, weekend-uri și sărbători.

Jocurile Blizzard care dispar din China

Titlurile care nu vor mai fi disponibile în China sunt:

 • Overwatch
 • Diablo 3
 • World of Warcraft
 • Hearthstone
 • Starcraft
 • Heroes of the Storm

Săptămâna trecută, Activision a declarat că acordul NetEase a reprezentat aproximativ 3% din veniturile sale nete anul trecut, aproximativ 264 de milioane de dolari (223 de milioane de lire sterline) în vânzări.

Microsoft încearcă să cumpere Activision, pentru 68,7 miliarde de dolari.

Organismul de supraveghere a concurenței din Regatul Unit examinează acordul.

Dar Microsoft speră că va fi încheiat până în iunie 2023.

articolul original.

Ce trebuie să știi când cumperi un invertor solar?

16 November 2022 at 06:23
image

Aceasta este o intrebare cu adevarat importanta daca esti interesat de energia verde si de modul in care poti economisi bani cu energia. Daca alegi un invertor prost, el se poate dovedi a fi zgomotos, ineficient si nesigur. Invertorul solar este componenta cea mai critica din sistemul tau de energie solara. De ce? Pentru ca toata puterea trece prin el. 

Un alt lucru de stiut este acela ca deoarece toata puterea trece prin el, eficienta invertorului solar va afecta direct eficienta sistemului de energie solara in ansamblu.

Si in al treilea rand, un invertor solar este componenta cu cea mai mare probabilitate de a se defecta. Prin urmare, este absolut esential sa nu te zgarcesti cu aceasta componenta. Cumpararea unui invertor solar potrivit nevoilor tale exigente ar putea fi o sarcina dificila pentru orice neprofesionist care nu are cunostinte suficiente despre acest domeniu. 

Exista o gama larga de solutii de alimentare disponibile pe piata si, prin urmare, inainte de a cumpara un invertor solar realizat si furnizat de oricare dintre producatorii si comerciantii de invertoare solare din Romania, ar trebui sa cunosti cateva informatii de baza. Acestea te vor putea ajuta ca sa iei o decizie de cumparare cat mai buna.

Ce rol are un invertor solar

Invertorul solar face mult mai mult decat doar a converti electricitatea – el ajuta, de asemenea, la maximizarea cantitatii de energie solara produsa de sistemul tau de panouri solare. Nu numai asta, invertorul solar se asigura ca sistemul tau de energie solara functioneaza cat mai sigur posibil prin detectarea curentilor electrici anormali si intreruperile retelei de utilitati pentru a preveni deteriorarea panourilor solare.

Tipuri principale de invertoare solare

In general, invertoarele solare sunt clasificate in invertoare on-grid, off-grid si hibride.

 • Invertor on-grid, in retea: converteste DC in AC si trimite orice surplus de energie la retea. Aceste invertoare sunt conectate si la reteaua de utilitati.
 • Invertor off-grid: converteste DC in AC dintr-o baterie. Astfel de invertoare pot alimenta multe proiecte comerciale si rezidentiale.
 • Invertor hibrid: Similar altor tipuri de invertoare, un invertor hibrid converteste DC in AC. Diferenta este ca poate fi utilizat cu un sistem integrat in retea, precum si cu un sistem in afara retelei.

Tensiunea si frecventa de iesire 

Aceasta se va baza pe cerintele de sarcina si, de obicei, este la fel ca tensiunea/ frecventa de alimentare standard.

 • Tensiunea de iesire a invertorului solar in afara retelei trebuie sa corespunda tensiunii nominale de sarcina (240V in Europa si Africa si 120V in SUA).
 • Invertorul ar trebui sa pastreze o frecventa de 50 Hz in Africa si Europa si 60 Hz in SUA.

De ce tensiune de intrare ai nevoie

Tensiunea de intrare a invertorului depinde de puterea nominala a invertorului. Pentru invertoarele cu o putere relativ scazuta, cum ar fi 100 wati, exista trei tensiuni de intrare: 12V, 24V sau 48V. Poti alege tensiunea in functie de nevoile tale de utilizare electrica, dar retine ca panoul solar, invertorul si bateriile ar trebui sa aiba toate aceeasi tensiune de intrare.

Puterea corecta

Inainte de a-ti alege un invertor solar, trebuie sa afli puterea de care ai nevoie. Invertoarele solare au si ele limitele lor, asadar nu vei putea sa alimentezi toate aparatele electrocasnice printr-un singur invertor cumparat si instalat aleatoriu. Trebuie sa ai o idee de baza despre care este puterea nominala pentru aparatele electrocasnice tipice. 

Odata ce aceste calcule au fost facute, ar trebui sa iti iei o marja de 20%. Pe fisele de date ale invertorului, vei gasi doua tipuri de putere indicate: puterea nominala si puterea de varf. Valoarea nominala corespunde puterii maxime pe care invertorul o poate furniza continuu pe termen lung.

Eficienta invertorului

Electricitatea in curent continuu (DC) produsa de panourile solare trece prin invertor pentru a o transforma in curent alternativ (AC) care este consumat de aparatele electrocasnice. In timpul acestor conversii, eficienta invertorului solar joaca un rol important. Eficienta maxima a invertorului este masurata ca fiind curba punctului cel mai inalt in care invertorul are performante optime. 

Eficienta unui invertor care variaza, in principiu, intre 95 si 98%, este raportul dintre puterea utila si puterea absorbita a convertorului, adica puterea pe care o consuma pentru functionarea proprie. 

Luarea unei decizii informate cu privire la ce invertor solar sa cumperi poate fi simpla atunci cand stii exact ce sa cauti si la ce sa fii atent. Invertoarele solare reduc costurile la minimum timp de cel putin un deceniu iar pentru a obtine cea mai buna experienta pentru sistemul de energie solara, alege din cele mai bune invertoare solare de pe piata noastra.

articolul original.

Kaspersky raportează o creștere de peste 230% a numărului de programe rău intenționate de crypto mining

15 November 2022 at 09:55
image

În al treilea trimestru al anului 2022, cercetătorii Kaspersky au observat o creștere bruscă în ceea ce privește modalitățile de crypto mining – o creștere generală de peste 230% față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul este de trei ori mai mare decât în trimestrul al treilea din 2021 și depășește acum 150.000. Rămânând ascunși luni de zile, infractorii cibernetici folosesc puterea de procesare a computerului victimei pentru a extrage criptomonede, cu un venit de până la 40.500 USD (2 BTC) pe lună.

Monero (XMR) este cea mai populară criptomonedă pentru modalitățile rău intenționate de minerit.


Odată cu începutul „crypto winter of 2022”, când valoarea criptomonedelor a scăzut semnificativ, industria criptomonedelor se confruntă cu o criză de lichiditate. În ciuda acestui fapt, activitatea atacatorilor cibernetici care vizează industria criptomonedelor nu pare să încetinească, conform noului raport de cercetare realizat de Kaspersky – „The state of cryptojacking in 2022”.


Exploatarea criptomonedelor este un proces minuțios și costisitor, dar unul foarte productiv, în același timp – prin urmare, atrage interesul infractorilor cibernetici. Câștigurile din cryptomining sunt excelente pentru infractorii cibernetici – nu plătesc pentru echipamente sau pentru electricitate, aspect foarte important având în vedere creșterea prețurilor în 2022. Ei instalează software de exploatare pe computerul victimei care își folosește puterea de procesare pentru minare, fără să știe. Operațiunea nu necesită prea multă expertiză tehnică de specialitate. De fapt, tot ce trebuie să știe atacatorul este cum să creeze un program de mining folosind cod open-source sau de unde să cumpere unul. Dacă malware-ul de cryptomining este instalat cu succes pe computerul victimei, acesta oferă operatorului său câștiguri constante.

Creștere a modificărilor programelor de minerit


De fapt, 2022 a înregistrat o creștere bruscă a numărului de noi modificări ale programelor de minerit rău intenționate. În primele trei trimestre ale anului 2022, analizele au identificat 215 843 noi programe de cryptomining, de peste două ori mai multe decât anul trecut.

Q1 2021 23 894 
Q2 2021 31 443  
Q3 2021 46 097 
Q1 2022 21 282 
Q2 2022 40 788 
Q3 2022 153 773 

Numărul de noi modificări ale programelor de criptomining, Q1 – Q3, 2021 și 2022

Această creștere se datorează în special unui salt brusc în trimestrul al treilea din 2022. În comparație cu trimestrul al treilea din 2021, creșterea a fost de peste 300%. Astfel, în 2022, numărul de noi programe rău intenționate de cryptomining a depășit 150.000.

Cele mai multe dintre mostrele analizate de software de exploatare rău intenționat (48%) minează în secret Monero (XMR) prin computerul victimei. Această monedă este cunoscută pentru tehnologiile sale avansate care anonimizează datele tranzacțiilor pentru a obține confidențialitate maximă. Cei care monitorizează acest proces nu pot descifra adresele de tranzacționare cu Monero, sumele tranzacționate, soldurile sau istoricul tranzacțiilor – toți acești factori sunt extrem de atrăgători pentru infractorii cibernetici.

În ceea ce privește cea mai utilizată criptomonedă din lume, portofelele Bitcoin analizate în cadrul raportului, care au fost folosite în minerit ilicit, au acumulat în medie aproximativ 1,5 mii USD în Bitcoin în fiecare lună. Cercetătorii companiei au înregistrat o tranzacție de intrare de 2 BTC, care reprezintă mai mult de 40.500 USD, pentru un portofel analizat.

Cel mai frecvent, atacatorii distribuie programe de criptomining prin fișiere rău intenționate, mascându-le sub forma conținutului piratat – filme, muzică, jocuri și software. În același timp, vulnerabilitățile unpatched reprezintă o provocare serioasă pentru utilizatori, fiind în același timp o momeală atrăgătoare pentru infractorii cibernetici care le exploatează pentru a răspândi programe periculoase. Telemetria Kaspersky arată că aproape fiecare al șaselea atac de exploatare a vulnerabilităților a fost însoțit de o infecție cu un program de cryptomining. În trimestrul al treilea, aceste programe au devenit și mai răspândite decât programele de tip backdoor, care au fost alegerea principală a infractorilor cibernetici în prima jumătate a anului 2022.

Q1 2022 Q2 2022 Q3 2022 
backdoor 28,86% backdoor 27,4% ransom 21,2% 
ransom 17,01% ransom 17,1% miner 16,5% 
miner 12,20% miner 13,8% backdoor 15,6% 
downloader 3,00% downloader 1,8% downloader 2,7% 

Ponderea programelor de minerit în ceea ce privește malware-ul pe care atacatorii au încercat să îl lanseze ca urmare a exploatării vulnerabilităților

Mai multe detalii despre criptojacking în 2022 sunt disponibile pe Securelist.com.

Pentru a rămâne protejați în cazul programelor de criptomining, experții Kaspersky recomandă și:

 • Verificați autenticitatea site-ului web. Nu vizitați site-uri web care vă permit să vizionați un film până când nu sunteți sigur că sunt legitime, iar URL-ul începe cu „https”. Confirmați că site-ul web este autentic, verificând formatul adresei URL sau ortografia numelui companiei, citind recenzii despre acesta și verificând datele de înregistrare a domeniului înainte de a începe să descărcați anumite lucruri.
 • Soluțiile de securitate vă vor proteja computerul și alte dispozitive de utilizarea neautorizată a computerului pentru a genera criptomonede și pentru a preveni deteriorarea performanței computerului.
 • Țineți întotdeauna software-ul actualizat pe toate dispozitivele pe care le utilizați pentru a preveni infiltrarea atacatorilor în rețea, prin exploatarea vulnerabilităților.
 • Utilizați o soluție de securitate dedicată, cum ar fi Kaspersky Endpoint Security for Business, cu aplicații și control web pentru a minimiza șansele lansării programelor de criptomining; analiza comportamentului ajută la detectarea rapidă a activităților rău intenționate, în timp ce managerul de vulnerabilități și patch-uri protejează împotriva acestor programe care exploatează vulnerabilitățile.
articolul original.

Proiect cu cântec: „Acces sporit si discreționar al serviciilor de informații”

14 November 2022 at 18:01
By: (I.R.)

O nouă propunere legislativă în domeniul securității informative impune condiții absurde de notificare în cazul breșelor de securitate pentru categorii extrem de largi de actori privați și alte probleme care ignoră importanța confidențialității, afirmă  Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI),  referindu-se la Proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, pus în dezbatere pe 4 noiembrie, la 8 seara, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării .

„Analiza pe care am făcut-o a scos la iveală toate ingredientele unei legi pe care speri că lumea o va uita până sâmbătă dimineață:

 • măsuri disproporționate pentru categorii largi de actori privați;
 • definiții vagi, neclare sau care contrazic alte legi în vigoare;
 • delațiunea specialiștilor privați, ca procedeu de securizare a Internetului
 • acces sporit si discreționar al serviciilor de informații la problemele de securitate și la datelor persoanelor private;

(…) Proiectul pare a susține idei mai vechi prin care “securitatea cibernetica” e un subiect în care doar statul are un interes, iar sectorul privat trebuie sa se supună, nu sa fie un partener egal.

Proiectul pare a eluda că există un interes major pentru securitate informatica atât din partea persoanelor fizice, cît și a persoanelor juridice. Scopul celor două entități diferă, drept pentru care uneori nici nu vrem ca datele protejate și private să fie puse la dispoziția statului. Cu atât mai mult, datele noastre, ale unor persoane private, și securitatea sistemelor pe care sunt stocate, nu trebuie să fie comunicate statului decât ca excepție, decât atunci când există un interes public superior interesului privat în cauză. Aceste aspecte sunt deja definite limitat de directivele NIS1 si NIS2 (ultima încă nu e în vigoare)„ arată asociația.

APTI prezintă argumentele sale principale:

1. Nu orice site trebuie să fie supus obligațiilor de securitate, doar cele din sectoare esențiale și de la firme mari și mijlocii, conform directivei NIS2

2. Furnizorii de servicii de securitate cibernetică = delatori profesioniști

3. Care sunt, de fapt, sistemele informatice din competența SRI? Le mai poate identifica cineva?

4. Nu trebuie incluse activitățile și sistemele din domeniul civil în domeniul militar

5. Accesul la PNRISC este neclar

6. Să nu facem 7 legi cu 7 obligații de raportare!

7. Dezbatere publică

INTEGRAL OBSERVAȚIILE APTI pot fi consultate AICI 

articolul original.

Cum poate un robot de la Amazon să-ți ia jobul?

14 November 2022 at 10:35

Odată cu evoluția tehnologiei și a dezvoltării de roboți, locurile de muncă ale oamenilor au fost puse în pericol. Spre exemplu, cel mai recent robot de la Amazon pentru depozite folosește AI pentru a identifica obiecte.

Compania susține că Sparrow poate face locurile de muncă mai sigure și mai eficiente. Amazon și-a dezvăluit cel mai recent robot de depozit. Se spune „Sparrow este primul sistem robotizat din depozitele noastre care poate detecta, selecta și gestiona produse individuale din inventarul nostru”.

Brațul robotizat folosește inteligența artificială și viziunea computerizată pentru a recunoaște și a gestiona milioane de articole, potrivit Amazon.

Ajută sau nu robotul de la Amazon angajații?

Compania spune că, prin angajarea roboților în depozitele sale, poate desfășura operațiunile mai eficient și mai sigur.

În opinia sa, „Sparrow va prelua sarcini repetitive, permițându-le angajaților noștri să-și concentreze timpul și energia asupra altor lucruri, sporind totodată siguranța”, a spus Amazon.

articolul original.

Gamerii au testat echipamente militare la cel mai mare eveniment de jocuri video din ţară. Sute de pasionaţi s-au adunat la Palatul Parlamentului

12 November 2022 at 18:30
image

Cele mai noi jocuri video, competiţii internaţionale şi simulatoare de zbor în realitate virtuală. Armata Română a fost prezentă la cel mai mare eveniment de gaming din ţară. Cei care au trecut pe la stand au putut "pilota" o replică a elicopterului IAR 316 B şi au învăţat tehnici de supravieţuire.

Oliver Ciuică, comandor Academiei Forţelor Aeriene: Am venit cu trei simulatoare de zbor ale Academiei Forţelor Aeriene. Două simulatoare cu ochelari virtual-reality care ne prezintă aproape realitatea din timpul unui zbor mai puţin senzaţia de mişcare, dar sistemul vestibular îşi face treaba. 

Dorin Chirca, reprezentant MAPN: Au venit foarte mulţi tineri pentru că este o diferenţă foarte mare între virtual, între ceea ce experimentează ei în astfel de evenimente şi realitate. 

Curioşii nu au ezitat şi au probat echipamentul militar. 

''Este bine, dar este foarte greu. Cred că pentru ei este deja o muncă, s-au acomodat cu ele, dar pentru noi că este pentru prima dată când încerc aşa ceva, sunt foarte grele.''

''Am pilotat un elicopter folosind căştile vior şi manetele respective. Mi s-a părut foarte interesant. Ce-i drept, m-a cam ameţit un pic.''

Jocurile vechi, un magnet pentru pasionaţi

Peste 20 de standuri au fost prezente la eveniment. De departe, cele mai atractive au fost jocurile old school.

"Nu am mai fost şi am vrut să văd despfre ce este vorba. Am avut Time22 pe casetă.''

Tudor Dăescu, organizator: Sunt 20 şi ceva de spaţii unde poţi întâlni multe jocuri. De la CS la celebrul FIFA, dar şi jocuri pe care le joacă copii astăzi. Toţi încearcă să prezinte jocuri de pe toate platformele. De la telefoane mobile, la console, la PC-uri. România este o ţară încă de PC-uri.  Avem calculatorare vechi, jocuri vechi. Calculatoare care sunt din anii 70 şi care ne aduc aminte de adolescenţă. Avem calculatoare pe casetă care încărcau jocuri şi ne aducem aminte când aşteptam o oră sau o oră şi jumătate să se încarce jocul de pe casetă. 

Conform unui studiu al Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video, în România, numărul femeilor gameri este mai mare decât cel al bărbaţilor. Practic, 8 milioane de români se joacă pe smartphone-uri, PC-uri sau console. Tabletele sunt însă  cele mai folosite device-uri pentru jocuri. 

articolul original.

Amazon a pierdut 1.000 de miliarde de dolari din valoarea de piață

12 November 2022 at 06:00
image

Amazon a devenit prima companie listată pe bursă din istorie care a pierdut 1.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, pe fondul crizei acţiunilor din tech, potrivit Bloomberg.

Gigantul american a pierdut la fel de mult ca şi cum ar fi pierdut întreaga valoarea de piaţă a Alphabet, compania mamă a Google, care acum este evaluată la aproximativ 1.130 de miliarde de dolari.

Valoarea de piaţă a Amazon a scăzut sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari

Acţiunile celui mai mare retailer online din lume au închis miercuri în scădere cu 4,3%, la 86,14 dolari, ducând capitalizarea de piaţă la aproximativ 879 miliarde de dolari.

Acţiunile au pierdut circa 48% din valoare numai în acest an şi sunt departe de iulie 2021, când valoarea de piaţă aproape că a atins 1.900 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Valoarea de piaţă a Amazon a scăzut sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe 1 noiembrie, la câteva zile după ce compania a înregistrat rezultate mixte în trimestrul al treilea şi a proiectat cea mai lentă creştere a companiei în trimestrul al patrulea.

Pe lângă Amazon, alte cinci companii de tehnologie din SUA au pierdut deja aproape 4.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă

Nu doar Amazon sângerează bani, primele cinci din SUA în funcţie de venituri au pierdut deja aproape 4.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă până acum în acest an, din cauza creşterii inflaţiei şi a peisajului macroeconomic, potrivit Bloomberg.

„Vedem semne peste tot că, din nou, bugetele oamenilor sunt restrânse, inflaţia este încă ridicată, iar costurile energiei adaugă presiune. Ne pregătim pentru ceea ce ar putea fi o perioadă de creştere mai lentă, la fel ca majoritatea companiilor”, a declarat Brian Olsavsky, directorul financiar al Amazon, în cadrul unei convorbiri telefonice din 27 octombrie, potrivit Reuters.

Scăderea preţului acţiunilor Amazon a afectat şi averea fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Cea de-a patra cea mai bogată persoană din lume valorează acum 113 miliarde de dolari, după ce a început anul cu 192,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

articolul original.
❌