ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

29 September 2022 at 19:12

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, relatează Agerpres.

Oficialii din industria telecom intervievaţi de Reuters se tem că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei, forţând companiile şi guvernele să încerce să atenueze impactul. În prezent nu există suficiente sisteme de rezervă în mult ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate, ceea ce creşte riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom.

Ţările UE, precum Franţa, Suedia şi Germania, încearcă să se asigură că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă şi majoritatea dispun de sisteme de baterii care pot asigura funcţionarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.

În Franţa, un plan avansat de distribuitorul de electricitate Enedis pleacă de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care, în cel mai grav scenariu, ar putea dura şi două ore. Această pană generalizată ar urma să afecteze doar anumite părţi din ţară, pe sistem rotativ. În schimb, serviciile esenţiale, precum spitalele, poliţia şi guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters. Guvernul de la Paris, operatorii de telecomunicaţii şi Enedis, o divizie a grupului de stat EDF, au avut discuţii cu privire la acest subiect pe parcursul verii, au adăugat sursele.

Companiile de telecomunicaţii din Suedia şi Germania şi-au exprimat şi ele îngrijorarea cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate în cadrul unor discuţii cu guvernele lor, au dezvăluit surse din apropierea discuţiilor.

Autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) colaborează cu operatorii de telecomunicaţii şi alte agenţii guvernamentale pentru găsirea de soluţii. În cursul discuţiilor a fost abordată şi situaţia în care electricitatea va fi raţionalizată. PTS este pe punctul de a finaliza achiziţionarea de generatoare portabile care să alimenteze staţiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS.

Organizaţia de lobby a sectorului telecom din Italia a anunţat că ar dori ca reţelele mobile să nu fie afectate de măsurile vizând economisirea electricităţii şi va aborda acest subiect cu noul Guvern de la Roma. Întreruperile în aprovizionarea cu energie cresc probabilitatea defectării unor componente electronice, a declarat preşedintele Asstel, Massimo Sarmi.

Directorii citaţi de Reuters susţin că operatorii de telecomunicaţii trebuie să îşi revizuiască reţelele pentru a reduce consumul suplimentar de energie şi să îşi modernizeze echipamentele pentru a utiliza un design mai eficient. Pentru a face economie de electricitate, companiile telecom utilizează programe software care optimizează traficul şi permit turnurilor să „doarmă” atunci când nu sunt folosite, au adăugat sursele.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgenţă pot suporta doar un număr mic dintre ele în acelaşi timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Compania a precizat că va folosi sisteme mobile de alimentare de urgenţă care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat.

Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

Fiind neobişnuite cu întreruperea alimentării cu electricitate în ultimele decenii, ţările europene nu au, de regulă, generatoare care să asigure producţia de electricitate pentru o perioadă îndelungată.

„Poate că am fost răsfăţaţi în mari părţi ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investiţiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte ţări”, a spus un director din industria de telecomunicaţii.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:35

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seară că demisionează din funcție. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”, transmite el.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, scrie pe Facebook Sorin Cîmpeanu.

El apreciază că în mandatul său de ministru al educației a reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree.

„Și multe altele………Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales să susțină educația”, încheie Cîmpeanu, citat de Mediafax.

Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a aflat în ultimele zile în mijlocul unui scandal de plagiat. El este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

articolul original.

Plasă de lumini ornamentală, economică, amplasată în centrul Sucevei

29 September 2022 at 17:50

Viceprimarul Lucian Harșovschi a anunţat că, începând din vineri seară, o plasă formată din sute de beculeţe (corpuri LED) va lumina o porţiune din Piaţa 22 Decembrie.

“Pentru ca plimbările de seară să fie puţin mai speciale, dar și pentru cei care vor ca fotografiile de pe reţelele sociale, a­minti­rile, să fie într-un cadru mai frumos”, a spus viceprimarul Sucevei.

Conform acestuia, luminile vor fi aprinse în fiecare seară, până la ora 00:00 (pentru economie) și nu sunt luminiţele pentru sărbători, această plasă luminoasă urmând să rămână permanent în centrul orașului.

Structura cu leduri pentru iluminat ornamental nou montată are 1.350 becuri cu lumină caldă de 5W, având un cost de funcţionare de doar 6.7lei/oră.

“Economii facem din 2019, atunci când am înlocuit întregul sistem de iluminat clasic cu corpuri tip LED, energie verde (4311 corpuri de iluminat tip LED și 7402 lămpi tip LED în 21 de unităţi școlare), din fonduri elveţiene, finanţarea nerambursabilă reprezentând 85% din 16.628.606,93 lei fără TVA”, a mai spus viceprimarul Harșovschi. (C.A.)

articolul original.

7 semne care îți pot arata că este timpul să duci pisica la veterinar

29 September 2022 at 17:47
image

Cand ai o pisicuta ca animal de companie esti direct responsabil de sanatatea si bunastarea ei. Potrivit site-ului Tomitza.ro, unde gasesti numeroase informatii interesante despre cresterea pisicutelor, este bine sa stii care sunt semnele care indica o problema de sanatate si necesitatea unei vizite la medicul veterinar.

Iata care sunt acestea:

Pisica scuipa mai multe bile de par ca de obicei

Intrucat isi curata blanita in fiecare zi, este firesc ca, din cand in cand, pisicuta ta sa tuseasca si sa elimine par. Totusi, daca observi ca face acest lucru mai des decat de obicei, ar putea fi o problema.

Fie pisicuta ta sufera de o alergie si isi ingrijeste blanita mai des decat de obicei, fie sufera de o problema gastrointestinala si digestia si motilitatea parului prin tractul intestinal sunt ingreunate. De asemenea, ar putea fi un semn ca este necesara schimbarea dietei sau a altor factori din mediul pisicii.

Modificari ale apetitului

Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de pisici ca schimbarea apetitului este un semn care nu trebuie ignorat. Acesta poate indica o problema de sanatate si, cu cat se va interveni mai repede, cu atat va fi mai bine.

Pierderea sau cresterea in greutate

Fluctuatiile bruste de greutate pot indica o problema de sanatate. Pisicile nu slabesc si nici nu se ingrasa brusc in mod natural, mai ales daca sunt mai in varsta. Prin urmare, daca observi ca pisica ta a slabit sau s-a ingrasat brusc, programeaza o vizita la veterinar.

Tusea

Exact ca la oameni, tusea persistenta este un semn ca pisica ta sufera de o afectiune respiratorie precum astmul. Uneori, cand tusesc, pisoii mici arata de parca ar vomita, dar nu elimina nimic. Daca sesisezi acest lucru, suna urgent la veterinar.

Probleme la litiera

Un alt semn ca ceva nu este in regula cu mica ta felina este comportamentul problematic la litiera. Daca pisica urineaza in afara litierei ar putea suferi de o infectie a tractului urinar sau de pietre la vezica urinara. Si, daca observi ca nu mai urineaza aproape de loc, ar putea suferi de un blocaj renal care poate fi foarte periculos.

Modificari comportamentale

Desi pare vag, pentru ca iti cunosti pisica mai bine ca oricine, vei fi primul care va observa ca ceva nu este in regula cu ea. Schimbarile minore sau majore de comportament pot include obiceiurile de ingrijire, nivelul de activitate, sociabilitate, cheful de joaca, apetitul si orice altceva care pare neobisnuit la pisica ta.

Desi s-ar putea sa nu fie decat o falsa alarma, daca sunt semnificative si ingrijoratoare ar trebui aduse in atentia medicului veterinar.

Simptome fizice

In functie de afectiunea de care sufera, pisicuta poate vomita excesiv sau prezinta scurgeri nazale sau in zona ochilor. Este clar ca atunci cand observi aceste simptome trebuie sa iei legatura cu medicul veterinar.

Daca observi oricare dintre semnele de mai sus, uneori este recomandat sa nu te alarmezi imediat, ci doar sa observi pisica cu mai multa atentie pentru cateva zile. Unele simptome nu necesita vizita imediata la veterinar si pot dispare de la sine. Insa, daca si starea generala a pisicii este proasta, nu mai astepta – du pisicuta imediat la medic.

7 semne care îți pot arata că este timpul să duci pisica la veterinar, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Plasă luminoasă cu 1.350 de beculețe în centrul Sucevei. Harșovschi: ”Am făcut un loc instagramabil la Suceava” (FOTO)

29 September 2022 at 17:31

O plasă luminoasă formată din 1.350 de beculețe a fost amplasată în centrul municipiului Suceava. Viceprimarul Lucian Harșovschi a arătat că această investiție a fost făcută la solicitarea sucevenilor care și-au dorit un loc instagramabil.

”Pentru ca plimbările de seară să fie puțin mai speciale, dar și pentru cei care vor ca fotografiile de pe rețelele sociale, amintirile, să fie într-un cadru mai frumos. Suceava este și frumoasă, nu e doar despre lucrări, străzi sau alte probleme cotidiene”, a spus Harșovschi.

El a precizat că luminile vor fi aprinse zilnic (corpuri LED), până la ora 00:00 (pentru economie) și nu, nu sunt luminițele pentru sărbători, acestea vor fi tot timpul acolo.

”Structura cu leduri pentru iluminat ornamental, nou montată, are 1350 becuri cu lumină caldă de 5W. Costul pentru o ora de funtionare va fi de 6,7 lei (5wX1350= 6.7kwX1leu). Media de funcționare va fi de 4 ore pe zi X 365 zile x 6.7kw x 1 leu = 9.782 lei/an. Economii facem și din 2019, atunci când am înlocuit întregul sistem de iluminat clasic, cu corpuri tip LED, energie verde (4311 corpuri de iluminat tip LED și 7402 lămpi tip LED în 21 de unități școlare), din fonduri elvețiene, finanțarea nerambursabilă reprezentând 85% din 16.628.606,93 lei fără TVA”, a explicat viceprimarul.

Plasă luminoasă cu 1.350 de beculețe în centrul Sucevei. Harșovschi: ”Am făcut un loc instagramabil la Suceava” (FOTO), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

BestJobs: Top 10 domenii în care se pot angaja tinerii absolvenți. Salarii de până la 900 euro pe lună pentru cei fără experiență

29 September 2022 at 17:17
image

Peste 130.000 de studenți absolvă în fiecare an. La aceștia se adaugă cei care sunt încă pe băncile facultăților și sunt dispuși să muncească pentru a acumula experiență sau pentru a se întreține pe parcursul anilor de studii. Conform celui mai recent sondaj realizat de BestJobs în rândul tinerilor studenți, aproape 80% dintre respondenți (79,4%) au de gând să se angajeze în timpul studiilor. Dintre aceștia 46% vor să se angajeze în domeniul pe care îl studiază, în timp ce pentru aproape 44% nu contează domeniul, ci doar să își asigure independența financiară.

„Cu un deficit mare de personal și multe locuri de muncă disponibile ― doar pe BestJobs sunt la această oră 39.200 de joburi ― este un moment interesant, cred, ca absolvenții și studenții să poată lua cu adevărat niște decizii în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce doresc să facă”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Top 10 domenii cu cea mai mare pondere de angajări a absolvenților și tinerilor fără experiență sunt la acest moment HoReCa –  cu o pondere de peste 30% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 480 de euro, Customer Service – cu o pondere de 26% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 650 euro, Retail – cu o pondere de 18% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 570 euro, Producție&Logistică – cu o pondere de 14% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 565 euro,  Marketing&Publicitate – cu o pondere de 7% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 600 euro, Auto&Transporturi – cu o pondere de 6,5% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 550 euro, Financiar&Contabilitate – cu o pondere de 5,4% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 750 euro, Inginerie – cu o pondere de 5,1% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 800 euro, Juridic – cu o pondere de 4,7% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 850 euro și IT – cu o pondere de 3,53% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 900 euro.

În același timp, deficitul forței de muncă în anumite domenii face angajatorii să se bată pe absolvenții cu specializări precum IT şi inginerie, agricultură, medicină și pharma, robotică şi electrotehnică sau limbi străine  (mai ales germană, rusă și limbile mai rare precum cele nordice, mandarină sau arabă).

„O soluție pentru a acoperi deficitul de specialiști mai ales în anumite domenii este învățământul profesional dual, care se poate realiza printr-o relație mai strânsă de colaborare între unitățile de învățământ profesional și agenții economici. În acest sens, angajatorii trebuie să investească în educarea și formarea viitorilor specialiști, care să se angajeze în cadrul companiei”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

articolul original.

MyBenefits și Sodexo Benefits and Rewards Services dezvoltă un parteneriat prin care milioane de angajaţi îşi pot selecta online beneficiile extra salariale din peste 28.000 de produse şi servicii, în funcţie de bugetul alocat de angajator

29 September 2022 at 17:11
image

Peste 28.000 de beneficii extra salariale integrate în scheme personalizate este ceea ce oferă parteneriatul dintre start-upul românesc MyBenefits – platforma de loializare și beneficii pentru angajați – și Sodexo Benefits & Rewards Services (BRS) – liderul local al pieţei de beneficii extra salariale – pentru toţi angajatorii şi angajații din România.

Astfel, angajaţii pot să își selecteze singuri, online, beneficiile în funcţie de bugetul alocat de angajator si să le schimbe lunar.

Prin acest parteneriat, cele două companii și-au propus să devină principalul furnizor de beneficii extra salariale flexibile din România şi să aducă o experienţă îmbunătăţită atât consumatorului final cât şi angajatorului.

MyBenefits este o platformă digitală prin care angajatorul oferă angajaţilor libertatea de a alege   beneficiile potrivite nevoilor lor.

Platforma oferă produse și servicii diverse precum beneficiile Sodexo (carduri de masă, cadou, turist şi culturale), asigurări medicale, abonamente la clinici medicale, pensii private, programe de dezvoltare personală și traininguri, servicii de wellbeing. Printre furnizorii incluși în platformă se numără: Regina Maria, MG Dental, MedLife, Mind Architect, Allianz Țiriac, eMAG sau Decathlon. Oferta este dinamică, constant fiind adaugaţi noi furnizori de servicii și produse, care răspund nevoilor din piață şi tendinţelor în materie de beneficii și criteriilor MyBenefits.

„Prin parteneriatul cu MyBenefits, ne-am propus să aliniem interesele angajatorilor cu cele ale angajaților în ceea ce privește conceptul de flexibilitate asupra beneficiilor oferite. Prin intermediul tehnologiei care stă la baza platformei digitale pe care o vom oferi clienților de acum înainte, transferăm decizia de la angajator la angajat, păstrând în același timp strategia de motivare a fiecărei companii ca element esențial în set-up-ul platformei. După ce recent am încheiat un parteneriat strategic cu un start-up din Marea Britanie pentru a aduce pe piața din România un instrument bazat pe tehnologie, date și neuroștiință pentru măsurarea fericirii și implicării angajaților, ne bucurăm că putem inova relația angajat – angajator și cu ajutorul unui start-up românesc. Prin strategia noastră, ne propunem să dezvoltăm parteneriate centrate pe nevoile actuale din piață, care au la bază inovație și tehnologie, astfel încât să ducem la nivelul următor starea de bine a angajaților și succesul companiilor”, a declarat Manuel Fernandez Amezaga, CEO Sodexo Benefits & Rewards Romania&Bulgaria.

’’Acest parteneriat este cel mai important de până acum și validează valoarea și relevanța muncii pe care am depus-o în ultimii ani în dezvoltarea platformei. Alături de Sodexo BRS vom ajunge cu siguranță să schimbăm experiența în relația cu angajatorul pentru foarte mulți salariați din România. Am început dezvoltarea platformei în 2016 împreună cu Cristian Teodorescu, ca platforma de loializare și incentivare a clienților, iar din 2019 am pivotat și către zona de beneficii pentru angajați, pentru că am realizat că putem transfera know-how-ul acumulat și către companiile care folosesc beneficiile salariale pentru a-și păstra angajații loiali sau pentru a atrage talente noi. După multe discuții cu departamentele de HR din diverse companii am înțeles mai bine că nu este vorba doar despre salariu atunci când alegi să stai la un job și că loializarea are o componentă majoră de atașament. Cred că acest beneficiu trebuie să îl oferim noi clienților, cu ajutorul platformei. Ultimii trei ani au fost despre a dezvolta zona de produs și experiența utilizatorului în platformă. Este foarte important pentru noi ca fiecare angajat, fie că are sau nu pregătire tehnică, să poată să folosească cu usurință MyBenefits și să-și selecteze beneficiile relevante lui”, a afirmat Andrei Dumitrel, cofondator MyBenefits.

Beneficiile listate pot fi adaptate și alese împreună cu echipa de resurse umane a respectivei companii, în funcție de profilul angajaților și de cultura organizațională a fiecărei companii.

Pachetele de beneficii au fost gândite astfel încât să satisfacă nevoile tuturor tipurilor de angajați, indiferent de vârstă sau experiență, crescând, în acelaşi timp, gradul de loialitate față de angajator.

Interfaţa platformei este intuitivă, iar înrolarea tuturor echipelor în platformă se poate face în timp foarte scurt, în 20 de minute, după încheierea formalităţilor de achiziţionare.

articolul original.

A murit marele actor român Alexandru Arșinel originar din Dolhasca

29 September 2022 at 17:08
image

Marele actor român de comedie Alexandru Arșinel originar din Dolhasca a murit astăzi la vîrsta de 83 de ani. El s-a stins din viață pe patul Spitalului Universitar de Urgență unde era internat de două săptămâni. În ultima vreme marele actor s-a confruntat cu mari probleme de sănătate atât de natură cardiacă cât și renală. A trecut printr-un transplant renal, i-a fost montat un stent și suferea de diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Cunoscut, în mod special, pentru filmele, spectacolele şi piesele jucate împreună cu marea actriţă Stela Popescu, Alexandru Arşinel a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie, care a adus contribuţii importante teatrului de revistă, televiziunii şi cinematografiei româneşti.

Marele actor a fost Cetățean de Onoare al județului Suceava și al orașului Dolhasca.

A murit marele actor român Alexandru Arșinel originar din Dolhasca, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Botoșănean implicat într-un accident produs în județul Suceava

29 September 2022 at 13:38

Un șofer botoşănean a fost implicat într-un accident cu trei mașini care a avut loc miercuri dimineața, în județul Suceava. Accidentul a fost produs de un sucevean de 48 de ani, care conducea o autoutilitară Iveco pe strada Cernăuți din Suceava.

Bărbatul nu a respectat obligația de a păstra o distanță suficientă în mers și a intrat în coliziune față-spate cu autoturismul Toyota care circula în fața sa și era condus de o tânără de 19 ani, din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei. Aceasta, la rândul ei, a fost proiectată în față, într-un Volkswagen Golf, condus de botoşăneanul de 42 ani.

În urma accidentului, șoferița a suferit leziuni usoare, iar autovehiculele au fost avariate. Niciunul dintre șoferi nu era băut. Polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Spectacol de marionete al trupei Jordi L. Vidal, vineri 7 octombrie 2022

29 September 2022 at 15:06

Vineri, 7 octombrie 2022, ora 17.00, Alianţa Franceză din Suceava invită publicul sucevean la un spectacol de marionete susținut de compania Jordi L. Vidal în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Jordi L. Vidal este o companie caracterizată de amestecul creativ al tuturor mijloacelor de expresie artistică – muzică, dans, teatru, acrobaţie, jonglerie…. Cu peste 600 de spectacole susţinute cu precădere în Europa, dar şi în ţări din Africa sau America de Sud, membrii companiei propun publicului sucevean spectacolul de marionete Alamor, laureat al juriului în cadrul Parcours d’Artistes – Saint Gilles, Belgia.

Spectacolul va fi interpretat de Despina Psymarnou şi Julie Querre, după o punere în scenă şi coregrafie de Jordi L. Vidal pe un aranjament muzical creat de Virginie Tasset. Spectacolul de marionete va fi urmat de piesa interactivă Hands wash şi de o întâlnire a profesorilor de limba franceză cu trupa Jordi L. Vidal pe tema punerii în scenă a unui spectacol de marionete.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reuşită Universitară, Agenţia Universitară a Francofoniei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

La Suceava, spectacolul Alamor continuă activităţile din cadrul „La Rentrée francophone à Suceava”, manifestare consacrată începutului de an şcolar francofon şi destinată profesorilor şi viitorilor profesori de limba franceză, dar şi tuturor francofonilor şi francofililor din judeţul şi oraşul Suceava. Această manifestare ajunsă la cea de-a doua ediţie va cuprinde un concert de muzică pop cu grupul elveţian Sophie de Quay şi două ateliere de formare în domeniul benzii desenate şi al comunicării non-violente.

Intrarea la spectacol este gratuită, în limita locurilor disponibile.

articolul original.

Cele mai importante distincții din Comerțul Online Românesc au fost acordate în cadrul Galei Premiilor eCommerce 2022

29 September 2022 at 15:02
image

eMAG, FAN Courier, Dedeman, IKEA, elefant.ro, Glovo, F64 si Dacia – printre companiile premiate la Gala Premiilor eCommerce 2022.

Aflată la a XVII-a ediție anuală, Gala Premiilor eCommerce 2022 s-a desfășurat pe 26 septembrie la Teatrul Național București, acordând cele mai importante premii companiilor care activează în comerțul online românesc.

Premiile au fost decernate pe 3 categorii: în funcție de votul consumatorilor online, în funcție de evaluarea făcută de 30 de specialiști în cadrul programului GPeC Proficiency, precum și în funcție de votul Comunității GPeC formată din principalele companii care activează în domeniu.

eMAG – magazinul preferat de clienții online

Potrivit studiului eComm Pulse, eMAG este considerat magazinul preferat de către consumatorii online din România pe multiple categorii de produse comercializate.

H&M, IKEA, Dedeman, elefant.ro, Farmacia Tei, Decathlon, Noriel și Avon au fost, de asemenea, premiate în calitate de magazine favorite la categoriile specifice:

 • Magazinul Online de Fashion Preferat: H&M România
 • Magazinul Online Home & Deco Preferat: IKEA România
 • Magazinul Online de Bricolaj, Grădină și Unelte Preferat: DEDEMAN
 • Magazinul Online de Cărți Preferat: elefant.ro
 • Farmacia Online Preferată: Farmacia Tei
 • Magazin Online de Hobby și Articole Sportive Preferat: Decathlon România
 • Magazinul Online de Copii, Jucării și Puericultură Preferat: Noriel România
 • Magazinul Online de Produse Cosmetice și de Frumusețe Preferat: Avon Romania

Studiul cantitativ eComm Pulse care monitorizează evoluția comerțului online din perspectiva cumpărătorilor români  – derulat de 7 ani derulat de iSense Solutions împreună cu GPeC – a fost realizat pe un eșantion de 1.025 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, la nivel urban, utilizatori de internet. Datele au fost culese online din panelul iSense Solutions, în luna septembrie 2022, cu un grad de eroare de +/ – 3,06%,  la un nivel de încredere de 95%.

Lensa.ro, Zodiacool.ro si e-natura – magazinele premiate pentru cel mai mare punctaj în cadrul programului GPeC Proficiency

Anul acesta, în programul GPeC E-Commerce Proficiency s-au înscris 65 de magazine online care, timp de 6 luni, au fost auditate conform celor peste 200 de criterii de evaluare și au avut ocazia să își optimizeze website-urile, implementând recomandările Auditorilor GPeC – 30 de specialiști în E-Commerce și Digital Marketing.

La finalul acestui program la categoria Start-up s-a remarcat magazinul e-natura.ro, în timp ce la categoriile Experienced și Professional cele mai mari punctaje au fost obținute de magazinul Zodiacool.ro, respectiv Lensa indicând consecvență în acțiuni de dezvoltare continuă.

Pe celelalte categorii de produse în care se încadrează magazinele online incluse în programul GPeC Proficiency câștigători au fost:

Dintre magazinele online înscrise în Programul GPeC Proficiency 2022 care au implementat Sistemul de Feedback Opinii de Încredere TRUSTED.ro și au primit minimum 100 de opinii de la clienți în intervalul 1 iunie – 19 septembrie 2022 câștigătorul categoriei Voice of the Customer Award 2022 este Buy4Baby

GPeC Proficiency este un program de Auditare și Mentorship pentru dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a magazinelor online și constă într-un proces complex de auditare, consultanță și optimizare a magazinelor în scopul îmbunătățirii UX și a ratei de conversie.

Scopul programului este de a sprijini echipele din spatele magazinelor online să se specializeze în tot ce este actual în E-Commerce și Digital Marketing pentru a stăpâni tehnicile esențiale de creștere a ratei de conversie.

FAN Courier – Cea mai bună companie de curierat votată de Comunitatea GPeC 

Comunitatea GPeC – formată din cele mai relevante companii din domeniu a votat cei mai buni furnizori de servicii dedicate industriei de comerț electronic:

 • Cea mai bună companie de curierat în E-Commerce 2022: FAN Courier
 • Cea mai bună resursă educațională pentru E-Commerce 2022: Academia GoMag
 • Servicii de Curierat Cross-Border în E-Commerce 2022: DHL Express Romania
 • Cea mai bună aplicație de livrare din punct de vedere al calității serviciilor 2022: Glovo România

Alături de magazinele online desemnate câștigătoare la Gala Premiilor eCommerce 2021, au fost menționate și apreciate meritele Platformelor E-Commerce și ale Agențiilor de Digital care au lucrat împreună cu cele mai bune magazine online ale anului:

 • Platforme și Agenții de Dezvoltare E-Commerce: Datagram, Datahost, Avanticart, Gomag, easySales, VTEX, iviteb, Obi Software, Wizz Design, While1, Innoship, Sameday Courier, Cloud EBS, Datahost
 • Agenții de Digital Marketing: MTH Digital, DWF, Campaigns!, GUN MEDIA, Eikon7, iAgency, Brandient, Zacke PR, Zarbi, Limitless Agency, Mavericks

Despre eveniment

Gala Premiilor eCommerce 2022 s-a desfășurat în cadrul celei de-a 17 editii anuale a GPeC SUMMIT din 26 Septembrie, la Teatrul National Bucuresti. Evenimentul a reunit  speakeri de top români și internaționali (dintre care 4 în premieră în România) care au furnizat un total de peste 9 de ore de conținut practic pentru toți cei interesați de E-Commerce și Digital Marketing precum și o zonă de Expo și Networking.

GPeC SUMMIT 2022 este un eveniment powered by FAN Courier

Gold Partner: VTEX

Supported by Google

Recommended Payment Processor: NETOPIA Payments

Eveniment susținut de:  Auchan, Banca Transilvania, BaseLinker, Cargus, Cora, Debonaire, DHL, DWF, easySales, eMAG Academy, eMAG Marketplace, Five Elements Digital, Frisbo, Gebrüder Weiss România, Gomag, GTS, Innoship, Limitless Agency, MGID, MTH Digital, OLX Business, OSF Digital, Packeta, Plăți.Online, Poșta Panduri, Postis, RTB House, Salesforce, Sameday, Smart Fintech, TBI Bank

Coffee by Nespresso

Refreshments by Pepsi

Treats by Eisberg

Parteneri Media Principali: PRO TV PLUS, Voyo

Official Radio: KISS FM

Official Hosting: HOSTERION

SundayPR

articolul original.

Bucharest on the Sky by MachineMan, evenimentul care aduce în premieră absolută conceptul de festival al baloanelor în mediul urban

29 September 2022 at 14:56

RiseUp – Bucharest on the Sky by Machineman este un eveniment manifest ce aduce în premieră conceptul de festival al baloanelor cu aer cald în mediul urban, în perioada

30 septembrie – 2 octombrie 2022. O lume multicoloră desenată de opt baloane prinse în ancora, care vor efectua ridicări la peste 20 m deasupra Insulei Lacul Morii, va deveni locul unde muzica și distracția se împletesc cu faptele bune.

Sponsorii evenimentului RiseUP – Bucharest on the Sky sunt Aqua Carpatica, Cognizant Softvision, Aqua City, Austrotherm, AXXIS Nova Resort &SPA și Otp Bank, între care GSP partener media.

Sub sloganul „Vreau să văd lumea de sus!”, festivalul verde și pet friendly își va purta publicul într-o călătorie care va reaminti de valorile esențiale pentru o viață trăită frumos.

Peste 14 artiști vor urca pe scena RiseUp – Bucharest on the Sky 2022. Primele nume anunțate sunt Delia, Faydee, Spike, Trio Jazz Sorin Zlat Band & Special Guest, Maria Constantin acompaniată de naistul Nicolae Voiculeț, dar și mulți alții.

Prin parteneriat cu Opera Națională București, tenorul Alin Stoica, soprana Marta Sandu – Ofrim alături de pianista Liana Mareș, balerinii Raluca Jercea, Marina Gaspar și Sergiu Dan vor crea momente speciale care ne vor tăia respirația cu frumusețea lor.

Cu un concept complet nou, creat în jurul iubirii pentru viață, organizatorii au pregătit bucureștenilor două evenimente într-unul singur.

Glowing Night aduce în serile de vineri, sâmbătă și duminică muzică, proiecții de lasere ambientale și proiecții pe baloanele ridicate în ancora, proiecții video pe ecran de apă pe lac, dansul și jocul luminilor acompaniind artiști de renume. Programul începe de la 17.00 și se încheie seara la 22.00.

„Vreau să văd lumea de sus” – Balloon Fest, eveniment dedicat familiei, aduce în zilele de sâmbătă și duminică momente pline de culoare sub soarele blând de toamnă, dar și ocazia de a experimenta înălțimile din baloanele cu aer cald, atât prin ridicări în ancoră pe Insula Lacul Morii – program 10.00 – 16.00, cât și prin zboruri libere din Iepurești (Giurgiu) – program 07.00 – 10.00.

Evident, pentru cei care doresc să își petreacă ziua frumos, o masă delicioasă, servită pe malul lacului este indispensabilă. Vor fi prezente următoarele food truck-uri de unde vă puteți delecta: Wurstaholics, The Jerk, Burgerati, Pleaskvita, Mexican Bizness, Drunken squid, Arepas, Indivan, Camionetta, Paradisul clatitelor, Pasteis de nata, Chocoloco.

Bucureștenii pot participa la ore de sport în aer liber prin parteneriat cu World Class, dar și la ateliere interactive și workshop-uri pentru mințile care sunt într-o neîncetată căutare de informații din domenii mai mult sau mai puțin cunoscute. Iubitorii de carte vor avea la dispoziție o bibliotecă în aer liber și spații de relaxare. Pentru cei care vor să-și exprime altfel emoțiile, șevaletele de pictură vor aștepta cu pânzele albe culoarea gândurilor călătoare, sub îndrumarea unui pictor.

Seara, participanții sunt invitați sub cerul liber să urmărească în premieră proiecția filmului românesc „Egregora – Comoara Pierdută”, sub amprenta regizorului Andrei Chiriac o capodoperă istorică inspirată din legendele dacilor.

Festivalul RiseUp – Bucharest on the Sky demarează o campanie de susținere a performanței în educație. Inițiativa ce se va desfășura sub numele „Celebrăm Excelența” va aduce în fața publicului tinerii României cu rezultate excepționale la învățătură, concursuri și olimpiade, primind magna cum laude la scenă deschisă în cadrul unor momente artistice special concepute.

Prin proiectul partener „Nu lăsa PETe în urma ta!” bucureștenii care aduc materiale reciclabile (pet-uri, doze de aluminiu, baterii sau obiecte din plastic) își pot cumpăracărți, accesul la diverse activități și anumite produse. Materialele reciclabile vor fi predate unui colector, iar banii rezultați vor fi trimiși asociațiilor care se ocupă cu protecția și educația copiilor sau către asociații pentru protecția animalelor.

Organizatorii festivalului anunță că vor șterge amprenta de carbon a festivalului, prin plantări. Procesul va fi demarat chiar în cadrul evenimentului unde vor fi recrutați voluntari care vor primi în schimbul muncii lor ridicări în baloanele cu aer cald în locurile unde vor avea loc plantările.

De asemenea, prin proiectul „Adoptă, Iubește, Adoră”, festivalul organizează pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică un târg de adopții pentru animalele fără stăpân.

Accesul la festival, ridicările în ancora și zborurile libere cu baloanele cu aer cald se fac prin achiziționarea biletelor care se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com. În format fizic pot fi cumpărate din magazinele Flanco, Diverta, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag, Casa de Balet și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factură la Vodafone, Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

articolul original.

Expoziție Teodora Coltofean la Centrul de Cultură Arcuș

29 September 2022 at 14:50

În perioada 1- 23 octombrie 2022, la Centrul Cultural Arcuș din Sfântu Gheorghe va putea fi vizitată expoziția de pictură „Pasaje și limite”, semnată Teodora Coltofean. Vernisajul organizat de Centrul Cultural Arcuș, sub egida Ministerului Culturii, va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 17:00, la adresa centrului din strada Oltului nr. 6.

Despre expoziție, Maria Pașc, curatorul expoziției, notează: „Teodora Coltofean, artist și dascăl din ale cărei artă și purtare rezultă spiritualitate. O lecție de bună și frumoasă viețuire. Lucrările Teodorei Coltofean, prin spiritul lor pur, sunt o invitație la reflecție. Caruselul expresiv al picturilor artistei implică valori de culoare, de lumină și umbră, precum și pasaje ce dau măsura experienței artistice aparte, educate și care educă, la rându-i. Expoziția Teodorei Coltofean ne dovedește că nu există artă pentru artă despărțită de căutare după natură. Lucrările expuse ne fac să vedem limpede că arta, cu cât este mai cuprinzătoare, cu atât este mai legată de motive picturale inspirate din realitatea imediată. Între viața și opera artistei nu există nicio tensiune, nicio incongruență.

Fiecare dintre lucrările Teodorei Coltofean este un moment moral transformat estetic. Pictura Teodorei Coltofean e consolidată într-o adevărată tehnică spirituală. Această expoziție stă mărturie că există înălțare prin acumulări succesive, prin suprapunere.

Cât de clar devine faptul că frumusețea nu trebuie simțită ca excepție, ea nu trebuie să lipsească nicio clipă din viața noastră de toate zilele. Teodora Coltofean este una dintre artistele care, prin opera și prin expozițiile pe care le prezintă publicului, duc mai departe prestigiul și disciplina atelierului ca și respectuoasa, dar vitala așezare în spațiul tradiției.

Flori înveșmântate în discreție, bisericuțe singuratice ori maiestuoase catedrale gotice, peisaje, colțuri rustice, lucrări în care lumina se simte devin personaj omniprezent, în aer și în reflexiile obiectelor. Lumina înveșmântează lucrările Teodorei Coltofean. Acea lumină ce pare să se aștearnă pe pânză cu un sentiment muzical de suave și fluide armonii interioare.

Un scaun de rugăciune așezat lângă un zid devine un lucru însuflețit, care aproape îți străpunge sufletul.

În peisaje tehnica sa variază potrivit motivului pictural de care se apropie, mai nuanțat și mai cald în lucrări în care natura are un caracter intim, cu factură mai liberă și mai simplificată în lucrări cu un cuprins larg. În lucrări de compoziție îi recunoaștem preocuparea și atenția apăsată pentru probleme de construcție liniară și modelare plastică a materiei. Demersul Teodorei Coltofean este de a îmblânzi culoarea, acest fluid nestatornic și continuu în care linie și formă se topesc în unduiri imateriale de lumină. Pânzele artistei abundă de împletiri nelămurite de lumini și tonuri care nu știi de unde vin, dar care se impun privirii cu o irezistibilă realitate învăluită în această lume pe care ai vrea să o poți opri o clipă din fluiditatea ei, ca să o poți atinge”.

articolul original.

Bogdan Gheorghiu: În localitățile Liteni, Dolhasca, Baia și Moara se vor construi creșe noi

29 September 2022 at 14:39
image

Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a declarat că alte patru localități sucevene vor beneficia de Programul de construire de creșe desfășurat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. El a precizat că astăzi a fost anunțată aprobarea finanțării a încă 33 de creșe. „Vestea că tinerele familii din Baia, Dolhasca, Liteni și Moara vor fi printre cele care vor beneficia de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic, în care copiii vor avea parte de atât de importanta educație timpurie este o bucurie pe care cred că o împărtășim cu toții. Prin astfel de măsuri ne asigurăm că aceste comunități se vor dezvolta, că tinerii au un motiv în plus să rămână acasă sau chiar să se întoarcă în țară, iar bunicii își vor plimba liniștiți nepoții”, a spus Bogdan Gheorghiu, care a adăugat că cele patru creșe ce vor fi construite prin PNRR în cele patru localități sucevene vor avea o capacitate de câte 40 de antepreșcolari.

„Construcția se va face după un proiect tip, elaborat de minister, care vine în ajutorul autorităților publice locale și care va diminua timpul necesar construcției. Până în prezent, din fonduri guvernamentale și europene (prin PNRR), Ministerul Dezvoltării finanțează în proporție de 100% un total de 184 de creșe”, a încheiat Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu: În localitățile Liteni, Dolhasca, Baia și Moara se vor construi creșe noi, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Iulius Mall Suceava te invită la TEDxAreni să pornești „În căutarea autenticității”, alături de Ancuța Bodnar, Dan Negru, Alex Nedea și alte persoane publice

29 September 2022 at 14:16

Maratonul de inspirație TEDxAreni, în care speakerii vor vorbi despre autenticitate, despre ce înseamnă a avea și a respecta o identitate inspirată din circumstanțele sociale și cultura din care facem parte, va avea loc pe 1 octombrie 2022, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Invitați sunt Dan Negru, Mihaela Nabăr, Alex Nedea, Ana-Cristina Leonte, Ancuța Bodnar, Bogdan Rădulescu, Daniela Zeca Buzura, Oxa, Horațiu Silviu Ilea, dar vor fi și alte surprize. La eveniment vă așteaptă și Iulius Mall Suceava pentru a petrece împreună o seară culturală de excepție plină de inspirație.

Tema primei ediții în format fizic  TEDxAreni din Suceava este „În căutarea autenticității” și aduce în discuție ideea de a fi autentic într-o lume în care dictează trendurile și în care oamenii sunt îndepărtați de identitate și cultură. Astfel, evenimentul are scopul de a inspira și influența o schimbare pozitivă în această dinamică. De la ora 17.00, pe scenă vor urca pentru a împărtăși idei și povești reale de viață și legate de profesie o serie de persoane publice din România. Printre invitați se numără: campioana olimpică – Ancuța Bodnar, prezentatorul TV – Dan Negru, directoarea executivă a World Vision România – Mihaela Nabăr, jurnalistul Recorder –  Alex Nedea, compozitoarea și cântăreața – A C Leonte, co-fondatorul UNTOLD – Bogdan Rădulescu, jurnalista și scriitoarea – Daniela Zeca-Buzura și etnograful – Horațiu Silviu Ilea, iar gazda evenimentului va fi Ștefania Cîrcu. Mai multe detalii despre speakerii confirmați la TEDxAreni 2022, dar și alte noutăți poți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Iulius Mall Suceava este unul dintre partenerii TEDxAreni, un eveniment ce va da glas ideilor inovative și minților creative, pentru a face un salt în față spre noi provocări și oportunități.

articolul original.

Accident grav în Germania, cu 3 mașini pline cu români. Un mort și 10 răniți

29 September 2022 at 13:23

Accident deosebit de grav între trei autoturisme cu români s-a petrecut miercuri, 28 septembrie, în jurul orei 3 dimineața, pe B12, lângă Kirchdorf am Inn (Bavaria). În urma tragediei a murit o persoană, iar 14 au fost rănite.

Conform constatărilor inițiale ale poliției din Simbach am Inn, citate de ziarulromanesc.de, un VW Passat a fost urmat de un alt VW Passat pe B12, în direcția München. Potrivit polițiștilor, în ambele autovehicule se aflau mai multe persoane de naționalitate română. Totodată, pe șosea pe direcția Passau se afla un Mercedes Vito, cu șapte persoane, tot români.

Polițiștii germani au informat că primul VW Passat a virat la stânga pe banda din sens opus și a atins mașina Mercedes Vito. Drept urmare, Mercedesul a derapat și a lovit al doilea VW Passat lateral și frontal. „Impactul a făcut ca vehiculele să fie atât de grav avariate încât o pasageră din VW Passat a fost rănită mortal”, relatează poliția. Femeia a murit la locul accidentului.

„Trebuie să vă imaginați: erau 37 de salvatori la fața locului, zece ambulanțe, două elicoptere. Răniții au fost duși la spitale din Bavaria Inferioară și din Bavaria Superioară, uneori până la München – era aproape ca un câmp de luptă”, a descris scena accidentului Michael Diem de la poliția Simbach am Inn, citat de publicația Passaeuer Neue Presse.

Ulterior, polițiștii au informat că pe lângă femeia decedată, în total alte zece persoane au fost rănite în accident, două dintre ele grav. Toți cei implicați sunt cetățeni români. Poliția nu a putut spune alte detalii, inclusiv dacă există vreo legătură între români.

Pentru lămurirea cauzei producerii accidentului, parchetul a dispus întocmirea unui raport tehnic de analiză a accidentului. Șoferul primului VW Passat, care, conform poliției ar fi fost rănit ușor, a fost arestat sub suspiciunea de ucidere din culpă. După finalizarea primelor cercetări, el ar putea fi eliberat.

articolul original.

Volei masculin – Cupa României. CSM Suceava la primul examen cu U Cluj!

29 September 2022 at 12:12
image

La finele acestei săptămâni, echipa de volei masculin CSM Suceava va debuta în acest sezon competițional al primului eșalon valoric în cadrul Cupei României. Formația suceveană, proaspăt promovată în Divizia A1, va primi în sala ”Dumitru Bernicu” vizita echipei U Cluj, sâmbătă 1 octombrie de la ora 13.00.

”Pentru noi este un moment de excepție care marchează revenirea în top după 12 ani. Am mai fost aici și vrem să nu fim pasageri. Avem o echipă tânără și ambițioasă și ne dorim să avem posibilitatea să ne luptăm pentru punctele puse în joc.

Nu suntem la nivelul pe care ni l-am dorit, dar putem să ne batem cu echipele de top, în limitele posibilităților. Pe lângă tinerii pe care-i avem, Matei Platon, Darius Pop, Cosmin Ciubotaru și Alexandru Dragomir, am mai trecut pe ”ordinea de zi” veteranul Lucian Tofan. Sper ca iubitorii voleiului sucevean să vină în tribune să ne susțină” a spus antrenorul principal al echipei CSM Suceava, Tudor Orășanu.

Una din formațiile de tradiție ale Sucevei a revenit acolo unde a fost mulți ani la rând și unde a avut posibilitatea să ajungă, dar  nu a avut ”elan”.

”Am încercat ani de-a rândul să păstrăm tradițiile pe care le-am avut. Împreună cu Primăria Sucevei și Consiliul Local am reușit să ne menținem la același nivel în sportul sucevean. Și în această misiune voleibalistică vom încerca să fim la cote maxime” a spus directorul adjunct al CSM Suceava, Valerică Gherasim.

În ultimii ani, Suceava reprezentat o ”trambulină” pentru tinerii care au evoluat aici. Terenul Unirea a fost o ”școală” pentru tineri care au ajuns în voleiul de top.

”Faptul că am ajuns să fim în primul eșalon valoric demonstrează faptul că la Suceava s-au născut și crescut talente. Acum este o șansă să-i adunăm pe toți cei cu suflet bucovinean la un loc. Trebuie să trecem peste acest sezon și sunt convins că va face istorie în Divizia A1” a conchis antrenorul Vasile Moșuc.

articolul original.

O manevră greșită a unei șoferițe de 32 de ani din Rădăuți i-a adus un dosar penal

29 September 2022 at 12:09
image

La data de 28 septembrie ora 12.00, în timp ce conducea autoturismul pe strada Iancu Flondor din municipiul Rădăuți, la intersecția cu strada Calea Bucovinei, o localnică de 32 de ani a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar pe drumul cu prioritate de un localnic de 29 de ani.

Din evenimentul rutier a rezultat rănirea unui pasager din autoturismul condus de bărbatul de 29 de ani, care a fost transportat cu ambulanța la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Conducătorii auto au fost testați de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care, la spital li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Un șofer și o șoferiță s-au tamponat pe o stradă din Suceava. Șoferul a ieșit șifonat

29 September 2022 at 11:42
image

În timp ce conducea autoturismul pe strada Petru Rareș din municipiul Suceava, un bărbat a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu autoturismul condus de o femeie.

Din accident a rezultat rănirea conducătorului auto, care a fost transportat cu ambulanța la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, unde i s-au recoltat și probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conducătoarea auto a fost testată de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.
❌