ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Ioan Balan – Prețurile mari ale energiei ne obligă la investiții tot mai puternice pentru creșterea eficienței energetice

1 February 2023 at 08:35

Deputatul PNL Ioan Balan consideră că prețurile mari la energie, determinate de agresiunea barbară a Rusiei asupra poporului din Ucraina, ne vor afecta mult mai puțin dacă intensificăm investițiile în producția națională de energie și în creșterea eficienței energetice.

”Economiile dezvoltate consumă tot mai multă energie, iar dezvoltarea economică a României pe termen lung depinde de cât de mult investim astăzi în componenta energetică. Am apreciat cu toții eforturile Guvernului Ciucă din anul 2022 pentru a susține noi capacități de producție, fie exploatări noi de gaze la Marea Neagră, fie energie electrică în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, fie prin susținerea companiilor naționale de profil, pentru a produce mai mult. În curând, toate investițiile demarate de Guvernul Ciucă vor începe să producă efectele dorite, iar România nu va avea niciun motiv să se teamă de o criză energetică, ci chiar va deveni furnizor regional de securitate energetică”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Acesta a mai arătat că, în același timp, investițiile în producția de energie trebuie însoțite de investiții în eficiență energetică. ”Mulți ani s-a spus că nu ne interesează eficiența energetică, pentru că avem resurse naturale, prețurile sunt mici și ne permitem. Însă, astăzi constatăm cât de importantă este o clădire eficientă energetic, cât de bun este un transport în comun nepoluat și ecologic, cât de utile sunt sistemele noi de încălzire a locuințelor, particulare sau în sistem centralizat”, a spus Ioan Balan. El a explicat și ”că eficiență energetică nu înseamnă să scoți frigiderul din priză sau să mergi pe întuneric prin casă, ci, prin investiții, să elimini pierderile și să utilizezi echipamente performante, care consumă mai puțin”.

Parlamentarul liberal sucevean a mai declarat că ”la Suceava, noi am învățat această lecție” și, deja, accentul investițional se deplasează către eficiența energetică, pentru că o investiție făcută astăzi, se recuperează în câțiva ani prin facturile mai mici. ”Mă bucură enorm faptul că, la inițiativa președintelui Gheorghe Flutur, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”și DGASPC Suceava vor beneficia de o renovare energetică substanțială, cu fonduri din PNRR. Același tip de investiții se vor realiza și la sediului Primăriei și la clădirea Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Economia de energie pe care o vor aduce aceste proiecte va micșora facturile la energie și va permite ca fondurile să meargă către alte nevoi ale sucevenilor. Îmi doresc foarte mult ca investițiile în eficiența energetică să se generalizeze la nivelul clădirilor publice, dar și la nivelul locuințelor private. Românii care deja au făcut investiții în locuințele lor, prin credite bancare sau cu mari eforturi, constată deja că o parte din investiție se întoarce în buzunarele lor, prin facturile mai mici. Așadar, trebuie să găsim acele instrumente ca să putem sprijini financiar cât mai mulți români să îmbunătățească performanța energetică a locuințelor lor”, a afirmat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

articolul original.

Jumătatea de vest a județului Suceava, sub COD GALBEN de ninsori și viscol, până vineri dimineață

1 February 2023 at 08:07

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare COD GALBEN de ninsori însemnate cantitativ și viscol în zona
de munte, pentru zona Carpaților Occidentali și în cea din jumătatea de nord a Carpaților Orientali (unde prin acumulare vor fi cantități de precipitații de peste 30…40 l/mp) și se va depune strat consistent de zăpadă, avertizarea vizând și jumătatea de vest a județului Suceava.

Codul galben este valabil de miercuri, 1 februarie, ora 10.00, până vineri, 3 februarie, ora 10.00, și se vor semnala ninsori, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 km/h, iar la peste 1700 m, temporar rafalele vor depăși 80 – 90 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.

articolul original.

„Cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace” are loc miercuri în Marea Britanie

1 February 2023 at 08:03

O grevă de amploare are loc în Marea Britanie miercuri. Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie,, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează AFP.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere. Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi “cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu. Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

articolul original.

A fost semnat contractul pentru mansardarea Școlii Gimnaziale nr.8, din cartierul George Enescu

1 February 2023 at 07:58

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat miercuri dimineață că a fost semnat contractul pentru mansardarea clădirii Școlii Gimnaziale nr.8, din cartierul sucevean George Enescu.

Câștigătorul licitatiei  este firma SC Con Bucovina SA Suceava, iar valoarea contractului este de 5.915.410,69 lei, inclusiv TVA,s uma fiind asigurată din veniturile proprii ale primăriei. Durata de executie a lucrărilor este de 6 luni de la semnarea contractului.

”Mansardă va fi structurată identic cu etajul 2 al clădirii, respectiv 6 noi săli de clasă, o sală multifunctională și 2 grupuri sanitare pentru elevi. Infrastructura pentru educație reprezintă o prioritate pentru municipalitate”, a declarat primarul Ion Lungu. (O.S.)

articolul original.

Oncolaga șpăgară de la Suceava, apărată în instanță aproape 100 de medici. Ce le-au spus judecătorilor

1 February 2023 at 07:20
image

Colegii oncoloagei de la Suceava, arestată pentru luate de mită, îi iau apărarea în fața judecătorilor. Aproape 100 de medici au semnat o scrisoare adresată instanței.

Potrivit medicilor, colega lor nu ar fi cerut șpagă, scrie Monitorul de Suceava. „În semn de recunoștință, pacienții și rudele i-ar fi oferit “mici atenții”.

Medicul din Suceava este în arest la domiciliu și nu are voie să profeseze

Potrivit procurorilor, medicul din Suceava cerea mită între 50 și 200 de lei, dar și produse, cum ar fi brânză, miere de albine sau cafea. Înregistrările camerelor video din spital arată că, într-o singură zi, ar fi primit 20 de astfel de „mici atenții”. Procurorii mai spun și că unui pacient care avea două forme de cancer i-ar fi cerut spagă de două ori.

„Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți , ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnarea a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Orice „atenție” oferită medicului este considerată mită

Magistrații de la Curtea de Apel Suceava mai spun că orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistența medicală primită, se expune pe el însuși răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită.

Judecătorii notează în motivarea decizie de arest la domiciliu că „inculpata a cunoscut caracterul ilicit al faptei de a primi bani și cadouri de la pacienții pe care îi consulta sau de la aparținătorii acestora. Acest fapt rezultă din împrejurarea că, de cele mai multe ori, după primirea de la pacienți a sumelor de bani, aceștia lăsând banii pe biroul de lucru al inculpatei, inculpata acoperea cu documente medicale sumele de bani oferite, și le extrăgea de sub documente pentru a le depune în sertarul biroului imediat ce pacientul sau aparținătorul părăsea biroul, și înainte ca în birou să intre următorul pacient”.

articolul original.

Cinci posturi de preot coslujitor vacante la biserici din Moara, Liteni, Iacobeni și Sadova

1 February 2023 at 06:11
image

Cinci posturi de preot coslujitor la biserici din Moara, Liteni, Iacobeni și Sadova sunt vacante și libere la transfer, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Este vorba de posturi de preot coslujitor la Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în anul 2004 cu casă parohială și cimitir dar și cu o biserică monument istoric, construită în anul 1774 din Moara, la Biserica cu hramul Sf. Trei Ierarhi, construită în anul 1940, cu casa parohială și cu cimitir din Liteni și la Biserica cu hramul Sf. Nicolae, construită în anul 1787, cu casa parohială și fără cimitir tot din Liteni.

În perioada 26 ianuarie – 10 februarie 2023 se vor informa preoții de existența acestor posturi vacante, pe site și prin intermediul surselor de informare practicate la nivelul protopopiatelor. Dosarele se vor primi la sediul protopopiatelor de care aparțin candidații din eparhie în perioada 26 ianuarie – 10 februarie 2023. Dosarele vor fi înaintate, prin intermediul protopopiatelor, Sectorului administrativ cel mai târziu în perioada 13- 17 februarie. În Permanența ce va avea loc în săptămâna 20-24 februarie se vor desemna câștigătorii concursului.

Celelalte două posturi de preot coslujitor vacante sunt la Biserica cu hramul „Sfântul Nicolaie” construită din cărămidă, în anul 1930 și cimitir din Sadova și la Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” construită din cărămidă în anul 1913 și cimitir din Iacobeni.

În perioada 12 ianuarie – 3 februarie 2023 se vor informa preoții de existența acestui post vacant, pe site și prin intermediul surselor de informare practicate la nivelul protopopiatelor. Dosarele se vor primi la sediul protopopiatelor de care aparțin candidații din eparhie, în perioada 12 ianuarie – 3 februarie 2023. Dosarele vor fi înaintate, prin intermediul protopopiatelor, Sectorului administrativ cel mai târziu în perioada 6-8 februarie. În Permanența ce va avea loc în săptămâna 13-17 februarie se va desemna câștigătorul concursului.

articolul original.

Boemul care a inspirat Boema (1896)

1 February 2023 at 06:09
image

Henri Murger a fost unul dintre puținii poeți nevoiași din Parisul secolului al XIX-lea care au reușit să-și transforme experiențele vieții duse pe Malul Stâng într-o poveste profitabilă.

Născut în Paris în 1822, Murger a fost fiul unui croitor și al unei portărese, iar educația lui oficială s-a oprit la vârsta de 13 ani. Primele sale creații nu s-au distins prin nimic și a trăit adesea în sărăcie, cu o sănătate precară, dar romantismul și veselia Parisului din secolul al XIXlea l-au fascinat. Când abia împlinise 20 de ani a început să scrie povestiri în foileton despre viața boemă de la mijlocul deceniului al cincilea al acelui secol.

În creațiile lui apăreau radicalii, rebelii și, mai presus de toate, artiștii care respingeau valorile burgheze, preferând în schimb ceea ce considerau a fi onestitatea creației artistice și suferind de privațiunile care adesea o însoțeau, hotărâți să ducă o viață independentă, de muncă și de plăceri. El a denumit viața boemă „la préface de l’Académie, de l’Hôtel- Dieu ou de la Morgue” (prefața Academiei Franceze, a spitalului sau a morgii).

Dacă sunteți un împătimit al operei, una dintre istorisirile lui Murger vă va suna cunoscută: „Pe vremea aceea, marele filosof Gustave Colline, marele pictor Marcel, marele muzician Schaunard și marele poet Rudolphe, așa cum își spuneau unul altuia, frecventau cu regularitate cafeneaua Momus, unde erau cunoscuți drept cei patru muschetari, dat fiind că erau mereu văzuți împreună. De fapt, cei patru veneau împreună, plecau împreună, jucau împreună și, uneori, nu-și plăteau băuturile împreună, întotdeauna într-o armonie demnă de Orchestra Conservatorului”. Rudolph, desigur, era un portret al lui Murger însuși.

Povestirile lui Murger au devenit atât de populare încât, în cele din urmă, acesta a contopit câteva dintre ele într-o piesă numită La Vie de Bohème, un succes instantaneu al zilei. Autorul a fost celebrat de către Victor Hugo, lăudat de Ludovic Napoleon și decorat cu Legiunea de Onoare. Dar n-a apucat să se bucure prea mult de celebritate și avere. El s-a stins din viață la numai 39 de ani.

Din păcate, Murger n-a mai trăit până în seara de 1 februarie 1896, când opera lui Giacomo Puccini Boema, bazată pe piesa lui Murger, a fost interpretată pentru prima oară la Torino. Acum, la mai bine de un secol de la premieră, Boema rămâne opera cu cele mai multe producții și interpretări din câte au fost scrise vreodată.

Tot la 1 februarie:

1328: Moare regele Carol al IV-lea al Franței, ceea ce pune capăt dinastiei Capețienilor după trei sute patruzeci și unu de ani, și începe dinastia de Valois, cu Filip al VI-lea.

1650: Filosoful francez René Descartes moare la Stockholm.

1793: Marea Britanie declară Franței un război care avea să dureze timp de 22 de ani.

Geo Alupoae, critic de teatru

Boemul care a inspirat Boema (1896), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Cantina de Ajutor Social a Primăriei Suceava a asigurat în 2022 în medie 211 porții de mâncare lunar

1 February 2023 at 06:02
image

Pe parcursul anului 2022 la Cantina de Ajutor Social a Primăriei municipiului Suceava au fost înregistrate 106 cereri pentru asigurarea unei mese calde, arată o situație întocmită de Direcția de Asistență Socială condusă de Narcisa Marchitan. Dintre acestea 65 de persoane au solicitat masă la cantină pentru o perioadă de trei luni solicitări care au fost soluționate pozitiv. De asemenea, au existat 65 de familii care au solicitat prima dată masă la cantină și 4 familii au solicitat majorarea numărului de porții. Pe parcursul anului 2022 s-au asigurat în medie 211 porții de mâncare la Cantina de Ajutor Social.

articolul original.

Sistemul de Gospodărire a Apelor  Suceava solicită majorarea salariilor angajaților pentru a stopa fluctuația de personal

1 February 2023 at 05:55
image

Sistemul de Gospodările a Apelor Suceava solicită majorarea salariilor angajaților pentru a stopa fluctuația de personal. Așa reiese dintr-un raport prezentat în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural de către directorul executiv al instituției, Daniel Drăgoi. ”Ne confruntăm cu un deficit de personal, atât personal de specialitate, câși personal  pentru desfășurarea activităților conexe. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acorda angajaților, întrucât datorită salarizării necorespunzătoare se constată o fluctuație mare de personal, în special în zona personalului proaspat angajat. Pentru stabilizarea pe posturi, având în vedere ca un om din domeniul de gospodarire a apelor se formează în ani de zile, considerăm că este necesară creșterea salariilor în raport cu celelalte instituții subordonate MMAP”, a spus Daniel Drăgoi.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

TABEL: Populația municipiilor, orașelor și comunelor din județul Suceava, conform rezultatelor parțiale ale ultimului recensământ

31 January 2023 at 19:00

INS a publicat marți o nouă tranșă de rezultate provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021). Acestea arată o populaţie rezidentă a României de 19,053 milioane de persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (9,808 milioane, reprezentând 51,5%) şi trăieşte în mediul urban (9,941 milioane, reprezentând 52,2%).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani.

În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

Potrivit INS, judeţul Ilfov se distinge cu o situaţie particulară, cu o creştere cu 153.900 locuitori, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti. Doar alte două judeţe – Bistriţa-Năsăud şi Suceava – au câştigat, 9,8 mii, respectiv 7,7 mii de locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

Iată cum a evoluat populația județului Suceava la ultimele opt recensăminte:

Conform rezultatelor provizorii ale RPL 2021, în județul Suceava erau la 1 decembrie 2021, 642.551 de persoane (316.598 de bărbați și 325.953 de femei), împărțite pe următoarele categorii de vârstă:

INS a prezentat și rezultatele provizorii pentru toate unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul Suceava.

Municipiul Suceava, firesc, are cei mai mulți locuitori, 84.308, în scădere față de acum 10 ani, când au fost recenzați 91.030 locuitori și mult sub rezultatele recensământului din 2002, când au fost înregistrați 107.208 locuitori. (O.S.)

articolul original.

Se înființează Registrul unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităților

31 January 2023 at 18:50

Guvernul a decis, marţi, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înfiinţarea unui registru unic de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în vederea constituirii unei evidenţe unitare a vehiculelor înregistrate, care se ţine la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi sectoarelor Capitalei.

Potrivit unui comunicat al MAI, de asemenea, prin acest act normativ, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi în ceea ce priveşte proba practică susţinută pentru categoriile A1, A2 şi A, cu excepţia probei din poligon.

Mai mult, ordonanţa adoptată marţi reglementează şi competenţa DGPCI de a elibera permisul de conducere internaţional.

“Modalitatea şi condiţiile de emitere urmează să fie stabilite, cât mai curând posibil, prin regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, în conformitate cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”, se precizează în comunicat. (O.S.)

articolul original.

Hotărâre Guvern: Lemnul rotund și despicat de lucru poate fi valorificat fără licitație și fără negociere

31 January 2023 at 18:45

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, oferind posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice.

Hotărârea pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017, a fost adoptată la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008 referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuinţelor populaţiei.

“Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce priveşte accesul la resursele lemnoase, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitaţie electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creşterea numărului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului transmis marţi Agerpres.

Tanczos a precizat, totodată, că prin actul normativ s-a reglementat posibilitatea de participare la licitaţiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat şi a operatorilor economici care deţin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar şi a operatorilor economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care deţin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut şi nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent. Modificarea este determinată de faptul că în SUMAL 2.0 se urmăreşte trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus, precizează Ministerul Mediului.

De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecţia, de la 5 şi respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitaţiei şi se reduce documentaţia pe care operatorul economic o depune la licitaţie, prin obţinerea unor informaţii publice referitoare la identificarea operatorului economic şi la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitaţie de la instituţiile care le deţin.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecţia pentru licitaţia electronică şi la procedurile de urmat în cadrul licitaţiei electronice. (Agerpres)

articolul original.

Cafeaua este o știință practicată cu răspundere la Nestlé

31 January 2023 at 16:18

Cea mai populară băutură din lume și a doua cea mai comercializată marfă pe glob, după petrol, este cafeaua, iar Europa este cel mai mare importator – cumva normal, dacă ne gândim că cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, Nestlé, își are originile pe vechiul continent. Practic, peste 14% din cafeaua consumată în întreaga lume este NESCAFÉ.

Un volum uriaș de muncă, investiții de miliarde de euro în agricultură sustenabilă și aproape 50 de ani de cercetări științifice sunt trei ingrediente pe care nu le simți atunci când bei o ceașcă de NESCAFÉ, acasă sau la cafenea, cu sau fără zahăr. Sunt nu mai puțin de 15 etape distincte între momentul culegerii fructului de cafea și cel în care ajungi că sorbi din nectarul negru, care se pot întinde pe cel puțin jumătate de an de la recoltare, în funcție de foarte multe elemente, de la prelucrare și stocare, la transport și depozitare, și așa mai departe.

Pentru a asigura culturi echitabile și sustenabile în cât mai multe arealuri de proveniență a cafelei, Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a lansat în 2010 un program ambițios de sprijinire a fermierilor de cafea. Între 2010 și 2020, în cadrul NESCAFÉ Plan, au fost livrați 235 de milioane de puieți de arbore de cafea din soiuri altoite și care au generat un consum de apă cu 53% mai mic – necesită mai puține irigații.

Performanța a fost posibilă datorită progreselor de la centrul de cercetare din Tours, Franța, unde Nestlé derulează teste cu 26 de soiuri Arabica și 72 Robusta, din diferite arealuri geografice, pentru a crea altoi mai rezistenți la boli, paraziți și schimbările climaterice.

Aceste soiuri au capacitatea de a genera recolte cu 25% până la 100% mai mari, în funcție de condițiile locale, cu un consum de apă mult diminuat. De exemplu, un proiect de cercetare multianual cofinanțat de Nestlé a relevat că este suficient un consum de apă cu 60% mai mic (de la 1.000 de litri la 400 de litri) per arbore de cafea, folosind metode moderne. Această economie a condus la un consum de energie mai mic, pentru pomparea apei, și la o reducere cu 53% a consumului de apă pentru irigarea plantațiilor de cafea susținute de Nestlé, din 2010 până în 2020.

Peste 700.000 de fermieri de cafea din 15 țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, au beneficiat de sprijinul Nestlé pentru a dezvolta recolte mai eficiente din toate punctele de vedere. În consecință, În 2020, 75% din cafeaua NESCAFÉ avea surse perfect trasabile, ceea ce înseamnă o transparență a traseului bobului de cafea de la fermă până în depozitele companiei. Planul este ca 100% din boabele de cafea folosite de Nestlé să fie trasabile până în 2025.

„Credem foarte mult în motto-ul nostru „Good Food,Good Life” care stă la baza  parteneriatelor  pe care le avem cu companii de toate formele și dimensiunile. Prin tot ceea ce facem căutăm să le oferim clienților și partenerilor noștri din diferite segmente ale canalului out of home (HoReca, office & industry, retail-convenience) produse și servicii de cea mai bună calitate, relevante pentru piață, pentru consumatorul final. Un mix de elemente care puse împreună  converg către scopul final și anume acela de a oferi consumatorilor garanția unei experiențe de calitate. Sustenabilitatea este o componentă foarte importantă a acestui mix, iar în  acest sens cafeaua NESCAFÉ pe care-o folosim în România, pentru produsele dedicate Nestlé Professional, provine din surse 100% perfect trasabile, acest lucru însemnând controlul calității și provenienței acesteia pe întregul traseu al boabelor de cafea, de la fermier până la noi, prin tot sistemul logistic mondial”, spune Ovidiu Tunaru, Business Executive Officer Nestlé Professional.

Trasabilitatea materiei prime este de o importanță crucială pentru calitatea produsului finit, dar și pentru certificarea provenienței și modului de cultivare și recoltare a cafelei, din surse sigure din punct de vedere al siguranței alimentare.

În 20 dintre fabricile NESCAFÉ din întreaga lume, Nestlé folosește zațul de cafea uzat pe post de biocombustibil, economisind astfel 555.000 de barili de petrol pe an, adică echivalentul unei emisii anuale de 195.000 de tone de dioxid de carbon.

În toată lumea, 125 de milioane de oameni din 22 de țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, trăiesc din cultivarea cafelei în 12,5 milioane de ferme care au o suprafață medie de până la două hectare.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În 2021 (ultimul an pentru care există raportări oficiale), Nestlé Romania a avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei (224 mil. euro), în creştere cu 18% faţă de anul precedent. În România, Nestle s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani companii a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050.

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

Nestlé for Healthier Kids      

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația PRAIS.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

articolul original.

Ajută o mamă să rămână lângă copiii ei! Vali de la machiaj, așa cum o știu colegii din TV, are nevoie de sprijinul tău!

31 January 2023 at 16:15

Frumoasă, tonică și cu un surâs aparte. Așa o cunoșteau toți colegii din televiziune. O boală gravă a lovit-o însă în momentul în care în viața ei a intrat un pui de om. La numai doi ani și jumătate de când a devenit pentru a doua oară mamă, Valentina Petre – Vali de la machiaj, așa cum e cunoscută printre colegii în televiziune – a fost diagnosticată cu o formă de cancer de col uterin.

,,Am aflat că soția mea suferă de o boală atât de gravă în urma unui RMN făcut la urgență, pentru că avea dureri insuportabile în zona sacrală a articulației șoldului stâng. Când am aflat diagnosticul am încremenit la propriu. Nu am știut cum să reacționez. A fost o perioadă extrem de grea pentru toată familia. Nu puteam să acceptăm ceea ce ni se întâmplă,” ne-a povestit vizibil afectat Alexandru, soțul Valentinei.

Carmen Brumă: Vali e genul de om care ți se lipește de suflet

Valentina Petre are 43 de ani și de șase luni trăiește o dramă. Investigații, dureri, drumuri, spitale, sute de ore departe de cei doi copii ai ei: Adriana și Vladimir! Vali este un make-up artist cu mâini magice. De-a lungul a peste 10 ani de televiziune a adus zâmbete pe mii de chipuri, a șters mii de supărări și a ascuns tot atâtea imperfecțiuni. Oamenii din spatele camerelor rămân anonimi publicului larg, munca lor se vede însă pe micile, dar și pe marile ecrane. Vali rămâne însă un om obișnuit care și-a făcut meseria cu pasiune și care în aceste momente își dorește să poată privi cu încredere spre viitor.

,,Prietenoasă, atentă, foarte bună în meseria ei, „Vali de la machiaj” e genul de om care ți se lipește de suflet. Se spune că nu știi cât de puternic ești până când „a fi puternic” este singura opțiune. Iar Vali pe care o știu eu așa e: PUTERNICĂ!” Este convingerea lui Carmen Brumă, un om de televiziune cu care a împărțit mii de ore în cabina de machiaj de-a lungul anilor.

Vali a făcut tot posibilul pentru a-și salva viața. A crezut că se va descurca singură! Acum însă este nevoie de orice sprijin!

Fiecare leu donat alături de un gând bun vindecă

Colegii și prietenii au demarat o campanie pe rețelele de socializare și au reușit să strângă o parte din cei 15.000€ necesari pentru a ajunge la Istanbul, unde a făcut primele investigații.

,,Tratamentele sunt scumpe și fiecare bănuț chiar contează! Eu recunosc că am trăit momente în care mi-a fost rușine să donez pentru că suma pe care o aveam era… prea mică. Însă cu puțin de la mine, cu puțin de la tine, în final se adună. Și asta pentru un om care nu numai că prețuiește, dar are și nevoie de fiecare leu oferit alături de un gând bun!

Și încă ceva. Vali nu a vrut să spună public prin ce trece și ce greutăți are. Îi era teamă că generează milă și îi era și rușine să ceară ceva pentru ea. Cerem noi, prietenii ei!”, ne-a mărturisit Ilinca Teodoriu.

Valentina a început deja tratamentul în Turcia, dar pentru că este destul de costisitor îl va continua în România conform rețetei și instrucțiunilor date de medicii din Istanbul.

,,Cu ajutorul Asociației Salvează o inimă am reușit să cumpărăm și medicamentele necesare din Istanbul, însă doar pentru prima fază de tratament. Tratament care va dura cel puțin jumătate de an, după care urmează recuperarea. Am fost întrebați de ce am ales Turcia, de ce am plecat în secunda doi în străinătate. Sistemului românesc de sănătate îi lipsesc multe ca să poată avea grijă de pacienți cu asemenea afecțiuni. Nu știu dacă ne-am simțit mai în siguranță, dar ne-am simțit cu siguranță ascultați, luați în seamă,” ne-a mărturisit Alexandru.

Mama e numai una, iar copiii au nevoie de ea

Bărbatul a fost nevoit să renunțe la job ca să-și poată îngriji soția care are nevoie în permanență de însoțitor. Singurul venit al familiei în momentul de față este pensia pe caz de boală a Valentinei.

,,Soția a fost destul de supărată pentru că nu a mai putut lucra. Activa ca make-up artist la mai multe posturi de televiziune, dar era implicată și în diverse proiecte din lumea artistică. Cel mai mult a suferit în perioada în care a trebuit să stea departe de copilașul nostru, în vârstă de numai 3 ani. Am fost nevoiți să îl lăsăm în grija bunicilor cât am fost la investigații. Iar băiețelul a devenit din ce în ce mai agitat în perioada asta pentru că i s-a schimbat rutina zilnică și nu putea înțelege de ce dintr-o dată nu mai este nici mami, nici tati lângă el. Iubirea bunicilor e imensă, dar mama e una singură.”

Valentina Petre sau „Vali de la machiaj”, așa cum o știu colegii pe care i-a transformat cu mâinile ei magice, cu căldură și un zâmbet larg, trebuie să se facă bine. Costul e mare, dar fiecare donație contează. Nu e important cât, ci doar să-i fii alături! Orice sumă virată în conturile Asociației „Salvează o inimă” o poate salva pe această tânără mămică din cumplita încercare în care a aruncat-o viața. Cancerul poate fi învins prin ajutorul nostru comun!

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați:

https://salveazaoinima.ro/valentina-petre/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele VALENTINA PETRE

articolul original.

Globalworth: portofoliul cu cele mai importante certificări ESG din România. Către un viitor sustenabil: 47 de certificări primite în 2022.

31 January 2023 at 16:10

Globalworth, cel mai mare investitor în spații de birouri din Europa Centrală și de Est, consecvent angajamentului asumat de a oferi partenerilor și acționarilor săi spații de înaltă calitate și sustenabile, a primit 47 de certificări ESG pentru portofoliul din România.

Certificări Globalworth:

  • Certificări LEED reînnoite pentru Globalworth Tower, Complexul Green Court (3 clădiri) și City Offices;
  • Certificarea BREEAM New Construction pentru Globalworth Square;
  • Certificări BREEAM In-use reînnoite pentru BOB, BOC, Globalworth Plaza, TCI, Unicredit, Gara Herastrau, TIP (o facilitate) și certificarea BREEAM In-use primită pentru prima dată pentru alte două facilități din complexul TIP;
  • Access4you – Certificare de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități pentru 16 clădiri de birouri Globalworth;
  • Certificarea WELL Health-Safety pentru toate spațiile noastre de birouri.

„În cadrul Globalworth, viziunea noastră este de a construi un portofoliu mai verde și mai prietenos cu mediul, întrucât considerăm că aceasta este cea mai bună modalitate de a da înapoi comunitățile locale, investitorilor, chiriașilor, partenerilor noștri și persoanelor care lucrează sau locuiesc în apropierea clădirilor noastre. Obținerea acestor certificări a reprezentat un proces foarte riguros, iar succesul nostru indică faptul că suntem cu adevărat dedicați celor mai bune practici, calității înalte și dezvoltării permanente. În viitor, va trebui cu toții să regândim modul în care construim orașe pentru a permite o viață mai sustenabilă și mai inteligentă pentru toți, spații mai bune care oferă liniște sufletească. Suntem bucuroși să aducem viitorul mai aproape”, a declarat Marian Popa, Director General al Globalworth România.

Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește sustenabilitatea a fost punctajul obținut pentru Globalworth Square, cea mai avansată clădire de birouri din punct de vedere tehnologic din portofoliul Globalworth: BREEAM Outstanding Accreditation, cu un scor de 99%, plasând clădirea pe locul 3 la nivel mondial la momentul certificării.

Promovarea clădirilor verzi, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și investirea în certificarea ecologică

Considerăm investiția în proprietăți eficiente din punct de vedere energetic un avantaj de business și o parte din acțiunile noastre preliminare mai ample pentru nZEB.

  • Comunitățile locale beneficiază de reducerea emisiilor de carbon rezultate din utilizarea proprietății.
  • Chiriașii noștri beneficiază de un consum de energie mai eficient, cu impact pozitiv asupra profitabilității activităților acestora.
  • Persoanele care lucrează sau vizitează clădirile noastre beneficiază de condiții îmbunătățite, datorită controlului temperaturii și a fluxului și a calității mai bune a aerului (ceea ce poate duce, de asemenea, la creșterea productivității).
  • Beneficiul partenerilor noștri rezultă din ajutorul pe care ni-l acordă pentru a ne dezvolta, menține și opera un portofoliu verde în conformitate cu specificațiile respective ale fiecărei proprietăți.

DESPRE GLOBALWORTH.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală și de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM. A devenit principalul investitor pe piața imobiliară de birouri din CEE prin poziția sa de lider de piață atât în Polonia, cât și în România. Globalworth investește, dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și parcuri industriale de înaltă calitate, in locatii premium, care generează venituri din închirierea de spatii către companii de top din întreaga lume. Gestionat de peste 200 de profesioniști în Cipru, Guernsey, România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, la 30 iunie 2022. Aproximativ 96,3% din portofoliu este reprezentat de active producătoare de venit, predominant în sectorul de birouri și închiriate către aproximativ 660 de companii naționale și multinaționale. În Polonia, Globalworth este prezentă în Varșovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk si Katowice, în timp ce în România proprietățile se regăsesc în București, Timișoara, Târgu-Mureș, Constanta, Pitești, Arad și Oradea.

Pentru mai multe informații vizitați www.globalworth.com sau urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, LinkedIn.

articolul original.

Adina Pintilie: „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, în deschiderea oficială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

31 January 2023 at 16:05

Kunsthalle Bega are plăcerea să prezinte proiectul „Adina Pintilie : Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” în deschiderea oficială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10, Timișoara), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere (17-19 Februarie 2023) vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

Alina Cristescu, Kunsthalle Bega, afirmă: „Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega.”

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” s-a bucurat de un ecou deosebit în presa internațională, care l-a inclus în clasamente și articole ce vizează cele mai apreciate participări naționale la ultima ediție a Bienalei. Publicații de referință din lumea artelor vizuale au menționat atenția deosebită de care s-a bucurat proiectul pe scena internațională.  Găsiți mai multe detalii despre ecourile proiectului în mass-media internațională în secțiunea Press Coverage a website-ului www.cathedralofthebody.com.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (Octombrie 2023 – Februarie 2024 ).

Un proiect produs de: Manekino Film, Asociația Culturală Manekino, Kunsthalle Bega și Fundația Calina, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Co-producători: Avanpost, Snaporazverein

Partener principal: BRD România

Parteneri instituționali: Haus der Kulturen der Welt (HKW) Berlin

Parteneri academici: Facultatea de Arte și Design – UVT, Timișoara

Parteneri privați: Tudor Havriliuc & David Corbell, Andrei Dunca

Parteneri catalog și program public: Kilobase, Dispozitiv Books, Motivation Romania Foundation, Mozaiq Association

Plăcut de Radio Guerrilla

Parteneri media și de monitorizare: TVR, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Europa Liberă România, Radio România Internațional, Deutsche Welle, Allgemeine Deutsche Zeitung, Revista Arta, Scena9, Kajet Journal, Observator Cultural, Propagarta, Libertatea,  Elle, Avantaje, Unica.ro, The Institute, LiterNet, Modernism.ro, mediaTRUST

Website: www.cathedralofthebody.com

Facebook | Instagram: @cathedralofthebody

Explicații foto

COTB-01

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia. Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

COTB-02

Credit imagini: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), sculptură cinematografică.

Fotografii expoziție: Martin Backhaus; performers Christian Bayerlein și Grit Uhlemann

COTB-03

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Fotografii expoziție: Clelia Cadamuro; performers de la stânga la dreapta: Christian Bayerlein, Hermann Müller și Dirk Lange, Laura Benson

COTB-04

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

COTB-05

Credit imagini: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Fotografie expoziție: Martin Backhaus; performers Hermann Müller și Dirk Lange

articolul original.

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

31 January 2023 at 13:52

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro şi apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a făcut precizările, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.

“Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (…) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament.

Şi, iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja.

articolul original.

Alex Pițurcă, reținut 24 de ore de DNA, în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele militare

31 January 2023 at 13:42

Alexandru Pițurcă a fost reținut, marți, pentru 24 de ore de către procurorii DNA, relatează pe surse G4Media. Reținerea fiului fostului selecționer al naționalei de fotbal a României are loc după mai multe ore de audieri în dosarul măștilor neconforme care ar fi fost livrate de firma sa către spitalele Ministerului Apărării.

Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru infracțiunea de cumpărare de influență și apoi reținut, chiar în ziua în care tatăl său tocmai a fost eliberat după 24 de ore de arest. Victor Pițurcă se află sub control judiciar.

Împreună cu fostul selecționer al naționalei a mai fost reținut luni și Gabriel Țuțu, șeful Romarm, care a fost eliberat marți sub control judiciar.

Amintim că procurorii DNA i-au reținut luni pe fostul selecționer Victor Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat Romarm cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN.

Procurorii acuză că Gabriel Țuțu a încheiat două contracte dezavantajoase pentru Romarm, cu o asociere de firme controlată de Victor Pițurcă. Astfel, au fost achiziționate utilaje neconforme de produs măști faciale, în valoare de peste 8,6 milioane de lei, la începutul pandemiei, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021.

Apoi, Gabriel Țuțu ar fi cerut reprezentanților asocierii de firme să introducă într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) ale unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități reale și efectuarea unor plăți către acesta, sub aparența unui contract de consultanță

articolul original.

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

31 January 2023 at 13:22

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul Fălticeni au observat o persoană căzută pe partea carosabilă. Persoana vătămată le-a spus jandarmilor că a fost lovită de către un bărbat, care a fugit de la locul faptei.

Prezența de spirit și agilitatea unui jandarm l-au ajutat la urmărirea și prinderea persoanei indicate de către victimă. Asupra făptuitorului în vârstă de 18 ani și domiciliat în comuna Bunești, s-a descoperit, în urma efectuării controlului corporal preventiv, o bâtă cu dimensiunea de aproximativ 120 cm.

Bărbatul lovit a fost preluat de o ambulanță și transportat la secția de primiri urgențe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate, deoarece prezenta semne vizibile de leziuni la nivelul capului.

Jandarmii au întocmit actele de constatare sub aspectul comiterii unor fapte susceptibile infracțiunii de ,,lovire sau alte violențe”, fiind înaintate organelor de urmărire penală, în vederea continuării cercetărilor, se arată într-un comunicat transmis de Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al IJJ Suceava.

 

articolul original.
❌