ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

S-a întâmplat la Botoșani! Mașină încărcată cu pește ilegal, interceptată de polițiști!

27 January 2023 at 11:33

Pagina de Facebook a unei acumulări din județul Vaslui a postat un filmuleț sugestiv, in care câțiva braconieri de pește sunt opriți și încătușați de polițiști. Indivizii respectivi au folosit plase ilegale, setci, cu care au prins câteva sute de kilograme de novac și fitofag. Concluzia? Nu “atentati” la acumulările din județul Vaslui, riscați să ajungeți în arest, cu cătușe la mâini!

image
articolul original.

COD GALBEN de NINSORI pentru județul Vaslui! Circulați cu atenție!

27 January 2023 at 10:51

Nr.  45  din  27  ianuarie  2023

ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTO

Având în vedere atenţionările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Având în vedere atenţionările meteorologice:

  • COD PORTOCALIU (ninsori abundente, viscol) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 27 ianuarie 2023, ora 10:00 – 29 ianuarie 2023, ora 10:00, pentru zonele În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.
  • COD GALBEN (cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 27 ianuarie 2023, ora 10:00 – 29 ianuarie 2023, ora 10:00, pentru zonele În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.
         În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.
         În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.;

 atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI GALBEN (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) POT FI TEMPORAR PERICULOASE pentru desfășurarea unor activități.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI PORTOCALIU Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) VOR FI PERICULOASE, cu un grad de intensitate mare.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza temperaturilor scăzute şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo şi echipaţi-vă maşina corespunzător!

Recomandăm conducătorilor auto:

–  să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

–   să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

–  să nu efectueze depăşiri riscante;

– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

–  să conducă prudent în perioada sezonului rece;

–  să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

–  să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

–  să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

–  să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor;

          –  pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi și că aceştia au oprit maşinile.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Luând în considerare condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare, conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.

          Conform Directivei  92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.

Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.

          De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Respectați indicațiile polițiștilor aflați în trafic și conduceți preventiv!

Conduceți cu grijă !

image
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vin ninsori peste Vaslui, avertizează meteorologii! Sfaturi de ultimă oră de la Poliția Rutieră Vaslui, dacă plecați la drum în țară!

26 January 2023 at 19:18

Se anunță un week-end cu lapoviță și ninsoare peste județul Vaslui, în timp ce în sudul țării va ninge abundent. Iată avertismentul de ultimă oră al ANMH:

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 ianuarie, ora 10 – 28 ianuarie, ora 22

Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului

Zone afectate: conform textului și hărții

În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Notă: pe alocuri vor fi depuneri de polei în Transilvania și Moldova.

Susa foto: Facebook Politia Romana

Ce trebuie să faceți, dacă vă hotărâți să plecați la drum, în week-end?

Poliţia Rutieră Vaslui vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Totodată este necesară respectarea indicaţiilor polițiștilor, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

image
articolul original.

Hoți din Epureni, ridicați de polițiștii de la Murgeni! La adăpostul întunericului, golanii au furat materiale de construcții din curtea unui consătean!

26 January 2023 at 17:30

Poliţiştii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, din cadrul Poliției Orașului Murgeni, au reținut doi tineri, în vârstă de 22, respectiv 17 ani, din comuna Epureni, bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni au documentat și probat activitatea infracțională a celor două persoane bănuite de comiterea unei infracțiuni de furt calificat, la data de 12 ianuarie 2023, în localitatea Bârlălești, comuna Epureni.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii din Murgeni au stabilit faptul că, în data de 12 ianuarie 2023, în intervalul orar 17.00 – 18.00, persoanele bănuite de comiterea infracțiunilor ar fi pătruns, prin efracție, fără drept, într-o gospodărie deținută de persoana vătămată, femeie de 32 de ani, din municipiul Onești, județul Bacău, de unde ar fi sustras materiale de construcții, pe care, ulterior, le-ar fi comercializat. Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunii a fost estimat la 4.000 de lei.

Ieri, 25 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, față de persoanele cercetate a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

Astăzi, 26 ianuarie 2023, aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

image
articolul original.

FOTO, VIDEO Caz șocant în Vaslui! O femeie de 68 de ani a murit pe strada Traian!

25 January 2023 at 10:07

Ambulanța Vaslui a declarat decedată, in urmă cu puțin timp, o femeie de 68 de ani, care s-a prăbușit din senin, pe un trotuar de pe strada Traian. Medicii au încercat în jur de 30 de minute să o resusciteze, dar în zadar. Poliția este acum la fața locului.

image
articolul original.

Dumitru Buzatu, la Conacul Elenei Cuza, din Solești: ”Mica Unire a fost, de fapt, Marea Unire a românilor”

24 January 2023 at 17:14

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat astăzi la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate la complexul mortuar de la Solești, unde își are mormântul prima doamnă din istoria României, Elena Rosetti.

Acesta a felicitat-o pe Mona Bujor, primarul comunei Solești, pentru că an de an aduce un omagiu Elenei Cuza, pe care localnicii o caracterizează drept „o femeie blândă și iubitoare de țară”, însă speră ca pe viitor aceste manifestări să fie organizate cu o mai mare anvergură.

„O felicit pe doamna primar, pentru că a organizat un lucru minunat aici și care an de an aduce un omagiu Elenei Rosetti, însă cred că facem prea puțin pentru ceea ce a însemnat Elena Rosetti. Am avut neșansa să nu găsim o soluție pentru ceea ce avem noi aici, bogăția aceasta, pe care nu o putem fructifica să devină publică.

Chiar în aceste condiții ar trebui să dăm o anvergură mai mare acestei zile. Poate chiar acum când mulți se plâng că sunt afectați de globalizare, de deznaționalizare, că le lipsește suveranitatea, acum ar trebui să ne adunăm mai mulți aici, pentru a-i omagia pe cei care s-au jertfit, pe întemeietorii statului român și să omagiem opera lor. Cred că asta este semnificația acestei zile”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Șeful Consiliului județean a ținut să evidențieze și aportul Elenei Rosetti la punerea în operă a actului fundamental de constituire a statului modern român:

„Dacă ne gândim bine și mai aruncăm câte un ochi prin cărțile de istorie, vom vedea cât de greu a fost atunci, câți pași au trebuit să fie făcuți pentru ca începutul acestui stat să fie așezat pe baze noi, moderne. Dacă am aprecia așa cum trebuie trecutul nostru și n-am fi așa de cârcotași nici în legătură cu prezentul, am putea vedea ce mare personalitate a fost Elena Rosetti, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, și cum a contribuit ea, prin atitudinea ei modestă, înțelegătoare, la opera pe care Alexandru Ioan Cuza a săvârșit-o atunci când a fundamentat, a pus temelia statului modern român.

Acum este destul de complicat, după atâția ani, când a urmat și actul unirii de la 1 decembrie 1918, să te afli la cârma statului român, darămite atunci, în 1859, când imperiul otoman se clătina și noi încă eram supuși otomanilor, când statele europene aveau o anumită viziune și nici pe departe nu se gândeau ca aici să fie înființat un nou stat, când imperiul habsburgic încă visa să mențină fărâmițarea aceasta. Poate că numai șansa și capacitatea omului pe care această femeie l-a suportat și l-a susținut atâția ani de zile au făcut ca să fim noi ceea ce suntem astăzi”.

Manifestările de la mormântul Elenei Cuza au început cu o slujbă de pomenire, după care au fost depuse coroane de flori, iar în final, cei prezenți au dansat „Hora Unirii”.

image
articolul original.

Mesajul emoționant transmis, de Ziua Unirii Principatelor Române, de o tânără crescută într-un centru de plasament din județul Vaslui! Merită să-l ascultați!

24 January 2023 at 07:46

Ancuța Cazacu este o o tânără crescută într-un centru de plasament din județul Vaslui, cu un puternic simț patriotic, o voce puternică, un artist al Școlii de Teatru ”Artheea”, din municipiul reședință, condusă de actorul Daniel Budeanu. Ancuța a reușit, cu ceva timp în urmă, să impresioneze juriul unui festival de la Chișinău.

Astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, în zona conacului Elenei Doamna, din Solești, tânăra ne oferă o mostră de patriotism, recitând cu patos poezia „Hora Unirii”, a lui Vasile Alecsandri. S-o ascultăm și să ne gândim la cei care, cu 164 de ani în urmă, au pus bazele României moderne.

VIDEO ANCUȚA CAZACU

image
articolul original.

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, în fața credincioșilor din Leeds, Marea Britanie: ”Când vorbim în biserică, ne uităm pe telefon sau la cine mai intră pe ușă, ne rupem din efortul de a-L căuta numai pe Dumnezeu”

23 January 2023 at 16:54

Duminică, 22 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Sfânta Liturghie, în Parohia Ortodoxă românească „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, Marea Britanie.

Alături de numeroșii creștini, la slujbă a participat și doamna Annemarie Vișoianu Kanatas, consul onorific în Leeds, Marea Britanie.

Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Ciprian Nedelcu, parohul comunității româneşti din Leeds.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre motivația interioară care l-a determinat pe Zaheu să se urce într-un copac pentru a vedea chipul Domnului Hristos:

«Şi când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân» (Luca 19, 5)

Pericopa evanghelică ne vorbește despre întâlnirea pe care Zaheu vameșul a avut-o cu Hristos, Cel care schimbă, cu adevărat și profund, inimile și vieţile oamenilor.

Prin funcţia pe care o deţinea, Zaheu nu se bucura de o reputaţie foarte bună – un vameș colecta taxele (impozitele) pentru ocupantul roman. Prin urmare, vameșul era suspectat și de trădare, dar și de impuritate. Conform cutumelor Vechiului Testament dacă un evreu intra în contact cu un păgân, era considerat necurat. Prin urmare, în mentalitatea israeliţilor, prin funcţia pe care o avea, vameșul greșea de două ori: pentru că era un trădător, fiind în slujba ocupantului, și pentru că era impur, intrând în contact, în fiecare zi, cu romanii, care ocupau Ţara Sfântă.

Un asemenea vameș, pe nume Zaheu – care se tâlcuiește „nevinovat” –, a auzit despre faptul că Hristos trece prin cetatea Ierihonului. În gândirea patristică, Ierihonul era simbolul păcatului, iar Ierusalimul era considerat locul luminii (al virtuţii). De aceea ni se spune, în Parabola samarineanului milostiv, că un om cobora de la Ierusalim înspre Ierihon – adică se ducea într-un loc în care sigur era supus răutăţii oamenilor (lucru care s-a și întâmplat, acel samarinean fiind jefuit și bătut de către tâlhari).

Hristos intră în cetatea Ierihonului, iar Zaheu vameșul se gândește că este o șansă extraordinară să-L întâlnească. Acest păcătos s-a gândit, în sinea sa, să se urce într-un sicomor, pentru ca, în felul acesta, să-i fie mai ușor să-L vadă pe Hristos. În Evanghelie ni se spune că Zaheu era mic de statură.

Din curiozitate, dar și din dragoste (care stă în spatele oricărei curiozităţi bune și frumoase, nu a celei care iscodește și este indiscretă), Zaheu dorea foarte mult să-L vadă pe Hristos, despre Care auzise, probabil, foarte multe lucruri minunate.

Curiozitatea este mobilul cunoașterii (al amplificării câmpului nostru de cunoaștere). Zaheu vameșul se integra în ipostaza celui care, din curiozitate frumoasă, voia să-L vadă pe Hristos – îi era suficient acest lucru. De aceea, s-a gândit (destul de ingenios, dar și nepotrivit, pentru un funcţionar public) să se cocoţeze într-un copăcel – să nu rateze ocazia de a-L vedea pe Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos.

Nu știm de ce a recurs la un asemenea gest. Probabil că îi era și frică – intuim faptul că l-ar fi linșat cei care erau de faţă, pentru că vameșii nu se bucurau de cinste sau de foarte multă amabilitate din partea celor care erau nevoiţi să plătească taxele către ocupantul roman.

Din dorinţa de a ajunge cât mai aproape de Hristos, exista riscul, dacă ar fi dat puţin din coate, să îi fi deranjat pe cei care erau de faţă. Probabil s-ar fi năpustit asupra lui, în primul rând, pentru că l-ar fi considerat ca fiind prea obraznic, făcându-și loc în faţă, și, în al doilea rând, și-ar fi adus aminte că el este cel care colectează taxele, oprimându-i pe cei care trebuiau să le dea. De aceea, s-a gândit: „Mai bine mă urc într-un copăcel, chiar dacă este o situaţie destul de hilară și voi deveni un obiect de glume pentru cei care sunt de faţă, dar eu vreau să-L văd pe Hristos”.

Preasfinția Sa a vorbit despre modul în care ne dăm seama de intensitatea cu care ne trăim credința:

”Când ne dorim extraordinar de mult un lucru, nu ne interesează niciun obstacol, care poate surveni în calea noastră – absolut nimic nu considerăm că ne degradează, ci facem tot ce ne stă în putinţă, ca să atingem acel ţel. Într-o asemenea stare a fost și Zaheu vameșul – și-a pus în mintea sa să-L vadă pe Dumnezeu, și-a propus să-L întâlnească, să-I vadă chipul. Nu l-a mai interesat nici ce ar fi putut să spună cei care erau de faţă, nici faptul că, printr-o asemenea atitudine, devenea obiectul unei ironii și persiflări. Era prea plin de dorinţa de a-L vedea pe Dumnezeu-Omul încât să-l mai intereseze părerile celor din jurul său.

Din păcate, noi, când ne trăim credinţa, suntem extrem de atenţi la ce cred cei din jurul nostru, cum ne percep ei. Ținem foarte mult la imaginea noastră în faţa celorlalţi, mai ales atunci când ne trăim credinţa. Dacă vedem pe cineva care, atunci când își trăiește credinţa, nu este preocupat de imaginea lui în faţa celor din jurul, îl judecăm și îi punem etichete. Însă acel om este sincer. El vrea o legătură specială cu Dumnezeu și are conștiinţa că, atunci când vine în biserică sau se roagă acasă, este el și Dumnezeu. Este exact ca în situaţia a doi îndrăgostiţi – dacă stau într-un parc, sunt atât de absorbiţi unul de celălalt, încât ar putea să treacă sute de oameni pe lângă ei, și nu se simt deranjaţi – ei cred că sunt numai ei doi în acel parc.

Dragostea ne determină să credem că suntem doar în faţa celui pe care îl iubim, că suntem în inima lui și, în rest, nu mai este nimic în jurul nostru. Ar trebui – cel puţin când venim la biserică – să fim așa de îndrăgostiţi de Hristos, încât, chiar dacă în jurul nostru ar mai fi 100-200 de oameni, noi să avem capacitatea de a trăi relaţia specială cu Dumnezeu, (fără să ne mai uităm în stânga și în dreapta sau să mai schimbăm o poveste).

În momentul în care vorbim în biserică, ne uităm pe telefon sau la cine mai intră, de fapt decidem să ne rupem din efortul de a-L căuta numai pe Dumnezeu așa cum L-a căutat Zaheu vameșul.

Când ne propunem acest lucru, vom vedea că Liturghia de două ore trece ca o clipă, și ni se va părea că a trecut prea repede. Când suntem cu ochii pe ceas, când povestim, deja se instalează plictiseala, și ne tot întrebăm: „Mai durează slujba? Nu mai termină odată părintele?”. Toată Liturghia devine pentru noi un chin, și ne va veni în cap și ceea ce trebuie să facem acasă, și ce ne-am programat pentru săptămâna viitoare. Vom simţi că nu ne-am ales cu mare lucru din participarea noastră la Liturghie, că nu ne-am schimbat, că nu am devenit mai spirituali, mai plini de lumină, cu mai multă credinţă, cu mai multă disponibilitate de a face binele și de a fi buni, ci plecăm în aceeași stare în care am venit”

image
articolul original.

VIDEO Un șofer a agresat un agent de poliție și a luat, cu forța, certificatul de înmatriculare, din interiorul autospecialei de poliție!

23 January 2023 at 08:29

Oprit pentru că dădea flash-uri și era agresiv în trafic, un șofer a devenit recalcitrant cu polițistul în misiune, când și-a dat seama că va fi amendat. El și-a recuperat cu forța permisul din mașina de poliție si a plecat. S-a întâmplat în localitatea Cătanele, din județul Argeș. Șoferul, în vârstă de 39 de ani, a refuzat să le dea poliţiştilor actul de identitate, fiind identificat în baza permisului de conducere şi a certificatului de înmatriculare al autoturismului.

Sursa foto: Facebook 28 PRO

„Un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Biroului Poliţiei Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, aflat în serviciu pe Autostrada A10, a depistat un autoturism care circula pe sensul Turda – Sebeş, al cărui conducător avea un comportament agresiv, în sensul că nu păstra o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculele care circulau în faţa sa şi folosea, în mod repetat şi nejustificat, semnale luminoase, pentru a-i determina pe ceilalţi conducători auto să elibereze banda de circulaţie. Autoturismul a fost oprit în spaţiul service situat la kilometrul 4 al autostrăzii, iar conducătorului auto i-a fost comunicat motivul opririi, precum şi faptul că urmează să fie sancţionat contravenţional”, au transmis poliţiştii.

Sursa video: Facebook 28PRO

În momentul în care şi-a dat seama că va fi amendat pentru că a condus agresiv, şoferul, la volanul unei mașini cu numere de UK, a devenit recalcitrant cu poliţiştii.

„Acesta nu a respectat indicaţiile poliţiştilor, de a rămâne în autoturism şi a pătruns în autospeciala de poliţie, pentru a-şi recupera permisul de conducere şi documentele autoturismului, părăsind, la volanul autoturismului său, spaţiul service”; precizează sursa citată.

În urma incidentelor, şoferul a primit o amendă în valoare de 2.610 lei, pentru conducere agresivă, refuz de înmânare a actului de identitate la solicitarea poliţistului, precum şi pentru nerespectarea indicaţiilor poliţistului rutier, iar ca măsură complementară, i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.

În plus, poliţiştii i-au dat o a doua amendă contravenţională, în valoare de 7.000 de lei, în baza Legii nr. 61/1991 privind ordinea publică, pentru împiedicarea organelor de poliţie în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, pentru săvârşirea de acte şi gesturi obscene şi adresarea de expresii şi cuvinte jignitoare.

„În cauză, va fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Prin structura specializată de la nivelul Brigăzii Autostrăzi, vor fi făcute verificări în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către poliţiştii implicaţi în acest eveniment”, mai transmite Poliţia.

Potrivit datelor furnizate sâmbătă de Poliţie, incidentul a avut loc vineri după amiază, 20 ianuarie, în jurul orei 16.00, pe autostrada dintre Turda şi Sebeş.

image
articolul original.

Bolid al Poliției Române, surprins într-o benzinărie din Vaslui! Ce misiune o fi avut la județ?

22 January 2023 at 16:36

Poza de mai sus a fost realizată de un cititor Vasluianul.ro sâmbătă după-amiază, într-o benzinărie de la intrarea în Vaslui. În imagine se vede cum o mașină Audi, cel mai probabil din flota de mașini speciale, folosite la însoțirea coloanelor oficiale sau a celor care sunt folosite pe autostrăzi, staționează în benzinărie, atrăgând privirile tuturor șoferilor. ”Polițiștii, cred, erau în interiorul benzinăriei, nu era nimeni în față, decât o vestă reflectorizantă, așezată pe scaunul șoferului”, a spus cititorul Vasluianul. Nu am reușit să aflăm cu ce misiune s-a deplasat la Vaslui acest bolid, deși se pot face tot felul de speculații. Se pare că este vorba de un Audi A4 B9, folosit de poliție din anul 2016.

Să mai spunem că, în iulie 2015, Directia de Informatii si Protectie Internă din cadrul MAI a organizat o licitație de circa 3 milioane de euro pentru mașini speciale, mare parte urmand să ajungă în cadrul serviciului Poliției Rutiere, pentru escortarea coloanelor oficiale. Cea mai mare parte a licitatiei a fost atribuită către Porsche România ce a furnizat 38 de autovehicule marca Audi. Mașina de mai sus, staționată la Vaslui, are 3000 de centrimetri cubi şi 272 de cai putere. Aceasta atinge viteza de 300 de kilometri pe oră.

image
articolul original.

Fenomen spectaculos, în plină iarnă! Au înflorit ghioceii la Vaslui, în plină lună de iarnă!

21 January 2023 at 06:57

Noul an a venit cu temperaturi-record pentru această perioadă a anului, spun meteorologii, iar efectele au început să apară în natură. Este mult mai cald decât în mod obișnuit, iar temperaturile aduc aminte mai degrabă de primăvară decât de mijlocul iernii. Un cititor Vasluianul ne-a trimis o poză cu ghiocei apăruți în curtea casei sale, astfel de fenomene neobișnuite fiind sesizate în mai multe locuri din oraș.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate din ultimele zile, ghioceii au înflorit cu două luni mai devreme decât ar fi normal. Și copacii sunt aproape de înflorire, ceea ce constituie un mare pericol pentru deținătorii de livezi. La primul ger, am putea asista la un dezastru în livezi, mai ales că urmează luna februarie, cu geruri și zăpezi, sperăm noi, consistente.

image
articolul original.

Hoț de piese auto, din Zorleni, ridicat de polițiștii bârlădeni! A furat piese de 3.000 de lei, din comuna Băcani! Prins în timpul furtului!

20 January 2023 at 18:34

Poliţiştii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un bărbat, din comuna Zorleni, bănuit de săvârșirea unui furt, în comuna Băcani, județul Vaslui.

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a unui bărbat, în vârstă de 45 de ani, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt, după ce ar fi sustras mai multe piese auto dintr-o proprietate situată în extravilanul localității Drujești, comuna Băcani, la data de 17 ianuarie 2023.

În data de 17 ianuarie 2023, ora 14.30, Poliția Municipiului Bârlad a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, de 34 de ani, din municipiul Bârlad, cu privire la faptul că, în aceeași zi, un bărbat ar fi sustras mai multe componente auto de la o proprietate deținută în comuna Băcani care nu este asigurată (nu este împrejmuită cu gard și nici păzită). Bărbatul cercetat ar fi fost depistat de către persoana vătămată, în timp ce ar fi sustras bunurile.

Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii este estimat la 3.000 lei și a fost recuperat în totalitate, fiind restituit persoanei vătămate.

În aceeași zi, 17 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, față de bărbatul cercetat a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului.

image
articolul original.

Infractor vasluian, reținut de Poliție! Este căutat în Italia, pentru fapte grave!

20 January 2023 at 18:25

 În cadrul activităţilor operative desfăşurate joi, poliţiştii vasluieni au căutat și depistat un bărbat care figura urmărit internațional, în baza unui mandat european de arestare.

În data de 19 ianuarie 2023,polițiștii Serviciului Investigații Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au căutat și depistat în municipiul Vaslui, județul Vaslui, un bărbat, în vârstă de 46 de ani, din aceeași localitate.

 Pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare, bărbatul fiind bănuit de săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului.

 Persoana a fost prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, pentru dispunerea măsurilor legale.

image
articolul original.

Dumitru Buzatu a fost votat, în unanimitate, președintele organizației județene PSD! ”Ne așteaptă lupte grele”, a spus președintele PSD Vaslui

20 January 2023 at 18:16

”Aceasta este sarea și piperul în partid. Sunt oameni care nu sunt de acord cu deciziile altora, însă, la final, cu toții respectăm deciziile partidului”. Acestea au fost cuvintele președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prezent vineri seara la Vaslui, la ședința de alegeri a organizației județene social-democrate. Aproape 800 de delegați din tot județul, prezenți la Sala Sporturilor, din municipiul reședință, l-au votat pe președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru un nou mandat în fruntea organizației județene social-democrate. PSD Vaslui s-a prezentat ca o organizație unită, toți liderii de filiale locale și primarii de municipii, orașe și comune fiind prezenți pentru a da a un nou vot de încredere celui care, de 20 de ani, conduce destinele PSD în județul Vaslui.

”Mulțumesc conducerii partidului, care a făcut un efort deosebit, pentru a fi prezentă aici, la Vaslui, alături de noi. Ne așteaptă ani grei de muncă. Mulțumesc tuturor, pentru votul acordat”, a spus președintele reconfirmat al PSD Vaslui. ”Președintele organizației de la Vaslui, Mitică Buzatu, se confundă cu victoriile Partidului Social Democrat. Ceea ce nu se știe în spațiul public este că domnul Mitică Buzatu este opoziția din interiorul partidului. Câteodată, este vocea acelei rațiuni și a acelui echilibru”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu.

image
articolul original.

Decizie de ultimă oră la Guvern! S-a stabilit suma pe care prefectul și cei doi subprefecți o pot cheltui, pentru deplasarea de acasă la serviciu

19 January 2023 at 19:13

S-a aprobat, în ultima ședință de Guvern, o HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuința de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecților şi subprefecților, aferente anului 2023

Actul normativ aprobat stabilește plafonul maxim al cheltuielilor privind locuința de serviciu și cheltuielilor de cazare și deplasare a prefecților și a subprefecților, aferente anului 2023.

Sumele pentru decontarea cheltuielilor privind locuința de serviciu, cazarea și deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului şi localitatea în care își au domiciliul prefectul şi subprefectul se asigură din bugetul Ministerului Afacerilor Interne prin bugetele instituției prefectului, aprobate potrivit legii.

Plafonul maxim pentru anul 2023 a fost menținut la nivelul celui stabilit în anul 2022, potrivit HG nr. 131/2022 pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuința de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecților şi subprefecților, aferente anului 2022.

Astfel, în anul 2023, pentru fiecare funcție de prefect, respectiv subprefect, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuința de serviciu, cheltuielile pentru cazare și cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului și localitatea în care își au domiciliul prefectul și subprefectul a fost stabilit la 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar.

image
articolul original.

Prostie la maxim, în județul vecin! Doi minori din Roman au postat pe Facebook momentul în care jefuiesc un bătrân

19 January 2023 at 19:05
image
articolul original.

Comunicat IPJ Vaslui: Șoferul de BMW, dar și pasagerul ajuns la spital, implicați în accidentul din fața Stației de Ambulanță Bârlad, erau din Zorleni!

18 January 2023 at 07:15

La data de 17 ianuarie 2023, ora 22:40, Politia Municipiului Bârlad a fost sesizată, prin apel 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul Republicii din municipiul Bârlad.

Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de un tânăr, in vârstă de 20 de ani, din comuna Zorleni, județul Vaslui, ce se deplasa pe direcția Vaslui-Barlad, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp amplasat pe marginea părții carosabile.

În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a unui pasager al autoturismului, de pe locul din dreapta-față, tânăr de 19 ani, din comuna Zorleni, ambii fiind fost transportați la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În autoturism se mai aflau doi pasageri, minor de 15 ani din județul Suceava și un tânăr de 18 ani, din comuna Zorleni, care nu au suferit vătămări.

Conducatorul autoturismului a fost testat alcooscopic, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, urmând a fi efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul sesizat și dispunerea masurilor legale – Comunicat oficial IPJ Vaslui.

image
articolul original.

Doi tineri au zburat cu BMW-ul într-un stâlp, la intrarea în Bârlad dinspre Simila! Viteza și teribilismul fac victime!

18 January 2023 at 05:49

Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit, aproape de miezul nopții, cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu module pentru descarcerare/deblocare), pentru evaluarea, descarcerarea și acordarea primului ajutor victimei unui accident rutier produs în municipiul Bârlad, în apropierea stației de Ambulanță. În accident a fost implicat un BMW, în care se aflau doi tineri, de 19, respectiv 22 de ani.

Șoferul, bărbat în vârstă de 22 de ani, a rămas încarcerat. La o primă evaluare prezenta un traumatism craniocerebral minor, o fractură deschisă gamba dreaptă și o luxație glezna stângă. Pasagerul, tânărul de 19 ani, avea un traumatism la genunchi. Au intervenit o ambulanță SAJ C2, o ambulanță SAJ-B2 și o autospecială de descarcerare de la pompieri.

După aproximativ 25 minute, victima a fost descarcerată. În tot acest timp, bărbatul a fost asistat medical de personalul care deservea stația de ambulanță din Bârlad, mai ales că accidentul s-a petrecut în fața stației. Se pare că șoferul a venit cu viteză dinpsre Simila și, la sensul giratoriu de la Bârlad Value Center, din cauza lipsei de experiență și a vitezei, nu a mai controlat bolidul, izbindu-se cu violență de un stâlp de iluminat public.

După descarcerare, victima a fost transportată la Spitalul Municipal Bârlad, bărbatul fiind diagnosticat cu traumatisme ale membrelor inferioare.

image
articolul original.

VIDEO Atenție, accident grav în comuna Munteni, între Tecuci și Bârlad! Coadă de mașini pe câțiva kilometri!

17 January 2023 at 18:57

Un șofer vasluian, în drum spre casă, ne-a trimis această fotografie, în urmă cu puțin timp, pentru a ne spune că în satul Țigănești, din comuna Munteni, județul Galați, s-a petrecut un grav accident rutier. Șoferul unui Duster, care circula cu viteză pe DE 581, nu a observat la timp un bătrân și l-a omorât pe loc. Șoferul vasluian care ne-a transmis imaginile spune că sunt cozi de 3-4 kilometri de mașini, pentru că Poliția Rutieră este la fața locului.

VIDEO DE LA ACCIDENT, COMENTARII ȘOFERI

image
articolul original.
❌