ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Ultimele Stiri

George Simion a dat buzna la Ministerul Energiei şi a deturnat conferinţa: "A fugit ministrul, a fugit Virgil, a fugit hoțul!"

5 December 2022 at 10:40
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi-a anulat participarea la conferința de presă pe care a convocat-o la luni de la ora 12.30. La eveniment a venit şi liderul AUR, George Simion. Aintrat în sala de conferinţă, s-a aşezat la pupitrul de unde se ţin declaraţiile şi a început o transmisiune în direct pe Facebook.

Apoi a început să dea declarații jurnaliștilor prezenți de la pupitrul Ministerului Energiei. "A fugit ministrul, a fugit Virgil, a fugit hoțul", a spus George Simion. Ulterior, el s-a îndreptat către biroul ministrului, cerând să vorbească cu acesta.

Un secretar de stat a venit şi a anunţat amânarea începerii conferinţei, motivând că sunt prezente persoane care nu au fost acreditate pentru eveniment. George Simion a mers, ulterior, prin clădire, intrând în mai multe birouri, pentru a vorbi cu ministrul şi a făcut scandal în faţa biroului acestuia: "Am venit să îl întrebăm pe ministrul Popescu ce este cu taxa pe soare. Nu suntem violenţi, batem la uşă. Până ajunge Ordonanţa în Parlament o să îşi producă efectele", a mai spus Simion. 

"În calitate de parlamentar nu am de ce să mă acreditez. Jandarmul de la ușă a spus că ministrul nu mă poate primi... Am intrat pe ușă. Mi s-a spus că nu aș avea dreptul să particip la această conferință de presă. Totuși am venit, am urcat... Dacă încalc vreo lege, să vină un organ al statului să îmi spună", a adăugat liderul AUR, potrivit Mediafax. 

Virgil Popescu a urma să ţină o conferinţă de presă la sediul Ministerului Energiei pentru a discuta despre aşa-numita ordonanţă "taxa pe soare" care a provocat reacţii aprinse şi care îi vizează pe consumatorii şi firmele care şi-au instalat panouri fotovoltaice. 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nicolae Ciucă: „Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”

2 December 2022 at 07:08
image

Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale, că „în acest moment există o singură posibilitate, să ne îngrijim de guvernare”.

Chestionat dacă i-ar fi teamă de un anume contracandidat, prim-ministrul a precizat: „Mi-e teamă de un singur lucru – să nu mor neîmpărtăşit”.

„În acest moment există o singură posibilitate, să ne îngrijim de guvernare”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi la RTV dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale din anul 2024, potrivit News.ro.

Chestionat dacă s-ar teme de vreun contracandidat, în perspectiva în care ar intra în cursa pentru prezidenţiale, preşedintele PNL a răspuns: „Îmi e teamă de un singur lucru. Şi asta nu îmi aparţine, e de la Părintele Cleopa, să nu mor neîmpărtăşit. În rest, n-are de ce să ne fie teamă”.

Întrebat dacă este un om credincios, liderul liberalilor a replicat: „Sunt un om normal şi cred, da. Credinţa nu se împărtăşeşte, deşi, ştiţi cum este cu împărtăşitul, tocmai am vorbit mai devreme. Credinţa se trăieşte, credinţa se arată prin ce facem. Şi dacă facem bine, atunci înseamnă că avem credinţă”.

Acesta a adăugat că „adevărul este lucrul cel mai uşor de făcut şi de spus”.

„De multe ori îmi spun şi colegii că sunt foarte franc şi niciodată nu încerc să îmbrac în ceva anume ceea ce gândesc. Nu”, a completat Ciucă.

El a mai spus că francheţea nu i se pare o slăbiciune.

Sursa: News.ro

Etichete: nicolae ciuca,

Dată publicare: 02-12-2022 09:08

articolul original.

Deciziile majore luate la summit-ul NATO de la Bucureşti. Alianţa va întări sprijinul acordat Ucrainei în lupta cu invazia ruşilor

30 November 2022 at 17:52
image

Antony Blinken, secretar de stat american: Am încheiat 2 zile de întâlniri foarte puternice aici la Bucureşti cu aliaţii NATO. 

Prima concluzie a summitului NATO de la Bucureşti: Alianţa întăreşte sprijinul acordat Ucrainei în lupta cu invazia ruşilor. Ucrainenii vor primi cantităţi mai mari de combustibil şi generatoare. 

Antony Blinken, secretar de stat american: Hotărârea de a sprijini Ucraina este de fier până când Ucraina va câştiga. În ultimele săptămâni, Rusia a bombardat mai mult de un sfert din sistemul de energie lăsând în frig milioane de oameni şi în întuneric. 

Discuţii despre investiţii în fabricile vechi din Cehia, Slovacia şi Bulgaria

În interiorul NATO s-ar discuta şi despre investiţii în fabricile vechi din Cehia, Slovacia şi Bulgaria, pentru a porni producţia de obuze din era sovietică pentru artileria Ucrainei. Kievul cere, însă, mai mult, acum. Vrea apărare aeriană. A spus-o clar prin vocea ministrului de externe a cerut sisteme Patriot şi Hawks.

Dimitri​ Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei: Cel mai bun mod în care sistemul energetic ucrainean poate fi salvat este să ne fie furnizate sisteme aeriene, muniţie pentru a apăra sistemul de atacurile ruseşti. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Despre a livra sisteme noi, ca sistemele Patriot - pentru că discutăm despre asta acum -  trebuie să ne asigurăm că livrăm sisteme care pot fi implementate.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Nu am vorbit de un anumit tip de sistem de apărare antiaeriană, ci am vorbit de nevoia de a avea o apărare cât mai cuprinzătoare, dar şi sincronizată cu reconstrucţia sistemului energetic.

Dacă ar livra rachete patriot Ucrainei, NATO riscă să pună paie pe foc în relaţia cu Rusia care a ieşit deja la atac, după ce ministrul de externe al Ucrainei a cerut rachete la summit-ul NATO de la Bucureşti. 

"Dacă NATO livrează fanaticilor din Kiev sisteme Patriot, aşa cum Stoltenberg a sugerat, împreună cu personalul NATO, ei vor deveni imediat ţinţă legitimă pentru forţele noastre armate", a declarat Dmitry Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.  

Şeful NATO nu a părut impresionat de ameninţările Moscovei. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Să ne asigurăm că Ucraina câştigă. Pentru asta trebuie să ne mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba despre sprijinul militar şi economic. 

Jens Stoltenberg a spus clar - Ucraina nu are şanse să intre în NATO dacă nu câştigă războiul. Nu la fel stau lucrurile pentru Suedia şi Finlanda - ele se apropie de ratificarea aderării la Alianţa Nord Atlantică. 

Veşti bune pentru Republica Moldova, Bosnia Herţegovina şi Georgia

Veşti bune au primit şi Republica Moldova, Bosnia Herţegovina şi Georgia, care au participat în premieră, la o întâlnire NATO. Cele 3 ţări vor fi sprijinite de aliaţi.  

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Prima reuniune a miniştrilor de externe aliaţi pe care România o găzduieşte a adus la Bucureşti nu doar lideri importanţi, ci şi jurnalişti extrem de mulţi. Doar pentru acest eveniment au fost acreditaţi aproximativ 250-300 de jurnalişti străini şi români. 

Separat de summit-ul NATO, ministrul de externe Aurescu s-a întâlnit cu Dimitri Kuleba, unde pe lângă subiectele legate de război au adus în prim plan şi probleme mai vechi. 

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României: Am reamintit solicitarea pe care o avem de ceva vreme cu privire la recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei limbi moldoveneşti şi care va permite tuturor românilor să studieze în limba română.

Este poate cea mai tranşantă reacţie a ministrului de la Bucureşti vis-a-vis de drepturile minorităţii române din Ucraina. 

articolul original.

"Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine!" Diana Șoșoacă, în centrul atenției la ședința solemnă din Parlament

28 November 2022 at 20:13
image

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României a fost marcată de scandal, după ce deputatul și UDMR Csoma Botond a afirmat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Senatorul Diana Şoşoacă, care avea alături un steag tricolor, a catalogat declaraţia ca fiind ”înaltă trădare” şi a cerut ieşirea din ţară a anti-românilor. La rândul lor, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen. Ministrul Culturii, senatorul Lucian Romaşcanu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi.

”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (...) Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”, a afirmat, luni, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit news.ro

Diana Șoșoacă: Este înaltă trădare!

În timpul discursului, senatorul Diana Şoşoacă s-a ridicat în picioare şi a început să vocifereze: ”Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Anti-românilor, ieşiţi din ţară imediat! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite nicodată aşa ceva! România, trăiască România! România liberă! Daţi-l afară! Este inacceptabil! Secuii nici măcar nu sunt unguri. Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare!”.  

Şoşoacă şi-a îndemnat colegii parlamentari să iasă din sală, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a cerut să se facă linişte, apostrofând-o pe Diana Şoşoacă.  

articolul original.

Iohannis, la reuniunea NATO de la Bucureşti: Unitatea transatlantică în contextul războiului a fost "o surpriză strategică pentru Rusia"

28 November 2022 at 13:57
image

"Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică şi mai robustă din această criză. Suntem mai uniţi, mai hotărâţi să ne apărăm valorile fundamentale: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege prietenii şi aliaţii. Unitatea înseamnă şi solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue în mod coordonat. Toţi partenerii trebuie să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi democraţia atât cât este nevoie", a punctat şeful statului, în alocuţiunea din cadrul Reuniunii Liderilor de la München.

Iohannis a reiterat în acest context că "războiul iraţional pornit de Rusia pe 24 februarie nu este o agresiune doar la adresa Ucrainei, ci un asalt în toată regula la adresa valorilor şi principiilor noastre fundamentale, ale arhitecturii securităţii euro-atlantice", scrie Agerpres.

Iohannis: Parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză

"Acum, forţa noastră comună, robusteţea şi valorile democratice ne sunt puse la încercare în mod istoric. La nouă luni după ce a început conflictul din Ucraina, am primit lecţii care sunt evidente. Două rezultate sunt foarte clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre şi-a demonstrat importanţa strategică pentru securitatea euroatlantică şi pentru stabilitatea globală", a arătat şeful statului.

Iohannis a vorbit despre susţinerea pe care ţara noastră a acordat-o Ucrainei.

"România, ca stat membru NATO şi UE cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, s-a aflat de la început în prima linie a răspunsului la această criză multi-dimensională provocată de agresiunea Rusiei: prin gestionarea a peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România; prin asigurarea livrării asistenţei umanitare substanţiale din România şi din alte state; prin facilitarea tranzitului grânelor şi a altor produse agricole din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală - peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România. Aceste eforturi de sprijin trebuie să continue să figureze cu prioritate pe agenda transatlantică", a punctat Iohannis.

articolul original.

Bilanţ la un an de guvernare PNL-PSD-UDMR. Premierul Ciucă: Coaliţia a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie

25 November 2022 at 07:36
image

”Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră.

Priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ”, spune premierul în bilanţ. 

Nicolae Ciucă arată că ”astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri”.

”Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice.

Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, menţionează şeful Executivului. 

Ciucă: Investiţiile străine directe şi cele 90 de mld. de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare

Premierul arată că ”investiţiile străine directe, care anul acesta se vor apropia de zece miliarde de euro, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

”Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european.

Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative. Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare”, a afirmat el. 

Nicolae Ciucă mai transmite că ”primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populaţiei cu cele necesare mediului de afaceri şi va oferi resursele necesare pentru ca anul viitor să menţinem trendul pozitiv al economiei, ritmul investiţiilor care aduc locuri de muncă şi să garantăm finanţările pachetelor sociale”.

”Ne bazăm pe aceeaşi abordare a dialogului pentru continuarea integrării noastre în arhitectura europeană şi globală a partenerilor noştri. 2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE.

În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, spune premierul. 

Responsabilitatea noastră, la nivelul Guvernului, este să menţinem echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize. Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, afirmă Ciucă în final. 

articolul original.

Alina Gorghiu anunță că liberalii vor introducerea dreptului de vot de la 16 ani. Ce pași au făcut până acum

24 November 2022 at 19:35
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, joi seară, la Buzău, că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la 16 ani.

Ea a arătat că un prim pas în acest sens a fost făcut prin adoptarea tacită de către Senat a unui proiect legislativ care vizează modificarea Legii 115/2015 în sensul permiterii exercitării votului de la vârsta de 16 ani la alegerile europarlamentare.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei", le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni, conform News.ro.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare", a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce", a mai declarat Alina Gorghiu.

Sursa: News.ro

Etichete: PNL, vot,

Dată publicare: 24-11-2022 21:35

articolul original.

Salariul minim va fi de 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. 200 de lei vor fi scutiți de taxe

24 November 2022 at 17:17

24-11-2022 | 19:25

De la 1 ianuarie, salariul minim va fi 3.000 de lei brut, iar, în mână, un angajat ar urma să primească, 1.863 de lei.

autor

Guvernul, sindicatele și patronatele s-au pus de acord ca 200 de lei din noul salariu să fie scutiți de taxe. În acest caz, angajații ar urma să încaseze, cu 339 de lei în plus față de acum.

Potrivit Ministerului Muncii, în prezent sunt 1,2 milioane de români plătiți cu salariul minim.

Cei din construcții vor putea beneficia și ei de o majorare a lefii minime, la 4.000 de lei brut, adică 3.150 de lei net.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: salariul minim, constructii, ianuarie,

Dată publicare: 24-11-2022 19:17

Citește și...

Recomandări

Stiri Politice

Noua lege a energiei electrice. Pentru un preț plafonat, chiriașii trebuie să înregistreze contractele pe numele lor

Noua lege a energiei electrice, adoptată de parlamentari, va pune mulți oameni pe drumuri.

Stiri externe

Avertisment lansat de Lukașenko: Dacă Ucraina nu se oprește, conflictul se va termina cu „distrugerea completă” a țării

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit furie în Ucraina, sugerând că sfârşitul războiului este responsabilitatea Ucrainei şi că, dacă nu se ”opreşte”, conflictul se va termina cu ”distrugerea completă” a ţării.

Campionatul Mondial 2022

CM 2022 I Portugalia - Ghana, LIVE TEXT. Cristiano Ronaldo, liber de contract, debutează în Qatar!

Superstarul portughez s-a despărțit oficial în urmă cu două zile de Manchester United și se află probabil în fața ultimului Campionat Mondial din carieră.

articolul original.

Noua lege a energiei electrice. Pentru un preț plafonat, chiriașii trebuie să înregistreze contractele pe numele lor

24 November 2022 at 17:00
image

Noua lege a energiei electrice, adoptată de parlamentari, va pune mulți oameni pe drumuri.

Clienţii vulnerabili, care se încadrează la cel mai mic tarif, îşi vor păstra acest privilegiu doar dacă depun la furnizori declaraţii pe propria răspundere despre situația lor.

Şi cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze tot prin declaraţii pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Iar chiriaşii pot evita să plătească preţul maximal doar dacă înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei.

Principala modificare pe care o aduce ordonanţa privind energia este că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Până la finalul anului, clienţii casnici care se încadrează în categoriile vulnerabile, adică au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte, trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, nu vor beneficia de preţul de 0,68 de lei pe kilowatt, pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

Dana Daraban, asociaţia companiilor de utilităţi din energie: „Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme.”

Legea nouă vine cu modificări şi pentru cei care deţin mai multe case ori apartamente. Tot pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, aceştia trebuie să opteze pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Doar pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei. Situaţia nu este însă clar reglementată, iar furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice, de exemplu, situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiţi.

Silvia Văsceanu, Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: "Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celalălalt va plăti maxim 1,3 lei."

Şi pentru chiriaşi ar fi o soluţie ca să nu plătească toată cantitatea de energie consumată la tariful maximal. Se pot deplasa la sediul furnizorilor şi, pe baza contractului de închiriere, pot prelua contractul la energie, cu acordul proprietarului.

Silvia Văsceanu, Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: „Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii.”

Forma adoptată de parlamentari vine să îi încurajeze pe cei care în 2022 au consumat mai puţină energie decât în anul anterior. După regularizarea din februarie 2023, aceştia vor fi încadraţi în plafonul de consum cu praguri dacă au avut mai puţin de 300 de kilowaţi pe facturile din acest an.

O nouă prevedere stabileşte că furnizorii trebuie să restituie banii în conturile clienţilor atunci când sumele încasate în plus sunt mai mari de 100 de lei. Dacă sunt sume mai mici, aceste se vor scădea din facturile viitoare.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de şeful statului.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: plafonare prețuri energie, factura curent, pret energie,

Dată publicare: 24-11-2022 18:39

articolul original.

Lucian Bode, acuzat de plagiat. Universitatea Babeş-Bolyai reia analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne, cu experţi internaţionali independenţi

24 November 2022 at 10:50
image

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunţat, joi, că reia analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat.

Scandalul plagiatului lui Bode. Universitatea Babeş-Bolyai reia analiza tezei de doctorat

"Universitatea (...) a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode. Aşa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaţionale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii, după practici şi mecanisme academice de referinţă, dincolo de analizele şi dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democraţie", se arată într-un comunicat al UBB, citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, vor fi cooptaţi în analiză şi experţi internaţionali independenţi, având în vedere interesul public faţă de acest caz. "Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spaţiul public dovezi clare şi doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală şi contrară prezumţiei de nevinovăţie, depăşind şi practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internaţionale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesaţi", se mai menţionează în comunicat.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode. Prima hotărâre a Comisiei de Etică

Universitatea anunţa, pe 2 noiembrie, că a înaintat către CNATDCU şi Ministerul Educaţiei informarea referitoare la o primă hotărâre a Comisiei de Etică cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode. UBB preciza atunci că nu s-a analizat valoarea conţinutului ştiinţific al lucrării, care nu face obiectul demersului de etică. În schimb, Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat "în mod clar" existenţa unor abateri etice şi a făcut recomandări interne şi pentru Lucian Bode, care însă nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relaţii contractuale cu universitatea.

"Comisia de Etică a UBB nu are în atribuţii analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ţine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU. Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidenţiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând şi analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB şi/sau direct la CNATDCU", a mai transmis UBB.

Universitatea îşi exprima, totodată, "deschiderea de a analiza orice sesizări de abateri etice în cadrul acestei teze şi de a reanaliza concluziile raportului în consecinţă, dacă este cazul, în baza unor noi dovezi".

UBB făcuse publice, anterior, concluziile analizei Comisiei de etică asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, constatându-se că există ''o serie de abateri de la bunele norme de publicare - erori de citare şi unele fragmente plagiate''. Comisia de etică preciza că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, dar solicita autorului şi editurii care a publicat lucrarea să corecteze inadvertenţele identificate. 

articolul original.

Lege votată în Parlament. Dansatorii, balerinii, acrobații şi soliştii de balet se pot pensiona mai repede

23 November 2022 at 11:42

23-11-2022 | 13:47

balet, balerina
Shutterstock

Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi.

autor

Potrivit Agerpres, proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.

Potrivit celor adoptate, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.

De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.

Citește și

Sursa: Agerpres

Etichete: lege, Parlament, pensionare, balet,

Dată publicare: 23-11-2022 13:42

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: ”România s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției”

22 November 2022 at 15:20

Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului a afirmat că este ”o zi foarte importantă pentru România”.

În opinia sa, decizia Comisiei reprezintă ”confirmarea clară” că țara noastră a făcut ”reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției”.

”Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.” - a mai spus președintele Klaus Iohannis.

România a scăpat de MCV

 

Marți, 22 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport privind măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma sistemului judiciar și combaterea corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Citește și

Potrivit unui comunicat al Comisiei, raportul trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește recomandările restante și îndeplinirea obiectivelor de referință ale MCV de la raportul MCV din iunie 2021.

Raportul constată cu satisfacție eforturile semnificative depuse de România în vederea implementării acestor recomandări prin noi acte legislative, politici și instrumente menite să consolideze sistemul judiciar și combaterea corupției.

Comisia concluzionează că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Evaluarea ține totodată seama de evoluția situației statului de drept în UE și, în special, de implicarea deplină a României în ciclul raportului privind statul de drept” - arată sursa citată.

Sursa: Pro TV

Etichete: klaus iohannis, Comisia Europeana, justitie, MCV,

Dată publicare: 22-11-2022 17:20

articolul original.

Contre între PNL şi PSD pe tema creşterii pensiilor. Budăi: „Este viziunea PSD”. Cozma: „Asta este viziunea impusă de PNL”

21 November 2022 at 20:38

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că „se poate spune” că, în privinţa majorării pensiilor, PSD a reuşit să îşi ”impună viziunea”, şi anume o majorare pentru toate pensiile şi un ajutor suplimentar dat celor cu pensii mici.

Afirmaţia lui Budăi a provocat nemulţumirea liberalului Adrian Cozma. ”Asta este viziunea impusă de către Partidul Naţional Liberal care dorea 15%, iar PSD nu a dorit 15%, a dorit 10%, iar domnul Ciolacu a dorit 6,2%. Asta doar pentru o corectă informare”, susţine liberalul, potrivit news.ro.

”Este important de precizat că am reuşit să ajungem la un consens cu colegii noştri - nu neapărat că am reuşit să impunem viziunea PSD, dar se poate spune şi aşa - să avem o creştere pentru toată lumea la fel, să respectăm contributivitatea, dar să sprijinim şi categoriile vulnerabile. Şi da, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.784 de lei, dacă vrem să vorbim în procente ea va fi de 12,5% începând cu ianuarie 2023”, a declarat Marius Budăi, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Prezent în studio, la aceeaşi emisiune, liberalul Adrian Cozma s-a arătat nemulţumit de afirmaţiile ministrului.

”Domnule ministru, bună seara! Eu mă tot minunez cum puteţi să afirmaţi, cu atâta nonşalanţă, că viziunea PSD a fost agreată, din moment ce, vă amintesc: domnul Ciolacu propunea creştere de 6,2, dumneavoastră şi Ministerul Finanţelor condus de PSD propunea 10%, iar noi, PNL, am propus 15%. Domnul Ciucă a venit şi a spus 12,5% că nu a avut ce face. Iar dumneavoastră, PSD, să ne amintim, anul trecut, pe vremea asta, promiteaţi majorări de pensii de 40% - asta spuneaţi dvs. în Parlament înainte de a intra la guvernare – şi acum veniţi şi prezentaţi 12,5% ca o victorie. Asta este viziunea impusă de către Partidul Naţional Liberal care dorea 15%, iar PSD nu a dorit 15%, a dorit 10%, iar domnul Ciolacu a dorit 6,2%. Asta doar pentru o corectă informare”, a afirmat liberalul Adrian Cozma.

Citește și

În replică la afirmaţiile colegului de coaliţie, ministrul Muncii a afirmat: ”Mie îmi pare rău că un asemenea moment, care ar trebui să fie un moment de linişte pentru seniorii noştri, este stricat în acest mod de orgolii, eu vă spun în felul următor: este viziunea PSD, pentru că PSD a vorbit de sprijinirea categoriilor vulnerabile”.

Sursa: News.ro

Etichete: PSD, PNL, pensii,

Dată publicare: 21-11-2022 22:38

articolul original.

Orban, despre o candidatură la prezidenţiale: „Cel mai probabil da. Obiectivul meu este că nu câştige PSD preşedinția”

21 November 2022 at 20:32

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni, despre o candidatură la prezidenţiale, că a anunţat că reflectează foarte serios la această candidatură şi că cel mai probabil va candida.

Orban a precizat că obiectivul său fundamental pentru 2024 este să nu câştige PSD preşedinţia României pentru că dacă câştigă, 10 ani de zile vor avea tot, scrie news.ro.

”Am anunţat că reflectez foarte serios la această candidatură, cel mai probabil da”, a spus Orban, întrebat dacă se gândeşte să intre în cursa pentru preşedinţia României.

Despre o alianţă pe dreapta, liderul Forţa dreotei a arătat că el este ”un om realis iar ecuaţia alegerilor din 2024 este o ecuaţie pe care încă nu o putem anticipa sută la sută”.

”Nu se ştie, va merge PSD împreună cu PNL, eu cred că ăsta este planul lui Iohannis. Inclusiv la alocale este posibil să meargă, pentru că am auzit mulţi baroni din partea PNL-ului, mai puţin din zona PSD care, ca să îşi prezerve poziţiile, le-ar conveni să facă o alianţă să fie susţinuţi la Consiliile Judeţene şi la municipii.

Citește și

Ludovic Orban a mai arătat că este greu de făcut o evaluare a modului în care va arăta scena politică la începutul lui 2024, ţinând cont că primele vor fi alegerile europarlamentare, apoi locale în septembrie, parlamentare şi prezidenţiale.

”Trebuie luate nişte decizii. Obiectivul meu fundamental pentru 2024 este să nu câştige PSD-ul preşedinţia României pentru că dacă câştigă, 10 ani de zile vor avea tot”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul Forţa dreptei a precizat că ”gândeşte o strategie pentru a maximiza şansele de câştigare a prezidenţialelor cu un candidat decent, democratic”. ”Astăzi, PNL semănă din ce în ce mai mult cu PSD şi e din ce în ce mai nefrecventabil”, a completat el.

Despre o forţă de dreapta, Ludovic Orban a menţionat că a deschis un dialog cu potenţiali parteneri din opoziţie care sunt apropiaţi ca gândire politică, cu două formaţiuni, USR şi PMP.

”Noi am deschis un dialog. După dialog urmează cooperări, acţiuni comune”, a mai afirmat Orban.

Sursa: News.ro

Etichete: prezidentiale, candidatura, ludovic orban,

Dată publicare: 21-11-2022 22:32

articolul original.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: Am semnat aproape 100 de contracte de peste 1 miliard de lei prin Programul Saligny

21 November 2022 at 08:19

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că a semnat aproape 100 de contracte de peste 1 miliard de lei prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

”Până în prezent, am semnat 98 de contracte, în valoare totală de 1.072.635.106,82 lei, pentru proiectele care au primit finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit News.ro.

El precizează că necesitatea acestui program este evidentă, lucru demonstrat şi de numărul mare de cereri depuse de autorităţile locale.

27% dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu au acces la o reţea de apă, 57% nu beneficiază de canalizare, 70% dintre localităţi nu au acces la reţelele de gaze naturale, iar 57% dintre drumurile judeţene nu sunt modernizate. Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny a fost conceput pentru a rezolva aceste probleme”, a subliniat ministrul.

Cseke Attila a amintit şi că, la finalul săptămânii trecute, MDLPA a decontat şi primele facturi, de peste 58 de milioane de lei, pentru obiective de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

Citește și

Controversatul program Anghel Saligny

 

Programul Anghel Saligny a produs multă emoție pe scena politică și a dus chiar la ruperea alianței de dreapta PNL-USR-UDMR.

După lansarea programului de 65 de miliarde de lei, multe firme de consultanță au apărut în mediul de afaceri, iar unele aparțin chiar unor oameni din politică, gata să sfătuiască primarii de comună cum să acceseze fonduri de milioane de euro. 

În această vară, Parlamentul condus de PSD-PNL-UDMR a adoptat proiectul de lege care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe, stabilindu-se că se vor putea face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei.

Partidele parlamentare din opoziție, USR și AUR, au acuzat coaliția de guvernare că - prin această lege - au dat ”liber la hoție”, deoarece au eliminat ”și ultimele piedici din calea furtului deșănțat din banul public: scoaterea din schemă a Curții de Conturi”.

Sursa: News.ro, Pro TV

Etichete: fonduri europene, primarie, anghel saligny,

Dată publicare: 21-11-2022 10:19

articolul original.

Ministrul Muncii, despre pragul de 9,4% din PIB pentru pensii: Nu e niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie. Pericolul vine ulterior

21 November 2022 at 06:39
image

Marius Budăi a fost întrebat, duminică, la un post de televiziune, dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii, în condiţiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru.

 

„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat Budăi.

 

El a precizat că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene.

 

„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii.

 

Şi liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima. El a adăugat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale i-a transmis personal că susţine scoaterea acestui procent.

articolul original.

Nicolae Ciucă, după ce o rachetă a căzut în Polonia: Nu putem să spunem că nu se poate întâmpla asta și în România

17 November 2022 at 13:16
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după ce o rachetă a căzut în Polonia, că România este o ţară sigură dar „nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment”.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat despre incidentul de la graniţa poloneză, în care au murit doi oameni, şi dacă ţara noastră se gândeşte să ia măsuri suplimentare în judeţele de graniţă:

„În acest moment este o situaţie care încă are un efect emoţional şi este normal să fie aşa pentru că au murit oameni. Este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză. Partea aceasta de siguranţă, eu pot să vă spun că, aşa cum de fiecare dată am avut posibilitatea şi acum susţin că, prin tot ceea ce facem la nivelul Guvernului, împreună cu aliaţii, nu facem altceva decât să luăm toate măsurile astfel încât să nu avem astfel de evenimente”, a afirmat premierul, potrivit News.ro.

Şeful Executivului a dat asigurări că „România este o ţară sigură”.

„Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat este greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situaţie, este imposibil”, a precizat premierul Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnarea a Contractului de finanţare pentru extinderea şi modernizarea terminalului pasageri la Aeroportul Internaţional Maramureş.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: Polonia, nicolae ciuca,

Dată publicare: 17-11-2022 15:16

articolul original.

Proiect de lege inițiat de USR pentru sălile de jocuri, după ce o primăriță a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire

17 November 2022 at 10:05
image

USR precizează că inițiativa vine ca răspuns la creșterea numărului de persoane cu dependență de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor. „E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toții cazul unei primărițe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile să ia niște decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul școlilor păcănele. Proiectul depus astăzi este un prim-proiect dintr-un pachet mai amplu pe care îl pregătim în scopul protejării populației de această patimă”, declară Diana Stoica, deputat USR și membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.

Havârneanu: "Așa-numitele păcănele au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităților de învățământ"

Legislația în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităților de învățământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor și bisericilor. 

„Proiectul pe care l-am depus își propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta așa-numitele păcănele din proximitatea școlilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităților de învățământ și sunt un exemplu negativ pentru toți elevii. Cunoaștem situații în care elevii ies și în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc și nimeni nu acționează”, afirmă Filip Havârneanu, deputat USR și membru în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.

Proiectul USR propune ca interdicția să fie extinsă și pe o rază de 300 de metri față de acestea.

articolul original.

Stroe: „Va fi aprobat şi un program pentru ajutoare pe zona energiei, de 700 lei pentru sezonul rece”. Cine va beneficia

16 November 2022 at 16:27

Ionuţ Stroe (PNL) a anunţat că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă „pe zona de ajutoare, la zona de alimente, va exista o ordonanţă de urgenţă care va prelungi programul celor 50 de euro alocaţi bilunar şi pentru anul 2023”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că va fi aprobat şi un program, din Fondul de coeziune pe care îl are România la dispoziţie, care vizează „ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 lei pentru sezonul rece, care cuprinde cele cinci luni în care consumul de energie este mai ridicat, noiembrie-martie”.

El a mai precizat că prima măsură privind încălzirea vizează aproximativ 4 milioane beneficiari, iar cea cu 50 de euro undeva la 2,4 milioane.

„S-a discutat despre viitorul program privind ajutoarele pentru energie. Vă pot confirma faptul că pe zona de ajutoare, la zona de alimente, va exista o ordonanţă de urgenţă care va prelungi programul celor 50 de euro alocaţi bilunar şi pentru anul 2023. La fel, suma alocată pentru luna ianuarie va fi alocată în luna decembrie. Guvernul va face acest efort pentru ca beneficiarii să aibă sumele înainte de sărbători. La fel, se va aproba un program din Fondul de coeziune la dispoziţia României care vizează ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 lei pentru sezonul rece, care cuprinde cele cinci luni în care consumul de energie este mai ridicat, noiembrie-martie. Pentru anul în curs suma va fi alocată şi va fi practic acordată beneficiarilor spre finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Iar pentru anul 2023, cei 700 lei ajutor pentru energie vor fi alocaţi şi viraţi în luna septembrie”, a explicat Ionuţ Stroe, miercuri, la finalul şedinţei BPN al PNL, potrivit News.ro.

Cine se încadrează la ajutorul de 700 lei

Întrebat cine se încadrează la acel ajutor de 700 lei, Stroe a răspuns: „Pentru cei 700 de lei, propunerea es ca plafonul de vârstă să scadă la 60 de ani, iar veniturile să îi cuprindă pe toţi cei care au până în 2.000 lei. Să scadă vârsta la 60 de ani şi să crească veniturile”.

Citește și

Purtătorul de cuvânt al PNL a adăugat că măsura privind ajutorul pentru încălzire „vizează aproximativ 4 milioane beneficiari, iar cea cu 50 de euro undeva la 2,4 milioane”.

Ionuț Stroe a mai precizat că va exista un OUG care va prelungi acordarea cardurilor sociale cu 50 de euro la două luni, iar cardurile vor fi încărcate cu bani în decembrie, astfel încât oamenii sî aibă banii înainte de Crăciun.

La finalul lunii ianuarie, începutul lui februarie, vor exista și ajutoare de câte 700 de lei și încă o tranșă în luna seaptembrie. De ceaști bani vor beneficia oamenii de până în 60 de ani, cu venituri de până în 2.000 de lei.

PSD pune piedici

Această ultimă masură ar viza 4.000 de beneficiari, iar cardurile sociale au 2,4 milioane de beneficiari.

Însă, oamenii nu vor primi banii cash, ci un fel de "mandat" pe care îl vor transmite furnizorului de electricitate.

PNL cosnideră că pensiile ar trebui majorate cu 15%, dar acest procent, la fel ca și măsurile anunțate anterior trebuie negociate în Coaliție.

Pe de altă parte, PSD nu este de acord cu majorarea până la 5.000 de lei a plafonului veniturilor celor care beneficiază de ajutoare. Și ei au vorbit despre cresterea cu 15% a pensiilor, dar social-democrații ar vrea ca plafonul să fie mai scăzut și să fie incluși în rândul beneficiarilor și salariații care sunt plătiți cu salariul minim.

Totodată, PSD vorbește de un salariul "median", potrivit căruia să primească ajutoare și cei cu salariu minim, astfel încât sumele din salariu plus ajutoare să ajungă la o valoare aproximativ de 2.200 de lei. Cu toate acesta, toate aceste informații sunt la nivel de discuții.

Sursa: StirilePROTV, News.ro

Etichete: PSD, PNL, ajutoare, ordonanta, ionut stroe,

Dată publicare: 16-11-2022 18:27

articolul original.
❌