ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Fabrica din România în care se făcea "cea mai bună bere din lume" ajunge complex de lux. Cât va costa un apartament

6 October 2022 at 17:08
image

Fondată în 1869, fosta Fabrică de Bere Luther Griviţa a produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Nu e de mirare că fabrica era furnizorul de bere al Casei Regale. Producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România. Doar că acele vremuri au apus.

În 1948 Fabrica de Bere Griviţa a fost naţionalizată, apoi închisă definitiv în 2005

Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii: Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist imbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare. 

Din fabrică au mai rămas doar clădirile monument istoric pe care acum, un investitor străin, vrea să le readucă la viaţă.

Andreea Milea, reporter Observator: Cele 3 clădiri monument istoric care au supravieţuit in timp: mălţăria, orzăria şi corpul administrativ nu vor fi demolate ci restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, restaurant, o cafea, spaţii culturale şi inclusiv un muzeu. 

Principala clădire, mălţăria, va avea şi spaţii comerciale la subsol. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale.

În fosta clădire administrativă vor fi birouri şi un restaurant. Iar în clădirea orzăriei va fi muzeu şi tot acolo va fi refăcută şi o instalaţie de bere. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete. 

Lângă fosta fabrică de bere se construieşte deja un bloc de locuinţe cu 12 etaje

La fel ca lofturile, şi apartamentele vor fi de vânzare. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Un preţ de plecare la un apartament în clădirea nouă este in jur de 160.000 de euro plus TVA. Sunt apartamente care depăşesc cu mult 300.000 de euro. 

Până acum, investitorul străin a plătit 22 de milioane de euro pentru a începe lucrările de consolidare la una dintre clădiri şi pentru ridicarea noului bloc, pentru care aşteapă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei.

Raluca Antonescu, manager de proiect: Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani.

De la momentul autorizării, investitorul spune că în cel mult 3 ani, proiectul va fi gata. 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

BNR a majorat dobânda cheie la un nivel record pentru ultimii 12 ani. Cum afectează această decizie ratele pe care le plătim

5 October 2022 at 16:59
image

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Dobânda cheie a ajuns la 6,25%, după ce anterior a fost 5,5%, vorbim aşadar despre o creştere cu 0,75%, cea de a şaptea creştere pe care o face BNR în decursul acestui an. Cum ne afectează această măsură? În perioada următoare vom plăti rate din ce în ce mai mari și asta pentru că pe măsură ce crește dobânda cheie, automat crește și indicele ROBOR. De asemenea, cardurile de credit vor fi mai costisitoare în perioada următoare. De ce a luat BNR această decizie? Pentru a mai tempera rata inflației, știm foarte bine că aceasta a atins niveluri record. În luna august, rata inflației a depășit 15,3% și e de așteptat ca inflația să fie în continuare în creștere, însă speră BNR că odată cu această dobândă mărită, românii nu se vor mai împrumuta atât de mult și că acest lucru va duce la scăderea inflației. ROBOR va fi ceva mai mare în perioada următoare, momentan avem un ROBOR de aproape 8%, iar IRCC a ajuns la 4,06%."

articolul original.

Podul din România care se termină în câmpul de porumb. O comună a asfaltat drumul, cealaltă l-a lăsat din pământ şi cu gropi

5 October 2022 at 16:54
image

În imagini se vede cum arată primul pod ridicat de la 0, în judeţul Cluj, după Revoluţie. O construcţie care într-o parte are asfalt proaspăt turnat, iar în cealaltă, un drum de ţară cu pământ, străjuit de lanuri de porumb. "Deşi are doar o bandă de circulaţie, folosită alternativ, podul lung de 120 metri şi lat de 7 metri a fost construit în aşa fel încât să respecte toate normele europene. Numai că toate aceste norme europene se termină fix în acest loc, la intrarea în comuna Câţcău. De aici, şoferii mai au de condus aproximativ 1 km pe un drum de pământ, plin de gropi", spune Alex Prunean, reporter Observator.

Podul modern se termină în câmp. Oamenii merg printre gropi până acasă

Podul a fost construit de autorităţile din comuna Vad, aflată pe malul stâng al râului Someş, pentru a scurta cu mai bine de 30 de kilometri distanţa până la drumul european care duce spre nordul ţării. Cum localitatea Câţcău are deja ieşire la această şosea, autorităţile de acolo n-au avut niciun interes să pună umărul la ridicarea infrastructurii care-i ajută pe vecinii lor.

Primarul din Câţcău spune că nici măcar nu a demarat licitaţia pentru asfaltări pentru că nu ştie de unde le va finanţa. "Păi nu e prioritar ... Dar e păcat să nu ... Investiţia se ridică undeva la suma de 15 milioane de lei, o sumă care raportată la bugetul comunei Câţcău e destul de mărişoară", a declarat Călin Mureşan, primarul din Câțcău.

Autorităţile speră la ajutorul Consiliului Judeţean

"Acest pod ne-ar putea ajuta la dezvoltarea comunei. În primul rând, am pornit cu un parc industrial. Odată cu dezvoltarea parcului ne-au fost puse câteva întrebări, cei care vor să vină. Dacă pot ieşi la un drum european cât mai scurt. Atunci am văzut că avem nevoie de un pod", spune David Prunean, primarul comuniei Vad. "Sperăm să apelăm la Consiliul Judeţean să ne ajute", adaugă Călin Mureşan, primarul din Câțcău. 

Până vine "ajutorul", localnicii din Vad trec podul modern, iar apoi o iau uşurel, din groapă în groapă. Totuşi, sunt mulţumiţi că măcar nu mai ocolesc zeci de kilometri până la drumul european. Podul are o durată de utilizare garantată de 100 de ani. Recepţia urmează să fie făcută în câteva săptămâni.

articolul original.

O scară de bloc s-a trezit cu o factură colosală la curent. "23 de tuburi de neon şi liftul"

5 October 2022 at 16:33
image

Pentru această scară de bloc din Sectorul 2, factura lunară pentru lumina de pe casa scării şi curentul consumat de lift nu depăşea, de regulă, 800 de lei. Surpriza a venit luna trecută. Nota de plată pentru acelaşi consum a fost de 20.000 de lei. 

''Uitaţi, 20.000 de lei la scara şase. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Înseamnă 23 de tuburi de neon şi liftul. Am întrodus acum şi senzori de lumină.'' 

În speranţa că facturile vor fi mai mici. Aurel Cristea este de 30 de ani preşedintele unui bloc cu 8 scări. Pentru fiecare dintre ele a primit note de plată exorbitante. 

Aurel Cristea, preşedinte de bloc: La scara 1, o factură de aproape 70 de milioane, o factură de la scara 5 care a avut 80 de milioane, şi dacă nu am plătit tot m-a ameninţat că mi întrerupe curentul şi o factură de la scara 6. Din iunie eu am corespondenţă cu ei. Nici acum nu am primit raspunsuri clare. 

Furnizorul nu a explicat de ce sumele de plată sunt atât de mari. Preşedintele de bloc spune că este obligat să plătească. 

Aurel Cristea, preşedinte de bloc: Am fost obligat să le achit că altfel am avut avertisment de la ei că îmi opreşte curentul. Oamenii acceptă, înjură şi creşte nemulţumirea. Altfel, nu ştiu, s-ar putea să ajungem în instanţă. 

Facturi mari şi pentru consumul individual

Pe lângă întreţinerea scumpă, locatarii au de plătit facturi mai mari la energie şi pentru consumul individual din apartamente. 

''Se simte asta în întreţinere?

Cum să nu.

3, 4, 5, 6 milioane.''

''A fost aproape 500 de lei si nu s-a motivat şi acum luna asta, la fel. Mi se par aberante.

Cum o să faceţi faţă facturilor?

Păi nu ştiu. Probabil ne împrumutăm la bancă.'' 

Locatarii spun că lipsa citirii contuarelor a adus haosul din facturi. 

Aurel Cristea, preşedinte de bloc: Că în ultimele luni nu au mai venit cititorii să citească, în multe asociaţii s-a creat un haos.

Reporter: Ce vă arată contorul este consumul pe care îl primiţi în facturi?

Aurel Cristea, preşedinte de bloc: În multe facturi nu. 

Specialiştii în energie nu vin cu veşti bune pentru cei care nu mai au bani pentru facturi. 

Mihnea Cătuţi, specialist în energie: Ordonanţa 119 prevede o regularizare a facturilor în februarie 2023. Bineînţeles, asta nu face situaţia mai uşoară pentru cei care acum sunt puşi în faţa faptului de a plăti astfel de facturi. 

Oricum, consumatorii sunt sfătuiţi să nu plătească astfel de facturi fără să ceară explicaţii furnizorilor.

articolul original.

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 de puncte procentuale la 6,25%

5 October 2022 at 12:09

BNR a decis în şedinţa de miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, a fost majorată rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Şedinţa de astăzi este cea de-a şaptea din acest an, iar analiştii se aşteptau la continuarea ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Majoritatea anticipau o temperare a ritmului de creştere, respectiv majorarea dobânzii-cheie cu doar 0,5 puncte procentuale (pp), de la 5,5% până la 6%, în condiţiile în care inflaţia ar putea scădea după vârful din august, de 15,3%.

La şedinţa de politică monetară precedentă, din august, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 pp, de la 4,75% până la 5,5%, după ce în iulie ritmul de creştere a fost mai mare, cu 1 pp, de la 3,75% până la 4,75%.

Citește și

Totodată, rata anuală a inflației a ajuns la 15,32 la sută în august, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96 la sută, de la 15,05 la sută în iunie. Creșterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, inclusiv a categoriei LFO, contrabalansată totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor (pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului), precum și de efectele de bază asociate evoluției prețurilor la energie.

Sursa: StirilePROTV

Dată publicare: 05-10-2022 15:09

articolul original.

Guvernul plafonează la 400 de lei/mc prețul la lemnele de foc

5 October 2022 at 08:44
image

”O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la peleţi”, a spus premierul. Preţurile includ TVA a mai spus Ciucă. 

 

Premierul a menţionat că este ”o măsură discutată”. ”O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a completat el. 

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.

articolul original.

Guvernul nu renunță la impozite mai mari pe locuințe de anul următor. Se anticipează o creștere chiar și cu 50%

5 October 2022 at 06:44

Impozitele pe locuințe ar urma să crească de anul următor chiar și cu 50%, printr-un nou mecanism pregătit de Ministerul Finanțelor, relevă date analizate de Profit.ro.

Politicienii aflați la guvernare au transmis repetat, în ultima perioadă, mesaje referitor la amânarea noului sistem de impozitare a caselor, introdus în iulie și cu aplicare din 2023, care va înlocui impozitarea actuală a locuințelor, ce ia în calcul materialele de construcție și poziționarea imobilului, cu impozitarea în funcție de o grilă notarială. Finanțele vor însă acum să renunțe la modificarea din iulie, iar impozitarea locuințelor se se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%.

Motivul acestei decizii o reprezintă banii pe care primăriile ar urma să îi obțină în plus din impozitele mărite pe proprietăți, respectiv 2,8 miliarde lei în 2023, și care sunt deja prinși în calculele bugetare pentru anul următor, indică datele Profit.ro.

Cum mecanismul avizat în iulie nu poate fi implementat în timp util, din cauza lipsei unei baze de date și a unui sistem de calcul automat pentru primării, aceasta a fost modalitatea găsită de Finanțe pentru a se asigura că primarii vor avea mai mulți bani chiar de anul următor.

Creșterea bazei impozabile cu 50% va duce, în cele mai multe cazuri, la o majorare similară a impozitului, având în vedere că cele mai multe primării aplică în prezent cota minimă sau aproape de minim, deci nu pot să reducă impactul bazei mai mari prin reducerea cotei. O serie de primării, cum este cea din Cluj, care aplică cea mai ridicată cotă de impozitare posibilă, pot decide, dacă doresc, să transfere populației doar o parte din impactul acestei majorări.

Citește și

Citește articolul integral AICI.

Sursa: profit.ro

Dată publicare: 05-10-2022 09:44

articolul original.

Singurele zone din București unde un apartament cu două camere mai costă cel mult 80.000 de euro

4 October 2022 at 16:39
image

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Este valabil şi atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. Un studiu recent arată cât de mari sunt diferenţele dintre pretenţiile cumpătorilor şi cele ale vânzătorilor.

Greta Neagu, reporter Observator: 67.000 de euro este preţul mediu pe care românii sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere şi 86.000 de mii de euro pentru o casă. Însă nu bucureştenii sunt cei cu dare de mână ci clujenii, care au un buget pentru apartamentele de două camere chiar şi de 96.000 de euro.

În puține zone din București se mai găsesc apartamente sub 100.000 de euro

În Bucureşti, preţul mediu pe care cei interesaţi sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere este de aproape 80.000 de euro. Unde se mai găsesc, aşadar, locuinţe care să se încadreze într-un astfel de buget? Răspunsul intermediarilor: în puţine zone. 

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Putem găsi nişte apartamente potrivite doar în blocuri probabil construite înainte de 1977, în cartierele-dormitor: Drumul Taberei, Militari. Ne duce mai mult spre zona de Vest periferică sau Sud periferică. 

Dincolo de aşteptările cumpărătorilor, un apartament de două camere situat într-un bloc nou a ajuns să coste, în medie, 120.000 de euro în Capitală. O locuinţă de trei camere situată într-o zonă bună a oraşului poate să ajungă, însă, şi la peste 180.000 de euro, potrivit estimărilor din piaţă. 

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Dacă vorbim de oraş, sub 140.000 de euro mă îndoiesc că găsim ceva, dar realist - un buget pentru un apartament bun, într-un bloc bun, porneşte de la 200.000 de euro în sus. Să ne aşteptăm la o suprafaţă utilă de 75-80 de metri pătraţi utili. 

Cele mai ieftine apartamente, în Iași

După Cluj-Napoca şi Bucureşti, cel mai mare preţ pentru un apartament sunt dispuşi să îl plătească locuitorii din Braşov, Constanţa şi Timişoara. Sub media naţională se află Iaşi - acolo unde bugetul pentru o astfel de achiziţie este este de 63.000 de euro. 

Vestea bună pentru cei care vor să se mute în această perioadă este că se poate negocia mai mult decât oricând. Scăderea cererii, inflaţia şi creditarea tot mai scumpă i-au obligat şi pe proprietari să mai reducă pretenţiile. Piaţa imobiliară se află, încă, într-o perioadă de stagnare. 

Sergiu Borța, agent imobiliar: S-a transformat din piaţa vânzătorilor în piaţa cumpărătorilor. Dezvoltatorii sunt foarte deschişi să mai reducă din preţuri. În negocieri se obţine până în 10 la sută, în unele cazuri 20 la sută.

În Capitală, preţul mediu de tranzacţionare este de 1.400 de euro pentru metrul pătrat. O locuinţă spaţioasă, aflată într-o zonă bună, se vinde, însă, şi la peste 2.000 de euro pe metrul pătrat. 

articolul original.

Românii vor primi următoarea factură la curent peste 3 luni şi ar putea avea o surpriză mare. Experţii vin cu 3 opţiuni pentru a fi pregătiţi

4 October 2022 at 16:28
image

"Implementăm noile modificări legislative, de aceea facturile pot fi emise cu întârziere". Cu astfel de notificări sunt întâmpinaţi clienţii care accesează aplicaţia mobilă a unuia dintre furnizorii de energie. Nu e însă singurul care are dificultăţi în facturare. 

Dana Dărăban, director executiv ACUE: Toţi furnizorii vor întâmpina anumite probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce e posibil să ducă, în anumite situaţii la întârzieri. Avem nevoie de cel puţin 30 de zile ca să putem să implementăm schimbările. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Consumatorii trebuie să se aştepte să primească facturi doar peste 2 luni, sau chiar 3 luni. Bineînţeles, acele facturi vor fi facturi mari, pentru că vor cumula cantităţi pe o perioadă mai lungă de timp. 

Pentru consumatori este o nouă veste proastă, după facturile oricum mai mari emise în ultimele luni. 

''Una e să plăteşti consumul pe o lună. Să spunem o mie de lei. Şi alta să plăteşti 4 mii de lei deodată, pentru că termenul scadent este acelaşi. Ai primit la 3 luni, termenul e de 15 zile, ca şi când ai fi primi factura în mod normal.'' 

''Ar trebui să plăteşti o sumă mult mai mare. Mai ales că, în 3 luni, se schimnă tarifele şi nu ştii. Te pomeneşti cu tarife modificate şi nu ştii de ce.'' 

Experţii vin cu trei opţiuni pentru a fi pregătiţi

Olivian Savin, FEL România: Consumatorul, în această situaţie în care facturile sunt emise cu întârziere, are 3 opţiuni. Prima opţiune e să adauge nişte bani în contul aferent facturilor. A doua opţiune e de a pune bani deoparte, pentru că el consumă în această perioadă şi aşa îşi va putea plăti factura când va fi emisă. Şi a treia opţiune e să ceară plata eşalonată a facturii. 

Însă niciun furnizor nu garantează eşalonarea plăţii. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Este o posibilitate teoretică, nu este o obligaţie a furnizorului să demareze această eşalonare. 

Dana Dărăban, director executiv ACUE: Nu e o problemă doar la consumator,  este şi o problemă la furnizor. Pentru că va însemna o întârziere şi de încasare la furnizori.

De la 1 septembrie, a scăzut pragul până la care consumatorii casnici beneficiază de un preţ plafonat la energie electrică. De la 300 kWh pe lună la 255. Furnizorii nici n-au apucat să implementeze acestă măsură în sistemele de facturare, ca li se pregătesc alte schimbări. 

Vedem cum, de la o zi la alta, apar noi modificări privind ordonanţa la energie. Mai nou, aleşii îşi doresc ca noul proiect să se aplice începând cu data de 1 noiembrie. Există propunerea ca, în cazul în care clientul transmite indexul şi îl transmite către furnizor, acesta să se raporteze la consumul curent de energie electrică. Însă, în cazul în care contorul nu este citit, atunci furnizorul se va raporta la consumul mediu din 2021. 

Actul normativ care prevede schimbări de pe piaţa energiei a fost trimis la Camera Deputaților, unde va suferi modificări până la votul final. 

articolul original.

Vacanță pe litoral în 2023: Pachete early booking mai ieftine cu 50% decât în timpul sezonului estival

3 October 2022 at 19:55
image

Cristina este din Râmnicu Vâlcea şi ştie foarte clar că vrea să ajungă la mare vara viitoare cu mai puţin de 4000 de lei.  A găsit o ofertă pe placul ei îi iunie.

Cristina, client: Am luat în considerare când se termină şcoala. Sunt foarte hotărâtă să rezerv chiar în perioada aceasta pentru că am văzut că sunt preţuri foarte bune. Sunt discounturi de până la 40-50%.

Cine îşi rezervă de acum vacanţa poate găsi o cameră în Eforie Nord cu 65 de lei, la un hotel de două stele, sau cu 165 de lei la un hotel de trei stele, în Jupiter.

Ştefan Necula, manager agenție de turism: În Mamaia tarifele pornesc de la 174 de lei pentru aceiaşi cameră dublă la trei stele cu mic dejun inclus pentru două persoane. 

Managerii pensiunilor și hotelurilor încurajează cumpărarea vacanţelor din timp

Şi oferă reduceri consistente.

Andreea Filip, reporter Observator: Turiștii care achită integral vacanţa până la 31 decembrie au reduceri de până 50 la la sută, iar următoarea etapă este până la data de 31 ianuarie, însă acolo vorbim de 30% reducere. 

Florian Pinescu, vicepreședinte asociatia patronală Eforie: Prima etapă este cea de început de sezon unde regăsim tarife începând cu 120 de lei, până la 160-200 de lei camera tip dublu matrimonial, la hotelurile de 2-3 stele, ceva mai scump hotelurile de 4 sau chiar 5 stele de pe litoral. Urmând ca apoi, pe o perioadă intermediară, MUSCA tarife mai mari, undeva la 200 -250 de lei noapte de cazare per cameră matrimonială. 

Georgiana Ortopan, reprezentant hotel: Am lansat pachetele early booking pentru sezonul următor. Tarifele pornesc de la 400 de lei. În tariful acesta există un dicount de 30%, iar condiţia este ca plata să se efectueze până pe 15 octombrie, un avans.

Vacanță pe litoral în 2023. Avansul nu mai poate fi recuperat dacă se răzândesc

Cu excepţia unei asigurări storno, care însă este valabilă doar în cazul în care clientul are probleme de sănătate. 

Hotelierii spun că şi-ar dori să păstreze tarifele la fel pentru sezonul următor, dar va fi imposibil să nu crească preţurile cu cel puţin 10 la sută din cauza cheltuielilor şi facturilor tot mai mari. Pentru a ţine în frâu facturile la energie, unii proprietari de pensiuni au investit în panouri fotovoltaice. 

Gelu Tulea, proprietar pensiune: Anul trecut am plătit 95.000 lei cu panouri, acum am vreo 200 de milioane de plătit. Deci de la 95.000 de lei, la 20.000 de lei. Da. Eu nu mai vreau nici pe ăştia să-i plătesc.

Pe lângă cele 140 de panouri fotovoltaice, proprietarul este dispus să mai investească în alte 30.

Prețuri vacanţă 2023

Hotel două stele Eforie Nord

65 de lei/noapte

Hotel două stele Jupiter

165 de lei/noapte

Hotel două stele Mamaia

174 de lei/noapte>

articolul original.

Recesiunea tehnică este „inevitabilă” în România, la iarnă. Cum explică finanțiștii unei bănci

3 October 2022 at 18:33

O recesiune tehnică pentru România este „inevitabilă” în această iarnă. PIB-ul se va contracta în ultimul trimestru, respectiv primul al anului viitor, se arată într-un raport al economiștilor de la UniCredit Research.

Mai mult, în același trend economic, inflația în creștere va afecta puterea de cumpărare a românilor, iar activitatea economică se va încetini, mai ales în sectoarele afectate direct de creșterile abrupte și restricțiile din energie, se precizează în raportul UniCredit Research, într-un raport trimestrial privind evoluția economiilor din Europa Centrală și de Est.

„Astfel, PIB-ul ar putea crește cu aproximativ 6,4% anul acesta, dar creșterea de anul viitor ar putea scădea la doar 1%, iar riscurile sunt în jos. Se preconizează că fostele motoare de creștere, cum ar fi construcțiile de clădiri și de infrastructură, vor influența creșterea din cauza scăderii cererii de locuințe și a reducerilor de investiții publice. Dacă anul viitor sunt convocate alegeri anticipate, un deficit bugetar de peste 6% din PIB ar putea menține creșterea economică peste 2%”, se arată în raport.

Care sunt industriile afectate

Dacă explozia prețurilor la energie și gaze a determinat multe fabrici să-și tragă obloanele, situația este critică în rândul producătorilor de chimicale (în special îngrășăminte) și de metale, care depind în primul rând de gazele naturale.

Producția de produse din lemn, produse alimentare și materiale de construcții a scăzut brusc în timpul verii, în timp ce unele sectoare tradiționale de export, cum ar fi automobilele, se străduiesc să își revină. În plus, extracția de cărbune, petrol și gaze este probabil să se reducă și mai mult, la fel ca și serviciile de agrement și transport, transmit specialiștii care au întocmit raportul.

Citește și

„Prin urmare, apreciem o recesiune tehnică drept inevitabilă în trimestrul 422 și 1T23. Cererea consumatorilor ar putea scădea la rândul său din cauza scăderii puterii de cumpărare a salariilor”, susțin ei.

Există însă și o veste bună, și anume că inflația ar urma să coboare la 8,4% anul viitor, de la aproape 15% cât este în prezent, la noi. Prin urmare, Banca Națională a României ar urma să majoreze dobânda cheie de politică monetară până la 6% în noiembrie 2022, apreciază economiștii băncii.

Potrivit economistului american Arthur Okun, care a inventat termenul, recesiunea tehnică este scăderea PIB pe două trimestre, consecutiv.

Sursa: StirilePROTV

Dată publicare: 03-10-2022 21:33

articolul original.

Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

2 October 2022 at 16:23

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

Țara vecină a reușit deja să-și asigure cantitatea de care are nevoie la iarnă, prin importuri din Azerbaidjan.

Între timp, autoritățile de la noi dau asigurări că avem suficient gaz pentru sezonul rece, în vreme ce încă fac pregătiri pentru un contract cu azerii.

Zece state se luptă pentru gazul din acest stat.

Prin această instalație din Bulgaria, care a costat 240 de milioane de euro, România va putea avea acces la gaz de import, care să acopere aproximativ 10% din consum in aceasta iarnă.

Citește și

România are un memorandum cu azerii prin care țara noastră poate să primească până la 1 miliard de metri cubi de gaze. Pentru asta, e nevoie și de acordul Turciei, care e așteptat să vină până la finele acestei luni. Între timp, autoritățile de la noi vor să încheie un contract pe cinci ani cu azerii.

Noua instalație va avea impact asupra prețurilor, spune unul dintre directorii executivi ai conductei de gaze pentru Știrile PRO TV.

Teodora Georgieva, director interconector ICGB: ”Avem indicații că există interes din partea unor companii românești să transporte gaz din Azerbaidjan. Cred că e un pas care va avea impact și pentru prețuri, în special în aceste timpuri care nu sunt ușoare pentru România, Moldova și Ucraina. Toată regiunea va beneficia de acest interconector.”

Specialiștii de la noi spun că, pe baza declarațiilor făcute de autoritățile bulgare, putem avea speranțe la prețuri de 120 de euro pe MWh, adică mai puțin de jumătate față de vârfurile la care au ajuns cotațiile gazului imediat după declanșarea războiului.

Claudiu Cazacu, specialist în energie: ”Atunci cand ai și alte opțiuni, diversificarea resurselor înseamnă, logic, și aproape general valabil o redimensionare a prețului, o ajustare în jos a prețului, deci e foarte avantajos. România, ca țară de tranzit, va deveni o piesă și mai importantă în acest joc regional unde, iată, gazul este esențial pentru securitatea energetică.”

Cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria a costat 240 de milioane de euro.

De anul viitor, odată cu finalizarea unui terminal de gaze lichefiate din nordul Greciei, conducta va putea transporta 5 miliarde de metri cubi de gaze.

Sursa: Pro TV

Dată publicare: 02-10-2022 19:23

articolul original.

Cum vrea Comisia Europeană să prelungească durata de folosire a electrocasnicelor. Nenumărați clienți au cerut acest lucru

2 October 2022 at 16:21
image

Cei care își cumpără electrocasnice vor fi mult mai bine informați despre durata de funcționare a produselor.

Comisia Europeană dorește să elimine o practică numită uzura planificată și are mai multe propuneri prin care să prelungească durata de folosire a bunurilor casnice. Acest lucru a fost cerut de nenumărați clienți, care sunt nevoiți să arunce la gunoi electrocasnicele, din cauză că se strică la scurt timp după ce expiră perioada de garanție.

O mașina de spălat, un frigider și un cuptor cu microunde sunt doar câteva dintre electrocasnicele pe care o femeie le-a cumpărat în ultimii ani și s-au stricat la doar câteva săptămâni sau chiar zile după ce au ieșit din garanție. A preferat să ia produse noi, pentru că reparațiile costau foarte mult. Și nu este singura în această situație.

Femeie: Sunt câte doi ani și imediat, nici la o lună de zile, se strică. Am cumpărat altele, cât dădeai pe reparat e același lucru. Sunt mult mai performante când de pe un an pe altul se schimbă tehnologia se schimbă mai multe.

Meșterii confirmă că repară mai multe electrocasnice noi decât vechi.

Cătălin Ioniță, meșter: Sunt foarte dezamăgiți că nu se așteaptă după trei ani de zile de funcționare să se strice atât de repede. Adică se așteaptă ca măcar 10 ani de zile să meargă, dar slabe șanse în zilele de astăzi. Încerc să sfătuiesc oamenii dacă au aparate mai vechi să tragă de ele cât se poate.

Iustina Lupu, avocată: Instanța de judecată poate stabili dacă defecțiunea care a intervenit după trecerea celor 2 ani de garanție este practic anterioară momentului defectări produsului respectiv electrocasnic și în ce măsură este răspunzător producătorul respectiv vânzătorul.

Comisia Europeană a propus în martie mai multe măsuri care să vină în sprijinul oamenilor. De exemplu, clienții vor putea cere mai multe informații legate de durata de viața a unui produs și dacă acesta poate fi reparat. Propunerile comisiei trebuie însă dezbătute și votate.

Laura Bonciu, membru al organizației Greenpeace: Practic s-a demonstrat că de-a lungul timpului anumite companii au lucrat astfel încât să își producă bunurile electronice astfel încât să se strice mai repede decât ar putea dacă ar merge la maxim de parametrii. Inclusiv Comisia Europeană menționează practicile acestea incorecte pe care companiile le depun, iar pe lângă uzura programată a electronicelor avem și uzura morală.

Problema este că toate produsele care nu sunt reparate ajung la gunoi, iar acest lucru duce la un dezastru ecologic.

Sursa: StirilePROTV

Dată publicare: 02-10-2022 19:22

articolul original.

Guvernul vrea să împrumute 3,8 miliarde de lei în luna octombrie. Cum vor fi folosiți acești bani

2 October 2022 at 12:13
image

Suma totală, de 3,865 de miliarde de lei, este cu 760 de milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în septembrie, de 4,625 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în octombrie, licitaţii pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în data de 20 octombrie, pentru o emisiune în valoare de 300 milioane de lei, cu scadenţa pe 27 septembrie 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii octombrie vor fi lansate nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (465 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru cinci emisiuni de 400 de milioane de lei - în zilele de 6, 13, 17, 20 şi 27 octombrie, pentru trei emisiuni de 300 de milioane de lei - în zilele de 3, 10 şi 13 octombrie, precum şi pentru o emisiune de 200 de milioane de lei în data de 24 octombrie 2022.

articolul original.

România, la coada clasamentului în comerţul pe internet. Topul ţărilor în care oamenii fac cumpărături online

1 October 2022 at 10:40
image

Să vezi produsul cu ochii tăi, să-l întorci pe toate părţile înainte de a-l cumpăra e ceva la care mulţi au renunţat din cauza pandemiei. 

Reporter: Ce cumpăraţi de pe internet?

Client: Haine şi încălţări, mi am luat. 

Chiar şi aşa, românilor încă le plac plimbările prin magazine. 

Reporter: Ce preferi între cumpărăturile fizice şi cele online?

ClientFizice!

Reporter:  De ce?

ClientPentru că pot să probez, pot să văd ce cumpăr.

ClientPrefer ambele tipuri de cumpărături, şi online şi fizice, depinde cât timp am la dispoziţie. 

Îmi place să caut în mediul online, înainte să caut fizic.

Olanda şi ţările nordice în fruntea clasamentului

Mihai Caloiu, reporter Observator: La nivel european, ţara noastră este codaşă când vorbim despre comerţul digital. Mai exact, doar 44% din utilizatorii români de interent au plasat comenzi online în anul 2021. În topul cumpărătorilor se află Olanda cu 94%, fiind urmată de Danemarca şi Norvegia cu 92% fiecare şi Suedia cu 89%.

Apariţia lockerelor, respectiv cutiile securizate de unde se pot lua comenzile plasate online, a fost un imbold pentru creşterea acestui tip de comerţ. Cel mai mare jucător din piaţa online dispune de peste 3.300 de astfel de spaţii. Inclusiv Poşta Română s-a modernizat şi a amplasat cutii poştale digitale cu program non-stop.

articolul original.

Românii care deţin o fosă septică riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Ce obligaţie au

1 October 2022 at 06:21
image

Fie că este vorba despre persoane fizice sau juridice, amenzile pornesc de la 5.000 de lei şi ajung până la 10.000. Potrivit legii, proprietarii de fose septice au obligaţia ca în termen de 120 de zile de la racordarea la sistemul de colectare să anunţe acest lucru şi să se înscrie în registrul electronic de evidenţă. 

Amenzi primesc şi primăriile care nu întocmesc această condiţie, iar în acest caz sancţiunile se încadrează între 10.000 şi 15.000 de lei. 

articolul original.

Criza energiei creează o nouă ordine europeană: O Italie puternică şi o Germanie cu probleme - Reuters

1 October 2022 at 05:44
image

În săptămânile de după invazia Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, Claudio Descalzi, CEO al grupului energetic italian Eni, a început o serie de vizite la furnizorii de gaze din Africa.

Vizitele au inclus întâlniri cu oficiali din Algeria, în februarie, şi discuţii în Angola, Egipt şi Republica Congo în martie, Descalzi fiind adesea însoţit de înalţi oficiali de la Roma, potrivit comunicatelor companiei şi ale guvernului, scrie News.ro.

Eni, la care statul italian are o participaţie de control, şi Italia au reuşit să profite de relaţiile de aprovizionare existente cu acele naţiuni pentru a-şi asigura o cantitate suplimentară de gaze pentru a înlocui o mare parte din volumele primite anterior de la furnizorul de top al ţării, Rusia.

Germania, complet nepregătită pentru criza energetică

Este o schimbare rapidă pe care multe ţări europene nu au reuşit să o facă, în timp ce războiul lui Vladimir Putin împinge continentul într-o realitate alternativă.

În schimb, Germania, o putere economică şi un model de referinţă pentru planificarea prudentă, a fost prinsă complet nepregătită. Este în pragul recesiunii, industria sa se pregăteşte pentru raţionalizarea gazelor şi a energiei şi tocmai a naţionalizat o companie majoră de utilităţi.

Italia, o ţară familiarizată cu crizele economice, pare relativ rezistentă. Şi-s asigurat o aprovizionare suplimentară şi este încrezătoare că nu va trebui să raţionaleze gazul, guvernul său salutând naţiunea drept ”cea mai bună din Europa” în ceea ce priveşte securitatea energetică.

”Aprecierea de care se bucură Descalzi în mai multe ţări africane este cu siguranţă un avantaj competitiv”, a declarat Alberto Clò, fost ministru italian al Industriei şi fost membru al consiliului de administraţie la Eni, referindu-se la dificultăţile de a semna acorduri în timpul unei crize de aprovizionare.

Într-adevăr, cele două ţări se află în circumstanţe contrastante, deoarece o criză energetică gravă se desfăşoară inegal pe un continent unde dependenţa de gazeşe ruseşti variază foarte mult. O mare parte din regiune se confruntă cu o criză de aprovizionare pentru iarnă, cele mai expuse fiind Germania, Ungaria şi Austria.

Ţările mai puţin afectate includ Franţa, Suedia şi Marea Britanie, care nu s-au bazat în mod tradiţional pe Rusia, precum şi Italia.

Consecințele crizei energetice

Martijn Murphy, specialist în petrol şi gaze la firma de cercetare Wood Mackenzie, a declarat că, deşi Italia a considerat de multă vreme Rusia drept cel mai mare furnizor de gaze, diversitatea sa mai mare de furnizori şi legăturile de lungă durată cu Africa au însemnat că este mai bine plasată pentru a rezista la renunţarea la aprovizionarea din Rusia, decât multe alte ţări.

”Eni are legături foarte strânse cu toate ţările cu care operează din nordul Africii şi este prezentă în toate: Algeria, Tunisia, Libia, Egipt şi în majoritatea acestor ţări este cel mai mare investitor din amonte şi producător internaţional de companii petroliere”.

Criza energetică cauzată de război a forţat guvernele să se confrunte cu riscurile dependenţei excesive de un furnizor sau o regiune dominantă. Această criză aminteşte de criza energetică din anii 1970, care a determinat Occidentul să-şi regândească dependenţa de petrolul din Orientul Mijlociu, o schimbare care a stimulat explorarea globală şi căutarea de furnizori alternativi precum Venezuela şi Mexic.

Guvernul italian a refuzat să comenteze. Ministerul german al Economiei a declarat că doreşte să se îndepărteze de importurile de gaze ruseşti cât mai repede posibil şi să îşi diversifice aprovizionarea, invocând paşii de început în acest sens, cum ar fi închirierea a cinci terminale plutitoare pentru gaze naturale lichefiate (GNL). În prezent, Germania nu are terminale GNL, în timp ce Italia are trei în funcţiune şi a cumpărat recent alte două.

Italia a consumat anul trecut 29 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze ruseşti, reprezentând aproximativ 40% din importurile sale. Ţara înlocuieşte treptat aproximativ 10,5 miliarde de metri cubi din această cantitate cu importuri crescute din alte ţări, începând din această iarnă, potrivit Eni.

Cea mai mare parte a gazelor suplimentare vor veni din Algeria, care a declarat pe 21 septembrie că va creşte livrările totale către Italia cu aproape 20%, până la 25,2 miliarde de metri cubi în acest an. Asta înseamnă că Algeria va deveni cel mai important furnizor al Italiei, oferind aproximativ 35% din importuri. Cota Rusiei a coborât între timp la niveluri foarte scăzute, a spus Descalzi în această săptămână.

Algeria va deveni cel mai important furnizor al Italiei

Din primăvara anului 2023, un flux crescând de GNL va începe să sosească din ţări precum Egipt, Qatar, Congo, Nigeria şi Angola, permiţând Italiei să înlocuiască încă 4 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, a spus Eni.

Germania, ai cărei 58 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti importate anul trecut au reprezentat 58% din consum, a văzut că livrările prin conducta Nord Stream 1 au fost reduse din iunie şi oprite în august.

Incapabilă să-şi asigure suficiente provizii de înlocuire pe termen lung din alte ţări şi lipsită de o companie naţională de petrol şi gaze cu producţie în străinătate, Germania a fost forţată să meargă pe piaţa spot, unde a trebuit să plătească de aproximativ opt ori preţurile de anul trecut.

Factorii dincolo de controlul uman pot modela securitatea energetică: Germania nu se bucură de apropierea Italiei de nordul Africii, de exemplu, sau de bogăţiile Mării Nordului ale Marii Britanie şi Norvegiei. Nu are rezerve majore de petrol sau gaze.

Cu toate acestea, oficialii şi directorii germani au făcut calcule greşite în ultimii ani, în special după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea a Ucrainei, sugerând că criza actuală ar fi putut evolua altfel.

În 2006, Italia era puternic interesată de gazele ruseşti, Eni – cel mai important importator de gaze al ţării - convenind la acea vreme cel mai mare acord pentru gaze al unei firme europene cu gigantul energetic Gazprom controlat de Moscova.

Însă în ultimii opt ani, cele două ţări s-au separat: Germania şi-a dublat achiziţiile de gaze ruseşti şi a devenit din ce în ce mai dependentă, în timp ce Italia a căutat să-şi asigure achiziţiile.

Italia a început să intre pe un drum diferit în 2014, când un nou guvern l-a înlocuit pe cel al lui Silvio Berlusconi, care era un vechi prieten al lui Putin, iar Descalzi a preluat conducerea Eni, potrivit unor trei surse familiare cu strategia energetică a ţării.

Descalzi, un specialist în explorare şi producţie care a coordonat proiecte în locuri precum Libia, Nigeria şi Congo, s-a concentrat pe ceea ce ştia cel mai bine, a spus o sursă: explorarea Africii. Un succes major a venit în Egipt în 2015, când Eni a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Mediterană, Zohr.

Pe măsură ce Descalzi a împins Eni să accelereze proiectele, a adăugat sursa, Eni a reuşit să înceapă producţia la Zohr în mai puţin de doi ani şi jumătate, o dezvoltare relativ rapidă în industrie.

În Algeria, unde Eni este prezentă din 1981, compania a încheiat un acord în 2019 pentru a reînnoi importurile de gaze până în 2027.

Răscruce de drumuri la Crimeea

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi sancţiunile occidentale care au urmat au reprezentat un moment decisiv. Roma şi-a retras sprijinul pentru proiectul South Stream, de 40 de miliarde de dolari, al Gazprom - care era menit să transporte gaze din Rusia către Ungaria, Austria şi Italia, ocolind Ucraina - tot ca răspuns la sancţiuni. South Stream a fost abandonat de Eni mai târziu în acel an, înainte de a fi eliminat de Moscova.

În schimb, Italia şi-a îndreptat privirea către construcţia unei conducte mai mici, Trans Adriatica, din Azerbaidjan, prin Grecia şi Albania. Cu toate acestea, Germania nu şi-a redus expunerea rusă.

”Europa şi Rusia au construit un parteneriat energetic de-a lungul a patru decenii şi nu a existat nicio zi în acea perioadă în care gazele să fi fost folosite ca armă strategică împotriva Occidentului”, a declarat Johannes Teyssen, a declarat directorul executiv al E.ON în 2014, în urma anexării Crimeii de către Rusi

Mai mult, în 2015 a fost încheiat un acord între Gazprom şi companii precum E.ON şi Wintershall din Germania, pentru a forma un consorţiu pentru construirea conductei Nord Stream 2.

Germania a fost din nou orbită. Cu o zi înainte ca Moscova să invadeze Ucraina, Klaus-Dieter Maubach, CEO al Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti al Germaniei, a descris Gazprom drept un furnizor de încredere. De atunci şi-a schimbat punctul de vedere.

Germania urmăreşte să înlocuiască complet gazele ruseşti până la jumătatea anului 2024

După şapte luni, Uniper se pregăteşte să dea în judecată Gazprom pentru solicitarea de daune, din cauza reducerii livrărilor, şi a fost salvată cu o sumă de 29 de miliarde de euro (28 de miliarde de dolari) de către guvernul german, care a acceptat în septembrie să naţionalizeze compania.

Germania urmăreşte să înlocuiască complet gazele ruseşti până la jumătatea anului 2024, deşi unele companii de utilităţi - inclusiv producătorul de top RWE - consideră că ar putea dura mai mult decât atât, având în vedere că sursele alternative sunt limitate şi volumele dificil de procurat. Toţi sunt de acord că va fi un efort costisitor.

”Ne-am bazat prea mult pe aprovizionarea cu energie din Rusia. Vechea ecuaţie conform căreia Rusia este un partener economic de încredere chiar şi în criză nu se mai aplică”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în iunie.

articolul original.

Rabla 2022 şi Rabla Plus 2022. Începe ultima sesiune din acest an. Care sunt condiţiile de înscriere

30 September 2022 at 07:58
image

Noua sesiune se va derula în perioada 30 septembrie - 25 noiembrie 2022, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.

Bugetele totale care vor fi puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul "Rabla Clasic" - persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice - buget de 173.300.500 lei, instituţii publice - buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus - persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice - 202.303.000 lei şi instituţii publice - 15 milioane de lei.

AFM precizează că pe site-ul propriu este disponibil calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi. De asemenea, listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu instituţia sunt publicate pe www.afm.ro, la secţiunile programelor.

articolul original.

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice ar putea fi amplasate în Bucureşti, până la sfârşitul anului 2025

29 September 2022 at 08:25
image

Consilierii generali al Capitalei sunt aşteptaţi să aprobe joi împuternicirea Administraţiei Străzilor în vederea încheierii unui Protocol de Colaborare cu Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. privind implementarea „Proiectului pilot privind dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi hybrid plug-in în parcările publice din patrimoniul Municipiului Bucureşti”. Protocolul prevede ca Administraţia Străzilor să pună la dispoziţie 40 de spaţii, până la sfârşitul anului 2025, în care Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti va amplasa tot atâtea staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. 

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice

„Prin adresa nr. 5018/18. 05. 2022, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureştii - Cabinet Primar General cu nr. 63347/18. 05.2022, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A informează că are în derulare un astfel de proiect, fiind demarată procedura de achiziţie a 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, proiect ce face parte din strategia Smart CITY, de importanţă majoră pentru locuitorii Capitalei, în contextul dezvoltării accelerate a mobilităţii electrice, nepoluante, contribuind astfel la scăderea poluării la nivelul Capitalei şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor Bucureştiului. În conformitate. cu informaţiile deţinute de Direcţia Guvernanţă Corporativă referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al companiei, buget aprobat prin H. C.G.M.B. nr. 251/28. 04.2022, sumele necesare implementării proiectului pentru instalarea celor 40 de staţii de încărcare sunt cuprinse în buget, acestea regăsindu-se pe lista de investiţii, parte a bugetului de venituri şi cheltuieli (Anexă 4), finanţarea acestora fiind asigurată din infuzia de capital social efectuată de acţionarul majoritar, Municipiul Bucureşti, sume ce nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fast aprobate. Potrivit Anexei 4 Lista de Investiţii la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2022, la poziţia Investiţii noi este aprobată suma de 3,2 mil. lei pentru proiectul de instalare a 40 staţii de încărcare maşini electrice, suma majorată suplimentar cu 1 mil. lei prin rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2022, ca urmare a majorării preţului materialelor de construcţii, preţului energiei electrice şi a gazelor naturale aşa cum se specifică în nota de fundamentare nr. 9105/18. 08.2022 transmisă de către companie”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre, citat de news.ro.

Procedura de achiziţie pentru cele 40 de staţii de încărcare a demarat încă din anul 2019, fiind însă întârziată de „supravegherea ex-ante a ANAP”, se arată într-un document al Companiei Municipale Energetica Servici Bucureşti. 

Tot joi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este supus votului un regulament privind amplasarea staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice. Documentul interzice amplasarea acestor staţii în ariile naturale protejate, în incinta locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi, dar şi în parcuri, grădini publice, locuri unde vizibilitatea în trafic poate fi redusă sau traficul rutier poate fi afectat. 

În incinta clădirilor monument istoric ar fi permisă amplasarea staţiilor, doar ca parte integrantă a unei autorizaţii de construire, cu acordul expres al Ministerului Culturii.

articolul original.
❌