ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

O ucraineancă a fost găsită spânzurată într-o unitate de cazare din Băile Olăneşti

30 November 2022 at 15:45

30-11-2022 | 17:50

politie politia nu treceti
StirilePROTV

Poliţiştii din Băile Olăneşti au fost sesizată, marţi seară, despre faptul că o femeie de cetăţenie ucraineană, în vârstă de 55-60 de ani, ar fi fost găsită spunzurată, într-o unitate de cazare din localitatea vâlceană.

autor

A fost întocmit dosar penal pentru ucidere de culpă şi sunt făcute cercetări pentru a afla împrejurările decesului.

Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, poliţiştii efectuând manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, ulterior fiind declarat decesul acesteia. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor în care a survenit decesul femeii”, a transmis IPJ Vâlcea, potrivit News.ro.

Sursa: News.ro

Etichete: Ucraina, refugiati, Valcea, femeie, spanzurat, baile olanesti,

Dată publicare: 30-11-2022 17:45

Citește și...

Recomandări

Stiri externe

Alertă în Spania, după o explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Cel puțin un angajat a fost rănit

Un angajat al ambasadei Ucrainei la Madrid a fost rănit uşor, miercuri, de o explozie survenită în sediul misiunii în timp ce manipula o scrisoare, a informat o sursă din cadrul poliţiei, transmite Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Stiri externe

Bruxellesul propune un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opţiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării, scrie Reuters.

articolul original.

Medicul care își roagă pacienții să nu îi mai aducă "atenții": Vă rog nu mă obligaţi să urlu pe coridoare, să vă dau afară

30 November 2022 at 10:14
image

În ultimele săptămâni mai mulți medici români au ieșit public și au rugat pacienții să nu le mai ofere șpagă. Este și cazul unui medic din Satu Mare care le transmite oamenilor să nu mai vină la el cu atenții.

”Pe această cale mă alătur inițiativei recente a unor colegi și VĂ ROG, NU mă mai jigniţi oferindu-mi orice fel de bun de la bani la ciocolată, carne, ouă, ţuica (şi aveţi imaginaţie bogată) după ce v-am văzut pe dumneavoastră ca pacient sau pe cineva din familia dumneavoastră, indiferent unde în sistemtul de stat său privat! După cum bine ştiţi tratamentul şi investigaţiile în Spitalul de stat sunt GRATUITE şi în sistemul privat le plătiţi la adevărata lor valoare de cele mai multe ori, deci nu îi nevoie să mai fiţi şi ‘atenţi’”, își începe apelul medicul gastronenterolog Cristian Costea, de la Spitalului Județean Satu Mare, citat de Presă Satu Mare.

Medicul a aminti că acest lucru este “anormal, imoral, amoral, ilegal, iar legea este una pentru toți”.

El a precizat că vina pentru aceste lucruri aparține ambelor tabere, adică și a celor care dau și a celor care primesc.

“Cred însă că ne putem vindeca… că putem ierta trecutul şi construi un viitor mai bun împreună! Am conștiința şi îmi fac meseria aşa cum am jurat şi visat… iubesc ceea ce fac, dar vă rog nu mă obligaţi să urlu pe coridoare, să vă dau afară, să mă rog de voi să vă luaţi lucrurile acasă! Am tot ce îmi trebuie şi dacă nu am o să muncesc şi mai mult ca să am ceea ce îmi doresc, la fel ca voi toţi! Ştiu ce înseamnă să nu ai (chiar ştiu!) şi am început să cunosc şi ce înseamnă să ai! Dacă fac anumite proceduri şi la Clinica privată şi nu vi le pun să le plătiţi nu trebuie să vă simţiţi datori… spuneţi un ‘Mulţumesc’ şi îmi este suficient… Dumnezeu mi-a dat întotdeauna mai mult înapoi… El ştie de ce!”, a continuat medicul.

Recent, Ştefan Busnatu, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”din Capitală, a povestit cum a fost nevoit să ridice tonul la un pacient care insistă să îi ofere o atenție, deși el nu voia. De atunci, mai mulți medici au povestit cum nu se pot întelege cu unii pacienți în această privință.

Sursa: presasm.ro

Etichete: șpagă, medic,

Dată publicare: 30-11-2022 12:14

articolul original.

Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, ziua unui vis împlinit. Discursurile din Sala Unirii

30 November 2022 at 10:06

1 Decembrie 1918 este considerat cel mai important moment din istoria României moderne. Este momentul în care s-a făcut Marea Unire, punctul de la care începe istoria României pe care  o știm noi astăzi.

Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, se înfăptuise cu aproape 60 de ani în urmă. Regatul României, condus mai întâi de Carol I și apoi de Ferdinand, începuse să aibă un cuvânt important de spus în mișcările strategice din sud-estul Europei și mai mult decât atât, tocmai încheiase Marele Război în tabăra câștigătoare. 

În timp ce cele două principate istorice deveniseră una, în 1859, Transilvania visa încă la strigătul zecilor de mii de români adunați în 1848 pe Câmpia Libertății de la Blaj: ”Noi vrem să ne unim cu țara!”

Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România

Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu România. În faţa ameninţărilor Rusiei şi Ucrainei, Basarabia şi-a proclamat independenţa la 24 ianuarie/6 februarie 1918. Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a adoptat, la 27 martie/9 aprilie 1918, cu majoritate de voturi, hotărârea Basarabiei de a se uni cu România.

Citește și

La 15/28 noiembrie 1918, a avut loc al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului român, când Congresul General al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, ''unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României'', potrivit volumului ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, 2003).

Mișcarea națională din Transilvania

Mişcarea naţională a românilor din Transilvania s-a amplificat în toamna anului 1918, în condiţiile înfrângerii Puterilor Centrale şi ale prăbuşirii Austro-Ungariei. Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, la 29 septembrie/12 octombrie 1918, a adoptat, în unanimitate, o declaraţie redactată de Vasile Goldiş, privind hotărârea naţiunii române din Transilvania de a se aşeza ''printre naţiunile libere'' (în baza dreptului naţional ca fiecare naţiune să dispună liber de soarta sa), potrivit volumului menţionat anterior.

Se sublinia, astfel, necesitatea convocării unei adunări naţionale, care să delege organele abilitate ''să trateze şi să hotărască în treburi care se referă la situaţia politică a naţiunii române''. Totodată, se cerea ''afirmarea şi valorificarea drepturilor ei, nestrămutate şi inalienabile, la deplina viaţă naţională''.

Documentul a fost citit de Alexandru Vaida-Voievod în Parlamentul de la Budapesta, în şedinţa din 5/18 octombrie 1918. Declaraţia de la Oradea, care afirma dreptul naţiunii române la autodeterminare, precum şi ideea convocării adunării naţionale a reprezentat un act cu o semnificaţie istorică deosebită privind procesul de unificare naţională.

A urmat constituirea, ca organ de conducere al românilor, a Consiliului Naţional Român Central la Budapesta (17/30 octombrie, cu sediul la Arad din 21 oct/3 nov.). Era format din şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Român (Vasile Goldiş, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ştefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod şi Aurel Vlad) şi şase social-democraţi (Tiron Albani, Ioan Flueraş, Enea Grapini, Iosif Jumanca, Iosif Renoiu şi Baziliu Surdu), notează sursa de mai sus.

La 18/31 octombrie, prin Proclamaţia către naţiunea română, se aducea la cunoştinţa opiniei publice constituirea Consiliului Naţional Român Central, ca unicul for de conducere al românilor transilvăneni, precum şi principiile sale de acţiune.

La 5/18 noiembrie 1918, manifestul ''Către popoarele lumii'', tipărit în română, franceză şi engleză, a fost lansat de Marele Sfat Naţional din Transilvania. Manifestul dezvăluia opresiunea exercitată de clasa stăpânitoare a poporului maghiar şi refuzul guvernului de la Budapesta de a recunoaşte poporului român dreptul la autodeterminare şi aducea la cunoştinţa opiniei publice internaţionale poziţia românilor.

„Istoria ne cheamă la fapte”

A urmat lansarea, la 7/20 noiembrie, a Manifestului privind convocarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, care începea cu cuvintele ''Istoria ne cheamă la fapte'': ''În numele dreptăţii eterne şi al principiului liberei dispoziţiuni a naţiunilor (...) naţiunea română din Ungaria şi Transilvania are să-şi spună cuvântul său hotărâtor asupra sorţii sale şi acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă'', potrivit lucrării ''Istoria românilor'' (vol. VII, tom II, Editura Enciclopedică, 2003).

Consiliul Naţional Român Central s-a întrunit la 9/22 noiembrie 1918 şi a adoptat o Notă Ultimativă care cerea guvernului maghiar ''puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de români în Ardeal şi Ţara Ungurească''. Răspunsul era aşteptat până la 12 noiembrie.

Tratativele între delegaţia Consiliul Naţional Român Central şi cea a Consiliului Naţional Maghiar au avut loc la Arad, între 13 şi 15 noiembrie. Partea maghiară a propus ca Transilvania să rămână în continuare în cadrul Ungariei, sub forma unui guvernământ românesc autonom, reprezentat în guvernul maghiar. Datorită acestei poziţii, tratativele au eşuat, notează aceeaşi lucrare.

În acest context, Consiliul Naţional Român Central, prin Vasile Goldiş, a declarat că ''naţiunea română pretinde cu tot dreptul deplina sa independenţă de stat şi nu admite ca acest drept să fie întinat prin rezolvări provizorii''. Consiliul Naţional Român Central a stabilit legături cu forurile politice de la Iaşi, unde se refugiase guvernul român şi familia regală, şi a trecut la organizarea adunării care să confirme voinţa de unire a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru ''unitatea naţională a tuturor românilor''.

Astfel, la data hotărâtă, se aflau în Sala Unirii (fost cazinou militar) din Alba Iulia, pe lângă cei 1.228 de delegaţi (deputaţi) aleşi în circumscripţiile electorale cât şi ai tuturor instituţiilor şi organizaţiilor politice, culturale, profesionale, de învăţământ, religioase, militare, de femei, de sindicat ş.a., şi ''peste 100.000 de ţărani, muncitori şi orăşeni veniţi din toate părţile unde se vorbea româneşte, de la Iza maramureşeană până la Dunărea bănăţeană, din ţara Bârsei până la Crişuri'' potrivit volumului ''Scurtă istorie a românilor'' (Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, 1977).

Preşedintele Consiliului Naţional Român Central, Ştefan Cicio-Pop, a rostit cuvântul de deschidere, subliniind importanţa istorică a momentului şi misiunea adunării.

Discursul lui Gasile Goldiș

Discursul solemn a fost rostit de Vasile Goldiş, în care a făcut o retrospectivă istorică asupra trecutului neamului românesc şi a prezentat spre primire rezoluţia redactată de Consiliul Naţional Român Central. A subliniat, între altele, caracterul actului ce trebuia înfăptuit: ''Naţiunile trebuiesc eliberate. Între aceste naţiuni se află şi naţiunea română din Banat şi Transilvania. Dreptul naţiunii române de a fi eliberată îl recunoaşte lumea întreagă. Libertatea acestei naţiuni înseamnă unirea ei cu Ţara Românească. Bucăţirea poporului românesc n-a fost urmarea vreunei legi economice în care terminologie se ascunde minciuna. Dimpotrivă ... teritoriile locuite de români au fost teritorii româneşti. După drept şi dreptate, românii din Ungaria şi Transilvania, împreună cu toate teritoriile locuite de dânşii, trebuiesc să fie uniţi cu regatul român''.

Discursul lui Iuliu Maniu

În discursul său, Iuliu Maniu a rugat Adunarea Naţională să primească proiectul de rezoluţie, ''pentru a întemeia pentru vecie România unită şi mare şi a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democraţie şi deplină dreptate socială''. În cuvântarea sa, episcopul Ioan I. Papp al Aradului a subliniat asemănarea acestei zile cu ziua de 15 mai 1848, iar întreaga adunare, sub influenţa acestei amintiri, a intonat imnul naţional ''Deşteaptă-te române!''.

Visul unei întregi națiuni: România Mare

În urma acestor cuvântări, Rezoluţia de unire a fost adoptată în unanimitate. Totodată, la propunerea lui Alexandru Vaida-Voevod, Adunarea a aprobat componenţa Marelui Sfat Naţional, organism cu caracter legislativ, format din reprezentanţi ai diferitelor profesii şi categorii sociale. Votată într-o atmosferă de entuziasm, Rezoluţia a devenit, astfel, documentul istoric prin care se înfăptuia visul de veacuri al poporului român: România Mare.

Cei peste 100.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia adunaţi pe Câmpul lui Horea au aprobat cu aclamaţii entuziaste hotărârea de unire necondiţionată şi pentru totdeauna a Transilvaniei cu România.

1 decembrie, Ziua Națională

Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

Etichete: romania mare, 1 decembrie 1918, Marea Unirea,

Dată publicare: 30-11-2022 12:21

articolul original.

Accident mortal pe DN1 în Cluj. O femeie a murit, după ce a intrat din plin într-un camion

30 November 2022 at 05:43

30-11-2022 | 07:48

O femeie de 59 de ani a murit, marți, în județul Cluj, după ce a pierdut controlul mașinii și s-a ciocnit cu un camion care venea din sens opus.

autor

După impact, camionul a ieșit de pe șosea şi s-a răsturnat. Transporta saci cu sare, ce s-au împrăștiat pe drum și au blocat circulația mai multe zeci de minute.

Şoferiţa a rămas încarcerată în caroseria distrusă, iar salvatorii nu au mai putut face nimic pentru ea.

Și conducătorul camionului a fost transportat la spital, dar a suferit numai câteva răni ușoare.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: accident,

Dată publicare: 30-11-2022 07:43

articolul original.

La Galați au fost scoase pentru închinare moaștele Sf Andrei. Ce reprezintă Pelerinajul Luminii

30 November 2022 at 05:31

Peste o sută de tineri ortodocși, studenți la Teologie şi la Istorie, au pornit aseară într-o procesiune cu făclii și lumânări, pe străzile orașului Galați.

Așa-numitul Pelerinaj al Luminii are un caracter simbolic și se desfășoară în fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfântulului Apostol Andrei.

Astfel, cu ocazia Sfântului Andrei, zeci de tineri au plecat, marți seara, de la Catedrala Arhiepiscopală și au mers până la biserica Seminarului Teologic, în cadrul Pelerinajului Luminii. Pe drum, au fredonat cântece religioase, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare.

Studentă: Mă bucur că am avut parte de această onoare. Sf. Apostol Andrei, de 30 de ani îl sărbătorim ca ocrotitor al Galațiului. Ne-am prezentat în port popular pentru a desemna credința noastră creștină.”

Studentă: „Comemorarea Sf. Andrei, felul în care el a străbătut România pentru a aduce credința ortodoxă în țara noastră. Chiar jertfa este foarte mare, fiind frig și îmbrăcați la costume populare.”

Citește și

La destinație, studenții au fost întâmpinați de preoți.

ÎPS Casian Crăciun arhiepiscopul Dunării de Jos: „Cred că acest traseu luminos prin credință, prin solidaritate și prin pace multă în inimi este un mesaj bun pentru poporul nostru”

Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România, în colaborare cu Liga Studenților din Galați. Lor li se alătură și tineri care studiază teologia în alte centre universitare.

Codruț Mirică președinte ASCOR Galați: Foarte mulți studenți au vrut să arate cu făclii și cu icoane că își doresc o țară liniștită și își pun nădejdea în sf. Andrei.”

Acțiunile prilejuite de sărbătoarea de pe 30 noiembrie au început de trei zile la Galați. În fața catedralei arhiepiscopale au fost scoase pentru închinare moaștele Sfântului Andrei, ocrotitorul orașului și al țării, precum și cele ale Sfântului Paisie.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: sarbatoare, sf andrei,

Dată publicare: 30-11-2022 07:31

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou examen de rezidențiat s-ar putea organiza în prima jumătate a anului 2023. 600 de locuri au rămas neocupate

29 November 2022 at 18:01
image

Un nou examen de rezidențiat s-ar putea organiza în prima jumătate a anului 2023. Deși repartiția candidaților care au promovat concursul de luna aceasta s-a încheiat, au rămas neocupate în jur de 600 de locuri, din peste 4.500.

Cele mai multe sunt la specialitățile deficitare, precum Medicină de Urgență, Medicină de familie, ATI, Neonatologie, Pediatrie și Epidemiologie. Doar la Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate.

Pe de altă parte, absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat, și dobândirea titlului de specialist.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: examen, rezidentiat,

Dată publicare: 29-11-2022 20:01

articolul original.

Falsul medic Matteo Politi a fost condamnat la 3 ani și 10 de luni de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă

29 November 2022 at 14:46

Matteo Politi a fost condamnat, marţi, la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de medic pe teritoriul României.

Potrivit deciziei care a fost pronunțată de de magistrații de la Judecătoria sector 1, care nu este definitivă, italianul Matteo Politi a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

De asemenea, el a fost obligat de instanţă să plătească daune morale şi materiale către mai multe părţi civile, sumele fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 11.800 de euro, scrie Agerpres.

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

După declanşarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, însă acum este în libertate.

Citește și

"În perioada martie 2018 - 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 - 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii mai spun că, în septembrie 2018, italianul a indus în eroare doi medici, prin aceea că s-a prezentat sub un nume fals, susţinând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a achiziţiona clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop.

Anchetatorii notează că Matteo Politi i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spaţiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

Pe 19 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, şi să întocmească cu intenţie un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifică faptul că este înregistrat în evidenţele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafa, deşi el nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecinţă, nu îndeplinea nici condiţiile de liberă practică.

Procurorii mai spun că, la data de 22 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei - Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a Învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină - Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

Sursa: Agerpres

Etichete: condamnare, Matteo Politi,

Dată publicare: 29-11-2022 16:46

articolul original.

Încă un bancomat din Constanța a fost aruncat în aer. VIDEO

29 November 2022 at 06:49

29-11-2022 | 09:02

Bancomatul instalat la Pavilionul expozițional din Constanța a fost ținta hoților care l-au aruncat în aer, la două săptămâni după ce s-a întâmplat același lucru la bancomatul din localitatea Castelu.

autor

Conform unor surse citate de Ziua de Constanța, vinovați în spargerea de marți dimineață ar fi bărbatul și femeia au aruncat în aer și bancomatul din comuna Castelu.

Se pare că cei doi erau supravegheați de polițiști.

Recent, singurul bancomat din Casteșu a fost detonat, cel mai probabil, cu o instalație cu gaz metan, la două zile după ce a fost alimentat cu bani pentru pensii și salarii. Anchetatorii au găsit mii de lei arși în urma deflagrației. Banca estimează că tot au reușit să fure 117.000 de lei.

Citește și

Sursa: StirilePROTV

Etichete:

Dată publicare: 29-11-2022 08:49

Citește și...

Recomandări

Stiri actuale

Antony Blinken a ajuns la București. Oficial american: Va anunţa un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Stiri externe

ONU califică drept "critică" situația umanitară din sudul Ucrainei: "Ce să mai simt? Mă învârt pe aici și plâng"

ONU califică drept "critică" situația umanitară din sudul Ucrainei. Numai în Nikolaev, aproape un sfert de milion de oameni suferă din lipsa căldurii, a apei și a energiei electrice.

Stiri externe

Orașul ucrainean Dnipro a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti, anunță autoritățile locale

Oraşul ucrainean Dnipro a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti în noaptea de luni spre marţi, potrivit lui Valentynn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.

articolul original.

Un tată și-a violat fiica minoră timp de doi ani. Mama fetei a sesizat poliția

28 November 2022 at 15:09

Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost arestat preventiv după ce şi-ar fi violat fiica minoră şi ar fi agresat-o sexual pe fiica concubinei sale, a informat, luni, Poliţia Capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, poliţiştii din Capitală au pus, sâmbătă, în executare un mandat de percheziţie, în judeţul Ialomiţa, la domiciliul unui bărbat de 37 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări pentru infracţiunile de agresiune sexuală şi viol, scrie Agerpres.

"În fapt, la data de 27 octombrie, poliţişti din cadrul Secţiei 26 Poliţie au fost sesizaţi, de către o femeie, cu privire la faptul că, în cursul anului 2016, fiica sa, minoră, ar fi fost atinsă în zonele intime, de către tatăl ei. Astfel, poliţiştii au documentat activitatea infracţională a bărbatului, de 37 de ani, iar în baza probatoriului administrat, în sarcina acestuia a fost reţinut faptul în anul 2016 şi în perioada 2019-2020 acesta şi-ar fi agresat sexual şi violat fiica minoră, iar în perioada 2020-2021 ar fi agresat sexual o minoră, fiica concubinei acestuia", se precizează în comunicat.

În urma percheziţiei, bărbatul a fost depistat şi condus la audieri.

"În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reţinut, faţă de acesta fiind dispusă, în cursul zilei de duminică, măsura arestării preventive", informează DGPMB.

Citește și

Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Secţiei 26 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de agresiune sexuală şi două infracţiuni de viol.

Sursa: Agerpres

Etichete: viol, tată, fiica,

Dată publicare: 28-11-2022 17:09

articolul original.

Un polițist din Cluj a fost filmat călcând pe cap un bărbat încătușat. De la ce a pornit tot scandalul

28 November 2022 at 15:00

Un caz de folosire nejustificată a forţei de către politişti este anchetat de Inspectoratul de Poliție Cluj.

Un tânăr de 20 de ani a fost încătușat de agenți, iar în imaginile surprinse de un martor se vede cum, cu toate că tânărul este căzut la pământ, polițiștii îl lovesc, iar unul dintre ei îl calcă pe cap.

VIDEO poate fi urmărit AICI

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Cluj a transmis că, după apariția imaginilor, a dispus verificări pe linie internă.

Mai exact, întreg echipajul care a intervenit la solicitare este vizat acum de o anchetă pentru a se vedea dacă polițiștii au respectat procedurile de imobilizare.

Citește și

Povestea, în urma căreia s-a petrecut incidentul, ar fi început după o sesizare făcută de reprezentanții unui bar din zonă, care au sunat la 112 pentru a-i convinge pe câțiva tineri să părăsească localul.

Ajunși la fața locului, polițiștii au identificat persoana responsabilă de scandal, care a fugit însă rapid de lângă oamenii legii.

Polițiștii l-au urmărit, iar la un moment dat, tânărul s-ar fi împiedicat, căzând la pământ, spune Inspectoratul de Poliție Cluj.

În imagini se vede cum trei agenți intervin pentru a-l imobiliza pe tânărul de 20 de ani care refuză să se legitimeze. În acel moment, rând pe rând, cei trei polițiști se năpustesc asupra lui. În imaginile filmate de la geamul unui apartament, dintr-un bloc din apropiere, se vede cum unul dintre agenți îl lovește cu piciorul pe cel căzut.

Tânărul începe să țipe. Imediat vine și al treilea agent care îl calcă cu pantoful pe cap. Polițiștii au transmis că tânărul a primit o amendă pentru provocare de scandal și refuz de legitimare.

Rămâne însă de văzut acum și ce vor păți agenții care au participat la această intervenţie.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: politie,

Dată publicare: 28-11-2022 17:00

articolul original.

Delegaţia NATO şi Jens Stoltenberg au ajuns la Bucureşti. Au fost escortați de avioane de luptă. FOTO

28 November 2022 at 11:53

28-11-2022 | 13:59

nato aurescu
Twitter

Delegaţia NATO şi Secretarul General Jens Stoltenberg au ajuns, luni, la Bucureşti cu un avion Tarom escortat de avioane de luptă, conform ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu.

autor

"Mulţumiri speciale Forţelor Aeriene Române pentru escortarea avoinului care a adus delegaţia Secretarului General Jens Stoltenberg şi ambasadorii aliaţi la Bucureşti pentru summitul care începe azi", a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Special thanks to Romanian Air Forces @MApNRomania for welcoming the plane bringing @jensstoltenberg, @NATO delegation &Allied ambassadors to Bucharest for #ForMin_Bucharest starting in 1️⃣day. Looking fwd for consistent discussions, incl. for the security at #BlackSea #WeAreNATO pic.twitter.com/hTTfFrakGN

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu)
November 28, 2022

-Știre în curs de actualizare-

Sursa: StirilePROTV

Etichete: NATO, Jens Stoltenberg,

Dată publicare: 28-11-2022 13:53

articolul original.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson. Toate icoanele au fost furate de agresorii ruși

28 November 2022 at 11:08

28-11-2022 | 13:30

pisaniile lui Ștefan cel Mare
Facebook.com

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, dar toate icoanele aflate în muzeul oraşului ucrainean "au fost furate de agresorul rus''.

autor

"Printre veştile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii şi-a făcut loc şi o veste bună pentru istoria şi cultura română. În urma unei noi discuţii purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, domnul Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranţă", a precizat, luni, ministrul, într-o postare pe Facebook, la care a ataşat şi o fotografie, relatează Agerpres.

Din nefericire, a adăugat el, toate icoanele muzeului din Herson "au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina...".

"Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranţă până la încetarea conflictului. Aşteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm", a arătat Lucian Romaşcanu.

Citește și

Sursa: StirilePROTV

Etichete: herson, Stefan cel Mare, descoperire,

Dată publicare: 28-11-2022 13:08

articolul original.

Accident grav în Italia. O româncă și fiica sa au murit pe loc. Cine se afla la volan și cum s-a produs tragedia. VIDEO

28 November 2022 at 11:06

28-11-2022 | 13:30

accident romanca italia
Oglioponews

O românca de 70 de ani și fiica sa în vârstă de 45 de ani au murit în urma unui accident rutier produs în Italia.

autor

O femeie în vârstă de 70 de ani, originară din România, și fiica ei de 45 de ani stăteau pe bancheta din spate a mașinii și mergeau spre Mantova, conform mantovauno.it.

Mașina era condusă de un tânăr de 21 de ani, fiul femeii de 45 de ani. El a fost transportat în stare gravă la spitalul din Mantua, alături de tatăl său.

În cealaltă mașină implicată în accident se afla un cuplu din Romprezzagno (Tornata) din provincia Cremona. Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a fost transportat în stare gravă la spitalul din Parma, iar soția lui a ajuns la alt spital. 

Citește și

Sursa: mantovauno.it

Etichete: accident, italia,

Dată publicare: 28-11-2022 13:06

articolul original.

Pățania unui șofer care a rămas fără permis pe DN1. A fost depistat cu o alcoolemie de 1,78, deși nu băuse

28 November 2022 at 08:02
image

Un șofer din Prahova a rămas fără permis pe DN1 după ce etilotestul a indicat o alcoolemie uriașă, de 1,78 la mie, deși acesta nu consumase băuturi alcoolice, fapt dovedit în urma analizelor de sânge, relatează Observatorul Prahovean.

Bărbatul de 36 de ani a fost oprit de polițiști la Sinaia, pe 15 noiembrie. După verificarea actelor, oamenii legii au efectuat și o testare cu aparatul etilotest, iar valoarea înregistrată a fost de 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Întrucât la solicitarea documentelor personale și ale autoturismului bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge”, a transmis IPJ Prahova la momentul respectiv.

Șoferului i-a fost suspendat dreptul de a conduce încă din seara respectivă, iar dovada eliberată de polițiști nu i-a dat drept de circulație.

Acesta a declarat pentru sursa citată că a fost de acord cu recoltarea probelor biologice, deoarece nu consumase alcool înainte să se urce la volan.

Potrivit procedurii aplicată în astfel de situații „în cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.”

Însă analiza toxicologică a arătat ulterior că șoferul nu băuse, având o concentrație de 0,00 g/l alcool pur în sânge.

Cazul a ajuns și la Parchet, iar procurorul de caz a decis clasarea în baza rezultatelor analizelor de sânge, probele fiind prelevate, conform procedurilor legale, în prezența polițiștilor.

Astfel, în referatul cu propunere de clasare este precizat faptul că, înainte cu câteva ore să fie oprit în trafic, bărbatul ar fi folosit un spray bucal marca „Cleaner” și că totodată acesta lucrează într-un mediu cu toxicitate ridicată. Șoferul spune însă că spray-ul nu era pe bază de alcool.

Judecătoria Sinaia a dispus vineri, 25 noiembrie, clasarea cauzei, astfel că șoferul și-a recăpătat permisul de conducere după aproape două săptămâni.

Sursa: Observatorul Prahovean

Etichete: dn1, sofer baut,

Dată publicare: 28-11-2022 10:02

articolul original.

Scandal la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Două familii s-au luat la bătaie, iar jandarmii au intervenit

27 November 2022 at 19:25
image

Şapte persoane din două familii au fost implicate într-o altercaţie, la Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei din Bucureşti, conflictul fiind aplanat de jandarmi. Cei implicaţi au fost audiaţi de poliţişti.

Jandarmeria Bucureşti a anunţat, duminică, faptul că în seara precedentă, la Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei, la Carusel, a avut loc o altercaţie între şapte persoane, patru bărbaţi şi trei femei, membri a două familii, aceasta pornind de la o poză.

Patrula de jandarmi care se afla în zonă a intervenit pentru aplanarea conflictului, toate cele șapte persoane fiind duse la Secţia 17 Poliţie pentru luarea măsurilor legale. Astfel, împotriva acestora s-au întocmit acte de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, în conformitate cu prevederile art. 193 CP.

„În acest context, Jandarmeria Capitalei recomandă cetăţenilor care participă la evenimente care implică un număr mare participanţi să aibă un comportament civilizat, părinţii să acorde o atenţie deosebită copiilor şi să aibă grijă de bunurile personale. De asemenea, dacă sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de jandarmerie”, a adăugat sursa citată, potrivit News.ro

Sursa: News.ro

Etichete: bucuresti, bataie, targ de craciun,

Dată publicare: 27-11-2022 21:25

articolul original.

Peste 1.000 de militari ruși, puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei

27 November 2022 at 19:11
image

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev.

Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene au colectat suficiente probe şi au finalizat anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militari ruşi după declanşarea războiului.

"Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza. Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă", a afirmat Panteleev pentru Agerpres.

Acesta a subliniat că, din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Oficialul Poliţiei Naţionale ucrainene precizează că persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.

El mărturiseşte că faptele cele mai grave s-au produs pe teritoriile ocupate de armata rusă, însă în special în localităţi situate la nord-vest de Kiev, dar şi în regiunea Harkov.

"Faptele au avut un caracter mai pronunţat în localităţile care au fost ocupate de soldaţii ruşi. Prima dată când ne-am întâlnit cu asemenea cazuri a fost luna aprilie a acestui an când militarii noştri au eliberat regiunea Kiev. Am ajuns la faţa locului şi am văzut ce au reuşit să facă la Irpin, Bucea, Gostomel. Cred că toată lumea ştie despre ce s-a întâmplat în aceste oraşe. Am văzut toate aceste crime despre care am vorbit. În afară de asta, am văzut şi gropile comune. În momentul în care am făcut exhumările, am constatat că la multe dintre cadavre erau legate mâinile, erau împuşcaţi în ceafă şi, după ce au fost prelevate probe de criminalişti, se confirmă că victimele, înainte de a fi omorâte, au fost şi torturate. Cu asemenea crime ne-am întâlnit în momentul în care militarii noştri au eliberat teritoriile din Harkov. Am ajuns primii la faţa locului, am început organizarea activităţii criminaliştilor, care ne-au ajutat să luăm toate probele necesare şi am văzut doar la Izium, într-o groapă comună, că erau îngropate peste 500 de persoane. Acolo am găsit şi mai mult de 25 de locuri în care erau torturaţi civilii, pe care îi reţinuseră ilegal", a adăugat ofiţerul ucrainean.

Acesta susţine că multe dintre victime au fost ucise în momentul în care încercau să fugă cu maşinile din calea militarilor ruşi.

"Am avut şi cazuri multiple de civili găsiţi împuşcaţi în maşinile lor, în timp ce încercau să se evacueze din localităţile lor, deşi pe maşini erau semne distinctive că transportă copii. Era scris cu majuscule . Au tras în toate coloanele de maşini şi în toată regiunea Harkov avem peste 25 de morţi în opt automobile care erau în mişcare. Din păcate, nimeni nu a rămas în viaţă. Între ei erau 12 copii foarte mici", a povestit adjunctul şefului Departamentului de investigaţii.

Poliţistul ucrainean dă asigurări că autorii crimelor de război vor fi pedepsiţi mai devreme sau mai târziu, precizând că astfel de fapte nu se prescriu.

"Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă. Dacă e să vorbim din punct de vedere juridic, aceste crime pe care le-au comis sau le comit acum nu au termen de prescripţie. Îi vom căuta şi, dacă nu vom reuşi să îi prindem, îi vor căuta copiii noştri şi alte generaţii. Pentru aceste crime este prevăzută pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă", a mai spus anchetatorul.

Serhii Panteleev susţine că de crime de război sunt acuzaţi nu doar militarii care au săvârşit astfel fapte pe perioada ocupaţiei teritoriilor ucrainene, ci şi cei care de pe teritoriul Federaţiei Ruse sau din teritoriile ocupate lansează atacuri cu rachete asupra localităţile din Ucraina.

Sursa: Agerpres

Etichete: razboi in ucraina,

Dată publicare: 27-11-2022 21:11

articolul original.

Un medic de familie explică cum este posibil ca un copil să primească trei-patru diagnostice într-o săptămână

27 November 2022 at 10:04

Un medic de familie din Sibiu explică părinţilor cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână, chiar două într-o zi: infecţii multiple cu diferite perioade de incubaţie, sau complicaţii.

Medicul face apel la părinţi să fie atenţi la copii şi să-i ocrotească pentru că circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero.

”Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână? Răspunsul este: se poate, chiar două în aceeaşi zi”, a scris, duminică, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu, citat de News.ro.

Acesta explică faptul că o viroză care debutează dimineaţa ca o rino-faringită, spre seară se poate transforma în laringită. Copilul începe să tuşească lătrător şi să răguşească.

”Peste două zile încep să îl doară urechile, iar la examenul clinic se constată că s-a instalat otita. Peste alte două zile, scaunele devin moi, diareice, iată şi enterocolita. Din exemplul de mai sus rezultă, nu trei, chiar patru diagnostice într-o singură săptămână”, a mai scris medicul.

Citește și

Acesta explică faptul că pot fi două cauze: ori apar complicaţii din cauza unui singur virus mai agresiv, ori copilul s-a infectat cu mai mulţi agenţi patogeni, dar cu perioade de incubaţie diferite.

”În acest moment circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero. Scriu aceste lucruri pentru ca părinţii să înţeleagă ce li se întâmplă celor mici, să fie atenţi, să îi ocrotească şi să nu se mai mire că primesc într-un timp aşa scurt şi alte diagnostice cu tratamente diferite de la acelaşi medic sau medici diferiţi”, a mai transmis medicul.

Sursa: News.ro

Etichete: medici, copii, boli,

Dată publicare: 27-11-2022 12:04

articolul original.

Fernando Gomes a murit. Fostul atacant portughez s-a stins la 66 de ani

27 November 2022 at 09:45
image

Fostul atacant portughez Fernando Gomes, câştigător al Ghetei de Aur în anii `80 şi cel mai bun marcator din istoria clubului de fotbal FC Porto, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani.

„Fernando Gomes, cel mai bun marcator din istoria lui FC Porto a murit”, a scris clubul sportiv pe site-ul său oficial, aducându-i un omagiu celui care a contribuit „la transformarea lui Porto întru-un club învingător''.

Legendarul atacant s-a stins ''din cauza unui cancer cu care lupta de trei ani''.

Cariera lui Gomes, care a marcat 355 de goluri în 452 de meciuri oficiale, este legată de FC Porto, pentru care a jucat 13 sezoane, chiar dacă a mai evoluat la Gijon (Spania) şi şi-a încheiat cariera la Sporting Lisabona, în 1991.

Fernando Gomes, care a cucerit Gheata de Aur, pentru cel mai bun marcator european, în 1983 şi 1985, a adunat 47 de selecţii şi 13 goluri în naţionala Portugaliei.

Sursa: Agerpres

Etichete: Portugalia, fotbalist,

Dată publicare: 27-11-2022 11:45

articolul original.

Accident cumplit în Prahova. Doi șoferi au murit, după ce mașinile lor s-au ciocnit frontal

27 November 2022 at 05:11
image

Depășire mortală pe o șosea din Prahova. Doi șoferi au murit după ce autoturismele pe care le conduceau s-au ciocnit frontal.

La ieșirea din Ploiești spre Păuleşti. Cumplitul accident s-a petrecut ca urmare a gestului inconștient al unuia dintre ei.

Acesta a ajuns pe contrasens, în ciuda faptului că mergea pe un sector de drum larg, cu două benzi pe sens. A vrut totuși să depășească mașina din fața sa și astfel s-a izbit violent de autoturismul care circula regulamentar din sens opus și la volanul căruia se afla un tânăr de 37 de ani, spun polițiștii.

Trupurile celor doi șoferi au rămas prinse în caroseriile deformate ale mașinilor, astfel că a fost nevoie de un echipaj de descarcerare. Accidentul a dat peste cap traficul, şi timp de zeci de minute s-a circulat cu dificultate.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: accident, prahova,

Dată publicare: 27-11-2022 07:11

articolul original.
❌