ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni

27 September 2022 at 05:02
image

Pe holurile primăriei din comuna Mireșu Mare temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri fiecare angajat are posibilitatea să seteze căldura dorită. Sistemul a fost implementat iarna anului trecut, iar consumul de gaz a scăzut cu 48 la sută.

Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%

Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare: Nu poți regla mai mult decat am stabilit iniţial, că trebuie să fie temperatura în acel loc. 

La școala generală din localitate, cea mai mare economie s-a făcut în luna martie, de peste 600 de metri cubi. Sistemul implement a ajutat și la menținerea unei temperaturi constante în toate sălile de clasă - 21 de grade. 

Dorel Merciu, director școală: În momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei. 

Ionel Mih, serviciu tehnic: Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie. 

Diferit de un robinet normal pentru calorifer, această invenție funcționează cu un gaz și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte.

Dumitru Matei, inventator: E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de... Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie.

Investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an, spune inventatorul. 

articolul original.

"Nu știu dacă e sărăcie sau dezumanizare". Cum se fură în Iași din containerele cu haine pentru nevoiași: cu copilul înauntru

27 September 2022 at 04:56
image

Imaginile sunt filmate în luna aprilie, însă de atunci s-au tot vandalizat containerele cu haine, spun ieşenii. 

Cătălin Neculau, director Salubris Iași: Scotocesc şi le scot în afară. Şi le lasă pe trotuar înşirate.

10 containere au fost montate în oraş. Aici oricine poate aduce hainele pe care nu le mai poartă pentru a fi donate celor care au nevoie de ele. Numai că multe persoane nu au răbdare să treacă prin tot procesul şi le înhaţă cum pot.

Cătălin Stănescu, reprezentant ONG: Domnii de la poliţie nu pot să facă nimic din cauză că sunt minori.

Cătălin Neculau, director Salubris Iași: Reuşesc să introducă copiii prin acest orificiu. Sau, dacă nu, ne sparg lacătele şi forţează cu răngile astfel încât lacătul să cedeze.

Hainele date de pomană, furate înainte de a fi distribuite

Asta, cu toate că hainele pot ajunge gratuit la acei care se chinuie să le fure. 

Cătălin Neculau, director Salubris Iași: Nu știu dacă e sărăcie sau dezumanizare, pentru că noi încercam, prin toate acțiunile pe care le facem, ca cei care au să dea la cei care nu au.

Clara Mihociu, reporter Observator: Din containerele din oraș, în fiecare zi de miercuri, hainele sunt luate și aduse la un centru care se ocupă de sortarea şi spălarea lor. Tot in zilele de miercuri, cei care au nevoie de haine le pot primi de aici gratuit.

Amenda pentru cei prinși în fapt este între 1.500 şi 2.000 de lei

Cetățenii au anunțat de mai multe ori poliția, după spargerile containerelor.

Așa e omul învățat în ziua de azi!

E sărăcia prea mare? 

Cam așa, cam aşa! Ca doar ăștia se baga acolo.

Liviu Zanfirescu, șef Poliția Locală Iași: Sunt persoane fără adăpost, sunt persoane nevoiașe, care nu au răbdarea necesară și distrug aceste containere, selectează aceste haine. 

Amenda pentru cei prinși în fapt este între 1.500 şi 2.000 de lei, dar se pot alege și cu dosare penale pentru furt și distrugere.

articolul original.

"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood

25 September 2022 at 18:30
image

Sorin este voluntar la ISU Suceva şi e gata oricând să-i salveze pe aţii. "Nu am nicio teamă, m-aş duce oriunde, oricând", spune el. Şi s-a dus oriunde. În timpul pandemiei, Sorin a fost unul dintre oamenii de bază din Suceava. Atunci când pe străzi domina panica, s-a oferit volunatar în zonele roşii. "Vreme de trei luni de zile, Sorin şi-a lăsat acasă soţia şi copilul şi şi-a dedicat timpul pentru a salva vieţi", povesteşte Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava. 

Povestea lui Sorin, voluntar la ISU Suceva. "E un om scris cu litere de aur"

"De fiecare dată mi-a plăcut să mă implic în astfel de lucruri, nu m-am gandit că ar fi un pericol. Îmi place să acţionez acolo unde este nevoie. Cum am aflat că este nevoie la spital, nu erau oameni, m-am oferit voluntar şi mi-a plăcut ceea ce am făcut. Am trăit mai mult la spital", îşi aminteşte Sorin

Colegii îi admiră curajul şi dăruirea. "Sorin este mai mult decât un ajutor de nădejde. Nu ştiu dacă am văzut atâta pasiunea, atâta dăruire, atâta jertfă la un om care, cu atât mai mult, este voluntar. Tot ceea ce face o face pur şi simplu din dragoste de oameni. E un om scris cu litere de aur", adaugă Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava.   

"Meseria" de voluntar implică, însă, şi foarte multă putere psihică, nu doar fizică. "Prima misiune m-a marcat cel mai mult, era un accident rutier. Am urmat exact sfaturile colegilor. De fiecare dată când sunt pe ambulanţă mi se spune exact şi clar ce trebuie să fac. Când e vorba de copii este cel mai greu, că şi noi suntem părinţi. Este foarte greu emoţional, dar şi în acele cazuri acţionăm ca la carte", mai spune Sorin

A fost bodyguardul unor mari actori de la Hollywood

Poate lucra pe orice autospecială, pe cea de stingere a incendiilor, pe cea de descarcerare sau pe ambulanța SMURD. Sorin este şi antrenor de kickboxing și component al lotului României, sport la care a obținut medalia de bronz la Campionatele Mondiale Unificat de Kickbox, în anul 2018. "Câteodată mă antrenez de două ori pe zi, două ore dimineaţă şi două ore seara. De obicei, 6-7 zile pe săptămână. Fac exerciţii de tip cardio, exerciţii high intensity şi cu greutăţi. Mă ajută să mă menţin în formă. De multe ori trebuie să transportăm persoane şi să îi ducem pe targă şi ne ajută să avem rezistenţă", povesteşte el.

Sorin are peste 3.000 de ore de gardă și 400 de intervenții. A fost bodyguardul unor actori mari care au filmat în România precum Jason Statham, Dolph Lundgren, Tila Tequila, Colin Salmon.

articolul original.

Podul din Sinaia a intrat în reabilitare și îngreunează traficul pe DN1, chiar la începutul sezonului turistic. Explicațiile CNAIR

25 September 2022 at 16:25
image

Cozi kilometrice s-au format pe drumul spre munte, pe DN1. <INTRA HARTA>  Se lucrează în zona Posada, la intrarea în Sinaia, la podul peste râu Prahova. 

Șofer: Stăm de o oră jumate pe Valea Prahovei, 70 de km, 60 de km. Ce putem face? Asta e România noastră. Noaptea să se lucreze la el. Şi mult mai devreme. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Este ora 16 şi 45 de minute, iar conform aplicaţiilor de trafic şoferii pierd aproximativ 30 de minute din cauza lucrărilor de pe acest pod. Este timp pierdut în coloană, practic. Şi, chiar şi în aceste condiţii, pe pod nu vedem nici picior de muncitor. 

Reprezentanţii de la Drumuri văd altfel situaţia

Alin Șerbănescu, CNAIR: Încercăm să lucrăm în weekend, încercăm să lucrăm noaptea. 

De ce au început lucrările la podul din Sinaia tocmai acum

Alin Șerbănescu, CNAIR: Primăvara nu putem, pentru că vine Paştele. După aia nu putem pentru că vine 1 Mai. După aia nu putem pentru că vine sezonul estival. După aia trebuie să aşteptăm sezonul estival. Acum este momentul în care, în sfârşit, putem să facem şi noi lucrările pe care trebuie să le facem.

Delia State, Centrul InfoTrafic: Pentru prevenirea accidentelor rutiere, sfătuim şoferii să circule cu foarte multă atenţie, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure foarte bine la schimbarea direcţiei de mers, semnalizând din timp această intenţie şi evitând depăşirile periculoase ale coloanelor formate. 

Reparaţiile se vor termina abia la sfârşitul lunii octombrie. Aşa că, până atunci, ca să ajungă la munte şoferii trebuie să treacă prin ambuteiaje. 

articolul original.

Reporturi de peste 4,3 milioane euro la Loto 6/49 și Joker

25 September 2022 at 14:06

Loteria Română anunţă că, la tragerile de duminică, există un report la Loto 6/49, la categoria I, de peste 2,72 milioane de euro. De asemenea, este report la Joker la categoria I de peste 1,64 milioane de euro.

”Duminică, 25 septembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de joi, 22 septembrie, Loteria Romana a acordat peste 15.400 de castiguri in valoare totala de peste 809.000 de lei.

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 13,44 milioane de lei (peste 2,72 milioane de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de aproximativ 4,9 milioane de lei (peste 990.000 de euro)”, a transmis Loteria Română.

Report de 1,64 milioane euro la Joker

La Joker, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 8,13 milioane de lei (peste 1,64 milioane de euro), iar la categoria a II-a se înregistreaza un report în valoare de peste 331.800 de lei (peste 67.000 de euro). La Noroc Plus este în joc la categoria I un report în valoare de peste 39.400 de lei.

La Loto 5/40 se înregistreaza la categoria I un report în valoare de peste 861.000 de lei (peste 174.200 de euro). La Super Noroc este în joc la categoria I un report în valoare de aproximativ 39.000 de lei.

Citește și

Sursa: News.ro

Etichete: loteria română, loto 6/49, joker,

Dată publicare: 25-09-2022 17:06

articolul original.

La cules de ciuperci, cu aplicaţie mobilă. Specialiştii avertizează că riscurile sunt însă mari dacă softul dă greş. "Există foarte multe mituri"

21 September 2022 at 18:48
image

Reporter: Prima dată trebuie să îi facem o poză din lateral, după aceea, o poză de sub pălărioară, iar acum analizeză.

Specialist: Hopa! Regina ciupercilor otrăvitoare, nu e doar otrăvitoare, e mortală. Amanita phalloides. Este bine, a identificat-o. 

La cules de ciuperci, cu aplicaţie mobilă

Până şi culesul ciupercilor s-a digitalizat! Cu o aplicaţie mobilă şi două fotografii, putem să identificăm specia pe care o avem în faţă. Să îţi laşi viaţa doar în seama unei aplicaţii este o ruletă rusească, spun unii culegători. Până şi softurile dau rateuri. 

Specialist: Tu ai confundat bureţii ăştia cu nişte bureţi de rouă.  Nu! 

Reporter: Aplicaţia îmi spune că nu ar fi indicat să o mănânc, cartea spune că este comestibilă. 

Cei care vând ciuperci pe marginea drumului se încred în propria experienţă şi ar da credit şi aplicaţiilor. 

Culegătoare: Când pui mâna pe ele se înnegresc, au altă culoare. Se poate confunda,  dar niciuna nu e otrăvitoare. Se opăresc cu apă cu sare şi sunt comestibile. 

Nici vorba, spun cărţile de specialitate. Mai ales acum, când este sezonul ciupercilor de pădure, se pot produce confuzii teribile, spun medicii. Zeci de români ajung lunar la urgenţe în această perioadă, cu intoxicaţii grave.

Mai ales acum, când este sezonul ciupercilor de pădure, se pot produce confuzii teribile, spun medicii. Zeci de români ajung lunar la urgenţe în această perioadă, cu intoxicaţii grave. 

Ionut Nistor, medic primar: Nu este suficientă aplicaţia şi cred că frica păzeşte bostănăria. Cel mai bine este să încerăm să evităm şi să consumăm doar ciuperci din crescătorie. E o variantă mai sigură. 

Antoniu Bumb, culegător experimentat: Există foarte multe mituri şi metode folosite de oameni pentru a identifica ciuperci. Dacă sunt mâncate de melci cică ar fi bune, dacă sunt cu viermi, sunt bune, dacă pui linguriţa de argint şi ia o anumită culoare ciuperca, sunt bune. Fals. Nu există decât o singură metodă. Cunoaşterea din cărţi. Orice altceva dă greş. 

Conştiente de risc, unele aplicaţii lasă un avertisment în Play Store. Ai grijă, mănâncă ciuperci doar dacă eşti sigur pe tine. Pericol de moarte! scrie pe aplicaţia franţuzească Campignouf. Medicii ne recomandă să cumpărăm ciuperci doar din locuri avizate de specialişti.

articolul original.

Biserica din România care îi sperie pe enoriaşii care îi trec pragul. Cum arată în interior

20 September 2022 at 13:49
image

Situată între dealuri, la poalele Munţilor Apuseni, biserica mică şi albă din satul Almaş Sălişte pare un lăcaş de cult obişnuit. Din exterior. Enoriaşii care-i trec pragul rămân însă îngroziţi. Pe pereţi, imaginile unor diavoli stau laolaltă cu cele ale icoanelor sfinţilor. 

Enoriaș: Dincolo e femeia care n-are copii, femeia desfrânată, jos femeia care doarme duminică dimineaţă în momentul liturghiei şi femeia care doarme când toarce. 

"Scenele păcatului", aşa cum numesc preoţii picturile, continuă cu morarul şi cârciumarul care îşi fură clienţii. Sătenii le-au găsit rapid un rost: să bage spaima în cei care au de gând să păcătuiască.

Localnic: Scenele alea arată pacostea sau pedeapsa care se duce asupra femeilor și asupra bărbaților. pe lumea cealaltă. Categoric îi sperie, păi da, credința asta că un popor nu piere atât timp cât are o lege o credință și o limba.

Preoții au o altă părere despre biserica cu "draci pictați" din Hunedoara

Gabriel Miricescu, preot: Este până la urmă o transpunere iconografică a învățăturii Sfintei Scripturi despre viața veșnică și cea de-a două venire a mântuitorului Iisus Hristos, respectiv cu răsplătirea fiecărui om care a trăit pe pământ în funcție de faptele pe care le-a săvârșit.

Picturi asemănătoare se mai găsesc şi în alte două biserici vechi din Hunedoara, dar şi în alte zone ale ţării precum judeţele Maramureş şi Satu Mare.

articolul original.

Trenurile merg din nou pe podul de la Budila, luat de ape în 2018. Mecanicul care a scăpat cu viață atunci, primul care l-a traversat acum

19 September 2022 at 20:05
image

Aceasta a fost prima cursă din 2018 încoace a trenului de care depind 50.000 de oameni care stau în localităţile de pe traseul Braşov - Întorsura Buzăului. Vagoanele au fost conduse de Ion Tănăselea, acelaşi mecanic care le conducea şi acum patru ani, când podul de la Budila s-a prăbuşit din cauza inundaţiilor, la scurt timp după ce trecuse un tren.

Ion Tănăselea, mecanic: Mi-a comunicat șeful de tren, după ce am trecut pe pod că, în urma noastră, podul s-a prăbușit. Vă dați seama, să auzi că în urma ta, în urma unui tren de călători, să se prăbușească la două minute şi 40 de secunde.

Planurile pentru reconstrucția podului de la Budila au început la jumătate de an după prăbuşirea lui. Birocraţia a împins începerea lucrărilor până anul trecut. Noul pod a costat aproape 30 de milioane de lei, iar localnicii aproape îşi luaseră gândul de la el. 

Pe traseul Braşov - Întorsura Buzăului este și tunelul feroviar de la Teliu, care are aproape patru kilometri şi jumătate, cel mai lung din România. 

articolul original.

Ce economie putem face la curent dacă folosim becurile cu LED. Prețul acestora poate ajunge și la 50 de lei

19 September 2022 at 18:51
image

Economie la factură se poate face cu fiecare apăsare a întrerupătorului. Iar ca să nu stea în beznă, oamenii preferă să schimbe becurile. 

"Eu am avut unul şi s-a ars în vreo 2 ani."

"Cele pe LED sunt clar mai economice."

"Trebuie să le schimbăm. Pe viitor, asta e, le schimbăm. Trebuie să facem economie. Ca pe timpuri." 

"Doar într-o singură cameră am ecologice, în rest becuri normale. O să văd cum funcţionează ceasul, cât înregistrează şi o să mai pun. Multă populaţie irosea din energie şi nu au calculat. Au lăsat becuri aprinse." 

Becurile LED, o soluție pentru a economisi

Iar când criza din energie i-a obligat să calculeze, din varianta mai scumpă la raft, becul cu LED a devenit varianta mai ieftină la factură

Alin Stan, reporter Observator: "Dorinţa românilor de a face economie se vede inclusiv în magazinele de specialitate. Becurile clasice încep usor-uşor să dispară de pe rafturi şi sunt înlocuite cu cele pe LED. Spre exemplu, aici, într-un magazin din Capitală, am găsit doar un singur model de bec clasic care consumă 40 de W." 

Viorica Gabriela, reprezentanta unui magazin: "În ultimele 4 luni au crescut vânzările la becurile pe LED. În jur de 40%, cam aşa. Şi vor mai creşte. Avem becuri de 10W. Acestea ne dau o echivalenţă a 75-80 de W."

Un bec economic foloseşte numai 9-10 Waţi pentru a da lumină ca un bec incandescent de 40 W, iar unui bec incandescent de 60 W îi corespunde unul economic de 11-12 W. 

Andrian Vintilă, expert în energie: "Este util să folosim becuri LED pentru propriul buget. Dacă schimbăm toate becurile clasice, cele cu filament, aşa cum sunt cunscute de toată lumea cu cele pe led, putem să economisim până la 80% din consumul aferent iluminatului, ceea ce în bani reprezintă aproximativ 200 de lei la nivel de an."

De altfel, încă din 2018 au fost interzise becurile clasice, însă comercianţii au voie să le vândă până epuizează stocurile. În acelaşi timp, Administraţia Fondului pentru Mediu pregăteşte un program rabla tocmai pentru înlocuirea becurilor cu filament cu becurile cu led. 

Preţul unui bec economic porneşte de la 7-8 lei şi poate ajunge chiar la 50 de lei, în funcţie de puterea energetică şi de producător, în timp ce un bec clasic cu un consum de 40 de W nu costă mai mult de 5 lei. De asemenea, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mic consum pe cap de locuitor, cu o medie de circa 3 Mwh, de peste 2 ori sub cea a Germaniei.  

articolul original.

Surse: Fiul lui Șoșoacă a fost urmărit de poliție, după ce a refuzat să oprească mașina

17 September 2022 at 07:57
image

Potrivit unor surse, fiul senatoarei Diana Șoșoacă a fost urmărit sâmbătă dimineață de polițiști, după ce a refuzat să oprească autoturismul pe care îl conducea.  

Incidentul a avut loc în jurul orei 08.00, pe DN1, în zona intersecției cu DJ 101-Balotesti, unde polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism.

După ce au văzut că bărbatului nu-i pasă de semnalele lor, polițiștii rutieri au început urmărirea autoturismului, însă acțiunea s-a terminat repede, după o distanță de doar aproximativ 300 metri.

Polițiștii spun că șoferul, un bărbat în vârstă de 20 de ani, a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,23 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, bărbatul a fost testat cu aparatul drug test, rezultatul fiind negativ la consumul de substanțe psihoactive.

”În cauză, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002, cu amendă în valoare de 1885 lei, iar ca sancțiune contravențională complementară, i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, pe o perioadă de 120 de zile” - a mai anunțat poliția.

Conform surselor citate, tânărul venea de la o petrecere de majorat, iar după ce i-a văzut pe polițiști a făcut dreapta pe o stradă care ... se înfunda.

La vederea polițiștilor, el le-a spus că nu a văzut semnul agenților, precizând, însă, că este fiul Dianei Șoșoacă.

De altfel, se pare că mașina pe care o conducea era chiar a lui Șoșoacă - el fiind șofer începător. În plus, se pare că tânprul de 20 de ani a mai avut permisul suspendat pentru 4 luni, pentru o tamponare.

Sursa: Pro TV

Etichete: politie, sofer, diana sosoaca,

Dată publicare: 17-09-2022 10:57

articolul original.

Casa Bay din Seini a fost transformată după zeci de ani de ruină în centru multicultural

14 September 2022 at 15:21
image

Aproape de centrul oraşului Seini, casa construită în secolul XIX pare acum un castel fermecat. Aici a crescut Bela Bay, multiplu campion european şi olimpic la scrimă, omul care a stat în fruntea vieţii sportive din Ungaria. După Tratatul de la Trianon, Casa Bay a fost centru al Diviziei 20 Infanterie Târgu Mureş, apoi s-a transformat în internat al şcolii din localitate şi, în final, sediu unde localnicii îşi plăteau facturile la gaze naturale.

Gabriela Tulbure, primar Seini: Această casă a fost în paragină de 30 de ani, e singurul monument de clasa A pe care oraşul Seini îl are în patrimoniu şi am considerat întotdeauna această clădire emblematică pentru orașul nostru.

Aşa că, în colaborare cu autorităţile din oraşul ucrainean Kalush, conacul a fost reabilitat cu bani europeni. În ţara vecină s-a realizat o sală de concerte, însă războiul a împiedicat finalizarea lucrărilor la timp.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: Este foarte important să arătăm în aceste momente de mare tristeţe şi restrişte pentru poporul ucrainean faptul că suntem alături, am arătat din prima zi. Este foarte important să ajutăm, să sprijinim şi prin cultură. Cel puţin din când în când grozăviile războiului să fie uitate.  

Odată renovat, Conacul Bay va fi transformat în centru multicultural. O sală situată la parterul casei a devenit deja muzeu, mai ales că la inaugurare, au fost donate obiecte personale ale celui supranumit maestrul sabiei.

Lucrările de renovare a monumentului istoric din Seini au durat doi ani şi au costat peste 2,2 milioane de lei. 

articolul original.

Fără luminiţe de Crăciun. Tot mai multe oraşe din ţară renunţă la ele, ca să evite facturi astronomice la energie

13 September 2022 at 18:57
image

O sută de mii de euro a costat bradul excentric amplasat în mijlocul oraşului lui Brâncuşi. A apucat să fie folosit doar trei ani. Anul acesta va prinde praf în depozit. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: În loc de bradul de 22 de metri, cu 80 de mii de becuri, care anul trecut era cel mai impunător din țară, în această iarnă, la Târgu Jiu, va fi instalat un brad natural împodobit cu led-uri. Așa speră municipalitatea să mai reducă din factura la curent.

LocalniciEste o decizie foarte bună. Ziua este acel brad, se bucură copiii, ne bucurăm și noi, adulții, dar măcar avem ceva pus în centrul orașului decât acel brad artificial care nu arăta nici ok și care care consumă și foarte mult curent.

- Cred că e o idee foarte bună, cu un brăduț natural și cu o tehnologie mai nouă și mai economică.

Criza energetică stinge luminiţele de Crăciun

De la opt milioane de lei, cât a plătit primăria din Târgu Jiu pentru factura la energie electrică pentru tot anul trecut, acum ar putea ajunge la zece milioane. Costurile ar fi fost duble, dar s-au făcut economii de aproape 40% după ce au fost înlocuite becurile obișnuite cu led-uri. Chiar și aşa, numai factura pentru luna decembrie ar putea ajunge la 800.000 de lei.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Am făcut în așa fel încât să avem un iluminat public festiv pentru sărbătorile de iarnă, mai ales pe bază de led-uri, pentru că sunt cu economie substanțială.

- Este clar că centrul municipiului Târgu Jiu va fi cu lumini de sărbătorile de iarnă. Vedem cât putem să ne extindem.

- Luăm în calcul orice variantă care ar presupune o economie la bugetul local și un consum minim de energie pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Buget de criză au și alte primării. La Târgu-Cărbunești s-au pus deoparte doar 15 mii de lei pentru împodobirea parcului din centrul orașului. 

Dănuț Birău, primar Târgu-Cărbunești: Vom folosi, în continuare, din ghirlandele vechi și vom încerca să închiriem câteva pentru zona urbană. Trebuie să respectăm această tradiție și din acest puțin pe care-l avem să încercăm să realizăm niște lucruri care să-i bucure pe copiii din localitatea noastră.

Și alte primării au în plan să taie din bugetul pentru luminițele de sărbători. În Brașov, unul dintre orașele preferate de turiști în vacanța de Crăciun, se vor reduce cheltuielile cu 15%. Iar iluminatul va fi mai puţin festiv decât în alţi ani şi în Timișoara sau Iași.

articolul original.

Aproximativ 25.000 de varietăți de semințe, păstrate la Banca de Resurse Genetice Vegetale, din Suceava: "E un tezaur pe care nu îl mai găsim în altă parte"

13 September 2022 at 18:18
image

Sunt soiuri păstrate şi îngrijite cu sfinţenie. Aici se colectează materialul genetic, se multiplică şi se regenerează pentru ca viitoarele generaţii să poată semăna culturi sută la sută româneşti.

Tezaur unic în România

Silvia Străjeru - director banca de gene Suceava: E un tezaur pe care nu îl mai găsim în altă parte, care e format din seminţe cu însuşiri importante. Ele sunt folosite şi în prezent, dar avem o colecţie pe care o păstram la minus 20 de grade, în condiţii speciale, se numeşte Colecţia Stragetică a României.

Seminţe de roşii, ardei, fasole, mazăre sau cereale, sunt doar câteva dintre comorile păstrate în banca de gene de la Suceava. 

Batâr Rusu - biolog: Toţi cei care doresc să solicite material genetic de la noi o pot face pot solicita în mod gratuit doar cinci varietăţi. Primim solicitări an de an.

Instituţia nu doar păstrează seminţe, ci le şi foloseşte pentru cercetare. Are la dispoziţie două solarii şi un câmp experimental de 1,4 hectare. 

Daniela Murariu, secretar științific al băncii: Anul acesta am avut în jur de 800 de probe semănate. Din astea 800 am avut 150 perene, 200 de probe de cartof, 200 de probe de usturoi care s-a şi recoltat.

Angela Bertea, reporter Observator: Aici avem cel mai căutat sortiment de roşii, inimă de bou, sunt nişte roşii mari, cu un gust deosebit. În aceste celule se reînmulţesc seminţele, care pot să ajungă la cei care îşi doresc să aibă în grădină roşii tradiţionale.

Banca de gene pentru soiuri româneşti de legume, cereale şi plante medicinale de la Suceava a fost înființată în 1990. 

articolul original.

Bazinul unei școli din Timișoara, închis de o lege proastă și de facturile tot mai mari

13 September 2022 at 06:20
image

Avem un muzeu: bazinul de înot, care este gol. Bazinul a fost... secat de un articol din legea educaţiei, modificată recent, acuză direcţiunea şcolii.

Mihaela Șora, directoare Școlii Generale 30 din Timișoara: "Au apărut modificări la articolul 112. Se consideră că dacă închiriem bazinul de înot după o anumită oră e activitate economică."

Aura Danielescu, ISJ Timiș: "Închirierea, profitul din buget, ar impune o schimbare de destinație. Ori, ministerul spune, încă există activitate educativă în acea unitate unde se află bazinul, deci nu putem vorbi de o schimbare de destinație."

Ruben Lațcău, viceprimarul municipiului Timișoara: "Ministerul spune că școala nu ar putea să îl dea spre închiriere, spune ca noi, Primăria, să-l închiriem, să luăm bazinul școlii, către primărie și să îl închiriem unor terți pentru procedurile de licitație ceea ce ar însemna să închriem unor firme private. Este efectiv nebunie toată perspectiva asta pe care ne-o dă ministerul."

Legea Educației, un impediment pentru închirierea bazinului

În prezent, din cauza articolului 112 din Legea Învăţământului, nicio unitate de învățământ nu mai poate închiria bazinele sau sălile de sport, ca să obțină bani pentru întreținerea lor.

Iulia Pop, reporter Observator: "Bazinul Scolii Generale nr 30 din Timişoara se scaldă în ape tulburi din cauza unei legislaţii făcute pe genunchi. Aici elevii unității de învațământ puteau învăța  gratuit să înoate. Seara bazinul era închiriat. Asa se adunau bani pentru plata utilităților, plata antrenorilor și întreținerea spațiilor. Acum, e clar că bazinul are nevoie de un colac de salvare."

Iar situaţia nu este singulară. Închis este şi bazinul unei grădiniţe.

Mihaela Șora, directoare Școlii Generale 30 din Timișoara: "Ne batem cu pumnul în piept că avem un campion mondial la înot, dar nu ştim ce-am făcut noi ca şi şcoală! Nu ştim ce-am făcut noi ca şi Minister!"

"Era o oportunitate pentru copii, mai ales care sunt în școală să poată practica înotul gratuit."

"Să sperăm că se deschide, se rezolva cumva că e imposibil... așa o școală frumoasă aici!"

Aura Danielescu, ISJ Timiș: "Avem în acest moment un blocaj extraordinar de mare, o birocrație excesivă."

Singura soluţie ar fi o nouă modificare a articolului problemă, spun autorităţile. În anii trecuți, cu bani obţinuţi din exploatarea bazinului a fost acoperită o parte din cheltuielile legate de întreţinerea şi funcţionarea lui - în jur de 1 milion de lei pe an - şi au fost dotate, la standarde europene, 12 clase modulare.

articolul original.

Cameră specială pentru audierea copiilor abuzaţi. Doar în București au fost înregistrate aproape 300 de sesizări anul trecut 

13 September 2022 at 05:49
image

O cameră mică, dar luminoasă, cu pereţi coloraţi, canapele confortabile și scaune cu aripi de înger. Așa arată locul gândit să ușureze măcar puțin suferința copiilor care sunt nevoiți să le povestească procurorilor din București dramele prin care au trecut sau la care au asistat. 

Deşi a fost proiectată astfel încât să fie un spaţiu cât mai relaxant pentru copii, aceştia nu pot petrece mai mult de două ore în această cameră. În tot acest timp, audierea este înregistrată atât video cât şi audio iar probele înregistrate astfel pot ajuta ca procesul să nu fie tergiversat.

Lângă camera de audiere se află camera tehnică, acolo unde pot sta părinții copilului audiat, avocatul acestuia, dar și specialiști care îi pot îndruma, la nevoie, pe cei care conduc audierea. În aceeași cameră se află și echipamentul de ultimă generație pentru înregistrarea audierii. Totul astfel încât copiii să nu ajungă în situația de a fi audiați de mai multe ori, ceea ce ar însemna să retrăiască inutil traumele prin care au trecut. Întreg spațiul a fost amenajat de un ONG, din bani strânși din donații.

Mihaela Chiper, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: Noi ne bazăm foarte mult pe mărturia victimei. Şi toată presiunea vine pe umerii victimei. Victima trebuie să dovedească, victima trebuie să declare, victima trebuie să susţină şi să parcurgă tot traseul acesta lung până la a obţine o condamnare. Dar, filozofia se schimbă, încet încet. 

Keren Rosner, psiholog: Mediul trebuie să fie unul prietenos, în care copilul trebuie să se relaxeze. Presiunea la care este supus trebuie să se diminueze astfel încât informațiile necesare să fie sincere, să fie neinfluențate de relația cu autoritatea. 

Marian Trușcă, procuror PTB: Avem procurori cu adevărat specializați în acest domeniu extrem de sensibil. 

O cameră specială pentru audierea minorilor victime ale violenței sexuale exista la Parchetul de pe lângă Tribunalul București încă 2016, amenajată de aceeași asociație. De atunci și până acum, a apărut nevoia de modernizări. Asta în condițiile în care, comparativ cu alți ani, numărul plângerilor cu privire la minorii abuzați sexual este în creștere, spun procurorii. Doar în București au fost înregistrate aproape 300 de sesizări anul trecut. 

Aceeaşi asociație a realizat, în ultimul an, încă șapte astfel de spații, la parchetele de pe lângă tribunalele din Constanţa, Vrancea, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Argeş, Bacău şi Ilfov. 

articolul original.

Cherhanalele de pe litoral au fost pline de turişti în acest weekend. Rapanele, calamarii și borşul pescăresc, la mare căutare

11 September 2022 at 18:45
image

În bucătăriile de pe litoral încă este forfotă, asta pentru că mulţi turişti vin la mare pentru vremea frumoasă, soare... şi mâncare. Plus rapane, tentacule gătite pe plită, calamar sau creveţi. Cea mai căutată farfurie însă a fost cea cu borş de peşte. Şi, unde e peşte, parcă merg şi nişte scoici. 

Sorin Rusu, chef: Toate produsele sunt extraordinare, dar pentru cei mai pretenţioşi avem şi platourile cu fructe de mare, supă de fructe de mare. Şi midii în sos alb şi spaniol şi rapane în sos alb şi sos de vin. 

Preţurile pornesc de la 30 de lei pentru o porţie, iar pentru un platou mai diversificat ajung şi la 150 de lei.

articolul original.

Adoptă un prieten: 20 de pui de pisică, în căutare de stăpâni, s-au întrecut în giumbușlucuri în Parcul Regele Mihai I

10 September 2022 at 18:15
image

Mici cât un ghem şi abia dezobişnuiţi de biberonul cu lapte, puii de pisică salvaţi de pe stradă de voluntari au fost vedetele parcului. 

Iubitoare, cuminţi şi jucăuşe, câteva dintre micile feline şi-au găsit repede familii. Iar odată ajunse în braţele viitorilor stăpâni, parcă au uitat de toată agitaţia din adăpost. 

La intrarea în parc au defilat şi căţei, toţi abandonaţi pe străzi şi în căutare de case noi

Cei care îşi doresc prieteni patrupezi pot merge direct în adăposturi unde zeci de câini şi pisici îşi aşteaptă familiile. Pentru adopţie au nevoie doar de actul de identitate. Toate animalele sunt sterilizate, microcipate, deparazitate şi sunt cu vaccinurile la zi.

 

articolul original.

Număr record de cereri de debranșare, în București. Cât costă să renunți la sistemul centralizat de termoficare

9 September 2022 at 18:18
image

În doar patru luni, mii de bucureşteni au decis că au suportat suficient. 

Andreea Milea, reporter Observator: De la mijlocul lunii aprilie şi până acum, Termoenergetica a primit peste 3.000 de cereri de debranşare. Pe lângă acestea, au rămas nesoluţionate de anul trecut alte peste 300 de solicitări. Compania de termoficare are obligaţia să le rezolve pe toate, până la 1 octombrie. 

Adică atunci când Termoenergetica va începe probele în reţea, deci niciun client nu va mai putea fi deconectat. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Este mult, din păcate. 3.000 nu au fost niciodată. În anii precedenti erau undeva la 1.500 - 2.000. Asta se întamplă din cauza calitătii serviciului. 

Debranşarea de la Termoenergetica merge ca întreg sistemul

Doar 500 de clienţi şi-au văzut problema rezolvată până acum. Alţii 1.500 au plătit firme private să se ocupe de asta, ca să nu stea trei luni pe listele de aşteptare la Termoenergetica. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Deci sunt si persoane care se debransează de capul lor.  Noi transmitem către organele in drept, sunt sancţiuni, amenzi în acest sens. 

 Acum, alţi 1.000 de bucureşteni stau şi aşteaptă.

Reporter: Există şanse să fie debransate şi aceste persoane într-o săptămână?

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Dacă îndeplinesc condiţiile legale şi totul este în regulă, da. 

Cele mai multe solicitări vin din Sectoarele 5, 6 şi 2, acolo unde sunt capetele de coloană, iar agentul termic ajunge cu ţârâita. Robert a depus cerere de debranşare anul trecut, însă abia anul acesta şi-a pus centrală. 

Robert Manea, client debranşat: Tocmai prin septembrie am reuşit să primim toate aprobările. Ne-a costat undeva la 2.700 de euro cu tot cu centrală. 

Reporter: De ce aţi ales să vă debranşaţi?

Robert Manea, client debranşat: Că muream de frig. Era frig, nu aveam apă caldă deloc, nici vara, nici iarna. 

Debranșarea de la sistemul de termoficare din București nu e chiar ieftină

Trebuie 250 de lei pentru analiza dosarului, apoi taxa de 2.200 de lei pentru debranşarea propriu-zisă la care se mai adaugă preţul centralei şi costurile pentru punerea în funcțiune. Cine n-are banii rămâne cu apa încălzită pe aragaz şi o haină în plus iarna. 

De cealaltă parte, primarul general n-are nicio grijă

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Avem un bebeluş şi medicul i-a recomandat soţiei să ţină mai frig în casă ca să mănânce mai puţin să nu aibă reflux. 

Iar directorul Termoenergetica aşteaptă ca încălzirea globală să rezolve problemele Capitalei. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Dacă va fi o iarna grea, sunt probleme, dar în Bucureşti o iarna grea din 2017 nu am mai avut. Încalzirea globală ne salvează.

Dacă primăria din Bucureşti crede că oamenii se vor rebranşa pe măsură ce sistemul de termoficare va fi reparat, cea din Braşov i-a convins pe locuitori ieftinind cu aproape un sfert gigacaloria.

articolul original.

Naşterea Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Mărie Mică

8 September 2022 at 04:09
image

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca "Sfânta Maria Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, potrivit news.ro. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Sfânta Mărie Mică, sărbătorită de Biserică în ziua de 8 septembrie

Naşterea Maicii Domnului, sărbătorită de Biserică în ziua de 8 septembrie, s-a petrecut la "plinirea vremii", în momentul în care omenirea aştepta şi era pregătită pentru venirea Mântuitorului, să fie scoasă de sub povara păcatului şi a decăderii.

Era nevoie pentru aceasta de o Fecioară curată care să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu şi aceasta a fost Sfânta Fecioară Maria.

"Domnul, Cel ce locuieşte în cer, vrând să Se arate pe pământ şi să vieţuiască cu oamenii, mai întâi a pregătit loc de sălăşluirea slavei Sale, pe Preacurata Maica Sa. Pentru că este obicei la împăraţi ca mai înainte să-şi pregătească, în cetatea în care vor să meargă, palatul de petrecere. Şi, precum palatele împăraţilor pământeşti se zidesc de prea înţelepţii lucrători din materiale mai scumpe, la loc mai înalt, mai frumoase şi mai desfătate decât alte locuinţe omeneşti, a trebuit a se zidi aşa şi palatul cerescului împărat al slavei" (Vieţile Sfinţilor).

"Dar din ce fel de material s-a zidit palatul acesta? Din cele cu adevărat prea scumpe; căci ca dintr-o piatră scumpă s-a născut din neamul cel împărătesc, din David, care a biruit pe Goliat prin piatra aceea ce mai înainte închipuia pe Hristos, piatra cea nepusă în praştie. (...) Tatăl ei, sfântul şi dreptul Ioachim, era fiul lui Varpafir cel ce-şi trăgea obârşia sa din Natan, fiul lui David, iar mama ei, sfânta şi dreapta Ana, era fiica lui Natan preotul din neamul lui Aaron. Şi era Preacurata Fecioara după tată din neam împărătesc, iar după mamă din neam arhieresc" (Vieţile Sfinţilor).

Aşadar, Ioachim, tatăl Maicii Domnului, era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa, Ana, era fiica preotului Matthan şi descendentă din familia preoţească a lui Aaron, împlinindu-se astfel prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana trăiau în pace în Nazaret, ajunseseră însă la o vârstă înaintată fără a avea copii. Cu toate că erau bogaţi şi iubitori de Dumnezeu, din cauza nerodirii lor, Ioachim şi Ana erau defăimaţi, fiind socotiţi de contemporanii lor nevrednici şi neplăcuţi lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că în al cincizecilea an al căsătoriei Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, preotul de la Templu le-a refuzat în public jertfa, numindu-i "blestemaţi".

Auzind aceasta, Sfântul Ioachim s-a mâhnit atât de tare, încât nu a mai putut să se întoarcă la casa sa. S-a dus în câmp, la păstorii pe care îi avea, şi a plâns pentru două lucruri: pentru nerodire şi pentru ocară. Dar şi-a adus aminte de strămoşul său Avraam, care la bătrâneţe a fost dăruit cu fii, şi a început să se roage Domnului şi Dumnezeului lui Israel ca să fie miluit, să i se ridice ocara dintre oameni şi să se dea rod însoţirii sale la bătrâneţe.

Sfânta Ana, aflând ce s-a întâmplat la Templu şi că a fost părăsită, cu multă durere s-a rugat la Dumnezeu, promiţându-I că, de va naşte fiu sau fiică, îi va închina Lui pruncul cu toată inima.

Aflaţi în durere, cei doi părinţi au primit veste prin arhanghelul Gavriil că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa, iar pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un "vas ales lui Dumnezeu". (Luca 1, 4-23)

Fecioara care L-a născut pe Mântuitorul Hristos, Maica Domnului, Împărăteasa tuturor sfinţilor, mijlocitoarea către Dumnezeu a tuturor oamenilor, sprijinitoarea celor păcătoşi, cea pe care Biserica o numeşte "mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii", a fost concepută şi născută în chip firesc şi a intrat în lume purtând, asemenea tuturor celorlalţi oameni, povara păcatului strămoşesc.

Prin virtuţile şi sfinţenia vieţii ei, a biruit însă orice ispită, orice păcat, agonisind har şi rămânând fără pată, "fără prihană", "preacurată". Ca urmare a acestei biruinţe, Dumnezeu a ales-o şi s-a adresat ei pentru ca Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, să se poată întrupa din ea.

Potrivit tradiţiei, când Maria a împlinit trei ani, sfinţii Ioachim şi Ana au adus-o la templu, unde avea să rămână până la vârsta de 15 ani, relatează agerpres.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare praznic: 

  • nu se fac treburi gospodăreşti
  • nu se spală rufe
  • nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei, pentru morţi.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioarei Maria.

articolul original.
❌