ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Boala tăcută care ucide anual peste 6.000 de români. Apelul disperat al medicilor

20 September 2022 at 16:46

Zeci de oameni au aflat cu stupoare că au risc ridicat de cancer colorectal, în cadrul unui program pilot de screening, desfășurat în București și Ilfov.

Mulți au refuzat inițial să facă testele, spun doctorii. De altfel, în România, bolile sunt diagnosticate foarte târziu, pentru că oamenii nu sunt obisnuiți cu prevenția. Abia anul viitor acest program ar putea fi extins la nivel național.

Asta în condițiile în care Comisia Europeană atrage atenția că trebuie demarate programe guvernamentale de investigații și pentru cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric.

Un program de screening gratuit s-a desfășurat, în ultimele șase luni, în București și Ilfov. Rezultatele sunt alarmante.

Din peste 9.000 de indivizi testați prin analize specifice de laborator, peste 1.400 au fost declarați vulnerabile la diagnosticul de cancer colorectal, 150 au risc înalt de boală, iar pentru 12 analizele suplimentare, cum ar fi colonoscopia, confirmă diagnosticul de cancer.

Citește și

Specialiștii spun că la noi situația ar fi și mai gravă la nivel național.

Ștefan Raduț, reprezentant COPAC: ''Ne lovim de povestea asta cu refuzul de tetsare sau o parte dintre oamenii iau testele și nu le mai întorc la medic. Nu avem mentalitatea și dendința de a ne duce la medic atunci când ne simțim bine''.

Aproape 13.000 de persoane află în fiecare an că au cancer colorectal. Din păcate, jumătate dintre ele mor, pentru că boala este depistată în stadii foarte avansate.

Câți bani investim în prevenție

Toți medici spun că trebuie organizat urgent un program național de screerning pentru această boală, mai ales pentru cei trecuți de 50 de ani.

Carmen Ungurean, medic INSP: ''Suntem penultimul stat membru ca și cheltuială și cheltuim 1,7 milioane pentru sănătate pe prevenție. Cele 100 de milioane de euro care au venit pentru programele de screening pentru cancer ne ajută''.

General maior dr Florentina Ioniță Radu, manager SMC: ''Costurile curative prin programul național de oncologie reprezintă mai mult de 1/3 din totalul programelor. Screeningul este ideal pentru leziunile de cancer precurosare ce pot identificate și înlăturate''.

Medicii recomandă ca, pe lângă analizele uzuale, și un test de coprocultură care poate arăta dacă există un risc de cancer colorectal. Iar Comisia Europeană le transmite statelor membre să extindă programele pentru depistarea precoce a bolilor și să includă cancerul pulmonar, de prostată sau gastric.

Sursa: Pro TV

Etichete: romania, boala, cancer colorectal,

Dată publicare: 20-09-2022 19:46

articolul original.

China, prima ţară care aprobă vaccinul împotriva Covid-19 administrat prin inhalare

5 September 2022 at 14:40

China a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin împotriva Covid-19 care se administrează prin inhalare.

Fabricat de compania farmaceutică CanSino, vaccinul are ingrediente similare cu vaccinul dezvoltat de companie administrat prin injecţie, folosind un adenovirus inofensiv ca purtător pentru codul genetic care învaţă organismul să lupte împotriva Covid-19.

Convidecia Air poate oferi o protecţie bună după o singură respiraţie, potrivit CanSino.

Alţi cercetători, inclusiv echipe din Marea Britanie şi SUA, au investigat vaccinurile administrate sub formă de spray nazal. Oamenii de ştiinţă spun că acestea pot oferi o imunitate suplimentară a mucoasei nazale şi a căilor respiratorii superioare, pe unde Covid-ul intră de obicei în organism.

Administraţia Naţională a Produselor Medicale din China a permis folosirea vaccinului administrat prin inhalare al CanSino ca doză de rapel.

Citește și

Vaccinul poate spori protecţia celor care au fost vaccinaţi anterior, sugerează studiile.

Între timp, cel mai recent program cu privire la doza booster pentru Covid-19 a început în Marea Britanie, Ţara Galilor şi Scoţia, informează News.ro, care citează BBC.

Numărul cazurilor pozitive sunt în scădere în Regatul Unit, dar şefii din domeniul sănătăţii prevăd o reapariţie a Covid-ului şi a gripei în sezonul toamnă-iarnă. Ei îi îndeamnă pe cei eligibili să se protejeze de boli grave, vaccinându-se împotriva ambelor.

Sursa: News.ro

Etichete: covid-19, vaccin, China,

Dată publicare: 05-09-2022 17:40

articolul original.

Cum ar putea somnul tău să fie cel mai puternic indicator al vârstei la care vei muri

3 September 2022 at 14:02

Fragmentarea crescută a somnului este „cel mai puternic indicator al mortalității”, potrivit unei analize a mai multor studii.

Cercetarea, publicată recent în revista Digital Medicine, a evaluat 12.000 de studii care investighează caracteristicile indivizilor în timpul somnului, inclusiv mișcarea bărbiei și picioarelor, respirația și bătăile inimii.

Oamenii de știință, inclusiv Emmanuel Mignot de la Universitatea Stanford din SUA, au dezvoltat un sistem care utilizează inteligența artificială pentru a prezice „vârsta de somn” a unei persoane și pentru a identifica variațiile de somn cele mai strâns legate de mortalitate.

Ce este „vârsta de somn”

Vârsta de somn, spun ei, este o vârstă estimată a unei persoane, pe baza caracteristicilor somnului care au legătură cu sănătatea sa.

Cercetările anterioare au documentat faptul că somnul este unul dintre primele lucruri care sunt perturbate în cazul mai multor boli, potrivit The Independent.

Citește și

Oamenii de știință au dat exemplul pacienților cu boala Parkinson și au spus că, în cele mai multe cazuri, aceștia acționează violent în timp ce visează cu cinci până la 10 ani înainte ca alte simptome să apară.

Evaluând diferite caracteristici ale somnului indivizilor, noul studiu a constatat că fragmentarea somnului, care se petrece atunci când oamenii se trezesc pentru scurt timp de câteva ori pe timp de noapte, fără să-și amintească, este „cel mai puternic indicator” al mortalității.

Fragmentarea somnului, diferită de insomnie și apnee

Cercetătorii spun că acest tip de întrerupere a somnului este diferit de atunci când o persoană realizează că se trezește, așa cum se raportează în tulburările de somn precum insomnia și apneea în somn.

Cu toate acestea, Mignot a spus că nu este clar de ce fragmentarea somnului este atât de dăunătoare pentru sănătate.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au determinat cum arată somnul în general, la o anumită vârstă. Ei au folosit apoi un sistem de inteligență artificială pentru a evalua datele indivizilor din cele 12.000 de studii și l-au folosit pentru a prezice vârsta lor de somn.

Folosind diferența dintre vârsta cronologică a oamenilor și vârsta lor de somn, cercetătorii au prezis apoi mortalitatea lor pe baza ipotezei că vârsta mai înaintată a somnului este un indicator al unei probleme de sănătate.

Vârsta mai mare de somn s-a reflectat în mare parte în „fragmentarea crescută a somnului”, sugerând că prezice sănătătatea viitoare, au concluzionat oamenii de știință.

Sursa: The Independent

Etichete: somn,

Dată publicare: 03-09-2022 17:02

articolul original.

„Gripa tomatelor”: Care sunt simptomele noii boli „foarte contagioase” care se răspândește printre copii

19 August 2022 at 16:37

Un nou virus cunoscut sub numele de „gripa roșiilor” sau „febra tomatelor” amenință planeta.

Infecția virală întâlnită la peste 82 de copii sub cinci ani i-a determinat pe cercetători să ceară un „management vigilent” al focarului, pentru a preveni răspândirea, potrivit jurnalul științific The Lancet.

Virusul a fost comparat de oamenii de știință cu Covid-19, care au avertizat asupra posibilității răspândirii virusului „din cauza experienței îngrozitoare a pandemiei” cu noul coronavirus.

Gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue sau o nouă variantă a bolii infecțioase „gură-mână-picior”.

Simptomele gripei tomatelor

Simptomele gripei tomatelor includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii, potrivit cercetătorilor. Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare.

Citește și

Deocamdată, nu există niciun tratament pentru ea, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor pentru a preveni „consecințe grave prin răspândirea la adulți” a acestei boli, care este „foarte contagioasă”, conform oamenilor de știință. Totodată, este recomandată și vaccinarea, paracetamolul și odihna, deși nu a fost conceput un vaccin sau un tratament specific.

De ce copiii au risc mai mare de a se îmbolnăvi cu gripa tomatelor

Copiii prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi cu gripa tomatelor, datorită contactului social apropiat, dar și prin folosirea scutecelor, atingerea suprafețelor murdare și introducerea obiectelor în gură.

Cercetătorii consideră că virusul se află în stare endemică și nu îl consideră un pericol pentru viață în momentul de față.

Pe 26 iulie 2022, peste 82 de copii sub cinci ani au fost declarați infectați de către spitalele din regiunea Kollam din statul Kerala. Și alte zone din Kerala sunt afectate: Anchal, Aryankavu și Neduvathur. Boala a declanșat o alertă și în statele vecine, Tamil Nadu și Karnataka. În plus, 26 de copii (cu vârste cuprinse între unu și nouă ani) au fost raportați ca având boala în Odisha.

Sursa: The Lancet

Etichete: india, boala, virus, gripa tomatelor, febra roșiilor,

Dată publicare: 19-08-2022 19:37

articolul original.

Profesor universitar din Iași: Exerciţiile fizice, la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin

17 August 2022 at 08:49

Un medic conferențiar universitar din Iași susține că exercițiile fizice moderate pot fi la fel de eficiente pentru prevenirea formelor grave de Covid-19 ca un vaccin.  

Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, susţine, pe baza datelor din literatura de specialitate, că exerciţiile fizice moderate pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin.

”Exerciţiile fizice de intensitate moderată pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin. Numeroase lucrări ştiinţifice din toată lumea argumentează această afirmaţie. Brandenburg, în 2021, a publicat un studiu ce arată un procent de prevenţie a formelor spitalizabile de 64% sau chiar 78%. În Statele Unite, aceste exerciţii fizice au fost recomandate ca profilaxie secundară, după vaccinare. Avantajul exerciţiilor fizice este că eficienţa lor în prevenirea formelor grave ale bolii nu diminuează în timp. Ba chiar este asigurată o rezervă antiinflamatorie timp de două săptămâni după încetarea practicării exerciţiilor”, a declarat Hagiu.

Prima ipoteză medicală care a susţinut posibilitatea prevenţiei formelor spitalizabile de COVID-19 prin biogeneză mitocondrială indusă de efort fizic moderat a fost publicată în august 2020 de către conferenţiarul Bogdan-Alexandru Hagiu, înaintea începerii vaccinării pe scară largă.

”A urmat, anul trecut, tot sub semnătura mea, un articol cu factor de impact 4,41, apărut în Medical Hypotheses, care descrie un mecanism ipotetic de ”spălare” a virusului din vasele de sânge sub acţiunea exerciţiilor fizice de intensitate moderată. Un aspect important din articolul menţionat este că, teoretic, exerciţiile fizice de intensitate moderată au aceeaşi eficienţă pentru toate tulpinile de SARS-CoV-2, deci acest tip de profilaxie ar putea fi folosit în special în perioadele în care este nevoie de un vaccin actualizat. Este de menţionat că noua variantă BA.2.75 reuşeşte să eludeze toate terapiile cu anticorpi monoclonali aprobate. Important este şi faptul că de acest tip de profilaxie pot beneficia nu numai oamenii sănătoşi, dar şi suferinzii de diabet, hipertensiune, poliartită reumatoidă, insuficienţă renală cronică, ba chiar şi HIV. Trebuie precizat însă că activitatea fizică nu previne decât în mică măsură infectarea cu virusul ucigaş, doar 10%, deci nu poate înlocui un vaccin adecvat”, a adăugat medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu.

Citește și

Bogdan-Alexandru Hagiu este realizatorul unui articol de tip revizie, prezentat în una dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniu - Journal of Pharmaceutical Research International, prin care arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecţiei, iar practicarea exerciţiilor fizice, mai ales a celor de anduranţă, le îmbunătăţeşte funcţionalitatea.

articolul original.

Alimentele ce combat depresia si iti mentin starea de bine

3 August 2022 at 15:58
image
Exista o legatura intre alimentatie si depresie. Desi nu exista niciun aliment specific care sa previna sau sa trateze depresia, o dieta sanatoasa te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit.

Oricare ar fi preferintele tale in materie de alimentatie, exista o varietate de optiuni care iti pot oferi beneficii pentru imbunatatirea starii de spirit. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti schimbi complet obiceiurile alimentare si sa consumi doar aceste alimente, dar faptul de a fi constient care sunt alimentele ce au un impact asupra starii de spirit te poate ajuta sa gestionezi mai bine simptomele depresiei.

In primul rand, daca te simti deprimat, este important sa discuti cu medicul tau, deoarece alimentele nu pot inlocui medicamentele. Insa, facand mici schimbari in alimentatie iti poti ajuta organismul sa se simta mai bine.

Nutrientii din alimente sustin cresterea, bunastarea si regenerarea organismului. Fara vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, corpul nostru nu poate functiona la capacitate maxima.

Afla care sunt alimentele care iti pot imbunatati sanatatea fizica si mentala.

Legumele

Da, chiar daca nu esti fan, consumul de legume poate fi de mare ajutor pentru a-ti recapata starea de bine si vitalitatea. Unul dintre motive consta in faptul ca persoanele care se confrunta cu simptome depresive au un aport alimentar redus al acidului folic, substanta ce se regaseste in majoritatea legumelor.

Folatul, fibrele si alte substante nutritive fac din legume - in special cele cu frunze verzi mai inchise la culoare - o alegere minunata atunci cand esti in cautarea unor alimente care sa te ajute sa imbunatatesti si sa-ti stabilizezi starea de spirit. Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, surse bune de acid alfa-linolenic (ALA). ALA este unul dintre cele trei tipuri principale de acizi grasi omega-3, celelalte doua fiind DHA si EPA.

Atunci cand iei in considerare consumul de legumele pentru a ajuta la cresterea cantitatii de omega-3, cele mai bogate legume sunt varza de Bruxelles, spanacul, varza kale si cresonul.

Ia in considerare adaugarea mai multor frunze verzi in dieta ta:

• Pregatind mai multe salate pentru pranz si cina;
• Amestecandu-le in smoothie-uri de fructe sau alte sucuri;
• Pregatindu-le sub forma de chipsuri, cum ar fi chipsurile de kale;
• Folosind mai multe verdeturi in burgeri;
• Gatindu-le in supe.

Pestele

Pestele salbatic, in special cel mai gras, cum ar fi somonul, macroul, pastravul, sardinele si tonul, este o alegere excelenta pentru a ajuta la combaterea depresiei. De ce? Pentru ca este o sursa bogata de grasimi omega-3.

Grasimile omega-3 sunt importante pentru sanatatea creierului si pot fi implicate in functionarea serotoninei, un neurotransmitator important in reglarea starii de spirit.

Semintele

Semintele de in si semintele de chia sunt adaosuri minunate in dieta ta daca te lupti cu depresia. Cum este si cazul unora dintre celelalte alimente mentionate, aceste doua tipuri de seminte sunt surse deosebit de bune de grasimi omega-3. Doar 1 lingura de seminte de chia asigura aproximativ 61% din cantitatea zilnica recomandata de omega-3, iar 1 lingura de seminte de in asigura aproximativ 39% din recomandarea zilnica.

Dupa cum poti observa, aceste doua seminte au o valoare nutritiva importanta daca esti in cautarea unor modalitati de a-ti imbunatati dieta si starea de spirit. In plus, sunt o modalitate excelenta de a creste cantitatea de triptofan asimilata. Triptofanul este un aminoacid esential care ajuta la crearea serotoninei, ce se regaseste si in alte seminte, precum cele de dovleac.

Carnea de curcan

Pe langa faptul ca este o sursa de incredere de proteine slabe, se stie ca pieptul de curcan furnizeaza cantitati mari de triptofan. Din nou, acest lucru este benefic deoarece ajuta la crearea serotoninei, care ne ajuta la mentinerea unui somn sanatos si a unei stari de spirit echilibrate.

Carnea de curcan este o sursa excelenta de proteine slabe care pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, mentinand echilibrul starii de spirit pe parcursul zilei.

Nucile de Brazilia

Nucile de Brazilia sunt pline de seleniu, care poate imbunatati dispozitia. Acest mineral ajuta, de asemenea, organismul sa mentina un echilibru sanatos de antioxidanti pentru sanatate si bunastare generala. Consuma nuci de Brazilia cu moderatie; nivelurile de seleniu din ele sunt atat de ridicate, incat daca mananci prea mult poti depasi doza zilnica recomandata, ceea ce poate duce la efecte secundare precum greata sau diaree. Alte alimente ce contin seleniu sunt nucile, semintele de floarea-soarelui, orezul brun, carnea de pasare si fructele de mare. Consumand o cantitate moderata de alimente bogate in seleniu poti ajuta la combaterea depresiei.

In concluzie, cu ajutorul alimentatiei putem contribui la ameliorarea simptomelor depresiei, ce afecteaza milioane de persoane anual. In timp ce tratamentul depresiei variaza de la persoana la persoana, exista mai multi pasi pe care ii putem face pentru a ne imbunatati starea de spirit in mod natural, inclusiv consumul de alimente bogate in substante ce pot reduce semnificativ starile depresive.

articolul original.

Ce este ceata mentala COVID-19? Iata care sunt simptomele

31 July 2022 at 16:35
image
După doi ani și jumătate de pandemie, acum este mai clar care sunt unele dintre consecințele infecției cu SARS-CoV-2, în special cele care afectează diferite organe ale corpului. Cu toate acestea, nu s-a vorbit prea mult despre consecințele neurologice pe care le are asupra creierului, inclusiv despre ceea ce se numește ceață mentală.

În ultimele luni, mai multe persoane care încă se recuperează în urma infecției cu Covid-19 au raportat că suferă în continuare de efecte secundare persistente, cunoscute sub numele de long-covid, inclusiv o problemă neurologică tot mai frecventă la pacienți: ceață mentală post-covid.

Ce este ceață mentală COVID-19?

Potrivit unui articol publicat în revista Neurology Clinical Practice, cercetătorii de la NewYork-Presbyterian și Columbia University Irving Medical Center au descoperit că posibilele simptome neurologice Covid pot include dureri de cap, oboseală și amețeli, dar alături de acestea persistă și afecțiuni mai grave, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie și dificultăți de concentrare.

O lucrare publicată în revista științifică Nature confirmă ceea ce unii experți se temeau deja. Un studiu al Universității din California sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta astrocitele, un tip de celule abundente în creier care joacă o serie de roluri importante în activitatea nervoasă.

Astrocitele se găsesc în creier și în măduva spinării și servesc în primul rând pentru a oferi suport fizic și structural pentru neuroni; cu toate acestea, se știe acum că sunt implicate și în procesele de memorie și de învățare.

Comunitatea medicală, care continuă să studieze impactul pe termen lung al COVID-19 și al variantelor sale, a raportat că pacienții infectați cu acest virus din întreaga lume se confruntă cu probleme cognitive grave, cum ar fi pierderi de memorie, dificultăți în găsirea cuvintelor și lipsa de atenție la sarcini simple.

În mod similar, un alt studiu realizat în Brazilia a constatat că, în urma analizei creierelor a 26 de persoane care au murit din cauza coronavirusului, cinci dintre acestea au arătat că 66% dintre celulele afectate erau astrocite.
Pe de altă parte, oamenii de știință de la University College din Londra au găsit, de asemenea, suficiente dovezi că SARS-CoV-2 poate afecta creierul prin reducerea fluxului sanguin, care, la rândul său, afectează funcția neuronilor și, în cele din urmă, îi ucide. De asemenea, provoacă pierderea materiei cenușii în diferite zone ale cortexului cerebral.

Simptomele de ceață mentală

Experții recomandă să acordați atenție anumitor semne legate de ceața mentală, în special confuzia și uitarea, ca fiind primele și cele mai evidente. De asemenea, se recomandă căutarea așa-numitelor simptome focale:
Dificultăți de vorbire
Pierderea vederii
Amorțeală sau furnicături.

Toate acestea sunt considerate de către neurologi ca indicând o afectare a unei anumite părți a sistemului nervos.

articolul original.

Bronsita. Cauze, simptome, tratament.

27 July 2022 at 10:00
image
Bronșita este o afecțiune comună a sistemului respirator caracterizată prin inflamarea bronhiilor terminale, adică porțiunea căilor respiratorii care conectează traheea cu plămânii. Bronșita este mai severă decât răceala și mai puțin periculoasă ca pneumonia.

Pasajele bronșice sunt căptușite din interior cu o mucoasă umedă, în componența căreia sunt incluse celule ciliate. Cilii au o mișcare de jos în sus, deplasând astfel impuritățile spre exterior.

Cu toate că prima barieră eficientă de trecere a prafului și a altor impurități reprezintă firele de păr  și mucusul din fosele nazale, se poate ca agenții patogeni să treacă această barieră și să pătrundă spre plămâni. Astfel apare reacția naturală a corpului la invazie a căilor repsiratorii - tusea.

Noxele sau agenții patogeni conduc la inflamarea căilor bronșice și ca rezultat la inflamație. Mucusul produs în exces cât și inflamația pot distruge cilii responsabili de curățarea căilor respiratorii. În așa mod are loc obstrucția căilor respiratorii, scăderea aportului de oxigen, cât și posibilă infectarea cu bacterii.

Prin urmare, tratamentul bronșitei trebuie neapărat să includă utilizarea de medicamente care subțiază sputa și facilitează excreția acesteia.

Deosebim două tipuri de bronșită :

- bronșita acută, care durează mai puțin de șase săptămâni
- bronșita cronică, care este recurentă și apare frecvent de-a lungul a doi sau mai mulți ani

Se mai deosebește și bronșita astmatică, care se întâlnește de obicei la pacienții ce suferă de astm. Ea se caracterizează prin restricționarea pasajului aerian către alveolele pulmonare.

Tratamentul bronșitei acute este diferit de tratamentul bronșitei cronice - în primul caz, de regulă, principalul lucru este să faceți față infecției care a provocat inflamația. Dacă boala a devenit cronică, pentru a atenua simptomele, este necesar să se îmbunătățească excreția sputei, să se elimine umflarea.

Cauzele bronșitei

De obicei, bronșita apare ca rezultat al atitudinei neglijente față de tratamentul răcelii, precum și la intrarea bacteriilor și virușilor în organism. În plus, boala se dezvoltă adesea la fumători și la persoanele care lucrează în condiții dificile (forțate să inhaleze praf şi fum). Scăderea imunității generale, stresul, stilul de viață nesănătos, consumul constant de anumite tipuri de medicamente cresc, de asemenea, riscul.

Există și caracteristici anatomice care pot provoca o predispoziție la boală. De exemplu, dacă lumenul bronhiilor este îngust, atunci chiar și o ușoară inflamație contribuie la acumularea de mucus care le umple, iar aceasta devine baza dezvoltării microorganismelor dăunătoare.

Simptome bronşita

Precum am menţionat, există mai multe tipuri de bronșită și fiecare are simptomele caracteristice. Puteți alege un tratament numai în funcție de tipul de boală cu care vă confruntaţi. Deci, deosebim bronșita acută și cronică. Bronșita acută se dezvoltă cel mai adesea în perioada toamnă-iarnă. Principalele sale simptome sunt similare cu răceala obișnuită:

- scăderea performanței, slăbiciune și letargie;
- disconfort la înghițire, durere în gât;
- tuse uscată, care se transformă treptat într-una umedă;
- secreție de spută limpede, gălbuie sau verzuie;
- respirație șuierătoare în piept;
- febră;

Tratamentul bronșitei la adulți, de obicei, nu necesită spitalizare. Excepție fac cazurile în care boala este severă, cu simptome violente, insuficiență respiratorie. În aşa caz se recomandă tratarea pacientului la spital.

Bronșita cronică este o boală care se dezvoltă cel mai adesea la fumători și la persoanele care lucrează în condiții nesigure pentru sănătate. În cursul cronic al bolii, de obicei nu apare febra, precum și durere în gât. Simptomul principal este o tuse persistentă, care poate fi obsesivă şi paroxistică. De regulă, în acest caz, sputa se elimină cu dificultate.

Cum se tratează bronşita?

Tratamentul bronşitei necesită o abordare complexă. În cazul bronșitei acute, se urmăreşte drept scop combaterea infecției care a cauzat boala, curățarea lumenului bronhiilor de mucus, eliminarea semnelor de intoxicație și reducerea edemului. Tratamentul medical, kinetoterapie și metodele auxiliare arată și ele rezultate bune.

Principalele tipuri de medicamente care sunt de obicei prescrise pentru bronșită:

- medicamente antivirale (dacă natura bolii este virală, de ex. Favipiravir pastile);
- antibiotice (pentru o afecţiune bacteriană);
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (acestea ajută la reducerea durerii și febrei de ex. Paracetamol pastile şi sirop, Nurofen pastile şi sirop);
- mucolitice (contribuie la lichefierea sputei, de ex. Ambroxol sirop, Fluimucil fiole );
- expectorante (măresc excreţia mucusului, indicate pentru tuse umedă de ex. Bromfluex pastile):

La domiciliu, inhalarea, irigarea mucoaselor nazale şi bucale cu agenți speciali (cu efecte antiinflamatorii, analgezice și antiseptice) ajută la eliminarea rapidă a inflamației. Pentru combaterea bolilor cronice se prescrie kinetoterapie (electroforeza, magnetoterapie). De asemenea, uneori prescriu exerciții terapeutice speciale - efectuarea de exerciții de respirație. Sunt eficiente atât în ​​lucrul cu adulții, cât și în tratamentul complex al bronșitei la copii.

Reţineţi că măsurile de prevenţie sunt importante pentru a putea preîntâmpina bronşita şi că este esenţial să urmaţi recomandările medicului specialist pentru monitorizarea manifestărilor, diagnosticarea şi stabilirea unei scheme de tratament eficiente.

articolul original.

Pe tine te preocupa aspectul dintilor? Iata ce trebuie sa stii!

26 July 2022 at 09:21
image
Serviciile de estetica dentara sunt cele care au rolul de a imbunatati aspectul dintilor unei persoane, astfel incat sa poata obtine un zambet de invidiat. La cele mai multe clinici de stomatologie, principalele servicii de estetica dentara pe care le vor gasi oamenii sunt cel de albire si cel cu fatete dentare.

Tratamentul cu fatete dentare consta in aplicarea unor foite subtiri din ceramica, sau din alte materiale, pe dinti. Detalii legate de tipurile de fatete dentare care exista si care este cel mai potrivit pentru situatia unui pacient, vor fi discuate in cadrul unui consult la cabinet, pentru ca doar in acest fel dentistul isi poate face o idee despre cazul cu care se confrunta.

Cine sunt pacientii care vor putea beneficia de pe urma fatetelor dentare?

Un lucru pe care viitorii pacienti trebuie sa-l aiba in vedere, inainte de a se duce la cabinetul unui medic stomatolog, este ca dintii care sufera de diverse afectiuni nu vor putea beneficia de fatete dentare, pana ce situatia nu este remediata. Candidatul perfect pentru acest tip de tratament este cel care are dinti sanatosi, dar cu un aspect mai putin placut.

Citeste si: Ce este implantul dentar fast and fixed într-o zi şi când se recomanda?

Mai exact, pacientii care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma tratamentului cu fatete dentare sunt cei care au dintii spatiati intre ei sau care au defecte de structura precum santurile si petele albe, maronii. Modificarile de culoare sunt de multe ori cauza unor obiceiuri alimentare, dar apar si dupa tratamentele medicamentoase.

Ce e de facut daca te regasesti in randurile de mai sus, dar iti e teama de tratament?

Exista pacienti carora li se recomanda tratamentul cu fatete dentare, dar care ezita pentru ca nu sunt convinsi ca le va placea rezultatul final. Fiind vorba de un tratament ireversibil, acest lucru este normal, asa ca exista optiunea de a testa fatetele dentare, astfel incat oamenii sa-si faca o idee cu privire la cum vor arata.

Prin urmare, aspectul dintilor este un factor important, care poate influenta stima de stine a unei persoane si tocmai de aceea exista servicii de estetica dentara.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Fx7Q750EphA

articolul original.

De ce ar fi bine sa te apuci de yoga chiar de azi

26 July 2022 at 09:16
image
Dacă ai stat azi în una din posturile de yoga, cum ar fi cea a câinelui aplecat în față, probabil te simți mai relaxat. Indiferent de nivelul tău de expertiză în yoga, dacă practici în mod regulat, te poți simți mai bine din cap până în picioare. Yoga oferă beneficii pentru sănătatea fizică și mentală pentru oameni de toate vârstele. Unde mai pui că, dacă treci printr-o boală, te recuperezi după o intervenție chirurgicală sau trăiești cu o afecțiune cronică, yoga poate deveni o parte integrantă a tratamentului tău și poate grăbi vindecarea.

Acum e mai simplu decât crezi să te apuci de o clasă de yoga la unul din cluburile World Class apropiate de tine. Yoga pentru începători, sau clase pentru avansați, tu decizi, important e să te bucuri pe deplin de unicitatea acestui antrenament, în cele mai bune condiții.

Știai că primele învățături yogine au fost transmise de înțeleptul Patanjali în scriera lui Yoga Sutras în anul 400? Află-i toate beneficiile pentru sănătate la clasele de Yoga World Class susținute pentru orice nivel de pregătire și vei înțelege de ce o practică antică a rămas atât de actuală și în vremurile noastre!

Ca să te familiarizezi și mai mult cu rutinele yoga, hai să vedem împreună câteva din avantajele sale.

Yoga îmbunătățește puterea, echilibrul și flexibilitatea.

Mișcările lente și respirația profundă cresc fluxul de sânge și încălzesc mușchii, în timp ce menținerea unei poziții poate crește puterea.

Încearcă: Poziția copacului

Echilibrați-vă pe un picior, în timp ce țineți celălalt picior de gambă sau deasupra genunchiului într-un unghi drept. Încercați să vă concentrați pe un obiect din fața dumneavoastră, în timp ce vă echilibrați timp de un minut.

Yoga ajută la ameliorarea durerilor de spate.

Yoga este la fel de bună ca orice rutină de stretching pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității la persoanele cu dureri de spate. Colegiul American al Medicilor recomandă yoga ca tratament primordial pentru durerile cronice de spate.

Încercați: Postura pisică / vacă

Puneți-vă în patru picioare, așezându-vă palmele sub umeri și genunchii sub șolduri. Mai întâi, inspiră, în timp ce lași stomacul să cadă în jos spre podea. Apoi, expiră, în timp ce îți tragi abdomenul spre coloana vertebrală, arcuindu-ți coloana vertebrală ca o pisică care se întinde.

Yoga aduce beneficii sănătății inimii

Practica regulată de yoga poate reduce nivelul de stres și inflamația la nivelul întregului corp, contribuind la o inimă mai sănătoasă. Câțiva dintre factorii care contribuie la bolile de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială și excesul de greutate, pot fi eliminați și prin yoga.

Încercați: Poziția câinelui aplecat în față

Yoga te relaxează, pentru a te ajuta să dormi mai bine

Cercetările arată că o rutină consecventă de yoga înainte de culcare vă poate ajuta să vă eliberați mintea și să vă pregătiți corpul pentru somn.

Yoga poate însemna mai multă energie și mai multă bună dispoziție

Este posibil să simți o energie mentală și fizică crescute, o creștere a vigilenței și a entuziasmului și mai puține sentimente negative după ce ai intrat într-o rutină de practică yoga.

Și nu în ultimul rând, yoga te ajută să gestionezi stresul. Potrivit National Institutes of Health, dovezile științifice arată că yoga ajută la managementul stresului, sănătatea mintală în general, mindfulness, alimentația sănătoasă, pierderea în greutate și conferă un somn de calitate.

Încearcă: Poziția cadavrului

Întindeți-vă cu membrele ușor întinse, departe de corp, cu palmele în sus. Încercați să vă limpeziți mintea în timp ce respiri profund. Puteți menține această poziție timp de 5 până la 15 minute.

Cu siguranță ai toate motivele să te înscrii la clasele de Yoga! Vei descoperi o mulțime de exerciții de respirație, posturi și asane concepute pentru a crește nivelul de relaxare, pentru a combate stresul și pentru a obține echilibrul fizic și psihic, armonia între corp, minte și mediul înconjurător.

Descoperă toate beneficiile pe care și le aduc clasele de Yoga și vino să te antrenezi alături de experții World Class în health & fitness. Acum e cel mai potrivit moment pentru o schimbare în viața ta și trecerea la un stil de viață sănătos și echilibrat! La World Class vei găsi instructorii specializați în Yoga de care ai nevoie, care vor ști să te motiveze și să te inspire, iar cu abonamentul tău de membru World Class ai acces nelimitat la toate clasele de Yoga sustinute de instructorii specializați!

articolul original.

Suferi de hipertensiune arteriala? Iata cum o tii sub control

25 July 2022 at 11:33
image
Hipertensiunea arterială nu este de ignorat, pentru că aceasta îți poate afecta organismul fără să îți dai seama. Complicațiile ce pot apărea ca urmare a hipertensiunii arteriale sunt de durată și acestea cresc riscul de apariție a problemelor grave de sănătate, precum un atac de cord și accident cerebral.

Totuși, o dată depistată, hipertensiunea arterială poate fi controlată în mod eficient cu ajutorul unui tratament medicamentos adecvat, prescris de un dr. cardiolog din Timisoara dar și prin metode nefarmacologice, care se referă în mare parte la schimbarea stilului de viață.

Tratamentul medicamentos care se aplică în cazul hipertensiunii arteriale nu tratează cauza ci se axează pe reducerea valorilor tensiunilor arteriale la un nivel de siguranță,constante și fără oscilații.

Anumite studii, au arătat că doar 25% dintre pacienții cu hipertensiune arterială reușesc să țină sub control valorile tensiunii arteriale și să reducă, cu adevărat riscul de complicații.

Ceea ce poți face pentru a trata hipertensiunea, ține în mare parte de stilul tău de viață, iar acest lucru se poate schimba doar dacă ești dispus să faci, cu adevărat anumite lucruri pentru a nu te expune complicaților.

Iată ce poți face pentru a reduce hipertensiunea arterială.

Schimbă-ți obiceiurile alimentare

Un lucru simplu dar totuși greu de făcut pentru mulți dintre pacienți, este modificarea stilului alimentar. Pentru a reduce hipertensiunea, înainte de toate, trebuie să elimini toți factorii de risc, prezenți în viața ta, iar mulți dintre aceștia au legătură obiceiurile alimentare.

Reducerea consumului de grăsimi animale și sare și înlocuirea acestora cu o dietă bazată pe legume, fructe și cereale integrale, te vor ajuta mult în acest sens.

Renunță la fumat

Fumatul îți blochează arterele și îți pune întreaga sănătate în pericol. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci, atunci când ai hipertensiune sau suferi de boli cardiovasculare.

Renunță la acest obicei nociv, dacă îți dorești să fii sănătos și să trăiești o viață de calitate.

Ține sub control greutatea corporală

Greutatea corporală nu este doar inestetică dar te afectează și din punct de vedere al sănătății, riscând să suferi de foarte multe afecțiuni.

Un exces de greutate, care este, în mare parte, cauzat de grăsimi, forțează inima să lucreze mai mult decât este necesar, ceea ce duce, implicit la o hipertensiune arterială.

În același timp, acest lucru dezechilibrează și valorile colesterolului și ale glucozei din sânge și te predispune la alte afecțiuni și boli, pe lângă hipertensiune.

Dacă nu reușești să îți menții greutatea corporală de unul singur, apelează la specialiști care te pot ajuta, precum nutriționiști.

Activitate fizică regulată

Nu trebuie să practici un sport de performanță, însă este important să faci mișcare, cel puțin jumătate de ora, o oră, zilnic. Poți apela la exerciții ușoare, la plimbări sau oricare alte activități îți fac plăcere.

Rutina și sedentarismul nu doar că îți afectează inima, dar te predispun la extrem de multe boli fizice și psihice.

O activitatea fizică regulată te ajută să reduci valorile tensiunii arteriale dar și să îți păstrezi greutatea sub control.

Hidratează-te

Înlocuiește lichidele care te predispun riscului precum sucurile acidulate sau alcoolul și înlocuiește-le cu apă, ceai, sucuri de fructe proaspete sau supe. Un consum de minum 2-3 l de lichide pe zi, te ajută să îți hidratezi corpul în mod corespunzător și să îți ții tensiunea sub control.

Evită, de asemenea alimentele care te dezhidratează preecum cafeaua sau alcoolul.

articolul original.

Scapa de durerile de spate prin terapia gravitationala

25 July 2022 at 11:28
image
Dacă este pentru prima dată când auzi de terapia gravitațională, să știi că, conceptul în sine nu este ceva nou, ci există dintotdeauna, pentru că se bazează pe legea gravitației.

Totuși, terapia gravitațională, a fost descoperită de curând, datorită tehnologiei moderne și este practicată ca și terapie în afecțiuni diverse, la anumite clinici specializate precum clinica de recuperare medicala Fiziolife.ro.

Modul în care ne folosim de gravitație ne determina starea de sănătate și starea fizică. Gravitația este implicată în schimbări posturale dar și în schimbările de direcție, iar fără aceasta, așa cum se întâmplă în timpul unui zbor spațial sau în timpul unui stat prelungit la pat, anumite funcții vitale ale sistemului cardiovascular, muscular, metabolic sau neuronal pot fi compromise.

Oamenii de știință au creat un dispozitiv care acționează ca și o metodă revoluționară de influențare a corpului uman cu ajutorul gravitației, aceasta având capacitatea de a lupta împotriva anumitor boli cu o eficacitate și o reușită foarte mare.

Efectele terapiei gravitaționale au fost benefice în ameliorarea simptomelor a multor boli și afecțiuni și a fost testată pe pacienții Clinicii Institutului de Medicină Cibernetică din Moscova. Programul în care, acest dispozitiv a fost testat, se referea la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase.

Acum această terapie se poate face și în România. Desi este încă o terapie realativ nouă, efectele acesteia o va face, cu siguranță să devină o alternativă la tratamentele clasice sau la cele care se practicau în trecut.

Care este principiul terapiei gravitaționale?

Dacă până în prezent, pentru corectarea anumitor posturi ale coloanei vertebrale, tratamentele erau dureroase și neplăcute pentru pacient, pentru că se foloseau anumite paturi speciale, care întindeau coloana pentru a crea spațiu între vertebre, cu ajutorul acestei terapii, pacientul, nu mai trece prin aceste dureri.

Pacientul este, practic cuplat la un dispozitiv special, care dă rezultate excelente și accelerează recuperarea mai rapidă.

Acest dispozitiv este asemenea unei capsule sau a unei rachete în care pacientul este plasat. Medicul care efectuează această terapie inițiază mecanismul dispozitivului, pentru ca acesta să înceapă să se rotească, accelerându-și cursul, în mod gradual.

Pacientul care se află în interiorul acestei capsulei, are capul plasat la nivelul axei de rotație, ceea ce exercită un minim de stres asupra pacientului. Rotația creează o forță centrifugă care determină un flux suplimentar către picioare, îmbunătățind microcirculația sângelui, reducând presiunea asupra inimii.

Frecvența de rotație a dispozitivului va fi stabilită de către medicul specializat, bazându-se pe anumite date, referitoare la afecțiunile sau boliile pacientului dar și la istoricul său de sănătate.

Ce afecțiuni sau boli pot fi tratate prin intermediul acestei terapii?

Dacă suferi de dureri de spate, dureri ale coloanei vertebrale sau îți dorești un tonus mai bun al mușchilor terapia gravitațională va avea efecte rapide asupra ta.

Acest tip de terapie nu este recomandată pacienților care suferă de boli cardiovasculare grave, cei care au trecut prin accidente vasculare sau infarct miocardic.

Tratamentul cu ajutorul gravitației se poate face printr-un număr de sesiuni stabilite de către medic.

articolul original.

Anxietatea: cum e provocata si cum scapi de ea

14 July 2022 at 13:26
image
Situațiile stresante repetate contribuie în mod decisiv la apariția anxietății, însă dacă vrei să înlături această stare neplăcută trebuie să îți modifici de stilul de viață și să fii conștient de ceea ce îți dorești.

Foarte mulți oameni suferă de aceste afecțiuni psihologice și devin tensionați și neliniștiți fără să aibă o grijă susținută. Anxietatea dezvoltă aceste emoții intense și duc la un ritm cardiac accelerat și o durere difuză în piept. Vestea bună este că poți îndepărta această stare de teamă când apare un pericol imaginar.

Atunci când apare stresulcorpul secretă mai multă adrenalină, ceea ce te face să fii și mai îngrijorat. Această stare duce la bătăi mai rapide ale inimii și încordarea mușchilor.

Unii oameni au o stare de grijă accentuată încă din copilărie sau poate fi declanșată în viața de adult de o criză sau de o perioadă de stres intens, datorate unei tragedii, cum ar fi pierderea locului de muncă sau a unei persoane dragi. Anxietatea poate provoca uneori atacuri de panică și stres post-traumatic.

Iată care sunt cauzele anxietății:

- mediul înconjurător.

Stresul poate să provină din mediul în care trăieșți, dintr-o relație personală, de la muncă, școală sau din cauza unei situații financiare precare. Uneori s-ar putea să accepți mai greu o situație și să simți nevoia de a te izola, ceea ce duce la senzația de anxietate.

- genetica

Cei care au rude ce suferă de tulburare de anxietate au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune.

- factori medicali.

Anxietatea poate să apară în urma administrării unor medicamente sau în urma declanșării unei boli.

Dintre remediile care ajută la atenuarea anxietății amintim:

- o alimentație sănătoasă

Mănâncă alimente proaspete care conțin vitamine pentru a avea o stare intensă de bine.

- Un somn de calitate

Dormi liniștit și îndepărtează starea de stres.

- Exerciții regulate

Fă cât mai multe exerciții fizice pentru a te menține mereu în formă.

- O gândire pozitivă

Gândindu-te doar la ce îți place poți să îndepărtezi cu ușurință gândurile negative, de aceea o tehnică bună este să-ți imaginezi un loc liniștit unde o să te simți bine.

- Respiră adânc

O respirație mai lentă și profundă îți umple pieptul de aer și te ajută să te calmezi. Repetă de cel puțin trei ori și vei simți cum bătăile inimii se reglează.

- Folosește uleiuri de aromaterapie.

Un miros plăcut îți conferă o stare de plăcere rapidă, ceea ce duce la scăderea hormonului stresului din organism. Bucură-te de mirosuri cât mai plăcute, cum ar fi menta și lavanda ce-ți oferă un plus de relaxare.

- Ascultă muzică liniștită

Crează o atmosfera plăcută și armonioasă în casă ascultând muzică potrivită pentru a reduce anxietatea.

- Meditează

Meditarea îți oferă beneficii pe termen lung în ceea ce privește eliminarea stresului. Fie te concentrezi asupra respirației în timp ce îți evidențiezi calitățile tale, fie alegi să te bucuri de moment, acordând atenție lucrurilor simple fără să preconizezi ce va urma. Important este să te concentrezi pe prezent și să nu-ți mai faci griji pentru trecut sau viitor.

articolul original.

Care este cel mai bun aliment pentru creier. Medicul Vlad Ciurea: Este fantastica pentru functia cerebrala

13 July 2022 at 18:10
image
Celebrul medic Vlad Ciurea a dezvaluit care este cel mai bun aliment pentru creier si ce ar trebui sa consumam zilnic ca sa ne mentinem sanatosi. Pe lista alimentelor bune pentru creier, prof. Vlad Ciurea a inclus carnea, fructele, chiar și ciocolata, dar și unele alimente la care nu ne-am fi gândit, precum semințele de dovleac sau uleiul de măsline.

”Foarte multe, foarte multe, dar noi ne ducem în altă parte pentru că alimentația din bucătăria românească este foarte grea, mesele sunt copioase. M-ați întrebat ce face plăcere creierului. În primul rând, carnea, dar carnea slabă de curcan sau de pește. E bine să mâncăm foarte multe fructe, cafea, ciocolată. Îi plac semințele, nucile - sunt făcute pentru creier.În România există semințe de dovleac. Este fantastică această sămânță pentru funcția cerebrală. Dar și citricele. Toate acestea venind în valuri ajută formidabil în activitatea sa. 

Deci este o combinație de mâncare foarte ușoară. Toată mâncarea mediteraneană se bazează pe așa ceva. Uitați-vă la greci: ce am spus eu aici se pune la ei pe masă, plus acel ulei de măsline - cu cât e mai curat și mai extravirgin, cu atât este mai bun. 

Deci lucruri foarte simple. Toate acestea plac substanței cerebrale ca să poată funcționa în condiții bune”, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

articolul original.

Lentile de contact, ochelari de vedere si de soare, le gasesti in magazinul Lentiamo.ro

13 July 2022 at 10:09
image
Vederea este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Ar trebui ca de fiecare data cand simtim ca ceva nu este in regula, sa mergem la un control de specialitate pentru ca preventia este de multe ori rezolvarea problemelor. Doar ca, din lipsa de timp, sau poate ca tratam cu superficialitate acest lucru, “uitam” sa mergem la un consult. Incet-incet problemele apar. Dureri de cap, ochi inlacrimati, usturime, vedere incetosata si asa mai departe.

Cert este ca acum ochelarii de vedere nu mai sunt o povara atat de mare, mai ales ca gasim pe piata foarte multe modele de unde sa alegem in asa fel incat sa nu ne incomodeze. In plus, daca nu dorim sa purtam ochelari de vedere, putem opta pentru lentile de contact. Varietate exista, insa tine de noi de cum facem alegerile.

Important este ca dupa un consult oftalmologic, sa ni se recomande ochelarii de vedere sau lentilele de contact potrivite, in functie de problema pe care o avem. Nu alegem aceste produse dupa ureche pentru ca nu vom rezolva cauza.

Alege din gama variata de la Lentiamo

Lentiamo.ro este un magazin care are in spate o echipa de profesionisti care ne ajuta sa alegem ochelarii de vedere sau lentilele de contact potrivite pentru noi. Gasim aici o varietate de produse, de la branduri de renume, unde putem opta pentru produse in functie de forma fetei cat si de designul acestora.

Tot ce trebuie de facut este sa alegem marca lentilelor, solutia si ochelarii de vedere preferati. Apoi selectam din pagina parametrii lentilelor sau ochelarilor, cei prescrisi de medicul de specialitate. Ultimul pas este de adauga in cosul de cumparaturi si avem optiunea de a plati online sau ramburs. Simplu, usor si rapid.

Lucrezi mult in fata calculatorului? Opteaza pentru o pereche de ochelari pentru calculator

Traim in era in care multe locuri de munca sunt online. Stam 8 ore pe zi in fata calculatorului, iar in pauzele pe care le avem, luam telefonul in mana. Ochii cu siguranta sunt afectati, astfel ca au nevoie de protectie.
Putem alege de la Lentiamo ochelari pentru calculator la preturi accesibile. Astfel ca ochii vor fi protejati de lumina puternica a ecranelor.

Nu uita nici de ochelarii de soare

Fie iarna fie vara, ochelarii de soare au devenit un accesoriu indispensabil. Razele soarelui sunt destul de puternice, astfel ca ochii vor fi din nou afectati. Insa si acestia trebuie alesi in functie de lentila pe care o au. Este important ca acestea sa aiba factor de protectie UV. Ochelarii de soare nu mai sunt un moft, ci o necesitate.

Ce mai gasim in gama de la Lentiamo

Din gama de produse mai putem alege si picaturi oftalmologice, comprese oculare, solutii cat si accesorii pentru ochelari sau lentilele de contact.

Cat despre preturi, acestea sunt accesibile. Putem alege de asemenea si din ofertele pe care Lentiamo ni le pune la dispozitie.

Mai multe detalii gasiti in pagina oficiala.

Date de contact:
info@lentiamo.ro

articolul original.

Fructul care poate deveni un pericol pentru sanatate vara. Avertismentul Mihaelei Bilic

1 July 2022 at 17:35
image
Nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra pericolului pe care il poate prezenta un fruct consumat adesea de romani in special vara. Nutritionistul spune ca pepenele ne poate afecta grav sanatatea, dar si silueta daca este consumat in cantitati mari. Pepenele roşu este plin de apă şi de fructoză şi că este în topul alimentelor care ne afectează serios silueta. Mai mult, deliciosul fruct consumat de români vara ne poate afecta şi ficatul. 

„Fructele se mănâncă cu măsură, dacă vreți să nu vă “doară”… grăsimea de pe burtă. Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă și de fructoză?! Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare.

Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta.  Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare. Ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime pe care o pune pe abdomen”, avertizează nutriţionistul pe reţelele de socializare.

articolul original.

Ce beneficii are namolul de la Techirghiol

28 June 2022 at 16:40
image
Namolul de la Techirghiol are numeroase beneficii pentru sanatate si este recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice inca de acum cateva mii de ani. 

„Proprietăţile acestui nămol au fost descoperite cu mii de ani în urmă, când trupele romane au trecut prin zonă cu soldaţi răniţi, cu cai răniţi şi întâmplarea a făcut că au trecut prin apa Lacului Techirghiol. Şi, la un moment dat au constatat că rănile au început să se închidă. Şi cred că aici începe povestea noastră, pentru că ulterior, până în ziua de astăzi, beneficiile tratamentului sunt cunoscute şi recunoscute, atât în ţară, dar şi în străinătate.

De foarte mulți ani, de cel puțin 50 de ani pe litoralul românesc vin foarte mulți străini, care repetă cura an de an pentru diverse afecțiuni reumatismale, în principal, dar nu sunt singurele indicații. De foarte multe ori vin persoane care nu au niciun fel de problemă de sănătate, dar vin pentru profilaxie, pentru că străinii ţin foarte mult la profilaxie şi noi trebuie să ne educăm în acelaşi sens.Știm foarte bine că bunicii ne duceau la mare când eram copii. De ce? Ca să ne crească imunitatea, pentru că razele solare stimulează producția endogenă de vitamină D, pentru că făceam plajă, ne încălzeam pielea, apoi intram în apa mării sau apa lacului care avea temperatură mai scăzută, stăteam, înotam, reveneam pe plajă, iar făceam plajă, iar se încălzea pielea, adică este o terapie contrastantă cal rece, cald-rece.

Pe această reacție de stimulare contrastantă se bazează tratamentele balneare, pentru că „biciuiesc” organismul, în special centrul de termoreglare, astfel încât vom fi mult mai rezistenți în anotimpul rece, cu variații mari de temperatură. Organismul deja va ști să se autoregleze la diferențele de temperatură și vom avea mai puține riscuri de a ne îmbolnăvi. Este poate principala indicație a unei cure elio-marine profilactice. Valabil și pentru copii, dar și pentru adulți”, a spus dr. Iulia Belc, potrivitAntena3.ro.

Ce boli pot fi tratate cu namolul de la Techighiol 

Namolul de la Techirghiol şi-a dovedit eficacitatea, în principal pentru afecțiunile articulare, ce ține de articulație, dar și de părți moi, adică de mușchi, de tendoane, de ligamente.

„De foarte multe ori, o sechelă post-traumatică post-fractură articulară rămâne cu o redoare, adică o lipsă de mobilitate completă a articulației respective. Printr-un tratament complex, deci nu numai cu nămol. Printr-o evaluare corectă, aplicațiile de namol în diverse forme pot să concure la un program de recuperare de succes.

Beneficiile nămolului dacă nu sunt dovedite din punct de vedere științific foarte intim, mecanismul de acțiune. Totuși, studiile din ultimii, ani mai ales din ultimii 30 de ani, au dovedit că acționează și asupra imunității stimulează imunitatea, imunitatea nespecifică, dar are și o putere antioxidantă și știm foarte bine, la ora actuală radical liber care rezultă în urma arderilor metabolismului nostru concură la apariția diverselor afecțiuni, suferințe și așa mai departe.Nămolul este foarte bun în cură indiferent că este iarnă și atunci îl aplicăm la cald în băi de nămol sau împachetări de nămol, sau vara la rece, nămol la rece, pe malul lacului, de obicei pe malul lacului Techirghiol”, a mai spus medicul de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

articolul original.

Cum treci mai usor peste alergiile de vara? Iata ce aparat poti utiliza acasa!

21 June 2022 at 07:55
image
Vara este anotimpul în care alergiile afectează milioane de oameni din lumea întreagă. Cel mai adesea, ne referim la alergii cauzate de polen. Poate cel mai deranjant tip de alergie este cel la ambrozie, care afectează din ce în ce mai multe persoane în fiecare an. Ambrozia are un potențial iritant foarte mare, astfel că după o expunere de câteva zile, se poate dezvolta o alergie respiratorie cu manifestări foarte puternice. Nu doar ambrozia este responsabilă de alergiile de vară, ci și polenul în general, iar temperaturile ridicate și praful nu fac decât să înrăutățească situația.

În ceea ce privește alergenii din aerul de afară, nu poți face mare lucru. Poți semnala prezența ambroziei în zona în care locuiești, iar autoritățile vor lua măsurile necesare. Însă, de cele mai multe ori nu poți ști exact de unde provine polenul, astfel că este necesar să te protejezi și să te ajuți de tehnologie pentru a-ți îmbunătăți viața. Spre exemplu, pentru acasă, poți achiziționa un purificator de aer, care te va ajuta să respiri un aer curat și lipsit de alergeni. În cazul în care este posibil, îți recomandăm să achiziționezi unul și pentru locul de muncă. Poți discuta cu echipa în care lucrezi, deoarece probabil nu ești singura persoană cu alergii și puteți hotărî cumpărarea unui astfel de aparat, pe care să îl folosiți în spațiul comun, în cazul în care clădirea nu are deja un sistem de ventilație. Poți achiziționa un astfel de aparat de la Rohnson.

Cum te poate ajuta concret un purificator de aer? Un astfel de aparat, așa cum îi spune și numele, purifică aerul de tot ceea ce înseamnă alergeni, particule, virusuri și bacterii și așa mai departe. Practic, vei respira un aer aproape pur, care nu îți va mai irita sistemul respirator. Dând șansa organismului să respire un aer curat cât timp te afli acasă și la birou, vei observa că simptomele alergiilor respiratorii scad în intensitate. Vei avea nevoie de mai puține pastile și manifestările alergiilor nu vor mai fi la fel de puternice.

În timp, dacă vei folosi purificatoare de aer fiecare zi, vei observa faptul că nasul tău nu va mai fi la fel de sensibil. Alături de un tratament adecvat de la medicul alergolog, vei putea să uiți de simptomele neplăcute ale alergiilor de vară. Nu mai trebuie să îți faci griji că vei strănuta, că îți vor lăcrima ochii sau că te va mânca pielea. Vei avea din nou o stare generală bună, care îți va permite să îți desfășori activitățile de zi cu zi. Bineînțeles, mai trebuie să știi și că un astfel de aparat este foarte ușor de mutat, astfel că vei putea să îl iei cu tine chiar și în vacanță, dacă vei sta mai mult timp într-un loc unde știi că sunt alergeni.

Așadar, dacă vrei să treci mai ușor peste alergiile de vară, folosește cu încredere un purificator de aer!

Sursa foto: www.rohnson.ro

articolul original.
  • There are no more articles
❌