ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Nicolae Ciucă, despre decuplarea de Bulgaria: „Analizăm demersul”

9 December 2022 at 12:33
image

La scurt timp după declarațiile ministrului de Interne – Lucian Bode – despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul aderării la Spațiul Schengen, despre care a afirmat că „ar fi incorect” având în vedere că noi și bulgarii am fost evaluați împreună încă de la început, premierul României a spus că „analizăm demersul”.

Nicolae Ciucă a declarat vineri că decuplarea de Bulgaria „era a doua măsură pe care trebuie să o analizăm. Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual”.

„România nu mai are MCV și rezultatele comisiilor tehnice au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească condițiile. Este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare”, a mai spus premierul României.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Lucian Bode, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul Schengen: Ar fi incorect din partea noastră

articolul original.

Lucian Bode, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul Schengen: Ar fi incorect din partea noastră

9 December 2022 at 12:21
image

Lucian Bode, ministrul de Interne al României, a declarat vineri, la numai o zi după votul nefavorabil dat în Consiliul JAI pentru intrarea în Schengen a României, că decuplarea României de Bulgaria ar fi o decizie „incorectă”.

„Următorul Consiliu JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliu Extraordinar și președinția în exercițiu a Uniunii – cehă – și președinția viitoare – suedeză – de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate și aici mă refer la România și Bulgaria – să introducă pe ordinea de zi acest punct în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei. Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a spus Lucian Bode.

„Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat, lucrurile sunt mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranță la Consiliul de săptămâna viitoare dacă va fi luat, deși nu este pe agendă acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a mai spus Lucian Bode.

Decuplarea României de Bulgaria

„Nu s-a pus problema din două motive: pentru astfel de decizie este nevoie de unanimitate. Pentru că noi am început evaluările îmeună cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu colegii bulgari. Așa că ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuții de splitare”, a spus Lucian Bode.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românii, deciși să boicoteze firmele cu acționariat austriac. Economiștii: Boicotarea aduce doar deservicii economiei românești | AUDIO

articolul original.

Constanța: Taxa lunară de salubritate de dublează în 2023, iar măturătorii vor fi monitorizați prin GPS | AUDIO

9 December 2022 at 12:09
image

La Constanța, taxa lunară de salubritate de dublează de anul viitor. Primăria Constanța anunță că nu mai poate subvenționa taxa pentru gunoi din cauza cheltuielilor uriașe pentru termie.

Din 2008, când a încheiat cu Primăria Constanța un contract pe 25 de ani, compania de salubrizare Polaris nu a cerut ajustarea tarifelor.

A făcut-o acum, iar primăria, după ce a verificat cu cât au crescut cheltuielile companiei, a acceptat ajustarea tarifelor cu 30%. Administratorul public al Constanței, Felicia Ovanesian, spune însă că primăria nu mai are bani, taxa de salubrizare plătită de constănțeni urmând să se dubleze:

„14 lei vor fi plătiți de cetățean. Înainte era 7,5 lei, diferența era subvenționată.  Nu mai putem să subvenționăm pentru că bugetul este în cap din cauza termiei. Costurile cu termia, subvențiile au crescut de la 150 de milioane la 400 milioane de lei”.

Pe de altă parte, având în vedere nemulțumirile constănțenilor privind curățenia orașului, primăria anunță că va monitoriza activitatea companiei de salubrizare:

„Toate echipamentele pe care le folosește Polaris în activitatea de salubrizare și toți măturătorii vor fi echipați cu un sistem GPS la care primăria Constanța va avea acces permanent”.

Dublarea taxei de salubrizare intră în vigoare de la 1 martie 2023, după ce solicitarea Polaris, de ajustare a tarifelor, va fi prezentată consilierilor locali.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/09dec-14-CORESP-CT-SNDW-Feri-Predescu-taxa-dubla-salubritate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Primăria Constanța și hotelierii din Mamaia își dau mâna pentru dezvoltarea stațiunii. Cum funcționează o astfel de organizație la Belgrad | AUDIO

articolul original.

Sindicatele, nemulțumite că majorarea salariului minim a fost aprobată de Guvern fără a se ține cont de consultări | AUDIO

9 December 2022 at 09:12
image

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a aprobat majorarea salariului minim fără a ține cont de punctul lor de vedere. Creșterea salariului de la 2550 lei la 3000 de lei brut este insuficientă.

În plus, modul de aplicare a acestei majorări, din care suma de 200 de lei e scutită de taxe, va face ca un angajat cu salariul minim să câștige mai mult decât unul încadrat cu peste 3.000 de lei, a spus la Europa FM, prim-vicepreședintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu:

„Creșterea respectivă nu este suficientă pentru creșterea prețurilor în acest moment, dar ce este mai grav este modul de aplicare. În momentul în care, pentru 3.000 de lei, dai deoparte 200 lei și nu-i taxezi, cei care au 3.000 de lei, deci lucrătorii care sunt încadrați cu salariul minim pe economie, vor avea un net mai mare decât salariații care vor depăși cu un leu această sumă de 3.000 de lei. Este discriminatoriu și dezastruos, noi am solicitat ca suma de 200 de lei să nu se taxeze la toate salariile.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/09dec-11-Apostoiu-nemultumiri-salariu-minim.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele vor negocia în perioada următoare cu parlamentarii, singurii care mai pot schimba ceva în privința deciziei Guvernului de majorare a salariului minim brut:

„Vom continua să ne menținem poziția pentru că această ordonanță de urgență numită trenuleț, în care au fost modificate foarte multe acte legislative, va intra în Parlament. Deci, dacă Hotărârea de Guvern stabilește salariul minim la 3.000 de lei și atât, Ordonanța de Urgență intră în Parlament și acolo este vorba de modificarea Codului Fiscal, acolo se poate modifica respectiva aplicare, aceea cu netaxarea sumei de 200 de lei doar la salariul minim.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/09dec-11-Apostoiu-negocieri-cu-Parlamentul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Majorarea salariului minim la 3.000 de lei se va aplica de la 1 ianuarie. 200 de lei vor fi scutiți de taxe, iar un angajat ar urma să aibă un salariu net de peste 1850 de lei.

Citește și: Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

articolul original.

Ambasadoarea Austriei, convocată la Ministerul de Externe pentru o notă de protest, după votul negativ din Consiliul JAI

9 December 2022 at 07:43
image

După ce aderarea României la Schengen a fost blocată de Viena, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la sediul Ministerului de Externe pentru o notă de protest. Meritam „un vot favorabil”, a transmis șeful statului într-un mesaj scris. 

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească”, a transmis MAE printr-un comunicat.

„România nu se oprește aici!”, a dat asigurări președintele după ce țara noastră nu a primit votul unanim de a se alătura spațiului Schengen.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a transmis președintele Iohannis.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis că România va continua sa preseze pentru aderarea la Schengen.

Ministrul de interne al Cehiei, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, spune că Praga va continua să lupte pentru aderarea României şi a Bulgariei la spațiul de liberă circulație până în ultima zi a mandatului său.

Oficialul ceh a precizat însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

articolul original.

Arad: Un autotren încărcat cu opt autoturisme a luat foc și a ars complet pe A1 | VIDEO

9 December 2022 at 07:30
image

Un autotren încărcat cu opt autoturisme a luat foc și a ars complet joi noapte pe autostrada A1, în judeţul Arad. Incidentul a avut loc pe sensul de mers Timişoara – Nădlac, iar la sosirea pompierilor autotrenul ardea generalizat.

Joi noapt,e în jurul orei 01:00, pompierii militari arădeni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un automarfar încărcat cu 8 autoturisme, pe A1 la km 535 sensul de mers Timișoara-Nadlac.

La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă la remorca autotrenului și la capul tractor. În urma flăcărilor autotrenul și cele 8 autoturismele au ars în totalitate.

Din fericire nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost efectul termic determinat de frecarea unei roți a remorcii pe timpul deplasării.

Citește și: Arad: Toți câinii de la o stână ar fi fost otrăviți. Ciobanul îi cumpărase din Turcia, cu 2.000 euro exemplarul

articolul original.

Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

9 December 2022 at 06:59
image

Executivul a aprobat bugetul pentru anul viitor, care merge acum în dezbatare la Parlament. Au fost aprobate și alte măsuri: printre care și creșterea punctului de pensie cu 12,5%  de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 din sistemul public de pensii de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1 cu rata inflației din 2021, la care se adaugă un proces suplimentar în funcție de data stabilirii drepturilor de pensie și tranșele valorice ale acestora. Majorarea indemnizației sociale minime pentru pensionari de la 1.000 de lei la 1.125 de lei.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-ceva-cu-pensiile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat și ajutoarele care vor fi acordate vârstinicilor cu pensii mici, decise în cadrul coaliției de guvernare:

„Acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor drepturilor prevăzute de legi cu caracter social (…) ale căror venituri lunare nu depășesc 3.000 de lei astfel: în cuantum de 1.000 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 de lei, în cuantum de 800 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este cuprins între 1.501 lei și 2.000 de lei, în cuantum de 600 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 și 3.000 de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe egale în lunile ianuarie și octombrie 2023.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-despre-ajutoarele-alea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a decis și majorarea salariuluil minim brut de la 1 ianuarie la 3000 de lei  – din care 200 de lei nu vor fi impozitați, dar vor fi luați în calcul la pensie.

Potrivit proiectului aprobat joi de Guvern, bugetul pentru Ministerul Apărării va creşte la 2,5% din PIB de anul viitor, alte ministere care vor primi bani în plus fiind Agricultura, Educaţia, Afacerile Interne şi Transporturile.

Ministrul Finanţelor a menţionat şi ministerele unde alocările vor  fi mai mici:

„În ceea ce privește ministerul Energiei și Ministerul Muncii, având în vedere prevederile ordonanței 119 prin care am schimbat nivelul compensării facturilor la energie, practic banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul disponibil din contribuția de solidaritate din care se compensează facturile și astfel se explică de altfel scăderi de buget între cele două ministere.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-18-–-Caciu-–-mai-putin-la-Energie-si-Munca.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintim, bugetul merge acum în dezbatere în Parlament. Coaliția de Guvernare vrea ca proiectul să trecă de votul aleșilor până în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Economia României este în creștere, anunță INS, la fel și cheltuielile populației

articolul original.

9 decembrie 1894, ziua în care prin București a început să circule primul tramvai electric

8 December 2022 at 22:50
image

Primul tramvai electric a început să circule în București pe 9 decembrie 1894.

Colorat în verde și inscripționat cu numărul 14, primul tramvai electric din București circula de la Cotroceni la Obor și avea 8 vagoane cu motor şi opt remorci. Tramvaiul 14 pleca de la Uzina Electrică, mergea pe Splaiul Independenţei, trecea Dâmboviţa pe Podul Domniţa Maria, traversa Bulevardul Regina Elisabeta via Splaiul Gării Centrale şi îşi continuă drumul pe bulevardele Academiei, Carol I şi Pache Protopopescu. Capătul de linie de la Obor se afla la Şcoala Iancului.

La momentul introducerii în circulație, consilierii primăriei s-au opus înfiinţării tramvaiului electric, „considerându-l o calamitate pentru public, pentru că firele electrice pot trăsni oameni şi animale şi vedem cu toţii ce aspect hidos prezintă sârmele acestea spânzurate în aer pe nişte stâlpi imposibil de privit“, după cum s-a consemant în scrierile din 1894.

Au existat și îngrijorări că noile tramvaie vor lăsa pe drumuri un număr mare de oameni – ”avem în țară cei mai buni potcovari din toate țările vecine, iar potcovarii noștri s-au dovedit cei mai buni luptători în timp de război. Dacă nu va mai fi nevoie de potcoave, ei se vor duce să lucreze în alte țări, iar prezența lor ne va lipsi tocmai în vremuri de restriște”, susțineau unii consilieri municipali.

În Monitorul Comunal, nr. 45 din 1900, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea, pe atunci primar, combătea aceste argumente hilare: “România, ţară eminamente agricolă, aceasta este o banalitate, toată lumea vede că e o necesitate absolută ca ţara noastră să nu mai rămână pe viitor eminamente agricolă (…) Mai sunt şi alte ţări care produc mult fân şi cresc multe vite: aşa este de pildă Elveţia, consideraţiunea aceasta n-a împiedicat-o câtuşi de puţin de a adopta tracţiunea electrică pentru tramvaiele lor”.

articolul original.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ protestează față se salariile mici. George Purcaru: „Suntem prioritate națională din vorbe, o dată la patru ani” | VIDEO

8 December 2022 at 18:20
image

„Academia Europa FM” expune azi problema protestelor din învățământ. Marcel Bartic, moderatorul emisiunii, îl are joi ca invitat pe George Purcaru – vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Lipsa banilor în învățământ atrage cu sine și apariția protestelor. Sindicatele din învățământ au anunțat că vor porni proteste din cauza subfinanțărilor.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat startul protestelor. Nu suntem nici noi bucuroși că în prag de sărbători că în loc să ne gândim la aceste sărbători suntem nevoiți să ieșim în stradă. Protestele deja au început. Ieri a fost primul la Buzău, colegii noștri au ieșit în stradă. În mod special, am început aceste demersuri și aceste proteste pentru personalul nedidactic, dar sigur că vorbim și despre personalul auxiliar și pentru personalul didactic de predare.

Acum, situația este foarte tensionată și ingrată. Vorbim și despre un buget foarte, foarte mic și aceste măsuri anunțate de către Guvernul României pentru anul 2023 – acele majorări care nu sunt, de fapt, majorări”, a explicat la Europa FM George Purcaru.

George Purcaru: „Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani”

„Noi am așteptat încă din septembrie 2020 aplicarea în integralitate a Legii 153. Aveam Legea de partea noastră, Lege care prevedea foarte clar ca în septembrie 2020 Legea 153 să se aplice pentru educație. Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani. În fapt, cea mai bună dovadă că nu suntem prioritate națională, ba suntem lăsați în coadă – vorbim despre această alocare de procent din PIB foarte mică.

A fost un șoc și pentru noi pentru că nu ne-am așteptat că o să avem un astfel de procent – 2,1% strict pentru Educație – nu ajunge mai mult de 3,2% din PIB cu tot ceea ce se întâmplă – fonduri alocate către Consiliile Locale, Consiliile Județene. Dar este strigător la cer că am ajuns într-o astfel de situație”, a mai spus George Purcaru.

George Purcaru, despre personalul nedidactic: „Oamenii aceștia sunt condamnați. Nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”

„Sistemul de educație nu mai este atractiv nici pentru cadre didactice, nici pentru personal auxiliar, nici pentru personalul nedidactic. În București, pentru a angaja personal nedidactic reprogramezi un concurs de foarte multe ori pentru că nimeni nu vine. Nici nu are cum să vină cineva când vorbim despre salarii exagerat de mici: între 1700 și 2200 de lei pentru personalul nedidactic. Oamenii aceștia sunt condamnați la… nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”, a mai explicat George Pucaru.

George Purcaru: „Profesorii debutanți sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare”

„Profesorul debutant are un salariu foarte mic: 2782 de lei la momentul acesta , fără dirigenție, dar trebuie să spunem foarte clar că de cele mai multe ori nu au această dirigenție care ar fi însemnat o majorare a salariului de bază cu 10% și aceea… infim de mică. Și acești colegi ai noștri, profesori debutanți, sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare.

Peste 50%, 54% în primii cinci ani – mă refer la cei tineri – părăsesc sistemul tocmai din aceste motive. Mai mult decât atât, nu vorbim doar de salarii, vorbim și despre condițiile de muncă pentru că sunt foarte importante. În multe cazuri, nici naveta colegilor noștri care merg în zone izolate și în sate îndepărtate de localitatea de domiciliu nu este decontată. Ajungem în instanță să recuperăm și astfel de lucruri”, a mai spus George Purcaru.

Nu putem vorbi despre calitate, despre viitor cu alocări de 2,1% din PIB. Avem un articol foarte clar în Legea Educației care spune: 6% din PIB. Dacă s-ar aduce investiții – și aici nu vorbim doar de partea de salarii, deși azi ne doare foarte mult acest lucru pentru că ai noștri colegi nu mai pot trăi. Vin sărbătorile și matematica în învățământ a devenit scădere. În loc să aduni, te gândești ce mai tai de pe listă,

Vă dau exemplu, chiar am fost ieri, alături de colegii de la protestul de la Buzău, o tânără îngrijitoare care avea 1832 de lei și 300 de lei îi dădea pe navetă – care nu i se decontează – și avea și copil în întreținere. Nu vreau să mă gândesc cum poate trăi această colegă a noastră și ca ea sunt foarte, foarte mulți. De aceea am declanșat aceste proteste, iar acestea vor continua în toată țara, dar și în Capitală”, a mai spus George Purcaru.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

8 December 2022 at 16:07
image

Peședintele României Klaus Iohannis a transmis că Rmânia merita un vot favorabil în Consiliul JAI. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”, a transmis Klaus Iohannis.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis președintele României.

Sursa foto: Presidency

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen. Premierul României: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria” | LIVE UPDATE

articolul original.

Reacțiile oficialilor din România după votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „Mizerabil” / „Mai stăm la poarta Schengen”

8 December 2022 at 14:45
image

Liderul UDMR, liderul PSD, Dacian Cioloș, liderul USR, dar și Dragoș Pîslaru au transmis joi mesaje ca reacție după votul negativ pe care l-a primit România, împreună cu Bulgaria, în Consiliul JAI în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Kelemen Hunor a catalogat decizia de la Bruxelles drept „mizerabilă”, în timp ce Marcel Ciolacu a spus că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”. Liderul USR – Cătălin Drulă – a spus că „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”, iar Dacian Cioloș a spus că „era previzibil”. Dragoș Pîslaru a transmis că „Mai stăm la poarta Schengen”.

Kelemen Hunor, despre votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „O decizie mizerabilă”

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.

România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a transmis Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: „România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a scris liderul PSD.

Dacian Cioloș: „Era previzibil. Politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României”

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii. Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României.

Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă.

Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali.

România are nevoie de lideri politici care știu să negocieze, care pot să propună și să susțină argumentele noastre, care au o viziune și un plan pe termen lung, care sunt fermi și joacă de pe poziții egale cu șefii de stat sau de guvern din celelalte țări. Ca cetățeni și lideri politici, avem câteva lecții de învățat de aici, lecții pe care ar fi trebuit să le fi învățat de mult.

De aceea, calm si de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cătălin Drulă: „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”

„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare.

Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.

Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a scris președintele USR Cătălin Drulă.

Dragoș Pîslaru: „Mai stăm la poarta Schengen”

„Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen. Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic ”temerile” Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI.

Cert este că noi cei din Partidul REPER / RENEW nu vom sta cu mâinile în sân. Vom căuta soluții la nivel european, inclusiv la Curtea Europeană de Justiție, pentru a contesta decizia nejustificată a Austriei. Vom pune aceste soluții pe masa Guvernului și vom colabora pentru implementarea lor.

Este o prioritate națională. Vom lupta pentru drepturile cetățenilor români. Nu are sens să ne lamentăm acum, să interzicem șnițelele și pe Mozart. Trebuie inteligență și pricepere pentru a presa o decizie pozitivă în cel mai scurt timp. Pasul imediat următor este Consiliul European, unde cancelarul austriac va fi pus la zid. PS: Atenție, votul Olandei a fost împotriva Bulgariei, nu a noastră. Pentru cei care zic altceva, uitați-vă în minuta atașată votului, în care se explică mai mult decât clar”, a scris Dragoș Pîslaru.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen | LIVE UPDATE

articolul original.

Cristian Tudor Popescu, după votul din Consiliul JAI: „România și-a făcut datoria / Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva UE”

8 December 2022 at 14:18
image

Diplomații români au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca țara noastră să adere la spațiul Schengen, spune gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei la zona de liberă trecere.

Nu li se poate reproșa nimic oficialilor români, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Nu știu ce li s-ar putea reproșa președinției, guvernului, tuturor celor care s-au implicat în acest demers.  Au făcut tot ce le-a stat în putință, au reușit lucruri deosebite cum ar fi întoarcerea convingerilor Olandei, care a ajuns, iată, să voteze pentru România, mă rog, cu Bulgaria e o chestie separată.”

Consecințele votului din cadrul Consiliului JAI

Nimeni nu ar fi putut să-i întoarcă pe austrieci din a vota contra intrării României în spațiul Schengen, mai argumentează Cristian Tudor Popescu:

„În ceea ce privește Austria, nu văd cine ar fi putut să facă ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorist al Austriei. Acțiunea de blocare a României de către Austria a fost declanșată în ultimele cu 2-3 sătpămâni prin  surprindere totală, nu avea de unde să știe nimeni din conducerea României de vreme ce nici Austria nu știa ce are de gâd cancelarul Nehammer, cancelarul și partidul său, după cum se vede din atitudinea presei austriece, a altor politicieni austrieci. A fost un blitzkrieg pe care l-a lansat Austria României din interese politice interne care nu au fost analizate, nu are rost să mai intrăm în asfel de detalii, au făcut lucrul acesta în cel mai obstrucționist mod cu putință, jignitor, nedrept pentru România, neaducând niciun argument, nevrând să ia în considerare datele, faptele prezentate de organismele europene în legătură cu migranții din S-E Europei. Este o acțiune bazată pe principiul așa vrem noi.”

România a îndeplinit toate condițiile necesare aderării la spațiul de liberă trecere, mai spune gazetarul, iar consecințele votului de joi din cadrul Consiliului JAI ar putea să fie mult mai mari:

„Este un gest care din punct de vedere oficial, la nivelul Uniunii Europene acest gest nu este justificabil în niciun fel, Austria nu a adus niciun argument pentru această atitudine. (…) România și-a făcut datoria în situația de față, faptul că Austria poate să blocheze accesul României este o problemă de funcționare a Uniunii Europene. Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva Uniunii Europene, statul fiind Austria. Aceasta este o lovitură grea cu consecințe care se vor vedea, deja Bulgaria amenință că va boicota toate deciziile Uniunii Europene de acum înainte în legătură cu migranții, se crează un precedent teribil.”

Unanimitate, o problemă a Uniunii Europene

Problema o reprezintă de fapt modul în care se iau decizii de acest fel, explică gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Cred că ăsta este cuiul ruginit din inima Uniunii Europene care poate să o distrugă chiar, acest consens, această unanimitate, care după părerea mea este un concept stupid, unanimitatea nu este o modalitate democratică. Am spus asta de un an de zile tot repet, unanimitatea este un mecanism specific dictaturii.”

În ciuda votului negativ, România nu a pierdut, întrucât a strâns în jurul său susținerea majorității țărilor din UE, mai explică gazetarul:

„România, după părerea mea, deși nu a fost admisă acum, este în câștig. Din punctul de vedere al imaginii ei în Europa, al poziției ei între statele europene, România iese în câștig acum. (…) România nu va dispărea de pe hartă acum că nu intră în Schengen, sigur că o să pierdem bani în continuare, o să ne fie greu, dar continuăm demersurile pentru a intra în Schengen și mai devreme sau mai târziu vom intra acolo.”

Urmăriți în continuare intervenția gazetarului Cristian Tudor popescu la Europa FM:

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

articolul original.

Afirmațiile ministrului Turismului, care a spus că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat, taxate de antreprenori | AUDIO

8 December 2022 at 12:44
image

Afirmațiile ministrului Turismului, care a spus că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat, sunt taxate de unii antreprenori români. Aceștia îi transmis nu așa se rezolvă problema aderării României la Schengen, ci e nevoie de diplomație.

Într-o conferință de presă, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a fost criticat pentru că n-au fost cheltuiți banii alocați programelor naționale derulate de minister, cum ar fi StartUp Nation sau Femeia Manager.

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, l-a taxat și pentru modul în care a abordat opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen:

„Am văzut că ultimele mesaje pe care le-a transmis au fost acelea să nu mai meargă românii la schi în Austria. Gata, rezolvam problema aderării României la Schengen și în felul ăsta ar trebui să ne supărăm pe fiecare țară că asta e „diplomația”, sigur, sunt ironic în acest moment. Nu asta este diplomația europeană, aceea de a te supăra ca văcarul pe sat și să spui nu mă mai duc la schi în Austria de parcă românii ar asculta astfel de abordări. Cred că trebuie să ai grijă, să fii profesionist, să știi să-ți reprezinți țara.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-14-Jianu-ministrul-turismului-se-supara-ca-vacarul-pe-sat.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat la Digi24, ministrul Turismului, Daniel Cadariu a calificat ca fiind de neînțeles atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. Ministrul a amintit că anual, aproape 400.000 de români merg în vacanțe în Austria și a spus că nu doar în această țară sunt condiții ideale de schiat. „Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a spus ministrul Turismului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Tudor Popescu, despre aderarea României la Schengen: „Uniunea Europeană este blocată de o singură țară” | AUDIO

articolul original.

Universitatea Craiova schimbă din nou antrenorul principal, după ce Mirel Rădoi și-a dat demisia

8 December 2022 at 11:43
image

Oltenii au început sezonul cu Laslzo Balint pe bancă, însă în august a fost adus Rădoi, care a rezistat și el doar câteva luni. Fără victorie în ultimele cinci meciuri, Mirel Rădoi și-a anunțat miercuri seară demisia de la Universitatea Craiova, după eșecul 1-2 cu FC Argeș și, totodată, eliminarea din Cupa României.

În Liga 1, Universitatea Craiova ocupă locul cinci, la 12 puncte de liderul Farul.

Mirel Rădoi a fost numit antrenorul Universității în urmă cu 4 luni: a avut 10 victorii, 5 egaluri și 6 înfrângeri.

Pentru echipa din Bănie urmează ultimele două meciuri din acest an: luni la Mioveni și pe 17 acasă, cu Chindia.

De pregătirea echipei pentru ultimele două etape se vor ocupa antrenorii secunzi, iar pentru pauza de iarnă patronul Universității Craiova ar avea deja o listă cu antrenori, toți aflați sub contract în acest moment, scriu publicațiile sportive.

Sport.ro îl dă ca favorit pe Marius Șumudică, aflat în prezent la cârma echipei saudite Al Raed.

Un apropiat al patronului Universității – Mihai Rotaru – Șumudică anunța în vară că nu va antrena această echipă, tocmai din cauza relației de prietenie cu patronul.

Potrivit Digisport, prima variantă luată în calcul ar fi Laurențiu Reghecampf, al cărui viitor pe banca azerilor de la Neftci Baku este incert.

El s-a despărțit de Craiova în urmă cu o jumătate de an.

Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Citește și: Marca: Cristiano Ronaldo va juca la echipa saudită Al-Nassr de la 1 ianurie. Va încasa un salariu record | AUDIO

articolul original.

Cristian Tudor Popescu, despre aderarea României la Schengen: „Uniunea Europeană este blocată de o singură țară” | AUDIO

8 December 2022 at 08:41
image

Este foarte bine că autoritățile din România insistă pentru un vot în Consiliul JAI de joi, în ciuda opoziției Austriei, spune la Europa FM gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Pentru că Austria nu are argumente pentru un eventual veto, se va vedea că poziția oficialităților de la Viena este una izolată la nivel european.

Dar acest lucru arată și că avem o problemă privind cum funcționează mecanismele în Uniunea Europeană, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Faptul că forțăm votul astăzi nu vom face decât să punem în lumină, deci să vadă întreaga lume, faptul că Uniunea Europeană este blocată de o singură țară, să arătăm că nu mai este vorba de o problemă cu România sau cu Bulgaria. Este vorba de o problemă a Uniunii Europene, de funcționare a Uniunii Europene.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-CTP-probleme-functionare-UE.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce poate face România în cazul unui vot negativ joi? Gazetarul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:

„În niciun caz măsuri de genul acesta, scoaterea firmelor austriece din România și introducerea de vize pentru cetățenii austrieci și așa mai departe. Astea sunt niște răbufniri care nu trebuie luate în considerare de niște politicieni serioși. România trebuie să continue demersurile la fel ca și până acum pentru intrarea în spațiul Schengen pentru că în ultimă instanță ceea ce va rămâne este imaginea. Imaginea României este bună, iese bine România din această bătălie.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-CTP-ce-sa-faca-Romania.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: România va cere Consiliului JAI vot pe aderarea la Schengen. Ciucă și cancelarul Austriei au avut o discuție telefonică

articolul original.

Majorarea salariului minim, pe masa Guvernului. 3.000 de lei brut este propunerea agreată de coaliție

8 December 2022 at 08:17
image

Majorarea salariului minim începând de anul viitor este joi pe masa guvernului. Propunerea Ministerului Muncii, agreată de coaliție, este ca salariul minim brut să fie de 3.000 de lei de la 1 ianuarie.

Ședința de guvern este programată să înceapă la ora 15:00 la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi figurează și Hotărârea privind majorarea salariului minim, de la 2.550 lei în prezent, la 3.000 de lei.

Pe net creșterea va fi cu 339 de lei, de la 1.524 în prezent la 1.863 de lei de la 1 ianuarie.

Și asta pentru că 200 de lei din salariul minim nu vor fi taxați, adică vor intra integral în buzunarul angajaților, fără a se plăti contribuții sociale, de sănătate și impozit.

Sindicatele și patronatele au venit cu propriile variante de majorare a salariului minim, fără a fi însă luate în seamă de guvern.

Potrivit unor surse guvernamentale, se ia în calcul ca facilitatea de 200 de lei netaxați să se aplice salariilor până în 5.000 de lei, cu condiția ca angajatorul să aplice însă o majorare de 450 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul vrea să majoreze pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor cu un procent mai mare decât prevede legea

articolul original.

Lucian Bode, înainte de Consiliul JAI: „România va solicita respect / Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv” | AUDIO

8 December 2022 at 07:40
image

Consiliul Justiție și Afaceri Interne are loc joi la Bruxelles, cu aderarea României la Schengen pe ordinea de zi. De acolo, ministrul de Interne Lucian Bode a făcut mai multe declarații.

Oficialul de la București a anunțat care este mandatul cu care se prezintă România la reuniunea programată joi:

„Astăzi, aici, România va solicit un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câștigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. De aceea, astăzi, mandatul meu este unul foarte clar și simplu: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-09.30-bode-despre-mandatul-meu.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne și-a exprimat convingerea că România va primi un vot favorabil în orele următoare:

„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare astăzi și efectiv ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023. Acesta este mandatul României, mandat cu care eu mă voi prezenta la Consiliul JAI de astăzi.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-09.30-bode-sunt-increzator-intr-un-vot-pozitiv.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vom accepta orice compromis în interesul României”, a mai spus Lucian Bode în declarația dată jurnaliștilor la Bruxelles.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Austria vrea un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen | AUDIO

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SRI, despre scrisorile-capcană primite de ambasada Ucrainei din România: „Plicurile conțin fragmente de țesuturi organice” | AUDIO

7 December 2022 at 16:21
image

Scrisorile-capcană trimise celor 31 de ambasade ucrainene din 15 țări europene au fost expediate de la o reprezentanță Tesla din Germania, a anunțat într-o postare pe Facebook, ministrul ucrainean de Externe. Dmitro Kuleba a precizat că majoritatea plicurilor au fost expediate din oficii poştale fără supraveghere video. SRI a anunțat azi că plicurile trimise către ambasada Ucrainei din România conțin „fragmente de țesuturi organice”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/07dec-18-Manu-scrisori-de-la-Tesla.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful diplomaţiei ucrainene afirmă că toate plicurile suspecte primite de ambasadele sale în ultima săptămână aveau aceeaşi adresă de expeditor: cea a unui dealer de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen, de lângă Stuttgart, transmit France Presse şi Reuters.

„Trimiterea a fost făcută din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat Dmitro Kuleba, adaugand ca „infractorii au luat şi măsuri pentru a nu lăsa urme ale ADN-ului lor pe pachete, fapt ce indică un nivel ridicat de profesionalism”.

Autorităţile germane şi reprezentanţa producătorului de maşini electrice Tesla din Sindelfingen, din sudul Germaniei, nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters privind oferirea unor declaraţii pe acest subiect.

Ucraina a anunţat săptămâna trecută că pachete conţinând ochi de animale au fost trimise la unele dintre misiunile sale din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-capcana care ar fi explodat a rănit uşor un angajat al ambasadei ucrainene la Madrid, iar poliția a dezamorsat altele – trimise inclusiv premierului spaniol.

SRI: „Plicurile conțin fragmente de țesuturi organice”

Ieri seară, SRI a transmis că cele două plicuri suspecte ridicate în urmă cu două zile de la ambasada Ucrainei din București conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora se va face o analiză suplimentară.

Foto: Facebook / Ambasada Ucrainei în România

Citește și: SRI: Plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei de la București nu conțin material exploziv

articolul original.

Românii ar putea avea alte două zile libere de la stat dacă propunerea va trece de votul deputaților | AUDIO

7 December 2022 at 14:30
image

Am putea avea alte două zile libere de la stat. Este vorba 6 și 7 ianuarie, când credincioșii sărbătoresc Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul. Un proiect în acest sens a trecut tacit de Senat. Votul final trebuie dat în Camera Deputaților.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/07dec-15-Mihai-rel-posibil-liber-pe-6-si-7-ianuarie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul a fost propus de aleșii PSD. Aceștia susțin că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Iar țările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru. Pe 6 ianuarie este Boboteaza, iar pe 7 ianuarie se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul.

Propunerea legislativă urmează să fie discutată acum în Camera Deputaților – for decizional. Dacă propunerea va trece și de votul deputaților, în 2023 – românii ar putea ave 17 zile libere de la stat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sorin Grindeanu: Am semnat 2 parteneriate pentru descongestionarea traficului rutier pe Valea Prahovei

articolul original.
❌