ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Două avioane s-au ciocnit pe aeroportul Heathrow din Londra

28 September 2022 at 20:14

28-09-2022 | 23:30

Heathrow noaptea
Shutterstock

Două avioane s-au ciocnit, miercuri, pe aeroportul Heathrow din Londra.

autor

Serviciile de urgență au intervenit imediat și se află pe aeroportul Heathrow, conform Daily Star. 

Aeroportul Heathrow a confirmat pentru Daily Star că accidentul a avut loc, dar a declarat că nu este vorba despre un accident grav, ci despre o coliziune minoră.

Unul dintre avioanele implicate este zborul Korean Air KE908. Zborul KE908 urma să plece la ora locală 19:35 spre Seul, Coreea, dar nu a părăsit aeroportul Heathrow, care transportă anual peste 80 de milioane de pasageri. Celălalt este un Icelandair 767.

I think there is a problem with my plane (yep, it's Heathrow) pic.twitter.com/SueO7H3Imx

— Dan Sabbagh (@dansabbagh)
September 28, 2022

Sursa: Daily Star

Dată publicare: 28-09-2022 23:14

Citește și...

Recomandări

Stiri actuale

O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Stiri actuale

Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO

Au apărut noi mesaje acuzatoare la adresa preotului Visarion Alexa. Încă o femeie povestește, că părintele i-a făcut avansuri și chiar, a sărutat-o când, au fost împreună. Pentru a dovedi că nu minte a publicat, și capturi cu mesajele.

Stiri externe

În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO

Preşedintele american, Joe Biden, a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.

articolul original.

În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO

28 September 2022 at 19:58

28-09-2022 | 23:02

Joe Biden
Getty

Preşedintele american, Joe Biden, a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.

autor

La conferinţa despre foamete, nutriţie şi sănătate, Biden le-a mulţumit organizatorilor, iar apoi a întrebat: “Jackie, eşti aici? Unde este Jackie?”. “Cred că ea urma să fie aici”, a adăugat el, conform Reuters.  

"Jackie are you here? Where's Jackie?"

Rep. Jackie Walorski (R-IN) died in a car accident in August pic.twitter.com/cHc3b7zPmE

— Charlie Spiering (@charliespiering)
September 28, 2022

Republicana Walorski, care a contribuit la înfiinţarea conferinţei şi a fost foarte implicată în lupta împotriva problemelor legate de criza alimentară, a decedat împreună cu doi membri ai stafului său, în august.

După decesul deputatei, Casa Albă a emis un comunicat în care preciza că Biden şi soţia sa Jill sunt şocaţi şi întristaţi de trecerea în nefiinţă a deputatei.

Sursa: News.ro

Dată publicare: 28-09-2022 22:58

articolul original.

Uniunea Europeană promite noi sancțiuni în urma „referendumurilor” ilegale din Ucraina. „Izolăm şi lovim şi mai tare Rusia”, spune Ursula von der Leyen

28 September 2022 at 15:13
image

Anunțul a fost făcut de seful diplomației europene, Josep Borrell. Măsurile ar urma să vizeze peste 1.300 de persoane sau entități, inclusiv oligarhi, oficiali militari de rang înalt și alte persoane responsabile de „subminarea integrității teritoriale ucrainene”.

Noile sancțiunie trebuie să fie aprobate de toți cei 27 de membri ai UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunțat miercuri că va propune un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară”, a declarat Ursula von der Leyen de la Bruxelles.

„Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei”, a spus şefa Comisiei Europene.

Citește și: Autoritățile separatiste din estul Ucrainei revendică victoria în așa-zisele referendumuri. Majoritatea votanților, în favoarea alipirii la Rusia

Foto: Shutterstock

articolul original.

Exploziile misterioase de la conductele Nord Stream, nou motiv de dispută între Rusia şi SUA: cele două ţări se acuză reciproc de sabotaj

28 September 2022 at 17:05
image

În imagini noi, filmate de Paza de Coastă suedeză, se vede cum apa mării Baltice pare că fierbe. Un gheizer uriaş, care creşte de la o oră la alta, s-a format în zona în care una dintre conductele Nord Stream a fost avariată, după ce prin ţeava fisurată, gazele au fost împinse cu putere la suprafaţă. De teama unor tragedii, autorităţile maritime din Danemarca şi Suedia le-au cerut navelor să evite zona.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm

"Luaţi această situaţie în serios. Privim totul cu severitate. Este important, în ceea ce priveşte transportul aerian şi naval, să ascultaţi autorităţile", a declarat Mette Frederiksen, prim-ministru danez. Poliția suedeză şi cea daneză au lansat anchete privind un posibil sabotaj, după ce seismologi din Suedia și Danemarca au declarat că au înregistrat explozii în zonă, una dintre acestea echivalentul unei lovituri provocate de mai bine de 100 de kilograme de dinamită.  

"Nu există nicio îndoială că acesta nu a fost un cutremur. Aceasta este o explozie, care a avut loc în coloana de apă sau aproape de fund", a declarat Björn Lund, seismolog. De un act deliberat se vorbeşte şi la nivel oficial. "Ceea ce putem stabili este faptul că este, probabil, o chestiune de sabotaj. Situația de securitate în imediata noastră vecinătate și la nivel global este în prezent foarte incertă și imprevizibilă", a declarat Anne Linde, ministru de externe suedez.

"Rapoartele lor iniţiale indică faptul că acesta ar putea fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj. Dar dacă se confirmă, este clar că nu este în interesul nimănui", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA. Cu degetul este arătată Rusia. Publicaţia Der Spiegel scrie că CIA i-a avertizat în urmă cu câteva săptămâni pe germani în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică. Iar acum, un economist suedez, fost consilier al fostului preşedinte rus Boris Elţîn, spune că "vinovatul evident" în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei.

NATO şi Uniunea Europeană aşteaptă rezultatele anchetelor oficiale. Rusia respinge orice acuzaţii. Oficiali ai ministerului de externe rus spun că în spatele problemelor de la Nord Stream ar fi Statele Unite şi cer reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. "Vreau doar să îndemn pe toată lumea să se gândească, în primul rând, că mai întâi, înainte de a face declarații, trebuie să aşteptăm descoperirea finală. Să se clarifice dacă a fost sau nu a fost o explozie", a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm. Nord Stream 1 este avariată în două locuri, în timp ce prin Nord Stream 2 a fost deăistată până acum o singură fisură. Autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni "inutilizabil pentru totdeauna" în urma avariei de acum.

articolul original.

Misterul morții Reginei Elisabeta a II-a. Cauza decesului este ținută secretă de autoritățile din Scoția

28 September 2022 at 15:04
image

Cauza morții Reginei Elisabeta a II-a este „ținută secretă” de autoritățile scoțiene, potrivit Daily Star.

Daily Star a făcut solicitări repetate către guvernul scoțian pentru a obține o copie a certificatului de deces al reginei, care este o chestiune de interes public precizează sursa citată.

Documentul ar dezvălui mai multe detalii, inclusiv cauza morții suveranei și unde și când a murit.

Dar National Records of Scotland (NRS) - un departament guvernamental scoțian - a blocat în mod misterios toate încercările organizațiilor media de a obține certificatul.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie la palatul ei din Balmoral. Medicii au anunțat dimineața că sunt îngrijorați de sănătate suveranei. Starea ei s-a înrăutățit rapid , iar după-amiază Palatul Buckingkham a anunțat decesul.

Alături de regină au fost, încă de la început, cei patru copii, precum și nepotul ei, prințul William. Ducesa de Cambridge a rămas inițial la castelul Windsor, cu prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis, dar sunt așteptați să se alăture celorlalți reprezentanți ai familiei regale.

Deoarece ea a murit în Scoția, în conformitate cu Legea privind înregistrarea nașterilor, deceselor și căsătoriilor din 1965, toate decesele trebuie înregistrate în termen de șapte zile, iar certificatul de deces trebuie depus la un registrator.

Însă toate întrebările transmise de presă către oficiul de înregistrare din Aberdeenshire, unde ar fi fost înregistrată moartea Reginei Elisabeta a II-a, au fost transmise mai departe către National Records of Scotland, care a ordonat personalului consiliului să nu facă publice detalii.

Sursa: Daily Star

Dată publicare: 28-09-2022 18:04

articolul original.

Austria și Cehia, membre Schengen, anunță reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Slovacia

28 September 2022 at 09:46
image

Austria și Cehia reintroduc, temporar, controalele la frontiera cu Slovacia. Toate cele trei țări sunt membre ale spațiului Schengen, zonă de liberă circulație în Europa. De ce a fost totuși adoptată această măsură a verificărilor?

Autoritățile cehe și austriece spun că, de joi, vor reintroduce controalele la granița cu Slovacia pentru a face față unei creșteri a migrației ilegale.

Deocamdată, măsura va fi în vigoare vreme de 10 zile. Guvernul slovac a anunțat că a acceptat decizia cehă, dar că dorește să discute problema la nivelul UE.

Migrația ilegală, în principal din Siria, a crescut cu 1.200% în acest an, a spus ministrul ceh de interne. Potrivit oficialului, de la începutul anului 2022, poliția a reținut 11.000 de migranți ilegali.

Republica Cehă este în mod tradițional o țară de tranziție, majoritatea migranților trecând pe teritoriul său doar pentru a ajunge în Germania vecină.

„Această situație a declanșat nervozitate chiar și pe partea germană a frontierei”, a mai explicat ministrul.

CItește și: Cristian Diaconescu, la Europa FM: „Ar fi cât se poate de corect ca România să facă parte din Schengen”. Motivele care au ținut țara pe loc | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

28 September 2022 at 12:02
image

Xi a vizitat marți o expoziție, prezentând realizările Chinei de-a lungul celor zece ani pe care i-a petrecut la putere. Liderul de la Beijing a fost prezentat purtând o mască de față, el a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al partidului.

Jinping nu a fost văzut în public de la revenirea de la un summit regional din Uzbekistan, pe 16 septembrie. Vizita a fost prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei. Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care au susținut – fără dovezi – că a fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu.

Absența lui Xi a alimentat zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care au accentuat panica.

Speculațiile– care au provenit din rețelele formate de dizidenții actualului regim înainte de a fi preluate și amplificate de mass-media indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul "#chinacoup" a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

articolul original.

Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

28 September 2022 at 12:00
image

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Un avertisment similar a fost transmis și de Ambasada SUA la Moscova. ''Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale'', se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

SUA, Polonia și Bulgaria își cheamă cetățenii din Rusia înapoi

''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte'', se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp, scrie Agerpres.

''Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise'', menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ''cât mai repede cu putinţă'', adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ''limitări serioase'' în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ''diminua şi mai mult'' în orice moment.

Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE. 

articolul original.

Rusul care a deschis focul în centrul de recrutare s-a răzbunat după ce fratele său a fost chemat în armată, iar prietenul său a fost ucis pe front

28 September 2022 at 11:59
image

Guvernatorul regiunii Irkuţk din Rusia a anunţat luni arestarea unui bărbat care a tras cu arma într-un birou local de recrutare, relatează Reuters. Pe canalele de Telegram a fost publicată o înregistrare video în care atacatorul se prezintă poliţiştilor drept Ruslan Zinin, în vârstă de 25 de ani. Într-o altă înregistrate, individul apare în timp ce trage de mai multe ori în interiorul biroului de recrutare 

Agresorul devenise extrem de agitat după ce cel mai bun prieten al său a fost chemat în armată, relatează Astra, citată de Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova. Atacatorul nu primise notificarea de încorporare.

I-a spus mamei sale luni dimineață că merge la centrul de recrutare pentru a face voluntariat, potrivit sursei citate.Guvernatorul Igor Kobzev a scris pe Telegram că şeful biroului de recrutare a fost spitalizat în stare critică, iar atacatorul arestat "va fi categoric pedepsit".

Proteste în Daghestan din cauza mobilizării

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercurea trecută mobilizarea parţială a rezerviştilor, care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina, au mai fost atacate şi alte birouri de recrutare din Rusia. În regiunile Daghestan şi Iakuţia, care au furnizat un număr disproporţionat de mare de soldaţi, au avut loc duminică proteste împotriva recrutării.

Mai multe femei strânse la un protest în Mahacikala i-au atacat pe polițiști potrivit imaginilor publicate pe Telegram. Au existat încăierări între poliţie și protestatari. Poliţiştii au tras focuri de avertisment în aer, pentru a calma mulțimea. Într-un alt sat din regiune, localnicii au blocat un drum în semn de protest.

articolul original.

Suedia, Danemarca și Polonia acuză Moscova de un „act de sabotaj” asupra gazoductului Nord Stream 1. Mai multe explozii, pe fundul Mării Baltice

28 September 2022 at 07:21
image

Sunt investigate scurgerile de gaz rezidual detectate la conductele Nord Stream 1. Suedia, Danemarca și Polonia au denunțat un „act de sabotaj” al Moscovei asupra gazoductului, pe motiv că oficialii ruși nu ar dori să își asume sistarea oficială a livrărilor de gaz spre Europa.

Stațiile seismologice din zonă au detectat marți explozii puternice pe fundul Mării Baltice.

Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sun cauzate de „acte deliberate” şi „nu de un accident”. Declarația a fost făcută aseară de premierul danez.

Și Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată, relatează Reuters.

Scurgeri de gaz au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Bjorn Lund, a Swedish seismologist from Lund University, explains to a Swedish reporter how it was possible for him to determine that an explosion had taken place by the Nord Stream pipelines.

He says that “at least 100 kg of TNT has been used, but probably more”. pic.twitter.com/51JFYMBXFD

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 27, 2022

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile.

Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

Citește și: Suedia avertizează că Nord Stream 1 a suferit două avarii și se înregistrează scurgeri. Statele UE nu vor mai putea primi gaze la iarnă

Foto: Shutterstock

articolul original.

Război Rusia – Ucraina, ziua 217 LIVE TEXT. Rusia va acţiona pentru anexarea regiunilor ucrainene. FSB a deschis o anchetă pentru "act de terorism internaţional"

28 September 2022 at 19:30
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:40 Rusia semnalează că va acţiona pentru anexarea regiunilor ucrainene

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, miercuri seară, că va acţiona rapid pentru îndeplinirea "aspiraţiilor" locuitorilor regiunilor din sud-estul Ucrainei care, conform Moscovei, s-au pronunţat în favoarea unirii cu Rusia în referendumurile contestate vehement de Occident.

"În viitorul apropiat va urma o etapă crucială în acţiunile noastre comune de îndeplinire a aspiraţiilor locuitorilor celor patru regiuni de a se uni cu Rusia", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

"Rezultatele referendumurilor din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie arată că locuitorii nu vor să revină la viaţa anterioară şi au făcut o alegere conştientă în favoarea Rusiei", a subliniat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, NATO şi Grupul G7 au catalogat referendumurile drept "farse" şi au anunţat că nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Uniunea Europeană şi Statele Unite intenţionează să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în contextul conflictului militar cu Rusia. "Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung", a comunicat Departamentul Apărării de la Washington.

"Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă", subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Noul plan de asistenţă constă în echipamente care urmează să fie livrate de companiile americane din industria militară. Vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, 40 de camioane şi 80 de remorci pentru transportul echipamentelor grele, radare şi sisteme antidronă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

"Departamentul Apărării continuă să colaboreze cu Ucraina pentru a-i răspunde necesităţilor de securitate imediate şi pe termen lung. Împreună cu aliaţii şi partenerii, eforturile noastre unite vor ajuta Ucraina să continue să aibă succes în prezent şi să îşi construiască o forţă armată durabilă pentru a asigura în continuare libertatea şi independenţa poporului ucrainean", subliniază Pentagonul.

UPDATE 22:20 Nord Stream: Rusia deschide o anchetă pentru "act de terorism internaţional"

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru "act de terorism internaţional" după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (...) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început", a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

UPDATE 21:20 SUA anunţă deblocarea a încă 1,1 miliarde de dolari, reprezentând ajutor militar pentru Ucraina

Pentagonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

"Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă", a adăugat Pentagonul.

Această noua tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

UPDATE 20:15. Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis preşedintelui Ucrainei că Germania nu va recunoaşte anexarea teritoriilor

Cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat, miercuri, pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că Germania va oferi în continuare susţinere Kievului şi nu va recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia.

"Cancelarul Scholz a vorbit pin telefon astăzi cu preşedintele Zelenski despre situaţia militară, politică şi economică din Ucraina, precum şi despre noile posibilităţi de susţinere, inclusiv pentru reconstrucţie. Cancelarul a subliniat că Germania nu va înceta să susţină Ucraina politic, financiar şi umanitar, precum şi în mod concret în acţiunile de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, inclusiv prin furnizarea de armament", anunţă Guvernul de la Berlin, într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

"Referitor la situaţia din regiunile ocupate ilegal de Rusia, Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, cancelarul a subliniat că Germania nu va recunoaşte niciodată rezultatele referendumurilor false. Cancelarul şi preşedintele ucrainean au stabilit să continue schimburile constructive de idei şi să menţină contactele strânse", subliniază Guvernul german.

UPDATE 19:30. Casa Albă neagă implicarea în scurgerile de la Nord Stream: "Este ridicol"

"Este ridicol" ca Rusia să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile pentru scurgerile de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, relatează AFP.

"Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici", a spus ea, după ce purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate.

"Preşedintele SUA este obligat să răspundă la întrebarea dacă SUA şi-au îndeplinit ameninţarea", a scris ea pe Telegram, făcând referire la o declaraţie a preşedintelui Joe Biden la începutul lunii februarie, care susţinea că Washingtonul ar putea "închide" Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

La Casa Albă, se subliniază că aceste remarci se refereau de fapt la presiunea intensă exercitată de preşedintele american pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate, transmite Agerpres.

UPDATE 18:10. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o nouă rundă de sancțiuni la adresa Rusiei

Noul pachet de sancțiuni Rusiei este conceput "pentru a face Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului din Ucraina prin mobilizare și "referendumuri false, care sunt o încercare ilegală de a acapara teritorii și de a schimba granițele internaționale prin forță", a spus von der Leyen, potrivit The Guardian.

Al optulea pachet de sancțiuni propus include interdicții suplimentare de import pentru produse rusești, care se estimează că vor priva Moscova de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro.

UE va extinde, de asemenea, interdicțiile de export pentru tehnologiile-cheie utilizate pentru armată, cum ar fi articolele aviatice, componentele electronice și anumite substanțe chimice. Acest lucru va "slăbi capacitatea de a moderniza" baza militară a Rusiei, a explicat președintele Comisiei Europene.

Russia has escalated the invasion of Ukraine to a new level.

And we are determined to make the Kremlin pay the price for this further escalation.

Today, we are proposing a new package of biting sanctions against Russia ↓

https://t.co/MrirRm1m4l

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
September 28, 2022

De asemenea, Bruxellesul vrea să le interzică cetăţenilor europeni să mai deţină funcţii în consiliile de administraţie ale companiilor ruse cu capital de stat.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că noile sancţiuni, care vor trebui aprobate de Consiliul UE şi de Parlamentul European, vor viza peste 1.300 de persoane şi entităţi implicate în acţinile de "subminare a integrităţii teritoriale ucrainene".

UPDATE 18:00. Moscova va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra gazoductelor Nord Stream

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ''sabotaj'', a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP.

''Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2'', a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ''Mulţumim, SUA''.

''Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea'', a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice, transmite Agerpres.

UPDATE 17:50. MAE îi îndeamnă pe cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România i-a îndemnat pe cetățenii români care află pe teritoriul Rusiei să părăsească "cât mai curând" această țară și "să manifeste atenție sporită" în locurile în care sunt adunări publice sau manifestații. De asemenea, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în Federația Rusă.

În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă din luna februarie a.c., MAE face următoarele precizări: MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57915) de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.  

UPDATE 16:55. Care este poziția României privind așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate militar

"România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională.

În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

UPDATE 16:20. Armata ucraineană a eliberat noi teritorii din Donețk

Militarii ucraineni au obținut noi câștiguri teritoriale în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări publicate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă, potrivit CNN.

Un contingent de trupe din Ucraina a ridicat steagul național în orașul Novoselivka, iar imaginile din satelit arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

Aceste evoluții indică faptul că mai multe forțe pro-ruse aflate în apropierea orașului Lyman riscă să fie încercuite. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest și la sud de oraș și avansează acum la nord de acesta, transmite Mediafax.

Un blogger militar, Semion Pegov, care se află cu forțele rusești la est de Lyman, a anunțat miercuri că situația devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, care are porecla WarGonzo, a declarat că marți seară grupuri de trupe ucrainene au efectuat mai multe incursiuni de recunoaștere în zonă.

În cazul în care unitățile ucrainene ar cuceri satul Torske, un număr mare de unități pro-ruse, în principal din Miliția Populară din Donețk, ar fi izolate în Lyman.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în repetate rânduri că preluarea întregii regiuni Donețk este printre principalele obiective ale operațiunii militare speciale începute în februarie. Totuși, până în prezent, rușii au pierdut teren și se află în defensivă.

Update 15:50. Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova și guvernele Bulgariei și Poloniei au cerut cetăţenilor lor să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, scrie Agerpres. Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Update 14:40 Rusia respinge acuzațiile de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 

Suspiciunile privind acte de sabotaj comise de Rusia asupra gazoductelor ruso-germane Nord Stream sunt "stupide şi absurde", a transmis miercuri Administraţia de la Moscova, în contextul fisurilor depistate la conductele din Marea Baltică, notează Mediafax.

Moscova consideră "absurd" să fie acuzată că şi-a atacat propriile gazoducte care fac legătura cu Germania, mai ales că acestea sunt nefuncţionale. "Este previzibil ca unii să acuze Rusia. Este previzibil, stupid şi absurd", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţiile Le Monde şi Le Point.

"Fisurile sunt problematice pentru noi, întrucât cele două conducte sunt umplute cu gaz rusesc pregătit să fie pompat, iar acest gaz este scump. Acest gaz se scurge", a subliniat Peskov.

Marţi, Peskov semnalase că nu exclude posibilitatea unui act de sabotaj din partea vreunui stat occidental. "Nu poate fi exclusă nicio variantă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, iar oficialii de la Berlin şi Copenhaga suspectează acte de sabotaj. Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de zona Dueodde. Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile.

Guvernul danez şi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, au semnalat că fisurile sunt rezultatul unui act deliberat.

Update 14:20 Pro-rușii din Herson Lugansk îi cer lui Putin să anexeze regiunile la Federația Rusă

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.

''Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse'', a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.

''Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei'', a adăugat el, care a evocat ''visul'' locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.

Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia. O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud).

În scrisoare, Saldo apără procesul electoral ''absolut legal'' în opinia sa şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. El indicase că i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea ''cât mai rapid posibil''.

Aceste declaraţii intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ''referendumuri'' calificate drept simulacre de către Occident.

Update 14:00 Sprijinul pentru Ucraina va continua, anunță Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina "atâta timp cât este nevoie" şi nu vor fi descurajate de "niciun simulacru de referendum", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat d

El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România - SUA: "De la securitate la prosperitate".

"Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră", a arătat oficialul.

Geoană a adăugat că "războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de 'legea junglei'".

"Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, "centrul de greutate al Europei se mută către Est"."Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (...) sunt mai relevante strategic decât oricând", a spus el.

Update 11.45 UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA avertizase Germania că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor

Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Exploziile subacvatice înregistrate înainte de descoperirea problemelor la gazoducte nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au anunţat marţi cele două ţări. Detalii aici.

Update 11:00 Primii noi recruți ruși au ajuns în Ucraina

Statul Major al Armatei Ucrainei a transmis că Rusia a început să recruteze noi soldați ca parte a procesului de mobilizare parțială decretat de Vladimir Putin. De asemenea, informațiile pe care le-ai oferit publicului indică faptul că primii astfel de recruți, civili și deținuții, luptă în diferite zone, notează Ukrinform.

Oficialii de la Kiev mai transmit că rușii bombardează pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de contact, continuă să-și concentreze eforturile asupra stabilirii controlului deplin asupra teritoriului regiunii Donețk, menținând teritoriile capturate și perturbând ofensiva forțelor armate ale Ucrainei în anumite direcții. În plus, trupele Moscovei încearcă să restabilească pozițiile pierdute în anumite direcții și efectuează recunoaștere aeriană.

Update 10:40 Șeful diplomației europene denunță "rezultatul falsificat" al "referendumurilor ilegale" din Ucraina

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a comentat în această dimineață atât cu privire la referendumurile pe care autoritățile pro-ruse le-au organizat în Ucraina , cât și cu privire la sabotajul suspectat al conductelor Nord Stream, notează The Guardian.

"UE denunță organizarea de «referendumuri» ilegale și rezultatul lor falsificat. Aceasta este o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în mijlocul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului. Lăudăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei ruse",  a transmis Borrell.

EU denounces holding of illegal “referenda” and their falsified outcome.

This is another violation of Ukraine’s sovereignty + territorial integrity, amidst systematic abuses of human rights.

We commend the courage of Ukrainians, who continue to oppose & resist Russian invasion.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
September 28, 2022

De asemenea, el a promis un răspuns "robust și unitar" din partea Uniunii Europene după atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2: 

"Daunele aduse Nord Stream 1 & 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unitar."

Damage to Nord Stream 1 & 2 are not a coincidence and affect us all.

All available information indicates leaks are the result of a deliberate act.

Deliberate disruption of European energy infrastructure is utterly unacceptable and will be met with a robust and united response. https://t.co/p32qR8TzOb

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
September 28, 2022

Update 09:40 Ministerul rus al Apărării a anunțat începutul instrucției pentru recruții din enclava Kaliningrad

 În enclava Kaliningrad, sediul flotei ruse din Marea Baltică, a început instruirea unor recruţi mobilizaţi recent, a anunţat miercuri ministerul apărării de la Moscova, citat de Agerpres.

"Întreg personalul militar mobilizat îndeplineşte standardele de tragere cu arme uşoare. În plus, cetăţenii chemaţi din rezervă îşi refac abilităţile de operare şi întreţinere a armelor şi a echipamentelor militare şi speciale", a informat ministerul pe contul său de Telegram.

S-au ţinut de asemenea cursuri pentru ameliorarea aptitudinilor de tragere şi pentru pregătirea personalului militar în vederea "acţiunilor cu încredere pe câmpul de luptă".

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută prima mobilizare din Rusia după cel de-al doilea război mondial, în urma căreia ar putea trimite în Ucraina sute de mii de luptători.

Rusia dispune de o prezenţă militară semnificativă în Kaliningrad, enclavă între Polonia şi Lituania - state care fac parte din Uniunea Europeană şi din NATO. În teritoriul rus respectiv, pe lângă flota baltică şi mii de soldaţi, există rachete care pot transporta bombe nucleare.

Upate 08:50 Germania nu acceptă rezultatul referendumurilor organizate în regiunile ocupate de ruși

Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

''Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'', a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pentru a justifica foarte probabila lor anexare de către Federaţia Rusă.

Referitor la chestiunea controversată a livrărilor de arme către Kiev, şeful executivului german a reafirmat că Ucraina va primi tancuri de concepţie sovietică şi vehicule de luptă de la ţări NATO ale căror stocuri vor fi ulterior refăcute gradual de către Germania şi alte ţări cu echipament militar occidental.

''Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia'', a spus cancelarul german. El a adăugat că acest lucru reflectă dorinţa majorităţii cetăţenilor germani.

Update 07:20 SUA depune o rezoluție la ONU împotriva referendumurilor organizate în estul Ucrainei

Statele Unite "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă "o cutie a Pandorei imposibil de închis".

"Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate", a adăugat ea."Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor" după referendumurile de anexare din Ucraina."China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina", iar "poziţia noastră" este "clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor", a spus Zhang Jun. China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP. 

Update 07:00 Separatiștii din Donețk anunță o victorie totală în referendumul de alipire la Rusia

Autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat marţi seara victoria votului favorabil în cadrul unui referendum privind anexarea la Rusia, vot denunţat ca ilegitim de Kiev şi de ţările occidentale, transmite AFP.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk - care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-au declarat în favoarea anexării la Rusia.

"Toţi ne-am dorit (asta) de foarte mult timp", a asigurat liderul DNR, Denis Puşilin, citat de RIA Novosti. "Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie", a adăugat el, salutând rezultatul "colosal" al referendumului.

articolul original.

Operațiune de salvare dificilă în statul Arizona, lovit de inundații puternice. O familie a rămas blocată cu mașina în mijloc

28 September 2022 at 05:42

28-09-2022 | 08:44

salvati rau arizona
StirilePROTV

Operațiune de salvare de necrezut filmată în statul american Arizona, lovit de inundații puternice în ultimele zile.

autor

O familie cu șase membri, între care patru copii, a rămas blocată împreună cu autoturismul în care călătoreau în mijlocul unei viituri.

Oamenii s-au refugiat pe plafonul mașinii, unde au așteptat înspăimântați să fie salvați de autorități.

Salvarea a venit pe calea aerului. Un elicopter a fost trimis în zonă ca să-i recupereze pe cei șase sinistrați. Pilotul a dus elicopterul până aproape de autoturism.

Doi salvatori au coborât pe frânghii, i-au recuperat mai întâi pe copii și apoi pe cei doi adulți. Din fericire, toată aventura s-a încheiat cu bine și nimeni nu a fost rănit.

Citește și

Sursa: StirilePROTV

Etichete: inundatie, arizona,

Dată publicare: 28-09-2022 08:42

articolul original.

Scurgeri de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2. Von der Leyen apreciază că a fost vorba despre sabotaj

28 September 2022 at 05:36

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbeşte despre sabotaj în legătură cu scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2.

Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă şi va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a transmis oficialul european, relatează News.ro.

Ursula von der Leyen a anunţat, pe Twitter, că a discutat cu premierul danez, Mette Frederiksen, despre ”acţiunea de sabotaj Nord Stream”.

Este primordial să investigăm acum incidentele, să obţinem claritate deplină asupra evenimentelor şi a motivelor”, a transmis preşedintele Comisiei Europene.

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de „acte deliberate” şi nu de un „accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

Citește și

Părerea clară a autorităţilor este că acestea sunt acte deliberate. Nu vorbim despre un accident”, a declarat Mette Frederiksen, la o conferinţa de presă a guvernului danez, fără a numi un suspect.

Pe lângă adâncimea apelor, concluzia de la Copenhaga se bazează în special pe faptul că găurile prin care scapă gazele sunt „prea mari” pentru a fi de cauză accidentală şi că au fost provocate „de detonări”, a detaliat ministrul Energiei, Dan Jørgensen.

Copenhaga estimează că scurgerile de pe conducte, nefuncţionale, dar pline cu gaz, ar trebui să dureze „cel puţin o săptămână” până când metanul care iese din conductele subacvatice se epuizează, potrivit lui Jørgensen.

Din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică au fost ambele afectate de scurgeri spectaculoase, misterioase, precedate de explozii subacvatice care au alimentat suspiciuni de sabotaj.

Scurgeri de gaze naturale - neexplicate în acest stadiu - au fost descoperite de către autorităţile daneze şi suedeze atîât la Gazoductul Nord Stream 1, oprit de la începutul lui septembrie, cât şi la Nord Stream 2, care nu a fost dat niciodată în folosinţă, deoarece nu a primit autorizaţie din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Explozii submarine au fost înregistrate înainte să înceapă să se scurgă gaze naturale din ele, „foarte probabil cauzate de detonări”, potrivit Institutului suedez de Seismologie.

Sursa: News.ro

Etichete: ursula von der leyen, conducta, nord stream, nord stream 2,

Dată publicare: 28-09-2022 08:36

articolul original.

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

28 September 2022 at 05:15

Potrivit celor care au numărat voturile, cei mai mulți dintre votanți au cerut alipirea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk la Federația Rusă.

Referendumurile sunt ilegale potrivit dreptului internațional. Statele Unite și alte țări NATO au precizat deja că anexarea a 15% din teritoriul Ucrainei nu va fi recunoscută și va duce la noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat

După cinci zilei, centrele de votare s-au închis, marți, în cele patru regiuni ocupate din estul Ucrainei: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Rezultatele referendumului de anexare a regiunilor la Federația Rusă nu au dat emoții nimănui.

Natalya Garkushina, membru al comisiei electorale al Republicii Populare Donețk: „Totul a mers foarte bine, cu entuziasm. Oamenii au venit la vot pentru că așteptau acest moment de 30 de ani, iar prezența a fost foarte mare. Au fost mulți oameni pe care i-am pus pe listele suplimentare".

Citește și

Rezultatele voturilor

Potrivit rezultatelor date publicității de autoritățile din regiunile ocupate, referendumul a fost un succes uriaș. În Donețk 99%, în Luhansk, 98%, în Herson 87% și în Zaporojie 93% dintre votanți ar fi cerut anexarea la Rusia.

Albina Belenkaya, președintele comisiei electorale (numit de Rusia): „Oamenii au așteptat cu lacrimi în ochi și bucurie acest moment când Rusia ne primește la ea”.

Agențiile ruse de știri au anunțat că parlamentul de la Moscova ar putea aproba anexarea celor patru teritorii din estul Ucrainei săptămâna viitoare. Președintele Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului, declară că senatorii sunt gata să discute proiectele de lege pe 4 octombrie. E de presupus că procedura se va desfășura cu rapiditate, înainte ca documentele să ajungă la Putin pentru promulgare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Desigur, pe fondul operațiunii militare speciale și al referendumurilor din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se desfășoară referendumurile este în gândurile noastre și în centrul atenției pentru întreaga noastră societate, pentru țara noastră. Acest lucru este firesc, deoarece este legat de evenimente dramatice".

Urne mobile transportate de militari înarmați

În cele cinci zile de vot, localnicii din Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk au fost întrebați dacă vor să se alăture Rusiei. În primele zile, votarea a avut loc la domiciliu, unde urnele mobile au ajuns însoțite de militari înarmați.

Nadezhda, cetățean din Luhansk: „Am votat ca să ne alăturăm Rusiei pentru că acum este singura opțiune pentru noi ca să supraviețuim în această situație și să găsim un sprijin în Rusia".

Yuri Telekanov, cetățean din Luhansk: „Vreau pace. Nu vreau să pierd și mai mulți prieteni decât am pierdut deja până acum. Aceste pierderi nu mai pot fi recuperate. Vreau să se termine de ambele părți. Moartea oamenilor e ceva rău".

Zelenski acuză Rusia că a organizat un simulacru de referendum

În plenul Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Zelenski a acuzat Rusia că a organizat un simulacru de referendum și că oamenii au votat anexarea sub amenințarea armelor.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Asta e cea mai brutală violare a Cartei ONU. Este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele legilor internaționale. E o tentativă foarte cinică de a forța populația masculină din regiunile ocupate ale Ucrainei să fie mobilizată în armata Rusiei”.

Potrivit ziarului financiar rusesc Vedomosti, care citează mai multe surse de la Kremlin, Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate. Favorit pentru conducerea acestui district este Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Bineînțeles, situația se va schimba radical din punct de vedere legal, din punct de vedere al legilor internaționale, cu toate consecințele pentru protejarea regiunilor respective și asigurarea securității lor".

Dacă Rusia absoarbe aceste regiuni, care reprezintă cam 15% din teritoriul Ucrainei, războiul ar putea trece la un nou și mult mai periculos nivel. Moscova deja pretinde că orice tentativă a Ucrainei de recucerire a acestor teritorii ar fi un atac direct la suveranitatea sa teritorială.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repetat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare „dacă este necesar" pentru a răspunde amenințărilor și a subliniat, într-o postare pe Telegram: „Cu siguranță nu este o cacealma".

„Cred că NATO nu va interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu", a mai scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, referendum,

Dată publicare: 28-09-2022 08:15

articolul original.

Liga Națiunilor: Spania învinge Portugalia și promovează în eșalonul de elită

27 September 2022 at 21:20
image

Spania s-a calificat la turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal după o victorie dramatică în Portugalia, marţi seara, scor 1-0.

Alvaro Morata a marcat singurul gol al partidei (’88), reușind totodată prima victorie oficială a Spaniei pe teren lusitan din 1934 încoace, notează Agerpres.

Cehia a retrogradat în Liga B după ce a fost învinsă de Elveţia cu 2-1. Soarta partidei şi a supravieţuirii putea fi diferită, însă cehii au ratat un penalty şi au avut o bară.

Serbia a promovat în Liga A, după 2-0 cu Norvegia, în deplasare. Aleksandar Mitrović a marcat al 50-lea său gol cu acest prilej.

În schimb, Suedia, ţinută în şah de Slovenia (1-1), a retrogradat în Liga C.

Scoţia va juca şi ea în eşalonul de elită al competiţiei (Liga A), după ce a remizat cu Ucraina, 0-0, la Cracovia. Armenia a retrogradat şi ea în Liga C.

articolul original.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

27 September 2022 at 20:29
image

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

"Părerea clară a autorităţilor este că acestea sunt acte deliberate. Nu vorbim despre un accident”, a declarat Mette Frederiksen, la o conferinţa de presă a guvernului danez, fără a numi un suspect.

Pe lângă adâncimea apelor, concluzia de la Copenhaga se bazează în special pe faptul că găurile prin care scapă gazele sunt "prea mari" pentru a fi de cauză accidentală şi că au fost provocate "de detonări”, a detaliat ministrul Energiei, Dan Jørgensen.

"Nu există încă informaţii care să ne spună ceva despre cine este responsabil. Nu avem mai multe informaţii decât ceea ce oferim în această seară", a spus premierul, scrie news.ro.

Copenhaga estimează că scurgerile de pe conducte, nefuncţionale, dar pline cu gaz, ar trebui să dureze "cel puţin o săptămână" până când metanul care iese din conductele subacvatice se epuizează, potrivit lui Jørgensen.

Din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică au fost ambele afectate de scurgeri spectaculoase, misterioase, precedate de explozii subacvatice care au alimentat suspiciuni de sabotaj.

Scurgeri de gaze naturale - neexplicate în acest stadiu - au fost descoperite de către autorităţile daneze şi suedeze atîât la Gazoductul Nord Stream 1, oprit de la începutul lui septembrie, cât şi la Nord Stream 2, care nu a fost dat niciodată în folosinţă, deoarece nu a primit autorizaţie din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Explozii submarine au fost înregistrate înainte să înceapă să se scurgă gaze naturale din ele, ”foarte probabil cauzate de detonări”, potrivit Institutului suedez de Seismologie.

Sursa: News.ro

Etichete: nord stream 2, marea baltica,

Dată publicare: 27-09-2022 23:29

articolul original.

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

27 September 2022 at 20:27
image

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.

Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.

La rândul său, administraţia pro-rusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot.

Acestea sunt primele două regiuni ucrainene care au votat în favoarea anexării de către Rusia de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, potrivit Agerpres.

Ulterior, marţi seara şi în auto-proclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autorităţile pro-ruse au revendicat victoria. Comisia electorală a acestei regiuni, citată de agenţiile ruse Ria Novosti şi Interfax, a anunţat că 98,42% dintre alegători au votat pentru anexarea la Rusia după numărarea tuturor buletinelor de vot.

În Republica Populară Doneţk (DNR), la ora 19:30 GMT, după numărarea a 56,85% din buletinele de vot, votul favorabil era în proporţie de 94,75%, potrivit comisiei electorale regionale.

"Bine aţi venit acasă, în Rusia!", a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: Rusia, razboi in ucraina,

Dată publicare: 27-09-2022 23:27

articolul original.

Rușii mobilizați pentru război sună la Ministerul Apărării din Ucraina pentru a întreba cum să se predea

27 September 2022 at 20:06

Ministerul Apărării din Ucraina a primit multe apeluri de la ruși chemați să lupte în război, care întreabă cum să se predea Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului.

„Linia de asistență telefonică a primit o mulțime de apeluri de la ruși care au fost chemați să lupte recent și chiar de la unii care nu au fost chemați încă. Sună și întreabă: `Ce ar trebui să fac dacă sunt chemat? Trebuie să fac, care este modalitatea corectă de a mă preda?'”, a spus Andrii Yusov, potrivit Pravda.

Yusov a mai spus că, în urma recentului val de mobilizare, rușii sunt lipsiți de motivație și suferă de moral scăzut.

Locuitorii din Crimeea ocupată de ruși și din teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk au recurs și ei la astfel de acțiuni.

Yusov a adăugat că Rusia a rămas fără oameni care ar putea fi chemați în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk. Singurii bărbați care au rămas sunt fie bolnavi, fie angajați într-o muncă esențială care este vitală pentru regiune.

Citește și

Autoritățile de ocupație ruse au spus că plănuiesc să formeze batalioane „voluntare” în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei. În același timp, însă, Putin și alți oficiali ruși s-ar teme de înarmarea locuitorilor teritoriilor ocupate ale Ucrainei, potrivit sursei citate.

Sursa: pravda.com.ua

Etichete: Rusia, Ucraina,

Dată publicare: 27-09-2022 23:06

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Explozii subacvatice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream. Una dintre deflagraţii a avut forţa a 100kg de dinamită

27 September 2022 at 19:18
image

"Fără nicio îndoială acestea au fost explozii", a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund. Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mişcări ce reprezintă cutremure de pământ. O primă "emisie masivă de energie" de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeaşi insulă, precizează seismologul citat.

Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafaţa apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri şi un kilometru, potrivit imaginilor de la faţa locului difuzate de armata daneză. Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze. Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine şi de ce ar fi recurs la o asemenea acţiune.

articolul original.
❌