ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Sistemul Iron Dome al israelienilor ar putea ajunge în Ucraina? Ce spune premierul Benjamin Netanyahu

1 February 2023 at 08:07
image

"Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema", a declarat Netanyahu într-un interviu pentru postul american CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Până în prezent Netanyahu s-a abţinut să se poziţioneze în mod ferm de partea Ucrainei, preocupat să nu supere Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei ce se învecinează cu Israelul şi care închide de obicei ochii la operaţiunile statului israelian împotriva Iranului.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona la rândul său pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

"SUA tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei", a declarat prim-ministrul israelian.

Netanyahu, gata să devină mediator în conflictul Rusia - Ucraina

Responsabili ucraineni şi occidentali acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pentru invazia ei împotriva Ucrainei, acuzaţii pe care Teheranul le respinge.

Netanyahu a declarat că i s-a solicitat să joace un rol oficial de mediator după declanşarea invaziei asupra Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut, dar că nu a dat curs acestei solicitări, pentru că era atunci în opoziţie.

Premierul Israelului a adăugat că este gata să intervină în calitate de mediator dacă părţile beligerante şi SUA îi vor solicita aceasta. "Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare" solicitarea, a declarat Netanyahu.

Declaraţiile sale intervin după o vizită în Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, care a îndemnat la calm după escaladarea violenţei între Israel şi palestinieni şi a încurajat Israelul să susţină Ucraina.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a efectuat o vizită-surpriză la Moscova în martie anul trecut, pentru a se oferi drept mediator cu Vladimir Putin. El a transmis mesajele lui Putin preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reuşit să organizeze negocieri directe. 

articolul original.

Marea Britanie se pregătește de cea mai mare grevă din ultimii zece ani. Patru zile de grevă anunțate și în Franța

1 February 2023 at 07:53
image

Regatul Unit se pregăteşte miercuri pentru cea mai mare zi de grevă din ultimii zece ani. Și vameşii britanici, dar și cei din Franța, anunţă patru zile de grevă în timpul vacanţelor școlare din această lună.

În Marea Britanie, de la profesori la lucrători feroviari şi până la funcţionari publici, peste jumătate de milion de persoane ar putea manifesta miercuri pentru a cere creşteri salariale într-o ţară aflată în plină criză economică.

În decembrie, din cauza protestelor, aproximativ 1.200 de militari au fost mobilizaţi în Regatul Unit pentru a înlocui personalul de pe ambulanţe şi poliţia de frontieră aflate în grevă.

Poliţia de frontieră din Anglia şi Franţa va intra în grevă timp de patru zile în timpul vacanţelor şcolare din februarie, în perioada 17-20 februarie, anunță  un sindicat care îi reprezintă, dând de înţeles că vor fi afectaţi călătorii care intenţionează să traverseze Canalul Mânecii.

Ministerul de Externe de la București îi anunță pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit că vor avea mai mult de aşteptat la controlul de la frontieră.

Vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaţionale din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi  3 puncte de frontieră din nordul Franței, susține MAE .

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

articolul original.

Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

1 February 2023 at 07:05
image

Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează  că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.

Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.

În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.

O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei,  ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.

Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.

Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC

— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023

Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.

Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.

Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4

— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023

Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.

Foto: Twitter

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Momentul în care o femeie a fost la un pas să fie strivită de un bolovan care i-a ajuns în mijlocul casei

31 January 2023 at 20:16

[unable to retrieve full-text content]O femeie din statul american Hawaii a scpăpat ca prin minune după ce un bolovan uriaș i-a ajuns până în mijlocul casei.

articolul original.

Presa din Rusia: Abramovici nu are acces la banii din vânzarea lui clubului de fotbal Chelsea Londra

31 January 2023 at 19:50
image

Biroul de presă al omului de afaceri Roman Abramovici a declarat că nu a avut acces la fondurile primite din vânzarea clubului de fotbal Chelsea Londra, scrie Kommersant.ru.

Din această cauză, el nu poate fi implicat în distribuirea lor, inclusiv în transferul către o fundație caritabilă asociată cu Ucraina, mai menționează publicația citată.

„După vânzarea clubului, banii nu au fost niciodată transferați în contul lui Abramovici și au fost de atunci la dispoziția autorităților britanice. Abramovici nu are acces la aceste fonduri și nu este implicat în procesul de distribuire a acestora”, a declarat biroul de presă pentru TASS.

Reprezentanții omului de afaceri au subliniat că ar dori ca veniturile din vânzare să fie destinate nevoilor victimelor conflictului ruso-ucrainean. El a anunțat acest lucru chiar înainte de vânzarea clubului. „Vorbim exclusiv de asistență umanitară pentru populație”, au precizat reprezentanții lui Abramovici, susține presa publicația din Rusia.

Sursa: Kommersant

Etichete: Rusia, chelsea, roman abramovich,

Dată publicare: 31-01-2023 21:50

articolul original.

Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele

31 January 2023 at 19:08
image

SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit France Presse, scrie Agerpres. 

Diplomaţia americană a reproşat Moscovei că a suspendat inspecţii şi a anulat convorbiri prevăzute în cadrul acestui acord, fără ca totuşi pentru aceasta să o acuze că şi-ar fi extins arsenalul nuclear dincolo de limitele convenite.

Întăriţi de noua lor majoritate în Camera Reprezentanţilor, republicanii ceruseră şefului diplomaţiei americane Antony Blinken să le semnaleze până marţi dacă Rusia încalcă acest tratat.

"Rusia nu respectă obligaţia pe care i-o impune tratatul New Start de a facilita activităţile de inspecţie pe teritoriul său", a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

El a spus că ţara "dispune de o cale clară pentru a reveni la o conformitate totală".

Anul trecut, Moscova a anunţat că amână o reuniune prevăzută la sfârşitul lunii noiembrie între ruşi şi americani cu privire la inspecţiile în cadrul tratatului, acuzând Washingtonul de "ostilitate" şi "toxicitate".

Relaţiile dintre cele două puteri nucleare sunt la cel mai scăzut nivel de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei.

Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021.

Într-o scrisoare publicată săptămâna trecută, şefii mai multor puternice comisii ale Congresului american au afirmat că acţiunile şi declaraţiile Rusiei "ridică cel puţin serioase îngrijorări cu privire la conformitatea lor" cu New Start.

Tratatul respectiv este ultimul acord de acest gen care leagă cele două puteri nucleare.

Chiar după alegerea sa în ianuarie 2021, preşedintele american Joe Biden îl prelungise cu cinci ani, până în 2026.

Semnat în 2010, pactul limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de ogive desfăşurate de o parte şi de alta, adică o reducere cu aproape 30% în raport cu limita precedentă stabilită în 2002. Tratatul stabileşte de asemenea numărul maxim de lansatoare şi bombardiere la 800.

Sursa: Agerpres

Etichete: Rusia, SUA, dezarmare nucleară,

Dată publicare: 31-01-2023 21:08

articolul original.

Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

31 January 2023 at 15:43
image

Harta corupției la nivel mondial realizată de Transparency International situează România la mijlocul clasamentului, cu un scor de 46 pe o scară de la 0 la 100, unde zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă din Uniunea Europeană.

Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, Danemarca si Finlanda, urmate de Noua Zeelandă, Suedia, Elveția și Olanda.

La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad), dar și Nicaragua sau Venezuela.

Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.

Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina, dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.

Clasamentul Transparency International include 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public.

Sunt acordate punctaje pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

De peste un deceniu, 155 de țări nu au facut niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.

Corupția subminează capacitatea guvernelor de a proteja populația și erodează încrederea publică.

Acest lucru provoacă amenințări de securitate tot mai multe și mai greu de controlat, arată analiza Transparency.

Foto: Shutterstock

Citește și: Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris

articolul original.

Franța: Greva generală a sindicatelor a paralizat țara. Sute de mii de oameni, nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare | VIDEO

31 January 2023 at 15:37
image

Franta este paralizată de greva generală a sindicatelor nemulțumite de reforma pensiilor. Sute de mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din principalele orașe. Este a doua mare grevă din acest an în Hexagon. Românii sunt sfătuiți să evite deplasările în această țară.

Din orașele mici, până în marile orașe, manifestanții au ieșit pe străzile Franței. Sindicatele au urmărit să mobilizeze peste 1 milion de demonstranți în ceea ce un lider a descris drept o “insurecție cetățenească”.

Protestează angajați din educație, transporturi, sănătate, turism, industrie, aproape din toate domeniile .

Guvernul a mobilizat, la rândul său, peste 10.000 de polițiști și jandarmi pentru a supraveghea protestele.

#greve31janvier #Paris pic.twitter.com/dGU40XArGq

— Galbéelafille (@galbeelafille) January 31, 2023

Presa din Franța scrie că grevele și protestele la nivel național sunt un test crucial atât pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron, cât și pentru adversarii săi.

Guvernul spune că este hotărât să ducă la îndeplinire promisiunea electorală a lui Macron de a reforma sistemul de pensii.

#Paris, premiers affrontements entre #police et manifestants lors de la #manifestation contre la #ReformesDesRetraites #GreveGenerale #greve31janvier #GreveGeneraleIllimitee #ReformesDesRetraites #greve pic.twitter.com/HpEXcjVRX7

— Jules Ravel (@JulesRavel1) January 31, 2023

Sindicatele cer însă renunțarea la proiectul de lege, aprobat de Guvern și care va merge în parlament luna viitoare. Potrivit proiectului, vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani.

„Este important să te retragi din activitate la o vârstă rezonabilă – spun sindicaliștii – deoarece speranța de viață nu este foarte mare”.

În realitate, potrivit organizației Mondiale a Sănătății, Franța se bucură de una dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume: 79 la bărbați și 85 la femei.

Foto: Twitter / Andy Kerbrat

Citește și: Programul Rabla 2023: Ministerul Mediului vrea să crească prima de casare | AUDIO

articolul original.

Peste 9.000 de ruși au fost mobilizați ilegal și trimiși în Ucraina. Ce se întâmplă cu ei

31 January 2023 at 15:32

Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost "mobilizaţi ilegal" pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, "inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz", a spus un oficial rus.

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a făcut declarațiile în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, din care au fost transmise imagini la televiziunea rusă, relatează agenţia EFE.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit de asemenea protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

Citește și

"Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi", a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

Sursa: Agerpres

Etichete: Rusia, razboi,

Dată publicare: 31-01-2023 17:32

articolul original.

Fotbalist român, condamnat la închisoare în Italia după un viol în grup. Daniel a filmat abuzul cu telefonul mobil, conform procurorilor

31 January 2023 at 12:45
image

Șase ani de închisoare fiecare: aceasta a fost pedeapsa la care au fost condamnați cinci foști jucători ai clubului Virtus Verona, acuzați de violență sexuală în grup asupra unei studente. Fata ar fi fost însoțită de unul dintre jucători la un apartament unde se aflau alți patru jucători; aici ar fi fost îmbătată și apoi supusă unui act sexual fără consimțământ.

Sentința a fost pronunțată pe 31 ianuarie, de către judecătorul ședinței preliminare Paola Vacca, scrie publicația italiană Il Corriere del Veneto.

Fotbalistul român a filmat violul cu telefonul mobil, conform rechizitoriului

Povestea datează din noaptea dintre 18 și 19 ianuarie 2020 și, de atunci, în acești trei ani de anchete și audieri, jucătorii și-au declarat tot timpul nevinovăția. Însă, luni, la finalul unui proces prescurtat, judecătorul de instrucție Paola Vacca i-a condamnat la exact pedeapsa cerută de procurorul Elisabetta Labate, câte 6 ani de închisoare pentru:

  • Edoardo Merci (mijlocaș veronez, în vârstă de 23 de ani, care acum joacă cu echipa universitară Central Arkansas Bears)
  • Gianni Manfrin (29 de ani din Este, încă joacă la Virtus Verona în Serie C)
  • Stefano Casarotto (fundaș central în vârstă de 26 de ani din Dolo, care acum joacă la FC Luparense, în Serie D)
  • Guido Santiago Visentin (fundaș argentinian de 23 de ani, în prezent joacă la As Cittadella în Serie B)
  • Daniel Onescu (român de 29 de ani care joacă în D, la echipa Dolomiti Bellunesi)

De altfel, românul este singurul dintre cei cinci care nu a întreținut relații sexuale cu fata, deși a fost prezent la orgie, filmând violul cu telefonul mobil, conform rechizitoriului. Cu toate acestea, toți cei cinci au fost declarați vinovați de violență sexuală agravată.

Potrivit ANSA, cei cinci vor ataca sentința cu apel.

articolul original.

Povestea unui român exploatat în Italia. „Mi-au dat 50 de euro pe patru luni și mi-au încărcat cartela”

31 January 2023 at 12:47

Un român în vârstă de 45 de ani, muncitor în Italia, care trăiește într-o clădire părăsită situată la marginea râului Crati, povestește că a muncit timp de patru luni de zile și a fost plătit, în final, cu doar 50 de euro și o încărcare a cartelei.

După patru luni de muncă grea de tăiat, încărcat și transportat lemne, mi-au dat 50 de euro și mi-au încărcat cartela”, a spus românul, dezamăgit de oamenii pe care i-a întâlnit și cu care a lucrat.

Să protestez? Cu ce forță? Am luat puținul care mi s-a dat și am plecat”, a mai spus muncitorul român, scrie Gazzetta del Sud.

Bărbatul povestește că a lucrat în pădurile din sudul Calabriei și a fost exploatat de „antreprenori cu față curată și mânile murdare”.

Și-a găsit un acoperiș deasupra capului, într-o clădire părăsită, situată lângă Crati. Stă acolo împreună cu un alt român.

Citește și

Are doar 45 de ani, însă oboseala și suferința și-au pus amprenta pe fața acestuia. În ciuda situației în care se regăsește, bărbatul continuă să zâmbească și să fie optimist.

Sunt bunic, în România mă așteaptă doi nepoți frumoși și dacă rămân aici, o fac pentru ei”, a mai spus românul.

Sursa: gazzettadelsud.it, Facebook.com

Etichete: roman, italia, exploatat,

Dată publicare: 31-01-2023 14:47

articolul original.

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina

31 January 2023 at 12:40

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington, sunt de părere că Rusia se pregătește pentru un nou atac iminent în Ucraina, "cel mai probabil în curs de acţiune" fiind o ofensivă ”în următoarele luni”.

Citând surse occidentale, ucrainene şi ruseşti, think tank-ul american scrie în analiza zilnică a evoluţiilor din războiul din Ucraina că Moscova "se pregăteşte pentru o ofensivă iminentă".

În ultima sa actualizare, postată luni seară, citată de News.ro, ISW subliniază remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că nu există "niciun semn" că Vladimir Putin "se pregăteşte pentru pace".

Luând cuvântul luni în Coreea de Sud, Stoltenberg a declarat: "Vedem contrariul. Vedem că ruşii se pregătesc pentru mai mult război, că mobilizează mai mulţi soldaţi, mai mult de 200.000 şi, eventual, chiar mai mulţi decât atât, că achiziţionează în mod activ noi arme, mai multă muniţie, îşi intensifică propria producţie, dar şi că achiziţionează mai multe arme de la alte state autoritare, precum Iran şi Coreea de Nord".

Western, Ukrainian, and Russian sources continue to indicate that #Russia is preparing for an imminent offensive, supporting ISW’s assessment that an offensive in the coming months is the most likely course of action.https://t.co/BOss1GjKHc pic.twitter.com/LyzFcyzvtu

— ISW (@TheStudyofWar)
January 31, 2023

ISW notează, de asemenea, că un lider militar ucrainean, Ivan Timociko, a declarat că Moscova îşi consolidează gruparea de forţe din Donbas ca parte a unei ofensive anticipate.

Citește și

De asemenea, oficialul ucrainean spus că forţele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne tot mai mari pentru victorie.

"Declaraţiile lui Stoltenberg şi Timociko susţin previziunile anterioare ale ISW potrivit cărora forţele ruseşti stabilesc condiţiile pentru a lansa un efort ofensiv, probabil în regiunea Luhansk, în următoarele luni”, conchide ISW.

Război în Ucraina. Rusia își continuă ofensivă spre Bahmut, un oraș-cheie

Între timp, lupte intense continuă în jurul oraşului Bahmut din regiunea ucraineană Doneţk, în timp ce forţele ruseşti îşi continuă ofensiva spre acest oraş-cheie din estul ţării, a anunţat marţi armata ucraineană, potrivit News.ro, care citează CNN.

În ultimele 24 de ore, o serie de oraşe şi localităţi din regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov, Herson şi Zaporojie au fost bombardate de forţele ruse, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, adăugând că forţele ruse "continuă să bombardeze aşezările din apropierea frontierei de stat, provocând victime civile şi distrugând proprietăţi private".

În regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile din apropierea Bahmut, Avdiivka, Vuhledar şi alte oraşe din regiune, unde situaţia rămâne "dificilă", au declarat autorităţile regionale şi armata ucraineană.

Atacurile izolate şi haotice au continuat de-a lungul liniei de apărare din jurul oraşului Avdiivka pe tot parcursul nopţii, a declarat marţi administraţia militară regională. De asemenea, au fost raportate bombardamente în alte câteva oraşe şi comunităţi din regiune, provocând pagube clădirilor rezidenţiale.

Trei civili au fost răniţi în întreaga regiune în ultimele 24 de ore, a precizat administraţia militară regională.

Război în Ucraina. Situația din Luhansk rămâne ”dificilă”

Situaţia din regiunea Luhansk rămâne, de asemenea, "dificilă", a declarat marţi administraţia militară regională de aici. În ultima zi, forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în zonele Novoselivske şi Bilohorivka, au declarat autorităţile regionale.

În oraşul Luhansk, forţele ruse folosesc maternităţile a două spitale pentru a trata militarii răniţi, susţine armata ucraineană.

"Inamicul continuă să sufere pierderi grele şi a început să folosească facilităţi medicale civile suplimentare pentru a găzdui răniţii invadatorilor ruşi", a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

"Din cauza folosirii de către inamic a două maternităţi pentru a trata răniţii ruşi din oraş, este posibil să se nască copii doar în Centrul regional perinatal din Luhansk, care este foarte lipsit de spaţiu şi creează riscuri şi condiţii nefavorabile pentru naştere", a adăugat acesta.

În regiunea Harkov, un civil în vârstă de 62 de ani a murit în oraşul Vovceansk ca urmare a bombardamentelor, a anunţat marţi administraţia militară din această regiune.

O femeie în vârstă de 83 de ani a fost rănită. Starea ei este de gravitate moderată, au precizat autorităţile regionale. Bombardamentele au avariat, de asemenea, clădirea departamentului de poliţie, clădiri de apartamente şi depozite.

În Kupiansk, o clădire regională a Căilor Ferate Ucrainene şi case particulare au fost avariate, au declarat autorităţile regionale.

Sursa: News.ro

Etichete: Rusia, razboi in ucraina,

Dată publicare: 31-01-2023 14:40

articolul original.

Luptele din Ucraina sunt ”întruparea iadului pe Pământ”. Cum au ajuns lopețile și târnăcoapele să fie arme de bază

31 January 2023 at 12:11

Peste 60 de blindate americane, botezate ”ucigașe de tancuri", se îndreaptă spre Ucraina, pentru a întări capacitățile forțelor care duc lupte grele în estul țării.  

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Apărării se întâlnește marți la Paris cu președintele Emmanuel Macron, pe fondul dezbaterii cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul împotriva Rusiei.

Luptele din Bahmut și împrejurimi sunt "întruparea iadului pe Pământ”, rezuma un comandant ucrainean. După ce mercenarii din Wagner au fost decimați, Moscova ar fi trimis aici trupe aeropurtate și o brigadă motorizată.

Citește și

”- Luptele par să se fi intensificat. Rușii au mai mulți oameni acum?

- Da, mai mulți, ne atacă și noaptea și ziua. Acum, că ninge, nu putem opera drone, e mai dificil, dar schimburile de focuri continuă”.

Bombe cu dispersie, mortiere, zboară întruna. De gloanțe, nu mai zic, fac parte din normal, șuieră non-stop pe deasupra capetelor noastre”.

Oleksandr Motornyi: ”Aceasta este una dintre pozițiile avansate ale armatei ucrainene. Armele sunt mereu pregătite, din când în când se aude un ecou, un ecou puternic al luptelor, dar soldații noștri recunosc sincer că, acum, aici, armele de bază nu sunt mitralierele, ci lopețile și târnăcoapele!".

”Soldatul profesionist este cel care sapă, cei care doar trag și fug sunt de unică folosință”

Iar săpatul în pământul bocnă din Donețk este o adevărată caznă.

”- Pentru mine, e mai greu să sap decât să lupt.

- Serios?

- Să săpăm tranșee e vital! Soldatul profesionist este cel care sapă, cei care doar trag și fug sunt soldați de unică folosință”.

Acest crez este la loc de cinste în manualul voluntarilor din Batalionul de Apărare 127. Soldații îl știu că pe Tatăl nostru.

”- Petreceți mai mult timp mânuind mitraliera ori sapa?

- Jumi-juma! Le combinăm!”.

Ucrainenii speră să epuizeze forțele ruse, care par să fi primit misiunea de a prelua controlul asupra autostrăzii Kostean-Tînivka-Bahmut.

Cedric Leighton, Retired US Air Force Colonel: ”Luptele încrâncenate din jurul orașelor Soledar și Bahmut dețin cheia intențiilor Rusiei. Bahmut în sine nu are semnificație strategică. În schimb, se află pe autostrada care ar deschide rușilor poarta spre teritoriul aflat sub control ucrainean. Ce încearcă ucrainenii este să-i țină, să-i blocheze pe ruși aici, ținta finală fiind să-i împingă afară de aici, din sud”.

Între timp, peste 60 de blindate Bradley sunt în drum spre Ucraina, pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar american spre Europa. Soldați ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni ca să poată opera blindatele americane, botezate "ucigașe de tancuri”. Un Bradley are două rachete antitanc TOW, tun automat Bushmaster de 25 mm și o mitralieră coaxială, toate eficiente pe distanțe mari.

Doar Polonia ar vrea să trimită Ucrainei avioane moderne de luptă

În schimb, cel puțin deocamdată, perspectiva Kievului de a obține avioane de luptă moderne pare firavă.

Reporter: Domnule președinte, Statele Unite vor trimite Ucrainei avioane F16?

Joe Biden: Nu”.

Pentru cancelarul german, „nici măcar nu se pune problema livrării unor avioane de luptă".

Olaf Scholz: ”Vom face tot ce este posibil pentru că războiul să nu escaladeze într-un conflict Rusia vs. NATO. De exemplu, la începutul războiului, (NATO) a refuzat instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, pentru că asta ne-ar fi dus direct la război NATO vs. Rusia. Și cu asta am spus totul”.

Mai puțin categoric, președintele Franței este și el prudent.

Emmanuel Macron: ”Depinde de solicitările care sunt făcute și nu de zvonurile care circulă. Până acum, nu au fost formulate (cereri). Al doilea criteriu este să ne asigurăm că nu va duce la o escaladare, astfel încât echipamentul pe care îl trimitem să nu fie folosit pentru a lovi teritoriul rusesc, ci să ajute la efortul Ucrainei de a rezista și de a-și proteja teritoriul”.

Doar Polonia ar fi dispusă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, însă numai în urma consultării cu aliații NATO.

Sursa: Pro TV

Etichete: razboi in ucraina, soldati, transee,

Dată publicare: 31-01-2023 14:11

articolul original.

Italia modifică legislația, după ce un român a violat o australiancă la Roma. "Victimele trebuie protejate indiferent de domiciliul lor"

31 January 2023 at 09:25
image

Profesorul Vincenzo Sanasi D'Arpe, director general al Consap - sociatate deținută de ministerul italian al Economiei și Finanțelor, care gestionează servicii publice de asigurări - a fost impresionat de povestea autraliancei și a decis să ia măsuri. A pregătit un proiect de modificare a legii din 2016 care, transpunând directiva europeană din 2004, a înființat "Fondul rotativ de solidaritate cu victimele infracțiunilor de tip mafiot și a infracțiunilor violente intenționate", gestionat de Consap.

"Este clar că rațiunea legii își propune să protejeze toate victimele, indiferent de domiciliu. De aceea, am vrut să iau personal această inițiativă, astfel încât corectitudinea pe care o pretinde doamna să fie garantată", spune profesorul Sanasi D’Arpe, avocat în casație și unul dintre experții de top în domeniul administrării marilor companii aflate în dificultate. 

Potrivit CEO-ului Consap, această modificare nu ar intra în conflict cu articolul 11 ​​al legii din 2016 și ar fi în perfectă concordanță cu articolul 3 din Constituție, relatează Il Mattino.

Violată în vacanță la Roma, de un român fără adăpost

Australianca avea 49 de ani când, pe 3 octombrie 2016, a fost abordată de Eduard Oprea, un român de 41 de ani, cu antecedente, lângă un bar nu departe de gara Termini și de hotelul unde cazată. Femeia nu-și amintea prea bine drumul spre hotel, a cerut informații, iar el s-a oferit amabil să o ajute. Doar că, după câțiva metri, australianca și-a dat seama că fusese condusă spre un colț întunecat și izolat al parcului central Colle Oppio, la o aruncătură de băț de Colosseum. 

"Nici nu am avut timp să-mi dau seama de nimic. Am simțit o lovitură puternică în față, care m-a doborât la pământ. Apoi m-am trezit goală și fără poșeta cu banii, telefonul mobil, lanțul și cerceii. Fiara aceea mi le smulsese fără milă", a declarat la momentul respectiv australianca, de pe patul de spital, jurnaliștilor de la Il Messaggero

Femeia a ajuns la spital cu nasul rupt și fața distrusă. 

Oprea a fost dat în urmărire și arestat câteva zile mai târziu.

Românul a fost condamnat mai întâi la 12 ani și 6 luni de închisoare, apoi pedeapsa a fost redusă la 10 ani, în 2019, verdict confirmat și în Casație un an mai târziu. A făcut recurs, dar a fost respins. 

Australianca ar fi trebuit să fie despăgubită cu 50.000 de euro

Australianca de 49 de ani ar fi avut dreptul la despăgubiri stabilite de judecător la 50.000 de euro. Dar banii nu i-a văzut niciodată. 

"Românul este sărac. În plus, el a beneficiat de asistență judiciară gratuită a statului și, prin urmare, statul însuși, prin lege, nu o poate asigura. De aceea, clientul meu a apelat la Fondul pentru Victimele Violenței și Infracțiunilor Mafiote, așa cum ar fi făcut orice alt client. Însă Comitetul prezidat de autoritatea prefecturală care trebuie să evalueze cererea a respins-o, deoarece doamna este australiancă și nu are reședința permanentă într-o țară europeană", a explicat avocatul Mario Rinaldi.

Motiv pentru care femeia a dat în judecată ministerul italian de Interne, considerând decizia "discriminatorie, pentru mine și pentru toate femeile". Pe 18 ianuarie, după mai bine de un an, a fost programată prima audiere.

Sanasi D'Arpe a fost foarte impresionat de poveste. De altfel, la finalul activității de investigare prealabilă a Comitetelor desemnate, Consap este cea care plătește despăgubirile. 

"Formal, atât Comitetul, cât și ministerul, după ce au solicitat și un aviz procurorului general al statului, au fost impecabili în aplicarea legii, dar sunt convins că este necesară o modificare a acesteia în conformitate cu spiritul legiuitorului, atât european cât și național, care intenționează să protejeze drepturile inviolabile ale persoanei", a mai spus directorul Consap.

articolul original.

Veşti proaste pentru sute de mii de români. Singura ţară din vestul Europei unde economia va scădea în 2023

31 January 2023 at 09:13
image

Economia Marii Britanii se va contracta și va avea performanțe mai slabe decât restul economiilor din ţările dezvoltate. Motivul? Cheltuielile populaţiei vor creşte sub povara prețurilor ridicate la energie, a costurilor ipotecare tot mai mari și a impozitelor, a declarat Fondul Monetar Internațional (FMI).

Economia Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,6% în 2023, potrivit proiecțiilor FMI, în loc să crească ușor, așa cum se preconiza anterior. Noua prognoză FMI reflectă preţurile ridicate ale energiei şi condiţiile financiare din Marea Britanie, cum ar fi inflaţia ridicată.

Ministru de finanțe al Regatului Unit Jeremy Hunt a declarat că Marea Britanie a evitat multe previziuni negative anul trecut. În actualizarea sa privind perspectivele economice mondiale, FMI, care lucrează pentru a stabiliza creşterea economică, a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit se va reduce în loc să crească cu 0,3% în acest an.

Acesta a prezis că Regatul Unit va fi singura ţară - din toate economiile avansate şi emergente din lume - care va suferi un an de scădere a PIB-ului. Cu toate acestea, FMI a declarat că în 2024 se aşteaptă ca creşterea economică a Regatului Unit să fie de 0,9%, în creştere de la 0,6% anterior.

PIB-ul este o măsură pentru a vedea cât de bine sau prost merge o economie, iar într-o economie în creştere, fiecare PIB trimestrial va fi uşor mai mare decât cel din trimestrul anterior. Dacă PIB-ul unei ţări scade timp de două trimestre la rând, înseamnă că aceasta se află în recesiune şi este un semn că economia sa merge prost. Atunci când o ţară se află în recesiune, companiile câştigă mai puţini bani şi numărul de şomeri creşte. Imaginea sumbră a FMI pentru Regatul Unit vine după ce Jeremy Hunt  a avertizat că este "puţin probabil" să existe loc pentru reduceri "semnificative" de taxe în bugetul de primăvară.

Jeremy Hunt a fost presat de partidul său să reducă taxele pentru a stimula economia, dar a declarat că promisiunea de a înjumătăţi rata inflaţiei "este cea mai bună reducere de taxe în acest moment". Inflaţia în Marea Britanie a ajuns la 10,5% în 2022, aproape de un maxim al ultimilor 40 de ani.

Premierul Rishi Sunak s-a angajat să reducă la jumătate rata inflaţiei până la sfârşitul anului, deşi unii economişti au declarat că majorarea preţurilor va încetini în lipsa unor politici guvernamentale, datorită scăderii preţurilor materiilor prime şi a costurilor de transport maritim.

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că este probabil ca inflaţia să scadă rapid în acest an, pe măsură ce preţurile la energie scad, dar a avertizat că o recesiune în Marea Britanie este încă în cărţi. În timp ce FMI a prezis că economia britanică se va contracta, a prognozat o creştere economică de 1,4% în Statele Unite, 0,1% în Germania, 0,7% în Franţa, 0,6% în Italia, 1,1% în Spania, 1,8% în Japonia şi 1,5% în Canada. Inclusiv economia Rusiei ar urma să crească cu 0,3% în 2023, potrivit FMI. 

Până în martie 2021, potrivit autorităţilor britanice, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată. 

articolul original.

Atac armat în Africa de Sud. Opt persoane, împușcate în timp ce dansau la o petrecere aniversară

31 January 2023 at 08:04

Opt persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în timpul unui atac armat la o petrecere aniversară în orașul Gqeberha din provincia Eastern Cape, Africa de Sud.

Doi bărbați înarmați neidentificați „au împușcat la întâmplare oaspeții” care dansau la o petrecere aniversară, într-o casă din comuna Kwazakhele, au declarat oficiali ai poliției.

Vusumzi Sishuba, care își sărbătorea cei 51 de ani, se numără printre morți.

Până acum nu au fost făcute arestări, dar poliția a îndemnat publicul să ofere orice informații despre atac.

Familia lui Sishuba se află „într-o stare de șoc”, a declarat o rudă pentru agenția de presă Reuters, scrie BBC.

Citește și

"We will not rest until we find out what happened and who was responsible for [this] callous and cold-blooded attack on these unsuspecting victims."

Police are still looking for two gunmen suspected of killing 8 people in a mass shooting in South Africa.https://t.co/f6DzZuIYGy

— BBC News Africa (@BBCAfrica)
January 31, 2023

Cinci bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, au fost identificați drept victime ale atacului armat de duminică seara.

Aceste victime au fost ucise de criminali și nu ne vom odihni până când nu vom afla ce s-a întâmplat și cine a fost responsabil pentru [acest] atac cu sângeros asupra acestor victime”, a declarat Comisarul de Poliție din Eastern Cape, Nomtheleli Lillian Mene.

Motivul din spatele atacului este, în continuare, necunoscut.

Știm că toată lumea este supărată și ne-ar plăcea să răspundem rapid, dar solicităm puțin timp pentru a ne face treaba”, a spus un oficial din Poliție reporterilor din Gqeberha.

Africa de Sud are una dintre cele mai mari rate ale criminalității din lume, dar atacurile în masă sunt mai puțin frecvente. Anul trecut, țara a fost vizată de o serie de împușcături în baruri, care a dus la moartea a peste 20 de persoane. Acele atacuri armate sunt încă anchetate.

Sursa: BBC

Etichete: africa de sud, morti, atac armat,

Dată publicare: 31-01-2023 10:04

articolul original.

Franţa, acord cu Australia pentru furniza obuze armatei ucrainene

30 January 2023 at 20:33
image

Această furnizare de muniţie face parte din ”nivelul continuu al susţinerii pe care Franţa şi Australia o furnizează Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina este în măsură să rămână în conflict şi să-l vadă încheindu-se în condiţiile sale”, a declarat ministrul australian. Acest ajutor urmează să fie ”semnificativ” şi reprezintă un ”efort care va continua în timp”, a declarat la rândul său Lecornu, care a precizat că primele livrări sunt prevăute în primăvara lui 2023.

”Există capacităţi unice în Australia, iar Franţa şi Australia pot realiza anumite singerii cooperând” în vederea producerii de obuze, a declarat Marles.

Nexter urmează să producă obuzele, iar Australia să furnizeze praful de puşcă, a anunţat Lecornu, fără să ofere alte detalii.

Relațiile dintre Franța și Australia, problematice în ultimii ani

Cei doi miniştri ai Apărării s-au întâlnit împreună cu miniştrii de Externe francez Catherine Colonna şi australian Penny Wong, în contextul în care Franţa şi Australia caută să-şi relanseze cooperarea.

Relaţiile celor două ţări au fost dinamitate în 2021, când Canberra a abandonat un contract cu privire la subnmarine franţuzeşti în favoarea unor submarine americane şi a intrat într-o alianţă la Pacific, AUKUS, cu Statele Unite şi Regatul Unit.

Marles a salutat ”căldura personală între noi patru”, iar colegii săi au subliniat necesitatea ”reconstruirii” şi ”relansării” relaţiei francezo-australiene în alt fel.

Mai multe tipuri de piese de artilerie trimise de către aliaţii Ucrainei din Occident trag obuze de calibrul 155 de milimetri - inclusiv tunul francez de tip CAESAR, montat pe camion, obuzierul britanic de tip M777 şi tunul autopropulsat german de tip Panzerhaubitze 2000.

articolul original.

Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi avioane de luptă Ucrainei. Condiţiile stricte puse de Macron

30 January 2023 at 20:02
image

"La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean", a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

Premierul olandez a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei "nu este un tabu, dar ar fi un pas major"

În plus, Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei "nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu". "Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei "nu este un tabu, dar ar fi un pas major". Conform unor surse ucrainene citate de cotidianul The Kyiv Independent şi de site-ul Merkur.de, Polonia ar fi favorabilă transferului de avioane de vânătoare moderne în Ucraina, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Însă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

articolul original.

Macron, întrebat despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei: "În principiu, nimic nu este interzis"

30 January 2023 at 20:01
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse, a răspuns prudent că "nimic nu este interzis în principiu", relatează France Presse.

El a menţionat "criterii", înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o "cerere" trebuie să fie "formulată" de Ucraina, ca aceasta "să nu ducă la escaladare" şi "să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă" şi ca ea "să nu diminueze capacitatea armatei franceze", scrie Agerpres.

"Prin definiţie, nimic nu este exclus", a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii "nu fac astăzi această cerere".

Or, "în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz", a adăugat el, după ce indicase aceleaşi criterii pentru eventuala trimitere a tancurilor Leclerc.

"În funcţie de cererile care sunt formulate şi nu în funcţie de zvonuri care circulă" sunt luate deciziile, a mai subliniat şeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru întrevederi cu omologul Sebastien Lecornu.

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat la rândul său că "nu există tabu, dar că ar fi un mare pas" înainte dacă avioane de vânătoare sunt livrate Kievului.

Nici Ţările de Jos nu au primit pentru moment vreo cerere din partea Kievului în acest sens, a spus el, fiind de acord cu criteriile formulate de omologul său francez.

După mai multe săptămâni de ezitări, Berlinul a decis miercuri să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului.

Dar Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz duminică.

Sursa: Agerpres

Etichete: Ucraina, emmanuel macron, avioane de vanatoare,

Dată publicare: 30-01-2023 22:01

articolul original.
❌