ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Țări care au adoptat programul de patru zile lucrătoare pe săptămână

29 September 2022 at 11:46
image

În timpul Pandemiei de Covid-19 a reapărut discuția privind introducerea programului de lucru de patru zile pe săptămână, asta după ce, în anii trecuți mai multe companii au experimentat un program de muncă mai scurt.

Proiectul prevede ca angajații să lucreze patru zile pe săptămână, timp în care vor primi același salariu și vor avea parte de aceleași beneficii.

Marea Britanie testează programul de patru zile lucrătoare pe săptămână

În ianuarie 2022, cercetătorii de la universitățile Cambridge, Oxford și Boston College, alături de ONG-urile 4 Day Week Global și The 4 Day Week UK Campaign, și think tank-ul Autonomy, au dezvoltat un program pilot, pe o perioadă de șase luni, prin care invită companiile să treacă la patru zile de muncă pe săptămână.

Programul a început în luna iunie și la el au aderat aproximativ 30 de companii.

Potrivit reformei, angajați vor lucra 9,5 ore/zi în intervalul orar 9:00 - 18:30, de luni până joi.

În viitor, oficiali ar avea în vedere mărirea programului de lucru, de la 9 ore jumate, la 10.

Belgia

În iunie 2022, Coaliția guvernamentală belgiană a anunțat că a decis o reformare a legislației muncii, introducând, printre altele, posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile.

Prin această reformă, oficialii își propun să ofere un program mult mai flexibil, cu scopul de a crește rata de ocupare a forței de muncă la 80% până în 2030, față de nivelul actual de 70.6%.

Potrivit legislației, angajaților li se oferă posibilitatea de a alege programul de lucru de la o săptămână la alta. Prin urmare, angajații pot alege să lucreze 10 ore pe zi, timp de patru zile, beneficiind de o zi liberă în plus, sau să rămână la programul de 8 ore de muncă pe zi, timp de cinci zile pe săptămână.

Islanda

Între 2015 - 2019, companiile din Islanda au făcut un experiment privind scurtarea programului de lucru, de la cinci zile pe săptămână la patru. Experimentul presupunea ca angajații să aibă aceleași sarcini de lucru și să primească același salariu.

Potrivit angajatorilor, experimentul a fost un succes și i-a determinat pe majoritatea angajaților să lucreze patru zile pe săptămână în loc de cinci.

În ceea ce privește productivitatea muncii, angajatorii au spus că au observat îmbunătățiri.

Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, alături de Marea Britanie, a fost lansat un experiment prin care vor să reducă programul de lucru de muncă, de la cinci zile pe săptămână, la patru.

Experimentul se va desfășura pe o perioadă de șase luni și va funcționa după regula 100-80-100, care înseamnă că angajații vor primi același salariu pentru 80% din timpul petrecut la muncă, cu scopul de a obține 100% productivitate. 

Suedia 

În 2015 Suedia a fost gazda mai multor experimente care au dorit să măsoare impactul pe care l-ar avea un program de muncă mai scurt. Propunerea a fost să se treacă la zilele de lucru de șase ore în loc de opt ore, fără reducerea salariului.

Nu toată lumea a fost mulțumită de ideea de a cheltui bani pentru acest proces și, deși au fost înregistrate și unele succese, experimentul nu a fost reînnoit pentru o perioadă mai lungă. 

Germania

Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), Germania este printre țările în care angajații au un program redus de muncă, aceștia lucrând în medie 32,4 ore pe săptămână.

Cu toate acestea, sindicatele au cerut scurtarea programului de muncă.

Potrivit unui sondaj desfășurat de compania Forsa, 71% dintre angajații germani ar dori să lucreze patru zile pe săptămână.

În momentul de față, doar câteva start-up-uri experimentează programul de patru zile de muncă.

Japonia

Guvernul japonez a anunțat în 2021 că va adopta o legislație care să le ofere angajaților un echilibru între viața profesională și personală.

În acest context, mai mult companii nipone au anunțat că vor adopta programul de patru zile pe săptămână.

În 2019, Microsoft Japonia le-a dat liber angajaților în toate zilele de vineri din luna august ca un „concediu special plătit”. Această mișcare a dus la o creștere a productivității 40% și a dus la o muncă mai eficientă.

Spania

La începutul acestui an, Guvernul Spaniol a adoptat programul de lucru de patru zile pe săptămână.

Astfel, 200 de companii au implentat decizia guvernului și le-au propus angajaților să lucreze patru zile pe săptămână și să primească același salariu.

România

De o săptămâna de lucru mai scurtă s-ar putea bucura și angajații români. Potrivit unui proiect de lege, angajații ar putea să stabilească un acord cu angajatorii, prin care să lucreze patru zile pe săptămână, dar să aibă același număr de ore muncite pe săptămână.

Potrivit unui studiu desfășurat de o platformă de recrutare, 8 angajați români din 10 ar vrea să lucreze doar patru zile pe săptămână, dar se tem că programul de lucru s-ar putea mări de la 8 la 10 ore pe zi.

Aproape 71% dintre angajaţii participanți la studiu consideră că săptămâna de lucru de patru zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii pe care o desfășoară.

Cu toate acestea, 45% dintre angajți simt că, dacă va fi adoptat un astfel de program, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede”, potrivit agerpres.

Sursa: StirilePROTV

Dată publicare: 29-09-2022 14:46

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

O familie a trăit în casă cu un cadavru mumificat timp de 18 luni, refuzând să creadă că este mort. Chiar îl spăla frecvent

26 September 2022 at 19:23
image

O familie din India trăiește cu un cadavru în casă de 18 luni, refuzând să accepte că persoana respectivă este moartă.

Ba mai mult, rudele au curățat frecvent corpul cu soluție de curățare, deoarece refuzau să creadă că este mort, în ciuda faptului că persoana respectivă a decedat în urma unui atac de cord în Kanpur, Uttar Pradesh, India, conform Mirror. 

Bărbatul, cunoscut doar ca Vimlesh, a fost dus la spitalul Moti pe 19 aprilie anul trecut. Dar, în mod tragic, a murit două zile mai târziu din cauza unui atac de cord.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că i s-a prezentat un certificat de deces, familia a refuzat să creadă că Vimlesh era mort și, în schimb, credea că este în comă.

Oficialii de la Departamentul de Sănătate au încercat să intre în casă și au descoperit la ce au apelat aceștia pentru a conserva corpul. Ei au alertat apoi poliția.

Familia a folosit un produs de curățare pe pielea lui Vimlesh, care pare să fi oprit creșterea bacteriilor din organism - prevenind procesul de putrefacție. De asemenea, au ținut aerul condiționat pornit 24 de ore pe zi. Mai mult, rudele îi făceau celui decedat masaj cu ulei în mod regulat.

Oficialii au raportat că pielea lui Vimlesh a devenit neagră din cauza tratamentului neobișnuit – asemănând procesul cu cel efectuat pe mumii egiptene.

Sursa: Mirror

Etichete: india,

Dată publicare: 26-09-2022 22:24

articolul original.

Bărbat snopit în bătaie de soție cu o coadă de mătură, dintr-un motiv absolut șocant. Doar Poliția l-a scăpat

25 September 2022 at 14:00
image

O femeie de 23 de ani și-a luat la bătaie soțul cu coada de mătură, dintr-un motiv absolut neobișnuit. Polițiștii au intervenit ca să-l scape de consoarta agresivă, dar bărbatul a refuzat să depună plângere ori să ceară emiterea unui ordin de protecție.

Violențele au avut loc vineri, într-o gospodărie lin localitatea Ivăneasa, Bistrița. Femeia s-a înfuriat că soțul ei le-a dat de mâncare la animale fără să-i ceară încuviințarea, așa că l-a pus la punct cu o coadă de mătură.

Femeia și-a ieșit din minți, a luat o coadă de mătură și a început să-și lovească soțul, de față cu fetița lor de un an și jumate. Polițiștii, care au intervenit pentru aplanarea conflictului, o cercetează pentru violență în familie, arată publicația Bistrițeanul.

„Din primele date, un bărbat de 34 de ani, din localitate, ar fi fost agresat fizic de către soția acestuia în urma unui conflict spontan. În urma agresiunii bărbatul a refuzat transportul la spital, refuzând totodată și emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva femeii. Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de violența în familie”, a precizat Paul Rodilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Sursa: Bistriteanul

Etichete: batut, bistrita, coada de la matura,

Dată publicare: 25-09-2022 17:00

articolul original.

Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puțin la iarnă

22 September 2022 at 19:11

În contextul majorării cu 50% a prețului la gazele naturale în 2022 față de 2021, oamenii se gândesc la metode pentru a reduce costul facturii la gaz.

Sezonul rece se apropie cu pași repezi și tot mai mulți români sunt îngrijorați de factura la gaz.

Pentru cei care vor să-și reducă cheltuielile cu gazele naturale, prezentăm o serie de metode care se pot aplica cu ușurință și al căror efect se va vedea în valoarea facturii.

Consumul de gaze naturale poate fi redus prin câteva metode

Izolare termică

Un prim pas este evitarea risipirii căldurii. În acest sens, trebuie verificat dacă pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate corespunzător.

De asemenea, este important să se verifice dacă ușile și ferestrele sunt eficiente din punct de vedere energetic, adică nu pierd căldură.

Citește și

O altă metodă de a păstra căldura în interior este utilizarea de jaluzele sau de obloane exterioare.

Sisteme de încălzire moderne și eficiente

Potrivit unui studiu realizat în România, aproximativ 27% dintre centralele termice pe gaz sunt mai vechi de 10 ani, acesta fiind un factor important pentru creșterea facturilor la gaze.

Prin urmare, pentru a reduce valoarea facturii, este recomandat să se înlocuiască centralele vechi cu unele noi.

După achiziționarea unei centrale termice, este absolut necesar să se cumpere și un termostat de ambianță. Acesta trebuie setat pe două trepte de căldură, una pentru zi și cealaltă pentru noapte.

Potrivit specialiștilor, pe parcursul lunilor de iarnă, temperatura ideală pe timpul zilei este de 22 de grade Celsius și noaptea 19 grade.

Evitarea acoperirii caloriferelor cu perdele, draperii sau cu piese de mobilier, este un alt mod de a eficientiza consumul de energie calorică. Acoperirea caloriferelor poate genera pierderi de căldură de până la 15%.

Utilizarea unor tehnologii de recuperare a căldurii

În ultimii ani, tot mai mulți consumatori apelează la sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, datorită eficienței și costurilor mici la factura de gaz.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează astfel: aerul cald extras din casă este trecut prin filtre, iar acestea înmagazinează căldura din aer. Pe cealaltă parte, aerul rece de afară este captat, iar odată trecut prin filtre se combină cu căldura reciclată și se degajă în locuință.

Scurtarea dușului cu trei minute

Potrivit specialiștilor, dacă românii ar sta cu trei minute mai puțin la duș, ar putea economisi până la 115 lei de persoană pe an.

Câți bani poți economisi prin eficientizarea termică

Studiile au demonstrat că folosirea unui termostat de ambianță reduce cu până la 25% factura de gaz.

De asemenea, utilizarea unei centrale termice în condensare poate reduce consumul facturii de gaze cu până la 30%, iar într-un an se pot economisi aproximativ 1.000 de lei.

Izolarea termică a pereților și a ferestrelor poate reduce cu până la 50% costurile la încălzire.

Cum se calculează consumul de gaze

Factura de gaz este calculată în funcție de kilowați-oră (kWh), în timp ce consumul de gaz, înregistrat pe contor, este în metri cubi. 

Pentru a obține valoarea kWh trebuie înmulțit numărul de metri cubi (cel afișat de contor) cu puterea calorică superioară a gazului (PCS).

PCS reprezintă cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale. Aceasta este exprimată în kWh/mc și este afișată pe fiecare factură de către distribuitorul de gaz. Valoarea PCS poate varia în funcție de mai mulți factori, precum compoziția chimică a gazelor sau sursa de proveniență și diferă de la o lună la alta și de la un utilizator la altul.

Exemplu de calcul pentru a verifica consumul de kWh

Pentru a verifica consumul de kWh exprimat în metri cubi, primul pas este să scădem din indexul nou, indexul vechi.

Să presupunem că indexul nou este 3041 și indexul vechi este 3027. În acest caz am consumat 14 metri cubi.

Înmulțim mc (14) cu PCS (10,883, potrivit facturii), iar rezultatul va fi 152,362 kWh.

În continuare, înmulțim consumul de 152,362 kWh cu prețul unitar pe kWh, care, potrivit facturii, este 0,26050. Obținem astfel 39,69 lei, fară TVA.

Această sumă, respectiv 39,69 lei, se înmulțește cu 19% TVA și obținem 7.54 lei, valoare care se adună la prețul inițial și astfel ajungem la valoarea finală a facturii noastre: 47,23 lei.

Sursa: anre.ro

Etichete: facturi, gaze naturale,

Dată publicare: 22-09-2022 22:11

articolul original.

România exportă din ce în ce mai multă sare Europa Centrala și de Est. Din ce țări provin mojoritatea cererilor

22 September 2022 at 17:28

Sarea românească ajunge tot mai mult în țările din Europa Centrala și de Est, ca urmare a conflictului din Ucraina. În țara vecină, din cauza războiului, a fost închisă compania de profil, una dintre cele mai importante de pe continent.

Iar SALROM, societatea națională a sării, a umplut golul rămas pe piață.

În acest an, exporturile noastre au crescut semnificativ, către Ungaria, Slovacia, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova. Și producția livrată intern a sporit, ca urmare a sistării importurilor din Ucraina.

Până la război, Ucraina producea în fiecare an peste un milion și jumătate de tone de sare. Era unul dintre cei mai mari exportatori, în țările din Europa Centrală și de Est, la cele mai mici prețuri.

În primăvară, Regia Sării din Donbas - estul Ucrainei, a fost închisă. Din mare exportator, țara vecină a ajuns importator.

Citește și

În aceste condiții, SALROM, societatea națională a sării din România și-a sporit exporturile, cu 50%, față de anul trecut.

Dan Dobrea, director SALROM: „Societatea Națională a sării livrează în proporție de 100% necesarul de sare de drumuri pentru Ungaria, în proporție de peste 80% necesarul de sare pentru Slovacia. Avem contracte în derulare cu Austria. Avem cereri de ofertă din Polonia și din Moldova și Ucraina”.

Cantitativ și valoric, cele mai mari creșteri sunt către Austria, Republica Moldova, Slovacia. Apoi Ungaria, unde totalul exporturilor de sare va depăşi în acest an 27 de milioane de euro, cu zece mai mult decât în 2021.

Prof. Univ. Cristian Popescu, economist: „Pentru noi s-a deschis o nișă nouă. Capactățile noastre de producție permit o producție mai mare. Dar în ceea ce privește tehnologizarea minelor, crearea rețelelor de fructificare a producțiilor, de vânzare, aici suntem încă deficitari”.

România scoate și exportă sare din șase saline

România scoate și exportă sare din șase saline: Slănic Prahova, Praid, Ocna Dej, Ramnicu Vălcea, Târgu Ocna și Cacica. Peste tot, producția a crescut față de 2021.

La Târgu Ocna - Bacău, de pildă, se produce sare alimentară, industrială şi pentru sectorul zootehnic. De aici, pleacă spre toate continentele.

Iosif Țiba, director de producție: „Staţia de primire este prevăzută cu un grătar cu ochiuri de 40 pe 40, iar cu ajutorul unui escavator dotat cu un ciocan hidraulic sparg supragabariţii care trec prin ochiurile grătarului şî ajung în fluxul de măcinare”.

Iosif Țiba, director de producție: „Acesta este produsul finit este sare cu o granulaţie de la 0 la 8 mm granulaţie cerută pentru dezgheţarea drumurilor. Din această sare la suprafaţă printr-un proces de măcinare suplimentar realizăm celelalte produse din sare”.

Pe lângă exporturile sporite, și pe piață internă se livrează acum mai mult.

Din fondurile obținute, SALROM a început investiții în retehnologizarea exploatărilor. Societatea este deţinută în proporţie de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: romania, europa, sare,

Dată publicare: 22-09-2022 20:28

articolul original.

Unde își ascunseseră drogurile doi tineri prinși de un jandarm din Vâlcea

22 September 2022 at 13:06

Doi tineri din Râmnicu Vâlcea au au găsit o modalitate ingenioasă de a-și ascunde drogurile pe care le aveau asupra lor, dar au fost prinși în fapt de un jandarm aflat în timpul liber.

Jandarmul Florin Dăscălescu tocmai ieșise din turele de serviciu, miercuri după amiază, și se apropia, alături de soția lui, de blocul unde locuiește. În fața scării a observat un grup de tineri cu un comportament suspect, care încercau să ascundă ceva.

Pentru a nu-și expune soția niciunui pericol, a condus-o până acasă, apoi a coborât în fața blocului pentru a vedea ce fac tinerii. Cei doi băieți, cu vârstele de 21, respectiv 22 de ani, tocmai își „preparau” o țigară, relatează publicația Vocea Vâlcii.

În acel moment, maiorul Florin Dăscălescu s-a legitimat. Unul dintre ei a încercat să fugă, însă a fost oprit de jandarm. În sprijin i-a venit și un echipaj de jandarmi aflat în zonă.

În momentul în care a verificat lucrurile celor doi tineri, a găsit substanțe interzise pe care aceștia le ascunseseră în husa telefonului. În urma controlului corporal realizat de jandarmii vâlceni, au fost găsite asupra celor doi mai multe „cuie” și obiecte folosite la mărunțirea fragmentelor vegetale.”

Citește și

Pe numele celor doi tineri au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale, care au fost predate Biroului pentru Combaterea Crimei Organizate Vâlcea, pentru continuarea cercetărilor.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: droguri, Valcea, jandarmi,

Dată publicare: 22-09-2022 16:06

articolul original.

Calendar ortodox, 22 septembrie: Sfântul Teodosie de la Brazi

21 September 2022 at 13:33
image

Sfântul Teodosie de la Brazi este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an pe 22 septembrie.  

Fostul mitropolit al Moldovei, Teodosie, este cinstit de credincioși pentru viața sa plină de smerenie și pentru grija și dragostea față de lăcașurile sfinte.

Cine a fost Teodosie de la Brazi

Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în Vrancea, și a fost crescut cu evlavie și cu dragoste pentru slujbele bisericești.

La vârsta de 18 ani, Teodosie a fost tuns în monahism la Mănăstirea Bogdana. 

Datorită iubirii față de lăcașurile sfinte și cunoștințelor sale, Teodosie a fost numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana, iar mai târziu, în calitate de egumen, s-a ocupat de reconstrucția mănăstirii. În anul 1670, Teodosie a fost numit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Roman.

În anul 1674, mitropolitul Moldovei, Dosoftei, s-a retras în Polonia, împreună cu domnitorul Ştefan Petriceicu, iar țara a fost invadată de tătari și de turci. Pe tron a urcat atunci Dumitrașcu Cantacuzino. Acesta, văzând că țara nu avea un lider spiritual, le-a cerut arhiereilor să-și alegea un nou mitropolit, iar în funcție a fost pus Teodosie. 

După mai puțin de un an, în 1675, Teodosie a mers la domnitor și i-a cerut să elibereze țara de asupritori. Drept răspuns, Dumitrașcu Cantacuzino l-a dat jos de pe scaunul de mitropolit al Moldovei și l-a închis în Mănăstirea „Sfântul Sava”, din Iaşi.
După o perioadă de prizonierat, Teodosie a fost eliberat de mitropolitul Dosoftei și ulterior s-a retras în sudul Moldovei, stabilindu-se la Focșani. 

În perioada petrecută acolo, s-a ocupat de construirea Schitului Brazi.

În anul 1688 a fost răpit şi dus în Ţara Românească, unde, timp de 10 săptămâni, a stat în închisoare și a fost torturat de rudele lui Dumitrașcu Vodă, fostul domnitor al Moldovei. A reușit să scape și de aici și s-a întors în Moldova.

Restul vieții sale și-a dedicat-o ridicării de biserici și schituri în ținutul Vrancei.

Cum a murit Teodosie de la Brazi

În toamna anului 1694, tătarii au invadat din nou Moldova, iar Teodosie le-a căzut victimă. Pentru că a refuzat să dezvăluie locul în care își ținea averea adunată de-a lungul vieții, el a fost torturat și apoi decapitat. 
Trupul lui Teodosie a fost recuperat de mai mulți credincioși, care l-au îngropat în mare secret. În 1842, moaștele sale au fost descoperite și așezate în Schitul de la Brazi, lângă oraşul Panciu din Vrancea.
În 2003, Biserica Ortodoxă Română a decis canonizarea lui Teodosie.

Sursa: basilica.ro

Etichete: sarbatori, biserica ortodoxa romana,

Dată publicare: 21-09-2022 16:34

articolul original.

Heineken va opri producţia de bere la fabrica din Constanţa

20 September 2022 at 12:01
image

Heineken România a anunțat că intenţionează să-şi înceteze activitatea de producţie la fabrica din Constanţa și că probabil se va întâmpla în septembrie 2023.

“Suntem mândri de tradiția noastră în fabricarea berii, din Constanța, însă, fabrica a funcționat mult sub capacitate de câțiva ani. Este necesar să avem cea mai eficientă amprentă de producție pentru a asigura creșterea și investiții suplimentare, pe termen lung”, a transmis compania.

Heineken România va transfera, în timp, elemente ale capacităților de producție și ambalare ale fabricii din Constanța către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc și Ungheni.

„Vom continua, de asemenea, să investim semnificativ în cele trei fabrici rămase, pentru a ne susține ambiția de creștere și dezvoltare durabilă, păstrând o prezență puternică pe piața românească și în comunitățile în care activăm. Cunoaștem impactul pe care această decizie îl are asupra colegilor noștri din Constanța, ale căror muncă și dăruire le respectăm și le apreciem profund. În acest moment, ne concentrăm să îi sprijinim pe colegii noștri în mod corespunzător pe durata acestei tranziții”, au punctat reprezentanții companiei.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: bere, heineken,

Dată publicare: 20-09-2022 15:01

articolul original.

Cum să gătești cartofii în jumătate din timp. Trucul simplu

18 September 2022 at 10:11
image

Cartofii se pot găti în doar câteva minute. Iată care sunt pașii pentru a scurta timpul de lucru în bucătărie!

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-i spălați bine cu apă. După aceea, faceți multe găuri în jurul cartofilor cu o furculiță și acoperiți-i cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic.

Puneți-i în cuptorul cu microunde și setați-l la cea mai mare putere timp de 7-10 minute (dacă sunt mulți cartofi este mai bine să îi puneți în două reprize).

Și gata, veți obține cartofi delicioşi în jumătate din timp, dar la fel de moi și gustoşi. Un alt sfat este să puneți peste cartofii care încă fierb apă foarte rece. Astfel, ei se vor decoji practic singur, iar timpul de preparare va fi mult mai mic, potrivit Food Story.

Sursa: foodstory.ro

Etichete: mancare, cartofi, reteta,

Dată publicare: 18-09-2022 13:11

articolul original.

Medicii din Irlanda au scos din stomacul unei femei 50 de baterii AA și AAA

17 September 2022 at 08:17

Medicii din Irlanda au scos 50 de baterii din intestinul și stomacul unei femei, după ce aceasta le-a înghițit într-un aparent act de autovătămare deliberată.  

Femeia, în vârstă de 66 de ani, a fost tratată la Spitalul Universitar St. Vincent din Dublin după ce a ingerat inițial un „număr necunoscut” de baterii cilindrice, potrivit unui raport al acestui caz, publicat în Irish Medical Journal și citat de Live Science.

O radiografie a dezvăluit o multitudine de baterii în abdomenul ei, deși, din fericire, niciuna nu părea să-i obstrucționeze tractul gastrointestinal. De asemenea, nicio baterie nu prezenta semne de deteriorare structurală.

Echipa de tratament a adoptat inițial o abordare „conservatoare”, adică a observat pacientul îndeaproape, pentru a vedea dacă și câte baterii ar trece singure prin tractul gastro-intestinal. Într-o perioadă de o săptămână, ea a scos cinci baterii AA, dar radiografiile efectuate în următoarele trei săptămâni au arătat că marea majoritate a bateriilor nu au reușit să treacă prin corpul ei. În acest moment, pacientul se confruntă cu ”dureri abdominale difuze”, conform sursei citate.

Femeia a suferit apoi o laparotomie, în care chirurgii i-au făcut o incizie pentru a-i accesa cavitatea abdominală. Ei au descoperit că stomacul, tras în jos de greutatea bateriilor, s-a întins în zona de deasupra osului pubian. Echipa a tăiat apoi o mică gaură în stomac și a scos 46 de baterii din organ, atât baterii AA, cât și AAA.

Citește și

Patru baterii suplimentare, blocate în colon, au fost „trase” prin rect și îndepărtate prin anus - fapt care a adus numărul total de baterii ingerate la 55. O radiografie finală a confirmat apoi că tractul gastro-intestinal al femeii era în sfârșit liber, iar femeia și-a continuat „recuperarea fără evenimente”.

„Din câte știm, acesta este cazul cu cel mai mare număr raportat de baterii ingerate la un singur moment”, au scris medicii în raport.

Cele mai multe cazuri de ingestie de baterii - publicate în reviste medicale - descriu cazuri în care un copil a înghițit baterii mici, tip buton, notează raportul.

„Ingerarea deliberată a mai multor baterii AA mari ca formă de autovătămare deliberată este ceva neobișnuit”, au scris medicii.

Sursa: Live Science

Etichete: Irlanda, baterie, bizar,

Dată publicare: 17-09-2022 11:12

articolul original.

Ce culori preferă românii atunci când își cumpără autoturisme. Mașinile roșii sunt cel mai des implicate în accidente

16 September 2022 at 16:10
image

Pentru unii proprietari culoarea mașinii este foarte importantă și de multe ori reflectă chiar personalitatea șoferului.

Potrivit unui studiu global, românii își aleg mai mult mașini gri, poate și pentru a acoperi praful de pe drumuri, în timp ce australienii, de pildă, preferă mașinile albe. Culoarea contează și când vine vorba de accidente. Mașinile roșii sunt mai des implicate în coliziuni. Probabil că este o culoare preferată de şoferii mai „impulsivi”.

Deşi nu este un element important pentru siguranţă, putere, confort sau consum, culoarea contează mult în alegerea unei mașini.

Femeie: „Îmi e dragă culoarea roșie și pentru că pentru mine e așa mai veselă și îmi dă o stare bună.”

Bărbat: „Îmi place marea, îmi place cerul și e culoarea mea favorită albastră.Albastrul mă face să mă simt mai bine.”

Femeie: „Mi s-a părut foarte practică. Nu e nevoie să o spălăm foarte des și pentru oraș este foarte ok.”

Matas Buzelis, expert în domeniul auto și șeful departamentului de comunicare al carVertical: „Este ceva psihologic sau filozofic. Oamenii sunt diferiți. Așadar cei care nu vor să iasă mult în evidență, ei mereu o să aleagă culori mai tradiționale, cum ar fi negrul, argintiul, grâul, poate albul. Dar oamenii care vor atenție, ei de obicei aleg culori care nu pot fi ratate pe stradă. De exemplu, roșu sau galben sau mașini strălucitoare.”

De culoarea unei mașini poate depinde și gradul de siguranță al șoferilor sau al pasagerilor, potrivit unui studiu realizat de CarVertical.

Mașinile roșii au riscul cel mai mare de a fi implicate într-un accident. Realizatorii studiului spun că pasionații de viteză cumpără autoturisme sport care în general, au această culoare. Motivul principal pentru care se află în cap de listă. Maroul și negrul sunt de asemenea culori fruntașe, urmate de galben, albastru, alb și gri.

Costin Giurgea, realizator Superspeed: „Cred că pur și simplu persoanele care își cumpără mașini roșii sunt așa mai temperamentali și asta se vede și în stilul de condus.”

Cu toate că în ultima perioadă am văzut pe șosele mașini tot mai colorate, oamenii preferă grâul, albul sau negrul. Pe străzile din România cele mai populare mașini sunt cele gri, în jur de 3 milioane, albe, aproximativ 2 milioane urmate de cele albastre și negre, potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Potrivit studiului CarVertical există mai multe vehicule colorate în țările cu climă caldă, în comparație cu țările nordice.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: masini, autoturisme, culori,

Dată publicare: 16-09-2022 19:10

articolul original.

Craiova găzduiește Campionatul Mondial al câinilor de căutare-salvare. Un ciobănesc belgian, cel mai bătrân participant

16 September 2022 at 04:48

Cel mai buni salvatori necuvîntători din lume concurează, zilele acestea, la Campionatul Mondial al câinilor de căutare-salvare, la Craiova.

Peste 100 de exemplare de pe trei continente - Asia, America și Europa - se întrec pentru un loc pe podium.

Kappa - un ciobănesc belgian în vârstă de 11 ani - este cel mai bătrân participant. În cadrul concursului, s-a descurcat însă cu brio. Proba a presupus să găsească victime sub dărâmături.

Kappa nu este însă la prima competiție. Are și numeroase premii în palmares.

Stăpână câine: "A fost la mai multe competiții în Slovenia, Austria, acum doi ani la Paris, și tot timpul a obținut rezultate bune. Ne antrenăm de trei, patru ori pe săptămână".

Citește și

Pentru Ray însă, care are cinci ani, este primul concurs. Dar asta nu l-a împiedicat să descopere toate victimele.

Luca Telese, stăpân caine: "A găsit trei victime aici și am luat 187 de puncte. Noi îl dresăm în fiecare zi, avem rezultate bune zilnic și avem multe activități ca să-i îmbunătățim performanțele".

Concurenții - campioni europeni sau mondiali - ridică mult ștacheta la această ediție.

Patru probe grele pentru câini

Câinii trebuie să treacă prin mai multe probe: căutare la suprafață, căutare sub dărâmături, obediență și dexteritate.

Liviu Ionescu, președintele Comisiei Mondiale de Salvare a FCI: "Acest eveniment este privit cu foarte mare seriozitate, curiozitate. Lumea își dorește să vadă ce se întâmplă".

Acești câini sunt adevărați salvatori și în afara competiției.

Stătăpână câine: "Într-o zi o fetița a dispărut în tufișuri, nu o găsea nimeni și l-am lăsat să ocaute. A găsit fetița și a lătrat".

Campionatul Mondial al cainilor de salvare–căutare se va încheia duminică.

Sursa: Pro TV

Etichete: craiova,

Dată publicare: 16-09-2022 07:48

articolul original.

Prietenie fără limite dintre o vidră și o maimuță. Cum a reacționat gibonul

15 September 2022 at 05:31
image

Prietenia dintre animale nu are bariere - o demonstrează din plin o vidră și o maimuțică de la o gradină zoologică din Statele Unite.

Extrem de curioasă din fire, micuța vidră s-a gândit să facă o vizită în vecini, așa că a intrat în țarcul maimuțelor.

S-a apropiat de unul dintre gibonii care se relaxa pe crengile unui copac, și a început să-l examineze cu atenție. Maimuța nu s-a arătat deranjată deloc, ba, din contră, a lăsat-o pe vidră chiar să i se pună în brațe, la un moment dat.

Îngrijitorii de la zoo spun că nu este prima dată când observă interacțiuni de acest gen între specii diferite de animale, și cred că cele două, vidra și maimuța, au creat o legătură destul de strânsă, așa că cel mai probabil vidra îi va mai face vizite maimuței și de acum înainte.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: maimuta, vidra,

Dată publicare: 15-09-2022 08:31

articolul original.

„M-a amenințat că se face mare și că îmi dă cu toporul în cap. După 6 ani așa a făcut”. Caz tulburător la Visuri la Cheie

14 September 2022 at 20:09

O nouă familie, o nouă poveste emoționantă, o nouă casă renovată și un nou vis împlinit, miercuri, 14 septembrie, la Visuri la Cheie.

Dumitru Voicilaș are o familie minunată. Două fete frumoase, cuminți și studioase, și o soție care nu l-ar părăsi pentru nimic în lume. Pentru ele și-a dedicat întreaga viață, însă acum a ajuns în grija lor.

Destinul lui Mitică a fost schimbat acum șapte ani, odată cu întâmplarea unui eveniment tragic. Acesta a rămas paralizat de la gât în jos: „Șeful meu a angajat un puști din sat. L-am prins la furat. Trebuia să îl duc la poliție, dar nu am făcut-o fiindcă era mic. M-a amenințat că se face mare și mă omoară, că îmi dă cu toporul în cap. După șase ani, ne-am întâlnit și exact așa s-a întâmplat… și de atunci a început coșmarul vieții mele”, a povestit acesta cu lacrimi în ochi.

Suferința a fost cu atât mai mare cu cât tatăl lui Mitică a murit în urma unui infarct provocat de vestea cumplită.

Citește și

În ciuda dificultăților întâmpinate, Mitică își ia puterea de la copii: „N-am nici mâini, nici picioare. Mi-au rămas doar sufletul și copiii”.

„Tata m-a învățat să nu renunț niciodată. Lupți până câștigi!”, spune Ioana, una dintre fiicele acestuia.

Fațada casei e așa cum a visat Dumitru
 

Primii pași făcuți la etajul casei sale. Cum arată etajul

 

Sursa: StirilePROTV

Etichete: visuri la cheie,

Dată publicare: 14-09-2022 23:10

articolul original.

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO

14 September 2022 at 19:24

Conducerea unui azil de bătrâni a fost nevoit să își ceară scuze pentru că a angajat o stripteuză care să facă spectacol pentru vârstnici. Decizia a fost luată pentru a celebra festivalul recoltei din Taiwan.

Casa Veteranilor Taoyuan este o unitate administrată de stat, aflată în orașul Taoyuan. Azilul este destinat pensionarilor din armată, potrivit news.com.au.

Vedeți imaginile neobișnuite în galeria foto de mai sus.

Casa pentru pensionari a plătit-o pe femeia în lenjerie intimă pentru a distra cel puțin 12 seniori aflați în scaun cu rotile.

Personalul a spus că dorește să ridice moralul rezidenților infirmi, deoarece cele două sărbători anterioare festivalului de la mijlocul toamnei au fost anulate din cauza pandemiei.

Citește și

Unitatea a fost criticată în mediul online, după ce au apărut imagini în care o femeie își mângâie corpul în timp ce îi ghidează mâinile unui bunic spre sânii și picioarele ei.

Șefii caselor de îngrijire au emis o declarație prin care și-au cerut scuze după ce au apărut imagini de la petrecere. Ei au spus că „regretă profund” incidentul care a avut loc pe 7 septembrie, cu trei zile înainte de festivalul anual al recoltei din regiune.

Un purtător de cuvânt al azilului de bătrâni a spus că acțiunile stripteuzei au fost „prea entuziaste și înflăcărate”, adăugând că personalul va fi „mai precaut” atunci când planifică astfel de evenimente în viitor.

Ei au spus că a existat și un joc de bingo mai relaxat în sala de îngrijire. Acesta a fost urmat de karaoke înainte ca tânăra în haine revelatoare să fie adusă în sala principală.

Taoyuan Veterans Home in Taiwan hired a stripper for disabled veterans. Proving you can still get up even when confined to a to a wheelchair. ????????‍♂️ pic.twitter.com/eaPw7BNQQr

— Agifoe (@agifoe)
September 14, 2022

„Intenția evenimentului a fost de a distra locuitorii și de a-i face fericiți. Ne pare foarte rău pentru greșeala cauzată”, a spus purtătorul de cuvânt al azilului.

Festivalul Mid-Autumn este una dintre cele mai importante sărbători din cultura asiatică. În China, sărbătoarea este marcată de întâlniri, mulțumire pentru recolte și rugăciuni pentru noroc.

Evenimentul anual, care anul acesta a căzut sâmbătă, 10 septembrie, este cunoscut și sub denumirea de Festivalul Lunii.

×
Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 1

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 2

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 3

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 4

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 5

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 6

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 7

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 8

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 9

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 10

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 11

Profimedia

Un azil de bătrâni a adus o stripteuză pentru rezidenți. Cum au reacționat pensionarii. FOTO - Imaginea 12

Profimedia

Sursa: News.com.au

Etichete: taiwan, azil de batrani, stripteuze,

Dată publicare: 14-09-2022 22:24

articolul original.

Șobolani de mărimea unor iepuri vor invada casele britanicilor în perioada următoare

14 September 2022 at 17:10
image

Pe măsură ce temperatura din Marea Britanie începe să scadă, experții au avertizat că locuințele ar putea fi în curând afectate de șobolani de mărimea iepurilor care vor căuta hrană și căldură.

Experții au avertizat oamenii din Marea Britanie că șobolanii ar putea fi observați în curând în case și grădinile din întreaga țară, conform Daily Star.

Asta s-ar putea întâmpla pentru că după o vară călduroasă și cu hrană din abundență, acești șobolani au devenit de dimensiuni colosale și vor căuta adăpost de frig, pentru că pe măsură ce temperatura scade, scad și sursele de hrană ale viețuitoarelor.

Chris Bonnett, fondatorul Gardening Express, le-a transmis oamenilor înceapă pregătirea pentru acest lucru, și anume protejarea caselor și a grădinilor. El a sfătuit oamenii să așeze capcane pentru șobolani și să își curețe curțile de gunoaie și resturi care ar putea să îi atragă.

Astfel, oamenii trebuie să evite să hrănească păsările în această perioadă pentru a nu rămâne resturi în curți. Cei care au magazii trebuie să se asigure că nu există găuri prin care rozătoarele pot intra. De asemenea, hrana pentru animalele domestice nu trebuie depozitată în aceste magazii decât dacă este pusă în coș sau în găleți.

Sursa: Daily Star

Etichete: sobolani,

Dată publicare: 14-09-2022 20:10

articolul original.

OZN-ul de la Timișoara devine unul din punctele de atracție ale orașului

14 September 2022 at 07:18

OZN-ul de la Timișoara, așa cum este cunoscută o clădire istorică din oraș, a fost reabilitat. A devenit Muzeul Apei din oraș, iar ansamblul a fost reamenajat aproape în totalitate pentru a primi vizitatori.

Principala clădire, care seamănă cu o farfurie zburătoare, monument de arhitectură industrială, a fost construită de arhitectul Székely László şi adăpostea sistemul de forare din uzina de apă.

Un alt imobil era folosit pentru filtrarea apei potabile, iar în cea de-a treia clădire se găseau pompele cu ajutorul cărora apa era distribuită în reţeaua oraşului, relatează Opinia Timișoarei.


Devenită noul Muzeu al Apei de la Timişoara, vechea uzina de pe Calea Urseni şi-a schimbat înfăţişarea şi şi va intra în circuitul turistic, devenind unul dintre punctele de atracţie ale oraşului, la aceasta contribuind și OZN-ul de la Timișoara.

În acest moment, lucrările de reamenajare a întregului spaţiu şi de transformare în muzeu au ajuns la 90%, transmit reprezentanţii Aquatim, care au asigurat finanţarea pentru acest obiectiv.

Citește și

A fost reabilitată şi clădirea sub formă de farfurie zburătoare, care are un nou acoperiş, însă şi interiorul imobilului a fost zugrăvit complet, iar instalaţiile revopsite. În afara clădirii au fost amenajate bazine decorative.

În parcul din jurul Uzinei a fost ridicată o clădire din beton şi sticlă, un pavilion de primire, ce serveşte drept spaţiu expoziţional.

De asemenea, au fost amenajate aleile din parcul vechii Uzine de Apă de la Urseni.

Uzina de la Urseni a fost construită între anii 1911 şi 1912, dată în folosinţă doi ani mai târziu, iar în prezent nu mai este în exploatare.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: timisoara, OZN, muzeu,

Dată publicare: 14-09-2022 10:18

articolul original.

Cum este descrisă intersecția dintre DIGITAL si OOH in 2022

13 September 2022 at 10:35
image

PRO TV și Phoenix Media au încheiat un parteneriat pentru difuzarea conținutului digital în afara ecranelor tradiționale. Campaniile de pe net se vor regăsi și în exterior, în media cunoscută ca OOH - out of home advertising.

Este un pas major, pentru că Phoenix Media este una din primele firme de advertising care a înlocuit panourile clasice exterioare cu ecranele digitale de mari dimensiuni. În acest fel, conținutul clientului poate rula imediat, fără să fie nevoie de tipărirea unor afișe ori bannere, iar conținutul static a fost înlocuit de imagini.

Este un moment de cotitură în industria reclamei, cu beneficii în companiile care produc conținut digital, a explicat Andrei Bereandă, șeful Diviziei Digital din PROTV.

Andrei Bereandă, Head of Digital, PROTV: „Cred foarte tare că în momentul acesta digital nu se mai rezumă doar la mediile clasice pe care le cunoaștem - site-uri, social media, platforme VOD -  și atunci vine natural să cauți userii și oamenii acolo unde sunt ei. Cred că petrecem foarte mult timp în mașini, mult timp pe stradă, sunt foarte mulți oameni care merg cu bicicleta, și de aceea Digital OOH ajută să ajungi la oameni, acolo unde sunt ei .”

De ce parteneriatul cu Phoenix Media pe această temă?

Andrei Bereandă, Head of Digital, PROTV: „Am spus și în speech mai devreme, pe lângă Dio Boacă, (manager Phoenix Media n.r.) toată echipa din spatele Phoenix Media are inovația asta în sânge, toată lumea își dorește să iasă din standardele clasice de OOH, și , cumva, în momentul în care aveam aceste propuneri și ne-am întâlnit, mi-am dat seama că sunt foarte multe similitudini între noi și ei . Și de aici primul proiect pe care îl facem împreună, pentru că nu cred că ne vom opri aici, cred foarte tare că în momentul în care noi oferim servicii 360 pentru clienți, lucrurile sunt complementare foarte mult cu ei, dar și cu alți parteneri, suntem deschiși la orice propunere.”

Cât de important este ca agențiile de media și clienții să testeze această nouă soluție?

Andrei Bereandă, Head of Digital, PROTV: „Cred că a testa e cel mai important . În principiu, nu cred că există oameni, mai ales în zona de digital, care să le cunoască pe toate, și atunci dacă nu testezi, nu ai cum să-ți dai seama dacă ceva merge sau nu. Chiar dacă afli că cineva a testat în UK sau în Polonia și tu testezi soluția asta în România, nu înseamnă că în România o să dea aceleași rezultate. De asta e important să testezi, să setezi foarte mult obiectivele acelei campanii, ce anume vrei, să tragi linie și să analizezi ce s-a întâmplat și apoi să ai zona asta de learning, cum testezi în viitor, pentru că perioada de testare nu ține numai o lună sau două, cred că e un proces pe o perioadă foarte îndelungată.”

Sursa: StirilePROTV

Etichete: protv, digital,

Dată publicare: 13-09-2022 13:35

articolul original.

Opera Iași a deschis cea de-a 66-a stagiune. Mii de oameni s-au bucurat de un concert superb în aer liber

13 September 2022 at 05:52

Spectacol de sunet şi lumină la Iași. Mii de oameni s-au bucurat de fastuoasa gală de deschidere a celei de a 66-a stagiuni a Operei Naţionale.

Deși a plouat puternic înainte de începerea spectacolului, publicul s-a bucurat de un superb concert în aer liber. Iar la finalul programului artistic a urmat și un foc de artificii.

Deschiderea stagiunii Operei Naționale din Iași a adunat pe esplanada Palatului Culturii aproape 2.000 de oameni. Canțoneta „Granada” de Augustin Lara și Aria „Toreadorului” din opera "Carmen" au fost câteva dintre piesele care au încântat publicul timp de doua ore. Orchestra a fost coordonata de celebrul dirijor Jin Wang.

Celia Costea, soprană: „E mai greu de cântat în aer liber, trebuie să folosim și microfoane și, din păcate, vremea nu a ținut cu noi. Publicul este numeros. Ne bucurăm foarte mult pentru că s-a muncit foarte mult pentru această gală”.

Pe scena au urcat 22 de artişti ai Operei din Iaşi, dar şi invitaţi speciali. Dar surpriza serii a fost Noemi, elevă în clasa a XI-a, care a debutat ca solistă la numai 18 ani.

Citește și

Noemi Onucu, soprană: „Înseamnă foarte mult studiu, înseamna să îți placă ceea ce faci și să fii dăruit întru totul. Am studiat în continuu cât am știut că este potrivit ca sa îmi exersez vocea. A fi pe scenă aici înseamnă mai mult decât a cânta aici, înseamnă a fi prezent într-un loc în care cu adevărat te simți acasă”.

Toate spectacolele Operei din Iași, câte șapte în fiecare lună, se joacă cu casa închisă. Peste 50.000 de bilete se vând în fiecare stagiune.

Andrei Fermeșanu, manager Opera Națională Iași: „Promite spectacole de foarte bună calitate, cu invitați de prim rang. Și invitații noștri regasesc un public pe cât de călduros, pe atât de entuziat și, în același timp, obiectiv, critic”.

Spectacolul s-a încheiat în aplauzele publicului, cu un foc de artificii, pe „Marşul triumfal" din opera Aida, semnată de Giuseppe Verdi. În luna octombrie, în debutul stagiunii, pe scena Operei va avea loc premiera baletului "Romeo și Julieta", de Serghei Prokofiev.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: iași, opera iasi,

Dată publicare: 13-09-2022 08:52

articolul original.
❌