ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

„Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

1 February 2023 at 07:25
By: M.Ex.

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, prezintă joi, 2 februarie, de la ora 14.00, lansarea volumului „Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, o carte care luminează un destin topit în muzică, destinul brașoveanului Șerban Lupu, muzicianul complet de talie internațională.
Cititorul poate descoperi atât omul, cât și violonistul care își trăiește incandescent amintirile, știe să povestească fără patetism despre experiențe și oameni care i-au marcat viața, despre ingredientele succesului, despre misterul muzicii, despre renunțări și efort. Toate având un numitor comun: creativitate, libertate de gândire, cultură, talent. O perspectivă captivantă asupra vieții.
Evenimentul va fi completat cu prezentarea publică a Marelui Arbore Genealogic al Familiei Rațiu de Noșlac realizat de Ioan Gheorghe Rațiu, familie din care face parte și marele violonist.

Articolul precedent
articolul original.

Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș

1 February 2023 at 07:11
By: M.Ex.
Foto: Serviciul Salvamont Brașov

Având în vedere observațiile și măsurătorile nivometeorologice realizate de ANM, condițiile meteorologice precum și stratul de zăpădă depus în ultima perioadă, salvamontiștii recomandă iubitorilor de munte să evite deplasarea pe traseul Victoria – Viștea Mare – Vf. Moldoveanu. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov, au desfășurat marți o acțiune de patrulare preventivă în Munții Făgăraș și au montat indicatoarele cu “PERICOL DE AVALANȘĂ”, potrivit Monitorul de Făgăraș.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

„RE:IMAGINE BRAȘOV”: Muzeul de Artă Brașov se transformă în atelier de creație pentru 5 artiști

1 February 2023 at 06:31
By: M.Ex.

l „RE:IMAGINE BRAȘOV” – Artiști brașoveni contemporani propun un Brașov reimaginat într-un eveniment artistic și muzical la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Depoul de Artă Urbană organizează un eveniment artistic și muzical, având Brașovul în prim-plan vineri, 3 februarie, începând cu ora 17. Vineri, Muzeul de Artă Brașov se va transforma în atelier de creație live pentru artiștii: Anda Ansheen, Corina Drăgan, Ana-Maria Gălețeanu, Agata Secelean și Alice Zigman. Radu Croitoru va completa atmosfera cu inconfundabilul sunet de violoncel.
Muzeul de Artă Brașov îi provoacă pe artiștii contemporani brașoveni să creeze noi opere artistice inspirate din fotografiile prezentate în cadrul expoziției „Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, precum și de clădiri emblematice ale orașului, în timp ce publicul va avea acces la procesul de creație desfășurat în muzeu.
Proiectul urmărește aducerea în contemporaneitate a patrimoniului arhitectural care definește Brașovul prin lucrările artiștilor care trăiesc și creează în acest oraș. Evenimentul le oferă vizitatorilor șansa să descopere procesul de creație al artiștilor contemporani brașoveni, să interacționeze cu aceștia și să descopere mai multe despre istoria clădirilor emblematice care vor fi recreate de artiștii contemporani prin intermediul expoziției.
Accesul la eveniment este gratuit.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

FC Brașov a început antrenamentele în Antalya! Așteptările lui Dan Alexa: „Important este să ne găsim ritmul“

1 February 2023 at 06:13
By: M.Ex.

FC Brașov a ajuns luni în Antalya, iar seara Dan Alexa a condus primul antrenament din acest stagiu de pregătire. Antrenorul brașovenilor se declară mulțumit de condițiile de pregătire de care echipa are parte în Antalya. Brașovenii se antrenează la o bază de pregătire din apropierea hotelului, locație unde se antrenează și Concordia Chiajna. „Chiar sunt mulțumit de terenurile pe care le avem la dispoziție. Am început cu antrenamente fizice, dar, bineînțeles, că lucrăm și cu mingea. Chiar mie groază când mă gândesc ce vom face la întoarcerea în țară, ținând cont de vremea nefavorabilă de la Brașov “, a spus Alexa.

Ce spune Alexa de noii veniți, Boboc și Florică

Referitor la Robert Boboc și Luca Florică, ultimii doi jucători ajunși la FC Brașov, tehnicianul are mare încredere că aceștia pot ajuta echipa. „Boboc este un jucător experimentat, iar Florică a jucat foarte bine la Progresul Spartac și cred că ne poate ajuta și ca under“, a mai spus Alexa, care se confruntă în Antalya și cu primele probleme medicale în lot. Cociș și Florică au acuzat probleme medicale, primul acuzând dureri la spate, iar Florică are probleme musculare. Cei doi au fost menajați la antrenamentele de marți.

„Să ne găsim ritmul“

Dan Alexa spune că în primele două jocuri de pregătire le va acorda minute tuturor jucătorilor din lot. „Nu voi pune preț pe rezultate, important este să ne găsim ritmul. Primele jocuri sunt și cele mai dificile, de acomodare și sper ca jucătorii noi veniți să înțeleagă cerințele pe care le am de la ei. În primele două jocuri de pregătire le voi da minute tuturor jucătorilor “, a spus Alexa. Altfel, marți seara, în cantonament a fost sărbătorit secundul Ștefan Grigorie, cel care a împlinit 41 de ani.

Patru amicale în Turcia pentru FC Brașov

În Turcia, echipa lui Dan Alexa are perfectate patru jocuri de pregătire, pe 2 februarie cu Șahtior Karagandy (Kazahstan), pe 5 februarie cu BK Fremad Amager (Danemarca), pe 7 februarie cu Tuzla City (Bosnia-Herțegovina) și pe 9 februarie cu Dinamo Kiev U21 (Ucraina). În țară, în prima parte a pregătirii, FC Brașov s-a impus cu 2-1 în amicalul cu Sepsi OSK 2 (Liga 3), iar testul cu Olimpic Zărnești, programat în weekendul trecut, a fost anulat din cauza condițiilor meteo.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Tudor Chirilă îi felicită pe brașoveni pentru victorie: au impus regulament pentru salvarea dealurilor

31 January 2023 at 18:39
By: M.Ex.

Felicitări cetățenilor Brașovului! Este mesajul lui Tudor Chirilă, artistul, dar și activistul civic recunoscut pentru atitudine și verticalitate. El i-a felicitat, printr-o postare pe facebook, pe brașoveni pentru victoria obținută în impunerea unui regulament care să salveze dealurile orașului de construcții. Tudor Chirilă și-a însosit mesajul cu postarea lui Radu Hosu pe această temă:

Ce credeți? „Războiul” de la Brașov a fost câștigat de cetățeni!
Regulamentul pentru construcții în pantă – adică cele care protejează dealurile din Brașov, a trecut, după ce de 2 ori a fost picat de majoritatea potrivnică primarului Allen Coliban și după toate amenințările și hărțuirile la adresa viceprimarului Flavia Boghiu, doar pentru că au fost peste 100 de cetățeni în sală și o prezență record online!
Cum spunea viceprimarul Flavia Boghiu – „Puterea celor mulți împotriva șmecherilor” – a câștigat! Acest regulament are efecte doar în viitor, prin urmare, ceea ce în trecut a fost aprobat de fosta administrație ca început de construcție (inclusiv cerere de urbanism) nu intră sub incidența acestui set nou de reglementări.
Asta e frumusețea democrației, atunci când cetățenii se implică! Faceți la fel și în orașele voastre, în municipiile voastre! După cum o spun de când am început rezumatele de noapte legate de războiul din Ucraina: păsarea față de cel de lângă tine, informarea și implicarea, duc la progresul societății. Ignorarea, la regres.
Aceasta este victoria celor mulți și care de prea de multe ori sunt fără de voce! Felicitări! victoria

Articolul precedent
articolul original.

PSD-înțelept! PNL-de căruță! Consiliul Local a aprobat regulamentul privind construcțiile de pe dealurile Brașovului

31 January 2023 at 17:34
By: M.Ex.

Consiliul Local a aprobat Reglementările privind construcțiile în pantă, cu ajutorul consilierilor locali USR și PSD. Cei ai PNL, conduși absolut fără decență de viceprimarul Sebastian Rusu, s-au abținiut, cu prezentarea unor motive absolut puerile, mai ales prin consiliera locală Pamela Diaconu. Care a părut desprinsă din ”Pe aripile vântului”, când la cinematograf rula ”Gladiator” !!!Cei 4 consilieri locali PSD din Consiliul Local Brașov, spre deosebire de cei 10 ai PNL, au înțeles că interesul brașovenilor este mai important decât interesul de partid, astfel încât au votat pentru a bloca acele construcții aberante, plănuite pe dealurile Brașovului !
Înainte de aprobarea proiectului, câteva zeci de cetățeni, parlamentari, consilieri locali, reprezentanți ai executivului, avocați și dezvoltatori au luat cuvântul pentru a își exprima punctul de vedere cu privire la acest document. Scopul acestui document este de a clarifica modul în care se va putea construi pe dealurile Brașovului,

,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm”

În ședința de astăzi, Consiliu Local, cu ajutorul consilierilor locali PSD ( cei ai USR erau clar de partea acestui proiect iar cei PNL erau ”la comandă”) a aprobat hotărârea privind „Reglementările Juridice și Tehnice cu privire la întocmirea Documentațiilor de Urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă”, prin care este clarificat modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți, terenuri în pantă. Obiectivul acestor reguli este de a reduce la minim impactul construcțiilor asupra cadrului natural, prin crearea unui mecanism de control al transformării peisajului local.
,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm. Rolul municipalității este de a se asigura că reglementările pe care le impune au în vedere atât cadrul natural, cât și specificul orașului. Tocmai de aceea am elaborat acest set de reguli privind construcțiile în pantă, pentru a ne asigura că aberațiile urbanistice de până acum nu se vor repeta. Vrem să fim siguri că brașovenii se pot bucura de dealurile din centrul orașului și că oricine va construi acolo va respecta reguli de bun simț privind felul în care trebuie construit. Acesta este punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cel mai mare interes. Le mulțumesc tuturor celor care au urmărit dezbaterea și au fost prezenți. Este un punct cu privire la felul în care se va dezvolta Brașovul, între ce limite și în ce condiții în zona de pantă, în zona dealurilor. Este o nevoie reală de a clarifica aceste aspecte, cu privire la felul în care calculăm gabaritul, dimensiunea unor clădiri din această zonă, o nevoie identificată și pe un istoric al construcțiilor, cu care Brașovul s-a confruntat în ultimul deceniu și chiar mai mult, în ultimii 15 ani”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodată, primarul a ținut să sublinieze importanța implicării cetățenilor în aprobarea acestui act normativ, cetățeni care s-au implicat activ sacrificând-și timpul și energia pentru binele comunității, fie prin participarea la dezbaterile publice, la ședințele de consiliu local, organizând petiții publice și susținând, atât în mod direct, cât și pe rețelele de socializare, dreptul brașovenilor de a își proteja patrimoniul natural.

Principalele prevederi și efecte ale noului regulament

Rolul acestui document este de a explica condițiile în care trebuie elaborate viitoarele documentații de urbanism, astfel că acest proiect de hotărâre a beneficiat de dezbateri ample pentru a clarifica importanța acestor reglementări, oportunitatea și legalitatea lui.
Prin acest document se urmărește, în primul rând, accentuarea importanței etapei de analiză premergătoare demarării proiectelor de construire, necesară pentru evaluarea cât mai obiectivă a intervențiilor viitoare și a gradului de integrare în specificul local. Sunt precizate clar criterii de analiză și evaluare pentru viitoarele investiții din „zonele sensibile”, dar și o metodologie de analiză.
Reamintim că proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice în luna septembrie, perioadă în care s-au primit mai multe propuneri, parte dintre ele fiind integrate în proiectul de hotărâre. Ulterior, proiectul de hotărâre a fost propus în ședințele de Consiliu Local din lunile noiembrie și decembrie, dar nu a fost aprobat, deoarece majoritatea consilierilor s-au abținut de la vot, astfel că documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Care sunt principalele prevederi și efecte ale noului act normativ?

La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

Ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%

În plus, proiectul de regulament introduce o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcții și amenajări și a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălțimii maxime a unei construcții; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanța între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul și conformarea volumetrică; spațiile plantate și împrejmuirile.
Conform propunerii de regulament, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
De asemenea, ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi și ea de minimum 25% din suprafața parcelei.

Regulamentul stabilește înălțimea clădirilor

Și în ce privește înălțimea clădirilor, documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură numărul de niveluri este de P+2, iar din partea opusă să fie P+5, diferența fiind până acum încadrată ca „nivel subteran“. Conform noului regulament, se consideră nivel suprateran orice nivel care are cel puțin o fațadă vizibilă pe cel puțin jumătate din suprafața acesteia. În același timp, se interzice reducerea vizibilității fațadei unui nivel prin amenajări ulterioare care nu urmăresc configurația terenului natural, cu scopul încadrării acestuia ca nivel subteran.
O altă prevedere importantă este cea care vizează locuințele colective. Pentru a se evita situațiile în care pe aceste terenuri se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat la maxim șase.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Consiliul Copiilor Brașoveni și-a prezentat propunerile de completare a proiectului de buget 2023

31 January 2023 at 17:19
By: M.Ex.

Cei 20 de copii, membri ai Consiliului Copiilor Brașoveni, și-au prezentat în fața consilierilor locali cele 8 propuneri care vor face ca Brașovul să fie un oraș mai prietenos cu copii. Consiliul Copiilor Brașoveni este un proiect derulat de municipalitate împreună cu UNICEF pentru ca Brașovul să devină ,,Localitate Prietenă a Copiilor” –

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de astăzi, 31 ianuarie, reprezentanții Consiliului Copiilor Brașoveni le-au prezentat consilierilor locali propunerile acestei structuri consultative, formate exclusiv din copii, de completare a proiectului de buget, ce va fi dezbătut în ședința din data de 2 februarie 2022. Cele 8 propuneri prezentate astăzi au ca scop transformarea Brașovului într-un model de oraș prietenos cu copiii.

,,Consiliul Local al Copiilor Brașov înseamnă pentru noi implicare, înseamnă reprezentare. Este o șansă să ne facem vocea auzită și să ne implicăm ca și tineri cetățeni ai Brașovului și să facem o diferență. Noi vom fi acum vocea copiilor din Brașov, tuturor copiilor din Brașov și ne vom consulta cu ei, vom merge, vom asista la anumite discuții cu ei și astfel vom reuși să le identificăm problemele și să le aducem aici, la Consiliu, pentru a reuși să le rezolvăm. De exemplu, am venit cu o propunere care vizează locurile de joacă incluzive din Brașov, adică dotarea locurilor de joacă deja existente din Brașov cu echipamente pentru copiii care au dizabilități, echipamente care să le permită să se joace cu copiii tipici și să se simtă în largul lor acolo. Venim, de asemenea, cu propuneri pentru dotarea școlilor din Brașov cu echipamente cum ar fi laboratoare de informatică, săli de sport, pentru a asigura condiții egale de învățământ pentru toți elevii din Brașov. Și mai venim și cu o propunere: să existe un centru stomatologic în Brașov, cel puțin într-o școală unde se identifică mai mulți copii vulnerabili, întrucât aceștia nu își permit să meargă la un cabinet de stomatologie și acolo să aibă cumva un loc unde să se ducă gratuit și să beneficieze de aceste servicii. Toate aceste propuneri și proiecte pe care noi le-am redactat împreună au fost făcute pe baza nevoilor pe care le-am identificat pentru copiii din municipiul Brașov, prin activitățile la care noi am participat ca și consilieri“, au declarat Alexia și Horia, cei doi reprezentanți ai Consiliului Copiilor Brașoveni, prezenți în ședința de astăzi.

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni, ca urmare a nevoilor identificate în comunitate, sunt:
* Dotarea școlilor din municipiul Brașov cu laboratoare și săli de sport în vederea
asigurării accesului la servicii educaționale în condiții de egalitate pentru toți copiii;
* Înnoirea / creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură;
* Accesibilizarea și adaptarea mediului fizic al unităților de învățământ și al altor spații cu rol educativ pentru facilitarea accesului elevilor cu dizabilități;
* Locuri de joacă incluzive: dotarea parcurilor existente cu ansambluri de joacă și echipamente adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități;
* Înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc pe strada Carierei;
* Înființarea unor cluburi de robotică, cinematografie și finanțarea activităților desfășurate de astea, precum și susținerea copiilor care participă la concursuri naționale și internaționale;
* Înființarea unui Centru Multifuncțional pentru Tineri – o alternativă de petrecere a timpului liber, studiu în echipă, activități cultural – educative etc;
* Înființarea unor cabinete stomatologice școlare, în școlile în care sunt preponderenți, copiii care provin din familii vulnerabile.

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget”

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov, tinerii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget. Acest demers este parte din activitățile pe care Consiliul Local al Copiilor brașoveni le desfășoară. Este un proiect care a început deja de anul trecut, iar propunerile pentru bugetul pe anul 2023 cu care au venit copiii astăzi în fața Consiliului Local vin în urma unor analize, vin în urma unor documentări pe teren pe care aceștia le-au făcut, a unor analize privind nevoile copiilor din municipiul Brașov și pe care le aduc către consilierii locali, pentru a fi incluse în proiectul de buget pe 2023. Atunci când discutăm despre felul în care funcționează și se dezvoltă orașul nostru, nu putem să scoatem din discuție generațiile viitoare. Atât acum, pentru ei, din rolul de copii, de tineri, cât și pentru cum va fi orașul pentru ei ca adulți. De aceea este normal să-i includem în procesul de luare a deciziilor. Mă bucur să văd că avem în Brașov tineri implicați, care pot să pună bazele unei comunități incluzive, unei comunități sănătoase și ei să devină la rândul lor cetățeni implicați în funcționarea orașului lor” a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși

Reamintim că, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care își doresc să fie implicați, care sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de alți copii din comunitățile lor.
Acest consiliu a fost constituit ca urmare a parteneriatului dintre municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“, și a fost aprobat prin H.C.L. nr. 640/2022.
Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși în urma unui proces de selecție la care au participat 134 de copii, pe baza unor criterii care să asigure atât reprezentarea, cât și capacitatea și dorința lor de implicare și de înțelegere a „treburilor publice“. Ei sunt elevi la următoarele unități de învățământ: școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu.

Ce sunt „Localitățile Prietene ale Copiilor“

O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În practică este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.
Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.
Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România (Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca din județul Bacău și municipiul Brașov).
În acest sens s-a semnat, la Brașov, în data de 23 iulie 2021, „Memorandumul de înțelegere între municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România“.
Municipiul Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov participă în calitate de parteneri, în colaborare cu UNICEF România, la proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, potrivit HCL nr. 324/2021. Costul total al proiectului este de 3.015.367 lei, fonduri integral nerambursabile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

13 percheziții la persoane care dețineau ilegal arme. Un bărbat a fost prins când vindea ilegal arme letale

31 January 2023 at 17:05
By: M.Ex.

13 percheziții domiciliare la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” făcute de Polițiștii Serviciului Investigații Criminale Brașov, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale. Oamenii legii au surprins în flagrant delict un bărbat care ar fi oferit spre vânzare, ilegal, arme letale.

La nivelul structurii de investigații criminale din Brașov, s-a constituit un dosar penal, în care, în colaborare cu Serviciul Arme, Explizivi și Substanțe Periculoase, s-a constatat existența indiciilor că anumite persoane dețin și confecționează în mod ilegal arme de foc letale, acestea putând fi folosite la săvârșirea de activități infracționale.

Investigațiile au arătat că armele letale ar fi fost comercializate de un bărbat care le-ar fi procurat de la alte persoane, acestea din urmă confecționându-le și ansamblându-le artizanal, din diferite componente ce proveneau de la alte arme de foc.

Cercetările efectuate și materialul probator au dus la prinderea în flagrant delict astăzi, 31 ianuarie 2023, a unui bărbat, de 36 de ani, din orașul Zărnești, care ar fi oferit spre vânzare unei persoane două arme letale confecționate artizanal, tranzacție ce s-ar fi realizat în aceeași localitate.

Imediat după realizarea prinderii, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, Biroului de Investigații Criminale și secțiilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Brașov, respectiv din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Brașov, Harghita, Covasna și Prahova, au fost puse în executare 13 mandate de percheziție domiciliară.

În cadrul descinderilor, au fost descoperite mai multe bunuri de interes polițienesc, printre care arme, muniție și carne de vânat.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două autoturisme și au fost puse în aplicare 13 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor percheziționate, acestea urmând a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, unde se va stabili gradul de participare infracțională a fiecăreia și, în funcție de acestea, se vor face propunerile legale.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov continuă activitățile procedurale, în vederea probării întregii activități infracționale, în cadrul dosarului penal întocmit sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluție legală.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, precum și de cel al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Curtea de Apel Brașov i-a respins cererea. Căncescu mai rămâne în pușcărie

31 January 2023 at 16:18
By: M.Ex.

Curtea de Apel Brașov a respins, astăzi, solicitarea lui Aristotel Căncescu, fostul președinte PNL și al Consiliului Județean Brașov, care ceruse suspendarea executării pedepsei cu închisoarea de șapte ani și zece luni, la care a fost condamnat anul trecut pentru fapte de corupție. Amintim că Aristotel Căncescu a primit în luna februarie 2022 o pedeapsă de 7 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție și se află în acest moment după gratii. Până acum, cumulat cu perioadele petrecute în arest preventiv la sediul Poliției Brașov, fostul baron liberal a petrecut peste un an și jumătate în detenție.
De atunci, Căncescu tot încearcă să obțină eliberarea, dar ca și astăzi, cererile au fost respinse.

Iată Minuta de azi a Curții de Apel Brașov:

În baza art. 430 Cod procedură penală, respinge cererea formulată de contestatorul Căncescu Aristotel Adrian, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 44/S din data de 30 aprilie 2020 a Tribunalului Braşov, definitivă prin decizia penală nr. 79/Ap din data de 01 februarie 2022 a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în dosarul penal nr. 1751/62/2015. Definitivă. Pronunţată în data de 31 ianuarie 2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Căncescu mai are însă o șansă de a părăsi închisoarea, pe 14 februarie, când judecătorii Curții de Apel Brașov se vor pronunța cu privire la prescrierea unor fapte de corupție pentru care Căncescu a fost condamnat în luna februarie 2022. O sentință pozitivă ar reducere pedeapsa primită de fostul președinte CJ Brașov și i-ar da posibilitatea de eliberare. Și asta pentru că se va ține cont și că deținuții peste 60 de ani pot solicita eliberarea condiționată după efectuarea efectiv a jumătate din durata pedepsei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Adrian Mititelu, învins în scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi OSK – FCU Craiova: „Sepsi va câștiga procesul”

31 January 2023 at 14:43
By: M.Ex.

Meciul dintre Sepsi OSK și FC U Craiova a fost oprit definitiv în minutul 26 de către arbitrul Andrei Chivulete, după scandările xenofobe ale suporterilor olteni prezenți pe Sepsi Arena.
Chiar dacă era sigur că va câștiga procesul cu Sepsi OSK, Adrian Mititelu s-a recunoscut învins. Ofițerul de securitate al celor de la FC U Craiova a semnat un document prin care își asuma prezența suporterilor olteni la meci.

„Veste proastă!
Din păcate situația se schimbă radical!
SEPSI OSK o să aibă câștig de cauză, vom pierde procesul!
Din păcate ignoranța și naivitatea de care a dat dovadă un angajat al clubului (contrar instrucțiunilor primite) prin semnătura pusă înainte de începerea jocului, pe un document emis de Sepsi, aparent banal, ne duce în postura de club care și-a asumat accesul suporterilor.
Țin să precizez că am aflat de existența acestui document de abia astăzi!”, a scris Adrian Mititelu pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedent
articolul original.

Ionel Ganea a găsit vinovații pentru scandalul de la meciul Sepsi OSK – FCU Craiova: arbitrul Andrei Chivulete și observatorul Octavian Goga: ”Ar trebui expulzați din țară!”

31 January 2023 at 11:08
By: M.Ex.

Fostul internațional, brașoveanul Ionel Ganea a reacționat dur pe tema suspendării meciului dintre Sepsi și FCU Craiova, întrerupt definitiv în minutul 26 din cauza scandărilor xenofobe. Ganea a fost prezent la meci pentru a-l urmări pe fiul său, George Ganea, fotbalist legitimat la FC U Craiova. Ionel Ganea îi consideră vinovați pe centralul partidei, Andrei Chivulete, dar și pe observatorul de joc, brașoveanul Octavian Goga. „Nu s-a mai întâmplat nicăieri în fotbalul mondial ce au făcut Chivulete și cu Goga. Părerea mea e că ar trebui să se ia atitudine, e foarte grav ce au făcut. Doi nenorociți! Ar trebui expulzați din țară ăștia. Unde a crescut Chivulete? În România! Unde s-a născut? În România! Unde s-a afirmat? În România!”, a declarat Ionel Ganea la Pro Arena.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

ISU Brașov a primit în 2022, în medie, 123 de apeluri zilnic, pentru a ajuta brașovenii cu probleme !

31 January 2023 at 08:46
By: M.Ex.

În anul 2022, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au totalizat 18259 evenimente, înregistrând o medie zilnică de 50 de evenimente, după cum urmează:
13209 cazuri asistate de S.M.U.R.D.
• 12235 cazuri de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor;
• 857 intervenţii la accidente pe căile de transport:
– 850 accidente rutiere (18 cu descarcerare);
– 7 accidente feroviare (fără descarcerare);

3266 intervenţii ale gărzilor de intervenţie şi ale pompierilor civili:
• 426 pentru stingerea incendiilor;
• 339 pentru stingerea incendiilor de vegetație și deșeuri;
• 1323 alte situații de urgență (specific de protecție civilă)
– 1282 misiuni în contextul pandemiei COVID-19:
– 18 misiuni de asanare a teritoriului de muniție;
– 12 misiuni pentru limitarea și îndepărtarea efectelor inundațiilor;
– 6 misiuni în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase;
– 1 misiune de distrugere a muniției asanate;
– 1 explozie;
– 3 alte misiuni;
• 670 pentru protecţia comunităţilor, astfel:
– 435 acţiuni de asigurare/supraveghere a zonelor afectate (din care 3 explozii);
– 51 misiuni pentru salvarea animalelor;
– 74 misiuni de asigurare/supraveghere pe timpul evenimentelor publice;
– 4 misiuni de protecția mediului;

106 alte intervenţii;
1124 acţiuni preventive și de informare la instituţii, operatori economici, populație:

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/ asistate 721 persoane (681 adulți și 41 copii), fiind necesară evacuarea a 133 persoane (109 adulți și 24 copii). De asemenea, au fost salvate și 239 de animale.
Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de aproximativ 106 milioane RON.

Comparativ cu 2021, se poate remarca o scădere cu 1.7% a acțiunilor ISU Brașov, datorată în primul rând scăderii considerabile a numărului acțiunilor de intervenție în contextul COVID-19. Numărul acțiunilor SMURD a crescut cu 4,7%, numărul acțiunilor de intervenție cu specific de pompieri și protecție civilă a scăzut cu 21,4 %, numărul acțiunilor preventive a crescut cu 32,1%, iar numărul deplasărilor fără intervenție a scăzut cu 30,5%.

În anul 2022, pe raza de acțiune a ISU Brașov au fost înregistrate 426 de incendii și 339 de incendii de vegetație și deșeuri.
Gărzile de intervenție ale subunităților inspectoratului au intervenit pentru stingerea a 407 incendii, din care la 98 au participat și pompierii civili, precum și la 283 de incendii de vegetație și deșeuri, din care la 51 au intervenit împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență. De asemenea, serviciile voluntare pentru situații de urgență au intervenit singure la 18 incendii și la 56 incendii de vegetație și deșeuri, iar un incendiu s-a stins de la sine, înainte de sosirea pompierilor.
Pe timpul incendiilor au fost salvate 81 persoane (77 adulți și 4 copii) și au fost evacuate 86 persoane (73 adulți și 13 copii).
Din totalul de 426 de incendii (fără să considerăm incendiile de vegetaţie uscată şi deșeuri), un procent de 65,6% (278) au izbucnit în mediul urban şi 34,7% (148) în mediul rural.

Numărul de apeluri în situaţii de urgenţă gestionate pe parcursul anului a fost de 44753 apeluri, o medie de 123 apeluri zilnic.

Pe parcursul anului, au fost transmise în total un număr de 324 mesaje Ro-Alert în situaţii reale către diferite zone din județ, dintre acestea 308 fiind pentru semnalarea prezenţei unor animale sălbatice în zone populate, 1 mesaj de informare privind un incendiu cu degajări mari de fum și gaze toxice, 1 mesaj de informare preventivă privind incendiile de vegetație uscată, 1 mesaj pentru semnalarea dispariției a doi minori din comuna Vama Buzăului și 13 pentru fenomene meteorologice periculoase imediate.
Inspecția de Prevenire

Pe timpul activităţilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă inspectorii au constatat 5798 deficienţe, dintre care au fost soluţionate operativ pe timpul controlului un număr de 255 probleme organizatorice sau de altă natură.
Pentru încălcări ale legislaţiei în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă au fost aplicate 5546 sancţiuni contravenţionale principale, dintre care 4505, avertismente şi 964 amenzi în cuantum de 5.482.000 lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Victor Pițurcă a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar

31 January 2023 at 08:46
By: M.Ex.

Victor Pițurcă a fost eliberat din arest, după ce i-a expirat mandatul de arestare. Fostul selecționer va rămâne însă sub control judiciar. Victor Pițurcă a fost adus în această dimineață la sediul DNA, încătușat. La sediul DNA se afla și fiul său, Alexandru. La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. Victor Pițurcă este acuzat de cumpărare de influență în dosarul măștilor neconforme achiziționate de spitale MApN

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Elevii de la Colegiul Antipa din Brașov s-au întors în școala lor cu 2 luni înainte de data estimată inițial !

31 January 2023 at 08:23
By: M.Ex.

Elevii Colegiului Național Grigore Antipa s-au întors de 2 săptămâni în școala lor. Lucrările de reabilitare exterioară nu sunt gata, dar interiorul a fost terminat, astfel încât copiii au intrat la cursuri pe 16 ianuarie.
Situația de la Antipa a fost subiect de scandal în luna septembrie, la începutul anului școlar, când un grup de părinți ai elevilor a ridicat problema locului și orelor la care elevii vor face cursuri pe timpul reabilitării clădirii Colegiului. Se zvonea atunci că cei de clasa a 5-a vor face ore de la ora 15 la ora 20, dar nu se știa unde. Inițial s-a propus ca la Colegiul Național Unirea să se desfășoare o parte din ore. Dar, consiliul de administrație de la Unirea nu a acceptat această variantă. Se spune că decizia a fost luată la sugestia unui consilier local PNL, care are copilul la Unirea și este și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului. În aceste condiții, primăria a fost nevoită să găsească o soluție de urgență pentru acomodarea elevilor de la Antipa. Consiliul de administrație de la Colegiul Național Grigore Moisil a aprobat mutarea temporară a elevilor de la Antipa în clasele de la Moisil, pe timpul lucrărilor de reabilitare. Inițial, clădirea reabilitată trebuia să fie predată unității școlare la sfârșitul lunii martie, dar , prin colaborarea dintre părinți și municipalitate, s-a reușit devansarea acestei date cu 2 luni și jumătate. Părintele care a inițiat, în septembrie, discuțiile cu primăria Brașov a fost cea care a supravegheat, săptămânal, activitatea muncitorilor și a semnalat celor responsabili orice problemă întâlnită pe parcursul lucrărilor. Iată ce spune Maria Camelia Simionescu despre ultimele 4 luni, în care, pe lângă părinte, a fost și diriginte de șantier și om de legătură cu primăria :
”Elevii Colegiului Antipa s-au întors în 16 ianuarie, iar acest lucru a fost posibil datorită colaborării dintre Primărie și societatea civila ( am supravegheat săptămânal șantierul Antipa).
Chiar dacă au fost și sincope (datorate mai mult celor de la Rial) pe parcursul colaborării , primăria și-a ținut promisiunea luata în 6 sept 2022. La solicitarea mea, de câte ori am semnalat vreo problemă, reprezentanții Primăriei au fost proactivi, au venit în șantier , au rezolvat problemele apărute Acest lucru dovedește că se poate, dacă se dorește, sa se respecte interesele elevilor,înaintea oricăror interese personale. Pentru ca era inuman ca cei de-a VIII-a și cei de XII-a să facă ore online.
Mesajul meu către brașoveni este că între societatea civila și autoritate publică locală poate exista cooperare și este foarte important să ne implicam mai mult în deciziile locale ,să fim mai activi”
.
Menționă că Maria Camelia Simionescu a fost cea care, în septembrie, a tras semnalul de alarmă în legătură cu situația de la Antipa.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

„Così Fan Tutte”, în 2021, online, în 2023, în sala Operei Brașov. Nu mai sunt bilete disponibile

31 January 2023 at 06:35
By: M.Ex.

Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, se va desfășura spectacolul cu opera bufă „Così fan tutte” de W.A. Mozart. Lucrarea, în două acte, a avut premiera pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater din Viena. Compozitorul însuși a dirijat următoarele reprezentații, din vara anului 1790, după care opera nu a mai fost pusă în scenă până la moartea lui Mozart. În Marea Britanie, s-a jucat, pentru prima oară, în 1811, la King’s Theatre din Londra. În Statele Unite ale Americii, „Così fan tutte” a văzut luminile rampei abia în 1922, la Metropolitan Opera din New York.
Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, colaboratorul lui Mozart și la „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”. „Così fan tutte” este titlul scurt al operei, în traducere, „Așa fac toate”, cuvinte ce sunt cântate de cei trei bărbați, Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, în actul al doilea, chiar înainte de final; această frază melodică este citată și în uvertura lucrării. Da Ponte mai folosise expresia „Așa fac toate cele frumoase”, și înainte, în „Nunta lui Figaro”. Însă titlul complet al operei este „Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti”: „Așa fac toate, și anume Școala amanților”.
Subiectul operei tratează, de această dată, infidelitatea femeilor, spre deosebire de celelalte lucrări ale lui Mozart, cum ar fi „Don Giovanni” sau „Nunta lui Figaro”.
În distribuție pot fi urmăriți soliștii: Fiordiligi – Georgiana Dumitru (invitată), Dorabella – Asineta Răducan, Ferrando – George Ionuț Vîrban (invitat), Guglielmo – Valentin Marele, Despina – Silvia Micu (debut), Don Alfonso – Ștefan Schuller (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (invitat). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează două ore și 45 minute și are o pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

Lecție de Balet

Miercuri, 1 februarie, de la ora 11.00, în Sala de Balet a Operei Brașov, cei mai mici spectatori sunt invitați să pătrundă în universul grațioasei arte a dansului clasic prin intermediul unei Lecții de Balet, susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Evenimentul este structurat în două părți, la început, copiii vor avea ocazia să asiste la „încălzirea” pe care balerinii o fac înainte de un spectacol, cu tehnici de balet clasic şi contemporan. Ei vor fi acompaniați la pian de Lioara Popa. În partea a doua a Lecției de Balet vor urmări secvențe coregrafice din spectacolul de balet pentru copii „Meșterul păpușar”, pe muzică de L. Delibes. Coregrafia este semnată de Alexandru Fotescu, iar prezentarea îi apaține lui Lorand Cristian, solist al Operei Brașov. Preț bilete: 15 lei.

„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

Tot miercuri, 1 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, sunt așteptați iubitorii muzicii de operă la „Recitalul de la ora cinci”, susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Aurelia Florian – soprană, Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Alexandru Aghenie – bariton. La pian îi va acompania maestra Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.
Programul recitalului este dedicat, în bună parte, creației vocal-simfonice și vor putea fi ascultate fragmente din lucrări precum „Requiem” – G. Fauré, „Carmina Burana” – C. Orff sau „Stabat Mater” – A. Dvořák. Pe lângă aceste fragmente, sunt cuprinse și lied-uri românești și universale: „Poate că n-am iubi atât” – Mauriciu Vescan, „Oiseaux, si tous les ans” și „Das Veilchen” – W.A. Mozart sau „Du bist die Ruh” – Fr. Schubert.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ghinionistul de serviciu la FC Brașov

31 January 2023 at 06:21
By: M.Ex.

Probleme pentru atacantul Adi Chică Roșă (24 de ani). Fotbalistul lui FC Brașov ratează cantonamentul din Antalya din cauza unei accidentări. După ce și în prima parte a sezonului a avut ceva probleme la genunchi, Chică -Roșă s-a accidentat și în meciul cu Dinamo, ultimul meci din 2022. Tocmai părea că îți revine la forma din sezonul trecut când a fost în topul gogheterilor din Liga a 2-a. Reușise să marcheze în Ghencea un gol fabulos în victoria cu 1-0 în fața Stelei, ajunsese la cota de trei goluri, însă în meciul cu Dinamo s-a accidentat la gleznă și avea să fie înlocuit în minutul 52 cu Vasile Constantin.

Doar un antremanent în 2023!

La realurea pregătirilor, Chică Roșă a participat la primul antrenament, însă durerile la gleznă au persitat astfel că a intrat pe mâna staff-ului medical. Chiar dacă inițial se vorbea de o operație, fotbalistul a primit vestea bună că poate scăpa de probleme, însă are nevoie de repaus. Cum încă cel puțin o săptămână, Chică Roșă nu se putea antrena, Dan Alexa a decis să-l lase la Brașov și să înceapă recuperarea. „Nu am scăpat de problemele cauzate de accidentarea din meciul cu Dinamo. Medicii mi-au recomendat încă o săptămână de repaus, apoi să încep alergările ușoare. Se poate vorbi și de ghinion, ratez cea mai importantă parte a pregătirii. E o perioadă dificilă, însă cu o recuperare bună, sper să revim mai puternic pe teren“, a spus Chică Roșă. Cel mai probabil, atacantul împrumutat de la FC Botoșani nu a fi complet refăcut la realuarea campionatului. Pe tot parcursul sezonului de toamnă, Alexa a repetat că are cei mai buni atacanți din liga a 2-a. Însă Angelov (4 goluri) și Chică Roșă (3) sunt departe de evoluțiile din campionatul trecut. „Angelov și Chică -Roșă sunt cei mai buni atacanți din Liga a 2-a. Am jucat cu ei în majoritatea meciurilor, sunt jucători foarte buni și au calitate. În startul sezonului ne-am creat multe ocazii, dar ne lipsea golul. Când atacanții au început să marcheze, au venit și punctele. E mult prea puțin la ce pot ei. E clar că și eu aștept mult mai mult de la ei, pentru că nu sunt jucători care să dea doar 3 sau 4 goluri pe un tur de campionat. La ce calități au cei doi, eu chiar mă aștept ca ei să marcheze 8 , 9 goluri. Ambii au caractere frumoase, se antrenează bine și suferă mult atunci când nu marchează. Chică -Roșă nu a marcat cam 7 etape, s-a consumat mult, a și fost accidentat, apoi a marcat la Târgu- Jiu, cu Pandurii, și pentru el a fost o descătușare. Pentru un atacant cel mai greu este să se acomodeze cu noul club. Vom încerca să mai aduc un atacant să le creez concurență în partea a doua sezonului “, a spus Alexa. Soluția găsită este Ștefan Blănaru, un atacant experimentat care a fost adus în această iarnă la F Brașov. FC Brașov iernează pe locul 10 în Liga 2, cu 23 de puncte, la trei puncte de poziția a 6-a, ultima care duce în play-off, ocupată de Gloria Buzău. Campionatul se va relua în ultimul weekend din luna februarie,iar echipa lui Dan Alexa mai are trei meciuri în sezonul regular cu Gloria Buzău (deplasare), Unirea Constanța (acasă) și Unirea Slobozia (deplasare).

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un locuitor din Șcheii Brașovului cheamă junii la apărarea dealurilor orașului ! Ședință decisivă mâine !

30 January 2023 at 20:43
By: M.Ex.

Brașoveanul Radu Dascălu, locuitor în Scheii Brașovului, cheamă junii la ședința de mâine a Consiliului Local, unde se va discuta proiectul municipalități de reglementare a construcțiilor de pe dealurile orașului. Iată apelul lui, postat pe o rețea de socializare :

”Unde sunt Junii Brașovului care, timp de peste un secol, au păstrat mândria de a fi șcheian, dar, mai ales, au păstrat armonia deplină cu natura? Dealurile din Șchei erau doar ale lor, de unde se auzeau surlele și cântecele de joc.
Acum au venit „găganii” (veneticii), care au stricat armonia.
Mi-aș dori ca mâine, când se va dezbate stoparea dezastrului din Șchei, să-i văd pe juni adunați, în portul tradițional, pentru a-și conserva tradiția, istoria și, mai ales, mândria care i-a menținut în viață atâta vreme.
Dragi juni! Vă recomand ca mâine să puneți în scenă două dintre obiceiurile voastre tradiționale:
1. Aruncarea în țol.
2. Aruncarea buzduganului.
Nu cred ca aveți nevoie de detalii…
Dar sunt optimist, cred în mintea cea de pe urmă și am încrederea că acel/acei dezvoltatori imobiliari care au distrus Șcheiul vor fi trimiși la locurile de origine”, a transmis șcheianul.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

18 ani, băut, fără permis, pe bulevardul Eroilor din Brașov ! Câți ca el ??

30 January 2023 at 20:21
By: M.Ex.

Ieri dimineață în jurul orei 05.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Brașov au oprit în trafic un individ în vârstă de 18 ani care conducea un autovehicul pe bulevardul Eroilor din municipiul Brasov. Pentru că tânărul nu a putut să prezinte un permis de conducere, polițiștii au efectuat interogări în bazele de date ale Poliției Naționale, de unde a rezultat că individul nu a avut niciodată permis de conducere.
De asemenea, conducătorul auto a fost testat din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat, rezultatul fiind de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, dosar instrumentat la Biroul Rutier Brașov sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Doar în România : avansat după ce a plagiat! Sorin Cîmpeanu va fi vicepreședintele Senatului !

30 January 2023 at 19:53
By: M.Ex.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, va fi vicepreședintele Senatului României, conform decizie luate luni seara de biroul politic al Partidului Național Liberal, potrivit surselor G4Media.ro și Edupedu.ro. Acesta îl va înlocui pe actualul vicepreședinte al camerei superioare, Virgil Guran. Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației în urma unui scandal de plagiat, pe 29 septembrie 2022.
Cîmpeanu este vicepreședinte al PNL din septembrie 2021 și a fost al doilea ministru care a demisionat după un scandal de plagiat din Guvernul Ciucă, după Florin Roman, ministrul Cercetării și Digitalizării.
Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei trei specialiști ai PNL care vor „corecta” legile Educației, în varianta propusă coaliției de guvernare de ministrul actual, Ligia Deca, înainte ca proiectele să intre în Guvern și să fie asumate de Executiv pentru a fi trimise apoi Parlamentului, potrivit surselor Edupedu.ro.

Foto : Ilona Andrei/G4media

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌