ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice ar putea fi amplasate în Bucureşti, până la sfârşitul anului 2025

29 September 2022 at 08:25
image

Consilierii generali al Capitalei sunt aşteptaţi să aprobe joi împuternicirea Administraţiei Străzilor în vederea încheierii unui Protocol de Colaborare cu Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. privind implementarea „Proiectului pilot privind dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi hybrid plug-in în parcările publice din patrimoniul Municipiului Bucureşti”. Protocolul prevede ca Administraţia Străzilor să pună la dispoziţie 40 de spaţii, până la sfârşitul anului 2025, în care Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti va amplasa tot atâtea staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. 

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice

„Prin adresa nr. 5018/18. 05. 2022, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureştii - Cabinet Primar General cu nr. 63347/18. 05.2022, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A informează că are în derulare un astfel de proiect, fiind demarată procedura de achiziţie a 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, proiect ce face parte din strategia Smart CITY, de importanţă majoră pentru locuitorii Capitalei, în contextul dezvoltării accelerate a mobilităţii electrice, nepoluante, contribuind astfel la scăderea poluării la nivelul Capitalei şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor Bucureştiului. În conformitate. cu informaţiile deţinute de Direcţia Guvernanţă Corporativă referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al companiei, buget aprobat prin H. C.G.M.B. nr. 251/28. 04.2022, sumele necesare implementării proiectului pentru instalarea celor 40 de staţii de încărcare sunt cuprinse în buget, acestea regăsindu-se pe lista de investiţii, parte a bugetului de venituri şi cheltuieli (Anexă 4), finanţarea acestora fiind asigurată din infuzia de capital social efectuată de acţionarul majoritar, Municipiul Bucureşti, sume ce nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fast aprobate. Potrivit Anexei 4 Lista de Investiţii la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2022, la poziţia Investiţii noi este aprobată suma de 3,2 mil. lei pentru proiectul de instalare a 40 staţii de încărcare maşini electrice, suma majorată suplimentar cu 1 mil. lei prin rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2022, ca urmare a majorării preţului materialelor de construcţii, preţului energiei electrice şi a gazelor naturale aşa cum se specifică în nota de fundamentare nr. 9105/18. 08.2022 transmisă de către companie”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre, citat de news.ro.

Procedura de achiziţie pentru cele 40 de staţii de încărcare a demarat încă din anul 2019, fiind însă întârziată de „supravegherea ex-ante a ANAP”, se arată într-un document al Companiei Municipale Energetica Servici Bucureşti. 

Tot joi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este supus votului un regulament privind amplasarea staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice. Documentul interzice amplasarea acestor staţii în ariile naturale protejate, în incinta locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi, dar şi în parcuri, grădini publice, locuri unde vizibilitatea în trafic poate fi redusă sau traficul rutier poate fi afectat. 

În incinta clădirilor monument istoric ar fi permisă amplasarea staţiilor, doar ca parte integrantă a unei autorizaţii de construire, cu acordul expres al Ministerului Culturii.

articolul original.

Război Rusia – Ucraina, ziua 218 LIVE TEXT. Rusia ar putea anunța anexările cu trei zile înainte ca Putin să împlinească 70 de ani. Ecrane video uriașe instalate în Piața Roșie

29 September 2022 at 08:04
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 11.04: Rusia ar putea anunța anexările cu trei zile înainte ca Putin să împlinească 70 de ani

În Piața Roșie din Moscova a fost amenajată o scenă cu ecrane video uriașe pe care scrie: ''Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson, Rusia!'', relatează Reuters. Președintele Camerei superioare a parlamentului rus, Vyacheslav Volodin, a declarat că anexarea celor 4 teritorii ucrainene ar putea fi oficializată pe 4 octombrie, cu trei zile înainte ca Putin să împlinească 70 de ani. 

UPDATE 10.50: ISW: Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexărilor. Ce ar urma să anunțe Vladimir Putin mâine în Duma de Stat 

Informaţii contradictorii legate de data la care Vladimir Putin ar anunţa ''aderarea'' la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Experţii americani de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) susţin că Moscova ar putea amâna temporar anunțarea anexării pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă rusă.

Ministerul Britanic al Apărării şi surse din presa rusă anticipau că Vladimir Putin va anunța anexarea pe 30 septembrie, când se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus. Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că Rusia va "împlini aspirațiile locuitorilor din Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson de a fi împreună cu Rusia'' în "viitorul apropiat", fără a numi o dată specifică.

Dar, președintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a anunțat miercuri că Duma de Stat ar trebui să țină sesiunile de aderare pentru a aproba anexarea pe 3 și 4 octombrie. Publicaţia independentă Meduza a relatat, citând surse, că Kremlinul a decis "să nu grăbească lucrurile", mai ales că ruşii sunt nemulţumiţi din cauza mobilizării, iar efectul anunţului de anexare nu ar avea efectul dorit de Putin. Un sondaj realizat de Kremlin și citat de Meduza confirmă nemulțumirea la scară largă în Rusia față de mobilizarea parțială, iar Kremlinul ar încerca să corecteze asta înainte de a anunța anexarea.

Liderii proruși din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk au făcut miercuri un apel către Vladimir Putin, cerându-i să recunoască referendumurile și să aprobe aderarea la Rusia. Aceștia se vor întâlni cel mai probabil cu Putin în zilele următoare pentru a-și prezenta formal cererile, scrie ISW. În discursul său din 30 septembrie, Putin ar putea anunța aceste negocieri de aderare, mai degrabă decât anexarea finală, deși 30 septembrie rămâne data cea mai probabilă pentru un anunț de anexare.

UPDATE 10.32: ISW: Ruşii aproape să fie încercuiţi în oraşul Lîman

Bloggerii militari ruși se tem de avansul trupelor ucrainene în jurul oraşului Lîman în ultimele 24 de ore, relatează experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Sunt îngrijoraţi că forțele ruse din această zonă riscă o înfrângere iminentă.

Mai mulţi corespondenți militari ruşi au confirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și încearcă să finalizeze încercuirea trupelor ruse la Lîman şi de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneț în această zonă. Înfrângerea ruşilor la Lîman va avea o consecință extrem de importantă pentru forţele Moscovei din nordul Donețkului și vestul regiunii Lugansk.

Autoritățile ruse încep să restricționeze circulația cetățenilor în regiunile de graniță pe unde sute de mii de bărbați ruși încearcă să fugă din țară, mai notează ISW. Rușii continuă să trimită recruți proaspăt mobilizați și neantrenați pe frontul din Ucraina.

UPDATE 09.29: A patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream

Paza de coastă din Suedia a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaze pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, informează Reuters. Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe conducta Nord Stream 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

''Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri se află în zona economică exclusivă a Danemarcei. Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau pline cu gaz care se revarsă în Marea Baltică.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns ''robust'' la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

UPDATE 08.34: UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia: De la cipuri până la hârtie igienică

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti - o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante. În schimb, Comisia vrea să interzică importul ''anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase''.

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi ''produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică''.

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală ''furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT'' către companii şi persoane din Rusia.

UPDATE 07.36: Consiliul de Securitate al ONU va aborda vineri tema incidentelor din Marea Baltică

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri, o reuniune specială pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. "Franţa, în calitatea de preşedinte al Consiliului de Securitate ONU, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune pe tema scurgerilor din gazoductele Nord Stream şi că această reuniune este programată vineri", a comunicat Ministerul de Externe al Suediei, citat de cotidianul Le Monde.

Suedia şi Danemarca trebuie să le ofere informaţii exacte membrilor Consiliului de Securitate ONU despre incidentele produse în zonele economice exclusive din Marea Baltică. Rusia a solicitat convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema fisurilor depistate la gazoductele ruso-germane Nord Stream 1 şi 2, în contextul în care a cerut Statelor Unite să răspundă dacă le-a atacat.

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "ridicole" sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2.

UPDATE 07.10: Casa Albă: Washingtonul nu va recunoaşte "niciodată" anexările de către Rusia

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare", a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor "referendumuri" denunţate de Kiev şi Occident, scrie AFP.

Karine Jean-Pierre a asigurat că Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc sancţiuni economice "suplimentare" contra Moscovei, care a afirmat miercuri că cele patru regiuni ucrainene care sunt sub controlul său au "ales liber în favoarea Rusiei"

Statele Unite şi Albania "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendumuri, prin care îndeamnă statele membre să nu recunoscă niciun statut modificat al Ucrainei şi prin care obligă Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina", a anunţat ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield.

07.00: Volodimir Zelenski: "Ucraina nu poate şi nu va suporta încercările Rusiei de a pune mâna pe orice parte a pământului nostru

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei. "Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni", a adăugat el, precizând că a avut o serie de de negocieri cu preşedintele Turciei Erdoğan, cancelarul Germaniei Scholz, premierul Canadei Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

"Dacă cineva din Rusia crede că poate 'scăpa' cu tot ce face pe teritoriul ocupat, dacă cineva din Rusia speră că lumea îşi va abandona propriile valori, speriaţi de un alt anunţ rusesc de anexare, se înşală. Fiecare pas ulterior de escaladare a ocupantului nu face decât să confirme faptul că lumea trebuie să acţioneze şi mai dur", a avertizat Zelenski. 

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, "totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet... Pentru cei care înţeleg doar rusă. Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Dacă vrei să trăieşti, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau poate cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă? Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră", a îndemnat preşedintele ucrainean. 

articolul original.

Liderul suprem al Iranului ar fi bolnav și nu și-ar putea îndeplini sarcinile. Teheranul s-ar pregăti deja pentru o eră post-Khamenei

29 September 2022 at 08:00
image

De la începutul lunii septembrie se speculează că sănătatea ayatollah-ului s-a deteriorat rapid, iar absența sa neobișnuită alimentează aceste zvonuri, însă aceste informații ar trebui tratate cu scepticism, susține ISW. 

Există însă indicii consistente că Khamenei este bolnav. Centrele de putere de la Teheran par a se pregăti deja pentru o eră post-Khamenei. Președintele Ebrahim Raisi se poziționează pentru a deveni următorul lider suprem, cu sprijinul ofițerilor superiori ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Preşedintele Raissi a recunoscut că moartea tinerei Mahsa Amini a provocat "durere şi tristeţe" în rândul iranienilor şi a promis că autorităţile vor prezenta "în curând" un raport final cu privire la decesul acesteia. Însă, acesta i-a condamnat miercuri pe protestatari şi a calificat drept inacceptabil haosul creat, pe fondul demonstraţiilor masive.

Proteste masive în Iran după moartea Mashei Amini

Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani, a murit în spital pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor iraniene, care sunt obligate să îşi acopere părul în public.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Moartea sa a provocat o mişcare de revoltă care a cuprins întreaga ţară. Au fost arestaţi peste 1.200 de manifestanţi, inclusiv femei, şi aproximativ 60 de persoane au fost ucise, conform autorităţilor iraniene. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puţin 76 de morţi, dintre care şase femei şi patru copii.

articolul original.

Dr. Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui, anunță majorarea pensiilor, într-un moment greu pentru România: ”Vom vedea cu cât putem majora pensiile, peste o lună”

29 September 2022 at 06:18

”PNL își dorește creșterea pensiilor și a salariilor, ca remediu necesar categoriilor sociale care devin vulnerabile, într-o perioadă complicată economic, așa cum este aceasta prin care trecem acum. Românii trebuie să fie protejați de efectele convulsiilor de pe plan internațional, iar așteptările privitoare la creșterea acestor venituri este legitimă. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului de Finanțe să vină cu proiectul de buget pentru anul viitor în luna octombrie, astfel ca în noiembrie să intre la analiză și vot în Parlament”, spune fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Vasluianul.ro.

Este subiectul zilei pentru milioane de pensionari din România. Creșterea pensiilor este o prioritate pentru Partidul Național Liberal, anunță fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, deputat PNL de Vaslui. Însă, această creștere trebuie bine analizată și fundamentată, din punct de vedere economic, anunță parlamentarul vasluian.

”Majorarea punctului de pensie și majorarea salariului minim pe economie, precum și majorarea salariilor personalului bugetar sunt măsuri care depind exclusiv de configurația bugetului pe anul următor. Un răspuns mai detaliat și fundamentat fiscal o să avem peste o lună, la finele lunii octombrie, când Guvernul va avea pe masă proiectul de buget.

Nu putem face promisiuni deșarte, prin care să vindem oamenilor iluzii și să creăm așteptări false. Cu datele concrete pe masă, Guvernul va anunța care sunt majorările pe care bugetul consolidat le permite.

Proiectul de buget va intra în Guvern, într-o primă lectură, în luna octombrie (în prezent, este în lucru la Ministerul Finanțelor). Vor fi identificate resursele bugetare care permit aceste creșteri, păstrând echilibrul fragil cu deficitul bugetar și cu temperarea inflației. Orice creșteri iresponsabile, de natură pur electorală, pun în pericol echilibrul macroeconomic al României și vor împinge inflația mai sus, în loc să o tempereze, urmând ca inflația să înghită aceste majorări, iar puterea de cumpărare a oamenilor să fie împinsă înapoi, poate chiar mai jos decât era înaintea majorărilor”, spune dr. Tătaru.

Pentru că nu valoarea în bani a venitului contează, spune Tătaru, ci care este puterea de cumpărare pe care o oferă. În România au fost efectuate asemenea majorări, afirmă parlamentarul, în ultimele luni de existență a unor guverne, iar guvernările următoare au gestionat consecințele nefaste ale majorările iresponsabile.

”O guvernare responsabilă construiește un buget realist, care să permită creșteri de venituri fără să creeze dezechilibre economice care vor lovi tot în buzunarul românilor.

Premierul va merge la Bruxelles, la începutul lunii octombrie, pentru renegocierea PNRR, proiect conceput înainte de războiul din Ucraina. Acum, prioritățile s-au schimbat radical față de situație de dinainte de 24 februarie, iar accentul trebuie pus pe protejarea cetățenilor de efectele economice ale acestui război. După discuțiile de la Bruxelles (de care depind proiectele din PNRR și fondurile venite pentru susținerea acestora) și după prima lectură a proiectului de buget, Guvernul va anunța majorările de venituri”, explică Nelu Tătaru.

image
articolul original.

Nicio solicitare de azil. Câte persoane au intrat în Maramureș prin PTF Sighetu Marmației?

29 September 2022 at 06:02

➡️În data de 27 septembrie 2022, în intervalul orar 00.00-23.59, au intrat în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, 1.554 persoane, cu 353 autoturisme. Din cele 1.554 persoane, 1.080 sunt cetățeni ucraineni. În data de 27 septembrie 2022, în același interval orar, în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației nu s-au înregistrat solicitări de azil.
➡️Pompierii maramureșeni au transportat cu autospecialele din dotare 30 persoane, însoțite de jandarmi, de la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare. De asemenea, șapte persoane au fost transportate, însoțite de un voluntar, la Gara CFR Sighetu Marmației, de unde au plecat cu trenul la Cluj-Napoca și București.
‼️În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Sunt asigurate 160 locuri pentru cazare, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației.
➡️Polițiști, jandarmi și polițiști locali sunt prezenți în zona limitrofă a punctului de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii veniți din Ucraina nu sunt expuși victimizării.
➡️Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc.) peste 8.900 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a fluxului de persoane în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.
➡️Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 25%. Nu sunt cazate, în prezent, persoane de cetățenie ucraineană.

articolul original.

Atac armat într-un campus școlar din Oakland, California. Șase persoane au fost rănite. Autoritățile îl caută pe trăgător

29 September 2022 at 07:21
image

Șase persoane au fost rănite într-un atac, miercuri, într-o școală din East Oakland, California, iar autoritățile îi caută pe cei responsabili, a anunțat poliția, informează CNN.

Ofițerii au intervenit după ce au primit informații despre un tac armat în jurul orei 12:45 într-un campus școlar care găzduiește patru școli diferite, a declarat șeful adjunct al poliției din Oakland, Darren Allison, într-o conferință de presă. În campus se află școli medii și licee.

Când ofițerii au ajuns la fața locului au găsit șase victime care au suferit răni prin împușcare. Polițiștii nu au precizat dacă victimele sunt studenți sau cadre didactice.

Toate cele șase victime au fost transportate la spital, două dintre ele au suferit răni care le puneau viața în pericol.

Poliția caută cel puțin un trăgător, deși mai multe persoane ar putea fi implicate, a adăugat reprezentantul poliției.

Biroul lui Gavin Newsom, guvernatorul statului California, a numit incidentul „un act de violență înfiorător, care a devenit prea familiar”. „Copiii noștri erau în mijlocul focului încrucișat. Acest lucru nu poate continua. Violența armată lovește prea mult comunitățile noastre”, a adăugat guvernatorul.

Sursa: CNN

Dată publicare: 29-09-2022 10:21

articolul original.

Soldat rus înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, inclusiv civili ucraineni

29 September 2022 at 07:12

Un soldat rus a fost înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să-i ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, chiar dacă este vorba despre civili.

Înregistrarea obținută de The New York Times arată că soldatul rus i-a mărturisit iubitei sale cu care vorbea la telefon că a primit ordin ca el și colegii săi să-i ucidă „pe toți pe care îi văd”.

Conversația dintre un soldat rus și iubita sa

Ordinul ar fi venit de la comandantul său care a cerut trupelor să omoare civili ucraineni.

Acest ordin contravine legilor dreptului internațional și este considerat o „crimă de război”.

În conversația cu iubita sa, soldatul său identificat doar după prenume, Serghei, a spus că a primit ordin să-i ducă pe civilii ucraineni în pădure pentru a-i executa.

Citește și

Serghei: „Ne-au spus că, unde mergem, sunt o mulțime de civili care se plimbă prin jur. Și ne-au dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem”.

Iubita lui Serghei: „De ce naiba?”

Serghei: „Pentru că s-ar putea să ne ofere pozițiile... Se pare că asta o să facem. <<Ucide orice civil care trece pe lângă el și târăște-l în pădure...>> Am devenit deja un criminal. De aceea nu vreau să mai ucid oameni, mai ales pe cei pe care va trebui să-i privesc în ochi”.

Uciderea civililor este o crimă de război, conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Potrivit statutului, „dirijarea intenționată a atacurilor împotriva populației civile sau împotriva unor civili individuali care nu participă direct la ostilități ar fi considerată una dintre încălcările grave ale legilor în conflictul armat internațional”.

Mărturii ale soldaților ruși

O mulțime de conversații telefonice neautorizate ale soldaților ruși au fost înregistrate și au ajuns în spațiul public. Multe dintre apeluri au avut loc în martie, în zona Bucha, o suburbie a Kievului unde au fost masacrați civili ucraineni.

Tot atunci au fost făcute publice înregistrări ale soldaților care vorbeau cu mamele, iubitele, soțiile și prietenii lor și cărora le povesteau despre atrocitățile pe care trebuie să le comită, obligați fiind. 

Sursa: The New York Times, The Times

Dată publicare: 29-09-2022 10:12

articolul original.

Cinci români, trimiși în judecată în Ungaria în urma jefuirii unui camion care transporta televizoare smart

29 September 2022 at 06:57

Cinci bărbaţi, cetăţeni români, au fost trimişi în judecată, fiind acuzați că au jefuit în Ungaria un camion care transporta televizoare smart din Slovacia în Italia.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Judit Jánky, a relatat că cei cinci români au vizat încărcătura unui camion care se deplasa între fabrica Samsung din Galanta (Slovacia) şi Piacenza (Italia). Fapta a avut loc pe 24 noiembrie, când două maşini cu numere de înmatriculare poloneze au urmărit camionul de la Galanta până în localitatea maghiară Lenti, cu ajutorul unui dispozitiv GPS, a transmis Parchetul Judeţean Zala, pentru agenţia ungară de presă MTI, scrie News.ro.

Cei cinci români au aşteptat în apropierea unui loc de odihnă pentru conducătorii auto, până în momentul în care şoferul a adormit, iar apoi au deschis spaţiul de depozitare al camionului.

Şapte europaleţi încărcaţi cu 121 de televizoare smart, în valoare totală de aproape 18 milioane de forinţi (44 000 de euro), au fost transferaţi într-un autocamion mic, bunurile furate fiind depozitate apoi în garajul unei case din localitatea maghiară Budakalász.

Inculpaţii au fost prinşi două zile mai târziu, la Zala, la popasul de la Sormás de pe autostrada M7, cele 120 de televizoare din autovehicul fiind confiscate, prejudiciul fiind, astfel, recuperat în mare parte.

Citește și

Parchetul a acuzat inculpaţii aflaţi în arest preventiv de săvârşirea infracţiunii de furt cu valoare semnificativă.

Sursa: News.ro

Dată publicare: 29-09-2022 09:57

articolul original.

Vine frigul, se fură lemne din pădure

29 September 2022 at 05:29
By: M.Ex.

Marți dimineța în jurul orei 03.35, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zărnești, au oprit în trafic pentru control, pe raza localității Vulcan, o autoutilitară ce era condusă de un bărbat din localitatea Șinca Nouă, județul Brașov. Polițiștii au constatat că bărbatul în cauză  transporta cantitatea de 2,48 mc material lemnos, esență fag, fără a deține aviz de însoțire/acte de provenință a mărfii. Ieri dimineață în jurul orei 03,00, polițiștii din cadrul aceleiași subunități de poliție au depistat în trafic, în Zărnești, o autoutilitară condusă de un al bărbat din Șinca Nouă care transporta , fără documente legale 3,14 mc de lemn. Tot materialul lemnos a fost confiscate iar șoferii s-au ales doar cu câte o amendă.

articolul original.

OPINIA POLITICIANULUI BRAȘOVEAN: Statul paralel cu cetățeanul

29 September 2022 at 05:27
By: M.Ex.

Zilele acestea Parlamentul României a devenit scena unui spectacol absurd, greu de înțeles pentru cei naivi. Este rușinos ca în situația actuală de criză unde guvernanții ar trebui să se preocupe de soluții reale pentru români, aceștia sfidează cetățenii și caută soluții pentru ei înșiși.
La Senat, PSD-PNL-UDMR-AUR au votat pentru mărirea salariilor tuturor demnitarilor cu 25%. Adică, mărirea propriilor salarii. Cu același cinism tipic, argumentul a fost creșterea prețurilor și a facturilor.
Actori desăvârșiți, au mimat buna credință și au promis rectificarea acestei decizii în Camera Deputaților. Doar că, actuala coaliție nu pleacă niciodată cu mână goală. Au spus că vor respinge majorarea salariilor parlamentarilor, dar le vor mări pe cele ale primarilor, viceprimarilor și funcționarilor din primării. Astfel, primarii, viceprimarii, angajații din administrațiile locale, vor primi în medie cu o mie de lei mai mult la salariu. O altă formă de mită tot pentru oamenii lor.
Cu cât s-a majorat salariul românilor? Poate ar trebui să ne răspundă actuala coaliție, care este mai preocupată de aranjamente politice.
Analiza situației este foarte simplă. Suntem în fața unei crize energetice, se vorbește din ce în ce mai mult despre o recesiune, inflația a atins cote alarmante. Toate acestea sunt resimțite de către cetățeni, se reflectă în absolut tot ce plătim noi.
Între timp, auzim declarații halucinante, fie de la PNL, fie de la PSD. Declarații dintr-o lume paralelă, în care aceștia susțin că românii nu suferă din cauza acestei crize. Principalele preocupări ale actualei coaliții, rămân în continuare pensiile speciale și majorarea salariilor. În tot acest timp, spirala către criza economică continuă odată cu deciziile economice luate de PSD-PNL. Între bâjbâială și rea credință, românii sunt singurele victime ale unui Guvern incompetent.
Ne-am opus majorării salariilor angajaților la stat, și vom continua să ne opunem câtă vreme salariile de la stat vor fi mai mari decât cele din privat (în prezent sunt cu 30% mai mari!) Sigur, despre reducerea taxării pe veniturile mici, dosar USR vorbește. Dar e greu să luptăm cu hidra cu doar 15% din parlament.

Victor Ilie, Deputat USR de Brașov

(P)

articolul original.

Cupa României. FC Brașov – FC Hermanstadt. Dan Alexa și Marius Maldărășanu dau bătălia pentru grupe

29 September 2022 at 05:17
By: M.Ex.

FC Brașov nu a avut șansă la tragerea la sorți pentru play-off-ul Cupei României. Brașovenii se vor duela cu FC Hermannstadt, revelația acestui sezon de SuperLigă, unde echipa sibiană nou-promovată este neînvinsă după meciuri disputate și se află pe locul 3! „Sincer, nu mi-aș fi dorit să întâlnim pe FC Hermannstadt în această fază a competiției. Obiectivul nostru este accederea în grupe, vom încerca să ne ridicăm la nivelul adversarului. După meciul din Cupă vom juca la trei zile în campionat cu Slatina, astfel că problema mea este cum voi face primul 11. Mulți jucători revin după accidentări, unii după accidentări de lungă durată. Sper să avem concurență, mai ales în atac, unde atacanții sunt restanți în acest start de sezon. Un lucru este clar, vom trata meciul foarte serios și vom încerca să obținem calificarea”, a spus Dan Alexa.

Restanțe și promisiuni la FC Brașov

La FC Brașov, pe lângă un nou start modest de sezon în Liga 2, echipa se confruntă, în continuare, cu problemele financiare. Fotbaliștii sunt neplătiți de două luni, iar Alexa încearcă să țină în frâu vestiarul cu promisiunile conducerii.
”Avem promisiuni că la începutul lunii octombrie se vor rezolva problemele financiare. E important, jucătorii cunosc aceste probleme, le înțeleg și acum așteptăm să se rezolve”, a spus Alexa.

Maldărășanu: „Trebuie să avem răbdare”

De cealaltă parte, sibienii vin la Brașov din postura de mari favoriţi.
„Este un meci important, jucăm la Brașov cu o echipă de tradiție, foarte bine organizată pe faza defensivă de Dan Alexa. Trebuie să tratăm foarte serios acest joc, respectăm competiția și vrem să mergem mai departe în Cupă. Pe tot parcursul acestui sezon am schimbat 2-3 jucători, e clar ca și la meciul din Cupă vor fi modificări. Eu am încredere în toți jucătorii din lot. Trebuie să avem răbdare și să nu facem greșeli”, a spus Marius Maldărășanu, un antrenor care se luptă cu recordurile, fiind neînvins în deplasare de mai bine de un an! Mai mult, în acest sezon de Superligă, echipa sibiană nu a pierdut niciun joc! La FC Hermannstadt evoluează si doi tineri jucători extrem de talentați, atacantul Daniel Paraschiv si mijlocașul Călin Popescu. Paraschiv este golgheterul sibienilor, iar Popescu trage tare să se impună in primul 11. Meciul FC Brașov – FC Hermannstadt din Play-off-ul Cupei României se va disputa joi, de la ora 16:00, pe stadionul Tineretului.

articolul original.

Deranj mare în subteranele afacerilor cu lemn (FOTO, VIDEO)

29 September 2022 at 04:30

Nouă structuri ale statului investighează fraude uriașe cu lemn tăiat ilegal din păduri. Într-o acțiune de mare amploare, miercuri, 28 septembrie, polițiștii și procurorii au descins în 16 județe și în București, desfășurând 146 de percheziții. Cele mai multe – 85 – au avut loc în județul Suceava, la două grupări conduse de fratele unui primar, la ocoale silvice și la firme de prelucrare a lemnului. Suspecții sunt acuzați de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Surse apropiate anchetei afirmă că percheziții au fost făcute, printre altele, la Mălini, la Cornu Luncii, iar  printre ocoalele silvice din județ la care au avut loc percheziții s-ar afla cele de la Dolhasca, Fălticeni, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Anchetatorii vorbesc despre două grupări conduse de fratele unui primar din județul Suceava, specializate în tăieri ilegale de arbori, delapidare și spălarea banilor. Depozitele de lemn au fost primele ținte ale polițiștilor, unde au descins zeci de lucrători de la Poliție, ANAF, Jandarmerie sau Garda Forestieră.

Una dintre grupări ar fi din comuna Mălini, iar implicat ar fi fratele unui primar. Acesta ar fi controlat 20 de firme prin care desfășura tranzacții cu produse din lemn, în principal fiind vorba despre cherestea sau brichete vândute fie legal, prin tranzacții bancare, fie la negru, relatează Pro Tv.

Banii ar fi fost trimiși în valize prin persoane de încredere până când pe fir au intrat anchetatorii.

Anchetatorii au percheziționat inclusiv mașinile omului de afaceri care deține depozitul de lemne, căutând bani cash, ei având informații că lemnul intrat la negru era vândut cu bani lichizi. Iar sumele erau transportate de oameni de încredere.

Conform Antena 3, localnicii di Mălini povestesc că una dintre firme cară zi și noapte zeci de mașini de lemn, cea de-a doua, o firmă cu un profit anual de peste 1.000.000 de lei, a fost amendată de mai multe ori pentru transportul ilegal al lemnului. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia. Sunt mii de metri cubi care vor trebui acum cubați și se vor face controale încrucișate, atât în depozite, cât și în acte și în păduri.

Au fost percheziții și la ocoalele silvice, iar anchetatorii, împreună cu lucrătorii silvici, au mers în pădure să numere cioatele și să evalueze materialul lemnos care ar trebui să se găsească în depozit și diferențele ar trebui să rezulte din acte, relatează Antena 3.

În ampla investigație în cadrul căreia s-au desfășurat și descinderile de miercuri din județul Suceava ar fi vizate și două mari firme sucevene din domeniul prelucrării lemnului.

Conform TVR, percheziții au avut loc și la firme din Cornu Luncii. Au fost verificate documentele contabile, dar și cantitatea de lemne existentă în depozite.

Oamenii legii spun că prin zeci de firme s-au făcut operațiuni ilegale, atât fiscale cât și de tăiere și transportare a lemnului din pădure către diverși clienți. O mare parte din cherestea ar fi fost exportată ulterior către state precum Iran, Irak, Emiratele Arabe, susțin surse judiciare.

Fiecare dintre aceste firme, susțin aceleași surse judiciare, ar fi avut câte o sarcină – începând de la tăierea arborilor până la urcarea lemnului pe vase, în portul Constanța. Cele două grupări ar deține în orașul de la malul mării depozite mari în care erau duși buștenii, dar și deșeurile de lemn care ar fi fost apoi trimise în zona Orientului. S-au făcut percheziții și la mari producători pentru a se stabili modul în care s-au făcut achiztiile de cherestea și deșeuri lemnoase. După ce sunt studiate documentele ridicate, urmează audierile suspecților și verificări în pădurile din care s-au tăiat copacii.

Întreaga activitate a fost urmărită de polițiști mai bine de un an, timp în care o parte din marfă ar fi ajuns și peste hotare. Banii câștigați ilegal ar fi fost spălați prin intermediul altor afaceri legale, mai exact câteva benzinării și un restaurant, care au fost de asemenea vizate de perchezițiile procurorilor.

Mai multe de persoane, au ajuns, în calitate de martori sau suspecți, la sediul Poliției din Suceava pentru audieri. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat pe lângă documente contabile și diferite sume de bani în lei sau euro. Fiind o operațiune fără precedent ca amploare, prejudiciul nu a fost deocamdată calculat.

Comunicatul oficial al Poliției Române

Conform  IGPR,  Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus miercuri în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în București (1) și în județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, s-au făcut 17 percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice. Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au avut loc percheziții se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iași,  Pașcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râșca, Târgu Neamț, Vânători, Văratic, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură și alte activități forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea și rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, a transmis, miercuri, Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După perchezițiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, au fost citați mai mulți martori pentru a fi audiați la sediul IPJ Suceava.

La acțiune au participat polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Tepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. (O.S.)

articolul original.

PTF Vicov ar putea fi deschis la mijlocul lunii viitoare, dar nu și pentru trafic greu

29 September 2022 at 04:28

Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna este estimată pentru data de 15 octombrie, dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina. Totuși, partea ucraineană a betonat peste 7 kilometri de drum și este dorința de preluare și a traficului greu la Vicov, ceea ce presupune noi adaptări ale infrastructurii pe partea română. Asta în condițiile în care de la bun început proiectul a fost convenit de ambele părți să fie pentru traficul mașinilor de până în 3,5 tone.

În acest sens, în prima parte a zilei de miercuri au avut loc la Suceava și, ulterior, la Vicovu de Sus, ședințe de lucru necesare în vederea operaționalizării punctului de trecere al frontierei. Toate acestea în condițiile în care ucrainenii în sfârșit reușesc să deschidă de cealaltă parte a frontierei punctul de control vamal de la Crasna după opt ani de la data la care ar fi trebuit. O altă încercare eșuată a fost în 2016. În ciuda numeroaselor promisiuni că punctul de control vamal Crasna va fi deschis, abia acum sunt semnalele cele mai serioase că s-ar putea, totuși, ca să fie așa.

La ședință au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan iar din partea oficialităților de la nivel central au fost secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, consilierul de stat din cadrul Cancelariei premierului României Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache. Nu a lipsit nici Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Din partea autorităților locale vizate direct de investițiile privind operaționalizarea PTF Vicov au fost primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, și primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin.

Potrivit unei declarații de presă susținute la finalul ședinței de la Vicovu de Sus, Gheorghe Flutur a spus că a solicitat „în mod expres” să fie amenajate sensuri giratorii la intersecția drumului național care pleacă din vamă cu drumul spre Brodina, apoi sensuri giratorii sau semafor, în funcție de posibilitățile tehnice, la intersecția spre Bivolărie – Putna, la intersecția din Vicovu de Jos cu Voitinel, modernizarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată, asfaltarea drumului de la Rădăuți până la PTF Vicovu de Sus.

O veste nu tocmai bună este legată de o altă chestiune importantă care ține de eficiența deschiderii PTF Vicov și fluidizării traficului: podul de la Milișăuți. Gheorghe Flutur a spus clar: „sperăm și avem promisiunea că în primăvara anului viitor va fi gata”. Podul este însă important pentru că în caz contrar participanții în trafic care vor veni de la punctul de trecere al frontierei de la Vicov vor trebui, din centura Rădăuțiului, să meargă spre Dornești și de acolo probabil spre Ratoș. Prin urmare, DN 2 nu va fi foarte mult fluidizat. Dacă exista posibilitatea de la Milișăuți se câștiga mai mult. „Până atunci trebuie să avem o rută alternativă”, a admis Gheorghe Flutur.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a spus că „este foarte importantă deschiderea acestui punct de frontieră și pentru economia județului și pentru localitățile din proximitate, dar este și mai important ca și cetățenii de pe acest culoar de tranzit să fie protejați de traficul suplimentar și să fie sprijiniți să nu se suprapună traficul local și traficul de tranzit”. El a făcut acestea afirmații în condițiile în care a „vizualizat” tronsonul de la Suceava până la PTF Vicovu de Sus și a stabilit cu primarii de pe traseu toate intervențiile necesare pentru a prelua traficul suplimentar care o să fie generat de noul punct de frontieră. Consilierul premierului Mihnea Claudiu Drumea a explicat că rolul său la această întâlnire este „de a arăta încă o dată sprijinul prim-ministrului pentru toate nevoile și necesitățile care decurg din deschiderea punctului de frontieră de la Vicovu de Sus”.

Dar poate că unul din cele mai clare răspunsuri cu privire la posibilitățile limitate de a reduce traficul greu din PTF Siret vine de la secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache: „Astăzi ne aflăm aici pentru a identifica lărgirea benzilor de circulație. Acum nu se poate intra sau ieși cu autocamioane. Plecăm la treabă din acest moment”. Daniel Nache a amintit că angajarea de personal pentru biroul vamal de la Vicovu de Sus s-a făcut din 2016, iar acum Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru a asigura personalul necesar atât pentru traficul ușor și de persoane, cât și pentru traficul greu. Practic, problema nu o reprezintă personalul, ci faptul că PTF Vicov nu a fost proiectat și realizat (în 2014) pentru a deservi traficul greu. și de aici decurg toate celelalte probleme pentru că PTF Vicov „se află în conservare (s.red.) de atâta vreme” cu toate că resursa umană este pregătită pentru a veni și a deschide Biroul Vamal Vicovu de Sus. Daniel Nache a dat asigurări că sunt pregătiți prin achiziționarea de mobilier și de punerea la dispoziția comisionarilor vamali și a celor de la Direcția Sanitar Veterinară. (Dan PRICOPE)

articolul original.

Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la încă trei ani de închisoare

29 September 2022 at 07:28
Aung San Suu Kyi

Junta aflată la putere în Myanmar a condamnat-o joi pe fosta şefă a guvernului civil Aung San Suu Kyi la trei ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretele oficiale, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de acest caz, notează Agerpres.

Tribunalul i-a condamnat la aceeaşi pedeapsă şi pe fostul ei consilier, economistul australian Sean Turnell, precum şi pe alţi trei acuzaţi.

Suu Kyi intenţionează să facă apel, a menţionat sursa, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Noua sentinţă se adaugă celor peste 20 de ani de închisoare pronunţaţi deja împotriva fostei lidere civile birmane pentru diferite alte motive, între care fraudă electorală şi corupţie. În total, Aung San Suu Kyi riscă peste 120 de ani de închisoare.

Înlăturată din fruntea ţării de lovitura de stat militară din februarie 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică, Aung San Suu Kyi (77 de ani), laureată a Premiului Nobel pentru Pace, în 1991, a fost plasată în izolare într-o închisoare din Naypyidaw, la sfârşitul lunii iunie.

articolul original.

Mai mulți bani pentru tinerii care împlinesc 18 ani și pleacă din sistemul de protecție socială

29 September 2022 at 07:27
image

Tinerii care împlinesc 18 ani și se află în grija statului au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei, a anunțat joi ministrul Familiei Gabriela Firea.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat că au intrat în vigoare și ultimele modificări aduse în Parlament Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Conform Gabrielei Firea, este vorba de schimbări importante, care vin cu beneficii reale pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială. Astfel, de acum, tinerii care împlinesc 18 ani și se află în grija statului au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei.

„Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero, așa încât banii aceștia reprezintă o plasă de siguranță - chiar dacă doar de moment - pentru cei care vor să-și ia singuri viața în piept. Să nu uităm, însă, că vorbim despre copii care ar trebui să dea acum piept cu viața reală pentru prima dată! Așa încât, mi-aș dori ca fiecare dintre ei să aibă alături oameni în care să aibă încredere și care să le explice că tentația de a risipi fără să clipească o suma mare de bani și de a nu se gândi ce va fi de a doua zi încolo nu e nicidecum alegerea pe care să o facă!”, susține Firea.

Ministrul Familiei precizează că acești tineri au și varianta de a rămâne în continuare în grija statului, chiar dacă au devenit majori.

„Pentru că am căutat să-i ajutăm și pe cei care își doresc să meargă în continuare la școală, într-o formă de învățământ la zi sau care au un loc de muncă. Aceștia vor primi, până când vor împlini 26 de ani, o indemnizație lunară de 2.500 de lei, o sumă care cu siguranță le va fi de folos pentru a se întreține și pentru a-și construi treptat un viitor solid”, mai spune ministrul.

Firea susține că, tot de acum, se aplică și măsurile care vin în sprijinul persoanelor sau familiilor care au în plasament copii care nu mai pot crește alături de părinți. În premieră, aceștia vor primi, pe lângă alocația lunară de plasament, o indemnizație care ajunge la 420 de lei pe lună.

articolul original.

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice

29 September 2022 at 07:25
nord stream explozie

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns "ferm" la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056 .

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii.

articolul original.

La punctele de trecere de la granița Rusiei cu Kazahstanul, bărbaţii care vor să părăsească ţara primesc ordin de încorporare

29 September 2022 at 07:20
granita rusia kazahstan

La punctele de control de la frontiera Rusiei cu Kazahstanul, la granița rusă din regiunea Celiabinsk, au început să le dea convocări bărbaţilor ruşi care încearcă să părăsească Rusia, relatează 74.RU, cu referire la guvernul regiunii.

După cum precizează publicația 74.RU, polițiștii de frontieră au primit liste cu persoanele care se încadrează criteriilor de mobilizare parțială și rețin aceste persoane până la sosirea unui angajat al comisariatului militar.

Autoritățile din autoproclamata republica Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia, au anunţat că angajații comisariatelor militare de înregistrare și înrolare a bărbaţilor ar funcţiona la punctul de control Verhni Lars și le dau convocări celor care se încadrează criteriilor de mobilizare parțială.

După mobilizarea parțială anunțată în Federația Rusă, la granița cu Georgia s-a format un ambuteiaj uriaș de aproape 5.000 de vehicule.

articolul original.

Donald Trump: Sabotajul pe gazoductele Nord Stream ar putea conduce la război

29 September 2022 at 07:17
Donald Trump

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, consideră că sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la o escalare a conflictului la nivel mondial și, în cel mai negru scenariu, chiar la război.

„Sabotajul” care a provocat distrugeri pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la escaladare sau chiar la război, a spus fostul președinte american Donald Trump.

articolul original.

Tragedie! Mama copilului de 4 ani din Dâmbovița s-a sinucis, la câteva ore după ce fiul ei a murit înecat într-o piscină

29 September 2022 at 05:57
image

În urmă cu o zi, un copil de patru ani din Dâmbovița a murit înecat într-o piscină din curtea casei. Mama acestuia, devastată de durere, a plecat de acasă și și-a pus capăt zilelor.

În seara zilei de 28 septembrie 2022, un băiețel din Dâmbovița, în vârstă de patru ani, a murit înecat în piscina din curtea casei. Familia a sunat imediat la numărul de urgență 112, pentru a cere ajutor, însă în momentul în care echipajul a ajuns la locație, nu au putut să îl mai salveze pe minor. Au fost nevoiți să îi declare decesul.

Ulterior, mama acestuia a suferit un șoc enorm. Astfel, femeia a dispărut de acasă. Potrivit autorităților, aceasta se afla într-o stare de tulburare emoțională. În jurul orei 03:00, femeia a fost găsită spânzurată într-o pădure, după 100 de polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari au căutat-o.

Dublă tragedie în Dâmbovița: după ce un copil de 4 ani s-a înecat, mama lui s-a sinucis

Oamenii legii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Trupurile neînsuflețite ale celor două persoane au fost duse la Serviciul de Medicină Legală.

”La data de 28 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat cu privire la faptul că un copil s-a înecat. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde, din primele verificări, au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței. Din nefericire, a fost declarat decesul copilului, cadavrul fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 din Codul Penal. Totodată, întrucât ulterior producerii evenimentului, mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională, la acest moment, sunt efectuate activități de căutare a acesteia.

La activități sunt angrenați polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari. Din nefericire, femeia a fost găsită spânzurată într-un copac”, au transmis autoritățile.

Sursă foto: Pixabay

articolul original.
❌