ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Protest împotriva austriecilor care ne-au refuzat intrarea în Schengen! Daniel Buzamăt, directorul Reiser Bârlad: ”Închidem conturile la băncile cu capital austriac”

8 December 2022 at 22:50

Managerul Reiser SA, Daniel Buzamăt, anulează contractele cu trei firme austriece, după decizia umilitoare a Guvernului de la Viena, de a bloca intrarea României în spațiul Schengen. După cum au aflat toți românii, Olanda și Austria au votat împotriva aderării celor două țări.

Daniel Buzamăt, managerul SC Reiser SA din Bârlad a decis să întrerupă contractele cu Raiffesein BANK, BCR și PETROM după votul negativ dat de austrieci țării noastre.

“Consiliul de Administrație al SC Reiser, împreună cu mine, am decis să închidem conturile pe care le avem la două bănci cu capital austriac, dar și contul de la PETROM, acestea fiind mijloacele la îndemână să protestăm în legătură cu votul negativ dat României”, a declarat Daniel Buzamăt, managerul Reiser SA.

Reacția directorului Reiser nu este singulară, în toată țara a fost declanșat un val de reacții la adresa Austriei din cauza opoziției de aderare a României la Schengen. Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a îndemnat la boicot, după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul Schengen.

image
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Tragedie cumplită, lângă un liceu din Bârlad! Un bărbat a fost găsit spânzurat într-un loc public!

8 December 2022 at 15:39

În Bârlad, în urmă cu puțin timp, într-un loc public, traversat de sute de oameni, din apropierea Liceului Pedagogic, a fost găsit un bărbat spânzurat intr-un copac. A fost trimisă o ambulanță B2, care a găsit victima deja decedată. Cazul a fost preluat de poliție.

image
articolul original.

Captură-șoc la Vama Albița! Un moldovean a încercat să treacă vama UE cu o mică avere asupra sa! INCREDIBIL unde a ascuns banii!

8 December 2022 at 14:52

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit la controlul de frontieră, asupra unui bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, suma de 80.000 de euro, nedeclarată și ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, precum și 70 de pachete de țigări cu timbru de acciză R. Moldova, ascunse pe corp și în șosete.

În ziua de 8 decembrie a.c, în jurul orei3.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 44 de ani, pasager într-un microbuz cu destinația Brașov.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit asupra bărbatului suma de 80.000 de euro, nedeclarată și ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în șosete, precum și cantitatea de 70 de pachete de țigări cu timbre de acciză R. Moldova, ascunse pe corp și în șosete.
Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii valutei pe o perioadă de 30 de zile pentru ca proprietarul banilor să poată face dovada proprietății acestora, precum și a bunurilor accizabile descoperite şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 5.000 lei.

image
articolul original.

Reacție a europarlamentarului bârlădean, Ramona Strugariu, după respingerea aderării României în Schengen: ”Este un EȘEC diplomatic”

8 December 2022 at 14:36

Miniștrii de interne din Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, joi, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles. În schimb, Croația a primit undă verde și va intra în zona de liber schimb de la 1 ianuarie 2023. Votul umilitor dat în JAI este explicat de europarlamentarul REPER Ramona Strugariu drept uneșec al clasei politice româneaști.

”Respingerea aderării României la Schengen nu este nici ghinion, nici rezultatul vreunei conspirații paneuropene.“Respingerea aderării României la Schengen nu este nici ghinion, nici rezultatul vreunei conspirații paneuropene. Este un eșec ce trebuie asumat clar și responsabil de Guvernul și Președintele României.

Criteriile tehnice de aderare la Schengen erau îndeplinite de mulți ani, iar echipa tehnocrată din 2015-2017 a avut un rol esențial pentru asta. Atacurile împotriva statului de drept din perioada PSD-Dragnea și indolența guvernelor ce au urmat au dus la eșecul de astăzi.

Dar, cel mai important, eșecul de astăzi este unul diplomatic. Președintele Iohannis s-a activat minimal doar pe ultima sută de metri, iar miniștrii de externe și interne puși cu mâna de el s-au dovedit incompetenți în a asigura înlăturarea unui veto nefundamentat al Austriei.

Avem de învățat, desigur. Iar cel mai înțelept lucru de învățat este să alegem guvernanți care nu se complac și care știu să depună eforturi constante, iar nu doar pe ultima sută de metri, sub presiunea publică”, a scris europarlamentarul bârlădean, pe rețelele de socializare.

image
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

ȘTIREA SERII Un tânăr specialist de la compania Evel-H Company a câștigat Marele Premiu al tinerilor fermieri, în Parlamentul European! Felicitări, Alin Luculeasa!

7 December 2022 at 19:28

O echipă de tineri de la Clubul Fermierilor Români, în rândurile căruia s-a aflat și specialistul vasluian Alin Luculeasa, de la compania EVEL H COMPANY, a câștigat, miercuri seara, premiul pentru cel mai bun proiect digital în cadrul Congresului European la Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. Premiul recunoaște contribuția pozitivă a fermierilor asupra mediului prin adoptarea și diseminarea de noi tehnologii și practici agricole.

Aplicația din partea delegației Clubului Fermierilor Români a avut drept studiu de caz ferma EVEL-H COMPANY, din comuna Costești, județul Vaslui, acolo unde tânărul inginer Alin Luculeasa, Manager Operațional, și-a asumat rolul de a transforma amenințările unei zone cu importante constrângeri naturale în oportunități, totul cu ajutorul tehnologiei. România, practic, s-a prezentat, în Parlamentul European, cu proiectul de digitalizare de la EVEL H COMPANY, un lucru extraordinar pentru compania condusă de ing. Dan Hurduc, un specialist de primă clasă din agricultura națională, președinte pe zona Moldovei al Clubului Fermierilor Români.

Europarlamentarii prezenți la Congresul European al Tinerilor Fermieri au putut urmări, pe viu, în ce mod digitalizarea implementată cu succes de inginerul Alin Luculeasa a transformat compania vasluiană într-un etalon al firmelor agricole românești.

VIDEO cu momentul acordării premiului pentru digitalizarea de la EVEL H COMPANY către inginerul vasluian Alin Luculeasa:

Din dorința de a practica o agricultură cât mai prietenoasă cu mediul, Alin a a introdus treptat tehnologii digitale în activitățile din fermă, reușind să reducă semnificativ costurile și să eficientizeze producția. Ferma EVEL-H este astăzi un exemplu de digitalizare în regiune. A fost sprijinit, pas cu pas, de către managerul general al companiei, dl. Dan Hurduc, dar și de către tatăl său, un bun specialist, director tehnic la EVEL H COMPANY.

La scrierea proiectului au contribuit și colegii săi, George Chiriță, Petruța Deac, Raul Gușeilă, Radu Mărtinescu și Răzvan Prelipcean, sub coordonarea Samirei Maskan, Coordonator Program Comunitate Club. Studiul de caz a prezentat impactul digitalizării asupra predictibilității și sustenabilității afacerilor agricole, în dorința de a demonstra că agricultura românească poate fi un exemplu de reziliență și performanță, chiar în raport cu modelele occidentale. Întreaga delegație din cadrul concursului a fost reprezentată de absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură.

În cadrul concursului, tinerii fermieri au beneficiat de susținerea europarlamentarului Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, cel care a promovat proiectul companiei EVEL H COMPANY, proiectul României, în calitate de ambasador. Săptămâna trecută, același proiect de digitalizare de la EVEL H COMPANY a fost prezentat la București, la Radisson Hotel, la o ședință la care au participat miniștri din Guvernul Ciucă, cei care se ocupă de absorbția fondurilor europene.

„Suntem onorați să primim un important premiu care recunoaște performanța digitală și de mediu a fermierilor români. Din multe puncte de vedere, România poate fi luată drept exemplu privind sustenabilitatea în agricultură, însă mă bucur că prin participarea la concursuri în foruri europene avem oportunitatea de a arăta atât decidenților, cât și celorlați fermieri europeni că agricultorii din România contribuie prin acțiunile lor la atingerea obiectivelor Green Deal”, a declarat vasluianul Alin Luculeasa la decernarea premiului din Parlamentului European de la Bruxelles.

„Suntem mândri de tinerii noștri și ne bucurăm să vedem că eforturile lor sunt recunoscute la nivel european. Fermierii români sunt nu doar modele de performanță economică și de mediu, ci și modele de reziliență în fața unei lumi aflate în crize multiple, de la schimbările climate, la amenințări pendemice și conflicte regionale. Clubul va continua să susțină astfel de inițiative, în virtutatea misiunii asumate de a crea până în 2027 o masă critică de tineri fermieri care să asigure schimbul generațional și, odată cu el, traformarea agriculturii românești”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Români.

Premiul „Tineri Fermieri Europeni” recunoaște și recompensează tinerii fermieri pentru idei și practici durabile și inovatoare care abordează provocările cu care se confruntă sectorul agricol, cum ar fi reînnoirea generațională, adaptarea la schimbările climatice, securitatea alimentară și progresele tehnologice.

image
articolul original.

BREAKING NEWS Accident la Popeni, Zorleni! Un iresponsabil a lovit un pieton, după care a fugit de la locul accidentului!

7 December 2022 at 18:05

Un grav accident rutier s-a produs, miercuri seara, în satul Popeni, comuna Zorleni. Un bărbat de 58 ani a fost lovit de o mașină, după care șoferul a fugit de la locul accidentului. A fost trimisă o ambulanță B2 SAJ. Victima prezintă o fractură deschisă tibia dreaptă, fiind transportată la Spitalul Bârlad. Poliția îl caută pe șoferul laș, care a fugit, probabil, pentru că era beat sau nu avea permis.

image
articolul original.

Încă un drum impecabil, realizat de profesioniștii de la Nomis, recepționat de primarii a trei comune! ”Este un drum bine construit, nu a fost o lucrare ușoară”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședinte CJ Vaslui

7 December 2022 at 17:57

Încă un segment de drum județean modernizat, prin eforturile susținute ale specialiștilor de la compania Nomis 2003, una dintre cele mai performante companii de construcții din județul Vaslui. Miercuri, a avut loc recepția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 244H, în lungime de aproximativ 16 km, în prezența dlui Cătălin Simion, managerul general al companiei Nomic 2003.

Beneficiarii investiției sunt locuitorii comunelor Dodești, Viișoara și Găgești, ținând cont de faptul că drumul județean traversează satele Viișoara, Urdești și Găgești.

„Infrastructura este vitală pentru ziua de astăzi, fiindcă avem nevoie de drumuri moderne. Pentru locuitorii comunei Dodești, în special pentru cei din satul Urdești, este o minune acest drum. Consider că toată lumea este mulțumită. Felicitări constructorului”, a declarat Loredana Cerbu, primarul comunei Dodești.

Investiția a fost realizată prin PNDL 2, iar partea de cofinanțare a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean Vaslui, valoarea totală fiind de peste 19 milioane de lei.

„Investiția este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, e importantă ca utilitate, fiind un drum modern, de care beneficiază cetățenii din cele trei comune. Obiectivul este important și ca volum, dacă ne gândim la cei aproape 16 km de drum, șanțuri betonate, poduri, podețe, drumuri laterale, care însumează peste 19 milioane de lei. Sunt bucuros că tot mai multe drumuri județene sunt modernizate. Este o dorință a mea ca om, să avem o infrastructură rutieră județeană bine pusă la punct”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Primarul comunei Viișoara, Liviu Pîrciu, susține că investiția în reabilitarea și modernizarea acestui segment de drum județean era necesară, accesul către municipiul reședință de județ fiind mult mai rapid.

„Cred că s-a redus cu aproape jumătate timpul. Acum, într-o jumătate de oră suntem la Vaslui. Felicităm constructorul, dar și Consiliul Județean Vaslui, inițiatorul acestui proiect, care oferă condiții decente și firești pentru vasluienii din această parte a județului”, a declarat Liviu Pîrciu, primarul comunei Viișoara.

De altfel, Consiliul Județean Vaslui este aproape de finalizarea tuturor investițiilor de infrastructură rutieră finanțate prin PNDL.
„Acesta e un drum bine construit și nu a fost o lucrare ușoară, însă beneficiarii celor trei comune vor avea acces facil și în condiții civilizate către principalele centre urbane din județ”, a completat Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.
Drumul Județean DJ 244H face legătura cu alte două drumuri județene. Este vorba de DJ 244 și DJ 244B.

image
articolul original.

Alertă cu BOMBĂ la Liceul Mihail Kogălniceanu, din Vaslui! Sute de elevi sunt în afara clădirii!

7 December 2022 at 11:08

În aceste momente, forțele de ordine scotocesc prin clădirile de la LMK Vaslui, după ce, la Poliția Locală s-a primit o alertă cu bombă. Este pentru a doua oară, în 2022, când se anunță plantarea unor dispozitive explozive la un liceu din oraș. Cel mai probabil, este vorba de o farsa, dar autoritățile sunt obligate să verifice clădirea.

image
articolul original.

GALERIE FOTO Sunt frumoși, talentați și ne mândrim cu portul lor popular și cu obiceiurile unicat în județul Vaslui! Ei sunt formația ”RÂNDURILE”, de la Muntenii de Sus!

7 December 2022 at 10:31

„Rândurile”, din Muntenii de Sus. Cine nu a auzit de acești oameni minunați, care duc, din generație în generație, povestea unor obiceiuri minunate pentru această comună situată în coasta Vasluiului? Un ansamblu care a devenit subiectul unui documentar realizat de vasluienii Raluca Radu și Bogdan Raba și care își merită locul în rândul celor mai frumoase obiceiuri de sărbători, din județul Vaslui.

Sala Căminului Cultural din Muntenii de Sus s-a dovedit prea mică pentru un eveniment cultural de anvergură, marți seara. Zeci de localnici, dar și reprezentanți din județele Moldovei au onorat invitația, pentru a fi „În rând”, un documentar despre un obicei vechi al comunei Muntenii de Sus, care este pomenit în arhive și legendele locale de pe la 1718.

După șase ani de cercetare, vasluienii Raluca Radu și Bogdan Raba au dat viață unui proiect de anvergură, promovând rândurilor de flăcăi de la Muntenii de Sus. Pe lângă unicitatea dansului, jucat, de regulă la cumpăna dintre ani, „Rândurile” reprezintă și puntea între trecut și prezent, în care prezentul are misiunea de a duce mai departe acest obicei cu totul special.

„La început ne-am gândit la un filmuleț de cinci minute, care să-l difuzăm pe rețelele de socializare, însă am strâns un volum imens de documente și imagini, pe care să le putem pune într-un film documentar”, a povestit Raluca Radu.

Actorii descoperiți fac deliciul filmului. Pe lângă amănuntele care reliefează unicitatea ”Rândurilor”, aceștia au povestit și o parte din trăirile lor în perioada petrecută în „rând”, spre amuzamentul spectatorilor, iar primarul Ion Vartolomei i-a catalogat drept sublimi, primind diplome de „Purtător de patrimoniu”, cu promisiunea înființării unei asociații de promovare a tradițiilor locale.

La eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, care i-a felicitat pe realizatorii documentarului.

„Este un proiect unic și felicit pe realizatori, care acum culeg roadele unei munci de cercetare asidue. Poate ar trebui ca acest exemplu să fie multiplicat, iar Consiliul Județean Vaslui se va implica în promovarea unor obiceiuri și tradiții care dau identitate județului Vaslui, cum e cel de la Muntenii de Sus sau cimpoierii de la Perieni”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

„Rândurile” este un obicei de Anul Nou, unde flăcăii din Muntenii de Sus se strâng „în rânduri” și merg din casă în casă, aducând urări de bine și dorindu-le gospodarilor un an îmbelșugat.

Dansurile „rândurilor” sunt în cerc și acompaniate de un instrument muzical numit trișcă, însoțite de strigături specifice. Fiecare „rând” este alcătuit din 10-12 flăcăi, a căror vârstă să nu fie mai mică de 13-14 ani și să nu depășească pragul însurătorii.

image
articolul original.

Un bărbat de 41 de ani a rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce un incendiu i-a mistuit casa (GALERIE FOTO, VIDEO)

7 December 2022 at 05:59

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit, marți seara, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD tip B2 și echipaje specializate pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Zizinca, comuna Deleni. Persoana care locuia în casă a fost ajutată să se evacueze de către unul dintre colegii pompieri care locuiesc în comună.

Bărbatul în vârstă de 41 ani nu a suferit arsuri și nici nu a fost intoxicat, dar a avut un atac de panică. Acesta a primit primul ajutor în ambulanța SMURD, însă a refuzat transportul la spital.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată și exista riscul de propagare la alte două imobile.
Incendiul a fost lichidat în aproximativ două ore, cele două locuințe aflate în pericol fiind salvate. Casa cuprinsă de flăcări a fost distrusă în totalitate. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

image
articolul original.

Oameni buni, nu vă luați după escroci! Metoda ”Accidentul” a pus pe jar zeci de vasluieni! IPJ Vaslui este pe urmele găinarilor!

6 December 2022 at 18:03

”Tocmai am aflat că aș fi fost în spital, după ce aș fi fost accidentat de o mașină și că mi-aș fi rupt piciorul stâng și coloana vertebrală. Un jigodoi a sunat-o pe maică-mea și a anunțat-o toate aceste tenebre, după care i-a dat telefonul și jigodiei de lângă el, care pretindea că ar fi soția mea. Și cereau, în numele meu, 14.000 de euro. Fără să știe că biata maică-mea nu mai are bani decât de o legătură de ridichi! Clasica metodă ACCIDENTUL. Dar aceste jigodii vor plăti, îi voi găbji”.

Este mesajul postat de publicistul și poetul Daniel Grosu, pe 4 decembrie a.c., după ce mama sa a fost sunată de niște nenorociți, care păcălesc oamenii, prin metoda Accidentul. Oameni în vârstă sunt sunați – culmea, numai oameni bătrâni! – și anunțați că o persoană din familia lor a pățit un accident și trebuie să trimită urgent o mare sumă de bani. Unii bătrâni plătesc, alții refuză să crează minciunile acestor infractori, care ar merita să putrezească în pușcărie, pentru bătaia de joc la adresa unor oameni inocenți.

Tocmai de aceea, IPJ Vaslui a lansat, marți seara, un mesaj de ultimă oră către locuitorii județului.

”În ultima perioadă, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată de mai multe persoane cu privire la faptul că, autori necunoscuți, prin intermediul unor apeluri telefonice, au încercat să înşele persoane vârstnice cu sume mari de bani, sub pretextul că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.

ATENŢIE: Dacă primiţi un telefon de la ”un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive: NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

       Astfel, autorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, (de exemplu: se pretind ca fiind avocat, cadru medical sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

          Pentru reuşita infracţională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autori sau să fie oferite personal unor complici care se vor prezenta la domiciliul victimei. 

        Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

          Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

       Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii vasluieni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „poveşti” cu caracter emoţionant.

CUM TREBUIE SĂ PROCEDAŢI   PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR:

• Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;


• Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;


• Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;


    Anunţaţi POLIȚIA la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

•           În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);

•      Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;

•          Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

image
articolul original.

DGASPC Vaslui primește un frumos premiu, pe final de an! ”Este munca unei echipe de specialiști, dedicați profesiei și misiunii de ajutorare”, a spus directorul general adjunct, Roxana Hriscu

6 December 2022 at 15:23

Cu prilejul Zilei internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, în data de 5 decembrie a.c., Consiliul de monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României au organizat, la Palatul Parlamentului, Gala ”Dreptul de a fi dezinstituționalizat”, eveniment  în cadrul căruia au fost decernate premii Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care au înregistrat cele mai multe exemple de succes în procesul de reintegrare a copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități în perioada 2019-2022.

La categoria „Copii”, județul Vaslui s-a clasat pe locul II la nivel național, cu un număr de 28 de reintegrări ale copiilor cu dizabilități ocrotiți în sistemul de protecție specială.

Distincția de merit acordată de către Consiliul de monitorizare și Comisia pentru drepturile omului din Senatul României certifică consistența activității derulate de către DGASPC Vaslui.

Însă reușitele profesionale nu ar fi posibile fără sprijinul permanent al Consiliului Județean, al instituțiilor locale care interferează cu zona asistenței sociale și, nu în ultimul rând, al organizațiilor neguvernamentale. Ne onorează că ne situăm în fruntea clasamentului în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare a copiilor cu dizabilități și vă asigur că recunoașterea publică a rezultatelor muncii colectivului de specialiști pe care îl coordonez constituie o validare a modulului de lucru și a dedicării dincolo de granițele profesionalismului”, a subliniat Dragoș-Andrei Cazacu, director general al DGASPC Vaslui.

Gala „Dreptul de a fi dezinstituționalizat” s-a bucurat de participarea următorilor reprezentanți ai instituțiilor de la nivel central: Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse; Elena Tudor- preşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANDPCA), Paul Stănescu – Vicepreședinte al Senatului României, Vișinel Bălan -Vicepreședinte ANPDCA; Cristian Vasilcoiu – secretar de stat în Ministerul Muncii; Anca Dragu – președinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României; reprezentanţii Consiliului de Monitorizare şi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară.

”Asigurăm, în acest moment, servicii de găzduire pentru 600 de rezidenți” – Roxana Hriscu, director general adjunct

DGASPC Vaslui a fost reprezentată la evenimentul din Capitală de către doamna Roxana-Simona Hriscu, director general adjunct protecție socială.

”Premiul acordat în cadrul Galei reprezintă o recunoaștere a activității de asistență socială de la nivel județean desfășurată de o echipă de specialiști dedicați profesiei și misiunii de ajutorare, care permanent caută resursele necesare și își orientează acțiunile în direcția creșterii calității serviciilor sociale și a gradului de răspuns la nevoile comunității vasluiene. Reforma în domeniul dezinstituționalizării copiilor la nivelul județului Vaslui s-a finalizat în anul 2007 prin închiderea ultimului centru de plasament de tip clasic, astfel încât, în prezent, copiii beneficiari ai unei măsuri de protecție specială sunt îngrijiți în familia extinsă, substitutivă sau în case de tip familial.

În ceea ce privește sistemul de protecție a persoanei adulte cu dizabilități, la acest moment, asigurăm servicii de găzduire pentru 600 de rezidenți. De aproximativ 4 ani suntem într-un amplu proces de restructurare acest domeniu, sens în care am accesat toate oportunitățile de finanțare și implementăm  proiecte in valoare de peste 65.000.000 lei care au drept scop închiderea centrelor de mare capacitate și înființarea de servicii alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate pentru persoanele adulte cu dizabilități”, a declarat Roxana-Simona Hriscu.

image
articolul original.

Primarul Bârladului a semnat autorizația de construire pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea Sălii de Sport, de pe strada Nicolae Tonitza

6 December 2022 at 14:05

În curând, municipalitatea bârlădeană se va putea mândri cu una dintre cele mai moderne săli de sport existente în județul Vaslui. Aceasta va fi amplasată pe locul vechii săli de sport a urbei, situată pe strada Nicolae Tonitza, clădire care a fost închisă în urmă cu foarte mulți ani, din cauza avansatei stări de degradare.

”Într-un oraș în care posibilitățile cetățenilor de a face sport, de a petrece timpul liber și de a se relaxa sunt relativ reduse, ar fi fost păcat să ignorăm oportunitatea de a revitaliza acest loc. A intrat în calculele noastre în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și am reușit să îl includem cu succes în proiectul «Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative», din care mai fac parte construirea Centrului de zi pentru persoanele vârstnice, Reabilitarea și modernizarea Grădinii Publice și Extinderea si modernizarea Grădiniței nr. 2.

Odată cu modernizarea sălii de sport, readucem la viață toată această aripă a zonei Stadion, marcată decenii întregi de clădirile abandonate care domină aici. La câțiva metri distanță, pe locul zidurilor părăginite ale fostei centrale termice, se ridică în aceste momente Centrul de zi pentru bătrâni. Și tot în imediata apropiere, pe locul unui alt imobil părăsit, se construiește acum un nou corp pentru Grădinița nr. 5”, a transmis primarul Dumitru Boroș.

Noua sală de sport va fi formată, ca și acum, din parter și etaj, dar va avea o amprentă la sol de avea 1.348 mp, în loc de 624 mp. Terenul de joc va avea dimensiunea de 20 x 40 mp (în loc de 15×29 mp).

Vor fi amenajate 184 de locuri pentru spectatori (180 la etaj și 4 la parter, pentru persoanele cu dizabilități). Vor fi amenajate, grupuri sanitare, săli de duș, cabinete medicale, vestiare.

Proiectul a fost evaluat la 21,6 milioane lei.

În acest moment, comisia de specialitate din cadrul Primăriei Bârlad se află în procedura de evaluare a ofertelor depuse, urmând ca aceasta să fie finalizată în scurt timp, după care va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor.

image
articolul original.

Un bucureștean a făcut scandal la Dumești! Bărbatul a încălcat ordinul de protecție, fiind reținut de polițiștii din Negrești

5 December 2022 at 18:38

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Negrești au reținut un bărbat, în vârstă de 24 de ani, din municipiul București, care locuiește fără forme legale în comuna Dumești, județul Vaslui, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și violare de domiciliu.

În ziua de 25 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 21 de ani, din comuna Dumești, cu privire la faptul că fostul său concubin, un bărbat în vârstă de 24 de ani, ar fi provocat scandal, ar fi amenințat-o cu acte de violență și i-ar fi distrus telefonul mobil.

        În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvâșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

        Totodată, polițiștii negreșteni au emis față de bărbatul cercetat un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile. Ulterior, la data de 29 noiembrie 2022, Judecătoria Vaslui a emis un ordin de protecție împotriva bărbatului, pe o perioadă de 6 luni, prin care acesta era obligat să păstreze o distanță de 100 de metri față de fosta concubină și față de domiciliul acesteia.

        La data de 2 decembrie 2022, ora 23:07, Poliția Orașului Negrești a fost sesizată de către persoana vătămată, cu privire la faptul că, fostul concubin ar fi încălcat prevederile dispuse de instanța judecătorescă prin ordinul de protecție, prin aceea că s-ar fi deplasat la domiciliul unde aceasta locuiește cu familia sa și ar fi pătruns, fără drept, prin escaladarea gardului, în curtea locuinței, încercând să o contacteze.

    În urma probatoriului administrat, la data de 3 decembrie 2022, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore.

    Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului.

image
articolul original.

Vasluienii sunt în topul național, la păcănele! În 2021, au jucat 130 de milioane de lei la jocuri de noroc!

4 December 2022 at 12:42

Vasluienii sunt mari amatori de jocuri de noroc, pariuri sportive și păcănele, arată un studiu realizat la nivelul Regiunii de Nord-Est, citat de colegii de la Ziarul de Iași. Anul trecut, din 22 de firme de jocuri de noroc și pariuri înregistrate în județul Iași au fost active 16, iar împreună au realizat o cifră de afaceri netă de peste 234 de milioane de lei și un profit de 12% din cifra de afaceri, adică 27.578.821 lei. La nivelul țării, nu sunt ieșenii cei mai mari pariori, și nici moldovenii, în general, scriu colegii de la ziaruldeiasi.ro. 
 
În Regiunea Nord-Est, județul Vaslui devansează Suceava, Neamț, Botoșani și Bacău, cu o cifră de afaceri de peste 130,5 milioane de lei și 21,7 milioane de lei profit, mai scriu colegii de la zdi. Județul Vaslui, cu 130,6 milioane de lei încasați de la pariori, a fost în 2021 pe locul 12 din totalul de 42 de judțe, după cifra de afaceri. Suceava (116 milioane lei) și Neamț (94 milioane de lei cifră de afaceri) sunt următoarele județe unde s-a jucat mult la noroc. (Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

image
articolul original.

A început nebunia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou! Zeci de tone de materiale pirotehnice au fost confiscate de polițiști!

4 December 2022 at 12:27

La data de 21 noiembrie 2022, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu cei ai Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, au declanşat acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII 2022-2023”.

             Aceasta are ca în scop creşterea siguranței cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează operațiunile cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

             Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, polițiștii cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – inspectoratele teritoriale de muncă și Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

             Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora conform prevederilor legale.

             Astfel, în perioada 21 noiembrie – 1 decembrie a.c., au fost efectuate 276 de controale în complexe, piețe și alte obiective și 19 percheziții.

             De asemenea, au fost controlate 122 de persoane fizice și juridice autorizate, iar 98 de persoane fizice și juridice neautorizate au fost identificate.

             Totodată, au fost constatate 103 infracțiuni, ce sunt cercetate în 83 de dosare penale, de comiterea cărora sunt bănuite 101 persoane.

             Au fost aplicate 17 contravenții, în valoare de 25.500 de lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 19.267 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de  1.593.340 de lei. 

Exemple:

1. În perioada 29-30 noiembrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

În urma activităților, au fost descoperite 8.178 de kilograme de articole pirotehnice, deținute fără drept, în valoare de aproximativ 500.000 de lei și 110.140 de bucăți de țigarete.

În cauză se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și contrabandă.

Bunurile descoperite au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

Față de cele două persoane bănuite a fost pusă în mișcare acțiunea penală, fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, în prezent acestea aflându-se sub control judiciar.

2. La data de 30 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 200 de kilograme de articole pirotehnice, deținute fără drept, în valoare de aproximativ 9.000 de lei.

În cauză se efectuează cercetări, sub  aspectul săvârșirii infracţiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice, destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.

3. La data de 29 noiembrie a.c., polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au prins, în flagrant delict, pe teritoriul municipiului București – Sectorul 4, o persoană care deținea, în autoturismul personal și oferea, ilegal, spre comercializare, articole pirotehnice, nedestinate publicului larg.

Astfel, au fost descoperite 350 de kilograme de articole pirotehnice, care au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor. În cauză a fost constituit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept

image
articolul original.

Atenție, șoferi, nu vă urcați băuți la volan! Filtre ale Poliției Rutiere în tot județul Vaslui!

4 December 2022 at 08:54

În această dimineață, sunt în desfășurare filtre ale Poliției Rutiere în tot județul Vaslui, pentru depistarea celor care se urcă băuți la volan. Mai mulți șoferi depistați cu halenă alcoolică au ajuns la Spitalul Județean, unde li s-au recoltat probe de sânge. Unii șoferi s-au trezit cu valori de 0.06-0,07 mg/ litru alcool pur în aerul expirat, după testarea cu aparatele etilotest și probe de sânge, iar Poliția Rutieră a anunțat că le suspendă permisele pe o perioadă de trei luni de zile, ceea ce înseamnă că oamenii legii manifestă tolaeranță zero față de cei găsiți băuți la volan. Unii șoferi au replicat că au băut, seara trecută, câteva căni de vin fiertr sau câteva pahare de vin, fără a face exces, și au spus că nu sunt de acord cu reținerea permiselor pentru alcoolemie de 0,07 la mie.

image
articolul original.

Dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui: ”Eu sunt PENTRU sacrificarea tradițională a porcilor, așa cum se face la români de sute, de mii de ani”

2 December 2022 at 17:06

În perioada Sărbătorilor de iarnă, în mod tradițional, consumul de carne de porc crește, iar în zilele următoare tot mai mulți porci vor fi sacrificați în gospodăriile populației, pentru produsele tradiționale de Crăciun.

Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane (PPA), boală cu impact economic și social major, directorul executiv al D.S.V.S.A. Vaslui, dr. Mihai Ponea, a dispus o serie de măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii acesteia la nivelul județului.

Directorul executiv al DSVSA Vaslui aduce la cunoștința proprietarilor de porcine obligațiile legale ce le revin în această perioadă:

1.  Sacrificarea tradițională

Este permisă doar pentru consumul propriu, familial, respectând următoarele etape:

– înainte de sacrificare, proprietarul se asigură că suina deținută nu prezintă modificări ale stării de sănătate.  În cazul în care observă lipsa poftei de mâncare, apariţia la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală şi pe urechi, a unor pete de culoare roşie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge şi alte modificări de comportament, proprietarul nu va sacrifice animalul și va notifica medicul veterinar din localitate, care va face examinarea clinică a animalului,

– după sacrificarea porcului, în situaţia în care proprietarul constată modificări la organe şi ţesuturi, respectiv, splina mărită în volum şi de culoare vişinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală şi toracică, va fi solicitată de urgenţă prezenţa medicului. Până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staţionare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, va stabili măsurile impuse de legislaţia în vigoare;

– în situația în care porcul nu prezintă modificările menționate, propietarul are obligația să meargă la cabinetul veterinar din localitate sau la una din Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din orașele Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești sau Murgeni și să solicite medicului examinarea cărnii pentru Trichinella Spiralis. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de carne recoltată din pilierii diafragmatici, care va fi însoțită de crotalia uriculară a animalului.

Aceasta va fi predată medicului veterinar, care va întocmi formularul F3 de sacrificare tradițională și va opera în Baza națională de date.

2.  Sacrificarea în vederea comercializării

Carnea de porc poate fi comercializată doar dacă sacrificarea a avut loc în unități autorizate sanitar veterinar, unde se realizează sub directa coordonare a unui medic veterinar. Loturile de carne de porc sunt livrate din abatoare însoțite de certificate sanitar-veterinare, iar carcasele sunt marcate cu marcă de sănătate de formă ovală sau hexagonală.

În ceea ce privește consumul cărnii de mistreț, acesta se poate realiza doar dacă vânătoarea a fost efectuată de personalul instruit al fondurilor de vânătoare și după efectuarea examinarea privind Trichinella spiralis.

3.  Achiziționarea de alte produse alimentare

Se recomandă ca și celelalte produse alimentare achiziționate în această perioadă (lapte și produse lactate, alte tipuri de carne și produse din carne, ouă, pește și produse din pește, cozonaci, prăjituri, legume de sezon, etc.) să fie achiziționate doar din spații special amenajate, înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea piețelor agroalimentare în care producătorii particulari expun spre vânzare produse alimentare vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența sau care, în urma controlului sanitar-veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.

”Eu sunt, personal, pentru sacrificarea tradițională a porcului, așa cum se face la români de sute de ani, așa cum se face acasă la bunici sau la părinții mei. Rugămintea mea este ca locuitorii care taie porci să aducă probe la laboratoarele sanitar veterinare. În perioada sărbătorilor de iarnă, la nivelul sediului D.S.V.S.A. Vaslui am organizat, serviciu de permanență. Consumatorii au la dispoziție un „Call Center” la numărul de telefon 0235.421.121, sau adresa de e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro, unde pot sesiza situații deosebite sau nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, a spus dr. Mihai Ponea.

image
articolul original.

Cel mai prost șofer din 2022! S-a accidentat grav, de unul singur, în timp ce conducea pe drumul național Vaslui-Iași! Cum de nu a văzut drumul?

2 December 2022 at 15:43

Garda II Negrești din cadrul Detașamentului de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate pentru descarcerarea unei persoane, asigurarea măsurilor PSI, evaluarea și acordarea primului ajutor medical în urma producerii unui accident rutier în localitatea Rateșul Cuzei, comuna Rebricea.
În accident a fost implicat un autoturism, în care se afla o singură persoană.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autoturism avariat și o persoană rănită. Victima, un bărbat în vârstă de 66 ani a fost evaluat, a primit primul ajutor, ulterior fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Victima a fost diagnosticată cu traumatism de șold și membru inferior.

image
articolul original.
❌