ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării începe vineri, 30 septembrie

29 September 2022 at 04:03
image

Proiectul Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării este organizat de Asociația Culturală pentru Tineret și Copii Art Theatre, în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” din Constanța, și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Festivalul aduce o mare bucurie cetățenilor din Constanța, fiind un eveniment artistic care atrage priviri de fiecare dată datorită prezenței statuilor vivante, a costumelor, machiajului, și, în mod special, a emoțiilor transmise prin simple mișcări. Statuia Vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal. Teatrul stradal este parte componentă a fenomenului apărut relativ recent, “artele străzii”, iar în interiorul său, statuia vivantă este momentul de vârf, punctul culminant, apanajul marilor actori, un echivalent al one man showului din teatrul așa zis tradițional.

Proiectul se desfășoară în perioada 30 Septembrie – 02 Octombrie 2022, vineri, sâmbătă și duminică, în Bulevardul Tomis, respectiv Parcul Arheologic de lângă Primăria Municipiului Constanța.

VINERI 30 septembrie 2022

– ora 17.15 – studenții Facultăților de Teatru din țară (Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu și Constanța), care au lucrat în Proiectul Moștenirea realizat de Mihai Mălaimare, vor intra în spațiul de joc făcând o paradă.

– ora 18.00 – studenții au pregătit pentru public un moment artistic deosebit, cu statui vivante din lumea lui Shakespeare.

Între orele 16:00- 18:00, va avea loc Atelier de fotografie Statuie Vivantă. Acest atelier este realizat de către Școala de Machiaj Mirela Vescan, cu sprijinul Teatrului Masca din București. Mirela Vescna va prezenta publicului cum se realizează un machiaj de statuie vivantă, cabiniera Teatrului Masca îi va îmbrăca în costume din magazia teatrului, iar Rolf Vescan va face fotografii, care vor fi ulterior trimise către adresele de e-mail ale celor care au participat.

SÂMBĂTĂ 01 octombrie 2022

– ora 17.00 – studenții vor prezenta momentul artistic cu statui vivante shakespeariene

– ora 20.00 – Teatrul Masca din București prezintă spectacolul EXODUL

Între orele 15:00- 16:00 și 17:00-18:30, publicul este așteptat la Atelierul de fotografie Statuie Vivantă.

DUMINICĂ 02 octombrie 2022

– ora 16.00 – va avea loc momentul Statuilor Vivante din lumea lui Shakespeare
– ora 19.00 – Teatrul Masca din București va prezenta publicului constănțean spectacolul ÎNGERII DE LA VĂCĂREȘTI

Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării este un proiect dedicat cetățenilor, dar și studenților, cu scopul de a pune în valoare pasiunea lor pentru arta spectacolului stradal, de a-și dezvolta capacitatea și adaptabilitatea la munca în echipă, dar și de a crește gradul de implicare a tinerilor în astfel de evenimente.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

De ce demolează tot mai multe țări est-europene monumentele sovietice?

4 September 2022 at 00:00
image

Polonia a demolat recent încă un memorial din epoca sovietică, dedicat soldaților Armatei Roșii care au ocupat țara în Al Doilea Război Mondial.

Este cel mai recent dintr-o serie de monumente care au fost dărâmate în Europa Centrală și de Est pe fondul ostilității crescânde față de Rusia și față de invadarea Ucrainei.

Muncitorii au început să demoleze memorialul din orașul Brzeg din sud-vestul Poloniei pe 24 august, în aceeași zi în care Ucraina a marcat șase luni de când Rusia și-a lansat invazia.

Polonia, țara cu cele mai multe monumente sovietice demolate

Rafal Leskiewicz, șeful Institutului Istoric de Stat, a declarat pentru Associated Press că, în luna martie, atunci când a fost luată decizia de a elimina toate monumentele rămase, mai erau 60 de monumente la nivel național, iar monumentul din Brzeg a fost al 24-lea care a fost demolat din martie – dar acest fenomen nu este unul nou totuși. Chiar și înainte de război, în ultimii 30 de ani, Polonia a demolat sute de astfel de monumente.

Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse. Varșovia a trimis armament, ajutor și asistență umanitară, iar Polonia a primit mai mulți decât orice altă țară, potrivit cifrelor Națiunilor Unite.

Țările baltice iau măsuri similare

Demolarea monumentului din Polonia a avut loc la o zi după ce Letonia a început să demonteze un monument similar din epoca sovietică în capitala Riga. Moscova consideră că a reprezentat pentru țările baltice (și pentru Europa de Est în general) o eliberare, dar letonii, estonienii și lituanienii spun că a fost doar începutul unei ocupații brutale care s-a încheiat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Etnicii ruși reprezintă aproximativ 25% din populația Letoniei.

Și guvernul Estoniei a început să îndepărteze monumentele sovietice, lucru susținut chiar de premierul estonian, Kaja Kallas. Peste 75.000 de estonieni au fost uciși, închiși sau deportați de sovietici între 1940 și 1991, potrivit guvernului estonian, citat de RFE.

Lituania se pregătește să urmeze exemplul Estoniei și Letoniei în a demola monumentele sovietice, începând cu monumentul soldaților sovietici din Vilnius.

Bulgaria, prima țară care a luat o asemenea decizie ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina

Traicho Traikov, primarul raionului Sredets din Sofia, a anunțat chiar pe 24 februarie că municipalitatea va demonta Monumentul Armatei Sovietice.

Potrivit lui Traikov, în ciuda deciziei consiliului municipal de a elimina monumentul datând încă din 1993, nu a existat un primar de district gata să o implementeze. În plus, reprezentanții din Consiliul orașului Sofia susțin demersul, cu excepția notabilă a Partidului Socialist Bulgar. Cu toate acestea, demolarea încă nu a avut loc.

Ucraina dărâmă statuile sovietice iar ocupanții le pun înapoi

Și în Ucraina monumentele sovietice sunt demolate. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, declara în urmă cu câteva luni că doar în orașul său sunt 60 de monumente sovietice ce trebuie demolate. De asemenea el propunea redenumirea a 460 de străzi, conform Euronews. Asemenea demolări au avut loc și în alte orașe precum Cernăuți, Storojineț sau Volodimir.

În teritoriile ocupate, rușii au adus noi statui ale lui Lenin, precum în Herson, Henicensk sau Nova Kahovka, ca mod de umilire pentru ucrainienii pe care tot rușii îi consideră că ar fi „același popor”.

articolul original.

O fetiţă de 7 ani a murit strivită de o statuie în curtea unui hotel din München

29 August 2022 at 09:16
By: -
image

O fetiţă în vârstă de 7 ani a murit după ce o statuie de 200 de kilograme a căzut peste ea în curtea unui hotel din centrul oraşului german München.

Publicitate

Fetiţa sosise din Italia împreună cu părinţii ei în vacanţă în Germania. Ea se afla în curtea interioară a hotelului, când mai multe persoane au fost alertate de un ţipăt, a precizat poliţia. Acestea au sărit în ajutor şi au reuşit să scoată copilul de sub statuie.

Fetiţa a fost transportată la spital unde a murit din cauza rănilor grave.

Pentru moment nu se ştie de ce statuia, care cântarea aproximativ 200 de kilograme, s-a destabilizat şi s-a prăbuşit. O anchetă a poliţiei germane în legătură cu acest accident este în curs de desfăşurare, potrivit DPA.

Publicitate

Incidentul a amintit de cel de la Primăria Capitalei din urmă cu o săptămână, când un copil de 6 ani a ajuns la spital în stare gravă după e s-a urcat pe una dintre coloanele decorative din holul instituției, iar statuia a căzut peste el.

În cursul zilei de 24 august, copilul a fost supus unei intervenţii chirurgicale în secţia neurochirurgie a Spitalului Grigore Alexandrescu, iar la finalul săptămânii trecute a fost externat.

articolul original.

Nicuşor Dan l-a demis pe șeful de la Securitatea în muncă, după ce o statuie a căzut pe un copil în holul Primăriei

26 August 2022 at 15:01
By: -
image

Şeful Serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă a fost înlocuit din funcţie, după accidentul în care un copil a fost rănit de o coloană ornamentală din holul Primăriei Capitalei.

Publicitate

"În urma accidentului din 22 august din holul Primăriei Capitalei şi a concluziilor preliminare ale anchetei administrative interne, am decis înlocuirea şefului Serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru deficienţe în activitate.

Ancheta internă continuă şi, în funcţie de rezultatele ei, este posibil să iau şi alte măsuri administrative. În paralel, reprezentanţii PMB au furnizat informaţii pentru ancheta Poliţiei legată de acest eveniment", a scris edilul general, pe Facebook.

Publicitate

El menţionează că starea de sănătate a copilului internat la Spitalul Grigore Alexandrescu s-a îmbunătăţit treptat faţă de ziua accidentului.

"Am păstrat permanent, încă de luni, o comunicare cu Spitalul 'Grigore Alexandrescu', unde se află internat copilul. Din informaţiile primite, băiatul a fost operat pe data de 24 august 2022, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit treptat faţă de ziua accidentului. Îi doresc multă sănătate şi îmi doresc să aflăm în continuare numai veşti bune de la spital", adaugă primarul general.

Publicitate

Un copil în vârstă de şapte ani a fost dus la spital, luni, după ce s-a urcat pe una dintre coloanele decorative din holul Primăriei Capitalei şi a căzut împreună cu aceasta.

Conform unui comunicat PMB, copilul era însoţit de tatăl său, care venise la primărie pentru rezolvarea unei probleme. Primăria menţiona că în holul unde a avut loc accidentul există două coloane decorative, lucrări de artă plastică monumentală, expuse acolo începând cu anul 2016.

Citește și opinia pe această temă scrisă de Ioana Ene Dogioiu: Când G. Firea acuză populismul și își arată ciocoismul

articolul original.

Cazul Bolborea

26 August 2022 at 03:34

Îi înțeleg pe toți plasticienii care îl pizmuiesc pe Ioan Bolborea. Puțini artiști sunt gata să-și scoată pălăria în fața unui coleg. Și scriitorii, și muzicienii, și pictorii, și sculptorii trăiesc rivalitatea pînă la sînge. Bolborea a ridicat mai multe lucrări decît au izbutit mulți dintre colegii săi și asta a stîrnit resentimente. Nu știu dacă i-a întrecut pe Mihai Buculei sau pe Florin Codre. Dar nu lucrările sunt cauza, ci contractele. Omeneasca și nevindecabila slăbiciune se află la baza unui scandal care se tîrăște de ceva vreme prin tribunale, care a lăsat destui oameni fără o pîine și care duce un artist român în pragul disperării.

Sculptorul Ioan Bolborea a învins Primăria Capitalei

Pentru că Primăria Capitalei a pornit pe calea fanteziilor economico-sociale ale Gabrielei Firea, municipalitatea a intrat în criză de fonduri. După cheltuielile pentru concerte, pentru excursii, pentru inseminări artificiale, pentru dotare de companii abia înființate, municipalitatea a cheltuit sume enorme și a încercat să se echilibreze renunțînd la anumite proiecte culturale. Poeta de ocazie Gabriela Firea a decis să oprească proiectul și contractul pentru Monumentul Unirii, cu ocazia Centenarului sărbătorit în 2018, lucrare ce fusese contractată a fi ridicată în Piața Alba Iulia, la extremitatea Bulevardului Decebal, în oglindă cu Palatul Parlamentului. Încercarea Primăriei Capitalei de a stopa contractul de amplasare a monumentului s-a lovit de instanțe. Ioan Bolborea a avut cîștig de cauză într-o primă instanță. Pericolul de a repeta același lucru și într-o hotărîre definitivă i-a provocat fiori reci primăriței. Responsabilă de decizia luată, Gabriela Firea devenea responsabilă și de pagubele produse din nerespectarea contractului.

Centenarul fumurilor patriotice

Așa a început marele proces inițiat de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (A.M.P.T.) care, în esență, reclamă că statuile lui Bolborea ar fi turnate dintr-un material mai puțin rezistent și mai ieftin care ar ascunde o pagubă pentru municipalitate. Pe neașteptate, o mare parte din presă a luat foc, încinsă și de resentimentele celor care au amplasat (contractat) mai puține lucrări în București. Astfel, a pornit o campanie anti-Bolborea cum n-a mai văzut arta românească de la introducerea lucrărilor lui Brâncuși în America. Ziariștii de politică și susținători ai primăriței au devenit esteticieni și critici de artă, cetățeni revoltați și urbaniști de ocazie. Adversarii operei lui Bolborea se ascund în spatele unui interes public demn de Caragiale. Cică statuile acestuia ar fi din alamă, se defectează (vezi scandalul cu coada lupoaicei de pe treptele Muzeului Național de Istorie, ruptă de un bețiv),sunt prea multe etc.

De la acuzațiile din presă s-a ajuns ca atelierul lui Bolborea să fie invadat de polițiști și de procurori, să se instituie sechestru pe toate lucrările, sculele și celelalte bunuri din atelier, să fie percheziționate telefoanele și ridicate înscrisuri și să înceapă o cercetare demnă de același IL Caragiale. Experții comisiei au fost trimiși la prelevat pilitură de la materialul din toate statuile din București și au organizat o cercetare spectrometrică. Ce conțin statuile lui Bolborea? Mai mult zinc sau staniu? Care este mai ieftin la piața de metale? Cu cît se dă kilogramul de bronz și  kilogramul  de alamă? Nu și-au imaginat că sunt cam de același preț și că uneori alama poate fi mai scumpă decît bronzul. Cuprul din statuile lui Bolborea conține mai mult staniu sau mai mult zinc? Și de la ce procent din compoziție păcălesc ele primăria, inclusiv eternitatea?

Primăria Bucureștilor, ajunsă în cea mai proastă situație din istoria sa în mai toate domeniile care țin de calitatea vieții în Capitală, duce acum prin AMPT o luptă oarbă. Vrea despăgubiri și condamnări pentru compoziția statuilor lui Bolborea cu scopul de a bloca procesul civil născut din stoparea contractului pentru Monumentul Unirii din Piața Alba Iulia.

Într-o declarație dată la Parchet, Ioan Bolborea zice:

”În ceea ce privește noțiunea de bronz arăt că toate lucrările pe care le-am executat, atât cele care fac obiectul cauzei cât și cele care nu fac obiectul cauzei, au fost executate din bronz,astfel cum am învățat la facultate aspectele tehnice legate de acest material și de compoziție. Pentru definiția de specialitate a materialului bronz, depun azi la dosarul cauzei extrasul din lucrarea ”Artă și Tehnologie, Sculptura în bronz”, Editura Unarte și, totodată, fac trimitere la concluziile expertului recomandat Popescu Cătălin”.

Multe aberații au marcat istoria Bucureștilor. Și toate au avut la bază tradiționala mîncătorie românească. De data aceasta, s-a adăugat și prostia și ridicolul!

Cică alama este mai slabă în fața eternității!

articolul original.

Gabriela Firea dă vina pe Nicușor Dan după accidentul din clădirea primăriei: „Situația putea fi evitată dacă Nicușor Dan nu lua măsura populistă”

23 August 2022 at 16:21
image

Gabriela Firea declară, referitor la cazul băiețelului lovit de statuie în sediul PMB, că Nicușor Dan încearcă să arunce vina asupra ei: „Situația putea fi evitată dacă Nicușor Dan nu lua, plin de avânt triumfal, măsura populistă de a permite accesul cetățenilor pe ușa din față a clădirii”.

Gabriela Firea a mărturisit că Nicușor Dan încearcă să arunce vina pe ea în cazul copiului peste care a căzut o statuie din interiprul primăriei din București.

„Ce s-a întâmplat ieri în clădirea Primăriei Capitalei este un accident tragic! Mă rog pentru sănătatea băiețelului lovit de statuie și sper să își revină cât mai repede. Aș fi făcut asta în liniște, fără comentarii, dar e nevoie să fac niște precizări. Actualul primar general încearcă să arunce vina către mine și în acest caz, spunând că statuia respectivă se află în primărie din timpul mandatului meu”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Situația putea fi evitată”

Gabriela Firea susșine că statuile care se află în interiorul primăriei au fost acolo cu mult înainte să fie ea primar. De asemenea, fostul primar mai susține că tragicul eveniment putea fi evitat dacă Nicușor Dan „nu lua, plin de avânt triumfal, măsura populistă de a permite accesul cetățenilor pe ușa din față a clădirii”.

„Și clădirea primăriei era acolo de pe vremea mea, ba chiar și de pe vremea celorlalți primari generali, din 1990 încoace, când clădirea construită între anii 1906-1910 a început să funcționeze ca sediu al Primăriei Generale. Și statuile, Simfonie Roz și Simfonie Neagră, sunt în clădire cu mult înainte să ajung eu acolo: au fost cumpărate încă din anul 2010 pentru a ajunge în sediul primăriei și se află în lista monumentelor de for public ale Municipalității.

O spun clar, este un accident nefericit! Totuși, situația putea fi evitată dacă Nicușor Dan nu lua, plin de avânt triumfal, măsura populistă de a permite accesul cetățenilor pe ușa din față a clădirii. Acest acces nu era întâmplător permis doar delegațiilor oficiale pe ușa principală a clădirii”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Fostul primar general susține că Nicușor Dan se „hrănește” din declarații populiste

Fostul primar general a mai spus că Nicușor Dan se „hrănește” din declarații populiste și că nu l-a interesat ce a spus ISU referitor la siguranța oamenilor, ci doar propria imagine. Mai mult, fostul primar spune despre Nicușor Dan că fgace totul doar „pentru a da bine” în spațiul public.

„Însă Nicușor Dan se hrănește din declarații populiste. Pe primarul general nu l-a interesat ce a spus ISU referitor la siguranța oamenilor, ci doar propria imagine. Așa au apărut, din păcate, consecințele nedorite ale unei acțiuni făcute pentru ‘a da bine’ în spațiul public. În disperarea de a găsi justificări pentru lipsa de rezultate și pentru a induce ideea că sediul primăriei nu este o clădire sigură, Nicușor Dan emite senin încă o minciună gogonată!

Primarul ‘Nu știu dar vorbesc’ susține că Primăria Capitalei funcționează într-o clădire nerecepționată. Ghinion. Clădirea din bd Regina Elisabeta nr 47, a cărei reabilitare s-a terminat în 2016, la insistențele mele de a muta angajații în sediul de drept al primăriei de vis-a-vis de Cișmigiu, pentru a nu mai plăti o chirie imensă pentru sediul provizoriu, are recepția la terminarea lucrărilor, așa cum puteți vedea în această postare”, adaugă Firea.

Gabriela Firea: „Nicușor Dan are resurse nelimitate în domeniul minciunilor”

Ea a postat documentul semnat de reprezentanții PMB, ISC, ISUBIF, Ministerul Culturii, constructor, consultant și proiectant în 2017.

„Sunt 5 ani de când modernizarea clădirii din Bd. Regina Elisabeta nr. 47 A FOST FINALIZATĂ! Și spun cu toată răspunderea că acest imobil este printre cele mai sigure din București. Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 4382/28.11.2017 se află în sediul primăriei, la Direcția Generală Investiții. Nicușor Dan putea să ceară hârtiile sau măcar o informare despre situație de la actualul director impus de Ludovic Orban. Nu mai tolerez minciuni din partea lui Nicușor Dan! Sunt doi ani de când e primar general și trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propriile vorbe. Fie că și le amintește, fie că nu. Exemple sunt nenumărate. Dar mă tem că Nicușor Dan are resurse nelimitate în domeniul minciunilor și a promisiunilor niciodată onorate”, încheie Gabriela Firea.

articolul original.

Parcul Orășenesc Titu a fost îmbogățit cu patru ansambluri monumentale

23 August 2022 at 18:11
image

Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmboviţa vor promova în parteneriat un proiect care vizează construirea unei parcări supraetajate în centrul municipiului – a anunțat edilul Daniel Cristian Stan.

Până ce va fi implementat acest proiect, administrația locală a ajuns la un acord cu conducerea supermarketului Penny, pentru ca o parte a parcării acestei unități economice să fie pusă la dispoziția târgoviștenilor chiar dacă nu merg la cumpărături. În acest sens, Primăria a amenajat deja o nouă intrare, dinspre strada din spatele blocurilor H. Este o inițiativă care vine și ca soluție provizorie la schimbările ce vor apărea pe Bulevardul Mircea cel Bătrân, unde se va renunța la locurile de parcare existente de-a lungul acestei artere, în favoarea amenajării unui culoar pentru transportul public. A fost o condiție impusă pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile necesare reabilitării infrastructurii rutiere.

„Există în acest moment, chiar și fără parcarea mare pe care o vom realiza, soluții pentru parcarea mașinilor, fără a mai fi probleme cu cei de la supermarket. Există și un acord scris pe care l-au dat administrației publice locale, de aceea ne-am și apucat să amenajăm puțin și să mai creăm un acces exact din spatele blocurilor H. Așa că, am reușit să găsim o soluție să împăcăm de o manieră convenabilă pentru toată lumea atât cerințele pentru fluidizarea traficului, cât și cele care vizează necesitatea locurilor de parcare în centrul municipiului Târgoviște”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

articolul original.

Un copil de 6 ani a fost strivit de o coloană care a căzut pe el, în Primăria Capitalei. UPDATE Băiatul e în stare gravă, la ATI

22 August 2022 at 15:48
image

O coloană decorativă din holul Primăriei Municipiului București (PMB) s-a prăbușit peste un copil de 6 ani, care încerca să o escaladeze.

Publicitate

UPDATE Copilul este internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, în stare gravă.

„Copilul a fost stabilizat în UPU și s-au efectuat investigațiile necesare atât biologice, cât și imagistice. În prezent copilul este internat în secția de terapie intensivă a spitalului nostru, sub supraveghere și monitorizare permanentă”, anunță reprezentanții Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Cum s-a întâmplat accidentul

PMB a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că băiatul a intrat în sediul instituției de pe Bd. Regina Elisabeta alături de tatăl său, care avea acolo de rezolvat o problemă.

Publicitate

În jurul orei 13:40, „conform informațiilor furnizate de martori, copilul s-a urcat pe una dintre coloanele decorative din hol și a căzut împreună cu coloana, suferind traumatisme.

La intervenția angajaților PMB (...) el a fost preluat în mai puțin de 5 minute de o ambulanță, fiind dus imediat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu. La momentul urcării în ambulanță, copilul era conștient. Reprezentanții Primăriei Capitalei au luat legătura cu spitalul, obținând confirmarea faptului că victima accidentului se află în grija medicilor din spital”, a mai transmis Primăria Generală.

În imaginile furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), se poate vedea o baltă de sânge rămasă pe pardoseala, acolo unde copilul a căzut și s-a lovit.

Polițiștii Secției 17 încearcă să afle din ce cauze și în ce circumstanțe s-a produs acest incident.

PMB susține că respectiva statuie era expusă din 2016, an în care întreaga administrație PMB s-a mutat la loc în sediul de pe Bd. Regina Elisabeta, renovat integral.

USR solicită spaţii suplimentare pentru audienţe

Consilierii municipali de la USR solicită Primăriei Capitalei să aloce camere suplimentare pentru audienţe, dar şi să fie verificate toate elementele ce ţin de siguranţă în clădirile PMB şi ale subordonatelor.

"Împreună cu colegii consilieri, am solicitat administraţiei Primăriei să aloce camere suplimentare pentru audienţe. (...) Vom solicita, de asemenea, să se verifice toate elementele ce ţin de siguranţă în clădirile Primăriei şi subordonatelor. Una dintre obligaţiile asumate în acest mandat de USR PLUS Bucureşti este o mai bună comunicare cu cetăţenii şi un acces simplificat pentru audienţe.

În Consiliul General, începând cu mandatul 2020, toţi cetăţenii au acces la şedinţe şi pot interveni pe bază de solicitare prealabilă. Însă totul trebuie să se întâmple în siguranţă", scrie consilierul municipal USR Cosmin Smighelschi pe Facebook.

El menţionează că o anchetă administrativă se desfăşoară în PMB, după ce copilul a fost rănit.

articolul original.

Statuie căzută peste un copil în Primăria Capitalei

22 August 2022 at 11:54
image

Un copil a fost rănit, luni, în sediul Primăriei Capitalei, după ce o statuetă a căzut peste el. Copilul a fost dus la spital. Polițiștii efectuează cercetări.

„În cursul acestei zilei, 22 august 2022, în jurul orei 13.40, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 17 au fost sesizați cu privire la faptul că, în interiorul unei instituții publice, o statuetă ar fi căzut peste un minor”, anunță Poliția Capitalei.

Copilul, transportat la spital pentru îngrijiri medicale

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în momentul de față efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul.

„Minorul a fost transportat la o unitate spitalicească, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, adaugă Poliția Capitalei conform stiripesurse.ro.

Potrivit unor surse, copilul ar fi încercat să se urce pe statuetă.

articolul original.

Morsa Freya va avea statuie făcută din donaţii

18 August 2022 at 07:41

O campanie de strângere de fonduri a reușit colectarea în numai trei zile a sumei de 20.000 de euro pentru realizarea unei statui în memoria morsei Freya, eutanasiată de autorităţile norvegiene, informează Digi24.

Freya a fost vedeta fiordului Oslo în această vară, iar apelurile repetate ale autorităților către oameni să nu mai interacționeze cu ea au eșuat, în cele din urmă luându-se decizia de a fi eutanasiată, întrucât exista riscul de a deveni o ameninţare la adresa siguranţei umane.

Decizia de a eutanasia tânăra femelă de 600 de kilograme, aparţinând unei specii protejate, a stârnit un val de emoţie în Norvegia, unde mamiferul devenise popular după ce începuse să se urce pe ambarcaţiuni pentru a trage un pui de somn, provocând daune semnificative.

Controversa s-a extins dincolo de graniţele regatului

În urma unei campanii de strângere de fonduri online, a fost colectată suma de 200.000 de coroane norvegiene (20.300 de euro) pentru a ridica o statuie în memoria morsei. Miercuri la prânz, obiectivul a fost depăşit, suma colectată ajungând la 206.000 de coroane.

„Uciderea lui Freya trimite semnale extrem de negative potrivit cărora Norvegia, în special Oslo, nu reuşeşte să ofere condiţii animalelor sălbatice”, a explicat iniţiatorul strângerii de fonduri, norvegianul Erik Holm, pe site-ul Spleis.no, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Prin ridicarea unei statui dedicate simbolului a ceea ce a devenit Freya în acest scurt timp, ne reamintim nouă înşine (şi generaţiilor viitoare) că nu putem şi nici nu trebuie să ucidem sau să eliminăm natura atunci când este «în calea noastră»”, a adăugat el.

„Sunt convins că era singura decizie posibilă”

Morsele trăiesc în general la latitudini mai nordice, pe teritoriile arctice, dar Freya, al cărei nume face trimitere la o zeiţă asociată cu iubirea şi cu frumuseţea în mitologia nordică, şi-a făcut apariţia în apele capitalei norvegiene din 17 iulie.

Animalul atrăgea curioşii, iar autorităţile norvegiene au avertizat că animalul va fi eutanasiat dacă publicul continuă să se apropie prea tare sau să înoate în apropiere astfel încât să-l streseze şi să se pună în pericol. Întrucât recomandările nu au fost respectate, morsa a fost ucisă cu o armă de foc duminică.

„O eventuală operaţiune de a o reloca ar fi fost extrem de complicată şi asociată cu riscuri ridicate”, a explicat şeful Direcţiei norvegiene pentru pescuit, Frank Bakke-Jensen, într-un comunicat.

„Înţelegem că această decizie ar putea să stârnească reacţii în rândul publicului, dar sunt convins că era singura decizie posibilă”, a spus el. Bakke-Jensen şi soţia sa spun că au primit ulterior ameninţări cu moartea.

Prim-ministrul Jonas Gahr Store a apreciat la rândul său că decizia luată a fost „cea bună”.

Morsa se hrăneşte în mare parte cu nevertebrate cum ar fi moluşte, creveţi, crabi şi peşti de mici dimensiuni şi nu atacă oameni în mod normal, dar poate reacţiona agresiv dacă este ameninţată.

articolul original.

Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani

9 August 2022 at 22:00
image

O statuie din secolul al XII-lea, care a fost furată în 1971 dintr-un templu din statul Tamil Nadu din sudul Indiei, a fost găsită în New York, potrivit poliției.

Statuia din secolul al XII-lea o reprezintă pe zeița hindusă Parvati și a fost găsită la casa de licitații Bonhams, au anunțat polițiștii, potrivit BBC.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliției a declarat că polițiștii din Tamil Nadu au „pregătit documentele” pentru a duce statuia în India. Aceasta a fost dat dispărută pentru prima dată din templul Nadanapureshwarar Sivan în 1971.

O statuie furată dintr-un templu indian cu 50 de ani în urmă

Ancheta a început în 2019, după ce un administrator al templului a depus o plângere la poliție. Ancheta a fost condusă de polițiștii specializați din Tamil Nadu.

Statuia măsoară aproximativ 52 cm în înălțime și este evaluată la 212.575 de dolari. Zeița este în picioare și poartă o coroană de inele. Modelele din coroană se repetă în coliere, brățări, brâu și îmbrăcăminte, înfrumusețând textura de bronz, se arată în descrierea poliției.

Poliția a solicitat opinia unui expert pentru a compara o fotografie a statuii cu cea care se află la vânzare la casa de licitații Bonhams.

Parte din patrimoniul UNESCO

„Prin urmare, suntem îndreptățiți să revendicăm dreptul de proprietate asupra idolului, deoarece India este parte a privind patrimoniul mondial din 1972″, au declarat polițiștii.

În ultimii ani, India și-a amplificat eforturile de a recupera statuile și alte artefacte furate din țară. În februarie, prim-ministrul Narendra Modi a declarat că „peste 200 de idoli prețioși” au fost aduși cu succes înapoi în India din 2014.

În 2020, Marea Britanie a returnat guvernului indian trei furate dintr-un templu din Tamil Nadu în urmă cu peste 40 de ani. Una dintre cele mai impresionante piese returnate în ultimii ani a fost un idol Nataraja din bronz, care îl înfățișează pe zeul hindus Shiva. Statuia, care a fost evaluată la 5,1 milioane de dolari are peste 900 de ani și a fost cumpărată de National Gallery of Australia în 2008.

Bonhams este o casă de licitații internațională cu capital privat, care are sediul central la Londra. Reprezentanții companiei nu au emis încă nicio declarație pe această temă.

articolul original.

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

8 August 2022 at 12:00
image

Karahan Tepe, cunoscut local sub numele de ,,Keçilitepe”, este un sit preistoric situat într-o zonă montană din Munții Tektek, în regiunea Anatoliei de sud-est a Turciei, cunoscută sub numele de Taș Tepeler.

Taș Tepeler conține o care include situl Göbekli Tepe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru care Karahan Tepe este adesea numit situl său înfrățit.

Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, dar primul studiu sistematic a fost efectuat în anul 2000, care a dezvăluit bazine asemănătoare unor bazine sculptate în roca de bază, precum și un număr considerabil de dălți, mărgele, fragmente de vase de piatră, pietre de măcinat.

Situl înfrățit cu Göbekli Tepe

Descoperirea vârfurilor de săgeți, a răzuitoarelor, a perforatoarelor, a lamelor și a uneltelor de piatră din silex sau obsidian sugerează că locuitorii supraviețuiau în principal prin vânătoare-culegere sau prin creșterea animalelor, spre deosebire de majoritatea așezărilor neolitice care se bazau pe agricultură (fapt dovedit de lipsa vegetației cultivate in zonă).

Descoperirile sugerează, de asemenea, că neolitice, corespunzând cu situri contemporane precum Sefer Tepe, la 15 km nord, Sanlıurfa-Yenimahalle, la 63 km vest, și Göbekli Tepe, la 40 km vest.

Studiile ulterioare au constatat că Karahan Tepe are asemănări cu Göbekli Tepe II.

Un vast complex ritualic

Mai exact, este vorba despre 266 de piloni cu elemente arhitecturale în formă de T care se potrivesc și reliefuri cu animale reprezentând: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele anterioare ale unui iepure, picioarele posterioare și coada unei gazele și picioarele posterioare ale unui animal neidentificat.

Situl mai larg include locuințe circulare în cadrul , unde au fost găsite structuri ceremoniale tăiate în roca de bază. Una dintre aceste structuri este o cameră tăiată în stâncă care conține 11 falusuri gigantice, supravegheate de un cap bărbos cu un corp de șarpe.

La Karahan Tepe există mai multe reprezentări de oameni decât la Göbekli Tepe, ceea ce indică faptul că oamenii începuseră să se considere distinși de lumea animală, însă, cu timpul, situl a fost îngropat intenționat de către locuitori și abandonat, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Ce caută Putin cel însângerat, călare pe tanc, în Central Park (Foto)

7 August 2022 at 05:30
image

Oamenii din New York au fost șocați în această săptămână când au găsit la un loc de joacă din Central Park o sculptură roșie a președintelui rus Vladimir Putin, călare pe tanc.

Publicitate

Creaţia aparte este opera artistului James Colomina, care locuieşte în Toulouse, Franța.

El a explicat pentru Newsweek cum și-a instalat cea mai recentă piesă și ce mesaj încearcă să transmită prin sculptura provocatoare.

„Este un joc de-a șoarecele şi pisica, trebuie să treci printre ochiurile plasei. Am așteptat până când nu au mai existat mașini de poliție și ofițeri de securitate în parc. Și apoi am instalat rapid sculptura de parcă ar fi fost mereu acolo", a relatat Colomina.

Publicitate

El a spus că opera de artă are ca scop să denunţe "absurdul războiului” și evidențierea impactului asupra copiilor, de aceea, a decis să o pună într-o zonă de joacă:

„Ceea ce mă inspiră, în general, sunt știrile și nedreptățile. Am trăit invazia Ucrainei ca pe o traumă. Orașul în care locuiesc în prezent, Toulouse din Franța, este înfrățit cu orașul Kiev (...).

Arta, în toate formele ei, poate fi suportul unei denunțări a războiului și a atrocităților sale. Îți permite să spui lucrurile altfel (...) Mi se pare esențial să reacționezi.

Această sculptură își propune să denunțe absurditatea războiului și să evidențieze curajul copiilor atunci când se confruntă cu situații violente și catastrofale declanșate de alții.”

Fotografiile de la fața locului arată copii mici care aruncă nisip în capul sculpturii lui Putin și o stropesc cu pistoale cu apă.

Colomina este renumit pentru arta sa stradală deosebită, care folosește sculpturi roșii pentru a face declarații sociale și politice.

articolul original.

FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice

15 July 2022 at 08:21

Doi libanezi au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice. Ei au fost prinși de poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul „Henri Coandă” – Otopeni, după ce au coborât dintr-un avion ce venea din Cairo.

„În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal”, a transmis Poliția de Frontieră.

Pe 20 aprilie, pe Aeroport Henri Coandă, s-au prezentat pentru a intra în ţară, călătorind din direcția Egipt, Cairo, doi bărbați, cetăţeni libanezi.

Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au făcut un control amănunțit asupra bagajelor celor doi.

FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice / Sursa foto: Poliția de Frontieră
FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice / Sursa foto: Poliția de Frontieră

80 de monede, statui și bijuterii din epoca romană

Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice.

„Obiectele – monede, statui, bijuterii din epoca romană – au fost trimise specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar recent aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria. Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare, faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, conform Poliției de Frontieră.

În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal, menționează sursa citată.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Statuile de pe faţadele Bisericii Negre, restaurate. În prezent se lucrează la statuile 7 și 8

15 July 2022 at 05:55
By: M.Ex.
Foto: bisericaneagra.ro

Din 2018, cele 12 statui de pe fațadele Bisericii Negre au început să fie restaurate, iar în prezent se lucrează la statuile 7 și 8 – Evanghelistul Luca şi Apostolul Pavel, potrivit Bună Ziua Brașov. Din valoarea totală de aproximativ 60.000 de lei a lucrărilor, comunitatea Bisericii Negre acoperă aproape 30.000 de lei din mijloace proprii, iar Consiliul Județean Brașov suportă suma de 30.000 de lei.

În perioada 2018 – 2021, din cele 12 statui de pe faţadele Bisericii Negre, au fost restaurate şase dintre ele (Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Iacob şi Sfânta Ecaterina. De asemenea, lucrări de restaurare au fost efectuate şi asupra statuii Arhanghelului Mihail, a Episcopului Sfântul Nicolae şi asupra aşa-numitului pleban).

În anul 2018 a fost demarată o campanie de restaurare a statuilor de pe fațadele Bisericii Negre, pentru care comunitatea Bisericii Negre a primit sprijinul Consiliului Județean Brașov și o donație din partea întreprinderii SC HIDRAULICA SRL din Săcele.

Un patrimoniu vechi de sute de ani, statuile gotice originale, datate din secolul XV (1410 – 1440), care din cauza degradărilor masive ale statuilor originale, au fost demontate și adăpostite în interiorul bisericii în anii 1937 – 1944, în ampla campanie de restaurare a fațadei Bisericii Negre. În locul lor, au fost instalate copii sculptate în gresie de către artiștii contemporani Richard Ernst Boege și Hans Guggenberger, în anii 1938-1940.

Aflate la exterior, statuile actuale sunt supuse unor factori agresivi de degradare, care pun în pericol integritatea pieselor sculptate, dar și a întregului ansamblu.

În anul 2016, în urma desprinderii unor fragmente de piatră, s-a realizat o expertiză a statuilor, care a scos la iveală starea de deteriorare în care se aflau. Principalele forme de degradare constatate sunt datorate în special intemperiilor, dar o mare contribuție o au și poluanții atmosferici, în special dioxidul de sulf, care afectează suprafața monumentelor din mediul urban.

Cea mai mare sursă de poluare de acest tip, în zona Bisericii Negre provine de la traficul auto. Un alt factor dăunător este prezența constantă a porumbeilor, care și-au construit cuiburi în zona statuilor.

Printre lucrările de conservare a patrimoniului se numără aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, îndepărtarea depunerilor și crustelor negre, consolidarea prin impregnare a pietrei decoezive, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, protejarea împotriva apei prin schimbarea pălăriilor de cupru prin unele mai late de pe baldachinele ce se află deasupra statuilor, hidrofobizarea suprafețelor și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor.

“Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut, s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale ne așteptăm să desfășurăm campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani”, spun reprezentanții Bisericii Negre.

articolul original.
  • There are no more articles
❌