ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Echipamentele medicale, un barometru al calității serviciilor prestate?

31 January 2023 at 08:40

Cu siguranță că în centre medicale, clinici, farmacii și oriunde în altă parte unde personalul ar trebui să poarte uniforme medicale sunteți încurajați de imaginea impecabilă a personalului. La fel cum, evident, sunteți sceptici când observați că îmbrăcămintea acestuia nu este adecvată sau curată.

V-ați gândit vreodată la faptul că atunci când vorbim despre uniforme medicale avem în vedere un altfel de barometru al calității serviciilor prestate? Sunt elemente esențiale ale echipamentului de protecție pentru personalului medical și au un rol important în asigurarea siguranței pacienților. Sunt proiectate pentru a proteja atât personalul medical, cât și pacienții împotriva infecțiilor și a altor riscuri.

Există mai multe tipuri de uniforme medicale, în funcție de rolul și domeniul de activitate al personalului medical. Astfel, există uniforme de laborator, uniforme pentru asistenți medicali, uniforme pentru medici, uniforme pentru infirmiere și multe altele. Fiecare tip de uniformă este special proiectat pentru a se potrivi nevoilor și cerințelor specificului domeniului respectiv. Ce se diferențiază este însă calitatea lor.

Cum sunt uniformele medicale de calitate?

Atunci când sunt comandate piese individuale, anume pantaloni medicali sau seturi complete de uniforme medicale – cu tunică spre exemplu – există criterii stricte de selecție. Aceste articole vestimentare sunt confecționate din materiale de calitate superioară, sunt rezistente la uzură, dar și la detergenți, precum și la microorganisme. Sunt, de asemenea, proiectate pentru a fi confortabile și ușoare, astfel încât să permită personalului medical să se miște liber și să-și desfășoare activitățile în mod eficient.

De menționat de asemenea că au câteva caracteristici distinctive, cum ar fi buzunarele speciale pentru instrumente, fermoare sau nasturi care se închid bine, pentru a preveni răspândirea infecțiilor. De asemenea, unele uniforme au mâneci lungi sau mâneci elastice pentru a proteja mâinile personalului medical.

Calitatea lor trebuie să fie și cea caracteristică care se vede în timp. Asta în sensul în care vor fi ușor de curățat și întreținut – pot fi spălate la temperaturi înalte pentru a ucide orice microorganisme și pot fi uscate la aer sau în uscător. Adică în condiții casnice, purtătorul să nu depindă de serviciile profesionale de curățătorie.

Articole vestimentare pretențioase, comandate de la surse sigure

Având în vedere standardele domeniului, este cert faptul că firmele care au nevoie să asigure personalului echipamente medicale vor alege furnizorii de încredere. Se vor baza pe cei care au diversitate de modele și mărimi. De obicei experiențele altor clienți sunt relevante, așadar catalogul de clienți este el însuși o recomandare pentru noi clienți.

Există implicit o competiție a prețurilor, însă mai întâi de toate este analizat raportul preț-calitate. Unele firme de profil, furnizori de echipamente medicale, pot de asemenea să ofere servicii complete, în sensul în care pot personaliza seturile vestimentare. Contractele astfel negociate aduc avantajul nu doar al prețului, cât și a timpului optim de livrare, o singură comandă asigură atât stocul de uniforme, cât și preferința aceasta pentru personalizare.

Nu în cele din urmă, din rațiuni practice, ar fi de dorit ca furnizorul să poată avea soluții variate pentru toate categoriile de produse – atât în ceea ce privește vestimentația, cât și încălțămintea medicală.


articolul original.

Răzvan Prisada: ANMDMR trebuie să-și recâștige statutul de instituție de elită

30 January 2023 at 10:23

Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, la pachet cu repoziționartea profesiei de farmacist în sistemul de sănătate, a afirmat președintele ANMDMR, la conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”.

Razvan Prisada, presedinte ANMDMR

Farm. dr. Răzvan Prisada, șef lucrări UMFCD, președinte ANMDMR, a precizat, în deschiderea primei dezbateri din cadrul campaniei „Farmacist pentru sănătate”, cu tema „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, că evenimentul este de fapt o continuare a unui lung șir de manifestări pe aceeași temă. Multe dintre acestea au fost inițiate și susținute chiar de el, fie în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România și de președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, fie de cadru didactic al Facultății de Farmacie a Universității „Carol Davila” din București, de președinte al Grupului de lucru pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada asigurării de către România a președinției rotative sau de membru al Grupului tehnic de experți în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale și mai nou, din poziția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Atât Facultatea de Farmacie a UMFCD, care a inițiat campania „Farmacist pentru Sănătate”, care se va defășura pe parcursul acestui an, când marchează 100 de ani de la înființare, cât și Colegiul Farmaciștilor din România susțin că farmacistul, care are un rol-cheie în sistemul românesc de sănătate, nu mai trebuie să fie privit ca un simplu „vânzător” de medicamente, ci să fie respectat ca un adevărat profesionist, așa cum este și să i se recunoască acest statut, pe care îl merită.

Subliniind că „repoziționarea farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc” este un deziderat pe care l-a susținut în ultimii ani și care începe să devină realitate, farmacistul buzoian a subliniat că va face tot ce-i stă în putință pentru ca și ANMDMR să-și redobândească „statulul de instituție de elită, pe care îl merită”.

Pornind de la tema dezbaterii, Răzvan Prisada a amintit că în urmă cu câțiva ani „am pornit împreună cu mulți dintre dumneavoastră un proiect de schimbare a statutului profesiei de farmacist, menit să repună lucrurile în făgașul firesc, pe care cu toții ni l-am dorit. Încă din 2017 am vorbit despre repoziționarea farmacistului în sistemul de sănătate din România. Mulți s-au uitat atunci oarecum cicumspect, dar era vorba despre lucruri care erau și sunt foarte necesare pentru profesia căreia eu îi sunt dedicat și mă bucur că suntem acum în poziția de a nu mai vorbi doar despre viitor, despre lucruri pe care ni le-am fi imaginat sau ni le-am fi dorit. Multe dintre ele sunt deja în desfășurare, în practică, s-au întâmplat sau urmează să se întâmple”, a prezentat, pe scurt, farm. dr. Răzvan Prisada, parcursul demersurilor pentru repoziționarea profesiei de farmacist, pe care a susținut-o constant în ultimii ani.

Președintele ANMDMR a menționat că și pregătirea universitară și materiile fundamentale de profil farmaceutic studiate acum sunt mult mai ușor accesate de către studenți, în comparație cu posibilitățile pe care le aveau la dispoziție cei care au studiat la sfârșitul secolului trecut. În plus, „pregătirea universitară de care beneficiază studenții Universităților de Medicină și Farmacie din România permite desfășurarea activităților foarte specializate și destul de complexe, cum este cazul celor de la ANMDMR, fie că vorbim despre domeniul farmacovigilenței, despre studii clinice, despre activitatea complexă a tot ceea ce înseamnă autorizări de diverse feluri și chiar despre activitatea de inspecție care pare cea mai interesantă pentru colegii noștri. Trebuie să subliniez că pregătirea universitară, și am constatat asta în fiecare zi a activității din ultimele zece luni, deschide calea și oferă toate bazele necesare desfășurării acstui spectru de activități pe care agenția le are în atribuțiile legale. Mai mult decât atât, aș spune eu, spectrul foarte larg, pentru unii prea larg, al pregătirii de care beneficiază studenții, viitorii absolvenți, farmaciștii prezentului și ai viitorului, ne permit să ne adaptăm și să evoluăm odată cu nevoile sistemului de sănătate, pentru că, de fapt, despre asta este vorba, despre posibilitatea pe care o ai odată aruncat în piața liberă, să te poți reinventa și adapta nevoilor și răspunderii nevoilor pe care sistemul de sănătate le are și care se modifică permanent”.

Pe de altă aprte, farmacistul Răzvan Prisada consideră că pandemia este cel mai bun exemplu al modului în care farmaciștii s-au putut adapta rapid și au răspuns nevoilor sistemului de sănătate, în ultimii trei ani, iar acest lucru nu poate fi ignorat, demonstrând că „activitatea pe care farmaciștii, atât din farmaciile comunitare cât și din spitale, au desfășurat-o începând cu martie 2020, modul rapid în care s-au organizat, astfel încât să se poată merge mai departe, continuând cu proiectul-pilot de testare rapidă în farmacii. Nu în ultimul rând, proiectul-pilot privind vaccinarea, care deja își arată beneficiile, este pentru mine o mare bucurie, pentru că s-a reușit să înceapă. Toate acestea constituie exemple edificatoare a capacității farmaciștilor de a se adapta, de a se reinventa și de a lua decizii benefice pentru sistemul sanitar, mai ales în momente de criză. Pe de altă parte, ANMDMR este o instituție fundamentală pentru farmaciști, pentru profesia de farmacist și pentru piața farmaceutică”.

Prezentă la dezbatere, Adela Cojan, președinta CNAS, a declarat că este într-adevăr necesară redefinirea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, dar esențială este consilierea pe care farmacistul o are cu pacientul, în legătură cu schema terapeutică pe care acesta o urmează.

Privind în perspectivă, președintele ANMDMR a spus că principalul motiv pentru care el a renunțat la activitatea de farmacist într-o farmacie comunitară și a optat să profeseze în agenție, a fost acela că și-a dorit foarte mult „reconstruirea acestei instituții, care înseamnă, printre altele, și readucerea farmaciștilor în agenție”.

Răzvan Prisada a explicat că parteneriatul încheiat cu UMFCD a permis ANMDMR ca, în 2022, să ofere un stagiu de practică de o lună de zile, pentru cinci dintre studenții de anul IV, cu cele mai bune rezultate în anii anteriori. „Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să devină o obișnuință, o normalitate, și aș dori la fel de mult ca o parte dintre ei să vină să lucreze în agenție, după terminarea facultății. Colegii mei, cărora le mulțumesc, i-au îndrumat – și i-au trecut prin toate departamentele și toate activitățile pe care noi le desfășurăm -, le-au oferit posibilitatea de a-și face o imagine cât mai completă și corectă despre activitatea noastră. Am spus-o și o spun cât se poate de răspicat, că dincolo de dificultățile de a găsi oameni, trebuie să ne uităm și la calitate. Prin urmare, dacă vom reuși prin această colaborare să-i aducem pe cei mai buni în agenție, măcar pentru câțiva ani, aș fi foarte încântat”, a completat președintele ANMDMR.

Prisada a mai spus că, împreună cu colegii săi, va face „tot ce ține de noi pentru ca agenția să redevină măcar ceea ce aveam eu în imagine atunci când am absolvit, în 2004, o instituție de elită, plină de profesioniști, unde era greu să ajungi. Eu unul, consideram că este așa, un ideal, posibilitatea să ajung o dată în agenție. Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, iar acest fapt vine la pachet cu redobândirea statutului de profesionist al farmacistului, de repoziționarea acestei profesii în sistemul sanitar, așa cum știm cu toții că este normal”.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a subliniat că „farmacistul este şi trebuie să fie înţeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate”, iar îmbunătățirea imaginii și statutului farmacistului ar atrage mai mulți studenți către Facultatea de Farmacie, care în ultimii ani are din ce în ce mai puțini candidați.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a atras însă atenția că deși în România sunt peste 20.000 de farmaciști, aceștia sunt „insuficient valorizați”.

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

Prof. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadul UMF „Carol Davila”, și-a amintit că pe vremea când Agenția Națională a Medicamentului se numea Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului, aici lucrau „mulți dintre profesorii noștri”, între care și profesorului Lupuliasa și chiar ea însăși și-a făcut aici lucrarea de doctorat, sub conducerea unui șef al Departamentului de plante.

„Există o colaborare istorică pe care totdeauna, facultatea a apreciat-o și acum avem colegi care colaborează foarte bine, deci, da, suntem împreună în acest demers. Mă mai gândeam că nu există farmaciști lipsiți de calități, există doar ideea de a căuta și a găsi care e locul pentru care ești potrivit. Fiecare dintre noi avem un set de abilități și de competențe care ne fac utili într-o anumită zonă de activitate și cred că, de fapt, asta va fi provocarea, să vedeți care dintre copiii noștri cu aceste abilități, care să fie potrivite agenției”.

Managerii spitalelor prezenți la dezbatere au spus însă faptul că farmaciștii sunt „profesioniști de bază” ai echipei medicale, având un rol major în prescripția și stabilirea dozajului și duratei de administrare a tratamentului medicamentos, fiind în permanentă legătură cu medicii clinicieni.

Farm. Simona Negreș, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a exlicat însă că încă se face confuzie între farmacistul clinician și farmacistul de spital care, fie că este șef sau angajat în farmacia spitalului, este cel care are ca atribuții „asigurarea necesarului de medicamente spitalului respectiv, în timp ce farmacistul clinician ar fi cel care ar trebui să participe la activitatea de farmacovigilență, la urmărirea antibioterapiei, poate la protocoale de tratament alături de medic. Deci, acești doi farmaciști sunt diferiți. Numai că Legea 95 (a reformei în sănătate – n.r.) îi încurcă; le înșiră niște atribuții, una după alta, fără să precizeze că farmacistul de spital are următoarele atribuții, iar farmacistul clinician are următoarele atribuții. De aici pornește confuzia”.


articolul original.

Anunț făcut de Nicolae Ciucă: Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale

31 January 2023 at 10:45
image

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale, a transmis marți premierul României, Nicolae Ciucă.

„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a afirmat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila, conform AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

UPDATE: Victor Pițurcă și șeful Romarm, reținuți de în dosarul unor achiziții din timpul pandemiei. Comunicatul DNA

30 January 2023 at 12:11

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemie, au precizat, luni, pentru HotNews.ro surse judiciare. Alături de Pițurcă a mai fost audiat și ulterior reținut și directorul Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer al naționalei de fotbal, Victor Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore. Conform unor surse citate de Agerpres, în acest dosar a mai fost reţinut şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.

UPDATE: DNA a făcut publice primele informații legate de reținerea lu Victor Pițurcă în dosarul privind furnizarea de măști contrafăcute către Ministerul Apărării, de către o asociere de firme din care face parte și Victor Pițurcă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influență în formă continuată,

– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Ciucă și Ciolacu s-au întâlnit, la Iași, cu medicul Sidonia Susanu

25 January 2023 at 05:00

Aflați în Capitala Moldovei, de Ziua Micii Uniri, premierul României și președintele Camerei Deputaților s-au declarat „onorați” să-i strângă mâna doctoriței care face „minuni” la Spitalul „Sf. Maria”.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Catedrala Metropolitană din Iași, cu dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, medicul care, în decembrie, a condus o echipă ce a reuşit să reataşeze braţele unei fete după un accident rutier.

După ce au participat la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Iaşi cu prilejul celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, și au depus coroane de flori la statuia Domnitorului Unirii, cei doi oficiali au participat la o slujbă de comemorare a lui Alexandru Ioan Cuza și a celor care, împreună cu el, au susținut și au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, la biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

La Palatul Metropolitan, Ciucă și Ciolacu au avut o scurtă întrevedere și cu dr. Sidonia Susanu, pe care s-au declarat onorați s-o întâlnească și s-o felicite pentru profesionalism și dedicare.

Cu acest prilej, prim-ministrul i-a promis medicului care face „minuni” la Iași, că se va implica personal pentru ca Guvernul să asigure finanţarea şi dotarea unității medicale. Am fost onorat să îi strâng mâna şi să o felicit pe doamna doctor Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Cu pricepere şi multă muncă a salvat destine şi a oferit o nouă şansă la viaţă normală multor copii şi tineri. M-au impresionat empatia şi modestia doamnei doctor, dar şi devotamentul şi tenacitatea de a creşte echipa medicală şi, mai apoi, de a transforma compartimentul în secţie de chirurgie plastică şi a-i dezvolta astfel activitatea. Este un exemplu al puterii pe care o au profesioniştii cu har, deschizători de drumuri în domeniul lor”, a transmis premierul Ciucă.

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a reuşit, în decembrie, să replanteze braţele unei adolescente de 15 ani, victimă a accidentului de la Pașcani, în care un autocar cu 35 de artişti s-a răsturnat, iar 24 de oameni au ajuns la spital.

Intervenţia, care a durat 20 ore, este prima de acest gen din ţară şi a doua din lume. După două săptămâni de la prima intervenţie, fata de 15 ani a fost externată. Medicii spun că în aproximativ un an, cu ajutorul fizioterapiei şi kinetoterapiei, fata îşi va putea folosi ambele braţe.

Echipa medicală condusă de acelaşi medic a replantat şi gamba stângă a unui băiat din Vatra Dornei, care a fost lovit de tren în timp ce traversa linia ferată. O intervenţie similară, de replantare a unui picior, a fost făcută de echipa de medici condusă în urmă cu un an de dr. Susanu. Pacienta era o fată din Bacău care a rămas fără picior tot în urma unui accident de tren.


articolul original.

DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)

29 January 2023 at 20:18
image

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că instituția pe care o conduce a lansat o versiune actualizată a aplicației destinate protecției civile. Cei care o descarcă vor putea afla numeroase informații și primi alerte privind evenimentele importante.

Arafat a insistat ca aplicația să fie descărcată de cât mai multă lume și oamenii să o studieze în amănunt, preventiv, pentru ca în cazul unui eveniment nefericit chiar să se poată folosi de ea: „O secțiune e foarte importană e de a învăța. Sunt videouri, sfaturi, cursuri de prim ajutor, cum resuscitezi, una, alta. Se vor mai adăuga multe. Sfatul meu pentru cei care o descarcă e să o studieze, să se uite pe cursurile de pe ea nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil și noi primim puncte de vedere, propuneri”.

Aplicația DSU e disponibilă și pe Android, și pe iOS.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Arafat: Nu e nevoie de autentificare pentru folosirea aplicației DSU

E vorba de „o relansare a aplicației, are câteva aspecte noi în ea, are altă formă, altă tehnologie. Este gratuită, nu trebuie să te autentifici. Pentru cei cărora le e frică că vrem să colectăm datele, nu trebuie să se autentifice. Au posibilitatea de a se autentifica prin diferite metode, dar pot să intre și fără autentificare.

Folosesc integral aplicația, cu excepția unui singur lucru. Dacă nu e autentificat. nu poate să ne trimită rapoarte, adică poze, raportări, că noi nu știm cine le-a trimis și apoi o să înceapă lumea să le trimită în bătaie de joc. În rest tot e gratuit, nu e nicio colectare de date și scrie acest lucru când descarci”, a declarat șeful DSU, pentur B1 TV.

Ce fel de alerte vor fi trimise prin aplicația DSU

„Aplicația are o componentă de alerte, deci cine o descarcă are sus, în dreapta un clopot, apare acolor roșu dacă e o alertă. Din setări poți seta că vrei notificări. Când îți vinl apare că ai notificare de la DSU. Alertele în aplicația veche erau numai pe meteo, de acum sunt și alte categorii de alerte, de exemplu acum am pus drumurile închise. Preluăm de la Info Trafic și le punem acolo. Actualizăm din 2 în 2 ore până situația e rezolvată.

E posibil să preluăm alertele pentru copiii dispăruți, Ro-Alert a început deja să dea mesaje. Aplicația poate prelua același mesaj și să posteze cu tot cu poză, dacă dorește Poliția. (…)

Sunt și alte tipuri de alerte, de exemplu atenționări că în zona asta se întâmple ceva, evitați zona”, a cotninua acesta.

Arafat a punctat că prin această aplicație vor fi trimise notificări privind codurile galbene, care nu sunt prin Ro-Alert, și codurile portocalii care nu necesită Ro-Alert. Pe de altă parte, când e dat mesaj Ro-Alert, e dată notificare și prin aplicația DSU.

Aplicația DSU are și o secțiune de raportare / Urgențele se anunță în continuare la 112

„Aplicația mai are secțiunea de raportare, acolo dai consimțământul, faci poze și scrii comentariu despre ele, nu se consideră apel 112, se consideră că ne-ai ajutat. Dacă e urgență, suni la 112”, a mai explicat șeful DSU.

Ce informații cuprinde harta interactivă din aplicația DSU

„Avem partea de hartă interactivă, ea a fost și în aplicația veche, acum e interactivă și vor fi tot mai multe informații. Acum are pe ea toate UPU-rile toate, secțiile de pompieri, poliție, sediile centrale ale serviciilor de ambulanță, farmaciile non-stop și numărul lor poate să crească. (…)

Avem un punct nepopulat încă pe care scrie ”defibrilatoare”. Când se montează defibrilatoare în zone care sunt accesibile publicului și publicul poate să le folosească la un stop cardiac până vine SMURD-ul sau Ambulanța. (…) Primele defibrilatoare se vor vedea curând în București și în alte zone și se vor vedea unde sunt în aplicație.

Toate urmează să le îmbunătățim. Sunt si adăposturile de protecție civilă, sunt câteva mii deja introduse în aplicație, cu adrese cu tot”, a mai declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.

articolul original.

Nelu Tătaru, despre Legea Vaccinării: ‘Vom încerca să explicăm că vaccinul este totuși ceva benefic de 50 de ani încoace și am eradicat niște boli’

27 January 2023 at 08:46
image

Fostul ministru al Sănătății în perioada Martie 2020 – Decembrie 2020, Nelu Tătaru, în prezent președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a vorbit despre stadiul în care se află Legea Vaccinării.

Acesta a subliniat faptul că subiectul vaccinării încă este abordat într-o lumină politică și până când acest aspect nu va dispărea din procesul de reglementare, nu se va ajunge la niciun acord asupra legii.

După cum știți, pandemia ar fi trebuit să ne învețe multe lucruri, dar se pare că ori am uitat, ori am dispersat un pic și ideea de criză sanitară, și ideea de criză respiratorie, și ideea de complicații, și ideea pacienți vulnerabili. În prima parte a pandemiei, în prima jumătate a anului 2020, toată lumea aștepta un vaccin, ca pe ceva salvator. Când s-a văzut că apare un vaccin, a apărut și un curent negaționist. Cred că nici astăzi noi nu am reușit, ca societate, să ne așezăm și să vedem ce înseamnă vaccinarea, care sunt beneficiile ei, dar toată lumea și, în general cei mai zgomotoși trâmbițează de ce nu ar trebui să ne vaccinăm.

După cum știți, eu am ajuns președintele Comisiei de sănătate și familie în Camera Deputaților, în decembrie 2020, iar în ianuarie 2021, discutând pe marginea acelei legi a vaccinării, am decis să o retragem și să mai discutăm într-o perioadă în care vaccinarea devenise nu neapărat ceva tabu, cât ceva (n.r. perceput ca fiind) foarte nociv, foarte dăunător. Și în acest moment avem discuții la nivelul Comisiei de sănătate și familie pentru Legea Vaccinării, tocmai în a încerca să explicăm că vaccinul este totuși ceva benefic de 50 de ani încoace și am eradicat niște boli.

Cred că ar trebui să plecăm de la o informare corectă și fiecare dintre noi să înțelegem că nu putem să ne imunizăm decât vaccinându-ne, trecând prin boală sau prin aceea soluție pe care o găsim tot mai utilă unii dintre noi, aceea de anticorpi monoclonali cu viață lungă. 

Cred că dacă nu mai privim politic Legea Vaccinării, vom avea o rezolvare și vom oferi societății o lege care să nu îngrădească drepturile omului, dar care să ne ajute să devenim o societate pregătită pentru astfel de crize. Repet că vaccinarea nu înseamnă că nu vom mai face boala. O vom face, dar într-o formă ușoară, controlabilă, iar dispersarea în societate a acelui virus se va face mai greu și în cantități foarte mici”, a spus fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, conform dcnews.ro.

articolul original.

Sindicaliștii din spitalele CFR au protestat la ușa lui Grindeanu

25 January 2023 at 10:34

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Sanitas, i-a cerut ministrului Transporturilor explicații privind situația angajaţilor din cele 15 spitale aflate în subordine, dacă „se va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor”.

Angajații din Spitalele CFR au protestat astăzi, 25 ianuarie, de la ora 11.00, în fața ministerului condus de Sorin Grindeanu, revoltați că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără ca măcar să discute despre cedarea celor 15 spitale și 21 de ambulatorii din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și fără să existe „garanții că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent”.

„Înarmați” cu portavoce, cu vuvuzele și cu zeci de pancarte, câteva sute de protestatari și-au strigat nemulțumirea în stradă. „Gașca de la Timișoara desființează spitalele CFR din toată țara”; „Jos labele de pe spitalele CFR!”; „Ne-am săturat de corupție și prostie, vrem o altă Românie”; „Grindeanu, nu ceda la presiunea unora”; „Nu ai străzi, dar faci trotuare și mai nou omori spitale”; „Spitalele CFR nu sunt monedă de schimb pentru un politiciaan meschin” – sunt doar reproșurile protestatarilor, adresate ministrului Grindeanu.

Angajații din rețeua medicală a Ministerului Transporturilor susțin că este inexplicabil faptul că, după ce s-a investit în aceste unități medicale, Min isterul Transporturilor intenționează să cedeze „unitățile sanitare din rețeaua prprie, unor entități necunoscute. În spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie, printre care Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Prefecturile, Primăriile etc. și-au arătat dsiponibilitatea de a prelua spitalele CFR. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată rețeaua medicală a MTI, pentru voința cuiva. Ne-am întrebat și noi, de unde această inițiativă, și am aflat că de fapt a fost a ministrului Sorin Grindeanu, care dorește să destructureze această rețea a spitalelor CFR. De ce vrea să facă acest lucru? Habar nu avem, pentru că nu vrea să vină la nicio discuție cu noi și nu răspunde la niciuna dintre solicitările pe care i le-am adresat în scris”, a declarat Denisa Popovici, președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR), afiliată la Federația Sanitas, ai căror reprezentanți au însoțit protestatarii și le-au susținut revendicările.

Președinta USS-CFR spune că în solicitările diferitelor entități care vor să preia unitățile sanitare din subordinea MTI există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care ministrul Grindeanu vrea să le scoată din subordinea Ministerului Transporturilor.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, susține Denisa Popovici.

Miza, cred protestatarii, ar fi terenurile pe care se află aceste unități medicale, situate, de regulă, în zone centrale.

Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, pe cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani”, a subliniat președinta USS CFR.

Și Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de o săptămână, după ce pe 1 februarie Consiliul Naţional va stabili tipurile de grevă, spune preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Sursă foto: Sanitas/Facebook (captura video)


articolul original.

Aproape 3000 de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultima săptămână

25 January 2023 at 09:38

Pentru 38 dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, toți având și alte boli asociate și majoritatea nevaccinați, medicii n-au mai putut face nimic pentru a-i salva.  

Ministerul Sănătăţii transmite că, în perioada 16-22 ianuarie 2023, au fost înregistrate 2.968 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 38 de persoane diagnsticate cu Covid-19 au decedat.

Dintre pacienții raportați ca fiind nou infectați, 810 au fost reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 228 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, informează MS.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 3.322.648 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, incidenţa înregistrată la 14 zile fiind de 0,25.

În ultima săptămână, la nivel național au fost efectuate 12.172 de teste RT-PCR şi 67.004 teste rapide antigenice, până acum fiind prelucrate, în total, 13.723.342 de teste RT-PCR şi 12.600.360 teste rapide antigenice.

În unitățile medicale de profil sunt internate 906 persoane cu COVID-19, iar 111 dintre acestea, dintre care 97 nu sunt vaccinați anti-Covid, sunt pacienți internați la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 67 sunt minori, toţi fiind internaţi pe secţii.

Tot în ultima săptămână, INSP a raportat 38 de decese (22 de bărbaţi şi 16 femei). Unul dintre decese s-a înregistrat la categoria de vârstă 20 – 29 de ani, unul la categoria de vârstă 30-39 de ani, unul la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 14 erau vaccinaţi.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.542 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.


articolul original.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR pichetează Ministerul Transporturilor

23 January 2023 at 14:31

Sindicaliștii acuză Ministerul Transporturilor că „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare sau la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată Federației Sanitas din România, anunță că miercuri, 25 ianuarie, va picheta Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Sindicaliștii îi cer ministrului Sorin Grindeanu explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor, în contextul în care „în spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie și-au anunțat intenția de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI”, transmite SANITAS, printr-un comunicat.

Angajații spitalelor CRF îi reproșează ministrului Grindeanu că a ignorat până acum cererile lor de a discuta despre cedarea spitalelor din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și spun că sunt „în situația de a cere public răspunsuri la următoarele întrebări: Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent?

Sanitas precizează că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor precum și la unitățile medicale din orașele port. Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță? Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice?”, se mai arată în comunicat.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, se subliniază în comunicat.

Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este, în viziunea sindicaliștilor, o decizie care „produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului”.

Angajații din Spitalele CFR mai spun că sunt interesați „în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”.

Pentru apărarea drepturilor acestora, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR va picheta miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. „Dacă nici atunci nu vom primi răspunsuri la întrebările noastre, vom continua presiunile apelând la toate mijloacele de luptă sindicală pe care ni le pune la dispoziție legea”, susțin sindicaliștii.

Federația Sanitas susține demersul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR și solicită clarificări imediate cu privire la situația angajaților din spitalele pe care MTI dorește să le transfere, precum și discutarea în regim de urgență a acestui subiect în cadrul structurilor de dialog social, înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern.


articolul original.

Protest al angajaților din spitalele CFR, după ce Ministerul Transporturilor a anunțat că va desființa unitățile medicale | AUDIO

25 January 2023 at 07:06
image

Angajați ai spitalelor CFR protestează, miercuri, în fața Ministerului Transportului. Sunt revoltați că ministerul condus de Sorin Grindeanu intenționează să desființeze aceste unități medicale.

Președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Denisa Popovici, a spus la Europa FM că i-a înaintat ministrului Sorin Grindeanu mai multe memorii prin care a încercat să afle de vrea să scoată aceste spitale din subordinea Ministerului Transporturilor, dar nu a primit niciun răspuns. Așa că s-a trecut la proteste:

„Protestăm împotriva intenției Ministerului Transporturilor de a ceda toată rețeaua spitalelor CFR către alte entități necunoscute. Și-au arătat dorința de a prelua această rețea atât primăriile cât și prefecturile cât și Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată pentru voința cuiva.”

Denisa Popovici crede spitalele CFR își vor schimba destinația, iar miza ar fi terenurile pe care se află acestea, de regulă în zone centrale:

„Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani.”

Protestul începe la ora 11.00, iar angajații spitalelor CFR speră că vor fi primiți la discuții de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

La nivel național, există 15 spitale CFR și 21 de ambulatorii de specialitate care au în total 3.500 de angajați. Aceste spitale deservesc nu doar angajați din transporturi, ci și populația care locuiește în zonele respective.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/25ian-07-Flori-sandwich-protest-angajati-spitale-CFR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: După doi ani de purtat mască, am dezvoltat o sensibilitate accentuată, arată bilanțul pe 2022 al Spitalului Victor Babeș din Timișoara | AUDIO

articolul original.

Două inimi au fost transplantate de echipa profesorului Horațiu Moldovan, în ultima săptămână

23 January 2023 at 07:16

Mulți alți români aflați în suferință, pe listele de așteptare pentru transplant, au primit, în ultima săptămână, o nouă șansă la viață și posibilitatea de a privi cu încredere și speranță spre viitor.  

În timp ce majoritatea românilor au profitat de weekend și de minivacanța prilejuită de aniversarea Unirii Principatelor, mai multe chipe de medici s-au aflat la datorie și au făcut minuni pentru pacienții a căror viață atârna de un „fir de ață”, dar care își doreau cu disperare să trăiască și se rugau să primească o nouă șansă de a petrece încă un timp alături de cei dragi și de a face lucruri pe care până acum nu au avut timp sau nu au putut să le ducă la bun sfârșit.

Echipa coordonată de prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan a efectuat, duminică, al doilea transplant cardiac realizat anul acesta la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Davila de la Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB) și al treilea din România, din acest an.

Miercuri, echipa profesorului Moldovan a făcut posibil ca o inimă nouă să bată în pieptul unui alt pacient a cărui unică șansă la supraviețuire era un transplant cardiac, după ce marți, la IUBCvT Târgu Mureș, echipa profesorului Horațiu Suciu a realizat primul transplant de cord din România, în acest an.

Minunea din weekend a fost posibilă datorită altruismului și generozitatii familiei unui donator aflat în moarte cerebrală și a profesionalismului echipelor de medici care au făcut posibil ca viața să triumfe dincolo de moarte. Pentru echipele medicale nu a contat că e sărbătoare, așa cum nu contează, când e vorba de viață și moarte, dacă e weekend, dacă e zi sau e noapte sau dacă pentru alții e zi liberă. Și-au pus în slujba vieții și a binelui toată priceperea, voința și credința că pot salva o viață. Și au reușit. Un pacient de 39 de ani, cu Cardiomiopatie dilatativă, aflat în Insuficiență Cardiacă severă, pe care doar transplantul de cord îl mai putea salva, a primit o inimă nouă și, odată cu ea, șansa la o nouă viață.

Pacientul a fost diagnosticat și propus pentru transplant de colegii noștri de la Clinica de Cardiologie a Institutului de Boli Cardiovasculare «Prof. C.C. Iliescu». Evaluarea și pregătirea receptorului, în mai puțin de 24 de ore, a fost posibilă datorită efortului și competenței colegilor mei cardiologi, Dr. Claudia Nica și Dr. Lucian Calmac. Fără ei, acest teansplant nu ar fi fost posibil”, a transmis dr. Horațiu Moldovan.

Prelevarea multiorgan s-a realizat la Spitalul Clinic de Urgență București „Floreasca”, de echipa coordonată de conf. dr. Liliana Mirea și dr. Loredana Oprea, de la Clinica ATI. Efortul lor a fost preluat și continuat de echipa de transplant a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a unității medicale, coordonată de medicul Horațiu Moldovan, care a reușit, după câteva ore bune de efort, concentrare și dăruire, în sala de operații, să facă posibil ca inima prelevată de la donatorul-înger să bată din nou, în pieptul tânărului de 39 de ani care acum are șansa să privească spre viitor cu speranță și recunoștință. Astfel, ziua de duminică a fost cu adevărat una de sărbătoare, o zi în care viața a triumfat asupra morții.

Mulțumim tuturor colegilor care au participat și contribuit la acest succes! Mulțumim Agenției Naționale de Transplant pentru suport și coordonare! Mulțumim familiei donatorului, pentru generozitate și altruism! Transplantul înseamnă viață!”, a subliniat profesorul Horațiu Moldovan care, după intervenția salvatoare, și-a exprimat recunoștința în numele său, al echipei sale și al pacientului care astfel a putut fi salvat.

De altfel, întreaga săptămână a fost una plină de miracole, iar numeroase vieți au fost salvate prin transplant. Primul transplant de cord realizat anul acesta la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din București, a fost realizat miercuri, tot sub coordonarea profesorului Horațiu Moldovan.

„Cordul a fost prelevat de la un pacient de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Receptorul este un pacient de 54 de ani, cu insuficiență cardiacă severă, consecință a unei boli coronariene, care a intrat în lista de așteptare pentru transplant cardiac a centrului nostru în octombrie 2022. După operația de ieri (n.r. miercuri), evoluția este favorabilă. Mulțumim familiei donatorului pentru altruism și generozitate și tuturor celor care au colaborat pentru realizarea acestei intervenții, pentru întregul suport și colaborare! Mulțumim, de asemenea, Agenției Naționale de Transplant, Departamentului de Aviație al Ministerului de Interne și Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) pentru suportul organizatoric acordat!”, a transmis, joi, echipa prof. dr. Moldovan.

Donatorul-înger de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a salvat patru vieți, ale unor pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant de cord, de rinichi și de ficat. Mulțumim familiei îndurerate a pacientului care a luat o decizie dificilă în acele momente grele. Au oferit șansa la viață altor semeni aflați în suferință, pentru care transplantul este ultima lor șansă! Procedura medicală de prelevare a organelor a avut loc conform protocoalelor Agenției Naționale de transplant și a implicat o echipa de medici din Brașov, București și Cluj Napoca. Ne arătăm încă odată profundă recunoștință și respectul deplin familiei pacientului donator pentru decizia salvatoare de vieți și sincere regrete pentru pierderea suferită în familie. Mulțumim tuturor celor care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de generozitate, bunătate și iubire față de semeni!”, au punctat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

În aceeași zi, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca, echipele de transplant au salvat alte vieți. Patru pacienți cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au intrat în sălile de operații cu speranța că nu vor vor mai trăi cu teama că fiecare zi ar putea fi ultima. Echipele de medici despre care pacienții spun că sunt capabili de adevărate minuni au dovedit, încă o dată, că-și merită încrederea și aprecierea pe care le-o oferă pacienții. Într-o singură zi, în sălile de operații ale Institutului a avut loc un adevărat maraton de intervenții. Patru oameni aflați în suferință au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de colectivul medical al clinicii, cu suportul echipelor conduse de conf. dr. Florin Elec, dr. Liviu Constantin și dr. Dan Pop.

Evoluția postoperatorie a celor 4 pacienți este favorabilă, ajungând astfel în grupul pacienților cu boală cronică de rinichi ce primesc o nouă șansă la o viață normală. Eforturile colectivului medical al ICUTR vor continua pentru a asigura susținerea activității în continuare”, este mesajul reprezentanților clinicii clujene.

Marți, la Institutul Inimii din Târgu Mureș (IUBCvT), echipa de transplant coordonată de prof. dr. Horațiu Suciu realiza primul transplant de cord din Romțnia, din acest an. Inima unui tânăr de 39 de ani, din București, bate acum în pieptul unui bărbat de 54 de ani din Drobeta-Turnu Severin, pentru care transplantul de cord era ultima speranță la viață. Într-o cursă contracronometru, profesionalismul și dedicarea echipelor de medici a făcut posibil ca organul salvator să ajungă la timp, la târgu Mureș, cu un elicopter SMURD, în ciuda vremii nefavorabile. Teodor Șoimeanu, care se afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă și era pe lista de așteptare pentru transplant de aproape trei ani, a primit șansa de a se bucura din nou de viață și de familie și de a duce o viaţă normală.

În timp ce medicii din Târgu Mureș realizau transplantul de inimă, la București, în Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, echipa de chirurgi coordonată de prof. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI, condusă de dr. Daniela Ungureanu, au salvat o altă viață, prin transplant hepatic, iar la Centrul de Transplant Renal, al I.C. Fundeni, alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată la o nouă viață prin transplant de rinichi.  

Și tot marți, o echipă de transplant de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a intrat în sala de operație și a realizat primul transplant pulmonar din acest an, din România. Un bărbat de 48 de ani, cu hipertensiune pulmonară severă, a primit o nouă șansă la viață, grație profesionalismului medicilor și asistenților medicali de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”. Echipa de chrurgi, coordonată de medicul Igor Tudorache, a reușit să facă minuni. 

Miercuri, la același spital, echipa coordonată de prof. dr. Narcis Copcă, managerul unității medicale, a salvat, prin transplant hepatic, cu organul prelevat de la donatorul brașovean, un bărbat de 61 de ani, cu ciroză în ultimul stadiu.

În prezent, ambii pacienți sunt internați în secția ATI a spitalului, condusă de Dr. Laura Popa, evoluția stării lor de sănătate fiind favorabilă”, a transmis Agenția Națională de Transplant, care le-a adresat „felicitări echipelor medicale pentru intervențiile reușite și multă sănătate pacienților!”, mulțumindu-le medicilor pentru profesionalim și dedicare, ca și familiilor donatorilor, care din durerea lor au puterea de a reda speranța altor semeni, aflați în suferință.


articolul original.

Câte spitale noi vor fi construite în România în următori ani?

24 January 2023 at 11:52

În ultimele luni, autoritățile locale din cele mai importante orașe din țară au prezentat proiecte pentru construirea de spitale noi. Majoritatea vor fi ridicate de la zero, cu bani obținuți prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după cum a anunțat de curând Alexandru Rafila, ministrul sănătății.

În total, vor fi modernizate și făcute 27 de spitale cu bani din PNRR. Dar există și altfel de proiecte care se vor ridica din banii municipalității, așa cum este, de exemplu, Spitalul Județean de Urgență de la Sibiu.

În opinia sa, „Una dintre preocupările mele ca ministru al sănătăţii este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi şi medicina primară, cât mai accesibile pacienţilor, în comunităţile din care aceştia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiţii, obiectivul prevedea finanţarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanţii Comisiei Europene, am reuşit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanţare nerambursabilă”, a precizat Alexandru Rafila într-un comunicat.

În contextul financiar, bugetul total alocat pentru cele 55 de ambulatorii este de 514 milioane de lei fără TVA. Iar în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.

Proiectele ce urmează să fie ridicate de la zero au ajuns deja în faza de machete.

În Constanţa, noul spital de cardiologie și oncologie are valoarea de 104 milioane de euro, termenul pentru finalizarea construcțiilor fiind iunie 2026. Conform municipalității, „dotarea se va face cu aparatură de înaltă performanţă asistată de personal medical de specialitate pregătit și instruit să ofere servicii de calitate la standarde europene”.

Noul spital va avea cȃte două funcționalități pentru fiecare specialitate medicală, respectiv ambulatoriu cu paturi de zi (40 de paturi) şi spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 de paturi).  „Noul spital va beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii în ambele faze de realizare, cea constructivă şi cea a echipamentelor şi aparaturii, precum şi un nivel de digitalizare existent în regiune”, susțin cei de la Primăria Constanța.

Vești bune și de sub Tâmpa pentru construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, pentru care este alocată suma de 100 de milioane de euro.

Astfel, „Până în 2026 vom avea primul nou spital din Brașov. Avem nevoie de un spital nou, în condițiile în care Spitalul de Infecțioase funcționează acum într-o fostă baie comunală, iar Spitalul de Pneumologie, în niște foste vile turistice”, a declarat primarul Allen Coliban.

Spitalul va avea un număr de 257 de paturi în regim de spitalizare continuă și 22 de paturi pentru structura de spitalizare de zi.

Noul spital de boli infecțioase și pneumologie va costa în jur de 120 de milioane de euro și urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare. Construcția se va ridica pe patru etaje și va avea 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, ce vor putea fi suplimentate până la 300.

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Mai mult, va avea un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, trei izolatoare și câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Valoarea totală a investiției din Neamț este de 285 de milioane de euro. Ultimul proiect aprobat de Consiliul Județean Neamț prevede un spital cu 443 de paturi la spitalizarea continuă și 46 la spitalizare de zi.

„Este cea mai bună veste pe care o puteam primi. Proiectul susținut de mine și depus de Consiliul Județean este eligibil și a fost inclus pe lista de spitale care vor fi construite. Avem terenul pe care se va realiza construcția și există finanțare pentru studiul de fezabilitate. Să demarăm cât mai repede proiectul”, a fost mesajul pe care l-a transmis Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Noul Spital Județean de Urgență va avea o capacitate de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru pentru 100 de persoane. Va exista un sector de specializare modern, cu secții din aproape toate domeniile și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport, având un cost estimat de aproximativ 350 de milioane de euro, incluzând dotările și aparatura necesară.

Noul complex medical va include un Spital Județean de Urgență cu secții de oncologie și neurologie, Serviciu Județean de Ambulanță, un centru pentru servicii de îngrijiri paliative cu regim de spitalizare continuă, spații administrative, cabinete medicale pentru consultații, secții de spitalizare cu o capacitate de peste o sută de paturi și cantină pentru pacienți.

Valoarea investiției este de 40,47 de milioane de euro.

Consiliul Județean a scos la licitație în SICAP un contract de 2,22 de miliarde de lei pentru lucrări de construcție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, sumă ce include execuția propriu-zisă și dotarea cu echipamente.

Conform celor de la economedia.ro, lucrările ar urma să dureze 30 de luni, la care se adaugă 4 luni recepția, plus încă o lună transferul echipamentelor medicale, ceea ce înseamnă că, în 2026, unitatea spitalicească ar trebui să fie funcțională.

„Construirea unui nou Spital Clinic Judeţean de Urgenţă care să cuprindă secţii pentru adulţi, cât și secţii pentru copii, în concordanţă cu normativele legale în vigoare, este imperios necesară pentru judeţul Sibiu”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Finanțarea de 150 de milioane de euro pentru construcția unui nou spital și reabilitarea pavilionului central din actualul spital este cea mai mare finanțare din istoria municipiului de pe malurile Timișului.

„Clădirile vor fi eficiente energetic, iar dotările vor fi de ultimă oră în domeniul tehnologiilor medicale. Lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026, dată până la care spitalul trebuie să fie integral dotat și mobilat, respectiv pus în funcțiune. La sfârșitul anului trecut a fost emisă autorizația de construire, urmând ca procedurile de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor să fie lansate la sfârșitul acestei luni”, a declarat fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, inițiatorul proiectului.

La Buftea, Spitalul de Obstetrică Ginecologie va fi reconstruit de la zero. Se va demola vechea clădire și se va construi altă unitate medicală. Noul spital va avea 353 de paturi, față de 88 câte sunt acum la Buftea. Valoarea proiectului este de aproape 491 de milioane de lei, fără TVA.

Aşadar, Arădenii vor beneficia de o nouă maternitate ce va costa 98,5 milioane de euro. Proiectul presupune realizarea unei construcții pe zece niveluri: demisol, parter, șapte etaje, plus un etaj tehnic, dar și un heliport. Aria desfăşurată a complexului va fi de 25.165 mp, iar aria utilă, de 18.256 mp.

Complexul Matern Pediatrie va avea 312 paturi în regim de spitalizare continuă. Potrivit lui Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, „este cel mai mare proiect al Aradului în domeniul sănătății publice”.

articolul original.

Dronă medicală, testată în premieră în România, de SCJU Oradea (VIDEO)

21 January 2023 at 11:27

​Primul test al proiectului pilot „Drone medicale” s-a desfășurat cu succes, sâmbătă dimineață, la Oradea, care va deveni primul oraș din România unde probele biologice vor fi transportate cu drona, între spitale. 

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineaţă, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Aparatul a decolat de pe heliportul clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) Bihor din str. Gh. Doja și a aterizat pe cea a Spitalului Clinic Municipal de pe str. Corneliu Coposu, după 8 minute. Aici i s-a schimbat bateria, din motive de securitate, după care a revenit la punctul de plecare.

Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul SCJU Bihor, dr. Gheorghe Carp.

Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Drona cu care s-a zburat astăzi, costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. (…) În funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

Modelul de dronă folosit la testul de la Oradea este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni, pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Mă bucur că am ajuns în acest punct şi sunt convins că Oradea va inspira şi alte spitale din România să rezolve problema transportului şi a analizelor făcute rapid. Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar spitalele din municipiul Oradea, ci și pe cele din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, astfel încât să poatî fi  eficientizat actul medical.


articolul original.

Al doilea focar de gripă în Buzău, în mai puțin de o săptămână

20 January 2023 at 12:23

Este vorba tot despre o unitate de învățământ, dar de această dată este o grădiniță din municipiul reședință de județ, unde copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mult mai mici. 

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat al doilea focar de gripă din acest sezon, în mai puțin de o săptămână. Și de această dată este vorba tot despre o unitate de învățământ, ceea ce confirmă temerile medicilor de la momentul reluării cursurilor, după vacanța de iarnă, când au estimat că revenirea copiilor în colectivitate va favoriza răspândirea virusului.

După declararea, marți, a primului focar de gripă din județ, la o școală generală din comuna Smeeni, al doilea focar de gripă din județ a dost declarat vineri, în municipiul Buzău, la una dintre cele mai mari gradinițe din oraș – grădinița cu program prelungit Bobocei, din cartietul Micro 3.

În ultima săptămână am avut trei cazuri de gripă, la grădinuța Bobocei. Doi dintre ei au fost confirmați în urma unor teste rapide, la medicul de familie, și unul la DSP, cu test PCR. Deși nu toate cele trei sunt din aceeași clasă, pentru că vorbim despre o grădiniță cu program prelungit, unde pe de o parte, copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mici, iar pe de altă parte, am declarat focar, pentru a lua toate măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al DSP Buzău.

Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului spune că au mai fost confirmați încă trei copii cu gripă și la școala din Udați, astfel că numărul cazurilor din primul focar a ajuns la 13. Din fericire, starea tuturor copiilor este bună, dar medicii epidemiologi nu exclud posibilitatea apariției unor situații similare, în perioada următoare, având în vedere faptul că se estimează că incidența va începe să scadă abia în februarie.

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut îngrijorător. Ca incidență, conform informațiilor de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele cu o incidență peste media nașională, în acest sezon, așa că este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a proteja copiii și a limita răspândirea virusurilor în colectivități”, a sublinait medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, la ora actuală, 40 de copii internați cu viroze respiratorii și boli digestive, iar la secția de Boli Infecțioase sunt șapte copii cu gripă. La UPU Pediatrie s-au prezentat, joi, șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în toată țara se înregistrează ocreştere substanţială (a numărului de infecții respiratorii -n.r.), totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020”, când au fost 170.000 de cazuri într-o săptămână, față de 140.000 săptămâna trecută.

Recordul (din acest sezon -n.r.) e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul, care crede că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care „vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, inclusiv de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă”.

Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, să respecte măsurile de protecție și de igienă, să evite, pe cât posibil, să intre în contact cu persoane bolnave, iar la apariția simptomelor specifice bolilor de sezon să se izoleze la domiciliu și să consulte medicul de familie.


articolul original.

Mortalitatea maternă a crescut cu 60 la sută în timpul pandemiei

20 January 2023 at 05:00

În 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19, ​mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, după doi ani de scădere, este semnalul de alarmă tras de Organizația „Salvați Copiii” România.

Mumărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, ceea ce înseamnă o creștere alarmantă, cu 60%, în 2021, față de anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19,4 la 100.000 născuți vii).

Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16,5‰ în 2020 la 31,6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15,1 în anul 2020 la 24,5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese, dar la ora actuală, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană – 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 la mie – media europeană, urmată de Bulgaria și Slovacia.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.

Organizația Salvați Copiii a dotat până acum 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, iar  în următoarele trei luni va intensifica dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/persoane-fizice/redirectioneaza-3,5-din-impozitul-pe-venit lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.


articolul original.

Nicușor Dan anunță modernizarea ambulatoriilor a șase spitale- Cât investește primăria și ce spitale beneficiază de modernizare

20 January 2023 at 21:00
image

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunță că vor fi modernizate ambulatoriile a şase spitale aflate în administrarea PMB, cu fonduri din PNRR.

„Modernizăm și dotăm ambulatoriile a șase spitale din administrarea Primăriei Capitalei, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, scrie pe Facebook Nicușor Dan.

El precizează că este vorba despre proiecte în valoare de 20,4 milioane lei aprobate pentru finanțare prin PNRR, care vizează cabinetele medicale ambulatorii de la Spitalul de Copii Dr. Victor Gomoiu, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic Sf. Maria și Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia.

„Totodată, prin utilizarea acestor fonduri, centrele ambulatorii vor beneficia și de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, încheie edilul Capitalei.

articolul original.

Incendiu la Spitalul de Copii din Galaţi: Degajare mare de fum. Circa 100 de persoane s-au autoevacuat (VIDEO)

19 January 2023 at 15:20
image

Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Copii din Galați. Focul a pornit de la o lampă de iluminat dintr-un laborator. Circa 100 de persoane, inclusiv minori, s-au autoevacuat. Detaliile au venit de la Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați, în cadrul emisiunii „Politica ZIlei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Galați: Incendiu la Spitalul de Copii

„În acest moment incendiul a fost lichidat. De fapt, nici nu putem vorbi la propriu despre un incendiu. S-a aprins un corp de iluminat, cu o degajare mare de fum. Din fericire, nu s-a extins la aparatura de laborator. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite.

S-au autoevacuat aproximativ 50 de copii și circa 50 de aparținători și cadre medicale. Nu sunt victime. Acum se permite accesul înapoi, a fost aerisită zona și forțele de intervenție se retrag la bază.

(Incendiul a pornit) de la o lampă de iluminat de tip mai vechi. Am mai avut un incendiu la același etaj tot cam în felul acesta”, a declarat Eugen Chiriță, pentru B1 TV.

articolul original.

Premieră în România: Orașul în care analizele, medicamentele şi sângele vor fi transportate cu drona

19 January 2023 at 12:13

Oradea va fi primul oraș din tara noastră, unde se vor transporta probele de laborator, medicamentele și sângele, între spitale, cu ajutor unor drone. Vineri, 20 ianuarie, va fi testat primul transport de probe biologice cu drona. Acestea vor fi transportate pe traseul Spitalul Municipal – Spitalul TBC – Maternitate și Spitalul Județean, potrivit Bihor Online.

Întreg procesul de transport pe această distanță ar urma să dureze aproximativ șase minute. Drona poate transporta până la trei kilograme, iar viteza este de 40 km/h. “În acest fel s-ar putea transporta probele de laborator, medicamentele, precum și sângele”, a declarat managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp.

Testarea face parte dintr-un proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

articolul original.
❌