ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

MARELE JOC STRATEGIC: Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

28 September 2022 at 16:00
By: FLUX 24
image

CE SUSȚINE ARTICOLUL:

Diferența dintre Franța și restul Europei

Întreaga epopee a gazelor a efectat Franța în cea mai mică măsură. Cândva, foarte de demult, marele lider francez Charles de Gaulle nu s-a plecat în fața americanilor și a lăsat în urma lui o țară cu rachete nucleare și o grămadă de centrale nucleare. Astfel că, astăzi, Franța nu suferă atât de mult ca restul Europei din cauza crizei energetice.

La producția de energie atomică, în fruntea tuturor se află Statele Unite, care nu sunt idioate să-și distrugă propria industrie energetică. Americanii îi pot învăța pe alții, care nu au nici creier, nici suveranitate, să facă acest lucru, dar singuri, ei nu se grăbesc să-și demonteze centralele nucleare.

Iar Franța s-a dovedit mai deșteaptă decât colegii ei din Uniunea Europeană. Dacă din acest tabel vom selecta țările nu după producția de energie electrică, ci după ponderea energiei nucleare, pe primul lor nu vor fi SUA, ci Franța.

În Franța, 70% din energie este produsă de centralele nucleare. Motiv pentru care criza gazelor i-a afectat mai puțini pe francezi. Iar după rata inflației, Franța s-a situat pe locul trei din coadă printre țările europene. Adică aproape cea mai mică.

Numărul mare de centrale nucleare face ca Franța să fie mai puțin vulnerabilă la situația cu gazul natural din Europa. Ce este mai rău este faptul că Franța dispune de posibilitatea de a împărți energia produsă de centralele sale nucleare cu alte statele ale Uniunii Europene, în special cu Germania. Germania ne interesează mai mult decât alte țări europene, pentru că ea ține, practic, Uniunea Europeană.

Germania plătește cele mai mari contribuții la bugetul Uniunii Europene și, prin subvențiile sale, are putere de influență asurpa multor țări europene. Atrăgând de partea noastră Germania, noi automat atragem peste 10 țări ale UE, care se bucură de subvenții din partea UE și depind de Germania.

Cu centralele sale nucleare și cu livrările de electricitate în Germania, Franța ne împiedică să obținem, prin criza energetică, plecarea marionetei americane Scholz din funcția și venirea unui pro-rus, cu anularea ulterioară a sancțiunilor și lansarea gazoductului Nord Stream-2. Dar de ce să fie lansat din moment ce aceeași energie, dar obținută nu din gaze, ci de la centrale nucleare, poate fi primită din Franța?

În plus, pe fondul deficitului de gaz, cererea pentru centrale nucleare a crescut, iar francezii sunt concurenți direcți ai companiei ruse Rosatom. O centrală nucleară este un atu mai puternic decât gazul. Deoarece gazul poate fi cumpărat și din altă parte, dar o centrală nucleară trebuie să fie deservită de acea țara care a construit-o. Dacă Rosatom construiește undeva o centrală nucleară, acea țară rămâne pentru multe decenii legată de Rusia prin activități de întreținere și furnizare de combustibil nuclear. Proiectele atomice leagă țările între ele.

Trebuie să câștigăm influență în Europa prin reglementarea livrărilor de gaze și combustibil nuclear. Pentru ca Europa să îndeplinească dorințele noastre prin reglementarea furnizării de energie. Și a trebuit să ne gândim cum să scoatem Franța din ecuație, deoarece francezii ne împiedică.

Nord Stream-2 versus centralele nucleare franceze

Poate ați auzit că activitatea centralelor nucleare din Franța a fost negativ influențată anul acesta de temperaturile ridicate și de defecțiuni tehnice. A fost nevoie să fie oprite cam jumătate din blocurile energetice. Iar prețul energiei electrice în Franța a sărit de la 85 de euro/megawatt/oră, la aproape 1000 de euro.

Peste câteva zile însă vine toamna, canicula se va topi curând, iar defecțiunile tehnice pot fi, în general, rezolvate. De aceea, Franța ar putea începe curând să furnizeze electricitate în UE. O oportunitate de care se vor folosi cu mare plăcere germanii, pentru a amâna lansarea conductei Nord Stream-2.

Dar sunt probleme a căror rezolvare îi depășește pe francezi. Centralele nucleare franceze nu funcționează cu spiritul sfânt al lui De Gaulle. Pentru a produce energie, ele au nevoie de tone de uraniu. Dar Franța nu are uraniu. Îl cumpără din alte țări. Iată de unde.

De unde poate lua Franța uraniu?

Unde se află, pe planeta noastră, zăcăminte de uraniu:

În același timp, vom răspunde imediat la întrebarea care ni s-a pus în comentarii: de ce Rusia livrează uraniu americanilor? Trebuie interzis imediat! Privind la tabel, vă veți putea convinge că nu are sens. Ne-am priva de o sursă de venit și nu vom obține nimic în schimb.

SUA pot cumpăra uraniu din Canada sau Australia. În SUA, ponderea energiei nucleare este de doar 19,7%, spre deosebire de Franța, unde ea este de 70%. Cu alte cuvinte, America nu este chiar atât de vulnerabilă la livrările de uraniu și poate cumpăra uraniu din alte țări, care o ascultă și fac tot ce spun SUA.

Să revenim însă la Franța. În tabel pot fi observate o serie de țări africane. Nu cred că întâmplător a devenit celebră în Africa renumita orchestră Wagner, care a adunat acolo mii de fani africani cu steaguri rusești și portretele lui Putin. Africanii le cer acum colonialiștilor europeni să plece de pe continentul lor. Ceea ce înseamnă că Franța ar putea pierde curând livrările de uraniu din Africa, dacă Rusia va dori așa ceva.

Urmează China, care nu are însă nevoie de uraniu. Dacă privim cifra 0,1% din dreptul Statelor Unite, înțelegem că americanii și-au epuizat vertiginos rezervele și vor depinde și mai mult de canadieni și australieni din punctul de vedere al livrărilor de uraniu, ceea ce înseamnă că Macron nu are ce căuta acolo. De altfel, Australia și-a demonstrat poziția față de Franța, când a rupt contractul cu Parisul pentru submarine, încheind altul cu SUA.

Prin eliminare, rămâne Kazahstanul, cu cele mai mari rezerve dovedite de uraniu de pe planetă. Iar din această perspectivă devine brusc foarte clar de ce Occidentul a demonstrat o atât de activă implicare în protestele din Kazahstan. Și de ce noi am introdus atât de repede acolo trupe ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – n.r.).

Petrol, uraniu și Kazahstan

La acel moment era important pentru noi să nu pierdem Kazahstanul și uriașele lui rezerve de uraniu din sfera noastră de influență. Dacă am pierde Kazahstanul, ar putea eșua întreaga strategie de influență asupra Europei.

Dar pentru salvarea regimului său, Tokaev a răsplătit Rusia cu o neagră ingratitudine. Când Occidentul a introdus sancțiuni, Tokaev a decis să adere la ele, pentru a alunga Rusia de pe piața petrolului. Având în vedere că activele lui sunt păstrate în bănci din străinătate, el nu ar fi regretat nici uraniu pentru Franța. În general, s-a dovedit că nu este omul nostru.

De aceea au început, apoi, să apară nereguli stranii în funcționarea Conductei Caspice (KTK), prin care Kazahstanul își exportă petrolul în Europa. Iată cum apare pe hartă:

Cum se poate vedea, oleoductul kazah traversează teritoriile Rusiei. Ce ghinion. Nefericitul Tokaev s-a confruntat cu faptul că, drept răspuns la isprăvile lui, Kazahstanul a rămas fără principala sursă de livrare a petrolului. Ca să fim mai preciși, cu 87% din toate livrările prin conducte.

Exportul de petrol asigură 40% din bugetul Kazahstanului. În cazul în care KTK va fi oprit o perioadă mai lungă, evenimentele din Kazahstan s-ar putea repeta foarte ușor. Data trecută, revoltele au izbucnit pentru că Nazarbaev și clanul său au cheltuit pentru ei banii dobândiți din vânzările de petrol, fără să se gândească în mod deosebit la popor, dar de data aceasta livrările de petrol s-au oprit de tot.

O astfel de manevră poate asigura Rusiei demisia lui Tokaev. Pentru că Kazahstanul nu are variante, cum și unde și-ar putea transporta petrolul. Există, desigur, varianta creșterii exporturilor către China. Dar China se teme să susțină regimul lui Tokaev, pentru că politicianul pro-occidental este periculos pentru China. De ce? Să privim harta:

Occidentul încearcă să destabilizeze China din interior – prin uiguri (pătrățelul roșu de jos – n.r.). Iar Kazahstanul are graniță cu Regiunea Autonomă Uigură. Și China ar trăi mult mai liniștită dacă în Kazahstan s-ar afla la putere un pro-rus, nu un pro-occidental, pentru ca Occidentul să nu poată furniza uigurilor, pe la granița kazahă, arme și radicali și să încerce să aprindă China din interior. Prin urmare, chinezii nu vor spori achizițiile de petrol kazah pentru a nu susține la putere un politician pro-occidental.

Reiese că, oprind oleoductul kazah, Rusia ar putea priva Kazahstanul de venituri, obligându-l pe Tokaev să demisioneze. Dacă în Kazahstan va veni la putere un guvern pro-rus, Franța nu va avea șanse să obțină de acolo uraniu. Nici din Africa – acolo sunt companiile noastre militare private. De uraniu au nevoie și SUA, așa că Macron nu va obține nimic nici din alte țări.

În această situație, francezii nu vor putea furniza electricitate germanilor și nu vor putea concura cu Rosatom pentru contracte de construcție a unor noi centrale nucleare. Cine are nevoie de astfel de centrale fără livrări de combustibil nuclear?

Ceea ce înseamnă că germanii vor arunca în Scholz cu aceleași cârpe pe care el le propune compatrioților săi să se șteargă din cauza deficitului de hârtie igienică.

Și pentru scăderea drastică a nivelului de trai și pentru oprirea uzinelor unde oamenii lucrează și care au rămas fără energie. Germanilor nemulțumiți li se vor alătura oamenii de afaceri germani, care s-au cam săturat de Scholz. Ei trebuie să facă bani, iar Scholz nu observă în mod intenționat și la ordinul venit de la Departamentul de Stat gazoductul cu turbine funcționale de la picioarele sale.

Dar nu este vorba doar despre lansarea Nord Stream-2. Germania este o țară cheie a Europei, care plătește cele mai mari subvenții în UE, unde dictează politica sa. Cu excepția Poloniei și a țărilor Baltice, plătite, de asemenea, și de SUA.

Dacă lași Franța fără uraniu, noi înclinăm spre cooperarea cu Germania, iar după ea vor veni și multe alte țări europene. Iar restul poate fi atras prin construcția de centrale nucleare rusești. Inclusiv pe francezi, care vor fi nevoiți să se înțeleagă cu noi în privința livrărilor de uraniu, deoarece noi suntem și în Africa, și în Kazahstan, noi suntem acolo unde este uraniu.

Iată cum Rusia, jucând întregi partide de șah, nu lasă Uniunii Europene portițe de scăpare și o obligă să colaboreze în condiții avantajoase nouă.

 (Sursa: https://dzen.ru/media/kremlin_whisper/uranovyi-kozyr-v-rukave-putina-chto-proishodilo-poka-vse-byli-uvlecheny-cenami-na-gaz-v-evrope-630cc12fe746ad0acf708c94)

articolul original.

Banii pentru Județean, din salariile angajaților instituțiilor de cultură și ai Primăriei. Bibarț, critici la adresa Consiliului Județean

28 September 2022 at 15:32
image

Partea pe care trebuie să o acopere Primăria din cheltuielile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, în urma unui amendament adus la rectificarea bugetară. Astfel, 5 milioane de lei sunt direcționate din bugetul local al municipiului către cel al spitalului, banii fiind tăiați provizoriu din cei puși deoparte pentru salariile de la Teatru, Filarmonică și Primărie. O soluție de compromis, pentru o situație presantă, însă despre care municipatilatea ne asigură că nu va afecta bunul mers al treburilor. Totuși, primarul nu s-a putut abține să nu critice Consiliul Județean că în această perioadă a mărit salariile angajaților proprii.

Prin amendamentul votat astăzi, se alocă 5.000.000 lei către Spitalul Județean, aceștia reprezentând o tranșă din contribuția totală a Primăriei Arad la cheltuielile spitalului, stabilită la comun acord cu Consiliul Județean (instituția în a cărei subordine se află spitalul) la începutul acestui an, pentru întregul 2022. Banii alocați acum sunt luați din bugetul local după cum urmează:
• 1.400.000 lei tăiați din cheltuieli personal de la capitolul Autorități Publice;
• 1.600.000 lei tăiați din transferurile acordate către Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, din care 800.000 lei tăiați din cheltuielile de personal și 800.000 lei tăiați din cheltuielile cu bunuri și servicii;
• 2.000.000 lei tăiați din transferurile acordate către Filarmonica Arad pentru cheltuielile salariale.

„Vreau să precizez că suntem într-o situație complicată și grea pe care trebuie să o rezolvăm finanțând cu această sumă spitalul județean care are lucrări și contracte ce trebuie achitate. În același timp am căutat să folosim astăzi bani pe care nu îi folosim la Primărie, la Teatru, la Filarmonică acum, respectiv cheltuielile și salariile de pe luna decembrie, fără să afectăm cu nimic funcționarea celor două instituții de cultură. Își vor continua activitățile în mod absolut normal. Sunt banii pe luna decembrie, care nu trebuie plătiți acum, însă la spital trebuie în prezent, iar pe măsură ce vom avea bani suplimentari din fondul de cultură (de la Guvern, n.red.), vom pune la loc acești bani pentru decembrie”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.

Bibarț: Noi tăiem de la salarii, Consiliul Județean își crește salariile!

Situația a fost agreată de toate formațiunile politice din CLM, iar pentru asta le-au fost adresate mulțumiri. Explicații suplimentare pe subiect a mai dat primarul Călin Bibarț, care a profitat de ocazie să-și mai „înțepe” indirect colegii de la Consiliul Județean (din „tabăra adversă” a propriului partid), atrăgând atenția că această alocare de bani se dă fără să fie specificată o investiție clară, ci ei se „varsă” pur și simplu în bugetul spitalului fără ca Primăria să mai poată urmări ce se întâmplă cu ei ulterior.

Bibarț a amintit că în urmă cu 10 ani când au fuzionat spitalele și s-a făcut Spitalul Județean, ca parte din Consiliul Județean, Primăria a dat în folosință gratuită clădirile care țineau de fostul Spital Municipal către Județean și nu mai dădea alți bani, deoarece partea de investiții în aceste imobile erau acoperite din bugetul local, de Primărie.

„Atunci era direct pe obiective, pe investiții, dacă nu erau capabili să-i cheltuie, Primăria lua banii înapoi. La începutul acestui an, dintr-o greșeală care există în Codul Administrativ, nu mai puteam da în folosință gratuită clădirile, singura soluție legală a fost să preia Consiliul Județean în proprietate clădirile și a fost momentul în care ni s-a spus că trebuie să finanțăm și noi, municipalitatea, și e adevărat, sunt mulți arădeni care beneficiază de spital. Am propus 10 milioane, până la urmă au cerut 20 și ați dat acordul (consilierii, n.red.) ca eșalonat să dăm 20 de milioane lei pe an. Poate pe viitor ar trebui să solicităm ca acești bani să fie pe obiectiv de investiție și să știm pe ce se cheltuiesc, pentru că acum ei se duc într-un sac mare și de acolo nu mai știm. Până acum, cu aceste 5 milioane, cu efort mare pe care l-am făcut, s-au dat în total 13 milioane. Dacă ni se vor mai cere încă 7 milioane până la sfârșitul anului, nu știm de unde să mai tăiem, ca să o spunem cu sinceritate! Nu vreau să fiu înțeles greșit, vorbesc pe cifre. Noi am tăiat acum de la salarizare, în timp ce bugetul Consiliului Județean a fost crescut cu peste 7 milioane pentru mărit de salarii! Sunt cifre! Și ca să mai închidem un subiect pe care îl văd mult la televizor: nu mărim salariile primarului și viceprimarilor! Pentru asta ar însemna să venim în fața Consiliului Local cu rectificare de buget pe domeniul salarii, cu cât permit sumele respective, și eu nu o să semnez așa ceva! Noi acum am tăiat de la bugetul de salarii pentru sănătate. Am vrut să fac precizările acestea pentru a ști în ce paradigmă ne aflăm și sper să se și vadă banii în îmbunătățirea sănătății în Arad!”, a spus Călin Bibarț.

articolul original.

Nord Stream 1…and 2: „Clear and Present Danger”?

27 September 2022 at 18:55

..for whom?

Europe investigates ‘attacks’ on Russian gas pipelines to Europe

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Un bărbat și-a pierdut viața în accidentul de pe A1, direcția Timişoara – Arad

27 September 2022 at 17:36
image

Inspectoratul pentru Situații de Urgență informează că în această seară s-a produs un accident rutier pe autostrada A1, pe direcția Timișoara-Arad, la aproximativ kilometrul 533.
Se pare că accidentul s-a produs între o mașină și un TIR. E posibil ca o victimă să fie încarcerată.

Intervin pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare, SMURD Timiş, Arad și SMURD Vinga.

Intervenția este în dinamică.

Update

ISU Arad informează următoarele:

„La sosirea echipajelor, victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 45 de ani, prezenta semne incompatibilie cu viața.
Acesta a fost declarat decedat de către medicul echipajului SMURD TIM. Pompierii arădeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului”.

Update 2

DRDP Timișoaara informează că traficul se desfășoară pe banda a II-a. Banda de urgență și banda I sunt închise estimativ până în jurul orei 23:00.

Update 3

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele despre accident:

„În seara zilei de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, pe Autostrada A1, calea 1, la km. 531, a avut loc un accident rutier, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața.

Un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din județul Timiș, a acroșat partea din spate a unui ansamblu rutier, intrând ulterior în coliziune cu parapetul lateral.

Victima a fost proiectată în afara autoturismului, personalul medical de la fața locului constatând decesul.

Conducătorul autotrenului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În cauză se continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului, într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă”.

articolul original.

Ministrul Justiției e contrazis de sindicate: veniturile calculate greșit se pot remedia prin OUG

27 September 2022 at 04:45
Ministrul Justiției e contrazis de sindicate: veniturile calculate greșit se pot remedia prin OUG

Consilierii de probațiune își cer drepturile salariale pe care Ministerul Justiției refuză să le plătească de mai mulți ani.

Sunt doar 688 de consilieri de probațiune în România, care trebuie să păzească circa 100.000 de infractori, unii periculoși. Cu toate acestea, Ministerul Justiției a greșit de mai multe ori la calcularea salariilor acestora, iar acum nici măcar nu vrea să le facă dreptate. Chiar dacă au câștigat în instanță majorarea salariilor și plata sumelor care li se datorează de drept, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că nu li se pot da banii, din cauza legilor din ultimii zece ani. Angajații arată însă că ministrul nu are dreptate și poate fi bănuit chiar de rea intenție, pentru că ei i-au trimis inclusiv soluția juridică pentru rezolvarea problemei, dar nimeni nu vrea s-o aplice.

De peste zece ani, România este ajutată de o mână de oameni să nu plătească sume enorme ca despăgubiri sau amenzi pentru nerespectarea directivelor UE privind condițiile de detenție din penitenciarele românești. Oamenii care fac posibilă economia la bugetul statului se ocupă de controlul infractorilor care nu ajung după gratii. Sunt cei care se ocupă de arestații la domiciliu și de minorii care nu mai sunt pedepsiți cu închisoarea, chiar și pentru fapte foarte grave. În acest fel, statul român nu mai plătește sute de mii de euro în urma proceselor câștigate, invariabil, de deținuții care își cer drepturile la CEDO. 

Sistemul penitenciar are probleme greu de rezolvat sau chiar imposibil, pentru care deținuții pot obține mulți bani, dacă dau statul în judecată. De exemplu, oricât de mult s-ar strădui, gardienii nu pot elimina mucegaiul de pe pereții penitenciarelor, nici măcar în cele noi, pentru că penitenciarele nu sunt clădiri construite la fel precum cele pentru locuințe sau pentru birouri. Sunt unele lucruri care nu pot fi modificate, iar deținuții știu exact și suma pe care o pot obține ca despăgubire, ieșind din pușcărie cu bani luați de la stat.

 

Cum se fac economii la buget

Problemele s-au diminuat procentual, prin scăderea numărului deținuților din penitenciare, de la un an la altul. Asta nu înseamnă că au fost comise mai puține infracțiuni în România, ci doar că aproape jumătate dintre condamnați stau acasă. De la circa 30.000 de persoane aflate după gratii acum zece ani, s-a ajuns la circa 19.000, în acest moment, iar procesele pierdute de stat la CEDO, pentru condițiile din penitenciare, sunt mai puține, deci și pierderile financiare de la bugetul național sunt mult mai mici. 

Restul infractorilor, care nu ajung în penitenciare, sunt lăsați în grija consilierilor de probațiune. Ei trebuie să se ocupe de analiza dosarelor, ei merg pe teren, să verifice, zilnic, activitatea celor pe care trebuie să-i supravegheze, iar riscurile la care se expun permanent sunt enorme. 

După ce li s-au greșit calculele salariale, li s-au plafonat veniturile, înainte de recalculare, dar li s-au tăiat și sporurile. „Din cauza articolului 38 din legea-cadru, salariile nu au fost plafonate pentru toate categoriile profesionale. În cazul consilierilor de probațiune, salariile au fost plafonate la jumătate, fără a se face recalcularea, deși din 2017 se știa că au fost greșite. Dar ministrul are soluție, dacă se dă OUG, la fel ca în cazul profesorilor care și-au primit banii înapoi, după ce li s-au tăiat salariile ilegal. Nu ne poate spune nimeni că nu se poate face asta pentru 688 de consilieri de probațiune, mai ales după ce noi am ajutat statul român să elimine sancțiunile de la UE și CEDO, salvând foarte mulți bani”, a explicat, pentru Jurnalul, Andreea Faur, liderul Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), afiliat la Federația Publisind și Blocul Național Sindical (BNS).

Un om la 400 de infractori

Aceiași angajați care din 2018 au primit de zece ori mai multe sarcini decât aveau înainte, întocmesc și referatele din dosarele persoanelor acuzate pentru fapte penale, dar și pe cele pentru liberare condiționată. În funcție de referate, consilierii de probațiune fac evaluări, analizând persoanele, mediul în care acestea trăiesc, riscurile pe care le reprezintă fiecare în parte. Îi supraveghează direct pe condamnați, merg pe teren, la fiecare dintre ei, dar se duc și în instanță. În cazul pedepselor cu suspendare, amânarea aplicării pedepsei sau măsuri educative, în cazul minorilor, tot consilierii de probațiune trebuie să gestioneze situația. 

Viața unui consilier de probațiune e mereu în pericol, pentru că oricând se poate întâmpla ca unul dintre cei condamnați să vrea să se revolte. „Au existat și amenințări. Unele servicii sunt fără pază, cum ar fi Serviciul de probațiune din București, care a fost vandalizat. Noi cerem o reparare salarială, nu o majorare. Nu ni se dau nici măcar banii pe care îi meritam de acum opt ani, conform legii, după ce ni s-au calculat salariile greșit. Sunt servicii în țară unde un singur consilier de probațiune lucrează cu 400 de oameni în același timp. Sunt foarte multe riscuri. Sunt oameni care au și probleme grave de sănătate, cum ar fi HIV, cu plăgi deschise. Noi intrăm în contact direct cu acești oameni, zilnic. Un consilier debutant are puțin peste 3.000 de lei, iar unul cu peste 20 de ani de muncă are 5.100”, mai spune liderul de sindicat.

Ministrul nu vede soluția dată de sindicaliști

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat despre situația salariilor și pensiilor magistraților, inclusiv a consilierilor de probațiune, că ministerul nu le poate majora, pentru că sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani. Acesta a spus că ministerul pe care îl conduce nu a făcut decât să pună în aplicare decizii judecătorești definitive, altfel fiind pasibil de răspundere în fața legii. Soluția pentru rezolvarea problemei ar fi o lege a salarizării în sistemul judiciar, a puterii judecătorești, se arată în comunicatul ministerului. Ministerul Justiției a transmis că a dat curs unui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri pentru a face plățile. 

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) a declanșat greva japoneză, începând de ieri, solicitând organizarea unei întâlniri de urgență cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, cu ministrul Finanțelor și cu reprezentanții SNCSP, pentru a discuta o posibilă Ordonanță de Urgență prin care să se remedieze inechitățile salariale existente la nivelul sistemului de probațiune. Doar astfel s-ar putea elimina discriminarea făcută personalului de probațiune, în raport cu alte categorii din familia ocupațională „Justiție”. 

Sindicatul cere și adoptarea de urgență a proiectului de lege privind statutul consilierilor de probațiune. „Sistemul de probațiune este singura instituție din cadrul justiției care are în sarcină punerea în executare a sancțiunilor penale neprivative de libertate, a căror pondere este una semnificativă în lumina noii legislații penale. În prezent, 688 de consilieri de probațiune supraveghează peste 100.000 de persoane care au suferit sancțiuni penale neprivative de libertate. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat, în hotărârea-pilot din 25 aprilie 2017 în cauzele conexate Rezmiveș și alții împotriva României, că una dintre măsurile generale care trebuie puse în aplicare, în vederea reducerii supraaglomerării carcerale și a condițiilor inadecvate de detenție, este asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de probațiune”, arată sindicaliștii, într-un comunicat de presă.

Domnul ministru a recunoscut în toate rapoartele anuale de evaluare că sunt greșeli grave și salariile sunt inechitabile, fiind diminuate grav. Nu a găsit soluția, deși noi i-am dat-o pe tavă. Ne-a spus și că nu poate rezolva problema, pentru că suntem prea puțini.

Andreea Faur, liderul SNCSP

 

Instanțele de judecată au dat hotărâri favorabile funcționarilor

Ministerul Justiției a transmis un comunicat în care explică faptul că nu a majorat și nu poate majora, prin ordin ministerial, salariile și pensiile. Cele aflate în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani. „Din păcate, aceste legi sunt necorelate și au dat naștere la numeroase litigii între salariați din multe familii ocupaționale și Guvern, inclusiv în domeniul Justiției. Consecința acestor necorelări a fost apariția a sute de decizii definitive pronunțate instanțe, inclusiv ÎCCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupațională Justiție”, se arată în comunicat. 

Inclusiv CCR a fost sesizată și s-a pronunțat în acest sens, Curtea stabilind extinderea soluțiilor date de instanțele de judecată la toată familia ocupațională Justiție. Deja au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive, care au recunoscut dreptul magistraţilor la o indemnizaţie calculată pe baza valorii de referinţă sectorială de 605,225 de lei, incidentă în cadrul familiei ocupaţionale „Justiţie” şi care îi vizează pe toţi ordonatorii principali de credite din acest sistem.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Cazul „Caracal”. Ancheta s-a terminat, instanța de fond a motivat condamnarea. Întrebările fără răspuns rămân

27 September 2022 at 04:45
Cazul „Caracal”. Ancheta s-a terminat, instanța de fond a motivat condamnarea. Întrebările fără răspuns rămân

Magistrații Tribunalului Olt, instanța care a judecat, pe fond, dosarul „Caracal” au redactat motivarea hotărârii prin care Gheorghe Dincă a primit o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru răpirea, sechestrarea, violarea, uciderea și profanarea cadavrelor Luizei Melencu și Alexandrei Măceșanu.

 Documentul nu face nici cea mai mică referire la modul în care a acționat, în vara anului 2019, prima echipă de anchetatori și nici nu vine cu răspunsuri clare în legătură cu modul în care a fost tratat dosarul dispariției Luizei Melencu. Telefoanele victimelor, despre care se menționează că au fost aruncate, de pe geamul mașinii lui Dincă, direct pe drum, nu au fost găsite nici după trei ani. Anchetatorii și experții nu au reușit să preleveze ADN-ul Luizei de pe oasele arse, aruncate în liziera de lângă Stațiunea Experimentală Caracal. Iar ancheta procurorilor DIICOT a costat 750.000 de lei, sumă pe care Gheorghe Dincă trebuie să o achite, cu titlu de cheltuieli de judecată. Familiile victimelor au primit dreptul de a fi despăgubite moral cu suma totală de 610.000 de euro.

Primul aspect care sare, efectiv, în ochi, citind încheierea Tribunalului Olt, prin care Gheorghe Dincă, „măcelarul din Caracal”, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare este faptul că, atât în ceea ce privește prezentarea rechizitoriului, cât și în ceea ce privește cercetarea judecătorească efectuată în cauză, nu se face nici cea mai mică referire la „bâlbele” primei echipe de anchetatori sosite la poarta lui Dincă, nici la faptul că au așteptat toată noaptea, până a doua zi, pentru a intra în imobilul în care existau date aproape certe că se afla Alexandra Măceșanu, adolescenta de 15 ani pe acesta a răpit-o, violat-o și ucis-o în luna iulie a anului 2019. 

Nu există, de asemenea, referiri la anchetele disciplinare ale CSM, despre ancheta penală a SIIJ cu privire la modul în care Procuratura și Poliția din Caracal au procedat atât în ziua în care Alexandra a reușit să apeleze 112, cât și cu privire la modul în care au instrumentat speța dispariției Luizei Melencu, din luna aprilie a anului 2019. Aceste detalii pur și simplu nu există între cele aproape 70 de file ale motivării instanței din Olt. 

Documentul se rezumă doar la fraza conform căreia „abia în seara zilei de 25.07.2019, în jurul orelor 23.00 - 24.00, lucrătorii din cadrul DOS au spus că au stabilit un număr de apel care la data de 02.05.2019 existase un apel între numărul de apel de pe care a sunat victima și numărul de abonament deținut de inculpatul Dincă Gheorghe”. Atât și nimic mai mult. Documentul conține detalii despre cele descoperite la percheziția domiciliară, însă niciun moment despre acționarea cu întârziere fatală pentru Alexandra Măceșanu.

Telefoanele, aruncate din mașină direct pe drum, nu au fost recuperate

Alte amănunte la fel de subțire tratate de anchetatori, dar și de instanța de judecată au legătură cu modul în care Gheorghe Dincă, după răpirea fiecăreia dintre cele două victime, a scăpat de telefoanele mobile ale acestora, aparate care nu au fost găsite niciodată.

Concret, la pagina 12 a motivării instanței se menționează că, în cazul Luizei Melencu, Gheorghe Dincă ar fi aruncat telefonul acesteia pe DN6, pe marginea din dreapta a părții carosabile, la circa 1.000 de metri până în intersecția cu Drumul Comunal 151, într-o zonă plină de culturi de floarea-soarelui. Aparatul nu a fost găsit niciodată.

La pagina 30 a aceluiași document se face vorbire despre faptul că Gheorghe Dincă a aruncat telefonul mobil al adolescentei Alexandra Măceșanu, pe care l-a găsit pe podeaua mașinii, după ce și-a legat victima. Agresorul ar fi revenit la volan, deplasându-se spre locuința sa, moment în care a aruncat telefonul mobil la capătul unui parc situat în zona ștrandului.

Un alt detaliu interesant este acela că, în dimineața uciderii Alexandrei Măceșanu, Dincă și-a parcat autoturismul la intersecția Căii Craiovei cu Piața din Caracal, după care s-a îndepărtat, cu intenția de a lua o ocazie până la Craiova. El și-a dat seama că a uitat în mașină o bucată de carton pe care Alexandra i-a scris numărul de telefon al mamei sale. Dincă s-a întors să ia acel carton și a observat, pe podeaua mașinii, în zona banchetei din spate, o brățară textilă de culoare roșie, cu elastic, și un cercel, „pe care le-a luat, le-a pus într-un șervețel și le-a aruncat peste gardul imobilului din apropierea locului unde parcase”. Tot aici, se precizează că „aceste aspecte sunt confirmate și de imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă”, însă nu se precizează dacă respectivele obiecte au fost găsite și recuperate.

Facebook și WhatsApp nu au colaborat cu anchetatorii români

Judecătorii vorbesc și despre comisia rogatorie solicitată de familia Luizei Melencu în legătură cu identificarea unor apeluri video din data de 14 aprilie 2019, de pe telefonul victimei, dar și pentru a se stabili când a fost accesat contul Facebook al Luizei, după răpirea acesteia. Se arată că procurorii au cerut autorizarea transmiterii de către Facebook a datelor informatice ale cazului de referinţă privind adrese de IP, conturi de poştă electronică, corespondenţă şi Messenger. La data de 24 iunie 2019, Tribunalul Dolj a admis cererea, însă abia în data de 29 iulie 2019 au fost solicitate mai multe relaţii în legătură Luiza Melencu. Prin răspunsul din data de 1 octombrie 2019 la cererea de asistenţă judiciară internaţională „au fost transmise informaţii suplimentare de către autorităţile din România, însă acestea au fost apreciate ca insuficiente pentru a convinge o instanţă din SUA că există o legătură suficientă între utilizarea conturilor de Facebook şi crimele anchetate, motiv pentru care s-a procedat la închiderea dosarului, acest argument fiind reţinut de instanţă şi în legătură cu apelurile video ce ar fi fost efectuate de pe WhatsApp”.

 

Profilul genetic al Luizei Melencu, imposibil de prelevat din cenușa abandonată în lizieră

Condamnarea lui Gheorghe Dincă nu răspunde, nici după motivarea hotărârii Tribunalului Olt, la unele dintre întrebările esențiale ale acestui caz, care, în urmă cu trei ani, a ținut prima pagină a ziarelor. Este vorba despre modul cum anchetatorii au făcut legătura dintre fragmentele de oase arse găsite în lizieră și în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă cu cele două victime.

În cazul Luizei Melencu, lucrurile sunt și mai neclare. În documentul citat, se reține faptul că Gheorghe Dincă a indicat personal locul din liziera situată lângă Stațiunea Experimentală Caracal, în care susține că a aruncat cenușa și fragmentele osoase umane, în urma incinerării cadavrului primei victime. Examenul histopatologic a relevant „prezența cristalelor birefringente, care atestă o temperatură de circa 600 – 800 de grade Celsius, iar pe toate fragmentele osoase se regăsesc urme de fier, zinc sau titan”.

„Astfel, ADN-ul se poate regăsi cu dificultate în oasele care au fost supuse unor temperaturi superioare celor de 200 – 210 grade Celsius”, se mai arată în document. Mai departe, în motivarea instanței se specifică faptul că „urmare a distrugerii profunde, prin ardere, a oaselor scheletului victimei Luiza Melencu, inclusiv a distrugerii mecanice intenționate de către inculpat a restului de oase arse, profilul genetic nu a putut fi relevat, din cauza degradării complete a oaselor”. Cu toate acestea, „din probatoriul administrat a rezultat fără dubii implicarea lui Gheorghe Dincă în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, viol, omor și profanarea de cadavre”.

ADN-ul Alexandrei, identificat în proporție de 99,93%

În cazul Alexandrei Măceșanu, la dosarul instanței se arată că „Dincă a luat cadavrul, l-a învelit, l-a băgat în butoi, după ce, în prealabil, a așezat scânduri, a dat foc la o cârpă muiată în motorină, după care a mai adăugat PET-uri, 2-3 kilograme de vaselină și o bucată de carton bituminat, focul arzând până la ora 21.00 – 22.00”. Tot aici se mai precizează că Gheorghe Dincă „a pus pe foc și telefonul de pe care Alexandra a sunat la 112, precum și tot ce mai atinsese aceasta”. Iar fumul a fost observat și de vecinii săi.

„Analiza genetică a probelor biologice de os reprezentată de elementele dentare selectate din coletul de oase găsite cu ocazia cercetării la fața locului în cenușa din butoiul metalic de la domiciliul lui Dincă a condus la evidențierea unui profil ADN unic, aparținând unei persoane de sex feminin. (…) Analiza comparativă a acestui profil ADN cu probele de referință ale părinților Alexandrei Măceșanu indică faptul că se poate stabili o relație de rudenie de tip copil-părinte, caracterele genetice din profilul ADN regăsindu-se în proporție de 50 la sută în profilele ADN ale părinților. (…) Persoana de sex feminin evidențiată în urma analizei genetice a probelor biologice de os este Alexandra Măceșanu, cu o probabilitate de 99,93%”, se mai arată în documentul citat.

Document: „A lovit-o până ce a auzit rupându-i-se coșul pieptului”

Tot în motivarea redactată de Tribunalul Olt, aflăm și profilul psiho-psihiatric al lui Gheorghe Dincă. Potrivit analizei comportamentale, a rezultat un tip manipulativ, cameleonic, caracterizat de indiferență afectivă, sadism, agresivitate persuasivă și absența regretelor. Se mai observă o descărcare bruscă, de tip furor epileptiform, urmată de instalarea unui stări de calm restaurator. 

Conform expertizei psihiatrice, Dincă este caracterizat de agresivitate, hipersexualitate încă din adolescență, însă nu are tulburare de personalitate organică. „La momentul comiterii faptelor, a prezentat tulburare de personalitate mixtă, cu trăsături predominante instabil-impulsive și antisociale, dar a avut păstrată capacitatea de apreciere critică a consecințelor social-negative ale faptelor”.

Iar faptele, așa cum sunt ele menționate la dosar, sunt înfiorătoare. La data de 17 aprilie 2019, „ca urmare a refuzului acesteia (Luiza Melencu - n.red.) de a întreține relații intime, i-a aplicat, cu intenție, multiple lovituri puternice cu pumnul în cap și cutia toracică, în timp ce aceasta era legată, lovituri care au condus la decesul acesteia. (…) A lovit-o până ce a auzit rupându-i-se coșul pieptului”. În ceea ce o privește pe Alexandra Măceșanu, se descrie că, în data de 25 iulie 2019, la ora 12.00, Dincă „i-a aplicat o lovitură cu pumnul, supărat fiind că aceasta a refuzat să întrețină raporturi sexuale cu el, adresându-i cuvinte jignitoare. După ce victima a căzut pe jos, inculpatul s-a aplecat asupra ei și a sugrumat-o cu ambele mâini, cauzându-i, astfel, decesul”. „Ambele infracțiuni de omor calificat au fost săvârșite de Gheorghe Dincă cu premeditare, în sensul că, deși și-a dat seama de poziția foarte vulnerabilă a victimelor sale, le-a aplicat lovituri în zonele vitale ale corpului, chiar în timp ce erau doborâte la pământ, cauzându-se, astfel decesul, fapt extrem de previzibil, având în vedere violența cu care a acționat”, se mai afirmă în documentul instanței.

Ancheta DIICOT a costat 750.000 de lei. Procurorii au ridicat din curtea lui Dincă 30 de tone de material feros

În cursul urmăririi penale, procurorii au reținut aproape 30.000 de kilograme de material feros aflat în curtea lui Gheorghe Dincă. Aici intră un autoturism Ford, nefuncțional, din anul 1998, un Fiat Ducato tot din 1998, un alt Fiat Ducato din 1996 și autoturismul marca Renault Megane, cu care și-a răpit victimele. 

Pe lângă cei 83 de ani de pușcărie, reduși la 30, Tribunalul Olt l-a mai obligat pe Gheorghe Dincă la plata daunelor morale în sumă de 110.000 de euro către familia Luizei Melencu și 500.000 euro către familia Alexandrei Măceșanu. Dincă mai trebuie să plătească 750.000 de lei cheltuieli de judecată. Instanța a menținut sechestrul pe trei terenuri, cinci construcții și pe mașina cu care a răpit victimele. Statul a valorificat, până în prezent, bunuri confiscate de la Gheorghe Dincă în valoare de 20.763,48 de lei. 

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Reportajul Zilei – Consiliul Local Zalău este manipulat?

26 September 2022 at 11:18
image

Ne întrerbăm dacă, în actuala conjunctură politică, respectiv în actuala formulă de vot a proiectelor de hotărâre propuse consilierilor locali, aceștia sunt manipulați sau aprobă hotărâri, cu bună știință, împotriva intereselor membrilor comunității locale pe care îi reprezintă. Vom prezenta în materialul care urmează o serie de informații de un interes deosebit pentru comunitatea locală.

Pe masa consilierilor locali, pentru ședința din 27 septembrie, sunt puse spre aprobare un număr de 30 de proiecte de hotărâri. Printre acestea, se propune și rectificarea bugetului , la proiectul de hotărâre  cu numărul 21, care are două anexe și o notă de completare, de ultim moment.

Ce se ascunde în acest proiect de rectificare? Exact ceea ce arătam noi, cu puțin timp în urmă, respectiv suplimentarea pentru moment, a bugetului Sport Club Municipal, cu suma de un milion două sute lei, adică nici mai mult, nici mai puțin de 12 miliarde – în vechia formulă de valorizare a monedei naționale. Dar nu este doar această mică – mare capcană pentru consilierii municipali. În materialele propuse spre aprobare se arată, de fapt, că bugetul va fi majorat cu 1.900.000, doar că , momentan, s-au găsit în vistieria comunității locale doar 1.200.000 lei ce pot fi aruncați pe apa sâmbetei, urmând, ca prin votul la acest proiect, consilierii să își asume, practic, și alocarea sumei de 700.000 lei, sumă ce încă nu a fost găsită pentru a fi aruncată …pe apa sâmbetei.

Ce înseamnă acest lucru? Simplu și la obiect. Dacă pentru un club absolut neperformant  consilierii municipali, prin votul lor, au alocat la începutul anului un buget de 52 de miliarde, acum acesta va fi suplimentat cu un procent de 23%, însă până la sfârșitul anului, creșterea de buget va fi suplimentată cu 37% sau poate chiar mai mult față de bugetul inițial.

De unde vin acești bani, miraculos găsiți  pentru majorarea bugetului clubului sportiv al Primăriei ? Nu ne vine să credem dar, da, acești bani vin la bugetul comunității din finanțarea de către Guvernul României a proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și ce fac consilierii locali cu acești bani? Îi aruncă, pur și simplu, pe apa sâmbetei, în bugetul destinat cu acest scop, adică îi repartizează din nou, SCM Zalău.

Este adevărat că prin solicitarea făcută de Sport Club Municipal , aceștia , după ce au primit un buget de 52 de miliarde la începutul anului, constată că, de fapt, nu au gestionat corespunzător bugetul, nu au ținut cont de sumele alocate și astfel au încheiat contracte sportive care depășesc cu mult posibilitățile de finanțare. Deci nu le pot plăti. De ce oare a fost necesar acest lucru? Greu de explicat, în condițiile în care echipa de fotbal a Municipiului Zalău nu a reușit să obțină promovarea în Liga a doua, chiar dacă a avut cel mai mare buget alocat în seria a X-a din Liga a III-a, în care a evoluat. A fost surclasată, fără drept de apel, de către echipe precum Minaur Baia Mare și  Someșul Dej ( care, apropo, au promovat în liga superioară cu bugete care abia se ridică la jumătatea celui alocat SCM Zalău) dar și de CA Oradea și Lotus Băile Felix, ale căror bugete au fost chiar la mare depărtare din punct de vedere valoric față de cel al SCM Zalău, însă rezultatele au arătat altceva.

Să ne îndreptăm puțin acum și spre secția de volei a clubului Primăriei. Ei da, aici situația este cu adevărat întortocheată.

În primul rând, momentan, Clubul Primăriei nu mai are echipă de volei în Divizia A 1. Asta din punct de vedere legal. Cum stau lucrurile aici? Vedeți și dumneavoastră, în informațiile pe care vi le punem la dispoziție, stimați consilieri locali , că sunteți  consultați doar atunci când au nevoie de bani. În plus.Iată cum stau lucrurile, pentru că nu veți putea spune că nu știți ce ați votat, atunci când, suntem siguri că o veți face. Cel puțin mașina de vot PSD-UDMR. În anul 2020, pentru a putea juca în Divizia A 1, echipa de volei a Primăriei a făcut un număr impresionant de artificii. Mai întâi, cu sprijinul fostului președinte al Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a pune în dificultate ACS Volei Municipal Zalău. Vișan, pe atunci președinte, în mod ilegal și complet abuziv,  a ”trecut” de Comitetul Director al FR Volei o hotărâre prin care ACS Volei Municipal Zalău a fost suspendată pentru neplata unor taxe către Federație. Asta, după ce în 2016, fostul director al clubului, Marcel Țîrle, a lăsat clubul sportiv cu datorii impresionante față de Federație.  Și nu numai. Că așa a știut el să conducă. Această hotărâre a fost anulată, definitiv, fiind constatată de către Instanță ilegalitatea ei.  Ei bine, noua conducere a clubului, a achitat toate restanțele  de la momentul respectiv, sub amenințarea lui Vișan că nu vor putea evolua  în Divizia A 1 , în cazul neplății restanțelor. Dar, sub imperiul dorinței de revenire în conducerea unei activități sportive, fostul director al ACS Volei Municipal Zalău, Marcel Țîrle, a devenit mai întâi consilierul primarului pe probleme de sport, poziție din care a reușit să creeze Sport Club Municipal Zalău, al cărui director interimar a fost. Și nu puțin.Din 2019 , până în 2022, a tot fost director interimar. Și a  tot condus clubul sportiv al Primăriei, până la limita falimentului. Iar rezultatele, se văd. Suntem însă convinși că nici de această dată nu va răspunde, este deja o cutumă.

Revenind la secția de volei, ei bine, Primăria a finanțat, două sezoane competiționale consecutiv, un club sportiv din altă administrație, aparținând altei unități administrativ –teritoriale, CNS Lapi Dej. Pentru că , echipa de volei a clubului Primăriei nu avea acces în Divizia A 1. Și atunci, au încheiat un protocol de colaborare cu cei din Dej, evoluând în campionatul intern de volei masculin sub certificatul de identitate sportivă al CNS Lapi Dej, având o denumire complicată dată prin protocolul de colaborare, iar undeva, la sfârșitul denumirii apărea și numele SCM Zalău. Dar, atenție! Sub certificatul de identitate sportivă al clubului din Dej. Dacă aruncăm o privire în urmă, vom vedea că acest protocol nu a fost respectat, decât în partea în care clubul Primăriei Zalău  a evoluat în divizia A1.

Însă, clubul din Dej s-a desființat, iar SCM Zalău a rămas fără aliat , astfel că nu mai poate evolua în divizia A1. Ce s-a întâmplat în continuare? Pe scurt: Clubul sportiv Volei Club Zalău 2015, care a evoluat în divizia A2, nu a promovat în Divizia A1, însă, participant fiind la turneul de promovare, acesta a fost invitat de Federația de Volei să se înscrie în Divizia A1, ca urmare a faptului că nu se mai găsesc echipe care să evolueze în această divizie. Și acesta s-a înscris în Divizia A 1, ulterior fiind trecut în toate documentele. Însă, în data de 14 septembrie, prin hotărârea nr. 6, Consiliul Director al FR Volei a aprobat , ilegal și nestatutar, fuziunea clubului VCM 2015 Zalău cu Sport Club Municipal Zalău, clubul urmând să poarte denumirea de SCM Zalău. Practic, au luat doar certificatul de identitate sportivă al clubului care are drept de joc în Divizia A1. Sau cel puțin așa cred cei de la SCM Zalău. De ce spunem asta? Pentru că , Federația Română de Volei, și-a schimbat doar președintele,fiind  înlocuit Gheorghe Vișan cu Adin Cojocaru. Atât. Nu și-a schimbat nici metehnele,nici modul ilegal de a emite hotărâri. Spunem acest lucru cu certitudine, deoarece fuziunea celor două cluburi nu a fos făcută în condiții legale. Conform regulamentului de organizare a activității voleibalistice, art. 12 alin 1 lit a, ” Propunerea de fuziune sau protocol va fi prezentata pentru inregistrare la F.R.Volei, insotita de urmatoarele acte:

a)procesele verbale de la adunarile generale ale cluburilor respective semnate  si stampilate;”(…)

Având în vedere faptul că SCM Zalău funcționează în subordinea Consiliului Local al Municipiului Zalău, care este unic acționar al echipei, Adunarea Generală în această situație este formată din Consiliul Local al Municipiului Zalău. Consultând portalul Municipiului Zalău, secțiunea Hotărâri am constatat că nu există nici o hotărâre în sensul aprobării unei fuziuni.

Mai mult, urmare a modificărilor multiple aduse  Hotărârii nr. 194/2019 privind funcționarea Sport Club Municipal Zalău, modificări materializate prin alte Hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Zalău, nu a fost schimbat  și nici substituit atributul Consiliului Local al Municipiului Zalău cu privire la aprobarea unei cooperări sau asocieri/ fuziuni.Deci, pentru a putea fi aprobată legal hotărârea de fuziune a SCM Zalău, era necesar acordul CL Zalău. Care nu există.

Așadar, echipa de volei a Primăriei Zalău nu este înscrisă legal în Divizia A 1.Dar, cu toate acestea, au încheiat contracte de activitate sportivă, fără a ține cont de bugetul alocat, iar acum vin să solicite majorarea de buget. Curat murder, ar spune Caragiale. Din păcate însă, aici nu asistăm la o comedie. Este vorba despre banii publici , bani de care Primăria, prin intermediul ”supapei” Sport Club Municipal Zalău, își bate pur și simplu joc.  Adică vin bani din finanțarea de către Guvernul României a proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar tu, administrație locală prin Instituția Primarului și Instituția Consiliului Local îți permiți să faci propunere de alocare a acestora către falimentarul club sportiv pe care îl ai în subordine? Incredibil! Ai posibilitatea de a rezolva o grămadă de probleme stringente cu acești bani, cum ar fi spre exemplu, participarea cu o sumă acceptabilă în programul privind casarea autovehicolelor uzate, acest ”Rabla local”, pentru care municipiul Zalău, din lipsă de fonduri, a propus participarea în program doar pentru 250 de autoturisme. Ai posibilitatea de a rezolva problemele acute de la Internatul Liceului Voievodul Gelu din Zalău, care se află în patrimoniul Consiliului Local și care se degradează în fiecare zi, însă preferi ca banii veniți de la Guvern să îi dirijezi spre scurgerea prin Sport Club Municipal, acest club fără rezultate?

Da, am fost informați public despre faptul că din cei 5.200.000 lei alocați clubul a cheltuit deja 4.954.250 lei, rămânând în vistierie doar 245.750 lei, însă a cui este responsabilitatea?

Se pare că nici modificările produse prin înființarea , urmare a HCL 216 din 2021 , a Comitetului Director, nu au fost de bun augur, deoarece, iată că nici cu acest organism suplimentar SCM Zalău nu poate fi nici controlat, nici oprit de la risipa banului public. Și nici nu dă socoteală nimănui. Mai mult, își permite să facă demersuri , în mod absolut abuziv și fără nici o acoperire legală, către  Comitetul Director al FR Volei, de a fuziona cu un alt club, fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local al Municipiului Zalău.

Până unde se pot întinde ilegalitățile SCM Zalău, ilegalități pe care, cu sau fără știință, dar acum cu știință – în mod evident, le tot acoperiți, stimați edili? Și până unde bătaia de joc față de banul public?

articolul original.

Noi reguli pentru construcțiile medicale

26 September 2022 at 09:53
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Noile normative prevăd parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare și sunt definite noile cerințe privind eficiența energetică a clădirilor și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul construcțiilor, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noile reguli includ și prevederi pentru modernizarea construcțiilor existente asupra cărora se intervine cu lucrări de extindere sau reconfigurare spațială, ținând cont de faptul că, de cele mai multe ori, clădirile existente nu pot corespunde în totalitate prevederilor gândite pentru construcții noi.

Totodată, capitolul referitor la securitatea la incendiu este conceput în acord cu prevederile care vor fi incluse în normativul de proiectare pentru securitatea la incendiu, care urmează să fie aprobat, un capitol separat fiind dedicat clădirilor de sănătate.

O altă modificare semnificativă adusă de noul normativ o reprezintă corelarea acestuia cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a ambulatoriilor.

Prin documentul aprobat, ministerul a avut în vedere alinierea prevederilor din normativele europene la cerințele tehnice și funcționale ale ambulatoriilor medicale.

Noile normative sunt în concordanță cu cele pentru construcții spitalicești, aprobate în 15 septembrie, ținând cont că sunt funcțiuni complementare și necesită o abordare unitară. Noile reguli intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

Eu nu am o problemă cu politicienii noștri! Nu m-au dezamăgit! Niciodată!

26 September 2022 at 10:59
image

Eu nu am o problemă cu politicienii noștri. Nu am o problemă cu miniștrii noștri care-și propun legi ca să-și acopere propriile mizerii, ultimul dintr-un șir interminabil fiind Sorin Cîmpeanu, cel care încearcă prin toate căile să-și ascundă rușinea plagierii prin propunerea unei amnistieri. E penibil, este un exemplu de corupere a valorilor morale și etice.

Dar nu am o problemă cu ei. Cu nici unul dintre ei. Cumva Caragiale ne-a pregătit de mult timp pentru ceea ce trăim noi acum. Fără să știe, el a descris clasa politică românească pentru generații înainte, iar aleșii noștri au crezut că în fapt, schițele lui sunt un manual. Un manual pe care ei îl respectă cu sfințenie și nu pot să spun că mă mai surprinde ceva. Mă așteptam la dosarele penale, mă așteptam să îi aud cum aranjează concursuri pentru ocuparea unor funcții publice, mă așteptam să îi văd cum deturnează fonduri publice pentru campanii electorale și/sau renovarea unei case, mă așteptam să propună legi de care beneficiau în mod direct, mă așteptam să-și voteze creșterea salariilor, mă așteptam la toate acestea, nu mă mai miră nimic.

Devin redundant și menționez înă o dată: nu am o problemă cu politicienii noștri, eram deja pregătit și nu sunt dezamăgit. Dar am o problemă cu pământul ăsta.

Cum îi mai poate ține pământul acesta?! După atâtea și atâtea exemple, condamnări, concursuri aranjate, dosare penale, grupuri infracționale care operează la cel mai înalt nivel, cum îi mai poate ține pământul ăsta? De unde reușește pământul acesta să găsească resursele necesare pentru a-i mai suporta? Cum găsește, zi după zi, lună de lună, an de an, bunăvoința de a-i suporta și de a le mai acorda o șansă de a face ceea ce este corect?

Câtă încredere mai poate avea pământul acesta în ei, ei care singuri se declară „animale politice”, fără a realiza că animalele politice nu au un crez, ci doar instinct de conservare?

Poate mă înșel și pământul nu îi mai suportă demult, iar eu nu am observat. Poate de aceea ne fuge pământul de sub picioare…

articolul original.

Unic în Arad! Zooland pregătește, la început de octombrie, mari surprize pentru copiii de toate vârstele

26 September 2022 at 10:19
image

Despre Zooland Arad am mai scris în urmă cu un an când i-am călcat pragul. Fără să știm foarte multe, ne-am așteptat să fie o simplă grădină zoologică, cu multe cuști și spații strâmte, îngrădite. Nu a fost defel așa, locul arătând mai mult a sanctuar pentru animale.

Impresia noastră că Gabi este un adevărat iubitor de animale ne-a fost confirmată ulterior, atunci când administratorul ne-a plimbat peste tot și ne-a arătat grija pe care o poartă animalelor de acolo. „Animalele au un spațiu generos și un lucru drăguț: ieduții, căprioarele și cerbii lopătari se apropie fără frică de vizitatori”.

„Animalul nu este o marfă de expus în magazine”, ne-a spus atunci și ne-a mai explicat că va ajunge să țină mai multe evenimente pe parcursul anilor.

Acel moment a venit acum. În 1 Octombrie, ferma Zooland Arad așteaptă doritorii mici sau mari cu ocazia organizării unui eveniment chiar pentru toate vârstele. Destinat iubitorilor de animale și natură, cu jocuri interactive, dresaj de cai Andaluzi , plimbări cu șareta trasă de ponei, parc interactiv cu animale, parc de joacă pentru copii, foc de tabără, muzica Folk live și nelipsitele ceaune delicioase (fasole cu ciolan la ceaun, gulaș), locul are toate ingredientele pentru a petrece o zi de sâmbătă deosebită.
Cei care doresc să mai „smulgă” o ultimă amintire verii (vremea promite să fie însorită, cu o temperatură de 23 de grade), pot veni și cu corturile, fiindu-le asigurat și un loc de campare, iar accesul este permis și pentru animale de companie (bineînțeles în lesă).

Programul evenimentului de sâmbătă, 01 octombrie (10:00-00:00):
12:00-18:00 – Jocuri interactive adulți-copii cu Masina Prieteniei/ Plimbare cu șareta trasa de ponei .

16:00-18:30 – Reprezentanții de dresaj cai Andaluzi cu Miroslav Jivoinov .

19:30 – 22:00 – Foc de tabăra și muzică Folk în compania prietenului nostru Piticu Piti .

Preț intrare eveniment 1 octombrie :
– 25 lei adult
– 15 lei copil de la 4 ani. ( nici o activitate din cele scrise mai sus nu se taxează suplimentar. )

#GUSTĂRIVRAJITEARAD

Chiar dacă nu ajungeți la evenimentul de sâmbătă, Gabi este la un telefon distanță:

„Excursie în familie sau o mini excursie cu clasa în săptămâna verde, vă așteptăm la ferma Zooland Arad. Parc interactiv cu animale. Vă așteptăm printre animalele noastre frumoase care abia așteaptă să se joace cu copiii și să fie hrănite cu morcovi și mere spălate, tăiate felii.

Poate doriți să vedeți Zimbrii, Alpaca,Lama sau Cerbii. Ne găsiți la 25 km de Arad în localitatea Sâmbăteni pe malul Mureșului ,GPS google maps ferma ZoolandArad. Peisajul s-a schimbat într-un verde crud, foarte frumos.

Picnic la fermă – teren volei pe nisip – teren de fotbal – tiroliană pentru copii  – ședințe foto între animale. – copiii pot hrăni animalele cu morcovi și mere spălate, tăiate felii -închiriere terase cu video proiector pentru team building, serbări și încheiere an școlar , evenimente private.

Program vizitare: Luni -Joi (programare telefonică pentru vizitare ferma ZoolandArad .)

Vineri 10- 20:00

Sâmbăta 10 – 20:00

Duminica 10- 20:00

Www.Zoolandarad.ro #gustărivrajitearad SHARE PLS. Informații la tel. 0740581464.

articolul original.

Ambulanță, implicată într-un accident rutier, pe Calea Victoriei

26 September 2022 at 09:44
image

În jurul orei 12:30, pe Calea Victoriei din municipiu a avut loc un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță Arad și un autoturism Mercedes.

Ambulanța se deplasa spre Spitalul Județean Arad, având un pacient. Șoferul Ambulanței susține că avea semnalele luminoase aprinse și se deplasa cu viteză dinspre UTA spre unitatea spitalicească. În zona „Cocoșul de Aur” șoferul Ambulanței s-a văzut nevoit să depășească pe linia continuă, însă șoferul Mercedesului, care semnaliza stânga, nu a ținut cont de semnalele luminoase și a virat. Astfel a avut loc impactul, după care Ambulanța a intrat în stâlpul pe care-l vedeți în imagine. O asistentă, aflată în Ambulanță, este la spital. Ceilalți implicați în accident nu au probleme medicale.

Poliția este la fața locului pentru a face cercetări și pentru a fluidiza traficul.

Update

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele cu privire la accidentul de pe Victoriei:

„Astăzi, în jurul orei 11,50, în circumstanțe care urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un eveniment rutier pe Calea Victoriei.

Un autoturism condus de un arădean de 33 de ani a intrat în coliziune cu o ambulanță condusă de un bărbat de 46 de ani, din Arad, care se deplasa cu semnalele luminoase în funcțiune.

În urma impactului, o asistentă a fost transportată la spital, în vederea evaluării stării sale.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că niciunul dintre conducătorii auto nu consumase alcool.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

Încetinitorul de particule – Căutând femeia în misterioasele demisii și lupte cusute cu ață galbenă din primărie

26 September 2022 at 04:59
By: E. Nola

Asta e, este luni, unii dintre noi am dat drumul la încălzire și ne uităm îngrijorați la ceasuri. Ceasuri de tot felul, plus contoare, fără să mai vorbim de facturile lăsate în cutia poștală. Alții mai dezvoltați și pricepuți la evidențele și conturile online. Este cât se poate de clar că vom avea o iarnă problematică dacă la nici o lună de la ultima caniculă trebuie să pornim încălzirea dacă nu vrem să ne moară pisicuțele și canarii de frigul din case.
Iar estimp la primărie sunt lupte. Nu, nu legate de găsirea unor metode și mijloace pentru ajutarea cetățeanului care se scociorește în pungă după ultima monedă de cincizeci de bani. Doar așa, să intre măcar la Kaufland sau la Lidl, că bani pentru cumpărături nu i-au mai rămas. Nu! La primărie sunt lupte politice care țin de marea și clasică întrebare: tu cu cine ții? Desigur continuarea nu e cu Mao sau cu Țao. E simplu, toată lumea știe: cu Bibi sau cu Ghiță Falcă.


Interesant e că mișcările de personal din primărie se fac la genul feminin: ultima atinsă fiind Elena Portaru, directoarea de la tehnic. Înaintea ei a demisionat Claudia Grozavu de la economic, dar a fost înlocuită tot cu o femeie în persoana Marilenei David, venită prin concurs de la Zona Liberă condusă de Cristina Bibarț. Locul Doamnei Portaru este preluat momentan de adjunctul ei, tot o femeie, desigur: Lucia Giurgiu. Și, înainte să intrăm în amănunte să nu o uităm pe cea care de treizeci de ani face și desface la primărie. Tot de o femeie vorbim desigur, de Doamna Lilioara. Cum care Lilioara, păi Stepănescu, firește. Cea care, și ea, a demisionat nu de mult, ca să se răzgândească în cele din urmă.
Și încă ceva, înainte de amănunte: deducem din toate astea că la primărie cei care lucrează pe bune, adică nu dau din gură, ci fac, scriu, semnează, ștampilează, sunt femei. Bărbații, în frunte cu cei aleși, sunt cu reprezentația, cu imaginea și tromboanele.
Cam pe invers, pe aici, pe la noi, nu-i așa?


Intrând în amănunte, lucrurile nu sunt foarte complicate, arădeanul informat și inteligent le știe de mult: Ghiță Falcă, cel care stăpânește pe aici de peste două decenii, nu vrea să renunțe, să scape frâiele din mână, nu vrea să mai vină și alții, eventual mai ortomani. Iar pentru asta face orice, înainte de toate se înconjoară cu yesmani lingușitori fără nicio calitate, fără personalitate și viitor. Numai că cu Bibi a greșit nițel. Nițel mai mult. Inventat și el ca Ioțcu, Cionca, Bîlcea, Geanina Pistru și ceilalți, adus din pădure și pus direct prefect, Călin Bibarț s-a dovedit un vânat mult prea jucăuș chiar și pentru neiertătorul Gheorghe Falcă.
Acum e mișuneala de pe lume în instituțiile politizate ale administrației arădene.
Falcă, realizând că Bibarț, prin relațiile sale mai mult sau mai puțin obscure, încearcă să preia primăria prin așezarea oamenilor săi în funcțiile cheie, face ce știe el mai bine: menținerea controlului prin oamenii săi, izolarea lui Bibarț, pregătirea unui om care i-ar putea lua locul la alegerile următoare.
Treaba însă nu este atât de simplă, Bibi, prin felul său jucăuș, nițel infantil, dar totuși simpatic, a reușit să câștige o anumită popularitate, iar oamenii puși în coasta lui, în frunte cu Lazăr Faur sau cei de la Consiliul Județean, în frunte cu Cionca și omul său din umbră, Andrei Ando, nu reușesc nicicum să îl anihileze. Nu e întâmplător că un sondaj în derulare încă îl arată pe locul doi în preferințe pentru Primărie, imediat după Adrian Wiener.


Așa că, acțiunea merge mai în profunzime, până la cei care efectiv lucrează în primărie, la directorii diferitelor departamente, în frunte cu economicul și tehnicul, două departamente decisive privind acțiunile administrative și mai ales gestionarea banului public. Adică la nivelul doamnelor de care am vorbit mai sus, supuse unor presiuni din toate părțile. Din partea lui Bibarț care le cere să uite de Falcă și, bine înțeles, din partea lui Falcă care le amintește mereu cine le-a pus acolo și cui datorează recunoștință.
Nu este întâmplător și de neînțeles că doamnele cedează nervos și vor acasă. Atunci sunt ”salvate” totuși prin mutarea lor în funcții mai puțin solicitante, așa cum Doamna Portaru a ajuns la Ape și Canal, un fel de sanatoriu-refugiu pentru oamenii lui Falcă.


Așadar, viitorul, cel puțin pentru noi, simplii cetățeni arădeni, nu arată prea bine.
În loc să își facă treaba, să se ocupe de investiții, întreținere și modernizări, administrația arădeană este măcinată, un fel de carne de tun, în luptele politice avându-l în centru pe Gheorghe Falcă. Nu e de mirare că proiectele arădene bat pasul pe loc, treburile se mișcă cu încetineală de melc, fiecare dintre părți aruncând vina pentru aceste nerealizări pe celălalt.
În ceea ce mă privește, le propun doamnelor prinse în acest joc penibil și grotesc să se revolte, așa cum fac toate femeile deștepte după ce realizează că bărbații lor au devenit periculos de infantili, să își pună bărbățeii care se cred șefi la punct și la colț și să treacă pe față la administrarea pe bune a Aradului.
Sunt mai mult decât convins că ne-am simți cu toții mult mai bine…

articolul original.

BNR ar fi dispusă să renunțe la complexul din Cotroceni » Banca ar cere o sumă uriașă pentru a-l returna către MTS

26 September 2022 at 05:53

Încă un articol, al câtelea?, despre situația unei baze sportive ținute prizonieră de o instituție a Statului Român. Și care în urmă cu 31 de ani a fost făcută cadou acesteia de altă instituție, a aceluiași stat. De la MTS către BNR. Nu fără număr, ci contra sumei modice de 233.000 de dolari.

Ilie Năstase îl amenință cu plângere penală pe Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Nemulțumirea marelui campion nu este legată de evoluția cursului de schimb leu-euro, ci de situația Arenelor BNR.

Scurtă aducere aminte. Acolo, pe terenurile de la „Progresul”, nu se mai joacă tenis din 2016, din cauză că Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a dat aviz de funcționare, iar deficiențele nu au fost remediate. Nu se mai joacă tenis competițional, joacă însă meciuri între departamente angajații băncii.

Ce se întâmplă însă cu istorica arenă care a găzduit inclusiv faimoasa și de tristă amintire finală de Cupa Davis din 1972, România-SUA 2-3? Are dreptate Ilie Năstase să fie revoltat? Să recapitulăm faptele.

Ce este în joc la Arenele BNR?

Arenele au trecut în patrimoniul Băncii Naționale în 1991, printr-un protocol semnat de Bogdan Niculescu Duvăz (personaj sulfuros apărut pe valul Revoluției din ‘89, ministrul tineretului şi sportului de la acea dată) şi guvernatorul BNR. Adică eternul Mugur Isărescu. 

Complexul sportiv „Progresul”, așa cum era cunoscut de vechii amatori de sport, cuprinde pe lângă Arena Centrală și terenurile de tenis anexe (11 la număr), și stadionul de fotbal, săli de sport, de refacere. Plus alte spații cu destinație comercială, printre care un restaurant cu circuit intern.

Ilie Năstase susține că la vremea respectivă suma tranzacției a fost de 233.000 de dolari, iar acum cei de la banca centrală ar cere 35 de milioane de euro pentru a ceda obiectivul către MTS.

Cu mici aproximări, sumele se regăsesc în declarațiile venite de-a lungul anilor dinspre foștii miniștri perindați la conducerea MTS și în pretențiile enunțate mai nou de BNR.

BNR ar fi dispusă să renunțe la complexul din Cotroceni » Banca ar cere o sumă uriașă pentru a-l returna către MTS

Ilie Năstase și Ion Țiriac

Capitala lui fără, fără, fără

Corectitudinea sumelor vehiculate de fostul lider mondial al tenisului nu poate fi verificată decât de organisme abilitate ale Statului Român. Cum ar fi Curtea de Conturi.

Alte lucruri sunt însă o certitudine. Deficiențele semnalate de ISU încă de acum 6 ani nu au fost remediate. Dimpotrivă, Arena Centrală se află într-un proces de degradare avansată. 

Aici intrăm într-un cerc vicios care face din București singura capitală europeană fără o sală polivalentă modernă, fără un patinoar la standarde contemporane, fără o arenă de tenis eligibilă pentru turnee de anvergura ATP sau WTA.

Ce fel de proprietar este BNR?

Impresia sedimentată după ani de tergiversări, este că BNR ține captivă o bază sportivă istorică a Capitalei și a României, iar atunci când vine întrebarea de ce o lasă în paragină susține că nu are bază legală pentru a investi în reparații.

Totuși, ce statut de proprietar ai atunci când nu poți să îți renovezi apartamentul? Ori ce interes ai ca să nu o faci?

Cum se justifică BNR

Ultimul comunicat din partea BNR privind situația arenelor datează din 2017. Aflăm de acolo, printre altele, că terenul din Strada Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din 1946, „fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn”.

Ni se mai spune că la data preluării arenei în proprietate de la MTS, în 1991, „starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative”.

Sunt amintite apoi sumele investite. 1.000.000 de lei pentru modernizarea Arenei Centrale, refacerea vestiarelor, întreținerea terenurilor de antrenament, tribuna metalică, instalația de nocturnă.

Alte 5 milioane de lei sunt trecuți la „cheltuieli curente cu întreținerea echipamentelor și utilajelor, precum și cheltuieli administrative, cum ar fi igienizarea instalațiilor sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc”.

Grija pentru natură

Dacă lucrurile ar sta exact așa cum sunt descrise în comunicatul din 2017 al BNR, Arenele ar arăta ca un paradis pentru bucureșteni și ar fi locul ideal care să găzduiască turneul-testament ATP 500 al lui Ion Țiriac.

Mai ales că, ni se atrage atenția „o latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.” Superb!

Așadar, la umbra bătrânilor platani și a ecourilor pierdute ale cântecelor trupei Los Platanos se desfășoară „în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR și evenimente specifice în colaborare cu diferite organisme financiare internaționale”.

După toate aceste enumerări, precizarea care (ne) pune (la) punct este că „Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister nu este o bază sportivă în sine”. Scurt și la obiect. Și ni se lasă de înțeles că Arena Centrală, terenurile de antrenament și stadionul de fotbal, de asemenea în paragină, sunt o moștenire nedorită și inutilă.

Transferul utopic al arenelor către Guvern

BNR mai spune că a inițiat încă din 2014 demersuri pentru transferul de proprietate către Guvern în condițiile în care „Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.”

Și gata cu citatele din comunicatul BNR! Suntem în 2022, iar peste baza sportivă care nu ar fi o bază sportivă, ci un bastion financiar-contabil, au mai trecut 5 ani care au sporit degradarea și uzura morală.

Ministerul Tineretului și Sportului nu a întreprins niciun demers să preia ceea ce Banca Centrală a primit cadou în 1991, iar aceasta la rându-i ar fi dispusă, contra sumei corecte, să scape de partea de cadou care o cam încurcă, dar care se află în curtea sa: Arena Centrală, terenurile de antrenament, vestiarele, stadionul de fotbal.

Utopia Simonei Halep

Să încercăm o concluzie care nu este doar un calcul rece, contabil. La fel ca alte și alte obiective de interes național, abandonate ori lăsate în paragină, baza Progresul este victima nepăsării instituționalizate și a intereselor meschine, împachetate în comunicate ritoase.

În ultimii ani s-au scris kilometri de articole despre situația Arenelor BNR. Miniștrii perindați la șefia MTS au promis solemn că vor debloca situația. Nu au deblocat-o. S-au schimbat guverne, nepăsarea a fost mereu suverană. 

În 2018, când venea acasă după ce câștigase Roland Garros, Simona Halep declara: „Sper ca acest trofeu să aibă o greutate pentru persoanele care sunt în conducerea țării. Mi-aș dori să avem o arenă frumoasă de tenis și acești copii să crească într-un mediu frumos”.

Sub cheie

Dacă Ilie Năstase va face plângere penală împotriva celui pe care-l numește „tovarășul” guvernator Mugur Isărescu, aceasta va avea doar un efect simbolic. Poate nici atât într-o țară în care opacitatea autorităților față de fenomenul sportiv este marcă.

Că domnul Isărescu își pune semnătura nu doar pe bancnote, ci și pe sticlele de vin de la domeniul proprietate personală e treaba dumnealui. Este însă problema noastră faptul că instituția pe care o conduce profită de o scamatorie financiară din 1991 și ține sub cheie, la propriu, o bază sportivă de interes public.

După 50 de ani de la finala Cupei Davis

Sunt fix 50 de ani de la Finala Cupei Davis dintre România și Statele Unite, desfășurată pe o arenă Progresul plină ochi cu oameni care așteptau o victorie a lui Ilie Năstase și Ion Țiriac.

„Ar fi fost prea frumos”, a scris marele cronicar Ioan Chirilă după ce Stan Smith ne aducea cu picioarele pe zgură. Astăzi, nu mai avem nici Progresul, nici echipă de Cupa Davis care să însemne ceva. Și, împreună cu Ion Țiriac, o serie de compatrioți îl regretă tot mai tare pe Nicolae Ceaușescu.

Îmi era dor de un turneu de tenis, dar locaţia nu este potrivită. Trebuia să fie la BNR, aş fi dorit la BNR, unde s-a scris istorie de 100 de ani, şi vreau să îl atenţionez în acest fel pe tovarăşul guvernator al BNR (n.r. - Mugur Isărescu) că în loc să pună semnătura pe o sticlă de vin, toţi guvernatorii o pun pe o bancnotă. Şi vreau să îl atenţionez că îi fac plângere penală că nu lasă sportul să se dezvolte în România.
- Ilie Năstase

articolul original.

Drifturile în parcări îți garantează dreptul de a fi pieton pentru o lună de zile

25 September 2022 at 12:16
image

Comunicat. La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 23.31, polițiștii Biroului Rutier au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 725 de lei, un tânăr de 18 ani, din Pecica, care ar fi adoptat un comportament agresiv în conducerea autovehiculului, prin faptul că ar fi întors autoturismul folosind frâna de ajutor și ar fi accelerat în gol, în parcarea unei societăți comerciale situată pe Calea Aurel Vlaicu, din municipiul Arad.

De asemenea, tânărului i-a fost reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, în baza O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

articolul original.

Liga 3, etapa 5 | Astra, DEMOLATĂ la Tunari! FCSB 2 a câștigat în ”Ștefan cel Mare” cu CS Dinamo. Bistrița, victorie mare cu liderul CSM Satu Mare. Corvinul și Reșița merg perfect

24 September 2022 at 17:22
image

Doar meciuri în campionatul Liga 3 se joacă în acest final de săptămână la nivel național, cu SuperLiga și Liga 2 întrerupte din cauza jocurilor desfășurate în această perioadă de echipele naționale. Sezonul regular a ajuns la etapa a 5-a, una care are programate partide vineri, sâmbătă, duminică și marțea viitoare.

Runda are programată prima partidă vineri, de la ora 16:00, între Viitorul Șimian și Aurul Brad (Seria 7). De la ora clasică a acesti luni septembrie, 17:00, se dispută 17 jocuri din totalul de 50. Sâmbătă, toate meciurile încep de la ora 17:00, 30 la număr. A fost stabilit un joc inclusiv pentru ziua de duminică, de la ora 13:00, între Unirea Braniştea și Dinamo Bacău (Seria 2), iar ultimul meci se va desfășura tocmai la data de 4 octombrie, de la ora 15:00, între Universitatea Craiova 2 și Sporting Roşiori (Seria 6), din cauza faptul că gazdele au mai mulți jucători convocați la echipele naționale de juniori.

Doar 9 echipe mai aveau punctaj maxim după primele trei etape, iar 21 sunt neînvinse

După primele patru etape ale noului sezon al Ligii 3, doar 9 echipe din totalul de 100 mai au punctaj maxim, același număr câte erau și după desfășurarea rundei a treia. Acestea sunt Foresta Suceava (S1), CSM Râmnicu Sărat, Metalul Buzău (ambele din S2), CS Blejoi, CSO Plopeni (ambele din S5), Gilortul Târgu Cărbuneşti (S7), CSM Reșița (S8), Corvinul Hunedoara (S9) și CSM Satu Mare (S10).

16 echipe, în scădere de la 21, sunt neînvinse după primele patru jocuri disputate în noul sezon. În Seria 4, de exemplu, nu mai este nicio echipă neînvinsă, în timp ce în Seriile 6, 8, 9 și 10 mai există câte o formație rămasă învincibilă după primele patru runde.

În acest moment, înaintea desfășurării etapei a 5-a, liderii celor zece serii sunt următoarele echipe: Foresta Suceava, CSM Râmnicu Sărat, CS Afumați, CS Dinamo București, CS Blejoi, CSM Alexandria, Gilortul Târgu Cărbuneşti, CSM Reșița, Corvinul Hunedoara și CSM Satu Mare. La vârf s-au produs modificări doar în trei serii, fiind devansate Dunărea Călărași (S3), SC Popeşti Leordeni (S4) și CSO Plopeni (S5).

REZULTATE ETAPA 1, 2, 3, 4 sezonul regular Liga 3, ediția 2022-2023

Meciuri etapa 5 Liga 3, sezon 2022-2023:

SERIA 1, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
FK Miercurea Ciuc 2 – Ştiinţa Miroslava 1-0
Balazs Csiszer (64)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Dante Botoşani – Rapid Brodoc 4-2
Vlad Danale (2), Robert Asăvoaei (36), … (90 – autogol), … (90+7) / Vasile Hagiu (23), Cosmin Rotaru (33)
Viitorul Darabani – Bucovina Rădăuţi 3-2
Adrian Gheorghiciuc (38 – penalty), Bogdan Melinte (45), Adrian Cososchi (48) / Ionel Stoian (23), Armand Svichi (78)
Şomuz Fălticeni – Foresta Suceava 0-0
CSM Bacău – Ceahlăul Piatra Neamţ 1-1
Vlad Mocanu (16) / Patrick Petre (10)

SERIA 2, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
Aerostar Bacău – CSM Focşani  0-0
CSM Râmnicu Sărat – Metalul Buzău 0-0

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Dacia Unirea Brăila – Viitorul Ianca 0-2
Marius Coman (21), Marius Dima (52)
Sporting Lieşti – Voinţa Limpeziş 2-2
Gicu Iordache (34), Viorel Costea (35) / Stelu Costache (54, 80)

duminică, 25 septembrie 2022, ora 13:00
Unirea Braniştea – Dinamo Bacău

SERIA 3, etapa 5

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Gloria Băneasa – FC Voluntari 2  5-1
Alexandru Mitroi (), Iulian Badea (două), Petre Bolojan (), Vlad Tătar () / … ()
CS Afumaţi – Recolta Gheorghe Doja  1-2
Cezar Beșleagă (45) / Ionuț Drăgan (18), Ionuț Ene (77)
Gloria Albeşti – Agricola Borcea  6-0
Mădălin Anton (13), Alexandru Vieru (20), Robert Pîslaru (64 – penalty), Cosmin Zamfir (84, 89, 90+3)
Dunărea Călăraşi – Înainte Modelu  0-0
CS Amara – Farul Constanţa 2 0-3
Luca Banu (43), Robert Băceanu (45+1), Valentin Dumitrache (73)

SERIA 4, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
ACS Muscelul Câmpulung Elite – Real Bradu  0-1
Ionuț Mihai (64)
Unirea Bascov – Flacăra Moreni 2-0
Alexandru Dumitrache (31), Ștefan Tudose (86)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
SC Popeşti Leordeni – FC Pucioasa  2-0
Marian Vlada (31, 46)
CS Dinamo Bucureşti – FCSB 2  1-3
George Apostol (85) / Andrei Dumiter (34, 44), Vlad Tudor (48)
CS Tunari – Astra 19-0
Marian Mihai (8, 21), Alexandru Gheorghe (17), Alexandru Dane (23), Cîrjan Daniel (37), Vasile Mihai (39, 44, 56), Alexandru Stoian (55, 72, 79, 84, 87), Antonio Dumitrescu (61), Andrei Zătreanu (65, 78, 86), Ștefan Ghinea (81), Teodor Badea (83)

SERIA 5, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
AFC Odorheiu Secuiesc – CS Păuleşti 0-1
Cristian Vrăjitoarea (90+3)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Kids Tâmpa Braşov – Olimpic Zărneşti  2-1
Marian Kerekes (79), David Bugnar (89) / Ionuț Grindeanu (47)
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 – CSO Plopeni  0-1
Dănuț Iancu (81)
CS Blejoi – KSE Târgu Secuiesc  2-2
Cosmin Lambru (47), Bogdan Șandru (60) / Norbert Albu (35), Attila Gall (84 – penalty)
Olimpic Cetate Râşnov – SR Braşov 1-2
Raul Drugă (42 – penalty) / Carlo Danciu (11), Raul Drugă (77 – autogol)

SERIA 6, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
Vediţa Coloneşti – CSM Alexandria 0-1
Ionuț Voicu (38)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Petrolul Potcoava – Viitorul Dăeşti  1-0
Bogdan Cîrciumaru (86)
Cetatea Turnu Măgurele – Cozia Călimăneşti  4-0
Ionuț Nadolu (15), Cosmin Mihai (60), Cosmin Ionică (68), Auraș June (77)
Flacăra Horezu – Minerul Costeşti 1-0
Adrian Bărbuți (27)

marți, 4 octombrie 2022, ora 15:00
Universitatea Craiova 2 – Sporting Roşiori

SERIA 7, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 16:00
Viitorul Şimian – Aurul Brad 5-0
Gabriel Ciobotariu (8, 53), Gelu Velici (27, 74), Raul Iorgulescu (89)

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
ACSO Filiaşi – Gilortul Târgu Cărbuneşti 3-0
Ionuț Călin (27), Andrei Paliu (41), Cătălin Manolache (74)
Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 – CSM Deva 0-3
Meciul va fi decis la ”masa verde” în favoarea Devei, după ce echipa gazdă nu a avut la stadion, în timp regulamentar, ambulanță echipată corespunzător, cu medic acreditat.

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Retezatul Hațeg – Voinţa Lupac  1-3
()
Progresul Ezeriş – Jiul Petroşani 1-2
Cristhian Popa (89) / Daniel Cocină (54), Sean Aerts (90+4 – penalty)

SERIA 8, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
ACB Ineu – CSM Reșița 0-1
Robert Petre (65)
Pobeda Star Bisnov – Gloria Lunca Teuz Cermei 1-0
Marco Enciu (90+1)
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – Phoenix Buziaş 1-0
Andrei Mura (55)
Avântul Periam – Crişul Chişineu Criş 2-2
Andrei Sîntean (9), Alexandru Pițuc (72) / Cătălin Dinu (28), Cătălin Barbu (55)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Progresul Pecica – Şoimii Lipova 2-0
Mario Andrieș (37), Alexandru Capătă (90+1)

SERIA 9, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
Avântul Reghin – Viitorul Cluj 1-0
Karoly Harko (52)
Metalurgistul Cugir – CS Ocna Mureş  4-3
Mihai Udrea (3), Tudor Șaucă (40), Paul Păcurar (50 – penalty), Mario Boldea (81) / Daniel Ghiță (12), George Goronea (21), Alexandru Giurgiu (38)
Unirea Ungheni – ACS Târgu Mureş 0-1
Bebeto Lupuleț (61)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Sănătatea Cluj – CS Universitatea din Alba Iulia 1-3
Alex Oltean (71 – penalty) / Denis Cunțan (25), Alexandru Bodea (29), Bogdan Bucurică (38 – penalty)
CSM Unirea Alba Iulia – Corvinul Hunedoara 0-3
Marius Coman (20), Marius Lupu (65), Andrei Roșu (90+3)

SERIA 10, etapa 5

vineri, 23 septembrie 2022, ora 17:00
Gloria Bistriţa Năsăud – CSM Satu Mare 1-0
Carl Davordzie (2)

sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 17:00
Victoria Carei – CSM Sighetu Marmaţiei  2-1
Nelson (55), Luca Tincău (82 – penalty) / Gheorghe Gondiu (17)
Minerul Ocna Dej – Lotus Băile Felix 0-1
Alexandru Sorian (69)
Sportul Şimleu Silvaniei – SCM Zalău 0-2
Sergiu Pop (30), Raul Stanciu (52)
CFR Cluj 2 – FC Bihor Oradea 2-3
Jose Gomes (30), Davide Popșa (90) / Claudiu Petruș (31), Andrei Gheorghiță (75), Alex Popa (90+3)

REZULTATE ETAPA 1, 2, 3, 4 sezonul regular Liga 3, ediția 2022-2023

articolul original.

Poetul Spiridon Popescu – la cea de-a 70-a aniversare

24 September 2022 at 07:33

În prima duminică din septembrie a acestui an,  poetul și publicistul gorjean Spiridon Popescu a fost sărbătorit de către confrații săi de condei, de iubitorii poeziei sale precum și de către autoritățile locale, cu prilejul celei de-a  70-a  aniversare de la nașterea sa.

Evenimentul s-a desfășurat la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu-Jiu fiind moderat de către Ianis Gârbaciu.

Această aniversare ne oferă prilejul de a face o trecere în revistă a activității scriitoricești a poetului Spiridon Popescu de-a lungul anilor și de a o face cunoscută comunității literare, dar nu numai.

Spiridon Popescu s-a născut la 4 septembrie 1952 în satul Ohaba, comuna Bălănești, județul Gorj, fiind fiul Ilenei (n. Morma) și al lui Dumitru Popescu. Urmează cursurile  primare la Școala din Ohaba, pe cele gimnaziale la Școala din Glodeni, comuna Bălănești, pe cele ale Școlii profesionale de 3 ani din Lupeni, județul Hunedoara iar apoi pe cele ale Liceului Pedagogic din Târgu-Jiu.

A lucrat la Termocentrala Rovinari, a creat poezie, a publicat în numeroase reviste și ziare ale vremii, fiind deținător de rubrici permanente la ziarele locale: ”Opinia”, ”Gorjanul”, ”Ora”, ”Actualitatea Gorjului”, și pentru o perioadă redactor-şef al ziarului ”Cuvântul dreptății” (1990-1992).

Poetul Spiridon Popescu a debutat cu poezie în revista ”Ramuri” la doar 22 de ani (iunie 1974), iar debutul editorial a avut loc în anul 1991 când Editura ”Spicon” din Târgu-Jiu, al cărui proprietare era distinsul om de cultură prof. dr. Ion Mocioi, i-a publicat primul său volum de versuri intitulat ”Oglinda dintre noi”.

De menționat faptul că, de-a lungul anilor,  Spiridon Popescu a  fost invitat și a participat la diverse emisiuni de radio şi televiziune, atât pe plan local cât şi pe plan național.

Spiridon Popescu scrie și iar scrie poezie, parte din creația sa fiind cuprinsă în volume de autor sau publicată în numeroase reviste și volume colective.

Dintre volumele sale de autor amintim: „Oglinda dintre noi” (Editura „Spicon”, Târgu-Jiu, 1991); „21 de grame de suflet” (Editura „Zodia Fecioarei”, Pitești, 1996); „Supliment de existență” (antologie și prezentare de Gheorghe Grigurcu, Editura „Punct”, Târgu-Jiu, 1997); „Eseu despre glorie/Essai sur la gloire” (volum tradus în franceză de Paula Romanescu, Editura „Alcor-Edimpex”, București, 1998); „Diavol cu coarne de melc” (Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 2003); „Înger între scaieți” (Editura „Ager”, Târgu-Jiu, 2004); „Supliment de existență”/„Supplemento di esistenza” (volum tradus în italiană de Mirela Tingire,  Editura „Măiastra”, Târgu-Jiu, 2014); „Diavol cu coarne de melc”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, cu grupaje de versuri traduse în limbile franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă și greacă (Editura Timpul, Iași, 2017).

Creația poetică a lui Spiridon Popescu este inclusă și în mai multe volume colective, dintre care amintim: „La Masa Tăcerii – scriitori din Gorj” / „Dinner at the Table of Silence – writters from Gorj” (volum tradus în engleză de Liliana Ursu și Sean Cotter, Editura „Clusium”, Cluj-Napoca, 2002); „Antologia membrilor Uniunii Scriitorilor din România care trăiesc în Gorj” (Editura „Scrisul românesc”, Craiova, 2006); „Îmbrățișarea poeților” (Editura „Scrisul românesc”, Craiova, 2009); „Antologia Festivalului mondial de poezie «Mihai Eminescu»”, ediția a IV-a, (Editura „Europa”, Craiova, 2016); „Scriitori gorjeni – membri ai Uniunii Scriitorilor din România” (Editura „Pim”, Iași, 2016) etc.

Despre creația poetică a lui Spiridon Popescu vorbesc de la sine cuvintele unor renumiți scriitori și critici ai poeziei sale la care facem apel în cele ce urmează. Astfel „Fragil, puternic, polemic, histrionic, tandru, dar niciodată melodramatic (…)” (Geo Vasile, Luceafărul, 1998),  „Spiridon Popescu porneşte, temerar, din straturile originale ale poeziei: sentimentul năvalnic, cruditatea existenţială, expresia fără ocol. Ferindu-se, din instinct, de excesul de artificiu, el scrie stihuri de-o naturaleţe tăioasă, aşa cum ar şuiera, ori ar chiui, ori ar plânge. Cele mai bune dintre ele sugerează acea nebunie solemnă a vântului, a ploii, a furtunii, în care, ne place a ne oglindi ca-n forme fantaste ale sufletului nostru” (Gheorghe Grigurcu, în „Contemporanul”, din 7 august 1997), pentru ca Alex Ștefănescu să confirme o certitudine că: „Poeziile lui Spiridon Popescu se citesc cu mare plăcere, autorul fiind nu numai visător, tandru, ci şi inventiv, paradoxal, capabil să-l ia mereu prin surprindere pe cititor”. (Alex Ştefănescu, în „Zig-Zag”, dec. 1993.)

Alături de cei nominalizați mai sus, poezia lui Spiridon Popescu beneficiază de referințele a numeroși oameni de litere, scriitori și critici, dintre care ne  mai oprim la următoarele nume:

Valentin Tașcu, Adrian Dinu Rachieru, Geo Vasile, Emilian Marcu, Valeria Manta-Tăicuțu, Cristina Cârstea, Paul Aretzu, Mircea Moisa, Toma Grigorie, Romulus Vulpescu, Eugen Evu, Darie Novăceanu, Nicolae Dragoș, Constantin Dumitrache, Emilia Dabu, Victoria Milescu, Ion Pachia Tatomirescu, Alexandru Florin Țene, Aureliu Goci, Mircea Bârsilă, Horia Gârbea, Mihai Duțescu, Gabriel Nedelea, Ion Arieșeanu, Ion Hirghiduș, Petruș Andrei, Ion Cepoi, Ion Trancău, Ion Popescu-Brădiceni, Lazăr Popescu, Florea Miu, Gheorghe Neagu, Aurel Antonie, Lucian Gruia, Virgil Dumitrescu, Veronica Mitu, Daniela Micu, Mihaela Meravei etc.

De-a lungul anilor poetul Spiridon Popescu a colaborat cu un mare număr de reviste și publicații în care au apărut creațiile sale, dintre care putem enumera: „Ramuri”, „Luceafărul”, „România literară”, „Convorbiri literare”, „Contemporanul – ideea europeană”, „Tribuna”, „Familia”, „Poezia”, „Vatra veche”, „Astra”, „Cafeneaua literară”, „Oglinda literară”, „Bucureștiul literar și artistic”, „Vitralii”, „Semne”, „Rostirea românească”, „Scrisul românesc”, „Noul Literator”, „Mozaicul”, „Revista V”, „Universul cărții”, „Zig-zag” (rubrica „Mașina de scris” a lui Alex Ștefănescu), „Flacăra” (aceeași rubrică), „Columna”, „Caietele Columna”, „Portal Măiastra”, „Caligraf”, „Confesiuni”, „Provincia corvină”, „Serile la Brădiceni”, „Oltart” etc.

De menționat faptul că poemele lui Spiridon Popescu sunt apreciate atât în țară cât și peste hotare, iar unele dintre ele au intrat în repertoriul unor actori renumiți, precum Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Adriana Trandafir. Cel mai celebru și cunoscut este poemul ”Doamne, dacă-mi eşti prieten”, publicat în revista ”Ramuri” (dec., 1982) a fost pus pe muzică de  reputatul Tudor Gheorghe, și recitate magistral de actorii menționați mai sus. Reținem și noi pentru acest demers câteva versuri din acest celebru poem: Doamne, dacă-mi eşti prieten,/ Cum te lauzi la toţi sfinţii,/ Dă-i în scris poruncă morţii/ Să-mi ia calul, nu părinţii./ (…) Doamne, dacă-mi eşti prieten,/ N-asculta de toţi zurliii,/ Dă-i în scris poruncă morţii/ Să-mi ia calul, nu copiii.

Pentru creația sa poetică Spiridon Popescu  primit, de-a lungul anilor, numeroase premii și distincții dintre care ne oprim doar la câteva, respectiv: Premiul revistei „Astra”, la Festivalul naţional „Tudor Arghezi (Târgu-Jiu, 1983); Premiul I şi premiul revistei „Ramuri”, la acelaşi festival (1984); Premiul al II-lea la concursul de poezie „Cel mai frumos poem al meu” (Bucureşti, 1984; Premiul Festivalului Naţional „Sensul iubirii”, pentru volumul de versuri „Diavol cu coarne de melc, ed. I-a” (Drobeta-Turnu Severin, 2004); Premiul și medalia „Eminescu” pentru poezie, la Festivalul Internațional de Literatură „Mihai Eminescu”, ediția a XXV-a, Drobeta-Turnu Severin, ianuarie 2015; Premiul I, la Festivalul internațional „Adrian Păunescu”, ediția a III-a, iulie 2015; Premiul pentru poezie al revistei „Convorbiri literare”, Iași, 2017; Premiul „Opera omnia”, acordat unui scriitor de origine gorjeană, în cadrul Festivalului internațional „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu, 2017; Premiul „Artur Bădița”, la edițiile 2014 și 2017, ale Atelierului de poezie „Serile la Brădiceni”; Premiul de Excelență, pentru cultură, artă și literatură oferit de Academia internațională „Mihai Eminescu”, Craiova, 2021), etc.

Tot ca o recunoaștere a muncii și creației sale, poetul Spiridon Popescu a primit titlul de ”Gorjean al anului – 2020”, din partea Consiliului Județean Gorj, acordat în cadrul ședinței solemne a acestuia din data de  23 decembrie 2021.

De subliniat faptul că prin calitatea și aprecierea creațiilor poetului și publicistului Spiridon Popescu,  este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova (1999).

Reținem pentru acest demers al nostru și câteva cuvinte din mesajul actorului, regizorului, caricaturistului și scriitorului târgujian Horațiu Mălăele transmise poetului Spiridon Popescu în cadrul evenimentului de aniversare: „Locuiește în Târgu Jiu. Patria lui este limba română. El nu este om, este poet. Oamenii nu devin poeți. Poeții se nasc poeți. El este unul dintre ei. Când nu sunt certați, el, poetul, merge pe stradă alături de sinele lui și un prieten bun care este cal. Stă undeva unde poate vorbi cu îngerii și, uneori, când e supărat, aruncă în geamul lui Dumnezeu cu curcubee. Nu vă mirați! Nichita Stănescu ne ruga să nu uităm nicicând că Eminescu – a fost un om viu, viu, pipăibil cu mâna. Să ne bucurăm de acest poet care trece levitând printre noi și pe care, dacă vrem, îl putem saluta, ferici sau atinge. Numele lui este Spiridon Popescu.”

Iar spre final o mărturisire a autorului acestor rânduri: ne cunoaștem de foarte mulți ani cu poetul, publicistul și omul de cultură de o rară sensibilitate și creativitate, Spiridon Popescu, ceea ce ne onorează și ne determină, ca la acest ceas aniversar, să-i transmitem întreaga noastră considerație și apreciere pentru tot ceea ce a făcut pentru comunitatea noastră literară și poetică și totodată să ne exprimăm bucuria pentru privilegiul de a fi stat alături de un om direct și la obiect, care este stimat și apreciat de comunitatea literară, pentru omenia sa, sensibilitatea, spontaneitatea, creativitatea  și prezența sa poetică. Totodată dorim să subliniem și faptul că, în calitate de reprezentant al  revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”, editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban”,  suntem onorați de a-l fi găzduit pe poetul Spiridon Popescu în paginile ultimului număr al acesteia.

De asemenea folosim și acest prilej  pentru a-i transmite maestrului poeziei gorjene, Spiridon Popescu, toate urările de sănătate, inspirație, și noi volume de poezie.

dr. Victor Troacă

Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban”

articolul original.

La mulți ani, tanti Eva! Polițiștii au surprins-o cu un tort și o plasă de cumpărături

24 September 2022 at 12:06
image

Fiecare persoană în vârstă are nevoie de cineva care să îi fie alături. Tanti Eva, de exemplu, îi are pe polițiștii din Arad care de câteva luni o vizitează constant și se asigură că aceasta dispune de tot ce are nevoie.

Tanti Eva este în grija colegilor noștri de la ordine publică și rutieră, de câteva luni, ajungând să se cunoască bine. Diana și Eugen s-au gândit să-i facă o surpriză, de ziua ei, astfel că au apărut, pe nepusă masă, la ușa prietenei lor, cu un tort cu fructe. Seniorii noștri sunt cei care au crescut, educat și s-au sacrificat pentru generația noastră, iar noi credem că gesturile mici le pot aduce alinare și puțină bucurie“, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, Claudia Iuga.

articolul original.

Peste un milion de români vor primi în continuare facturi mari: Ce spun specialiștii în energie

24 September 2022 at 09:36

Peste un milion de români vor primi în continuare facturi mari: Ce spun specialiștii în energie

Specialiștii în energie avertizează că peste un milion de consumatori vor primi în continuare facturi mari, chiar dacă politicienii ar schimba modul de calcul al facturilor la energie.

Liberalii au propus ca facturile să se calculeze nu doar pe baza consumului de anul trecut, ci a mediei consumului din aceeași perioadă a ultimilor trei ani.

PNL susține că pentru calculul facturii din septembrie 2022 ar trebui să se țină cont de media consumului din aceeași lună a anilor 2021, 2020 și 2019.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Este un consum care nu a fost limitat de preț – în 2021.

Reporter: Facturi de 7-8.000?

Virgil Popescu: Cred că ori sunt greșite, ANRE-ul e cel care verifică piața. N-am văzut decât câteva facturi prezentate de dumneavoastră. La persoane fizice inclusiv ANPC să intre peste furnizorii respectivi și să verifice.

Analiștii spun însă că decizia de schimbare a modului de calcul nu ar ajuta pe nimeni.

Să luăm exemplul unui client care trei ani la rând, în aceeași lună, a avut consum mic de electricitate, sub plafonul actual, de 255 kwh/lună. Decizia nu va influența suma pe care o are de plată. Acest client plătește acum un preț plafonat și va beneficia de reducere.
Factura ar putea fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor

Însă, cine a avut trei ani la rând peste 300 de kwh pe factură, va plăti tot mult. Iar factura va fi si mai mare, chiar dacă acum a făcut economie și a redus consumul.

De pildă, un client care în august 2021 achita pentru consumul lui de peste 300 kwh aproape 241 de lei la factură, la prețurile actuale de pe piață, pentru că nu intră la plafonare, nota de plată poate fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor. Asta în vreme ce în 2020, de pildă, achita 176 de lei.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat, dacă trebuie să-ți încălzești casa, să-ți prepari apa caldă, dacă ai un hidrofor la țară, dacă ai niște mașinării care prelucrează diversele produse pentru a putea să ții o gospodărie înseamnă un consum mai mari de 300 kwh și asta nu înseamnă neapărat că ești și bogat – este o greșeală făcută prin folosofia de aplicare a acestei legi. Probabil că 1 milion de consumatori nu vor beneficia de nicio prevedere, deși nu sunt bogați, foarte mulți au ghinionul că sunt în zone fără alte forme de energie – cum ar fi gazul natural sau în blocuri fără energie termică și sunt puși de a se încălzi pe bază de electricitate”.

Potrivit calculelor facute de „Asociației Energia Inteligentă”, o casă de 150 mp, dacă folosește doar energie electrică la iarnă ar trebui să plătească între 2700 de lei și 3.500 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu mediu pe economie.

Propunerea făcută de PNL trebuie acceptată si de PSD, apoi ordonanța privind energia poate fi modificată în Parlament.

articolul original.

VIDEO! O maşină de poliţie a fost lovită în plin de o maşină de teren. Trei poliţişti au ajuns la spital

24 September 2022 at 06:37
image

O maşină de poliţie a fost lovită în plin de o maşină de teren! Trei poliţişti aflaţi într-o autospecială de serviciu au fost răniţi într-un accident petrecut pe Drumul Naţional 2D, în judeţul Vrancea.

În urma impactului, cele doua maşini ies de pe şosea. Autospeciala se răstoarnă în şanţul de la marginea drumului, iar cealaltă maşină se opreşte într-un gard. 

Doi dintre agenţi au fost transportaţi la spital, iar cel de-al treilea a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Autospeciala implicată în accident aparţine serviciului Poliţia Animalelor, din cadrul IPJ Vrancea.

Video AICI.

articolul original.
❌