ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

O fosilă ar putea fi cea mai mare broască țestoasă marină care a trăit vreodată pe Terra

26 November 2022 at 13:00
image

O specie străveche de broască țestoasă, descoperită în Spania, ar fi fost cea mai mare broască țestoasă marină care a existat vreodată, sugerează o nouă lucrare publicată în Scientific Reports. Cu o lungime a corpului estimată la 3,74 de metri, aceasta reprezintă cea mai mare broască țestoasă care găsită în Europa până acum.

Cele mai mari broaște țestoase marine cunoscute, cum ar fi genul dispărut Archelon, care ajungeau la o lungime de 4,6 metri și cântărea până la 3,2 tone, au trăit în mările din jurul continentului nord-american spre sfârșitul perioadei cretacice, conform Phys.org.

În schimb, nicio broască țestoasă marină europeană cunoscută – dispărută sau în viață – nu a depășit 1,5 metri lungime de carapace.

O lungime impresionantă, nemaiîntâlnită la broaștele țestoase

Àngel H. Luján, Albert Sellés și colegii lor descriu în noul studiu rămășițele unui nou specimen de broască țestoasă marină – pe care îl numesc Leviathanochelys aenigmatica – descoperit în localitatea Cal Torrades, în nord-estul Spaniei. Acesta părea aproape la fel de mare ca Archelon. Rămășițele, care au fost excavate între 2016 și 2021, constau dintr-un pelvis fragmentat, dar aproape complet și părți din carapacea superioară și datează din epoca Campanian, între 83,6 și 72,1 milioane de ani în urmă.

Specimenul are o proeminență osoasă distinctă care iese în față din partea anterioară a pelvisului. Această caracteristică diferă față de alte și indică că specia în cauză reprezintă un grup străvechi. Această protuberanță poate fi legată de sistemul respirator, sugerează autorii.

Gigantismul țestoaselor marine, dezvoltat independent de la o specie la alta

Pornind de la mărimea pelvisului, autorii calculează că specia Leviathanochelys ar fi putut ajunge la de până la 3,74 metri. Ei estimează că lățimea maximă a pelvisului broaștei țestoase era de 88,9 centimetri, ceea ce este puțin mai mare decât cele mai mari estimări pentru cel mai cunoscut specimen Archelon (81,0 cm lățime). Lungimea pelvisului din față în spate a fost estimată la 39,5 cm, ușor mai mică decât cea a lui Archelon.

Lungimea estimată de către specialiști face ca specimenul Leviathanochelys să fie sau găsit vreodată în întreaga lume.

Potrivit autorilor, aceste descoperiri indică faptul că gigantismul la țestoasele marine s-a dezvoltat în mod independent în diferite specii, atât în America de Nord, cât și în Europa.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

10 aeronave de luptă au ajuns în România

25 November 2022 at 19:55
By: -
image

Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene au ajuns, vineri, la Mihail Kogălniceanu, urmând să execute, timp de şase luni, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită. Totodată, şase aeronave CF-18 Hornet ale Forţelor Aeriene Spaniole au aterizat la Borcea, pentru misiuni de Vigilenţă Aeriană Întărită.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Aeriene Române, patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene au aterizat, vineri, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Detaşamentul italian, format din aproximativ 150 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru şase luni.

Aceasta este cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Italiene, după cele executate în anul 2019 şi în anul 2021.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele italiene.

De asemenea, şase aeronave CF-18 Hornet ale Forţelor Aeriene Spaniole au aterizat, tot vineri, în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Detaşamentul spaniol (piloţi şi personal tehnic) şi aeronavele CF-18 Hornet vor executa, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Vigilenţă Aeriană Întărită (enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, pentru patru luni.

Misiunile de vigilenţă Aeriană întărită desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele spaniole.

articolul original.

Nicolae Ciucă, către românii stabiliţi în Spania: „Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine”

24 November 2022 at 05:04

Nicolae Ciucă, către românii stabiliţi în Spania: „Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Castellon de la Plana, cu români stabiliţi în Spania, cărora le-a transmis că Guvernul ia măsuri pentru a-i sprijini, pentru a asigura relaţia dintre instituţiile statului şi românii din diaspora, relatează Agerpres.

„S-a vorbit şi se vorbeşte despre ce reprezintă românii în comunităţile în care au hotărât să se stabilească. Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe. Am venit cu mesajul să vă spunem că la nivelul Guvernului am întreprins decizii şi am luat măsuri astfel încât să asigurăm că relaţia dintre Guvernul României, dintre instituţiile statului român şi cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora trebuie să se materializeze într-un sprijin de care cu adevărat să vă bucuraţi. Este vorba de recunoştinţa pe care noi trebuie să o arătăm cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora”, a arătat şeful Guvernului.

El a adăugat că autorităţile române trebuie să întărească relaţiile de colaborare cu cele spaniole.

„Avem puterea să recunoaştem că Spania are un sistem de sănătate care poate fi considerat un model şi cred că trebuie să întărim relaţiile de colaborare şi să învăţăm de la Spania cum se poate crea o arhitectură şi organiza un sistem de sănătate care cu adevărat să fie în folosul cetăţenilor”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Guvernele României şi Spaniei au avut miercuri o primă şedinţă comună, la Castellon de la Plana. Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, stabilindu-se înfiinţarea unui grup de lucru.

„Ceea ce ne poate uni este ceva foarte simplu – este omenia din fiecare dintre noi, este sentimentul că ne pasă de fiecare dintre noi şi este gândul că, indiferent unde ne aflăm, cu toţii suntem români şi avem datoria ca prin tot ceea ce facem să lăsăm o impresie bună despre România şi despre români”, a spus premierul Ciucă, la întâlnirea cu românii din Castellon.

articolul original.

CM 2022: Spania – Costa Rica, 7-0

23 November 2022 at 19:47
image

Selecţionata Spaniei a surclasat naționala Costa Ricăi cu scorul de 7-0 (3-0), miercuri seară, în Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Campioni ai lumii în 2010, ibericii au stabilit cel mai mare scor al turneului final din Qatar, după un meci în sens unic, în care au marcat Daniel Olmo (’11), Marco Asensio (’21), Ferran Torres (’31 penalty, ’54), Gavi (’74), Carlos Soler (’90) şi Alvaro Morata (’90+2).

Echipa antrenată de Luis Enrique a făcut spectacol în faţa unei echipe care nu a contat în atac, iar în apărare a făcut faţă cu greu combinaţiilor spaniole, notează Agerpres.

Costa Rica a încheiat meciul fără a trage măcar vreun şut la poartă.

În celălalt meci al grupei, Japonia a învins surprinzător Germania cu 2-1.

Partidele din etapa a doua vor avea loc duminică, 27 noiembrie, Japonia – Costa Rica (Ahmad Bin Ali Stadium – Ar-Rayyan, 12:00) şi Spania – Germania (Al Bayt Stadium – Al Khor, 21:00).

articolul original.

Pedro Sanchez: Spania, aliatul României în cauza Schengen

23 November 2022 at 16:05
image

Preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat miercuri că țara sa este aliatul tradiţional al României în cauza Schengen, relatează Agerpres.

„Nu există motive tehnice, dimpotrivă, Comisia (Europeană – n.r.) a confirmat faptul că România a făcut eforturile necesare pentru a îndeplini cerinţele tehnice. În consecinţă, Guvernul Spaniei este în favoarea intrării României în Spaţiul Schengen”, a precizat şeful Executivului spaniol, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său, Nicolae Ciucă.

Guvernele României şi Spaniei s-au reunit, miercuri, la Castellón de la Plana, într-o primă şedinţă comună.

articolul original.

Premierul Ciucă, la muncă în Spania

23 November 2022 at 12:07
By: (R.C.)

Guvernele spaniol și român au început astăzi în orașul Castellón, din estul țării, un summit axat pe colaborarea politică, creșterea relațiilor de transport și schimburile economice.

Președintele Guvernului Spaniol, Pedro Sánchez, și premierul României, Nicolae-Ionel Ciuca, prezidează ședința, la care participă mai mulți miniștri și la care vor fi discutate diferite aspecte.


Aproximativ 16.000 de români locuiesc în provincia Castellón, ceea ce înseamnă una dintre provinciile spaniole în care locuiesc cel mai mare număr de persoane de această naționalitate. Cetăţenii români s-au adaptat foarte bine societăţii spaniole, care a fost favorizată de rădăcinile lor latine.
Miniștrii spanioli care participă la Summitul bilateral sunt Muncii, Yolanda Díaz; de Afaceri Externe, José Manuel Albares; apărare; Daisy Robles; Agricultură, Carolina Darias și Politică teritorială, Isabel Rodríguez.
Spania are o grupare militară activă în România, în cadrul prevederilor stabilite de NATO, iar această întâlnire va încerca să sporească prezența militară spaniolă în România.
Între Spania și România există înfrățiri între unele orașe, iar schimburile culturale, sportive și turistice au loc în mod regulat. Nava-școală a Marinei Române, bricul Mircea, a vizitat în acest an Castellón, iar echipajul a putut vizita diferitele obiective turistice din această regiune spaniolă.
Războiul din Ucraina va fi și una dintre problemele care vor fi tratate direct de Sánchez și Ciucă. România și Spania au primit mii de ucraineni și le-au oferit cazare, hrană și asistență școlară.
Puțini spanioli știu că zeci de studenți spanioli învață în România. De asemenea, s-au adaptat fără probleme și au învățat limba. De asemenea, trebuie menționat că doi rezidenți români au fost aleși membri ai executivului regional din Castellón, condus de primarul, Amparo Marcos.

Alte două probleme importante în această întâlnire bilaterală este examinarea proiectului de dublă naționalitate de care ar putea beneficia atât românii, cât și spaniolii. Și pe de altă parte, România și-a ridicat și interesul pentru intrarea în așa-numitul „spațiu Schengen” care facilitează circulația între cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Primaria, Marcos, a reiterat că „Vrem să creștem capacitatea de cooperare cu comunitatea românească, pentru că acest lucru favorizează creșterea regiunii noastre. În mod curios, în regiunea Dambovița, și capitala ei Târgoviște, există orașe în care cel puțin unul dintre locuitorii săi locuiește ca rezident în Castellón.

În regiunea Valencia, care include Castellón, există 97.718 de rezidenți români, în timp ce în Madrid și regiunea sa sunt 143.974.

Corespondență din Spania de la Manuel Ostos Lopez

articolul original.

Românii din Spania îşi doresc dublă cetăţenie

23 November 2022 at 11:38
Foto: capital,ro

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri, 23 noiembrie 2022, că poartă un dialog deschis cu Guvernul de la Madrid pentru a rezolva cererea a circa un milion de români de a avea dublă cetățenie, în contextul în care Spania nu permite ca cetățenii săi să aibă cetățenie dublă.

Circa un milion de români care locuiesc în Spania vor să aibă dublă cetățenie

În acest sens, premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat, totodată, că Guvernul de la București se străduiește să schimbe lucrurile în România „și să încurajeze cât mai mulți români care trăiesc acum în străinătate să se întoarcă acasă”.

În afirmaţiile sale, „Posibilitatea păstrării cetățeniei române și în același timp obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania. Avem un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a satisface acest interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți.

Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara dumneavoastră.

Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Le mulțumesc cetățenilor și autorităților spaniole pentru primirea călduroasă și integrarea românilor”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă într-un interviu acordat pentru publicația spaniolă La Razon.

De altfel, această declarația sa a venit în contextul în care el a afectuat, miercuri, o vizită oficială în Spania, unde are loc prima şedinţă comună a Guvernului de la București și a Guvernului de la Madrid, găzduită la Castellón de la Plana. Aceasta este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în 2023, a zece ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol.

Cu acest prilej, Nicolae Ciucă se va întâlni personal cu preşedintele Guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, cu care va susţine şi o conferinţă de presă comună. Premierul României va discuta, de asemenea, și cu reprezentanţii comunităţii românilor din Spania.

Guvernul de la București vrea să consolideze exporturile tradiționale românești către Spania

În cadrul aceluiași interviu, Nicolae Ciucă a anunțat că el consideră „deosebit de relevantă o cooperare economică solidă, precum și tot ceea ce ține de dosarele europene”, de la utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, până la tranziția energetică și cooperarea militară ca membri ai Alianței Atlanticului de Nord.

Aşadar, „Aș dori să mulțumesc Spaniei pentru contribuția sa continuă în sprijinul sistemului de apărare aeriană din România, prin desfășurarea de patrule aeriene și recenta instalare a unui radar cu rază lungă de acțiune. Acesta este un angajament extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

Pe plan economic, sperăm ca tendința ascendentă a relațiilor noastre comerciale să indice o revenire cât mai curând posibil la nivelurile anterioare pandemiei. Cooperarea economică a fost favorizată de prezența în creștere a investițiilor spaniole, care profită de oportunitățile importante oferite de economia românească, precum și de legăturile sociale, culturale și umane existente. Dorim să consolidăm exporturile tradiționale românești către piața spaniolă (sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor), dar și să creștem exporturile în sectoare care oferă noi oportunități, cum ar fi cele legate de transformarea digitală”, a adăugat premierul României.

articolul original.

Prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei va fi găzduită la Castellón de la Plana

23 November 2022 at 08:45
Foto: digi24.ro

În ziua de miercuri 23 noiembrie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va participa, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului, la prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana.

În contextul activităţilor, premierul Nicolae Ciucă efectuează, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului, o vizită în Regatul Spaniei, unde va avea loc prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana, fiind prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în anul viitor, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol.

Astfel, şeful Executivului se va întâlni cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, cu care va susţine şi o conferinţă de presă şi va avea discuţii cu reprezentanţii comunităţii românilor din zonă.

În afirmaţiile sale, „Ședința comună a guvernelor român și spaniol marchează un moment cu valențe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând și aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial, dinamic și pe o abordare constructivă și deschisă. Avem o cooperarea economică și sectorială dinamică și diversă. România și Spania au și abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE și NATO. În plus, legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității foarte puternice, bine integrate și foarte active de aproape 1 milion de români care contribuie la dezvoltarea societății și economiei Regatului Spaniei”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, conform paginii de Facebook a Guvernului.

Ce este pe agenda de lucru a premierului Nicolae Ciucă

În cadrul acestui eveniment, din delegaţia României, condusă de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, vor face parte ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu; ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr; ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Attila Cseke; ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Marius Budăi; ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea.

Concret, la ora 11.00, ora locală, va avea loc întâmpinarea oficială a premierului Nicolae Ciucă de către preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, urmată de fotografia de familie şi reuniunea bilaterală a celor doi prim-miniştri

În paralel se vor desfăşura următoarele reuniuni bilaterale ale miniştrilor de linie:

-Reuniune între ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Marius Budăi, şi vicepreşedintele şi ministrul muncii şi economiei sociale, Yolanda Díaz Perez,

-Reuniune între ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul afacerilor externe, UE şi cooperării, Jose Manuel Albares,

-Reuniune între ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul apărării, Margarita Robles Fernández,

-Reuniune între ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, şi ministrul agriculturii, pescuitului şi alimentaţiei, Luis Planas Puchades,

-Reuniune între ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Attila Cseke, şi ministrul politicii teritoriale şi purtătorul de cuvânt al guvernului, Isabel Rodríguez Garcia,

-Reuniune între ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul sănătăţii, Carolina Darias San Sebastian.

În cadrul vizitei va avea loc şi reuniune plenară a delegaţiilor guvernamentale în cadrul unui dejun de lucru.

Mai multe documente bilaterale semnate de miniștrii Guvernului

În acest sens, miniştrii Guvernului român vor semna mai multe documente bilaterale: Memorandum de înţelegere între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Memorandum de înţelegere între ministerele afacerilor externe din România şi Spania, Memorandum de înţelegere între Institutul Diplomatic Român şi Şcoala Diplomatică a Ministerului afacerilor externe, UE şi cooperării spaniol privind cooperarea în domeniul formării diplomaţilor, Memorandum de înţelegere între ministerele culturii din România şi Spania, Memorandum de înţelegere între ministerele afacerilor interne pe linia cooperării în situaţii de urgenţă, Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii, Memorandum de înţelegere între ministerele sănătăţii din România şi Spania.

Iar la ora 15.00, ora locală va avea loc conferinţă de presă comună susţinută de premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón. Premierul României va avea o întrevedere, apoi, cu primarul localităţii Páramo de Boedo, Aurel Truţă iar la ora 18.30, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Regatul Spaniei.

articolul original.

Guvernele României și Spaniei se reunesc în ședință comună la Castellón

23 November 2022 at 07:32

Guvernele României şi Spaniei se vor reuni, miercuri, la Castellón de la Plana, într-o primă şedinţă comună. Potrivit unui comunicat al Guvernului, alături de premierul Nicolae Ciucă, România va fi reprezentată la reuniune de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila Cseke, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

“Şedinţa comună a Guvernelor român şi spaniol marchează un moment cu valenţe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este şi un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reuşit să construim o relaţie bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanţial, dinamic şi pe o abordare constructivă şi deschisă”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

El a remarcat cooperarea economică şi sectorială a celor două ţări, menţionând că România şi Spania au şi abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE şi NATO. Potrivit lui Ciucă, legăturile bilaterale sunt şi mai strânse datorită comunităţii foarte puternice, bine integrate şi foarte active de aproape un milion de români care contribuie la dezvoltarea societăţii şi economiei Regatului Spaniei.

Cu prilejul şedinţei, vor fi semnate o serie de memorandumuri de înţelegere privind cooperarea sectorială în domeniul muncii şi protecţiei sociale, consultări politice în domeniul afacerilor externe, pregătirea diplomaţilor, cultură, cooperarea în situaţii de urgenţă, agricultură şi sănătate.

articolul original.

Enel pleacă din România

22 November 2022 at 09:46
image

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day, informează Agerpres.

„Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.

Enel a anunţat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

articolul original.

O călugăriță care a câștigat ”Vocea Italiei” este acum opătăriță în Spania

22 November 2022 at 09:14
image

Călugărița Cristina, care a devenit cunoscută după ce a câștigat ”Vocea Italiei”, în 2014, a anunțat că a plecat din mănăstire și lucrează ca ospătăriță, în Spania, scrie Ziare.com.

După ce a uimit cu vocea sa juriul de la cunoscutul concurs ”The Voice”, Cristina Scuccia i-a șocat duminică pe telespectatorii unui talk-show. Tânăra și-a făcut apariția la TV într-un costum roșu, cu părul vâlvoi și un piercing în nas.

În vârstă de 34 de ani, tânăra a povestit că acum lucrează în Spania, unde își continuă visul de a urma o carieră în muzică.

”Cred că trebuie să-ți asculți inima cu curaj. Schimbarea este un semn al evoluției, dar este întotdeauna înfricoșătoare pentru că este mai ușor să te ancorezi de certitudinile proprii decât să îți pui întrebări”, a declarat Scuccia.

Ea a explicat că decizia de a pleca de la mănăstire – luată după ce s-a consultat cu un psiholog – nu înseamnă că a renunțat la credință.

”Am ales să-mi urmez inima fără să mă gândesc la ce ar spune oamenii despre mine. Sora Cristina este în mine. Am avut o călătorie minunată, dar și una complexă și dificilă”, a adăugat tânăra.

Sora Cristina a ajuns celebră în toată lumea după ce a câștigat Vocea Italiei. În doar o săptămână, videoclipul spectacolului ei a adunat aproximativ 90 de milioane de vizualizări pe YouTube.

articolul original.

Dictatorul care a rescris istoria Spaniei cu deciziile sale controversate şi abile. A fost un militar mediocru şi i-a rezistat lui Hitler

20 November 2022 at 05:40
La data de 20 noiembrie 1975 a încetat din viaţă generalul Francisco Franco Bahamonde, care a instaurat în Spania un regim autoritar.

Provenind dintr-o familie relativ modestă, Franco a urmat din adolescenţă cariera militară. S-a afirmat în reorganizarea Legiunii străine spaniole în 1920-1922 şi apoi în represiunea franco-spaniolă a mişcării lui Abd-el-Krim din Maroc (1921-1926), ajungând astfel cel mai tânăr general din armata spaniolă şi din Europa.

La 16 februarie 1936 s-au confruntat în alegeri Frontul Popular coalizând partidele de stânga şi Frontul Naţional al formaţiunilor de dreapta, câştigate la scor strâns de Frontul Popular. Acesta a trecut la reforme politice şi economice inacceptabile pentru dreapta spaniolă care avea drept vârf de lance Biserica catolică şi armata. În februarie 1936 sub conducerea generalului Emilio Mola (1887-1937) s-a format o conspiraţie militară anti-republicană, la care Franco a aderat abia la 18 iulie 1936 prin pronunciamento. Astfel el a preluat comanda puternicei armate spaniole din Maroc şi a început în sudul Spaniei ofensiva pentru răsturnarea guvernului republican, declanşând astfel Războiul civil. La 21 septembrie 1936, la reuniunea generalilor de lângă Salamanca, Franco a fost ales comandant şef al armatei naţionaliste, iar la 1 octombrie 1936 a fost proclamat la Burgos drept generalissimo şi şef al statului, Jefe del Estado. Scăpând de potenţialii săi rivali politici, Franco a putut unifica la 19 aprilie 1937 Falanga spaniolă, carliştii şi alte mici formaţiuni de dreapta în propriul partid Falange Espanola Tradicionalista y de la Juntas Ofensivas Nacional Sindicalistas (FET y de las JONS) devenit unicul partid acceptat după 1939.

A rezistat presiunilor lui Hiter

Franco a cucerit rând pe rând oraşele spaniole, cu sprijinul militar masiv în personal şi tehnică (avioanele germane ale „Legiunii Condor” şi forţele motorizate italiene din Corpo Truppe Volontarie) trimis de Hitler şi Mussolini. Barcelona a căzut în ianuarie 1939, iar Madridul, rămas izolat, s-a predat în martie 1939, astfel încât pe 1 aprilie a putut fi proclamată victoria fascistă în Războiul civil spaniol. În ciuda presiunilor lui Hitler, Franco şi-a declarat şi menţinut cu multă abilitate neutralitatea în război. Pe fondul tensiunilor politice şi ideologice ale Războiului Rece, anti-comunismul fervent al lui Franco şi poziţia geostrategică importantă a Spaniei au dus la încheierea unei alianţe în 1953 cu Statele Unite sub administraţia preşedintelui Eisenhower pentru stabilirea de baze americane în Peninsula Iberică, urmată de primirea ţării în Organizaţia Naţiunilor Unite în 1955. În 1953 regimul franchist a fost recunoscut şi de Vatican. Permiţând măsuri economice de liberalizare stabilite de tehnocraţi în locul miniştrilor fideli ideologic, Franco a deschis în 1959 calea unui miracol economic spaniol, Spania cea sărăcită de după război cunoscând un boom ce a durat până în 1974. Prin Legea succesiunii din 1947, Franco şi-a asumat prerogativa desemnării unui succesor regal al său, iar în 1969 l-a desemnat pe prinţul Juan Carlos de Bourbon, nepotul regelui Alfonso al XIII-lea, pentru a duce mai departe moştenirea sa dictatorială de dreapta după moartea sa în 1975. Chiar şi guvernele socialiste spaniole care au ajuns la putere după moartea lui Franco au fost extrem de prudente în a redeschide rănile trecutului franchist prin comemorări dureroase sau răzbunări, fiind respectat un pacto del olvido, în numele fragilei democraţii proaspăt instaurate (Paul Preston, 2006, Spanish Civil War, Harper Perennial, p.12).

Cultul personalităţii

Cultul personalităţii lui Franco, cu toată propaganda aferentă acestuia, a început imediat după ce şeful armatei spaniole din Maroc a fost ales la 21 septembrie 1936 la Salamanca comandant suprem al forţelor naţionaliste, iar pe 1 octombrie, Generalissim. Din acel moment teritoriul spaniol aflat sub controlul forţelor naţionaliste a fost împânzit cu afişe, panouri şi diferite alte însemne care-l prezentau pe Franco drept salvatorul ţării de pericolul iminent şi real (reprezentat de republicani) al complotului iudeo-masono-bolşevic, care, înainte de a domina întreaga Europă occidentală, îşi alesese Spania catolică drept primă ţintă. Aceasta fusese de fapt şi linia de persuasiune pe care puternica presă de dreapta o susţinuse împotriva stângii spaniole (comunişti, socialişti, troţkişti) încă de la proclamarea celei de-a doua Republici. Cultul personalităţii lui Franco a fost susţinut şi prin conexiunile propagandistice stabilite între acesta şi gloriosul trecut imperial al Spaniei, precum şi prin similitudinile stabilite între Reconquista Spaniei de la maurii infideli şi recucerirea teritoriului spaniol de sub stăpânirea „hoardelor comuniste” comandate de Moscova. Simbolul franchist afişat la toate ocaziile publice a fost „jugul şi săgeţile” menit să stabilească legătura între tradiţia trecutului şi gloria prezentului, aşa cum retorica franchistă combina trimiteri la regii medievali Ferdinand şi Isabella cu referinţe la nazism şi fascism (Preston 2006, pp. 17, 222-223).

Citeşte aici continuarea!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 20 noiembrie:

1858 – S-a născut Selma Lagerlöf, scriitoare, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură („Gosta Berling”, „Minunata călătorie a lui Nils Holgerson”) (m. 16 martie 1940)

1872 – S-a născut pictorul Gheorghe Petraşcu, membru titular onorific al Academiei Române (m. 1 mai 1949)

1889 – S-a născut astronomul Edwin Powell Hubble, considerat fondatorul astronomiei extragalactice (m. 28.septembrie 1953)

1922 – Începe Conferinţa internaţională de la Lausanne în problema strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, la care participă şi România. Este semnat Tratatul de Pace cu Turcia, prin care Ankara recunoaşte drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh.

1925 – S-a născut Robert F. Kennedy, senator american, fratele preşedintelui John F. Kennedy (m. 6 iunie 1968)

1938 – A încetat din viaţă baritonul român Jean Athanasiu, membru fondator al Operei Române din Bucureşti (n. 28 februarie 1885)

1945 – Au început o serie de procese ale criminalilor de război nazişti, cunoscute sub numele de „Procesele de le Nurnberg”.

1992 – A fost inaugurată Bursa Română de Mărfuri.

2005 – A încetat din viaţă muzicianul american Chris Whitley, din cauza unui cancer pulmonar. Este cunoscut publicului larg cu albumul de blues, „Living with the law”, colaborator al lui U2 şi Peter Gabriel.

2006 – A încetat din viaţă Zoia Ceauşescu, fiica cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu. Zoia Ceauşescu suferea de mai mult timp de cancer.

2008 – Nuclearelectrica a semnat acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi pentru a participa la proiect.

articolul original.

Valencia este cuprinsă de inundații. Oamenii au rămas blocați

14 November 2022 at 06:00
image

Autoritățile spaniole au fost nevoite să intrevină de urgență după ce inundațiile au lovit orașul Valencia. Mai multe incidente au avut loc în weekend în orașul spaniol.

Pompierii au fost nevoiți să salveze oamenii care au rămas și case după ce ploile abundente au provocat inundații în Valencia, Spania.

Valencia este cuprinsă de inundații. Cu ce se confruntă oamenii?

Populara destinație de vacanță s-a confruntat cu perturbări în ceea ce privește călătoriile, aeroportul fiind nevoit să se închidă temporar, iar trenurile au fost oprite, potrivit BBC.

Nu este pentru prima dată în acest an când este inundată. În luna mai, în zonă s-au înregistrat precipitații în cantități record.

articolul original.

Bianca Bazaliu nu face față felicitărilor: „Mă simt foarte onorată să am atâtea mesaje!“

12 November 2022 at 12:23
image

Bianca Bazaliu a devenit super vedeta României, iar jucătoarea noastră a recunoscut că a fost asaltată cu mesaje, după golul fabulos marcat în poarta Spaniei. Sportiva noastră a ținut să le mulțumească fanilor pentru mesaje.

„Am auzit că reușita mea face înconjurul lumii, este foarte tare! Cel mai tare este, în primul rând, că am reușit să luăm cele două puncte și sunt foarte mândră de echipă, că am luptat până la final și nu am renunțat. Vreau să le felicit și să le mulțumesc (n.n. colegelor). Mă simt foarte onorată să am atâtea mesaje și story-uri pe internet. Le mulțumesc tuturor și îmi cer scuze că nu pot să răspund la toate mesajele, dar le-am citit și vreau să le mulțumesc”, a spus Bazaliu, citată de Prosport.

Pentru a se califica miraculos în semifinale, tricolorele trebuie să obțină neapărat două victorii din cele două jocuri rămase, cu Muntenegru și Germania, pe 15, respectiv 16 noiembrie. Dacă acest lucru se va și întâmpla, România mai are nevoie și de alte trei aspecte. Franța, liderul grupei, trebuie să își câștige toate jocurile rămase, Muntenegru, în schimb, să piardă cele două partide pe care le mai are de disputat, iar Olanda să învingă Muntenegru, dar să piardă împotiva Spaniei.

articolul original.

Bărbat suspect pe aeroportul din Cluj, ce și-a cumpărat din străinătate

12 November 2022 at 10:48
image

Un cetăţean român a fost depistat de către polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca având asupra sa două permise de conducere.

În cursul zilei de 11 noiembrie 2022, la Punctul de Trecere al Frontierei Aeroport Cluj-Napoca s-a prezentat pentru a intra în țară, călătorind din direcția Barcelona (Spania), un bărbat în vârstă de 34 de ani, cetățean român.

Cu ocazia controlului de frontieră, polițiștii de frontieră, având suspiciuni cu privire la identitatea persoanei, i-au solicitat bărbatului să prezinte pe lângă paşaport şi alte documente prevăzute cu fotografie.

Bărbatul a prezentat poliţiştilor de frontieră un permis de conducere cu însemnele Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, document ce conţinea datele sale de identificare şi care, în urma verificărilor specifice, s-a stabilt că nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond specifice unui document autentic, fiind fals.

Totodată, extinzând verificările asupra persoanei, a fost descoperit un alt permis de conducere, cu însemnele specifice Republicii Federale Germania, având datele de identificare ale persoanei în cauză. Şi acesta nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, fiind de asemenea, fals.

Bărbatul a declarat că i-a fost suspendat dreptul de conducere pe teritoriul Germaniei, fiindu-i reţinut permisul de conducere, iar prin intermediul unui anunţ de pe reţelele de socializare şi-a procurat cele două documente false în schimbul sumei de 250 de euro.

În prezent se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

articolul original.

EHF Euro 2022: Bazaliu torpilează poarta Spaniei în ultima secundă de joc, România câștigă!

11 November 2022 at 21:52

România câștigă dramatic primul meci din faza grupelor principale ale Campionatului European de handbal feminin. Jocul s-a disputat la Skopje.

În prima repriză handbalistele antrenate de Florentin Pera au fost la cârma jocului, conducând cu 3 goluri o bună perioadă de timp, dar au slăbit ritmul pe final și repriza s-a încheiat cu doar un gol avans pentru România, scor 12-11.

La reluare Spania a reușit egalarea în minutul 39, 15-15 și se duce în avans în minutul 46 (18-19) după care în ultimele 10 minute trece din nou în avans, chiar la 2 goluri, 23-25. Eliza Buceschi aduce egalarea prin două goluri consecutive. Finalul a fost definiția emoțiilor specifice handbalului, purtând ambele echipe de la agonie la extaz, cazul României și viceversa pentru Spania. Cu 18 secunde înainte de final Arrojeria Arantzazistroke a egalat la 27 și părea că meciul se va termina egal. România a repus însă repede mingea în joc și Bianca Bazaliu, jucătoarea cu cea mai puternică aruncare, își asumă o aruncare de la mare distanță, care surprinde pe toată lumea, dar, cel mai important și pe portarul spaniol, care nu are reacție și mingea îi deviază din umăr în plasa porții.

România – Spania 27-26!

O victorie meritată și muncită pentru naționala României, care a muncit mult pentru a stopa o echipă cu repunere foarte rapidă a mingii în joc. Crina Pintea a muncit exemplar în apărare și a marcat, cu o singură excepție, mingile cu care a fost angajată. Cristina Neagu a contribuit cu câteva recuperări importante și cu goluri valoroase în stilul caracteristic, dar a și greșit în câteva situații, aruncând hazardant sau pasând eronat. Poarta a fost net superioară celei iberice și a contribuit, din nou, substanțial la rezultatul final.

Astăzi, în grupa 2 din care face parte și România, Olanda a fost învinsă surprinzător de Gemania, scor 28-36.

Echipa România

Pintea  Crina Elena 8a/7g, Buceschi Eliza Iulia 8a/6g, Neagu Cristina Georgiana 11a/5g, Grozav, Sorina Maria 4a/4g, Bazaliu Bianca Maria 4a/3g, Badea Alexandra – Diana 2a/2g, Pristavita Ioana Laura 1a/1g, Tanasie Ana Maria, Dindiligan Alexandra, Ostase Lorena Gabriela 2a/0g, Lixandroiu Maria Diana, Seraficeanu Sonia Mariana, Lupei Corina Elena Romina

Portari Dacia Hosu 6p/18a 33,33%, Yuliya Dumanska 2p/10a 20%, Diana Ciucă 1p/8a 12,50%

Antrenor principal Florentin Pera, antrenor secund Bogdan Burcea

articolul original.

România a învins Spania la CE de handbal feminin. Golul victoriei, marcat de Bianca Bazaliu cu două secunde înainte de final (VIDEO)

11 November 2022 at 21:19
image

România a învins Spania, scor 28-27 (12-11), în grupa principală II a Campionatului European de handbal feminin. Golul victoriei a fost marcat de Bianca Bazaliu, de la 15 m, cu două secunde înainte de final.

România, victorie în fața Spaniei la CE de handbal

Principalele marcatoare pentru România au fost Pintea – 7 goluri, Buceschi – 6, Neagu – 5, iar din echipa Spaniei s-au remarcat Gutierrez şi Gonzalez, cu câte 4 reuşite, informează News.ro.

𝐔𝐍𝐁𝐄𝐋𝐈𝐄𝐕𝐀𝐁𝐋𝐄!! 😱 Bianca Bazaliu gives Romania the win on the buzzer!! 🇷🇴 What a moment! 😳#ehfeuro2022 | #playwithheart pic.twitter.com/xOlDjibeeg

— EHF EURO (@EHFEURO) November 11, 2022

Astfel, România obţine primele 2 puncte în clasamentul grupei II. Doar primele două clasate obţin calificarea în semifinale.

Următorul meci va fi abia pe 15 noiembrie, împotriva naționalei Muntenegrului. O zi mai târziu, pe 16, România va înfrunta Germania.

Campioana europeană se va califica automat la Jocurile Olimpice din 2024 şi la Campionatul Mondial din 2023.

Pentru căpitanul tricolorelor, Cristina Neagu, acesta este „probabil” ultimul Campionat European din carieră, după cum chiar ea a declarat.

Years go by and we still don’t get bored of @CrisNeagu8 ‘s shots 🚀😍#ehfeuro2022 | #playwithheart pic.twitter.com/KP6HJdosZL

— EHF EURO (@EHFEURO) November 11, 2022

articolul original.

În ultima secundă! Bianca Bazaliu aduce victoria României în faţa Spaniei la Euro cu o aruncare de la 15 metri!

11 November 2022 at 21:26
By: M.Ex.

Naționala României a învins Spania, 28-27, în primul meci din grupa principală II a Campionatului European de handbal feminin. Tricolorele au făcut un meci bun, iar pe final Daciana Hosu, Eliza Buceschi, Sorina Grozav și Bianca Bazaliu au fost la înălțime.
Principalele marcatoare pentru România au fost Pintea 7 goluri, Buceschi 6, Neagu 5 și Sorina Grozav 4. Tricolorele obţin primele două puncte din grupele principale
Elevele lui Florentin Pera vor juca pe 15 noiembrie, cu Muntenegru (ora 19.00) și le 16 noiembrie, cu Germania (ora 16.30).

articolul original.

Golul „minune“ din ultima secundă! România, triumfătoare dramatic cu Spania

11 November 2022 at 21:48
image

România a învins-o incredibil pe Spania, 28-27, în primul meci din grupa principală II a Campionatului European de handbal feminin. Bianca Bazaliu a adus victoria tricolorelor cu o „torpilă“ de la peste 15 metri chiar în ultima secundă și imediat s-a lansat nebunia din tabăra românească.

Ajutată în atac de Crina Pintea și în poartă de Daciana Hosu, România a făcut cea mai bună repriză de la Euro. Ce-i drept, am profitat și de apărarea avansată a ibericelor, care nu de puține ori ne-au iertat în atac. Elevele lui Pera s-au desprins la un moment dat și la 3 lungimi pe parcursul primului act, doar că au ratat două atacuri în minutul 30, iar Spania s-a apropiat (12-11).

Actul secund părea că merge din rău în mai rău pentru noi. Spania a egalat, apoi a preluat și controlul, iar moralul nostru nu era unul nu tocmai grozav. Pe final, tresăririle semnate de Eliza Buceschi și Daciana Hosu ne-au resuscitat, punctează Gsp. Sorina Grozav și-a asumat o aruncare dificilă prin care am preluat controlul cu câteva zeci de secunde înainte de final. La ultima fază, Bianca Bazaliu a izbutit o aruncare realmente uluitoare, de la 15 metri și astfel a adus o victorie fantastică a României și primele două puncte în grupa principală II.

Vezi golul fantastic reușit de Bazaliu la ultima fază a meciului cu Spania!

Totuși, șansele „tricolorelor” la semifinale rămân în continuare mici, dar îndeplinirea obiectivului, și anume clasarea în top 10, pare realizabilă.

Citeșteși: Lejer pentru un campion mondial. David Popovici, aur în proba de 100m liber la Otopeni

articolul original.
❌