ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Friptură sau cripromonede: Minarea de bitcoin are un impact asupra mediului comparabil cu cel al cărnii de vită

Friptură sau cripromonede: Minarea de bitcoin are un impact asupra mediului comparabil cu cel al cărnii de vită

Energia consumată între 2016 şi 2021 pentru producţia de bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a avut un impact asupra mediului comparabil cu cel al producţiei de carne de vită şi de nouă ori mai mare decât cel al extracţiei de aur, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New Mexico, transmite AFP, scrie Agerpres.

Autorii au calculat costul climatic al minării de Bitcoin în raport cu preţul mediu de piaţă şi l-au comparat cu cel al altor materii prime precum ţiţei, aur sau carne de vită. Între 2016 şi 2021, fiecare dolar de bitcoin produs a generat, în medie, pagube asupra mediului de 35 de cenţi. Comparativ, pagubele produse mediului pentru producţia echivalentului unui dolar de carne de vită sunt de 33 de cenţi iar în cazul aurului sunt de 4 cenţi.

"Rezultatele arată că producţia de bitcoin ridică probleme serioase de sustenabilitate", subliniază principalul autor al studiului, Benjamin Jones. Acesta a mai spus că producţia de bitcoin este din ce în ce mai nefastă pentru mediu de-a lungul timpului. În 2021, pentru minarea unui bitcoin au fost emise 113 tone de CO2, de 126 de ori mai mult decât în 2016.

Plecând de la o bază de calcul de 100 de dolari pentru fiecare tonă de CO2, studiul estimează că valoarea economică a pagubelor produse de minarea unui singur bitcoin a fost de 11.314 dolari, în timp ce pagubele produse de toate monedele bitcoin minate între 2016 şi 2021 ar putea să se ridice la 12 miliarde de dolari.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Reacțiile ucrainenilor după vestea anexării: Sute de persoane își așteaptă rândul la casa de bilete din gară. „Mi-e frică” | AUDIO

29 September 2022 at 18:36
image

Vestea alipirii teritoriilor din Donbas la Rusia, în urma unor referendumuri criticate de Occident, i-a făcut pe mulți oameni din localitatea Dnipro să părăsească zona. Acolo se află și jurnalistul Mircea Barbu. A vorbit cu ucrainenii aflați în gara din oraș, încercând să plece către zone mai sigure. Un tânăr pe nume Aleksei i-a declarat jurnalistului român că se teme pentru viața sa după în contextul posibilelor anexări.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-18-CORESP-SNDW-Mircea-Barbu-Plecari-din-Dnipro-dupa-anexare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ați auzit pe fundal este alarma antiaeriană din Dnipropetrovsk, unul dintre cele mai mari orașe din estul Ucrainei. Mă aflu aici în fața gării, unde văd în acest moment zeci de persoane, poate sute de persoane îndreptându-se spre casele de bilete.

„Putin face lucrurile incorect și da, sincer, mi-e frică. Ar fi putut încheia acest război rapid, dar nu vrea asta. De aceea, am și eu o atitudine negativă față de el”, spune un ucrainean.

Unii dintre ei ar fi plecat oricum pentru că există un exod masiv dinspre estul Ucrainei de câteva luni bune, însă cu siguranță vestea anexării regiunilor separatiste i-a îngrijorat și mai mult pe oamenii din acestă regiune, astfel că mulți dintre ei s-au hotărât să plece.

Din Dnipropetrovsk, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin semnează vineri decretul de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate

articolul original.

Caraș-Severin: Campanie de donare de sânge, timp de 3 zile, în mai multe orașe din județ | AUDIO

29 September 2022 at 14:00
image

Tot mai puține persoane aleg să doneze sânge. La Caraș-Severin nevoia este mare pentru toate grupele sangvine, în condițiile în care doar cinci persoane pe zi ajung la centrul de donare. Pentru trei zile, în mai multe orașe din județ are loc o campanie de donare organizată de centrul de transfuzie sangvină și Episcopia Caransebeșului. Anita Radics și preotul Mihai Ciucur sunt organizatorii acesteia.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-17-CORESP-CS-Vali-Popovici-voci-organizatori-campanie-sange.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Să nu ajungem noi cumva în situația de a avea nevoie de sânge pentru a ne da seama abia atunci cât de important este ca cineva să vină să doneze sânge și pentru noi”, a spus organizatoarea campaniei de donare, Anita Radics.

„Sigur că ne-am fi dorit să nu mai fie nevoie de aceste campanii; să existe o mentalitate pro donare de sânge. Ne-am fi dorit ca lucrurile să vină firesc și oamenii, în special cei tineri și sănătoși, să înțeleagă această nevoie, dar cred că încă mai este mult de lucru la nivel de educație și mentalitate”, a spus organizatorul campaniei de donare, preotul Mihai Ciucur.

„Obiectivul pe termen lung acesta ar fi: să creem o deprindere la nivel social și, mai ales, în rândul tinerilor să doneze periodic”, a adăugat preotul Mihai Ciucur.

Peste 80 de persoane au donat sânge în primele două zile ale campaniei

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-17-CORESP-CS-Vali-Popovici-voci-donatori-sange.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu, în primul rând, am donat pentru că vreau să ajut alți oameni. Și eu, la rândul meu, am primit sânge acum doi ani – m-a ajutat, mi-a salvat viața și vreau să întorc favoarea. Să mă simt eu împăcată cu mine”, a spus o donatoare.

„Am venit din Timișoara direct de la facultate ca să pot să donez. Cum eu am o grupă de sânge foarte rară, e foarte important să vin să donez mai des”, a mai spus o donatoare.

„Am venit să donez pentru mine, pentru sănătate, în primul rând, și pentru a-i ajuta pe cei din jur, care au nevoie de această grupă sanguină”, a spus un donator.

Campania, intitulată „Împreună dăruim viață!”, organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița și Episcopia Caransebeșului, a început ieri la Caransebeș și Moldova Nouă, iar astăzi și mâine, continuă la Reșița. La Reșița au răspuns prezent și tineri polițiști din cadrul IPJ Caras Severin.

Categoriile de persoane care nu pot dona sânge

Nu pot dona sânge:

 • persoanele sub 18 ani sau cele peste 60 de ani;
 • persoanele care au sub 50 de kilograme;
 • persoanele care care suferă de boli precum hepatită, HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele;
 • persoanele anemice;
 • persoanele hipo sau hipertensive;
 • persoanele care poartă ochelari cu dioptrii +,- 4;
 • persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării;
 • persoanele care au avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni;
 • femeile însărcinate, cele care alăptează și cele care se află la menstruație.

De asemenea, intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România apelează la ajutor internațional pentru tratarea pacienților care au variola maimuței | AUDIO

articolul original.

Klaus Iohannis: România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică

29 September 2022 at 11:20

În cadrul ediţiei a XX-a a Galei Societății Civile, preşedintele ţării Klaus Iohannis a spus că „România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică. Societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume”.

Astfel, cu ocazia celei de-a XX-a ediție a Galei Societății Civile, Klaus Iohannis i-a felicitat pe reprezentanţii societăţii civile pentru implicarea în proiectele care au schimbat vieţile oamenilor în ultimii 20 de ani şi care au gestionat situaţiile de urgență din ultimii ani, precum pandemia provocată de coronavirus și criza refugiaţilor de război din Ucraina. Mesajul său a fost transmis de către consilierul de stat Cătălina Galer.

În plus, Klaus Iohannis a spus, totodată, că societatea civilă este cea mai apropiată de comunităţile locale, înțelegând nevoile individuale ale cetăţenilor români şi problemele cu care aceştia se confruntă zilnic. În plus, organizaţiile societăţii civile joacă un rol esenţial în a oferi grupurilor vulnerabile din România posibilitatea de a se dezvolta, răspunzând anumitor nevoi particulare, asigurând complementaritate acţiunilor statului şi reducând posibile discrepanţe în zonele în care eforturile guvernamentale sunt insuficiente.

Klaus Iohannis, mulțumit de activitatea societății civile din România

În afirmaţiile sale, „Vă felicit pentru că, timp de 20 de ani, aţi promovat permanent eforturile sectorului neguvernamental, astfel încât iniţiativele cu impact major au putut fi mai bine cunoscute de români. Sunt de apreciat preocuparea de a găsi mereu soluţii pentru a ajuta şi implicarea, dedicarea şi profesionalismul cu care derulaţi proiecte care schimbă vieţi.

Dumneavoastră, deşi aţi fost direct afectaţi de aceste perioade dificile, aţi găsit resurse pentru a merge mai departe şi pentru a le fi de folos în continuare celor aflaţi în nevoie. Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări şi noi provocări în sectorul asociativ. Cu toate acestea, v-aţi adaptat rapid, aţi regândit modul de lucru şi aţi acţionat imediat pentru sprijinirea celor vulnerabili.

Când societatea noastră a avut cea mai mare nevoie, aţi reuşit să sprijiniţi personalul medical şi să oferiţi asistenţa necesară vârstnicilor şi persoanelor aflate în situaţii de risc. Sunt remarcabile şi proiectele realizate pentru asigurarea accesului la educaţie al copiilor afectaţi de restricţii”, a declarat președintele României.

România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică

În felicitările sale, „Societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume prin eforturile substanţiale de a-i ajuta pe refugiaţii veniţi din ţara vecină. De şapte luni, un număr semnificativ de reprezentanţi şi voluntari ai organizaţiilor asistă persoanele care au trecut graniţa în căutarea siguranţei, oferind ajutor în regim de urgenţă, precum şi sprijin pe termen mediu şi lung. Sunt profund recunoscător pentru munca pe care aţi depus-o în sprijinul celor mai vulnerabili şi pentru dezvoltarea şi modernizarea societăţii noastre.

România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică! Eforturile dumneavoastră vă sunt recunoscute şi premiate în această seară pentru că, indiferent de context, aţi luptat pentru drepturile, libertatea şi demnitatea celor din jurul vostru. Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forţa incredibilă de a dezvolta comunităţile, de a creşte participarea şi implicarea civică, precum şi gradul de coeziune socială, dar şi de a responsabiliza autorităţile publice şi sectorul privat”, a adăugat Klaus Iohannis.

articolul original.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere

29 September 2022 at 10:49
Foto: româniatv.net

Toți românii care vor să beneficieze de ajutoarele de încălzire pentru sezonul rece 2022-2023, trebuie să știe care este data limită pentru depunerea cererilor și completarea formularului.

Ajutor de încălzire pentru sezonul rece 2022-2023

În România, de la data de 1 noiembrie 2021, ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece 2022-2023 se oferă conform prevederilor Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021. Potrivit acestei legi, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile sale și sistemul de încălzire utilizat.

Românii care vor să beneficieze de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, trebuie să depună cererile și declarațiile pe propria răspundere până la data de 15 octombrie 2022. Ele se depun individual sau prin asociațiile de proprietari, ascociațiile de locatari sau la primăria din orașul, satul sau comuna în care aveți domiciliul.

Concret,  Stabilirea dreptului pentru primirea ajutorului pentru încălzirea locuinței se face prin dispoziția primarului orașului, satului sau comunei în care locuiți:

 • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până în a 20 zi a acelei luni;
 • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după a 20 zi a lunii în care ați depus cererea;
 • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care au depus cererea;

Cine poate beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței?

De acest ajutor pot beneficia familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe cap de membru de familie sau persoanele singure care câștigă lunar până în 2.053 de lei. Acest ajutor se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

În funcție de sistemul de încălzire al locuinței dumneavoastră, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

 • ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
 • ajutor pentru gaze naturale;
 •  ajutor pentru energie electrică;
 •  ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În contextul financiar, valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire locuinței, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

 • 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
 • 500 lei/ lună, pentru energie electrică;
 • 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar al familiei sau al persoanei singure:

 • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este până în 200 lei pe cap de membru de familie/persoana singură;
 • în proporție de 90%, pentru persoanele cu un venit lunar net cuprins între 200,1 lei și 320 lei;
 • în proporție de 80%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 320,1 lei și 440 lei;
 • în proporție de 70%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 440,1 lei și 560 lei;
 • în proporție de 60%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 560,1 lei și 680 lei;
 • în proporție de 50%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 680,1 lei și 920 lei;
 • în proporție de 40%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 920,1 lei și 1.040 lei;
 • în proporție de 30%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.040,1 lei și 1.160 lei;
 • în proporție de 20%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.160,1 lei și 1.280 lei;
 • în proporție de 10%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.280,1 lei și 1.386 lei pe cap de membru de familie sau 2.053 de lei pentru o persoană singură;

Totodată, pe lângă acești bani, românii cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic lunar. Acest ajutor financiar se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

articolul original.

Roznov. S-a dat la pace după discuția cu prefectul, consilierii locali unanimitate pe subiectul DAS

29 September 2022 at 11:32
image

După trei luni în care s-au tot contrat pe problema Direcției de Asistență Socială a orașului Roznov, consilierii locali au reușit performanța de a vota proiectul în unanimitate. Întruniți, astăzi, 29 septembrie, în ședință extraordinară de îndată, aleșii locali au votat cele trei proiecte de pe ordinea de zi, toate în legătură cu funcționarea DAS – ului din oraș.

Primarul Vasile Pavăl a precizat că era și timpul ca lucrurile să revină la normalitate și orgoliile politice să fie lăsate deoparte. „Mă bucur că, după o perioadă îndelungată de discuții în contradictoriu și neînțelegeri, de astăzi Roznovul intră în normalitate”, a punctat primarul. Acesta a mai precizat că, odată cu aprobarea bugetului Direcției de Asistență Socială, Căminul de bătrâni, a cărui funcționare ar fi fost pusă sub semnul întrebării, va arăta cu totul altfel.

Eu am încredere deplină în doamna director Sorina Vieru, chiar dacă a fost contestată, din motive pe care nu le cunosc”, a mai precizat Vasile Pavăl.

Cu câteva ore înainte de ședință, primarul, însoțit de contabilul-șef și de secretara generală a primăriei Roznov, cu un grup de consilieri locali au discutat cu prefectul Adrian Niță pentru a găsi o rezolvare a situației.

Alex SÎRBU

articolul original.

Sistemul de management inteligent al traficului la Piatra Neamț. Explicații privind numărul semafoarelor din oraș

29 September 2022 at 10:57
image

35.000.000 de lei sunt prinși într-un proiect care ar trebui să asigure, pe o zonă importantă a orașului, un management inteligent al traficului. Vorbim aici despre o zonă care cuprinde următoarele străzi : Bd. Decebal, Piața Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareș, reprezentând un total de 53 intersecții înființate sau modernizate, proiectul venind în completarea lucrărilor de modernizare a acestor artere.

Una dintre întrebările care au apărut în urma lucrărilor de  modernizare a străzilor se referă la numărul mare de semafoare care au fost instalate în zonele respective. La întrebarea  de ce avem mai multe semafoare în oraș, răspunsul Primăriei este axat pe beneficiile pe care acest sistem le va avea asupra traficului pentru transportul în comun, pentru pietoni și bicicliști. Și o precizare necesară, că în acest moment există în paralel atât semafoarele vechi, cât și cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcționa vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcțiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menționat este și că nu toți stâlpii montați în prezenți sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare și panouri de informare.

Avantajele sistemului pentru transportul în comun:

 • Asigurarea priorității pentru vehiculele de transport public în intersecțiile semaforizate și a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcție de informațiile referitoare la poziția vehiculelor de transport public;
 • Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcție de informațiile în timp real asupra traficului;
 • Monitorizarea video în locațiile semaforizate, în vederea creșterii siguranței pentru toți participanții la trafic;
 • Oferirea de informații relevante pentru șoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

Avantajele sistemului pentru pietoni:

 • pentru asigurarea funcționării optime a sistemului de management al traficului este necesară și controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecțiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locații aflate în apropiere una de alta.
 • Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/bicicliști, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecțiile alăturate și să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar și o traversare în condiții de siguranță de către pietoni.

Cum va funcționa sistemul pentru accesul din străzile laterale:

 • pentru intersecțiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieșirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mișcare. Prin aceste funcționalități, fluxul de vehicule de pe direcția principală va fi oprit în locațiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului și implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menținerea unei fluențe bune a circulației pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră și creșterea calității vieții cetățenilor municipiului.

articolul original.

Cei 183 de copii de la Creșa Piatra-Neamț sunt prinși între contre instituționale

29 September 2022 at 09:42
image

Situația Creșei Piatra-Neamț nu este clară nici la o lună de la noua organizare. Trecută de la Direcția de Asistență Socială în subordinea Consiliului Local Piatra-Neamț și dobândind personalitate juridică, instituția ce îngrijește 183 de copii a ajuns într-un impas privind salarizarea personalului.

Primarul Andrei Carabelea a declarat astăzi, 29 septembrie, în emisiunea „Cafeaua de dimineață”, că educatorii și directoarea creșei ar trebui să aibă contractele de muncă tot la Inspectoratul Școlar Neamț, fiindcă salariile vin de la Ministerul Educației. Edilul de Piatra-Neamț afirmă că IȘJ Neamț nu a făcut nimic în acest sens și vorbește de un război politic.

„Ieri a fost a doua oară când o persoană desemnată să conducă Creșa Piatra-Neamț – sunt 183 de copii într-o situație incertă pentru că astăzi Creșa Piatra-Neamt are un director demisionar pentru că nu are contract de muncă, fiindcă IȘJ nu a încheiat contractul. Directorul îl propune IȘJ, noi ne dăm acordul. Au fost două propuneri, una la începutul lunii septembrie, ne-am dat acordul, după două zile, văzând care este haosul și intuind la ce probleme se va ajunge, respectiv că IȘJ nu va răspunde la adresele noastre, nu va lua în considerare obligativitatea de a încheia contractul de muncă pentru director, cu siguranță nu are nici un sens să-și complice viața, dându-și demisia. Ajungem în aceeași situație cu a doua propunere. Personalul, salariile și activitățile didactice se finanțează din bugetul de stat, prin IȘJ, cheltuielile cu bunurile materiale și servicii sunt ale administrației locale. Dar IȘJ nici măcar n-a stabilit, prin adresă la ANAF, costul standard per copil. Este o anomalie care se întâmplă la Piatra-Neamț din cauza unui război politic fără sens”, consideră primarul Andrei Carabelea. Declaraţia integrală a primarului Carabelea o puteţi viziona AICI.

În replică, Florentina Luca-Moise, șefa IȘJ Neamț, afirmă că atribuțiile de încheiere a contractelor de muncă și salarizarea efectivă a personalului țin de Consiliul Local Piatra-Neamț, care tutelează Creșa Piatra-Neamț. „Legislația trebuie aplicată, domnul primar trebuie să-și asume. În momentul în care s-a decis ca această creșă să rămână cu personalitate juridică, se aplică legislația. Cadrele didactice sunt repartizate, au decizie, au participat la mobilitate, au primit posturi, deci avem resursă umană foarte bună repartizată de IȘJ Neamț, are director cu decizia inspectorului școlar general. Dar salarizarea și drepturile salariale și contractele de muncă le încheie cel care are personalitate juridică. Suntem într-un impas, nu le-a făcut încadrarea, nu le-a stabilit salariul. Aceste cadre didactice au posturile rezervate în învățământ, dar nu mai pot fi încadrate în Edusal, câtă vreme acum sunt repartizate la creșa cu personalitate juridică, ce aparține de Consiliul Local Piatra-Neamț. Nu pot fi angajate în continuare de IȘJ, nu mai sunt ai învățământului. Nu poți să ții acei oameni fără contract de muncă din 2 septembrie!”, susține șefa IȘJ Neamț.

Între timp, în ședința ordinară a Consiliului Local Piatra-Neamț de astăzi va fi introdus un proiect de hotărâre prin care se stabilește salarizarea directorului creșei și a câtorva angajați pe parte administrativă. Este „o variantă temporară, așa cum s-a întâmplat la Oradea”, potrivit primarului Andrei Carabelea.

Cristina IORDACHE

articolul original.

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Abonamente de tren gratuite pentru tineri prin DiscoverEU, destinate descoperirii Europei”

29 September 2022 at 12:41
By: admin

Dacă ești născut în anul 2004 aplică pentru cel de al doilea apel DiscoverEU din acest an pentru obținerea unuia din cele 35.000 de abonamente feroviare gratuite pentru descoperirea Europei.  Apelul adresat tinerilor se va deschide marți, 11 octombrie, la ora 12:00, și se va încheia marți, 25 octombrie, la ora 12:00.

Pentru a încerca să câștige un abonament de călătorie, tinerii se pot înscrie pe Portalul European pentru Tineret, unde vor trebui să răspundă la cinci întrebări de tip test și la una complementară.

Pentru a fi eligibil, trebuie:

• să fii născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv);

• să completezi numărul corect al cărții de identitate (ID), al pașaportului sau al cărții de ședere legală în formularul de cerere online;

• să fii cetățean sau rezident legal pe termen lungal uneia dintre următoarele țări:

– unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau

– una dintre țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Cei care vor împlini 18 ani în prima jumătate a anului viitor vor putea să se înscrie în runda din martie 2023.

Odată cu cea de-a doua rundă din acest an, datorită bugetului majorat în cadrul Anului European al Tineretului, în 2022 vor fi puse la dispoziție în total 70.000 de permise de călătorie. Peste 165 000 de tineri au primit un abonament de călătorie de la prima rundă de depunere a cererilor din iunie 2018.

În plus, participanții la program vor beneficia de un card de reduceri cu peste 40.000 de posibilități de reducere la transportul public, cultură, cazare, alimentație, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Aceștia vor putea, de asemenea, să se alăture DiscoverEU meet-ups, o inițiativă lansată în vara anului 2022 care constă într-un program cultural interesant de una până la trei zile în toate țările Erasmus+.”, precizează europarlamentarul liberal, Dan Motreanu.

(Jurnal)

articolul original.

ATENȚIE EXERCIȚIU! Accident feroviar, explozie acțiuni de căutare-salvare și prim ajutor

29 September 2022 at 08:19
By: admin

În această seară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlașca” al județului Giurgiu va organiza un exercițiu de cooperare, cu forțe și mijloace în teren. Acesta se va desfășura în municipiu, pe linia curentă Giurgiu Nord – Giurgiu Oraș, firul 2, Zona Canton, la km 65+350, Negru Vodă, începând cu ora 22:00.

Conform scenariului, la trecerea de cale ferată s-a produs un accident în care au fost implicate un tren de marfă, încărcat cu o substanță necunoscută, posibil explozivă și două autoturisme. Mai multe persoane au fost rănite, unele dintre acestea fiind încarcerate. Din cauza avariilor, substanța din vagonul cisternă, identificată ca fiind GPL, a ajuns în atmosferă, fiind necesară evacuarea populației din zona apropiată. La scurt timp după adoptarea acestei măsuri, a avut loc o explozie, urmată de incendiu. Concomitent cu acțiunile de descarcerare, de acordare a primului ajutor medical și de stingere a incendiului, s-au constituit echipe mixte de căutare-salvare a persoanelor.

Cetățenii care locuiesc în zonă sau vor trece prin apropierea locului în care se vor desfășura evenimentele trebuie să știe că este vorba despre un exercițiu, iar siguranța acestora nu este pusă în pericol.”

(Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlașca” al județului Giurgiu)

articolul original.

Temperaturi de sfârșit de iunie joi, vineri și-n weekend. Află cum va fi vremea la începutul lunii octombrie

29 September 2022 at 08:14
By: admin

Conform prognozei emise de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în intervalul 29 septembrie – 9 octombrie, vremea se va menține caldă până la finalul lunii septembrie, urmând ca de la începutul săptămânii viitoare temperaturile să scadă în toată țara. În cele mai multe zone valorile termice nu vor mai trece de 19-20 de grade.

Astfel, vremea în următoarele zile va fi extrem de caldă cu maxime cuprinse între 29 și 31 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 20…21 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei.

(Jurnal)

articolul original.

Cu ce s-a ales un bărbat din Palanca, depistat cu o alcoolemie record la volan: 1,68 mg/l alcool pur în aerul respirat!

29 September 2022 at 07:31
By: admin

Un caz deosebit constatat la data de 28 septembrie în localitatea Palanca, a fost al unui localnic de 48 de ani, care a lovit mașina unui localnic în timp ce conducea un autoturism, neavând nici permis de conducere, dar care în urma testării cu aparatul alcooltest a fost depistat cu 1.68 mg/l alcool pur în aerul expirat!

La data de 28 septembrie a.c., ora 13.20, polițiștii din cadrul Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, de 48 de ani, din localitatea Palanca, județul Giurgiu, cu privire la faptul ca are un conflict cu un vecin, care i-a lovit autoturismul, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În baza sesizarii, la fața locului s-a deplasat echipa operativă, fiind identificat apelantul, care a declarat faptul că, în jurul orei 13.00, vecinul său, aflându-se în stare de ebrietate la volanul unui autoturism, i-ar fi lovit autoturismul parcat pe marginea părții carosabile.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a fost identificat conducatorul auto, ca fiind un bărbat de 35 de ani, din localitatea Palanca.

De asemenea, bărbatul a fost verificat în bazele de date ale Poliției Române, constatându-se faptul că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice”, precizează Inspectoratul Județeam de Poliție Giurgiu.

(Inspectoratul Județeam de Poliție Giurgiu)

articolul original.

PROIECT: AMENZI DE PÂNĂ LA 500 DE LEI PENTRU MINORII CARE FUMEAZĂ ÎN SPAȚII PUBLICE

29 September 2022 at 08:09
image

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat prevede că tinerii cu vârste de până la 18 ani care fumează în spații publice riscă amenzi de până la 500 de lei.

“Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat. Minorilor le va fi interzis fumatul și în jurul acestor obiective, pe o rază de 200 de metri.

Tinerii cu vârsta sub 18 ani ce nu vor respecta viitoarea regulă vor putea fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 de lei”, se arată în proiect.

Astfel, minorilor li se vor aplica aceleași sancțiuni care se aplică în prezent pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii sau în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

În nota de fundamentare, inițiatorii motivează acest proiect prin faptul că “legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și, drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

articolul original.

ACCIDENT CU DOI MORȚI ÎN ACĂȚARI

29 September 2022 at 08:08
image

Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a transmis un comunicat de presă prin care informează că ieri dimineață, polițiștii rutieri din Mureș au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN13 E60 (localitatea Acățari - n.r.) a avut loc un accident rutier.

La fața locului s-a constat că în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme și un autotren.

În urma incidentului a rezultat decesul a două persoane, respectiv un bărbat și o femeie.

În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “ucidere din culpă”.

Momentan se fac cercetări pentru a se stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului. Șoferul autotrenului și al unuia dintre autoturisme au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Celălalt șofer este una dintre persoanele decedate.

articolul original.

BUJORUL, DECLARAT FLOARE NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI PRIN VOTUL CAMEREI DEPUTAȚILOR

29 September 2022 at 08:06

Bujorul a fost declarat oficial Floarea Națională a României. În acest sens, alaltăieri a fost adoptat un proiect de lege al cărui coinițiator este deputatul mureșean Dumitrița Gliga (PSD).

“În scopul marcării Florii Naționale a României, anual se organizează, la nivel național și local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice și ornamentale, diferite specii de bujor. Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană. De asemenea, Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură consacrate florii de bujor, iar Romfilatelia va cuprinde în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor”, a adus precizări privind prevederile acestei legi deputatul Dumitrița Gliga.

Parlamentarul de Mureș a mai spus că “foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale reprezentative, ca de exemplu cireșul în Japonia, laleaua în Olanda, sau crinul în Franța.

În țara noastră florile de bujor sunt foarte îndrăgite, fiind asociate în conștiința populară cu ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală și apreciat ca plantă cu însușiri terapeutice. Un număr mare de persoane poartă numele de Bujor”.

Dumitrița Gliga a mai menționat faptul că județul nostru este foarte bine reprezentat în acest sens, cu două denumiri de localități - Bujor și Bujor-Hodaie și o Rezervație naturală de bujori în Zau de Câmpie.

Camera Deputaților a fost cameră decizională. Proiectul de lege urmează a fi transmis pentru promulgare. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

articolul original.

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA PERSOANA FĂRĂ ADĂPOST GĂSITĂ DECEDATĂ ÎN TÂRGU MUREȘ

29 September 2022 at 07:56
image

Duminică, 25 septembrie 2022, o persoană fără adăpost a fost găsită decedată pe un trotuar în zona Gării Mici din municipiul Târgu Mureș.

Sesizarea a fost primită prin Dispeceratul Integrat de Urgență 112 din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, la fața locului deplasându-se echipajele Poliției Municipiului Târgu Mureș, ambulanța și o patrulă mobilă de intervenție.

Având în vedere situația sesizată, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș vine cu următoarele precizări:

- Persoana decedată se află în evidențele Serviciului Social “Adăpost de Noapte” din cadrul Direcției noastre, ca persoană fără adăpost, din data de 05.11.2021, fiind adusă la adăpost de către Serviciul SMURD Târgu Mureș; pe parcursul efectuării anchetei sociale de către asistenții sociali, rudele/aparținătorii acesteia nu au putut fi contactate; totodată, este cunoscută ca fiind cu afecțiuni medicale - se afla în evidențele Clinicii de Pneumologie Târgu Mureș cu TBC vindecat, dar nu își urma tratamentul prescris; de menționat este faptul că persoana în cauză nu venea la Adăpost din proprie inițiativă, ci doar adusă de către Serviciul SMURD, ultima dată când a primit găzduire fiind data de 19.06.2022, adusă tot de către Serviciul anterior menționat.

O parte din persoanele fără adăpost aflate în evidențele Serviciului social “Adăpost de Noapte”, în special cele care se confruntă cu diferite adicții sau boli psihice, nu doresc să vină la Adăpost. Deși știu de existența acestuia și au fost ocazional beneficiari ai serviciului nostru, preferă să rămână pe stradă, chiar și în perioadele în care se înregistrează temperaturi foarte scăzute pe timpul nopții. Orice serviciu social se poate acorda doar cu acceptul beneficiarului, iar persoanele care vin singure la noi sau sunt aduse de poliție și SMURD, sunt primite în asistență. Beneficiază de condiții de găzduire decente pe timpul nopții și sprijin pentru acordarea de beneficii și servicii de asistență socială, precum și de cantină socială. Pentru cei care sunt apți de muncă și doresc să lucreze, cu sprijinul AJOFM Mureș, le putem identifica locuri de muncă, oferindu-le, totodată, consiliere în vederea angajării și păstrării locului de muncă obținut.

Facem un apel către târgumureșenii care identifică persoane fără adăpost în spații deschise, clădiri părăsite sau subsoluri de bloc, să apeleze numerele de telefon: 0365/422575, 0265/253234 (Adăpostul de Noapte) sau 0265/250760 (Dispecerat Poliția Locală) în vederea luării măsurilor care se impun, sau să le îndrume la sediul Adăpostului de Noapte situat pe strada Rozmarinului, nr. 36, Târgu Mureș.

Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

articolul original.

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

SONDAJ: Majoritatea covârștioare a românilor se bazează pe NATO pentru securitatea țării

Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), citat de Agerpres.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat "tendinţe transatlantice" şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

"Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât", comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO "foarte importantă" pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este "mai degrabă importantă".

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa.

articolul original.

Bacău: Patru persoane au fost arestate după ce au introdus în țară droguri de mare risc. Marfa, comandată prin dark web

29 September 2022 at 07:44
image

Patru băcăuani au ajuns în arest după ce au introdus în țară droguri de mare risc. Potrivit procurorilor DIICOT din Bacău, care au în lucru dosarul traficanților, aceștia au comandat drogurile prin dark web și au ajuns în Bacău din Olanda, în colete. De altfel, unul dintre cei implicați a fost prins în flagrant în timp ce primea coletul cu droguri.

Potrivit procurorilor DIICOT Bacău, suspecții nu aveau un om de legătură în străinătate, care să le trimită droguri. Ei au folosit dark web-ul, unde nu doar că au găsit droguri, dar au reușit să comande și să introducă în țară droguri.

Ultima comandă a venit din Olanda, de la un alt utilizator dark web, iar unul dintre cei implicați a fost prins în flagrant chiar în momentul în care ridica pachetul venit din vestul Europei.

În acesta se aflau 250 de comprimate de ecstasy, pe care băcăuanii le cumpăraseră cu criptomonede.

În acest caz sunt 2 suspecți, în timp ce în cazul altor doi există suspinciunea că ar fi vîndut pe piață în Bacău droguri de risc, de-a lunugl întregului an, unul dintre ei fiind prins în flagrant în timp ce transporta droguri.

În dosar s-au făcut și percheziții, în urma cărora s-au găsit droguri, plante de canabis, sume importante de bani, cântare și instrumente pentru porționarea drogurilor.

2 dintre băcăuanii vizați în dosarul de trafic de droguri de mare risc au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar ceilalți doi au primit arest la domiciliu.

Citește și: Proiect: Elevii și studenții să fie testați de droguri în școli, iar cei care refuză să ajungă la închisoare. Ce spun părinții și psihiatrii | AUDIO

articolul original.

Uraganul Ian face pagube în statul american Florida. Furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol | VIDEO

29 September 2022 at 06:32
image

Statul american Florida a fost atins de uragan Ian. Însoțită de rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră, furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol. Autoritățile statului american Florida sunt în stare de alertă sporită din cauza amenințătorului uragan Ian.

Uraganul este unul de categorie 4, pe o scară cu 5 trepte de intensitate care a produs deja inundații și pagube.

Catastrophic storm surge in Bonita Springs, Florida.#IAN #HurricaneIan #Florida #floridahurricane #Ian2022 #PineIsland #hurricaneian #stormsurge #Storm #Hurricane #Florida #Orlando #Ian pic.twitter.com/kBdfjsghv8

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) September 29, 2022

Milioane de persoane au primit ordin să fugă din calea uraganului, care ar putea provoca un dezastru de proporții, deoarece va mătura o zonă foarte locuită şi expusă la inundaţii.

Potrivit preşedintelui american Joe Biden, Ian „ar putea fi un uragan foarte violent, cu un impact devastator şi care să pună vieţi în pericol”.

Current situation at our hotel in Port Charlotte. Getting absolutely rocked by strongest winds yet! #Ian pic.twitter.com/M2SsHpkNPL

— Aaron Rigsby (@AaronRigsbyOSC) September 28, 2022

Liderul de la Casa Albă a aprobat deja un ajutor federal de urgenţă pentru 24 din cele 67 de comitate din Florida.

Potrivit Pentagonului, 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în Florida, iar alţi 1.800 se aflau aseară în drum către statul american.

I’ve been capturing video from this webcam in Fort Myers all day and I’ve put it into a Timelapse. Check out the storm surge rushing in! Crazy. #Ian #flwx pic.twitter.com/lj7a1wThga

— Brennan Prill (@WxBrenn) September 28, 2022

Până să ajungă în Florida, uraganul Ian a lăsat Cuba fără electricitate.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj Twitter

articolul original.
❌