ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

În ziua de 8 septembrie, comunitatea creștin-ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului Iisus Hristos

8 September 2022 at 06:50
Foto: huff.ro

Astăzi, în România, comunitatea creștin-ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine de toamnă numită și Maria Mică. Trebuie să fim foarte atenți la tot ce facem azi, altfel ghinionul și nefericirea se vor năpusti asupra noastră.

Sfânta Maria Mică. Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox joi, 8 septembrie. Este total interzis să faci asta

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, comunitatea creștin-ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Aceasta este cea mai mare sărbătoare creștină a toamnei și prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, început de la 1 septembrie.

Din punct de vedere religios, Sfânta Maria este chipul bunătății şi al harului divin al lui Dumnezeu şi născătoarea lui Iisus Hristos. Istoric, nașterea ei este datată între anii 19 și 22 î. Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care i-au făgăduit lui Dumnezeu că, daca vor avea un copil, îl vor închina Lui.

Tradiții și obiceiuri populare de Sfânta Maria Mică. Ce este interzis să faci de Nașterea Maicii Domnului?

În fiecare an, la data de 8 septembrie apare în Calendarul Ortodox cu cruce roșie, motiv pentru care această zi specială vine cu o serie de interdicții de care ar trebui să ținem cont, dacă nu vrem ca ghinionul și nefericirea să cadă asupra noastră.

Astăzi, este bine să mergem la sfânta biserică cu fructele toamnei, cum ar fi struguri, prune sau gutui, ca să le sfințim și să le dăruim persoanelor sărmane. De altfel, de Sfânta Maria Mică trebuie să țineți candela aprinsă.

Ziua de Sfănta Maria Mică este o zi ideală pentru rugăciune. Femeile care își doresc să devină mame se pot ruga astăzi Fecioarei Maria pentru a le ajuta să rămână însărcinate. De altfel, femeile gravide se pot ruga pentru sănătatea bebelușului lor. Se spune că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor și a femeilor însărcinate.

În această zi sfântă NU avem voie să spălăm, să coasem sau să facem alte treburi casnice. Potrivit tradiției populare, persoanele care muncesc în această zi atrag răul asupra casei lor.

Concret, astăzi nu aveți voie să aprindeți focul în casă. Dacă vă este frig, vă recomandăm să folosiți un radiator sau o pătură electrică.

În România, în această zi specială, își sărbătoresc onomastica persoanele care se numesc: Maria, Mari, Meri, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian și Marin. Dacă cunoști pe cineva cu acest prenume, atunci trimite-i o urare frumoasă.

articolul original.

Spitalul pentru Copii ,,Sfânta Maria” va avea o nouă Unitate de Primiri Urgențe

29 August 2022 at 13:49
image

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a semnat, astăzi, contractul de achiziție publică pentru execuția lucărilor de extindere și dotare a Unității de Urgență din cadrul Spitalului pentru Copii “Sfânta Maria’’. Câștigătorul licitației este S.C. Daroconstruct SRL, iar valoarea contractului se ridică la 25.277.000 lei fără TVA. Durata de execuție este de 17 luni.

‘’La finalul lucrărilor, Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul pentru Copii va funcționa practic într-o clădire nouă, cu demisol, parter și etaj, pe terasa căruia va fi amenajat și un heliport. Iar investițiile pe care le facem la Spitalul de Pediatrie nu se vor opri aici pentru că ne ocupăm și de extinderea spațiilor medicale, un proiect care va însemna un Ambulatoriu, un Centru de Recuperare Neuromotorie și o nouă clădire de 8 etaje ce va cuprinde inclusiv un bloc operator. Suntem pe ultima sută de metri și cu lucrările de reabilitare și modernizare la actualele corpuri de clădiri, iar toate acestea ne vor ajuta să facem din Spitalul pentru Copii ‘’Sfânta Maria’’ un centru de excelență pediatrică. Sănătatea copiilor este pentru Consiliul Județean o prioritate , a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Finanțarea pentru extinderea și dotarea Unității de Urgență din cadrul Spitalului pentru Copii ‘’Sfânta Maria’’ este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 8 – ‘’Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale’’, Prioritatea de investiții 8.1,Obiectivul specific 8.2 ‘’Îmbunătățirea Calității și a Eficienței Îngrijirii Spitalicești de Urgență’’ Operațiunea B – Unități de primiri urgențe.

Sursa: ZDI

articolul original.

Programul supermarketurilor pentru 15 august 2022, de Sfânta Maria

15 August 2022 at 07:14
By: Xenia
image

Programul supermarketurilor pentru 15 august 2022. Iată ce program vor avea supermarketurile în ziua de 15 august, atunci când creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Maria!

Ce program vor avea supermarketurile pe 15 august 2022, de Sfânta Maria?

Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.Peste trei milioane de români își serbează ziua onomastică în această zi. Ziua de 15 august este o zi liberă legal, iar programul magazinelor poate fi diferit, așa că este bine ca românii să cunoască informații în acest caz.

În fiecare an, data de 15 august este o zi liberă legal pentru toți românii. Astfel că, și anul acesta angajații vor avea parte de o mini-vacanță, deoarece sărbătoarea Sfintei Mării pică într-o zi de luni.

Pentru cei care au o zi liberă pe 15 august și vor să meargă la cumpărături, trebuie să știe că supermarketurile vor avea program normal. Însă, pot interveni unele modificări, iar programul ar putea fi mai scurt pentru unele supermarketuri.

Ce beneficii vor avea românii care vor munci în ziua de Sfânta Maria?

Anual, ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat. Astfel, majoritatea românilor vor beneficia de o minivacanță, cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului, potrivit Codului muncii. 

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în tradiția creștină, este una dintre cele mai importante sărbători din ultima lună de vară.

Conform Codului Muncii, angajatorii au obligația să ofere salariaților zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale, iar în cazul în care refuză să facă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10,000 de lei. 

Sursă: stirilekanald.ro

articolul original.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare

14 August 2022 at 22:18
By: M.Ex.

Creştinătatea închină ziua de 15 august sărbătorii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sîntămăria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine. Deşi este comemorarea sfârşitului vieţii pământeşti a Preacuratei Fecioare, nu este o sărbătoare tristă pentru creştini, deoarece semnifică de fapt începutul vieţii veşnice a Maicii Domnului, în ceruri, alături de Fiul ei iubit. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă, iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Gravidele se roagă pentru prunci sănătoşi În tradiţia populară, Măicuţa Domnului este socotită apărătoarea tuturor celor năpăstuiţi de soartă. În această zi, dar şi la Sfânta Maria de pe 8 septembrie, e bine ca femeile însărcinate să se roage la Maica Domnului să le ajute să nască uşor şi să aibă copii sănătoşi.

„Paştele din mijlocul verii“

Mulţi dintre credincioşi nu ştiu prea bine dacă ziua de Sfânta Marie este prilej de sărbătoare sau nu, încurcaţi de faptul că în ziua de 15 august Maica lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu ştiu dacă trebuie să se bucure sau nu în această zi. „Este prilej de mare bucurie şi sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut şi sub numele de «Paştele din mijlocul verii». Sunt multe zone în ţară în care cu prilejul acestei sărbători se cântă Prohodul, ca în Vinerea Mare. Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală“, a explicat părintele Constantin Stoica, reprezentant al Patriarhiei Române.

Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului

Deși este una dintre cele mai importante sărbători creștine, nu găsim informații despre ea în Sfânta Evanghelie. Adormirea Maicii Domnului se află doar în Tradiția Bisericii. Astfel se spune că, Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului. Când a venit momentul să părăsească această lume, Maica Domnului a fost înștiințată de îngerul Gavril: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.
Știind ce avea să urmeze, înainte de a-și da duhul, Sfânta Maria a cerut iertare de la toți. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt, moment în care s-au produs mai multe minuni. Potrivit creștinortodox.ro, ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, iar ologii și bolnavii s-au vindecat.

Se deschide sezonul de nunţi

• În tradiţia populară, Sântămăria Mare este ziua de celebrare a Zeiţei Mamă, ajunsă la vârsta senectuţii şi a morţii. Cu această ocazie se deschide sezonul de nunţi (16 august – 14 noiembrie), încep iarmaroacele şi târgurile de toamnă, iniţial întâlniri cultice, se fac praznice pentru pomenirea morţilor. Sântămăria Mare deschide, în Calendarul Popular, ciclul sărbătorilor de renovare a timpului, Anul Nou, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă, Sântămăria Mică, Cârstovul Viilor, Ziua Şarpelui. După această sărbătoare încep să coboare turmele de la munte, se angajează pândarii la vii şi se iau măsuri de protecţie magică a podgoriilor, bărbaţii îsi schimba pălăria cu căciula.

Tradiţii şi superstiţii

• Dacă înfloresc acum trandafirii, e semn de toamnă lungă
• De Sântămărie, fetele mari îşi fac „de dragoste“ cu o buruiană numită „năvalnic“. Purtată în sân, această buruiană are, se zice, puterea magică de a aduce peţitori, aceştia dând năvală din toate părţile
• În unele zone ale ţării, Sântămăria era considerată „sărbătoarea morţilor“ fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau serbaţi cei vii cu asemenea nume.
• Acum se adună ultimele plante de leac, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii
• Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor
• Între Sânte Mării se seamănă grâul
• La Sfânta Mărie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac
• În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care-i pocesc pe cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Mulţi cred că dacă vei aprinde focul în aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli
• Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
• Se spune, conform tradiţiei populare, că această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.
• Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit“ bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate
• De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi.
• De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

articolul original.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Ce este strict interzis să faci pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

14 August 2022 at 15:40
image

La 15 august, Biserica Ortodoxă praznuiește Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”, este celebrată de creştin-ortodocşi în fiecare an pe 15 august.

Pentru acest moment, credincioşii s-au pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune. În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate. Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului, aceasta fiind pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise.

Despre Maica Domnului, Sfânta Tradiție a Bisericii consemnează începând cu secolul al IV-lea, atât în Apus cât și în Răsărit, într-o serie de scrieri, date despre persoana și rolul Maicii Domnului în iconomia întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Între părinții și scriitorii din Răsărit care au consacrat Maicii Domnului numeroase tratate, studii și în special omilii și imne se află: Ioan Damaschin, Gherman, patriarhul Constantinopolului (715-730), patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Teodor Studitul.

Ridicarea la cer în slavă, pentru maternitatea sa divină

Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă, potrivit Agerpres.

După ce și-a luat rămas bun de la toți cei de față — notează Sfântul Ioan Damaschin — a urmat momentul în care Domnul Însuși S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaște o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, și-a dat duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morții, de unde și denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiția mai notează că mulțime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei și de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră.

Aici, tradiția cunoaște două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinților Apostolilor Petru și Pavel în momentul în care se pregăteau să-l pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfășurat.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Este păcat să faci aceste lucruri în ziua de Adormirea Maicii Domnului

Spălatul rufelor, chiar și cu mașina de spălat, este interzis la orice mare sărbătoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face excepție. Se spune că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de ghinioane toata viața.

Nu e bine să te scalzi, 15 august. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soartă.

Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria . Acest lucru este valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. În cazul bărbaților, daca se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

Obiceiuri şi tradiţii de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de 15 august este ultima în care mai poți culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărti harul sau divin.

Daca ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arata supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți. Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Daca vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciulița sau un obiect sfințit și vei fi în afarz oricarei primejdii.

Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

articolul original.

Este o greșeală sau nu să se spună „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august?

14 August 2022 at 09:22
image

Întrebarea: când spunem „La mulți ani” de Sf Maria apare în fiecare an în această perioadă și este una importantă, fiindcă peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de români au în buletin numele Marian, scrie HotNews.

Când se sărbătorește Sfânta Maria

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu „Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.

Două zile dintre aceste nouă sunt cele mai cunoscute, fiind situate la „hotarul” dintre finalul verii și începutul toamnei. Pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), iar pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântamăria Mică).

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Este considerată o „mutare” la cele netrecătoare. Se utilizează acest termen, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său.

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc. A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit.

Se spune sau nu „La mulți ani” de Sfânta Maria

Nu există un răspuns sigur la această întrebare. Sunt oameni care consideră că pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.

Sunt preoți care au ieșit public și au spus că „Adormirea Maicii Domnului” înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei, deci o mutare la viață, astfel că avem motive de bucurie și putem spune liniștiți „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie.

În lipsa cunoștințelor despre contextul religios, oamenii nu se vor supăra dacă li se va spune „La mulți ani” în această zi. O parte dintre credincioșii practicanți ar putea primi cu rezervă urarea, considerând-o nepotrivită, însă în cele mai multe cazuri nu ar trebui să fie nicio problemă.

articolul original.

Program special pentru autobuzele RATBV luni, de Sfânta Maria

13 August 2022 at 12:28
By: M.Ex.

Autobuzele și trolebuzele RATBV vor avea program special luni, 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. RATBV aduce la cunoştinţa clienţilor săi faptul că luni, 15 august 2022, zi liberă prin lege, circulaţia mijloacelor de transport în comun pe raza municipiului Braşov și în zona metropolitană Brașov se va efectua potrivit orarelor corespunzătoare unei zile de duminică, între orele 6.30 – 22.30.

articolul original.
  • There are no more articles
❌