ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Lipsa de mișcare duce la obezitate și boli grave. Doar 2% dintre români dintre români fac sport în mod regulat.

2 December 2022 at 17:35
Lipsa de mișcare duce la obezitate și boli grave. Doar 2% dintre români dintre români fac sport în mod regulat.

Românii sunt sedentarii Europei. Stăm foarte prost la mișcare fizică, doar 2% dintre români practicând un sport în mod regulat, iar 60% dintre cetățeni nu au făcut nici măcar o dată în viaţă sport.

Iar lipsa de mișcare vine la pachet cu o serie de probleme medicale grave: kilograme în plus, obezitate, chiar infarct.

Medicii atrag atenția că dacă nu facem sport putem suferi de afecțiuni grave, iar România este codașă la acest capitol.

"Lucrăm şi cu adulţii, cu oameni care vor să facă mişcare în aer liber. Încercăm să mărim comunitatea de caiacişti amatori şi profesionişti, ca să ducem o viaţă sănătoasă, plină de benefici", spune Marian Baban, fost vicecampion mondial la caiac-canoe, care acum încearcă să convingă cât mai mulţi oameni să facă mişcare.

Din păcate însă, sportul este un stil de viaţă pentru prea puţini români. Și asta se vede în numărul mare de bolnavi ai României, mulți dintre ei având probleme neurologice sau cardiace la vârsta de 30-40 de ani:

"Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc.

Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra pentru Antena 3 CNN.

77% din populaţia din rural are valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău), principalul factor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare. Mai mult de două persoane din trei (69%) aveau glicemii de prediabet şi diabet (valori peste normalul de 100). Glicemia cea mai mare a fost de 369.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a testat peste 1.200 de persoane în perioada mai - iulie, în cadrul unei caravane, în mai multe judeţe precum Iaşi, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Mureş şi Caraş Severin.

Rezultatele analizelor arată că mai mult de 75% dintre cei testaţi au colesterolul LDL („colesterolul rău”) crescut şi foarte mare şi mai mult de două persoane din trei au glicemii de pacienţi cu pre-diabet şi diabet.

Apoi, aproape jumătate (45.4%) sunt în diferite stadii de obezitate şi încă o treime (31.5%) sunt supraponderali.

Prevenţia se lasă aşteptată în mediul rural. Doar 12.6% dintre cei cu IMC >30 (indice de masă corporală), au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.

Doar 28% din cei cu hipercolesterolemie ştiau că au colesterolul mare (peste 200). Mai mult de două persoane din trei aveau glicemii de prediabet şi diabet. Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 40% aveau risc mediu şi mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan).

În plus, 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecţiuni ischemice, iar 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităţilor cardiace. Nu în ultimul rând, 25% din populaţia testată are deficit de fier.

Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la faţa locului, cât şi în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicaţiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

romanii nu fac sport

Philip Morris susține inovația

articolul original.

OMS: "Condiţii perfecte" pentru apariţia unei noi variante COVID-19. Pandemia nu s-a încheiat

2 December 2022 at 16:15
image

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat vineri că lacunele în ceea ce privește supravegherea, testarea, secvențierea și vaccinarea pentru COVID-19 continuă să creeze "condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare", transmite Reuters, potrivit Mediafax.

OMS: Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat

După ce a trecut apogeul pandemiei, țările din întreaga lume încep să slăbească frâiele în ce privește supravegherea, testarea și vaccinarea împotriva acestei boli care a făcut peste 6 milioane de victime până în prezent. Aproximativ 90% din populația mondială are un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției mondiale de sănătate.

"Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei conferințe de presă. Comentariile sale vin în contextul în care China înregistrează o revenire a numărului de infecții.

articolul original.

Siropurile de tuse cu folcodină vor fi interzise în UE. Pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

2 December 2022 at 16:05
image

"Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol", a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP. Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile cu folcodină, un opioid pentru suprimarea tusei, folosite încă din anii '50

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

Cu toate acestea, autoritățile sanitare franceze au indicat încă din luna septembrie că autorizația de introducere pe piață a acestor siropuri a fost retrasă, iar cele aflate deja în farmacii sau centre de sănătate vor fi retrase din circulație.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

articolul original.

3,5 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume, folosit pentru hemofilia B la bărbați

2 December 2022 at 06:25
image

Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat săptămâna trecută că a aprobat genoterapia Hemgenix (etranacogene dezaparvovec) pentru adulții cu hemofilie B, forma mai puțin comună a tulburării genetice care afectează în primul rând bărbații.

Tratamentul cu doză unică se administrează prin perfuzie IV și constă  dintr-un vector viral care poartă o genă pentru coagularea factorului IX.

„Terapia genetică bazată pe vectori virali adeno-asociați poate fi utilizată pentru tratamentul adulților cu hemofilie B (deficiență congenitală a factorului IX) care utilizează în prezent terapie de profilaxie cu factor IX sau au hemoragie actuală sau istorică care amenință viața sau au episoade de sângerare spontane grave repetate”, se arată într-un comunicat al Agenției.

În prezent, pacienții primesc frecvent transfuzii costisitoare cu proteine care ajută la coagularea sângelui și la prevenirea sângerării.

Producătorul de medicamente CSL Behring, cu sediul în Pennsylvania, SUA,  care deține licența de punere pe piață a anunțat prețul de 3,5 milioane de dolari la scurt timp după aprobarea FDA, spunând că medicamentul său va reduce în cele din urmă costurile de îngrijire a sănătății, deoarece pacienții ar avea mai puține incidente de sângerare și ar avea nevoie de mai puține tratamente de coagulare.

Potrivit unui studiu citat de Biblioteca Națională de Medicină, prețul face din Hemgenix cel mai scump medicament din lume, depășind cu ușurință terapia genică Zolgensma de la Novartis pentru atrofia musculară spinală (SMA), care costă aproximativ 2 milioane de dolari pe doză și este, de asemenea, un medicament cu doză unică.

La fel ca majoritatea medicamentelor din SUA, cea mai mare parte a costurilor noului tratament va fi plătită de asiguratori, nu de pacienți, inclusiv de planurile private și de programele guvernamentale, comentează anunțul presa americană

După zeci de ani de cercetare, terapiile genice au început să remodeleze tratamentul cancerelor și bolilor rare ereditare cu medicamente care pot modifica sau corecta mutațiile încorporate în codul genetic uman.

Hemgenix este primul tratament de acest fel aprobat în Statele Unite pentru hemofilie în timp ce și alți producători de medicamente lucrează la terapii genetice pentru cea mai comună formă a bolii, hemofilia A.

„Aprobarea de astăzi oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hemofilie B și reprezintă un progres important în dezvoltarea de terapii inovatoare”, a declarat dr. Peter Marks, de la FDA.

Agenția nu a precizat cât timp funcționează tratamentul, dar CSL Behring a menționat că pacienții ar trebui să beneficieze ani de zile în ceea ce privește reducerea sângerării și creșterea nivelului de coagulare.

Hemofilia se manifestă aproape întotdeauna la bărbați și este cauzată de mutații ale genei pentru o proteină necesară pentru coagularea sângelui.

Tăieturile sau vânătăile mici pot pune viața în pericol și mulți indivizi au nevoie de tratamente o dată sau de mai multe ori pe săptămână pentru a preveni sângerările grave.

Lăsată netratată, afecțiunea poate provoca sângerări care se infiltrează în articulații și organe interne, inclusiv în creier.

Hemgenix furnizează ficatului o genă funcțională pentru proteina de coagulare, acolo unde este produsă.

Hemofilia B afectează aproximativ 1 din 40.000 de persoane reprezentând aproape 15% din populație care prezintă această boală, potrivit FDA.

Agenția a declarat că a acordat aprobarea pe baza a două studii mici, inclusiv unul care a arătat că persoanele care iau medicamentul au niveluri crescute ale proteinei de coagulare, prezintă o nevoie redusă de tratament standard și o scădere cu 54% a problemelor de sângerare.

La începutul acestui an, autoritățile europene de reglementare au aprobat o genoterapie similară pentru hemofilia A. Tratamentul de la producătorul de medicamente BioMarin, este încă în curs de revizuire de către FDA, în Statele Unite.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Mini ochi” crescuți în laborator

29 November 2022 at 23:49
image

Cercetătorii au reușit să crească în laborator mini-ochii 3D, cunoscuți sub numele de organoizi, cultivați din celule stem generate din mostre de piele donate de pacienții de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (UCL GOS ICH), din Marea Britanie.
Într-un ochi sănătos, celulele bastonașe care detectează lumina se află în partea din spate a ochiului într-o regiune importantă responsabilă pentru procesarea imaginilor numită retină.

În cercetarea publicată recent în Stem Cell Reports, echipa a reușit să determine celulele bastonașe să se organizeze în structuri care imită organizarea lor în retină, producând un mini ochi.

Reușita reprezintă un progres important în avansarea cercetării, ținând cont de faptul că studiile anterioare care au folosit celule animale nu au reușit să replice același proces care duce la pierderea vederii cum este cel observat în sindromul Usher, cea mai frecventă cauză genetică a surdității și orbirii, care afectează aproximativ 3-10 din 100.000 de oameni din întreaga lume.

Copiii cu sindromul Usher de tip 1 se nasc adesea cu surditate, în timp ce vederea lor se deteriorează încet și duce la orbire până la vârsta adultă. Deși implanturile cohleare pot ajuta, în prezent nu există tratamente pentru retinita pigmentară, care provoacă pierderea vederii în sindromul Usher.

Recenta cercetare, deși în stadii incipiente, ajută la înțelegerea acestei afecțiuni și posibil a modului de proiectare a unui tratament viitor, și ar putea da speranță celor care urmează să își piardă vederea.

Acești mini-ochi dezvoltați în cadrul recentului studiu le permite oamenilor de știință să studieze celulele senzoriale de lumină din ochiul uman la un nivel individual și mai detaliat decât oricând până acum.

Mai precis, a fost pentru prima dată când cercetătorii, folosind secvențierea ARN cu o singură celulă, au reușit să vadă micile modificări moleculare din celulele bastonașe chiar înainte ca acestea să moară.

Folosind acești mini-ochi, echipa a descoperit că celulele Müller, responsabile de sprijinul metabolic și structural al retinei, sunt, de asemenea, implicate în sindromul Usher.

Oamenii de știință au descoperit că celulele de la persoanele cu sindrom Usher au gene activate în mod anormal pentru răspunsurile la stres și defalcarea proteinelor. Inversarea acestora ar putea fi cheia pentru a preveni modul în care boala progresează și se agravează.

Pe măsură ce mini-ochii sunt crescuți din celule donate de pacienți cu și fără defecte genetice care provoacă sindromul Usher, echipa poate compara celulele sănătoase și cele care vor duce la orbire.

Înțelegerea acestor diferențe ar putea oferi indicii importante asupra schimbărilor care au loc în ochi înainte ca vederea unui copil să înceapă să se deterioreze. Acest lucru ar putea oferi, de asemenea, indicii despre cele mai bune ținte pentru tratamentul precoce - esențial pentru a oferi cel mai bun rezultat.

„Este dificil să studiezi celulele nervoase minuscule inaccesibile din retina pacientului, deoarece sunt extrem de complicat conectate și delicat poziționate în partea din spate a ochiului. Folosind o mică biopsie de piele, avem acum tehnologia de a reprograma celulele în celule stem și apoi de a crea retină crescută în laborator cu același ADN și, prin urmare, aceleași condiții genetice, ca acești pacienți”, a declarat dr. Yeh Chwan Leong, cercetător asociat la UCL GOS ICH, primul autor al cercetării.

Cercetătorii speră că aceste modele îi pot ajuta să dezvolte tratamente care ar putea salva vederea copiilor și tinerilor cu sindrom Usher.

articolul original.

Un medicament experimental pare să încetinească progresia bolii Alzheimer, dar ridică probleme de siguranţă

30 November 2022 at 06:45
image

Primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer – Lecanemab - a fost declarat un succes istoric şi important, transmite BBC.

Studiul clinic pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer - cea mai frecventă formă de demenţă.  Cu toate acestea, medicamentul, Lecanemab, are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor este dezbătut. În plus, medicamentul acţionează în stadiile incipiente ale bolii. 

Lecanemab atacă grăsimea lipicioasă - numită beta-amiloid - care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.  Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare şi dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător. 

Alzheimer's Research UK a declarat că rezultatele au fost "importante".  Unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat "istoric" şi că este optimist: "Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer".

Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt "un lucru important, deoarece avem o rată de eşec de 100% de mult timp". 

În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a le ajuta să îşi gestioneze simptomele, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii. 

Lecanemab este un anticorp - precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile - care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier. 

Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer. 

La acest studiu pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de Lecanemab la fiecare două săptămâni. 

Rezultatele, prezentate în cadrul conferinţei Clinical Trials on Alzheimer's Disease din San Francisco şi publicate în New England Journal of Medicine, nu reprezintă un leac miraculos. Boala a continuat să le răpească oamenilor puterea creierului, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament. 

Datele sunt deja evaluate de autorităţile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă Lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă. Cei care l-au dezvoltat - companiile farmaceutice Eisai şi Biogen - intenţionează să înceapă procesul de aprobare în alte ţări anul viitor. 

articolul original.

Ce declarații a făcut Liviu Vârciu despre zvonurile că ar fi bolnav: „Să mă ajute Dumnezeu”

29 November 2022 at 21:50
By: R.M.

Liviu Vârciu a făcut lumină în ceea ce privește starea lui de sănătate, după ce s-a vehiculat că are probleme mari de sănătate. Ce declarații a făcut prezentatorul TV.

Liviu Vârciu știe să facă haz de necaz din orice. Are umorul în sânge și publicul îl apreciază pentru carisma și buna dispoziție cu care se prezintă de fiecare dată, indiferent de context.

În ultima vreme, Liviu Vârciu a fost ținta unor răutăți și s-a zvonit despre el că este bolnav și că are nevoie de ajutor, motiv pentru care a ales să iasă public și să declare cum stă situația de fapt.

Liviu Vârciu, declarații despre starea lui de sănătate

Se pare că cineva a vrut doar să glumească pe seama prezentatorului și să facă un cont fals de Tik Tok, în care pretinde că Liviu Vârciu e grav bolnav.

„Băi, fraților, e unu pe TikTok. Eu nu am TikTok…M-a pus cu «să mă ajute Dumnezeu, că-s bolnav, că am mască». M-au sunat o grămadă de prieteni. Băi, sunteți nebuni la cap? Puneți cu mine ce vreți voi, dar nu puneți tâmpenii. Poate ăsta e (n.r: arătând către Andrei Ștefănescu, alături de care se afla în mașină), că i-a căzut părul, dar nu mie. Deci sunt bine, sănătos, mulțumesc de grijă. Dar ai mei cu siguranță știu, cei care mă urmăresc știu că sunt bine. La cap n-am fost niciodată, dar în rest sunt bine”, a declarat Liviu Vârciu pe rețelele de socializare.

Liviu Vârciu / (sursă foto: Facebook)

Ce se întâmplă cu noul film pe care l-a anunțat

După ce a dat lovitura cu filmul intitulat „Zăpadă, ceai și dragoste”, Liviu Vârciu a anunțat că mai are în lucru încă un film. Doar că, între timp, lucrurile au rămas neașezate, asta pentru că încă nu are bugetul necesar și nici timp destul pentru a se ocupa și de acest film.

„Nu am mai făcut nimic cu filmul. Pur și simplu nu am avut timp, întrucât am avut filmări pentru emisiune. Așa că l-am amânat pentru luna ianuarie. Încă nu am bugetul necesar. Am mai făcut rost de ceva bani, dar tot ne-ar mai trebui vreo 200.000 de euro”, a declarat Liviu Vârciu, pentru PlayTech.

articolul original.

Cum ne ajută ceaiul negru să fim mai sănătoși?

29 November 2022 at 11:00
image

O ceașcă de ceai pe zi te poate ajuta să te bucuri de o stare de sănătate mai bună mai târziu, în viață, însă, dacă nu ești un băutor de ceai, există alte lucruri pe care le poți adăuga în alimentația ta pentru a te simți bine.

Cheia este reprezentată de flavonoide, care sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în multe alimente și băuturi comune, cum ar fi ceaiul negru și verde, merele, nucile, citricele, fructele de pădure și multe altele.

Acestea au fost mult timp cunoscute pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Cu toate acestea, un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) din Australia arată că flavonoidele ar putea fi chiar mai bune pentru noi decât se credea până acum, potrivit Science Daily.

Ce alimente conțin cantități ridicate de flavonoide?

Ben Parmenter, cercetător al Institutului de Cercetare pentru Nutriție și Inovare în Sănătate din cadrul ECU și coordonator al studiului, a declarat că, deși există multe , unele au cantități deosebit de mari.

„În majoritatea populațiilor, un mic grup de alimente și băuturi – cu un conținut unic de flavonoide – contribuie la cea mai mare parte a aportului total de flavonoide din alimentație. Principalii factori care contribuie la acest aport sunt, de obicei, ceaiul negru sau verde, afinele, căpșunile, portocalele, vinul roșu, merele, stafidele și ciocolata neagră”, a spus Parmenter.

Calcifierea aortei abdominale (CAA) – cea mai mare arteră care furnizează sânge oxigenat de la inimă către organele abdominale și membrele inferioare – este un factor de predicție al riscului cardiovascular, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Nu doar ceaiul negru este recomandat

Deși ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide în cadrul studiului – probabil din cauza vârstelor înaintate ale participanților, cercetătorul Ben Parmenter a spus că oamenii pot beneficia de flavonoide și fără a pune ceainicul pe foc.

„Dintre femeile [din studiu] care, un aport total mai mare de flavonoide din afara ceaiului pare, de asemenea, să protejeze împotriva calcifierii extinse a arterelor. CAA este un predictor major al evenimentelor de boală vasculară, iar acest studiu arată că aportul de flavonoide, care ar putea proteja împotriva CAA, este ușor de realizat în dieta majorității oamenilor”, a mai spus Parmenter.

articolul original.

Electronicele asemănătoare pielii ar putea ajuta la monitorizarea continuă a sănătății

29 November 2022 at 10:00
image

Electronicele asemănătoare pielii, purtabile, asociate cu inteligența artificială, ar putea transforma screeningul pentru probleme de sănătate.

, flexibile și portabile, își fac loc în utilizarea de zi cu zi, iar potențialul lor maxim încă nu a fost atins.

În curând, această tehnologie ar putea fi folosită pentru senzori medicali de precizie atașați pe piele, meniți să efectueze monitorizarea și diagnosticarea sănătății. Ar fi ca și cum ai avea la dispoziție un centru medical de înaltă tehnologie la purtător.

Electronicele asemănătoare pielii care îți spun cât de sănătos ești

Un astfel de dispozitiv asemănător pielii este dezvoltat într-un proiect realizat de Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) și de Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) de la Universitatea din Chicago.

Proiectul este condus de Sihong Wang, profesor asistent la UChicago PME, care face parte și din divizia de Nanoștiință și Tehnologie a Argonne.

Purtate în mod obișnuit, dispozitivele electronice portabile viitoare ar putea detecta posibile probleme de sănătate emergente (cum ar fi bolile de inimă, multiplă) chiar înainte de apariția simptomelor evidente.

Dispozitivul ar putea face, de asemenea, o analiză personalizată a datelor de sănătate urmărite, minimizând în același timp nevoia de transmitere fără fir.

„Diagnosticul pentru aceleași măsurători de sănătate ar putea diferi în funcție de vârsta persoanei, istoricul medical și alți factori. Un astfel de diagnostic, cu informații privind sănătatea care sunt colectate în mod continuu pe o perioadă extinsă, necesită foarte mult date”, a spus Wang, potrivit Tech Xplore.

Ce bariere au stat în calea realizării dispozitivului?

Un astfel de dispozitiv ar trebui să colecteze și să proceseze o cantitate mare de date, cu mult peste ceea ce pot face chiar și cele mai bune ceasuri inteligente în prezent și ar trebui să facă această analiză a datelor cu un într-un spațiu foarte mic.

Pentru a răspunde acestei nevoi, echipa a apelat la calculul neuromorfic. Această tehnologie AI imită funcționarea creierului, antrenându-se pe seturi de date din trecut și învățând din experiență. Avantajele sale includ compatibilitatea cu materialul extensibil, consumul de energie mai mic și viteza mai mare față de alte tipuri de AI.

Cealaltă provocare majoră cu care s-a confruntat echipa a fost integrarea electronicelor într-un material extensibil asemănător pielii. Materialul cheie în orice dispozitiv electronic este un semiconductor. În electronicele rigide actuale utilizate în telefoane mobile și computere, acesta este în mod normal un cip de siliciu solid. Electronica extensibilă necesită ca semiconductorul să fie un material foarte flexibil, care să fie capabil să conducă electricitatea.

„Cipul” neuromorf asemănător cu pielea realizat acum constă dintr-o peliculă subțire dintr-un semiconductor din plastic combinat cu electrozi extensibili din nanofire de aur. Chiar și atunci când a fost întins la de două ori dimensiunea sa normală, dispozitivul a funcționat conform planului, fără a se forma fisuri.

Electronicele asemănătoare pielii au o eficiență de peste 95%

Ca test, echipa a construit un dispozitiv AI și l-a instruit pentru a distinge semnalele sănătoase ale electrocardiogramei (ECG) de patru semnale diferite care indică probleme de sănătate. După antrenament, dispozitivul a avut peste 95% eficiență în identificarea corectă a semnalelor ECG.

Semiconductorul din plastic a fost supus, de asemenea, analizei pe linia de fascicul 8-ID-E la Advanced Photon Source (APS), de la DOE Office of Science a Argonne. Expunerea la un fascicul intens de raze X a dezvăluit modul în care moleculele care alcătuiesc electronicele asemănătoare pielii se reorganizează la dublarea lungimii. Aceste rezultate au furnizat informații la nivel molecular pentru a înțelege mai bine proprietățile materialului.

Un mod mai ușor de a-ți monitoriza sănătatea

„Așteptăm cu nerăbdare să studiem materialul dispozitivului în condițiile sale obișnuite de funcționare, interacționând cu particulele încărcate și schimbând potențialul electric din mediul său. În loc de un instantaneu, vom avea mai mult un film al răspunsului structural al materialului la nivel molecular”, a spus Joe Strzalka, fizician la Laboratorul Argonne.

„Deși încă necesită o dezvoltare ulterioară pe mai multe fronturi, dispozitivul nostru ar putea într-o zi să ajute pe toată lumea să își poată verifica starea de sănătate într-un mod mult mai eficient și mai frecvent”, a adăugat Wang.

Această cercetare a fost publicată în Matter.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

OMS a anunțat noul nume pentru „variola maimuței”

28 November 2022 at 08:46

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat noul termen pe care îl va folosi pentru variola maimuței („monkeypox) este, începând de luni, „mpox”, îndemnându-i și pe alții să urmeze exemplul, pentru a evita acuzațiile că actuala denumire a bolii ar fi rasistă.

Deși boala cauzată de virusul variolei maimuței este cunoscut de mulți ani, anul acesta, când s-au înregistrat pentru prima dată cazuri în afara ţărilor africane, unde boala este endemică, peste 30 de oameni de ştiinţă au invocat „necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă. La scurt timp după ce, în luna iunie, a anunțat că vrea să schimbe numele bolii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lasat o consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuței.

Una dintre cele mai populare propuneri primită în timpul consultărilor a fost „mpox” sau „Mpox”, denumire sugerată de către organizația RÉZO, care militează pentru respectarea drepturilor bărbaților homosexuali și bisexuali.

S-a ajuns, astfel, ca în fnal să se admită variante „mpox”, pe care OMS a anunțat că o va folosi începând de luni, 28 noiembrie 2022. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an până când «monkeypox» este eliminat treptat”, a anunțat OMS, printr-un comunicat remis presei.

Descoperită pentru prima dată în 1958 și numită „variola maimuței după primul animal care a prezentat simptomele specifice, boala s-a răspândit, până anul acesta, în principal în vestul și centrul Africii.

În 2022 au fost însă depistate peste 80.000 de cazuri confirmate în peste 110 țări, ceea ce a determinat OMS ca în luna iunie să declare variola maimuței „urgență globală de sănătate publică”, cel mai înalt nivel de alertă. OMS estimează că, la nivel global, boala a ucis 55 de persoane.

În ultima perioadă a scăzut consistent numărul persoanelor nou infectate, în raport cu maximul înregistrat în luna august, dar OMS a avertizat la începutul lunii noiembrie că boala constituie în continuare o urgență globală de sănătate publică. Totodată, reprezentanții organizației internaționale au atenționat că există un val de atacuri înregistrate împotriva maimuțelor din cauza răspândirii bolii, subliniind că primatele nu au nicio legătură cu această situație. „Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

În România, primul caz de variola maimuței a fost depistat pe 13 iunie, iar potrivit ultimei informări, transmisă la jumătatea lunii noiembrie, în țara noastră au fost diagnosticate până acum 45 de cazuri de variola maimutei, iar 15 persoane care au intrat în contact cu persoanele infectate, au fost vaccinate împotriva acestui virus.


articolul original.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut sub 8%

28 November 2022 at 05:58
image

Ultima săptămână de noiembrie a fost una agitată pentru raportul leu/euro însă indicii ROBOR au continuat să se apropie de dobânda pentru facilitatea de depozit (rata Lombard) practicată de BNR, care se situează la 7,75%.

Euro a început săptămâna precedentă cu un vârf de 4,9417 lei și a încheiat-o la 4,9250 lei, pe fondul creșterii ofertei comerciale de valută și a unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, manifestat în regiune.

Vineri dimineață, în piețele asiatice, cotația euro a atins un minim de 4,905 lei, iar tranzacțiile locale s-au realizat între 4,916 și 4,93 lei, cu închiderea la 4,921 lei.

Moneda națională și BNR se vor afla sub presiune și în următoarele luni, în condițiile menținerii inflației la valori din două cifre, evoluție provocată de creșterea prețurilor la energie și războiul din Ucraina. Astfel, managerii care au participat la ancheta conjuncturală din luna noiembrie, realizată de INS, estimează creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Chiar dacă s-a intrat într-o nouă perioadă de formare a rezervelor minime obligatorii, iar cererea comercială a crescut din partea companiilor, cu scopul achitării taxelor și impozitelor la buget, indicii ROBOR au scăzut aproape zilnic, în ultima săptămână.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut vinerea trecută de la 7,88 la 7,85%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,08 la 8,04%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,28 la 8,27%.

Euro a crescut joi până la 1,0449 dolari, de la 1,0226 dolari, la începutul săptămânii trecute. Aprecierea a venit în condițiile în care piețele de peste Ocean au fost închise, americanii sărbătorind Ziua Recunoștinței, dar și a anunțului conform căruia indicele IFO, care măsoară climatul de afaceri din sfera companiilor din Germania, a crescut luna aceasta la 86,3 puncte.

Vineri, cotațiile dolar/euro au fluctuat în culoarul 1,0355 – 1,0430 dolari/1 euro, cu închiderea la 1,0402 dolari. Investitorii așteaptă pentru publicarea, în această săptămână, a numărului de noi locuri de muncă create în SUA, indicator major luat în calcul de Rezerva Federală, alături de inflație, atunci când își stabilește politica monetară, cât și de discursul de miercuri al președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața comisiilor Congresului american, care ar putea clarifica ritmul și mărimea creșterilor dobânzii de politică monetară.

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8287 la 4,7278 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat de la 0,978 la 0,986 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să coboare de la 5,0346 la 5,0126 lei.

Cursul lirei sterline a crescut de la 5,6838 la 5,0256 lei, cel de la sfârșitul săptămânii fiind stabilit la 5,7274 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut vineri la 266,4903 lei, minimul săptămânii trecute, în timp ce valoarea unciei a fluctuat între 1.747 și 1.758 dolari.

Bitcoin a coborât la începutul săptămânii până la 15.500 dolari, efect al neîncrederii manifestate față de criptomonede, după care a avut o evoluție liniară, în culoarul 16.350 – 16.700 dolari.

După ce a scăzut la circa 1.070 dolari, ether s-a mișcat între 1.170 și 1.230 dolari.

articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

Tusea la copii şi adulţi. Când să te prezinţi la medic

28 November 2022 at 22:25

Afecțiunile respiratorii sunt în plină ascensiune în această perioadă, afectând atât copii, cât și adulți. Specialiștii au avertizat că în acest sezon numărul cazurilor este foarte crescut, iar persistența simptomelor le dă bătăi de cap pacienților, care se confruntă adesea cu o tuse de durată. Când e cazul să intervenim cu antibiotic și cum tratăm tusea sugarilor, în condițiile în care produsele antitusive nu sunt, în general, recomandate la vârste foarte mici?

„În ultima perioadă foarte mulți dintre pacienții noștri se prezintă cu acuze respiratorii, tusea fiind principala sursă de disconfort. Cu toate acestea, etiologia (viral versus bacterian) diferă. Iar în privința preocupării majore a mamelor – e sau nu de antibiotic? –, boala, azi mai mult ca în alte sezoane, poate fi înșelătoare”, precizează medicul pediatru Diana Belu, de la Centrul Medical Speranța.

„De aceea, pentru a evita folosirea excesivă a antibioticelor, în această perioadă recomandăm reevaluarea periodică și supravegherea evoluției. Aceasta ne ajută să nu amânăm, dar nici să nu administrăm excesiv antibioticele”, adaugă dr. Bianca Vlădulescu, pediatru în cadrul aceleiași clinici.

Dr. Bianca Vladulescu, medic pediatru

Revenirea la control este esenţială

Medicii semnalează și că produsele pentru combaterea tusei nu trebuie administrate cu ușurință la copiii sub 2 ani. Deși pot fi folosite în situații concrete, specialiștii le recomandă mămicilor de sugari să caute avizul medical în detrimentul sfaturilor celor din jur.

Revenirea la controalele programate este esențială, mai transmit pediatrii: „Credem că atunci când o mămică face echipă cu noi, satisfacția crește de ambele părți și cel mai mult de câștigat are copilul. Urmărind îndeaproape evoluția bolii, ne adaptăm recomandările atât pentru micuțul în cauză, cât și pentru cei care îi vor urma. Pentru că de la un sezon la altul nu doar boala se poate schimba, ci și recomandările medicale”.

Mergeţi la medic dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni

Și în cazul adulților, problemele de tract respirator sunt foarte frecvente și, uneori, dificil de gestionat. Medicul pneumolog Aurel Buzatu le transmite pacienților să nu neglijeze vizita la specialist atunci când tusea persistă mai mult de trei săptămâni.

Dr. Aurel Buzatu

“Este nevoie de investigaţii, pentru că natura patologiei poate fi foarte diferită şi pot fi şi patologii grave. Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, iar dacă tratamentul prescris nu dă rezultate, el trebuie îndrumat către pneumolog”, spune dr. Buzatu, specialist al clinicii Speranţa.

“Specialistul îşi dă seama dacă este vorba despre o afecţiune virală sau bacteriană, poate cere anumite analize, antibiogramă, radiografie, acolo unde este cazul. Trebuie acţionat sistematic, ţintit, iar autoadministrarea tratamentelor este un lucru complet nerecomandat. Pacienţii au tendinţa să recurgă la anumite tratamente recomandate de persoane apropiate, însă ce funcţionează la un pacient nu funcţionează automat şi la altul. Simptomele pot fi similare, dar patologiile diferite!”, adaugă medicul pneumolog.

Pentru programări la Centrul Medical Speranţa puteţi apela numărul  0771 493 887. Clinica oferă consultaţii decontate de CAS la cabinetele de pediatrie şi pneumologie, în baza biletului de trimitere.

articolul original.

Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"

28 November 2022 at 19:20
image

Valentina este asistentă medicală la Spitalul Marie Curie și lucrează aici de doi ani. Ultima perioadă a fost un coşmar. Unei colege la fel de epuizate i s-a făcut rău. 

Valentina Păsăroiu, asistentă: Voi veni şi voi fi şi pe 1 de noapte. Singura variantă a fost să-mi duc copilul la mama şi să mă prezint la serviciu.

Multe asistente nici nu mai ştiu când e zi şi când e noapte. Muncesc non-stop. 

Bianca Tănase, SANITAS: Colegii nu își pot lua concediile, timpul de repaus săptămânal nu este respectat. Ceea ce duce la o suprasolicitare care afectează actul medical. 

În multe secții, în care sunt internați chiar și 30 de copii, sunt de multe ori doar două asistente și o infirmieră pe tura de noapte. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, numai în ultima lună, pe o singură secţie, patru asistente medicale şi-au dat demisia. Cel puţin până acum, niciuna nu a fost înlocuită. 

Lipsa personalului medical din spitale se răsfrânge asupra pacienţilor

Cristina e internată de 10 zile cu băiatul de 5 ani care a făcut în același timp viroză și enterocolită. De multe ori, pleacă de lângă copil în căutarea unei asistente.

Cristina, mamă: Întârzie foarte mult, uneori se blochează perfuzia. A durat două ore.

La Insitutul Marius Nasta, asistentele şi infirmierele demisionează pe capete. În ultimele luni, sunt peste 20 de demisii. 

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: În laboratorul de imagistică nu mai avem îngrijitoare. De multe ori asistență trebuie să facă şi treaba infirmierei. Am trimis un memoriu către Guvern pentru deblocarea a 100 de posturi.

Gabriel Nistor, medic  Matei Balș: Epuizare, burnout, un volum imens de prezentări.

Angajările în sistemul public au fost sistate până la sfârșitul anului. Deblocarea se poate face doar punctual, cu dispoziție de la Guvern. 

articolul original.

Anunț important de la OMS despre variola maimuței

28 November 2022 at 14:15
Anunț important de la OMS despre variola maimuței

OMS anunță că variola maimuței se va numi "mpox", după ce a primit plângeri că termenul actual este rasist, scrie Reuters.

"Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul variola maimuţei va fi eliminat treptat", transmite  OMS, care precizează că acest termen se va alfa în continuare în clasificarea afecțiunilor. 
"Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat 'mpox' poate fi folosit în multe limbi. Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global", aprecizează organizația.

image

Totodată, OMS spune că vor fi lansate consultări cu autoritățile competente și lumea științifică dacă noul termen va aduce probleme. 

Termenul "Mpox" va înlocui astfel complet "variola maimuţei" după un an.

În ultimele luni, OMS a lansat o consultare publică pentru un nou termen al variolei maimuței iar printre cele mai răspândite propuneri a fost "mpox" sau "Mpox", lansată și de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor REZO.

image

Variola maimuţei a fost descoperită în 1958 la animalul care poartă numele afecțiunii. S-a răspândit mai ales în statele vest și central africane. Însă boala a ajuns acum în 110 țări, cu 80.000 de cazuri înregistrate și 55 de decese. 

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Cum afectează mucegaiul sănătatea oamenilor?

28 November 2022 at 11:00
image

Mucegaiul apare adesea în interiorul locuințelor, în special în toalete sau subsoluri, iar prezența sa poate fi extrem de periculoasă. Condițiile precare de trai au arătat că expunerea la mucegai ar putea afecta sănătatea unui om și poate provoca moarte, după ce, în noiembrie 2022, un copil de doi ani din Marea Britanie a murit, ca urmare a expunerii la mucegai, potrivit medicului legist Joanne Kearsley.

Ideea că mucegaiul este dăunător sănătății umane nu este o chestiune nouă, însă, se pare că acesta ar putea deveni mai periculos în anii ce urmează, un rezultat al schimbărilor climatice și al instabilității crescute de pe piețele energetice mondiale, potrivit IFL Science.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile ridicate și pătrunderea apei în locuințe sunt deja factori în creștere, din cauza crizei climatice. Aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Ce este mucegaiul?

o structură pe care o pot dezvolta unele ciuperci și care iau adesea un aspect întunecat asemănător unui puf, cu un miros de înțepător.

Mucegaiul se dezvoltă în locurile în care există multă umiditate, cum ar fi acoperișurile care au scurgeri, ferestrele, țevile de apă, zonele inundate și încăperile umede, cum ar fi toaletele. Dacă peretele unei camere prezintă mai multe pete întunecate, sunt șanse mari să fie vorba de mucegai.

Cum apare și cum se împrăștie mucegaiul?

Apariția mucegaiului este pusă de specialiști pe seama sporilor pe care locurile umede îi emit. Pentru a se reproduce și dispersa, mucegaiul „pompează” sporii microscopici în spațiul din jur.

Pentru majoritatea oamenilor, expunerea la acești spori poate duce la simptome precum nas înfundat, respirație șuierătoare și mâncărimi ale ochilor. În același timp, efectele expunerii la mucegai poate deveni mai serioasă pentru oamenii cu astm, afecțiuni respiratorii, sisteme imunitare slabe sau alergii specifice.

Unele dintre efectele asupra sănătății provin din reacțiile inflamatorii la sporii de mucegai, pe care organismul îi recunoaște ca fiind corpuri străine. Unele mucegaiuri produc, de asemenea, micotoxine, care pot fi dăunătoare sau letale pentru oameni atunci când expunerea este suficient de mare.

Unele tipuri comune de mucegai de interior includ Cladosporium, Aspergillus și Penicillium (aceeași substanță din care provine penicilina). Există adesea o mare îngrijorare în jurul – Stachybotrys chartarum – din cauza puternicelor micotoxine pe care le poate produce. Cu toate acestea, culoarea nu este un indiciu solid al cât de periculos poate fi un mucegai și nu există un test disponibil pe scară largă pentru a dovedi dacă S. chartarum este prezent într-o casă.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile blânde și pătrunderea apei în case sunt deja în creștere din cauza crizei climatice, iar aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Cum să scapi de mucegai?

Există câteva lucruri pe care le poți face ca să reduci riscul expunerii la mucegai, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru început, încearcă să abordezi problema umidității, care stă la baza apariției mucegaiului. De asemenea, poți arunca obiectele mucegăite din zonele de locuit, inclusiv covoare, gresie etc.

Dacă este posibil, încearcă să menții spațiul cât mai uscat și bine ventilat.

Un caz istoric: decesul a cărui cauzalitate este pusă pe seama expunerii la mucegai

În noiembrie 2022, un caz foarte mediatizat a concluzionat că Awaab Ishak, în vârstă de doi ani, a murit ca urmare a expunerii la mucegai în apartamentul familiei sale din Rochdale, Marea Britanie. Povestea tragică a ridicat tot felul de probleme sociale – de la sărăcie la rasism instituțional – dar a evidențiat, de asemenea, impactul subapreciat al efectelor asupra

În urma acestui caz istoric, au existat apeluri serioase pentru creșterea gradului de conștientizare a expunerii la mucegai, despre care mulți anticipează că va deveni o povară tot mai mare în următoarele decenii.

„Moartea tragică a lui Awaab va fi, și ar trebui să fie, un moment definitoriu pentru sectorul locuințelor în ceea ce privește creșterea cunoștințelor, creșterea gradului de conștientizare și o înțelegere mai profundă în legătură cu problema umezelii și a mucegaiului”, a declarat medicul legist principal Joanne Kearsley în cadrul anchetei privind moartea lui Ishak.

articolul original.

Pentru cine este potrivita micropigmentarea sprancenelor si de ce?

28 November 2022 at 08:38

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/fvInY-Gh7sc

Femeile gasesc intotdeauna motive pentru care sa nu fie multumite de felul in care arata, dar fata este cea de a carei ingrijire trebuie sa se preocupe in mod special. Pe langa o ingrijire corecta si delicata a tenului, este necesar sa se realizeze o armonie a trasaturilor, pentru a scoate in evidenta toate avantajele lor.

Elementele care influenteaza foarte mult fizionomia fetei sunt chiar sprancenele. De aceea este important sa fie mereu pensate si cu o forma care sa le avantajeze pe femei. Numai ca natura nu este darnica intotdeauna cu oamenii, astfel ca multe reprezentante ale sexului frumos se confrunta cu sprancene foarte rare sau deschise la culoare, care necesita o ingrijire zilnica pentru a arata bine, ceea ce poate deveni o corvoada. Exista insa o solutie si anume procedura de micropigmentare sprancene.

Ce este micropigmentarea sprancenelor si cui se adreseaza?

Micropigmentarea este un tip de machiaj semipermanent, care poate fi realizat atat la nivelul sprancenelor, cat si la nivelul ochilor sau buzelor, pentru a le oferi un contur special sau o culoare mai aprinsa. Tehnicile de realizare ale acestor tipuri de machiaje sunt diferite, in functie de zona asupra careia se intervine sau chiar in functie de rezultatul dorit.

In ceea ce priveste micropigmentarea sprancenelor, aceasta poate avea diferite efecte, de la unul natural si discret, la un efect de sprancene mereu machiate si conturate. Tocmai de aceea aproape oricine isi doreste o evidentiere a sprancenelor, fara a fi nevoie de machiarea acestora zilnica, pot apela la aceasta procedura de infrumusetare.

Desi cele care apeleaza la micropigmentarea sprancenelor sunt adesea cele care au sprancene foarte rare sau subtiri, care isi doresc un aspect natural si mai vizibil al acestora, in realitate chiar si cele care au sprancenele cu un aspect natural bun viseaza la o micropigmentare pentru o mai buna conturare a sprancenelor

Prin urmare, oricine isi doreste sa aiba sprancene frumoase si ingrijite, care sa echilibreze corect trasaturile fetei, pot solicita serviciile de micropigmentare sprancene, care sunt disponibile in saloanele de infrumusetare. Intotdeauna, prima sedinta de micropigmentare trebuie sa fie urmata si de o sedinta de retus.

articolul original.

Reducere de 5% la serviciile de radiografie pentru pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate!

28 November 2022 at 08:00
image

Pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate beneficiază de 5% reducere la efectuarea oricărui tip de radiografie, în cadrul Centrului de Imagistică deschis pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B.

Radiografiile sunt investigații rapide, nedureroase și ajută la diagnosticarea exactă a afecțiunii de care suferă pacientul. Aparatura disponibilă în cadrul Centrului de imagistică Phoenix Medicover este una performantă, de ultimă generație, tocmai de aceea și lista de servicii medicale Radiologie este cât se poate de diversificată.

Radiografii de oase, la Centrul Medical Phoenix

În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover – Centrul de Imagistică de pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B, pot fi efectuate, printre altele, radiografii de: mână și picior, genunchi, femur, gambă, articulație, bazin, calcaneu.
Scopul unei radiografii efectuate asupra oaselor este de a depista multiple afecțiuni, care țin în principal de ortopedie, dar nu numai.
Programează-te acum pentru efectuarea unei radiografii, la Centrul de Imagistică Phoenix Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0217 967 399.

Radiografii de torace cu discount, la Centrul Medical Phoenix

O radiografie de torace poate oferi imagini detaliate asupra inimii, plămânului, precum și a zonelor învecinate, implicit asupra vaselor de sânge. Cu ajutorul acestei radiografii, pot fi diagnosticate afecțiuni precum: cancer mamar, inimă mărită și prezența unor vase de sânge blocate, precum și afecțiuni pneumologice.

Radiografiile de abdomen, recomandate pentru problemele tractului digestiv și urinar

În cadrul Centrului de Imagistică Phoenix Medicover pot fi efectuate inclusiv radiografii de abdomen, care pot ajuta la diagnosticarea unor probleme ale tractului digestiv, precum și la vizualizarea unor posibile obiecte înghițite de un copil. În unele cazuri, în funcție de patologie, aceste radiografii se efectuează cu ajutorul unei substanțe de contrast.
Din echipa Phoenix Medicover D. Gerota fac parte cinci medici radiologi, iar pacienții au posibilitatea de a solicita și a doua opinie printr-o colaborare directă a clinicii cu medici recunoscuți din Bucureşti.

Investigații RMN si Dexa cu preț redus, la Centrele Phoenix Medicover

Și investigațiile RMN au preț redus pentru pacienții care au card de fidelitate. Aceștia plătesc cu 5% mai puțin pentru efectuarea oricărui tip de investigație RMN. De asemenea, pacientii Dexa beneficiază de reducere de 20% la investigatii.

Testare gratuită Babeș Papanicolau, la Centrul Medical Phoenix

Recent, Centrul Medical Phoenix Medicover s-a alăturat programului național pentru prevenirea cancerului de col, iar pacientele Phoenix Medicover care au între 25 și 64 de ani impliniti, care nu sunt în monitorizare cu histerectomie totală sau cancer de col uterin și nu au recoltat în ultimii 5 ani în cadrul programului, pot beneficia de consultație ginecologică gratuită în baza bileteului de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, principala metodă de screening și prevenție în ceea ce privește cancerul de col.

articolul original.

Reducere de 5% la serviciile de radiografie pentru pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate!

27 November 2022 at 22:30
image

Pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate beneficiază de 5% reducere la efectuarea oricărui tip de radiografie, în cadrul Centrului de Imagistică deschis pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B.

Radiografiile sunt investigații rapide, nedureroase și ajută la diagnosticarea exactă a afecțiunii de care suferă pacientul. Aparatura disponibilă în cadrul Centrului de imagistică Phoenix Medicover este una performantă, de ultimă generație, tocmai de aceea și lista de servicii medicale Radiologie este cât se poate de diversificată.

Radiografii de oase, la Centrul Medical Phoenix

În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover – Centrul de Imagistică de pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B, pot fi efectuate, printre altele, radiografii de: mână și picior, genunchi, femur, gambă, articulație, bazin, calcaneu.

Scopul unei radiografii efectuate asupra oaselor este de a depista multiple afecțiuni, care țin în principal de ortopedie, dar nu numai.

Programează-te acum pentru efectuarea unei radiografii, la Centrul de Imagistică Phoenix Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0217 967 399.

Radiografii de torace cu discount, la Centrul Medical Phoenix

O radiografie de torace poate oferi imagini detaliate asupra inimii, plămânului, precum și a zonelor învecinate, implicit asupra vaselor de sânge. Cu ajutorul acestei radiografii, pot fi diagnosticate afecțiuni precum: cancer mamar, inimă mărită și prezența unor vase de sânge blocate, precum și afecțiuni pneumologice.

Radiografiile de abdomen, recomandate pentru problemele tractului digestiv și urinar

În cadrul Centrului de Imagistică Phoenix Medicover pot fi efectuate inclusiv radiografii de abdomen, care pot ajuta la diagnosticarea unor probleme ale tractului digestiv, precum și la vizualizarea unor posibile obiecte înghițite de un copil. În unele cazuri, în funcție de patologie, aceste radiografii se efectuează cu ajutorul unei substanțe de contrast.

Din echipa Phoenix Medicover D. Gerota fac parte cinci medici radiologi, iar pacienții au posibilitatea de a solicita și a doua opinie printr-o colaborare directă a clinicii cu medici recunoscuți din Bucureşti. 

Investigații RMN si Dexa cu preț redus, la Centrele Phoenix Medicover

Și investigațiile RMN au preț redus pentru pacienții care au card de fidelitate. Aceștia plătesc cu 5% mai puțin pentru efectuarea oricărui tip de investigație RMN. De asemenea, pacientii Dexa beneficiază de reducere de 20% la investigatii.

Testare gratuită Babeș Papanicolau, la Centrul Medical Phoenix

Recent, Centrul Medical Phoenix Medicover s-a alăturat programului național pentru prevenirea cancerului de col, iar pacientele Phoenix Medicover care au între 25 și 64 de ani impliniti, care nu sunt în monitorizare cu histerectomie totală sau cancer de col uterin și nu au recoltat în ultimii 5 ani în cadrul programului, pot beneficia de consultație ginecologică gratuită în baza bileteului de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, principala metodă de screening și prevenție în ceea ce privește cancerul de col.

articolul original.
❌