ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)

31 January 2023 at 21:55
image

Trei ofițeri de poliție din SUA au împușcat un bărbat în scaun cu rotile, ce avea ambele picioare amputate, iar întregul incident a fost filmat de un martor prezent la fața locului.

Individul a sărit din scaunul cu rotile încercând să fugă de polițiști, în timp ce îi amenința pe aceștia cu un cuțit.

Justificarea autorităților

Trei polițiști la Departamentul de Poliție Huntington Park din California, SUA, l-au împușcat de minim opt ori, joi, pe Anthony Lowe Jr, în vârstă de 36 de ani, care a încercat să fugă din scaunul cu rotile. Poliția a precizat că bărbatul era tatăl a doi copii și ar fi înjunghiat un trecător cu un cuțit, informează Mirror.

Anthony a fost arestat, însă a decedat mai târziu din cauza rănilor grave pe care le-a suferit.

Huntington Park, California police officers shoot dead Anthony Lowe Jr, a double amputee man who tried to run away from them on the stumps of his legs. The cops said they were afraid Lowe would throw the knife he had at them. pic.twitter.com/y4FjqED4Hy

— Mike Sington (@MikeSington) January 31, 2023

articolul original.

Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral

31 January 2023 at 19:40
By: -
image

SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele. Diplomaţia americană a reproşat Moscovei că a suspendat inspecţii şi a anulat convorbiri prevăzute în cadrul acestui acord, fără ca totuşi pentru aceasta să o acuze că şi-ar fi extins arsenalul nuclear dincolo de limitele convenite.

Întăriţi de noua lor majoritate în Camera Reprezentanţilor, republicanii ceruseră şefului diplomaţiei americane Antony Blinken să le semnaleze până marţi dacă Rusia încalcă acest tratat, potrivit France Presse.

"Rusia nu respectă obligaţia pe care i-o impune tratatul New Start de a facilita activităţile de inspecţie pe teritoriul său", a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Anul trecut, Moscova a anunţat că amână o reuniune prevăzută la sfârşitul lunii noiembrie între ruşi şi americani cu privire la inspecţiile în cadrul tratatului, acuzând Washingtonul de "ostilitate" şi "toxicitate".

Relaţiile dintre cele două puteri nucleare sunt la cel mai scăzut nivel de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei. Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021.

Într-o scrisoare publicată săptămâna trecută, şefii mai multor puternice comisii ale Congresului american au afirmat că acţiunile şi declaraţiile Rusiei "ridică cel puţin serioase îngrijorări cu privire la conformitatea lor" cu New Start.

Tratatul respectiv este ultimul acord de acest gen care leagă cele două puteri nucleare. Chiar după alegerea sa în ianuarie 2021, preşedintele american Joe Biden îl prelungise cu cinci ani, până în 2026.

Semnat în 2010, pactul limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de ogive desfăşurate de o parte şi de alta, adică o reducere cu aproape 30% în raport cu limita precedentă stabilită în 2002. Tratatul stabileşte de asemenea numărul maxim de lansatoare şi bombardiere la 800.

articolul original.

i n d i s p o n i b i l – EP cu amestec de R&B și soul de la Alduts Sherdley

31 January 2023 at 17:52
image

Alduts Sherdley și-a făcut apariția în industria muzicală cu un super feeling, flow și versuri sincere. De data aceasta își pune influențele de hip-hop, soul și R&B în tr-un EP cu un sound clean, ce are în prim plan teme precum vulnerabilitatea și iubirea. “i n d i s p o n i b i l” va conține 3 piese: ,,Nepăsător”, ,,Toxic” și ,,Doobie”.

Alduts Sherdley și-a făcut apariția în industria muzicală cu un super feeling, flow și versuri sincere. De data aceasta își pune influențele de hip-hop, soul și R&B într-un EP cu un sound clean, ce are în prim plan teme precum vulnerabilitatea și iubirea. “i n d i s p o n i b i l” va conține 3 piese: ,,Nepăsător”, ,,Toxic” și ,,Doobie”.

Piesele de pe material au fost conturate de Aldu, iar pentru producție, a colaborat cu cei de la Seek Music, creditele mergând către Prny, Hueală și C.S.T.

,,EP-ul este format din 3 piese, story line, unde este descrisă o relație dintre doi oameni. Din nefericire, unul dintre ei nu este asumat și nu se poate implica pe deplin deoarece este <<indisponibil>> emoțional. Nu vă învinovățiți și nu încercați să faceți pe cineva să vă iubească. Uneori trebuie doar să treci peste, chit că este greu și nu îți dorești să se întâmple. Este normal să suferi pentru relația pe care ai crezut că ai avut-o.” ne spune Alduts Sherdley.

Alduts Sherdley este unul dintre cei mai noi artiști din peisajul muzicii urbane românești. Neo Soul și R&B sunt doar câteva dintre genurile muzicale pe care artista le abordează încă de când a început să lanseze muzică independentă în 2018. După câteva lansări, Alduts a devenit din ce în ce mai apreciată în mediul online, lansarea sa din 2021 – „Swipe Right” – reușind să intre în topul Spotify Viral România. Alduts a făcut parte, de asemenea, din Talent Show HBO Max – One True Singer, unde abilitățile sale remarcabile de a transmite emoție și de a compune, combinate cu aspectul ei unic și nonconformist, au atras rapid atenția juraților, cât și a fanilor. A urmat o colaborare cu Rava la scurt timp după aceea pentru piesa „Dungă”, lansare ce a urcat în Top 50 Spotify România.

articolul original.

Pariul greșit al Kremlinului: Tensiunile dintre SUA și Germania n-au lăsat pradă Ucraina

31 January 2023 at 14:27
image

Acum doi ani, Moscova privea disputa dintre Statele Unite și Germania asupra magistralei Nord Stream 2 ca pe un test al puterii transatlantice. De atunci, situația s-a schimbat atât de mult, încât și Kremlinul a fost surprins de ceea ce a urmat.

Rusia a investit enorm în conducta de 1.200 de kilometri care transporta gazele naturale în Germania, menită să crească exporturile și să-i întărească pârghia de putere asupra industriei europene. Germania, un client tradițional al resurselor oferite cu generozitate de Rusia, s-a așezat imediat în primul rând la coadă. Washingtonul nu.

Statele Unite nu doreau ca noua conductă de aprovizionare submarină de mare capacitate să înlocuiască vechile magistrale terestre care tranzitau Ucraina, oferind venituri vitale conducerii din Kiev din ce în ce mai înclinate către Occident, arată o analiză publicată de CNN.

Moscova a calculat că, dacă Washingtonul blochează Nord Stream 2, ceea ce a și făcut, atunci asta va arăta că puterea europeană nu mai depinde de Berlin, ci de Casa Albă.

Doi ani mai târziu, pariul Kremlinului s-a dovedit greșit. Deși tentată de avansurile amețitoare ale Rusiei, Germania post-Merkel a analizat de zece ori și a tăiat o dată, trecând, cu greu, e drept, de partea Americii și susținând trimiterea de tancuri în Ucraina. Exact ultimul lucru de care aveau nevoie rușii.

Cum i-a adus Scholz pe toți de partea lui

Cancelarul german a condiționat transferul tancurilor Leopard 1 și 2 în Ucraina de trimiterea de către SUA a tancurilor Abrams. Refuzul lui Olaf Scholz de a fi, așa cum a spus-o el, "presat" să trimită singur tancuri în Ucraina a arătat că dinamica puterii transatlantice s-a schimbat.

La summit-ul din martie anul trecut, liderii NATO au convenit să echipeze, să înarmeze și să instruiască forțele armate ale Ucrainei la standardele alianței nord-atlantice.

Deși Ucraina nu avea să devină membru NATO, mesajul transmis Rusiei era clar: în următorii ani, Ucraina urma să arate și să lupte ca și cum era în NATO.

Metamorfoza continuă a Ucrainei de la forța sovietică moștenită la clona NATO nu a depins doar de mecanismul sau diplomația obținerii tancurilor, vehiculelor de luptă, apărare antiaeriană și artilerie, ci și de aducerea a miliarde de oameni din statele membre NATO la un numitor comun cu politicienii lor.

A spus-o chiar Scholz în Parlament: "Credeți-ne. Nu vă vom pune în pericol", a dat el asigurări.

Acesta a explicat că guvernul său a gestionat deja agresiunea Rusiei și nu s-au concretizat temerile de o iarnă înghețată și de colaps economic. "Guvernul a făcut față crizei. Suntem într-o poziție mult mai bună", a spus el.

Ropotele de aplauze de la fiecare pas al discursului rostit cu grijă au vorbit la fel de puternic ca afirmaţiile sale. Scholz a făcut, așadar, ceea ce era mai bine pentru Germania, aducând de partea sa o populație care de obicei se opune războiului și arătându-i de ce trebuie să-și folosească puterea divizată în privința sprijinirii Ucrainei, chiar cu riscul de a înfuria Kremlinul.

Moscova crede că tot Casa Alba face jocurile

Dar dacă în Europa Scholz pare să fi estompat influența majoră a Americii în războiul din Ucraina, Moscova nu crede că s-a schimbat mare lucru. Andrei Kortonov, director general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, este de părere că la Moscova "cei mai mulți oameni cred că tot Biden "trage sforile". Ba chiar, în loc ca Berlinul să capete putere, "leadership-ul american arată mai puternic ca oricând".

Cu toate acestea, Kremlinul nu a făcut discriminări, continuând să privească la fel de amenințător spre ambele maluri ale Atlanticului.

Ambasadorul rus în Germania a spus că mișcarea Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina este "extrem de periculoasă" și l-a acuzat pe Scholz că refuză "să-și recunoască responsabilitatea istorică (a Germaniei) față de poporul nostru pentru crimele oribile ale nazismului". Iar omologul său de la Washington a acuzat Casa Albă de "provocare flagrantă" și a spus că Biden intenționează „înfrângerea strategică” a Rusiei.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării sale, a spus că Rusia nu-și va permite niciodată să fie învinsă și va folosi armele nucleare dacă este amenințată.

În mod ciudat, în rândurile oficialilor mai apropiați de Kremlin declarațiile sunt mai puțin belicoase, un indiciu că Putin a redus, probabil, amenințarea escaladării nucleare.

Ca reacție la decizia lui Scholz de a trimite "Leoparzii" în Ucraina, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, s-a limitat la termenii discursului clasic, spunând că aceasta "adaugă presiune pe continent, dar nu poate împiedica Rusia să-țși atingă obiectivele".

Berlinul vrea mai mult control

Mesajele amestecate despre tancurile lui Biden și Scholz i-au nedumerit pe mulți dintre cetățenii ruși. Unii dintre cei consultați de CNN sunt convinși că Rusia va învinge oricum și au spus că SUA și Germania vor fi perdantele războiului, însă mulți s-au arătat îngrijorați de război, invocând bilanțul greu al pierderilor și exprimându-și nemulțumirea că Putin le ignoră îngrijorările.

Nu se știe cât de multe cunoaște Scholz de scăderea în popularitate a lui Putin sau dacă el crede că asta contează acum, însă livrarea tancurilor ar putea contribui la slăbirea puterii liderului de la Kremlin.

După ce a întârziat să recunoască amenințarea Rusiei, să reorienteze Germania, să-și revigoreze armata și să-și intensifice livrările de arme către Ucraina, pragmaticul Scholz a transmis acum că Germania a intrat în joc și că, într-adevăr, vrea să preia controlul.

El a spus că Germania va coordona livrările Leopard 2 de la aliați către Ucraina, putere pe care i-o conferă legislația germană care împiedică orice cumpărător de echipament de război să-l transmită unui stat terț.

Cu Scholz îndreptându-se spre cârma diplomatică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își poate nutri ambițiile teritoriale de a reface întreaga suveranitate a Ucrainei, inclusiv recucerind Crimeea, înaintea unor eventuale discuții de pace cu Putin.

Cancelarul german s-a aflat în fruntea liderilor prieteni care doresc o încheiere rapidă a războiului și restabilirea stabilității economice în Europa.

Sunt posibile discuții îndelungate despre următoarele mișcări în sprijinul Ucrainei și semnale pentru Zelenski că ajutoarele militare vor depinde mai mult de acordul Berlinului și mai puțin decise unilateral de Washington. Pentru Kievul exasperat de zig-zagul de până acum al Germaniei nu poate fi decât o veste bună.

S-ar putea ca această schimbare a dinamicii puterii să nu schimbe modul în care se desfășoară războiul, dar ar putea avea un impact asupra contururilor unui acord final și ar putea modela o pace de durată atunci când aceasta va veni, conchide analiza menționată.

articolul original.

Lui Vladimir Putin nu-i va plăcea asta! Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba: ‘Forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri occidentale’

31 January 2023 at 14:30
image

 Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un ‘prim val’ de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a afirmat marţi ministrul de externe Dmitro Kuleba, potrivit Reuters.

‘Coaliţia pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menţiona că, în primul val de contribuţii, forţele armate ucrainene vor primi între 120 şi 140 de tancuri occidentale’, a declarat Kuleba într-un briefing de presă online.

Potrivit ministrului ucrainean, Kievul lucrează în spatele uşilor închise pentru a convinge şi alte state să îi furnizeze tancuri, în ceea ce oficiali spun că este un moment crucial al războiului.

‘Continuăm să lucrăm atât pentru extinderea coaliţiei pentru tancuri, cât şi pentru creşterea contribuţiilor statelor care s-au angajat deja’, a spus el.

Kievul plănuieşte să lanseze o contraofensivă majoră pentru a recuceri părţi din teritoriul ocupat de Rusia în sudul şi estul ţării.

Statele Unite i-au cerut Kievului să amâne aceste planuri până când asistenţa militară occidentală va sosi în Ucraina.

Kievul este îngrijorat de asemenea că Rusia ar putea lansa propria sa ofensivă majoră în săptămânile sau lunile următoare, informează agerpres.ro

articolul original.

Veste proastă din America pentru Volodimir Zelenski! Președintele Joe Biden a luat decizia: Nu trimitem

31 January 2023 at 07:15
image

Visul lui Volodimir Zelenski de a primi avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei se năruie. Preşedintele Joe Biden a susținut luni că nu va trimite avioane de luptă americane în Ucraina.

„Nu”, a spus Biden când a fost întrebat de un reporter dacă ar trimite avioane F16 în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a căutat avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei. Biden a spus în mod constant că avioanele nu sunt pe masă, chiar dacă a acordat ajutor în alte domenii.

Săptămâna trecută, de exemplu, Biden a anunţat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în ciuda faptului că înalţi oficiali americani au declarat anterior că aceste vehicule grele nu se potrivesc prea bine pentru armata ţării.

Vorbind pe peluza de sud a Casei Albe, Biden a mai spus că nu era sigur dacă va vizita Europa luna viitoare, cu ocazia aniversării unui an de la începutul războiului din Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare separată, Biden a spus că plănuieşte să viziteze Polonia, dar nu era sigur când.

CNN a relatat săptămâna trecută că Casa Albă explora posibilitatea unei vizite a lui Biden în Europa pentru a marca 12 luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Liderii ucraineni şi-au reînnoit apelurile pentru avioane de luptă occidentale. „Am trimis o listă de dorinţe lui Moş Crăciun anul trecut, iar avioanele de luptă [au fost] de asemenea incluse în această listă de dorinţe”, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov pentru CNN săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a recunoscut vineri că Zelensky a cerut avioane de luptă. „Discutăm în mod constant cu ucrainenii despre nevoile lor şi vrem să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a le satisface – iar dacă nu putem, că unii dintre aliaţii şi partenerii noştri pot”, a declarat Kirby.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care a împlinit recent 45 de ani, a mulţumit în mesajul său zilnic pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care chiar în această zi a aflat că le va primi ţara sa, dar a subliniat că „viteza şi volumul” acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante, scrie news.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

China acuză SUA că ar fi declanșat războiul din Ucraina

30 January 2023 at 16:39
By: -
image

Administraţia de la Beijing a respins, luni, acuzaţiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina şi a transmis că Statele Unite sunt responsabile de izbucnirea conflictului militar şi de întreţinerea acestuia.

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Statelor Unite a acuzat că unele companii chineze sunt suspectate că furnizează Rusiei asistenţă neletală. „Statele Unite vor continua să comunice Chinei implicaţiile sprijinului material acordat Rusiei”, a afirmat Karine Kean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Beijingul a respins luni acuzaţiile Washingtonului. „China nu va turna niciodată gaz pe foc şi, cu atât mai puţin, nu va exploata criza", a afirmat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Statele Unite sunt la originea izbucnirii crizei din Ucraina şi sunt principalul factor care o alimentează", a acuzat oficialul chinez, citat de cotidianul Le Monde şi de postul de televiziune ZDF.

„Respingem acest şantaj fără fundament şi nu vom asista pasivi în timp ce Statele Unite aduc atingere drepturilor şi intereselor legitime ale companiilor chineze", a atras atenţia oficialul chinez.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt tensionate de mulţi ani din cauza disputelor politice şi comerciale. În acelaşi timp, preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping au stabilit să coopereze în domenii în care există interese comune.

China a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina şi nu a aplicat sancţiunile impuse de Occident. În schimb, Beijingul a pledat pentru negocieri, a evidenţiat necesitatea respectării suveranităţii ţărilor, în conformitate cu reglemenările internaţionale, şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ţină cont de preocupările de securitate semnalate de Rusia înaintea războiul din Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina şi furnizează sprijin militar, financiar şi umanitar Administraţiei de la Kiev.

articolul original.

Noua ambasadoare a SUA în Rusia, huiduită în timp ce intra în MAE de la Moscova

30 January 2023 at 18:05
image

Noua ambasadoare a Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost huiduită luni de o mulţime de oameni care scandau sloganuri antiamericane în timp ce aceasta intra în sediul Ministerului rus de Externe de la Moscova pentru a-şi prezenta acreditările diplomatice, relatează Reuters.

Grupul de protestatari ţinea pancarte scrise de mână pe care erau mesaje critice la adresa Washingtonului. „Tancurile voastre ucid civili”, scria pe una dintre pancarte, în condiţiile în care tancurile americane anunţate de Washington ca ajutor pentru Ucraina nu au ajuns încă la Kiev, livrarea lor fiind posibilă abia peste câteva luni.

Protestele în Rusia – în special pe teme legate de război – sunt efectiv interzise, dacă nu au sprijinul autorităţilor, menţionează Reuters.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt aproape de minimul istoric

Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt aproape de minimul istoric. Statele Unite au răspuns la invazia Rusiei în Ucraina prin furnizarea de armament către Kiev – care va include în curând tancuri de luptă – şi prin impunerea unei serii de noi sancţiuni economice, toate acestea în colaborare cu aliaţii occidentali.

Deşi au existat ocazional discuţii diplomatice, inclusiv schimburi de prizonieri în urma cărora au fost eliberaţi americanii Trevor Reed, fost puşcaş marin, şi vedeta baschetului american Brittney Griner, contactele la nivel înalt între cele două părţi au fost rare.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov i-a spus ambasadoarei Tracy că se aşteaptă să respecte principiul de a nu se amesteca în afacerile interne ale Rusiei, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA Novosti.

„Ambasadoarea Tracy se concentrează pe menţinerea dialogului între capitalele noastre într-un moment de tensiune fără precedent, pe protejarea intereselor cetăţenilor americani deţinuţi în Rusia şi pe susţinerea legăturilor dintre popoarele american şi rus”, a transmis Ambasada SUA.

articolul original.

Şeful TikTok va fi audiat de Congresul american

30 January 2023 at 17:07
image

Preşedintele director general al TikTok, Shou Zi Chew, va fi audiat de Congresul american la 23 martie pentru a vorbi despre impactul pe care îl are aplicaţia asupra copiilor şi despre legătura platformei cu Partidul Comunist Chinez, potrivit AFP.

„Americanii au dreptul să ştie ce impact au aceste acţiuni asupra vieţii lor private”, a spus luni Cathy McMorris Rodgers, şefa unei puternice comisii din Camera Reprezentanţilor, care a cerut această audiere.

Este pentru prima dată când Shou Zi Chew este audiat de Congresul SUA. Preşedintele director general al reţelei de socializare chineze a fost primit deja la Bruxelles la începutul lui ianuarie pentru discuţii cu mai mulţi înalţi oficiali europeni.

Extrem de criticată în SUA deopotrivă de către democraţi şi republicani, TikTok începe un an sub presiune după adoptarea unei legi care interzice populara platformă de socializare video pe telefoanele funcţionarilor.

Forţa mai mare a republicanilor în Congres riscă să complice şi mai mult situaţia platformei

Forţa mai mare a republicanilor în Congres, care deţin acum majoritatea în Camera Reprezentanţilor, riscă să complice şi mai mult situaţia platformei.

Aleşii conservatori acuză TikTok, proprietate a gigantului chinez ByteDance, că este un instrument de spionaj sau de propagandă în serviciul Beijingului.

Aplicaţia „a permis în mod deliberat Partidului Comunist Chinez să acceadă la datele utilizatorilor americani”, a denunţat Cathy McMorris Rodgers.

TikTok nu a răspuns solicitărilor AFP de a comenta situaţia.

Pentru a avea o şansă de a continua să fie autorizată pe telefoanele americane, TikTok SUA ar putea fi nevoită să se separe de compania-mamă, ByteDance.

articolul original.

Un număr tot mai mare de angajați au fost concediați de marile companii Big Tech

30 January 2023 at 10:20

S-a dat startul la concederi Big Tech în SUA. După Microsoft și Amazon, Google anunță și ea concedieri masive. Disponibilizările din industria tehnologică americană continuă să țină prima pagină și în acest an.

În ultimul an, peste 70.000 de oameni au fost disponibilizați de companiile Big Tech, pe măsură ce bugetele se reduc. Ce a dus, exact, la acest val masiv de concedieri? Și ce înseamnă asta pentru industrie? La aceste întrebări încearcă să răspundă un articol publicat de DailyHunt.

În prezent, sectorul Big Tech din SUA continuă să fie afectat de valuri puternice de concedieri. În timp ce peste 150.000 de locuri de muncă au fost deja desființate în SUA în ultimul an, acum a venit rândul Google să anunțe că își va reduce forța de muncă. Gigantul californian a anunțat că va face 12.000 de concedieri la nivel mondial.

De la sfârșitul angajărilor din timpul pandemiei, un număr tot mai mare de angajați au fost concediați de marile companii de tehnologie, inclusiv de Alphabet (12.000 de angajați), Amazon (18.000), Meta (11.000), Twitter (4.000), Microsoft (10.000) și Salesforce ( 8.000).

Alte companii intră sub lumina reflectoarelor cu concedieri pe bandă rulantă, inclusiv Tesla, Netflix, Robin Hood, Snap, Coinbase și Spotify, dar disponibilizările de aici sunt semnificativ mai mici decât cele menționate mai sus.

Efectele secundare ale acestui tsunami vor fi resimțite în consultanță, marketing

În contextul muncii, aceste cifre nu includ disponibilizările agenților de publicitate, pe măsură ce cheltuielile publicitare se reduc, sau reducerea numărului de producători, pe măsură ce comenzile de produse tehnologice scad. Efectele secundare ale acestui tsunami vor fi resimțite în consultanță, marketing, publicitate și producție, pe măsură ce companiile reduc cheltuielile și le redirecționează către inovația în IA.

De ce a pornit acest val de concedieri

Multe companii de tehnologie sunt finanțate prin publicitate. Atâta timp cât fluxul de venituri a fost unul sănătos (mai ales în anii care au precedat pandemia COVID), la fel au fost și cheltuielile cu personalul. Pe măsură ce veniturile din publicitate au scăzut, anul trecut, parțial din cauza temerilor legate de o recesiune globală declanșată de pandemie, disponibilizările au devenit inevitabile. Apple este o excepție pentru că a rezistat creșterii numărului de angajați în ultimii ani și, prin urmare, nu trebuie să dea afară.

Ce înseamnă pentru consumatori

Disponibilizările din Big Tech nu vor afecta consumatorii, industria fiind una în expansiune. Chiar și Twitter, despre care mulți au spus că va dispărea, caută să-și diversifice fluxurile de venituri. Dar, unele proiecte de companie, cum ar fi Metaverse a lui Mark Zuckerberg, nu vor mai putea fi dezvoltate în continuare, așa cum au sperat inițial șefii lor.

Industria nu se predă. Cel mai bun exemplu: Microsoft

Având în vedere că profesioniștii cu experiență caută din nou de lucru, este posibil ca salariile să scadă și vor fi necesare niveluri mai ridicate de experiență. Companiile care reduc numărul angajaților sunt, însă, printre cele mai bogate firme din lume și se pot lăuda cu profituri uriașe.

Acești giganți din Silicon Valley stau pe munți de numerar. Microsoft a încercat să cumpere producătorul de jocuri video Activision Blizzard, anul trecut, înainte ca autoritățile federale de reglementare să intervină pentru a contesta acordul. Prețul oferit de Microsoft: 69 de miliarde de dolari în numerar.

articolul original.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ‘Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice chestiunea specifică a sprijinului militar’

30 January 2023 at 07:30
image

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.

Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care mai include Japonia şi are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.

În întâlnirile cu înalţi oficiali sud-coreeni, secretarul general al NATO a susţinut că evenimentele din Europa şi America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni şi că alianţa doreşte
să contribuie la gestionarea ameninţărilor globale prin creşterea parteneriatelor în Asia.

Într-un discurs la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulţumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar i-a cerut să facă mai mult, adăugând că este o „nevoie urgentă” de muniţie.

„Îndemn Republica Coreea să continue şi să intensifice chestiunea specifică a sprijinului militar”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

De la începutul războiului, Coreea de Sud a semnat acorduri majore prin care a furnizat sute de tancuri, avioane şi alte arme Poloniei, dar preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a spus că legea ţării sale, care interzice furnizarea de arme ţărilor aflate în conflicte, face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.

Stoltenberg a remarcat că ţări precum Germania, Suedia şi Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat.”Dacă nu vrem ca autocraţia şi tirania să câştige, atunci (ucrainenii) au nevoie de arme, aceasta este realitatea”, a spus el.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, regimul nord-coreean a numit vizita lui Stoltenberg un „preludiu al confruntării şi războiului, deoarece aduce norii întunecaţi ai unui ‘nou război rece’ în regiunea Asia-Pacific”.

Anul trecut, Coreea de Sud şi-a deschis prima sa misiune diplomatică pe lângă NATO, angajându-se să aprofundeze cooperarea în domeniul neproliferării, apărării cibernetice, combaterii terorismului, răspunsului la dezastre şi în alte domenii de securitate.

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, este aşteptat luni la Seul pentru discuţii cu omologul său sud-coreean, Lee Jong-Sup, informează agerpres.ro

articolul original.

Ruby Bridges, primul copil de culoare într-o școală de albi

30 January 2023 at 07:30

Ruby Bridges, un simbol al drepturilor civile, a fost primul copil afro-american care s-a înscris într-o școală de albi (școala elementară William Frantz din Louisiana), în perioada în care începuse desegregarea în instituțiile educaționale, în New Orleans, în noiembrie 1960.

Era singura persoană de culoare din clasă și mergea la ore însoțită de șerifi.

Întreaga viață s-a dedicat luptei pentru drepturile civile, a scris două cărți „Prin ochii mei” (1999) și „Eu sunt Ruby Bridges” (2009), a fost decorată de statul american și recompensată cu mai multe titluri onorifice drept răsplată pentru acțiunile sale în sfera drepturilor civile, iar în curtea școlii în care a pășit pentru prima dată în calitate de copil afro-american i-a fost ridicată o statuie.

Hotărârea desegregării rasiale

s-a născut pe 8 septembrie 1954 (în Tylertown, Mississippi, United States), fiind cea mai mare din cei cinci copii ai familiei de fermieri Bridges.

Atunci când Ruby avea doi ani, întreaga familie s-a mutat la New Orleans, Louisiana, în speranța obținerii unor locuri de muncă mai bune. Anul nașterii lui Ruby a coincis cu hotărârea Curții Supreme din SUA prin care se punea capăt segregării rasiale în școlile publice, hotărâre care nu a fost aplicată și respectată imediat după declararea ei, statele din sud continuând să reziste integrării.

Abia după intervenția, în 1960, a unei instanțe federale, desegregarea a fost implementată și în Louisiana. Districtul școlar a organizat o sesiune de examene de admitere pentru elevii afro-americani, pentru a vedea dacă aceștia se pot integra din punct de vedere academic în „școlile albilor!”. Ruby și alți cinci copii au reușit să treacă testele.

Mergea la școală escortată de șerifi

Atunci când s-a decis ca fetița primară William Frantz, aflată la doar câteva străzi de casa ei, părinții lui Ruby au privit în mod diferit momentul. În vreme ce tatăl copilului credea că este mai bine să amâne înscrierea ei la școala de albi, temându-se pentru siguranța fetei, mama lui Ruby a insistat ca fetița să beneficieze de această oportunitate. Astfel, începând cu 14 noiembrie, în fiecare zi a acelui an (1960)  Ruby și mama ei au fost escortate la școală de patru comisari federali.

Sursa foto: Profimedia

Și nu a fost un an ușor. Ruby Bridges a îndurat insulte și ostilități. Mai târziu, Bridges avea să declare faptul că singura dată când s-a speriat cu adevărat a fost atunci când a văzut o femeie care ținea în mână o păpușă neagră așezată într-un sicriu. „Noaptea visam sicriul cum zboară prin cameră”, spunea ea.

Dați afară de la serviciu

Părinții lui Ruby Bridges au plătit un preț destul de mare pentru faptul că, într-un final, au convenit să-și lase fata la școală. Amândoi și-au pierdut locurile de muncă, pentru o perioadă de timp devenind dependenți exclusiv de donații, de oamenii care doreau să îi ajute într-un fel sau altul.

Mai mult, unii comercianți locali au refuzat să-i mai servească. Situația era atât de apăsătoare, încât părinții ei s-au despărțit în cele din urmă. „Îmi amintesc că i-am scris o scrisoare lui Moș Crăciun și i-am cerut să-i dea înapoi slujba tatălui meu, spunându-i că nu are niciun loc de muncă din cauza faptului că eu mergeam la școală. Bănuiesc că, într-un fel, mă simțeam vinovată pentru ceea ce li se întâmpla părinților mei”.

Respinsă de colegii albi și de părinții acestora

Prima zi de școală și-a petrecut-o în biroul directorului și asta din cauza haosului care se crease pe holurile instituției și în curtea școlii. O parte dintre părinții elevilor albi erau furioși din cauza „intrusului” astfel că au decis să-și ia copiii acasă, în vreme ce extremiștii rasiști au hotărât să-i retragă pe copii definitiv de la școală. O zi grea pentru un copil de 6 ani care abia începea școala. Prea multă ostilitate. Prea multă agitație. Mult prea multă ură. Barbara Henry, originară din Boston, a fost singura profesoară dispusă să o accepte pe Ruby în clasa ei. De altfel, până la finalul anului școlar, Ruby Bridges a fost singura elevă din clasa profesoarei. Ruby lua prânzul singură, iar uneori, în pauză, Barbara Henry îi ținea companie. Cu toate experiențele pe care le avea zilnic, Ruby nu a lipsit nicio zi de la școală, dovedind cât de curajoasă și determinată era, în condițiile în care frecvent se lovea de agresiunea verbală sau de atitudinile respingătoare ale celorlalți copii. A fost o perioadă grea, când la porțile școlii se adunau protestatari scandând tot felul de lozinci rasiale și fluturând pancarte. Pe una dintre ele scria: „Tot ce-mi doresc de Crăciun este o școală albă, curată”. Fotografii și reporterii erau prezenți, astfel că există mărturii din acea vreme.

„Chiar nu eram conștientă de faptul că voi merge la o școală de albi”, spunea Ruby Bridges, nerealizând și neînțelegând amploarea situației. „Părinții mei nu mi-au explicat niciodată asta. În momentul în care am ajuns la școală, m-am lovit de o mulțime de oameni, dar locuind aici, în New Orleans, fiind obișnuită cu Mardi Gras, sărbătoarea locală atât de populară, m-am gândit că despre asta era vorba, așa că nu mi-a fost teamă de nimic”.

„Mama mi-a zis să nu mă joc cu tine”

Dar lucrurile s-au schimbat treptat. O parte dintre părinții albi revoltați și-au adus copiii înapoi la școală și, de la un moment dat, lui Bridges i s-a permis, în sfârșit, să facă parte dintr-o clasă restrânsă cu alți copii de vârsta ei. „Într-o zi, un băiețel mi-a spus: Mama mea mi-a cerut să nu mă joc cu tine pentru că ești neagră. Iar în momentul în care am auzit asta, parcă am înțeles de fapt care era problema. Motivul pentru care nu avusesem colegi în clasă eram eu. Eu și culoarea pielii mele. Și de aceea nu puteam merge în pauză ca oricare dintre ei. Și nu era vorba de sărbătoarea orașului, Mardi Gras. Dintr-o dată totul a fost limpede în mintea mea.

Sursa foto: Derek Storm/Everett Collection/Profimedia

Și acel moment a fost prima dată când am cunoscut și am experimentat conceptul de rasism. Dar, dacă părinții mei mi-ar fi spus: Nu te juca cu el – e alb, este asiatic, este hispanic, este indian, sau orice altceva – nici eu m-aș fi jucat cu acel copil. Băiețelul nu avea nicio vină și nu era cu bună știință rasist față de mine. Iar asta m-a făcut să concluzionez că comportament învățat. Îl transmitem copiilor noștri și se perpetuează de la o generație la alta”.

După terminarea scolii elementare, Ruby Bridges a urmat și absolvit Liceul integrat Francis T. Nicholls, din New Orleans, după care a studiat turismul în cadrul facultății din Kansas, urmând să se angajeze ca agent de turism la American Express.

În 1995, în urma unui articol publicat despre povestea vieții ei, Ruby Bridges a trăit una dintre cele mai emoționante experiențe. Reîntâlnirea cu Barbara Henry, prima ei învățătoare. Reuniunea a avut loc în emisiunea lui Oprah Winfrey.

În 1998, a fost făcut și un film artistic, numit „Ruby Bridges” (Poduri de rubin).

În 1999, cu ajutorul lui Opraha Winfrey, militând pentru importanța majoră pe care o au părinții în educația copiilor lor, a înființat Fundația Ruby Bridges care promovează „armonia rasială, prin toleranță, respect și aprecierea tuturor diferențelor”.

În prezent, două școli elementare îi poartă numele.

Dar, 60 de ani mai târziu, vizionând secvențe din câteva filmări realizate atunci, reacția lui Bridges a fost cu totul diferită față de felul în care spune că s-a simțit cel puțin în ziua în care a pășit pentru prima dată la școala de albi. „A fost pur și simplu uluitor, înfiorător. Nu aș putea concepe, azi, ca părinte și bunic, să-mi trimit copilul într-un mediu ca acesta.”

Surse:

https://www.theguardian.com/society/2021/may/06/ruby-bridges-the-six-year-old-who-defied-a-mob-and-desegregated-her-school

https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/ruby-bridges

https://www.britannica.com/biography/Ruby-Bridges

articolul original.

Rușii folosesc arme cu componente americane și vestice, în atacurile din Ucraina

29 January 2023 at 16:35
image

Mai multe sisteme de armament, pe care Rusia le-a utilizat împotriva Ucrainei, includ componente electronice americane și occidentale, potrivit unui think tank din Marea Britanie. Asta, în ciuda sancțiunilor și controalelor la export, implementate de SUA și aliații lor, pentru a-l împiedica pe Vladimir Putin să obțină semiconductori și alte produse electronice sensibile pentru armata sa.

Rușii folosesc armele dotate cu componente occidentale, de aproape un an, de când au invadat Ucraina.

,,Radare, tehnologie folosită în războiul electronic, rachete și sisteme de ghidare, precum și dispozitive de comunicații securizate se numără printre cele 27 de sisteme diferite pe care Rusia le-a folosit în Ucraina și despre care s-a descoperit că conțin electronice occidentale“, a declarat Jack Watling, bursier la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic din domeniul apărării.

În timpul unei prezentări desfășurate recent la grupul de studii Wilson Center din Washington D.C., expertul a afirmat că cel puțin 450 de tipuri de componente electronice, fabricate în străinătate, au fost găsite în unele din sistemele militare ale Rusiei. Acestea includ drone, rachete balistice, radiouri tactice și platforme de război electronic, folosite pentru uciderea și rănirea militarilor și civililor ucraineni.

De unde provin componentele occidentale

Din cele 450 de componente, 317 provin de la companii din SUA, 34 din Japonia, 30 din Taiwan, 18 din Elveția, 14 din Olanda, 11 din Germania, 6 din China și Coreea de Sud, 5 din Marea Britanie și 2 din Austria. 81 de componente aveau numere de control la export. Experții RUSI au descoperitm, printre altele, condensatoare japoneze, oscilatoare britanice și senzori de presiune olandezi în armele rusești. În plus, armele iraniene și, cel mai probabil, armele nord-coreene și chineze care sunt folosite de forțele ruse ar conține, de asemenea, electronice occidentale.

RUSI a precizat că, deși în sistemele de arme recuperate, au fost descoperite doar 5 componente de fabricație britanică, unele dintre acestea erau foarte specializate, cum ar fi oscilatoarele și cristalele standard. Aceste componente au fost proiectate și produse de Golledge Electronics, o companie al cărei sediu este în Ilminster, Somerset, și care își exportă produsele în peste 50 de țări. Compania a raportat că și-a încetat activitatea în Rusia pe 24 februarie 2022, în ziua invaziei Ucrainei.

Ce au descoperit experții

National Defense Magazine a precizat că, în primele zile ale războiului, Watling a fost pe teren în Ucraina și s-a întâlnit cu un general ucrainean care i-a prezentat o cutie de computer extrasă dintr-o o rachetă 9M727 și folosită de forțele ruse.

„Și pe măsură ce a trecut prin straturile plăcii de baze, generalul a început să arate toate cipurile care au fost fabricate în Statele Unite, o proporție foarte semnificativă dintre ele,” a declarat analistul britanic.

Acesta a fost momentul în care Watling și RUSI au început un proces de catalogare a componentelor străine găsite în sistemele de armament folosite de forțele Rusiei. Unul dintre acestea a fost radarul unui sistem rus de apărare aeriană, a declarat expertul.

„Ca analist militar, am petrecut săptămâni întregi încercând să aflu cum să înving aceste sisteme, doar pentru a realiza că, de fapt, componentele critice din ele nu erau doar produse occidentale, ci, în multe cazuri, componente vizate de măsurile de control al exporturilor, componente pe care noi am încercat să le împiedicăm să ajungă în Rusia”, a declarat expertul.

Printre celelalte sisteme de arme, unde experții RUSI au descoperit componente electronice occidentale, se numără drona Orlan-10, care conține piese din SUA, Japonia și Elveția, și rachetele cu rază lungă, cum ar fi 9M720 Iskander-M.

De exemplu, sistemul de procesare a semnalului la racheta Iskander conținea mai multe componente provenite din Occident. Acestea au inclus procesoare de semnal digital, module de memorie flash și cabluri Ethernet care provin de la companii din SUA și Germania, a precizat RUSI.

Cum reușesc rușii să evite controalele Vestului

Multe dintre sistemele de arme identificate au fost examinate de RUSI în diferite locații din Ucraina. Armele au fost capturate de ucrainieni de la începutul invaziei până la sfârșitul lui iunie, anul trecut.

Unele sunt considerate sisteme învechite, construite cu zeci de ani în urmă, spre sfârșitul erei sovietice, în timp ce altele au fost construite în ultimii ani, ca parte a programului de modernizare militară desfășurat de Rusia, pentru care s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari, a remarcat Jack Watling.

El a precizat că, de-a lungul anilor, Rusia a dezvoltat un sistem robust, uneori chiar extraordinar de simplu, de ocolire a sancțiunilor internaționale impuse împotriva Moscovei și de obținere ilegală de tehnologie. Reamintim că, în urma invaziei, de la 24 februarie 2022, Statele Unite, Uniunea Europeană și aliații lor au impus mai multe sanțiuni împotriva Moscovei.

„Multe dintre sancțiuni au vizat atacarea companiilor, dar infrastructura este construită în jurul oamenilor, nu al companiilor. A fost construită așa, de foarte mult timp. Funcționează așa, de foarte mult timp. Și facem mult mai puțin pentru a descompune această infrastructură”,  a spus Watling.

Cum funcționează această infrastructură descrisă de Watling

Expertul a dat ca exemplu agenții ruși care fac achiziții în Statele Unite, expediază componentele către ei înșiși la o adresă din SUA, apoi reambalează și trimit componentele în Rusia, prin intermediul unor companii-fantomă și intermediari, adesea cu sediul în Hong Kong și Turcia.

Analiștii au afirmat că abordarea actuală pe care Rusia o folosește pentru a evita controalele la export este desprinsă din metodele pe care sovieticii le-au dezvoltat în primele zile ale Războiului Rece.

„Am identificat o serie de caracteristici comune ale acestor rețele de achiziții, în special utilizarea centrelor de transbordare prin care rușii încearcă să se sustragă unora dintre aceste controale și sancțiuni la export care erau deja în vigoare înainte de invazie și care acum sunt mult mai stricte,” a afirmat Gary Somerville, cercetător la RUSI.

Ce strategii ar putea adopta aliații

,,Utilizarea electronicii occidentale permite Rusiei să creeze arme moderne, dar acest lucru vine cu un preț care introduce o vulnerabilitate critică în sistemele rușilor și anume: noi, occidentalii, avem controlul asupra unora dintre tehnologiile de vârf din lanțurile lor de aprovizionare“, a spus James Byrne, director de informații și analize open-source la RUSI. Prin urmare, dacă Occidentul poate bloca sau interzice lanțurile ilicite de aprovizionare, acest lucru poate diminua considerabil capacitatea Rusiei și eforturile sale de a se reînarma, în timp ce forțele lui Putin își epuizează stocurile de arme pe teatrul de operațiuni din Ucraina. Eliminarea unui singur tip de cip din lanțul de aprovizionare ar putea reduce producția unei arme sau a unei rachete cu luni de zile”, a precizat Byrne.

Analiștii de la RUSI au recunoscut că aceasta nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul mare de componente microelectronice occidentale descoperite în sistemele rusești. Misiunea nu este însă imposibilă.

„Credem că au existat succese certe în încetinirea acestor exporturi. Au fost o serie de persoane care au fost inculpate. Există o serie de indivizi care au fost sancționați și puși sub acuzare de autorități. Cu toate acestea, agențiile din vest nu dispun de resursele necesare și folosesc sisteme de urmărire învechite”, a menționat Byrne.

Experții au spus că există o cantitate enormă de date open-source pe care RUSI și alții le folosesc pentru a urmări cum rușii ocolesc sancțiunile occidentale ca să își obțină componente necesare armelor cu care atacă Ucraina. Vesticii pot cumpăra seturi de date ale înregistrărilor vamale, tranzacțiilor de transport și înregistrărilor corporative și pot folosi inteligența artificială pentru a găsi dovezi ale activității criminale desfășurate de agenții Moscovei.

,,Soluția ideală este ca ofițerii din serviciile occidentale de informații să se coordoneze cu centrele open-source pentru a-i alerta ce anume ar trebui să urmărească, astfel încât să poată semnala anomaliile în timp real. În acest fel, în momentul în care cineva încearcă să cumpere ceva, indicatorii și avertismentele apar, iar persoana poate fi descoperită înainte de a reuși să facă acest lucru”, a adăugat Watling.

articolul original.

GANDACI ZBURATORI 22

29 January 2023 at 04:00

Dupa cum stim USAAC achizitioneaza 3 ERCO in 1941. Doua dintre acestea au fost convertite in drone-tinta radiocomandate destinate antrenamentului tunarilor antiaerieni fiind rebotezate XPQ-13/PQ-13. Nu am gasit date despre testele efectuate cu aceste aeronave, in ce a constat dronizarea si unde s-a facut, cert fiind faptul ca USAAC a considerat aeronava “nesatisfacatoare” pentru acest rol (tinta aeriana) alegand Culver PQ-14, drona mult mai potenta decat “usurelul” ERCO Ercoupe 415-C, drona deja cunoscuta dintr-un capitol anterior. Soarta celor doua drone ERCO e neclara, unele surse independente sustin ca au fost readuse la standardul initial si vandute unor utilizatori civili dupa razboi. Se stie cu certitudine soarta celui de-al treilea ERCO al USAAC, cel folosit in teste JATO, acesta, datorita modificarilor si a avariilor suferite nu a fost returnata/pensionata/vanduta civililor ci a ramas in serviciul militar servind ca “material didactic” in cadrul Army Air Forces Technical Training Command din cadrul Lincoln Army Air Field, scoala de formare tehnici de aviatie (scoala a fost infintata pe 18 mai 1942 si putea gazdui 16.480 de cursanti si 300 de ofiteri. In septembrie 1943 a brevetat 4841 de mecanici si tehnici de aviatie, aici pregatindu-se personal de intretinere/tehnic pentru tot ce zbura in USAAC).

ERCO PQ-13

   Si ajungem la unul dintre cei mai prolifici producatori americani de drone, aeronave radiocomandate, Reginald Leigh Dugmore, cunoscut in lumea artistilor drept Reginald Denny. Da, nu e nicio greseala, Reginald Leigh Dugmore, alias Reginald Denny, cel supranumit “Printul dronelor” datorita pasiunii sale si originilor britanice, era actor! Acest om isi merita pe deplin “titlul onorific” realizarile sale fiind deosebite, basca faptul ca n-a avut pregatire inginereasca! Haideti sa-l cunoastem mai bine fiindca demonstreaza faptul ca geniul si inovatia apar la cine nu te-ai astepta sa le gasesti!

Reginald Leigh Dugmore s-a nascut in Richmond, in Surrey, Marea Britanie, pe 21 noiembrie 1889, parintii sai fiind actori la teatrul local. A aparut pentru prima data pe scena alaturi de parintii sai la varsta frageda de 7 ani. Nu s-a omorat cu scoala parasind-o la varsta de 16 ani angajandu-se la teatru cu norma intreaga avand succes cu Music Hall, un tip de divertisment britanic popular inca din epoca victoriana, divertisment teatral aparut in 1850 care avea sa dispara dupa 1918 datorita aparitiei imaginilor filmate si cinematografiei. In 1911 pleaca cu trupa teatrului in SUA hotarand sa se stabileasca aici. Pana in 1914 a aparut sporadic in filme mute avand succes moderat ca actor. La izbucnirea WW I a revenit in Anglia, inrolandu-se in Royal Flying Corps/Corpul Aerian Regal…A fost trimis la scoala de pregatire a personalului navigant de la Hastings (Hastings Cadet School -piloti, observatori, tragatori, mecanici, armurieri), in East Sussex, 85 km sud-est de Londra. Dupa incheierea pregatirii si obtinerea gradului de locotenent a fost repartizat la 112 Squadron, fiind chiar ranit usor de catre artileristii antiaerieni britanici care i-au confundat aeronava cu una germana la revenirea din patrula de noapte (ca fapt divers, in WW II, un escadron RAF avea intre 12/18-24 de aeronave. 112 Squadron a servit RAF si in WW II, ba chiar si in Razboiul Rece timp de 30 de ani. In WW II a fost botezat “The Shark Squadron/Escadronul Rechinilor” datorita faptului ca a fost prima unitate apartinand aliatilor care a adoptat gura de rechin pe aeronavele proprii Curtiss P-40C Tomahawk IIB&P-40D Kittyhawk Mk.1 in Africa de Nord/1943. 112 Squadron a fost infintat pe 30 iulie 1917 la 1,90 km sud de oraselul Throwley, in Kent, sud-estul Angliei, avand drept misiune apararea Londrei, primul sau comandant fiind maiorul, pe atunci, de origine sud-africana, Christopher Joseph “Flossie” Quintin Brand –a servit in Franta pe un Nieuport 17 inainte de a fi trimis in Insula, 4 victorii aeriene in zboruri nocturne. Vice-Maresal al Aerului din 6 noiembrie 1943 si unul dintre cei mai capabili comandanti RAF, inclusiv in Batalia Angliei. 112 Squadron era escadron de vanatoare de noapte si a operat mai multe tipuri de biplane in WW I –Sopwith Pup/Camel/Snipe. Nu a operat in Franta, doar in Marea Britanie –e creditata cu doborarea unui bombardier german Gotha G.V in apropierea Londrei in 1918). E discutabila participarea lui Denny la WW I…Fiul acestuia, Reginald Denny Jr., sustine ca tatal sau n-a zburat niciodata ca pilot de vanatoare in 112 Squadron&Sopwith Snipe, ci a zburat ca observator/mitralior intr-o aeronava de recunoastere si ghidare a focului artileriei aflate la sol. Denny Jr.sustine ca tatal sau i-a spus ca si-a terminat antrenamentul ca pilot dupa ce WW I s-a incheiat fiind ranit de focul tunarilor AA la revenirea dintr-un zbor nocturn de antrenament cu un biplan biloc –tatal sau fiind observator si mitralior. Surse istorice RAF sustin ca a existat un locotenent cu numele Reginald Dugmore care a servit in Squadron 141 ca mitralior pe un biplan biloc de recunoastere si vanatoare Bristol Fighter F2B in apararea Londrei. Foarte probabil e vorba de actorul nostru!

In fine, indifferent daca a participat sau nu la WW I, experienta aviatica i-a deschis “apetitul” pentru Aviatie si aeronave, inclusiv pasiunea pentru aeromodele (in timpul scolii confectiona machete ale aeronavelor din lemn de balsa si tot felul de resturi. Surse independente sustin ca le vindea pentru a se intretine, inclusiv copiilor din zona –se spune ca de multe ori le daruia copiilor interesati. Ei bine, daca a fost asa, se explica faptele sale de mai tarziu!).

A revenit in SUA, la Hollywood, in 1921, iar in 1924 se alatura ca pilot si cascador echipei “The 13 Black Cats/Cele 13 Pisici Negre”, un grup de piloti entuziasti si extravaganti care, in spectacole aeriene cu public, desfasurau cascadorii aeriene periculoase pe Burdett Air Port din Los Angeles/California, aici existand din 1923 o scoala de aviatie infintata de Jack Frye si Ronald Griffith MacDougall (erau un “circ zburator” -“Pisicile”avand in spectacol si “duet” avion-masina de curse. O cursa de viteza intre avion, care zbura deasupra automobilului, si masina care rula pe sol –un numar periculos care aducea bani frumosi). Grupul “Pisicilor Negre” a fost fondat de catre Ronald “Bon” Griffith MacDougall (pilot, pilot de curse, cascador, in cadrul lui zburand William Earnest “Spider” Matlock (cascador, pilot, promotor de curse auto, motociclist, sofer si mecanic. Si-a pierdut viata pe 27 ianuarie 1936 intr-o cursa auto la doar 34 de ani), Kenneth L.“Fronty” Nichols (s-a inrolat in US Navy la doar 16 ani, a servit pe submarinul USS H-3/SS-30 “Garfish”, Clasa H, 474 tone in imersiune, 4 tuburi lans-torpila calibrul 450 mm, 25 echipaj. Dupa WW I a luat lectii de pilotaj, lucrand ulterior ca pilot-cascador. In WW II a fost inspector/consilier US Navy detasat la compania Lockheed), Arthur Cornelius “Art” Goebel (pilot cascador la Hollywood. Era un perfectionist pregatind cu minutiozitate cascadoriile si aeronavele. In 1930 intra inUS Army Air Corps Reserve, iar in WW II serveste ca pilot si Inspector Aerian in cadrul IV Bomber Command –Razboiul din Pacific –ajungand la gradul de colonel. Bun prieten cu Charles Lindberg), Paul E.Richter Jr. (obtine licenta de pilot in 1924. Era supranumit “Air Race/Race Champ/Famous Flyer”. A fondat Aero Corp in California/1926, una dintre primele scoli de pilotaj acreditate din SUA, si Standard Air Line in 1927, prima linie aeriana din SUA care asigura servicii complete pasagerilor –transport, masa, cazare etc. In WW II, capitanul Richter a servit in cadrul Naval Air Transport Services/NATS -18 escadrile, 540 de aeronave si 26.000 de oameni. Dupa WW II a ajutat la crearea in 1948 a Military Air Transport Services/MATS. A lucrat si ca pilot receptioner la TWA. A ajuns chiar si director la Coca-Cola), Gladys Ingle (cascadoare, singura femeie membra a grupului “Pisicilor”. A fost una dintre primele femei-parasutist din SUA, probabil avea si brevet de pilot. Executa numere extrem de periculoase, trecea mergand pe aripa de pe un avion pe altul fara parasuta sau echipament de siguranta, executa tir cu arcul stand pe aripa avionului, si multe altele. Era respectata de catre membri grupului, acestia considerand-o “nebun de curajoasa”). si Reginald “Reg” Denny. Foarte probabil, in perioada 1927-1930 a colaborat cu Howard Hughes la realizarea filmului Hell’s Angels, primul mega-film din istoria cinematografiei avand un buget record de 2,80 milioane de dolari, in film aparand fosti piloti RAF din WW I si aeronave inchiriate, foste “luptatoare” britanice si germane din Marele Razboi.

Asa cum mentionam anterior, Denny era interesat si de aeromodelism…Marea Depresiune si-a pus amprenta asupra lui, trebuia sa supravietuiasca cumva, dupa cum spunea “sa-si atenueze grijile”. Drept urmare, Reg s-a apucat sa confectioneze modele in miniatura ale avioanelor vremii si, foarte probabil, inceputul a fost nu un avion ci o goeleta. Aceste machete bine realizate erau, foarte probabil, vandute prin intermediul fiului sau la scoala si in comunitate. Dupa un timp i-a venit ideea geniala de a monta un mic sistem de radiocontrol si un mic motor cu gaz pe unul dintre aeromodele pentru a-l face sa zboare –ulterior, cand era pe val, Reg a afirmat “am vrut sa-l ridic, sa-l vad in actiune, am vrut portanta, viteza si putere”. Si a vazut…

Zis si facut…A creat o mica pista de decolare-aterizare la cabana sa de la munte, testand timp de mai multe luni diverse prototipuri –testele au fost in mare masura esecuri dar Reg invata din mers, puterea pasiunii si dorinta de a reusi fiind mare (exista surse independente care sustin ca ideea aeromodelelor, ideea motorizarii si a zborului, i-ar fi fost data de catre fiul sau care, intr-o zi, i-ar fi cerut “Tata, fa-l sa zboare!”). Dupa cateva luni de teste si esecuri a reusit sa realizeze un aeromodel care putea fi radiocontrolat –a reusit chiar sa faca figuri acrobatice cu acesta –intorcandu-se la Hollywood in Los Angeles/California. Aici, in subsolul casei unde locuia, a deschis propria scoala de aeromodelism invatand copiii stiinta zborului si stiinta aerodinamicii –“elevi’ ii erau copiii starurilor de la Hollywood care aveau posibilitati financiare dar si copii din cartiere sarace din Los Angeles, copiii fara posibilitati financiare (nu se stie cu certitudine daca “scoala’ se platea de catre cei cu posibilitati financiare, dar se stie cu certitudine ca era gratuita pentru copiii saraci. Bravo lui, oricum! Fac o paranteza pentru care imi cer scuze tuturor cititorilor, o scurta paranteza care n-are legatura cu articolul de fata! Prin natura serviciului lucrez cu copii din familii defavorizate…Afirm cu tarie ca orice gest, orice actiune, orice dar aduce zambet pe fata acestor copii, suflete nevinovate intr-o Lume total abramburita! Imi inchipui cum s-au simtit acei copii cooptati intr-o lume care le era de neatins…Se spune despre Denny ca daca acesta se afla in magazin si veneau copiii care nu aveau bani indeajuns sau chiar deloc pentru achizitionarea unui aeromodel, acesta nu ii lasa sa plece dezamagiti si cu mana goala daruindu-le cate un planor, doar de dragul de a-i vedea fericiti –se spune ca zicea copiilor “n-ai dori sa-ti dau un kit de planor/aeromodel de 10 centi?”. Frumos din partea lui, zic!). Nu a trecut mult si vestea despre “scoala vedetei de film unde se simuleaza zborul prin control de la distanta” a ajuns in presa, Los Angeles Times scriind un articol elogios la adresa “ineditului scolii”. Drept urmare, lantul de retail Montgomery Ward (1872-2001) l-a invitat sa-si vanda aeromodelele in magazinele proprii, insa asta insemna productie la scara mare.

REGINALD DENYY IN DREAPTA SI PAUL WHITTIER IN STANGA

   Nu e foarte clar cand si cum s-a produs primul contact intre “Reg” Denny si Nelson Paul Whittier. Cert e ca in 1934, impreuna cu fiul magnatului petrolului “Max” Whittier, Nelson Paul Whittier, infinteaza Reginald Denny Industries deschizand si un magazin pe 5751 Hollywood Boulevard numit Reginald Denny’s Hobby Shop, intre anii 1935-1963 acesta a fost condus de catre Peter Veer, ulterior fiind vandut catre Colonel Tom, noul proprietar mentinand numele initial (Mericos “Max” Hector Whittier a fost dezvoltator imobiliar si unul dintre primii magnati ai industriei petrolului din SUA. Marea Depresiune din perioada 1929-1933 a bagat America in criza, Nelson Paul Whittier, fiul lui “Max” Whittier, fiind si el afectat ca multi alti industriasi pierzand o gramada de bani, aproape intreaga avere. Paul era pasionat de avioane, aeromodele si navomodele, in 1929 zbura cu un biplan Curtiss Carrier Pigeon, aeroposta, apartinand U.S.Airmail Service, impreuna cu Wade Hulbert, Marea Depresiune afectandu-l profund. Colonel Tom –Thomas Andrew Parker, ex.Andreas Cornelis van Kuijk/ origine olandeza –a facut de toate la viata lui, a ajuns chiar si anteprenor muzical, fiind un personaj controversat. A fost chiar reprezentantul lui Elvis Presley –se spune despre el ca “fura” bani din contractele incheiate in numele lui Elvis. A ajuns in SUA ilegal la varsta de 16/17/18 ani pentru “a face bani” fugind de pe nava pe care lucra. Cert e faptul ca a fost banuit mereu de coruptie si inselaciune. Ramane totusi un personaj interesant… In mai 1929 s-a inrolat in armata Statelor Unite mascand faptul ca e imigrant ilegal, luandu-si numele de Tom Parker. A fost instruit la Fort McPherson, Atlanta, Georgia, servind cativa ani la Fort Shafter, Hawaii in cadrul 64th Coast Artillery, ulterior mutandu-se la Fort Barrancas, Florida, Bateria C, artilerie de coasta. A fugit din unitate fiind acuzat de dezertare fiind prins si pedepsit cu carcera si izolare –in timpul detentiei a facut psihoza fiind internat timp de doua luni intr-un spital psihiatric militar, ulterior fiind scos din Armata datorita “problemelor psihice”. Dupa scoaterea din Armata SUA a luptat sa supravietuiasca lucrand sporadic pe unde gasea de munca. In 1935 s-a casatorit supravietuind impreuna cu sotia, dupa cum marturisea, in timpul Marii Depresiuni, cu un dolar pe saptamana, echivalentul a 20 de dolari in 2021, deplasandu-se prin tara in gasirea unui loc de munca. Ca fapt divers 64th Coast Artillery, regiment de artilerie de coasta, avea 6 Baterii botezate A –Fort Screven,Georgia, B –Fort Dade, Florida,C –Fort Barrancas, Florida,D –Jackson Barracks, Louisiana,E –Jackson Barracks, Louisiana, si F –Fort Crockett, Galveston, Texas. 64th Coast Artillery s-a infintat in iunie 1918 si a fost desfintat in 1947. Initial au avut in dotare obuziere britanice de 8-inch/203 mm, 11.200 m raza maxima de actiune. Din 1931 au avut si tunuri antiaeriene tractate M3, 3 inch/76 mm, raza maxima de actiune 13,40 km/rol antitanc si 6400 m/rol AA).

5751 Hollywood Boulevard -MAGAZINUL LUI DENNY

  La fabrica si magazin, personalul angajat a fost scolarizat personal de catre Reg Denny fiindca nu existau pe atunci experti in aeromodelism, oamenii fiind invatati sa construiasca aeromodele, motoare, kit-uri si truse, ba chiar cum sa vanda asemenea produse unicat la acea vreme, cum sa interactioneze si sa lucreze cu copiii…Denny a apelat la inginerii Walter Hammond Righter (mecanica si motoare) si Kenneth “Kenny/Ken” Case (radioelectronica), cei doi punandu-si amprenta asupra avioanelor radiocontrolate ale acestuia (Righter era absolvent al Institutului Tehnologic din Pasadena, California –inginer mecanic. In perioada 1928-1933 a lucrat ca inginer proiectant la Kinner Airplane&Motor Corporation Ltd. in Glendale, California, companie mica care producea avioane sportive si motoare cu puteri cuprinse intre 100-340 CP –a lucrat cu deosebire la motoare, compania a dat faliment in 1937. Fica acestuia marturisea unor reporter ca in mai 1933 tatal sau Walter Righter, a fost concediat de la Kinner Airplane datorita Marii Depresiuni fiind nevoit, pentru a-si intretine familia, sa se angajeze in “slujbe ciudate pentru a avea o paine pe masa. A lucrat chiar si la o brutarie ca sofer pe un camion care livra paine…saturandu-se sa strige si sa fluiere ca gospodinele sa iasa in strada pentru a cumpara paine, tata a inventat un gadget constand dintr-o teava conectata la colectorul de gaze al motorului prevazuta cu supapa actionata manual. Tata actiona supapa obtinand un fluierat strident, eliminand fluierul de mana! ”. In perioada 1936-1945 si-a infintat propria firma in garajul aflat in spatele casei, Glendale, California, companie numita Righter Manufacturing Co. Reginald Denny i-a cerut sa-i faca un mic motor pentru aeromodelele sale, motor pe care sa-l vanda in magazinul sau din Hollywood sub numele de Denny.. Asa s-a nascut Dennymite, primul motor miniatural de incredere destinat exclusiv aeromodelelor! Primul prototip al motorului a purtat initiala “R” de la Righter. Ulterior, Righter a adaptat mini-motorul pentru navomodele si automodele, acesta functionand cu amestec benzina-ulei in proportie de 3/1.Era realizat din aluminiu avand rezervor dispus vertical, aprindere prin bujie miniaturala+baterie miniaturala. In 1938, un motor Dennymite, in functie de puterea dezvoltata care era cuprinsa intre 1,5-1,6 CP, costa intre 10-30 dolari, doi dolari fiind elicea din lemn. Intr-un final, Righter a construit 10.000 de motoare pentru Denny. In 1938, conform surselor independente, Denny ar fi cumparat licenta pentru Dennymite de la Walter Righter, insa asta nu e o certitudine…Cert e faptul ca Righter a lucrat ani multi strict pentru Denny Industries, fiind cooptat in proiectele de aeromodele si navomodele ale acestuia, inclusiv in cele destinate US Army).   

PRIMUL MODEL DE SERIE -DENNYMITE 1 DIN 1937

  Reginald Denny fost cu siguranta un vizionar…Dandu-si seama de puterea publicitatii a platit sume bunicele pentru reclama companiei Hearst Communications detinuta de magnatul William Randolph Hearst. A creat modele la comanda pentru copiii vedetelor vremii, unii dintre ei devenind vedete in anii ce-au urmat, precum Mickey Rooney, Jane Withers si Freddie Cecil Bartholomew (unii dintre acesti copiii, precum Mickey Rooney de exemplu, au si aparut pe coperta revistei Mechanics Illustrated in perioada 1935-1937 avand in mana aeromodele Denny. Se spune ca asta a atras atentia anumitor factori de decizie din Armata SUA, acestia urmarind evolutia Dennyplane. Cert e faptul ca Armata SUA colabora cu revista promovand intens Aviatia si Marina!). Acesti copiii chiar au concurat cu aeromodelele “lui Denny” in competitii de aeromodelism intens mediatizate in acea vreme precum cel de la Mines Field, un camp situat in apropierea aeroportului Los Angeles, obtinand premii pentru “zbor si inovare” (competitia exista si astazi, in zona existand chiar si o scoala de aeromodelism. La competitie participa sute de aeromodele, chiar mii…Au fost ani in care au concurat 3000 de aeromodele!). Ei bine, asta a fost de bun augur pentru Denny dupa cum vom vedea in continuare…

WALTER RIGHTER TESTAND PRIMELE 10 MOTOARE DENNYMITES

  In timpul unui astfel de concurs desfasurat la Mines Field in1936, un ofiter de rang inalt al USAAF, ofiter al carui fiu participa la concurs cu unul dintre aeromodelele construite de catre compania sa, i s-a destainuit spunandu-i “noi remorcam tinte ca sa ne antrenam artileristii insa chestia asta e foarte periculosa, scumpa si prea putin eficienta. Tinta zboara doar in linie dreapta. Asta ne costa mult, 300 de dolari”. Foarte probabil acest ofiter superior era colonelul Claude Martin Thiele, Coast Artillery Corps, viitor general de brigada (a obtinut diploma de inginer civil la Cornell University in 1911. Devine ofiter de artilerie in 1924, US Army Coast Artillery School, Fort Monroe in Hampton, Virginia –expert in balistica, pregatire care, ani mai tarziu, avea sa-l implice in studiul rachetei germane V-2. Urmeaza US ArmyArmy War College/USAWC, Carlisle, Pennsylvania in 1931-1932. In perioada 1932-1936 e ofiter de stat major/locotenent-colonel si colonel in cadrul War Department/Departamentul de Razboi, inspector pentru arma Artilerie -a avut rol major in dezvoltarea artileriei antiaeriene in cadrul armatei de uscat. In 1936, la momentul presupusei intalniri cu Reginald Denny, acesta se afla detasat la Fort MacArthur/Los Angeles (s-a aflat aici in perioada 1936-1938/1939) pentru activarea Batalionului 2 Artilerie Antiaeriana in cadrul 63rd Coast Artillery).

In fine, cert e faptul ca Denny a sesizat imediat oportunitatea si, impreuna cu echipa sa, Walter Righter (motoare) si Kenny Case (radiocontrol/ghidare), a trecut la dezvoltarea unui aeromodel “mai fortos”, radiocontrolat (avea un mic radioreceptor dispus intern) prin intermediul unei cutii negre portabile echipata cu o mica antena, dirijarea facandu-se prin intermediul unui mic cadran dispus pe cutie, cadran similar celui de pe aparatele telefonice –operatorul, prin intermediul castilor conectate la transmitator, auzea tonurile diverselor comenzi transmise aeromodelului/sus-jos, stanga-dreapta (astfel de aeromodele sunt clasificate astazi ca facand parte din clasa F-3, aeromodele controlate prin radio –aeromodelistul controleaza aeromodelul prin intermediul unei statii de radiocomanda care transmite semnale catre receptorul plasat in aeromodel).

Va urma.

WW

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera, Internet.

axisafvs.blogspot.com

https://historycollection.com › …

https://airandspace.si.edu › sov…

https://www.researchgate.net › …

https://owlcation.com › World..

https://www.history.navy.mil › histories › pdfs

marinelink.com

https://warbirdswalkaround.wixsite.com

http://www.aviation-history.com › …

https://www.nationalmuseum.af.mil › …

https://www.warhistoryonline.com › …

https://www.armyupress.army.mil › csi-books

https://travelforaircraft.wordpress.com/…/interst..

www.evanflys.com/tdr-1

www.aviastar.org › … › USA › Interstate

pwencycl.kgbudge.com/…/TDR_Assault_Drone…

www.designation-systems.net/dusrm/…/bq-4.ht..

www.aero-web.org/specs/intersta/tdr-1.htm

www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?…

wap.pilotoutlook.com/aircraft/interstate/tdr-1

www.navaldrones.com/TDR-1.html

stagone.org/?page_id=37

www.elgrancapitan.org/foro/viewtopic.php?…

www.ww2aircraft.net › … › Aviation

stagone.org/

stagone.org/?page_id=20

www.theworldsbestever.com/…/stagonespecial

stag-1aviation.deviantart.com/

airminded.org/…/22/the-first-air-bomb-venice-..

www.dehavillandmuseum.co.uk/…/de-havilland

www.vintagewings.ca › Vintage News › Stories

www.fleetairarmarchive.net/…/FaireyIII.html

www.mauriceward.com/ro/istorie-logo

www.airvectors.net/avmoth.html

www.historynet.com/william-billymitchell-an-..

mariuszarnescu.com/tag/onestitatea/

www.aerofiles.com/ostfriesland.html

www.pbs.org/wgbh/amex/…/pandeAMEX86.ht…

www.aero-web.org/specs/curtiss/n2c-2.htm

www.qsl.net/w2vtm/mil_television_history.html

www.daveswarbirds.com/usplanes/…/kaydet.ht…

www.stearman.at/boeing_stearman.html

afmc.af.mil

militaryaviationchronicles.com

https://lemelson.mit.edu › vlad…

https://www.qsl.net › mil_telev…

https://www.tvcameramuseum.org

https://www.earlytelevision.org › .
https://www.americanairmuseum.com › …

thefrontlines.com

interestingengineering.com

weaponsandwarfare.com

articolul original.

SUA a încheiat un acord cu Ţările de Jos şi Japonia pentru a restricţiona exporturile unor echipamente avansate de fabricare a cipurilor în China

29 January 2023 at 08:15
image

Mai mulți oficiali au transmis că Statele Unite ale Americii au încheiat un acord cu Ţările de Jos şi Japonia pentru a restricţiona exporturile unor echipamente avansate de fabricare a cipurilor în China.

Acordul ar extinde unele controale ale exporturilor adoptate de Statele Unite în octombrie la companiile cu sediul în cele două naţiuni aliate, inclusiv ASML Holding NV, Nikon şi Tokyo Electron.

Oficiali din Ţările de Jos şi Japonia s-au aflat la Washington, discutând o gamă largă de probleme în cadrul discuţiilor conduse de consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat anterior că oficialii vorbesc despre probleme care sunt ”importante pentru noi trei”.

”Şi cu certitudine siguranţa şi securitatea tehnologiilor emergente vor fi pe această agendă”, a spus el reporterilor, scrie news.ro

articolul original.

Coreea de Nord dezminte acuzațiile Statelor Unite privind furnizarea de arme către Rusia: A încerca să pătezi imaginea fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă

29 January 2023 at 07:45
image

Directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a dezmințit acuzațiile Statelor Unite privind furnizarea de arme către Federația Rusă, precizând faptul că a încerca să pătezi imaginea fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informaţii americane arătând presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională” şi au declarat că vor transmite aceste înregistrări Naţiunilor Unite, în cadrul sancţiunilor împotriva Phenianului.

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunţat o „încercare stupidă de a justifica” viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către Washington, care a promis joi Kievului 31 de tancuri Abrams.

Citat de agenţia oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins acest „zvon complet fals” şi a avertizat Statele Unite că se vor expune la un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă vor continua să îl răspândească.

„A încerca să pătezi imaginea (Coreei de Nord) fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată şi nu poate decât să declanşeze o reacţie”, a adăugat el.

Vineri, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat şi ea promisiunile Statelor Unite de a trimite arme în Ucraina, acuzându-le că „trec şi mai departe de linia roşie”.

Rusia este, alături de China, unul dintre puţinii aliaţi internaţionali ai Phenianului şi a ajutat deja direct regimul nord-coreean.

În afară de Siria şi Rusia, Coreea de Nord este singura ţară care a recunoscut independenţa Lugansk şi Doneţk, două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia, care este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp contra înăspririi sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord şi chiar a cerut să fie relaxate din motive umanitare.

Kim Jong Un a declarat în 2022 că doreşte ca ţara sa să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume, calificând în septembrie drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Nordului.

Seulul şi Washingtonul sunt de părere că Phenianul intenţionează să efectueze în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017, transmite AGERPRES

articolul original.

Un general american cu patru stele profețește un nou război în 2025, între SUA și China, în urma unui atac al lui Xi Jinping asupra Taiwanului

29 January 2023 at 07:28
image

Un general cu patru stele din Forțele Aeriene americane le-a spus ofițerilor săi să se pregătească de un război cu China în următorii doi ani, informează New York Post, care citează NBC News. Este vorba despre generalul Mike Minihan.

„Sper să mă înșel”, a declarat Minihan, conform sursei citate. „Instinctul îmi spune că vom lupta în 2025”, a avertizat generalul american care este șeful celor 50.000 de oameni din cadrul Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană.

Departamentul Apărării al SUA a infirmat scenariul. „Aceste comentarii reprezintă punctul de vedere al departamentului”, a transmis un purtător de cuvânt.

Totuși, Minihan pune această problemă pe situația geopolitică din zonă și pe escaladarea conflictului dintre China și Taiwan.

Președintele chinez Xi Jiping și-a asigurat al treilea mandat și și-a fixat consiliul de război în octombrie 2022. Alegerile prezidențiale din Taiwan au loc în 2024 și îi vor oferi lui Xi un motiv.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc în 2024 și îi vor oferi lui Xi o americă distrasă (n.r. – de la subiectul conflictului dintre China și Taiwan”, a precizat generalul american.

articolul original.

Ucraina primește Abrams și „Leoparzi”, rușii „atacă” în stilul lor: Au adus pe front tancuri gonflabile care s-au dezumflat, iar un tanchist și-a pus camarazii pe fugă (Foto&Video)

29 January 2023 at 05:14
image

Forțele ruse au amplasat tancuri gonflabile în apropiere de Zaporojie pentru a simula prezența unor astfel de vehicule de luptă, însă baloanele s-au dezumflat accidental, devenind ținta ironiei ucrainenilor. Iar o înregistrare video arată un tanc rusesc scăpat de sub control care a semănat panică printre infanteriștii trupelor invadatoare.

Kievul susține că Rusia a amplasat mai multe baloane care imită tancuri pentru a masca faptul că au rămas fără echipamente și muniție în regiunea Zaporojie, după atacurile intense din ultimele zile asupra pozițiilor ucrainene.

Manevra rușilor a fost descoperită după ce unul dintre "tancurile" gonflabile s-a dezumflat accidental, relatează Insider.

"În timp ce partenerii noștri coordonează trimiterea tancurilor în Ucraina, armata invadatoare mărește și ea prezența 'unităților de tancuri' în regiunea Zaporojie. Se pare că aerul liber al regiunii Cazaci nu le priește produselor din cauciuc ale ocupanţilor, aşa că acestea se dezumflă fără a-şi îndeplini misiunea principală. La fel ca bravada umflată a armatei ruse", a scris ironic pe Facebook Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei lângă o fotografie a unui tanc gonflabil rusesc.

Tancurile gonflabile sunt un element de bază al tacticilor militare de dezinformare ale armatei ruse, o doctrină militară cunoscută sub numele de maskirovka (deghizare). Aceasta implică folosirea unui arsenal de tancuri și lansatoare gonflabile, vehicule-momeală și manechini care imită soldați pentru a semăna confuzie.

Rusia a utilizat elemente de maskirovka și în conflictele din deceniile trecute, însă în Ucraina au fost dejucate cu ajutorul dronelor și al sateliților.

La începutul războiului, Ucraina a produs, de asemenea, un arsenal de acest tip, folosind false lansatoare americane de rachete realizate din lemn pentru a fi observate de dronele rusești și a păcăli trupele ruse să-și consume muniția pe ținte inutile.

Eșecurile militare ale Moscovei au ieșit în evidență și vineri, când oficialii ucraineni au difuzat o înregistrare video în care se vede cum un tanc rusesc scăpat de sub control i-a pus pe fugă pe infanteriștii care îl însoțeau.

În imaginile realizate de o dronă se vede cum tancul face mai multe manevre nereușite, apoi lovește cu turela mai mulți soldați aflați pe un alt tanc, iar cei care au scăpat nevătămați au fugit speriați. Nu se cunoaște unde sau când a fost filmat clipul de 52 de secunde postat pe Twitter, scrie Newsweek.

"Cea mai mare amenințare pentru infanteriștii ruși mobilizați sunt tanchiștii ruși mobilizați", a ironizat ministerul ucrainean al Apărării această nouă dovadă a incompetenței din armata rusă.

Greșelile elementare pe care le fac militarii și în special tanchiștii ruși au fost ironizate în mai multe rânduri pe rețelele de socializare.

În septembrie, un clip popular postat pe Twitter arăta un tanc rusesc care circula haotic, în timp ce soldații săreau din mers, vehiculul oprindu-se apoi într-un copac.

Amazing video of a Russian T-72 fleeing Ukrainian troops, discarding men and then crashing into a tree. pic.twitter.com/0hqrQtJ09S

— Cᴀʟɪʙʀᴇ OÊ™sᴄᴜʀᴀ (@CalibreObscura)
September 9, 2022

Iar în decembrie, o înregistrare video postată pe contul de Twitter al Ministerului Apărării din Ucraina arată cum un tanc prins cu un cablu de tragere de un alt tanc este tras din tren în condiții de iarnă. Operațiunea se încheie în câteva secunde, când tancul care trebuia coborât pe șenile cade în zăpadă și se răstoarnă, devenind inutilizabil.

Not that we are complaining. But in the future, we ask that the russians be more careful when unloading military equipment. And to remember that every armored vehicle is potential lend-lease equipment for #UAarmy pic.twitter.com/cg6q4CGhRB

— Defense of Ukraine (@DefenceU)
December 12, 2022

Ministerul Apărării de la Kiev i-a ironizat pe ruși, avertizându-i că ar putea confisca toate echipamentele militare pe care le lasă în urma lor: "Nu că ne plângem. Dar, pe viitor, cerem ca rușii să fie mai atenți la descărcarea echipamentelor militare. Și să țină minte că fiecare vehicul blindat este un potențial echipament de împrumut-închiriere pentru armata Ucrainei."

articolul original.

Prima bază construită de americani în ultimii 70 de ani în insula Guam

29 January 2023 at 01:00
image

Pușcașii marini americani au inaugurat prima bază construită în ultimii 70 de ani pe insula Guam din Pacific.

Corpul Pușcașilor Marini al Statelor Unite ale Americii a deschis oficial prima sa bază construită de la zero în ultimii 70 de ani. Este o bază de 4.000 de acri pe insula americană Guam din Pacific, care va găzdui 5.000 de pușcași marini, potrivit CNN.

Construcția Taberei Blaz, așa cum este cunoscută oficial, a fost finanțată parțial de guvernul japonez, ca parte a unui acord încheiat în timpul administrației Barack Obama pentru a muta pușcașii marini din sudul insulei japoneze Okinawa.

De ce își consolidează SUA forțele în Pacific?

Inaugurarea de săptămâna aceasta este inclusă în cadrul unei strategii mai ample a SUA de consolidare a forțelor sale în Pacific, pe fondul creșterii .

Corpul pușcașilor marini anunță că Tabăra Blaz este pe care a activat-o din 1952. Atunci a fost deschisă o bază din Albany, Georgia.

Tot în Guam, pe platoul nordic, mai este o bază americană importantă folosită de aviație.

articolul original.
❌