ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

A murit Alexandru Arşinel. Marele actor, de loc din Dolhasca, avea 83 de ani

29 September 2022 at 16:47

A murit Alexandru Arşinel. Actorul s-a stins din viaţă, joi seara,  la vârsta de 83 de ani.

Marele actor român a fost foarte bolnav în ultima perioadă. Actorul fusese recent internat într-un centru specializat de îngrjiri paliative, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Chiar angajaţii centrului au fost cei care au solicitat ca Alexandru Arşinel să fie transferat la spital pentru a putea primi îngrijiri medicale de specialitate. Alexandru Arşinel s-a confruntat, în ultimii ani, cu numeroase probleme serioase de sănătate, relateaza Antena 3.

Alexandru Arșinel  s-a născut pe  4 iunie 1939, la Dolhasca, județul Suceava.

Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière… Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani.

La absolvirea facultății, promoția 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – a pleacat la Târgu Mureș unde se deschidea secția română la Teatrul Maghiar.

În 1964,  a dat concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, a jucat alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.

A avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – “Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP, Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010, Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010), Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea –1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul sexelor’, 2007 – 2008 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, “Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – ‘EvergreenCântece de CrăciunCe faci astă seară tu?OléParfum de romanță’ sau ‘La mulți ani viață!’. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț) sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel  declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. ‘Îl haleam pe Sinatra!”  mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.

A fost desemnat Cetățean de Onoare al judetului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

articolul original.

Compania AirConnect amână pe la primăvară zborurile Suceava – București

29 September 2022 at 15:29

AirConnect amână lansarea curselor aeriene pe piața din România până în primăvara anului viitor, argumentând decizia prin întârzierea livrării celui de-al doilea avion, cât și a pregătirilor operaționale pentru zbor. Compania anunțase la finalului august că va opera din 16 octombrie 2022  cinci zboruri pe săptamână între Suceava și București, în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică.

“Din cauza întârzierii livrării celui de-al doilea avion AirConnect, cât și a pregătirilor operaționale pentru zbor, ne vedem nevoiți să amânam începerea operării zborurilor regulate până la data de 26 martie 2023. Cei care au cumpărat bilete de avion pentru perioada 15 octombrie 2022 – 25 martie 2023 vor fi informați prin e-mail și telefonic de această modificare și vor putea opta pentru modificarea gratuită a biletelor pentru altă dată de zbor sau pentru rambursarea contravalorii biletelor de avion, rambursare ce se va face în contul bancar din care s-a făcut plata. În plus, vor primi un bilet de avion gratuit pentru un zbor operat de AirConnect (bilet ce va putea fi rezervat până pe 15 ianuarie 2023)”, se arată într-un comunicat al companiei.
Cei care au cumpărat bilete de avion pentru perioada 15 octombrie 2022 – 25 martie 2023 vor fi informați prin e-mail și telefonic de această modificare și vor putea opta pentru modificarea gratuită a biletelor pentru altă dată de zbor sau pentru rambursarea contravalorii biletelor de avion, rambursare ce se va face în contul bancar din care s-a făcut plata. În plus, vor primi un bilet de avion gratuit pentru un zbor operat de AirConnect (bilet ce va putea fi rezervat până pe 15 ianuarie 2023)”, este mesajul companiei.

Compania anunțase la finalului august că va opera din 16 octombrie 2022  cinci zboruri pe săptamână între Suceava și București, în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică. De asemenea, din data de 22 iunie 2023 compania AirConnect spune că va deschide o nouă destinație de pe aeroportul nostru, respectiv Constanța, zborurile fiind operate în fiecare zi de joi.

Biletele au fost puse de atunci în vânzare pe pagina de internet a companiei aeriene și aveau un preț de pornire de 30 de euro/segment.

Momentan AirConnect are în flotă un singur avion, un ATR 72-600 care este înmatriculat în România ca YR-ACA.  Compania a anunțat, în august, că va avea și un al doilea avion, tot de tip ATR 72-600 (YR-ACB), care urma să fie livrat curând.

Compania AirConnect a anunțat în august că  primele sale zboruri comerciale regulat vor fi operate  începând cu luna octombrie 2022 de la aeroportul Henri Coandă din București spre patru aeroporturi din România: Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

AirConnect a mai anunțat că va zbura din București și Cluj Napoca și spre capitala Ungariei, Budapesta.  În sezonul de vară al anului 2023 compania aeriană va opera zboruri comerciale regulate din Constanța spre Cluj Napoca, Oradea, Suceava și Timișoara. Zborurile spre aeroportul din Constanța vor debuta în a doua jumătate a lunii iunie 2023 și vor fi operate doar în perioada sezonului estival.

Potrivit boardingpass.ro,  societatea comercială Air Connect Aviation Group SA.  a fost înmatriculată la Registrul Comerțului în noiembrie 2021 și are un capital social de 5 milioane de lei. Sediul său e pe strada Aurel Vlaicu, nr. 9, Otopeni. Fondatorii companiei sunt Karpaten Turism prin Karpaten Outgoing SRL, Ivașcu Dorin prin Regional Air Suport SRL, Pop Cosmin-Adrian, Muntean Domniţa-Iulia și Necula Florin. Administratorii Air Connect Aviation Group SA sunt Ivaşcu Dorin, Necula Florin, Muntean Domniţa-Iulia, Pop Cosmin-Adrian, Mărginean Gheorghe-Alexandru.

Directorul general al companiei este Tudor Zamfir Constantinescu. Acesta a ocupat în trecut funcția de director comercial la Blue Air și Animawings. (O.S.)

articolul original.

Deranj mare în subteranele afacerilor cu lemn (FOTO, VIDEO)

29 September 2022 at 04:30

Nouă structuri ale statului investighează fraude uriașe cu lemn tăiat ilegal din păduri. Într-o acțiune de mare amploare, miercuri, 28 septembrie, polițiștii și procurorii au descins în 16 județe și în București, desfășurând 146 de percheziții. Cele mai multe – 85 – au avut loc în județul Suceava, la două grupări conduse de fratele unui primar, la ocoale silvice și la firme de prelucrare a lemnului. Suspecții sunt acuzați de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Surse apropiate anchetei afirmă că percheziții au fost făcute, printre altele, la Mălini, la Cornu Luncii, iar  printre ocoalele silvice din județ la care au avut loc percheziții s-ar afla cele de la Dolhasca, Fălticeni, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Anchetatorii vorbesc despre două grupări conduse de fratele unui primar din județul Suceava, specializate în tăieri ilegale de arbori, delapidare și spălarea banilor. Depozitele de lemn au fost primele ținte ale polițiștilor, unde au descins zeci de lucrători de la Poliție, ANAF, Jandarmerie sau Garda Forestieră.

Una dintre grupări ar fi din comuna Mălini, iar implicat ar fi fratele unui primar. Acesta ar fi controlat 20 de firme prin care desfășura tranzacții cu produse din lemn, în principal fiind vorba despre cherestea sau brichete vândute fie legal, prin tranzacții bancare, fie la negru, relatează Pro Tv.

Banii ar fi fost trimiși în valize prin persoane de încredere până când pe fir au intrat anchetatorii.

Anchetatorii au percheziționat inclusiv mașinile omului de afaceri care deține depozitul de lemne, căutând bani cash, ei având informații că lemnul intrat la negru era vândut cu bani lichizi. Iar sumele erau transportate de oameni de încredere.

Conform Antena 3, localnicii di Mălini povestesc că una dintre firme cară zi și noapte zeci de mașini de lemn, cea de-a doua, o firmă cu un profit anual de peste 1.000.000 de lei, a fost amendată de mai multe ori pentru transportul ilegal al lemnului. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia. Sunt mii de metri cubi care vor trebui acum cubați și se vor face controale încrucișate, atât în depozite, cât și în acte și în păduri.

Au fost percheziții și la ocoalele silvice, iar anchetatorii, împreună cu lucrătorii silvici, au mers în pădure să numere cioatele și să evalueze materialul lemnos care ar trebui să se găsească în depozit și diferențele ar trebui să rezulte din acte, relatează Antena 3.

În ampla investigație în cadrul căreia s-au desfășurat și descinderile de miercuri din județul Suceava ar fi vizate și două mari firme sucevene din domeniul prelucrării lemnului.

Conform TVR, percheziții au avut loc și la firme din Cornu Luncii. Au fost verificate documentele contabile, dar și cantitatea de lemne existentă în depozite.

Oamenii legii spun că prin zeci de firme s-au făcut operațiuni ilegale, atât fiscale cât și de tăiere și transportare a lemnului din pădure către diverși clienți. O mare parte din cherestea ar fi fost exportată ulterior către state precum Iran, Irak, Emiratele Arabe, susțin surse judiciare.

Fiecare dintre aceste firme, susțin aceleași surse judiciare, ar fi avut câte o sarcină – începând de la tăierea arborilor până la urcarea lemnului pe vase, în portul Constanța. Cele două grupări ar deține în orașul de la malul mării depozite mari în care erau duși buștenii, dar și deșeurile de lemn care ar fi fost apoi trimise în zona Orientului. S-au făcut percheziții și la mari producători pentru a se stabili modul în care s-au făcut achiztiile de cherestea și deșeuri lemnoase. După ce sunt studiate documentele ridicate, urmează audierile suspecților și verificări în pădurile din care s-au tăiat copacii.

Întreaga activitate a fost urmărită de polițiști mai bine de un an, timp în care o parte din marfă ar fi ajuns și peste hotare. Banii câștigați ilegal ar fi fost spălați prin intermediul altor afaceri legale, mai exact câteva benzinării și un restaurant, care au fost de asemenea vizate de perchezițiile procurorilor.

Mai multe de persoane, au ajuns, în calitate de martori sau suspecți, la sediul Poliției din Suceava pentru audieri. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat pe lângă documente contabile și diferite sume de bani în lei sau euro. Fiind o operațiune fără precedent ca amploare, prejudiciul nu a fost deocamdată calculat.

Comunicatul oficial al Poliției Române

Conform  IGPR,  Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus miercuri în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în București (1) și în județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, s-au făcut 17 percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice. Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au avut loc percheziții se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iași,  Pașcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râșca, Târgu Neamț, Vânători, Văratic, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură și alte activități forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea și rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, a transmis, miercuri, Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După perchezițiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, au fost citați mai mulți martori pentru a fi audiați la sediul IPJ Suceava.

La acțiune au participat polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Tepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. (O.S.)

articolul original.

PTF Vicov ar putea fi deschis la mijlocul lunii viitoare, dar nu și pentru trafic greu

29 September 2022 at 04:28

Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna este estimată pentru data de 15 octombrie, dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina. Totuși, partea ucraineană a betonat peste 7 kilometri de drum și este dorința de preluare și a traficului greu la Vicov, ceea ce presupune noi adaptări ale infrastructurii pe partea română. Asta în condițiile în care de la bun început proiectul a fost convenit de ambele părți să fie pentru traficul mașinilor de până în 3,5 tone.

În acest sens, în prima parte a zilei de miercuri au avut loc la Suceava și, ulterior, la Vicovu de Sus, ședințe de lucru necesare în vederea operaționalizării punctului de trecere al frontierei. Toate acestea în condițiile în care ucrainenii în sfârșit reușesc să deschidă de cealaltă parte a frontierei punctul de control vamal de la Crasna după opt ani de la data la care ar fi trebuit. O altă încercare eșuată a fost în 2016. În ciuda numeroaselor promisiuni că punctul de control vamal Crasna va fi deschis, abia acum sunt semnalele cele mai serioase că s-ar putea, totuși, ca să fie așa.

La ședință au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan iar din partea oficialităților de la nivel central au fost secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, consilierul de stat din cadrul Cancelariei premierului României Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache. Nu a lipsit nici Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Din partea autorităților locale vizate direct de investițiile privind operaționalizarea PTF Vicov au fost primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, și primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin.

Potrivit unei declarații de presă susținute la finalul ședinței de la Vicovu de Sus, Gheorghe Flutur a spus că a solicitat „în mod expres” să fie amenajate sensuri giratorii la intersecția drumului național care pleacă din vamă cu drumul spre Brodina, apoi sensuri giratorii sau semafor, în funcție de posibilitățile tehnice, la intersecția spre Bivolărie – Putna, la intersecția din Vicovu de Jos cu Voitinel, modernizarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată, asfaltarea drumului de la Rădăuți până la PTF Vicovu de Sus.

O veste nu tocmai bună este legată de o altă chestiune importantă care ține de eficiența deschiderii PTF Vicov și fluidizării traficului: podul de la Milișăuți. Gheorghe Flutur a spus clar: „sperăm și avem promisiunea că în primăvara anului viitor va fi gata”. Podul este însă important pentru că în caz contrar participanții în trafic care vor veni de la punctul de trecere al frontierei de la Vicov vor trebui, din centura Rădăuțiului, să meargă spre Dornești și de acolo probabil spre Ratoș. Prin urmare, DN 2 nu va fi foarte mult fluidizat. Dacă exista posibilitatea de la Milișăuți se câștiga mai mult. „Până atunci trebuie să avem o rută alternativă”, a admis Gheorghe Flutur.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a spus că „este foarte importantă deschiderea acestui punct de frontieră și pentru economia județului și pentru localitățile din proximitate, dar este și mai important ca și cetățenii de pe acest culoar de tranzit să fie protejați de traficul suplimentar și să fie sprijiniți să nu se suprapună traficul local și traficul de tranzit”. El a făcut acestea afirmații în condițiile în care a „vizualizat” tronsonul de la Suceava până la PTF Vicovu de Sus și a stabilit cu primarii de pe traseu toate intervențiile necesare pentru a prelua traficul suplimentar care o să fie generat de noul punct de frontieră. Consilierul premierului Mihnea Claudiu Drumea a explicat că rolul său la această întâlnire este „de a arăta încă o dată sprijinul prim-ministrului pentru toate nevoile și necesitățile care decurg din deschiderea punctului de frontieră de la Vicovu de Sus”.

Dar poate că unul din cele mai clare răspunsuri cu privire la posibilitățile limitate de a reduce traficul greu din PTF Siret vine de la secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache: „Astăzi ne aflăm aici pentru a identifica lărgirea benzilor de circulație. Acum nu se poate intra sau ieși cu autocamioane. Plecăm la treabă din acest moment”. Daniel Nache a amintit că angajarea de personal pentru biroul vamal de la Vicovu de Sus s-a făcut din 2016, iar acum Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru a asigura personalul necesar atât pentru traficul ușor și de persoane, cât și pentru traficul greu. Practic, problema nu o reprezintă personalul, ci faptul că PTF Vicov nu a fost proiectat și realizat (în 2014) pentru a deservi traficul greu. și de aici decurg toate celelalte probleme pentru că PTF Vicov „se află în conservare (s.red.) de atâta vreme” cu toate că resursa umană este pregătită pentru a veni și a deschide Biroul Vamal Vicovu de Sus. Daniel Nache a dat asigurări că sunt pregătiți prin achiziționarea de mobilier și de punerea la dispoziția comisionarilor vamali și a celor de la Direcția Sanitar Veterinară. (Dan PRICOPE)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României. “Galben-verzii” au pierdut la limită cu UTA Arad, în fața a 4.000 de spectatori pe Areni (FOTO, VIDEO)

28 September 2022 at 15:51

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României, după ce a pierdut la limită, scor 0-1, în fața celor de la UTA Arad, într-un meci din play-off-ul competiției, disputat miercuri după-amiază, pe stadionul Areni, în prezența a aproape 4.000 de spectatori.

Gruparea arădeană s-a calificat mai departe, grație unui gol marcat în minutul 10, de către Șteau, care a câștigat un duel fizic cu Samson și l-a lăsat fără replică pe portarul Niga cu un șut plasat din interiorul careului.

Chika putea egala situația până la pauză, dar mingea reluată cu capul de atacantul gazdelor a fost reținută cu greu pe linia porții de Balauru.

Cea mai mare ocazie de gol a “galben-verziilor” a fost consemnată în minutul 73, când Samson a nimerit bara dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri.

“Astăzi se putea mai mult, tot timpul se poate mai mult. Ca o echipă de Liga 3-a, am fi avut nevoie și de puțin noroc și un plus de luciditate în fața unei formații de prima ligă, cu jucători cu experiență, care joacă la o altă intensitate. În primul rând, vreau să felicit echipa adversă pentru victorie și le urez multă baftă în viitor și în Cupa României, dar vreau să-mi felicit și băieții, care astăzi s-au luptat. Asta le-am spus și în vestiar că vrem să abordeze fiecare meci așa cum au făcut-o astăzi și sunt sigur că acești jucători tineri vor progresa mai mult. Sunt că, de altfel, a fost o experiență grozavă pentru mulți dintre ei și eu sper ca pe viitor, de ce nu, să vedem mai mulți jucători din lotul nostru care să facă pasul spre un nivel superior și chiar să-i vedem la televizor la Liga 1.

Ne-ar plăcea să jucăm fiecare meci acasă cu atâta lume în tribună. A fost și vreme bună astăzi, ne pare rău că i-am dezamăgit din punctul de vedere al rezultatului, dar eu cred că au plecat cu un gust plăcut de la stadion. Sper că au văzut și ei ceea ce am văzut și eu azi, o echipă ce a fost în joc timp de 95 de minute, care s-a bătut pentru fiecare minge cu posibilitățile noastre. Iar atitudinea pe care au avut-o băieții a văzut-o, cred eu, și publicul, ea a ieșit în evidență” a declarat antrenorul Dorin Goian.

Foresta: Niga – Grosu, Cimbru, Botezatu, Filip (’87 M. Ilie) – Makongo, Samson – Netbai (’64 Nițu), Căinari, Mirică (’87 Mihalciuc) – Chika (’81 Muntean). Antrenor: Dorin Goian.

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Benga, Hoxhallari – Cascini, Anton (’64 Batha) – Șteau (’46 Negoescu), Ubbink (’77 Postolachi), Otele (’64 Stahl) – Ademi (’64 Keșeru). Antrenor: Ilie Poenaru. (D.C.)

articolul original.

Taxele pentru cazarea studenților USV nu au fost majorate. Universitatea va suporta din bugetul propriu eventualele creșteri de prețuri la utilități

28 September 2022 at 15:50

În anul universitar 2022-2023, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) are mai mult de 4.200 de boboci înmatriculați în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie a.c., iar 15% din aceștia sunt tineri veniți din afara granițelor țării, însemnând peste 600 de studenți.

Pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară cazarea în toate cele șapte cămine ale USV, de un loc în cămin beneficiind studenții înmatriculați la toate ciclurile de studiu. Procesul de cazare se va încheia în data de 30 septembrie, înainte de începerea noului an universitar.

”Având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la căminul nr. 6 nu au fost încă finalizate, studenții care au fost repartizați la acest cămin vor fi cazați, temporar, în spații închiriate de către USV în orașul Suceava, inclusiv în hoteluri sau pensiuni.

În anul universitar 2022-2023, tarifele de cazare nu vor suferi nicio modificare. Drept urmare, în funcție de categoria în care se află beneficiarul unui loc de cazare (bugetat, cu taxă) și de facilitățile și gradul de confort pe care îl oferă un cămin sau altul, taxele lunare sunt cuprinse între 250 de lei și 540 de lei, aceleași ca și în anul universitar 2021-2022. În situația în care vor apărea costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor la utilități, acestea vor fi suportate din bugetul propriu al USV”, a transmis conducerea universității.

Toate căminele Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava sunt dotate conform standardelor europene, oferind studenților condiții excelente de cazare, după cum au menționat reprezentanții instituției. Totodată, pentru studenții USV există numeroase oportunități de recreere și de dezvoltare personală: Complexul de natație și kinetoterapie, terenul de sport acoperit, sală de sport, Observator astronomic, Casa de Cultură a Studenților etc. (O. N.)

articolul original.

85 de percheziții la mafia lemnului din Suceava. Sunt vizate două grupări uriașe de tăieri ilegale de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani (FOTO, VIDEO)

28 September 2022 at 04:30

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, face, miercuri, 146 de percheziții la suspecți de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Perchezițiile se fac în București și alte 16 județe, cele mai multe în Suceava.  Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au loc percheziţii se află cele de la Dolhasca, Fălticeni, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta, Gheorgheni,  Iaşi,  Paşcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râşca, Târgu Neamţ, Vânători, Văratic .

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în Bucureşti (1) şi în județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, se fac 17 percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice. Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au loc percheziţii se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iaşi,  Paşcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râşca, Târgu Neamţ, Vânători, Văratic, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, transmite, miercuri, Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După perchezițiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori pentru a fi audiați la sediul IPJ Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

articolul original.

Bucovina și Maramureșul – considerate de turiști cele mai primitoare zone ale României. Litoralul, fruntaș în topul dezamăgirilor 

27 September 2022 at 21:30

Litoralul românesc conduce în topul destinațiilor de care turiștii au fost deza­măgiți vara aceasta, la polul opus situân­- du-se Bucovina, Maramureș, și Transilvania, ca fiind cele mai primitoare zone ale României, potrivit unui sondaj realizat de o platformă hotelieră online.

“După o vară plină, lipsită de restricții, care a adus cifrele turismului național la nivelul de dinainte de pandemie, rezultat la care a contribuit semnificativ și emiterea voucherelor de vacanță de către Guvernul României, a venit momentul să tragem concluziile de final de sezon. Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, românii spun că au fost primiți cu cea mai mare ospitalitate în Bucovina și Maramureș  (zone votate de 22,7% dintre respondenți), în Transilvania (zonă votată de 20,9% dintre respondenți) și în Banat (cu 20,1% dintre respondenți). Acestea sunt, de altfel, și regiunile în care turiștii au găsit cele mai bune condiții de cazare din România, semn că turismul local este în plină dezvoltare și că investițiile în el aduc rezultate. La polul opus, litoralul românesc conduce în topul destinațiilor de care turiștii au fost dezamăgiți vara aceasta”, potrivit unui comunicat al Travelminit, realizatorul sondajului.

Atunci când vine vorba de zonele în care au găsit cele mai bune unități de cazare, cu cel mai eficient raport calitate/preț, turiștii au menționat frecvent Bucovina, Maramureș  și regiunea Transilvaniei (cu județele Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna în mod special). De altfel, acestea sunt zonele în care au fost întâmpinați cu ospitalitate și în care s-au bucurat de atmosferă, de experiențe autentice, de amabilitatea personalului.
Potrivit sondajului Travelminit, în ceea ce privește tarifele, turiștii au observat creșteri mari și foarte mari în comparație cu anul trecut la cazare, mâncare, servicii wellness, atracții turistice și transport. Cât despre bugetul alocat unui sejur în România, situația stă în felul următor: 70,5% dintre respondenți ar aloca între 150 și 300 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, 19,4% ar aloca sub 150 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, 8,6% ar aloca între 300 și 500 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, în timp ce doar 1,4% ar cheltui peste 500 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă.
În ceea ce privește factorii care îi determină pe turiști să aleagă o cazare în detrimentul alteia, pe prima poziție se află aspectul general al camerei și al unității. Urmează prețul, poziționarea cazării (cât mai aproape de obiectivele de interes), facilitățile oferite de unitate, serviciile suplimentare incluse în pachet (acces la SPA, la sala de fitness etc.), dar și condițiile flexibile de rezervare.
La capitolul dezamăgiri, respondenții au trecut prețurile pe prima poziție, o dovadă în plus a faptului că majorările din ultima perioadă au stârnit multă nemulțumire în rândul turiștilor. Pe lista aspectelor de care au fost dezamăgiți se află și atitudinea personalului, aspectul camerelor, condițiile precare de igienă, meniul restaurantelor, dar și lipsa locurilor de parcare.
Prin sondajul realizat în rândul turiștilor, echipa Travelminit a încercat de asemenea să afle direct de la sursă care sunt criteriile care i-ar putea convinge pe români să călătorească mai mult în România, ce ar putea face jucătorii din industrie pentru a încuraja vacanțele locale.
“Așa cum era de așteptat, prima opțiune (votată de peste 74% dintre respondenți) a fost ajustarea prețurilor la salariile din România, astfel încât turiștii să își permită mai des concedii în țară. De asemenea, aceștia își mai doresc oferte de cazare care să includă mai multe facilități și servicii în același preț, investiții în infrastructură și în unitățile de cazare, o mai bună pregătire a personalului, dar și conceperea unui meniu inedit”, a reieșit din sondaj.
Conform Agerpres, compania Travelminit, fondată în Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai mari jucători pe piață rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platforma și acoperă o gama largă de cazare în toată țară (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piață rezervărilor cu card de vacanță. În 2021, Travelminit raportează 13,5 milioane de euro vânzări în România și 16 milioane de vizite pe platformă. (C.A.)

articolul original.

Foresta – UTA Arad, meciul toamnei pe stadionul Areni

27 September 2022 at 21:25

Cele două formații se întâlnesc astăzi, de la ora 16.00, în play-off-ul Cupei României n “UTA este mare favorită, nu trebuie să uităm că între noi este o diferență de două divizii. Le-am transmis jucătorilor să joace fără presiune și să se bucure de fotbal”, a declarat antrenorul Dorin Goian n 35 de lei este prețul unui bilet de intrare la meciul cu UTA

Foresta este în fața celui mai important eveniment din această toamnă, echipa antrenată de Dorin Goian urmând să înfrunte astăzi, de la ora 16.00, pe stadionul Areni, prim-divizionara UTA Arad, într-un meci în care miza este calificarea în grupele Cupei României.

“Vom aborda meciul cu UTA cu cel mai bun unsprezece posibil, în funcție și de accidentările care, din păcate, nu ne-au ocolit în ultima vreme (n.r. Niga și Chika). Este clar că plecăm cu șansa a doua, UTA este mare favorită, nu trebuie să uităm că între noi este o diferență de două divizii. Vom aborda meciul cât se poate de serios și le-am transmis jucătorilor mei să joace fără presiune și să se bucure de fotbal, așa cum vor face, cu siguranță, și fanii din tribune, care vor veni în număr mare să ne susțină. Avem atât de mulți jucători tineri care n-au avut până acum șansa să își măsoare forțele cu un adversar atât de titrat, încât, dacă aș putea, le-aș oferi tuturor minute în această întâlnire. Sper să ne prezentăm cât mai bine din punct de vedere fizic la ora partidei și să dăm o replică pe măsură. Am încredere în băieții mei. Referitor la UTA, este o echipă cu o istorie importantă în spate, care a reușit să revină în primplanul fotbalului românesc, iar în ultimii ani s-a dezvoltat inclusiv la capitolul infrastructură. Din declarațiile lor, am văzut că acordă o atenție deosebită Cupei, așa că vor sosi bine montați la Suceava. În plus, vin după o experiența nefericită de anul trecut, când au fost scoși din competiție de o formație de liga a III-a”, a declarat antrenorul Forestei, Dorin Goian.

La rândul său, antrenorul grupării arădene, Ilie Poenaru, declara după tragerea la sorți: “Vrem să mergem pe două fronturi în acest sezon. Cupa României este foarte importantă, este un obiectiv de-al meu și al băieților. Respectăm Foresta Suceava, dar trebuie să avansăm în turul următor, mai ales că întâlnim o echipă de eșalon inferior. S-a văzut și în edițiile precedente, Cupa este o competiție a surprizelor și pentru asta trebuie să fim foarte atenți. Foresta este o echipă tânără și entuziastă peste care Dorin Goian și-a pus amprenta. Vom aborda meciul cu maximă seriozitate, sperând că nu se vor mai întâmpla accidentele din sezoanele precedente. Cred că s-au tras învățămintele necesare și că, încă o dată, s-a demonstrat că dacă nu ești pregătit mental la asemenea meciuri, poți fi eliminat foarte ușor. Din punct de vedere al primului unsprezece, e clar că trebuie să alcătuim două echipe competitive, pentru că în decurs de câteva zile vom avea două meciuri foarte importante, ambele în deplasare, cu distanțe foarte lungi de parcurs”.

Biletele pentru meciul cu UTA Arad costă 35 de lei și au fost scoase la vânzare încă de marți. Acestea pot fi achiziționate de la intrarea în club de lângă sediul Poliției Județene. Acolo unde se vor vinde și miercuri, între orele 10.00-14.00. De la ora 14:00 biletele vor putea fi achiziționate de la casele de bilete de la intrarea principală dinspre Primărie.

Meciul este transmis online pe platforma www.frf.tv.

Programul meciurilor din play-off:

Foresta Suceava – UTA Arad

CSM Reșița – CS Mioveni

Ripensia Timișoara – FCU Craiova

Steaua București – Chindia Târgoviște

Concordia Chiajna – Universitatea Cluj

CS Afumați – Rapid București

FC Brașov – FC Hermannstadt

CS Şelimbăr – Petrolul Ploiești

CS Ocna Mureș – CSM Slatina

CS Dumbrăvița – Politehnica Iași

CSM Alexandria – FK Miercurea Ciuc

Viitorul Târgu Jiu – Dinamo București

Jiul Petroșani – Oțelul Galați

Gloria Bistrița – Unirea Slobozia

șoimii Lipova – Gloria Buzău

Axiopolis Cernavodă – Minaur Baia Mare

Foresta a ajuns până în această fază a competiției după ce a eliminat pe parcurs formațiile Somuz Fălticeni și Dante Botoșani, în vreme ce UTA Arad debutează în Cupa României din postura de ocupată a locului 11 în sezonul trecut al Ligii I. (Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

Ioan Balan cere ministrului Rafila să asigure numărul de doze de vaccin Hexacima necesar pentru județul Suceava

27 September 2022 at 21:22

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în care a cerut  măsuri de urgență pentru suplimentarea numărului de doze de vaccin Hexacima pentru județul Suceava , în condițiile în care medicii de familie suceveni au primit doar 25%-30% din necesarul de doze, raportat la numărul de copii care trebuie imunizați.

Ioan Balan a arătat că apreciază inițiativa ministrului Rafila  de a implementa măsuri cât mai consistente în direcția prevenirii îmbolnăvirilor, dar consideră că pentru realizarea acestui scop și pentru diminuarea suferinței pacienților, este important ca utilizarea descoperirilor științei medicale să ajungă la pacienți în timp util, fie că vorbim despre medicamente inovative, fie că vorbim despre imunizare cu ajutorul vaccinurilor.

“În acest sens, vă fac cunoscut faptul că, la nivelul județului Suceava, au fost distribuite recent un număr de numai 2.041 de doze de vaccin Hexacima, vaccin deosebit de util împotriva poliomielitei, difteriei, tetanosului, pertussisului, hepatitei B  etc. Numărul de doze este insuficient, în condițiile în care pe listele medicilor de familie din județ sunt înscriși peste 8.000 de copii care, fie nu au fost imunizați deloc, fie au fost imunizați parțial împotriva acestor boli grave”, a precizat deputatul liberal sucevean.

Considerând că această situație neplăcută își are originile în mandatul defectuos al fostului ministru al Sănătății, Ioan Balan susține că este imperios necesar să se găsească soluții urgente pentru a asigura copiilor imunizarea necesară.

În acest sens, liberalul sucevean a solicitat ministrului Sănătății informații referitoare la numărul de doze de vaccin Hexacima comandate de Ministerul Sănătății în anul 2021, pentru anul 2022, la nivel național și care este numărul optim care ar fi trebuit să fie comandat la nivel național și la nivelul județului Suceava.

De asemenea, Ioan  Balan a cerut  măsuri de urgență pentru suplimentarea numărului de doze la nivelul județului Suceava , în condițiile în care medicii de familie suceveni au primit doar 25%-30% din necesarul de doze, raportat la numărul de copii care trebuie imunizați. (C.A.)

articolul original.

Singura notă de 10 la proba de interviuri, obținută de candidatul pentru postul vacant de director al Școlii Gimnaziale Găinești

27 September 2022 at 13:50

Marți au fost programați 12 candidați, însă patru s-au retras, iar dintre cei 8 evaluați unul nu a reușit să promoveze, fiind notat cu 6,20. Este vorba despre singurul candidat, din cei trei înscriși, care a susținut proba de interviu pentru postul vacant de director al Școlii Gimnaziale nr. 6 Suceava. A obținut nota 9,80 candidatul pentru funcția de director la Școala Gimnazială Burla, iar cel înscris pentru postul de director adjunct la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava a primit nota 9,60. Au mai fost acordate o notă de 8,70, două note de 8 și un 7,60.

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat a luat sfârșit marți, după susținerea ultimelor 8 interviuri. Au fost programați 12 candidați, însă patru s-au retras, iar dintre cei 8 evaluați unul nu a reușit să promoveze, fiind notat cu 6,20. Este vorba despre singurul candidat, din cei trei înscriși, care a susținut proba de interviu pentru postul vacant de director al Școlii Gimnaziale nr. 6 Suceava.

În cursul zilei de marți a fost acordată și singura notă de 10 din cadrul probei de interviuri candidatului pentru postul vacant de director al Școlii Gimnaziale Găinești. A obținut nota 9,80 candidatul pentru funcția de director la Școala Gimnazială Burla, iar cel înscris pentru postul de director adjunct la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava a primit nota 9,60. Au mai fost acordate o notă de 8,70, două note de 8 și un 7,60.

În total, au promovat ultima probă din cadrul concursului 18 candidați, fiind acordate doar trei note sub 7, ceea ce înseamnă că proba nu a fost promovată. Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului. Soluționarea contestațiilor se realizează la nivelul comisiilor constituite în alt județ decât cel în care are loc proba de interviu, conform repartizării realizate de comisia națională de monitorizare și coordonare a concursului.

Pe 30 septembrie vor fi afișate rezultatele finale ale concursului, iar pe 5 octombrie vor fi emise deciziile de numire în funcțiile de director și de director adjunct pentru unitățile de învățământ de stat. Candidații care au promovat concursul încheie contract de management educațional pe o perioadă de 4 ani de la data numirii în funcție.

La nivelul județului Suceava sunt vacante 45 de posturi de conducere în unitățile de învățământ preuniversitar, și anume 32 de director și 13 de director adjunct. (O. NUȚU)

articolul original.

Mașină acroșată de tren la Rădăuți

27 September 2022 at 07:12

Marți dimineață, în jurul orei 9.15, un autoturism a fost acrosat de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferata din municipiul Radauti (zona Gara Mică).

În mașină se afla doar șoferul, care nu a fost rănit grav, care a fost găsit conștient și cooperant.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu modulul SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

Soferul a primit  ingrijiri medicale in ambulanta SAJ.

Niciun călător din tren nu a fost rănit, acesta punându-se din nou în mișcare în jurul orei 10.00. (O.S.)

articolul original.

TransRarău va fi închis și în această iarnă

27 September 2022 at 03:45

La fel ca în iarna trecută, și în următorul sezon rece o porțiune din drumul județean DJ 175A Câmpulung Moldovenesc-Rarău-Chiril (cunoscută și sub numele de TransRarău) va fi închisă circulației rutiere. Motivul: drumul este în zonă montană cu teren accidentat, declivități mari și are lățime redusă a carosabilului.

TransRarău este încadrat pe porțiunea de la Chiril până la Rarău în nivelul IV de viabilitate de către Consiliul Județean Suceava. Asta înseamnă că nu sunt justificate economic cheltuielile de deszăpezire. Şi într-adevăr pe o distanță foarte mare nu numai că este o lățime redusă a carosabilului, dar nici agenți economici sau alte obiective sociale importante nu sunt pentru a se justifica deschiderea drumului județean DJ 175A de la kilometrul 7+800 care este după Schitul Rarău până la km 13+300 aproape de platoul Rarău și de la km 13+500 până la km 20+200, intrarea în zona intravilanului satului Chiril. În schimb, în nivelul III de viabilitate este inclus DJ 175A pe porțiunea din intravilanul satului Chiril, de aproape trei kilometri lungiume. Alți 2,7 kilometri din DJ 175A de la ieșirea din zona locuită a municipiului Câmpulung Moldovenesc până la Schitul Rarău au fost incluși în nivelul II de viabilitate. Asta înseamnă că aici utilzajele de deszăpezire vor interveni cu prioritate pe motiv că drumul respectiv asigură legătura între schitul Rarău și municipiul Câmpulung Moldovenesc. Diferența de peste cinci kilometri de la DN 17 și până la km 5+100 al DJ 175A va fi deszăpezită de Primăria Câmpulung Moldovenesc deoarece se află în intravilanul orașului.

De asemenea, este de remarcat că dacă în anii precedenți DJ 175B Pojorâta – Rarău era inclus în nivelul IV de viabilitate și era închis, acum peste 15 kilometri sunt în nivelul II de viabilitate iar un kilometru în nivelul III. Din cei peste 1.040 kilometri de drumuri județene, peste 700 sunt incluși în nivelul II de viabilitate și mai puțin de 10 kilometri sunt incluși în nivelul III. La nivelul IV sunt incluși peste 180 de kilometri, restul fiind în nivelul I de viabilitate. Printre acestea sunt incluse drumul DJ 290A Salcea-Aeroport, iar în nivelul II de viabilitate o altă porțiune din DJ 175A. (Dan PRICOPE)

articolul original.

Cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava

26 September 2022 at 14:37

Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care a candidat pentru postul de director adjunct. Din cele 15 interviuri programate luni, au avut loc 13, deoarece doi candidați s-au retras. Un singur candidat, evaluat în cadrul a două interviuri, a luat note mici și nu a promovat proba. Marți sunt programate 12 interviuri, fiind vizate 7 posturi vacante de director și unul de director adjunct. Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului.

Primele evaluări de la proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat au avut loc luni. Din cele 15 interviuri programate, au avut loc 13, deoarece doi candidați s-au retras – cel pentru funcția de director al Școlii Gimnaziale Măriței și al doilea candidat la funcția vacantă de director adjunct de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. În acest caz, candidatul susținuse deja proba de interviu pentru funcția de director prim al colegiului, pentru care a obținut nota 9,70, funcția fiindu-i asigurată pentru că a obținut nota 9 la proba scrisă, cea mai mare din această sesiune a concursului, și nu are contracandidat. Candidatul pentru postul de director adjunct la colegiul ”Pedagogic” a promovat proba cu 9,90, astfel că cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care a candidat pentru postul de director adjunct.

Un singur candidat, evaluat în cadrul a două interviuri, a luat note mici și nu a promovat proba de luni. Este vorba despre candidatul care a exprimat 3 opțiuni în această sesiune a concursului, și anume una pentru postul vacant de director adjunct de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, pentru care a fost notat la interviu cu 4, a doua pentru postul de director la Școala Gimnazială Bivolărie, fiind notat cu 5,80, iar a treia pentru postul de director la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava – proba de interviu pentru această funcție vacantă are loc marți.

Alți trei candidați au obținut notă foarte mare – 9,60, doi dintre aceștia candidând pentru cele două funcții de conducere vacante de la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, iar al treilea este candidatul pentru postul de director adjunct la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava.

A mai fost acordată o notă de 9,20, unuia din cei doi candidați la postul de director de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, și o notă de 9, pentru candidatul la postul de director la Școala Gimnazială Bivolărie.

Marți sunt programate 12 interviuri, fiind vizate posturile vacante de director la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, Școala Gimnazială nr. 6 Suceava, Școala Gimnazială ”Ion Barbir” Capu Câmpului, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială Găinești, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii și Școala Gimnazială ”I. G. Sbiera” Horodnic de Jos, dar și postul de director adjunct de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava.

Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere de la 0 la 10 de către fiecare membru al comisiei, iar nota minimă de promovare este 7. Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului. Soluționarea contestațiilor se realizează la nivelul comisiilor constituite în alt județ decât cel în care are loc proba de interviu, conform repartizării realizate de comisia națională de monitorizare și coordonare a concursului. (Oana NUȚU)

articolul original.

Modificări în zona sensului giratoriu de la Burdujeni

26 September 2022 at 04:00

Primăria Suceava a efectuat o serie de modificări ale regulilor de circulație rutieră  și pietonală în intersecția giratorizată din cartierul Burdujeni. Trecerile de pietoni situate de o parte și de alta a sensului giratoriu au fost mutate cu 10-15 metri, în exteriorul sensului giratoriu, una în dreptul sediului CEC Bank iar cealaltă în dreptul intrării în Parcul Copilului, înspre fântâna arteziană. Au fost montate noi semafoare care pot fi acționate din buton.

De altfel, despre aceste modificări au fost făcute o serie de anunțuri cu două luni în urmă înainte de a fi puse efectiv în aplicare. Totodată, prin modificările recent făcute au fost scoase semafoarele care care semnalizau galben intermitent și apoi roșu, indicând șoferilor să oprească în sensul giratoriu, cât timp treceau pietonii pe trecerile care tocmai au fost anulate. Modificările de la intersecția giratorizată a Căii Unirii și a Căii Burdujeni vor conduce la eliminarea ambuteiajelor și la fluidizarea traficului rutier. Cel puțin așa speră autoritățile locale – viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi mergând la fața locului vineri seara pentru a vedea cum merg lucrurile – care încearcă să explice în ce constau modificările.

„Către toți participanții la trafic, revin cu rugămintea de a fi atenți și de a respecta noile reguli de circulație implementate pentru siguranța și fluidizarea traficului”, a precizat Lucian Harșovschi. Este însă de remarcat că acele modificări nu rezolvă o problemă care suscită atenția șoferilor mai mult decât la majoritatea celorlalte sensuri giratorii din oraș: din porțiunea cu două benzi pe sens de pe Calea Burdujeni (sau Unirii, situația e la fel) să intri direct într-o porțiune de drum cu o singura bandă pe porțiunea care duce spre Dorohoi. (D.P.)

articolul original.

Sucevenii au adus României patru medalii de aur la Campionatele Mondiale de canotaj

25 September 2022 at 14:05

Ionela Cozmiuc (simplu vâsle feminin), Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (dublu rame masculin), Ancuța Bodnar (dublu vâsle feminin) și Magdalena Rusu și Maria Tivodariu (8+1 feminin) sunt sucevenii care au devenit campioni mondiali la canotaj la Racice (Cehia).

România a cucerit patru medalii, toate de aur, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia), iar dintre cei 14 “tricolori” care au urcat pe podium de premiere, șase sunt din județul Suceava.

Ionela Cozmiuc a deschis balul vineri, când a devenit campioană mondială în proba de simplu vâsle feminin. Medaliată cu aur și la Europenele de la Munchen, în această vară, suceveanca a început cursa mai greoi, dar a încheiat în forță, câștigând fără probleme.
După 500 m, Cozmiuc era a treia, la 1.000 m se afla pe locul secund, ca și la 1.500 m, la o secundă și jumătate de prima clasată, însă în cele din urmă a încheiat cursa în 07 min 42 sec 59/100, cu aproape două secunde avans față de a doua clasată, olandeza Martine Veldhuis (07:44.48), în timp ce medalia de bronz a revenit neozeelandezei Jackie Kiddle (07:44.98).

“Este o medalie deosebită, mai am două de aur mondiale, de la dublu, însă aceasta parcă are altă valoare fiindcă am câștigat-o la simplu”, a declarat Ionela Cozmiuc, care este la al treilea titlu mondial din carieră, după cele la dublu din 2017 și 2018.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au cucerit prima medalie românească din istorie în proba de dublu rame masculin

Sâmbătă, echipajul format din sucevenii Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan a cucerit medaliile de aur în proba masculină de dublu rame.

Cozmiuc și Bejan au fost cronometrați cu timpul de 06 min 28 sec 06/100, devansând echipajele din Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez), 06 min 29 sec 27/100, și Marea Britanie (Oliver Wynne-Griffith, Thomas George), 06 min 30 sec 86/100.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan sunt și campioni europeni în această probă, în care Cozmiuc este vicecampion olimpic (alături de Ciprian Tudosă).

“A fost cursa perfectă, într-adevăr. Nu am lăsat la nicio lovitură ca adversarii să se apropie de noi. Am luptat din prima secundă, i-am spus încă de la început, de la încălzire, lui Sergiu, că astăzi vom mai trage o lovitură în plus chiar și după ce am terminat, ca să fim siguri că s-a terminat cu bine”, a spus Marius Cozmiuc.

“Cu siguranță este un moment de mândrie pentru noi, atât pentru mine, cât și pentru Marius să obținem prima medalie de aur în această probă din istoria României. Pentru mine este cea mai importantă medalie din toată cariera”, a adăugat Sergiu Bejan.

Ancuța Bodnar a devenit campioană mondială chiar în ziua în care a împlinit 24 de ani

Duminică, în final probei de dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, campioanele olimpice en titre, au cucerit și medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice.

Bodnar, care duminică a împlinit 24 de ani, și Radiș și-au completat astfel palmaresul, care cuprindea titlul olimpic și cel european în această probă.

Bodnar și Radiș au condus cursa detașat, de la un capăt la altul, impunându-se cu timpul de 06 min 47 sec 77/100. Argintul a revenit olandezelor Roos De Jong și Laila Youssifou (06:51.02), în timp ce bronzul a fost adjudecat de irlandezele Sanita Puspure și Zoe Hyde (06:52.81).

Magdalena Rusu și Maria Tivodariu au tras pentru aur în barca de 8+1 a României

Duminică, în încheierea Campionatelor Mondiale de la Racice, România, cu sucevencele Magdalena Rusu și Maria Tivodariu în barcă, a cucerit medaliile de aur în proba feminină de 8+1.

Rusu și Tivodariu, alături de Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu și Victoria-Ptefania Petreanu au dominat de la început până la sfârșit proba regină a canotajului, fiind cronometrate cu timpul de 06 min 01 sec 14/100, la distanță de Olanda (06:05.04) și Canada (06:07.51).
România nu mai câștigase aurul în această probă la Mondiale din 2017, de la Sarasota (Florida).


La dublu rame feminin, Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu, campioane europene în acest an la dublu rame și la opt plus unu, s-au clasat pe locul patru, cu timpul de 07 min 09 sec 38/100, fiind devansate de Noua Zeelandă (Grace Prendergast, Kerri Williams), 07 min 03 sec 76/100, Olanda (Ymkje Clevering, Veronique Meester), 07 min 06 sec 02/100, și Statele Unite (Madeleine Wanamaker, Claire Collins), 07 min 08 sec 03/100.

În finala probei de patru rame masculin, România (Mihăiță Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci) a încheiat pe locul al patrulea, cronometrată în 05 min 57 sec 85/100. Trei dintre cei patru componenți ai echipajului au evoluat au adus argintul la precedenta ediție a Mondialelor, în 2019.
Aurul a fost câștigat de Marea Britanie (05:48.29), care s-a impus în duelul cu Australia (05:50.48) și Olanda (05:51.85).
La patru rame feminin, România (Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Roxana Anghel) s-a clasat pe locul al patrulea, cu timpul de 06 min 31 sec 48/100, devansată de Marea Britanie (06:26.40), Olanda (06:28.63) și Australia (06:29.29).
La patru vâsle masculin, România (Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache) a ocupat ultimul loc în finală (șase), cu timpul de 05 min 46 sec 08/100. Polonia s-a clasat pe primul loc (05:40.08), urmată de Marea Britanie (05:40.97) și Italia (05:42.14).

În proba masculină de opt plus unu, România (Mihăiță Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Florin Arteni, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu) s-a clasat pe ultimul loc, șase, cu timpul de 05 min 31 sec 30/100. Marea Britanie s-a clasat pe primul loc (05:24.41), urmată de Olanda (05:25.52) și de Australia (05:27.72).

articolul original.

Canotaj: Sucevenii Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan au câştigat aurul în proba masculină de dublu rame la Mondiale

24 September 2022 at 12:21

Echipajul alcătuit din sportivii români Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan a cucerit medaliile de aur în proba masculină de dublu rame, sâmbătă, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia).

Cozmiuc şi Bejan au fost cronometraţi cu timpul de 06 min 28 sec 06/100, devansând echipajele din Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez), 06 min 29 sec 27/100, şi Marea Britanie (Oliver Wynne-Griffith, Thomas George), 06 min 30 sec 86/100.

Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan sunt şi campioni europeni în această probă, în care Cozmiuc este vicecampion olimpic (alături de Ciprian Tudosă).

Aceasta este a doua medalie obţinută de România la Racice, după aurul câştigat vineri de Ionela Cozmiuc, soţia lui Marius, în proba de simplu vâsle feminin, categorie uşoară.

Sâmbătă, la dublu rame feminin, Ioana Vrînceanu şi Denisa Tîlvescu, campioane europene în acest an la dublu rame şi la opt plus unu, s-au clasat pe locul patru, cu timpul de 07 min 09 sec 38/100, fiind devansate de Noua Zeelandă (Grace Prendergast, Kerri Williams), 07 min 03 sec 76/100, Olanda (Ymkje Clevering, Veronique Meester), 07 min 06 sec 02/100, şi Statele Unite (Madeleine Wanamaker, Claire Collins), 07 min 08 sec 03/100.

Tot sâmbătă, România (Elena Logofătu, Cristina Drugă, Ioana-Mădălina Moroşan, Patricia Cireş) a câştigat Finala C la patru vâsle feminin (06:34.17).

România a calificat nouă ambarcaţiuni în finalele pentru medalii la Mondialele de la Racice, dintre care sâmbătă vor mai evolua la patru rame feminin, patru rame masculin şi patru vâsle masculin, iar duminică vor avea loc alte trei finale cu prezenţe româneşti, la dublu vâsle feminin, opt plus unu feminin şi opt plus unu masculin.

Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş). AGERPRES  

articolul original.

Încă un pas pentru operaționalizarea transportului metropolitan din jurul Sucevei

24 September 2022 at 05:43

18 autobuze electrice și 32 de microbuze electrice vor fi achiziționate pentru municipiul Suceava, orașul Salcea, dar și pentru comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Șcheia. Este vorba de alte autobuze electrice mari pe lângă cele 25 aduse din China cu doi ani în urmă și cele 15 care trebuie să sosească din Polonia până la finele acestui an și care vor deservi doar Municipiul Suceava. Proiectul de achiziție a altor 40 de mijloace de transport public de călători pentru zona metropolitană ar urma să fie finanțat cu fonduri europene accesate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Per total însă, transportul public în zona metropolitană Suceava ar urma să fie asigurat de 75 de autobuze electrice, celelalte 25 vor fi achiziționate printr-un alt proiect european finanțat prin Programul Operațional Regional.


Pentru aceasta, într-o primă etapă Consiliul Local Suceava urmează să aprobe alocarea unei sume de 30.000 de lei în vederea operaționalizării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transport Metropolitan Suceava. Iar un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus dezbaterii în vederea aprobării la ședința de joi, 29 septembrie.

Odată aprobat proiectul de hotărâre, ADI Transport Metropolitan Suceava ar putea să preia de la începutul anului viitor traseele județene de transport public în localitățile limitrofe municipiului Suceava. Potrivit raportului semnat de primarul Ion Lungu la proiectul de hotărâre inițiat în acest sens, programul de transport public județean de persoane este valabil până la data de 31 decembrie 2022, iar durata următorului program este de 6 ani, termen care se suprapune cu calendarul activităților desfășurate de Asociația de Dezvoltare lntercomunitară Transport Metropolitan Suceava. pe cale de consecință, apare necesitatea preluării de către asociație a traseelor aferente celor 8 localități membre componente: Oraș Salcea, Comuna Adâncata, Comuna Bosanci, Comuna lpotești, Comuna Mitocu Dragomirnei, Comuna Moara, Comuna Pătrăuți și Comuna Șcheia.

„Pentru această preluare este necesară operaționalizarea ADI Transport Metropolitan Suceava prin autorizarea la ANRSC ca Autoritate de autorizare, angajarea de personal corespunzător la Compartimentul Autoritate de autorizare și monitorizare”, se arată în sursa citată. Proiectul de transport metropolitan în Suceava ce urmează să fie finanțat prin PNRR a fost depus de Primăria Suceava în luna mai. (D.P.)

articolul original.

Noul drum spre Aeroport va avea o lungime de 4,8 kilometri și lucrările în valoare de 31 milioane de lei vor fi finanțate de Consiliul Județean

23 September 2022 at 14:00
Consiliul Județean Suceava va vota în ședința de la finalul acestei luni un proiect pentru aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici în vederea construcției unui nou drum de legătură din Burdujeni către Aeroportul „Ștefan cel Mare” din orașul Salcea.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că instituția pe care o conduce va aloca fondurile necesare pentru construcția acestui drum, valoarea lucrărilor fiind de 31 milioane de lei, inclusiv TVA.
Drumul va avea o lungime de 4,8 kilometri și conform președintelui CJ, prin acest drum se va face legătura între municipiul Suceava, din cartierul Burdujeni, către Aeroportul Ștefan cel Mare, în zona Parcului Industrial Bucovina. De asemenea, Gheorghe Flutur a precizat că noul drum se va intersecta cu actualul drum spre aeroport dinspre Salcea, dar și cu viitoarea bretea a Autostrăzii A7 care va trece prin această zonă.
Strategia județului în domeniul administrării drumurilor județene vizează, în principal, acele acțiuni care să conducă la continuarea procesului de modernizare și dezvoltare a infrastructurii Județului Suceava. Acest proiect face parte din demersurile județene referitoare la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere astfel încât să se asigure creșterea gradului de siguranță, a vitezei de deplasare, precum și descongestionarea traficului prin îmbunătățirea condițiilor de deplasare înspre și dinspre Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava”, a explicat șeful administrației județene.
El a mai precizat că în aceeași ședință se va aproba și amplasamentul noului drum, dar și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care se află pe coridorul acestui obiectiv de investiții.
Gheorghe Flutur a spus că CJ Suceava alocă din bugetul propriu o sumă de aproape 1,14 milioane de lei pentru exproprieri. Astfel, Flutur a arătat că pentru realizarea acestui drum s-a stabilit necesitatea preluării în domeniul public prin expropriere, a unor terenuri în suprafață de 5837 mp aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice din municipiul Suceava, precum și a unor terenuri de 23.464 mp proprietate privată a persoanelor fizice și juridice care dețin terenuri în orașul Salcea. (O.S.)
articolul original.
❌