ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Suceava: Aproape 100 de medici de la Spitalul Județean au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa de la Oncologie, cercetată pentru luare de mită

1 February 2023 at 07:14
image

Aproape 100 de medici din Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa Secției de Oncologie. Aceasta este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată, iar după ce a stat cinci zile în arest preventiv a fost plasată ulterior în arest la domiciliu.

Memoriul de susţinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh a fost semnat de 95 din cei 252 de medici care activează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Aceștia spun că “eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora”.

Și toate acestea pentru efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor.

Semnatarii scrisorii, care a fost depusă la Curtea de Apel Suceava, mai spun că nu cred că în cazul colegei lor poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite.

Pe de altă parte judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava consideră că faptele de care este acuzată Anca Dumitrovici Ababneh au caracter penal și întrunesc elementele infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Magistrații au mai arătat că „atențiile”, cadourile sau sume de bani către medici sunt o practică uzuală în România, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect, iar pacienții pot fi cercetați la rândul lor pentru dare de mită.

În cazul șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava anchetatorii arată că ar fi primit mită de 64 de ori constând în diferite sume de bani, dar și alte produse, cum ar fi cafea sau miere de albine.

Faptele ar fi fost comise în cursul anului trecut, iar totul s-a aflat după sesizările familiilor a doi bolnavi de cancer.

Citește și: Personalul Spitalului Județean Suceava, reinstruit să nu ia mită, după cazul șefei de la Oncologie, cercetată pentru șpagă

articolul original.

Erin Hobin: Nicio cantitate de alcool nu e bună pentru sănătate

1 February 2023 at 07:52
Foto:g4media.ro

În cadrul studiu  de sănătate publicat  realizat recent de Centrul canadian pentru Consumul și Dependența de Substanțe (CCSA), avertizează că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate.

În cazul în care canadienii nu se pot abține să bea, li se recomandă să nu consume mai mult de două pahare de alcool pe săptămână.

În contextul recomandării anterioare, publicată în anul 2011, spunea că femeile au voie să bea 10 pahare de alcool pe săptămână, iar bărbații 15. În ghidul recent, finanțat de Health Canada, a sugerat aplicarea etichetelor obligatorii de avertizare pentru toate băuturile alcoolice.

Astfel, „Mesajul principal, din noul ghid, este acela că nicio cantitate de alcool nu e bună pentru sănătate”, a spus Erin Hobin, cercetător la Public Health Ontario, membru al grupului de experți care a elaborat ghidul. „Cu cât bei mai puțin, cu atât este mai bine”, a declarat el, potrivit CBC.

Riscuri majore chiar și când bem cantități mici de alcool

În alcătuirea sa, de centrul canadian pentru consumul și dependența de substanțe, ghidul detaliază numeroasele riscuri pentru sănătate, asociate cu ceea ce era considerat, anterior, un consum redus de alcool.

În contextul CCSA, mai mult de două pahare de alcool, fiecare având echivalentul a 341 ml (0,6 halbe de bere cu alcool 5%) sau 142 ml (un pahar de vin cu 12% alcool) pot duce la boli precum cancerul de sân și de colon.

În precizările sale,„Noul ghid este, oarecum, șocant”, admite dr. Hobin. „Cred că este o informație surprinzătoare faptul că trei pahare de alcool pe săptămână pot crește riscul de cancer la cap și gât. Iar acest risc crește cu 15%, cu fiecare pahar în plus”, susține el.

Rezultatul unor cercetări vaste făcute în ultimii ani

În plus, experții canadieni spun că schimbarea drastică a ghidului privind consumul de băuturi alcoolice este rezultatul unor cercetări vaste, făcute de-a lungul timpului. Cercetătorii au dezvăluit că, la nivel global, în anul 2021, aproximativ 741.300 de cazuri de cancer au fost cauzate de alcool.

Ei au sugerat că etichetele cu alcool ar trebui să conțină avertismente împotriva cancerului și că ar trebui să existe impozite mai mari pe alcool. În timp ce majoritatea cazurilor de cancer cauzate de alcool au fost legate de consumul intens sau „riscant”, s-a estimat că și nivelurile moderate sau scăzute de consum de alcool au cauzat cancer.

Aşadar, ultimele date indică faptul că consumul de până la 10 g de alcool pe zi, echivalent cu o jumătate de halbă sau pahar de vin, a contribuit undeva la între 35.400 și 145.800 de cazuri la nivel global.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Vaccinurile vor putea fi ridicate din farmacie, cu prescripție medicală. Unele vor fi compensate

31 January 2023 at 19:29
image Foto: arhivă
Guvernul a aprobat, marți, introducerea unor vaccinuri pe lista medicamentelor compensate. Vaccinurile vor putea fi ridicate din farmacie, cu prescripție de la medic. Sunt incluse pe lista medicamentelor compensate altele decât cele introduse deja în programele de sănătate finanțate de Ministerul Sănătății, precum cele pentru copii din Programul Național de Vaccinare.

Astfel, guvernul a aprobat o Ordonanţă prin care se aduc modificări şi completări Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, potrivit celor de la CNAS. Totodată, costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii alocat programelor naţionale de sănătate publică.

Conform ordonanţei, acordarea serviciilor medicale spitaliceşti, de recuperare, de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu, a consultaţiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată şi de furnizorii autorizaţi înscrişi în procesul de acreditare. Mai mult, Furnizorii de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) sunt obligați să utilizeze cardul naţional de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepţia serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, ordonanţa prevede şi avizarea şi aprobarea viitorului contract-cadru, precum şi a normelor de aplicare a acestuia, până la data de 30 iunie 2023, dar şi autorizarea Ministerului Finanţelor de a introduce în bugetul FNUASS, pe măsura încasării, a sumelor provenite din protocoale încheiate de CNAS cu deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor sau cu reprezentanţii legali ai acestora, precum şi a sumelor provenite din angajamentele obligatorii asumate de deţinători.

„Pentru persoana asigurată care desfăşoară activitate la mai mulţi angajatori şi care este asigurată la fiecare dintre aceştia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare”, se arată în comunicat.

Totodată, pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice şi îşi desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator.

„Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislaţiei unui stat cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare”, precizează aceeaşi sursă.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii este redefinirea sintagmei “reprezentant legal al deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligaţia de a fi persoană juridică română.

CNAS arată că unele din aceste noutăţi necesită modificări corespunzătoare ale legislaţiei secundare pentru a fi aplicate.

articolul original.

Cum se menține în formă Marina Almășan? Află dieta ei!

31 January 2023 at 19:01
By: Vedeta
image

Marina Almășan, prezentatoarea suplă și volubilă de la TVR, a făcut câteva schimbări în stilul ei de viață pentru a se menține în formă optimă. Gestul cel mai drastic la care a recurs a fost să devină vegetariană. Ea a scos total din meniu cartofii prăjiți, pe care îi gătește doar copiilor, și mănâncă foarte rar pizza. În plus, ea merge regulat la sală și evită stresul.

Marina Almășan, vegetariană!

“În ultimii ani am fost preocupată de alimentația sănătoasă, pentru că site-ul meu are o secțiune bogată pe această temă și am tot tradus, scris, intervievat, pe acest subiect.”

Încerc să mănânc sănătos, sunt vegetariană de câțiva ani, dar nu-mi refuz plăcerea unei fripturi, dacă gazdele insistă, merg la sală, încerc să am o atitudine pozitivă. „Cu pizza mă mai răsfăț, o dată pe lună, dar e obligatoriu vegetariană.

Din toamna, Marina Almășan prezintă o nouă emisiune dupa „Femei de 10, bărbați de 10” intitulată Rivalii.

articolul original.

Paula Iorga, soția regretatului Leo Iorga, de urgență la spital!

31 January 2023 at 15:53
By: Vedeta
image

Paula Iorga a avut parte în urmă cu câteva zile de un accident fulgerător! Ea a fost victimă a poleiului care și-a găsit loc pe majoritatea trotuarelor din România. În urma unei căzături, văduva solistului Leo Iorga și-a rupt o mână! Ea este ajutată în prezent de Aurel Dincă, fostul solist al trupei Krypton, cel care i-a luat locul lui Leo Iorga în inima ei.

Paula Iorga nu respectă recomandările medicilor!

Deși medicii au vrut să-i pună mâna în ghips, Paula Iorga a refuzat și va purta o timp de 5-6 săptămâni o orteză.

„Ce să fac acum, stau în pat?! Nu sunt prea bine din cauză că m-am împiedicat acum o săptămână și mi-am rupt o mână, așa că acum am o orteză pusă de medici. Am fost de urgență la spital și am refuzat să îmi pună ghips la mână pentru că știu că este foarte bine și cu orteza la mână.

Trebuie să stau cu ea în jur de cinci – șase săptămâni…ce să fac, este rău, nu pot să fac absolut nimic. Îl mai ajut, în tot acest timp, pe partenerul meu cu ce pot pe partea de marketing.”, a declarat Paula Iorg.

Paula Iorga și-a refăcut viața!

Paula Iorga se bucură de noroc în dragoste. Aurel Dincă are grijă deosebită de văduva lui Leo Iorga!

„De când am orteza asta la mână el are mare grijă de mine. Soțul meu îmi pregătește farfuriuța cu de toate, în fiecare dimineață, fix ca la un restaurant. Nu am fost tratată niciodată așa cum mă tratează el”, a mai afirmat Paula Iorga.

articolul original.

Wargha Enayati vrea să aibă prima cameră de gardă 24/24 pentru pacienții cronici

Enayati Medical City, performanță confirmată în 2022, cu așteptări mari de la 2023

La doi ani de la deschidere, primul oraș medical din Romania își atinge ținta de creștere pentru 2022 și previzionează pentru 2023 o cifră de afaceri de 53 mil. euro, în creștere cu 50% față de anul anterior. Totodată, în cadrul acestuia se înființează prima cameră de gardă 24/24 pentru pacienții cronici, recuperare, vârstnici și post AVC, în vreme ce spitalul de recuperare, geriatrie si ingrijiri paliative Enayati Hospital împreună cu Grupul Memorial Healthcare devin principalii furnizori de servicii medicale integrate pentru pacienții cronici.

"Anul 2022 a reprezentat pentru primul oraș medical din România o validare a conceptului de îmbinare sub același acoperiș a unui spital non-chirurgical dedicat recuperării, vârstnicilor și îngrijirilor paliative cu un spital chirurgical axat pe oncologie ce au ca suport cel mai mare ambulatoriu pluridisciplinar operat de cei mai buni furnizori de servicii medicale din România, așezate pe o infrastructură completă și integrată", a declarat Dr. Wargha Enayati, președinte Executiv Enayati Medical City.

Enayati Medical City în 2022:

 • Intrarea în România a grupului turcesc Memorial Healthcare, prin achiziționarea spitalului de oncologie Monza - în incinta Enayati Medical City, care are o capacitate de 106 paturi din care 12 paturi de terapie intensivă și 14 paturi de spitalizare de zi inclusiv pentru tratamentele oncologice, 6 săli de operație, o sală de angiografie și 2 laboratoare complexe de endoscopie;
 • Aproape 60.000 de pacienți au călcat pragul orașului medical, numai în ambulatorul integrat fiind oferite peste 100.000 de servicii medicale, din care un procent 25% au fost de recuperare, îngrijire vârstnici și tratament boli cronice în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
 • Aproape 4000 de interventii chirurgicale în cele 6 săli de operație ale Spitalului Memorial București;
 • Secțiile de geriatrie, îngrijiri paliative, recuperare și neurologie au avut o rată de ocupare de peste 70% în mod costant;
 • 500 de angajati lucrează în orașul medical, din care 80% reprezintă personal medical.

"Ne-am poziționat de la deschidere ca destinația medicală a celor care ar pleca din țară pentru astfel de servicii și care acum își găsesc rezolvarea problemelor medicale aici, fără însă a se face rabat de la calitatea actului medical în detrimentul condițiilor", susține Dr. Wargha Enayati.

De asemenea, acesta consideră că One stop shop, conceptul de servicii integrate pentru bolnavii cronici, pentru prevenție și diagnostic de precizie, care pune pe primul plan grija pentru nevoile holistice ale pacientului, este de departe viitorul serviciilor medicale.

Obiectivele Enayati Medical City pentru 2023

Cât despre obiectivele Enayati Medical City pentru anul 2023, compania spune că acestea derivă din nevoia din piață:

 • Primul centru de elită dedicat îngrijirii vârstnicilor și recuperare cu focus pe recuperare ortopedică, neurologică și post AVC, dezvoltarea serviciilor de Second Opinion;
 • Creșterea abonamentelor premium de tip Concierge Medical;
 • Deschiderea primei camere de gardă 24/24 pentru pacienții cronici, recuperare, vârstnici și post AVC;
 • Consolidarea parteneriatului cu spitalul Memorial Healthcare, a cărui echipă aduce în sistemul medical românesc know how-ul și expertiza ei internațională cu accent pe patient experience și digitalizare.

De asemenea, compania anticipează o cifră de afaceri de 53 milioane de euro pentru anul 2023, reprezentând cu o creștere de 50% față de anul trecut.

articolul original.

Spitalul Județean Arad, despre programările pentru RMN și tomografie computerizată

31 January 2023 at 10:25
image

Spitalul Clinic Județean de Urgențe (SCJU) Arad informează că de miercuri, 1 februarie programările pentru investigațiile imagistice – RMN respectiv tomografie computerizată – se vor efectua prin intermediul Biroului de Programări, de luni până vineri, între orele 08.00-17.00! Aici se pot programa pacienții cu bilete de trimitere emise de medicul specialist, în contract cu CJAS, precum și pacienții care solicită asemenea examinări, la cerere. Numerele de telefon alocate pentru efectuarea acestor programări sunt: 0756 014 522 și 0752 145 162.

Pacienții vor primi telefonic, toate informațiile necesare în vederea pregătirii pentru RMN sau tomografie computerizată. La data efectuării investigației pacienții trebuie să prezinte și analize de sânge pentru uree și creatinină – care se pot efectua în cadrul cabinetului de Analize Medicale din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, de luni până vineri între orele: 08.00-18.00, pe bază de bilet de trimitere sau la cerere. Analizele pentru uree și creatinină trebuie efectuate cu cel mult 14 zile înainte de efectuarea investigației imagistice.

Programările pentru analizele de sânge se pot efectua la aceleași numere de telefon sau la numărul: 0733 441 686 unde se efectuează și programările pentru consulturile medicale, la cabinetele de specialitate din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad.

De asemenea se pot efectua programări și on-line pe site-ul instituției – scjarad.ro, la secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad”.

Biroul de Programări este situat la parterul clădirii centrale, cu intrare din strada Andrenyi Karoly nr. 2-4.

articolul original.

Anunț făcut de Nicolae Ciucă: Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale

31 January 2023 at 10:45
image

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale, a transmis marți premierul României, Nicolae Ciucă.

„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a afirmat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila, conform AGERPRES

articolul original.

GRIPA AVIARA A REAPARUT – la o ferma de curcani din Codlea (BRAVCOD - 113.407 de pasari)! ANSVSA: Verificări în ferme și măsuri drastice!

31 January 2023 at 08:00

gripa aviara ANSVSA fermaA fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor.

Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani.

În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și ulterior a celor din Ferma 5.

În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Focarele au fost notificat la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România și urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice.

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

Totodată, au fost notificate țările vecine din afara spațiului comunitar (Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Toate măsurile și acțiunile întreprinse de ANSVSA au scopul de a împiedica răspândirea virusului și astfel, de proteja industria avicolă din țara noastră.

SURSE: ANSVSA, Agroinfo

articolul original.

35 de persoane au alunecat intr-o singura zi pe gheata de pe trotuarele necuratate de autoritatile buzoiene si au avut nevoie de interventia medicilor ortopezi

31 January 2023 at 07:47

caderi trotuare ghiataCaderile de zapada din ultimele zile si caile de cirulat din oras nedeszapezite de autoritati au facut ca mai multi cetateni sa cada pe gheata si sa aiba nevoie de interventia medicilor specialisti in ortopedie de la SJU Buzau. Potrivit purtatorului de cuvant al celei mai mari unitati medicale din judet – Adriana Maria Bunila Bratosin, numarul celor care s-au pezentat la Urgente si Ortopedie s-a dublat in ultima zi:

“La cabinetul de Ortopedie de la Ambulatorul despecialitate, numarul prezentarilor s-a dublat. Ieri s-au prezentat 35 de persoane, majoritatea adulti si varstnici, care au suferit traumatisme in urma cazaturilor pe gheata. Cei mai multi au suferit fracturi la nivelul articulatiei pumnului si gleznei. Medicii recomanda purtarea incaltamintlor adecvate acestui sezon. Si evitarea deplasarilor in aceasta perioada!”.

I.G.   

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Secretul tinereții fără bătrânețe, găsit de milionarul american Bryan Johnson!

30 January 2023 at 15:47
By: Vedeta
image

Bryan Johnson, fondatorul startup-ului Kerner care se ocupă cu găsirea unui leac pentru bătrânețe, a reușit să-și tragă în jos vârsta biologică. Deși are 45 de ani, analizele arată că el are sub 40 de ani.

Ce vârstă i-au dat analizele lui Bryan Johnson?

Rezultatele analizelor arată că inima lui are parametrii unui bărbat de 37 de ani, capacitatea pulmonară a unui tânăr în vârstă de 18 ani, pielea unuia de 28 de ani și inflamarea gingivală a unui adolescent de doar 17 ani.

Bryan Johnson își propune să ajungă la vârsta biologică a unui tânăr de 18 ani, experimentând pe el însuși toate datele pe care i le furnizează „Project Blueprint”, proiectul la care lucrează pentru startup-ul lui. Agenția Bloomberg susține că experimentul are șanse mari să ofere secretul pentru inversarea vârstei!

Acest experiment vine totuși cu costuri uriașe pentru îndrăznețul antrepenor. El a cheltuit doar în 2022 două milioane de dolari. Însă milionarul nu are de ce să-și facă griji, pentru că are o avere de peste 400 de milioane de dolari. O mare parte din aceasta provine din vânzarea aplicației de plăți electronice Braintree companiei Paypal. La acea vreme, tranzacția s-a făcut pentru 800 de milioane de dolari.

Cine conduce proiectul tinereții fără bătrânețe?

Experimentul „Project Blueprint” este condus de medicul Oliver Zolman. El se intitulează drept „doctorul rejuvenării”. Acesta i-a prescris lui Johnson un regim strict, complementat de suplimente, alimente și trei antrenamente intense în fiecare zi. El nu are voie să consume mai mult de 2000 de calorii zilnic, și face des teste de sânge și colonscopii. Doctorul consideră că această „frontieră a medicinei” poate fi învinsă cu mijloacele din prezent.

„Ceea ce fac ar putea suna extrem însă încerc să dovedesc că răul autoindus și degradarea nu sunt inevitabile”, a declarat pentru Bloomberg.

Eforturile sale nu au fost în zadar, el reușind inversare record a vârstei epigenetice de 5,1 ani.

articolul original.

Vitamina B9: beneficii pentru organism

30 January 2023 at 10:20

Vitamina B9 (acidul folic) este esențială pentru producția de globule roșii și albe din măduva osoasă, formarea structurilor ADN și transformarea carbohidraților în energie. Nivelul optim al vitaminei B9 în organism este, de asemenea, esențial în creștere și pentru dezvoltarea sarcinii. 

Această componentă a complexului de vitamine B este prezentă într-o gamă variată de surse alimentare, inclusiv în legume, fructe și ouă. Acest articol își propune să prezinte informațiile de bază despre beneficiile vitaminei B9, sursele acesteia și efectele unei posibile deficiențe. 

Surse alimentare ce conțin vitamina B9 

Procente importante de acid folic sau vitamina B9 se regăsesc în următoarele surse alimentare: 

 • ficatul de vită;
 • varza de Bruxelles;
 • sparanghelul;
 • portocalele;
 • fasolea; 
 • mazărea; 
 • nucile; 
 • alunele. [1]   

De asemenea, poți adăuga în coșul de cumpărături bunuri alimentare de larg consum, fortificate cu vitamina B9 (acid folic) provenită din surse naturale: 

 • făină de porumb;
 • cereale;  
 • paste; 
 • orez. [1]

Vitamina B9: beneficii pentru organism

Un aport optim de vitamina B9 este esențial pentru buna funcționare a proceselor organice. Iată de ce este important consumul de alimente ce conțin un procent ridicat al acestui compus:

1. Risc mai mic de producere a defectelor la nivelul tubului neural

Vitamina B9 în cantități adecvate este esențială în timpul sarcinii, pentru că ajută la prevenirea dezvoltării defectelor tubului neural. Această problemă apare atunci când tubul neural, responsabil pentru formarea creierului și măduvei spinării, nu se închide corect. Din această cauză, fătul poate dezvolta ulterior patologii precum ancefalia sau spina bifida. [1] 

2. Risc mai mic de producere a unui accident vascular cerebral

Cercetătorii au descoperit că vitamina B9 ajută la reducerea nivelurilor unui aminoacid numit homocisteină. Studiile arată că valorile ridicate ale acestui compus organic sunt asociate unui risc ridicat de producere a unui AVC, precum și a altor probleme de natură cardiovasculară. [1] 

3. Risc mai mic de producere a declinului cognitiv

Aminoacidul homocisteină este, de asemenea, asociat unui risc mai mare de demență. Deși studiile realizate până în prezent nu au putut sugera faptul că administrarea de vitamina B9 contribuie la prevenirea acestei afecțiuni, persoanele în vârstă, expuse declinului cognitiv, pot beneficia de pe urma administrării acesteia, deoarece poate ajuta la conservarea memoriei. [1] 

Semne ale deficitului de vitamina B9

Deficitul de vitamina B9 poate cauza o mulțime de semne. Acestea pot include:

 • slăbiciune musculară; 
 • probleme de memorie; 
 • senzație de oboseală;
 • probleme de vedere; 
 • depresie și confuzie; 
 • furnicături și amorțeală;
 • ulcerații bucale. [1] 

Deoarece carența de vitamina B9 apare de cele mai multe ori simultan cu alte deficiențe nutriționale (de fier sau de vitamina B12), persoanele în cauză se mai pot confrunta și cu alte semne sau simptome, specifice acestora. [1] 

Categoriile de persoane expuse unui risc ridicate de deficit al vitaminei B9 în organism sunt: 

 • persoanele care se confruntă cu probleme asociate alcoolismului;
 • persoanele diagnosticate cu boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală, afecțiuni ce interferează cu procesul normal de absorbție a nutrienților;
 • persoanele cu o mutație a genei MTHFR, ce afectează conversia acidului folic în forma sa activă, astfel încât organismul să îl poată folosi; 
 • persoanele cu tulburări de alimentație. [1]

Acest tip de deficiență nutrițională apare cu o frecventă mai ridicată în rândul femeilor, afectând aproximativ 19% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani și 17% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 19-30 de ani. [1] 

Vitamina B9 este un nutrient regăsit în numeroase alimente, ce asigură beneficii esențiale pentru buna funcționare a organismului. De regulă, o persoană poate obține un aport optim de vitamina B9, doar pe baza alimentației. Însă există și cazuri în care suplimentarea este necesară, pentru a se putea preveni semnele și simptomele unui posibil deficit. 

Suplimentele alimentare cu vitamina B9 nu înlocuiesc un regim alimentar echilibrat și trebuie administrate doar în baza indicațiilor medicale. Administrarea acestora în exces, sau în lipsa unei informări corecte, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Medicul specialist este cel care poate recomanda o schemă de suplimentare, în funcție de nevoile tale nutriționale. 

REFERINTE:

“Folate (Vitamin B9): Foods, Deficiency Symptoms, Benefits, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/287677. 

articolul original.

Când se încheie epidemia de gripă din România. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

30 January 2023 at 08:11
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunță că numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere. Doar în ultima săptămână, reducerea cazurilor a fost de 25%. În acest context, Alexandru Rafila este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă.

„Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrecscător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă”, a declarat Rafila, la Prima News, duminică seară.

În aproximativ două săptămâni se va încheia epidemia de gripă

Ministrul Sănătăţii este de părere că în aproximativ două săptămâni se va încheia epidemia de gripă.

„Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea   situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a precizat Rafila.

Întrebat despre situaţia medicamentelor folosite în viroze respiratorii, ministrul Sănătății a spus că nu sunt probleme, deşi consumul este mai mare decât de obicei.

„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Beneficiile dansului pentru bunastarea fizica si mentala

30 January 2023 at 05:22
By: Incomod
image

Dansul este o modalitate minunata de a va mentine sanatosi si in forma, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Este o modalitate excelenta de a va descarca si de a va elibera de stres. De asemenea va mentine in forma, deoarece angajeaza aproape toti muschii din corp. In plus, dansul va ajuta sa socializati, deoarece poate fi practicat cu prietenii sau in grup.

Care sunt beneficiile fizice ale dansului?

Beneficiile fizice ale dansului includ imbunatatirea echilibrului, a coordonarii si a flexibilitatii. Ajuta la intarirea inimii si a plamanilor si va creste rezistenta. De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite boli cronice. Dansul regulat poate ajuta la imbunatatirea posturii, la reducerea rigiditatii articulatiilor si la diminuarea riscului de accidentare.

Dansul este, de asemenea, o modalitate excelenta de a arde calorii si de a pierde in greutate. Poate ajuta la intarirea muschilor din picioare, brate si nucleu. In plus, ajuta la imbunatatirea conditiei cardiovasculare si la reducerea riscului de hipertensiune arteriala.

Un alt beneficiu fizic important al dansului este ca ajuta la reducerea stresului. Miscarile fizice ale dansului pot ajuta la reducerea tensiunii din corp si la eliberarea de endorfine, ceea ce poate contribui la imbunatatirea starii de spirit.

Care sunt beneficiile mentale ale dansului?

Beneficiile mentale ale dansului includ o mai buna concentrare si focalizare. In plus, poate ajuta la reducerea depresiei si a anxietatii. In plus, ajuta la imbunatatirea memoriei si a claritatii mentale. Dansul este o exprimare a creativitatii care poate ajuta la cresterea stimei de sine. De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea starii tale generale de spirit. In plus, poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor sociale si a increderii in sine.

Dansul poate fi o modalitate excelenta de a va exprima si de a va elibera de orice emotii negative. Este o modalitate excelenta de a intra in contact cu corpul si mintea ta si de a-ti limpezi mintea.

Cursuri de dans pentru adulti si seniori

Adultii si persoanele in varsta pot beneficia foarte mult de pe urma cursurilor de dans. Este o modalitate excelenta de a ramane in forma si de a face miscare. Cursurile de dans pot ajuta la imbunatatirea echilibrului, a coordonarii si a flexibilitatii. In plus, acestea pot ajuta la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea bunastarii mentale.

Cursurile de dans pot fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a socializa si de a va face noi prieteni. Sunt o modalitate de a cunoaste oameni noi si de a invata miscari noi. In plus, ele pot fi o activitate de a va distra si de a va exprima.

Este important sa gasiti cursurile de dans potrivita pentru dumneavoastra. Exista multe tipuri diferite de cursuri de dans disponibile, cum ar fi salsa, hip-hop si balet. Este important sa gasiti un curs care sa fie potrivit pentru nivelul dvs. de indemanare si fitness.

Gasirea instructorilor si a scolilor de dans

Atunci cand cautati cursuri de dans, este important sa gasiti un instructor cu experienta si o scoala de dans de renume. Este important sa gasiti un instructor care este bine informat si cu experienta in domeniul sau. In plus, este important sa gasiti o scoala care ofera cursuri de dans de calitate si o varietate de tipuri diferite de dans. Cel mai bun mod de a gasi un instructor si o scoala de dans este sa faceti cateva cercetari online. Puteti cauta recenzii si marturii de la elevii anteriori. In plus, puteti lua legatura direct cu scoala si sa puneti orice intrebare aveti.

Cum va poate ajuta scoala Dancevision

Dancevision este o scoala de dans de top care ofera cursuri de dans de calitate pentru adulti si seniori, dar și pentru copii. Ei au instructori experimentati, care au cunostinte si sunt pasionati de dans. In plus, ei ofera o varietate de tipuri diferite de cursuri de dans, cum ar fi salsa, hip-hop și dans sportiv. Vedeti mai multe pe www.dancevision.ro, site-ul acestei scoli de dans.

Scoala Dancevision ofera, de asemenea, lectii private si cursuri de grup. Lectiile private sunt o modalitate excelenta de a obtine instruire personalizata si de a invata in propriul ritm. Cursurile de grup sunt o modalitate excelenta de a-ti face noi prieteni si de a invata noi miscari. Dancevision ofera, de asemenea, o platforma de invatare online care va permite sa urmati cursurile din confortul propriei case. Aceasta este o modalitate excelenta de a obtine aceeasi instruire de calitate fara a fi nevoie sa iesiti din casa.

Ce tipuri de dans sunt oferite la Dancevision?

Dancevision ofera o varietate de tipuri diferite de cursuri de dans, cum ar fi salsa, hip-hop și dans sportiv. De asemenea, ofera cursuri de dans de societate si dans contemporan. In plus, ofera cursuri de dans competitiv, cum ar fi dansul latino si dansul de salon. Cursurile sunt pentru toate nivelurile. Ofera cursuri pentru incepatori pentru cei care abia incep, precum si cursuri intermediare si avansate pentru cei care doresc sa treaca la nivelul urmator.

In concluzie, dansul este o modalitate excelenta de a ramane sanatos si in forma, atat fizic, cat si mental. El ajuta la imbunatatirea echilibrului, a coordonarii si a flexibilitatii. De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea bunastarii mentale. In plus, este o modalitate excelenta de a socializa si de a va face noi prieteni.

Adultii si persoanele in varsta pot beneficia foarte mult de pe urma cursurilor de dans. Luati cursuri de dans la orice varsta pentru a fi sanatosi. Deci, de ce sa nu incercati? Inscrieti-va la Dancevision si incepeti sa profitati de beneficiile dansului pentru bunastarea fizica si mentala.

articolul original.

Fumatul pasiv poate provoca o serie de boli copiilor

29 January 2023 at 12:32
image

Cu toții știm că fumatul este extrem de dăunător pentru adulți, dar pentru copiii care se află lângă persoane care fumează, putem spune că este la fel de periculos. Faptul că cineva fumează în preajma lor, iar ei inhalează fumul de țigară este un lucru extrem de dăunător pentru sănătatea celor mici !

Dacă vorbim despre fumatul pasiv, acesta este actul de inhalare neintenționată a fumului de tutun, adică fumatul indirect. Exact acest lucru se întâmplă cu copiii care se află-n aceeași încăpere cu persoane care fumează. Cu certitudine fumul de țigară din aer este  inhalat de toți cei care se află în aceeași încăpere, dar cel mai trist este că niciun copil nu poate să-și exprime un punct de vedere și să spună că fumul îl deranjează.

Autoritățile de sănătate publică au ajuns la concluzia că fumatul pasiv poate provoca o serie de boli copiilor. Încăperile pline de fum de tutun sunt de șase ori mai poluate decât o autostradă în plină zi, când traficul este la cote înalte, iar fumatul pasiv/secundar este una dintre cauzele apariției cancerului de plămâni.

Fumatul secundar înseamnă cel puțin 250 de substanțe chimice toxice care sunt inhalate, iar 50 dintre ele cauzează cancer.

Fumatul pasiv poate cauza sau favoriza la copii:

– infecții ale urechii

– simptome respiratorii (tuse, strănut, dificultăți  în respirație)

– infecții respiratorii (bronșită)

– un risc mai mare de aparitie a sindromului morții subite a sugarului.

Cum poți evita un risc major la care sunt expuși copiii :

-Nu fuma în casă în prezența lor. Dacă deschizi ușa sau geamul după ce fumezi nu este suficient. Fumul rămâne în aer mai mult timp după ce ai terminat țigara, sau rămâne chiar pe obiectele din casă.

-Nu fuma în mașină. Mașina este un alt spațiu închis în care dacă se fumează în prezența copiilor, aceștia sunt expuși la un risc major.

Recomandare:

Singura modalitate de a-l apăra pe copil de efectele fumatului secundar/pasiv este de a fuma afară, în curte, sau într-un spatiu deschis, departe de copii. Cel mai bine pentru sănătatea tuturor este să renunți la fumat.

Dacă te gândești să fumezi în casă să știi că există așa numitul fum terțiar (third hand smoke), adică fumul care rămâne pe suprafețele pereților și a obiectelor din casă, care în combinație cu alte substanțe din aerul din interior, pot da naștere la compuși cancerigeni.

Din nefericire, tot mai mulți copiii mici sunt expuși acestui tip de fum, deoarece ei ating  multe astfel de suprafețe și introduc în gură diverse obiecte.

Gândește-te de două ori dacă vrei să aprinzi o țigară în preajma unui copil !

articolul original.

Platinum Optic – Echipa Dr. Maxim şi Dr. Doliscinschi

29 January 2023 at 09:30
image

Clinica Platinum Optic din Piatra Neamț este cunoscută pentru calitatea serviciilor oferite, dar și pentru modul  în care interacționează cu pacienții din momentul în care aceștia îi trec pragul. Procedurile interne au același scop, totul pentru pacient, în scopul însănătoșirii sau al ameliorări stării de sănătate a acestuia. Pentru asta, rolul personalului și al medicilor, în special, este esențial. De aceea, un dialog, în paralel, cu doi profesioniști în domeniu – medici oftalmologi ai clinicii – arată cum pasiunea pentru meserie, coroborată cu serviciile oferite în cadrul unei clinici de prestigiu, pot duce la împlinire profesională.

– De ce ați ales să practicați meseria de medic?

Radu Doliscinschi: Dorința de a deveni medic a apărut devreme, în copilărie, inspirația fiind mama, care de asemenea este medic (pediatru). Îmi amintesc din vacanța de vară zilele petrecute alături de ea, când o însoțeam la spital să o privesc cum consultă pacienții. În perioada liceului am început să fac voluntariat în secțiile de chirurgie generală și UPU. În clasa a XI-a am început să mă pregătesc pentru admiterea la Medicină.

Oana Maxim: În jurul vârstei de 16 ani am avut o problemă de sănătate care m-a făcut să iau contact cu sistemul medical. A fost o perioadă plină de evaluări și analize. Am rămas fascinată de felul în care medicii pot dezlega enigmele medicale, schimbând, astfel, viața pacientului în bine. Pe lângă pasiunea față de știință, interacțiunea cu medicii care m-au tratat cu multă empatie și amabilitate, m-a motivat să aleg această cale. Pentru a fi medic e nevoie de iubire față de oameni. Ulterior, o persoană dragă mie mi-a făcut cadou cărțile pentru admiterea la facultate și așa a început cariera mea.

– Unde v-ați finalizat studiile? Și cum de ați ales această specializare?

Radu Doliscinschi: Am finalizat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Deși după cei 6 ani de studii deja mă simțeam „acasă” în București, pentru studiile de specialitate am preferat să vin în Iași, din dorința de a fi mai aproape de părinți. La finalul facultății știam că îmi doresc să practic micro-chirurgie. Mereu m-au pasionat activitățile de detaliu, ce presupun atenție și dexteritate sporită. Am concluzionat că Oftalmologia este specialitatea care mi se potrivește. Am început studiile de rezidențiat în Clinica de Oftalmologie I a Spitalului Județean Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, sub îndrumarea Prof. Dr. Chiseliță Dorin.

Oana Maxim: Am urmat Facultatea de Medicina și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. În prima garda la Oftalmologie, m-a impresionat faptul că toată activitatea se desfășura la microscop. La finalul anului VI, Oftalmologia a devenit unică opțiune pentru mine. Este o ramură medicală completă și complexă și în același timp delicată, de finețe, ce oferă medicului satisfacții profesionale extraordinare. Toate acestea au stat la baza deciziei mele, cât și dorința de a fi chirurg. După examenul de rezidențiat am început pregătirea în Clinica de Oftalmologie I a Spitalului Județean Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, sub îndrumarea Prof. Dr. Chiseliță Dorin și a d-nei Prof. Dr. Camelia Bogdănici.

– Unde v-ați stabilit după ce ați terminat studiile?

Radu Doliscinschi: Imediat după examenul de specialitate, activitatea mea profesională s-a desfășurat în mai multe orașe: Iași, Bacău și Piatra Neamț. De asemenea și Oana a început să ofere consultațiile în Piatra Neamț.

Oana Maxim: Am putea spune că suntem stabiliți în două orașe: în cursul săptămânii în Piatra Neamț, iar în week-end mergem acasă, în Iași.

– Ce vă atrage mai mult, consultațiile sau intervențiile?

Radu Doliscinschi: Deși îmi face reală plăcere să consult, în timpul intervențiilor chirurgicale mă simt cel mai bine. Chirurgia la nivelul ochiului, un organ atât de mic și complex, e o adevărată provocare. Pasiunea și dorința de a ne dezvolta cunoștințele, abilitățile chirurgicale și manualitatea, ne-a purtat până în India unde, în cadrul unui spital și alături de o echipă de profesioniști, am urmat un stagiu intensiv de specializare în chirurgia cataractei. Această experiență profesională ne-a ajutat enorm în practica actuală, unde încercăm să fim cât mai buni, pentru a oferi pacienților servicii medicale de calitate, cu rezultate pe măsură.

Oana Maxim: Îmi place în egală măsură atât să consult, cât și să operez. Ambele sunt importante în actul medical. Consultația nu presupune doar o examinare medicală amănunțită a pacientului, ci și creare unei legături cu acesta, mai ales în cazurile în care patologia impune și o intervenție chirurgicală. Încrederea pacientului în medic este esențială în realizarea actului medical. Impactul fizic și emoțional al unei afecțiuni asupra pacientului variază în funcție de mai mulți factori, astfel că abordarea este diferită și pentru fiecare, pliată după nevoile acestuia. Mă asigur că ofer informațiile medicale într-un limbaj simplu, astfel încât să fie pe deplin înțelese. Cu regret am constatat că mulți dintre pacienți nu știu că anumite afecțiuni sunt tratabile chirurgical, cum este de exemplu cataracta, unde sunt șanse foarte mari de recuperare a vederii. 

– De ce ați ales parteneriatul cu Platinum Optic?

Radu Doliscinschi: Am ales parteneriatul cu Clinica Platinum Optic Piatra Neamț atât eu, cât și Oana, deoarece este un loc ce ne permite desfășurarea actului medical la standarde înalte, echivalente cu spitalele din vestul Europei. Misiunea noastră este să ajutăm oamenii să vadă mai bine. O vedere mai bună contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și crește calitatea vieții pacienților. Aici zilnic evaluăm pacienți de toate vârstele, de la copii până la vârstnici și desfășurăm activități medico-chirurgicale, cât și de optometrie. Totodată, personalul clinicii completează cu o atmosferă caldă și plăcută, cu timp adecvat alocat fiecărui pacient.

Oana Maxim: Clinica Platinum este dotată cu echipamente de ultimă generație, fiind și unul dintre criteriile care au stat la baza alegerii acestui parteneriat. Practic, dispune de toate mijloacele necesare unui medic pentru depistarea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea precoce a majorității afecțiunilor oftalmologice frecvente cum ar fi: vicii de refracție la copii și adulți, tratamentul chirurgical al cataractei, evaluarea și urmărirea glaucomului cât și tratamentul unor afecțiuni retiniene. De asemenea, în sprijinul pacienților, prin colaborarea cu Casa de Asigurări de Sănătate, o parte dintre servicii sunt gratuite.

– Care este cel mai dificil caz pe care l-ați tratat?

Radu Doliscinschi: Cele mai dificile cazuri sunt cele în care pacienții se prezintă târziu la medic. De multe ori, în speranța de a trece de la sine sau prin administrare de tratamente nepotrivite, se pierd momente cheie pentru rezolvarea cazului. Încurajez prezentarea precoce pentru consultație, stabilirea diagnosticului şi tratamentului adecvat. De exemplu, pacienții diagnosticați cu cataractă amână intervenția chirurgicală și se expun fără să știe la multiple complicații care ar putea să apară în timp: scăderea marcată a acuității vizuale, apariția glaucomului și distrugerea nervului optic. Aceste situații, destul de frecvente, îngreunează și munca chirurgului, făcând actul chirurgical mai dificil, grevat de multiple complicații intra-operatorii, dar și o recuperare postoperatorie anevoioasă.

– O întâmplare plăcută din sala de operații/cabinet.

Oana Maxim: Cele mai plăcute momente pentru un chirurg oftalmolog sunt întâlnite în general după intervenția chirurgicală. Satisfacția maximă apare în cazurile pacienților cu cataractă matură. Aceștia, anterior intervenției reușesc să deslușească doar umbre, astfel că necesită însoțitor pentru deplasare și pentru desfășurarea activităților uzuale. Chirurgia cataractei le redă vederea și – prin urmare – independența. Astfel, aceste momente de bucurie ale lor se reflectă și asupra noastră.

– Cum păstrați legătura cu pacienții după intervenții? Este important acest lucru sau, o dată efectuata intervenția, e suficient să revină pacientul atunci când simte nevoia?

Radu Doliscinschi: Păstrarea legăturii cu pacienții după intervenții este esențială. Actul medical nu se termină la finalizarea intervenției chirurgicale, ci în momentul în care pacientul este vindecat. După operație, pacientul este evaluat imediat a doua zi post-operator, la 7 zile și la 30 zile, moment în care se apreciază rezultatul final. Tocmai de aceea, în sprijinul lor, oferim o cale de comunicare telefonică directă cu medicul chirurg, unde pacientul se poate adresa în cazul în care apar orice simptome sau nelămuriri între consultațiile stabilite post-operator.

articolul original.

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru aceste servicii- Prețurile au crescut cu până la 30%

28 January 2023 at 07:30
image

Pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar la începutul lui 2023 faţă de 2022 pe investigații medicale în clinicile private.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, costurile în cabinetele şi clinicile private au crescut cu 10 până la 30%.

O consultaţie costă între 250 şi 350 de lei. În cazul profesorilor universitari, consultaţia ajunge şi la 400-500 lei (100 de euro).

Mai departe, investigaţiile imagistice de tip computer tomograf sau RMN şi ele s-au scumpit în medie cam cu 100 de lei.

Intervenţiile chirurgicale la privat, conform datelor din piaţă, s-au scumpit în ultimii doi ani cu 20 – 25%. Şi costurile cu cazarea şi serviciile conexe din clinicile private s-au mărit, evident ca urmare a creşterilor din energie sau a preţurilor tot mai mari la materialele folosite în spitale.

Recent, directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat.

Dr. Adrian Molnar consideră că dacă s-ar lua decizia ca medicii să aleagă dacă vor să lucreze la privat sau la stat, nu în ambele locuri, atunci se vor rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc.

„Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri.

Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat.

Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News, relatează G4media.

articolul original.

Se vede luminița de la capătul Covidului

27 January 2023 at 16:31
By: (A.T.)

Experţii internaţionali au început, vineri, discuţiile referitoare la posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmând să anunţe o decizie cel mai devreme luni, transmite agenţia DPA care citează surse din cadrul OMS.

Reuniunea online a comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19 s-a concentrat iniţial asupra celor mai recente date despre pandemie, discuţiile fiind urmate de dezbatere, potrivit unei purtătoare de cuvânt a OMS.

Se aşteaptă ca discuţiile să se încheie vineri seara, cel mai devreme. Comitetul urmează apoi să îl informeze pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ar trebui să ia o decizie independentă în favoarea sau împotriva ridicării stării de urgenţă actuale.

La începutul acestei săptămâni, directorul OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea în continuare a ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19.

De la începutul lunii decembrie, peste 170.000 de persoane din întreaga lume au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, potrivit datelor OMS.

Sunt disponibile, însă, numeroase instrumente eficiente împotriva virusului, inclusiv vaccinuri, medicamente, măşti sau măsuri de distanţare socială, potrivit OMS.

Starea de urgenţă reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declara OMS. Măsura este luată în cazul ameninţărilor, astfel încât guvernele şi publicul să fie alertat şi să poate face pregătiri.

Nici declararea stării de urgenţă, nici ridicarea acesteia – oficial Urgenţă de Sănătate Publică la Nivel Internaţional (PHEIC) – nu are consecinţe imediate. Fiecare ţară decide modul în care este gestionată criza la nivel naţional.

articolul original.

Cum a slăbit Iuliana Marciu șase kilograme în doar câteva săptămâni!

27 January 2023 at 14:53
By: Vedeta
image

Iuliana Marciuc, ajunsă la respectabila vârstă de 55 de ani, acordă o atenție deosebită siluetei sale. Pentru a scăpa de kilogramele în plus, vedeta a decis să-și schimbe în bine stilul de viață.

Cum a slăbit Iuliana Marciuc 6 kilograme în cel mai scurt timp?

Prezentatoare a slăbit 6 kilograme în 6 săptămâni făcând sport, mergând la sală și abordând o alimentație echilibrată, totul fără a se înfometa!
După ce a văzut un anunț cu o mamă care a reușit să slăbească 15 kg, Iuliana Marciuc s-a decis să apeleze la serviciile unui antrenor personal. Acesta îi monitorizează porțiile de mâncare și i-a pus interdicție la dulciuri și la „bombe calorice”. Carismatica prezentatoare își mai permite din când în când și câte o prăjitură.
„Am venit acum patru ani (la sală n.r) Și apoi, am văzut o mămică cu vreo 15 kg în minus. Și m-am gândit ce s-a întâmplat și cum a reușit. Și mi-a spus despre Irina. (antrenoarea ei n.r) Așa am ajuns eu la sală.

Și după ce am slăbit cele 6 kilograme în 6 săptămâni, a fost foarte bine. Iar acum încerc să mă mențin. Și, pentru că am cunoscut această echipă frumoasă, vin la sală de trei ori pe săptămână. În vacanțe mă gândesc ce mănânc și, chiar dacă mai consum o prăjiturică, fac acest lucru dimineața și, ocazional. Nu în fiecare zi”a.

Iuliana Marciuc a mai dezvăluit că este într-un grup unde participanții postează ce mănâncă, iar antrenorii îi verifică și le fac meniul zilnic. „Postăm acolo ce mâncăm. Și, din când în când, antrenorul spune: ce caută sărmăluța pe farfuria ta?” „Cumva ai un antrenor personal, la buget de antrenor de grup.”

De ce s-a pus Iuliana Marciuc pe slăbit?

Având un stil de viață precar, Iuliana Marciuc a fost pusă pe gânduri de avertismentul medicului, după ce s-a plâns de probleme la picioare.

articolul original.
❌