ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

CAS Dâmbovița: Fără listă de așteptare la dispozitivele medicale pentru copii

29 September 2022 at 11:29
image

Începând de sâmbătă – 1 octombrie 2022, Peştera Ialomiţei din Munții Bucegi va putea fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 16:00, de luni până duminică. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari – se precizează într-un comunicat de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Peştera Ialomiţei se întinde pe 1.128 de metri, din care este accesibilă și amenajată pentru vizitare o suprafață de 480 de metri. Temperatura în interiorul peșterii oscilează între 5 şi 6 grade, cu un grad ridicat de umiditate, respectiv între 85 şi 100%.

„Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, județul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă, din circul glaciar denumit Obârşia Ialomiţei, situat sub Vârful Găvanele (2.479 m) și poziționat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să creştineze populațiile de la nord de Dunăre”, se mai precizează în comunicatul transmis de CJ Dâmbovița.

articolul original.

29 septembrie – Ziua mondială a inimii

29 September 2022 at 14:16
By: Regie
image

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional . În România, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.
La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial, cu 17,9 milioane de decese pe an, adica o treime din toate decesele de pe planeta si jumatate dintre toate decesele asociate cu bolile netransmisibile. In jur de 85% dintre aceste decese sunt determinate de boala de inima si de accident vascular cerebral.

Însă datele nu trebuie să arate mereu astfel. Doar făcând câteva mici schimbări în viața noastră, putem să reducem riscul de boli cardiovasculare, sa ne imbunatatim calitatea vietii si sa stabilim un bun exemplu pentru generatia viitoare.
Grija fata de inima inseamna sa mananci echilibrat, sa faci miscare, sa reduci consumul de alcool, sa renunti la fumat…adica, toate acele lucruri care nu doar ca te fac mai sanatos, insa te vor ajuta sa te simti mai bine si sa te bucuri din plin de viata.

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică în spaţii nepoluate, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.

articolul original.

CNSU: A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă, pentru a accesa medicamente pentru variola maimuței – DOCUMENT

29 September 2022 at 12:06
image

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente pentru tratarea variolei maimuței.

Conform sursei citate, CNSU a cerut asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.

Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă pentru a identifica posibilități de sprijin.

40 de persoane, diagnosticate cu variola maimuței, în România

Ședința CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.

Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care inventariază toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.

În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârșitul lunii iulie două decese ale unor pacienți infectați cu acest virus.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Persoanele diagnosticate cu cancer ar putea primi certificat de persoană cu handicap / Anunțul ministrului Muncii

29 September 2022 at 11:56
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că a fost publicat proiectul prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în țările UE.

Ce spune acum legea

„Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament”, a adăugat Marius Budăi.

O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrării sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.

„Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități”, conchide ministrul, într-o postare pe Facebook.

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Sănătatea, capitol primordial pentru asociațiile pensionarilor din județul Dâmbovița

28 September 2022 at 20:45

Am participat astăzi, 28 septembrie 2022, după multă vreme, la o ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, în care au fost dezbătute o mică parte din multele și stufoasele probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Au venit în fața reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Claudia Gilia și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, mai mulți membri din conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice. În fruntea acestei echipe de negociatori s-a aflat președintele Gheorghe Popa. De apreciat, încă din primele momente ale dezbaterii, faptul că reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au rămas aceiași oameni consecvenți, modești, dispuși să apere până în pânzele albe drepturile persoanelor vârstnice.

L-am întâlnit pe Gheorghe Popa în multiple ipostaze de lider, personalitatea, intransigența politicoasă totuși, nu au fost alterate de vreme și vremuri. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, indiferent de cine s-a aflat la putere la un moment dat, a avut același discurs, aceeași abordare directă a problematicii cu care se confruntă pensionarii. Președintele Asociației a spus că, în această perioadă, pensionarii se confruntă cu numeroase probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, la alimente, medicamente și alte bunuri esențiale în existența de zi cu zi.

Gheorghe Popa a mai spus că asociațiile persoanelor vârstnice nu vor participa, în data de 2 octombrie, la mitingul organizat de liderul AUR, George Simion, pentru a nu implica persoanele vârstnice într-o acțiune cu caracter politic. Liderul Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și-a arătat totuși neîncrederea și în actuala coaliție de guvernare, care s-a întâlnit de atâtea ori, dar nu au ajuns la un rezultat, la o soluție viabilă pentru țară, pentru cetățenii culcați la pământ de facturile enorme la utilități.

Temele discutate astăzi cu reprezentanții puterii locale au vizat preocuparea Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu privire la modul în care furnizorii de servicii se ocupă de îngrijirea medicală la domiciliu a persoanelor vârstnice. Conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice voia să afle dacă aceste servicii acoperă toate nevoile medicale cu care se confruntă bătrânii bolnavi, netransportabili, care, zilnic sau periodic, au nevoie de asistență specială la domiciliu. Despre cum funcționează acest sistem, cum sunt asigurate serviciile, a vorbit celor prezenți Niculina Sandu, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

Din opiniile exprimate de unii participanți la întâlnire a reieșit că serviciile medicale la domiciliu ar putea fi îmbunătățite. Neajunsurile derivă din legislație și din finanțarea insuficientă a acestui segment medico-social. Mingea se află în terenul Ministerului Sănătății.

Deschiderea dezbaterilor i-a revenit prefectului Claudia Gilia, după care directoarea economică a CJAS, Niculina Sandu, a prezentat informarea cu privire la asigurarea îngrijirilor medicale la domiciliu.

A luat mai apoi cuvântul președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a vorbit despre ceea ce realizează în domeniul medical instituția pe care o coordonează, ținând cont de faptul că cea mai mare unitate sanitară din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, se află sub tutela administrativă a Consiliului Județean.

„Astăzi, lucrăm la un sediu nou de ambulatoriu, o clădire cu patru etaje, cu cabinete dotate cu aparatură la standarde europene. Avem, de asemenea, în lucru extinderea Secției de Primiri Urgențe, o investiție foarte importantă ținând cont că, în ultimii ani, am avut probleme mari, mai ales în perioada pandemiei, când UPU era în permanență extrem de aglomerată. Nu în ultimul rând, avem în derulare proiectul privind extinderea Secției Cardiologie și dotarea acestui departament cu un angiograf. Valoarea acestei investiții se ridică la două milioane de euro, întrega sumă destinată finanțării fiind asigurată de CJD. Am mai realizat un obiectiv unic în cei 30 de ani, scoțând toate posturile la concurs la Spitalul Județean, iar acum avem 37 de medici noi, tineri, care au venit pentru a profesa la Târgoviște din toată țara. Media de vârstă a acestor specialiști este de 36 de ani. Să știți că suntem mulțumiți de modul în care aceștia se comportă, de cum își fac meseria.

Nu în ultimul rând, amintesc de proiectul pe care l-am preluat de la dumneavoastră. Este vorba despre redeschiderea Secției Externe a Spitalului Județean de la Voinești. Am văzut că oamenii de pe Valea Dâmboviței sunt mulțumiți. Anul viitor, o să prindem o sumă mai mare pentru investiții, pentru dotarea cu aparatură medicală a acestei secții”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean le-a urat de bine și sănătate pensionarilor, cu ocazia sărbătorii, în data de 1 octombrie, a zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Ștefan Amuza a intervenit, ridicând o problemă cu care se confruntă de câteva luni bolnavii din Dâmbovița. La Spitalul Județean nu funcționează IRMN-ul și Computerul Tomograf (CT). Spune pensionarul că oamenii sunt orientați, când ajung la Spitalul Județean, către clinicile private care dețin astfel de aparatură medicală. Numai că aici, de multe ori, fie sunt refuzați, fie sunt obligați să plătească pentru investigații chiar dacă sunt asigurați și au asupra lor trimiteri de la medic. Niculina Sandu a încercat să lămurească problema, afirmând că nu se poate întâmpla un astfel de episod nedorit. Probabil a fost vorba despre o nerespectare a programării pentru investigații. Ștefan Amuza a insistat că nu a fost vorba de așa ceva. Asiguratul a plătit la respectiva clinică pentru efectuarea investigațiilor medicale. A intervenit și președintele CJD, care a precizat că la spital computerul tomograf funcționează, nu și aparatul IRMN, existând o problemă la instalația de răcire, problemă care va fi remediată.

A mai luat cuvântul și Ion Oproiu, care a apreciat implicarea reprezentanților Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Dâmbovița în problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice. Liderul de sindicat a dezvoltat apoi tema serviciului medical la domiciliu care trebuie asigurat bătrânilor cu probleme mari de sănătate. Ion Oproiu a lăudat activitatea CJAS, dar a spus că nu este suficient. Mai trebuie făcute destule. Într-un stil care îl caracterizează, cu o mână mângâia, lauda activitatea instituțiilor implicate și cu cealaltă lovea. Ion Oproiu le-a cerut autorităților județene să solicite Guvernului României și Ministerului Sănătății să îmbunătățească aceste servicii medicale la domiciliu care sunt foarte importante, dar care sunt tratate cu superficialitate. A mai venit cu o propunere Ion Oproiu. Medicii care prestează profesional în spitalele de stat să nu mai acorde consultații și în clinicile private. A spus Oproiu că au fost motivați suficient financiar pentru a-și desfășura activitatea doar în unitățile sanitare de stat și ar trebui să-și facă acolo meseria cum trebuie.

A ridicat o problemă și Napoleon Dobra, președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, cetățeanul care a insistat pe lângă autoritățile județene pentru redeschiderea Secției de la Voinești a Spitalului Județean Târgoviște. Acum, Napoleon Dobra și-a exprimat din nou mulțumirea pentru faptul că unitatea medicală de la Voinești a fost reactivată. Ba mai mult decât atât, liderul vârstnicilor de pe Vale a spus că secția este extrem de solicitată și că s-ar impune sporirea capacității de cazare cu încă zece paturi. Președintele Consiliului Județean a promis că va analiza situația și va răspunde pozitiv propunerii venite din partea pensionarilor.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce sunt escarele și cum să previi apariția acestora

28 September 2022 at 19:15
image

Escarele sunt leziuni ale pielii și țesuturilor moi. Ele apar dacă o persoană este imobilizată mult timp într-o singură poziție. Escarele provoacă durere și disconfort pacienților, restricționează mișcarea și pot provoca intoxicații cu sânge și chiar moartea. Pentru a evita formarea escarelor, trebuie să urmezi îngrijirea adecvată unei persoane bolnave. Dacă apar escare, asigură-te că vei consulta un medic, pentru a evita deteriorarea, mai ales când vine vorba de tratarea escarelor la pacienții imobilizați.

De ce apar escarele?

Escarele se formează în toate pozițiile corpului, dacă o persoană cu mobilitate limitată se află într-o singură poziție mai mult de două ore. Cel mai adesea, escarele apar pe călcâie, coate, omoplați, genunchi, coccis și fese.

Cum să previi apariția escarelor?

Se recomandă monitorizarea igienei unei persoane cu mobilitate redusă, folosirea unei saltele antidecubit, efectuarea unui masaj ușor pentru îmbunătățirea microcirculației sanguine și efectuarea zilnică a unui set de exerciții fizice.

Igiena. Păstrează pielea pacientului uscată și curată. Ajută persoana să facă duș și baie. Șterge zilnic corpul pacientului. Respectă regulile de igienă intimă și schimbă scutecele la nevoie, inclusiv după defecare, urinare, în caz de orice contaminare. Folosește produse de îngrijire moderne. Tratează întotdeauna pielea după procedurile de igienă cu creme antibacteriene și fără parfum. Dacă persoana are un cateter urinar sau stomă, asigură-te că acestea nu comprimă pielea.

Îngrijirea. Creează un mediu confortabil pentru pacient. Alege haine și lenjerie de pat din țesături naturale. Îmbrăcămintea nu trebuie să aibă benzi elastice strânse. Fă-ți patul în așa fel încât acesta să nu aibă falduri. Alege cea mai ușoară pătură posibilă, pentru a preveni transpirația excesivă a pacientului. Urmează tehnica deplasării pacientului, pentru a nu deteriora țesutul sănătos și a nu provoca durere. Cumpară o saltea antidecubit și un pat funcțional (dacă este posibil). Amintește-ți că, chiar și în astfel de condiții, trebuie să schimbi poziția unei persoane cu mobilitate limitată.

Mișcarea. Ajută pacientul să facă mișcare. Schimbă poziția pacientului la fiecare două ore, indiferent dacă este așezat sau întins. De exemplu, întoarce-l dintr-o parte a stomacului. Dacă o persoană a suferit un accident vascular cerebral, asigură-te că vei consulta un medic: unele posturi pot dăuna unei persoane. Contactează un kinetoterapeut, pentru a selecta exerciții pentru pacient. Acestea trebuie efectuate de cel puțin 1-2 ori pe zi. Dacă persoana nu se poate mișca independent, îngrijitorii ar trebui să efectueze gimnastică pasivă. 

Medicul trebuie să prescrie medicamente moderne și produse de îngrijire care promovează vindecarea pielii. De exemplu, pansamente hidroactive și absorbante. Dacă medicul folosește tifon sau bandaj pentru pansamente, se recomandă să consulți un alt specialist: utilizarea lor a fost justificată atunci când alte materiale nu erau disponibile. Tifonul poate răni pielea, iar fibrele sale pot crește în rană. De asemenea, acordă atenție faptului că pacientul nu simte durere în timpul pansamentelor. Dacă leziunea cutanată este profundă, pacientul poate avea nevoie de tratament chirurgical. În cazul în care aceste metode de prevenție nu dau roade, întotdeauna există varianta unui tratament pentru escare la domiciliu.

În final, există o modalitate ușoară de a distinge o răni de presiune de la erupția cutanată de scutec sau alte inflamații ale pielii. Apasă pe pată cu degetul, timp de 2-3 secunde. Dacă pielea rămâne roșie, aceasta este o escare de gradul I. Dacă pielea devine albă, atunci nu este vorba de o escară.

Sursa foto: unsplash.com

articolul original.

Metropolitan Life și Benefit, prin intermediul Marsh, lansează un parteneriat prin care oferă pachete de asigurare de sănătate personalizate

28 September 2022 at 18:00
image

Metropolitan Life și Benefit, platforma cu cele mai multe beneficii extrasalariale pentru angajații din România, oferă utilizatorilor posibilitatea de a achiziționa din platformă pachete de asigurare de sănătate adaptate nevoilor acestora.

Noul parteneriat își propune să ofere utilizatorilor Benefit un produs de protecție financiară, adaptat necesităților acestora. Pachetele de asigurare de sănătate, disponibile utilizatorilor și familiilor acestora, pot fi achiziționate direct din platformă din bugetul alocat de către companii angajaților lor, experiența fiind complet digitală și simplificată.

Protecția financiară, prin pachetele de asigurare de sănătate Metropolitan Life, este concepută pentru a veni în întâmpinarea angajaților, în funcție de nevoile acestora și de bugetul alocat în contul de utilizator.

Mai mult decât atât, pachetele de asigurare oferă acces la toate spitalele de stat sau private din țară sau din străinătate, protecție 24/7, protecție financiară în cazul infecției cu virusul Covid-19. Beneficiile pot fi ușor accesate prin decontare directă în rețeaua de spitale sau prin plata indemnizației către asigurat, după ce a avut loc evenimentul, printr-un proces digital rapid și facil. Pachetele de beneficii, având costuri preferențiale, pentru angajați și familii (soț/soție/copii), cuprind acoperiri pentru spitalizare, intervenții chirurgicale, cheltuieli medicale ca urmare a accidentelor și îmbolnăvirilor sau tratament pentru afecțiuni grave în străinătate.

„Recrutarea și retenția talentelor, dezvoltarea unui Employee Value Proposition puternic sunt prioritare în contextul actual, iar beneficiile flexibile pentru angajați vin ca răspuns firesc la aceste obiective. Ne bucurăm că, alături de partenerii noștri Benefit și Marsh, punem baze concrete în obiectivul comun de a fi mereu alături de angajații companiilor din România, ajutându-i să navigheze mai ușor prin etapele vieții, dar și prin evenimentele neașteptate.”, afirmă Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

„Sănătatea ocupă locul 4 în preferințele angajaților în Top 10 beneficii flexibile, cu o pondere de 7.7%, conform studiului realizat anul acesta de Edenred România și Benefit. Din același studiu reiese că Generația Y (26-40 de ani) este cea mai preocupată de achiziționarea unor produse  din categoria „sănătate”. Din punct de vedere al industriei, cei care lucrează în servicii financiare au o preponderență mai mare în alegerea acestui gen de beneficii. Preferințele angajaților sunt atât de variate, încât standardizarea este aproape imposibilă, iar nevoia de flexibilizare a devenit obligatorie în ultimii ani. De aceea, ne-am dorit să lansăm acest parteneriat cu Metropolitan Life și Marsh, un parteneriat care vine în întâmpinarea nevoilor angajaților cu propuneri cât mai personalizate.”, spune Codruț Nicolau, Director General Edenred România și Benefit Systems.

articolul original.

Analize de apă oferite prin laboratorul de diagnostic și investigare al DSP Timiș

28 September 2022 at 14:00
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Scris de Oana Bocănici - Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase

28 September 2022 at 08:56
By: Regie
image

Un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase a fost adoptat, marți, de Camera Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării şi a eliminării corespunzătoare a medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.

„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, stipulează proiectul.

Parlamentarii au adăugat în acest proiect de lege mai multe articole referitoare la funcţionarea farmaciilor.

„Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice. (…) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

articolul original.

Începe Congresul ATI de la Timișoara. Dr. Dorel Săndesc: Anul acesta, congresul are loc sub expresia „Doza 20”

28 September 2022 at 06:47

Președintele manifestării va fi dr. Dorel Săndesc, iar directorul dr. Ovidiu Bedreag. Specialiștii care vor fi prezenți vin de pe trei continente: America de Nord, America de Sud și din Europa. Se estimează că vor fi peste 1.250 de persoane din multiple specialități: anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, boli infecțioase, cardiologie, neurologie. Aceștia vor susține conferințe, iar bioingineri și psihologi din țară vor completa imaginea echipelor complexe de specialiști care funcționează în secțiile de terapie intensivă și medicină de urgență.

Printre invitații de prestigiu din străinătate se numără: Prof. Edoardo de Robertis, președintele Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă; trei foști președinți ai Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă – Prof. Daniela Filipescu, Prof. Stefan de Hert, Prof. Kai Zacharowski; Prof. Daniela Filipescu, care este azi secretarul general al World Federation of Societies of Anestesiologists; directori de departamente din Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă – Bazil Ațeleanu, Olegs Sabelnikovs, Prof. Șerban Bubenek, actualul președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Celor de mai sus li se adaugă actuali și foști președinți de societăți internaționale din domeniul anesteziei și terapiei intensive, medicinei de urgență și de boli infecțioase.

Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se regăsesc și medici tineri și profesori: Mihai Gabriel Ștefan (București), Mihai Botea (Oradea), Irina Aszalos (Cluj), Ștefan Frunză (Cluj), Raluca Fodor (Târgu Mureș), Alexandra Lazăr (Tărgu Mureș), Alexandru Rogobete (Timișoara), Claudiu Bârsac (Timișoara) și mulți alții.

Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un simpozion cu titlul „Corpul uman între anatomie și artă”, sâmbătă, 1 octombrie, în sala Europa a CRAFT. Va conține expuneri cu titluri precum „Frumusețea corpului uman prin expresia clarobscurului în pictura lui Caravaggio”, „Corpul în arta contemporană” sau „Despre anatomia dorului”. În zilele de eveniment, artistul plastic Gheorghe Fikl expune reproduceri ale operelor personale.

„Congresul ATI din 2022 are loc sub expresia «Doza 20». Însă este potrivit ca opinia publică să știe că aici nu este vorba doar despre imaginea și prestigiul pe care le îmbunătățește acest eveniment în beneficiul urbei noastre, ci și despre un impact economic pozitiv asupra acesteia. Timp de câteva zile, vom avea parte de cea mai mare densitate de cadre medicale pe cap de timișorean. Asociația pentru ATI «Aurel Mogoșeanu» din Timișoara s-a impus de multă vreme în conștiința publică drept o entitate cu impact benefic și pe multe niveluri asupra societății românești. Sunt deja notorii caravanele pe care le desfășoară, în răstimpuri, pentru evaluarea și ameliorarea stării de sănătate a membrilor unor comunități din zone izolate, din cartiere mărginașe, din aziluri de noapte, din penitenciare etc”, transmite dr. Dorel Săndesc.

Congresul are loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Medicamentele expirate se consideră deşeuri periculoase. Proiectul a fost adoptat de Parlament

28 September 2022 at 05:20
By: -
image

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase, potrivit Agerpres.ro.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării şi a eliminării corespunzătoare a medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.

„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, stipulează proiectul.

Parlamentarii au adăugat în acest proiect de lege mai multe articole referitoare la funcţionarea farmaciilor.

„Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice. (…) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: Agerpres.ro.

• Citește și: Important: ce faci cu medicamentele expirate?

articolul original.

Cum scapi de durerile de spate cauzate de postura incorectă

27 September 2022 at 18:07
image

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza durerilor insuportabile de spate. Acestea apar in special in randul persoanelor tinere iar motivele sunt variate. Unul dintre cele mai intalnite este chiar pozitia incorecta pe scaun si la birou.

Aceste probleme pot fi cauzate atat din cauza orelor petrecute pe un scaun nepotrivit pentru spate, cat si din cauza posturii incorecte in pat sau pe canapea. Cert este ca persoanele de toate varstele sufera de dureri in zona lombara.

Exista mai multe metode pentru a combate durerile si problemele coloanei care le cauzeaza, inainte de a fi nevoie sa apelam la operatii. Daca ai grija sa respecti zi de zi aceste sfaturi, vei observa cum durerile de spate dispar treptat.

Iata cum sa scapi de durerile de spate cauzate de postura incorecta:

Foloseste un scaun special de birou 

Magazinele de mobila pun la dispozitie o multime de modele de scaune pentru birou, create special pentru a-ti mentine postura corecta pe tot timpul zilei. Acestea pot varia ca pret, insa exista modele accesibile, care isi vor face treaba fara probleme. Nu trebuie sa optezi pentru cele mai scumpe daca nu iti petreci mai multe de jumatate de zi la birou.

Consulta medicul de familie 

Medicul de familie te va indruma in legatura cu pasii urmatori. In functie de nivelul de durere pe care il simti, exista posibilitatea ca acesta sa iti recomande sa faci o radiografie sau un RMN, pentru a descoperi daca exista probleme semnificative. RMN-ul poate detecta si hernia de disc.

Fa exercitii de recuperare pe care medicul ti le recomanda

In functie de nivelul de durere si de necesitatea de recuperare, este indicat sa renunti la antrenamentul de zi cu zi pe care obisnuiai sa il practici la sala de forta. Gimnastica medicala, pilatesul si inotul sunt printre cele mai recomandate activitati daca suferi de dureri in zona lombara. Desigur, acestea trebuie alese atent de catre medicul tau.

Mentine postura corecta 

Cele mai multe cazuri de durere apar din cauza posturii incorecte. Atat in momentul in care mergi, cat si atunci cand stai la birou, mentine o postura corecta si dreapta. De fiecare data cand simti ca spatele tau se curbeaza nenatural in fata, corecteaza pozitia. Cu timpul, vei vedea diferente majore atat privind aspectul trupului, cat si lipsei durerii.

Nu ridica greutati 

Fie ca este vorba despre pungile de cumparaturi sau de greutatile de la sala, evita sa iti supui spatele unui efort care poate cauza si mai multe probleme. Durerea lombara poate aparea din cauza miscarilor prea bruste sau a greutatilor prea mari si este recomandat sa nu mai faci eforturi in acest sens. Pana cand problemele s-au rezolvat si durerea nu mai exista, evita efortul de a cara greutati.

Ramai activ

Chiar daca nu mai poti face aceleasi exercitii si programe de sport ca inainte, este important sa nu renunti la stilul de viata sanatos si la miscare. Opteaza pentru sporturi ce nu implica greutati sau miscari bruste. De asemenea, nu uita sa te incalzesti foarte bine inainte de antrenament. Incalzirea este unul dintre cei mai importanti pasi peste care nimeni nu ar trebui sa sara pentru a micsora riscul de accidentare.

articolul original.

Grupul Medical Provita se extinde ȋn afara Capitalei. Investiție de 2.5 mil. de euro la Suceava

27 September 2022 at 17:48

Grupul Medical Provita, care ȋn prezent include cinci clinici și un laborator de analize, ȋn București, se extinde. Prima clinică din afara Capitalei va fi deschisă ȋn curând, ȋn Suceava, ȋn urma unei investiții de două milioane și jumătate de euro. Aceasta va include și un centru integrat de terapia durerii și unul al sânului, dotate cu imagistică de ultimă generație. Pacienții vor avea acces la consultații, investigații, biopsie, intervenții minim invazive și servicii de recuperare medicală.

,,Ȋn centrul de terapia durerii din București ne vin pacienți din toate colțurile țării, ceea ce ne arată cât de mare nevoie este ȋn piață de astfel de servicii. Clinica din Suceava este un prim pas ȋn dezvoltarea acestui concept integrat pe care ne dorim să ȋl scalăm la nivel național. Am investit ȋn echipamente imagistice de ultimă generație, care nu existau până acum ȋn regiune și am format o echipă de medici profesioniști și dedicați. Dorința mea cea mai mare este ca toți românii să beneficieze de servicii medicale de calitate, cât mai aproape de ei”, declară dr. Dr. Ovidiu Nicolae Palea, fondatorul grupului Provita.

Ȋn următoarea perioadă, grupul Provita ȋși va schimba denumirea și va deveni Nord. Procesul de rebranding va dura câteva luni, iar prima locație din afara Capitalei va fi lansată sub noua umbrelă.

Deschiderea Nord Suceava vine cu o serie de premiere ȋn regiune, din punct de vedere al echipamentelor medicale. Prima este un aparat RMN 3 Tesla, cu o acuratețe superioară celor existente ȋn piață, un timp mai scurt de scanare și opțiuni audio/video de entertainment. La fel de performant este și mamograful 3D, care are o rată de detecție a cancerului cu 41% mai mare față de aparatele 2D existente ȋn piață.

******************************************************************************

Provita este un grup de centre medicale de excelență din București. Primul centru de imagistică a fost inaugurat în 2011, în incinta Institutului Național de Boli Infecțioase, iar în 2012 Provita a preluat o clinică medicală de servicii în ambulatoriu. În 2016 s-a deschis Spitalul Provita, specializat pe operații minim invazive.

Centrul Medical Provita, parte din grupul Provita, este una dintre puținele instituții medicale din țară specializate în Terapia Durerii și chirurgie minim invazivă a coloanei vertebrale. Începând cu luna ianuarie 2019, Centrul de Diagnostic și Tratament Provita a devenit primul Centru de Instruire în Terapia Durerii aprobat ESRA din Europa Centrala și de Est.

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. S-au dublat cazurile de coronavirus în ultimele 24 de ore!

27 September 2022 at 10:38
image

Ministerul Sănătății (MS) face public, marți, un nou bilanț al cazurilor de coronavirus înregistrate pe teritoriul României.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.862 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.006 mai multe faţă de ziua anterioară. 419 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 108 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 1.366 cu 60 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 121 persoane, cu 7 mai puţine faţă de ziua anterioară. Din cei 121 pacienţi internaţi la ATI, 110 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 113 sunt minori, toţi fiind internaţi în secţii, cu 17 mai puţini faţă de ziua anterioară şi 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

DECESE

Până astăzi, 66.992 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 26.09.2022 (10:00) – 27.09.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 11 decese (7 bărbaţi şi 4 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referinţă.

Dintre cele 11 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 5 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Dintre cei 11 pacienţi decedaţi, 3 erau vaccinaţi şi 9 prezentau comorbidităţi.

TESTARE

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 3.683 teste RT-PCR (2.357 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.326 la cerere) şi 17.955 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.499.320 teste RT-PCR şi 11.560.244 teste rapide antigenice.

articolul original.

Crenvurști, retrași din magazine

27 September 2022 at 06:17
By: M.Ex.

În această săptămână a fost rechemat de la comercializare produsul tip crenvurști WUDY din toate punctele de vânzare din România pentru următoarele loturi și sortimente:

Această acțiune a fost demarată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, astfel retrângându-se de la comercializare în mod voluntar  loturile de crenvurști WUDY ca măsură de precauție.

În acest context, Protecția Consumatorilor amintește:

-Solicitați întotdeauna bonul fiscal pentru a putea face o reclamație eficientă!

-În cazul în care ati achiziționat produsele ce fac obiectul rechemării, nu ezitați să le returnați sau să cereți rambursarea contravalorii în baza bonului fiscal.

-Aveți posibilitatea de a cere contravaloarea deplasării în vederea recuperării daunelor materiale

articolul original.

Clinicile Medici`s Timișoara marchează 25 ani de la înființare

27 September 2022 at 04:10

Clinicile Medici`s Timișoara marchează 25 ani de la înființare, în data de 29 septembrie, de la ora 18.00.

“Împărtășim un sfert de veac extraordinar. Am trăit momente frumoase împreună. Ne-am susținut la lansări, inaugurări, premiere. Am muncit umăr la umăr zi de zi. Am trecut prin crize și pandemie împreună. Ne-am sprijinit la greu. Am sperat la mai bine. Am visat la mai mult. Îți mulțumim!”, este mesajul medicului Adrian Bădescu, fondatorului Medici`s Timișoara.

Programul serii cuprinde și un concert

Alina Giurgiu JAIS. La 20.15, va fi momentul festiv, iar de la 20.30, va începe club culture, music& dance, cu DJ Mark Nova.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Sper ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze

26 September 2022 at 14:15
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni într-o conferință de presă că au fost achiziţionate în acest moment 1.5 milioane de doze de vaccin antigripal, precizând faptul că speră ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze, scrie news.ro

Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, despre campania de vaccinare împotriva gripei, că au fost achiziţionate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, din care 1 milion a fost deja distribuit la DSP şi au început să primească şi medicii de familie. ”În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a mai anunţat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că este primul an, din istoria pe care o cunoaşte, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a menţionat faptul că, aşa cum a spus şi în cazul vaccinurilor COVID, ”distrugerea unor cantităţi mari de vaccinuri nu este în regulă”.

”Cantităţi mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse, trebuie o bună planificare dar buna planificare depinde şi de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reuşit în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze”, a afirmat el.

Alexandru Rafila a mai spus că, dacă această cantitate de 1,5 milioane de doze va fi insuficientă, atunci vor continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care le permite acest lucru.

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt, potrivit ministrului Sănătăţii, pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

”Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul, scrie news.ro

articolul original.

Fii tare, Vagner! Fostul fotbalist Alexandru Vagner „luptă pentru viață” în spital

26 September 2022 at 05:16
By: M.Ex.

l Alexandru Vagner (33 de ani) duce în aceste momente cel mai important meci al carierei sale. Meciul cu viața!

Fostul fotbalist Alexandru Vagner luptă pentru propria viață. La doar 33 de ani, Vagner duce cel mai important meci, cel cu viața, pe patul Spitalului Județean din Brașov, după ce a suferit un infarct. Drama a avut loc marți, la un antrenament al echipei Inter Cristian (Liga 4 Brașov). În această vară, Vagner a fost la câteva antrenamente la SR Brașov (L3), apoi a mai mers, de câteva ori, să se pregătească cu cei de la Inter Cristian. „În iarnă dorea să revină pe teren și să joace la noi. Dorea doar să facă mișcare, nimic mai mult“, au spus cei de la Inter Cristian. La antrenamentul de marți, Vagner a participat doar la simplu exercițiu 5 contra 2, după care s-a retras de pe teren. În drum spre vestiare s-a prăbușit! La fața locului s-a prezentat imediat un paramedic de la SMURD care locuiește lângă stadion, după care la arenă a sosit și Ambulanța. După aproape o oră de manevre repetate, Vagner a fost stabilizat și transportat de urgență la spital. De atunci starea sa este critică.

Inima a cedat din cauza energizantelor

Se pare că fostul fotbalist acuza, în ultimele luni, o stare de oboseală accentuată din cauza nopților nedormite în care juca poker online și apela la energizante. Jucătorii și antrenorii celor de la Inter Cristian au fost marcați de clipele de groază de la stadion. La meciul disputat sâmbătă, la Tărlungeni, joc câștigat cu 4-1 în fața celor de la Steagul Roșu Brașov, fotbaliștii au purtat înaintea meciului tricouri cu un mesaj de susținere pentru Alex: „Fii tare, Vagner!“ .

A lăsat fotbalul pentru poker

În 2018, Alexandru Vagner renunța la cariera de fotbalist profesionist și s-a dedicat pokerului. Vagner avea peste 100 de meciuri în Liga I, jucate la Gloria Bistriţa, FCM Tg. Mureş, FC Braşov şi Concordia Chiajna. Ultima echipă la care a jucat Vagner este AS SR Brașov, echipă cu care a promovat în Liga a 3. “Nu mai vedeam nici un viitor în fotbal“, explica Vagner, pentru Monitorul Expres, decizia de a renunţa la cariera de fotbalist. „Ce să fac, să trăiesc de pe o zi pe alta? Ajunsesem să am doar bani de mâncare! Apoi, episoadele Concordia Chiajna şi FC Braşov m-au determinat să renunţ. Am fost păcălit, umilit, ajunsesem să nu mai dorm noaptea de stres! În 2017 eram sub contract cu Concordia Chiajna, iar Cornel Ţălnar mă suna insistent să vin la FC Braşov, în Liga 2. Am acceptat să merg la Braşov, după ce semnasem prelungirea contractului cu un an cu Concordia. Doar că preşedintele celor din Ilfov, Cristi Tănase, nu a mai înregistrat contractul! Am luat o ţeapă cu salariul pe un an. Episodul Braşov mi-a pus capac. Am renunţat la contract şi am trecut totul la pierderi”, este radiografia dură a fotbalului românesc făcută de Alexandru Vagner. Fostul fotbalist spunea că pokerul îl face fericit şi că nu regretă decizia de a renunţa la fotbal. „Avantajul la poker este că nu ai un şef, îţi faci programul cum vrei, dacă vreau să-mi iau concediu, nu trebuie să fac cerere. Pot spune că sunt fericit, pentru că acum pot să fac lucruri pe care nu mi le permiteam atunci când jucam fotbal. Nu regret decizia luată de a renunţa la fotbal. Chiar deloc. A fost o perioadă frumoasă, dar gata, am început o nouă etapă în viaţa mea”, spune Vagner.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: Nu am avut niciodată intenția să creez panică

25 September 2022 at 20:45
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis duminică la postul de televiziune Antena 3, că persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu, precizând faptul că niciodată nu a dorit să creeze panică.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil. Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Întrebat dacă se discută serios despre un accident nuclear în Guvern, Rafila a explicat că acest lucru se întâmplă doar după incidentele din teren.

”În Guvern nu am discutat despre o probabilitate, ci despre această posibilitate care câteodată este adusă în lumina reflectoarelor după incidentele de pe teren”, a declarat Alexandru Rafila, conform news.ro

articolul original.
❌