ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Globalworth: portofoliul cu cele mai importante certificări ESG din România. Către un viitor sustenabil: 47 de certificări primite în 2022.

31 January 2023 at 16:10

Globalworth, cel mai mare investitor în spații de birouri din Europa Centrală și de Est, consecvent angajamentului asumat de a oferi partenerilor și acționarilor săi spații de înaltă calitate și sustenabile, a primit 47 de certificări ESG pentru portofoliul din România.

Certificări Globalworth:

 • Certificări LEED reînnoite pentru Globalworth Tower, Complexul Green Court (3 clădiri) și City Offices;
 • Certificarea BREEAM New Construction pentru Globalworth Square;
 • Certificări BREEAM In-use reînnoite pentru BOB, BOC, Globalworth Plaza, TCI, Unicredit, Gara Herastrau, TIP (o facilitate) și certificarea BREEAM In-use primită pentru prima dată pentru alte două facilități din complexul TIP;
 • Access4you – Certificare de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități pentru 16 clădiri de birouri Globalworth;
 • Certificarea WELL Health-Safety pentru toate spațiile noastre de birouri.

„În cadrul Globalworth, viziunea noastră este de a construi un portofoliu mai verde și mai prietenos cu mediul, întrucât considerăm că aceasta este cea mai bună modalitate de a da înapoi comunitățile locale, investitorilor, chiriașilor, partenerilor noștri și persoanelor care lucrează sau locuiesc în apropierea clădirilor noastre. Obținerea acestor certificări a reprezentat un proces foarte riguros, iar succesul nostru indică faptul că suntem cu adevărat dedicați celor mai bune practici, calității înalte și dezvoltării permanente. În viitor, va trebui cu toții să regândim modul în care construim orașe pentru a permite o viață mai sustenabilă și mai inteligentă pentru toți, spații mai bune care oferă liniște sufletească. Suntem bucuroși să aducem viitorul mai aproape”, a declarat Marian Popa, Director General al Globalworth România.

Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește sustenabilitatea a fost punctajul obținut pentru Globalworth Square, cea mai avansată clădire de birouri din punct de vedere tehnologic din portofoliul Globalworth: BREEAM Outstanding Accreditation, cu un scor de 99%, plasând clădirea pe locul 3 la nivel mondial la momentul certificării.

Promovarea clădirilor verzi, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și investirea în certificarea ecologică

Considerăm investiția în proprietăți eficiente din punct de vedere energetic un avantaj de business și o parte din acțiunile noastre preliminare mai ample pentru nZEB.

 • Comunitățile locale beneficiază de reducerea emisiilor de carbon rezultate din utilizarea proprietății.
 • Chiriașii noștri beneficiază de un consum de energie mai eficient, cu impact pozitiv asupra profitabilității activităților acestora.
 • Persoanele care lucrează sau vizitează clădirile noastre beneficiază de condiții îmbunătățite, datorită controlului temperaturii și a fluxului și a calității mai bune a aerului (ceea ce poate duce, de asemenea, la creșterea productivității).
 • Beneficiul partenerilor noștri rezultă din ajutorul pe care ni-l acordă pentru a ne dezvolta, menține și opera un portofoliu verde în conformitate cu specificațiile respective ale fiecărei proprietăți.

DESPRE GLOBALWORTH.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală și de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM. A devenit principalul investitor pe piața imobiliară de birouri din CEE prin poziția sa de lider de piață atât în Polonia, cât și în România. Globalworth investește, dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și parcuri industriale de înaltă calitate, in locatii premium, care generează venituri din închirierea de spatii către companii de top din întreaga lume. Gestionat de peste 200 de profesioniști în Cipru, Guernsey, România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, la 30 iunie 2022. Aproximativ 96,3% din portofoliu este reprezentat de active producătoare de venit, predominant în sectorul de birouri și închiriate către aproximativ 660 de companii naționale și multinaționale. În Polonia, Globalworth este prezentă în Varșovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk si Katowice, în timp ce în România proprietățile se regăsesc în București, Timișoara, Târgu-Mureș, Constanta, Pitești, Arad și Oradea.

Pentru mai multe informații vizitați www.globalworth.com sau urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, LinkedIn.

articolul original.

Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

31 January 2023 at 15:43
image

Harta corupției la nivel mondial realizată de Transparency International situează România la mijlocul clasamentului, cu un scor de 46 pe o scară de la 0 la 100, unde zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă din Uniunea Europeană.

Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, Danemarca si Finlanda, urmate de Noua Zeelandă, Suedia, Elveția și Olanda.

La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad), dar și Nicaragua sau Venezuela.

Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.

Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina, dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.

Clasamentul Transparency International include 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public.

Sunt acordate punctaje pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

De peste un deceniu, 155 de țări nu au facut niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.

Corupția subminează capacitatea guvernelor de a proteja populația și erodează încrederea publică.

Acest lucru provoacă amenințări de securitate tot mai multe și mai greu de controlat, arată analiza Transparency.

Foto: Shutterstock

Citește și: Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris

articolul original.

Comisia Europeană a aprobat măsura adoptată de România- Va fi înființată Banca Română de Investiţii şi Dezvoltare

31 January 2023 at 15:00
image

„Măsura, în valoare de 1,6 miliarde euro, pe care am aprobat-o astăzi va permite crearea Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare, ceea ce va stimula investiţiile în ţară şi, în cele din urmă, va sprijini creşterea economică. Banca va asigura accesul la finanţare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de sprijin de pe piaţă. Astfel, se va consolida competitivitatea şi sustenabilitatea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în UE, asigurându-se, în acelaşi timp, faptul că concurenţa nu este denaturată în mod nejustificat”, spune Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

România a notificat Comisiei planurile sale de înfiinţare a unei bănci naţionale de dezvoltare cu un capital iniţial de până la 1,6 miliarde euro (7,9 miliarde lei). Banca va fi înfiinţată ca entitate deţinută integral de stat, cu Ministerul Finanţelor drept acţionar; aceasta îşi va desfăşura activitatea sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Ajutorul se acordă sub forma: (i) unei injecţii de capital de până la 608 milioane euro, din care se estimează că 10 milioane euro vor fi primite în 2024 în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, (ii) unui grant în valoare de 1,4 milioane euro şi (iii) unor garanţii de stat în valoare de 992 de milioane euro.

Banca va avea sarcina de a remedia disfuncţionalităţile pieţei şi de a sprijini dezvoltarea economică şi oportunităţile de investiţii. Aceasta va interveni pentru a asigura accesul la finanţare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piaţă, axându-se pe furnizarea de finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor şi start-up-urilor. Banca poate sprijini, de asemenea, proiecte de infrastructură care vizează îmbunătăţirea productivităţii în economia României, întrucât aceste proiecte necesită, de regulă, o finanţare pe termen lung care este dificil de asigurat pe piaţă.

Banca poate, de asemenea, să recurgă la finanţarea furnizată în cadrul instrumentelor financiare ale UE, cum ar fi programul InvestEU, canalizând finanţarea respectivă către întreprinderile şi proiectele eligibile. Astfel, banca va sprijini investiţiile de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană.

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite ca ajutoarele de stat să faciliteze dezvoltarea anumitor activităţi economice sau a anumitor regiuni economice.

Comisia a constatat că:

 • măsura facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice într-o varietate de sectoare care se confruntă cu dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de finanţare de pe piaţă;
 • măsura este necesară şi adecvată pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru întreprinderile care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de finanţare de pe piaţă. Măsura este, de asemenea, proporţională, deoarece activităţile desfăşurate de bancă vor viza efectiv disfuncţionalităţile pieţei, iar cuantumul finanţării primite este proporţional cu atingerea obiectivelor vizate;
 • măsura dispune de suficiente garanţii pentru a evita efectele negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în UE. În special, activităţile de finanţare ale băncii vor face obiectul unor măsuri menite să garanteze că investitorii privaţi nu sunt excluşi, în cazul în care aceştia sunt dispuşi să ofere finanţare întreprinderilor. Mai mult, dat fiind că sfera disfuncţionalităţilor pieţei poate evolua, Comisia a aprobat activităţile băncii pentru o perioadă determinată, şi anume până la sfârşitul anului 2029. Orice prelungire suplimentară va trebui să fie notificată Comisiei în vederea aprobării.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să acorde ajutoare băncilor naţionale de promovare în cazul în care acestea furnizează finanţare în domenii în care disfuncţionalităţile pieţei determină o ofertă slabă de finanţare din partea operatorilor privaţi sau în domenii în care piaţa privată nu ar furniza o astfel de finanţare pe cont propriu.

Pentru mai multe detalii, a se vedea Comunicarea Comisiei din iulie 2015 privind rolul băncilor naţionale de promovare în sprijinirea Planului de investiţii pentru Europa.

Toate investiţiile şi reformele care implică ajutoare de stat, inclusiv cele incluse în planurile naţionale de rezilienţă şi redresare prezentate în contextul MRR, trebuie notificate Comisiei spre aprobare prealabilă, cu excepţia cazului în care acestea fac obiectul uneia dintre normele de exceptare pe categorii a ajutoarelor de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care fac parte din planurile naţionale de redresare prezentate în contextul MRR şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR. În acelaşi timp, Comisia se asigură, în decizia sa, că normele aplicabile privind ajutoarele de stat sunt respectate, pentru a menţine condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică şi pentru a se asigura că fondurile MRR sunt utilizate într-un mod menit să reducă la minimum denaturările concurenţei şi să nu excludă investiţiile private.

Versiunea neconfidenţială a deciziei de astăzi (cu numărul de caz SA.104762) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa, de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.

articolul original.

Nicolae Ciucă: Peste 150.000 de gospodării vor avea panouri fotovoltaice, până la finele anului

31 January 2023 at 14:10

Peste 150.000 de gospodării vor avea panouri fotovoltaice, până la finele anului, printr-un nou program guvernamental finanțat cu 3 miliarde lei. Am simplificat pașii administrativi prin care beneficiarii vor accesa aceste fonduri, astfel încât oamenii să devină mai repede prosumatori, iar România să crească producția de energie regenerabilă.

Tot în zona energetică, de mâine, 1 februarie, începe distribuirea ajutoarelor pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire. Pe lângă plata la oficiul poștal și direct la poștaș, am creat cadrul legal prin care beneficiarii vor folosi aceste #tichete și pentru plata online a facturilor.

Am mai aprobat două ordonanțe esențiale pentru funcționarea sistemului de #cloud guvernamental. Este necesar să digitalizăm cât mai mult din administrația publică, pentru ca România să facă pași serioși în direcția debirocratizării și a modernizării. Tot în ședința de azi, am aprobat un act normativ prin care asigurăm un buget de 210 milioane euro, care vor fi investiți în sistemul public de sănătate. După realizarea acestor investiții, românii vor beneficia de servicii sanitare de o mai bună calitate, în unități spitalicești care vor fi dotate cu echipamente medicale de ultimă generație.

articolul original.

Vârsta medie a populației României a crescut în ultimii 10 ani, arată INS, pe baza recensământului din 2022

31 January 2023 at 10:49
image

Noi date parțiale din recensamântul organizat anul trecut. Datele arată că fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat în ultimii 10 ani, vârsta media e populației rezidente a crecut la 42,4 ani. Cel mai „tânăr” județ este județul Ilfov. 

România îmbătrânește, o arată și datele Institutului Național de Statistică după recensământul de anul trecut. Dacă în 2011 vârsta medie a populației era de 40,8 ani, acum a crescut la 42,4 ani.

Recensământul organizat anul trecut mai arată că vârsta medie a populației de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbați.

Cel mai tânăr județ este județul Ilfov: are cea mai mică vârstă medie din țară, de 38,6 ani.

Sub 40 ani, au în medie și județele Suceava și Iași.

La polul opus, județul Teleorman are cea mai vârstnică populație, cu o vârstă medie de 46,3 ani.

Peste 45 ani au și populațiile din județele Hunedoara și Brăila.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Preţul mediu al unui apartament în România a crescut cu 47% în ultimii 8 ani

articolul original.

Şocurile din recensământ. Oltenia are cea mai bătrână populaţie

31 January 2023 at 12:12
image

România a pierdut peste un milion de persoane în zece ani şi a ajuns la o populaţie de 19.050.000, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor(RPL) din 2021. Din acestea, majoritatea sunt de sex feminin şi trăiesc la oraş. Conform datelor, Oltenia are cea mai bătrână populaţie, cu o medie de vârstă de 43,7 ani.

Iată principalele informaţii ale recensământului:

 • – Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente crescând la 42,4 ani (față de 40,8 ani la RPL2011). La RPL2021, vârsta medie a populației de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbați. Regiunea cu populația cea mai tânără este regiunea Nord-Est unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul
  opus se regăsește regiunea Sud-Vest Oltenia cu o vârstă medie de 43,7 ani.
  În județul Ilfov trăiește populație tânără, cu cea mai mică vârstă medie din țară, de 38,6 ani. Sub 40 ani, au și populațiile județelor Iași (39,2 ani) și Suceava (39,9 ani). Județul Teleorman are cea mai vârstnică populație, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au și populațiile din județele Hunedoara (45,5 ani) și Brăila (45,3 ani).

Ilfov creşte, Teleorman scade

 • În ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea județelor au scăzut ca dimensiune sub
  aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de județe, inclusiv municipiul București). Județul Ilfov se distinge cu o situație particulară, cu o creștere cu 153,9 mii locuitori, în mare parte migrați dinspre municipiul București. Numai alte două județe – Bistrița-Năsăud și Suceava – au câștigat, 9,8, respectiv 7,7 mii locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populație le-au înregistrat județele Caraș-Severin (-16,6%, respectiv cu 49,0 mii persoane mai puțin) și Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56,6 mii persoane mai puțin).
 • – Referitor la municipii, orașe și comune, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între
  cele două recensăminte, respectiv fiecare câte circa 30 mii persoane, sunt orașul Popești Leordeni din județul
  Ilfov, care a ajuns la o populație de 53.431 persoane (cu 31.536 persoane mai mult decât în 2011), comuna Florești
  din județul Cluj, cu o populație rezidentă de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011) și comuna
  Chiajna din județul Ilfov, cu o populație rezidentă de 43.584 persoane (cu 29.325 persoane mai mult decât în 2011).
 • Ierarhia se modifică dacă ne referim la creșteri în valori relative. Astfel, comuna Chiajna din județul Ilfov și comuna
  Valea Lupului din județul Iași și-au triplat dimensiunea (305,7% față de 2011 ajungând la o populație de 43584
  locuitori, respectiv 291,2% ajungând la o populație de 14510 locuitori), iar comunele Dumbrăvița și Giroc din județul
  Timiș s-au mărit în zece ani de 266,1% și, respectiv 265,5 % având la RPL2021 o populație de 20014 locuitori și,
  respectiv, de 22270 locuitori.

Comuna cea mai mică din România are sub 100 de locuitori


– Localitățile cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt
comunele Ciudanovița din județul Caraș-Severin (444 locuitori, –32,4% față de populația din 2011) și Valea
Salciei și Mărgăritești, ambele din județul Buzău (529 locuitori, – 31,8% și 478 locuitori, – 31,4% față de
populația din 2011).
Comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din județul Hunedoara cu numai 88 de locuitori
(în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 127 de locuitori). La recensământul precedent, cea mai mică a fost comuna Brebu Nou din Caraș-Severin cu 119 locuitori care, la recensământul din 2021 a
înregistrat o creștere, ajungând la 166 de locuitori.

Cea mai mare comună din România este comuna Florești din județul Cluj care și-a menținut această poziție
fruntașă la ambele recensăminte. Dar, în decurs de un deceniu, populația rezidentă a comunei Florești a
crescut de 2,3 ori
.

Aberant. Cel mai mic oraş din România are sub 1500 de locuitori

 • Orașul Băile Tușnad și-a menținut poziția de cel mai mic oraș din România (1.372 locuitori față de 1.641
  locuitori în 2011). Cel mai mare oraș la RPL2021 este Popești Leordeni.

  Și acum zece ani și în 2021, cel mai mic municipiu a fost și este Orșova din județul Mehedinți cu o populație
  de numai 8506 persoane, în scădere cu 1935 persoane față de RPL2011
  .
  – Exceptând municipiul București, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca din județul Cluj, care
  și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani, deși și-a redus populația cu 37.978 de persoane, coborând la
  o populație de 286.598 locuitori. Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând
  în considerare și localitățile limitrofe, învecinate, unde populația urbană a optat să se mute la casă. Astfel,
  dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăți, a scăzut la 88,3% din populația de acum zece ani,
  măsurat împreună cu localitățile învecinate conform datelor din tabelul de mai jos, a avut o creștere ușoară
  (101,8%).

Unsprezece localități – toate comune – și-au păstrat dimensiunea între cele două recensăminte. Printre ele este şi Coşoveni din Dolj – 3238 de locuitori.

Aproape 570.000 de romi în România

 • – Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568.900 de persoane. S-au declarat români 14.801,4 mii persoane
  (89,3%). Populația de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1.002,2 mii persoane (6,0%), iar
  numărul celor care s-au declarat romi a fost de 569,5 mii persoane (3,4%). Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20 mii sunt: ucraineni (45,8 mii persoane), germani (22,9 mii
  persoane) și turci (20,9 mii persoane).
  – În profil teritorial, distribuţia populaţiei după etnie arată că ponderea populaţiei de etnie română este
  majoritară în Municipiul Bucureşti (98,0%) şi în 39 de judeţe (cu o pondere variind între 98,4% la Neamț şi
  54,4,% la Mureş), iar în 31 dintre acestea ponderea românilor este de peste 90%.
  Populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%); de
  asemenea ponderi ridicate se înregistrează şi în judeţele: Mureş (35,6%), Satu Mare (31,4%), Bihor (22,3%)
  şi Sălaj (20,8%).
  Persoanele de etnie romă sunt repartizate relativ uniform în teritoriu, cu ponderi variind între 0,8% în
  Municipiul București şi 9,7% în judeţul Mureş. Romii se întâlnesc într-o proporţie relativ mai mare, de peste
  6,0% din populaţia rezidentă care și-au declarat etnia şi în judeţele Sălaj (8,6%), Bihor (7,3%), Ialomița
  (7,2%), Călăraşi (6,9%) și Mehedinți (6,2%).

  Cei mai mulţi ucraineni se regăsesc în judeţele Maramureş (25,7 mii persoane), Suceava (7,9 mii persoane)
  și Timiş (4,1 mii persoane), reprezentând 82,3% din numărul total al persoanelor aparținând acestei etnii,
  pe ansamblul țării.
  Peste 70% dintre persoanele de etnie germană (71,3%) se regăsesc în judeţele Timiş (4,7 mii persoane),
  Satu Mare (3,7 mii persoane), Sibiu (2,7 mii persoane), Arad (2,0 mii persoane), Braşov (1,9 mii persoane)
  şi Caraş–Severin (1,4 mii persoane).
  Aproape 90% dintre persoanele de etnie turcă au fost înregistrate în judeţele Constanţa (16,1 mii persoane)
  şi Tulcea (1,0 mii persoane) şi în Municipiul Bucureşti (1,3 mii persoane).

Aproape jumătate de Românie este căsătorită

 • Aproape jumătate din populația rezidentă (47,9%) cuprinde persoane care au starea civilă legală de
  căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 4.495,5 mii bărbați și 4.629,7 mii femei. Două persoane din 5 nu au fost
  niciodată căsătorite, iar persoanele văduve reprezintă 5,2% din totalul populației rezidente.

  – În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a persoanelor căsătorite (44,4%). În zece dintre
  județele țării, mai mult de jumătate dintre locuitori au starea civilă de „căsătorit/ă”, cu ponderi variind
  între 52,2% în județul Olt și 50,0% în județul Sălaj.
  Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de necăsătorit/ă se regăsește în județul Covasna (43,7%),
  iar cea mai mică în județul Hunedoara (35,9%).
  În municipiul București se regăsește cea mai mare pondere a persoanelor divorțate (15,4%), iar o zecime
  dintre locuitorii județelor Cluj și Timiș sunt divorțați (10,0%, respectiv 10,4%).
  Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de văduv/ă se regăsește în județul Teleorman (7,3%), iar
  cea mai mică în județul Ilfov (2,9%).

Doljul, pe locul 10 la studii superioare

 • – Din totalul populației rezidente, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional,
  învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală
  absolvită) și 16,0% nivel superior. Mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului București (35,2%) și circa un sfert dintre cei din județele Ilfov(25,2%) și Cluj (24,6%) au studii superioare. La popul opus se plasează județele Vaslui, Călărași și Botoșani unde ponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%).
  În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a populației cu nivel scăzut de educație (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu
  nivel scăzut de educație: 51,6%, respectiv 50,3%. Doljul este pe locul 10 ca număr de persoane cu studii superioare.

Doljul în partea inferioară a clasamentului privind populaţia ocupată

Populația activă este de 8,1 milioane de persoane, fiind compusă din 7,7 milioane de persoane ocupate și din 495,8
mii șomeri.
Populația inactivă cuprinde 10,8 milioane de persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social
reprezentă două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%).
Cel mai mare grad de ocupare îl are populația din județul Ilfov și din municipiul București unde lucrează
mai mult de jumătate dintre locuitori: 52,2%, respectiv 50,8%. Cel mai mic grad de ocupare unde mai puțin
de o treime dintre locuitori lucrează, se regăsește în județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%). Doljul are maxim 37,4%.

Cea mai mare pondere a pensionarilor este în Hunedoara

Cea mai mică pondere a populației șomere revine municipiului București (1,1%), iar alte trei județe
înregistrează valoarea scăzută imediată, de 1,3%: Cluj, Timiș și Ilfov. În schimb, în județul Vaslui se
înregistrează cea mai mare pondere a populației șomere, de 5,1% din populația rezidentă a județului.

Referitor la populația inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populației casnice
se întâlnește în județul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul București (numai 1,6%). Pensionarii
sunt cel mai puțin numeroși în județul Ilfov (unde reprezintă 15,0%), iar în județul Hunedoara ponderea
acestora se dublează (29,6%).

articolul original.

Scandal de proporții la Survivor România 2023! DOC și Jorge sunt la cuțite. „Șerpii n-au cum să mă facă”

31 January 2023 at 11:11
image

Spiritele se încing la Survivor România 2023. Apar tot mai multe conflicte, iar tensiunea a ajuns la cote maxime. Cel mai recent conflict a izbucnit în tabăra Faimoșilor, iar protagoniștii sunt DOC și Jorge. Cei doi nu se mai înțeleg și chiar au ajuns la cuțite.

Jorge este acuzat de încă un concurent că face strategii mârșave și vorbește pe la spate pe toată lumea. De această dată se pare că ținta artistului ar fi chiar DOC. Bianca Patrichi i-a povesti rapper-ului că unii dintre colegi ar complota pentru a-l elimina, iar cel care ar pune la capăt toată strategia ar fi chiar Jorge.

După ce a aflat aceste lucruri, DOC a exploda și a mărturisit că nu poate să îl mai suporte pe colegul său. Se pare că Jorge l-a secătuit și s-a săturat de toate înțepăturile și strategiile pe care acesta le pune la cale.

„Stau în umbră acolo și mă seacă. Încearcă să mă mănânce un pic și e ok, este foarte în regulă se se întâmple asta. Poate de aia am venit aici. Sunt aici să dovedesc ca într-un basm că binele triumfă. Urmează să vină un joc de imunitate și vor să scape de mine.

N-are ce să-mi facă, eu voi continua să fiu un om puternic pe traseu. El tot lent va rămâne. Eu sunt aici să fac istorie, nu sunt aici vorbe pe la spate și vrăjeli și discursuri fără inflexiuni verbale, teatru radiofonic. Am stat trei săptămâni bot în bot, ți-a zâmbit diavolul, i-ai zâmbit înapoi, eu nu mai pot să-i zâmbesc înapoi diavolului. Eu sunt făcut din lumină, uite cum strălucește pe mine! Nu poți să stingi lumina mea, nu există întrerupător pentru lumina mea. Diavolul are întrerupător pentru întunericul lui, se chemă eu-lumina”, a spus DOC.

„Nu suntem proști”

Se pare că DOC nu este singurul care a ajuns la limită în ceea ce îl privește pe Jorge. Acțiunile acestuia și înțepăturile pe care le lansează i-au făcut pe mai mulți dintre concurenți să răbufnească la adresa lui. Printre cei care au ajuns la limită se numără Vica Blochina și Ionuț Ieftimoaie. Aceștia au izbucnit după ce Jorge le-a făcut o observație în legătută cu un cocos spart.

„Ca de obicei, Jorge care vrea să pară foarte altfel decât e în realitate, a venit cu o propunere… El a spart un cocos, eu cred că în tot concursul ăsta a spart trei, din care doi i-a mâncat singur în colț”, a spus Vica Blochina.

„A sunat ca un reproș că, vezi Doamne, mâncăm noi bărbații înaintea fetelor. Și-a dat seama că a spus o tâmpenie și apoi spune că a fost o propunere. Nu suntem proști ca să nu ne dăm seama care e diferența dintre o propunere și un reproș”, a spus și Ionuț Iftimoaie.

Chiar dacă unii dintre colegii săi par să nu îl mai agreeze, Jorge nu pleacă urechea la spusele lor. Acesta își vede în continuare de drum și îi ignoră pe cei care îl critică.

„Tac-tu unește oameni, tac-tu schimbă lumea. Am venit aici să-i spun lui fii-mea asta, iar șerpii n-au cum să mă facă să plec de la misiunea mea”, a reacționa Jorge.

articolul original.

Anunț făcut de Nicolae Ciucă: Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale

31 January 2023 at 10:45
image

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale, a transmis marți premierul României, Nicolae Ciucă.

„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a afirmat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila, conform AGERPRES

articolul original.

Test de cultură generală. Ce fus orar folosește România?

31 January 2023 at 09:00
image

Știm cu toții că există diferențe orare între unele dintre țările lumii, ceea ce numim că folosesc un fus orar diferit. Ce fus orar folosește România?

Înainte de sfârșitul secolului al XIX-lea, menținerea evidenței timpului era un fenomen pur local. Fiecare oraș își potrivea ceasul la prânz, când soarele ajungea în cel mai înalt punct de pe cer. Un ceasornicar sau un ceas orășenesc dădea ora „oficială”, iar cetățenii își potriveau ceasurile de buzunar și pe cele din case după ora orașului, conform Thought Co.

Cetățenii cu spirit antreprenorial își ofereau serviciile de „oră exactă” purtând cu ei săptămânal potrivit după ora oficială pentru a regla ceasurile din casele clienților. Călătoria între orașe aducea nevoia de ajustare a orei de pe ceasul de buzunar la sosire.

Cu toate acestea, odată ce au început să funcționeze și să miște oamenii rapid pe distanțe mari, timpul a devenit mult mai critic. În primii ani ai căilor ferate, orarele erau foarte confuze, deoarece fiecare oprire se baza pe o oră locală diferită. Standardizarea timpului a fost esențială pentru funcționarea eficientă a căilor ferate.

Istoria standardizării fusurilor orare

În 1878, canadianul Sir Sandford Fleming a propus sistemul de fus orar mondial pe care îl folosim astăzi. El a recomandat ca lumea să fie împărțită în douăzeci și patru de fusuri orare, fiecare distanțat la 15 grade longitudine față de următorul.

Deoarece pământul se rotește o dată la 24 de ore și există 360 de grade de longitudine, în fiecare oră pământul se rotește cu a douăzeci și patra parte dintr-un cerc, adică 15 grade de longitudine. Fusurile orare ale lui Sir Fleming au fost anunțate ca o soluție genială la o problemă haotică din întreaga lume.

Ce fus orar folosește România?

? România (și alte încă 10 țări din Europa și 7 din Asia și Africa) folosește Ora Europei de Est (EET).

Potrivit Wikipedia, Ora Europei de Est este o denumire alternativă pentru UTC+2, adică un avans de două ore față de timpul coordonat universal.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

UE cere ferm eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele româneşti

31 January 2023 at 07:17
image

Comisia Europeană a solicitat României anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare de la noi din țară, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens, relevă documente analizate de Profit.ro.

În 2020, Parlamentul a decis reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, printr-un amendament propus de PSD, astfel încât, pentru medicamentele produse în România, contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara ţării, în schimb, taxa a rămas neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.

Ce prevede avertismentul UE de anul trecut

Anul trecut, însă, Comisia Europeană a deschis un dosar în acest caz şi a transmis autorităţilor române o scrisoare în care arată că nivelul diferențiat de contribuție trimestrială pentru produsele originare din România (15%) constituie o incompatibilitate cu art.110 din Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE). Articolul 110 prevede că:

”Niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”, relatează .

Acum, conform sursei citate, Ministerul Sănătăţii va prezenta în Guvern un proiect de lege care prevede abrogarea contribuției de 15% pentru medicamente produse în România.

articolul original.

Analistul politic Cozmin Gușă: ‘Dacă Pițurcă are dovezi, după o noapte la arest, s-ar putea să-și aducă aminte de multe lucruri. Asta este imaginea care trebuia să ne avertizeze că în spatele acestei nesimțiri afișate se dădeau adevărate

31 January 2023 at 07:00
image

“Această nesimțire în care s-au cheltuit sume uriașe pentru celebrul paraîndărăt românesc, iar acest caz va fi unul cu mari ecouri. Vă reamintesc imaginea din biroul premierului de la acea vreme (2020), Ludovic Orban de la ziua lui de naștere. În timp ce unii dintre noi stăteau prin case, că se impuseseră restricții, au apărut acele poze celebre cu toți cei care petreceau fără măști în biroul lui Orban, în momentele alea de tensiune maximă, cât România stătea în case, nu puteam părăsi casele pentru cumpărături decât până la anumite ore. Asta este imaginea sfidării, erau 7-10 liberali acolo, era Gorghiu, erau alții, cu Orban în frunte, beau whiskey cu ocazia zilei lui de naștere. Acea era imaginea care trebuia să ne avertizeze că în spatele acestei nesimțiri afișate se dădeau adevărate tunuri.

BANI PENTRU CLIENTELA DE PARTID

Analistul politic a mai afirmat că, în opinia sa, fostul selecționer este vinovat, dar și-ar putea negocia situația dacă le oferă anchetatorilor alte nume.

„Pițurcă neîndoielnic este vinovat. Mie mi-a sărit în ochi când apărea pe acele liste, cu sume așa de mari, știind că nu are această activitate de bază. Părerea mea este că vom afla că si el, și Cătălin Botezatu și alții care mai apar pe acele liste, care au calitatea de a fi interpușii perfecți iar dacă nu au dovezi despre șmecherii adevărați care i-au pus să fure pentru ei, vor plăti. Dacă Pițurcă are dovezi, după o noapte la „Beciul Domnesc” (arest), s-ar putea să-și aducă aminte de multe lucruri.

Am citit că Ludovic Orban spune că n-a vorbit cu Pițurcă la telefon. Atât de tare n-a vorbit cu el la telefon încât este partenerul lui obișnuit de poker, asta este relația de 30 de ani dintre ei. Se va ajunge la o mare corupție de la vârful guvernului, dar adevărații șefi nu se văd. Eu vă mai dau o pistă, să vedem dacă se adeverește: adevărații șefi se pare că ar fi membri de frunte ai masoneriei române. Pe această linie de prietenie s-ar fi ajuns să fie împinși în față oameni precum Pițurcă,” a precizat Gușă,  la „România Suverană”, conform realitatea.net

Citește și:

Ludovic Orban, despre dosarul achiziției de măști neconforme: ‘Nu știu nimic, eu nu am mai comunicat cu Victor Pițurcă de ani de zile, în perioada guvernării chiar n-am avut nicio comunicare’

Începe tăvălugul dosarelor achizițiilor din timpul pandemiei! Marcel Ciolacu, despre reținerea lui Victor Pițurcă: ‘Cred că nu va fi singurul caz’

articolul original.

Farmacistul, profesionist-cheie al sistemului de sănătate românesc

26 January 2023 at 05:00

Este concluzia la care s-a ajuns în urma primei conferințe-dezbatere ce a avut loc în cadrul primului eveniment al campanei cu tema „Farmacist pentru sănătate”, inițiată de Facultatea de Farmacie a UMF Carol Davila și Colegiul Farmaciștilor din România.

Conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, primul eveniment al campaniei cu tema „Farmacist pentru Sănătate”, lansată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) din București, a avut loc miercuri, 25 ianuarie, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Colegiul Farmaciștilor din România și Sănătatea Press.

Proiectul are rolul de a accentua importanța domeniului farmaceutic în lanțul sistemului medical din România, a contribuției sale la îmbunătățirea sănătății populației, dar și de a marca centenarul Facultății de Farmacie din București. 

Potrivit organizatorilor, dezbaterea a abordat o temă de interes major pentru comunitatea farmaciștilor și a reprezentat, prin modul de abordare, „un prim pas în demersul de valorificare a profesiei de farmacist, de repoziționare a farmacistului în societate prin consolidarea contribuției pe care acesta o poate aduce în cadrul sistemului național de sănătate. „Nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist!”, se subliniază într-un comunicat al Colegiului Farmaciștilor din România.

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMFCD, a subliniat că, dintotdeauna, cei cu profesii medicale „au lucrat și lucrează împreună, având scopul să aline suferința sau să-l vindece pe cel bolnav”, menționând că acestă campanie, care a debutat cu conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc” era atât „dorită” cât și „necesară”.

Pentru a se ajunge la normalitatea care există și în celelalte țări europene și nu numai, decanul Facultății de Farmacie a subliniat că are convingerea că „toți cei care suntem astăzi aici, precum și cei pe care îi reprezentăm, avem aceeași dorință, de a vedea care sunt căile pentru a progresa în înțelegerea corectă a situației de fapt și de a pune în operă ceea ce este realist. Cine altcineva ar putea face acest lucru, dacă nu noi, pentru a începe această campanie, atât de dorită și de necesară, în egală măsură? Cea mai potrivită echipă este cea în care-și dau mâna, pe de o parte profesorii, care asigură formarea de bază, pe de altă parte colegii care au responsabilități legate de autoritatea de stat, în domeniul practicii liberale”, a punctat prof. Drăgănescu.

Rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a precizat că în cadrul campaniei derulată de Facultatea sa de Farmacie vor avea loc, pe parcursul întregului an, o serie largă de evenimente prin intermediul cărora crede că se va reuși o repoziționare și o redefinire a farmacistului român în epoca modernă a medicinei și a cercetării științifice medicale. Atrăgând atenția asupra faptului că numărul candidaților la facultățile de Farmacie este din ce în ce mai redus, rectorul UMFCD a afirmat că „farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”. Deși profesoriiau o contribuție reală la dezvoltarea acestei profesii”, rectorul Jinga a recunoscut că e nevoie să facem mai mult pentru a crește interesul tinerilor pentru Facultatea de Farmacie. Atât noi, ca citadelă academică, cât și Colegiul Farmaciștilor, trebuie să acționăm ca această profesie să se bucure de interes și respect”.

Profesorul Jinga a mai spus că trebuie ținut cont că farmaciștii merită apreciați, în primul rând, pentru importanța pe care o au prin activitățile lor asupra sănătății tuturor, întrucât „eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial. Farmacistul, absolvent al universităților de medicină și farmacie poate fi în același timp om de laborator sau educator pentru pacienți, iar pentru a-și îndeplini atribuțiile cu profesionalism și eficient, beneficiază de o educație academică solidă și continuă. Avem un învățământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din cercetarea din domeniu, învățământ care este punctul de plecare pentru ca să putem fi profesioniști în domeniul farmaceutic. Acesta, la rândul său, este esențial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii și informații sigure și eficiente. De aceea consider că o astfel de dezbatere, precum cea de astăzi, este un prim pas în reașezarea și redefinirea profesiei de farmacist”.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, a propus sublinierea rolului farmacistului pentru sistemul de sănătate, dar și identificarea cerințelor societății pentru ceea ce farmaciștii pot oferi, considerând că, în momentul de față, aceșpti profesioniști sunt „subutilizați”.

Menționând că au fost deja evidențiate atribuțiile farmaciștilor, președintele organizației profesionale, care are și o experiență de cadru didactic de peste 40 de ani, a adus în atenția participanților la dezbatere că în urmă cu 30 de ani erau în România „9.875 de farmaciști și tot atâtea farmacii. Astăzi, când avem peste 20.000 de farmaciști, trebuie să fim atenți la felul în care are loc dezbaterea, pentru că de foarte multe ori există o legătură între comunitate, farmacie și profesionist. Lucrurile au fost într-o mișcare permanentă, nu a existat de la bun început o anumită direcție în care să mergem și care să fie consolidată. Am realizat acest lucru mult mai târziu, când am renunțat la un sistem care era organizat pe verticală, dorind să-l împărțim în cât mai multe celule, și s-a dovedit că nu a fost lucrul cel mai bun. Pe urmă s-a refăcut, dar tot nu sunt destule posibilități de a face accesul la medicament cât mai bun pentru toată lumea”, a afirmat președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Profesorul Lupuliasa a amintit că organizația profesională pe care o conduce este membru al Grupului Farmaceutic al Uniunii Europene, o calitate care „ne onorează dar ne și obligă să fim poziționați pe aceeași linie cu farmaciștii comunitari care se bucură de recunoaștere în cadrul sistemelor europene de asistență primară”, ceea ce înseamnă implicare directă în oferirea de informații de profil pacienților, de recomandări privind utilizarea medicamentelor în diferite afecțiuni, în activități de prevenție, pentru a minimiza impactul bolilor transmisibile prin vaccinare, precum și în abordarea unor servicii noi, care au printre altele rolul de a îmbunătăți eficacitatea unui tratament, asigurând suport serviciilor naționale de sănătate. „Alături de medicii de familie, cred că suntem pilonii de bază ai sistemului, iar o bună colaborare între cele două organizații s-a dovedit extrem de utilă, mai ales în ceea ce privește studiile privind o serie de regiuni din România unde atât farmacia cât și medicina de familie nu sunt prezente așa cum ar trebui, deși toți românii au același drept de a avea acces la asistență medicală și farmaceutică”, a punctat președintele CFR. Exprimându-și speranța că această primă dezbatere va deschide calea unei campanii de succes care să atragă tinerii către profesia de farmacist, profesorul Lupuliasa a atras atenția că este necesară și „o stimulare a profesioniștilor” li o consolidare a percepției publicului privind utilitatea farmacistului.

Conf. univ. dr. Diana Loreta  Păun, consilier Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, a felicitat organizatorii conferinței și și-a reafirmat sprijinul și implicarea în astfel de campanii, care aduc beneficii suplimentare profesiei de farmacist, sistemului sanitar și populației. „Farmaciștii lucrează în echipă cu medicii, cu asistenții medicali și cu alți profesioniști din sănătate pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul porivit în momentul potrivit și la dozele potrivite. Profesia de farmacist trebuie valorizată, ca parte a unei echipe multidisciplinare care să susțină pacientul în centrul sistemului. În acest context vorbim de un rol cheie al farmacistului, într-un moment critic, în care nevoia de consolidare a capacității naționale de supraveghere și control epidemiologic, dar și promovarea componentei de prevenție și educație pentru sănătatea populației sunt prioritare. Parteneriatul autorități/ societate profesională/ societate civilă/ mediul academic a generat deja o serie de inițiative importante care se pot vedea”, a precizat consilierul prezidențial, care a transmis că Administrația Prezidențială va continua să sprijine parteneriatele care aduc îmbunătățiri sistemului de sănătate.

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat nevoia ca farmacistul „să fie farmacist înainte de toate” și să i se recunoască statutul real, atât în sistemul public cât și în cel privat. În același timp a apreciat că vaccinarea în farmacii este „excepțională” și s-a oferit să sprijine demersurile farmaciștilor și să răspundă solicitărilor profesioniștilor din sănătate, împreună cu toți colegii săi parlamentari din comisiile de sănătate.

Monica Negovan, reprezentanta Direcției farmaceutice a Ministerului Sănătății, a spus că este nevoie de profesioniști în domeniu, care să contribuie la reglementările necesare și că la nivelul ministerului se fac eforturi pentru stabilirea rolului farmacistului în cadrul asistenței farmaceutice, care „cumva” a fost definit prin publicarea, în noiembrie 2021, a nomenclatorului de servicii farmaceutice, exprimându-și speranța că profesioniștii din UMF vor sprijini în continuare demersurile autorităților.

În completare, prof. Doina Drăgănescu a precizat că printr-un protocol încheiat cu MS, studenții UMFCD au acum posibilitatea să facă practică și în cadrul Direcției farmaceutice a ministerului, să învețe și chiar să contribuie la realizarea politicilor publice de sănătate.

Și ceilalți participanți la dezbatere au evidențiat faptul că, indiferent de dificultățile întâmpinate în desfășurarea activității, farmaciștii au abordat o strategie de menținere la un nivel de competență care să asigure atât recunoașterea eforturilor lor de către pacienți, cât și mai ales îndeplinirea obligației de a fi parte activă în echipa medic-farmacist, în așa fel încât triunghiul medic-farmacist-pacient să fie o realitate.

S-au punctat, de asemenea, problemele care încă stau în calea consolidării poziției comunității farmaciștilor în sistemul românesc de sănătate, dar și valorile câstigate în ultimul timp pentru profesie prin demararea serviciilor farmaceutice. S-a subliniat faptul că a continua implementarea serviciilor farmaceutice va însemna realizarea unui obiectiv profesional esențial și va consolida încrederea pacienților și deopotrivă a farmaciștilor în propria lor profesie.

Concluzia a fost că „nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist”.


articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.

No Mercy, 3 Sud Est, Direcția 5 și Trupa Hara cântă la Sala Polivalentă din Cluj în 10 martie

30 January 2023 at 17:46
image

Clujul sărbătorește Ziua Femeii cu muzica live și o petrecere de zile mari, Retro Party România – Pentru EA! Hiturile românești care se ascultau în anii ’90- 2000 vor răsuna în Sala Polivalentă BT Arena în 10 martie.

Pe scenă vor urca trupele 3 Sud Est, Direcția 5, Trupa Hara și NO MERCY, formație reprezentată de solistul și chitaristul Marty Cintron. În plus, îndrăgitul DJ Antenna va mixa cele mai cunoscute hituri retro și va menține atmosfera de petrecere.

Biletele sunt disponibile pe platforma bilet.ro, la preț special early bird la toate categoriile de bilete. În plus, sunt disponibile bilete la prețuri speciale pentru grupuri de prieteni.

Primul eveniment Retro Party România din noiembrie 2022 a fost un succes, iar mii de oameni au făcut atunci o atmosferă extraordinară. Organizatorii revin acum cu cel mai mare retro party dedicat femeilor.

„Facem cel mai mare retro party din România pentru doamnele și domnișoarele noastre! Vrem să dăm înapoi măcar o parte din energia și frumusețea pe care ele le aduc în viețile noastre. Și nimic nu se compara cu energia a  mii de voci care cântă împreună. La ediția din noiembrie a fost de vis, acum sunt convins că va fi de-a dreptul magic”, spune Flavius Buzilă, solistul trupei Hara și organizator al evenimentului.

Amintirile ne chinuiesc cu 3 Sud Est

Trupa 3 Sud Est, una dintre cele mai cunoscute formații românești, urcă pe scena Sălii Polivalente BT Arena în 10 martie. Regii muzicii dance au avut un succes fulminant, au câștigat multe premii și au fost în toate topurile din România. Din păcate pentru public, cei 3 muzicieni au mers pe drumuri separate în 2008.

În anul 2014 formația 3 Sud Est s-a reunit și a revenit în forță cu un nou single – „Emoții”. Conform Media Forest Romania, hitul „Emoții” a fost piesa anului în România și a cucerit topurile muzicale.

Membrii trupei 3 Sud Est au demonstrat că muzica de suflet nu moare niciodată, iar publicul îi apreciază în continuare și abia așteaptă să-i vadă la concertele din țară și străinătate.

„Dacă ai ști” ce mult înseamnă să vii la Direcția 5 

Direcția 5 este una dintre cele mai longevive formații românești. Direcția 5 s-a înființat în anul 1991 la București și continuă să se reinventeze după 32 de ani de prezență muzicală în România, având peste 20 de albume și colaborări frumoase cu artiști români.

Trupa va cânta pe scena de la Sala Polivalentă BT Arena Cluj-Napoca în 10 martie cele mai îndrăgite melodii, printre care „O fată ca ea”, „Dacă ai ști”, „Am nevoie de tine”, „Te iubesc”, „Îți mulțumesc”.

Ne vedem la Cluj, oioioi cu trupa Hara

De 23 de ani, trupa Hara ne încântă cu stilul lor inconfundabil, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Trupa Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în 2000. Membrii actuali ai formației sunt Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Andrei Stoi (percuții, bass).

Două dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul AKADEMIA MUSIC AWARDS, unul dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

No Mercy, una dintre cele mai așteptate prezențe de la Retro Party România

No Mercy este o trupă americană care s-a înființat în 1995 și a fost formată din trei muzicieni: Marty Cintron și frații gemeni Ariel Hernández și Gabriel Hernández.

În 15 ani de activitate, trupa americană No Mercy a lansat patru albume, îmbinând stilul pop cu muzica latino. Formaţia a lansat piese de succes, printre care “When I Die’”, “Missing”, “Kiss You All Over” şi “Please don’t go”. Printre cele mai cunoscute hituri este melodia “Where Do You Go”, care este un cover după melodia formației La Bouche.

Acum trupa este reprezentată de Marty Cintron, chitaristul și solistul trupei. Pop starul anilor ’90, solistul, chitaristul și actorul american Marty Cintron, revine în România și va cânta hiturile celebre „Where Do You Go”, „My Promise” sau „Please Don’t Go”.

 Mixuri de piese retro cu DJ Antenna, un adevărat „party rocker”

În deschidere și după fiecare trupă care urcă pe scenă, DJ Antenna va menține atmosfera pe ringul de dans cu cele mai cunoscute hituri românești, pentru un retro party perfect.

DJ-ul mixează muzică retro din toate timpurile și are o energie molipsitoare. Susține show-uri la cele mai mari festivaluri din țară, în cluburi, pub-uri şi în locuri neconvenţionale (autobuz, tramvai, tren sau vapor).

Retro Party România – Pentru EA are loc în 10 martie 2023 la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj.

Biletele sunt disponibile online pe platforma Bilet.ro, iar acum tichetele sunt la preț special Early Bird. În plus, există pachete special gândite pentru grupuri de minim 4 persoane.

Mai multe detalii găsiți pe bilet.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare: 540 de animații înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders

30 January 2023 at 17:44
image

Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională. Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.

Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare, care începe astăzi. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online, participanții vor învăța noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Micii programatori au fost jurizați și anul acesta de o echipă de experți din diverse domenii, precum educație, jurnalism sau inovație: Roxana Rugină, fondatoare a Simplon România, Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange România, Măriuca Mihăilescu, jurnalist la Televiziunea Română și fondatoare a platformei www.afostodata.ro, Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager Orange România și Gheorghe Ciprian Ittu, Director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov.

„Prezența tehnologiilor digitale, precum calculatoare, tablete, televizoare inteligente, smartphone-uri și ceasuri inteligente, în viața de zi cu zi a adulților creează cadrul pentru ca tinerii să crească într-un context digital, să interacționeze, să acceseze și să utilizeze tehnologia. Copilăria înseamnă astăzi și utilizarea tehnologiei și a internetului. Astfel, încă de la început, prin programul SuperCoders ne-am propus să-i împrietenim pe copii cu limbajele de programare și să transformăm timpul petrecut de aceștia online în timp de învățare, de modelare a competențelor și cunoștințelor digitale. Suntem onorați de numărul tot mai mare de participanți la activitățile desfășurate în cadrul programului SuperCoders și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris anul acesta în Competiția Națională. 50 dintre aceștia încep astăzi o nouă aventură, Academia SuperCoders, la finalul căreia vor avea în portofoliul personal competențe solide de programare. Mulțumiri speciale merg către juriul ediției, profesioniști a căror amprentă în educația tinerilor este incontestabilă și al căror aport în desfășurarea programului SuperCoders este esențial”, a declarat Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director Orange România.

Educația digitală este o direcție importantă în strategia de responsabilitate socială a Orange România și unul dintre pilonii strategiei Grupului Orange Engage 2025. La inițiativa Orange, împreună cu Simplon România, programul SuperCoders promovează educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații încă din 2014. Începând cu ediția a IX-a, Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders.

articolul original.

CNAIR: Se deschide circulația pe DN24D, fără restricții de tonaj, de la ora 16:00

30 January 2023 at 13:47
image

Începând cu ora 16:00, este posibilă circulația – pentru toate categoriile de autovehicule – pe sectoarele 24D, Băleni-Tulucești și Grivița-Băleni de pe raza județului Galați, transmite Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

CNAIR mai transmite că la această oră nu mai sunt sectoare de autostradă sau drum național cu circulație închisă sau restricționată din cauza condițiilor meteorologice din ultimele zile.

Sfaturile CNAIR pentru șoferi

„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, informează CNAIR.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Franța. Marți e grevă generală

articolul original.

Superstarurile internaționale Wiz Khalifa și Lil Nas X, pentru prima dată în România, la SAGA Festival. SAGA dezvăluie line-up-ul celei de-a 3-a ediții

30 January 2023 at 15:09
image

SAGA Festival se pregătește pentru cea de-a treia ediție, care va avea loc în perioada 23-25 iunie la Romaero Băneasa. Va fi un eveniment cu peste 100 de artiști, producție impresionantă și experiențe imersive pe parcursul a trei zile de spectacol memorabil pentru cei 150.000 de festivalieri care sunt așteptați în București.

Wiz Khalifa, unul dintre cei mai apreciați artiști din lume, Lil Nas X, un adevarat fenomen în muzică la nivel internațional, Skrillex, DJ și producător premiat cu Grammy, Tale of Us, duo tech house, cunoscutul DJ Alan Walker și IAN, unul dintre cei mai relevanți artiști trap din scena urbană românească, sunt primii artiști anunțați în cadrul unei ediții SAGA de neuitat.

Spot oficial SAGA 2023

Nominalizat la Grammy și Golden Globes, cu discuri de platină pentru vânzări record ale albumelor și single-urilor sale, Wiz Khalifa este rapper, artist, compozitor și actor american care a devenit cunoscut publicului odată cu lansarea albumului de debut ”ROLLING PAPERS”, în 2011. Hiturile majore ale lui Wiz Khalifa, „Black & Yellow”, „See You Again”, „We Dem Boyz”, „Work Hard, Play Hard” și multe altele, colaborările cu The Weeknd, Travis Scott, Tyga l-au transformat intr-unul dintre cei mai de succes artiști din lume. În iunie, îl puteți vedea pentru prima dată live în România, la SAGA Festival, pe scena Source (Mainstage).

Lil Nas X, „un fenomen recunoscut la nivel internațional”, s-a remarcat pe scena muzicală în 2019, când a lansat „Old Town Road” și a schimbat simultan industria muzicală, a spulberat normele genurilor, a cucerit topurile și a devenit viral în întreaga lume. Remixul cântecului cu Billy Ray Cyrus este single-ul care a stat cel mai mult pe locul 1 din istoria Billboard Hot 100, timp de 19 săptămâni. Piesa a primit discul de platină de 16 ori și recunoastere internațională prin numeroase alte premii, inclusiv două Grammy. După ce a lansat EP-ul ”7”, în iunie 2019, care include single-urile ”Panini” și ”Rodeo”, Lil Nas X a continuat cu ”MONTERO”

(”Call Me Be Your Name”)”, un imn queer care a provocat un dialog atât de necesar pe tot globul. Cu o poziție clară consolidată ca fashion icon datorită look-urilor sale incredibile, Lil Nas X, artist eclectic, a lansat albumul de debut ”Montero”, aclamat de critici și nominalizat la Grammy.

Pentru prima dată în București, Skrillex vine să electrizeze atmosfera cu beat-urile sale inconfundabile și un show memorabil. Câștigător a opt premii Grammy, mai mult decât orice alt artist de muzică electronică dance, DJ-ul a colaborat cu Diplo și Boys Noize pentru a forma grupurile Jack Ü și, respectiv, Dog Blood.  În 2017, Skrillex a produs și mixat 8, cel de-al optulea album de studio al trupei rock Incubus.

O producție unică, specială, muzica duo-ului Tale Of Us îi va purta pe fanii care vor fi la Romaero către o destinație necunoscută, plină de mister și de surprize, o experiență care va transcede granițele poetice și emoționale.

Alan Walker va reveni pe scena de la SAGA Festival datorită fanilor care și-au dorit să îl revadă la București.

DJ-ul a debutat pe scena muzicală la sfârșitul anului 2015 cu hitul ”Faded”, care a acumulat peste 1,4 miliarde de streamuri Spotify și 3,1 miliarde de vizualizări pe YouTube. După single-uri de succes, cum ar fi ”Alone” and ”Darkside”, colaborări cu artiști precum Ava Max, Hans Zimmer, Noah Cyrus, Sia, Bruno Mars și Coldplay, albumul

”Different World” l-a propulsat în topuri, depășind 4 miliarde de streamuri pe Spotify.

IAN este unul dintre cele mai puternice și influente nume din scena urbană din România, artist care conduce detașat topurile Spotify, cu numeroase hituri care l-au transformat într-unul dintre superstarurile relevante ale generației sale în era trap. Pregătește-te să-l întâlnești pe IAN la scena Drift de la Romaero Băneasa, în cadrul SAGA Festival.

Zilele următoare, SAGA va anunța mai mulți artiști care vor completa line-up-ul festivalului.

”Sunt mai mult decât încântat de cea de-a treia ediție SAGA Festival, întreaga echipă a muncit intens pentru a putea include în line-up-ul nostru nume uriașe ale scenei internaționale, care vor veni pentru prima dată în România între 23-25 iunie. Sunt sigur că toți cei care vor veni să experimenteze SAGA vor fi încântați de mixul de artiști de anul acesta”, a declarat Allan Hardenberg, CEO ALDA.

SAGA 2023 revine la prima dragoste și la locul ales de 75% dintre fanii SAGA: Aeroportul Romaero.

Ne propunem să creăm un festival de muzică în care toată lumea este încurajată să exploreze noi experiențe, nu numai prin intermediul artiștilor, ci și prin conceptul de spectacol inovator, decor imaginar, instalații și foarte multă distracție. Aducem fanii SAGA în fiecare ediție în destinații necunoscute.

Cinci scene (Source, Heat, Spark, Drift, Bumper Cars), dar și o scenă secretă – un avion propriu-zis care se transformă într-o scenă muzicală cu destinație necunoscută, unde publicul va putea fi mai aproape de artiștii preferați, care-i vor surprinde cu apariția lor.

Prezentat de pionierii evenimentelor de muzică electronică, ALDA, parte a familiei Insomniac, SAGA este un festival de muzică inovator, ce are loc pe Aeroportul Romaero din București. SAGA aduce publicului unii dintre cei mai iubiți artiști și o producție audio-vizuală uluitoare, totul intr-o atmosferă incluzivă, care creează o petrecere supremă pe care Bucureștiul o aștepta demult.

SAGA 2023 va reuni cele mai bune talente din spectrul industriei creative, este locul perfect pentru un public liber, cu viziune, pentru iubitorii de muzică din întreaga lume.

Biletele sunt disponibile pe sagafestival.com și pot fi cumpărate la prețuri speciale: biletul 3 day General Access: 375 RON + taxe, 3 day regular ticket GA plus: 550 RON + taxe, 3 day VIP pass 750 RON + taxe, 1 day GA ticket 200 RON + taxe, 1 day GA plus ticket 275 RON + taxe, 1 day VIP ticket 300 RON + taxe.

În plus, SAGA a reintrodus și anul acesta Payment Plan, un produs prin care abonamentul pentru cele 3 zile de distracție poate fi achiziționat la un preț special, cu doar 5 euro depozit și 4 rate egale. Astfel, prețul final al biletului este de 80 de euro, cea mai avantajoasă ofertă a unui festival care deja a fost accesată de aproximativ 4000 de festivalieri.

Prima ediție a Festivalului SAGA a avut loc la Romaero, cu peste 135 000 de persoane prezente la eveniment, iar cea de-a doua ediție, de la Arena Nationala, s-a bucurat de prezența a peste 150 000 de persoane în capitala României.

articolul original.

Începe tăvălugul dosarelor achizițiilor din timpul pandemiei! Marcel Ciolacu, despre reținerea lui Victor Pițurcă: ‘Cred că nu va fi singurul caz’

30 January 2023 at 17:30
image

Preşedintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, consideră, referitor la reţinerea fostului selecţioner Victor Piţurcă şi a directorului ROMARM Gabriel Ţuţu, acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, că nu va fi singurul caz.

„PSD a trecut prin Parlament o cerere către Curtea de Conturi şi există un raport al Curţii de Conturi, unde erau elemente evidente că în timp ce noi toţi am stat în case, unii au făcut averi şi n-au fost impozitaţi, apropos, cu toate că au fost venituri excepţionale plătite de către noi toţi. Iarăşi e un lucru care ne-a scăpat şi a trebuit să acţionăm mult mai repede”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Sinaia cum comentează aceste reţineri ale DNA.

Liderul PSD a adăugat că nu crede că acesta este singurul caz.

Mă bucur că încet, încet începem să aflăm adevărul şi am încredere totală în magistraţii implicaţi în aceste cazuri. Cred că nu va fi singurul caz”, a completat liderul social-democraţilor.Fostul selecţioner Victor Piţurcă şi directorul ROMARM, Gabriel Ţuţu, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei.Este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei.

De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. În context, Gabriel Ţuţu ar fi primit 50.000 de lei. Ministerul Economiei a precizat că, până la clarificarea situaţiei, conducerea ROMARM va fi asigurată de directorul economic.

Vezi și:

DNA dezvăluie de ce i-a reținut pe Victor Pițurcă și pe șeful Romarm, Gabriel Țuțu

articolul original.

540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders

30 January 2023 at 13:24
By: Team

Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2.300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională.

Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.

Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare, care începe astăzi. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online, participanții vor învăța noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Micii programatori au fost jurizați de o echipă de experți din diverse domenii, precum educație, jurnalism sau inovație: Roxana Rugină – fondatoare a Simplon România, Ovidiu Ana – Director Executiv Fundația Orange România, Măriuca Mihăilescu – jurnalist la Televiziunea Română și fondatoare a platformei www.afostodata.ro, Cristian Pațachia – Development & Innovation Manager Orange România și Gheorghe Ciprian Ittu – Director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov.

Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum și prin programele dezvoltate de Fundația Orange, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la un internet rapid și la toate beneficiile pe care le oferă mediul online. Printre aceste inițiative se numără și programul de educație digitală SuperCoders, prin care copiii cu vârste între 10-14 ani, pasionați de tehnologie, sunt invitați să-și dezvolte prin joacă abilitățile și competențele digitale.

Veronica Dogaru Orange Romania

„Prezența tehnologiilor digitale, precum calculatoare, tablete, televizoare inteligente, smartphone-uri și ceasuri inteligente, în viața de zi cu zi a adulților creează cadrul pentru ca tinerii să crească într-un context digital, să interacționeze, să acceseze și să utilizeze tehnologia. Copilăria înseamnă astăzi și utilizarea tehnologiei și a internetului. Astfel, încă de la început, prin programul SuperCoders ne-am propus să-i împrietenim pe copii cu limbajele de programare și să transformăm timpul petrecut de aceștia online în timp de învățare, de modelare a competențelor și cunoștințelor digitale. Suntem onorați de numărul tot mai mare de participanți la activitățile desfășurate în cadrul programului SuperCoders și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris anul acesta în Competiția Națională. 50 dintre aceștia încep astăzi o nouă aventură, Academia SuperCoders, la finalul căreia vor avea în portofoliul personal competențe solide de programare. Mulțumiri speciale merg către juriul ediției, profesioniști a căror amprentă în educația tinerilor este incontestabilă și al căror aport în desfășurarea programului SuperCoders este esențial.” 

Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director Orange România

Educația digitală este o direcție importantă în strategia de responsabilitate socială a Orange România și unul dintre pilonii strategiei Grupului Orange Engage 2025. La inițiativa Orange, împreună cu Simplon România, programul SuperCoders promovează educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații încă din 2014. Începând cu ediția a IX-a, Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders.

articolul original.
❌