ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Metropolitan Life și Benefit, prin intermediul Marsh, lansează un parteneriat prin care oferă pachete de asigurare de sănătate personalizate

28 September 2022 at 18:00
image

Metropolitan Life și Benefit, platforma cu cele mai multe beneficii extrasalariale pentru angajații din România, oferă utilizatorilor posibilitatea de a achiziționa din platformă pachete de asigurare de sănătate adaptate nevoilor acestora.

Noul parteneriat își propune să ofere utilizatorilor Benefit un produs de protecție financiară, adaptat necesităților acestora. Pachetele de asigurare de sănătate, disponibile utilizatorilor și familiilor acestora, pot fi achiziționate direct din platformă din bugetul alocat de către companii angajaților lor, experiența fiind complet digitală și simplificată.

Protecția financiară, prin pachetele de asigurare de sănătate Metropolitan Life, este concepută pentru a veni în întâmpinarea angajaților, în funcție de nevoile acestora și de bugetul alocat în contul de utilizator.

Mai mult decât atât, pachetele de asigurare oferă acces la toate spitalele de stat sau private din țară sau din străinătate, protecție 24/7, protecție financiară în cazul infecției cu virusul Covid-19. Beneficiile pot fi ușor accesate prin decontare directă în rețeaua de spitale sau prin plata indemnizației către asigurat, după ce a avut loc evenimentul, printr-un proces digital rapid și facil. Pachetele de beneficii, având costuri preferențiale, pentru angajați și familii (soț/soție/copii), cuprind acoperiri pentru spitalizare, intervenții chirurgicale, cheltuieli medicale ca urmare a accidentelor și îmbolnăvirilor sau tratament pentru afecțiuni grave în străinătate.

„Recrutarea și retenția talentelor, dezvoltarea unui Employee Value Proposition puternic sunt prioritare în contextul actual, iar beneficiile flexibile pentru angajați vin ca răspuns firesc la aceste obiective. Ne bucurăm că, alături de partenerii noștri Benefit și Marsh, punem baze concrete în obiectivul comun de a fi mereu alături de angajații companiilor din România, ajutându-i să navigheze mai ușor prin etapele vieții, dar și prin evenimentele neașteptate.”, afirmă Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

„Sănătatea ocupă locul 4 în preferințele angajaților în Top 10 beneficii flexibile, cu o pondere de 7.7%, conform studiului realizat anul acesta de Edenred România și Benefit. Din același studiu reiese că Generația Y (26-40 de ani) este cea mai preocupată de achiziționarea unor produse  din categoria „sănătate”. Din punct de vedere al industriei, cei care lucrează în servicii financiare au o preponderență mai mare în alegerea acestui gen de beneficii. Preferințele angajaților sunt atât de variate, încât standardizarea este aproape imposibilă, iar nevoia de flexibilizare a devenit obligatorie în ultimii ani. De aceea, ne-am dorit să lansăm acest parteneriat cu Metropolitan Life și Marsh, un parteneriat care vine în întâmpinarea nevoilor angajaților cu propuneri cât mai personalizate.”, spune Codruț Nicolau, Director General Edenred România și Benefit Systems.

articolul original.

România nu recunoaște așa-zisele „referendumuri” din regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse

28 September 2022 at 15:28
image

România condamnă ferm așa-zisele „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi, potrivit unui comunicat al MAE.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional

„Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională”, se arată în comunicat.

În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei

„Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, menționează MAE.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare.

articolul original.

România condamnă așa-zisele referendumuri organizate de ruși, în Ucraina

28 September 2022 at 17:27
By: Eugen
image

România reiterează condamnarea, în termenii “cei mai fermi”, a aşa-ziselor “referendumuri” desfăşurate în perioada 23 – 27 septembrie în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea şi sprijinul nemijlocite ale forţelor de ocupaţie ruse, ale căror rezultate finale au fost anunţate miercuri, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

“România nu recunoaşte rezultatele acestor aşa-zise ‘referendumuri’, care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic”, punctează MAE.

Ministerul român afirmă că, prin organizarea acestor aşa-zise “referendumuri”, Federaţia Rusă demonstrează încă o dată că acţionează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi contrar responsabilităţilor pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii şi securităţii în lume. “Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internaţională”, subliniază MAE.

Reprezentanţii ministerului român amintesc că în Rezoluţia cu privire la “Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârşitoare la 2 martie, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câştig teritorial realizat prin folosirea forţei sau ameninţării cu forţa nu poate fi recunoscut ca legal.

“Astfel de acţiuni instigate, sprijinite şi organizate de forţele de ocupaţie ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi o încercare a Kremlinului de a-şi legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmăreşte schimbarea prin forţă a graniţelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, mai arată MAE.

În acest context, “România reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi face apel la toate statele să respingă încercările Federaţiei Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acţiuni similare”.

articolul original.

20 de tineri de la Liceul cu Program Sportiv Suceava se alătură proiectului Rugby pentru toți

28 September 2022 at 14:43

În această săptămână, Liceul cu Program Sportiv Suceava a semnat un acord de parteneriat cu Fundația Te Aud România și Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului, pentru a se alătura proiectului Rugby pentru toți.

Rugby pentru toți este cel mai complex program de educație nonformală prin rugby la momentul de față și este coordonat de organizația humoreană Te Aud România. Programul a fost lansat în 2017, ca un mecanism anual, finanțat de către DHL Express România și Banca Comercială Română pentru a contribui la conceptul național de impact social prin sport.

Proiectul sprijină anual 40 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani să se dezvolte la cel mai înalt nivel, atât în terenul de rugby, cât și în afara acestuia. În termeni practici, colaborarea directă între Clubul Sportiv Școlar și Liceul cu Program Sportiv Suceava a început încă de anul trecut, când sportivi legitimați la Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului, parte a programului Rugby pentru toți au fost transferați în cadrul Liceului cu Program Sportiv Suceava pentru a facilita participarea în competițiile naționale de juniori la categoria U17.

Prin acest parteneriat, continuăm să sprijinim jucătorii humoreni, dar și suceveni pentru a le facilita participarea în cadrul competițiilor oficiale. Mai mult decât atât, mă bucură enorm că Liceul cu Program Sportiv se alătura proiectului Rugby pentru toți și facilitează astfel, dezvoltarea tinerilor jucători în afara terenului de rugby”, declară Andrei Varvaroi, directorul Clubului Sportiv Școlar Gura Humorului.

Începând cu anul școlar 2022/2023, Liceul cu Program Sportiv Suceava va avea peste 20 de tineri jucători de rugby, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care vor face parte din programul Rugby pentru toți. Aceștia se vor bucura de toate beneficiile celorlalți tineri din program și anume ateliere de dezvoltare personală, workshopuri dedicate și oportunități de socializare. Dezvoltarea pe parte de rugby va fi condusa de domnul Codrin Prorociuc și domnul Mihai Coca, din partea LPS Suceava, în strânsă colaborare cu coordonatorul sportiv al proiectului și anume – dl. Andrei Varvaroi. De altfel, aceștia vor desfășura și antrenamente comune.

Pentru noi, cei care implementăm acest proiect de impact social prin sport de cinci ani de zile, această colaborare reprezintă un pas foarte mare înainte. Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului a avut rezultate excepționale la rugby dea lungul anilor și numeroase convocări la loturile naționale. Totodată, dezvoltarea personală a tinerilor este plasată pe primul loc la nivel individual și comunitar. Este practic o primă încercare de scalare, un an pilot care cel mai probabil va stabili următoarele direcții în dezvoltarea programului”, declară Gabriela Popescu, președintele Fundației Te Aud România.

Liceul cu Program Sportiv este singurul liceu cu program sportiv din județul Suceava și acoperă o arie largă de sporturi, cu rezultate excepționale la multe dintre acestea.

În calitate de liceu focusat pe sport, bineînțeles că suntem interesați și de conceptul adus în atenție de acest parteneriat și anume dezvoltarea socială prin sport. Ne bucurăm să ne alăturăm proiectului Rugby pentru toți astfel putem oferi mai multe oportunități de dezvoltare personală, socializare și schimb de experiență tinerilor noștri”, transmite domnul Ciprian Anton directorul Liceului cu Program Sportiv Suceava.

articolul original.

STUDIU: Efectele social media asupra generației „Z”: un tânăr din cinci vrea să devină „celebru”

27 September 2022 at 12:07

Au însă și probleme, iar în topul dificultăților cu care se confruntă tinerii se află lipsa resurselor financiare, a consilierii în carieră, bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare. 

Sunt tineri, frumoși și stăpânesc aproape toate tainele internetului. Își fac cu ușurință prieteni în toată lumea, iar la un click distanță își găsesc toate informațiile de care au nevoie. Sunt tinerii Generației Z (născuți între 1995 și 2010), iar vocea lor „devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și către părinții și prietenii tinerilor, deoarece această generație este viitorul”, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție.

Cu toate acestea, într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă adolescenții și tinerii zilelor noastre.

Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România au fost colectate și analizate pentru a elabora studiul Insights PulseZ, prin care s-a dorit surprinderea stărilor și comportamentelor în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele Generației Z, pe un eșantion reprezentativ reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că simt nevoia de educație financiară și organizare personală, de gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale, iar fetele, în comparație cu băieții, se dovedesc sensibil mai afectate de lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseală (55% vs 45%), stări emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietate (50% vs 35%).

Totodată, studiul arată că 68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. În același timp tinerii de 16-18 ani își doresc să devină cunoscuți precum o celebritate, mediul digital fiind un catalizator al acestui fenomen. Aproape 1 din 5 tineri își doresc popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau ca exemplu.

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață, tendințele privind modul de învățare al tinerilor Generației Z diferă în funcție de vârstă, de profilul liceului în care învață și de mediul în care studiază (urban – rural). 37% dintre tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre cei de 22-24 de ani aleg în egală măsura sistemul formal și cel non-formal (în format online).

Tinerii sunt dispuși să aloce studiului câteva ore pe zi, iar liderii grupelor de vârstă sunt cei de 19-21 de ani care spun că studiază, în medie, 2,93 ore pe zi.

Apar însă diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural.

Diferențe apar și între tinerii de la profilul uman, care alocă mai mult timp studiului, comparativ cu cei de la profilul real, însă niciunii nu depășesc 3 ore de studiu/zi. 

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube peste 2,3 ore pe zi, Instagram (2,3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1,6 ore). Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok. Utilizarea WhatsApp și a emailului crește în preferințe odată cu vârsta.

Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a explicat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

În ceea ce privește comportamentul financiar, aplicațiile BT Pay și Revolut ocupă primele poziții în preferințele tinerilor, în top fiind transferul direct prin aplicația către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, concluzia fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile.

După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre cei de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar cei mai mulți tineri din grupa de vârstă 22-24 preferă platformele BT – 36%.

Studiul Insights PulseZ” 2022 a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL).


articolul original.

Încercând să fie ironic la adresa României, omul lui Putin a confirmat, fără să vrea, ceea ce a transmis Ministerul de Externe

28 September 2022 at 12:37
image

După ce Ministerul de Externe al României a revocat vizele pentru 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media, Ambasada Federației Ruse la București a încercat să-i ironizeze pe oficialii români.

Fără să vrea, Ambasada Rusiei a confirmat exact ceea ce a transmis Ministerul de Externe, anume că „nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”, prin revocarea vizelor celor 14 cetățeni ruși.

Amintim că ambasadorul Rusiei la București este Valery Kuzmin. În martie, acesta a făcut o declarație halucinantă, afirmând că în Republica Moldova a exista ocupație românească.

„Republica Moldova n-a fost parte a României, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească”, a spus omul lui Putin.

„În legătură cu precizările de presă ale MAE român referitoare la revocarea vizelor a 14 membri ai delegației ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

🔹Îi felicităm pe diplomații români: au dejucat un „complot împotriva securității țării”. Sub pretextul „amenințărilor la adresa securității naționale” s-au revocat vizele de intrare în România eliberate anterior pentru 14 membri ai delegației oficiale a Administrației de Comunicații a Federației Ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).

🔹S-a demascat „smecheria insidioasă”: delegații ruși au fost declarați ca fiind angajați ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, dar, potrivit comentariului Ministerului de Externe român, s-au dovedit a fi „reprezentanți mass-media” – mai mult, din compania internațională de difuzare prin satelit „Russia Today”, a cărei simplă mențiune provoacă oroarea gardienilor români ai securității naționale.

🔹Toate acestea au fost însoțite de afirmații vagi că retragerea vizelor nu ar putea afecta activitatea delegației ruse, în special, în promovarea candidaților noștri pentru funcții de conducere în UIT, ale căror alegeri vor avea loc în zilele următoare.

🔹Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii.

🔹Rezultatul – în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes. Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat. Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO”, a transmis Ambasada Rusiei în România.

MAE: „Este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”

Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, a informat, anterior, MAE.

articolul original.

CIA angajează persoane inclusiv din România. Care sunt cerințele și care sunt salariile

28 September 2022 at 09:48
image

Celebra agenție americană CIA face angajări și sunt recrutați inclusiv persoane din România. Pentru a se angaja, o persoană nu are nevoie de viză, iar lista job-urilor cuprinde 160 de posturi.

CIA recrutează personal și orice om din lume poate aplica pentru un job în cadrul agenției.

Pe lista locurilor de muncă disponibile se numără și cel de contabil, fiind recrutate și persoane care să se ocupe de treburile administrative.

Cât câștigă un contabil la CIA

Conform informațiilor publice transmise de CIA, un contabil ajunge să câștige între 64.000 de dolari și 113.000 de dolari, pe an.

Pentru a aplica la un post la CIA nu este necesară viza, agenția ocupându-se mai apoi de toate aceste formalități, în cazul în care candidatul se califică pentru acest loc de muncă.

În total sunt disponibile 160 de posturi, pentru care oricine poate aplica. Un post de analist, de exemplu, este plătit cu până la 170.000 de dolari pe an; în primul rând, trebuie să ai studii superioare, iar după ce ai trecut de partea online, urmează și un interviu prin videocall și ulterior ești chemat și la un interviu acolo, conform Știrile Pro Tv.

În plină criză la nivel european, în România se fac, totuși, angajări cu salarii mai mult decât atractive, începând cu 6000 de lei/lună. Și asta nu-i tot: interviul de angajare îl poți da de acasă, în deplin confort al propriei locuințe!

Ce-i drept, aceste job-uri necesită o pregătire de specialitate, căci angajatorul este unul de „top”, ca să spunem așa!

Este vorba de Camera Consultanților Fiscali, care în data de 5 noiembrie a.c. organizează examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal și/ sau de consultant fiscal asistent. Deocamdată, nu se știe cât va dura examinarea online, dar candidații au fost informați că vor primi din partea Comisiei de examen toate informațiile necesare cu cel puţin trei zile înainte de data examenului.

Pentru participarea la examen sunt necesare studii de specialitate și experienţă în domeniu, prevăzute în art. 5 alin. (1) – pentru consultant fiscal, şi la art. 6 alin. (1) – pentru consultant fiscal asistent, din Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior  al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 11/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Charley Ottley promovează frumusețile Țării Silvaniei

28 September 2022 at 06:48
image

Frumusețea Țării Silvaniei va fi promovată în noul sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”, realizate de cunoscutul producător și regizor britanic Charlie Ottley.

Acesta s-a aflat pentru câteva zile în Sălaj, unde a descoperit o parte dintre cele mai frumoase și importante obiective turistice din județ. Însoțit de Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, jurnalistul britanic și echipa sa au poposit, marți, la Castrul Roman de la Porolissum.

Sunt tare bucuros că Țara Silvaniei a fost inclusă în itinerarul lui Charley Ottley și că unele atracții turistice din județul nostru vor fi promovate prin intermediul celebrului documentar TV dedicat culturii, gastronomiei și frumuseții naturale a României. A gustat din pălinca de Sălaj, a savurat preparatele slovace de la Făgetu, a descoperit tradițiile satului românesc la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz și a fost fascinat de complexitatea și istoria Castrului Roman de la Porolissum. Deși a vizitat doar câteva obiective, și-a dat seama de potențialul turistic imens al acestor locuri și de valoroasa moștenire culturală și istorică a județului. Totodată, ne-a promis că va reveni pe meleagurile noastre, pentru ca împreună cu alți specialiști din domeniu să creăm un proiect de promovare a Sălajului în țară și peste hotare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Speak și “Libelula” s-au ”încăierat” de față cu toată lumea: “Minte cu nerușinare…”

27 September 2022 at 20:40

Speak și Ștefania au strălucit la propriu pe „blue carpet” la Romanian Music Awards 2022. „Libelula” a furat show-ul într-o rochie creată de Cristina Săvulescu, dar nici iubitul Ștefan nu s-a lăsat mai prejos. Artistul a mizat puternic pe ultima fiță în materie de încălțăminte exclusivistă, o pereche de Balmain Unicorn, de peste 1.000 €. Perechea de „adidași” pare să fi fost chiar subiectul „polemicii” dintre cei doi îndrăgostiți, care au recreat o scenă similară cu cele din Asia Express, când discuțiile lor animau show-ul în totalitate. Întregul episod s-a desfășurat în fața camerelor de luat vederi, în exclusivitate pentru CANCAN.RO!

Urmăritorii sunt numeroși, iar încasările pe măsură pentru Speak și Ștefania, ce par să trăiască visul cuplului ideal. Dacă nu s-au despărțit după aventura din Asia, ba mai mult, au ajuns și în finală, unde au pierdut în fața echipei Bontea-Fodor, atunci nimic nu îi mai poate separa.

Cu atât mai puțin latura financiară a vieții în tandem, unde amândoi produc, dar cheltuie deopotrivă. Ștefania se dă singură în primire și recunoaște că este consumatorul principal din familia „Sprienilor”.

Speak și Ștefania au încins atmosfera la Romanian Music Awards (Foto: Captură video)

„Minte cu nerușinare, el era fiert!”

CANCAN.RO: Ce faceți, măi, frumoșilor?

Speak: Ne bucurăm de căldură, de căldura oamenilor, ne bucurăm că suntem aici, bine că s-a refăcut Romanian Music Awards. Din punctul meu de vedere, singurele premii care sunt de-adevăratelea premii! 

CANCAN.RO: Ștefania, ești de acord cu câți bani a dat Speak pe acești adidași de la Balmain?

Ștefania: L-am împins la a face asta!

Speak: Ea m-a încurajat, eu nu prea eram așa de fiert, dar ea m-a încurajat!

Ștefania: Minte cu nerușinare, el era fiert! 

Speak: Îmi plăceau, îmi plac, i-am urmărit încă din stadiu de proiect și atunci când i-am văzut, am zis: „Hopa, au apărut ăștia!”. Și ea: „Ia-i!”. Am zis că sunt cam scumpi, dar i-am luat!

Ștefania a atras toate privirile într-o rochie semnată de Cristina Săvulescu (Foto: Instagram)

„Fiecare cu banii lui, dar eu îi cheltui din ambele părți!”

CANCAN.RO: Carmen Grebenișan spunea că ea ca să nu cumpere impulsiv, îi bagă în coș, îi lasă o zi și după aceea vede dacă îi mai plac sau nu! 

Speak: Am făcut și eu treaba asta…

Ștefania: Și eu, mereu îmi plac! 

Speak: Platformele astea te terorizează până îi cumperi, că după ce îi bagi în coș îți dau pe mail, îți dau la sugestii, îți apar reclame pe YouTube, pe Facebook, pe Instagram.

Speak și-a luat o pereche de Balmain Unicorn, în valoare de 1.024 € (Foto: Instagram)

CANCAN.RO: Dar care este mai cheltuitor dintre voi?

Ștefania: Am să plec de la această discuție, ne vedem…

CANCAN.RO: Și banii lui sunt și banii ei?

Ștefania: Fiecare cu banii lui, dar eu îi cheltui din ambele părți!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Sursa Foto: Instagram @iamspeak

articolul original.

România U19 a învins Austria în meci decisiv și s-a calificat la Turul de Elită! Pelici a aliniat în primul ”11” cinci jucători din Liga 2: ”Am reușit împreună acum”

27 September 2022 at 22:13

După 0-0 cu Letonia și 0-0 cu Lituania, naționala Under 19 a României a reușit în ultimul meci, cel decisiv, să învingă la Voluntari selecționata similată a Austriei și să obțină accederea în Turul de Elită care poate aduce calificarea la Campionatul European din 2023, din Malta.

Partida desfășurată marți, pe stadionul ”Anghel Iordănescu” din Voluntari, i-a adus trei puncte naționalei preluată de curând de Alexandru Pelici, cu acestea reușind să urce pe locul 1 în Grupa 6 și să devanseze la golaveraj Letonia, însă ambele vor merge în faza următoare a preliminariilor EURO.

România U19 a învins Austria și s-a calificat în Turul de Elită

România U19 era obligată să câștige împotriva Austriei pentru a merge la Turul de elită al Campionatului European de fotbal Under 19 din 2023, având în vedere că adversarii aveau două puncte în față după primele două etape din preliminarii.

Golurile au fost marcate de Rareș Burnete, în minutul 41, și Eduard Radaslavescu, intrat pe teren chiar în locul primului jucător care a înscris, în minutul 75.

În acest meci decisiv, selecționerul Alexandru Pelici a optat să folosească în primul ”11” cinci jucători convocați de la cluburi din Liga 2: David Dincă (Steaua), David Maftei (Unirea Dej), Alin Boțogan (Unirea Slobozia), Antonio Bordușanu (Dinamo) și Denis Bujor (Politehnica Iași). Pe parcurs a utilizați alții trei, pe Atanas Trică (Steaua), Mark Kovacs (FK Miercurea Ciuc) și Omar El Sawy (FK Miercurea Ciuc).

România U20 contra Austriei: Dincă (cpt.) – Dav. Maftei (M. Kovacs 69), Grigore-Huideş, Paşcalău, Borza – Boţogan, Vulturar (Sala 52) – Borduşanu, Bujor (Radaslavescu 69), Musi (El Sawy 69) – Burnete (A. Trică 44). Rezerve neutilizate: Șt. Lefter – Șuteu, Leață, Șt. Duțu.

România U19 a terminat pe locul 1 în Grupa 6

România U19 a terminat Grupa 6 pe locul 1, cu 5 puncte și golaveraj 2-0, în timp ce pe locul 2 s-a situat Letonia U19, tot cu 5 puncte, dar cu golaveraj 1-0. Pe locul 3 este Austria U19, cu 4 puncte, iar pe ultima poziție se află Lituania U19, cu un punct.

”Tricolorii” s-au calificat la Turul de Elită care va decide participantele la Campionatul European din 2023. La turneul final din Malta se vor califica doar șapte reprezentative, alături de țara gazdă.

Alexandru Pelici: ”Am avut puțin timp să lucrăm împreună, dar în asta stă valoarea și talentul și am reușit”

Pentru selecționerul Alexandru Pelici, instalat în funcție la 1 septembrie, ratarea calificării la Turul de Elită i-ar fi putut aduce finalul mandatului după o perioadă extrem de scurtă. A spus-o chiar el, la finalul jocului de la Voluntari.

”Era un mandat de 10 zile. Acum 10 zile nu ne cunoșteam personal, eu nu îi cunoșteam pe jucători, îi știam doar din înregistrări.

Am reușit împreună acum, dar nu al meu este meritul principal, ci al lor, al staffului, căruia îi mulțumesc că mi-a dat cele mai bune recomandări, ei au făcut mare parte din selecție.

Sunt niște băieți minunați. Data trecută, chiar dacă eram supărați că am ratat foarte mult, dar vă spun că am meritat să mergem mai departe, din punctul meu de vedere. (…) Ei au nevoie de încurajări, încredere, trebuie să avem răbdare cu ei, că au potențial.

Obiectivul e clar, contractul era până în mai, obiecutivul e calificarea, iar dacă nu ne calificam, acum vorbeam despre alt selecționer. Am avut puțin timp să lucrăm împreună, dar în asta stă valoarea și talentul și am reușit”, a declarat Pelici, citat de DigiSport.

Lotul naționalei U19 a României pentru această acțiune:

portari: Ștefan Lefter (Corvinul Hunedoara), David Dincă (Steaua), Valentin Mărgărit (Progresul Spartac);
fundași: David Maftei (Unirea Dej), Alexandru Șuteu (Unirea Constanța), Adrian Grigore-Huideș (Albacete Balompie / Spania), Răzvan Pașcalău (US Lecce / Italia), Ștefan Duțu (Farul Constanţa), Andrei Borza (Farul Constanţa), Mark Kovacs (FK Miercurea Ciuc);
mijlocași: Alin Boțogan (Unirea Slobozia), David Sala (Universitatea Craiova), Alexandru Musi (FCSB), Antonio Bordușanu (Dinamo), George Leață (CSM Slatina), Denis Bujor (Politehnica Iași), Cătălin Vulturar (US Lecce / Italia), Eduard Radaslavescu (FCSB), Omar El Sawy (FK Miercurea Ciuc);
atacanți: Rareș Burnete (US Lecce / Italia), Atanas Trică (Steaua).

Foto: Sport Pictures

articolul original.

Vești uriașe pentru sute de mii de români! Vor beneficia de noi sume de bani din partea statului

27 September 2022 at 19:50
image

Începând din 2024, acest venit minim de incluziune va fi acordat lunar persoanelor singure sau familiilor cu venituri mici, principala condiție pentru a benefia de acest ajutor din partea statului este un nivel al veniturilor nete lunare ajustate de până la 700 de lei.

Nu primește ajutorul de la stat 

Atenție, chiar dacă au venituri până la limita amintită, persoanele care dețin în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de posesiune unul sau mai multe bunuri nu vor putea primi ajutorul. Lista respectivelor bunuri, printre care se număr clădiri, altele decât locuința de domiciliu, terenuri în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală (cu excepția curții) sau mașini cu o vechime mai mică de zece ani, poate fi consultată AICI.

Cerere și declarație pe propria răspundere 

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, conținute de HG 1.154/2022, ajutorul se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, completate electronic sau, după caz, pe suport de hârtie, ce vor trebui depuse sau transmise la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu.

Prin declarația pe propria răspundere se vor transmite autorităților informații privind persoana îndreptățită, date privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia și bunurile deținute, informații despre locuință sau numărul persoanelor care locuiesc la aceeași adresă de domiciliu.

În plus, la completarea cererii și a declarației pe propria răspundere, solicitantul trebuie să semneze un angajament de plată pentru situațiile în care se pot constata plăți acordate necuvenit.

Datele și informațiile se verifică 

Angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei vor verifica datele și informațiile cuprinse în cerere și în documentele doveditoare, iar în cazul existenței unor informații sau suspiciuni privind veridicitatea datelor, primarul va dispune efectuarea unei verificări în teren, în termen de maximum cinci zile de la data înregistrării cererii.

La finalizarea verificării administrative, inclusiv a verificării în teren, dacă e cazul, și după validarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate și a condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea dreptului la venit minim de incluziune, se emite dispoziția primarului de aprobare a dreptului, care conține categoriile de ajutoare ce compun venitul minim de incluziune și cuantumul total al dreptului, defalcat pe componente.

Decizia primarului va trebui transmisă beneficiarilor în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii, electronic sau pe suport de hârtie, precizează Avocatnet.

Plata ajutorului se va face lunar, începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de stabilire a plății, pe bază de mandat poştal, în cont curent personal sau în cont de card, în funcție de opţiunea beneficiarului.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilit de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună.

A doua componentă a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim al acesteia ajungând la 480 de lei.

Vezi și:

Ludovic Orban pregătește marea răzbunare, după ce a fost ‘debarcat’ de PNL! Proiect de lege înregistrat pentru dezbatere la Senat

Vești uriașe pentru pensionari! Ar putea fi scutiți de plata acestor impozite

Urmează zile grele pentru Republica Moldova! Rusia ar putea închide robinetul de gaz! Vicepremier, pentru Bugetul.ro: ‘Nu avem un răspuns ferm din partea Gazpromului’

articolul original.

Profesorul Mircea Coșea: ‘Situația economică se deteriorează în fiecare zi. Europa n-a reușit să rezolve problema energiei’

27 September 2022 at 18:45
image

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat că situaţia este îngrijorătoare pentru că economia se deteriorează în fiecare zi.

Europa n-a reușit să rezolve problema energiei. Și sigur că Danemarca se gândește și la pături.

Noi n-avem însă această posibilitate, n-avem bani pentru pături, poate Banca Națională să ne dea câte un ceai cald, că tot spunea domnul Isărescu că trebuie să bem câte un ceai de tei.

Acum, fără glumă, domnul președinte Iohannis spunea că nu trebuie să ne temem.

„Eu mă tem. Situaţia economică se deteriorează în fiecare zi”

Să știți că eu mă tem. Eu mă tem, pentru că în spatele acestor amenințări, acestor escaladări deocamdată verbale, există o situație economică care se deteriorează în fiecare zi.

Ea se vede în primul rând prin faptul că dolarul a depășit euro. Deci e o dovadă clară că Europa nu face față acestor presiuni energetice.

În România, importurile în dolari sunt din ce în ce mai mari și mai costisitoare.

„Bugetul României este supus la presiuni”

Dolarul va crește în continuare ca urmare a acestei poziții ferme a Statelor Unite ale Americii, pentru că politica influențează economia, iar declarațiile politice influențează piața monetară foarte mult.

Și asta înseamnă că noi vom avea de plătit mai mult la fiecare import în dolari. Noi importăm foarte mult armament în dolari, avem un program de microcentrale nucleare în dolari.

Toate lucrurile astea arată că bugetul României va fi supus în continuare unei presiuni foarte mari şi se va vedea la nivelul populației.

„Vom avea multe falimente spre sfârşitul acestui an”

Eu mă tem, nu neapărat de atacuri nucleare tactice, ci de faptul că România n-a rezolvat nu o problemă energiei.

Vom avea un număr foarte mare de falimente spre sfârșitul acestui an din incapacitatea plăţii facturilor”, a declarat Mircea Coșea, conform antena3.ro.

articolul original.

România, primul loc în UE la majorarea facturilor la utilități: Creşterea a depăşit rata inflaţiei generale

27 September 2022 at 16:31

România, primul loc în UE la majorarea facturilor la utilități: Creşterea a depăşit rata inflaţiei generale

Potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, facturile la utilităţi ale românilor au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

Monitorul Social a publicat un infografic cu privire la creşterea preţurilor la facturile casnice pentru utilităţi în ultimii ani în România faţă de media europeană.

„Cu termenul de referinţă a preţurilor la utilităţi din 2015, facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creştere este de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Media UE-27 pentru creşterea preţurilor la utilităţi a fost de la 89% din preţul de referinţă în 2010 până la 110% din preţul de referinţă în 2021. Creşterea cumulată a preţurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană”, arată infograficul.

Conform sursei citate, pe lângă creşterea totală de preţuri cea mai ridicată, România a înregistrat constant şi printre cele mai mari creşteri anuale ale facturilor. În fiecare dintre anii 2011, 2013, 2018 şi 2021 facturile au crescut cu măcar 8%, cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.

Spre deosebire, inflaţia raportată la indicele preţurilor de consum (IPC) între 2010 şi 2021 a fost semnificativ mai mică. Dinamica acestuia a fost de la 88% din preţul de referinţă în 2010 până la 115% din preţul de referinţă în 2021. Şi la acest capitol România a avut printre cele mai mari creşteri de preţuri, după Ungaria.

„Creşterea preţurilor la utilităţi în România a depăşit cu mult rata inflaţiei generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente, însă creşterea de preţuri cea mai mare a fost înregistrată la facturile pentru utilităţile casnice”, mai arată infograficul.

articolul original.

Cine este „bunăciunea” alături de care s-a bucurat George Pușcaș după „dubla” cu Bosnia-Herțegovina, deși România a retrogradat | GALERIE FOTO

27 September 2022 at 16:19

România a învins pe Bosnia-Herțegovina, 4-1, însă a retrogradat în Liga 3, în UEFA Nations League. Autor al unei „duble”, George Pușcaș nu a părut afectat de situație, iar la finalul jocului a sărbătorit alături de Deea, sora lui.

George Pușcaș a fost omul partidei România – Bosnia-Herțegovina. După partidă, atacantul s-a dus glonț către sora lui, aflată în tribunele Stadionului Rapid – Giulești, cu care s-a îmbrățișat și a sărbătorit cele două goluri marcate.

Deea este, cu adevărat, o bombă-sexy, iar George Pușcaș are toate motivele să fie mândru cu o astfel de rudă în familia sa. Potrivit PROSPORT.RO, tânăra a trecut pe la cabinetul medicului estetician, pentru a-și mări buzele cu acid hialuronic și pentru conturarea mandibulei. În plus, și-ar fi micșorat nasul.

(VEZI AICI: „TRICOLORII” AU INTRAT ÎN COLIMATORUL ȘEFULUI GALERIEI RAPIDULUI, DUPĂ VICTORIA CU BOSNIA-HERȚEGOVINA. „BĂI, BĂIEȚI! AICI E GIULEȘTI! TREBUIE SĂ…”)

George Pușcaș, făcut praf de Victor Pițurcă

Chiar dacă a marcat o „dublă” cu Bosnia-Herțegovina, George Pușcaș nu a scăpat de critici. Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale, i-a imputat acantului faza din meciul cu Finlanda, când nu a pasat într-o situație iminentă de gol.

La echipa națională e vorba și de conduită. Faza derulată cu Pușcaș în Finlanda denotă că ceva nu e in regulă. E inadmisibil ca pe final să ai șansa să dai o pasă simplă decisivă și tu să te duci singur. A dat ‘dublă’ aseară, dar mai bine nu marca și pasa acolo în Finlanda și câștigam. Ca atacant îți dorești să marchezi. Acolo a fost o fază în care dacă gândea, putea ajunge chiar la finalizare. Îi pasa lui Cordea, adversarul se ducea pe el. Erau doi contra unu, Pușcaș putea primi mingea înapoi și era singur cu portarul. Faptul că nu a pasat înseamnă că avem probleme la echipa națională”, a spus Victor Pițurcă.

articolul original.

Generalul (r) Eugen Bădălan: ‘În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. Nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu’

27 September 2022 at 14:52
image

Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, a precizat că România se apără cu sprijin NATO, iar NATO a creat o forță de răspundere imediată.

„În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. În strategia militară a României, în strategia de securitate, nu numai în strategia militară, dintotdeauna România s-a pregătit pentru apărare, niciodată pentru a desfășura acțiuni militare ofensive pe alte teritorii.

Armata Română, în acest moment, din punct de vedere numeric, numără undeva până în 70.000 de oameni. Din nefericire, rezerva voluntară este foarte mică, dar nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu.

Eu unul am crezut că în secolul 21 vom asistat doar la războaie fulger. NATO a creat o forță de răspundere imediată. 300.000 de soldați intervin în zona atacului militar. România are până în 20 de avioane operative.

Industria de echipamente militare din România a dispărut, dar se încearcă reluarea producției de echipamente militare. Armata României are capacitatea de a acționa”, a spus Gen. Eugen Bădălan, conform gândul.ro.

articolul original.

Care sunt cele mai căutate job-uri din România / Ce salarii îi motivează pe tineri

27 September 2022 at 15:25
image

Dacă până acum câțiva ani tinerii alegeau în număr mare Facultatea de Drept sau de Medicină, trendul din ultima vreme a fost mutat către domeniul IT, unde salariile nu sunt deloc mici, iar studenții aflați la început de drum reușesc să își găsească un loc de muncă, fie el și part time, pe sume atractive.

Media salariilor în cele mai căutate locuri de muncă din domeniul IT, în România, este între 5.000 şi 9.000 de lei, potrivit datelor centralizate de o platformă online dedicată angajaţilor, notează Agerpres.

Care sunt cele mai căutate job-uri din România

Conform datelor furnizate de Undelucram.ro, cele mai căutate funcţii din domeniul IT, în rândul tinerilor din România, sunt cele de dezvoltator interfeţe, inginer software, specialist în securitate, analist Big Data şi specialist asigurarea calităţii.

Când vine vorba de salarii medii pentru ocupațiile mai sus menționate, considerate ca fiind cele mai căutate, acestea sunt: 7.520 lei – pentru dezvoltator interfeţe, 9.210 lei – pentru inginer software, 7.360 lei – pentru specialist securitate, 5.200 de lei – analist Big Data, 6.330 lei – specialist în asigurarea calităţii, notează observatornews.ro.

„Aceste date fac parte dintr-o serie de comunicate de presă prin care Undelucram.ro va prezenta lunar cele mai căutate joburi şi salariile aferente pentru cele mai importante domenii economice. Informaţiile cu privire la salarii sunt obţinute prin intermediul Salary Report, un instrument complex, destinat specialiştilor din HR, lansat de Undelucram.ro. Utilizatorii Undelucram.ro îşi comunică transparent şi deschis salariile în cadrul platformei. Toate aceste informaţii salariale sunt analizate de o echipă asistată de un algoritm de inteligenţă artificială care exclude datele nerelevante şi extrage metrici actualizaţi şi precişi: medie de salarii, mediană salarii, quartile, percentile etc.”, se arată într-un comunicat de presă al platformei online.

articolul original.

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii

27 September 2022 at 09:22
image

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii, anunță Claudiu Năsui care punctează că acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că la vot au lipsit parlamentarii din PNL și PSD.

Vă aducem aminte faptul că un proiect de lege care viza mărirea salariilor parlamentarilor a creat tensiune în spaţiul public. Parlamentarii și-au votat o mărire de salariu în contextul în care marea majoritate a românilor trăiesc la limita pragului de sărăcie, iar viitorul nu este unul promițător.

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii

Claudiu Năsui a anunțat că parlamentarii nu au votat eliminarea demnitarilor de pe lista măririi de salarii pentru că s-a ”chiulit în masă” în Parlament. Rectificarea urma să se producă printr-un vot în ziua de marți, dar nu a existat cvorum pentru acest lucru:

” la creșterea propriilor salarii a fost înghesuială. La rectificarea nerușinării e lipsă de cvorum”. „După ce au votat mărirea propriilor salarii la senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera deputaților. Azi (marți – n.r.) când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor, ghiciți ce s-a întâmplat? N-au venit la ședință. Deci n-a fost cvorum.”

Claudiu Năsui a explicat faptul că de la PSD, din cei 10 membri a venit doar unul singur, iar la PNL, din cei 9 membri, au venit doar 3.  Liderul PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis ceruse un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamentari și a dorit ”îndreptarea erorii majore” pe care colegii de la Senat au făcut-o. Acesta a dorit întrunirea Comisiei pentru Muncă pentru a discuta și a elimina din lege prevederea măririi de salarii pentru parlamentari. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat.

Precedenta lege a fost declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat recent pe o sesizare făcută de USR. Magistrații de la CCR au admis sesizarea de neconstituționalitate a unei legi de majorare a veniturilor parlamentarilor:

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR.

Judecătorii au precizat faptul că în actul normativ nu s-a arătat sursa finanțării proiectului de lege. În altă ordine de idei, procedura de majorare a veniturilor demnitarilor este una simplă, şi fără certuri la nivel de coaliție. Situația se schimbă și se complică în momentul în care se vorbește despre majorarea pensiilor românilor. Cu toate că majorarea trebuia să se producă încă de la 1 septembrie, nici până acum pensionarii nu au venituri mai mari. Ba mai mult, nici măcar nu se știe cu exactitate cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Din toate aceste considerente, faptul că parlamentarii nu au fost eliminați din mărirea de salarii, adâncește și mai tare neîncrederea românilor în politicieni.

articolul original.

VIDEO | Scandal ca la ușa cortului între liderul AUR George Simion și deputatul PSD Gabriel Zetea

27 September 2022 at 12:01
image

Un scandal a avut loc, marți, în incinta Parlamentului București. Doi deputați au fost gata să se ia la bătaie, din cauza majorării salariilor parlamentarilor și primarilor. George Simion, liderul AUR, aproape s-a luat la bătaie cu un deputat PSD.

Deputatul PSD Gabriel Zetea s-a enervat după ce liderul AUR, George Simion, a început să-l acuze de ipocrizie în privința motivului pentru care social-democrații au anunțat că susțin majorarea salariilor primarilor.

Cei doi parlamentari au fost la un pas să se ia la bătaie, sub ochii celorlalți colegi prezenți la Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Gabriel Zetea, PSD: ”Domnule Simion, știți că angajații din administrația locală nu pot să crească salariile la zeci de mii de români pentru că astăzi au salarii de două mii de lei?”

”Nu, voi vreți la voi, la salariile voastre”, striga din răsputeri liderul AUR, George Simion.

Deputații AUR, enervați la culme

În acest scandal a intervenit și un coleg al lui George Simion, deputatul AUR Dan Tănasă, care a strigat și el la adresa deputatului PSD: „Mincinosule! Mincinosule”.

Coaliția PSD-PNL-UDMR promite că va modifica ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor. Doar primarii ar putea beneficia de prevederile legale pentru majorarea salariilor.

Comisia pentru muncă și cea pentru buget de la Camera Deputaților s-au reunit, marți, pentru a da raport pe ordonanța de urgență prin care au fost mărite salariile parlamentarilor și primarilor.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simions, a cerut ca cele două comisii să se întrunească în sedință și să respingă amendamentul cu privire la creșterea indemnizațiilor demnitarilor.

Și celelalte grupuri parlamentare au anunțat că susțin eliminarea majorării salariilor parlamentarilor, inclusiv cei din opoziție, care i-au acuzat pe cei din PSD-PNL că sunt ipocriți, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea ”ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă” – FOTO

27 September 2022 at 04:30
image
La 27 septembrie 1909 a avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa, primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny.

Istoria zbuciumată a Portului Constanţa este strâns legată de cea a oraşului cu acelaşi nume. Deşi prima atestare documentară a Constanţei este târzie (sec. II d.Hr.) – anticul Tomis se descoperă, prin mărturii arheologice, încă din sec. VI i.d. Hr. Oraşul – port a fost organizat iniţial ca un centru de schimb între comercianţii greci şi populaţiile băştinaşe. Tomisul va adopta, cu timpul, toate caracteristicile evolutive ale unui polis grecesc. Influenţa greacă se menţine până în secolul I i.d.Hr., când teritoriul situat între Dunăre şi Marea Neagră intră sub stăpânire romană. Primii ani ai guvernării romane au fost consemnaţi de poetul Ovidius, exilat la Tomis.

Portul cunoaşte o viaţă economică prosperă în secolele următoare, iar oraşul preia numele împăratului Constantin. Schimburile comerciale se desfăşoară cu precădere în „Edificiul roman cu mozaic”, admirabila construcţie situată între faleza oraşului şi instalaţiile portuare. În perioada bizantină, evoluţia portului Tomis va fi marcată de numeroasele invazii ale popoarelor migratoare. Comerţul este în scădere, negustorii caută alte pieţe, dar portul nu este dat uitării, el fiind înregistrat, în continuare, în portulanele şi hărţile veneţiene sau genoveze. De altfel, portul şi alte construcţii aferente vor păstra multă vreme denumirea de „genovez”, în amintirea negustorilor şi navigatorilor proveniţi din acest oraş italian. După o scurtă perioadă de stăpânire românească, teritoriul dobrogean este ocupat de armatele Imperiului Otoman. Cronicarii turci, călătorii europeni sau din Imperiu vor menţiona activitatea portului Kustendge, care va contribui la creşterea comerţului zonal. În 1857, autorităţile turce concesionează construirea portului Constanţa şi a căii ferate Cernavodă-Constanţa companiei engleze „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.” Portul Constanţa beneficiază de amenajări şi dotări relativ moderne.

Carol I: Portul Constanţa „va deveni unul din cele mai însemnate ale Orientului”

După Războiul de Independenţă, în anul 1878, Dobrogea revine României şi, odată cu aceasta, apar primele preocupări pentru construirea unui port care urma să fructifice poziţia strategică a Constanţei şi avântul economic înregistrat de tânărul stat. În opinia Regelui Carol I, portul Constanţa „va deveni unul din cele mai însemnate ale Orientului şi un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”.

Nu fără greutate, Regele a convins politicienii de valoarea inestimabilă a proiectului. În aceste condiţii, statul român a răscumpărat instalaţiile portuare de la compania engleză, a contactat specialişti străini pentru întocmirea unor proiecte de lărgire a portului şi a investit în construirea monumentalului pod de la Cernavodă. La 16 octombrie 1896 a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie şi modernizare a portului Constanţa.

În piatra de temelie a fost depus, de către Regele Carol I, documentul care consfinţea „întemeierea unui port la ţărmurile vechiului Pont Euxin, unde, din veacurile cele mai îndepărtate, comerţul a găsit un loc de adăpost, unde atâtea monumente istorice ne aduc aminte de vechea dominaţie a strămoşilor noştri şi unde s-a sfârşit poetul Ovidiu”.

Lucrările de construcţie, începute de I.B. Cantacuzino şi continuate de Anghel Saligny

Lucrările de construcţie au început după proiectul inginerului I.B. Cantacuzino şi au fost continuate cu modificările propuse de alţi doi ingineri români de excepţie: Gheorghe Duca şi Anghel Saligny.

În anul 1899, conducerea lucrărilor portuare a fost preluată de Saligny, constructorul podului de la Cernavodă. Până în 1909, când a fost inaugurat oficial portul Constanţa, s-au efectuat lucrări de dragaj, au fost ridicate digul de larg, cel de intrare, cel de sud şi cheurile, au fost construite şase bazine, rezervoarele de petrol şi, nu în ultimul rând, silozurile.

Pornind de la aceste dotări, portul Constanţa a operat în 1911 peste 1,4 milioane tone mărfuri.

În perioada interbelică se adaugă platformei portuare noi elemente de infrastructură, precum uscătoria de porumb, clădirea administraţiei portuare, bursa, docul plutitor, iar traficul atinge 6,2 milioane tone în 1937, cifră care situa Constanţa între primele porturi europene.

În actul comemorativ din 1909 se exprima „nădejdea că Dumnezeu va hărăzi României linişte şi îmbelşugare, ca să putem isprăvi cât mai curând portul întreg, menit să slujească la propăşirea economică a scumpei noastre patrii”. Din nefericire, Constanţa şi ţara întreagă aveau să sufere distrugerile provocate de doua războaie mondiale, de ocupaţia sovietică şi de regimul dictatorial comunist. Începând cu 1967 s-au demarat lucrările de extindere a portului către sud. Un rol important pentru dezvoltarea portului l-a avut construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, care a fost inaugurat în anul 1984. Pe parcursul a două decenii, portul Constanţa a atins dimensiuni impresionante, însumând o suprafaţă de peste 3900 ha. Vârful de trafic a fost înregistrat în anul 1988, când au fost operate 62,3 milioane tone mărfuri.

Sursa: Portofconstantza

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 27 septembrie:

1389 – S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana (m.1 august 1464).

1461 – Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania

1827 – S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române (m. 23 octombrie 1877)

1855 – S-a născut matematicianul Paul-Émile Appel, membru de onoare al Academiei Române (m. 24 octombrie 1930)

1880 – S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai secolului al XX-lea (m. 1 septembrie 1953)

1891 – A încetat din viaţă scriitorul Ivan Aleksandrovici Goncearov; personajul principal din capodopera sa, romanul „Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii – „oblomovism” (n. 6/18 iunie 1812)

1903 – S-a născut pictorul Alexandru Ciucurencu (m. 27 decembrie 1977)

1917 – A încetat din viaţă pictorul impresionist Edgar Degas (n. 19 iulie 1834)Edgar Degas – Femeie pieptănându-se

1917 – A apărut, la Bucureşti, „Scena”, „ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport” (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu

1919 – A încetat din viaţă soprana Adelina Patti (Adela Juana Maria Patti ) (n. 19 februarie 1843)

1933 – S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor „Nostalgica triadă” (1970), „Miazănoaptea miresmelor” (1973) şi „Descântece de gravitaţie” (1977). A primit distinctii ca Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968) (m. 1 februarie 1985)

1940 – S-a încheiat Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei „noi ordini” în Europa şi în „Marea Asie de Răsărit”

1992 – Au avut loc alegeri legislative şi prezidenţiale în România

1996 – Piaţa extrabursieră – RASDAQ – de tranzacţionare a acţiunilor rezultate din procesul de privatizare, a fost inaugurată oficial la World Trade Center Bucureşti

1999 – A fost prezentat la sediul NATO din Bruxelles Programul Naţional Anual pentru aderarea României în NATO

2008 – A încetat din viaţă actorul şi regizorul american Paul Newman, la 83 de ani, din cauza unui cancer la plămâni.

articolul original.
❌