ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Ovidiu riscă să moară sufocat, dacă nu este operat urgent în Spania. Băiatul de 15 ani, bolnav de distrofie musculară Duchenne, are nevoie de 96.000 de euro

5 October 2022 at 05:00

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

Pentru Ovidiu Costandache, din Fălciu, Vaslui, copilăria a însemnat doar o luptă pentru supraviețuire. Un coșmar fără de sfârșit. O încleștare cumplită în care fiecare răsărit de soare a fost un pariu câștigat în fața unei boli îngrozitoare care, de-a lungul anilor, i-a mutilat trupul plăpând și i-a refuzat dreptul la o viață normală. Un tribut uriaș pe care băiatul de 15 ani, care se agață cu disperare de fiecare clipă de viață, îl plătește de mai bine de un deceniu, de când era doar o mogâldeață.

Epuizat, Ovidiu este acum la un pas ca distrofia musculară Duchenne, maladie care i-a prins trupul în strânsoarea sa, să-i dea lovitura fatală. Băiatul ar putea fi salvat doar dacă va fi operat la timp la o clinică din Barcelona, Spania, dar intervenția chirurgicală vitală costă nu mai puțin de 96.000 de euro!

Ovidiu a avut probleme chiar la naștere

Parcă prevestind nenorocirea ce avea să se abată asupra lui, imediat după ce a venit pe lume Ovidiu a fost conectat la aparatele de oxigen. Bebelușul nu putea să respire normal și, au constatat medicii neonatologi, exista riscul unor complicații extrem de grave, chiar fatale.

Episodul din sala de nașteri a rămas în urmă, ca un vis urât… Cel puțin așa au crezut părinții băiețelului… Însă nici doi ani mai târziu, iadul avea să-și deschidă larg porțile pentru bietul copilaș.

Suspect de hepatită, diagnosticat cu distrofie musculară

Suspect de a fi bolnav de hepatită, Ovidiu a intrat în caruselul unor complexe investigații începute la specialiștii din Galați, continuate la Iași și finalizate la București unde, de altfel, a și fost diagnosticat.

Răspunsul medical, unul îngrozitor, a venit după o biopsie musculară făcută la pulpa unuia dintre picioare, procedură care a arătat care este adevărata dimensiune a gravității situației. Ovidiu suferea de distrofie musculară Duchenne, o maladie extrem de agresivă, pe care a moștenit-o pe cale genetică. Băiețelul nu avea nici 2 ani când viața i s-a schimbat complet, după ce a fost aruncat în lupta pentru supraviețuire.

Premiant, pasionat de geografie și matematică

„Ovidiu, băiețelul nostru drag, s-a bucurat din plin viață în primii doi ani. Apoi, a început să cadă din picioare, să nu se mai poată ridica… În urma unor analize (n.r. – biopsie musculară) am aflat până la urmă ce tragedie s-a abătut asupra lui: era suspect de hepatită, pentru că era galben, dar el, micuțul, suferea de o boală progresivă care nu are tratament și care îi poate fi fatală. Dar noi luptăm pentru el, pentru a-i ușura suferința.

Ovidiu iubește viața, s-a dedicat învățăturii. Este premiant, pasionat de geografie și matematică”, ne-a spus Gina Aurora Costandache, mama lui Ovidiu.

Maladia i-a mutilat trupul în cei 13 ani de luptă chinuitoare

Cu fiecare an scurs, boala și-a înfipt și mai tare colții în trupul din ce în ce mai plăpând al lui Ovidiu, aflat acum în programul de susținere al Fundației Ringier România. Puterile l-au părăsit, oasele i s-au strâmbat atât de tare încât scaunul cu rotile a devenit indispensabil încă de când băiatul avea 6 ani.

Maladia i-a mutilat trupul și acum, după 13 ani de luptă chinuitoare, răstimp în care Ovidiu nu și-a pierdut nicio clipă speranța, este la un pas să-i curme viața, să-l transforme într-o amintire.

Ovidiu riscă să moară sufocat, dacă nu este operat urgent în Spania. Băiatul de 15 ani, bolnav de distrofie musculară Duchenne, are nevoie de 96.000 de euro
Din cauza durerilor înfiorătoare, Ovidiu nu mai poate dormi pe nicio parte

„Are dureri cumplite…Toată noaptea îl întorc de pe o parte pe alta”

„Starea lui sănătate s-a agravat vizibil. Deprecierea musculaturii a făcut ca oasele, mai ales cele ale toracelui, să cedeze aproape total, iar scolioza să devină acum prinicpala problemă. Bietul copil are oasele atât de deformate, încât nu mai poate să stea în niciun fel. Nici pe o parte, nici pe burtă, nici pe spate, nici în fund. Are dureri cumplite…

Toată noaptea îl întorc de pe o parte pe alta, iar ziua îl mai mult de pe scaun, pe pat, să nu înțepenească. Nu închid un ochi… Dar cum aș putea, când copilașul nostru riscă să moară sufocat din cauza deformării coastelor care îi apasă pe plămâni? Operația de scolioză este singura lui șanșă de supraviețuire. Altfel, s-ar putea să ne pierdem copilul…”, spune mama lui Ovidiu.

Operația de scolioză, singura șansă de supraviețuire

Șansa ca aceste chinuri să ia sfârșit, iar viața să-i fie salvată, este o operație de scolioză ce poate fi efectuată la Barcelona, în Spania. De fapt, este vorba de două intervenții chirurgicale, care se vor succeda la un anumit interval de timp, stabilit în funcție de răspunsul organsmului băiatului.

Însă pentru a putea ajunge la medicii catalani de la Spitalul Sant Joan de Deu, Ovidiu are nevoie de peste 96.000 de euro. O sumă uriașă, pe care, fără ajutorul semenilor, băiatul de 15 ani, care mai are doar 26 de kilograme, nu o poate strânge.

Vă rugăm să ne ajutați să-i ușurăm viața! Chiar dacă știm că nu va putea merge niciodată, măcar să-i ofer șansa la viață, una cât de cât normală… Să-i pot șterge lacrimile de durere de pe obraji și să-i văd iar zâmbetul în fiecare zi! E un copilaș greu încercat de soartă, care se chinuie de 13 ani! Avem deja peste 53.000 de euro strânși tot din donații, dar suntem încă departe de cei 96.000 de euro care ne trebuie cât mai urgent pentru operația din Spania. De aceea, vă implor să îi fiți alături băiețelului meu. Mă rog în fiecare zi la Dumnezeu pentru viața lui Ovidiu.

Apelul mamei lui Ovidiu:
Ovidiu are nevoie de 96.000 de euro

Cei care doresc să îl ajute pe Ovidiu o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – LEI
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO

Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

articolul original.

Mai multe MIG-uri ale Armatei s-au stricat după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate

4 October 2022 at 20:43
image

Armata Română a fost înșelată de o firmă care i-a livrat trei vapoare cu kerosen de proastă calitate, scrie Gândul. MIG-urile alimentate cu acest combustibil s-au defectat.

Judecătorii Curții de Apel Ploiești au stabilit MApN a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro, după ce mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău, din cauza combustibilului necorespunzător pe care Armata l-a cumpărat de la o firmă.

Procurorii DIICOT au stabilit că siguranța națională a fost pusă în pericol, iar țara nostră ar fi fost pusă, temporar, în situația în care să nu-și poată mai îndeplini îndatoririle față de NATO.

Contractul Ministerului Apărării pentru furnizarea de kerosen a fost încheiat în februarie 2018, cu SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, pentru o perioadă de 4 ani.

Contractul prevedea două tipuri de kerosen: Jet Al şi Jet Al Premium, diferența dintre cele două fiind reprezentată de nivelurile impuse cu privire la trei parametri (punctul de îngheț, concentrația de hidrocarburi aromatice și concentrația de sulf mecaptanic). Totodată, ambele tipuri de combustibil trebuiau să conţină doi aditivi obligatorii, respectiv aditiv antioxidant și aditiv antistatic.

Anchetatorii spun că primul transport a fost conform contractului, ulterior, kerosenul fiind schimbat cu unul ieftin, de proastă calitate, adus de o navă greceasă în Portul Constanța.

„Neconformitățile existente, constatate cu privire la specificaţiile tehnice carburanţilor proveniţi din vasele cele trei vase, au condus la deteriorarea unor aparate de zbor tip MIG 21 Lancer, care au ajuns în custodia S.C. Aerostar S.A. Bacău, unitatea de specialitate din România responsabilă cu reparaţia şi service-ul aeronavelor militare”, se arată în documentul întocmit de judecători.

Concluzia specialiştilor Aerostar Bacău a fost aceea că, din cauza utilizării petrolului au rezultat pompe de combustibil deteriorate, iar cinci avioane MIG s-au defectat.

articolul original.

Blue Air, a doua amendă de 2 milioane de euro de la ANPC. Plus 200.000 de lei „pentru abateri repetate”

4 October 2022 at 19:42
image

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat marți seară, într-un comunicat de presă, că, după finalizarea anchetei privind comportamentul operatorului aerian Blue Air, a decis sancționarea acestuia cu 10 milioane de lei. Blue Air a mai primit în iulie o amendă record, de 2 milioane de euro.

Sancțiunea de azi a fost aplicată pentru perioada iunie – septembrie 2022. Mai exact, pentru cursele anulate după 15 iunie și 30 august, apoi ca urmare a anulării tuturor zborurilor, după data de 6 septembrie.

„Echipa de control a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă, de către operatorul economic”, transmis ANPC.

Inspectorii precizează că, în perioada analizată, respectiv 15.06.2022 – 12.09.2022, au fost afectați 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene. În total, valoarea prejudiciilor suferite de consumatori se ridică la suma de 19.582.065,96 euro.

Rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri – au fost rambursate 598 rezervări, reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate, suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 EUR (0,6% din suma totală a prejudiciilor).

În urma acestor constatări, ANPC a decis aplicarea a două noi amenzi contravenționale, în cuantum de 2.000.000 euro, și o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate. Totalul amenzilor se ridică la 10.094.200 lei.

Este a doua oară în acest an când Blue Air este sancționată cu 2 milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria ANPC. Pe 14 iulie, operatorul low-cost românesc a primit această sancțiune pentru anularea a peste 11.000 de curse în perioadă în perioada 30.04.2021-30.04.2022.

„Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă…”, a declarat marți seară Horia Constantinescu, președinte ANPC, citat în comunicatul de presă.

„Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare”, a mai spus oficialul.

Zborurile Blue Air au fost întrerupte din 6 septembrie, în urma popririi puse pe conturile companiei, din cauza datoriilor la Administrația Fondului pentru Mediu. Vineri, 30 septembrie, compania a anunțat că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, cum anunțase inițial, din cauza dificultăților financiare, și nu a mai avansat un nou termen.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Kerstin Ursula Jahn: "De 15 ani, România este un partener de nădejde în Uniunea Europeană"

4 October 2022 at 15:44

În România, Ziua Unităţii Germane a fost aniversată sub semnul celor "30 de ani de prietenie germano-română", dar şi umbrită de războiul din Ucraina. Un parteneriat solid este în vremuri tulburi cu atât mai important.

Festivităţile de la Bucureşti au avut loc în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Nicolae Ciucă. La Sibiu, celebrarea Zilei Unităţii Germane a fost organizată de Consulatul Republicii Federale în cetatea transilvană. 

"Pe 9 noiembrie 1989 a căzut zidul Berlinului. Un val de bucurie i-a cuprins atunci nu doar pe germani. Pretutindeni oamenii s-au bucurat de acest eveniment care nu mai păruse posibil. Forţa sa simbolică s-a întins dincolo de graniţele Germaniei. Scânteia revoluţiei s-a răspândit. Sunt, însă, foarte conştientă de faptul că în acelaşi an, la doar puţină vreme după căderea Zidului, în România avea loc o revoluţie, din nefericire, cu vârsări de sânge, soldată cu pierderi de vieţi nevinovate şi care a pricinuit multă suferinţă familiilor îndoliate. Cât de mult ne-am fi dorit ca şi această revoluţie importantă pentru Europa să fi fost una paşnică. De la începutul noului deceniu, Europa a fost marcată de majore transfomări. O nouă ordine părea posibilă şi asta se dorea. În 1992, la doar doi ani şi jumătate de la evenimentele din 1989, Germania şi România semnau Tratatul Bilateral de Prietenie şi Parteneriat în Europa", a amintit, în deschiderea evenimentului, Kerstin Ursula Jahn, consul al Republicii Federale Germania la Sibiu. 

Jahn a mai subliniat că manifestarea se află sub semnul jubileului celor 30 de ani de prietenie germano-română, dar, "din păcate, şi în contextul extrem de îngrijorător al războiului declanşat de Rusia în ţara vecină cu România, război despre care nimeni nu ştie ce dimensiuni va mai lua, cât timp va dura şi ce consecinţe ar putea avea asupra fiecăreia şi fiecăruia dintre noi". Iar în aceste vremuri tulburi şi nesigure, relaţiile bune şi de încredere între partenerii europeni sunt cu atât mai importante. "De 15 ani, România este un partener de nădejde în Uniunea Europeană, ceea ce a devenit permanent vizibil în acest an 2022, din nefericire de război", a adăugat diplomata germană.

Kerstin Ursula Jahn, Astrid Cora Fodor, Sibiu

Primarul general al Sibiului, Astrid Cora Fodor, a mulţumit Consulatului German pentru sprijin şi implicare în viaţa comunităţii

La eveniment au participat etnici germani, persoane active în domeniul cultural, investitori germani, reprezentanţi şi angajaţi ai companiilor germane din regiune, profesori şi elevi ai şcolilor cu limbă de predare germană, oameni politici, reprezentanţi ai cultelor şi ai armatelor germane şi române.

Astrid Cora Fodor, primar al Municipiului Sibiu, a sublinait la rândul ei strânsele legături, nu doar istorice: "Sibiul este legat de Germania prin istorie, prin tradiţii, prin cultură, dar şi prin relaţiile puternice actuale". Fodor a evidenţiat şi "importanţa investitorilor germani din Sibiu, care au creat mii de locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea oraşului, punând totodată bazele învăţământului dual. Aceleaşi companii germane se implică şi în alte proiecte regionale, cum ar fi cele culturale, sportive sau sociale".

Cor, copii, Colegiul Naţional Johannes Honterus, Braşov

Corul de copii al Colegiului Naţional "Johannes Honterus" din Braşov

Primarul a mulţumit Consulatului German şi pentru "modul în care se implică în viaţa comunităţii". 

La manifestarea dedicată Zilei Unităţii Germane au participat şi 35 de copii de la Colegiul Naţional "Johannes Honterus" din Braşov, care au cântat "Oda Bucuriei" din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, devenită imn european. Spre bucuria celor prezenţi, copiii au revenit ceva mai târziu interpretând un cunoscut cântec german.

Pe tot parcursul serii au putut fi văzute imagini de la expoziţia cu portrete româno-germane "Noi doi/Wir zwei", organizată de Goethe-Institut din Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de prietenie şi parteneriat.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Cine i-a încurajat pe rușii de la NIS să vină în România

4 October 2022 at 13:01

Afacerea NIS cu iz de spionaj în favoarea rușilor scoate la iveală că investițiile rusești au fost, dacă nu încurajate, cel puțin bine primite. Instituțiile de control nu le-au deranjat nicicând.

Compania sârbă NIS, parte a grupului Gazprom, nu face doar afaceri în România, ci și culegeri de date sau chiar jocuri politice pe picior mare. Procurorii anti-mafia cercetează un posibil caz de spionaj, dar în urmă cu zece ani fiica președintelui atunci în funcție, Ioana Băsescu, se ocupase în biroul ei notarial de multe dintre tranzacțiile încheiate de Gazprom prin NIS în România. Nimic ilegal, ci doar câteva milioane de euro câștigați cu ușurință și, poate, prin vulnerabilizarea unor puncte strategice.

Compania Naftna Industrija Srbije (NIS) exploatează șase perimetre de petrol și gaze, toate în Transilvania, două în județul Bihor, plus patru în Timiș, și duce petrolul extras de aici în Serbia, folosind legăturile de cale ferată. Ancheta începută de Direcția de Investigații a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism inclusiv prin perchizițiile din Timișoara și București se referă potrivit opiniatimisoarei.ro la o posibilă operațiune de spionaj: transmiterea ilegală de date informatice, de informații privind zacăminte de țiței din România, și accesarea ilegală a unor hărți de explorare. Compania începuse deja foraje la mare adâncime în câteva locuri noi pentru a testa eficiența unor viitoare exploatări. 

Paradoxal, cu toate că a investit sume importante încă din 2012, NIS Petrol SRL nu a înregistrat în niciun an profit, funcționând în pierdere, dar fără ca instituțiile care se ocupă de siguranța națională să cerceteze cu ce se ocupă de fapt această companie sîrbo-rusească.

Gazprom, parte din războiul hibrid al Moscovei, este prezent pe piața românească în mai multe formule, inclusiv cu benzinării care-i poartă numele și care continuă să funcționeze nestingherite. O afacere despre care se vorbește mai rar este cea din portul Constanța, unde o subsidiară a marii companii rusești (Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA) deține trei din cele patru vapoare care alimentează navele din port.

Există puține domenii din România în care să nu se fi insinuat și investitori sau experți ruși. Veniți direct de la Moscova sau via Chișinău, aceștia au intrat afacerile autohtone în anii 1990.

Suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei anchetată de procurorii români nu vine deci pe un teren viran. Dincolo de entuziasmul apartenenței la NATO, la vârful statului român au existat mereu tendințe opuse, așa că investițiile rusești au fost, dacă nu încurajate, cel puțin bine primite, iar instituțiile de control nu le-au deranjat. Directori în ministerele de resort moșteniți din anii 1980, care ulterior s-au asociat cu oligarhi ruși, predând apoi afacerile mai departe, dar și firme ale apropiaților președintelui rus, cum e concernul dirijat de Oleg Deripaska prin firma Strabag, controlată indirect de el, care a câștigat la finele anului trecut, în primă fază, licitația pentru modernizarea bazei NATO de lângă Constanța.

Industria aluminiului a fost predată în totalitate în mâinile investitorilor ruși, care încet-încet au devalizat-o și au lăsat-o în derivă. 80% din combinatele metalurgice autohtone au intrat, de asemenea, în posesia oligarhilor ruși pe nimica toată, fără condiții de investiții și strategii de supraviețuire. 

NIS a primit în ultimii ani licențe de exploatare și a încheiat contracte cu întreprinderi românești de stat care i-au facilitat accesul nu atât spre profit, cât spre zone strategice.

E vorba despre un balans care se face neîncetat între Est și Vest, chiar și în perioade atât de tulburi, chiar din inima statului român? Sau pur și simplu sunt interese mici care subminează interesele naționale?

Adblock test (Why?)

articolul original.

„Decât o Revistă” se închide după 13 ani: „Din 2023, DoR nu va mai spune povești noi, iar redacția, așa cum o știi, își va opri activitatea”

4 October 2022 at 16:26
image

Fondatorul „Decât o Revistă” (DoR), Cristian Lupșa, a anunțat că publicația se va închide la finalul acestui an, din cauza problemelor financiare. Anunțul a fost făcut într-o scrisoare publică adresată cititorilor pe 1 octombrie, preluată și de Pagina de Media.

  • „DoR e o publicație independentă care spune povești adevărate pentru a-și sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere soluții și să acționeze”, se descriau membrii redacției. Înființată în urmă cu 13 ani, publicația era prezentă într-o revistă trimestrială de jurnalism narativ, în podcasturi, pe social media și pe scenă.

„Oricum aş scrie propoziţia asta, tot greu e: din 2023, DoR nu va mai spune poveşti noi, iar redacţia, aşa cum o ştii, îşi va opri activitatea”, își începe el scrisoarea adresată cititorilor.

El anunțase problemele financiare ale revistei din iunie, când avertizase că aceasta trece printr-o criză, „de departe cea mai complexă de până acum”, care a dus la reducerea redacției de la 25 la 10 oameni și multe incertitudini privind viitorul revistei după 2022.

Acum, Lupșa a anunțat că vor mai fi publicate povești doar până la finalul anului, inclusiv „într-un DoR#50 de colecție”, apoi își va înceta activitatea.

Singurul produs care ar putea continua, spune fondatorul DoR, este newsletter-ul „Concentrat”, pentru care se explorează posibilitatea de a fi continuat de echipa actuală, preluat de altă redacție sau închis odată cu celelalte produse.

„De astăzi nu se va mai debita niciun abonament recurent anual. De la finalul lui decembrie nu se va mai debita niciun abonament recurent lunar. Tu nu trebuie să faci nimic – doar să ne anunți dacă cumva ți-am retras banii, căci n-ar trebui să se întâmple”, mai precizează Lupșa.

Apoi, fiecare membru al redacției va merge în drumul lui. „Echipa de acum îşi va urma misiunile personale: unii se vor odihni o vreme, alţii vor face freelancing, alţii vor începe joburi noi”, afirmă fondatorul DoR.

articolul original.

Anchetă a Parchetului General în cazul deputatului Bălășoiu. Un dosar vizează comiterea de act sexual cu un minor, iar al doilea pentru viol, în urma unei plângeri împotriva acestuia

4 October 2022 at 14:08
image

Parchetul General a anunțat, marți, într-un comunicat de presă că deputatul Aurel Bălășoiu, exclus recent din PSD, este vizat în două dosare penale, unul pentru act sexual cu minor, în care procurorii s-au sesizat din oficiu, și al doilea pentru viol, deschis ca urmare a unei plângeri.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu la data de 4.10.2022 cu privire la săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor prev. de art. 220 Cod penal, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la săvârşirea acestei fapte de către o persoană având calitatea de deputat în Parlamentul României”, a transmis, azi, Parchetul General într-un comunicat de presă.

Parchetul a mai transmis că în prezent la Secția de urmărire penală și criminalistică a fost deschis și un al doilea dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunii de viol ca urmare a depunerii unei plângeri penale.

Deputatul nu a fost pus oficial sub învinuire în niciunul dintre cele dosare, ancheta vizând deocamdată doar faptele.

Comunicat de presă – Sesizare din oficiu – act sexual cu un minor – SUPC-PÎCCJ

Arhiepiscopia Tomisului neagă acuzațiile aduse lui ÎPS Teodosie în scandalul deputatului

Arhiepiscopia Tomisului dezminte acuzațiile aduse lui ÎPS Teodosie în scandalul sexual în care este implicat deputatul exclus din PSD Aurel Bălășoiu. Într-un comunicat de presă instituția transmite că ÎPS Teodosie nu are legătură cu cazul deputatului Aurel Bălășoiu, pe care l-a văzut doar la slujbele oficiate pentru un bolnav.

„Avem serioase îndoieli cu privire la credibilitatea informațiilor pe care Cristi Călin le lansează cu referire la ÎPS Teodosie, câtă vreme, după cum însuși declară în interviu, acționează din frustrare pentru faptul că a fost exclus din monahism și exmatriculat de la două Facultăți de Teologie, urmare a unui comportament dovedit incompatibil cu morala creștină: calomnie, comerț neautorizat, port ilegal de uniformă clericală, actualmente făcând parte dintr-o biserică-pirat, nicidecum din BOR, iar în Arhiepiscopia Tomisului a fost depistat, anul trecut, colectând ilegal bani în numele Bisericii”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului azi într-un comunicat.

Precizările Arhiepiscopiei Tomisului vin după ce un fost călugăr, Cristi Călin, a declarat, citat de Gândul, că ÎPS Teodosie i l-a prezentat deputatului pe presupusul minor și a vrut astfel să îl pedepsească pe Bălășoiu pentru că ar fi avut o relație cu un șofer de-al prelatului.

Deputatul și-a luat concediu de la Parlament

Azi, deputatul a anunțat că și-a luat concediu în perioada „4-5 octombrie, 10-12 octombrie, 17-19 octombrie, din motive personale”, se arată în cererea înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Potrivit Regulamentului, Aurel Bălășoiu are dreptul la 8 zile de concediu cu plată. „În actuala sesiune nu a mai beneficiat de concediu plătit pentru rezolvarea unor probleme personale”, se mai arată în documentul consultat de Libertatea.

PSD a anunţat, sâmbătă seară, excluderea din partid a deputatului de Argeş Aurel Bălăşoiu, oficialii partidului precizînd că se aşteaptă ca acesta să îşi dea demisia urgent din funcţia de deputat, în caz contrar, PSD urmând a vota pentru „ridicarea imediată a imunităţii parlamentare”.

Abia după anunţul PSD au fost publicate în presă fotografii în care deputatul, aflat la primul mandat, ar apărea în ipostaze intime alături de un tânăr. Aurel Bălășoiu a negat însă că el apare în imaginile postate de ziarul Gândul și a precizat că nu îşi va da demisia din funcția de parlamentar.

articolul original.

Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul

4 October 2022 at 14:00

Câți bani trebuie să scoată din buzunar studenții români care învață în București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara? Libertatea a stat de vorbă cu doi tineri care își detaliază cheltuielile lunare: cele mai mari sume sunt destinate cazării și mâncării, spun ei.

La începutul noului an universitar, costurile vieții studențești din București depășesc salariul minim pe economie, puțin peste 1.500 de lei la acest moment. Cei care au intrat la facultate în 2020 spun că este cel mai scump an din viața lor studențească de până acum. 

„Cheltuielile sunt mult mai mari decât în primii doi ani de facultate, pentru că atunci am stat acasă, din cauza pandemiei. Eu m-am mutat în București abia în anul II, iar costurile au crescut progresiv”, explică pentru Libertatea Ionuț Văduva, un student care anul acesta își va susține licența la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

80% dintre tinerii de la sate și-ar dori să urmeze o facultate, dar unul din trei e îngrijorat că nu poate fi susținut financiar de familie. 70% se gândesc să lucreze în timpul studiilor, arată un sondaj al Organizației World Vision.

Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul
Ionuț Văduva, student în București

Ce aleg studenții: chirie sau loc la cămin

Ionuț spune că are nevoie de peste 1.900 de lei pe lună pentru a se întreține. Cea mai mare parte a banilor merge la cazare. „Stau în chirie, cu încă doi colegi, într-un apartament de trei camere. Am găsit un loc în Drumul Taberei, cu 340 de euro. Partea mea este în jur de 600 de lei, plus 200 de lei utilitățile”, explică băiatul de 21 de ani.

În Capitală, chiriile au crescut cu 25% față de anul trecut. Prețul de închiriere a unei garsoniere este între 180 și 300 de euro, în funcție de zonă, iar al apartamentelor cu două camere, între 270 și 450 de euro.

Studentul la Filosofie spune că a ales să locuiască în chirie după ce a trăit și experiența vieții la cămin. Cheltuielile pentru cazare nu se compară: tariful pentru un loc în căminele Grozăvești ale Universității din București sunt de 140 de lei pentru studenții bugetați și 250 de lei pentru cei cu taxă. Totuși, condițiile de trai sunt minimale. „Nu e cel mai confortabil loc. În camera de cămin din Grozăvești nici măcar nu poți să-ți gătești”, spune Ionuț.

Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul
Studenții încep un nou an universitar | Foto: Hepta

Cât de mari sunt costurile cu mâncarea

Din restul de 1.100 de lei, mai bine de jumătate merge pe mâncare. Însă Ionuț spune că depășește suma de 600 de lei, dacă ia în calcul și diversele chipsuri și alte lucruri de ronțăit pe care și le cumpără. Și, în plus, încă este beneficiarul tradiționalului pachet de la părinți. 

Celelalte cheltuieli sunt compuse din tariful pentru transportul în comun – 70 de lei, cu reducere pentru studenți -, sume destinate achiziționării de materiale pentru facultate – 50 de lei lunar – și costuri pentru distracții – până la 150 de lei. „La acestea se adaugă aproximativ 30 de lei pentru Uber, lunar, și 60 de lei drumul către casa părinților. Iar 100-150 de lei sunt costuri pentru lucruri neprevăzute”, spune Ionuț.

Studentul din București spune că cea mai mare parte a veniturilor sale o reprezintă bursele studențești – una socială și una de merit, care împreună însumează 1.400 de lei. Restul banilor vine de la părinți. 

„Am lucrat și eu două luni, în vară, la un retailer de haine. Dar nu am continuat cu jobul, pentru că, fiind anul III, trebuie să mă concentrez pe licență. Unul dintre colegii mei de apartament încă lucrează pentru același magazin și nu e tocmai plăcut”, spune Ionuț.

Clujul, mai scump decât Capitala

Costurile vieții studențești din București sunt similare cu cele din Cluj-Napoca. Totuși, aici chiriile sunt mai mari decât în Capitală: prețul pentru o garsonieră a crescut cu 20%, pentru un apartament cu două camere cu 13%, iar pentru cele cu trei camere cu 15%, arată studiile imobiliare. Prin urmare, o garsonieră care anul trecut costa 250 de euro, anul acesta va putea fi închiriată cu 300 de euro. Iar prețul mediu al unui apartament cu două camere sare de 450 de euro pe lună în Cluj-Napoca.

Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul
Căminele Universității Tehnice Cluj-Napoca. Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Și transportul public este mai scump în Cluj-Napoca decât în București: un abonament lunar, de 120 de călătorii, cu reducere pentru studenți, costă 88 de lei.

Iași și Timișoara, două centre universitare mai accesibile

Raportat la alte centre universitare din țară, prețurile din Cluj sunt cu mult mai mari. De exemplu, suma pe care o dă un student pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca este echivalentă cu cea pe care o plătește un student din Sibiu, Timișoara sau Iași pentru a închiria un apartament cu trei camere.

De exemplu, chiria medie în Timișoara este în jur de 245 de euro pe lună, în vreme ce în Iași este de 295 de euro pe lună.

Cheltuielile lunare ale unei studente din Iași care stă în chirie se ridică, așadar, la 1.760 de lei: chiria este 1.200 de lei, mâncarea, 500 de lei și transportul lunar 60 de lei.

Viață de student la Iași

În timp ce pentru un student care stă în chirie, majoritatea banilor merg la cazare și întreținere, pentru unul care a ales să locuiască la cămin, cea mai mare cheltuială este cu mâncarea. 

„Chiria este 370 de lei pe lună. Am ales să stau la cămin și din pricina banilor, dar și pentru că e unul dintre cele mai bune cămine ale facultății. Am aproape aceleași condiții ca într-o garsonieră”, explică pentru Libertatea Robert Irimiea, student în anul II la Facultatea de Medicină din Iași.

Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul
Robert Irimiea, student în Iași

Totuși, banii pe care îl cheltuie pe mâncare ajung tot la 600 de lei, ca și în cazul lui Ionuț din București. „Primesc și pachet de la părinți, dar doar o dată sau de două ori pe lună, pentru că ei stau departe și nu pot să-mi trimită săptămânal”, spune băiatul în vârstă de 19 ani.

Diferențele mari față de București sau Cluj sunt și în ce privește transportul. Un abonament pentru liniile de transport public în Iași, cu reducere pentru studenți, este de 55 de lei. Iar Robert mai cheltuiește și în jur de 70 de lei, lunar, pentru serviciile de taximetrie.

Câți bani îi rămân unui student pentru distracție

Cheltuielile lui Robert se ridică, lunar, la aproximativ 1.700 de lei, cu 200-300 de lei care merg la materiale de studiu. Momentan, studentul din Iași nu își caută un job, însă ia în considerare această variantă începând cu anul următor. 

„Iau bursă de studiu de la facultate, care este 600 de lei. Anul trecut am mai luat și o bursă de la Rotary Iași Curtea Domnească, care m-a ajutat foarte mult. Anul ăsta am depus dosarul și aștept rezultatele, dar cred că voi fi admis, pentru că am avut note mari”, spune Robert. 

Tânărul susține că banii adunați din cele două burse i-au ajuns pentru a duce o viață de student liniștită. „Am putut să ies în oraș cu colegii, să merg la petreceri când era cazul. Îmi rămâneau maximum vreo 300-400 de lei pentru distracție”, spune Robert.

De altfel, și mersul la liceu a fost o luptă pentru cei doi. Aceștia au beneficiat de programul „Vreau în clasa a 9-a” al Organizației World Vision. În România, doi din zece părinți nu-și pot susține copiii la liceu din cauza veniturilor mici. Abandonul școlar din rural se reflectă și în mediul universitar: doar 8 din 100 de elevii de la țară termină o facultate. 

Foto: Hepta

articolul original.

Cătălin Predoiu cere corectarea legii avertizorului de integritate în Parlament, pentru a ține cont de observațiile Comisiei Europene

4 October 2022 at 13:47
image

Ministerul Justiției a solicitat luni ca Parlamentul să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică, pentru a fi transpuse în lege observațiile făcute de Comisia Europeană. Altfel, România riscă să nu îndeplinească un jalon din PNNR, lucru care ar putea duce la pierderea de bani europeni. Potrivit surselor G4Media, conducerea Camerei Deputaților a oprit marți intrarea la vot a legii, dar nu este clar dacă se va decide întoarcerea ei în Comisia Juridică.

Printre modificările cerute de instituția condusă de Cătălin Predoiu, în baza observațiilor făcute de Comisia Europeană, se numără menționarea explicită a faptului că prevederile legii se aplică avertizorilor anonimi și eliminarea cerințelor referitoare la datele de contact. De asemenea, forul european a cerut să fie protejate și persoanele care fac raportări înainte de a începe relațiile de muncă.

Actuala lege a fost deja adoptată de Parlament în 29 iunie, dar a fost trimisă de președintele Klaus Iohannis la reexaminare după ce zeci de ONG-uri au criticat prevederile ei.

În cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, șeful statului sublinia că dacă proiectul care transpune în lege o directivă europeană nu este corect întocmit, apare „riscul declanșării unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept”.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat pe 20 septembrie legea avertizorului de integritate, fără a ține cont de cererea de reexaminare a președintelui, respingând orice amendament de modificare a proiectului. Acum, Predoiu cere întoarcerea ei în comisie pentru modificări.

De altfel, după ce Parlamentul a adoptat legea, procurorul european Laura Codruța Kovesi afirma că ia în calcul sesizarea Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de statul de drept în România. Ea avertizează că felul în care a fost transpusă în România directiva europeană privind avertizorul de integritate ar putea descuraja posibilii avertizori, ceea ce ar afecta nivelul de detectare a fraudei din UE.

Într-o scrisoare deschisă, intitulată „Avertizorii de integritate, o amenințare pentru coaliția de guvernare“, 21 de ONG-uri, printre care ActiveWatch, APADOR-CH și Expert Forum, și șapte avertizori de integritate, între care medicul Camelia Roiu, acuză PSD-PNL-UDMR-Minorități că nu doresc protecția celor care contribuie la prevenirea și combaterea corupției. 

România a fost nevoită să-și actualizeze legislația privind avertizorii de integritate după ce a fost emisă, în decembrie 2019, o directivă UE care dă o mai mare importanță rolului avertizorilor de integritate, atât în mediul privat, cât și în cel public.

Foto: Hepta

articolul original.

ANIS și bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ lansează Ghidul ESOP în România

4 October 2022 at 12:45

Companiile de tehnologie au acum o imagine mai clară asupra instrumentelor de remunerare a angajaților cu acțiuni sau părți sociale

București – 4 octombrie 2022: ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), alături de bpv Grigorescu Ștefănică, lansează Ghidul privind ESOP – Stimulent pentru performanța societății, un instrument de remunerare pe termen mediu și lung a personalului-cheie, angajați și/sau membri ai organelor de conducere ale societăților, care oferă acestora posibilitatea de a dobândi acțiuni sau alte titluri de participare în companie.

 

Resursa umană este crucială pentru creșterea performanței, iar în contextul competiției pentru personalul IT și al deficitului de 15-20.000 de oameni în industria locală de software, remunerarea și beneficiile extra-salariale devin cu atât mai importante. Un element important în atragerea și retenția angajaților-cheie, a managerilor sau membrilor organelor de conducere este includerea lor într-un program ESOP (Employee Stock Option Plan).

Ce este ESOP? Care sunt avantajele unui astfel de instrument și cum poate stimula el performanța companiilor? Care este legislația aplicabilă în România?

Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt detaliate în noul Ghid ESOP realizat de bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, în colaborare cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), lansat astăzi. Documentul este conceput cu scopul de a facilita companiilor IT membre ANIS și nu doar acestora, înțelegerea acestui instrument de remunerare, identificarea provocărilor pe care le pot întâmpina la implementarea unui astfel de program ESOP, respectiv cunoașterea pașilor pe care experții bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ îi recomandă în planificarea ESOP. Ghidul este disponibil gratuit aici.

 

Potrivit unui studiu efectuat de European Federation of Employee Share Ownership, procentul societăților europene care au lansat astfel de noi planuri de remunerare pentru angajați a fost în creștere de-a lungul anilor, cu 32% în 2021, ceea ce înseamnă un nou plan la fiecare 3 ani. De asemenea, în același an, 94% dintre marile societăți europene aveau implementată o formă de participare a angajaților la capital, iar 60% dintre acestea aveau implementate planuri de tip ESOP, cele mai multe fiind situate în vestul Europei. Țările din Europa Centrală și de Est au înregistrat ponderi mai reduse, aceste instrumente de remunerare fiind relativ noi peste aceste piețe.

Am gândit acest ghid ca un instrument practic, ușor de urmărit, care să sprijine societățile în procesul de evaluare și de decizie cu privire la implementarea planurilor stock option. Ultimii ani au relevat un interes tot mai crescut pentru ESOP, având în vedere contribuția semnificativă pe care o pot avea aceste planuri în atragerea și păstrarea angajaților valoroși, dar și în creșterea performanţei angajaților și a societăților care aleg să le implementeze (inclusiv în perioade marcate de dificultăți economice). Pe lângă rolul informativ al ghidului care are scopul de a cultiva potențialul insuficient exploatat al planurilor stock option, ghidul își propune să fie și un instrument pentru planificarea ESOP. Întrucât în acest domeniu nu există o soluție de tipul one-size-fits-all, ghidul oferă sprijin în identificarea elementelor esențiale ce trebuie definite anterior procesului de implementare și în înțelegerea mecanismelor de implementare, care pot fi diferențiatori majori pentru alegerea unei structuri ESOP optime”, a spus Cătălin Grigorescu, Managing Partner bpv Grigorescu Ștefănică.

„În perioada pandemică s-a putut observa cu precădere o apetență crescută pentru acest tip de instrumente, de participare a angajaților la capital, întrucât implementarea acestui plan se dovedește benefică în momente marcate de o perioadă dificilă economic. Potrivit unui studiu din SUA, majoritatea firmelor care implementează astfel de planuri s-au bucurat de o performanță semnificativ mai bună, raportată la păstrarea locurilor de muncă, salarii, beneficii acordate și sănătatea la locul de muncă, comparativ cu cele care nu aveau astfel de instrumente”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

 

Beneficiile ESOP pentru angajatori și angajați

 

Printre beneficiile ESOP pentru angajatori se numără:

  • Creșterea motivației angajaților în atingerea obiectivelor individuale și ale societății;
  • Creșterea retenției angajaților prin dezvoltarea sentimentului de apartenență, derivat din proprietatea asupra titlurilor de participare ale societății;
  • Creșterea competitivității remunerației angajaților;
  • Poate duce la dezvoltarea unei guvernanțe sustenabile, la creșterea transparenței, la îmbunătățirea dialogului social, procesului de recrutare, precum și al performanței globale și profitabilității societății.

Pe de altă parte, printre beneficiile ESOP pentru angajați se regăsesc:

  • Participarea directă la succesul societății în același fel în care participă oricare acționar sau asociat;
  • Dobândirea unei componente de remunerație cu potențial nelimitat de apreciere în timp;
  • Participarea angajaților la procesul decizional are posibilitatea de a îmbunătăți performanța organizațională și calitatea vieții profesionale a angajaților și poate, de asemenea, să acționeze ca instrument de inovare la locul de muncă;
  • Creșterea circulației informațiilor în cadrul societății și ameliorarea nivelurilor de încredere dintre angajatori și angajați.

###

                                                    

Despre ANIS

 

24 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 175 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Peste 47.000 de angajați. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifră de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Pentru mai multe informații, accesați pagina Asociației – www.anis.ro

Despre bpv GRIGORESCU STEFANICA

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este o societate de avocatură cu o ofertă completă de servicii pentru tranzacții și litigii complexe, îmbinând în mod unic competențe juridice și fiscale. Fondată în 2006, societatea este recunoscută internațional pentru expertiza în sectorul tehnologiei și practica în arii precum drept societar, fuziuni și achiziții, drept fiscal, dreptul muncii, achiziții publice, servicii medicale, energie și infrastructură.

Echipa bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este menționată constant pe poziții superioare printre firmele de avocatură recomandate de către prestigioasele publicații internaționale de specialitate precum Chambers & Partners, Legal 500, IFLR1000, ITR World Tax.

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este membru fondator a alianței regionale de societăți independente de avocați bpv Legal care oferă servicii juridice transfrontaliere în Europa Centrala și de Est. Membrii alianței sunt societăți partenere din Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Praga și Viena.

Pentru mai multe informații, accesați www.bpv-grigorescu.com

articolul original.

OTP Bank România lansează plățile prin Google Pay pentru clienții posesori de carduri Mastercard

4 October 2022 at 08:50
image

OTP Bank România introduce serviciul Google Pay în portofoliul său, astfel că acum clienții băncii posesori de carduri Mastercard pot realiza plăți online sau contactless la POS, cu ajutorul telefoanelor cu sistem de operare Android prin intermediul aplicației Google Wallet. 

„Lansarea serviciului Google Pay completează gama de instrumente bancare ale OTP Bank și aduce clienților noștri una dintre cele mai cunoscute soluții de plată, prin care pot face rapid și sigur plăți contactless sau online la comerciant. Această nouă dezvoltare derivă din evoluția consumului de servicii de acest tip din partea clienților noștri, cresterea apetitului pentru platile efectuate prin intermediul terminalelor mobile, precum și faptul că peste 90% din tranzacțiile realizate în mod uzual de aceștia au loc online.”

Roxana Hidan, Director General Adjunct, Divizia Business, OTP Bank România

Pentru activarea serviciului Google Pay este necesară instalarea aplicației Google Wallet, după care cardul dorit se adaugă în portofelul digital prin selectarea opțiunii „Gpay – Card de plată”, sunt introduse datele cardului, apoi parola unică, iar instrumentul devine activ.

Pentru folosirea Google Pay și plata la comercianți utilizatorul va debloca telefonul și prin simpla apropiere de POS tranzacția va fi realizată simplu și în siguranță, confirmarea fiind primită instant în aplicație.

Banca anunță că serviciul va fi disponibil și pentru posesorii de carduri Visa, începând de anul viitor.

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care își propune să crească semnificativ pe segmentele de business și, de asemenea, să creeze o experiență mai bună pentru clienți. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

articolul original.

Nicușor Dan face recurs după ce instanța a suspendat dispoziţia de demolare a Cathedral Plaza. Ce spune despre plângerea penală contra lui

4 October 2022 at 08:28
image

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți, 4 octombrie, că PMB va face recurs la Curtea de Apel București, după ce Tribunalul București a decis să suspende dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. „A face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a precizat el.

Nicușor Dan a transmis într-o postare pe Facebook că o hotărâre definitivă din 2013 a obligat Primăria Capitalei să emită dispoziția de demolare, motivarea instanței fiind aceea că „se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă.

În acest context, edilul a emis în luna iulie dispoziția de demolare, „preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013”.

„Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare”, a precizat primarul, care a menționat că PMB va face recurs la Curtea de Apel.

„Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive”, a spus Nicușor Dan.

Cu privire la plângerea penală pe care proprietarul Cathedral Plaza a anunțat că o va face contra lui, Dan a subliniat că „are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea”. „Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a încheiat Nicușor Dan.

Cathedral Plaza, evaluată la 100 de milioane de euro

Precizările primarului vin în contextul în care reprezentanţii Cathedral Plaza au transmis luni seară, 3 octombrie, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea deciziei sale de demolare a clădirii. Totodată, proprietarul clădirii a înregistrat şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi „alte fapte conexe în legătură cu dispoziţia de desfiinţare a clădirii de birouri emisă de acesta”.

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006-2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

Primarul general al Capitalei a anunţat pe 20 iulie că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot, fără însă să precizeze și când va începe demolarea propriu-zisă.

articolul original.

Pompierii continuă evacuarea apei din Tăul Mare-Roșia Montană. Cu cât a scăzut cota apei

4 October 2022 at 07:51
image

Nivelul apei în lacul Tăul Mare – Roșia Montană a scăzut cu peste un metru, în urma operațiunilor cu motopompe, au transmis marți reprezentanții ISU Alba. De luni seara s-a intervenit cu patru motopompe însă, din cauza riscului de inundații în aval, s-a revenit la refularea cu trei motopompe, potrivit Alba24.

Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate. O motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă, iar alte două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

„S-a realizat refularea cu patru motopompe însă, din cauza riscului de inundaţii în aval, s-a revenit la refularea cu trei motopompe. Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 135 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe), conform măsurătorilor efectuate în această dimineaţă de reprezentanţii SGA”, a transmis ISU Alba, marți dimineața.

În ultimele 24 ore, la staţia meteorologică Roşia Montană s-au înregistrat precipitaţii de 15 l/mp.

În zona din avalul Lacului Tăul Mare, care se află sub risc de inundaţii, au mai rămas, luni, peste 100 de persoane, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, precizând că mai mulţi dintre localnicii din Roşia Montană care iniţial au refuzat să-şi părăsească locuinţele au acceptat evacuarea preventivă.

Din totalul de 268 de oameni care trăiesc în gospodăriile din zona în pericol de a fi inundată dacă barajul Tăul Mare se rupe, 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, potrivit ISU Alba.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului de acumulare Tăul Mare, potrivit IGSU. O echipă de specialiști venită la baraj a constatat avaria, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert.

articolul original.

Pascual a convocat un croat la naţională! România debutează în preliminariile EURO

4 October 2022 at 07:21
image

Interul stânga croat Ante Kuduz (CS Dinamo Bucureşti), naturalizat luna trecută, a fost convocat la echipa naţională masculină de handbal a României de către selecţionerul Xavi Pascual. Naţionala noastră va disputa, în octombrie, primele meciuri din preliminariile Campionatului European – EHF EURO 2024.

Selecţionerul spaniol Xavi Pascual a convocat 21 de jucători pentru meciurile cu Austria şi Ucraina. Doar doi jucători care evoluează în străinătate figurează în lotul convocat.

România va debuta pe 13 octombrie, la Graz, contra Austriei, în Grupa a 4-a, iar pe 16 octombrie va întâlni Ucraina, la Bucureşti.

Lot România:

Portari: Alexandru Bucătaru (CS Dinamo Bucureşti), Ionuţ Iancu (CSA Steaua Bucureşti), Dan Lucian Vasile (CSM Constanţa);
Extreme dreapta: Ionuţ Nistor Ioniţă (CSM Constanţa), Roland Thalmaier (AHC Potaissa Turda);
Interi dreapta: Javier Humet Gaminde (CS Dinamo Bucureşti), Demis Grigoraş (Benfica Lisabona), Cristian Ghiţă (AHC Potaissa Turda);
Extreme stânga: Nicuşor Negru (CS Dinamo Bucureşti), Sabin Constantina (CSA Steaua Bucureşti);
Interi stânga: Ante Kuduz, Dan Racoţea, Robert Militaru (toţi de la CS Dinamo Bucureşti), Gabriel Cumpănici (CSM Vaslui), Andrei Iosif Buzle (Aix Puente Genil);
Pivoţi: Adrian Rotaru (CSM Bucureşti), Călin Dedu (CS Dinamo Bucureşti), Daniel Susanu (CSM Constanţa);
Centri: Călin Căbuţ (CS Minaur Baia Mare), Octavian Bizău (CS Dinamo Bucureşti), Gabriel Ilie (CSM Constanţa);
Staff-ul tehnic: Xavier Pascual Fuertes – antrenor principal, Mihai Popescu – antrenor secund, Bogdan Pralea – antrenor cu portarii.

Citeşte şi: România a învins spectaculos Spania şi a ridicat Trofeul Carpaţi

articolul original.

ANAF pregătește angajări record. Vrea să scoată la concurs toate posturile vacante

4 October 2022 at 05:51
By: -
image

ANAF vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, a declarat preşedintele instituţiei, Lucian Heiuş.

Concursurile de recrutare ar putea începe chiar din primul trimestru (intervalul ianuarie-martie), atenţie deosebită urmând să fie acordată deficitului de personal din administraţiile din teritoriu ale Fiscului.

”Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri", a afirmat Heiuş, contactat de Profit.ro.

ANAF a derulat o serie de concursuri în această vară, la care au fost ocupate, potrivit informaţiilor primite de Profit.ro, doar 60% din posturi, mulţi candidaţi fiind respinşi din cauza punctajelor slabe obţinute.

Angajările au avut loc în aparatul central, la regionala Bucureşti şi la direcţia de mari contribuabili (DGAMC), intenţiile de a mai organiza concursuri şi pentru unităţile din teritoriu, în această toamnă, fiind date peste cap de decizia Guvernului de a suspenda angajările la stat, cu unele excepţii, pentru a doua jumătate a anului.

În prezent, ANAF are în schemă un maxim de 22.244 posturi.

articolul original.

Bilanț COVID azi, 4 octombrie. Ușoară creștere a pacienților la ATI

4 October 2022 at 04:00
image

Potrivit ultimului bilanț, publicat luni, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 649 de cazuri noi de COVID-19, depistate după 8.270 de teste. La ATI erau internate 123 de persoane, cu două mai multe faţă de ziua precedentă.

  • La ora 13.00, Ministerul Sănătății va anunța bilanțul actualizat, cu noile cazuri de îmbolnăviri, numărul de decese și situația pe județe

În total, în ultimele 24 de ore, au fost efectuate 8.270 de teste, dintre care 1.271 de teste RT-PCR şi 6.999 de teste rapide antigenice.

Numărul de persoane internate în secţii de spitale cu COVID-19 era potrivit ultimului bilanț de 1.400, cu 57 mai multe faţă de ziua anterioară. La ATI erau internate 123 de persoane, cu două mai multe faţă de duminică. Dintre cei 123 de pacienţi internaţi la ATI, 115 sunt nevaccinaţi.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate de către INSP 3 decese, fără decese raportate anterior intervalului de referinţă. Până ieri, 67.034 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

Cum au evoluat numărul de cazuri noi și numărul testelor efectuate în ultimele zile:

articolul original.

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 

Părintele Constantin Stoica, fost purtător de cuvânt al BOR și consilier patriarhal, a recunoscut, într-un dialog cu Libertatea, că a fost căutat și s-a întâlnit în 2016 cu o studentă care spunea că este hărțuită cu mesaje intime de către preotul Alexa. „În calitate de consilier patriarhal și de prieten l-am sunat pe preotul Alexa. Părintele a negat vehement, a spus chiar că-l jignesc”, a explicat el. Biserica nu a făcut nimic mai mult. Astăzi, preotul Visarion Alexa este sub control judiciar pentru agresiune sexuală. 

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 
Visarion Alexa. Foto: Inquam Photos / George Calin

Mesaje pe telefon, dintre preotul Visarion Alexa și fata pe care o spovedea, pe care tânăra le-a trimis, din 2016, către consilierul patriarhal:

– Preotul: Iertare, tare te iubesc, n-ar trebui (știu), dar mi-e tare dor de tine… iertare…
Studenta: Nu mi se pare în regulă ceea ce îmi scrieți.
– Preotul: Așa te-am lipit de inima mea… aș face orice să nu fugi, să nu te sperii… Of!!! 

Marți, 27 septembrie, Libertatea a publicat mărturia a două femei care acuzau că au fost abuzate de preotul Visarion Alexa. Una dintre cele două a spus că, în toamna anului 2016, a fost violată de acesta în chilia de lângă parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, București.

Cealaltă, o tânără studentă pe atunci, a povestit pentru Libertatea că, timp de două luni, a fost hărțuită de părintele Visarion Alexa, care-i trimitea numeroase SMS-uri la ore târzii. 

Mesajele

„Aș vrea să înțelegi că ești în inima mea, să nu mă cerți… Nu știu cum să-ți spun și cum să mă port, mi-e tare, tare dor de tine… Aș face orice îmi ceri… Iertare, tare te iubesc, n-ar trebui (știu), dar mi-e tare dor de tine… iertare…”, este unul dintre mesaje.  

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 

„Așa te-am lipit de inima mea… aș face orice să nu fugi, să nu te sperii… Of!!! Te rog… știu că nu ți se pare… (n.r. – „Nu mi se pare în regulă ceea ce îmi scrieți”, i-a răspuns femeia preotului Visarion Alexa). Să știi că țin la tine ca la sufletul meu… sper să nu fugi… sper din toată inima… O să tac și o să aștept… liniștit și cuminte… cu tine în inimă”, sunt doar câteva dintre mesajele primite de victimă. 

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 

Femeia i-a arătat mesajele unui alt preot, căruia i-a spus ce face părintele Alexa. Preotul avea o importantă poziție, își amintește ea. 

Înainte de primul articol, victima nu a vrut să divulge numele preotului cu care a vorbit la acea dată, în 2016. Într-o altă conversație cu reporterul Libertatea, victima a confirmat că este vorba de părintele Constantin Stoica. 

Cine e Stoica

Constantin Stoica a fost până în noiembrie 2015 purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). A rămas, potrivit unui comunicat de presă transmis la acea vreme de Patriarhia Română, consilier patriarhal.  

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 
Constantin Stoica

„Părintele consilier patriarhal Constantin Stoica şi părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei îşi desfăşoară în continuare activitatea la Biroul de presă al Patriarhiei Române împreună cu părintele inspector eparhial Bogdan Teleanu”, s-a precizat în comunicatul Patriarhiei Române. 

Consilierul patriarhal este, conform ierarhiei administrative a BOR, a treia funcție în organigrama cancelariei Sfântului Sinod. 

Fiind subordonată direct Patriarhulului, cancelaria Sfântul Sinod are, printre altele, rolul de a conduce administrativ Biserica Ortodoxă Română.

„Cancelaria Sfântului Sinod are ca șef ierarhic Patriarhul, din încredințarea căruia (art. 35, alin. 2 din Statut), prin decizie patriarhală, un episcop-vicar patriarhal care este și Secretarul Sfântului Sinod, coordonează Cancelaria Sfântului Sinod, având colaboratori pe vicarul administrativ patriarhal și consilierul patriarhal de resort (art. 36, alin. 2)”, conform regulamentelor de la site-ul Patriarhiei.

În mod normal, cancelaria trebuie să semnaleze Patriarhului problemele importante care țin de plângeri, reclamații, petiții. 

„I-am trimis mesajele, ca să le judece dumnealui singur”

Constantin Stoica este, astăzi, parohul Bisericii Iancu Vechi, de pe strada Mătăsari. Aici este locul unde, în 2016, femeia care susține că a fost hărțuită de părintele Visarion Alexa, a avut o discuție cu preotul Stoica, povestindu-i prin ce trece. 

„I-am și arătat mesajele. Știam că nu e în regulă. Nu m-am dus la părintele Stoica spunându-i explicit că e hărțuire, că e un abuz, pentru că atunci nici mie nu mi-era clar, nu procesasem încă toată situația, mi-era greu să cred că acest preot «sfânt» îmi face avansuri. I-am spus ce s-a întâmplat (n.r. – lui Constantin Stoica), apoi i-am trimis mesajele, ca să le judece dumnealui singur”, a declarat femeia, pentru Libertatea.  

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 
E-mailul trimis de tânără lui Constantin Stoica

„În plus, mă gândeam eu atunci, nu sunt specială, sigur părintele Visarion Alexa încearcă astfel și la alte fete tinere… voiam doar să nu mai facă asta, ăsta era scopul meu”, a menționat ea. 

Reporterii Libertatea l-au contactat telefonic pe părintele Constantin Stoica, apoi au mers la parohia sa, de pe Mătăsari, pentru a purta o discuție față în față. 

L-am găsit pe părinte discutând în Biserica Iancu Vechi, din Mătăsari, cu doi enoriași. A acceptat discuția. 

Eu atunci l-am sunat pe părintele Visarion, recunosc, și i-am spus: părinte, iată, există o suspiciune

Constantin Stoica:

– Părinte Stoica, o femeie a venit la dumneavoastră, în 2016, pe când erați consilier patriarhal. Ați avut o discuție față în față, aici, la parohie (n.r. – Biserica Iancu Vechi). 
– Da, eram consilier patriarhal, mă ocupam de Biroul de presă. Nu mai eram purtător de cuvânt al BOR atunci (n.r. – a fost înlocuit în 2015 de Vasile Bănescu, la rândul său, fost consilier patriarhal). 

– Așadar, ați avut o discuție cu femeia despre comportamentul părintelui Visarion Alexa? V-a povestit prin ce trece?
– Tânăra s-a spovedit la mine până la vârsta de 12 ani, pentru că mama ei este fiica mea duhovnicească. După aceea, a plecat spre părintele Visarion. Și a venit și mi-a spus despre acea situație. I-am spus în mod direct, pentru că eu sunt o persoană directă, să meargă să depună plângere la Protoieria Sectorului 6, pe raza căreia funcționează părintele Visarion, la Poliție, dacă are documente și, ulterior, la Arhiepiscopia Bucureștilor. (dă agitat din picior)

V-a trimis și un e-mail cu o serie de mesaje primite de la preotul Visarion Alexa?
– I-am oferit e-mailul oficial al Biroului și a trimis acolo niște fragmente dintr-un schimb de mesaje dintre dânsa (n.r. – victima) și părintele. Acum, nu exista nici acolo dovada că acele mesaje ar fi fost de la părintele Visarion Alexa, nu era trecut numele lui acolo. Dar ele (n.r. – mesajele), le-am citit în cadrul Biroului de presă, și au participat și alții, nu erau relevante…

Dar cum vi s-au părut? 
Erau niște discuții care… într-adevăr, depășeau un anume cadru din relația duhovnic-credincios, dar nu erau chestiuni explicite pe care le-am mai văzut pe la dumneavoastră prin presă… cu sărutatul pe gură și-așa mai departe. 

– Într-adevăr, femeia a făcut o selecție, dar unele dintre ele sunt explicite. 
– Eu cred că domnișoara a făcut o selecție și a încercat așa să fie… rezonabilă sau decentă. Eu atunci l-am sunat pe părintele Visarion, recunosc, și i-am spus: părinte, iată, există o suspiciune de (n.r. – nu denumește suspiciunea). Părintele a negat vehement, a spus chiar că-l jignesc. Cum pot să gândesc așa?! Și atunci, ele au rămas la… le-a citit și domnul Bănescu (n.r. – Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR), dacă nu mă înșel. Dar domnișoara respectivă n-a mai depus reclamații, nimic. 

– Studenta n-a depus plângere, într-adevăr, după discuția cu dumneavoastră. L-ați sunat pe părintele Visarion în calitate de consilier patriarhal?
– L-am sunat în calitate de consilier patriarhal și de prieten, în ultimă instanță, pentru că el a lucrat multă vreme la radioul public, așadar am lucrat direct mulți ani și l-am cunoscut destul de bine. Rolul unui purtător de cuvânt sau rolul unui consilier nu este acela de instanță de judecată. 

Am primit e-mailul, el a fost trimis, dar nu rezulta de acolo explicit… cum s-o numim?! – încercare de hărțuire sexuală. Sau poate o încercare de seducție. Și acolo este discutabil. Pentru că erau niște discuții… până la urmă erau banale…

„Normal că era vorba de autosesizare din partea Bisericii”

I-ați spus cumva femeii că părintele Visarion „are o problemă despre care se știe, dar nu avem ce face?”. Știați dinainte de comportamentul părintelui, poate dintr-un alt context? 
– Nu, remarca nu avea legătură cu această situație. Problemele noastre legate de părintele Visarion, în calitate de conducători ai Biroului de presă, erau legate de participarea sa la anumite emisiuni de televiziune fără acordul Bisericii, la asta se refereau. 

A fost singura credincioasă care a venit să-mi spună ceva, repet, a venit pentru că mă cunoștea. Aici e o problemă delicată (n.r. – despre acuzațiile de agresiune sexuală aduse preotului Visarion Alexa). E greu de înțeles. Noi nu spovedim ca să ne ispitim, există niște reguli, n-avem curiozități morbide, cum spunem noi, preoții

Preotul Constantin Stoica:

– Revenind la e-mailul trimis de femeie, vă citesc unul dintre mesajele pe care le-a trimis: „Nu știu cum să-ți spun și cum să mă port… Mi-e tare, tare dor de tine… Aș face orice îmi ceri… Iertare… tare te iubesc… n-ar trebui (știu), dar mi-e tare dor de tine…”
– Nuu… Dacă ar fi fost asta în e-mailurile transmise, normal că era vorba de autosesizare din partea Bisericii, dar nu erau acestea…

„Noi n-avem procurori, n-avem…”

– Ceea ce vă citim apare atașat unui e-mail trimis către dumneavoastră: [email protected]
– Bun, posibil, dar ele au fost transmise automat pe e-mailul Patriarhiei, cel cu presa. Când s-a întâmplat asta?! Eu nu am văzut acel mesaj atunci, nu că le neg. Dar nu am citit acest mesaj, îmi amintesc de alte mesaje. Ele au ajuns automat pe [email protected], acum avem o altă adresă de e-mail, a fost schimbată. 

Pe de altă parte, nu există vreo sesizare oficială la adresa lui, a părintelui Visarion. Trebuia să se ducă la Protoierie, acolo s-ar fi început o anchetă. Biserica nu are instrumentul pentru astfel de cercetări. De aceea, întotdeauna când intervine instanța civilă, se așteaptă ca aceasta să-și încheie misiunea, justiția să stabilească ce este și după aceea Biserica să ia măsurile necesare. Noi n-avem procurori, n-avem…

Preot Constantin Stoica:

Stoica a încheiat spunând că „în 7 ani de zile trebuia să acționeze într-un fel sau altul, trebuia să depună o plângere, aici e problema de fond”. O replică folosită de mai multe persoane din tabăra pro-Visarion Alexa, inclusiv de avocata acestuia.

Vasile Bănescu: „Nu am citit niciodată”

Libertatea l-a contactat și pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pentru a-l întreba dacă a văzut mesajele trimise de tânără prin e-mail în 2016.

„Eu nu am citit niciodată, înainte de apariția recentelor stenograme și mesaje apărute în spațiul public, vreun alt mesaj de la cineva care să se fi adresat oficial în scris Biroului de Presă pe tema vreunor abuzuri ale preotului Visarion Alexa”, a spus Bănescu.

Un consilier patriarhal din Sfântul Sinod al BOR a primit, acum 6 ani, o tânără care i-a arătat SMS-urile în care Visarion Alexa o hărțuia. Ce a făcut Biserica 
Vasile Bănescu. Foto: Hepta

„Dacă un asemenea mesaj a fost într-adevăr trimis, ceea ce firește nu pot nici verifica, nici contesta, eu nu l-am citit. Mail-urile trimise pe adresa biroului erau și sunt gestionate de un secretar al acestuia, nu de mine”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BOR.

Bănescu a adăugat că nu are „nicio atribuție și niciun drept de soluționare a unei reclamații sosite pe numele unui cleric. Preoții aparțin integral de Arhiepiscopie, nu de Patriarhie, unde eu sunt doar purtător de cuvânt. Arhiepiscopia este singura instituție responsabilă de coordonarea activității clericilor, deci și de verificarea lor pe linie disciplinară”.

Ce i-a spus Stoica lui Bănescu: variantă diferită

Întrebat de Libertatea dacă poate numi secretarul care are acces la e-mail, Bănescu, într-un mesaj mai lung, a argumentat: „Oricine ar fi primit un asemenea mesaj, trebuia să o îndrume pe doamna către șefii ierarhici ai preotului, deci către protopopiat sau arhiepiscopie”. Apoi, Bănescu l-a sunat pe Constantin Stoica.

A revenit cu o variantă schimbată a poveștii lui Stoica, în care dispare e-mailul redirecționat către Patriarhie. Iar parohul de la Iancu Vechi a încheiat cu un sfat către tânără, susține Bănescu. 

„Am vorbit acum cu pr. Stoica. Înțeleg ca v-a relatat și dv. faptul ca acum mai mulți ani a stat de vorbă, într-o seară târziu, în calitate de duhovnic, cu domnișoara care i-a arătat niște mesaje de la pr. Alexa, mesaje relativ inadecvate relației preot-credincios, probabil ciudate, dar nu scandaloase. Mi-a spus că el a sfătuit-o totuși să se adreseze protopopului și Arhiepiscopiei. Așa cum cum era și normal”, a scris Bănescu.

Victima „nu avut însă atunci, poate, motivele, îndrăzneala sau puterea suficiente de a o face”

Bănescu a prezentat ce i-a spus Stoica: „Pr. Stoica și-a trimis aceste mesaje pentru a le citi în liniște pe o adresă de mail a bisericii sale, și le-a citit a doua zi la birou. Fără să creeze dintr-un subiect mărturisit de cineva la spovedanie unul public, neavând atunci motive suficient de întemeiate încât să facă personal mai mult decât să dea un sfat bun persoanei cu care vorbise”.

Esențial este că domnișoara a fost îndrumată corect să se adreseze superiorilor ierarhici ai preotului Alexa. Domnia sa, din motive personale, nu avut însă atunci, poate, motivele, îndrăzneala sau puterea suficiente de a o face

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR:
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

158 de localnici din Roșia Montană au acceptat să fie evacuați după ce, inițial, mulți dintre ei au refuzat. Situația de la barajul Tăul Mare

3 October 2022 at 20:47
image

În zona din avalul Lacului Tăul Mare, care se află sub risc de inundaţii, au mai rămas, luni, peste 100 de persoane, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, precizând că mai mulţi dintre localnicii din Roşia Montană care iniţial au refuzat să-şi părăsească locuinţele au acceptat evacuarea preventivă, potrivit news.ro.

Mai exact, din totalul de 268 de oameni care trăiesc în gospodăriile din zona în pericol de a fi inundată dacă barajul Tăul Mare se rupe, 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, potrivit ISU Alba.

Această evoluție vine după ce, duminică seară, peste jumătate dintre localnicii din zona respectivă deciseseră să rămână în casele lor, în ciuda avertismentelor repetate ale autorităţilor.

Operațiunea de golire a apei este în desfășurare

Potrivit ISU Alba, a patra pompă de mare capacitate a fost pusă în funcţiune, iar autorităţile anunţă că, până luni seară, cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 de centimetri de la începutul golirii parţiale controlate a lacului.

„Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită). Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18.30 de reprezentanţii SGA (Serviciul de Gospodărire a Apei, n.r.)”, a precizat aceeași sursă.

La acest moment, în zona barajului continuă să acţioneze militari din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Cluj şi Hunedoara, iar mai multe echipe mixte, formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi, informează populaţia privind importanţa evacuării preventive.

Conform ISU Alba, Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Roşia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe, în vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului, deoarece acestea nu vor mai putea face absorbţie, ca urmare a scăderii nivelului apei.

În după-amiaza zilei de luni, în zonă a plouat, la Staţia meteorologică Roşia Montană înregistrându-se precipitaţii cu debit de 6,4 litri/metru pătrat.

articolul original.

Iohannis, (dez)informarea și toleranța zero față de plagiat

3 October 2022 at 12:51

Fostul profesor de fizică ajuns președinte nu se gândește că în clasamentul statelor cele mai dezvoltate se află și cele mai bune sisteme de educație, ci caută soluții pentru a-și salva onorabilitatea.

Klaus Iohannis reia o sintagmă, care în urmă cu patru ani îi conferea credibilitate, dar care astăzi îi pune sub semnul întrebării buna credință: „toleranță zero în privința plagiatului”. În discursul pe care l-a ținut la deschiderea anului universitar, în fața studenților și profesorilor de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, președintele a vorbit despre integritatea și etica vieții academice. Aceste subiecte sunt, însă, complicate, fiindcă scandalul de plagiat al fostului ministru al Educației, încă nu s-a încheiat și mulți profesori universitari sunt indignați că primul ministru are o teză parțial copiată, iar în guvern mai planează suspiciunea și asupra altor miniștri. 

Câtă greutate pot avea spusele președintelui în contextul în care mulți politicieni români și-au făcut doctorate pe bandă rulantă? Pentru a-și crește propria stimă de sine, pentru a se lăuda în fața alegătorilor și chiar pentru a lua salarii mai mari, fiindcă în cazul bugetarilor, absolvenții de doctorat primesc și o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului minim brut pe țară (și care nu se ia în calcul atunci când se determină limita sporurilor).

Președintele își asumă din nou un discurs justițiar dând ceasul înapoi și repornindu-l acum, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Își imaginează că se poate recompune în siguranță, pornind de la ipoteza că majoritatea electoratului s-ar afla într-o stare de incertitudine și ignoranță față de dimensiunea plagiatului autohton. 

Poate că șeful statului a fost sfătuit să vorbească despre integritate ca și cum nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, fiindcă televiziunile de știri, cu excepții minore n-au dat deloc știrile referitoare la plagiatele descoperite de Emilia Șercan și publicate pe pressone.ro

La cele mai urmărite canale tv de informații, a apărut știrea despre demisia ministrului Educației, fără ca în prealabil să fi existat vreun subiect legat de plagiatul acestuia. Pe acest hiatus informațional se bazează probabil Klaus Iohannis când vorbește din nou cu atâta seninătate despre „paradigma radicală lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică” și despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”. Președintele a golit, însă, de conținut aceste expresii, fiindcă sub mandatele sale a fost vorba despre convertirea celor mai importante principii în așa fel încât în funcțiile cele mai importante să nu fie împinși cei mai buni, ci mai degrabă cei mai loiali, cei mai convenabili, cei care răspund cel mai repede la comenzi. Klaus Iohannis și-a pervertit inclusiv propriul partid, blocând orice competiție internă pentru a putea aduce în fruntea guvernului și a PNL persoane care răspund bătând din călcâie doar în fața sa. 

Președintele crede că plagiatul e un subiect marginal în societatea românească aflată în plină criză economică, în care un sfert din populație se află în pragul sărăciei și mai mult de jumătate din oameni se întreabă dacă vor avea suficienți bani să treacă iarna fără să înghețe de frig. În plus, dacă peste  50% dintre români se informează de la televiziuni, în jur de 20% de pe rețele sociale și doar 15% din publicații și ziare, fie ele virtuale sau fizice, există probabilitatea ca mulți nici să nu fi auzit nimic despre plagiatorii din guvernul generalului Ciucă.

Klaus Iohannis se bazează, de fapt, pe neinformarea românilor atunci când le vorbește din nou despre etică, integritate și toleranța zero față de plagiat. Mentalitatea interdicției s-a accentuat în presa autohtonă odată cu marea coaliție PSD-PNL-UDMR care susține guvernul, iar președintele crede că se poate folosi cenzura și autocenzura, la care se recurge pe scară largă în presa autohtonă. Fostul profesor de fizică ajuns președinte nu se gândește că în clasamentul statelor cele mai dezvoltate se află și cele mai bune sisteme de educație, ci caută soluții pentru a-și salva falsa onorabilitate pierdută în vârtejul jocurilor politice.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌